FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Nieuwsarchief
Artikelen van zondag 23 september 2012

Papieren jonge Goebbels onder de hamer

Een veilinghuis in de Amerikaanse staat Connecticut brengt duizenden geschriften, schooldocumenten en liefdesbrieven van een jonge Joseph Goebbels onder de hamer. Uit de papieren doemt een beeld op van een romantische jongeman die tekenen vertoont van antisemitisme, zelfzucht en controledwang, zegt het veilinghuis.

Alexander Historical Auctions wil de papieren op 27 september veilen in Stamford, in Connecticut. "Het brengt de vormingsjaren van de tweede man van het Derde Rijk in kaart", aldus de directeur van het veilinghuis.

Een Amerikaanse groep van Holocaust-overlevenden heeft zijn verontrusting uitgesproken over de geplande veiling en vreest dat de papieren in handen komen van nazi-sympathisanten.

"Alexander Auction House haalt geldelijk gewin uit de verkoop van nazi-voorwerpen en memorabilia", zei Menachem Rosensaft, vicepresident van de American Gathering of Jewish Holocaust Survivors and Their Descendants. Ze hebben het recht, vervolgde hij, maar 'ik laat het aan anderen over om zich over de ethische kanten uit te spreken'. Volgens hem horen dergelijke documenten in een museum, waar ze door historici kunnen worden bestudeerd.


Papieren jonge Goebbels onder de hamer (Foto: Novum)

Rellen Haren leiden tot 25 aangiften

De rellen van vrijdagavond en -nacht in Haren hebben geleid tot 25 aangiften. Van vernieling deden 22 mensen aangifte, twee mensen maakten melding van diefstal en een aangifte had betrekking op mishandeling. "Dat is heel veel voor een dag", zegt een politiewoordvoerder. "Maar dit is nog maar een begin, komende week gaan we een toename zien."

Het politiebureau in Haren was zondag speciaal opengesteld. "Veel mensen kwamen binnen voor een praatje of om hun hart te luchten", aldus de zegsman. "Over het algemeen was de bevolking heel tevreden over het optreden van de politie en ME", zegt hij. "Sommigen gaven aan dat hun leven was gered, zo erg was de paniek geweest. Maar er waren ook kritische geluiden."

Bij het Project X-'feest' werd voor miljoenen euro schade aangericht door ingegooide winkelruiten, in brand gestoken auto's en vernield straatmeubilair. Een 84-jarige man uit Haren raakte tijdens de ongeregeldheden bewusteloos nadat hij een tegel tegen zijn hoofd had gekregen in zijn bijkeuken. Hij is inmiddels weer thuis.

De politie, die met vijfhonderd man aanwezig was, hield 36 verdachten aan, hoofdzakelijk uit Groningen, Friesland en Drenthe, maar ook uit de grote steden en Amstelveen en Baarle-Nassau. Van de verdachten hebben er twee zichzelf gemeld. Er zitten er nog 35 in de cel. Zij moeten snel voor de rechter verschijnen.

Eerder zondag liet de politie weten ruim tweehonderd tips over de rellen te hebben gekregen. Korpschef Oscar Dros zei zaterdag dat de politie al veel beeldmateriaal heeft verzameld. Daar is zondag nog meer bijgekomen. De politie gaat de 24 filmpjes en talloze foto's de komende weken analyseren. Het gaat om ruim twee gigabyte. De politie heeft 25 rechercheurs op het onderzoek gezet.

Duizenden mensen kwamen vrijdagavond naar Haren nadat een 15-jarig meisje op Facebook mensen had uitgenodigd voor haar verjaardag. Via sociale media werd dit tot een zogenoemd Project X-feest gebombardeerd, waarna de geest ondanks waarschuwingen van politie en gemeente niet meer in de fles kwam.

De rellen leverden veel verontwaardigde reacties op, van onder anderen minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten. Voorzitter van politievakbond ACP Gerrit van de Kamp opperde zondag tegen de NOS dat de politie berichten op sociale media zou moeten kunnen weghalen om problemen als in Haren te voorkomen. En een Duitse minister zei in een krant dat Facebook medeschuldig is aan de rellen.

Maandagavond wordt een tweede bijeenkomst gehouden voor inwoners van Haren die de eerste bijeenkomst van zaterdag niet bij konden wonen. Het gemeentebestuur heeft besloten een onderzoek naar het eigen handelen in te stellen.

Botsing trein met auto loopt goed af

Een aanrijding tussen een trein en een auto bij Zegge (Noord-Brabant) is zondagavond redelijk goed afgelopen. De auto kwam volgens de politie op een overweg op de Spiekestraat vast te staan.

De drie inzittenden wisten op tijd weg te komen. Ze hebben nog geprobeerd de auto weg te duwen. Maar dat lukte niet. De trein, een intercity die onderweg was naar Roosendaal, botste vervolgens tegen de auto. Niemand raakte gewond. De schade aan de trein viel mee. De trein kon na ruim een uur weer verder rijden, aldus een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen. De auto brak in stukken.

Door de aanrijding kwam het treinverkeer tussen Roosendaal en Breda stil te liggen. Reizigers konden omreizen via Lage Zwaluwe.

Botsing trein met auto loopt goed af
Botsing trein met auto loopt goed af (Foto: ANP)

Rayo-Real verplaatst door vandalisme

De wedstrijd tussen Rayo Vallecano en Real Madrid is uitgesteld. Bij het stadion van Vallecano zijn de elektriciteitskabels gesaboteerd, waardoor er geen licht schijnt.

Het duel stond aanvankelijk gepland voor 21.30 uur, maar de elekriticiteitskabels rond het stadion zijn gesaboteerd. De problemen konden niet op tijd worden verholpen. Beide clubs moeten nu in overleg met de Spaanse voetbalbond een nieuwe speeldatum vinden. Behalve de lichtmasten, waren ook de toegangspoorten niet werkzaam. De supporters konden niet het stadion betreden. Spaanse media melden dat de harde kern van Rayo achter het vandalisme. Er heerste onvrede over de beslissing van de clubleiding om seizoenskaarthouders te laten betalen voor het duel met Real Madrid.

De voorzitter van Rayo ziet het niet zitten om de wedstrijd morgen in de namiddag af te werken. "Ik weiger om maandag om 17.00 uur te spelen, in verband met onze supporters", aldus Rayo-preses Raúl Martin Presa.

VanVelzen krijgt 'warm gevoel' van bekendheid

Roel van Velzen wilde nooit beroemd worden, maar nu hij het is geniet de zanger er wel van. "Bekendheid is geen kunst, maar het feit dat mensen een positieve associatie met me hebben en daar energie van krijgen, geeft me een warm gevoel."

Roel zag zichzelf lange tijd in de voetsporen van zijn vader treden. "Ik had niet ingeschat dat ik geld zou kunnen verdienen met muziek maken", vertelt VanVelzen aan 100% NL Magazine. "Ik wilde worden wat mijn vader was: reclameman, artdirector of copywriter."

Of zijn in februari geboren zoon Laut in zijn voetsporen treedt, kan de 34-jarige zanger nog niet inschatten. "Of hij muzikaal is weet ik nog niet. Tuurlijk zou ik het leuk vinden, maar ik zou het ook prima vinden als hij bioloog wordt."

De geboorte van Laut en zijn huwelijk met Marlous brachten VanVelzen aan het schrijven. "De trouwerij is een belangrijke inspiratiebron geweest. Uiteindelijk zijn uit die dag vier liedjes voortgekomen die het album haalden."

"Het maffe is dat dit mijn eerste album is met echte 'up' nummers", zegt Roel over zijn plaat The Rush of Life, die eind april verscheen. "Daarvoor had ik ook wel autobiografische liedjes, maar die gingen vooral over dingen die ik niet had."

Terry niet langer Engels international

John Terry heeft besloten niet langer uit te komen voor het nationale elftal van Engeland. De 31-jarige verdediger stopt uit onvrede over de strafzaak die de FA tegen hem doorzet vanwege vermeend racisme.

Begin dit jaar moest de speler van Chelsea zijn aanvoerdersband inleveren, nadat hij racistische taal aan het adres van Queens Park Rangers-verdediger Anton Ferdinand had geuit. Hij werd daarvan later door de rechter vrijegesproken.

De Engelse bond legde zich echter niet neer bij de uitspraak. Deze week moet Terry zich bij de tuchtcommissie van de FA verantwoorden. "Dat de FA mij nog steeds in deze zaak wil vervolgen terwijl ik door een rechtbank al ben vrij gesproken, maakt mijn positie in de nationale ploeg onhoudbaar", aldus Terry.

Terry speelde 78 interlands in het shirt van Engeland.

Acteur James Franco duikt in muziekwereld

James Franco heeft een nieuwe uitlaatklep voor zijn creativiteit gevonden. De acteur is samen met een studievriend het artistieke platform Daddy gestart. Dinsdag verschijnt een minialbum met vier nummers.

"Ik weet dat ik veel verschillende dingen doe", vertelt Franco, die te zien was in films als 127 Hours en Rise of the Planet of the Apes, aan het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone. "Ik weet zeker dat veel mensen sceptisch zullen zijn als ze horen dat ik muziek maak. Maar ik vind het leuk om me via verschillende kanalen uit te drukken."

Muzikant Tim O'Keefe, die Franco leerde kennen tijdens zijn studie, benadrukt dat Daddy niet alleen een bandje is. "Het is geen band die een album maakt, maar we hebben een bredere artistieke aanpak. We kijken naar verschillende muziekgenres uit verschillende perioden en bestuderen het echt."

Voor de EP MotorCity lieten Franco en O'Keefe zich inspireren door Motown. Op een van de nummers is Motownlegende Smokey Robinson te horen. Franco liep Robinson tegen het lijf op een vliegveld. "Ik had net een documentaire over de geschiedenis van Motown gekeken en daar stond hij", herinnert de acteur zich.

De videoclip bij het debuut van Daddy, Love in the Old Days, is geregisseerd door Franco. In het filmpje, dat via de website van Rolling Stone is te bekijken, komen onder meer beelden van de bruiloft van Franco's ouders voorbij.

James Franco

Alweer betoging tegen anti-moslimfilm, nu in Athene

De Griekse oproerpolitie heeft zondag traangas ingezet tegen boze moslims die in het centrum van Athene demonstreerden tegen een film waarin de profeet Mohammed belachelijk wordt gemaakt. De demonstratie, waaraan zo'n zeshonderd mensen deelnamen, verliep grotendeels vreedzaam totdat gewelddadige relschoppers de confrontatie met de ordetroepen zochten.

De politie had het Omonia-plein afgezet en voorkwam dat de betogers een protestmars naar de Amerikaanse ambassade, zo'n drie kilometer verderop, konden houden. Op spandoeken werd opgeroepen tot het ophangen van de maker van de film. De politie verrichtte zes arrestaties. Drie auto's werden beschadigd en drie winkelpuien werden ingeslagen.

[Bundesliga] Hannover loopt tegen eerste verlies aan

Hannover 96 heeft voor het eerst dit seizoen verloren. In de Bundesliga was Hoffenheim met 3-1 te sterk voor de Oost-Duitsers. Matthieu Delpierre had zijn eigen ploeg nog op achterstand gezet, maar zijn teamgenoten Fabian Johnson, Sejad Salihovic en Daniel Williams kregen Hannover daarna op de knieën.

Werder Bremen en VfB Stuttgart speelden gelijk. Dankzij de Belg Kevin De Bruyne, eigendom van Chelsea, en Zlatko Junuzovic had Bremen nog de leiding genomen. Martin Harnik en Cacau bezorgden Stuttgart in het tweede bedrijf een punt.

Hannover, midweeks gelijkspelend bij FC Twente in de Europa League, staat met zeven punten op een gedeelde derde plek met Borussia Dortmund, Schalke 04 en FC Nürnberg. Hoffenheim pakte zondag de eerste punten van het seizoen. Bremen en Stuttgart blijven dobberen rond de degradatieplekken.

Het duel tussen Bayer Leverkusen en Borussia Mönchengladbach heeft zondagmiddag geen winnaar opgeleverd: 1-1. Patrick Herrmann zorgde voor een fijn begin van de Bundesligawedstrijd voor Gladbach. Michal Kadlec bracht de ploegen tien minuten later weer in balans.

Luuk de Jong, na ruim een uur gewisseld, en Roel Brouwers startten in de basis bij Die Fohlen. Leverkusen-aanvaller André Schürrle wist twintig minuten voor tijd een strafschop niet in een doelpunt om te zetten.

Leverkusen heeft vier punten uit vier wedstrijden verzameld en neemt de twaalfde plaats in. De Jong en Brouwers staan met Gladbach met vijf punten nog net in het linkerrijtje.


Hannover loopt tegen eerste verlies aan (Foto: Novum)

Koeman ergert zich aan 'irritante' Toivonen

Ronald Koeman was na afloop niet te spreken over de tweede helft van Feyenoord. Ook was de oefenmeester van de Rotterdammers niet te spreken over het gedrag van PSV'er Ola Toivonen.

"Het was heel zwak", aldus Koeman over de tweede helft van zijn ploeg. De Rotterdammers gingen nog met een 0-0 stand rusten, maar kregen na rust drie doelpunen tegen. "Ik ben erg teleurgesteld. We hebben heel slecht gespeeld."

"Ik kan me eigenlijk niet herinneren dat we in zo'n wedstrijd zo slecht hebben gespeeld. We hebben vooral de slag op het middenveld verloren. In de eerste helft lagen er veel mogelijkheden om er goed uit te komen. Dat zag je bij die kans van Graziano Pellè", vervolgt Koeman.

De trainer liet wel weten dat het in zijn ogen onverdiend was geweest als Feyenoord op voorsprong was gekomen. "Het had ook 6-0 kunnen zijn. Ja, de score had echt hoger kunnen uitvallen."

Over Ola Toivonen was Koeman niet te spreken. Al na twee secondes beging de Zweed een onbezonnen actie tegen Jordy Clasie. "Misschien was ik ook een beetje gefrustreerd. Maar ik vond echt dat ze eens op Ola Toivonen moeten letten. Die jongen maakte zes, zeven, acht overtredingen en toch krijgt hij geen gele kaart. Dat is niet eerlijk", aldus Koeman.

Zelfmoordaanslag op kerk Nigeria

Een zelfmoordterrorist heeft zondag een aanslag gepleegd op een katholieke kerk in de stad Bauchi, in het noorden van Nigeria. Daar was op dat moment een mis gaande. Daarbij zijn twee personen om het leven gekomen en 45 gewond geraakt.

Volgens een journalist van AP die in de buurt was leek de explosie te hebben plaatsgehad op de parkeerplaats van de kerk. De politie en het leger legden na de aanslag een kordon om de kerk en lieten niemand toe. Politiechef T. Stevens verklaarde later dat de zelfmoordterrorist bij de poort van de kerk werd tegengehouden. Daar bracht hij zijn auto, die was volgeladen met explosieven, tot ontploffing.

Vermoedelijk is de aanslag het werk van de radicaalislamitische sekte Boko Haram. De sekte, die pleit voor invoering van de sharia, voert een bloedige strijd tegen de centrale regering. Dit jaar alleen al zijn er zeker 680 mensen omgekomen bij aanslagen die het werk van de sekte waren. Kerken zijn vaak doelwit van Boko Haram.

In twee andere steden in het noorden van Nigeria, Damaturu en Potiskum, is een uitgaansverbod ingesteld. Het leger gaat in de steden van deur tot deur op zoek naar Boko Haram-leden. De twee steden worden geregeld getroffen door aanslagen.

Waterman: "Sta in elk geval onder de lat"

Boy Waterman was zondag de doelman van PSV. De 28-jarige goalie kreeg de voorkeur boven Przemyslaw Tyton. Waterman weet nog niet hoe de komende weken eruit zien.

"Of ik nu de eerste keeper ben? Ik sta in ieder geval wel onder die lat", zei de oud-doelman van onder meer sc Heerenveen en AZ tegen het ANP. Waterman mocht ook al het doel verdedigen tegen Djnepr Djnepropetrovsk. Daarin ging PSV met 2-0 onderuit. Tegen Feyenoord (3-0) wist de doelman wel de nul te houden voor PSV.

Waterman kwam deze zomer als tweede keeper achter Tyton naar Eindhoven. "Ik heb altijd gezegd dat ik hier eerste doelman wil worden. Je weet dat keepers nooit zo snel worden gewisseld. Je moet het gewoon elke dag laten zien op de training en in de wedstrijd, als je daarvoor de kans krijgt", aldus de keeper, die zijn kans ruikt.

Waterman bewees zich tegen Feyenoord bij een schot van Graziano Pellè. De Italiaan werd met de punt van de schoen van scoren afgehouden. "Dat was op 0-0. Bij PSV weet je dat je niet veel te doen krijgt, maar je moet er staan als het moet", zei doelverdediger uit Lelystad.

[Premier League] Uitslagen speelronde 5

Op deze pagina vind je alle informatie uit de Engelse Premier League terug. Hierdoor is het erg eenvoudig om uitslagen, de actuele stand, en het programma terug te vinden.

Uitslagen:

Datum Thuis Uit Uitslag
za 22 sep, 13:45 Swansea City Everton 0-3
za 22 sep, 16:00 Southampton Aston Villa 4-1
za 22 sep, 16:00 West Bromwich Albion Reading FC 1-0
za 22 sep, 16:00 West Ham United Sunderland 1-1
za 22 sep, 16:00 Wigan Athletic Fulham 1-2
za 22 sep, 16:00 Chelsea Stoke City 1-0
zo 23 sep, 14:30 Liverpool Manchester United 1-2
zo 23 sep, 16:00 Newcastle United Norwich City 1-0
zo 23 sep, 17:00 Manchester City Arsenal 1-0
zo 23 sep, 17:00 Tottenham Hotspur Queens Park Rangers 0-1


Stand
:

  Club Wed. w g v p  v-t
1 Chelsea 5 4 1 0 13 9-2
2 Manchester United 5 4 0 1 12 12-6
3 Everton 5 3 1 1 10 9-5
4 West Bromwich Albion 5 3 1 1 10 7-4
5 Arsenal 5 2 3 0 9 9-2
6 Fulham 5 3 0 2 9 12-7
7 Manchester City 5 2 3 0 9 10-7
8 Tottenham Hotspur 5 2 2 1 8 8-6
9 West Ham United 5 2 2 1 8 5-4
10 Newcastle United 5 2 2 1 8 6-6
11 Swansea City 5 2 1 2 7 10-7
12 Sunderland 4 0 4 0 4 4-4
13 Stoke City 5 0 4 1 4 4-5
14 Aston Villa 5 1 1 3 4 5-9
15 Wigan Athletic 5 1 1 3 4 5-10
16 Southampton 5 1 0 4 3 9-15
17 Norwich City 5 0 3 2 3 2-8
18 Liverpool 5 0 2 3 2 4-10
19 Queens Park Rangers 5 0 2 3 2 3-11
20 Reading FC 4 0 1 3 1 4-9


Programma speelronde 6
:

za 29 sep, 13:45 Arsenal Chelsea
za 29 sep, 16:00 Everton Southampton
za 29 sep, 16:00 Fulham Manchester City
za 29 sep, 16:00 Norwich City Liverpool
za 29 sep, 16:00 Reading FC Newcastle United
za 29 sep, 16:00 Stoke City Swansea City
za 29 sep, 16:00 Sunderland Wigan Athletic
za 29 sep, 18:30 Manchester United Tottenham Hotspur
zo 30 sep, 17:00 Aston Villa West Bromwich Albion
ma 1 okt, 21:00 Queens Park Rangers West Ham United

Webwinkels zien omzet groeien

Nederlandse webwinkels hebben afgelopen halfjaar vijftien procent meer omgezet dan dezelfde periode vorig jaar. Dat liet belangenorganisatie Thuiswinkel.org zondag weten aan de NOS. Er werden 42 miljoen internetbestellingen geplaatst, maar de gemiddelde hoogte van het bedrag per bestelling ging wel vijf procent omlaag naar 110 euro.

Online een reis boeken wint nog altijd aan populariteit en leverde over het afgelopen halfjaar een omzet op van 1,89 miljard euro. Ook producten voor huis en tuin zitten in de lift. Daarvan werd voor 345 miljoen euro verkocht, een stijging van vijftien procent. Van witgoed en speelgoed werd een kwart meer verkocht.

Harense fracties willen spoeddebat

De gemeenteraad van Haren moet een spoeddebat houden over de 'afschuwelijke' gebeurtenissen die het dorp vrijdag teisterden. De fracties van Gezond Verstand Haren, D66 en CDA hebben dat zondag voorgesteld.

Hoewel de fracties respect hebben voor degenen die vrijdag onder moeilijke omstandigheden hun werk hebben gedaan, constateren ze dat het niet is gelukt de inwoners en hun eigendommen te beschermen. En dat terwijl het zorgen voor veiligheid een kerntaak van de overheid is. Zelfs de veiligheid van politiemensen en hulpverleners werd ernstig bedreigd, schrijven de drie fracties, en ook is het niet gelukt de noodverordening te handhaven.

Het gemeentebestuur laat zondagavond weten geschokt te zijn door de gebeurtenissen en heeft in het weekend geluisterd naar de verhalen van de 'veelal angstige ervaringen' van bewoners en ondernemers. Ondanks dat zij kritisch waren werd ook met waardering gesproken over de 'moed en inzet' van politie en ME.

Burgemeester Rob Bats wil samen met het Openbaar Ministerie en de politie nagaan welke lessen kunnen worden getrokken. Het college van burgemeesters en wethouders heeft besloten een onderzoek naar het eigen handelen in te stellen en daarbij de gemeenteraad te betrekken. Dit wordt afgestemd met andere evaluaties en onderzoeken.

De drie fracties willen betrokken worden bij de samenstelling van de onderzoeksgroep, de formulering van de opdracht en de wijze waarop gerapporteerd gaat worden. De verzoekers stellen voor het spoeddebat te houden op dinsdag-, woensdag-, donderdag- of vrijdagavond.

Bij de 'Project X'-rellen in het Groningse plaatsje is voor miljoenen schade aangericht en gooiden relschoppers met allerlei voorwerpen naar de politie, die met vijfhonderd man aanwezig was. Ook werden winkelruiten vernield, auto's in brand gestoken en straatmeubilair vernield. Een 84-jarige man uit Haren raakte bewusteloos nadat hij een tegel tegen zijn hoofd had gekregen. Er werden 36 aanhoudingen verricht.

Zondag deden 25 mensen aangiften, in 22 gevallen ging het om vernieling, twee mensen maakten melding van diefstal en een aangifte had betrekking op mishandeling. "Maar dit is nog maar een begin, komende week gaan we een toename zien", zei een politiewoordvoerder. Volgens hem is de bevolking over het algemeen heel tevreden over het optreden van de politie en ME, maar er waren ook kritische geluiden. Ondernemers zijn volgens de zegsman ook positief over het politieoptreden.

Maandagavond wordt een tweede bijeenkomst gehouden voor inwoners van Haren die de eerste bijeenkomst van zaterdag niet bij konden wonen.

WK wielrennen trekt meer toeschouwers dan verwacht

Het wereldkampioenschap wielrennen in Limburg heeft in totaal ongeveer vierhonderdduizend toeschouwers getrokken. Dat zijn er honderdduizend meer dan op voorhand werd verwacht. Dat heeft de organisatie van het evenement zondagavond bekendgemaakt.

Het sluitstuk van het WK, de wegwedstrijd voor de profs bij de mannen, lokte zondag circa tweehonderdduizend belangstellenden naar Limburg. Ongeveer hetzelfde aantal mensen had eerder deze week al langs de kant gestaan om de renners aan te moedigen.

Een week geleden begon het WK wielrennen met de ploegentijdrit voor merkenteams. Philippe Gilbert won zondag de wegwedstrijd bij de mannen elite, een dag eerder zegevierde Marianne Vos bij de vrouwelijke profs.

'Slagkracht ESM wordt verhoogd'

De landen van de eurozone willen de capaciteit van het noodfonds ESM drastisch verhogen. Het ESM zou voor noodgevallen 2 biljoen euro (2000 miljard euro) beschikbaar moeten hebben, zo schrijft het Duitse blad Der Spiegel op zondag. Dat is vier maal zoveel als het ESM op dit moment heeft. Op deze manier zouden ook grote landen als Spanje en Italie in noodgevallen kunnen worden ondersteund.

De meeste landen, waaronder Duitsland, zouden in ieder geval instemmen met de verhoging van het beschikbare geld. Dat zou pas gebeuren nadat het ESM binnenkort in werking is getreden. Wel zou de Duitse minister van Financien Wolfgang Schäuble willen dat het Duitse parlement zich achteraf uitspreekt over de maatregel.

Volgens Der Spiegel zou alleen Finland willen dat het Finse parlement al voor de verhoging zich over de zaak buigt. Volgens Helsinki is de verhoging van het budget van het ESM een ingrijpende wijziging van het oorspronkelijke plan. Fins verzet zou de eventuele verhoging kunnen vertragen.

Volgens bronnen van Der Spiegel zou de verhoging van het beschikbare geld gefinancierd moeten worden op de manier waarop ook het tijdelijke noodfonds EFSF zou worden bekostigd. Dat wil zeggen dat niet alleen de deelnemende landen aansprakelijk zijn, maar dat ook private geldschieters enig risico op zich nemen. Deze constructie bleek bij het EFSF echter niet goed te werken omdat er te weinig belangstelling onder private geldschieters was.

Koeman vreest lange absentie Mathijsen

Feyenoord-trainer Ronald Koeman vreest dat hij voorlopig niet kan beschikken over Joris Mathijsen. De centrale verdediger viel zondag in de topper tegen PSV al voor rust uit met een hamstringblessure. "Dat ziet er niet goed uit", zegt Koeman op de website van de Rotterdammers. "Ik vrees dat we hem een tijdje kwijt zijn."

Mathijsen werd in Eindhoven vervangen door Terence Kongolo. Als Mathijsen enkele weken moet toekijken, is hij de tweede mandekker die wegvalt bij Feyenoord. Stefan de Vrij zit al in de lappenmand vanwege een hamstringkwetsuur.

Feyenoord kreeg zonder Mathijsen in de tweede helft drie treffers om de oren en verloor uiteindelijk met 3-0.

Straf voor Webber, Vettel behoudt zege

De stewards van de Grand Prix van Singapore hebben na afloop van de race veel straffen uitgedeeld. Na Michael Schumacher belandde ook Mark Webber op het strafbankje. Racewinnaar Sebastian Vettel kwam juist met de schrik vrij.

Webber werd in de straten van Singapore als tiende afgevlagd nadat hij in de slotfase enkele plekken wist te winnen. Volgens de stewards behaalde hij bij het inhalen van Sauber-coureur Kamui Kobayashi te veel voordeel door even buiten de baan te gaan. De Red Bull-rijder kreeg twintig seconden straf opgelegd, waardoor hij als elfde in de klassering opgenomen werd. Het laatste punt ging nu naar Kobayashi's teamgenoot Sergio Perez.

Ook Webbers teamgenoot Vettel moest zich bij de stewards melden. De regerend wereldkampioen voerde vlak voor de eerste herstart een remtest uit, welke McLaren-coureur Jenson Button bijna verraste. De stewards hebben beide coureurs gehoord en alle telemetriedata van beide bolides bestudeerd. Er werd hierna besloten om geen verdere actie te ondernemen.

Inbraak in tijdelijk kantoor Merkel

Tijdens een tweedaagse conferentie in een hotel in de buurt van het Duitse stadje Neuruppin is ingebroken in de hotelkamer die door het gevolg van bondskanselier Angela Merkel gebruikt werd als kantoor. Dat heeft de Duitse politie zondag gezegd. Merkel nam op het moment van de inbraak elders in het gebouw deel aan een vergadering.

De inbraak vond 17 september plaats. Volgens de politie is er niets gestolen en zijn er ook geen explosieven in de kamer aangetroffen. Een motief is niet bekend. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Jongens vissen plastic tas met vuurwapens op

Twee jongens hebben vrijdagmiddag een plastic zak gevonden met twee vuurwapens en enkele messen. Ze waren in Purmerend aan het vissen op de Verzetslaan bij de brug over de Purmerringvaart toen ze de zak zagen drijven.

De jongens hebben de tas opgevist en rond 16.15 uur overgedragen aan de politie. De vuurwapens hebben volgens de politie erg lang in het water gelegen en zijn niet meer bruikbaar. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Yes-R: mijn muziek leek op K3

Yes-R stak tijdens zijn 'muzikale dip' de hand al vrij snel in eigen boezem. "Op een gegeven moment moet je kritisch naar jezelf kijken", zei de rapper in Eva Jinek op Zondag. "Ik kwam erachter dat veel nummers wel heel catchy waren, de refreintjes waren net zo makkelijk te onthouden als K3-nummers."

De 25-jarige rapper ging op zoek naar verdieping, onder meer door de drummachine te laten staan en met muzikanten aan de slag te gaan. "Maar het is nog steeds Yes-R", verzekert de Amsterdammer zijn fans. "Het is nog steeds rap, het is niet zo veranderd dat het niet meer herkenbaar is."

Yes-R hoopt dat zijn nieuwe plaat Fashion, die vorige week verscheen, ook bij volwassenen in de smaak valt. Toch is waardering van zijn fans niet het belangrijkst voor de rapper. "Ik vind het superfijn als ik door collega's gewaardeerd word, maar ik doe het vooral voor de fans en belangrijker nog om mijn passie te volgen. Dat vind ik het allerbelangrijkst."

Fashion is volgens Yes-R 'superpersoonlijk'. Zo zingt de 25-jarige onder meer over zijn twijfel over een verhuizing naar Groot-Brittannië om daar een dance-carrière te starten. "Maar je hoort ook een jongeman die heel vroeg in de volwassen wereld werd gegooid en je hoort een straatrapper die papa is geworden."

Lurling woedend op trainer Karelse

NAC-aanvaller Anthony Lurling was na afloop van de competitiewedstrijd tegen AZ (2-1 winst) woedend op zijn trainer John Karelse. Lurling startte tijdens het jubileumduel (100 jaar NAC) op de bank omdat de aanvaller zou kampen met een kleine teenblessure.

"Verbazingwekkend en dat is nog zacht uitgedrukt", was de reactie van Lurling hierop tegenover Omroep Brabant. "Het deed al pijn dat ik juist in deze speciale wedstrijd geen basisspeler was. Maar de uitleg van de trainer naar de buitenwacht deed me nog het meeste pijn."

Lurling vervolgt: "Als je de stap durft te nemen om mij op de bank te zetten, moet je ook een kerel zijn en de ware reden geven. Maar mijn teen kan het nooit geweest zijn. Dat is een lulverhaal."

De zichtbaar geëmotioneerde Lurling benadrukte dat hij niet uit was op een breuk met de ploeg uit Breda: "Ik heb nog een contract tot einde van het seizoen. Ik speel voor mezelf, voor mijn ploeggenoten en voor het publiek. En niet voor Karelse. Ik ben er nu wel even klaar mee."

Karelse reageerde zelf nuchter op de kritische uitlatingen van Lurling aan zijn adres: "Het is prima dat hij kwaad is. Elke reserve moet kwaad zijn. Wat hij zegt moet hij zelf weten. Maar hij was niet topfit, dat is de enige reden voor mij."

[WK] Gilbert krijgt toch zijn zin met wereldtitel

Philippe Gilbert heeft met de wereldtitel in Valkenburg op een fantastische manier zijn seizoen gered. "Ik had aan het begin van het jaar drie doelen. De voorjaarsklassiekers, de Olympische Spelen en het WK. Het is geweldig dat ik er daar een van heb kunnen winnen", glunderde de Belg in zijn regenboogtrui. "Als je jezelf hoge doelen stelt, is het extra moeilijk deze te verwezenlijken."

Waar Gilbert vorig jaar haast overal won waar hij wilde winnen, was het dit jaar lange tijd kommer en kwel. Pas in de Ronde van Spanje boekte hij vorige maand zijn eerste twee overwinningen. "Maar op de Olympische Spelen voelde ik al dat de goede vorm begon te komen. De Vuelta was daarna een echte test. Met mijn overwinningen in Spanje dwong ik het kopmanschap af voor dit WK."

Gilbert is blij dat zijn ploeg BMC, dat hem eind vorig jaar overnam van Omega Pharma, nooit is gaan twijfelen. "Er was enorm veel druk van buitenaf, maar de ploeg heeft me altijd het vertrouwen gegeven. Daar ben ik ze enorm dankbaar voor. Bovendien zijn een paar mindere maanden na drie superjaren ook niet meer dan logisch."

Een wereldtitel streefde Gilbert al een hele poos na. De afgelopen vijf jaar eindigde hij telkens bij de beste twintig. Twee jaar geleden kon de Waal het als gedoodverfde favoriet op het WK in Australië niet bolwerken. "Nederlagen maken je uiteindelijk alleen maar sterker. Toen ik vandaag op de Cauberg reed, besefte ik me dat ik niet veel kansen meer zou krijgen."

Lars Boom werd op het WK in eigen land de beste Nederlander. Na een sterke finale eindigde de renner van Rabobank als vijfde. "Ik kon echt niet sneller op de Cauberg", bleef hij na afloop realistisch. "Maar al met al ben ik wel tevreden met mijn vijfde plaats. Ik heb genoten van al het publiek langs de kant van de weg. Bij het WK van 1998 stond ik hier zelf nog als supporter."


Gilbert krijgt toch zijn zin met wereldtitel (Foto: Novum)

[WK] Terpstra: "Mindere dag"

Niki Terpstra had zich veel voorgesteld van het wereldkampioenschap wielrennen in Valkenburg. Hij kon echter vandaag geen enkele rol van betekenis spelen in de wedstrijd.

De ellende begon toen Terpstra achter een valpartij zat. "Karsten Kroon en Bert-Jan Lindeman hebben me keurig teruggebracht naar de groep, dat heeft me niet zo veel energie gekost,"  aldus Terpstra na afloop. Bij de volgende versnellingen van het peloton kon hij echter niet volgen en finishte uiteindelijk op grote achterstand. "Uitgerekend vandaag een mindere dag", mopperde de Nederlander. "Ik ga verder geen smoesjes verzinnen. Ik was niet scherp genoeg in de koers. Geen idee hoe dat komt. Er is maar één iemand die ik iets kan verwijten en dat ben ik zelf."

SER adviseert minder zorg te vergoeden

De langdurige zorg en het zorgverzekeringsstelsel moeten fundamenteel worden aangepast. Hulpbehoevenden moeten de kosten van verblijf in instellingen, welzijn en voeding zo veel mogelijk zelf dragen, ook als ze in een instelling wonen. Via de AWBZ worden dan alleen nog zorgkosten vergoed.

Dat adviseert een commissie van de Sociaal-Economische Raad (SER) zondag in een voorstel dat de informateurs kunnen gebruiken bij het opstellen van een regeerakkoord. In het voorjaar brengt de SER, waarin onafhankelijke kroonleden en werkgevers- en werknemersorganisaties zijn vertegenwoordigd, een uitgebreider vervolgadvies uit.

Ouderen die lichte vormen van persoonlijke verzorging of begeleiding nodig hebben zouden dit zelf kunnen betalen. Het idee is dat patiënten zo veel mogelijk zelf de regie nemen, waarbij meer zorg in de eigen omgeving wordt geregeld. Ook preventie moet meer aandacht krijgen. Verpleging, behandeling en zwaardere vormen van persoonlijke verzorging en begeleiding blijven wel collectief gefinancierd.

Zorgbehoevenden kunnen hiermee volgens de commissie onder voorzitterschap van oud-PvdA-staatssecretaris Jet Bussemaker kiezen voor voorzieningen die het beste bij hun voorkeuren passen. Ook zouden innovaties op het raakvlak van wonen, zorg, welzijn en participatie met de maatregelen worden gestimuleerd. Voor gehandicapten en mensen met chronische psychische stoornissen moeten wel alle kosten blijven worden vergoed.

Ook is meer ondernemerschap in de zorg wenselijk, vindt de commissie. Wel moet de zogenoemde productieprikkel, waardoor zorgverleners ongeacht de noodzaak in actie komen, worden teruggedrongen. Om de zorgkosten te beheersen en ongepast gebruik te voorkomen zijn een hoger kostenbewustzijn bij patiënten en eigen risico en eigen bijdragen van belang, aldus de SER. Dit zou echter niet ten koste moeten gaan van de toegankelijkheid van de zorg.

Verder moet een ander 'zorgperspectief' en een andere organisatie van de zorg de verschillen tussen zorgaanbieders verkleinen. Nu biedt de een meer behandelingen dan de andere voor dezelfde aandoening. De nadruk moet niet liggen op het leveren van zo veel mogelijk zorg, maar op de gevolgen van zorg voor de kwaliteit van leven, de sociale omgeving en maatschappelijke participatie.

De voorgestelde maatregelen moeten de zorg betaalbaar, toegankelijk en goed houden. De zorg wordt elk jaar fors duurder, waardoor huishoudens en werkgevers op kosten worden gejaagd. Dit kan de economie en werkgelegenheid schaden.

[Premier League] City en Arsenal delen de punten

Manchester City heeft zondag in de Premier Leaguetopper tegen Arsenal met 1-1 gelijkgespeeld. De landskampioen was in de 40e minuut op voorsprong gekomen via Joleon Lescott, die raak kopte nadat doelman Vito Mannone mistastte bij een hoekschop. Acht minuten voor tijd schoot Laurent Koscielny de gelijkmaker binnen.

In de slotfase weigerden beide ploegen zich neer te leggen bij een punt. City-aanvoerder Vincent Kompany zette Mannone aan het werk met een omhaal, terwijl Sergio Aguero in de rebound naast schoot. Aan de andere kant schoot Gervinho nog over.

Manchester City nestelt zich op de derde plaats met elf punten uit vijf duels, net achter koploper Chelsea en stadgenoot Manchester United. Arsenal staat zesde met acht punten.

Tottenham Hotspur boekte zijn tweede overwinning van dit seizoen. De ploeg van trainer André Villas-Boas boog tegen Queens Park Rangers een 1-0 achterstand om in een 2-1 overwinning. Bobby Zamora had QPR op voorsprong gezet, een eigen doelpunt van Alejandro Faurlin en een treffer van Jermain Defoe bezorgden Spurs drie punten.

Newcastle United ontdeed zich thuis van Norwich City. Demba Ba zette zijn ploeg na twintig minuten op voorsprong. Papiss Cissé had op slag van rust de mogelijkheid om de score te verdubbelen, maar hij miste een strafschop. Daardoor bleef het bij 1-0. Vurnon Anita speelde 75 minuten mee bij Newcastle, de geblesseerde Tim Krul ontbrak.

Forse straf voor Schumacher

Michael Schumacher heeft een forse straf gekregen voor de crash met Jean-Eric Vergne tijdens de Grand Prix van Singapore. De Duitse autocoureur krijgt voor de volgende race, 7 oktober op het Japanse Suzuka, een gridpenalty van tien plaatsen.

Tijdens de race veroorzaakte Narain Karthikeyan een safety car door de muur in te rijden. Vlak nadat de safety car naar binnen was gereden, reed Schumacher vol tegen de achterkant van de Toro Rosso van Vergne aan. Naar eigen zeggen gebeurde dit omdat de remmen niet goed reageerden.

De stewards zagen in de crash een vergelijkbaar ongeluk en zagen in een gridpenalty van tien plaatsen de beste straf voor de Mercedes-coureur.

Van Barneveld en Taylor stranden in kwartfinale EK darts

Raymond van Barneveld is zondag in de kwartfinales van het EK darts in Mülheim uitgeschakeld. De 45-jarige Hagenaar ging in een enerverende partij met 8-10 onderuit tegen Kim Huybrechts. De 26-jarige Belg, schakelde in de eerste ronde van het EK ook al Vincent van der Voort uit.

Barney had veel indruk gemaakt in de eerste twee rondes, maar haalde dat niveau niet in de kwartfinale. Van Barneveld kwam nog wel 6-4 voor. Helaas voor onze landgenoot kan prutste hij veel op de dubbels waardoor Huybrechts vier legs op een rij kan pakken. Toch vocht Barney zich nog wel terug met een 120 en een 113 finish. Helaas bleef het daar bij want de Belg Huybrechts gooide 2 sterke laatste legs en won met 10-8. Voor het eerst in zijn dartscarrière haalt hij de halve finale van een TV toernooi.

Ook de grote favoriet Phil Taylor haalde de laatste vier niet. The Power moest buigen voor de Noor-Ier Brendan Dolan. Het werd 10-6. De veelvoudige wereldkampioen uit Engeland had in de tweede ronde de Nederlander Jerry Hendriks met 10-7 verslagen. De andere halve finalisten zijn Wes Newton en Simon Whitlock. Newton versloeg met 10-7 Andy Hamilton en Whitlock won met dezelfde cijfers van Colin Lloyd.

In de halve finale neemt Dolan het op tegen Newton en Whitlock speelt tegen Huybrechts. De finale wordt direct gespeeld na de halve finale. Voor de winnaar ligt een cheque van 50.000 Engelse pond klaar. 

'Facebook medeschuldig aan rellen'

De Duitse minister Ilse Aigner van Consumentenbescherming noemt Facebook medeschuldig aan de rellen in Haren. Ze vindt dat het sociale netwerk dringend de gebruikersaccounts moet veranderen. "Facebook is medeverantwoordelijk voor zo'n escalatie omdat het concern niet bereid is de privacy-instellingen te verbeteren", zei Aigner tegen de krant Rheinische Post die maandag verschijnt.

De minister wil maatregelen van Facebook zodat jongeren niet langer per ongeluk een privé feestje aan miljoenen gebruikers bekend kunnen maken.

De toestand in Haren was groot nieuws in Duitsland en vele andere landen.

Uitslag PSV - Feyenoord

PSV heeft vanmiddag het competitieduel tegen Feyenoord met 3-0 weten te winnen. De doelpunten vielen halverwege de tweede helft in een tijdsbestek van een klein kwartier. Ola Toivonen, ex-Feyenoorder Georginio Wijnaldum en Luciano Narsingh waren de doelpuntenmakers.

Beide ploegen begonnen duidelijk met aanvallende intenties aan het duel. Naarmate de eerste helft vorderde, ging aan beide katen vanalles mis, waardoor het niveau van de wedstrijd flink kelderde. PSV, waar trainer Dick Advocaat keeper Boy Waterman en linksback Marcel Ritzmaier een basisplaats gunde, was voor rust beter en zorgde een aantal keren voor gevaar.

Marcelo, Luciano Narsingh en Atiba Hutchinson waren dichtbij een treffer. Toivonen kwam het meest in de buurt, maar hij zag zijn poging boven Feyenoord-keeper Kostas Lamprou op de lat belanden. Feyenoord kon er weinig tegenover zetten. Alleen Graziano Pelle kreeg een kansje, maar was ongevaarlijk.


Ola Toivonen (PSV) en Jordy Clasie (Feyenoord) in duel (Foto: Pro Shots)

Na rust kwam Feyenoord beter uit de startblokken en aangezien ook PSV aanvallend bleef spelen, golfde het spel op en neer. Nadat Jermaine Lens namens PSV twee kansen om zeep hielp, was Pelle dichtbij de 1-0 namens de Rotterdammers. Hij vond echter Waterman op zijn weg, die een prachtige redding had op de volley van de Italiaan.

Niet lang daarna opende Toivonen de score namens de Eindhovenaren. Hij kreeg de bal op zo'n twintig meter van het doel aangespeeld en haalde uit. Zijn knal belandde uiteindelijk achter Lamprou in de kruising. Tien minuten later wist ex-Feyenoorder Georginio Wijnaldum met een kopbal de score te verdubbelen. Dries Mertens was met een vrije trap de aangever.

Het duel was daarmee gespeeld. Narsingh bepaalde een paar minuten na het doelpunt van Wijnaldum de eindstand op 3-0. Lamprou bracht nog redding op de poging van Lens, maar had geen antwoord op de lob van Narsingh.

Karakteristieken:

PSV

3 - 0

Feyenoord

 63' Toivonen
 73' Wijnaldum
 77' Narsingh
   
 
 Gele kaart: Strootman, (PSV), Pelle, G. Fernandez, Immers, (Feyenoord)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 34.600
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Waterman
Hutchinson
Derijck
Marcelo
Ritzmaier
Wijnaldum
Toivonen
Strootman
Narsingh
Lens
Mertens
  Lamprou
Janmaat
Martins Indi
Mathijsen (Kongolo/45 1)
Nelom
Leerdam
Clasie
Immers
W. Verhoek (G. Fernandez/66)
Pelle
Schaken

Kunstliefhebbers massaal naar heropend Stedelijk

Belangstellenden zijn zondag in groten getale afgekomen op het Stedelijk Museum in Amsterdam. Het museum voor hedendaagse kunst opende zijn deuren zondag voor het publiek na acht jaar verbouwingen en nieuwbouw. "Het is heel druk en een groot succes", laat een woordvoerder weten.

Om 09.30 uur had zich een rij van 150 meter gevormd voor de nieuwe toegang onder de 'badkuip' aan de kant van het Museumplein. Onder hen een kunstliefhebber die vanaf 05.00 uur met een slaapzak voor de deur had gepost. Het fors uitgebreide museum laat weten de grote toeloop goed aan te kunnen.

Veel kunstliefhebbers lieten museummedewerkers spontaan weten hoezeer ze het museum hebben gemist. "Dit is een dag waar we jaren naar uitgekeken hebben. Mensen zijn zichtbaar blij dat ze het Stedelijk - hún Stedelijk - weer in kunnen", zegt zakelijk directeur Patrick van Mil.

"De reacties op de zalen, als mensen weer oog in oog staan met hun favoriete kunstwerken, zijn ronduit ontroerend", vertelt Van Mil. "Je ziet ook meteen hoe goed het gebouw werkt: de entree is het levendige plein geworden dat de architecten voor ogen hadden."

Koningin Beatrix verichtte zaterdagavond de officiële opening van het museum, dat eigenlijk in 2008 open had moeten gaan.

Higgins wint Shanghai Masters na flinke achterstand

John Higgins heeft voor een unieke prestatie gezorgd door uit een volslagen kansloze positie de Shanghai Masters op zijn naam te schrijven. Hij won met 10-9 van Judd Trump terwijl hij nog met 2-7 achter stond. De 37-jarige Schot won zijn 25ste rankingtoernooi ook met een 147 break in het zesde frame.

Trump leek op weg naar een klinkende overwinning want hij wist in korte tijd een 5-0 voorsprong op te bouwen. Hij maakte breaks van 112, 41, 80, 74 en 111. Pas in het zesde frame wist Higgins de schijnwerper op zich te vestigen door de maximale break van 147 te maken. De 22-jarige Trump leek daar niet van onder indruk en liet weldra de tussenstand van 7-2 op het bord zetten. De winst leek Trump niet meer te kunnen ontgaan, al dacht Higgins daar heel anders over.

Met de turbo op volle toeren begon de Schot aan een indrukwekkende inhaalrace en kwam 8-7 voor. Trump maakte nog gelijk op 8-8 en 9-9. Het laatste frame was ook voor Higgins die met deze overwinning ook de koppositie op de wereldranglijst van Mark Selby overneemt. 

[Serie A] AC Milan en Internazionale stellen teleur

Internazionale en AC Milan hebben vandaag beiden hun competitiewedstrijd verloren. AC Milan ging op bezoek bij Udinese met 2-1 onderuit, terwijl Inter in eigen huis teleurstelde door met 0-2 te verliezen van laagvlieger Siena.

Met Wesley Sneijder de gehele wedstrjd in het veld kon Inter geen vuist maken tegen het countervoetbal van Siena. Inter had de gehele partij de controle over de partij, maar Siena wist tot tweemaal toe een counter met succes af te ronden. Doelpuntenmakers namens Siena waren Simone Vergassola en Fransesco Valiano. Door het verlies staat Inter nu zesde, zes punten achter koploper Juventus.

Ook AC Milan wist vandaag niet tot winst te komen. Met Urby Emanuelson in de basis ging de ploeg tegen Udinese met 2-1 het schip in. Milan eindigde het duel overigens met negen man. Zowel Cristián Zapata als Kevin-Prince Boateng pakten tweemaal geel. In de eerste helft opende Mathias Ranégie namens Udinese de 1-0, maar kort na rust bracht Stephan El Shaarawy de stand weer gelijk.

Toch wist Udinese een klein kwartier voor tijd weer op voorsprong te komen. Zapata veroorzaakte een penalty en kreeg daarvoor zijn tweede prent. Antonio di Natale profiteerde van het buitenkansje en zette Udinese op 2-1. Nigel de Jong bleeft bij Milan de gehele wedstrijd op de bank.

De winst op Milan betekende voor Udinese de eerste overwinning van het seizoen. Zij stegen naar de twaalfde plek, terwijl Milan op een teleurstellende vijftiende plaats staat. De ploeg heet slechts drie punten uit de eerste vier wedstrijden behaald.

Napoli, de komende tegenstander van PSV in de EUropa League, kwam tegen Catania al na twee minuten spelen met een man meer te staan. Toch wist de ploeg niet tot scoren te komen en zodoende eindigde het duel in 0-0. Atalanta won met 1-0 van Palermo terwijl Bologna en Pescara de punten deelden (1-1).

Iran dreigt met aanval op VS bij oorlog

Als er een oorlog uitbreekt tussen Israël en Iran dan valt Iran Amerikaanse bases in de regio aan. Daarmee heeft een bevelhebber van de Iraanse Revolutionaire Garde zondag gedreigd. Israël kan zonder hulp van de Verenigde Staten nooit een aanval op Iran uitvoeren, waarmee de VS automatisch een legitiem doelwit zijn, aldus Amir Ali Hajizadeh.

Andere staten in de regio worden ook betrokken bij de oorlog, omdat Amerikaanse bases in Bahrein, Qatar en Afghanistan aangevallen zullen worden door Iran, zei Hajizadeh in een interview met de Iraanse staatstelevisie.

De VS en hun bondgenoten menen dat Iran bezig is een kernwapen te ontwikkelen. Israël heeft eerder al gezegd een aanval op de Iraanse nucleaire faciliteiten te overwegen. Teheran houdt echter vol dat het atoomprogramma slechts vreedzame doeleinden dient.

Tiener opgepakt voor geweldsoproep Project X

De politie heeft zaterdagmiddag een 15-jarige jongen uit Uden aangehouden omdat hij opriep tot een project X-feest in Uden dat de gebeurtenissen in Haren moest 'overtreffen'. De tiener verstuurde in de ochtend een tweet met de oproep, waarin volgens de Brabantse politie ook werd opgeroepen tot het plegen van geweld.

De politie nam de zaak hoog op en wist de boodschapper te traceren en rond 17.30 uur in het centrum aan te houden. Hij is verhoord en inmiddels weer op vrije voeten. Het Openbaar Ministerie beslist wat voor straf hij krijgt.

Project X in Haren liep vrijdagavond gierend uit de hand, waarbij gewonden vielen en tientallen mensen werden gearresteerd.

[WK] Gilbert kroont zich tot wereldkampioen in Valkenburg

Philippe Gilbert is de nieuwe wereldkampioen wielrennen. De Belg ging er in de laatste ronde op de Cauberg vandoor en liet vervolgens iedereen zijn hielen zien. Onder anderen Edvald Boasson Hagen en Alejandro Valverde probeerden Gilbert in de slotkilometer nog bij te halen, maar slaagden hier niet in. Boasson Hagen werd tweede, Valverde pakte de derde plek.

In de 267 kilometer lange wegrace door Limburg hield Gilbert zich lang verscholen. De wegwedstrijd kende veel valpartijen, met vooral veel Nederlanders die daarbij het slachtoffer waren. Onder meer Niki Terpstra en Bauke Mollema waren hierbij betrokken, maar konden zich dankzij een enorme krachtsinspanning uiteindelijk toch nog bij het peloton voegen.

Dit was echter van korte duur, want toen het tempo in het peloton omhoog ging, moesten zij weer lossen. In de beslissende fase kwamen de topfavorieten naar voren. Op de Cauberg ging Gilbert zo hard aan en liet daardoor de rest het nakijken.

Valverde, Boasson Hagen en Kolobnev zetten de achtervolging nog in, maar kwamen tekort. Op vier seconden van Gilbert eindigde Boasson Hagen als tweede, voor Valverde en Degenkolb. Lars Boom was met zijn vijfde plek de beste Nederlander.

Uitslag wegwedstrijd wereldkampioenschap wielrennen 2012:

# Naam Land Tijd
1. Philippe Gilbert België 6.10,41
2. Edvald Boasson Hagen Noorwegen + 0,04
3. Alejandro Valverde Spanje + 0,05
4. John Degenkolb Duitsland z.t.
5. Lars Boom Nederland z.t.
6. Allan Davis Australië z.t.
7. Thomas Voeckler Frankrijk z.t.
8. Ramunas Navardauskas Litouwen z.t.
9. Sergio Luis Henao Colombia z.t.
10. Oscar Freire Spanje z.t.
16. Koen de Kort Nederland z.t.
32. Robert Gesink Nederland + 0,17
48. Bauke Mollema Nederland +2,21
55. Karsten Kroon Nederland z.t.
56. Tom Jelte Slagter Nederland z.t.
66. Niki Terpsta Nederland z.t.

[Premier League] Van Persie matchwinnaar in Liverpool

Manchester United heeft het uitduel bij Liverpool met 1-2 weten te winnen. Robin van Persie werd de gevierde man, aangezien hij tien minuten voor tijd vanaf elf meter de winnende treffer wist te scoren. Liverpool eindigde het duel met tien man, aangezien Jonjo Shelvey voor rust een rode kaart pakte.

Van Persie, die verder een vrij onopvallende wedstrijd speelde, begon opnieuw in de basis bij ManU. Alexander Büttner, vorige week nog trefzeker, bleef de gehele partij op de bank. Bij Liverpool gold dit voor Oussama Assaidi.

Vijf minuten voor rust moest Liverpool met tien man verder, nadat Shelvey een wilde tackle inzette op Jonny Evans. Toch kwamen The Reds kort na rust op voorsprong. Steven Gerrard was de gevierde man.

Hij vierde zijn doelpunt toepasselijk door met zijn handen naar de hemel te wijzen. Gerrard verloor 23 jaar geleden zijn neefje bij het Hillsborough-drama. Voorafgaand aan de kraker werd nog eens stilgestaan bij het voetbaldrama. Op 15 april 1989 kwamen in het stadion van Sheffield Wednesday 96 Liverpool-fans om het leven in het gedrang.

Vijf minuten na het de treffer van Gerrard was de stand alweer gelijk. Rafael da Silva zette de ploeg van trainer Sir Alex Ferguson op 1-1. Tien minuten voor tijd kreeg ManU een discutabele strafschop, die door Van Persie werd benut.

Door de overwinning staat Manchester United na vijf speelrondes op de tweede plaats, één punt achter Chelsea. Liverpool staat op een teleurstellende achttiende plek en wacht nog altijd op de eerste overwinning.

Uitslagen Eredivisie 23/09/2012

Vanmiddag om 14:30 uur stonden twee Eredivsiewedstrijden op het programma. FC Twente nam het in eigen huis op tegen sc Heerenveen. NAC Breda, dat deze week het honderdjarig jubileum viert, ontving AZ. Hieronder de uitslagen van deze wedstrijden.

FC Twente

1 - 0

sc Heerenveen

 59' Tadic(pen)    
 
 Gele kaart: Rosales (FC Twente), Zomer, Gouweleeuw (sc Heerenveen)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 29.200
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Mihaylov
Rosales
Wisgerhof
Douglas
Braafheid
Brama
Gutiérrez (Bengtsson/83)
Janssen
Tadic (Gyasi/89)
Castaignos
Chadli
  Nordfeldt
v. Anholt
Kruiswijk
Zomer
Raitala (De Ridder/86)
De Roon
Gouweleeuw
Djuricic (Kums/76)
Marecek
Tannane (Fazli/65)
Finnbogason

Nacer Chadli (FC Twente) in duel met Pele van Anholt (sc Heerenveen) (Foto: Pro Shots)


NAC Breda

2 - 1

AZ

66' Luijckx
73' De Roover
   35' Maher
  Gele kaart: Buijs (NAC Breda)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 17.000
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
De Roover
Buijs
Botteghin
Janse
Gudelj
Luijckx
Leugers (Verbeek/65)
Hadouir (Lurling/65)
Schalk
Hooi
  Esteban
Marcellis
Reijnen (Boymans/78)
Viergever
Gorter
Falkenburg (Henriksen/67)
Maher
Elm
Beerens
Altidore
Martens (Gudmundsson/75)



Kees Luijckx (NAC Breda) hoopt Roy Beerens (AZ) af te stoppen (Foto: Pro Shots)

Glee-aflevering schiet in verkeerde keelgat Britney

Britney Spears is niet gelukkig met de meest recente aflevering van Glee. Spears stond voor de tweede keer centraal in de muzikale serie, maar dit keer lag de nadruk op haar donkere periode. De manager van de popprinses zegt in het Amerikaanse programma Acces Hollywood dat hij laaiend is.

De manager stelt dat Britney geen idee had dat ze op de hak werd genomen door Glee. In de aflevering werd onder meer verwezen naar Britneys kaalgeschoren hoofd en haar gênante optreden tijdens de MTV Video Music Awards van 2007.

Niet alleen Britney is pissig, ook haar fans zijn furieus. Via Twitter gaan ze tekeer over de aflevering, die donderdagavond werd uitgezonden in de Verenigde Staten. "Ik moest bijna huilen", twittert een fan. "Britney was in 2007 niet grappig, het was pijnlijk en Glee heeft haar bespot", schrijft een ander.

"Ik hoop dat ze geniet van de aflevering", zei Ryan Murphy, bedenker van Glee, donderdag over Spears in een interview met The Hollywood Reporter. "We wilden een ander soort ode aan haar brengen."

Het tweede seizoen van Glee kende ook een aflevering over Britney, maar toen werkte de popprinses zelf mee. "Dat wil ik nooit meer doen", zegt Murphy, die groot fan is van Britney. Hij vindt de tweede episode rondom Spears geslaagd omdat de personages centraal staan in plaats van de artiest.

Murphy benadrukt dat de Britney-aflevering niet beledigend bedoeld is. De show eindigt met Brittany, een van de personages, die net als de popprinses een comeback wil maken. "Wat Brittany aan het einde zegt, is dat Britney Spears' carrière veerkrachtig is, dat is wat we over willen brengen."

Apple eist verkoopverbod Samsung in VS

Je verwacht het niet, maar Apple heeft Amerikaanse rechters gevraagd om concurrent Samsung te verbieden nog mobiele apparaten te verkopen in de VS. Volgens Apple heeft Samsung haar octrooien geschonden. Het Amerikaanse concern eist ook 707 miljoen dollar (circa 540 miljoen euro) schadevergoeding.

Het verzoek is het vervolg op een grote octrooizaak die Apple onlangs in de VS won. Een jury bestaande uit leken oordeelde toen dat het Zuid-Koreaanse bedrijf gepatenteerde kenmerken van Apple-producten had gekopieerd en daarom 1 miljard dollar moet vergoeden. 

De twee grootste gsm-fabrikanten ter wereld zijn verwikkeld in octrooizaken in 10 landen. Apple produceert de iPhone en Samsung verkoopt de Galaxy-modellen, waarvan de S3 momenteel het absolute vlaggenschip is. Samsung is momenteel marktleider in de mobiele telefoniewereld. 

Apple probeert concurrenten al tijden uit de markt te procederen met triviale patenten. In Amerika zijn dergelijke softwarepatenten mogelijk. Dit betekent niet dat er een patent is op de daadwerkelijke broncode, maar op een idee van de werking van een softwareprogramma. Zo bezit Apple patenten op de manier waarop je inzoomt (pinch to zoom), het terugveren van een lijst als je het einde ervan bereikt en een manier om door een fotogalerij te bladeren. In Europa en veel andere continenten zijn dergelijke triviale patenten niet toegestaan en dus waardeloos. Als je met eigen code hetzelfde kunt bereiken is dat gewoon toegestaan.


Samsung spot met Apple

Nog meer problemen voor Amanda Bynes

Amanda Bynes zit nog dieper in de problemen dan al bekend was. De 26-jarige actrice heeft nog zeker zes verkeersboetes openstaan, meldt entertainmentzender E! Bynes raakte haar rijbewijs kwijt vanwege de talrijke boetes, niet vanwege de verdenking van rijden onder invloed.

Bynes werd vanaf begin maart zes keer op de bon geslingerd, onder meer vanwege niet-handsfree bellen en door rood rijden. Het openstaande bedrag zou inmiddels opgelopen zijn tot ruim vijfduizend dollar. De actrice werd daarnaast begin april aangehouden wegens rijden onder invloed en veroorzaakte afgelopen jaar zeker vijf aanrijdingen.

Meerdere keren sloeg Bynes op de vlucht na een botsing. Sinds eind vorige maand rijdt de actrice bovendien zonder rijbewijs rond, wat haar vrijdag een derde aanklacht opleverde. De 26-jarige, die na haar gevaarlijke gedrag op de weg onder meer haar manager en advocaat kwijt is, heeft volgens E! al verschillende zittingen bij de rechtbank gemist.

[F1] Uitslag Grand Prix van Singapore

Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van Singapore op zijn naam geschreven. De regerend wereldkampioen profiteerde optimaal van de versnellingsbakproblemen van polesitter Lewis Hamilton. Fernando Alonso werd derde en leidt het kampioenschap nu met 29 punten voorsprong op Vettel.

De race begon met Lewis Hamilton vanaf poleposition. De Brit kwam goed werd en sloeg meteen een gaatje met Sebastian Vettel, Jenson Button en Pastor Maldonado die bij de start twee plaatsen verloren had. Caterham-coureur Vitaly Petrov verloor een voorvleugel, terwijl Ferrari-rijder Felipe Massa met een lekke band naar binnen moest. De stewards bekeken de beelden van de start opnieuw omdat een aantal rijders bij bocht één en twee mogelijk afgestoken had, maar er volgde geen verdere actie.

Hamilton had in de beginfase van de race anderhalve seconde op Vettel, terwijl Button, Maldonado en Alonso veel terrein prijs moesten geven. Na acht ronden was Mark Webber de eerste die een reguliere stop maakte. De Australiër viel terug na de twintigste plaats, nog achter de Marussia van Charles Pic. Verder raakte een van de Marussia's de muur.

Ook Vettel kwam vroeg binnen, waardoor de regerend wereldkampioen als twaalfde, achter de Sauber van Sergio Perez de baan op kwam. Hij haalde Mexicaan al snel in, maar zat wel midden in verkeer. Meer coureurs volgden, waaronder de leiders. Na vijftien ronden leidde Hamilton, voor Vettel, Button, Maldonado, de nog niet gestopte Hülkenberg, Alonso, de nog niet gestopte Perez, Di Resta, Webber en Rosberg.

Hamilton had na twintig ronden nog steeds een voorsprong van anderhalve seconde op Vettel, maar de vijf coureurs achter dit duo waren veel sneller op de baan. Na 23 ronden viel de McLaren van Hamilton met defecte versnellingsbak stil, waardoor Vettel de leiding greep, voor Button, Maldonado en Alonso.

Een stop voor Webber na 28 ronden luidde de tweede serie stops voor de toppers in. De Australiër kwam als elfde weer naar buiten. Maldonado en Alonso volgden al snel, waardoor zij pal achter Rosberg en Grosjean weer naar buiten kwamen. Vettel, Button en Di Resta profiteerden hiervan. Alonso probeerde enkele malen Maldonado in te halen, maar slaagde hier niet in. Ondertussen parkeerde Karthikeyan na 33 ronden zijn HRT met schade onder de tribune, waardoor de safety car voor de eerste maal naar buiten moest komen.

De teams haalden de nog niet gestopte coureurs meteen binnen, maar ook Maldonado stopte nog een keer. Vettel leidde hierdoor, voor Button, Alonso, Di Resta, Hülkenberg, Webber, Perez, Rosberg, Grosjean en Maldonado. De bolide van laatstgenoemde kampte met hydraulische problemen en hij gaf dan ook op.

Het veld werd na 38 ronden weer vrijgegeven. Vettel sloeg meteen een gaatje met Button en Alonso. Schumacher werd verrast door de remmende Perez en Vergne en knalde bovenop de Toro Rosso van Vergne, waardoor de safety car opnieuw naar buiten moest komen vanwege de vele brokstukken. Het leek erop dat de Duitser de bocht gemist had en zich verremde. Webber, Hülkenberg en Perez wisselden van banden, waardoor ze achteraan kwamen te rijden. Ook De la Rosa en Petrov kwamen naar binnen. Bij laatstgenoemde ging het niet goed, want hij moest door de Caterham-monteurs teruggeduwd worden. Na een korte reparatie kwam hij het asfalt weer op.

Het veld werd na 42 ronden wederom losgelaten, waarbij Vettel opnieuw een gat met Button en Alonso trok. Opvallend was dat Massa zich na zijn vroege lekke band hersteld had naar een tiende plaats. Dit was niet genoeg voor de Braziliaan, want op een onmogelijke plaats haalde hij de Williams van Senna in voor de negende stek. Rijdend op de superzachte banden moest ook Ricciardo er aan geloven. De volgende op zijn weg was Grosjean die zelf Räikkönen voor de zesde plaats voorbij moest laten.

Op de baan waren een aantal fraaie gevechten te zien, waaronder een duel tussen Hülkenberg en Perez. Het duo raakte elkaar en kon verder. Dat gold enkele momenten later niet meer. Webber passeerde Kobayashi voor plaats elf. Hülkenberg probeerde mee te gaan en raakte de voorvleugel van de Japanner. Perez schoof naar de twaalfde stek, terwijl Kobayashi en Hülkenberg moesten pitten. Webber wist er in de slotfase nog een puntenfinish uit te slepen in een race die voor het eerst sinds lange tijd niet over de volledige afstand ging.

Vettel werd na 59 van de 61 ronden als winnaar afgevlagd. De Duitser kreeg Button en Alonso mee op het podium. De vierde plaats was voor Di Resta, voor Rosberg, Räikkönen, Grosjean, Massa, Ricciardo en Webber. Opvallend was de twaalfde plaats voor Marussia-coureur Timo Glock.

In het kampioenschap leidt Alonso nu met 29 punten voorsprong op Vettel. Räikkönen schoof door naar de derde stek, terwijl Hamilton en Webber verder afhaakten.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd
1 Sebastian Vettel Red Bull 2:00:24.144
2 Jenson Button McLaren +8.959
3 Fernando Alonso Ferrari +15.227
4 Paul di Resta Force India +19.063
5 Nico Rosberg Mercedes +34.784
6 Kimi Räikkönen Lotus +35.759
7 Romain Grosjean Lotus +36.698
8 Felipe Massa Ferrari +42.829
9 Daniel Ricciardo Toro Rosso +45.820
10 Mark Webber Red Bull +47.175
11 Sergio Perez Sauber +50.619
12 Timo Glock Marussia +1.31.918
13 Kamui Kobayashi Sauber +1.37.141
14 Nico Hulkenberg Force India +1.39.413
15 Heikki Kovalainen Caterham +1.47.967
16 Charles Pic Marussia +2.12.925
17 Pedro de la Rosa HRT +1 Ronde
DNF Bruno Senna Williams +2 Ronden
19 Vitaly Petrov Caterham +2 Ronden
DNF Jean-Eric Vergne Toro Rosso +21 Ronden
DNF Michael Schumacher Mercedes +21 Ronden
DNF Pastor Maldonado Williams +23 Ronden
DNF Narain Karthikeyan HRT +29 Ronden
DNF Lewis Hamilton McLaren +37 Ronden


Voorlopige coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Fernando Alonso Ferrari 194
2 Sebastian Vettel Red Bull 165
3 Kimi Räikkönen Lotus 149
4 Lewis Hamilton McLaren 142
5 Mark Webber Red Bull 133
6 Jenson Button McLaren 119
7 Nico Rosberg Mercedes 93
8 Romain Grosjean Lotus 82
9 Sergio Perez Sauber 65
10 Felipe Massa Ferrari 51
11 Paul di Resta Force India 44
12 Michael Schumacher Mercedes 43
13 Kamui Kobayashi Sauber 35
14 Nico Hulkenberg Force India 31
15 Pastor Maldonado Williams 29
16 Bruno Senna Williams 25
17 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 8
18 Daniel Ricciardo Toro Rosso 6
19 Timo Glock Marussia 0
20 Heikki Kovalainen Caterham 0
21 Vitaly Petrov Caterham 0
22 Jerome D'Ambrosio Lotus 0
23 Charles Pic Marussia 0
24 Narain Karthikeyan HRT 0
25 Pedro de la Rosa HRT 0


Voorlopige constructeursstand

Pos Team Punten
1 Red Bull 298
2 McLaren 261
3 Ferrari 245
4 Lotus 231
5 Mercedes 136
6 Sauber 100
7 Force India 75
8 Williams 54
9 Toro Rosso 14
10 Marussia 0
11 Caterham 0
12 HRT 0

Eerste vorst van de herfst een feit

De temperatuur is zondag tegen zonsopkomst in Nederland gedaald tot onder het vriespunt. Bij de voormalige vliegbasis Twente werd het -0,6 graden. De astronomische herfst is zaterdagmiddag officieel begonnen. "Daarmee is sprake van de eerste nachtvorst van de herfst van dit jaar'', zegt meteoroloog Ben Lankamp van Weerplaza.

Van nachtvorst is sprake als de temperatuur in de nacht of vroege ochtend op anderhalve meter hoogte onder nul komt. Het is volgens Lankamp vrij bijzonder dat al zo vroeg na de zomer sprake is van nachtvorst."Normaal gebeurt dat pas halverwege oktober en de laatste tien jaar vaak nog later."

Van een record is echter geen sprake. In 1971 was het in De Bilt al op 16 september onder nul.

Vlak boven de grond werd het nog kouder. Bij de voormalige vliegbasis was het op tien centimeter -4,7 graden. Ook in de rest van Overijssel, op de Veluwe en in het Rivierengebied vroor het aan de grond.

In de loop van zondag slaat het weer om. Door een natte en onstuimige maandag zou de kans op een zware ochtend- en avondspits reëel zijn. De zon is maandag weinig te zien, de wind trekt aan tot kracht vier tot zeven en het kan lang aan een stuk door regenen. Met het onstuimige weer stijgt ook de temperatuur naar zo'n zestien graden in het noorden tot 21 graden in Noord-Brabant en Limburg.

China zegt viering betrekkingen Japan af

China heeft zondag de festiviteiten rondom de viering van veertig jaar diplomatieke betrekkingen met Japan, die voor donderdag gepland staan, afgezegd. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua gemeld. De viering wordt verplaatst naar een 'geschikter moment'. China ligt met Japan overhoop over een eilandengroep in de Oost-Chinese Zee.

De eilandengroep, in het Chinees Diaoyu geheten en in het Japans Senkaku, wordt zowel door Japan als China en Taiwan opgeëist. Japan kocht de eilandjes, die het feitelijk al tientallen jaren beheerst, kort geleden van hun particuliere Japanse eigenaar, wat door China als een provocatie werd beschouwd. De betrekkingen zijn als gevolg hiervan aanzienlijk bekoeld.

Zondag gingen zo'n drieduizend Chinezen in de zuidelijke havenstad Guangzhou de straat om te demonstreren tegen Japan. Ook in Taiwan werd geprotesteerd. Honderden mensen namen in Taipei deel aan een protestmars.

Klizan wint eerste ATP-titel

Martin Klizan heeft zijn eerste ATP-titel gewonnen. In de finale van het World Tour 250-toernooi in Sint Petersburg was de Slowaak in twee sets te sterk voor Fabio Fognini. Het werd 6-2 en 6-3.

Klizan zorgde op de US Open al voor een grote verrassing door Jo-Wilfried Tsonga te verslaan. In zijn tocht naar de finale in Rusland sloeg hij zich onder andere in een vier uur durende wedstrijd langs de hoogstgeplaatste speler Mikhail Youzhny.

Voor Fognini was het de tweede finale van dit jaar, en tevens de tweede die hij verliest. In Boekarest was Gilles Simon een maatje te groot.

Bloedige vlucht uit over kop geslagen auto

Drie mannen zijn zondagochtend gevlucht uit een auto die net over de kop was geslagen op de A67 bij Heerlen. Agenten troffen rond 06.30 uur bloed aan bij de bestuurderskant van het voertuig. Toen ze gekerm uit een nabijgelegen maisveld hoorden, stelden ze een onderzoek, maar ze troffen niemand aan.

De auto lag ondersteboven in de bocht bij de N281 na een botsing met de betonnen afzetting. De drie inzittenden hadden na het ongeluk een getuige verzocht weg te gaan, meldt de Limburgse politie. Omdat de bestuurder mogelijk zwaargewond was geraakt, trommelden de agenten collega's op om te zoeken, maar ook dat leverde niets op. De brandweer heeft meegezocht in het maisveld met een hoogwerker en warmtemetingen. Ook werd een helikopter ingezet.

Het voertuig kwam uit de richting van Duitsland. De eigenaar uit Heerlen had de auto rond 08.00 uur als vermist opgegeven. De politie gaat verder met het onderzoek.

[Primera División] Mallorca ook te sterk voor Valencia

Real Mallorca heeft zijn onverslagen status ook tegen Valencia weten te behouden. Victor en Angel Arizmendi zorgden zondagmiddag voor een 2-0 overwinning tegen de nummer drie van het afgelopen seizoen. De eilandclub is daardoor nu de meest naaste belager van koploper Barcelona. Malaga kan Mallorca zondag nog voorbij gaan.

In Italië hielden Sampdoria en Torino elkaar in balans. Twee strafschoppen, raak geschoten door Nicola Pozzi en Rolando Bianchi, zorgden voor een 1-1 eindstand. Het nog ongeslagen Sampdoria neemt met negen punten de vierde plek op de ranglijst in. Torino staat met vier punten negende.

Politie stuit op zieltogende konijnen in laadbak

In het Limburgse Beek is de politie zaterdagmiddag op een vrachtwagen met pluimvee en konijnen gestuit. De dieren in de laadbak oogden meer dood dan levend.

Agenten hebben ervoor gezorgd dat de dieren wat frisse lucht kregen en namen contact op met de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). De bestuurder kwam zich melden toen een NVWA-medewerker de vrachtwagen op de Stegen controleerde. De NVWA handelt de zaak af. De chauffeur krijgt wellicht een boete.

Topless Kate Moss zoenend gekiekt

Dit keer is het niet Kate Middleton maar topmodel Kate Moss die topless gekiekt is. De 38-jarige schone was heerlijk aan het genieten met haar geliefde, Jamie Hince, aan een Spaans zandstrand toen zij op de gevoelige plaat werd vastgelegd.

Dit meldt The Sun. Van deze Kate hoeven we echter geen rechtszaken te verwachten. Moss trekt wel vaker haar topje uit om een mooi egaal kleurtje op te doen. Op de foto's valt onder andere te zien dat supermodel Kate zich over haar man buigt om hem een innige zoen te geven.

Voor de modelwaardige borsten van Kate moet je hier zijn.

[WK] Titelverdediger Cavendish stapt af

Met nog ruim honderd kilometer te gaan heeft Mark Cavendish de strijd gestaakt in de wegwedstrijd van de WK wielrennen. De uittredend wereldkampioen reed in de beginfase lange tijd op kop van het peloton.

Met nog ruim zeven rondes voor de boeg liet Cavendish het op hol geslagen peloton gaan en stapte vervolgens af. De finish van de wegwedstrijd ligt net voorbij de Cauberg in Valkenburg.

Bedreiging in vliegtuig kost man vijfhonderd euro

Een 41-jarige Nederlander is zaterdag aangehouden op Schiphol. Hij had tijdens een vlucht uit de Verenigde Staten, waar hij woont, een Amerikaanse medepassagier publiekelijk bedreigd.

Nadat de man vijfhonderd euro boete had betaald mocht hij zijn weg vervolgen, laat de marechaussee weten.

De bedreigde man had aangifte gedaan. De marechaussee hield de man aan in het vliegtuig aan kort nadat het vliegtuig was geland.

Kerzhakov en Denisov uit selectie Zenit gezet

Luciano Spaletti, trainer van Zenit Sint-Petersburg, heeft na het puntverlies tegen Krylya Sovetov Samara (2-2 gelijkspel) harde maatregelen genomen. Alexander Kerzhakov en Igor Denisov, die kritiek uitten op hun ploeg, werden door Spaletti uit de selectie gezet.

Beide clubiconen zijn naar het tweede elftal verbannen omdat zij hun ploeg in diskrediet zouden hebben gebracht. Denisov, aanvoerder van Zenit, zou het zelfs aan de stok hebben gehad met zijn trainer vanwege een verschil van inzicht.

Russische media lieten echter weten dat het terugzetten van het duo te maken zou hebben met geldproblemen met Zenit. De ploeg gaf afgelopen zomer een kleine honderd miljoen euro uit aan Axel Witsel en Hulk.

De gewenste resultaten blijven echter uit. Niet alleen in de competitie morst Zenit punten, afgelopen week ging de ploeg in de Champions League met 3-0 onderuit bij Málaga.

Nog 35 vast voor rellen Haren

Nog 35 relschoppers zitten vast voor de ongeregeldheden die zich vrijdag voordeden in Haren. Dat laat een politiewoordvoerder zondag weten. Een verdachte is inmiddels vrijgelaten.

De reden daarvoor kon de woordvoerder niet geven. "Dat kan betekenen dat zijn vergrijp minder ernstig was, dat er geen bewijs tegen hem is of omdat hij een jonge leeftijd heeft."

Twee verdachten hebben zich zaterdag bij de politie gemeld, waarvan er een in het gezelschap van zijn ouders was. Een van hen bekende dat hij betrokken was bij de plundering van een vestiging van Albert Heijn aan de Kerkstraat.

Het overgrote deel van de verdachten komt uit Groningen, Friesland en Drenthe. "Maar er is ook een groep uit Amstelveen en een groep uit Baarle-Nassau." Verder zijn er verdachten uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Giethoorn.

Bij de politie zijn ruim tweehonderd tips over de rellen binnengekomen. Het politiebureau is zondag open zodat mensen aangifte kunnen komen doen. "Wij vinden het belangrijk om snel een beeld te krijgen van hoeveel gedupeerden er zijn, maar uiteraard kunnen mensen ook later aangifte doen."

Korpschef Oscar Dros zei zaterdag dat de politie al veel filmpjes en foto's heeft verzameld. "Meld je maar zelf, want de kans is groot dat we je op een ongelegen moment van je bed komen halen", waarschuwde hij de relschoppers.

Het Verbond van Verzekeraars schatte zaterdag dat de schade in de miljoenen loopt. Er werden onder meer winkelruiten ingegooid, auto's in brand gestoken en straatmeubilair vernield.

[Serie A] Gemeente verbiedt Cagliari - AS Roma

Cagliari - AS Roma in de Serie A gaat zondag niet door. De gemeente en de club hadden eerder afgesproken dat er geen supporters aanwezig zouden zijn omdat het stadion te onveilig is. De thuisclub heeft fans opgeroepen toch naar het stadion te komen. De gemeente heeft het duel daarom nu verboden.

Cagliari riep zijn supporters zaterdag op de clubwebsite op vooral naar het stadion te komen. Volgens de huidige nummer 15 van de competitie is het stadion prima in orde. De club vond het aanvankelijk geen probleem dat het duel zonder supporters zou worden gespeeld, maar veranderde een dag voor de wedstrijd toch van gedachten.

Serero loopt liesblessure op

Thulani Serero heeft een liesblessure overgehouden aan het competitieduel tegen ADO Den Haag. De Ajacied verrekte zijn lies in de twintigste minuut en werd vervolgens vervangen door Christian Poulsen.

De Zuid-Afrikaan keerde tegen ADO Den Haag weer terug van een schorsing, nadat hij in de competitiewedstrijd tegen sc Heerenveen (2-2 gelijkspel) een rode kaart kreeg na een harde charge op Filip Djuricic.

Uitslag ADO Den Haag - AFC Ajax

Om 12.30 begon in Den Haag het duel tussen ADO en Ajax. Hieronder vind je de uitslag en karakteristieken van dit duel.

ADO Den Haag

1 - 1

AFC Ajax

 14' Beugelsdijk    62' Babel 
 
 Gele kaart: Toornstra, (ADO Den Haag), Schøne, Moisander (AFC Ajax)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 11000
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwinkels
Omeruo
Wormgoor
Beugelsdijk
Supusepa
Jansen (Visser/ 74)
Holla
Toornstra
Chery
Poepon
v.Duinen (Vicento/71)
  Vermeer
v.Rhijn
Alderweireld
Moisander
Blind
Schøne (Boerrigter/46)
Serero (C.Poulsen/20)
Eriksen
Lukoki(Sulejmani/80)
S.de Jong
Babel

VN: systematische marteling activisten Marokko

Anti-regeringsbetogers en mensen die beschuldigd zijn van terrorisme worden in Marokko systematisch gemarteld. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Verenigde Naties. VN-rapporteur Juan Mendez deed een week lang onderzoek in gevangenissen en op politiebureaus.

"Het lijkt er op dat steeds vaker buitensporig geweld wordt gebruikt als de politie of andere diensten reageren op incidenten waarbij mensen voor een betoging samengekomen zijn", zei Mendez zaterdag. "Of betogingen toegestaan zijn of niet, het geeft de autoriteiten niet het recht om buitensporig geweld te gebruiken."

Mendez sprak ook met activisten en vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld. Deze besprekingen hadden echter vaak plaats onder toezicht van de autoriteiten. Dit resulteerde volgens Mendez in een 'klimaat van onderdrukking'.

De Marokkaanse regering wilde niet reageren op het rapport van Mendez, maar verklaarde eerder deze week dat het bezoek gezien kan worden als een bewijs dat Marokko toegewijd is aan de mensenrechten. "Het is een precedent dat het vertrouwen weerspiegelt dat Marokko heeft in zijn bekwaamheid om internationale verplichtingen na te komen en openlijk om te gaan met vragen en problemen aangaande de mensenrechten", liet minister van communicatie Mustapha al-Khalfi donderdag weten.

Marokko, een bondgenoot van het Westen, presenteert zich als een voorbeeld voor andere landen in de regio. In Marokko zijn na de Arabische Lente hervormingen doorgevoerd. In 2011 protesteerden tienduizenden mensen. Ze eisten meer democratie en minder corruptie. De protesten gingen echter als een nachtkaars uit, toen er een nieuwe grondwet werd gepresenteerd en de vervroegde verkiezingen werden gewonnen door een oppositiepartij.

Sharon Stone oké na ziekenhuisbezoek

Sharon Stone was zaterdagavond gewoon aanwezig tijdens een benefietavond in Milaan. De 55-jarige actrice belandde vrijdagavond in het ziekenhuis met hevige hoofdpijn, schrijft de Britse persdienst Reuters.

"Ik voel me goed en ik ben kerngezond", zei Stone, die in 2001 met een hersenbloeding werd opgenomen, voorafgaand aan de benefietavond voor onderzoek naar AIDS. "Ik ben heel blij dat ik hier kan zijn voor iets wat zo veel voor me betekent."

Stone kreeg vrijdag na de modeshow van Fendi last van migraineaanvallen. De hersenbloeding waarmee ze elf jaar geleden in het ziekenhuis lag, begon ook met hevige hoofdpijnen.

Foto bij: Sharon Stone

'Dikke' Lady Gaga bedankt fans voor steun

Lady Gaga heeft haar trouwe fans bedankt voor hun steun. De excentrieke zangeres biechtte onlangs op dat ze ruim elf kilo is aangekomen omdat ze zich niet meer aan haar strenge dieet houdt.

"Al mijn fans die hoe dan ook van me houden en de echte betekenis van schoonheid kennen: bedankt", twitterde Gaga zaterdagavond. "Ik hou echt van jullie." Bij haar tweet plaatste de zangeres een foto en citaat van Marilyn Monroe. "Aan alle meiden die denken dat ze lelijk zijn omdat ze geen maatje nul hebben, jullie zijn mooi. Het is de maatschappij die lelijk is", citeerde Gaga het stijlicoon.

Het gewicht van Gaga, die maandag en dinsdag concerten in Amsterdam verzorgde, is al weken onderwerp van gesprek. Kelly Osbourne slingerde zwangerschapsgeruchten de wereld in. Volgens de realityster is Gaga zwanger omdat ze haar haren niet meer bleekt en wijde kleding draagt. Op die geruchten heeft de 26-jarige zangeres nog niet gereageerd.

Ook het platenlabel van Gaga roert zich in de discussie. Universal Music heeft Gaga vriendelijk doch dringend verzocht af te vallen, schrijft entertainmentwebsite Radar Online. "De strakke, weinig verhullende outfits passen niet bij Gaga's rondere figuur", beweert een ingewijde. "Universal heeft meer flatterende kostuums besteld voor de rest van de tournee."

Bangladesh staakt tegen profeetfilm en cartoons

Bangladesh is zondag in staking gegaan uit woede over een Amerikaans anti-islamitisch filmpje en Franse Mohammed-cartoons. Veel scholen, winkels en kantoren in het islamitische land in Zuid-Azië hebben de deuren gesloten. In de hoofdstad Dhaka zijn ongeveer 10.000 agenten en ME'ers ingezet om rellen te voorkomen.

Zaterdag was een demonstratie in de hoofdstad uitgedraaid op ongeregeldheden. Betogers gooiden stenen naar agenten en staken politieauto's in brand. Ordetroepen vuurden traangasgranaten af. Er zouden meer dan 50 gewonden zijn gevallen.

Aanleiding voor de felle protesten is het Amerikaanse filmpje Innocence of Muslims. Die staat sinds begin juli op YouTube. Bangladesh heeft de videosite geblokkeerd in de hoop dat de rust zo terugkeert.

[GP2] Uitslag race 2 Singapore

Giedo van der Garde heeft de laatste GP2-race van het seizoen 2012 op zijn naam geschreven. De Caterham-coureur mocht van poleposition vertrekken en had op de streep twee seconden voorsprong op Marcus Ericsson. Fabio Leimer bezette de laatste plaats op het podium.

Van der Garde kende een goede start en bouwde meteen een voorsprong op de concurrentie op. Ericsson lag op de tweede stek, maar kon geen vuist maken tegen de Nederlander. Ook na een safetycarsituatie halverwege de race vanwege het uitvallen van Rene Binder was dit het geval. Luiz Razia lag in de race lang derde, maar in de slotfase verloor hij tijd door versleten banden en kon Leimer nog de derde plaats afsnoepen van de Braziliaan. Nigel Melker sloot af met een twaalfde plaats.

Voor Sergio Canamasas was de race voortijdig voorbij na een zwarte vlag. De Spanjaard kreeg net als een aantal anderen een drive-through penalty, maar besloot deze te negeren. Dit kwam hem op een zwarte vlag te staan die hij ook nog enkele ronden negeerde, waarna hij er uiteindelijk toch maar gehoor aan besloot te geven.

Het kampioenschap was gisteren al een prooi voor Davide Valsecchi die uiteindelijk op 247 punten eindigde. Razia werd tweede met 224 punten, voor Esteban Gutierrez die op 176 punten eindigde. Max Chilton werd met 169 punten vierde, voor James Calado die op 160 staat. Van der Garde behaalde evenveel punten, maar staat zesde in de eindrangschikking. Nigel Melker werd negentiende met 25 punten. Daniel de Jong eindigde puntloos op een 26e stek.

Oude bom in Nijverdal ontmanteld

Een bom uit de Tweede Wereldoorlog die vorige maand in het Overijsselse Nijverdal werd gevonden is zondag ontmanteld. De bewoners mogen weer naar huis, meldde de gemeente Hellendoorn, waar Nijverdal onder valt, om 12.00 uur.

Voor mensen die niet in het gebied wonen wordt het gebied om 13.00 uur vrijgegeven.

De inwoners van de woningen in een straal van 250 meter rond de bom moesten hun huis om 09.00 uur verlaten. Hiervoor was een noodverordening ingesteld. Het ging om bjina 250 bewoners op honderdvijftig adressen. De inwoners was van te voren aangeraden ook opvang voor hun huisdieren of vee te regelen.

De ME en de politie hebben 's ochtends bij alle woningen aangebeld om te controleren of iedereen weg was. Toen dat het geval bleek, kon de demontage rond 11.00 uur beginnen. Burgemeester Anneke Raven bezocht de geëvacueerde bewoners die gebruik maakten van de opvang van de gemeente.

Even voor het middaguur was de bom ontmanteld en hoefde hij alleen nog te worden opgetakeld. Dat brengt voor de omwonenden geen risico's met zich mee.

Trailer voor Robinson-biopic 42

Filmstudio's Legendary en Warner Bros hebben de eerste trailer voor de biopic 42 vrijgegeven. Het drama vertelt het verhaal van de revolutionaire honkbalster Jackie Robinson.

Jackie Robinson was de eerste zwarte honkbalspeler die sinds 1880 met de grote teams meespeelde. Hij debuteerde in 1947 bij de Brooklyn Dodgers en hielp daarmee de rassenscheiding in zijn sport te beëindigen. Tot dan toe hadden zwarte sporters zes decennia lang eigen teams en aparte toernooien gehad. 42 vertelt het verhaal van Jackie's opkomst en de verschrikkingen die hij doorstond om te kunnen spelen. 

42 is pas de tweede speelfilm voor hoofdrolspeler Chadwick Boseman. Voor hij de rol van Jackie Robinson vertolkte, speelde hij in The Kill Hole met Billy Zane. Naast Boseman bevat 42 ook rollen voor Harrison Ford als Jackie's manager en Christopher Meloni als de eigenaar van de Dodgers.

Scenarist en regisseur Brian Helgeland schreef onder andere ook de scripts van het misdaaddrama Mystic River en de actiethriller Man on Fire. 

In de Verenigde Staten komt 42 op 12 april 2013 in de bioscopen. Details over een Nederlandse release zijn nog niet bekend.

Bekijk hieronder de trailer.

Straf voor Pic na inhalen onder rood

Charles Pic heeft gisteren na de derde vrije training voor de Grand Prix van Singapore straf opgelegd gekregen. De Fransman haalde met zijn Marussia onder rood een aantal andere rijders in. Het levert hem een tijdstraf achteraf van twintig seconde op en moet hij werkzaamheden verrichten voor de veiligheidscampagne van de FIA.

Pic heeft de straf geaccepteerd, waardoor hij samen met zijn engineer één dag voor de FIA actief moet zijn. "De coureur en het team gaven de overtreding van de regel toe. Nadat hij viermaal rode vlaggen of lampen had gepasseerd, had hij een andere auto ingehaald."

Actrice Kelly Macdonald verkiest seks boven zingen

Kelly Macdonald moet in het nieuwe seizoen van Boardwalk Empire flink haar grenzen verleggen. "Ik moest dit seizoen zingen en dat stond me echt tegen", vertelt Macdonald aan Novum Nieuws. "Als ik moet kiezen doe ik liever een seksscène dan een scène waarin ik moet zingen."

Macdonald moest geregeld uit haar comfortzone stappen voor Boardwalk Empire, dat zich afspeelt in de jaren twintig. "Ik weet niet eens waar ik moet beginnen", doet de 36-jarige van oorsprong Schotse actrice uit de doeken. "Er waren een aantal draaidagen waar ik erg tegen op zag."

Hoewel de actrice doorgaans professioneel omgaat met scènes waarin ze haar grenzen moet verleggen, was dit bij haar zangscène alles behalve het geval. "Toen ik moest zingen was ik heel onprofessioneel. Ik werd net een klein kind", aldus Macdonald. "Het is altijd vervelend als een acteur een fobie voor iets heeft en dat vervolgens in het script voorkomt."

Kelly Macdonald, die in Boardwalk Empire de rol van Margaret Schroeder vertolkt, is vooral bekend van haar filmrollen in Trainspotting en No Country for Old Men. Het derde seizoen van Boardwalk Empire is iedere maandagavond te zien bij HBO.

Regisseur voor Baywatch-film gevonden

Er wordt al een behoorlijke tijd nagedacht over een reboot van Baywatch, een tv-serie die liep van 1989 tot en met 2001. Het project begon als een actiefilm maar leek met de aangestelde regisseur Jeremy Garelick toch meer een komedie te gaan worden. Inmiddels is Garelick ook weer vertrokken en nam Peter Tolan zijn plaats in.

Nu heeft Reno 911! bedenker en hoofdrolspeler Robert Ben Garant getekend om de film te gaan regisseren. Hij moet voor Baywatch hetzelfde gaan doen als wat zijn tv-serie Reno 911! voor COPS deed. 

Het laatste dat van de reboot werd vernomen was dat het zou moeten gaan over twee strandwachten in opleiding, die maar moeilijk hun plekje weten te vinden ten opzichte van hun ervaren, stoere collega's. Het is nog maar de vraag of er nog iets van dit verhaal gebruikt wordt.

Pamela Anderson te bloot

De iPhone 5 inside

Veel Nederlanders reisden naar Duitsland om als eersten kennis te maken met de Iphone 5. Luke Soules van iFixit had een beter plan bedacht en spoedde zich naar Australië voor een intensieve kennismaking met de nieuwste Apple-gadget.

Luke, een van de medeoprichters van de handleidingen en reparatie site iFixit, onderwierp de smartphone vervolgens aan een diepgaande nauwkeurige inspectie waarbij de schroevendraaier, ondanks de garantiebepalingen, niet werd geschuwd.

Na enige uren van zorgvuldig demonteren en analyseren deed Soules enkele verrassende ontdekkingen. De Iphone 5 is van boven naar onder gebouwd (top-down). De telefoon werd dus geopend vanaf de schermzijde, wat het vervangen van het scherm een stuk eenvoudiger maakt. Het scherm van een smartphone is een van de onderdelen die regelmatig defect raken. De verwachting met deze telefoon is echter dat het scherm minder snel zal sneuvelen omdat de randen niet boven de behuizing uitsteken.

Een ander nieuwtje dat uitgebreid aandacht kreeg was de lightning-connector. Deze is geen overbodige luxe in het dunnere toestel, waar de interne ruimte voor componenten dus nog schaarser is, waardoor er voor de gebruikelijke 30-pins connector gewoon geen plaats meer is. Ook het hart van de telefoon, de nieuwe A6-processor, werd getest en uit die test bleek dat de nieuwe Apple-chip 50 procent beter presteert dan zijn voorganger in de 4s.


Ifixit iPhone 5 Teardown Review (Bron: YouTube)

NAC weken zonder Looms

NAC Breda moet het de komende weken stellen zonder rechtsback Mark Looms. Een flinke tegenvaller voor de Brabanders, die de verdediger nog nauwelijks fit heeft gezien.  Looms kampt met een gebroken middenvoetsbeentje. Hij kwam afgelopen zomer over van Heracles, maar kende tot nog toe veel pech met blessures.

Zondag tegen AZ wordt de linksback vermoedelijk vervangen door Jens Janse. Een andere optie is FC Twente-huurling Thilo Leugers.Het is niet de enige tegenvaller voor NAC. Het meespelen van Anthony Lurling is onzeker. De aanvaller kampt met een ontstoken teen en speelt al maanden met pijnstillers, meldt BN/De Stem.

NAC weet waar het zondag tegen AZ om speelt. De club staat met twee punten op de voorlaatste plaats en hoe langer dat duurt, hoe meer er sprake is van degradatiekandidatuur. Als AZ met twee doelpunten verschil wint, zijn de Brabanders weer hekkensluiter, terwijl de club vier plaatsen kan stijgen bij een overwinning.

[WK] Sloveen Mohoric wint bij junioren

De Sloveense junior Matej Mohoric is zondag wereldkampioen wielrennen geworden. Na 129 kilometer won hij in Valkenburg de massasprint van Caleb Ewan uit Australië. De Kroaat Josip Rumac kwam als derde over de streep. Op de negende plaats was Mathieu van der Poel, de zoon van oud-renner Adri en eerder dit jaar wereldkampioen veldrijden bij de junioren, de beste Nederlander.

In de juniorenrace over acht ronden ontstonden diverse keren kopgroepjes, maar geen daarvan was een lang leven beschoren. Aan de finish bleef dan ook een groep van 56 man over. Op twaalf tellen daarachter volgde nog een groep van twintig renners.

Liefde brengt Kate Winslet terug naar Engeland

Kate Winslet is voor haar geliefde terug verhuisd naar haar geboorteland. De 36-jarige Britse actrice heeft twee miljoen pond neergeteld voor een woning in West Sussex, schrijft The Telegraph. Winslet heeft sinds vorig jaar zomer een relatie met Ned Rocknroll, het neefje van zakenman Richard Branson.

"Ik kan bevestigen dat Kate terug naar Groot-Brittannië is verhuisd en dat zij en haar vriend Ned Rocknroll nu samenwonen", laat een woordvoerder van Winslet weten aan The Telegraph. Het is de eerste keer dat de actrice zich bij monde van haar woordvoerder uitlaat over haar relatie met Bransons 34-jarige neefje.

De vonk tussen Winslet en Rocknroll, die werd geboren als Abel Smith, zou over zijn geslagen tijdens een vakantie op Bransons Caribische eiland Necker. Tijdens het tripje bak brand uit, Winslet redde Bransons 90-jarige moeder uit de vuurzee.

De actrice scheidde twee jaar geleden van regisseur Sam Mendes, met wie ze een 8-jarige zoon heeft. Uit haar huwelijk met regisseur Jim Threapleton kwam dochter Mia voort, die volgende maand 12 wordt. Dat huwelijk liep in 2001 op de klippen.

Titanic Kate Winslet

Eerste trailer voor Promised Land

De nieuwste film van regisseur Gus van Sant, Promised Land, heeft een trailer. De film gaat op 28 december in première in de Verenigde Staten en op 11 januari 2013 is de film aldaar in de bioscopen te zien. Er is nog niets bekend over een Nederlandse release.

Matt Damon speelt Steve, een verkoper van een aardgasbedrijf. Hij komt samen met zijn collega Sue (Frances McDormand) aan in een landelijk plaatsje waar het bedrijf nieuwe bronnen wil aanboren. Het dorp is er niet best aan toe door de economische problemen van de afgelopen jaren en het is aannemelijk dat de lokale bevolking hun aanbod zal aanvaarden. Het wordt hen echter lastig gemaakt door de alom gerespecteerde leraar Frank (Hal Holbrook), die steun krijgt van de campagneleider Dustin (John Krasinski).

Velthuizen: "Zat niet meer in"

Vitesse heeft zichzelf ten doel gesteld om dit seizoen grote stappen te maken richting de top van de Eredivisie. Het 1-1 gelijkspel tegen Heracles Almelo is dan ook teleurstellend.

Ook doelman Piet Velthuizen had op meer gehoopt. "Natuurlijk baal ik hiervan," zei de sluitpost van de thuisploeg. "Maar we moeten verder. We mogen even rouwen, maar daarna wacht komende week eerst een bekerwedstrijd en daarna FC Utrecht."

Volgens Velthuizen haalde zijn ploeg niet het niveau dat een beter resultaat zou rechtvaardigen. "Er zat voor ons niet meer in", oordeelde hij tegenover Eredivisie Live. "We hebben gewoon niet goed genoeg gespeeld en Heracles heeft het prima gedaan. Iedereen denkt na onze goede competitiestart dat we tegenstanders als Heracles zo maar verslaan, maar daarvoor kent ons spel nog te veel pieken en dalen."

Geen wereldrecord voor Komon in Dam-tot-Damloop

De Keniaan Leonard Komon heeft net als vorig jaar de Dam-tot-Damloop gewonnen. Hij legde de 16,1 kilometer af in een tijd van 44.49 minuten. Daarmee greep hij weer naast een wereldrecord. Bij de vrouwen won de Keniaanse Sylvia Kibet in 51.42 minuten. Kibet is de zus van de Nederlandse Hilda Kibet, die als vierde finshte.

Vorig jaar greep Komon in de stromende regen enkele seconden naast het wereldrecord van Haile Gebrselassie. Onder vrijwel ideale omstandigheden bleef hij nu 26 seconden van de toptijd af. "Ik kon niet doordrukken deze keer", liet de winnaar na afloop weten. "Ik had het moeilijk, dus was ik meer bezig met mezelf dan de tijd." Komon kondigde wel aan volgend jaar weer een gooi naar het wereldrecord te komen doen.

TV-reclame voor Cloud Atlas

Hieronder de eerste TV-reclame van de film Cloud Atlas, waarvoor Andy,Lana Wachowski en Tom Tykwer samen plaatsnamen op het regiebankje.

In de film, die gebaseerd is op het gelijknamige boek van David Mitchell, wordt verkend hoe de acties van een individu effect kunnen hebben op een ander in het verleden, heden en de toekomst. Één ziel wordt van een moordenaar tot een held omgevormd en een daad van medeleven heeft eeuwen later grote gevolgen. 

Cloud Atlas draait vanaf 29 november in de Nederlandse bioscopen.

Luciano: "Niet goed in mijn vel"

FC Groningen won gisteren in de Eredivisie met 1-2 van PEC Zwolle. Hierdoor pakten de Groningers voor het eerst sinds lange tijd weer eens de drie punten, maar niet iedereen was even blij. Doelman Luciano liet namelijk een houdbare bal van Youness Mokhtar door, waardoor Zwolle kon scoren.

"Het was een desastreuze fout van mij. Dat mag nooit gebeuren. Als keeper moet je je elke dag en elke week bewijzen, vooral als je uit het buitenland komt. Ik zit gewoon niet goed in mijn vel. Ik slaap slecht. Ik vind het ook helemaal niet leuk voor het team en voor mijn keeperstrainer die mij elke dag helpt. Het is dat ik nog familie en een vrouw heb die ik financieel moet steunen, anders was ik allang gestopt met voetballen. Maar ik moet gewoon doorgaan met hard trainen zoals ik altijd doe."

FOK!filmtips van de dag: The Terminal

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Voor de Brad Pitt fans is er vanmiddag weer een film uit zijn betere jaren. Veel tienermeisjes destijds gingen geheid voor hem plat. Seven Years in Tibet is om 13:35 te zien op BBC 2. Benieuwd naar de klimtechnieken van Heinrich Harrer? Of misschien zijn de onderonsjes met de Dalai Lama meer jouw ding? Ga het deze middag zien! Deze, inmiddels wat gedateerde film, doet het nog prima, al was het maar om de mooie beelden van de berglandschappen en de sfeer die de film met zich meebrengt.

Om 21:25 op NET 5 is de FOK!filmtip van de dag te zien: The Terminal. Deze film met Tom Hanks en Catherine Zeta-Jones in de hoofdrollen gaat over een Oost Europeaan die van Kennedy Airport zijn thuisbasis maakt. Hij ziet zich hiertoe genoodzaakt aangezien hij niet meer naar zijn moederland kan terugvliegen omdat daar een oorlog gaande is. Hij moet dus overnachten, ontbijten en al zijn dagelijkse bezigheden uitvoeren op de luchthaven. Dus waarom niet van de nood een deugd maken? Mensen die komen en gaan bekijken en verliefd worden op de mooie sterwardess Amelia   zijn een van de dingen die hem overkomen.

Sheen deelt bed met Lohan in Scary Movie 5

Om alle negatieve geruchten de kop in te drukken heeft filmmaatschappij Dimension Films een eerste officiële foto uit Scary Movie 5 het internet op geknald. Op de foto zien we Lindsay Lohan en Charlie Sheen, gezamenlijk in bed. Alles lijkt dus wel goed te zitten met de vijfde Scary Movie van regisseur Malcolm Lee en David Zucker, bekend van Airplane en The Naked Gun.

Onderstaande foto schijnt uit de openingsscène van de film te komen. Andere rollen zijn voor Ashley TisdaleErica AshTerry Crews, Kate Walsh en Heather Locklear.

De komedie staat gepland voor een Amerikaanse release op 19 april en vanaf 2 mei 2013 is de film in de Nederlandse bioscopen te zien.

Scary Movie 5: Sheen & Lohan in bed

Gridstraf voor Senna in Singapore

Bruno Senna zal de Grand Prix van Singapore vandaag aan gaan vangen vanaf een 22e plaats. De reden hiervoor is dat bij de Williams van de Braziliaan voortijdig een versnellingsbak gewisseld moest worden.

Senna had zich gisteren als zeventiende op de startopstelling neergezet nadat hij in het tweede deel van de kwalificatie tot tweemaal toe in de muur terecht kwam. Bij de laatste keer brak aan de rechterkant de achterwielophanging af. Williams besloot hierop ook de versnellingsbak te wisselen.

Hoogbejaarde dood door 'zeer gewelddadige' overval

Een dode 98-jarige vrouw die donderdagmiddag werd gevonden in het Limburgse Heerlen is het slachtoffer geworden van een 'zeer gewelddadige' beroving. Dat concludeert de politie. Het lichaam van het slachtoffer wordt zondag onderzocht.

Een buurtbewoner vond de vrouw donderdag in haar woning aan de Pleijweg en waarschuwde de politie. Die onderzoekt wie de overvallers zijn. Meer wil een woordvoerder er nog niet over zeggen.

Wozniacki wint weer eens een titel

Caroline Wozniacki heeft in Seoul haar eerste toernooizege van dit jaar geboekt. De Deense was op het Zuid-Koreaanse hardcourt een flinke maat te groot voor Kaia Kanepi uit Estland: 6-1 en 6-0. Wozniacki, die sinds 2008 ieder jaar tenminste drie titels won, had dit seizoen negen maanden nodig om een toernooizege te grijpen.

Wozniacki verloor dit seizoen na de Australian Open haar eerste plaats op de wereldranglijst. Via een reeks teleurstellende resultaten zakte de nog altijd pas 22-jarige Deense na de US Open zelfs weg uit de top tien. Ze stond bij aanvang van het toernooi in Seoul op de elfde positie.


Wozniacki wint weer eens een titel (Foto: Novum)

Peiling: Meer kiezers positief over coalitie VVD-PvdA

Het percentage kiezers dat graag een coalitie van VVD en PvdA wil, is in een week tijd gestegen van 12 naar 25 procent. Onder de VVD-stemmers verdubbelde het percentage dat positief is van achttien naar 46 procent, concludeert Maurice de Hond zondag uit een peiling onder vierduizend mensen.

Van alle kiezers noemt net als vorige week 52 procent deze combinatie 'acceptabel'. Bij de PvdA-kiezers lijkt het enthousiasme niet toe te nemen. Vorige week zei drie procent deze samenwerking absoluut niet te willen, nu is dat zes procent. Het percentage dat het jammer noemt nam toe van negen naar twaalf procent.

Acht van de tien ondervraagden zeggen het acceptabel te vinden dat eerst wordt geprobeerd een coalitie met VVD en PvdA te vormen. Bijna driekwart (72 procent) heeft liever dat de partijen elkaar bepaalde onderwerpen gunnen en niet overal compromissen sluiten.

Van de ondervraagden vindt 69 procent het acceptabel als de VVD concessies doet op het gebied van de hypotheekrenteaftrek. Voor verdere verhoging van het eigen risico in de zorg is echter geen meerderheid te vinden. Slechts 37 procent vindt het acceptabel als de PvdA hiermee instemt.

Het wordt de PvdA niet zwaar aangerekend dat de SP niet bij de besprekingen wordt betrokken. Een minderheid van 29 procent zegt dit jammer te vinden.

In de zetelpeiling lijken de linkse strategische stemmers terug te keren naar hun oorspronkelijke voorkeur. De PvdA daalt van 38 naar 34. De VVD en het CDA dalen ieder een zetel, maar zo'n klein verschil ligt binnen de foutmarge. De SP stijgt van vijftien zetels naar achttien zetels. D66, 50Plus en de Partij voor de Dieren winnen ieder een zetel.

Moszkowicz: Liever geschorst, dan cliënten verlinken

Advocaat Bram Moszkowicz heeft donderdag in RTL Boulevard voor het eerst openlijk gepraat over de mogelijke schorsing die hem boven het hoofd hangt.

Germ Kemper, deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten, heeft dinsdag bij de Raad van Discipline om een jaar schorsing van Moszkowicz gevraagd. De bekende strafpleiter heeft zich stelselmatig contant laten betalen, zonder daar melding van te maken bij de deken, waartoe hij verplicht was. Kemper noemde Mosckowicz onder meer 'zo te zien ongeschikt voor het vak van advocaat'.

De felle toon van de deken is ook Moszkowicz opgevallen. 'Ik sluit ook niet uit dat hij persoonlijk iets tegen me heeft', aldus de strafpleiter in Boulevard. 'De reden dat ik die cashbetalingen niet doorgeef, is dat ik vind dat mijn beroepsgeheim zwaarder weegt dan de verordening om contante betalingen te melden. Die regel is bedacht om witwassen tegen te gaan, maar ik ben geen verlengstuk van justitie. Als men witwassen tegen wil gaan, moet men maar andere middelen zoeken', stelt Moszkowicz.

De strafpleiter geeft aan bij een eventuele schorsing in beroep te gaan. 'Als ik ook dan veroordeeld word is dat jammer, maar dan heb ik in ieder geval mijn cliënten niet verlinkt'.

Damon & de Afflecks racen naar Zuidpool

Filmstudio Warner Bros. is bezig met de avonturenfilm Race to the South Pole, waarin Casey Affleck de hoofdrol moet gaan spelen. Zijn broer, Ben Affleck, zal de film gaan produceren met Jennifer Todd en zijn goede vriend Matt Damon. Het scenario komt van Peter Glanz. 

Affleck (Casey, voor de duidelijkheid) speelt Robert Falcon Scott, een Britse ontdekkingsreiziger die in het begin van de twintigste eeuw als eerste de Zuidpool probeerde te bereiken. Zijn enige concurrent en waarschijnlijk het enige andere hoofdpersonage, is de Noorse ontdekker Roald Amundsen.

Ben & Casey Affleck

Marijnissen: geloofwaardigheidsprobleem VVD en PvdA

De PvdA en de VVD kampen allebei met een geloofwaardigheidsprobleem als ze samen in een kabinet gaan zitten. Dat zei partijvoorzitter van de SP Jan Marijnissen zondag in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag.

Hij wees erop dat beide partijen groot zijn geworden door zich tegen de ander af te zetten. "Veel mensen hebben juist op de ene partij gestemd om de ander uit het torentje te houden. Maar op het moment dat de verkiezingsuitslag bekend wordt trekt de PvdA naar de grootste tegenstander."

Voor de SP rest volgens Marijnissen geen keus dan aankijken hoe het gaat. "Laat ze maar proberen een regeerakkoord te maken en zo snel mogelijk te regeren. Laat ze maar zien wat er van de PvdA-politiek overblijft."

De partijvoorzitter zei wel verbaasd te zijn dat PvdA-leider Diederik Samsom de SP 'zo heeft laten zitten'. In 2006 was dit ook al eens gebeurd. "Sindsdien hebben we veel geïnvesteerd in goede relaties." Marijnissen hield contactmet partijvoorzitter van de PvdA Hans Spekman, SP-leider Roemer met Samsom.

Na de verkiezingen heeft Marijnissen geen contact gehad met Spekman. "Maar de feiten zijn zoals ze zijn."

Hij gaf toe dat er fouten zijn gemaakt bij de communicatie over de AOW-leeftijd. Pas bij de doorrekeningen van het Centraal Planbureau bleek dat de SP de AOW-leeftijd wil verhogen, terwijl in de campagne anders werd beweerd.

"Dat hadden we zelf openbaar moeten maken en naar buiten moeten brengen." Dan had de partij volgens hem kunnen uitleggen dat 1,7 miljard euro was gereserveerd om voor zware beroepen de AOW-leeftijd op 65 te houden. "Doordat het door de media werd ontdekt dachten mensen: hee, hier staat iets anders dan daar."

De SP daalde vlak voor de verkiezingen hard in de peilingen, maar volgens sommige peilers kwam dat vooral door de tv-debatten. Volgens Marijnissen wordt het effect van die debatten door de media uitvergroot. "Het grote verhaal is dat er wel sympathie voor de SP is, maar als het gaat om de machtsvraag gaat de voorkeur uit naar de PvdA."


Marijnissen: geloofwaardigheidsprobleem VVD en PvdA (Foto: Novum)

Eerste filmposter Pain & Gain

Hieronder vind je de eerste poster van Michael Bay's Pain & Gain, een film met hoofdrollen voor Mark Wahlberg en Dwayne Johnson. De film, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, volgt een groep bodybuilders die verwikkeld raken in de onderwereld van Florida. Andere zijn ervoor Anthony MackieEd HarrisRob CorddryTony ShalhoubBar PalyKen Jeong en onze eigen Yolanthe Sneijder-Cabau.

Pain & Gain staat gepland voor een Amerikaanse release op 26 april 2013. Over een Nederlandse release is nog niets bekend.

Eerste filmposter Pain & Gain

Taoussi volgt Gerets op als bondscoach Marokko

Rachid Taoussi, de coach van FAR Rabat, is door de Marokkaanse voetbalbond aangesteld als bondscoach van Marokko. Taoussi volgt voormalig PSV-trainer Eric Gerets op, die een week geleden ontslagen werd vanwege de tegenvallende resultaten.

Taoussi, die eerder trainer is geweest van FAR Rabat, FUS Rabat en Maghreb de Fès, krijgt de lastige taak om Marokko naar de Africa Cup van 2013 te loodsen. Als Marokko de Afrika Cup in Zuid-Amerika wil halen dan moeten ze midden oktober in Marrakech een 2-0 nederlaag uit de heenwedstrijd tegen Mozambique wegpoetsen. 

Pakistan veroordeelt uitspraak minister

Pakistan heeft zich gedistantieerd van de eigen minister die 100.000 dollar beloning heeft geboden voor de dood van de maker van de geruchtmakende anti-islamvideo. Dat heeft een woordvoerder van premier Raja Pervez Ashraf tegen de BBC gezegd.

Hij liet verder weten dat acties tegen de minister Ahmed Bilour van Spoorwegen niet worden uitgesloten, maar dat hij voorlopig op zijn post blijft.

De Egyptisch-Amerikaanse filmmaker Nakoula Bassily Nakoula (55) had onlangs een voorstukje van de film Innocence of Muslims (Onschuld van Moslims) op YouTube gezet. De film leidt wereldwijd tot grote betogingen door islamieten, omdat hun profeet Mohammed erin wordt bespot.

Pakistan veroordeelt uitspraak minister
Pakistan veroordeelt uitspraak minister (Foto: ANP)

Eerste teaser poster Hitchcock

Hieronder zie je de teaser poster van de film Hitchcock, eerder bekend onder de titel Alfred Hitchock And The Making Of Psycho, van debuterend regisseur Sacha Gervasi. De titelrol is voor Sir Anthony Hopkins en hij is dan ook de voornaamste eyecatcher op het zakelijke doch fraaie affiche. Andere rollen zijn voor Scarlett Johansson (Janet Leigh), Jessica Biel (Vera Miles) en Helen Mirren als Alma Reville. 

Hitchcock speelt zich af tijdens de productie van Psycho en concentreert zich op de verhouding tussen de legendarische Alfred Hitchcock en zijn echtgenote Alma Reville. Het is gebaseerd op het boek Alfred Hitchcock and the Making of Psycho van Stephen Rebello. In de Verenigde Staten verschijnt de filmbeperkt op 23 november.

Details over een Nederlandse release zijn nog niet bekend.

Teaser filmposter Hitchcock

Verwarde man springt uit raam hotelkamer

Een 52-jarige verwarde man is zaterdagochtend gewond geraakt toen hij in het centrum van Rotterdam uit zijn hotelkamer van de derde verdieping sprong.

De man die voor veel ophef zorgde bleek even daarvoor zijn deur te hebben gebarricadeerd. Agenten losten een schot in een poging de situatie onder controle te krijgen, meldt de politie zaterdag.

De politie werd rond 08.30 uur gewaarschuwd over de gast zonder vaste woon- en verblijfplaats in het hotel aan de Leuvehaven. Hij verkeerde in zeer verwarde toestand en schreeuwde, sloopte spullen in zijn hotelkamer en dreigde uit het raam te springen. Op dat moment loste de politie een schot.

De man sprong vervolgens uit zijn raam en kwam een aantal meters lager op een afdak terecht. De verwondingen die hij hierbij opliep zijn niet levensbedreigend.

Utrecht klaar voor Nederlands Filmfestival

Utrecht loopt warm voor het Nederlands Filmfestival (NFF). Het tiendaagse filmevenement begint woensdag in de Domstad en barst van de filmpremières en prijsuitreikingen. Vorig jaar trok het festival 152.000 liefhebbers van de Nederlandse cinema.

De première van de film Nono, het zigzag kind in de Stadsschouwburg Utrecht vormt woensdagavond de opening van de 32e editie van het NFF. Andere films die tijdens het festival in première gaan zijn Mees Kees naar de gelijknamige kinderboeken van Mirjam Oldenhove en Het meisje en de dood van Jos Stelling. In totaal gaan 84 films in première.

Actrice Willeke van Ammelrooy ontvangt op de openingsavond het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs 2012. Ze heeft zich in de ogen van het NFF-bestuur op bijzondere wijze verdienstelijk gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur. Tijdens het festival is een aantal van haar belangrijkste films te zien, evenals een documentaire die haar dochter Denise Janzee over haar maakte.

Tijdens het NFF worden in totaal 383 films op het witte doek vertoond. Precies 101 producties maken kans op een Gouden Kalf. De jury van de prestigieuze filmprijzen staat onder leiding van Alexander Rinnooy Kan. De jury kent 19 Gouden Kalveren toe en maakt op 1 en 2 oktober de nominaties bekend. Terug van weggeweest zijn de prijzen voor beste acteur en beste actrice in televisiedrama. Televisiepresentator Matthijs van Nieuwkerk mag tijdens het Gala van de Nederlandse film op 5 oktober het Gouden Kalf voor de beste Nederlandse film uitreiken. Theo Maassen opent de avond met een filmconference. Topmodel Doutzen Kroes en komiek Jandino Asporaat presenteren de slotavond.

Het thema van het Nederlands Filmfestival is dit jaar De Belofte. Het thema staat voor de hoop op zakelijk en artistiek succes, voor vooruitgang en vernieuwing. De festivalorganisatie zet ook een aantal veelbelovende talenten in de spotlights, onder wie de jonge acteurs Reinout Scholten van Aschat, Abbey Hoes, Mamoun Elyounoussi, Hannah Hoekstra, Willem Voogd en Sigrid ten Napel. Tijdens de dagelijkse talkshow vertellen ze over hun ambities, toekomstdromen en inspiratiebronnen.

Gast van het jaar is dit keer acteur Jeroen Willems. De festivalorganisatie heeft een uitgebreid programma samengesteld op basis van zijn oeuvre. Willems won in 2010 een Gouden Kalf voor beste mannelijke bijrol voor zijn rol als prins Claus in Majesteit.

Utrecht klaar voor Nederlands Film Festival
Utrecht klaar voor Nederlands Film Festival (Foto: ANP)

Van Barneveld wint kraker van Van Gerwen

Raymond van Barneveld won in de tweede ronde van het EK darts met 10-9 Michael van Gerwen. De partij was een kraker, beide heren gooiden ruim 102 gemiddeld. De derde landgenoot in de tweede ronde Jerry Hendriks verloor met 10-7 van Phil Taylor.

Barney en Mighty Mike gingen vanaf het startschot als kanonnen van start. De eerste leg werd gewonnen door Van Gerwen in 11 darts, leg 2 door Van Barneveld in 11 darts en dat zette de toon voor de rest van de wedstrijd. Gedurende de gehele wedstrijd ontliepen beide heren elkaar nauwelijks iets. 

Van Barneveld had finishes in de wedstrijd van 156 en 136 en Van Gerwen gooide 128 uit om er 7-7 van te maken. In de zestiende leg, bij een 8-7 voorsprong voor de Hagenaar, had Van Gerwen een wat mindere leg en dat werd afgestraft door Barney. Hij zette zich op 1 leg van de overwinning, maar miste een leg later 4 matchdarts en zag Van Gerwen helemaal terugkomen tot 9-9. In de laatste leg was Van Barneveld wel de baas, hij was als eerste op een finish en gooide direct uit.

In de partij tussen Taylor en Hendriks werden de eerste vier legs werden eerlijk verdeeld. In leg 5 brak Hendriks The Power met een 142. De volgende leg wist hij ook te behouden en in leg zeven had hij op een 5-2 voorsprong kunnen komen, maar miste hij voor het eerst in de wedstrijd darts op de dubbel. Toch bleef hij knap bij tot 6-6 ging het helemaal gelijk op. Als Hendriks in de veertiende leg drie darts op de dubbel mist is dat de definitieve beslissing in de partij, The Power profiteert en maakt het daarna ook professioneel met 10-7 af. 

Zondagmiddag wordt de kwartfinale gespeeld. Dezelfde avond is de halve finale en finale. De Europees kampioen gaat naar huis met 50.000 Engelse pond. 

Tweede ronde

Speler Seler Uitslag
Andree Welgee Brendan Dolan 5-10
Andy Hamilton Ronnie Baxter 10-8
Wes Newton Kevin Painter 10-5
Phil Taylor Jerry Hendricks 10-7
Simon Whitlock Dave Chisnall 10-5
Raymond van Barneveld Michael van Gerwen 10-9
Ian White Kim Huybrechts 5-10
Colin Lloyd Richie Burnett 10-8

 Kwartfinale

Tijd Speler Speler
14.00 Andy Hamilton Wes Newton
15.00 Phil Taylor Brendan Dolan
16.00 Kim Huybrechts Raymond van Barneveld
17.00 Simon Whitlock Colin Lloyd

Barry Atsma vindt zichzelf beter mens na breuk

Barry Atsma is een beter mens geworden na de breuk met zijn ex Izaira. Dat vindt de acteur, wiens relatie begin vorig jaar na achttien jaar voorbij was. Atsma en zijn ex hebben twee dochters.

"Je wordt geconfronteerd met je eigen tekortkomingen, want het ligt natuurlijk nooit alleen aan de ander", vertelt Atsma in de bijlage Man van De Telegraaf. "Als een relatie stukloopt, heeft dat veel met jezelf te maken, met je eigen perceptie, gevoelens en keuzes. Het is goed daar bij stil te staan. Daar kun je alleen maar van groeien."

De 39-jarige acteur kijkt op een positieve manier naar de breuk. "We zijn heel liefdevol gescheiden. Mijn ex en ik voeren tegenwoordig ook weer goede, interessante gesprekken, dat is lang niet zo geweest. De vriendschap die er ooit was, komt terug."

Afrit A16 Feijenoord afgesloten na dodelijk ongeluk

De afrit van de A16 bij de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord is zondagochtend afgesloten omdat er een dodelijk ongeluk is gebeurd. Een automobilist vloog uit de bocht en kwam om, meldt de politie.

Het is volgens een politiewoordvoerder niet te zeggen hoe lang de afrit van de rijbaan vanuit Dordrecht dicht blijft. Het ongeluk gebeurde rond 08.30 uur. Over de identiteit van de automobilist kunnen nog geen mededelingen worden gedaan.

Iran sluit dochter voormalig president op

Iran heeft de dochter van de invloedrijke ex-president en gematigd politicus Akbar Hashemi Rafsanjani opgesloten. Ze is veroordeeld voor het maken van propaganda tegen het huidige bewind, meldt het Iraanse staatspersbureau IRNA. De dochter moet een halfjaar celstraf uitzitten.

De vrouw werd eerder dit jaar veroordeeld. In het vonnis staat ook dat ze vijf jaar niet politiek actief mag zijn. De beschuldigingen komen volgens haar advocaat voort uit interviews die ze aan nieuwswebsites gaf.

Bij de omstreden herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad in 2009 had Rafsanjani zijn steun uitgesproken voor de hervormingsgezinde uitdager van Ahmadinejad. Sindsdien hebben de autoriteiten de druk op zijn familie opgevoerd.

De afgelopen maanden zijn er aanwijzingen dat de 78-jarige Rafsanjani wil terugkeren in de politiek. Hij is voorstander van een meer gematigde benadering van het Westen.

Deels aangevreten man wilde 'een zijn met tijger'

De man die vrijdag in een New Yorkse dierentuin in een tijgerkooi sprong en ernstig werd verwond door een Siberische tijger wilde een zijn met het dier. Dat heeft hij gezegd tegen rechercheurs die de zaak onderzoeken, meldt de politie.

Voor zijn inmiddels beruchte worstelpartij met de tijger had de man, David Villalobos, zijn Facebookpagina opgetuigd met odes aan Moeder Aarde en spirituele teksten. In de dierentuin sprong de 25-jarige man uit een treintje dat langs de dierenverblijven voert de tijgerkuil in.

De heer des huizes, een Siberische tijger van bijna tweehonderd kilo, viel de man aan. Hij sleept hem aan zijn voet door het verblijf. Pas na tien minuten lukte het de dierenverzorgers de 11-jarige Bashuta weg te jagen met een brandblusser, waarop ze de man toeriepen onder een elektrisch hek door te rollen. Zo kon hij ontsnappen.

Hij heeft bijtwonden in zijn rug, schouders en armen en benen. Zijn schouder, ribben, enkel en bekken zijn gebroken en hij heeft een klaplong. Toch stelt hij dat zijn wens in vervulling is gegaan. Voordat hij uit het hok werd gered, slaagde hij er volgens eigen zeggen in de tijger te aaien. Volgens de politie verkeerde hij niet onder invloed van drugs.

Op basis van zijn verklaring en een klacht van de dierentuin wordt de in kritieke toestand opgenomen Villalobos vervolgd voor het betreden van verboden terrein. Het was aanvankelijk niet te zeggen of de sprong een zelfmoordpoging was. "Iedereen heeft een reden voor wat hij in het leven doet", zou Villalobos tegen de politie hebben gezegd.

Een dag later zei hij tegen rechercheurs dat het 'zeker niet om een zelfmoordpoging ging, maar de wens om een te zijn met de tijger'. Op zijn Facebookpagina staan foto's van meerdere wilde dieren, zoals van een tijger die een jong likt. Zijn commentaar daarbij: 'leuk'. Ook plaatste hij een promotiefilm voor de nieuwe film Facing Animals van de Nederlander Jan van IJken, over de 'complexe en soms bizarre relatie tussen mens en dier'. "Dit lijkt me fascinerend", zei Villalobos daarover.

De dierentuin heeft eerder aangegeven geen reden te zien de tijger te laten inslapen. "De tijger heeft niets verkeerd gedaan", zei directeur van de Bronx Zoo Jim Breheny zaterdag. "Als iemand is vastbesloten zichzelf wat aan te doen, is dat moeilijk tegen te houden."

Dode bij botsing met losgebroken kudde paarden

Een 44-jarige vrouw is zaterdagnacht omgekomen toen ze op een provinciale weg in het Drentse Coevorden op een losgebroken kudde paarden botste. Ook een van de paarden kwam om, meldt de politie.

De bijrijder van de vrouw uit Coevorden raakte lichtgewond. Uit een weiland in de buurt waren zeven paarden losgebroken. Ze kwamen op de Europaweg terecht waar de vrouw hen niet meer kon ontwijken.

Agent schiet man met een arm en een been dood

Een agent heeft zaterdag in de Amerikaanse stad Houston een man met een arm en een been in een rolstoel doodgeschoten. De man zou de agent hebben bedreigd en met een metalen voorwerp naar hem hebben gezwaaid. Het bleek om een pen te gaan, meldt de politie.

De gehandicapte had de agent volgens de politie in een hoek gedreven, waarna hij hem met een pen probeerde te steken. De agent zou niet hebben geweten dat het om een pen ging. De gehandicapte zou bevelen om te kalmeren en op afstand te blijven hebben genegeerd. Toen hij tot op ongeveer dertig centimeter was genaderd, schoot de agent hem neer.

Een verzorger had de politie naar de woning voor begeleid wonen geroepen omdat de man ophef veroorzaakte. De eigenaar van de groepswoning, John Garcia, vertelde tegen lokale media dat de man een psychische aandoening had en dat hij ongeveer anderhalf jaar in het huis woonde.

De gehandicapte had hem verteld dat hij een groot deel van zijn been en zijn arm was kwijtgeraakt toen hij door een trein was overreden. "De gehandicapte ging vaker uit zijn dak, maar dat negeerden we meestal gewoon."

De agent dient vijf jaar bij het departement. Hij heeft in 2009 ook een verdachte doodgeschoten. Onderzoekers zeiden destijds dat de agent zag dat iemand zijn buurman in een appartementencomplex dood aan het steken was. De aanvaller weigerde zijn mes te laten vallen en werd neergeschoten. De agent is nu met drie dagen verlof gestuurd. Dat is in de Verenigde Staten gebruikelijk als agenten iemand hebben neergeschoten.

FOK! wat een weer...Later regen

Goedemorgen! De regen lijkt vandaag wat later te arriveren dan het zich in eerste instantie liet aanzien. Wel zal de bewolking steeds dikker gaan worden en zal de zon die vanochtend nog even schijnt gaan verdwijnen. De regen bereikt aan het einde van de middag Zeeland.

Waarschijnlijk komt de regen pas in de avond in Groningen aan. De meeste regen is echter bestemd voor morgen. Mogelijk vallen er dan enkele tientallen millimeters regen en hier en daar is er ook kans op een flinke onweersbui. De temperatuur loopt vanmiddag op naar ongeveer 16 graden. De wind stelt niet zoveel voor en waait uit een oostelijke richting.

Veel regen viel er op vrijdagavond in het noorden en noordwesten. Op Ameland viel 31 mm en ook op diverse plaatsen in Friesland en Noord-Holland kwam plaatselijk 20 tot 25 mm naar beneden. Deze cijfers kunnen we morgen op veel meer plaatsen gaan halen. Is het nog ergens mooi weer? Eigenlijk alleen maar rond de Middelandse Zee. Wat ook opviel waren de temperatuursverschillen in Frankrijk afgelopen vrijdag. Het was maar 10 graden in Brignan, terwijl op dat moment de temperatuur in Aicitris tot bijna 34 graden opliep.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

BuitjeEen buitje trok over het Veersemeer. Rico zag het en maakte deze mooie foto.

Alcomobilist ramt bushalte: 7 dode kinderen

Een dronken automobilist heeft zaterdag op hoge snelheid een bushalte geramd in de Russische hoofdstad Moskou. Hij zou met 200 kilometer per uur door de stad zijn gereden. Zeker zeven mensen zijn daardoor om het leven gekomen. Volgens de NOS zou het om zeven kinderen gaan. Drie anderen raakten zwaargewond. Dat heeft de politie gezegd tegen persbureau Interfax.

De bestuurder heeft het ongeluk overleefd en is opgepakt, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken tegen Interfax. De man zou bijna gelyncht zijn door omstanders na het voorval.

Dronken automobilist ramt bushalte: 7 doden
Alcomobilist ramt bushalte: 7 dode kinderen (Foto: ANP)

KLM-werknemers zien af van loonsverhoging

Werknemers van KLM zijn bereid tot eind 2014 geen salarisverhoging te vragen. Ook willen ze tijdelijk een vakantiedag inleveren. Dat meldt FNV Bondgenoten zaterdag in een reactie op berichten dat sprake zou zijn van een cao-akkoord tussen KLM en personeel.

Van een cao-akkoord is volgens bestuurder van FNV Bondgenoten Zakaria Boufangacha nog geen sprake. Volgens hem geeft KLM donderdag aan wat de onderneming vindt van de handreiking van werknemers.

Als de salarissen van KLM-personeel tot einde 2014 niet worden verhoogd, wordt een bezuiniging van tweehonderd miljoen euro op arbeidskosten gerealiseerd, stelt FNV Bondgenoten. "Het is een forse handreiking die de werknemers doen. Als geen ander begrijpen ze het huidige economische klimaat en zien zij dat besparingen nodig zijn voor de continuïteit van KLM."

Verder dan afzien van een loonsverhoging en een vakantiedag, wil FNV Bondgenoten volgens Boufangacha niet gaan. "Meer dan dit kan en mag KLM niet van het personeel verwachten."

Bij KLM werken ongeveer dertigduizend mensen.

[Primera División] Barcelona met schrik vrij tegen Granada

FC Barcelona is ontsnapt aan het eerste puntverlies van het seizoen. In Camp Nou werd Granada pas in de absolute slotfase op de knieën gedwongen. Xavi opende drie minuten voor tijd de score, een eigen doelpunt in blessuretijd van Borja Gomez zorgde voor de 2-0 eindstand.

Barcelona mocht niet klagen over een gebrek aan kansen, maar telkens stond de uitblinkende doelman Toño in de weg. De bezoekers kwamen in de slotfase zelfs bijna op voorsprong. De Marokkaan Youssef el Arabi stuitte echter op doelman Victor Valdes.

Het geduld van Barcelona werd uiteindelijk toch beloond. In de 87e minuut schoot Xavi vanaf de rand van het strafschopgebied via de onderkant van de lat raak. Diep in blessuretijd betekende een eigen doelpunt van Gomez, die een voorzet van Lionel Messi niet onder controle kreeg, de definitieve beslissing.

Barcelona weet door de overwinning zeker dat het ook na het weekend koploper is. Nummer twee Malaga, dat zondag aantreedt tegen Athletic de Bilbao, heeft vijf punten minder.

Man bekneld in aardappelrooier

Een 43-jarige man is vrijdag in het Brabantse De Heen gewond geraakt doordat hij bekneld kwam te zitten in een aardappelrooier. De hulpdiensten wisten het slachtoffer te bevrijden uit zijn benarde positie, meldt de politie zaterdag.

De hulpdiensten werden vrijdag rond 22.45 uur gewaarschuwd over het bedrijfsongeval aan de Van Haaftenweg. Het 43-jarige slachtoffer is de eigenaar van het bedrijf daar. De man is met onbekend letsel naar een ziekenhuis gebracht.

Hoge Raad Egypte: parlement illegaal

De Hoge Raad van Egypte heeft zaterdag de ontbinding van het parlement bekrachtigd. De hoogste bestuursrechters schaarden zich daarmee achter een beslissing van het constitutioneel hof in juni. Dat had de volksvertegenwoordiging ontbonden omdat de kieswet ongrondwettelijk zou zijn.

Aanhangers van de Moslim Broederschap die het parlement domineren, waren daartegen in beroep gegaan bij de Hoge Raad. Die zei echter zaterdag dat beslissingen van het constitutioneel hof niet ongedaan kunnen worden gemaakt.

[Serie A] Juventus blijft zonder puntverlies

Juventus heeft na vier wedstrijden in de Serie A het maximaal aantal van twaalf punten. De regerend landskampioen won thuis met 2-0 van Chievo. Spits Fabio Quagliarella maakte in de tweede helft in een tijdsbestek van amper vijf minuten beide goals. Juventus is al 43 wedstrijden op rij ongeslagen op het hoogste niveau in Italië.

Quagliarella, woensdag al belangrijk met de late gelijkmaker in de Champions League tegen Chelsea, opende in de 64e minuut met een onhoudbaar schot de score. Snel daarna maakte de Italiaans international er, eveneens op fraaie wijze, 2-0 van. Voor die tijd had Stefano Sorrentino Chievo met enkele knappe reddingen op de been gehouden.

Napoli en Lazio kunnen zich zondag in de stand weer naast Juventus voegen. Napoli speelt uit tegen Catania, Lazio ontvangt Genoa.

Parma en Fiorentina speelden zaterdagavond met 1-1 gelijk. Jaime Valdes redde in blessuretijd uit een penalty een punt voor Parma. De Chileen had eerder nog een penalty gemist. Bij Fiorentina was Facundo Roncaglia trefzeker. Stevan Jovetic liet vanaf de stip de kans liggen om de wedstrijd te beslissen.


Juventus blijft zonder puntverlies (Foto: Novum)

[GP2] Uitslag Race 1 Singapore

Davide Valsecchi mag zich tot nieuwe kampioen in de GP2 Series kronen. De Italiaan werd vierde in de hoofdrace in Singapore, terwijl zijn grote concurrent Luiz Razia direct achter hem eindigde en zo zijn puntenachterstand niet meer in kon lopen. De race werd gewonnen door Max Chilton.

Polesitter Luca Filippi kende een slechte start en viel terug naar plaats zeven, terwijl Chilton wel goed van zijn plek kwam en de leiding greep. Esteban Gutierrez probeerde Chilton nog te verschalken, maar moest genoegen nemen met de tweede stek nadat hij zelf van achteren aangevallen werd door Fabio Leimer. De Zwitser zag uiteindelijk Jolyon Palmer voorbijschuiven, voordat de safety car naar buiten kwam vanwege allerlei incidenten in de eerste ronde. Grootste slachtoffer was Rene Binder.

Zodra het mogelijk was ging Filippi naar binnen voor nieuwe banden, terwijl Chilton en Gutierrez in ronde negen volgden. Zij behielden de eerste twee plaatsen, terwijl Filippi doorschoof naar plek drie. Aan het eind van de race waren zijn banden echter versleten, waardoor hij veel tijd en plaatsen verloor. In de voorlaatste ronde moest Filippi nog een tweede stop maken en in zijn haast om nog wat tijd goed te maken ging hij eerst met de voorzijde van de bolide de muur in, waarna hij in de laatste bocht van de race met hoge snelheid nogmaals de muur raakte. Zijn bolide raakte zodanig beschadigd dat hij er in de sprintrace niet bij zal zijn.

Dat is wel Giedo van der Garde die dankzij een achtste plaats in race 1 de tweede wedstrijd van poleposition aan mag vangen. Nigel Melker werd twaalfde.

Italiaanse nep-piloot betrapt

De Italiaanse politie heeft een man betrapt die onder een valse naam deed alsof hij een opleiding had als piloot. Zo kon hij als nep-copiloot gratis vliegen.

Dit heeft het Italiaanse persbureau ANSA zaterdag gemeld. De 32-jarige man was erin geslaagd zich een pilotenuniform en -pasje te verschaffen. Ook deed hij zich op Facebook voor als piloot met de verzonnen naam Andrea Sirlo. Om geloofwaardiger over te komen hield hij op de netwerksite ook een account bij van een stewardess die zijn vriendin zou zijn en waarmee hij 'discuteerde' over hun vluchten.

Italiaanse nep-piloot betrapt
Italiaanse nep-piloot betrapt (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.