FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Nieuwsarchief
Artikelen van dinsdag 25 september 2012

Bolletjesslikker opgepakt in trein

De marechaussee heeft dinsdag tussen Arnhem en Utrecht een bolletjesslikker opgepakt in de internationale trein ICE. Volgens de marechaussee gaat het om een 'vrij unieke' arrestatie. Bolletjesslikkers worden doorgaans alleen op luchthavens gepakt.

De 40-jarige Fransman bleek bij controle een zakje met cocaïnebolletjes bij zich te hebben. Omdat hij vermoedelijk ook bolletjes had geslikt, is hij naar het cellencomplex op Schiphol gestuurd. Daar wordt hij verder onderzocht.

[KNVB-beker] Uitslagen tweede ronde

Vanavond werden de eerste wedstrijden afgewerkt in de tweede ronde van de KNVB-beker. Na elk gespeeld duel zal dit bericht een update krijgen. Hieronder een overzicht van de wedstrijden van vandaag.

Uitslagen tweede ronde KNVB-beker:

AFC - FC Den Bosch* 0-1 (n.v.)
87' De Haer (AFC/2xg)
118' De Bock

SVV Scheveningen* - Top Oss 2-1 (n.v.)
 49' De Ruiter 0-1
 63' Aldogan 1-1
 118' El Massaoui 2-1

Go Ahead Eagles* (w.n.s) - VVV Venlo 4-4
5' Linssen 0-1
38' Linssen 0-2
78' Van der Linden 1-2
81' Suk 2-2
95' Nwofor 2-3
100' Kolder 3-3
118' Suk 4-3
120' Nwofor 4-4

FC Lisse - RKC Waalwijk* 0-5
8' Sneijder 0-1
38' Chevalier 0-2
73' Chevalier 0-3
84' Najah 0-4
90' Boukhari 0-5

VVOG - FC Emmen* (w.n.s) 0-0

Sparta Rotterdam* - AGOVV Apeldoorn 3-2
27' Kaak 0-1
30' Godee 0-2
45' Martinus 1-2
62' Hassani (pen) 2-2
90' Deekman 3-2

JVC Cuijk - FC Eindhoven* 2-4 (n.v.)
20' Dadda 0-1
21' Dingil 1-1
32' Koc 1-2
87' Fennebeumer 2-2
114' Dadda 2-3
120' Van Boekel 2-4

Staphorst* - Montfoort 2-0
59' Van Apeldoorn (Montfoort)
69' Stroeve 1-0
78' Brakke 2-0

ADO '20* - Almere City FC 4-1
5' Kleine 1-0
11' Mols 2-0
47' Zonneveld (ADO)
48' Lilipaly 2-1
67' Kleine 3-1
89' Brandjes 4-1

ONS Sneek* (w.n.s.) - Excelsior 1-1
3' Van der Heide 1-0
57' Manu 1-1

Hollandia* - Fortuna Sittard 1-0
74' Robert 1-0

Sparta Nijkerk - De Graafschap* 2-3
50' Gommans 0-1
58' Buijtenhuis (pen) 1-1
67' Gommans 1-2
70' Jansen (pen) 1-3
86' Frederiksen 2-3

Roda JC Kerkrade - PEC Zwolle* 0-1 (n.v.)
108' Benson 0-1

* naar volgende ronde

Man voor rechter om verscheuren bijbel

Justitie in Egypte heeft besloten tot het vervolgen van een zelfverklaarde moslimgeestelijke die bij een protest voor de Amerikaanse ambassade in Caïro een Engelstalige bijbel verscheurde. Dat hebben aanklagers dinsdag gezegd. De man en zijn zoon wordt minachting van religie ten laste gelegd.

De verdachte, Ahmed Mohammed Abdullah, is zelf niet van mening dat zijn daad neerkomt op minachting. Hij verscheurde de bijbel tijdens een protest tegen de anti-islamfilm Innocence of Muslims. Een journalist die Abdullah interviewde wordt ook vervolgd.

[Bundesliga] Bayern behoudt tegen Wolfsburg maximale score

Bayern München is na vijf wedstrijden in de Bundesliga nog altijd zonder puntverlies. De koploper was dinsdag met 3-0 te sterk voor VfL Wolfsburg. Bastian Schweinsteiger en Mario Mandzukic (2x) scoorden. Arjen Robben verscheen namens Bayern aan de aftrap, bij de bezoekers speelde Bas Dost tachtig minuten mee.

Borussia Dortmund zag de achterstand op de club uit Beieren oplopen tot zeven punten. De landskampioen speelde met 3-3 gelijk bij Eintracht Frankfurt, dat dit seizoen nog altijd ongeslagen is en tweede staat met dertien punten. Voor Dortmund troffen Lukasz Piszczek, Marco Reus en Mario Götze doel.

Met Klaas-Jan Huntelaar en Ibrahim Afellay in de basis boekte Schalke 04 een 3-0 zege op FSV Mainz. Jefferson Farfan, Lewis Holtby en Teemu Pukki vonden het net voor de ploeg van coach Huub Stevens. Schalke bezet de derde positie met tien punten. Het treffen tussen Greuther Fürth en Fortuna Düsseldorf eindigde in 0-2.


Bayern behoudt tegen Wolfsburg maximale score (Foto: Novum)

Rabbijn: iPhone moet branden

Een ultraorthodoxe rabbijn in Israël heeft zijn aanhangers opgeroepen hun iPhones te verbranden. Volgens de geestelijke, Chaim Kanievsky, is het verboden een smartphone te bezitten.

Terwijl de grootste Israëlische kranten de komst van de nieuwste iPhone, de iPhone 5, bejubelden, plaatste de religieuze krant Yated Neeman een verbod op zijn voorpagina.

De ultraorthodoxe gemeenschap in Israël probeert de invloeden van de seculiere meerderheid van de bevolking angstvallig buiten de deur te houden. Veel orthodoxe joden houden zich verre van televisies en computers om niet in aanraking te komen met beelden die in strijd zijn met hun waarden.

Van Miltenburg: aanval op Arib ging niet te ver

De dinsdag verkozen Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg vindt de aanval van de PVV op PvdA-Kamerlid Khadija Arib binnen de grenzen van het betamelijke. "Ik vind dat in debatten op de bal en niet op de man moet worden gespeeld. Maar vandaag was het een debat dat over personen ging", zei Van Miltenburg.

Van Miltenburg liet dinsdagavond Arib en D66-Kamerlid Gerard Schouw achter zich in de verkiezing om het voorzitterschap. In het debat wat hier aan vooraf ging uitte PVV'er Louis Bontes felle kritiek op de dubbele nationaliteit van Arib. "Nederland kan geen Marokkaan als Kamervoorzitter hebben", zei hij.

Volgens Van Miltenburg werd hiermee geen grens overschreden. Ze prees Arib om haar 'majestueuze reactie'. "Khadija wist dat ze hierop zou worden aangevallen. Ze ging niet knock-out en bleef fier overeind. Dat vind ik stoer van haar."

Volgens Van Miltenburg kunnen in een debat emoties de kop opsteken, maar deze mogen nooit de overhand krijgen. "Dan heb je geen effectief debat meer. Het moet wel over de inhoud gaan."

Van Miltenburg beloofde onder meer dat ze als voorzitter elektronisch stemmen in de Kamer gaan introduceren. Ze gaat hier echter nog niet meteen mee aan de slag. "Ik gun mezelf een inwerkperiode, om te leren hoe het hier allemaal werkt."

Ze is dolblij met haar nieuwe functie. "Ik hou heel erg van dit parlement, van de dynamiek. Het is een heel leuk parlement met zelfbewuste mensen. En omdat we zoveel verschillende partijen hebben heeft de voorzitter een hele belangrijke rol. Het politieke proces in goede banen leiden, dat is heel erg mooi om te mogen doen."

Dreigement aan Roemer in poederbrief

In een poederbrief die vorige maand werd bezorgd bij een cafetaria in Sambeek (Noord-Brabant) stond een dreigement aan het adres van SP-leider Emile Roemer. De Brabantse politie heeft dat dinsdagavond bevestigd naar aanleiding van berichten in de lokale pers.

De cafetaria in de woonplaats van de SP-fractievoorzitter werd destijds ontruimd en de aanwezigen ontsmet. Later bleek de inhoud onschuldig.

De afzender is nog steeds onbekend. De politie is nog bezig met het onderzoek, aldus de politiewoordvoerster.

Kroon snapt kritiek Van Vliet

Wielrenner Karsten Kroon kan zich de kritiek die bondscoach Leo van Vliet op de Rabobankploeg heeft goed voorstellen. De Saxo Bank-coureur reed in het verleden zelf voor de bankiersformatie, waardoor hij dingen ziet die beter kunnen.

"Er zit wel verschil tussen de Rabojongens en de andere renners. Bij de Rabo's moet het precies gaan zoals zij het in hun hoofd hebben, anders is het huis te klein." Hiermee ondersteunt hij het verhaal van Van Vliet die zei dat een harde hand de ploeg zal helpen. Kroon put uit zijn verleden. "Toen was het precies hetzelfde en misschien was ik ook wel zo. Bij Bjarne Riis wordt veel meer als team gedacht en laten renners elkaar meer in hun waarde."

Kroon geeft voorbeelden. "Het zijn kleine dingen maar als je met de groep gaat trainen en de helft gaat plassen, dan vind ik het raar dat de andere helft hard doorrijdt. En als er op het einde van een training een kruispunt is waar een paar renners moeten stoppen, wachten de anderen niet. Ik vind dat raar, ik denk ook niet dat het bij andere ploegen zo gaat. Bij Riis in ieder geval niet, die wil zowel in training als in koersen een eenheid zien. Dat zijn ze bij Rabo niet zo gewend en dat was vroeger ook al niet."

Ondanks de kritiek nuanceert Kroon zijn verhaal toch enigzins. "Wielrennen is ook een merkwaardige sport. Het is een teamsport, maar ook een individuele sport waarin je soms egoïstisch moet zijn. Het wordt nu wat opgeklopt, maar ik heb met de ploeg een leuke week gehad."

Zeker 300 tips binnen over Haren

De politie heeft al zeker 300 tips binnen over de rellen van afgelopen vrijdag in het Groningse dorp Haren. Dat meldde een woordvoerder. Ook de hoeveelheid video- en fotomateriaal groeit nog altijd.

Volgens de woordvoerder blijkt uit de stroom aan tips de collectieve verontwaardiging over de gebeurtenissen in het dorp. "Dit is een duidelijk boodschap: als je erbij was, meld je dan. Anders loop je de kans om alsnog gepakt te worden, maar dan als bekende Nederlander."

Daarmee doelt de woordvoerder op het publiceren van foto's van de relschoppers. Dat is vooralsnog niet gebeurd.

Van Miltenburg nieuwe Kamervoorzitter

Anouchka van Miltenburg is de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. Het VVD-Kamerlid kreeg dinsdagavond negentig van de 148 stemmen. PvdA-kandidaat Khadija Arib kreeg 56 stemmen. Twee stemmen waren ongeldig. In een eerdere stemronde was D66'er Gerard Schouw al afgevallen.

Van Miltenburg wil als Kamervoorzitter het elektronisch stemmen invoeren, zo liet ze eerder op de dag weten. Ook wil ze dat de Tweede Kamer minder papier gaat gebruiken en stukken digitaal gaat lezen. Daarnaast wil ze een 'Twitterdebat' organiseren, al is de precieze invulling van dat plan nog onduidelijk. De liberale politica gaat niet tornen aan het recht om spoeddebatten aan te vragen.

De 45-jarige Van Miltenburg is Kamerlid sinds 2003. In 2010 werd ze vicefractievoorzitter. Voordat ze namens de VVD in de Kamer plaatsnam werkte ze als freelance journalist. Ook was ze gemeenteraadslid in Zaltbommel.

Van Miltenburg is de tweede Kamervoorzitter van VVD-huize. Haar partijgenoot Frans Weisglas hanteerde tussen 2002 en 2006 de voorzittershamer. Daarvoor was van 1917 tot 1921 Dirk Fock van de Liberale Unie de laatste liberale Kamervoorzitter. Zowel het voorzitterschap van de Eerste als de Tweede Kamer is nu in handen van de VVD. Fred de Graaf hanteert in de senaat de voorzittershamer.

Het is voor de derde keer dat een vrouw het voorzitterschap van de Tweede Kamer op zicht neemt. Van Nieuwenhoven en Verbeet gingen Van Miltenburg voor.

De voorzitter van de Tweede Kamer wordt sinds 1983 gekozen door Kamerleden. Daarvoor werd de Kamervoorzitter door de koningin benoemd. Het Kamervoorzitterschap geldt tot er een nieuwe Kamer wordt geïnstalleerd.

Platini wil winters WK voetbal in Qatar

Michel Platini zou het liefst zien dat het wereldkampioenschap voetbal van 2022 in Qatar in het late najaar wordt afgewerkt. Dat zegt de voorzitter van de Europese voetbalunie UEFA vanmdaag in de krant London Evening Standard. "

Qatar heeft het probleem dat het er in de zomer zeer warm is, waardoor er al vaker discussies zijn geweest over het WK. "Ik hoop dat het in de winter wordt gehouden", zei Platini. "We moeten naar Qatar gaan op het voor iedereen prettigste moment, ook voor de fans." Een oplossing voor de nationale competities vinden mag geen probleem zijn volgens de Fransman: "Daar moeten we in 10 jaar wel uit kunnen komen."

"Januari is geen geschikt moment voor het WK vanwege de Winterspelen. Als we de competities van begin november tot 20 december stilleggen eindigt het seizoen in juni in plaats van mei. Dat lijkt mij geen probleem. En het is goed voor het WK, het belangrijkste toernooi ter wereld." Platini stemde zelf overigens voor de kandidatuur van Qatar, dat onder meer de voorkeur kreeg boven het duobid van Nederland en België.  "Het wordt tijd dat we naar een land gaan in dat deel van de wereld."

Paling verwijderd uit achterwerk man

Eén patiënt zullen ze in het Nieuw-Zeelandse Auckland City Hospital niet snel vergeten. De man zocht zijn heil op de afdeling spoedeisende hulp, omdat een paling zich via zijn anus toegang verschaft had tot zijn lichaam, aldus The New Zealand Herald.

Uit de röntgenfoto en scan die werden gemaakt, bleek dat er zich inderdaad een aalachtige in zijn achterwerk bevond. Volgens een bron in het ziekenhuis, had het diertje het formaat van een flinke asperge. Uit privacy-overwegingen wil de woordvoerder van het ziekenhuis verder niets loslaten over de identiteit van de patiënt en over waarom hij tot paling is overgegaan.

Duitse regering wil besnijdenis toestaan

De Duitse regering wil dat er een wettelijke basis komt voor de besnijdenis van joodse en moslimjongetjes. Beide ouders moeten er wel mee instemmen en de ingreep moet op een medisch verantwoorde manier plaatshebben. Dat blijkt uit de hoofdelementen voor een wetsvoorstel dat minister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger van Justitie voor advies naar de deelstaten en allerlei organisaties heeft gestuurd.

De regering streeft naar een wettelijke basis voor religieus gemotiveerde besnijdenissen, omdat een rechtbank in Keulen in mei uitsprak dat de besnijdenis van jonge kinderen om religieuze redenen neerkomt op ernstige mishandeling. Joodse en islamitische organisaties reageerden verontwaardigd en spraken van een beperking van de vrijheid van godsdienst.

Terraria-ontwikkelaar reageert op tumult rond consoleversies

Terraria-bedenker Andrew Spinks heeft bevestigd dat voor de consoleversies van Terraria exclusieve content zal verschijnen. Ook legde hij uit waarom de content überhaupt nog verschijnt, aangezien hij eerder bekendmaakte dat hij stopt met de ontwikkeling van de bekende indiegame.

“We haven’t been directly involved with development on the port, so when Engine offered to create and implement this new content for the console edition, it was like icing on the cake for us!” Spinks was dus wel eerlijk tegenover de community: De extra content zal wel degelijk gemaakt worden, enkel zonder tussenkomst van Spinks' Re-Logic studio.

Terraria verschijnt in 2013 op PlayStation 3 en Xbox 360, een exacte datum is nog niet bekend.

'Hamilton blijft gewoon bij McLaren'

Lewis Hamilton zal ook komend seizoen voor McLaren gaan rijden. Dit heeft Niki Lauda door laten schemeren. De Oostenrijker was volgens The Telegraph door Mercedes ingezet om de wereldkampioen van 2008 binnen te halen. Mocht dit toch lukken dan kan de 63-jarige drievoudig wereldkampioen een rol binnen het team krijgen.

Lauda heeft nu aan de officiële site van de Formule 1 laten weten dat Hamilton, ondanks de inspanningen van de Oostenrijker, bij McLaren zal blijven. Hij heeft verder gezegd dat hij niet weet wat Mercedes nu zal gaan doen. Michael Schumacher heeft bij dat team een aflopend contract en een verlenging is nog altijd niet rond.

Dat Hamilton bij McLaren blijft en niet naar Mercedes gaat heeft mogelijk te maken met geld. McLaren heeft hem volgens de Engelse media een contract voor vijftien miljoen euro per jaar aangeboden. Dat is minder dan de negentien miljoen die hij nu per jaar verdient.

Tweede stemronde Kamervoorzitterschap nodig

In de Tweede Kamer is een tweede stemronde nodig voor duidelijk is wie de nieuwe Kamervoorzitter is geworden. In de eerste stemronde kreeg geen van de kandidaten een meerderheid.

VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg kreeg 63 van de 148 stemmen. Khadija Arib (PvdA) kreeg 45 stemmen, Gerard Schouw (D66) verwierf 40 stemmen. In de tweede stemronde doen opnieuw alle drie de kandidaten mee. 

Als ook in de tweede ronde niemand een meerderheid haalt, valt de kandidaat met de minste stemmen af, waarna een derde ronde volgt.

Tweede stemronde Kamervoorzitterschap nodig
Tweede stemronde Kamervoorzitterschap nodig (Foto: ANP)

Hoe Lord of the Rings van LEGO werd

Er is een eerste developer diary uitgebracht voor LEGO Lord of the Rings. In de video leggen leden van het ontwikkelteam uit met welke grootsheid zij het spel hebben gemaakt. Zo leggen zij uit dat niet een deel van het verhaal, maar het hele verhaal in het spel verwerkt zit.

LEGO Lord of the Rings komt in november uit op Xbox 360, PlayStation 3, Vita, Wii, pc, DS en 3DS.

Advocaat-generaal verdacht van fiscale fraude

Een advocaat-generaal die werkzaam is bij het ressortsparket in Amsterdam, is verdachte in een onderzoek van de FIOD naar belastingfraude. De aanklager is op non-actief gesteld. Het parket-generaal van het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag informatie bevestigd waarover het ANP beschikt.

De zaak speelt al enige maanden, maar er is geen ruchtbaarheid aan gegeven. Volgens een woordvoerder van het college van procureurs-generaal wordt de betrokken aanklager verdacht van"fiscale fraude in de privésfeer". Het onderzoek wordt geleid door het functioneel parket van het OM.

Bart Damen, raadsman van de verdachte advocaat-generaal, zei dinsdag dat de zaak "puur een fiscaal geschil is" dat door de FIOD "in het strafrechtelijke is getrokken". De advocaat vindt de schorsing van zijn cliënt erg lang duren. "Het zou binnen enkele weken worden uitgezocht, maar de FIOD schiet voor geen meter op."

Advocaat-generaal verdacht van fiscale fraude
Advocaat-generaal verdacht van fiscale fraude (Foto: ANP)

Rechtspraak waarschuwt voor spammail

Rechtbanken en gerechtshoven krijgen meldingen van e-mails die vanuit de rechtspraak aan burgers en bedrijven zouden zijn verzonden. In die mails wordt verzocht om een openstaande rekening te betalen.

De afzender is noreply@rechtspraak.nl, maar dergelijke mails zijn niet afkomstig van de rechtspraak. Ontvangers krijgen het advies de e-mail te verwijderen en de bijlage niet te openen. 

Wie er achter de spam zit, is nog onduidelijk.

Hoornse tiener deed poging tot Project X organiseren

De politie en gemeente in Hoorn hebben maandag voorkomen dat een nieuw Project X-feest duizenden mensen naar de Noord-Hollandse plaats zou trekken. Als het aan de gemeente ligt draait de 16-jarige jongen die opriep tot het evenement op voor de gemaakte kosten: een kleine dertigduizend euro. Dat maakte burgemeester Onno van Veldhuizen (D66) dinsdag bekend.

De jongen uit Hoorn riep maandagochtend via Twitter op naar een volgens de gemeente illegaal evenement in zijn woonplaats te komen en vroeg mensen met veel volgers het bericht te retweeten. Zo bereikte hij in korte tijd duizenden mensen. De politie spoorde de jongen op en liet hem twitteren dat het feest niet door zou gaan. Dat had echter geen duidelijk effect.

Omdat niet duidelijk was hoeveel mensen alsnog naar Hoorn zouden komen, schakelde de burgemeester politie, ME, spoorwegpolitie en diverse gemeentediensten in om paraat te staan. In totaal togen zo'n zestig man naar Hoorn. Ook werden voorbereidingen getroffen voor een noodverordening en een samenscholingsverbod. "De kosten daarvan bedragen naar schatting tussen de twintig- en dertigduizend euro", meldt een gemeentewoordvoerder.

De burgemeester onderzoekt nu of het mogelijk is de kosten te verhalen op de tiener, omdat hij 'willens en wetens de uitnodiging verspreidde en anderen vroeg het bericht te retweeten.' "Dan ben je bij volle bewustzijn, zeker na Haren, verkeerd bezig", vindt Van Veldhuizen. De gemeente laat verder weten er bewust voor te hebben gekozen niet op voorhand op te roepen weg te blijven, zoals in Haren gebeurde. Volgens de burgemeester zouden sommigen dit juist als uitnodiging interpreteren.

De jongen wordt deze week door de politie verhoord, maar is nog geen verdachte. Na onderzoek wordt besloten of hij mogelijk wordt vervolgd voor opruiing of een ander strafbaar feit, meldt de gemeentewoordvoerder.

In Haren ontstonden vrijdagavond rellen waarbij voor enkele miljoenen euro schade werd aangericht. Duizenden mensen kwamen naar de Groningse plaats nadat een meisje een verjaardagsuitnodiging per ongeluk openbaar op Facebook plaatste. Het evenement werd al gauw omgedoopt tot Project X, naar een gelijknamige film waarbij een feestje compleet uit de hand loopt.

'Huisverkoper moet starterslening spekken'

De gemeente Nijmegen wil dat huiseigenaren die hun woning willen verkopen gaan meebetalen aan de financiering van startersleningen. Dat staat in een voorstel dat wethouder wonen Jan van der Meer (GroenLinks) dinsdag aan de gemeenteraad heeft gestuurd.

De wethouder wil dat huizenbezitters die hun woning willen verkopen aan iemand die aanspraak maakt op zo'n starterslening maximaal 2500 euro bijdragen. Dankzij die extra bijdrage denkt de wethouder de komende drie jaar 225 in plaats van 135 startersleningen te kunnen verstrekken.

Nijmegen trekt vier ton voor de startersregeling uit, aangevuld met 172 duizend euro aan resterend budget. De starterslening bedraagt maximaal vijfduizend euro.

Nijmegen heeft op dit moment al een zogenoemde cofinancieringsregeling, maar die geldt alleen voor projectontwikkelaars die nieuwbouwwoningen willen verkopen. Het is voor het eerst dat de cofinancieringsregeling ook voor particuliere huizenbezitters gaat gelden. De Nijmeegse gemeenteraad moet het voorstel nog wel goedkeuren.

De pc-specificaties van Far Cry 3

Ubisoft heeft de pc-specificaties bekendgemaakt voor hun aanstaande shooter Far Cry 3. De studio heeft de minimale, de aanbevolen en de high performance-specificaties aangegeven alsmede de ondersteunde videokaarten.

Minimale specificaties
Processor: 2.66 GHz Intel Core 2 Duo E6700 or 3.00 GHz AMD Athlon 64 X2 6000+ or better
RAM: 4 GB
Videokaart: 512 MB DirectX 9.0-compliant card with Shader Model 4.0 or higher (see supported list)

Aanbevolen specificaties:
Processor: Intel Core i3-530 or AMD Phenom II X2 565 or better
RAM: 6 GB
Video Card: 1024 MB DirectX 11-compliant card with Shader Model 4.0 or higher (see supported list)

High Performance-specificaties:
Processor: Intel Core i7-2600K or AMD FX-4150 or better
RAM: 8 GB
Video Card: 1024 MB DirectX 11-compliant card with Shader Model 4.0 or higher (see supported list)

Ondersteunde videokaarten:
ATI Radeon HD 2900 / 3000 / 4000 / 5000 / 6000 / 7000 series
Nvidia GeForce GTX 8800 / GTX 9000 / GT 200 / GT 400 / GT 500 / GT 600 series

Far Cry 3 komt 29 november uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Trommelvlies Jody Bernal herstelt goed

Goed nieuws voor Jody Bernal. De zanger heeft van zijn KNO-arts te horen gekregen dat het de goede kant op gaat met zijn oor. Hij perforeerde zijn trommelvlies en beschadigde zijn slakkenhuis door een mislukte sprong tijdens de training van het schoonspringprogramma Sterren Springen.

"Vandaag bij de KNO-arts geweest en mijn oor gaat de goede kant op", liet hij dinsdag weten via Twitter. "Trommelvlies herstelt goed. Superblij."

De 30-jarige Bernal kwam verkeerd op het water terecht en klapte met zijn rechteroor op het water. Hij moest de finale van Sterren Springen laten schieten en vreesde zelfs voor zijn carrière, omdat zijn gehoor is beschadigd. Vorige week stond hij voor het eerst na zijn 'dodensprong' op het podium en had 'er wel last van'.

DX is terug in WWE '13

D-Generation X, misschien wel de ergste groep rebellen in de WWE, zijn terug in het worstelen. In een trailer voor WWE '13 zien we hoe de leden van de stable speelbaar zijn in de Attitude Era-modus van het worstelspel.

Zoals uit de video blijkt kun je in ieder geval als Shawn Michaels en Triple H de meest legendarische wedstrijden uit de jaren 90 naspelen. In hoeverre de overige leden van de groep als speelbare personages in het spel zitten is niet duidelijk.

WWE '13 komt 2 november uit op Xbox 360, PlayStation 3 en Wii.

Demonisch gevecht in Naruto Ultimate Ninja Storm 3

Er is een Japanse trailer vrijgegeven voor Naruto Ultimate Ninja Storm 3. In de trailer zien we verschillende personages die Naruto tegenkomt en de speler zal besturen. Ook zien we dat de 'grote bazen' uit eerdere games terug zijn gebracht.

Het verhaal van de game zal zich in het begin afspelen over de tijd dat Naruto geboren is en zijn dorp aangevallen wordt door een Demonische vos. Daarna springt de game naar de tijdsperiode waar de manga en anime zich nu bevinden. De game komt in Japan uit in het voorjaar van 2013. Een Europese versie is nog niet bekendgemaakt.

Bondscoach Oekraïne ook aan de slag bij Kiev

Dynamo Kiev heeft de Oekraïense bondscoach Oleh Blokhin gestrikt als nieuwe trainer. Dat maakte de club dinsdag bekend. De 59-jarige Blokhin, een oud-speler van Kiev, gaat beide functies voorlopig combineren. Hij neemt in elk geval de komende twee WK-kwalificatieduels van Oekraïne nog in de dug-out plaats.

Het is niet duidelijk of Blokhin ook na die wedstrijden aanblijft als bondscoach. Hij begon in april aan zijn tweede periode als eindverantwoordelijke van het nationale elftal van Oekraïne. Op het EK wist hij het gastland niet door de groepsfase te loodsen.

Blokhin volgt bij Kiev de ontslagen Yuri Semin op. De Rus werd aan de kant gezet na gevoelige nederlagen tegen Paris Saint-Germain en Shaktar Donetsk.


Bondscoach Oekraïne ook aan de slag bij Kiev (Foto: Novum)

Koeman verwacht Mathijsen half oktober terug

Feyenoord-trainer Ronald Koeman gaat ervan uit dat hij rond half oktober weer over Joris Mathijsen en Stefan de Vrij kan beschikken. Dat zei de trainer dinsdag op een persconferentie. De 32-jarige Mathijsen liep zondag in de topper tegen PSV een hamstringblessure op, De Vrij staat al langer aan de kant met eenzelfde kwetsuur.

"Ik verwacht beide spelers niet terug voor het interlandweekend van half oktober", zei Koeman in de Kuip. Aanvankelijk vreesde de coach nog voor een langere absentie van Mathijsen, die normaal gesproken het centrale verdedigingsduo vormt met aanvoerder De Vrij.

Koeman liet weten zijn elftal op een aantal plekken te wijzigen voor het bekerduel met NEC van woensdag. Hij miste zondag in Eindhoven agressie in de ploeg. "PSV speelde veel meer met het mes op de keel dan wij. Dat heeft deels te maken met het type spelers dat wij in de ploeg hebben."

Makers Duke Nukem werken aan nieuw schietspel

3D Realms werkt aan een schietspel met de naam Earth No More. De game wordt gemaakt met geld dat wordt ingezameld via de website Gambitious, laat de gamestudio dinsdag weten. 3D Realms maakte in de jaren negentig Duke Nukem 3D, maar had vorig jaar hulp van andere bedrijven nodig om Duke Nukem Forever af te ronden.

Hoeveel geld de gamestudio via crowdfunding wil ophalen voor de productie van het spel, is nog niet bekendgemaakt. Earth No More had eigenlijk in 2009 op de markt moeten verschijnen, maar daar is het door mismanagement binnen 3D Realms nooit meer van gekomen.

Duke Nukem Forever moest na tien jaar worden afgerond door gamestudio Gearbox Software. Dat bedrijf kocht meteen ook de rechten op de Duke Nukem-reeks op.

Lek metrobouwput Vijzelgracht nog niet gedicht

Het lek in de bouwput van de Noord/Zuidlijn aan de Vijzelgracht in Amsterdam is nog niet gedicht. Dat zegt een woordvoerder van de geplaagde metrolijn dinsdag. De bewoners mogen dan ook zeker nog een nacht in een hotel verblijven. De zegsman laat weten dat de situatie momenteel wel stabiel is.

Maandag verzakten vier panden enkele millimeters, doordat boorspoeling, een mix van water en een soort klei, het station in lekte. Veertien bewoners werden geëvacueerd.

Tien van hen kiezen ervoor om ook dinsdagavond niet thuis te slapen. Zij kunnen gebruikmaken van een hotel. Vier bewoners slapen wel al in hun eigen woning. De woordvoerder kon niet zeggen of dit viertal in dezelfde woning verblijft.

Momenteel wordt met man en macht gewerkt om het lek dicht te krijgen, maar vooralsnog wil dit nog niet lukken, onder meer omdat de modder vanwege drukverschillen kan verschuiven. Het gat wordt woensdag of donderdag gedicht, hoopt de woordvoerder.


Lek metrobouwput Vijzelgracht nog niet gedicht (Foto: Novum)

Westerhof direct onderuit in challengertoernooi

Tennisser Boy Westerhof is er niet in geslaagd de tweede ronde te bereiken van het challengertoernooi in Madrid. De 26-jarige Assenaar verloor in twee sets van de Duitser Jan-Lennard Struff: 7-6 (7) en 6-0. Op challengerniveau, het op een na hoogste niveau in de profwereld, wil het dit seizoen nog niet lukken met Westerhof. Hij haalde nog geen enkele kwartfinale.

Nick van der Meer bereikte via de kwalificaties het hoofdschema in Madrid. Hij speelt tegen de Spanjaard Albert Montanes, de nummer drie van de plaatsingslijst. De 27-jarige Amsterdammer kan ook nog niet terugkijken op een geslaagd seizoen. Hij overleefde, net als Westerhof, nog geen enkele keer de laatste zestien van een challengertoernooi.

Coen Brothers maken tv-serie van film Fargo

Joel en Ethan Coen werken aan een televisieserie gebaseerd op hun film Fargo. De regisserende broers treden op als uitvoerend producenten van de show, die wordt uitgezonden door de Amerikaanse kabelzender FX. Ze worden bijgestaan door Noah Hawley, die ook achter de serie Bones zit, schrijft de Amerikaanse film- en tv-website Deadline.

De komische misdaadfilm Fargo verscheen in 1996 en gaat over twee stuntelende criminelen die de vrouw van een zakenman ontvoeren, terwijl ze op de hielen worden gezeten door een hoogzwangere politieagente. De film ontving zeven Oscarnominaties en verzilverde er twee, waaronder die voor het script van de gebroeders Coen.

Een eerdere poging om Fargo naar het kleine scherm te brengen kwam niet van de grond. De proefaflevering waar in 2003 aan werd gewerkt, zonder medewerking van Joel en Ethan Coen, zou worden geregisseerd door Oscarwinnares Kathy Bates.


Coen Brothers maken tv-serie van film Fargo (Foto: Novum)

Manchester United acht weken zonder captain Vidic

Manchester United moet het twee maanden stellen zonder aanvoerder Nemanja Vidic. De centrale verdediger is dinsdag geopereerd aan de meniscus van zijn rechterknie. Vidic werd zondag tijdens het Premier Leagueduel tegen Liverpool (1-2 winst) al uit voorzorg aan de kant gehouden, omdat hij klaagde over een beklemmend gevoel in zijn knie.

Onderzoek in een ziekenhuis bracht deze week de oorzaak van Vidic' klachten aan het licht, zo meldt Manchester United op zijn website. De 30-jarige Serviër miste al de laatste vijf maanden van het vorige seizoen vanwege een zware kruisbandblessure aan dezelfde knie. Hij werd tijdens het treffen met Liverpool vervangen door Jonny Evans.


Manchester United acht weken zonder captain Vidic (Foto: Novum)

Rift: Storm Legion vanaf november verkrijgbaar

Easy Interactive en Trion Worlds kondigen vandaag de releasedatum en preordebonus van Rift: Storm Legion aan, de uitbreiding van de MMORPG Rift. Het spel komt 13 november uit op pc.

Rift: Storm Legion biedt fans en nieuwe spelers tien extra levels (51-60), die garant staan voor meer dan 50% extra content ten opzichte van de originele game. Er zijn twee nieuwe continenten, bestaande uit twaalf zones en een stad uit het Koninkrijk van Brevain. De continenten die samen drie keer zo groot zijn dan de huidige wereld, zitten vol met nieuwe quests, zone events en avonturen die de ware kracht in Telara onthullen. 

Naast de uitbreiding van de huidige wereld bevat Rift: Storm Legion vier nieuwe Souls met nieuwe krachten en nieuwe eigenschappen voor alle bestaande Souls. Bouw je eigen held in het Ascended Class System en pas hem aan naar jouw eigen smaak. Spelers kunnen hun statistieken een ‘boost’ geven met behulp van nieuwe capes. Daarnaast kunnen spelers en Guilds in Rift: Storm Legion hun eigen Sliver en Telara beheren en stylen.

In twee nieuwe raids voor twintig spelers kun je Crucia en Regulos verslaan en de geheimen onthullen van Infinity Gate. Of ontdek de diepste en meest donkere uithoeken van Brevain, inclusief zeven nieuwe vijfspeler dungeons (plus experts), een nieuwe tienspeler Sliver en een nieuwe Chronicle.

Rift: Storm Legion is verkrijgbaar in verschillende edities en nu al te pre-orderen. Voor mensen die het originele spel al hebben kost de uitbreiding € 24,99. Er is een versie met de originele Rift en deze uitbreiding voor € 39,99. Als pre-orderbonus krijg je er een exclusieve ‘Flame Lord’s Cape’ bij.

GVB maakt miljoenenwinst ondanks lagere subsidie

Het Amsterdamse openbaarvervoerbedrijf GVB heeft in de eerste zes maanden van het jaar ondanks een flinke subsidieverlaging een winst gemaakt van vijf miljoen euro. De winst was mede te danken aan een hoger aantal reizigers. Het dagelijkse aantal reizigers steeg met 1,4 procent naar zevenhonderdduizend.

Dat het GVB in de plus eindigde komt daarnaast door kostenreducties en hogere opbrengsten. Het bedrijf verhoogde de ticketprijzen op 1 januari met dertig procent en kreeg meer geld binnen door de OV-chipkaart.

Het bedrijf wilde de cijfers over de winst in het eerste halfjaar van vorig jaar dinsdag niet prijsgeven. Over het gehele vorig jaar werd een winst geboekt van 36,8 miljoen euro. De aangekondigde winstdaling is volgens het GVB een logisch gevolg van de nieuwe concessie die begin dit jaar is ingegaan. Het bedrijf krijgt vijftig miljoen euro minder subsidie gedurende de lengte van de concessie tot en met 2014.

Algemeen directeur Bart Schmeink noemt de cijfers 'bijzonder mooi'. "Maar we realiseren ons dondersgoed dat we moeten blijven werken aan het verder verbeteren van onze dienstverlening, met name op het gebied van reisinformatie." De over het eerste halfjaar gemaakte winst wordt geïnvesteerd in 'dynamische' reisinformatie op halte en in trams.


GVB maakt miljoenenwinst ondanks lagere subsidie (Foto: Novum)

Gebruik mobiel internet in buitenland verdubbeld

Smartphonegebruikers hebben in juli en augustus twee keer zo vaak gebruik gemaakt van mobiel internet als in dezelfde periode vorig jaar. Dat valt af te leiden uit het mobiele internetgedrag van KPN-klanten.

KPN liet dinsdag weten dat het gebruik van mobiele data in het buitenland de afgelopen zomer grofweg is verdubbeld. De Europese Commissie heeft per 1 juli voor het eerst een maximumtarief ingesteld voor het gebruik van mobiele data binnen de Europese Unie. Providers mogen nu maximaal zeventig cent per megabyte rekenen.

Voorheen waren de tarieven vrij en verschilden ze soms sterk per land. Maandag werd al bekend dat het gebruik van mobiel internet door klanten van de Belgische provider Mobistar in de zomermaanden ook is verdubbeld. Behalve mobiel internet werd ook mobiel bellen in het Europese buitenland deze zomer voordeliger.


Gebruik mobiel internet in buitenland verdubbeld (Foto: Novum)

Layton schrijft geschiedenis in trailer

Nintendo heeft een teasertrailer van Professor Layton en het Masker der Wonderen uitgebracht.

In dit nieuwe puzzelavontuur gaat Layton op zoek naar het Masker der Wonderen, een masker dat je wensen in vervulling laat gaan als je deze draagt. De professor komt te laat in het dorp waar het masker zou moeten zijn, want iemand heeft het al gevonden en verandert mensen in steen. Professor Layton en zijn assistent Luke zullen de nodige puzzels moeten oplossen op het grote mysterie dat achter het masker schuil gaat te ontrafelen.Er zijn meer puzzels dan ooit en er zijn 365 extra puzzels te downloaden.

Professor Layton en het Masker der Wonderen komt 26 oktober exclusief uit voor Nintendo 3DS.

Celstraf geëist tegen nertsenbevrijders

Een viertal dat in oktober 2009 vijfduizend nertsen vrijliet in het Gelderse Barchem gaat als het aan justitie ligt tien tot vijftien maanden de gevangenis in. De twee mannen en vrouwen zijn volgens het Openbaar Ministerie verantwoordelijk voor de bevrijdingsactie.

Tegen twee mannen en een vrouw is een celstraf van tien maanden geëist. Een vierde verdachte hoorde een gevangenisstraf van vijftien maanden tegen zich eisen. Hij wordt ook verdacht van bedreiging en het binnendringen van een woning.

Bij de nertsenbevrijdingsactie zijn minimaal duizend hokken opengezet. Vijfduizend dieren konden ontsnappen. Het viertal moest daar eerst een hangslot van het toegangshek voor doorknippen, een omheining van stroomdraden vernielen en een damwand uitgraven.

Een groot aantal nertsen kon worden gevangen, maar zo'n tweeduizend moesten worden afgemaakt vanwege verwondingen. De actie leidde volgens het landelijk parket van het OM tot angst en onzekerheid bij de fokkers en hun gezinnen. De schade oversteeg de honderdduizend euro.

De zaak wordt donderdag voortgezet in de Rotterdamse rechtbank met de pleidooien van de advocaten.

Deep Silver kondigt Let’s Sing aan

Deep Silver en Voxler kondigen de muziekgames Let’s Sing voor Wii en Let’s Sing and Dance voor Xbox 360 met Kinect aan. Let’s Sing staat gepland voor release in november 2012 en Let’s Sing and Dance is later dit jaar exclusief beschikbaar op Xbox LIVE Marketplace.

Let’s Sing voor Wii is een karaokegame voor maximaal vier spelers. Spelers kunnen alleen, in team- of competitiemodus veertig nummers zingen van verschillende artiesten met de bijbehorende originele muziekvideo’s.

Let’s Sing and Dance voor Xbox 360 gaat een dansstapje verder. Voor de eerste keer combineert een game zingen met dansen. Let’s Sing and Dance beoordeelt zowel de dansbewegingen als de zangkwaliteiten met behulp van Kinect voor Xbox 360. Een onbeperkt aantal spelers kan tegelijk op het podium staan en uit twaalf hits van grote artiesten kiezen.

Beide games bevatten hits van artiesten als Lady Gaga, LMFAO, Maroon 5, Flo Rida, Miley Cyrus en Bruno Mars.

'Islamisten Mali steeds radicaler'

De radicale islamisten die het noorden van Mali in handen hebben treden steeds driester op: handen van dieven worden afgehakt, mensen krijgen op straat met de zweep en 'overspeligen' worden gestenigd. Dat zegt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch dinsdag in een rapport.

De drang van de islamisten om hun strenge uitleg van de sharia op te leggen strekt zich uit tot het verbieden van ringtones op mobiele telefoons die geen recitaties van verzen uit de Koran zijn, of van alcohol- en tabaksgebruik. Vrouwen die sieraden dragen of parfum op hebben, of ongesluierd over straat gaan, riskeren ook straf.

"Stenigingen, amputaties en afranselingen zijn aan de orde van de dag, in een kennelijke poging de lokale bevolking te dwingen hun kijk op de wereld te aanvaarden", zegt Corinne Dufka, Afrika-onderzoeker van HRW.

De radicale islamistische groep Ansar Dine wist eerder dit jaar het noorden van Mali te veroveren toen de aandacht van het leger verslapte door een militaire staatsgreep ver weg in de hoofdstad Bamako. Het regionale samenwerkingsverband Ecowas heeft een militaire interventie geopperd om het gebied terug te veroveren, maar een beslissing laat op zich wachten. Ondertussen maken radicale groepen als Ansar Dine en de Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaida van het machtsvacuüm gebruik om hun aanwezigheid in het gebied te vergroten. Ooggetuigen zeggen dat de meeste leiders afkomstig zijn uit andere landen, zoals Mauritanië, Algerije, Senegal, Tunesië en Tsjaad, aldus HRW.

De islamisten zouden ook honderden kinderen hebben gerekruteerd, sommigen nog maar twaalf jaar oud.

HRW zegt de informatie te hebben verzameld in gesprekken met bijna honderd personen, onder wie slachtoffers, ooggetuigen, religieuze leiders en anderen. Voor de meeste hulporganisaties en activisten is het noorden van Mali nog te gevaarlijk om te bezoeken.

'Export naar India verdubbelt in vijf jaar'

De export van Nederlandse bedrijven naar India is in 2016 verdubbeld in vergelijking met 2011. Die verwachting spreken economen van ING uit in een dinsdag gepubliceerd rapport. Vooral de verwachte toename van de buitenlandse investeringen in India zorgt voor extra exportpotentieel.

Officieel vertegenwoordigt de Nederlandse export naar India een waarde van tweeënhalf miljard euro. De economen van ING hebben echter uitgerekend dat dit bedrag oploopt naar vier miljard euro als ook indirecte exporten via Duitsland en België worden meegerekend. De daadwerkelijke uitvoer valt echter uit op ongeveer drie miljard euro, omdat een deel van de directe Nederlandse uitvoer in het buitenland geproduceerde goederen bevat.

Doordat de Indiase regering eerder deze maand besloot dat buitenlandse multinationals winkels mogen openen in het land, verwachten de economen dat de buitenlandse investeringen de komende jaren een hoge vlucht nemen. Vorig jaar daalden die investeringen, mede onder invloed van de economische crisis, nog met de helft.

Volgens ING biedt de liberaliseringspolitiek van de Indiase regering vooral kansen voor toeleveranciers in de agrofoodsector en de logistiek. "Een bedrijf als Frieslandcampina kan bijvoorbeeld zuivel gaan leveren aan internationale supermarktketens die in India vestigingen openen", zegt econoom Rob Rühl van ING.

PVV valt Arib aan op nationaliteit

De PVV wil niet dat PvdA-Kamerlid Khadija Arib voorzitter van de Tweede Kamer wordt, omdat zij behalve de Nederlandse ook de Marokkaanse nationaliteit heeft. "Nederland kan geen Marokkaan als Kamervoorzitter hebben", zei PVV-Kamerlid Louis Bontes dinsdag tijdens het debat over de verkiezing van een nieuwe Kamervoorzitter.

Volgens de PVV kunnen mensen met een dubbele nationaliteit geen politieke functie bekleden, omdat hun loyaliteit aan Nederland niet vaststaat. De PVV viel Arib in 2007 ook al hard aan, nadat ze zitting bleek te hebben in een adviesraad van de Marokkaanse staat.

De PvdA maakte bezwaar tegen de aanval op Arib. PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen zei er moeite mee te hebben dat de loyaliteit van Arib, Kamerlid sinds 1998, in twijfel wordt getrokken. "Nederlander ben je ongeacht waar je vandaan komt, het gaat om je bijdrage", zei Heijnen. Een groot deel van de Kamer viel hem bij door op de bankjes te roffelen.

Behalve Arib zijn Gerard Schouw (D66) en Anouchka van Miltenburg (VVD) kandidaat voor het voorzitterschap. Voordat de Kamer stemt, moeten de drie kandidaten vragen van alle fracties beantwoorden. De vragen gaan onder meer over hoe kandidaten willen omgaan met de vele spoeddebatten die worden aangevraagd en de verruwing van het taalgebruik in de Tweede Kamer.

Ecclestone: "Geen contract voor New Jersey"

Het lijkt erop dat de Grand Prix van Amerika volgend seizoen niet verreden zal gaan worden. De bedoeling is om de race in New Jersey te houden, maar Formule 1-baas Bernie Ecclestone meldt dat de organisatie van het evenement nog geen contract met hem af heeft gesloten.

Afgelopen weekend in Singapore kwam er een voorlopige racekalender voor het seizoen 2013 naar buiten waar New Jersey de plaats van Valencia op de kalender innam. Deze kalender zou komende vrijdag door de World Motor Sport Council van de FIA bekrachtigd kunnen worden, maar Ecclestone lijkt roet in het eten te gooien.

De Brit sprak met The Guardian. "Ze (New Jersey) hebben geen contract. We zitten dichtbij de deadline. Er komt een vergadering van de World Motor Sport Council aan. Als er iemand de plannen gaat steunen dan zou het in 2013 al zover kunnen zijn, omdat de plannen voor het circuit al in een vergevorderd stadium zitten."

Achttien jaar geëist voor schietpartij Van der Valk

Tegen een 28-jarige man die wordt verdacht van een fatale schietpartij in het Van der Valk-hotel in Hoofddorp begin vorig jaar is dinsdag achttien jaar cel geëist. Bij de schietpartij in de lobby van het hotel langs de A4 kwam een 25-jarige vrouw uit Amsterdam om het leven.

De Amsterdammer staat ook terecht voor onder meer een gewapende woningoverval in Rotterdam in 2010. Justitie vindt dat de maatschappij 'langdurig tegen de verdachte beschermd moet worden'.

De rechtbank in Haarlem doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Demo NBA 2K13 uitgebracht

2K Sports heeft vandaag bekendgemaakt dat de gratis demo van NBA 2K13 nu beschikbaar is op de Xbox LIVE Marketplace en morgen beschikbaar komt op het PlayStation Network voor PlayStation 3.

De demo laat spelers de finale van vorig seizoen tussen de Oklahoma City Thunder or Miami Heat meemaken in een vijf minuten durende ronde. Je kunt daarnaast een online quick match spelen. Zo raak je alvast gewend aan de nieuwe besturing. De Xbox 360-eigenaren met Kinect kunnen de Kinect-functionaliteit van het spel testen door tactische en strategische commando's te roepen in plaats van in menu's te duiken. Wissels maken door middel van Kinect werkt niet in de demo.

NBA 2K13 komt 5 oktober uit voor Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation Portable, Wii en pc. De Wii U-versie komt zo rond de feestdagen.

Football Manager 13 blogt maar door

Je zou bijna verwachten dat de game al klaar was, want Sports Interactive blijft maar videoblogs over Football Manager 2013 op ons afvuren. Hadden we er vanmorgen nog twee, vanmiddag is de derde van deze week alweer online.

In de videoblog genaamd Transfers and Contracts 2 – Deadline Day geeft Sports Interactive meer informatie over, je raadt het al, transfers en contracten.

Football Manager 2013 is nog niet klaar, voor de kerst kunnen pc-eigenaren laten zien dat ze een betere trainer zijn dan al die anderen.

Kwartet vrijgesproken van inrijden op motoragent

Vier verdachten zijn dinsdag in hoger beroep vrijgesproken van het herhaald inrijden op een motoragent. Wel moeten ze acht maanden de gevangenis in voor het stelen van een auto en het vervoeren van tweehonderd kilo softdrugs. De rechtbank in Amsterdam had hen eerder tot een celstraf van vijf jaar veroordeeld.

Volgens het Amsterdams hof klopt de verklaring van de betrokken agent niet. Het is niet aannemelijk dat de verdachten daadwerkelijk op hem zijn ingereden. Vermoedelijk hebben de indrukken na de snelle achtervolging geleid tot 'vertekende waarnemingen of herinneringen'. Volgens het hof was geen sprake van opzet.

De wilde achtervolging vond in oktober 2010 plaats. Na een vluchtpoging over de A1 zouden de verdachten op de motoragent zijn ingereden. De agent trok daarbij zijn wapen en vuurde een waarschuwingsschot en schoot tweemaal gericht op de auto van de verdachten.

Spies belooft betere controle identiteitsbewijs

De rijksoverheid gaat identiteitsbewijzen van bezoekers beter controleren. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) dinsdag gezegd. Ze bestrijdt echter dat iedereen zomaar naar binnen kan lopen bij overheidsgebouwen.

De Tweede Kamer had haar op het matje geroepen omdat onderzoeksjournalist Brenno de Winter bij tal van overheidsinstellingen wist binnen te komen met een valse id-kaart. Spies erkende dat er fouten zijn gemaakt. "Dit is een fout, en iets waartegen we maatregelen moeten nemen."

Tegelijkertijd wees Spies erop dat De Winter, die bij diverse ministeries en de AIVD wist binnen te komen, in alle gevallen werd verwacht en door een medewerker werd opgehaald bij de receptie.

Iconische Les Misérables-poster verschenen

De eerste, zeer iconische poster voor Les Misérables is vandaag verschenen. Iedereen kent het geanimeerde meisje van de musicalposter, nu komt zij pas echt tot leven.

Het verhaal gaat over gevangene 24601, ook wel Jean Valjean genoemd. Hij wordt vrijgelaten en is van plan om een nieuw leven te starten. Maar een vos verliest wel zijn haren, nimmer zijn streken. Als de eerste kleine misdaden worden gepleegd blijkt inspecteur Javeret Valjean op de hielen zitten. Volledig neergezet in de 19e eeuw neemt Les Miserables de kijker mee door een meeslepend verhaal tijdens de Juli-revolutie van 1832.

Les Misérables draait vanaf 11 januari 2013 in de bioscoop.

Les Misérables

FOK!filmtip van de dag: Step Brothers

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Vanavond op de buis, de komedie Step Brothers. Step Brothers markeert de derde samenwerking tussen regisseur Adam McKay en Will Ferrell, samen maakte zij onder meer Anchorman en The Other Guys. In Step Brothers speelt Ferrell, Brennan Huff een volwassen vent die nog bij z’n moeder woont. Als zijn moeder een nieuwe vriend krijgt, gespeeld door de altijd briljante Richard Jenkins, moet Brennan leren omgaan met diens eveneens volwassen zoon, Dale (John C. Reilly). De jongens lijken in eerste instantie niet goed met elkaar op te kunnen schieten, maar al snel ontstaat er een hechte bromance tussen de heren. De vraag is alleen: is de relatie van hun ouders bestand tegen deze nieuw ontdekte broeder liefde? Step Brothers is een geweldige film die vol met foute grappen zit. Gaat dat zien, om 20:30 uur  op RTL7!

Sweet Child O'Mine

'Muse deed gooi naar Skyfall-titeltrack'

Gisteravond zijn her en der op internet websites waar je het volledige, nieuwe album van Muse kan beluisteren. In Nederland kan dat exclusief via het NRC. Een van de nummers op het album heeft meteen de interesse gewekt bij onze filmcrew: de openingstrack van cd The 2nd Law genaamd Supremacy. Het nummer is zeer kenmerkend voor een bepaalde filmreeks: heeft Muse met deze track een gooi gedaan voor de titeltrack van Skyfall?

Drummer Dominic Howard heeft eerder in een interview met Total Film News gezegd dat hun muziek een lichte James Bond-vibe had. "Ik denk dat het kan werken. Het is iets waarvoor we waarschijnlijk ja tegen zeggen, of in ieder geval een goede poging willen wagen." Als je goed luistert hoor je op de achtergrond tonen die we kennen van de oorspronkelijke John Barry-compositie. Het bombasme, tempo en het einde van het nummer voelt ook allemaal zeer typerend voor een Bond-film aan.

Of Muse daadwerkelijk met dit nummer een gooi wilde doen naar de Skyfall-titeltrack is niet bekend, maar zo te horen is die kans wel aanwezig geweest. Oordeel zelf:

ANWB wil van onderbord maximumsnelheid af

De ANWB vraagt Rijkswaterstaat de borden weg te halen die onder de borden met de maximumsnelheid hangen. De informatie daarop is onduidelijk en leidt af. Dat blijkt uit reacties die binnenkwamen bij een speciaal meldpunt van de ANWB over de verhoogde maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur.

De onderborden vermelden ofwel de tekst '6-19 h' ofwel 'bij gesloten spitsstrook'. Die teksten worden vaak niet begrepen, aldus de ANWB. De verschillende snelheden bij spitsstroken kunnen daarom beter via matrixborden of dynamische borden duidelijk worden gemaakt aan automobilisten, oordeelt de bond.

Ook blijkt uit de meldingen dat weggebruikers de vele wisselingen van snelheidslimieten verwarrend vinden. De 'lappendeken' zou leiden tot onduidelijke situaties op de weg en tot onrustig rijgedrag. Sinds de invoering van de snelheidsverhoging ruim drie weken geleden kwamen bij het meldpunt al 2400 reacties binnen.

De ANWB adviseert verder een publiekscampagne te starten over de snelheidslimieten, langere trajecten met dezelfde snelheidslimiet in te voeren en meer onderzoek te doen naar de veiligheid van de verschillende snelheidslimieten en de informatie daarover aan automobilisten.

Sinds 1 september geldt op alle snelwegen een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur, tenzij een verkeersbord anders aangeeft.

Piratenpartij in hoger beroep tegen BREIN

De Piratenpartij gaat in hoger beroep tegen de stichting BREIN. Dat meldt de partij in een persbericht. Het hoger beroep is mede mogelijk gemaakt door een massale stroom van donaties van internetters die de partij willen steunen.

De Piratenpartij heeft nu acht weken de tijd om haar bezwaren tegen het vonnis in het kort geding te formuleren en in te dienen. BREIN zal hier op haar beurt dan weer op reageren. Een uitspraak wordt pas volgend jaar verwacht.

Woordvoerder Dirk Poot van de Piratenpartij zag de kansen op een hoger beroep eerder nog somber in, omdat de partijkas na de verkiezingen 'nagenoeg leeg' was. "De overrompelingstactiek van de stichting Brein, die op maandag 17 september de datum van het hoger beroep eenzijdig kon vervroegen, heeft niet gewerkt. Met steun van het publiek hebben wij inmiddels al 25.000 euro opgehaald. Dit is de helft van het geld dat we nodig denken te hebben om het hoger beroep goed te kunnen voeren", aldus Dirk Poot. De partij verwacht binnen enkele weken ook het resterende bedrag op te halen.

Bij de uitspraak van 10 mei werd de Piratenpartij bevolen haar proxyserver waarmee de klanten van de Nederlandse providers alsnog The Pirate Bay konden bereiken offline te halen. Daarnaast werd de Piratenpartij verboden om op die site uitleg te geven hoe eenvoudig het was om de blokkade te omzeilen. Tevens moest de algemene proxy worden gefilterd, zodat ook daar The Pirate Bay onbereikbaar werd gemaakt.

De Piratenpartij stelt zich op het standpunt dat door het verbieden van file-sharing sites een nieuwe generatie van artiesten en auteurs de weg naar hun publiek wordt afgesneden. Zij worden zo gedwongen weer zaken te doen met de monopolisten van de entertainmentindustrie uit de vorige eeuw. "De auteurswet is verworden tot een wapen in de concurrentiestrijd tussen het oude model waarin de industrie het voor het zeggen had, en het nieuwe model waarin publiek en artiesten zelf kunnen kiezen."

De Piratenpartij heeft zich met name ook verbaasd over de vaststelling van de rechtbank Den Haag dat de Piratenpartij zou streven naar een drastische wijziging van de Nederlandse rechtsorde. "Wanneer een rechter de Nederlandse rechtsorde zo nadrukkelijk verbindt aan één enkele wet van honderd jaar oud en het streven naar een update van de Auteurswet zo omschrijft, geeft dat ernstig te denken over de objectiviteit van de rechtbank."

De Piratenpartij meldt dat zij het betreurt dat zij zich gedwongen ziet het gevecht tegen internetcensuur in de rechtszaal voort te zetten. "Dit zou eigenlijk een zaak van de regering en het parlement moeten zijn. Al tien jaar is duidelijk dat de Auteurswet uit 1912 onverenigbaar is met het open internet. In plaats van de wetgeving aan te passen aan de realiteit, heeft de overheid het toegestaan dat een invloedrijke belangengroep actief bezig is om via een stapeling van jurisprudentie de Nederlandse realiteit aan te passen. Het feit dat een politieke partij de vrijheid van meningsuiting nu via een burgerrechter moet verdedigen is jammer maar noodzakelijk. Wij hadden dit liever via het parlement gedaan."

Priester sterft tijdens inzegenen huwelijk

Een priester die zaterdag in Beieren een huwelijk inzegende is tijdens die plechtigheid bezweken. De 47-jarige rooms-katholieke geestelijke overleed aan een hartaanval.

De hevig zwetende priester Grzegorz Wieczorek wilde de feestelijke mis in de Sint-Lambertuskerk van het Seeonklooster met gebed beginnen, maar stokte volgens organiste Andrea Wittmann al in de eerste zin. De zwaargebouwde geestelijke viel voorover, voor de voeten van het bruidspaar, en smakte met zijn voorhoofd tegen de stenen vloer.

Terwijl Wittmann de geschrokken bruid probeerde te kalmeren verleenden bruiloftsgasten de gevallen geestelijke eerste hulp. Die mocht niet baten.

Het huwelijk van de Duitse bruid en haar Italiaanse bruidegom werd later op de dag alsnog voltrokken. De priester van een naburige kerk viel in voor zijn overleden collega.

Opstelten ziet niets in censureren social media

Ivo Opstelten (VVD) voelt er niets voor om sociale media te censureren om zo rellen zoals in Haren te voorkomen. Dat zei de minister van Veiligheid en Justitie dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

De bewindsman liet weten problemen te hebben met het toepassen van censuur. "In mijn denkwereld is dat moeilijk te hanteren." Onder anderen voorzitter van de politievakbond ACP Gerrit van de Kamp opperde dat de politie berichten op sociale media zou moeten kunnen weghalen om problemen als in Haren te voorkomen.

Wel wil Opstelten dat de rol van sociale media tegen het licht moet worden gehouden. Dan moet duidelijk worden hoe met problemen kan worden omgegaan waarbij sociale media een grote rol spelen en wat zij kunnen doen om dit te voorkomen.

Vrijwel alle fracties wilden weten hoe het zo uit de hand kon lopen. "Hoe heeft dit feestje kunnen uitlopen op een veldslag?", vroeg Ahmed Marcouch (PvdA). Voor de daders hadden de partijen geen goed woord over. Lilian Helder (PVV) sprak van een 'groep wilden' die al plunderend door Haren is getrokken. Kees van der Staaij (SGP) hield het op 'raddraaiers'.

Opstelten is het 'totaal eens' met het oordeel over wat zich in Haren heeft afgespeeld. "Het was natuurlijk een geweldige verstoring van de openbare orde." Het is in de eerste plaats aan de lokale autoriteiten en justitie om de schuldigen voor het gerecht te krijgen en te straffen.

Voor een oordeel hoe de rellen hebben kunnen plaatsvinden, wil hij eerst de evaluatie afwachten die oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen (PvdA) zal maken. "Ik kan nu geen oordeel geven hoe het zich precies heeft kunnen afspelen." Voor eventuele gebeurtenissen in de toekomst geldt dat de inlichtingendiensten continu de sociale media in de gaten houden.

Burgemeesters die vermoeden dat zich iets vergelijkbaars in hun gemeenten afspeelt, kunnen contact opnemen met het deze diensten. Zij worden dan 'op maat' geadviseerd hoe om te gaan met mogelijke rellen.

Guidetti verlengt contract bij Manchester City

John Guidetti gaat zijn contract bij Manchester City met vier jaar verlengen. Hierdoor ligt de Zweedse aanvaller na ondertekenen tot 2016 vast.

De regerend landskampioen van Engeland heeft veel vertrouwen in de Zweedse aanvaller en wilde Guidetti dan ook graag behouden voor de club. Goal.com weet dat speler en club het eens zijn over een nieuw, vierjarig contract. Alleen de laatste plooien moeten nog worden gladgestreken.

Guidetti kwam afgelopen zomer in aanmerking voor een huurperiode, maar door zijn virusinfectie vond dit geen doorgang. Daarom speelt Guidetti dit seizoen voor City, al zal in de winterstop gekeken worden naar zijn situatie.

Mocht de Zweed tot die tijd niet in de plannen van Roberto Mancini voorkomen, dan is een nieuwe huurperiode een optie. Waarschijnlijk gaat de voorkeur van de club wel uit naar een club in de Premier League. Afgelopen seizoen was Guidetti bij Feyenoord nog uiterst succesvol en werd hij met twintig doelpunten clubtopscorer van de Rotterdammers.

Manager Mancini heeft veel vertrouwen in de Zweed en ziet in Guidetti een versterking voor de toekomst. Daarnaast geldt de aanvaller als een zogeheten Homegrown player, omdat hij de jeugdopleiding van de club deels doorliep. In verband met de nieuwe regels van de UEFA is het belangrijk dat een club een bepaald aantal spelers uit de eigen jeugd inschrijft voor de Champions League.

Hathaway in beeld voor Robopocalypse

Anne Hathaway is in vergevorderde onderhandeling voor de vrouwelijke hoofdrol in Robopocalypse. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Volgens aanhoudende geruchten speelt Chris Hemsworth de mannelijke hoofdrol.

De film, onder regie van Steven Spielberg, is gebaseerd op het boek van Daniel H. Wilson over een wereldwijde opstand van robots die hun menselijke makers willen ombrengen. Het scenario is van Drew Goddard, die onder meer Cloverfield en Buffy the Vampire Slayer schreef, evenals enkele afleveringen van Lost.

Robopocalypse verschijnt in april 2014 in de bioscoop.

Anne Hathaway

Volledige cast Smoorverliefd bekendgemaakt

Begin oktober gaan de opnames van Smoorverliefd van start, een romantische komedie over het turbulente liefdesleven van vier vrouwen. Vandaag heeft Dutch Film Works de volledige cast bekendgemaakt.

Centraal staat Susan Visser, bekend van onder andere Gooische Vrouwen en Taped, in de rol van getalenteerde actrice en moeder Judith Miller. Ze deelt haar Haagse huis met orgasmeloze zus Barbara (Anna Drijver, bekend van Bride Flight, Komt Een Vrouw Bij De Dokter, Loft) en twee dochters; de tiener Eva (Beatrice Hillen) en de geadopteerde Anna (Anna Raadsveld, Overspel). Smoorverliefd zal net als de gelijknamige Vlaamse romantische succeskomedie uit 2010 geregisseerd worden door Hilde Van Mieghem en wordt volgend jaar september in de bioscopen verwacht.

De mannelijke tegenspelers in de film zijn Rik Launspach (De Gelukkige Huisvrouw) die de ex-man van Judith speelt, Johnny de Mol (Simon) speelt de vriend van Barbara en Pierre Bokma (Quiz) kruipt in de rol van dichter Bob. Ook Tarikh Janssen (Vermist), Filip Peeters (Loft, Penoza), Manuel Broekman (Feuten, Voetbalvrouwen), Ronald Top (GTST) en Victor Low (Floris) spelen rollen in de komedie.

De romantische komedie Smoorverliefd zoomt in op de roerige romantiek in de levens van vier vrouwen in Den Haag. Tienerdochter Eva, haar moeder Judith, tante Barbara en grote zus Anna maken er onder een Haags dak samen gezellig een potje van. Ze zijn mooi, moedig en verstandig, maar soms weten ze het ook even niet meer in een wereld vol prille verliefdheid, serial dating, ongebluste lust, affaires, kinderwensen en onverwoestbare oude liefdes.

Susan Visser niet strak genoeg voor Hollywood (Novum)

Middenvelder Sporkslede debuteert in Ajax-selectie

Fabian Sporkslede debuteert woensdagavond in de selectie van Ajax voor het bekerduel bij FC Utrecht. De 19-jarige middenvelder uit de eigen jeugdopleiding is de vervanger van de geblesseerde Thulani Serero. De Zuid-Afrikaanse middenvelder komt door een liesblessure dit jaar niet meer in actie.

''Fabian heeft dit zelf verdiend'', laat trainer Frank De Boer weten op de clubwebsite. ''Vorige week heeft hij met de A1 in de NextGen Series heel goed gespeeld. Ook gisteravond bij Jong Ajax maakte hij een prima indruk op me." Tweede keeper Jasper Cillessen staat tijdens bekerwedstrijden, net als vorig seizoen, onder de lat bij de Amsterdammers. Hij vervangt Kenneth Vermeer.

Voor Ajax is FC Utrecht een angstgegner. De Domstedelingen wisten de laatste vier wedstrijden tegen de Amsterdammers te winnen. De laatste bekerontmoeting wist Ajax vier jaar geleden wel winnend af te sluiten. Het werd toen 2-0 door doelpunten van Klaas-Jan Huntelaar en Luis Suárez. De wedstrijd in de Galgenwaard begint om 20.45 uur.

Loovens klaar voor debuut bij Real Zaragoza

Het heeft er alle schijn van dat Glenn Loovens komend weekend dan eindelijk zijn debuut zal maken voor Real Zaragoza. De verdediger, die afgelopen zomer overkwam van Celtic, kampte de afgelopen weken met een knieblessure.

Loovens is hier echter volledig van hersteld en volgens de Spaanse krant Marca heeft trainer Manolo Jimenez voor de competitiewedstrijd tegen Valencia een plaatsje voor hem in de wedstrijdselectie.

Loovens, die afgelopen weekend tegen Osasuna nog uit voorzorg aan de kant werd gehouden, trainde vandaag volledig mee bij Zaragoza.

Li Jie en Li Jiao naar EK tafeltennis

Zoals verwacht heeft de Nederlandse tafeltennisbond Li Jiao en Li Jie geselecteerd voor het Europees kampioenschap, dat van 17 tot en met 21 oktober wordt gehouden in het Deense Herning. Li Jiao is titelverdedigster op het EK.

Naast deze twee topspeelsters zullen ook Linda Creemers en Britt Eerland in actie komen op het EK. In tegenstelling tot de voorgaande edities wordt het EK voor landenteams niet tegelijkertijd gehouden. Het eerstvolgende EK voor landen zal pas in 2013 zijn.

Vlaamse roman De Engelenmaker wordt verfilmd

De filmrechten van De Engelenmaker van de Vlaamse schrijver Stefan Brijs zijn verkocht aan de Nederlandse producent N279 Entertainment. De regie is in handen van Brijs' landgenoot Christophe Van Rompaey, die eerder Aanrijding in Moscou en Lena maakte. Dat heeft uitgeverij Atlas dinsdag bekendgemaakt.

Els Vandervorst, die samen met filmmaker Martin Koolhoven N279 Entertainment oprichtte, werkte al met Van Rompaey aan Lena en is zeer verheugd over hun hernieuwde samenwerking. "Christophe is een zeer sterke regisseur die zijn karakters tot bijzondere en geloofwaardige personages kan optillen. Het kan niet anders dan dat we iets heel bijzonders gaan maken van Stefan Brijs' prachtboek De Engelenmaker."

Volgens Brijs heeft zijn boek al vele filmmakers 'aan het dromen gebracht'. Hij is erg tevreden met het duo Vandervorst-Van Rompaey. "Ik heb in hen twee zeer bekwame en gedreven vakmensen gevonden in wie ik het volste vertrouwen heb dat zij een film zullen maken die de kijkers evenzeer zal verwonderen als de lezers van mijn boek."

De producent en regisseur leggen binnenkort de eerste hand aan het scenario. Wanneer de film in de bioscopen verschijnt, is nog onbekend.

De Engelenmaker uit 2005 is een roman waarin dorpsroddels, wetenschap, religie, goed en kwaad, en de menselijke drang om het eeuwige leven te vinden met elkaar verweven worden. Het boek werd meermaals bekroond en genomineerd en is al in dertien talen verschenen, waaronder Engels, Duits, Frans, Russisch en Chinees. In Vlaanderen en Nederland zijn er meer dan 150 duizend exemplaren verkocht.


Vlaamse roman De Engelenmaker wordt verfilmd (Foto: Novum)

Tom Hardy wil Mount Everest beklimmen

Tom Hardy is in onderhandeling voor de hoofdrol in Everest. Hij zou de rol van George Mallory spelen, de Engelsman die in de jaren twintig meermalen probeerde de beruchte bergtop te bedwingen, iets wat hij met zijn leven moest bekopen. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De 35-jarige Hardy was onlangs te zien als de gespierde schurk Bane in The Dark Knight Rises. Hij is volgende maand te zien in Lawless en volgend jaar in Mad Max: Fury Road, waarin hij de titelheld speelt.

De bergbeklimmersfilm staat onder regie van Doug Liman, bekend van de actiefilms The Bourne Identity, Mr. & Mrs. Smith en Jumper. Hij is momenteel bezig met de opnames van All Your Need Is Kill met Tom Cruise in de hoofdrol.

Mallory raakte vanaf 1920 bezeten van het beklimmen van Everest. Hij probeerde in 1921 en het jaar erop de berg te beklimmen, maar keerde onverrichter zake terug. Hoewel zijn familie hem smeekte het daarbij te laten, waagde hij in 1924 een nieuwe poging met zuurstofflessen. Pas in 1999 werden zijn lijk en dat van zijn klimpartner vlak onder de bergtop teruggevonden.

Of Mallory de top heeft bereikt is nooit duidelijk geworden. Uiteindelijk ging de eer naar de Nieuw-Zeelander Edmund Hillary en zijn Nepalese sherpa Tenzing Norgay. De twee beklommen de Everest in 1953 en keerden weer levend terug.


Tom Hardy wil Mount Everest beklimmen (Foto: Novum)

Filmrechten Op Zwart van Willem Bosch verkocht

Het romandebuut Op Zwart van Willem Bosch wordt verfilmd. De filmrechten zijn verkocht aan producent Pupkin, melden uitgeverij Lebowski Publishers en Pupkin dinsdag. Of de in 1986 geboren Bosch zelf het scenario schrijft voor de verfilming van zijn roman, is niet bekend.

Eerder schreef Bosch de scripts van dramaseries Feuten en Van God Los. Ook het scenario van de film Bellicher: Cel, die op 28 september in première gaat tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht, is van zijn hand.

De twee series en de film waarvoor Bosch het scenario schreef werden eveneens geproduceerd door Pupkin. Het bedrijf laat weten dat de onderhandelingen voor de filmrechten van Bosch' romandebuut 'keihard' waren, vanwege de interesse van andere producenten die Op Zwart willen verfilmen.


Filmrechten Op Zwart van Willem Bosch verkocht (Foto: Novum)

Drijver krijgt eerste orgasme in Smoorverliefd

Anna Drijver heeft de hoofdrol in de Nederlandse romantische komedie Smoorverliefd. "Ik mag een vrouw spelen die nog nooit een orgasme heeft gehad", vertelde Drijver in het ochtendprogramma van radiomaker Giel Beelen. "Als ze vreemdgaat, maakt ze dat voor het eerst mee."

De 28-jarige actrice wilde nog niet loslaten wie er nog meer in de film te zien zijn. Dat maakt producent Dutch Filmworks vanmiddag bekend. De film staat onder regie van Hilde Van Mieghem, die eerder De Kus en Dennis van Rita regisseerde.

"Ik ben blij dat ik weer iets in Nederland kan doen en niet meer Duits hoef te praten", grapte Drijver. Ze staat de laatste tijd in Duitsland in het theater met het stuk Der Nachfolger. "Maar goed, ik mag morgen weer gewoon in het Duits optreden."

De opnames van Smoorverliefd beginnen volgende week. De film moet volgend jaar september in de bioscoop verschijnen.


Anna Drijver krijgt eerste orgasme in Smoorverliefd (Foto: Novum)

Aboutaleb: wietpas werkt niet, gaat niet werken

Als het aan de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb ligt komt het niet tot een landelijke invoering van de wietpas. De Rotterdamse burgervader denkt dat het alleen zal leiden tot meer overlast door de straathandel. Hij schaart zich daarmee achter zijn Amsterdamse collega en partijgenoot Eberhard van der Laan, die zich al eerder kritisch uitliet over de wietpas.

Tegenover Eén Vandaag zei Aboutaleb vandaag dat de pas niet werkt. Hij verwacht daarnaast ook niet dat het op de langere termijn wel gaat werken. Hij roept de leiders van de PvdA en VVD, Diederik Samsom en Mark Rutte, dan ook op om de pas geen landelijk vervolg te geven. 

De wietpas is al ingevoerd in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg, maar de lokale bestuurders zijn er weinig enthousiast over. Weliswaar is het aantal drugstoeristen afgenomen, maar daar staat meer overlast van dealers op straat tegenover. De roep om af te zien van landelijke invoering wordt, ook vanuit VVD-hoek, steeds groter.

Spaanse politie grendelt parlement af voor betogers

Dertienhonderd opgetrommelde agenten geven het parlementsgebouw in Madrid dinsdag de aanblik van een zwaarbewaakte vesting. De politie zet zich schrap voor de komst van duizenden Occupy-demonstranten, die er onder de leus 'Bezet het parlement' dinsdagavond een protestmars houden.

De betogers eisen nieuwe verkiezingen omdat de regerende Volkspartij (PP) zich schuldig zou hebben gemaakt aan kiezersbedrog. De kiezers zouden bij de verkiezingen in november vorig jaar anders hebben beslist als de PP de nu getroffen strenge bezuinigingsmaatregelen had aangekondigd. De Occupy-demonstranten hebben verklaard dat ze niet uit zijn op een bestorming van het parlementsgebouw, maar er slechts in een optocht omheen willen lopen.

De haperende Spaanse economie belandde onlangs opnieuw in een recessie. Bijna een kwart van de beroepsbevolking zit werkloos thuis. In de begroting voor volgend jaar, die de regering donderdag voorstelt, is naar verwachting een nieuwe reeks bezuinigingsmaatregelen opgenomen.

Een dag later verschijnt het verslag van het onderzoek naar de crisisbestendigheid van Spaanse banken. Het wankelen van de banken dwong Spanje eerder de medeleden van de eurozone om noodhulp te vragen.

Rechter verbiedt Limburgs raceweekend

Een race-evenement dat dit weekeinde in het Limburgse Venray zou worden gehouden mag niet doorgaan. Dat maakte de rechtbank in Roermond dinsdag bekend. De gemeente moet een ton betalen als ze het raceweekend toch laat doorgaan. Milieuorganisaties en omwonenden van het circuit hadden bezwaar gemaakt tegen de raceplannen.

De bestuursrechter in Roermond stelde hen vorige maand al in het gelijk. Hij oordeelde dat de races van Raceway Venray in strijd zijn met het bestemmingsplan. Ook zou er een milieuvergunning voor nodig zijn, en die is er niet.

De gemeente Venray wees erop dat het bestemmingsplan binnenkort wordt gewijzigd en dat de organisatie wordt gedupeerd als de races niet doorgaan. Dat is echter geen reden om het huidige bestemmingsplan niet te handhaven, oordeelde de rechtbank maandag. De omstandigheden zijn volgens de rechter sinds vorige maand niet veranderd.

Begrafenis mondt uit in bloedig vuurgevecht

Een begrafenis van een vermoedelijk bendelid in het noorden van Mexico is maandag op een schietpartij uitgelopen. Gewapende mannen openden het vuur op de rouwenden aan het graf. Zeven mensen kwamen om en zeventien raakten gewond.

Het vuurgevecht vond plaats op een begraafplaats in de noordelijke stad Torreon, liet Fernando Olivas weten van het openbaar ministerie ter plaatse. Misdaadbendes vechten in het gebied een bloedige oorlog uit. Het kerkhof ligt naast een legerbasis.

Tijdens de begrafenisplechtigheid braakten drie auto's een stel gewapende mannen uit, die het kerkhof bestormden en met machinepistolen het vuur openden. Enkele aanwezigen waren kennelijk zelf ook gewapend, en beantwoordden de kogelregen. Daarop sloegen de aanvallers op de vlucht. Na afloop vonden onderzoekers tussen de graftombes verstopte vuurwapens.

De man die maandag ten grave werd gedragen was zaterdag doodgeschoten in zijn auto. Naast zijn lijk was een teken achtergelaten dat naar een drugskartel verwees.

Mexicaanse drugsbendes vallen wel vaker ziekenhuizen en ambulances aan om gewonde tegenstanders af te maken. Maar aanvallen op begrafenissen zijn betrekkelijk zeldzaam.

Vertonghen: "De sfeer in Engeland is geweldig"

Jan Vertonghen heeft zijn draai helemaal gevonden bij Tottenham Hotspur. De Belgische verdediger, die afgelopen zomer de overstap maakte van Ajax, werd afgelopen zondag na het duel met Queens Park Rangers zelfs tot man of the match uitgeroepen.

"De sfeer in Engeland is geweldig. De beste spelers van de wereld zijn hier actief. Tottenham beschikt ook over een fantastisch team, dus ik ben blij dat ik deze overstap heb gemaakt", aldus Vertonghen in The Telegraph.

Hij vervolgt: "Het is alleen jammer dat we elke wedstrijd tot de laatste minuut moeten knokken voor de punten. Ik denk dat ik aan het eind van het jaar wel toe ben aan vakantie."

Komende zaterdag gaat Vertonghen met de Spurs op bezoek bij Manchester United. "Met Ajax heb ik vorig jaar al eens een wedstrijd gespeeld op Old Trafford", zegt Vertonghen. "Ik denk dat we met Tottenham voor een verrassing kunnen zorgen."

Geen spoeddebat gemeenteraad Haren

De gemeente Haren houdt definitief geen spoeddebat naar aanleiding van de rellen van vrijdag. De reguliere raadsvergadering werd maandagavond uitgesteld omdat het gemeentebestuur alle ruimte wilde bieden voor een bewonersbijeenkomst. Na overleg is besloten dat de raad komende maandag bijeenkomt, laat een gemeentewoordvoerder dinsdag weten.

Het voornaamste onderwerp dat de raad gaat bespreken is de onderzoeksopzet van de commissie onder leiding van Job Cohen. Die gaat onderzoek doen naar hoe de autoriteiten zijn omgesprongen met de rellen, in opdracht van de gemeente, politie en het Openbaar Ministerie.

De fracties van Gezond Verstand Haren en D66 hadden een spoeddebat aangevraagd omdat het niet is gelukt de inwoners en hun eigendommen te beschermen. Zij hadden deze week invloed willen uitoefenen op de samenstelling van de onderzoeksgroep en de formulering van de opdracht

De rellen in Haren ontstonden nadat een meisje een aankondiging van haar verjaardagsfeestje op Facebook plaatste. Ze vergat de uitnodiging op privé te zetten, waarna duizenden mensen naar het dorp kwamen. De ongeregeldheden zorgden voor miljoenenschade.

Vink fluit topper tussen Ajax en Twente

Pieter Vink is door de KNVB aangewezen om het duel tussen Ajax en FC Twente in goede banen te leiden. De KNVB maakte dinsdag via de officiële kanalen bekend dat Vink komende zaterdag in de Amsterdam ArenA de scheidsrechter is bij de topper tussen Ajax en FC Twente. De Tukkers komen met een voorsprong van zes punten op bezoek in Amsterdam.

Het duel tussen de Amsterdammers en de club uit Enschede is niet nieuw voor Vink. Vorig seizoen floot de arbiter ook al deze wedstrijd. De scheidsrechter keurde toen ten onrechte een doelpunt van Jan Vertonghen af bij een 1-0 stand. Twente kwam in dat duel door een laat doelpunt van Luuk de Jong nog langszij.

Ook de legendarische kraker in het seizoen 2010/11 stond tussen de twee ploegen stond onder leiding van Vink. Ajax legde in dat seizoen in de laatste wedstrijd van het seizoen beslag op de titel in de Eredivisie door Twente met 3-1 te verslaan.

Gedupeerden Haren gratis naar FC Groningen

Vijfhonderd gedupeerden van de rellen in Haren mogen zondagmiddag gratis de competitiewedstrijd tussen FC Groningen en Roda JC bezoeken. Groningen wil daarmee bewoners en ondernemers in de gemeente een hart onder de riem steken. Onder welke voorwaarden de kaarten worden toegewezen, maakt de club later deze week bekend.

FC Groningen is tijdens de voorbereiding elk jaar te gast in Haren en daarom extra begaan met de getroffen inwoners. "De verslagen die we hebben gehoord, gezien en gelezen zijn afschuwelijk", zegt algemeen directeur Hans Nijland, die een link legt met de stadionbrand bij zijn club in 2008. "Alle warmte en blijk van medeleven die je dan krijgt, sterkt je. Daarom vonden wij dat we iets voor de gemeente Haren moesten doen."

Bij de rellen in Haren, dat onder de rook van Groningen ligt, werden onder meer auto's in brand gestoken, een supermarkt geplunderd en straatmeubilair vernield. De schade bedraagt een paar miljoen euro.

Feitjes over LEGO in de Ban van de Ring

Hoeveel zinnen worden er uitgesproken, uit hoeveel LEGO-steentjes bestaat de Tower of Barad-dur en welk personage heeft de meeste animaties in LEGO: In de Ban van de Ring?

Warner heeft wat feitjes losgelaten over deze nieuwe LEGO-game. Zo zitten er maar liefst 2.662 animaties in de game en bevat Gollum met ongeveer 200 animaties de meeste animaties van alle karakters. De Toren van Barad-dur is het grootste LEGO bouwwerk van TT met maar liefst 53.826 LEGO-steentjes. Isengard bestaat uit 26.058 steentjes. In het echt zouden deze bouwwerken maar liefst 2,5 meter hoog zijn! In de game zijn 3.400 zinnen gebruikt voor dialogen. Daarnaast worden 1.24.33 minuten van de bioscoopversie gebruikt.

Dit najaar gaan we al deze feitjes zien in LEGO: In de Ban van de Ring op Xbox 360, PlayStation 3, Wii, Nintendo DS, Nintendo 3DS, PlayStation Vita en pc.

Gollum

Azarenka bereikt kwartfinale WTA-toernooi Tokio

Victoria Azarenka heeft de achtste finales bereikt van het WTA-toernooi van Tokio. De nummer een van de wereld, in de eerste ronde door een bye vrijgeloot, won na iets meer dan een uur spelen met 6-1, 6-1 van Tamara Paszek. De 23-jarige Wit-Russische neemt het voor een plek in de kwartfinale op tegen de Italiaanse Roberta Vinci, de nummer veertien van de plaatsingslijst.

Ook Maria Sharapova zegevierde in haar openingswedstrijd. De Russin, nummer twee van de plaatsingslijst, won haar openingspartij op het Japanse hardcourt nipt in drie sets van de Britse qualifier Heather Watson: 6-7 (7), 6-3, 6-4. In de achtste finales neemt ze het op tegen Lucie Safarova uit Tsjechië, die als zestiende is gerangschikt.

Net als Sharapova en Azarenka bereikte ook Samantha Stosur de laatste zestien. De nummer acht van de plaatsingstabel was in drie sets net te sterk voor Francesca Schiavone. De 28-jarige Australische won met 4-6, 6-2, 7-5 van de Italiaanse gravelspecialiste. Stosur ontmoet in de achtste finale de als twaalfde ingeschaalde Dominika Cibulkova uit Slowakije.

Boom valt op collectanten

Twee collectanten zijn maandag in Baarn geraakt door een omwaaiende boom. Het duo kwam bekneld te zitten onder takken. Omstanders wisten de collectanten snel te bevrijden, waarna de brandweer hen verder hielp. Beiden zijn voor controle naar een ziekenhuis gebracht, laat de politie dinsdag weten.

Aan het eind van de middag liepen de 63-jarige man en de 42-jarige vrouw uit Baarn te collecteren voor het Fonds Verstandelijk Gehandicapten op de Van Heemstralaan. Een grote beuk waaide om tijdens de herfststorm en kwam op hen terecht.

De man had last van zijn rug. Het fonds wenst de collectanten op zijn website veel sterkte en een goed herstel.

Xavi wil loopbaan afsluiten bij FC Barcelona

Xavi is vastbesloten zijn gehele voetballoopbaan bij FC Barcelona te spelen. De 32-jarige middenvelder, die sinds zijn elfde bij de Catalaanse club zit, gaat snel met de Spaanse topclub om de tafel om te praten over een nieuwe verbintenis.

Het huidige contract van Xavi loopt tot medio 2014, de nieuwe overeenkomst zal waarschijnlijk tot het einde van zijn loopbaan doorlopen. "Bij de vorige onderhandelingen hebben we altijd een akkoord bereikt en ik ben ervan overtuigd dat er ook dit keer geen problemen zullen zijn", aldus Ivan Corretja, de zaakwaarnemer van Xavi.

Man schiet zichzelf in been met 'gevonden' wapen

Een 29-jarige man uit Waalwijk heeft zichzelf maandagavond in het linkerbeen geschoten met een vuurwapen. De man is na deze gebeurtenis opgenomen in het ziekenhuis en aldaar aangehouden voor vuurwapenbezit, meldt de politie. 

Rond 22.40 uur klonk een schot in de woning van verdachte, die zich bevindt in de wijk Landgoed Driessen. Verdachte verklaart dat het wapen per ongeluk afging, toen hij het aan zijn vriendin liet zien. De Waalwijker zou het wapen gevonden hebben tijdens een wandeling nabij het Halve Zolenpad. De politie zet echter vraagtekens bij dat verhaal. Het vuurwapen met zes patronen was namelijk kurkdroog en schoon.

De politie stelt een onderzoek in. 

Pijnlijke nederlaag Haase in Bangkok

Robin Haase heeft zich op het ATP-toernooi van Bangkok lelijk te kijk gezet. De nummer vijftig van de wereld verloor in drie sets van de Japanse qualifier Hiroki Moriya, die op de mondiale ranglijst een schamele 204e positie bekleedt: 6-2, 6-7 (6), 3-6.

Haase leek de overwinning voor het grijpen te hebben, maar in de tiebreak van de tweede set gaf hij een 5-3 voorsprong uit handen. In de beslissende set liet de Nederlander vier kansen op een break onbenut. Moriya sloeg bij zijn enige breakpoint juist wel direct toe en serveerde de partij bij 5-3 op love uit.

Met Haase wil het na zijn toernooizege van juli in het Oostenrijkse Kitzbühel niet meer zo vlotten. Van de vijf toernooien die hij sindsdien speelde, overleefde hij alleen in Winston Salem de eerste ronde.

Schade eerste herfststorm beperkt

De eerste herfststorm van het jaar heeft niet tot grote schade geleid. Dat laat het Verbond van Verzekeraars dinsdag weten. De schade bedraagt ongeveer een miljoen euro. Wel kan het bedrag in de loop van de dag nog oplopen.

De storm zorgde maandagavond wel voor veel overlast. De overlast was het grootst in het zuiden en zuidwesten van het land, aldus het verbond. Maar ook elders uit het land kwamen meldingen van omgevallen bomen, afgebroken takken en rondvliegende dakpannen. Ook het verkeer tijdens de avondspits ondervond veel hinder van het weer.

Ademnood brengt Lindsay Lohan naar ziekenhuis

Lindsay Lohan heeft zondagavond een korte periode in een New Yorks ziekenhuis doorgebracht. De actrice kampte met een hevige astma-aanval, vertelt haar woordvoerder aan het Amerikaanse blad People. Inmiddels zou het weer prima gaan met Lohan. 

"Ze is behandeld en weer ontslagen", zegt Lohans woordvoerder. "Het gaat goed met haar." Volgens entertainmentwebsite TMZ kampte Lohan echter met veel meer dan enkel een astma-aanval. De 26-jarige actrice zou tegen vrienden hebben gezegd dat ze al een tijdje een longonsteking onder de leden heeft.

Lohans meest recente arrestatie wegens het doorrijden na een ongeval zou ook rol van betekenis spelen. De actrice beweert ademhalingsproblemen te hebben gekregen door alle stress van haar aanhouding, aldus TMZ. 

Lohan lijkt het spoor volledig bijster; ze valt van de ene ellende in de andere. Zo heeft ze niet alleen een innige verstandhouding met justitie, ook artsen brengt ze geregeld een bezoekje. In juni zou de actrice door hulpdiensten bewusteloos in haar hotelkamer zijn aangetroffen. Ze bleek slechts uitgeput en uitgedroogd. Een week daarvoor belandde Lohan in het ziekenhuis na een auto-ongeluk in Los Angeles. 

Chris Brown betrapt op gebruik marihuana

Chris Brown is voorlopig nog niet van zijn proeftijd af. De 23-jarige zanger moest maandag voor de rechter verschijnen voor een evaluatie over het volbrengen van zijn taakstraf. Maar omdat Brown positief werd getest op drugs, besloot de rechter binnenkort opnieuw naar de zaak te kijken.

Uit een test die in juni werd afgenomen in Virginia bleek dat Brown marihuana had gebruikt. Wel zou Brown het gebruikt hebben als medicijn in Californië, waar dat legaal is. Hoewel Brown er dus mogelijk mee wegkomt, waarschuwde de rechter Brown wel dat hij eraan moet denken dat hij een voorbeeld is voor veel jonge fans.

Brown, die een taakstraf moest volbrengen omdat hij in 2009 Rihanna een paar rake klappen verkocht, zegt dat zijn taakstraf erop zit. Hij wil dat de voorwaardelijke straf wordt opgeheven. De rechter buigt zich 1 november opnieuw over de zaak.

De zanger werd voor het mishandelen van zijn toenmalige vriendin Rihanna veroordeeld tot een taakstraf van zes maanden en een voorwaardelijke celstraf van vijf jaar. Daarnaast volgde hij een cursus woedebeheersing.

'Büttner start bij United tegen Newcastle'

Alexander Büttner start morgenavond in de basis bij Manchester United in het League Cupduel met Newcastle United. Volgens de BBC laat Sir Alex Ferguson de voormalige speler van Vitesse morgenavond voor de tweede keer vanuit de basis starten bij Manchester United.

Ook Darren Fletcher start weer eens vanuit de basis. Hij stond bijna een jaar aan de kant met darmproblemen. Büttner maakte twee weken geleden zijn debuut voor Manchester United in de Premier League. Tegen Wigan Athletic begon hij op Old Trafford vanuit de basis en luisterde zijn debuut op met een assist en een doelpunt.

Morgen start Büttner dus weer vanuit de basis. Mogelijk komt hij bij de tegenstander een andere Nederlander tegen. Vurnon Anita is fit, wat niet geldt voor doelman Tim Krul. De Nederlandse international is nog niet hersteld van de elleboogblessure die hij opliep op een training van het Nederlands elftal.

Debuut van Del Piero in Australie opnieuw uitgesteld

Het debuut van Alessandro del Piero voor Sydney FC is voor de tweede keer uitgesteld. De 37-jarige Italiaan, afgelopen zomer overgekomen van Juventus, wilde woensdag in een oefenwedstrijd tegen Central Coast zijn opwachting maken. Op verzoek van de tegenstander werd de wedstrijd echter afgelast. Vorige week ging een match ook al niet door.

De 91-voudig international werd zondag op de open dag van de Australische club officieel gepresenteerd aan pers en publiek. Del Piero tekende begin deze maand een contract voor twee seizoenen bij de club, waar ook Pascal Bosschaart speelt. Zijn salaris van 1,6 miljoen euro per jaar maakt hem de bestbetaalde sporter ooit in Australië.

De competitie voor Sydney FC begint 6 oktober met een uitwedstrijd tegen Wellington in Nieuw-Zeeland. Er zijn al tien keer zo veel kaartjes verkocht voor deze wedstrijd dan voor het eerste duel van het vorige seizoen. Ook voor de eerste thuiswedstrijd, een week later, is veel belangstelling.

World of Warcraft-servers overbelast bij lancering

De lancering van World of Warcraft: Mists of Pandaria is niet zonder problemen verlopen. Volgens Blizzard ondervinden sommige functies van het onlinespel problemen door de drukte. In de eerste uren na middernacht was er een wachttijd om in te loggen op een aantal servers. Sommige spelsystemen, waaronder de mogelijkheid speciale missies te spelen, raakten overbelast.

Het Amerikaanse gamebedrijf adviseert gamers te wachten met het spelen van speciale missies, de zogeheten instances. Deze kunnen door de drukte foutmeldingen geven. Het nieuwe Pet Battle-systeem, waarbij spelers met virtuele huisdieren tegen elkaar kunnen strijden, lijkt ook last te hebben van de grote drukte.

World of Warcraft: Mists of Pandaria is de vierde uitbreiding voor het online spel World of Warcraft. Traditioneel proberen veel gamers de nieuwe onderdelen van een World of Warcraft-uitbreiding uit en neemt de drukte daarna weer af. Mists of Pandaria introduceert onder meer nieuwe gebieden, nieuwe eindbazen, Pet Battles en de nieuwe, speelbare personages, de Pandaren.


World of Warcraft-servers overbelast bij lancering 

Formatiebesprekingen hervat

De formatiebesprekingen tussen VVD en PvdA zijn dinsdag om 11.30 uur weer van start gegaan. Het is derde dag dat VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom onder leiding van informateurs Henk Kamp en Wouter Bos met elkaar spreken over de vorming van een nieuw kabinet. De onderhandelingen duren tot 15.00 uur.

Bij het betreden van het Kamergebouw waar de formatiebesprekingen plaatsvinden liet Samsom niets los. Rutte ontweek de pers door via een interne doorgang naar de Stadhouderszaal te gaan. VVD en PvdA hebben afgesproken gedurende de onderhandelingen radiostilte in acht te nemen.

Bij de onderhandelingen wordt Rutte bijgestaan door fractiegenoot Stef Blok. Samsom neemt Kamerlid Jeroen Dijsselbloem mee naar de onderhandelingstafel.

Meer files verwacht door bezuinigingen

Door bezuinigingen krijgen weggebruikers vaker te maken met files en wegomleidingen. Dat verwacht Rijkswaterstaat. Het agentschap moet tot en met 2020 1,64 miljard euro besparen. Om kosten te besparen mogen aannemers van Rijkswaterstaat bijvoorbeeld langer overdag werken.

Overdag werken is goedkoper omdat de werknemers 's nachts toeslagen krijgen. Ook is het efficiënter, omdat de aannemers zo langer doorwerken. Een woordvoerder benadrukt dinsdag wel dat niet op alle wegen overdag zal worden gewerkt. "We doen dat alleen waar dat mogelijk is."

Om de verkeersdruk bij werkzaamheden te verminderen worden nu nog onder meer goedkope of zelfs gratis bus- en treinkaartjes verstrekt, maar ook daar wordt op bezuinigd. De bezuiniging op deze kaartjes kan meer files opleveren, doordat mensen er toch voor kiezen de auto te pakken.

Op de elektriciteitskosten wordt bespaard door op snelwegen het licht tussen 21.00 en 05.00 uur uit te knippen. Dat gebeurt echter niet in scherpe bochten of bij een korte invoegstrook. Dit moet ook minder onderhoudskosten aan lichtmasten opleveren.

Verder wordt bezuinigd op digitale borden die langs snelwegen informatie over files geven. Het gaat dan niet om borden die ook alternatieven geven als er files staan. Ook worden werkzaamheden voortaan minder uitgebreid aangekondigd en de bermen minder vaak gemaaid.

China neemt vliegdekschip in gebruik

De Chinese marine heeft haar eerste vliegdekschip formeel in gebruik genomen, heeft het ministerie van defensie in Beijing dinsdag meegedeeld.

Hoewel het voorlopig nog niet met vliegtuigen wordt uitgerust en er geen direct verband is met de huidige spanningen met Japan over enkele onbewoonde eilandjes, onderstreept de mededeling de Chinese ambitie om een volwaardige zeemacht op te bouwen die op grote afstand van de eigen kust kan opereren.

Het vliegdekschip is de voormalige Varyag van de Sovjet-Unie. Het werd in 1998 uit Oekraïne naar China gesleept, ontdaan van zijn motoren, bewapening en navigatiesystemen. Het is herdoopt in Liaoning, naar de noordoostelijke provincie waar het zijn thuisbasis heeft . Sinds augustus maakt het proefvaarten op zee.

China is ook bezig een vliegtuig voor vliegdekschepen te ontwikkelen op basis van de Russische Soechoj-33.


China neemt vliegdekschip in gebruik (Foto: Novum)

Breukink zag vertrek bij Rabo niet aankomen

Erik Breukink heeft zijn gedwongen vertrek als technisch directeur van Rabobank niet zien aankomen. "Ik heb niet doorgehad dat men bezig was mij te vervangen. Dat gaat langs je heen", vertelt de oud-renner ruim twee weken nadat hij het slechte nieuws te horen kreeg in Wielerland Magazine.

Breukink moet plaatsmaken omdat de bankiersploeg op de schop gaat. De sporttechnische leiding is vanaf volgend seizoen in handen van Nico Verhoeven. Breukink vermoedt dat vooral de mislukte Tour de France hem de kop heeft gekost. "Dat is de wedstrijd waar iedereen naar kijkt. Als het dan voor het tweede jaar in het water valt, dan weet je dat je op een kwetsbare plek zit."

De nieuwe structuur zal volgens Breukink niet tot een aardverschuiving zorgen binnen Rabobank. "We waren al bezig om wetenschap te integreren, om renners te begeleiden. Het is geen totaal nieuwe lijn. Maar ik ben niet boos dat ik ben weggestuurd. Zo gaat dat in de wereld." De 48-jarige Breukink sluit zeker niet uit dat hij in de wielersport actief blijft. "Daar ligt toch mijn expertise."

Net als Breukink moet ook Adri van Houwelingen vertrekken. Ploegleider Erik Dekker mag blijven, al vreesde ook hij even voor zijn baan. "Natuurlijk, ik wist niets van de plannen met Breukink en Van Houwelingen. Dus ik zat ook even in onzekerheid." Dekker vindt het jammer voor zijn collega's. "Alleen heb ik ook respect voor het besluit van de directie. We moeten voorwaarts en dan zijn dit de dingen die gebeuren."

Dekker deelt de mening van Breukink dat er geen rigoureuze veranderingen op stapel staan. "Het nieuwe plan komt er kort gezegd op neer dat we renners nog individueler gaan begeleiden. Daar waren we al mee bezig, alleen nu wordt het verder uitgewerkt."

Bondscoach Leo van Vliet toonde zich juist een groot criticaster van de wijzigingen bij de grootste ploeg van Nederland. "Er komen straks bij Rabobank weer allemaal coaches en trainers bij. Ze kunnen beter één harde hand erbij halen, dan kunnen er een heleboel mensen weg.", vertelde hij na het WK aan de NOS. Volgens hem worden de renners van de grootste ploeg van Nederland veel te veel 'gepamperd'.

Van Miltenburg wil Kamer elektronisch laten stemmen

VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg wil, als zij Kamervoorzitter wordt, elektronische stemkastjes invoeren. Dat schrijft zij in haar sollicitatiebrief voor het Kamervoorzitterschap. Ook pleit zij, net als haar medekandidaten Khadija Arib (PvdA) en Gerard Schouw (D66) voor het via sociale media betrekken van burgers bij de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer kiest dinsdag om 15.30 uur de opvolger van de vorige week vertrokken Gerdi Verbeet (PvdA). De 150 Kamerleden kunnen tot 12.00 uur hun interesse kenbaar maken. Van Miltenburg, Arib en Schouw hebben al een brief ingeleverd.

Van Miltenburg, Kamerlid sinds 2003, presenteert de meeste nieuwe plannen. Naast elektronische stemkastjes, die vooral de hoofdelijke stemmingen moeten bespoedigen, wil zij ook dat het parlement op termijn volledig papierloos gaat werken. "Wat mij betreft leest u uw Kamerstukken voortaan op een tablet, en print u ze alleen uit als het echt nodig is. Daarmee kunnen we het milieu en de begroting sparen."

Het VVD-Kamerlid wil ook experimenteren met een 'twitterdebat' bij een onderwerp dat zich daarvoor leent, zoals internetwetgeving. Arib wil 'onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om via onder andere internet en sociale media burgers meer te betrekken bij de agenda van de Kamer' en Schouw wil 'uitbreiding van de voorzieningen voor digitale bezoekers' van de Kamer.

Hero Brinkman veroordeeld

De politierechter in Haarlem heeft de politicus Hero Brinkman (47) uit Middenbeemster dinsdag veroordeeld tot een voorwaardelijke geldboete van 500 euro. Brinkman kreeg die straf voor het bedreigen van zijn voormalige buurman, met wie hij jarenlang in de clinch lag. De rechter acht bewezen dat Brinkman zijn buurman op 1 maart 2010 bedreigde met een bijl. De straf is gelijk aan de eis van officier van justitie Anne Peters.

Zij hield er rekening mee dat het om een oud feit ging, dat het deel uitmaakte van een slepende burenruzie en dat de bedreigde buurman zelf ook 'niet brandschoon is'. De politierechter vond dat er op grond van getuigenverklaringen genoeg bewijs was om Brinkman te veroordelen. Hij zei dat hij het vanwege de omstandigheden eens was met de 'milde eis'.

Op de avond van het incident was Brinkman boos dat hij zijn auto niet kon parkeren op zijn eigen erf, omdat de buurman het hek had afgesloten. De man woonde destijds in het achterste deel van Brinkmans woonboerderij in Middenbeemster.

Brinkman besloot het houten hek met een bijl af te breken. "Toen de buurman thuis kwam, heeft hij mij bijna omver gereden", zei Brinkman. Hij hield vol niets verkeerds te hebben gedaan, maar zelf te zijn bedreigd. Zijn advocaat vroeg om vrijspraak.

Justitie had de zaak willen afdoen met een voorwaardelijk sepot, maar Brinkman ging naar het gerechtshof om ervoor te zorgen dat de zaak toch voorkwam. "Dat is misschien a-politiek, maar ik ben rechtlijnig." Hij zei te geloven in de onafhankelijke rechtsstaat en zijn onschuld te willen aantonen.

Na afloop van de zaak liet Hero Brinkman weten dat hij in hoger beroep gaat tegen het vonnis.

Enorme brand met gaswolk in Krefeld

Een grote brand in een meststoffabriek in het West-Duitse Krefeld veroorzaakt dinsdagmorgen een grote wolk met nog onbekende en mogelijk gevaarlijke bestanddelen richting Duisburg.

In het zuiden van de grote stad Duisburg is net als in Krefeld zelf alarm geslagen, onder andere met het geloei van sirenes. De brandweer houdt de bevolking ook via de radio op de hoogte.

Krefeld ligt 25 kilometer ten oosten van het Nederlandse Venlo, dat bij de huidige windrichting niet direct met de brand te maken heeft. De Duitse krant Bild spreekt over een "inferno" in een fabriekshal met een oppervlakte 50 bij 100 meter. Het pand was van de kunstmestfabriek Compo.

Inbreker dood na vechtpartij tijdens 'werk'

Een 37-jarige inbreker heeft vannacht duidelijk het verkeerde huis uitgekozen om zijn slag te slaan. Hij heeft een vechtpartij met de bewoners van het huis in het Noord-Brabantse Diessen met de dood moeten bekopen.

De inbreker was druk bezig in het huis aan de Rijtseweg toen de bewoners hem snapten. Die waren uiteraard niet blij met het onverwachte bezoek, en het kwam dan ook tot een gevecht waarbij de noeste arbeider zwaar gewond raakte. Hij werd nog naar het ziekenhuis afgevoerd, maar daar mocht hulp niet meer baten.

De bewoners zijn verhoord, maar niet gearresteerd. De woning wordt momenteel aan een forensisch onderzoek onderworpen.

Bendes baas in gevangenissen Mexico

In zestig procent van de gevangenissen in Mexico zijn bendes de baas. Dat zegt de Mexicaanse Nationale Mensenrechtencommissie.

De commissie bezocht honderd gevangenissen en stelde vast dat bendes activiteiten regelden van interne bewaking tot de diensten die aan gedetineerden worden geboden. Volgens commissievoorzitter Raul Plascencia zijn ook veel gevangenissen overbevolkt.

Het commissierapport verscheen een week nadat 131 gedetineerden uitbraken uit een gevangenis in het noorden van Mexico. De ontsnapping zou zijn gecoördineerd door het drugskartel Zetas.

In 2010 en 2011 vonden volgens de commissie veertien massale ontsnappingen plaats uit gevangenissen in Mexico, waarbij in totaal 521 gedetineerden betrokken waren.

Mogelijk toch opzet bij fataal ongeluk 2009

Een dodelijk ongeval in 2009 was mogelijk toch geen ongeval. Dat meldt de politie dinsdag. Bij het ongeval op de A15 ter hoogte van Dodewaard kwamen twee mannen om het leven. Er zijn aanwijzingen dat de twee mogelijk met opzet van de weg werden gereden.

De avond voor hun dood waren de twee slachtoffers uit geweest in Arnhem. Omdat ze niet thuiskwamen, gingen de buren van een van de slachtoffers op zoek. Ze troffen hun auto ondersteboven in een sloot aan. De politie ging aanvankelijk uit van een eenzijdig ongeval.

Het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond aandacht aan de zaak.

Sarah Michelle Gellar bevallen van tweede kind

Sarah Michelle Gellar is vorige week bevallen van haar tweede spruit. De actrice en haar echtgenoot Freddie Prinze Jr. kregen een zoon, bevestigt een woordvoerder van het acteurskoppel. Het kereltje kwam ter wereld in Los Angeles.

"Moeder en baby maken het goed", laat de woordvoerder weten aan entertainmentprogramma Access Hollywood. Wanneer het kereltje ter wereld kwam en hoe hij heet, is nog niet bekend.

Gellar en Prinze Jr., die elkaar in 1997 leerden kennen tijdens de opnamen van I Know What You Did Last Summer, hebben al een dochter. Charlotte kwam drie jaar geleden ter wereld. Deze maand waren de 35-jarige actrice en de 36-jarige acteur tien jaar getrouwd.

'Beyoncé verwacht tweede kind'

Beyoncé zou volgens geruchten zwanger zijn van haar tweede spruit. Een fan van de 31-jarige zangeres maakte een foto van Beyoncé, waarop te zien is dat ze een klein buikje heeft. Verschillende roddelsites verbinden hieraan de conclusie dat Beyoncé opnieuw in verwachting is.

Volgens celebrityblogger Perez Hilton hebben verschillende bronnen die in contact staan met de zangeres en haar man Jay-Z bevestigd dat ze haar tweede kind verwacht. Het stel heeft nog niet gereageerd op de babygeruchten.

Beyoncé en de 42-jarige rapper werden begin januari ouders van dochter Blue. De zangeres bracht het nieuws van haar zwangerschap in augustus vorig jaar naar buiten op de rode loper van de MTV Video Music Awards. Ze gaf enkele maanden geleden nog aan haar gezin graag uit te willen breiden.

Oplage kranten verminderd

De oplages van de landelijke dagbladen zijn in het tweede kwartaal drie procent lager uitgekomen dan in dezelfde periode een jaar eerder. Alleen Trouw wist tussen april en juni meer kranten te slijten. Net als in het eerste kwartaal daalde de oplage van de zakenkrant Het Financieele Dagblad het hardst, met acht procent.

De oplage van alle kranten bij elkaar ligt nu net onder de 1,8 miljoen. Een jaar eerder lag dat zestigduizend hoger. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van oplage-instituut HOI. In het eerste kwartaal daalde oplage met vier procent.

De oplage van Trouw steeg het tweede kwartaal met zes procent. Middagkrant NRC Handelsblad hield het oplageaantal op peil. Bij nrc.next daalde de oplage met vier procent. Maandag werd bekend dat Rob Wijnberg opzij is geschoven. De krant moet van hoofdredacteur Peter Vandermeersch meer nieuws gaan brengen.

Behalve bij het FD daalde ook bij het Nederlands Dagblad (min zes procent), De Telegraaf en het Reformatorisch Dagblad (beide min vijf procent) de oplage flink. De Telegraaf blijft met een oplage van bijna 589 duizend de grootste betaalde krant van Nederland.


Krantenoplage drie procent in de min (Foto: Novum)

The Walking Dead dit najaar in de winkel

Het vijfdelige horroravontuur The Walking Dead wordt voor de feestdagen in de winkel verwacht. Dat heeft gamebedrijf Telltale dinsdagochtend bekendgemaakt. In de Verenigde Staten is de game 4 december te koop. Een Europese datum moet nog genoemd worden. De kans dat Sinterklaas het spel in een schoen kan stoppen, lijkt gering.

De gamestudio werkt aan de afronding van de vierde en vijfde aflevering. Ze worden als download aangeboden voordat de vijf episodes samen op een schijfje worden gebundeld. De afleveringen zijn tegen betaling te downloaden via de website van Telltale, de gamedienst Steam of de online winkels van de Xbox 360 en PlayStation 3.

The Walking Dead komt vervolgens alleen in de winkel te liggen voor de Xbox 360 en PlayStation 3. De pc-versie van het spel komt niet in het schap.

Het horroravontuur The Walking Dead is gebaseerd op de gelijknamige stripverhalen, naar aanleiding van het succes van de gelijknamige televisieserie. Van het spel, dat spelers per aflevering kunnen kopen of in een keer voor het hele seizoen, zijn meer dan een miljoen exemplaren verkocht.


The Walking Dead dit najaar in de winkel 

Whiting inspecteert F1-circuit Austin

Een delegatie onder leiding van FIA-directeur Charlie Whiting is in Austin, Texas, om het gloednieuwe Circuit of the Americas te inspecteren. Na deze inspectie zal het besluit vallen of de Grand Prix van de Verenigde Staten in november doorgang zal kunnen vinden.

Whiting was twee maanden geleden ook al in Austin. Toen was hij tevreden over de voortgang van de bouw van de baan en had er alle vertrouwen in dat alles op tijd opgeleverd zou gaan worden.

Van Wolfswinkel matchwinnaar voor Sporting

Ricky van Wolfswinkel heeft Sporting Portugal maandagavond de eerste competitiezege van het seizoen bezorgd. De 23-jarige Nederlandse spits kopte in eigen stadion vijf minuten voor tijd de winnende treffer binnen tegen Gil Vicente: 2-1. Van Wolfswinkel zorgde er zo voor dat zijn trainer Ricardo Sa Pinto weer wat steviger in het zadel zit. De coach van Sporting stond na de slechte seizoensstart onder grote druk.

Van Wolfswinkel was door het ontbreken van Stijn Schaars en Khalid Boulahrouz de enige Nederlander bij Sporting. Zakaria Labyad was wel van de partij, maar de Marokkaanse Nederlander kon niet terugkijken op een geslaagde avond. De aanwinst van PSV verving na 38 minuten Danijel Pranjic, maar moest twee minuten voor tijd met tweemaal geel inrukken.

De zege van Sporting was verdiend maar kwam ronduit moeizaam tot stand. In de beginfase van de wedstrijd namen de bezoekers de leiding, via een goal van Luis Carlos. In het vervolg van de eerste helft jaagde Sporting vol overgave op de gelijkmaker. Een aantal grote kansen werd echter niet benut. Zo schoot de Argentijn Valentin Viola in de blessuretijd van de eerste helft snoeihard op de lat.

In het tweede bedrijf kwam Sporting minder voor de dag. De thuisploeg mocht zich gelukkig prijzen dat doelman Rui Patricio met een puike redding de 0-2 voorkwam. Een kwartier voor tijd leefde Sporting op, na de gelijkmaker van Diego Capel. De Spanjaard tikte een voorzet vanaf links binnen. Wederom een aanval via de flanken leverde ook de winnende goal op. Van Wolfswinkel kwam goed voor zijn man en kopte knap zijn tweede seizoenstreffer binnen.

Door de zege klimt Sporting naar de zevende plaats, met vijf punten uit vier duels. Gil Vicente, dat de eerste drie duels gelijkspeelde, staat veertiende.


Van Wolfswinkel kopt Sporting naar eerste zege (Foto: Novum)

Feyenoord weigert aanbod Drenthe opnieuw

Een dag na de kansloze nederlaag van Feyenoord tegen PSV (3-0) was er gisteren topoverleg bij de Rotterdamse ploeg. Oud-speler Royston Drenthe had zich opnieuw aangeboden in De Kuip, maar wederom weigert Feyenoord in zee te gaan met de enkelvoudig international.

Technisch directeur Martin van Geel belde Drenthe gisteren op met de mededeling dat een rentree 'uit financieel en speltechnisch oogpunt' niet haalbaar is. "Ik heb hem inderdaad verteld dat een terugkeer naar Feyenoord niet aan de orde is", aldus Van Geel.

Drenthe reageerde begripvol, maar ook teleurgesteld op de beslissing van Feyenoord. De linkspoot is op dit moment clubloos en mag daardoor elk moment worden vastgelegd. De aanhang van Feyenoord smeekte gisteren op diverse internetsites om de terugkeer van Drenthe, die in 2007 voor 15 miljoen euro werd verkocht aan Real Madrid.

"Ik wilde dolgraag terug naar Feyenoord", aldus Drenthe, die ook op de belangstelling kan rekenen van Hamburger SV. "Er is meerdere keren met de leiding van Feyenoord gesproken. Maar het gaat dus niet door. Maar het komt wel goed met mij hoor, er is volop interesse van clubs. Alleen wilde ik heel graag terug naar de Kuip." Drenthe, die afgelopen maand nog een nieuwe Feyenoord-tatoeage op zijn huid liet branden, moet nu verder kijken. De linkspoot, die in 2007 met Jong Oranje de Europese titel wist te pakken, klopte ook op een lastig tijdstip aan bij Van Geel.

De technisch directeur kreeg de afgelopen maanden constant groen licht van de geldschieters om spelers aan te trekken, maar tot op heden slaagt alleen Daryl Janmaat. Een nieuw verzoek om een extra spelers zou wel eens daarom in het verkeerde keelgat kunnen schieten.

'Onveilige seks in porno niet verbieden'

Uit een onderzoek onder ruim 2400 bezoekers van fok.nl blijkt dat een overgrote meerderheid onveilige seks in porno niet wil verbieden. Bijna 80 procent is tegen een verbod.

De toelichting van verschillende respondenten laat ook niets aan duidelijkheid over. Zo zegt Siniti: "Ik kan er niet op rukken dus nee." jeraadhetnooit sluit hierbij aan: "Is hetzelfde als alle stuntmannen helmen laten dragen tijdens de stunts. Het ziet er niet uit en er worden van tevoren genoeg maatregelen genomen om ongelukken/soa's te voorkomen.

Toch is er ook een kritische noot van sunxxx: "Ze zouden het goede voorbeeld moeten geven! Zeker als er zo in de rondte gen***t wordt als bij hun. Is zo'n condoom dan werkelijk zo erg?"

In Los Angeles wordt op 6 november gestemd over het verplichten van condoomgebruik voor pornoacteurs. Wil jij je mening nog geven over dit onderwerp? Je kunt nog steeds stemmen in onze poll.

Blessure Mathijsen valt mee

Feyenoord kan volgens AD Sportwereld snel weer beschikken over Joris Mathijsen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de schade bij de verdediger meevalt. De international viel zondag in de wedstrijd tegen PSV geblesseerd uit en zou begin oktober alweer zijn rentree kunnen maken.

Meer goed nieuws voor Feyenoord is dat Kaj Ramsteijn weer fit is. De verdediger scheurde vorig jaar scheurde vorig seizoen een kruisband af. Inmiddels heeft hij meegedaan in het duel tussen Jong Feyenoord tegen Jong ADO Den Haag.

[Primera División] Uitslagen speelronde 5

Afgelopen weekend werd in Spanje de vijfde speelronde in de Primera División afgewerkt. FC Barcelona blijft koploper. De ploeg won voor de vijfde maal op rij, ditmaal van laagvlieger Granada. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor komende week.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Real Zaragoza Osasuna 3-1
Celta de Vigo Getafe CF 2-1
Real Betis Sevilla Espanyol 1-0
FC Barcelona Granada CF 2-0
Real Mallorca Valencia 2-0
Levante UD Real Sociedad 2-1
Atletico Madrid Real Valladolid 2-1
Athletic de Bilbao Malaga CF 0-0
Rayo Vallecano Real Madrid 0-2
Deportivo la Coruna Sevilla FC 0-2


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 FC Barcelona 5 5 0 0 15 14-3
2 Real Mallorca 5 3 2 0 11 7-3
3 Malaga CF 5 3 2 0 11 6-2
4 Sevilla FC 5 3 2 0 11 6-2
5 Atletico Madrid 4 3 1 0 10 11-5
6 Real Betis Sevilla 4 3 0 1 9 8-5
7 Real Madrid 5 2 1 2 7 7-4
8 Levante UD 5 2 1 2 7 7-9
9 Rayo Vallecano 5 2 1 2 7 6-7
10 Deportivo la Coruna 5 1 3 1 6 7-7
11 Celta de Vigo 5 2 0 3 6 6-6
12 Real Zaragoza 5 2 0 3 6 5-6
13 Real Valladolid 5 2 0 3 6 4-5
14 Real Sociedad 5 2 0 3 6 6-9
15 Valencia 5 1 2 2 5 6-8
16 Athletic de Bilbao 5 1 2 2 5 8-12
17 Getafe CF 5 1 1 3 4 6-10
18 Granada CF 5 0 2 3 2 2-8
19 Espanyol 5 0 1 4 1 7-11
20 Osasuna 5 0 1 4 1 3-10

Topscorers:

# Speler Club Doelpunten
1 Lionel Messi Barcelona 6
2 Falcao Atlético Madrid 5
3 Tomer Hemed Mallorca 4


Programma volgende speelronde

Datum Thuis Uit
wo 26 sep, 21:00 Real Betis Sevilla Atletico Madrid
za 29 sep, 16:00 Valencia Real Zaragoza
za 29 sep, 18:00 Malaga CF Real Betis Sevilla
za 29 sep, 20:00 Real Sociedad Athletic de Bilbao
za 29 sep, 22:00 Sevilla FC FC Barcelona
zo 30 sep, 12:00 Granada CF Celta de Vigo
zo 30 sep, 16:00 Real Valladolid Rayo Vallecano
zo 30 sep, 18:00 Osasuna Levante UD
zo 30 sep, 19:50 Real Madrid Deportivo la Coruna
zo 30 sep, 21:30 Espanyol Atletico Madrid

Minder melkkoeien in de wei

De afgelopen tien jaar is het aantal melkkoeien in de wei fors afgenomen. Liep in 2001 nog negentig procent van de melkkoeien in de wei, vorig jaar was dat nog maar zeventig procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Of een boer zijn koeien in de wei zet of op stal houdt, hangt sterk af van de omvang van het bedrijf. Grotere bedrijven houden hun koeien vaker op stal. Op bedrijven met 160 melkkoeien of meer, komt nog maar 42 procent van de beesten in de wei. Bij melkveehouders met minder dan veertig melkkoeien is dat ruim 93 procent.

Volgens het CBS zijn er grote regionale verschillen. In weidegebieden met veel grasland lopen de koeien vaker buiten dan in de akkerbouwgebieden in Groningen, Flevoland en Zeeland.

Zo gaat in het noordwesten van Nederland minstens 85 procent van de melkkoeien de wei in. In het westelijke deel van Gelderland en het oostelijke deel van Utrecht komt tussen de 75 en 85 procent van de melkkoeien in de wei en in de grote weidegebieden in het oosten en noorden komt 65 tot 75 procent van de melkkoeien buiten. In de IJsselmeerpolders gaan de minste melkkoeien de wei in, maar daar worden er ook maar weinig gehouden.

In gebieden met naar verhouding veel intensieve veehouderij, zoals in Noord-Brabant, komen koeien ook beduidend minder vaak in de wei.


Minder melkkoeien in de wei (Foto: Novum)

Gent wil kerncentrale Borssele dicht voor controle

De gemeenteraad van Gent vraagt Nederland de kerncentrale van Borssele stil te leggen voor een grondige controle. De controlegegevens moeten worden nagekeken door onafhankelijke internationale experts. Een motie daartoe is maandagavond door de gemeenteraad aangenomen, melden Belgische media.

Als de extra controle verontrustende signalen oplevert, zou de centrale op veertig kilometer van de stad moeten worden gesloten. Gent ligt volgens de partij die de motie indiende, Groen, duidelijk in de invloedsfeer van Borssele. "Ik neem aan dat een beschaafd land zoals Nederland het nodige zal doen wat gedaan moet worden", zou de wethouder van milieu in Gent, Tom Balthazar (sp.a) hebben gezegd.

De gemeenteraad zegt bezorgd te zijn dat er voorlopig geen inspecties met ultrasone meetsondes worden gedaan van het reactorvat. Met zulke inspecties kwamen vanaf juni duizenden scheurtjes in de reactorvaten van kerncentrales bij Doel en Tihange aan het licht. Het bedrijf dat die reactoren bouwde, heeft ook de centrale in Borssele gebouwd.

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) benadrukte eerder dat het reactorvat in Borssele is gemaakt van materiaal van een andere samenstelling. Volgens hem zou het direct worden opgemerkt als er scheurtjes in het reactorvat zitten.

Vorige week schreef Verhagen aan de Kamer dat Nederlandse kerncentrales en andere nucleaire installaties voldoen aan alle eisen voor beveiliging. Dat had het Internationaal Atoomenergieagentschap geconcludeerd.


Gent wil kerncentrale Borssele dicht voor controle (Foto: Novum)

'Massa blijft bij Ferrari'

Ondanks alle geruchten die in de Formule 1 de ronde doen zal Felipe Massa naar verwachting ook in 2013 voor Ferrari gaan racen. De bevestiging van dit nieuws laat volgens Blick niet lang meer op zich wachten.

Al het gehele seizoen wordt er druk gespeculeerd over welke coureur Massa bij Ferrari op zal moeten gaan volgen. De namen van Sauber-coureur Sergio Perez en Force India-rijder Nico Hülkenberg worden vaak genoemd om de vice-wereldkampioen van 2008 op te volgen, maar zij zouden te onervaren zijn. Heikki Kovalainen zou van Caterham de overstap naar Ferrari kunnen maken, maar de Fin wordt niet beter geacht dan Massa.

Serieverkrachter loopt dagenlang vrij rond

Een veroordeelde serieverkrachter uit Almere blijkt vier dagen vrij rond te hebben gelopen. De 18-jarige man wist zich donderdagmiddag tijdens een proefverlof aan zijn begeleiders te ontrekken. Hij meldde zich zondag zelf bij de inrichting in Lelystad, meldt een woordvoerder van justitie dinsdag.

Justitie heeft de ontsnapping alleen gemeld aan de burgemeesters van Lelystad, Almere en de slachtoffers. Er is voor gekozen om de ontsnapping niet publiekelijk bekend te maken. Volgens de woordvoerder was het gevaar aanwezig dat de voortvluchtige gekke dingen zou doen wanneer zijn ontsnapping bekend zou worden.

De rechtbank veroordeelde de Almeerder in 2010 voor vier gevallen van verkrachting, aanranding en mishandeling. Een van de slachtoffers was nog geen 12 jaar. De toen 16-jarige jongen benaderde de slachtoffers vanaf zijn scooter. Hij sloeg en schopte ze tot ze vielen. Eenmaal op de grond betastte hij zijn slachtoffers. Hij kreeg hiervoor vijftien maanden jeugddetentie en jeugd-tbs.

Lurling en Karelse leggen geschil bij

Anthony Lurling en zijn trainer John Karelse kunnen weer samen door een deur. Zondag na het duel met AZ haalde Lurling nog flink uit naar zijn coach.

Lurling werd zondag voor het duel met AZ op de bank geposteerd. Reden voor zijn wisselbeurt was volgens Karelse een teenblessure. Na afloop van de wedstrijd gaf een geëmotioneerde Lurling aan dat daar niets van klopte. Hij noemde het een 'lulverhaal' en zei dat hij gewoon had kunnen spelen. Op initiatief van technisch directeur Jeffrey van As gingen de twee hoofdrolspelers maandag met elkaar om de tafel.

"Het is een lang gesprek geweest en dat zegt misschien al genoeg", reageert Lurling tegenover de Telegraaf. "We hebben allebei ons zegje gedaan en gaan weer verder. Voor mij is de uitkomst bevredigend. Je moet ook weer verder met elkaar. Op naar het bekerduel met MVV, zo werkt het ook weer in de voetballerij."

"Ik ben altijd een gevoelsmens geweest", gaat de 35-jarige Lurling verder. "En maak van mijn hart geen moordkuil. We hebben het uitgesproken en houden het erop dat het een misverstand is geweest. Ik heb het blijkbaar verkeerd begrepen, we gooien er zand over. Ik krijg ook geen boete, dat had ik ook niet geaccepteerd. De technische staf heeft toegegeven dat ze het misschien ook niet goed gecommuniceerd hebben. Waar er twee ruzie maken, hebben er twee schuld."

Van As is blij met de uitkomst van het gesprek. "We hebben er met zijn drieën, en ook nog met de andere mensen van de technische staf, als grote jongens over gesproken. Het is uitgesproken. Voor ons is het nu over: er gaat een dikke streep doorheen."

Valsecchi: "Hoop op kans in Formule 1"

Davide Valsecchi hoopt dat hij volgend seizoen in de Formule 1 te zien zal zijn. De 25-jarige Italiaan schreef in Singapore het kampioenschap in de GP2 Series op zijn naam. Door deze prestatie vindt de Italiaan zichzelf klaar voor het grote werk. Bovendien zou er zo weer een Italiaan in de koningsklasse van de autosport komen.

"In Italië hebben ze het er altijd over dat er geen landgenoten in de Formule 1 rijden. Maar voor dit moment, wie verdiende het? Vorig jaar hadden we de vice-kampioen in de GP2 met Luca Filippi. Dat was een fantastische prestatie, maar het blijft de tweede plek."

"Giorgio Pantano claimde eerder de kroon in de GP2, maar hij had al mogen proeven aan de Formule 1 en men vond hem mogelijk te oud. Dit jaar is er weer een Italiaanse kampioen. Ik hoop op een kans in de Formule 1 zodat ik aan kan tonen dat ik verdien om daar te rijden. Ik voel me sterk genoeg en ik ben er klaar voor!"

Nederlandse film Silent City naar VS

De Nederlandse speelfilm Silent City van Threes Anna is al voor de bioscoopgang verkocht aan vijftien landen, waaronder de Verenigde Staten, Australië en diverse landen in Zuidoost-Azië. Dat maakte distributeur A-Film dinsdagochtend bekend.

De film ging vrijdag in wereldpremière tijdens het internationale filmfestival van San Sebastian en is genomineerd voor een Best New Directors Award. De prijsuitreiking vindt 29 september plaats. Zondag beleeft de film haar Nederlandse première op het Nederlands Filmfestival in Utrecht. De film is vanaf 4 oktober in de bioscoop te zien.

Silent City gaat over een jonge Europeaanse vrouw die naar Tokyo verhuist om de Japanse kunst van het vis fileren onder de knie te krijgen. Ze moet niet alleen wennen aan haar plek in de gaarkeuken maar ook aan de grote, onbekende stad waar ze woont.


Nederlandse film Silent City verkocht aan VS (Foto: Novum)

Omwonenden Vijzelgracht mogen huis weer in

De omwonenden van een bouwput in de Vijzelgracht van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam kunnen dinsdag in ieder geval overdag hun woning weer in. Bij vier panden verzakte de grond maandag doordat boorspoeling, een mix van water en een soort klei, het station in lekt.

De verzakkingen varieerden van zeven millimeter tot ruim tien millimeter. Dat is volgens de gemeente nog binnen de veiligheidsmarges, maar er werd rekening mee gehouden dat de grond nog verder verzakt. Ook vond de politie het niet veilig de veertien bewoners de nacht thuis door te laten brengen terwijl het lek nog niet is gedicht.

Negen omwonenden hebben de nacht daarom uit voorzorg in een hotel doorgebracht. Vijf personen verbleven bij vrienden. Acht inwoners van panden iets verder van de boor hoefden niet weg, maar namen het zekere voor het onzekere en overnachtten ook in een hotel.

De bewoners van de verzakte woningen krijgen dinsdagmiddag te horen of ze de komende nacht opnieuw elders moeten overnachten. Dat kan bijvoorbeeld nodig zijn als de woningen verder verzakken of als het lek nog altijd niet is gedicht.

Op de Vijzelgracht verzakten in 2008 ook al woningen door de aanleg van de Noord/Zuidlijn.

DWDD censureert LuckyTV

De Wereld Draait Door heeft maandagavond een LuckyTv geweigerd. Dat maakt maker Sander van der Pavert bekend via Twitter.

"#DWDD besloot #LuckyTV van vanavond niet uit te zenden. Vanwege dinges. Kijk 'm hier", twitterde Van der Pavert. Het is niet bekend of dinges nu Joop van den Ende of Rachel Hazes is, de humorloze weduwe van volkszanger Andre Hazes. Van den Ende heeft namelijk een  musical gemaakt over het leven van Hazes. Joop en Rachel waren te gast bij DWDD om de musical te spammen. De redactie vond deze LuckyTV in ieder geval niet gepast, Van der Pavert heeft de verboden Lucky op zijn site gezet.


 

China en Japan bespreken eilandjes

Vertegenwoordigers van China en Japan zijn dinsdag in Beijing bijeengekomen om te praten over hun aanspraken op een groep eilandjes in de Oost-Chinese Zee. Uit het overleg moet blijken of de twee landen de politieke wil kunnen opbrengen om de gemoederen tot bedaren te brengen.

De Japanse regering kocht de eilandjes, in Japan de Senkaku genoemd en in China de Diaoyu, onlangs van particuliere eigenaren. Dit leidde tot woedende reacties in China, met soms gewelddadige protesten en een consumentenboycot van Japanse producten.

De besprekingen op het Chinese ministerie van buitenlandse zaken worden gevoerd door de onderministers van buitenlandse zaken van beide landen. China benadrukte maandag dat het overleg plaatsvindt op verzoek van Japan. "China zal er bij Japan op aandringen dat het zijn fouten recht zet en zich inspant om de betrekkingen te verbeteren", zei woordvoerder Hong Lei.

In het geschil over de eilandjes heeft ook Taiwan zich gemeld. Een stuk of vijftig Taiwanese vissersboten zijn dinsdagochtend in de buurt van de eilandjes gaan vissen, begeleid door tien Taiwanese patrouilleboten.


China en Japan bespreken eilandjes (Foto: Novum)

Vervolg zaak filefuik afgelast om zieke advocaat

De voortzetting van de zaak tegen de 48-jarige benzinedief Maikel R. dinsdag in de rechtbank in Utrecht gaat niet door omdat de advocaat van R. ziek is. Dat laat de rechtbank dinsdagochtend weten. De raadsman zou dinsdag zijn pleidooi houden. Het is nog niet duidelijk wanneer de zaak wordt hervat.

R. sloeg in oktober op de vlucht nadat hij bij een tankstation in het Gelderse Bruchem had getankt zonder te betalen. Hij reed uiteindelijk op de A2 bij Abcoude in op een door de politie gecreëerde file. Een 35-jarige man uit Maastricht kwam daardoor om het leven. De verdachte hoorde maandag tien jaar cel tegen zich eisen. Het OM eiste ook een rijontzegging van tien jaar.

Tijdens de zitting bleek maandag dat de man al dertig jaar zonder rijbewijs rondreed. Ook zat hij enkele dagen voor het incident al op het politiebureau in verband met vier andere benzinediefstallen.

Poolse arrestant overlijdt na aanhouding

Een 31-jarige man uit Polen die maandag door het lint ging toen hij in Heerenveen werd aangehouden wegens huiselijk geweld, is overleden in een ziekenhuis. Dat meldt de politie.

De man verzette zich hevig bij zijn aanhouding in een woning aan de Zuiderstraat in de Friese plaats. Toen de man onderweg was naar het cellencomplex in Drachten, werd hij onwel. De Pool werd vervolgens met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht, waar hij overleed.

De Rijksrecherche doet onderzoek naar de dood van de arrestant.

Tatjana wil geen rukvoer meer zijn

Tatjana Simic heeft genoeg van haar imago. De 49-jarige blondine is van plan op haar vijftigste afscheid te nemen van het label sekssymbool. "Nederland bedankt, het is mooi geweest. Dankzij jullie heb ik dit allemaal kunnen bereiken", neemt Tatjana in 100% NL Magazine alvast afstand van haar imago.

Voordat Tatjana zover is, gaat ze op zoek naar een nieuw sekssymbool voor Nederland. De blondine werkt aan een tv-programma Op Zoek naar de Nieuwe Tatjana. "Ik kan er nu nog niet zo veel over zeggen omdat het nog niet helemaal duidelijk is of het doorgaat", dekt de diva zich in.

Tatjana's zoektocht naar haar opvolgster gaat niet alleen om schoonheid. "Het gaat over de ernstige gevolgen van anorexia en het niet gezond eten van jonge meiden. Ik sta als voorbeeld voor honderdduizenden meisjes die klein zijn, en een beetje mollig."

De rondborstige Tatjana wil een voorbeeld zijn voor jonge vrouwen die vasthouden aan een ideaalbeeld. "Meisjes die ervan overtuigd zijn dat je alleen iets kunt bereiken als je mager bent", omschrijft de presentatrice, actrice en zangeres haar doelgroep.

Op Zoek naar de Nieuwe Tatjana noemt de blondine haar 'toekomstplan'. "Daarna wil ik de kroon doorgeven of hoe je het wilt noemen. Alles wat ik gedaan heb doorgeven aan nieuwe prachtige jonge meisjes en dan stop ik ermee. Op mijn vijftigste."

[Primera División] Maduro blijft met Sevilla uitstekend op dreef

Hedwiges Maduro heeft met Sevilla de zege op Real Madrid een goed vervolg gegeven. De middenvelder zegevierde maandag met de Andalusiërs met 2-0 bij Deportivo de La Coruña. Door de tweede zege op rij stijgt het nog ongeslagen Sevilla naar de gedeelde tweede plaats in de Primera Division, vier punten achter het nog foutloze Barcelona.

Maduro begon voor de tweede keer in de basis en maakte een kwartier voor tijd de 0-1 van Alvaro Negredo mee. De achttienvoudig international ging na 79 minuten naar de kant en zag vervolgens vanaf de reservebank Ivan Rakitic de wedstrijd beslissen.

De 27-jarige Almeerder kwam afgelopen zomer over van Valencia, maar kende een moeizame start. Bij Maduro werd al snel een hartafwijking geconstateerd. Sevilla trof meteen maatregelen en houdt sindsdien Maduro's situatie goed in de gaten. Zo is er een apparaatje bij hem ingebracht dat de komende maanden zijn hard gaat monitoren.

Kvitova direct onderuit in Tokyo

Petra Kvitova is op het WTA-toernooi van Tokyo in haar openingspartij direct onderuit gegaan. De als vierde geplaatste Tsjechische, die in de eerste ronde door een bye niet in actie hoefde te komen, verloor in twee sets van de ongeplaatste Kroatische Petra Martic: 4-6 en 4-6.

Kvitova maakte in haar openingsgame al drie dubbele fouten en kwam ook daarna geen moment in haar ritme. Martic profiteerde daar gretig van. "Het is mijn grootste overwinning tot nu toe", jubelde de Kroatische nummer 73 van de wereld. "En dat terwijl het deze week tijdens de trainingen voor geen meter liep."

Net als Kvitova ging ook Ana Ivanovic in de tweede ronde onderuit. De nummer elf van de plaatsingslijst verloor op het Japanse hardcourt met 6-3, 4-6 en 2-6 van Urszula Radwanska.


Kvitova direct onderuit in Tokio (Foto: Novum)

Do maakt presentatiedebuut in hypnoseshow

Do gaat aan de slag als presentatrice. De blonde zangeres maakt dit najaar haar presentatiedebuut in Van Je Vrienden Moet Je het Hebben, de hypnoseshow van SBS 6. "Kansen moet je pakken als ze voorbij komen", vertelt Do aan De Telegraaf over haar carrièremove.

In Van Je Vrienden Moet Je het Hebben is Do meteen het gezicht van een grote zaterdagavondshow. "Hartstikke spannend, maar ik denk dat de show genoeg in zich heeft om hoge ogen te gooien", meent de 31-jarige zangeres, die voluit Dominique van Hulst heet.

Voor de show laten bekende Nederlanders als Patty Brard en Leontien van Moorsel zich hypnotiseren. Vervolgens moeten vakgenoten, onder leiding van Ron en Rick Brandsteder, hun gedrag voorspellen. "Hoewel ik natuurlijk nieuw ben op de presentatiestoel, geloof ik wel dat ik op de goede plek zit", zegt Do over de show.

De zangeres heeft veel respect voor de kandidaten die onder hypnose durven. "Ik heb ontzettend gelachen toen ik de opnames zag. Maar ik vind de deelnemers ook heel dapper. Ze zijn immers niet zichzelf en dat zij zich toch daaraan durven over te geven, wint mijn bewondering."

Stelling: Tractoren moeten buiten de spits.

Nederland heeft iedere ochtend en avond een redelijk drukke spits. Op de radio hoor je wat dat betreft vooral de A-wegen. De N-wergen blijven meestal onbenoemd terwijl het daar ook vaak erg druk is. Om kleine dorpen te ontzien worden daarom een hoop wegen afgesloten voor zogeheten sluipverkeer. Andersom gebeurt dit echter niet, waardoor langzaam rijdend de doorstroom flink tegen kan werken.

De stelling voor vandaag luidt daarom als volgt:

Tijdens de spits moeten tractoren geweerd worden van de doorgaande wegen.

Moeilijke dag voor Oranjes

De koninklijke familie beleeft dinsdag een moeilijke dag. Prins Friso, die sinds half februari in coma ligt, wordt 44 jaar. Naar verluidt gaan zijn vrouw Mabel, koningin Beatrix en enkele andere leden van het Koninklijk Huis dinsdag bij hem op bezoek.

Friso werd in februari tijdens een skitocht in Lech bedolven onder een lawine. Hij liep door zuurstofgebrek hersenschade op. Hij ligt sinds maart in een ziekenhuis in Londen.

De kans dat Friso ooit nog bijkomt is volgens deskundigen onwaarschijnlijk. Zijn toestand is al maanden onveranderd. Wel heeft hij zich licht bewogen toen Mabel hem onlangs kuste. Dat onthulde Desmond Tutu, een vriend van Mabel, vrijdag in College Tour.

FOK! wat een weer...Iets rustiger

Goedemorgen! Wat een weer was het gisteren he? IJmuiden had zelfs even een zware storm, windkracht 10. Deze storm heeft de naam Karin gekregen en trekt vandaag richting Schotland. Wij blijven echter onder invloed van deze depressie. Er zal vanmiddag wel wat meer zon zijn dan gisteren en het waait een stuk minder hard.

In het westen en noorden van het land dreven de afgelopen nacht al buien binnen en deze buien breiden zich geleidelijk verder over het land uit. Onweer is mogelijk, maar de zware windstoten zijn we nu wel kwijt. De meeste buien lijken zich te concentreren in de oostelijke provincies en langs de kust. In het midden van het land lijkt het iets rustiger te blijven, maar ook daar zullen ze het niet droog houden. De temperaturen liggen vanmiddag tussen de  17 en 19 graden en met een matige tot vrij krachtige wind uit het zuiden is het een stuk rustiger dan gisteren.

De komende dagen blijft het wisselvallig weer, al lijken we het heftigste weer wel achter de rug te hebben. Opklaringen worden afgewisseld met enkele buien. In de nacht vooral langs de kust en overdag meer landinwaarts. De temperatuur ligt de komende dagen rond de 17 graden.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

RegenboogKKlonk zag deze regenboog en maakte daar een mooie panorama van.

Assassin's Creed III beëindigt Desmond-verhaallijn

Assassin's Creed III brengt een einde aan de verhaallijn rondom Desmond. Dat heeft lead writer Corey May gezegd in een interview met website Shack. Dit betekent niet dat de serie zelf ook ten einde komt. May zegt dat er genoeg ruimte over is gelaten om verder te gaan met de franchise.

"Should they decide in the future to do other stuff, there’s plenty of room to explore, plenty of seeds that have been planted that won’t conflict", zegt May. "It was my intent to provide pay-off and to answer questions for those who are invested in them. It should provide a fairly lengthy ending that will also give room for answers and pay-off."

Volgens May gaat het einde geen bizarre plottwist krijgen. "The ending should not come out of nowhere. You will not wake up and find that you were in an Animus reliving the life of someone who was in an Animus. We are not doing that. It was not all just a dream."

May zegt dat mensen veel hebben geïnvesteerd in de Desmond-verhaallijn. De studio wil met dit spel de eindjes aan elkaar knopen en antwoorden leveren op de vele vragen die er leven in de community. Het gaat volgens hem niet weer eindigen in een gigantische cliffhanger.

Assassin's Creed III komt 1 november uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

iPhone 5 al vijf miljoen keer verkocht

Apple maakte vandaag bekend dat er in de drie dagen sinds de introductie op 21 september al meer dan 5 miljoen exemplaren van de nieuwe iPhone 5 zijn verkocht. Bovendien is iOS 6, volgens Apple zelf "'s werelds meest geavanceerde mobiele besturingssysteem", al geïnstalleerd op meer dan 100 miljoen iOS-apparaten.

iPhone 5 is al te koop in de Verenigde Staten, Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Hongkong, Japan, Singapore en het Verenigd Koninkrijk en zal vanaf 28 september in nog eens 22 landen verkrijgbaar zijn, waaronder in Nederland en België. Tegen het einde van dit jaar moet iPhone 5 in meer dan honderd landen verkrijgbaar zijn. De meeste klanten kunnen hun bestelde iPhone 5 binnenkort verwachten, maar doordat de vraag groter is dan het aanbod, zal menigeen geduld moeten hebben tot oktober.

"De vraag naar iPhone 5 is overweldigend en we doen er alles aan om ervoor te zorgen dat alle klanten die er een hebben besteld 'm snel in handen zullen hebben", aldus Tim Cook, CEO van Apple. "Hoewel onze eerste voorraad al is uitverkocht, krijgen winkels geregeld nieuwe zendingen van de iPhone 5 binnen en kunnen klanten gewoon online bestellingen plaatsen, waarbij ze een geschatte leverdatum krijgen. We stellen hun geduld op prijs en werken er hard aan om genoeg iPhones te maken voor iedereen."

Sap overwoog serieus om op te stappen

GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap heeft er "heel serieus over gedacht" om op te stappen toen het er na de verkiezingen van 12 september op leek dat de partij met drie zetels zou eindigen. Dat zei Sap in het televisieprogramma Pauw en Witteman maandag.

De ochtend na de verkiezingen "dacht ik deze dreun is wel zo heftig misschien moet ik moet er toch wel mee ophouden", aldus Sap. Uiteindelijk haalde haar partij vier zetels, een verlies van zes.

Dat Sap toch niet is afgetreden hangt volgens haar onder meer samen met het feit dat ze kort daarvoor - op een moment dat de partij er in de peilingen al slecht voor stond - met overgrote meerderheid was gekozen tot lijsttrekker. Ook haar gevoel van verantwoordelijkheid naar de kiezers heeft meegewogen om aan te blijven.

Sap overwoog serieus om op te stappen
Sap overwoog serieus om op te stappen (Foto: ANP)

Miljoen uitgeloofd voor gestolen Mondriaan

Een Amerikaanse kunstverzamelaar heeft maandag 1,7 miljoen dollar (1,3 miljoen euro) uitgeloofd aan degene die hem herenigt met zijn 13 gestolen kunstwerken. Een van de schilderijen is een schilderij van de Nederlander Piet Mondriaan, 'Composition (A) En rouge et blanc'. Voor dat werk alleen al heeft Jeffrey Gundlach 1 miljoen dollar (770.000 euro) uitgeloofd.

De 13 kunstwerken werden twee weken geleden gestolen in Santa Monica, dichtbij Los Angeles in de Verenigde Staten. De dieven gingen ervandoor in de rode Porsche Carrera van Gundlach. Al met al is de buit naar schatting meer dan 10 miljoen dollar (7,7 miljoen euro) waard.

Ahmadinejad haalt uit naar VS

In Washington zetelt een 'nepregime' dat de vrijheid van meningsuiting misbruikt en weigert de belediging van overtuigingen en 'goddelijke profeten' te veroordelen. Dat heeft de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad maandag gezegd tijdens een vergadering bij de Verenigde Naties in New York.

Ahmadinejad haalde ook uit naar de VN en Israël en was kritisch over de amateuristische anti-islamfilm Innocence of Muslims. De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad slagen er volgens hem ondanks hun 'discriminatoire' vetorecht niet in wereldvrede te realiseren. De president drong aan op het wijzigen van de regels 'in het voordeel van landen die respect hebben voor het recht'.

Krijgsraad om urineren over lijken

Twee Amerikaanse militairen moeten voor de krijgsraad verschijnen, omdat ze vorig jaar in Afghanistan lijken van Taliban-strijders doelwit maakten van hun urine. De koene mannen lieten zich in deze toestand fotograferen. Dit maakte het Amerikaanse Marine Corps maandag bekend. 

Vorige maand werden drie andere militairen al berispt voor hun rol in het urineerschandaal. Later worden meer disciplinaire maatregelen tegen andere militairen bekendgemaakt. 

In januari verscheen een video met daarin vier mariniers die in vol krijgsornaat urineerden over de lichamen van drie dode mannen. De video was een incident in een reeks voorvallen die de Amerikaanse krijgsmacht ernstig in verlegenheid brachten. Onder deze voorvallen behoren het verbranden van korans, het poseren met bloedige lijken van opstandelingen en de vermoedelijke massamoord op zestien Afghaanse burgers door een Amerikaanse militair. 


Krijgsraad om urineren over lijken (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.