FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Nieuwsarchief
Artikelen van vrijdag 21 september 2012

Renault blijft Magneti Marelli trouw

Magneti Marelli blijft voor Renault de alternators voor de motoren leveren. Dit ondanks de problemen die er dit jaar met het onderdeel tijdens diverse raceweekenden gespeeld hebben en de kritiek van met name Red Bull die hierop volgde.

Remi Taffin van Renault Sport sprak met Autosport en zegt dat van een breuk geen sprake is. "Het is juist het omgekeerde. We bekijken alle opties, één daarvan is, zoals we dat al deden voorafgaand aan Monza, dat we met onze leveranciers het probleem proberen op te lossen en nieuwe onderdelen uittesten."

Auto Motor und Sport denkt te weten waar de problemen met de alternator, een soort dynamo, vandaan komen. Het Duitse blad meldt dat het gebrek aan koeling ervoor gezorgd kan hebben dat er kortsluiting in het onderdeel is ontstaan en dat hierdoor de motoren er mee stopten.

Dief wil vervolging agenten filefuik afdwingen

De benzinedief voor wie de politie in oktober een fatale filefuik op de A2 creëerde start een procedure waarmee hij wil afdwingen dat de agenten die de fuik opzetten, alsnog worden vervolgd. Dat zegt de advocaat van de benzinedief vrijdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Het incident vond vorig jaar plaats. De verdachte ging er vandoor zonder te betalen nadat hij getankt had. Agenten volgden de dief, die tijdens de achtervolging onder meer politieauto's sneed. Toen de filefuik was gecreëerd, reed de dief op de auto's in, waardoor een 35-jarige Maastrichtenaar om het leven kwam.

Eind augustus werd bekend dat het Openbaar Ministerie op basis van onderzoek van de Rijksrecherche heeft besloten de politie niet strafrechtelijk te vervolgen voor het opzetten van de filefuik. De politieambtenaar die vanuit de meldkamer opdracht gaf tot het creëren van de file om een 49-jarige benzinedief te stoppen, kon niet terugvallen op landelijke of regionale regelgeving of beleid op dit punt, omdat dit niet bestaat. Daarom is strafrechtelijke vervolging volgens de officier van justitie niet op zijn plaats.

Ook de agenten die de file daadwerkelijk veroorzaakten en meededen aan de achtervolging worden niet vervolgd. Zij voerden slechts een opdracht uit, zo oordeelde justitie.

De advocaat van de benzinedief vindt dat de overheid de grootste rol heeft gehad in het fatale incident. En dan kan het volgens raadsman Gerald Roethof niet zo zijn dan het OM besluit alleen zijn cliënt te vervolgen.

De benzinedief zegt vanuit zijn cel dat de agenten in zijn ogen buiten het boekje hebben gehandeld. "Ik ben geen moordenaar, en ik wens ook niet als moordenaar weggestopt te worden. Als de agenten dat nooit gedaan hadden, dan was er niemand overleden."

Roethof stelt dat de betreffende agenten veel te ver zijn gegaan. "Zij hebben een situatie gecreëerd, waarbij ze mijn cliënt opgejaagd hebben, in paniek gebracht hebben, een file gecreëerd hebben. Op een totaal verkeerde manier zijn ze mijn cliënt hard blijven volgen, tot kort voor de file. Als dan zo iemand op die file klapt, na wat er gebeurd is, dan is het uiteindelijk de overheid geweest die de situatie gecreëerd heeft."

Tsonga bereikt laatste vier in Metz

Jo-Wilfried Tsonga heeft zich vrijdag geplaatst voor de halve finale van het ATP-toernooi in Metz. De thuisfavoriet was de Amerikaan Jesse Levine de baas met 6-3 en 6-4. De 27-jarige Tsonga is titelverdediger op het Franse hardcourt. Hij staat zaterdag tegenover de winnaar van de partij tussen de Kroaat Ivo Karlovic en de Rus Nikolay Davydenko (8).

De als zevende geplaatste Gaël Monfils, in 2009 de beste in Metz, was in drie sets te sterk voor de Duitser Philipp Kohlschreiber, de nummer twee van de plaatsingslijst. De Fransman won met 6-7 (3), 6-4 en 6-4. In de strijd om een finaleplek neemt hij het op tegen de Italiaan Andreas Seppi (5), die de Duitser Florian Mayer (4) versloeg: 7-5 en 6-2.


Tsonga bereikt laatste vier in Metz (Foto: Novum)

Potloodventer in Osdorp

De politie waarschuwt bewoners van Osdorp in Amsterdam voor een schennispleger die actief is in de wijk.

Via het twitterkanaal van de buurtregisseurs van de Ookmeerbuurt laat de politie weten dat er in de buurt van de Sloterplas, rond het Oeverpad, een potloodventer actief is.

'Het gaat om een blanke man, leeftijd ongeveer 30 jaar, donkerblond haar, slank postuur, ongeveer 1.80 meter lang. Hij droeg een donkerblauw trainingspak', omschrijft de politie de man.

De politie adviseert mensen die de man zien om 112 te bellen en aan de lijn te blijven totdat de verdachte kan worden opgepakt.

Overigens wordt er ook nog altijd gezocht naar een man die op 19 augustus een vrouw verkrachtte in het Sloterpark. De politie verspreidde begin deze maand een compositietekening van deze verdachte.

Drietal zakt door lichtkoepel en raakt zwaargewond

Drie mannen zijn vrijdagavond zwaargewond geraakt doordat ze door een lichtkoepel van een winkel in het Zuid-Hollandse Rozenburg zakten. Dat meldt de politie.

Het drietal klom rond 18.00 uur vanuit hun woning op de lichtkoepel boven de onderliggende winkel om foto's te maken. De mannen zakten er echter doorheen en kwamen voor de ingang van de winkel terecht. De mannen van 26, 27 en 33 jaar zijn met zware verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. Twee zijn in kritieke toestand.

De politie gaat er niet van uit dat een misdrijf in het spel is. Wel probeert de politie te achterhalen hoe het ongeluk exact heeft kunnen gebeuren.

5 nieuwe games van Ubisoft bij Wii U-launch

Ubisoft heeft vandaag bekendgemaakt vijf extra games toe te voegen aan de launch line-up voor Nintendo Wii U. De grootste titel die er bij staat is Assassin's Creed 3.

In de Ubisoft online store zijn Assassin's Creed 3, Just Dance 4, Your Shape: Fitness Evolved 2013, Marvel Avengers: Battle For Earth en Sports Connection toegevoegd. Er zijn nu in totaal zestien titels van Ubisoft voor het Nintendo Wii U. Eerder werden Call of Duty: Black Ops 2 en FIFA 13 bekendgemaakt voor het nieuwe Nintendo platform. Op 30 november is de Wii U verkrijgbaar voor iedereen in Europa.

Wiiiiiii

Microsoft komt met update Internet Explorer

Softwaregigant Microsoft heeft vrijdag een update van Internet Explorer vrijgegeven. Die moet een einde maken aan een lek in de beveiliging, dat begin deze week aan het licht kwam. Door het gat konden hackers op afstand de controle van een pc overnemen. Het gevaar was het grootst voor mensen met Explorer in de versies 6, 7, 8 en 9. Explorer 10 was niet getroffen, aldus Microsoft.

De update lost volgens Microsoft niet alleen het beveiligingslek op, maar ook vier andere "kwetsbaarheden". Het bedrijf geeft niet aan welke problemen dat zijn.

Computergebruikers kunnen de aanpassing downloaden via de Windows Update via het startmenu. Wie heeft ingesteld dat updates automatisch worden overgenomen, hoeft niets te doen.

Kane slaat nieuwe richting in

Kane, wie kent ze nog? Het is een tijd stil geweest rond de Nederlandse rockband, maar op 23 november zullen we uit ons lijden verlost worden. De band komt dan met een nieuw album, genaamd Come Together. "Het is een album geworden vol energie en dynamiek", zegt zanger Dinand Woesthoff. "Een album met optimisme en positiviteit."

Woesthoff en gitarist Dennis van Leeuwen hebben ruim de tijd genomen voor het album. Het album onderscheidt zich van hun vorige platen. "Fearless was het album van de rouw, Everythingyouwant het album van de ontkenning", zegt Van Leeuwen. "No Surrender het album van de berusting en Come Together is het album van de stap voorwaarts."

De ruige rockers maakten donderdag de titel van hun zesde cd bekend. Fans konden via het kraken van een code achter de naam van het schijfje komen. De single Come Together wordt 5 oktober uitgebracht. 

Nederlandse kinderfilms winnen in Kopenhagen

De Nederlandse kinderfilms Papa's Tango en Door de Oren van Ellen zijn tijdens Buster, het International Film Festival for Children and Youth in Kopenhagen, in de prijzen gevallen. Ze wonnen respectievelijk de prijs voor beste korte film en beste korte documentaire, laat de organisatie vrijdag weten.

Papa's Tango gaat over Hannah die radeloos is wanneer haar Argentijnse vader (Fidel Garcia Cortez), die gescheiden leeft van haar Nederlandse moeder (Saskia Temmink), besluit om definitief terug te keren naar zijn geboortestad Buenos Aires. Het meisje probeert haar verlies te verwerken en ontdekt dat hun gemeenschappelijke liefde voor de tango de verre afstand moeiteloos overbrugt.

De documentaire Door de Oren van Ellen gaat over de 11-jarige Ellen, die doof is en in gebarentaal spreekt. Ze moet gaan beslissen naar welke middelbare school ze gaat. Ze wil niet naar het doveninternaat, maar naar een normale school. Of desnoods naar een school voor slechthorenden, net als haar vriendin Myrthe.

Michiel van Jaarsveld, regisseur van Papa's Tango, en Saskia Gubbels, die Door de Oren van Ellen maakte, kregen allebei tweeduizend euro. De twee films zijn ook op het Nederlands Film Festival te zien, dat volgende week van start gaat.


Nederlandse kinderfilms winnen in Kopenhagen (Foto: Novum)

Uitslag Roda JC - FC Utrecht

Na al het Europese geweld van deze week werd er vandaag weer gevoetbald in de Eredivisie. Roda JC nam het in eigen huis op tegen FC Utrecht. De ploeg van Jan Wouters wist een 0-1 zege uit Kerkrade mee te slepen dankzij een doelpunt van Bulthuis.

Roda JC

0 - 1

FC Utrecht

     34' Bulthuis
 
 Gele kaart: Donald (Roda JC)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 12.167
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Kurto
Monteyne
Wielaert
Biemans
Fledderus
De Beule (Lebedynski/68)
Danilo
Donald
Hupperts (Ramzi/78)
Németh
Affane
  Ruiter
Van der Maarel
Van der Hoorn
Wuytens
Bulthuis
Asare (Heerings/73)
Sarota
Duplan
Oar
De Kogel (Badjeck/79)
Van der Gun

ADO Den Haag in gesprek met Castelen

Romeo Castelen lijkt terug te keren bij ADO Den Haag. De 29-jarige vleugelaanvaller heeft donderdag een verkennend gesprek gevoerd met trainer Maurice Steijn, zo laat een woordvoerster van de club weten. Castelen vertrok deze zomer transfervrij bij Hamburger SV, waar hij in vijf jaar tijd slechts zeventien competitieduels speelde.

De tienvoudig international, die in zijn loopbaan veelvuldig geblesseerd aan de kant stond, was afgelopen zomer onder meer op proef bij Espanyol en Red Bull Salzburg, maar tot een contract leidde dat niet. ADO verwacht pas na dit weekeinde meer duidelijkheid te kunnen geven.

Voor Castelen zou een overgang naar ADO betekenen dat hij na acht jaar terugkeert op het oude nest. Hij debuteerde in het seizoen 2000-2001 in het eerste elftal van de club. Na vier jaar ging hij bij Feyenoord aan de slag om vervolgens drie jaar later naar HSV te vertrekken.

Voor Ik Doodga wint Publieksprijs Film by the Sea

De speelfilm Voor Ik Doodga van de Britse regisseur Ol Parker heeft de publieksprijs gewonnen van het Film by the Sea filmfestival. Dat heeft de organisatie vrijdag bekendgemaakt. De juryprijs ging naar de thriller Shadow Dancer van Parkers landgenoot James Marsh.

Voor Ik Doodga is gebaseerd op het boek Before I Die van schrijfster Jenny Downham. Zij nam de prijs vrijdagavond in Vlissingen in ontvangst van Gijs Schunselaar, adjunct-directeur van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. De stichting is sinds vorig jaar verbonden aan de filmprijs vanuit de gedachte dat goede boeken steeds vaker ten grondslag liggen aan goede filmscenario?s.

Aan de juryprijs, officieel de Dioraphte Film- en Literatuuraward, is een bedrag van vijfduizend euro verbonden. De jury bestond dit jaar uit Jessica Durlacher, Liz Snoijink, Sonia Herman Dolz, Abdelkader Benali, Jacques van Heijningen, Jan van Mersbergen, Michiel Romeyn en vaste juryvoorzitter Rinus Ferdinandusse.

Voor Ik Doodga gaat over de 17-jarige Tessa die terminaal ziek is. Met haar vriendinnetje Zoey probeert ze in de tijd die haar nog rest zo veel mogelijk te genieten en zo veel mogelijk van de wereld te ontdekken. De film draait vanaf 4 oktober in de Nederlandse bioscopen.

Juryprijswinnaar Shadow Dancer gaat over een alleenstaande moeder die lid is van de Noord-Ierse afscheidingsbeweging IRA, maar informant wordt voor de Britse veiligheidsdienst MI5 om haar zoontje veilig te stellen. De film ging donderdag in Nederland in première.


Voor Ik Doodga wint Publieksprijs Film by the Sea (Foto: Novum)

'Friso bewoog bij kus Mabel'

Prins Friso heeft licht bewogen toen zijn vrouw prinses Mabel hem onlangs kuste. Dat heeft Mabel verteld, zei Nobelprijswinnaar voor de vrede Desmond Tutu vrijdag op Nederland 3.

Tutu en prinses Mabel spreken elkaar regelmatig, zeiden ze in het programma College Tour. Mabel was voor het ongeluk van Friso, waardoor de prins in een coma belandde, topvrouw bij The Elders, een vredesorganisatie waarvoor prominenten zich inzetten. Desmond Tutu is de voorzitter van de organisatie. Na het skiongeluk van Friso stopte de prinses met haar werk voor The Elders.

Tutu stelt geregeld contact op te nemen met Mabel, 'om haar te laten weten dat we van haar houden'. De prinses zei dat Desmond Tutu 'in deze zware tijd een grote steun' is.

Prins Friso werd op 17 februari tijdens een skitocht in Lech bedolven onder een lawine. Daardoor liep hij hersenschade op door zuurstofgebrek en lag hij bijna twee weken in een ziekenhuis in Innsbruck. In maart werd hij overgebracht naar een ziekenhuis in Londen. Dat hij ooit nog bijkomt is volgens deskundigen onwaarschijnlijk.

Loes Haverkort in kinderfilm van tiener

Loes Haverkort gaat in de korte film 10 voor Twaalf spelen. De film is geschreven door de 14-jarige Celine van Tol, die een wedstrijd voor kinderen won van productiebedrijf NL Film. Haverkort speelt in de film de 30-jarige hoofdpersoon.

De 31-jarige Haverkort is bekend van films als Mijn Opa de Bankrover en Dik Trom. Op televisie was ze in 2010 te zien als prinses Máxima in Bernhard, Schavuit van Oranje.

In 10 voor Twaalf wordt de 10-jarige tweeling Sofia en Remco vervloekt en in één klap jaren ouder. De 30-jarige Remco wordt gespeeld door Jelle de Jong. Ze moeten een opdracht uitvoeren om weer jong te worden. Dat vlot echter niet, waardoor ze nog ouder worden, rollen vertolkt door René Retèl en Trudy Labij.

Regisseur Diede in 't Veld, bekend van onder andere Spangas! en VRIJland, regisseert de film. De korte film duurt ongeveer vijftien minuten en wordt in de herfstvakantie uitgezonden door de KRO. NL Film schreef de wedstrijd uit vanwege het tienjarig jubileum van het bedrijf.

Loes Haverkort

Pussy Riot krijgt 'John Lennon vredesprijs'

Yoko Ono, de weduwe van ex-Beatle John Lennon, heeft vrijdag in New York de Lennon Ono Grant for Peace toegekend aan de Russische punkband Pussy Riot, van wie drie zangeressen gevangenzitten. Bij de ceremonie was de echtgenoot aanwezig van een van de bandleden, die de prijs in ontvangst nam.

Ono loofde de leden van Pussy Riot om hun geloof in vrijheid van meningsuiting en zei zich te zullen inzetten voor hun directe vrijlating. De vredesprijs wordt om de 2 jaar uitgereikt.

De drie vrouwen van Pussy Riot werden vorige maand veroordeeld tot 2 jaar cel, omdat ze in een kerk een protestlied tegen president Vladimir Poetin hadden gezongen. De bandleden zijn in hoger beroep gegaan tegen het vonnis. Het hoger beroep begint naar verwachting begin oktober.

John Lennon vredesprijs voor Pussy Riot
Pussy Riot krijgt 'John Lennon vredesprijs' (Foto: ANP)

Ruim 300 Turkse officieren veroordeeld om coupplannen

Driehonderdzesentwintig Turkse officieren zijn vrijdag door een rechtbank in Istanbul veroordeeld wegens het beramen van een staatsgreep tegen de islamitisch georiënteerde regering in 2003. De voormalige commandanten van de landmacht, luchtmacht en zeemacht kregen levenslang opgelegd, wat later werd teruggebracht tot twintig jaar gevangenisstraf.

Voormalig landmachtcommandant Cetin Dogan, ex-luchtmachtcommandant Ibrahim Firtina en ex-marinechef Ozden Ornek werden veroordeeld als hoofdsamenzweerders. Daarnaast werden ook 323 andere actieve of gepensioneerde officieren veroordeeld tot gevangenisstraffen oplopend tot achttien jaar. Zesendertig officieren werden vrijgesproken; tegen drie verdachten werd de zaak aangehouden. Verwacht wordt dat de veroordeelden in beroep gaan.

Premier Recep Tayyip Erdogan zei te hopen dat het vrijdag uitgesproken vonnis 'terecht' is, maar wilde zich in afwachting van mogelijk hoger beroep niet verder uitspreken. "De laatste punt is nog niet gezet. Het proces gaat nog voort", zei hij.

Turkse generaals hebben sinds de jaren zestig drie keer de macht gegrepen en in 1997 nog een islamistische regering tot aftreden gedwongen. De strijdkrachten wierpen zichzelf op als hoeders van de seculiere Turkse staat, maar na elk van haar drie verkiezingsoverwinningen sinds 2002 heeft de regering-Erdogan steeds meer vertrouwen gekregen om de invloed van de militairen in te tomen.

De berechting van de officieren - tien jaar geleden nog ondenkbaar - is een bewijs dat het zwaartepunt van de macht in Turkije duidelijk naar de burgerlijke autoriteiten is verschoven. Volgens de regering is dit een zegen voor de democratie, maar critici zeggen dat de zaak politiek gemotiveerd is en er op gericht is tegenstanders van de regering te intimideren.

Aanklagers beschuldigden de 365 verdachten in het proces van een samenzwering om Erdogan ten val te brengen door onrust in het land te stoken en zo de weg vrij te maken voor een machtsovername door het leger. Op een militaire studiebijeenkomst zouden plannen zijn gesmeed voor bomaanslagen op moskeeën, het neerhalen van een Turkse straaljager en andere geweldplegingen die de strijdkrachten een voorwendsel zouden geven in te grijpen om de macht te herstellen.

De verdachten wezen de aantijgingen van de hand. De deelnemers aan de bijeenkomst zouden alleen een hypothetisch scenario hebben besproken, geen concrete plannen voor een staatsgreep. Sommige advocaten weigerden in de afgelopen vijf maanden zittingen bij te wonen, omdat de rechtbank de authenticiteit van sommige opgevoerde bewijzen niet tegen het licht wilde houden.

In de rechtszaal werd het vonnis op boegeroep onthaald. Celal Ulgen, de advocaat van Dogan, noemde het vonnis onterecht en onwettig. "Hun recht om zichzelf te verdedigen is geschonden. Er is geen onafhankelijke rechtspraak", zei hij tegen NTV. Dogan had donderdag in zijn slotwoord verklaard dat het proces gevoerd werd om 'soldaten te laten boeten voor hun loyaliteit aan de republiek en haar grondslagen'.

Er lopen nog rechtszaken tegen ruim vierhonderd journalisten, academici, politici, militairen en anderen die verdacht worden van een seculiere nationalistische samenzwering genaamd Ergenekon. De voormalige chef van de Turkse strijdkrachten generaal Ilker Basbug en andere officieren moeten nog terechtstaan in een afzonderlijk proces. Ook twee bejaarde coupplegers uit 1980, Kenan Evren en Tahsin Sahinkaya, worden nog vervolgd.

'Kanye in sekstape met nep-Kim'

Kanye West is naar verluidt te zien in een sekstape. De Amerikaanse entertainmentwebsite Radar Online beweert een video in handen te hebben waarop te zien is dat de rapper het bed deelt met een meisje dat precies lijkt op zijn vriendin Kim Kardashian. Ook Kardashian was al eens te zien in een pikante video.

Het meisje verklaart in de sekstape 18 jaar oud te zijn. Ze is bij Kanye omdat zij geen seks meer heeft met haar man. De film duurt in totaal twintig minuten. De opnames zouden zijn gemaakt vlak voordat de 35-jarige Kanye een relatie kreeg met Kim.

West zou er kapot van zijn dat de tape is uitgelekt. "Hij was bijna in tranen toen hij hoorde dat de video ergens circuleert", zegt een ingewijde.

Het avontuurtje van Kardashian en haar toenmalige vriendje, zanger Ray J, in de slaapkamer dateert uit 2007. De video Kim Kardashian: Superstar is nog steeds een van de best verkochte sekstapes. Kanye liet in het nummer Clique al merken dat hij die video wel kan waarderen. "Mijn meisje is een superster dankzij een homevideo", rapt hij.

'Moord op ambassadeur was terreuraanslag'

Minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton heeft de moord op de Amerikaanse ambassadeur in Libië en drie van zijn medewerkers vrijdag een 'terreuraanslag' genoemd. De Verenigde Staten zullen niet rusten voordat de verantwoordelijken voor de rechter zijn gesleept, aldus de minister.

Clinton deed haar uitspraken voorafgaand aan een onderhoud met haar Pakistaanse ambtgenoot. Ze veroordeelde tevens het geweld dat in de islamitische wereld is losgebarsten in verband met de anti-islamitische film Innocence of Muslims. Ze noemde de film 'beledigend, verwerpelijk en laakbaar', maar zei dat dit geen rechtvaardiging kan zijn voor geweld.

Youzhny naar halve finale in Sint-Petersburg

Mikhail Youzhny heeft de halve finale van het ATP-toernooi in Sint-Petersburg bereikt. De als eerste geplaatste Rus rekende vrijdag af met de Spanjaard Guillermo Garcia Lopez (7): 6-4, 0-6 en 6-3.

De 30-jarige Youzhny schreef het toernooi in 2004 al eens op zijn naam. Zaterdag neemt hij het op tegen de Slowaak Martin Klizan, die als derde is geplaatst. Klizan was met 6-3 en 6-2 te sterk voor Ricardas Berankis uit Litouwen.

De als vierde geplaatste Fabio Fognini won met 6-4 wn 7-6 (1) van de Spanjaard Roberto Bautista Agut. De Italiaan staat in de halve eindstrijd opnieuw tegenover een Spanjaard. Daniel Gimeno Traver stuurde vrijdag met Flavio Cipolla al een Italiaan naar huis: 6-2 en 7-5.


Youzhny naar halve finale in Sint-Petersburg (Foto: Novum)

Huntelaar kan spelen tegen Bayern

Klaas-Jan Huntelaar kan zaterdag in actie komen voor Schalke 04 in de topper tegen Bayern München. De 29-jarige spits keerde vrijdag terug op de training, nadat hij een dag eerder thuis was gebleven vanwege griep. Huntelaar was dinsdag nog trefzeker voor de club uit Gelsenkirchen in het Champions Leagueduel met Olympiakos.

Trainer Huub Stevens kreeg vrijdag meer goed nieuws. Middenvelder Jermaine Jones lijkt voldoende hersteld van een knieblessure. Bayern en Schalke zijn momenteel de nummers een en vier van de Bundesliga.


Huntelaar kan spelen tegen Bayern München (Foto: Novum)

Vacansoleil haalt Van Poppel op bij Rabobank

Vacansoleil heeft belofte Danny van Poppel gestrikt. De 19-jarige Van Poppel komt over van de opleidingsploeg van Rabobank en tekent een contract voor twee seizoenen. "Een renner die als eerstejaars belofte ritten kan winnen in de Thüringen Rundfahrt en de Vuelta a Leon heeft heel wat in huis", laat manager Daan Luijckx van Vacansoleil weten.

Van Poppel wil bij de Nederlandse ploeg een volgende stap zetten in zijn ontwikkeling. "Bij Vacansoleil-DCM zal ik deels hetzelfde programma rijden als bij mijn huidige ploeg en de focus ligt volgend jaar dan ook op de kleinere wedstrijden. Ik zal steeds sterker moeten worden met een uitgebalanceerd programma."

Van Poppel doet zaterdag in Valkenburg mee aan het WK voor beloften.

Koeman verwacht geen makkie tegen PSV

Feyenoord zal PSV zondagmiddag, ondanks de matige vorm van de Eindhovenaren, niet zomaar naar de slachtbank leiden. Daar is de Rotterdamse club niet goed genoeg voor, denkt trainer Ronald Koeman. "Het is wel duidelijk dat het bij hun even moeizaam is en dat er een stukje twijfel is."

Die twijfel was donderdag goed zichtbaar tijdens de nederlaag in de Europa League tegen Dnjepr Dnjepropetrovsk. "Dat soort type goals krijg je tegen als het niet loopt. Dan is er geen communicatie, zijn er slechte keuzes", weet Koeman. "Aan de andere kant blijft het een elftal met veel kwaliteiten. Voor veel mensen is het de beste selectie, maar het moet wel op het veld gebeuren."

Tegen PSV kan Koeman niet beschikken over zijn vaste doelman Erwin Mulder die een botje in zijn voet heeft gebroken. Vervanger Kostas Lamprou is met zijn 1,76 meter liefst zeventien centimeter korter dan Mulder. De Zaankanter ziet dat niet als een probleem. "Tuurlijk heb je het liefst een keeper van twee meter die alle hoeken induikt en snel is en mee kan voetballen. Ja, dan zoek je naar de meest complete. Die spelen niet in NL, die spelen ergens anders."

Lamprou is daarom, net als Mulder, een compromis. "Het klopt dat hij misschien een aantal centimetertjes zou missen, maar het is wel een keeper die gedurfd keept, die uit de goal kan keepen, die rust geeft voor een elftal. Hij kan goed meevoetballen."

Bos niet beschikbaar als minister

Wouter Bos (PvdA) is niet beschikbaar als minister voor een nieuw kabinet. Dat zei de informateur vrijdagmiddag tijdens de persconferentie die hij samen gaf met mede-informateur Henk Kamp. "Dit is niet het begin van een terugkeer."

Bos liet weten dat hij twee jaar geleden een bewuste keuze heeft gemaakt om uit de politiek te stappen. Hij wilde meer tijd besteden aan zijn gezin. Ook heeft hij het goed naar zijn zin bij zijn nieuwe werkgever KPMG. Een terugkeer is daarom niet aan de orde. "Ik ben niet beschikbaar voor enigerlei functie in het kabinet."

Wel zei Bos dat hij het 'heel bijzonder' vindt om weer terug te zijn op het Binnenhof. Ook noemde hij het eervol om als informateur te mogen helpen bouwen aan een nieuw kabinet.

Met KPMG zijn verder duidelijke afspraken gemaakt, zei Bos. De oud-minister heeft direct onbetaald verlof opgenomen toen duidelijk werd dat hij informateur werd. Ook zal hij gedurende de formatie geen contact hebben met cliënten.

Basisschoolleraar verdacht van bezit kinderporno

Een 55-jarige basisschoolleraar uit Venlo wordt verdacht van het bezit van kinderporno. De Limburgse politie bevestigt vrijdag een bericht hierover van de regionale zender L1. De woning van de man is woensdag doorzocht. De politie benadrukt dat er op dit moment geen aanwijzingen zijn dat de man kinderen seksueel zou hebben misbruikt.

Of bij de doorzoeking kinderporno is gevonden, kan een politiewoordvoerder niet zeggen. Het aangetroffen materiaal wordt onderzocht.

De man gaf les op een basisschool in de gemeente Beesel. De ouders van de leerlingen zijn per brief op de hoogte gesteld. Dat de man lesgaf aan groep vijf van basisschool Bösdeal in Reuver, zoals L1 meldt, kan de zegsman niet bevestigen.

De politie kwam de man op het spoor door onderzoek van het speciale kinderpornobestrijdingsteam van het Korps Landelijke Politiediensten.

Mogelijk downloadverbod in Nederland

De mogelijkheid bestaat dat het downloaden uit illegale bron, dat wordt toegestaan door de Nederlandse wet, in strijd is met het Europese recht. 

De Hoge Raad, het hoogste rechtscollege van Nederland, heeft vragen gesteld aan het Europese Hof van Justitie omtrent het vaststellen van de thuiskopievergoeding. 

De Nederlandse Auteurswet bepaalt dat het opnemen van auteursrechtelijk beschermde werken op beeld- en geluidsdragers zoals lege cd's en dvd's door particulieren is toegestaan, mits er een thuiskopievergoeding wordt betaald (artikel 16c Auteurswet). Deze vergoeding moet worden betaald door de fabrikanten en importeurs van die beeld- en geluidsdragers (artikel 16c lid 2 Auteurswet). Die fabrikanten en importeurs berekenen deze vergoeding door aan de consument middels een heffing op de koopprijs van die dragers. 

In cassatie werd aan de Hoge Raad gevraagd hoe de hoogte van de thuiskopievergoeding moet worden berekend. Voor het beantwoorden van deze vraag is het belangrijk te weten of het bij die berekening gaat om het totale aantal thuiskopieën, dat wil zeggen uit zowel legale als illegale bron, of dat het alleen gaat om kopieën uit legale bron. Voor de hoogte van de vergoeding maakt dit een enorm verschil. Dit brengt ons bij de vraag of in de bepaling van de Europese Auteursrichtlijn over thuiskopieën een onderscheid wordt gemaakt tussen legale en illegale thuiskopieën. 

Het Hof oordeelde dat er geen onderscheid moet worden gemaakt tussen legale en illegale thuiskopieën, omdat de Nederlandse wet dit onderscheid ook niet maakt. (LJN BO3982)

Het Europese recht prevaleert boven het Nederlandse recht. In het geval van een Europese richtlijn, waar hier sprake van is, dient de Nederlandse wet richtlijnconform uitgelegd te worden. Van belang is dus welk onderscheid de Europese Auteursrichtlijn maakt. De Hoge Raad stelt het Europese Hof van Justitie daarom de volgende vragen:

  • Laat de de Europese Auteursrichtlijn het kopiëren uit illegale bron wel of niet toe? (Zo nee, dan zal de Nederlandse Auteurswet (art. 16c) net zo moeten worden uitgelegd.)
  • En mag – in het geval kopiëren uit illegale bron volgens deze richtlijn niet is toegestaan – door de wet een vergoeding worden opgelegd voor thuiskopieën uit illegale bron, zolang er geen mogelijkheden zijn om illegaal thuiskopiëren tegen te gaan?

De Hoge Raad vermoedt dat de Nederlandse wet omtrent het downloaden niet conform de Europese richtlijn is en downloaden uit illegale bron derhalve verboden moet worden. Het is dus afwachten wat het Europese Hof oordeelt. 

Het arrest is hier na te lezen. 

Zwangere vrouw meegesleurd door scootertuig

Een 29-jarige zwangere vrouw is maandag in Amsterdam gewond geraakt toen ze door twee jongens op een scooter van haar tas werd beroofd. Toen de tas van de vrouw van haar schouder werd gerukt, kwam ze ten val, waarna ze enkele meters werd meegesleurd. De vrouw liep daarbij hoofdletsel en kneuzingen op, meldt de politie vrijdag.

De straatroof vond aan het begin van de middag plaats toen de vrouw op de Jacob Marisstraat in de Amsterdamse wijk Oud-West fietste. De daders, twee jongens van 16 tot 18 jaar en vermoedelijk van Noord-Afrikaanse afkomst, wisten te ontkomen.

De politie is op zoek naar de daders en naar getuigen van het incident.

Borderlands 2 bestormt Nederlandse verkooptoptien

Met drie plaatsen in de Nederlandse top tien is het schietspel Borderlands 2 de opvallendste nieuwkomer van de verkooplijst. De Xbox 360-versie heeft de eerste plaats ingenomen, terwijl de Playstation 3-versie op de vierde plek staat. De versie voor de pc staat zevende. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

Borderlands 2 heeft echter de hete adem in de nek van het voetbalspel Pro Evolution Soccer 2013. De Playstation 3-versie van dit spel staat deze week tweede, gevolgd door de koploper van vorige week, Guild Wars 2.

Onder in de top tien is het racespel F1 2012 voor de Playstation 3 binnengekomen op de negende plek. Het avonturenspel LittleBigPlanet voor de Playstation Vita neemt de tiende plaats in.

De volledige verkooptoptien van week 38 ziet er als volgt uit:
01. Borderlands 2 (Xbox 360)
02. Pro Evolution Soccer 2013 (Playstation 3)
03. Guild Wars 2 (pc)
04. Borderlands 2 (Playstation 3)
05. Tekken Tag Tournament 2 (Playstation 3)
06. New Super Mario Bros 2 (Nintendo 3DS)
07. Borderlands 2 (pc)
08. De Sims 3: Bovennatuurlijk (pc)
09. F1 2012 (Playstation 3)
10. LittleBigPlanet (Playstation Vita)

Volgende week komen onder meer het online rollenspel World of Warcraft: Mists of Pandaria en het voetbalspel FIFA 13 op de markt. Deze twee spellen zullen naar alle waarschijnlijkheid een flinke stempel drukken op de gameverkoop.

Barbie verandert naam bar na aanvaring over naam

Barbie heeft de naam van haar café veranderd van Barbie's Bar in Club Cherso. De 23-jarige Samantha de Jong, onder meer bekend van de realityserie Oh Oh Cherso, schrijft vrijdag op de website van de bar dat ten onrechte gebruik werd gemaakt van het logo en woordmerk van Barbie-fabrikant Mattel. De feesttent werd vorige week geopend.

Volgens Barbie gaat het om een 'vergissing'. Het is niet duidelijk wat voor stappen de fabrikant van een van de bekendste poppen ter wereld op de markt heeft ondernomen tegen de bar van de realityster. Barbie bedankt op de website Mattel voor de 'coulantie' van het bedrijf.

De blonde Samantha luistert al jaren naar haar bijnaam Barbie. Naast Oh Oh Cherso, waarin ze iedereen een kijkje gunde in haar leven als feestbeest, werd ze door camera's gevolgd voor realityseries als Barbie's Bruiloft en Barbie's Baby.

Meisje (6) ernstig gewond na val uit raam

Een 6-jarig meisje is vrijdagmiddag in Maasbree ernstig gewond geraakt na een val uit een raam. Het meisje viel naar beneden van de tweede verdieping van een woning aan de Boschlaan in de Limburgse plaats.

Het meisje was rond 15.00 uur samen met een leeftijdsgenootje op de tweede verdieping van het huis, toen ze door nog onbekende oorzaak uit het raam naar beneden viel. Een traumahelikopter heeft het slachtoffer naar een ziekenhuis in Nijmegen gebracht.

De politie onderzoekt de oorzaak van het ongeluk.

Paris zegt sorry tegen homo's

Paris Hilton heeft haar excuses aangeboden voor haar hatelijke uitspraken over homoseksuelen. "Homo's zijn de sterkste en meest inspirerende mensen die ik ken", aldus Hilton.

Hilton's excuses is een antwoord op een gesprek tussen haar en een vriend dat stiekem werd opgenomen tijdens een taxirit in New York. De blonde celebrity zei onder andere dat homo's de geilste mensen ter wereld waren en dat de meeste van hun wel AIDS zouden hebben. Eerder had ze al een verklaring afgelegd waarin ze probeerde uit te leggen wat ze bedoelde.

Haar verontschldigingen zijn ook gepubliceerd op de website van GLAAD, een homorechtenorganisatie: "Ik heb zo'n spijt van wat ik heb gezegd. Ik voel me enorm slecht over het feit dat ik zoveel van mijn homovrienden, fans, en hun families gekwetst heb met mijn opmerkingen. Ik hield een privégesprek met een vriend van mij (die ook homo is). Ons gesprek was absoluut en op geen enkele manier slecht bedoeld tegenover de homogemeenschap. Ik kan niet met woorden beschrijven hoe graag ik elk woord zou willen terugdraaien. Homo's zijn de sterkste en meest inspirerende mensen die ik ken. Ik weet het... nogmaals, het spijt me, vanuit het diepste van mijn hart. Ik voel me zo slecht. Ik hoop dat iedereen mijn excuses wilt aanvaarden en dat iedereen weet dat dit niet is hoe ik ben en hoe ik me voel, op geen enkele manier."

Uitslag tweede vrije training Singapore

Sebastian Vettel heeft ook tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Singapore de snelste tijd op de klokken gezet. De Red Bull-coureur wist Jenson Button drie tienden voor te blijven. Fernando Alonso was ruim een halve seconde langzamer dan de Duitser.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:48.340   27
2 J. Button McLaren 1:48.651 +0:00.311 24
3 F. Alonso Ferrari 1:48.896 +0:00.556 26
4 M. Webber Red Bull 1:48.964 +0:00.624 26
5 L. Hamilton McLaren 1:49.086 +0:00.746 28
6 P. di Resta Force India 1:49.300 +0:00.960 30
7 N. Hülkenberg Force India 1:49.339 +0:00.999 32
8 N. Rosberg Mercedes 1:49.790 +0:01.450 32
9 F. Massa Ferrari 1:50.039 +0:01.699 28
10 R. Grosjean Lotus 1:50.161 +0:01.821 24
11 M. Schumacher Mercedes 1:50.263 +0:01.923 23
12 K. Räikkönen Lotus 1:50.345 +0:02.005 24
13 P. Maldonado Williams 1:50.636 +0:02.296 32
14 D. Ricciardo Toro Rosso 1:50.791 +0:02.451 26
15 S. Perez Sauber 1:51.122 +0:02.782 28
16 K. Kobayashi Sauber 1:51.450 +0:03.110 21
17 B. Senna Williams 1:51.452 +0:03.112 11
18 J. Vergne Toro Rosso 1:52.009 +0:03.669 31
19 T. Glock Marussia 1:52.218 +0:03.878 29
20 H. Kovalainen Caterham 1:52.576 +0:04.236 27
21 C. Pic Marussia 1:52.863 +0:04.523 27
22 V. Petrov Caterham 1:52.936 +0:04.596 26
23 P. de la Rosa HRT 1:54.448 +0:06.108 26
24 N. Karthikeyan HRT 1:54.514 +0:06.174 30

Van Basten erkent gebrek aan zelfvertrouwen

Marco van Basten heeft toegegeven dat er bij sc Heerenveen een gebrek aan zelfvertrouwen is. De Friese club staat in de Eredivisie na vijf wedstrijden slechts veertiende met drie punten. Zondag wacht het zware uitduel tegen FC Twente.

Ondanks de lage positie op de ranglijst en de uitschakeling in Europa is er nog geen paniek in Heerenveen. "Nou heb ik niet bij heel veel clubs gewerkt, maar inderdaad, een dergelijke serie zou bij AC Milan en Ajax voor ontevredenheid kunnen hebben gezorgd."

Met deze twee ploegen is Heerenveen echter niet te vergelijken. "Met deze club zitten we in een iets andere situatie, onder iets andere omstandigheden. Al is het wel zo dat ook wij meer punten en beter spel hadden willen zien. Daar hebben we het de laatste tijd ook veel over gehad, nu moeten we hard blijven werken om het terug te zien in de stand en op het veld. Dat gaat alleen niet van het een op het andere moment, zoiets kan een proces van maanden zijn."

Van Basten vindt de Friese club dan ook niet bij de toppers behoren. "Ajax, PSV en FC Twente zijn de drie beste clubs van Nederland op dit moment, ze spelen niet voor niets Europees nog, daaronder vind ik AZ en Feyenoord op korte afstand volgen."

Chinees valt kinderen aan met bijl

Een man is vrijdag op een kinderdagverblijf in de Chinese provincie Guangxi kinderen met een hakbijl te lijf gegaan. Er vielen drie doden en dertien gewonden, meldde staatspersbureau Xinhua. De politie heeft de man aangehouden.

China is vaker het toneel van bloedige aanvallen met bijlen of messen op verzorgingstehuizen, scholen en straten. Hierbij vielen sinds begin 2010 tientallen doden en een veelvoud aan gewonden. Er wordt een verband gelegd tussen de aanvallen en een toename van stress in de Chinese samenleving.

Schoolkinderen gewond bij busongeluk

Bij een ongeval met een bus zijn vrijdag in het Overijsselse Rouveen twaalf gewonden gevallen. Onder de gewonden zijn vijf middelbareschoolleerlingen en de buschauffeur, meldt een politiewoordvoerder. Over de ernst van de verwondingen is nog niets bekend.

Het ongeval gebeurde op de Kruumteweg. Een lijnbus die tussen Steenwijk en Zwolle rijdt lijkt tegen een boom gereden te zijn. Bij het ongeluk is mogelijk ook een auto betrokken. Volgens de politie is het voertuig nadat de passagiers uit de bus waren in brand gevlogen.

De politie heeft in een school aan de Korte Kerkweg in Rouveen een informatiecentrum ingericht. Ook is er een informatienummer geopend voor mensen met vragen over het ongeluk.

Over de oorzaak van het ongeluk is nog niets bekend.

Ben Saunders maakt kinderlied over tatoeages

Groot kindervriend en gewaardeerd zanger Ben Saunders heeft een kinderliedje geschreven over tatoeages. Het muzikale hoogstandje staat op de nieuwe cd van Kinderen voor Kinderen, Hallo Wereld, die vanaf volgende week vrijdag in de winkel ligt.

De Voice of Holland-zanger, wiens gehele lichaam vol staat met tatoeages, is hartstikke blij met het nummer. "Op de nieuwe Kinderen voor Kinderen cd heb ik met Tjeerd Oosterhuis een liedje geschreven genaamd Ik Wil een Tattoo!", twitterde de 29-jarige zanger vrijdag. "Ik ben hier zó trots op!" Saunders is niet de enige BN'er op het kinderalbum; Sara Kroos en Ali B hebben ook hun schrijfkunsten verleend.

Saunders heeft onder andere de lippen van zijn ex in zijn nek staan en op zijn hoofd prijkt de naam Soraya, met wie hij afgelopen januari de verloving verbrak. Zijn huidige vriendin Keet! ziet het echter niet zitten dat de zanger haar naam op zijn lichaam laat tatoeëren.

EA houdt Glasgow Rangers hand boven het hoofd

Hoewel Glasgow Rangers vanwege financieel mismanagement in de derde divisie uitkomt, is de Schotse voetbalclub toch verwerkt in het voetbalspel FIFA 13. Gamebedrijf Electronic Arts maakt een uitzondering voor de Rangers. zo heeft het bedrijf vrijdag laten weten.

In het voetbalspel zitten de hoogste divisies van vele landen verwerkt. Van de Schotse competitie is alleen de hoogste competitie in de game opgenomen, waardoor Glasgow Rangers buiten de boot zou vallen. Electronic Arts heeft de club, een van de populairste clubs van Schotland, toch opgenomen. Het team is verwerkt onder het kopje 'Rest van de wereld'.

FIFA 13 ligt volgende week vrijdag in de winkel voor verschillende spelcomputers. Gamers kunnen wel een testversie van het spel downloaden voor de PlayStation 3 en Xbox 360. De versie voor de Wii U is vanaf 30 november, gelijktijdig met de spelcomputer zelf, verkrijgbaar.


EA houdt Glasgow Rangers hand boven het hoofd 

'Bijstandstrekker, hoe komt u aan die auto?'

In de regio Helmond gaat het Werkplein alleenstaande ouders met een bijstandsuitkering en een auto bezoeken. Het Werkplein wil weten hoe deze mensen hun voertuig hebben kunnen kopen zonder zich te beroepen op de minimaregeling.

De gemeenten Asten, Deurne, Geldrop-Mierlo en Helmond proberen op deze wijze uitkeringsfraude op te sporen en te bestrijden. Volgens Omroep Brabant zijn in de genoemde regio in de eerste helft van 2012 al 43 fraudeurs tegen de lamp gelopen. Zij hadden extra inkomsten die ze niet gemeld hadden.

Britse Garner behoudt regenboogtrui

Lucy Garner is vrijdag voor het tweede jaar op rij wereldkampioene wielrennen bij de junioren geworden. De sinds donderdag 18-jarige Britse sprintte na 65 kilometer in Valkenburg als snelste van een groep van negentien. Ze bleef de Noorse Eline Gleditsch Brustad en Anna Zita Maria Stricker uit Italië voor. Kirsten Coppens was de enige Nederlandse in de kopgroep. Ze werd elfde.

Het peloton bleef de eerste drie van vijf rondes bij elkaar. Er waren wel een aantal valpartijen waardoor meisjes achterop raakten, maar die sloten allemaal weer aan. In de vierde ronde ontstond een eerste kopgroep van 27 meisjes. Dat leidde een enerverende finale in waarin uiteindelijk de negentien samen vooraan overbleven en er gesprint werd voor de titel.

Amanda Bynes ook in de problemen met management

Amanda Bynes veroorzaakt niet alleen problemen met de politie, maar ook met haar management. De actrice kan op zoek naar een nieuw management; haar agent, publicist en entertainmentadvocaat zijn opgestapt, omdat ze het helemaal met haar hebben gehad. Dit schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

Volgens het trio was Bynes voorheen een voorbeeldige cliënt, maar is ze zich gedurende het afgelopen jaar steeds vreemder gaan gedragen. Pogingen om de 26-jarige actrice een helpende hand te bieden, werden door haar afgeslagen. De laatste maand zou ze geeneens te bereiken zijn. 

Bynes kwam de afgelopen tijd in het nieuws als brokkenpiloot. Ze was meerdere malen betrokken bij aanrijdingen en wordt verdacht van rijden onder invloed. Eerder deze week werd bekend dat de ouders van de actrice van Texas naar Californië zijn verhuisd om dichter bij hun dochter te zijn. Ze hopen zo hun dochter in het gareel te kunnen houden. 

Fans maken Morrowind na in Skyrim

Onlangs werd Black Mesa, een fan-made uitbreiding van de Half Life series, uitgebracht. Nu beginnen fans van de game The Elder Scrolls: Skyrim hun versie van The Elder Scrolls: Morrowind te maken genaamd Skywind: Morrowind.

Een team van Morrowind fans, geleid door modder Eloth, zal het proberen na te maken. Eloth heeft ook meegedaan aan de Morroblivion mod waarbij The Elder Scrolls: Oblivion werd omgetoverd tot Morrowind en er zijn zelfs plannen om The Elder Scrolls: Oblivion na te maken met het Skyrim Engine. Wanneer Skywind: Morrowind klaar zal zijn is onbekend.

Skywind

Politieke stoelendans in Noorwegen

De Noorse premier Jens Stoltenberg heeft enkele wijzigingen in zijn centrumlinkse kabinet doorgevoerd. Vijf departementen hebben een jaar voor de parlementsverkiezingen een nieuw hoofd gekregen.

De opvallendste wijzigingen vinden plaats op de ministeries van defensie, buitenlandse zaken en volksgezondheid. Defensieminister Espen Barth Eide vervangt Jonas Gahr Støre als minister van buitenlandse zaken. Støre wordt krijgt het departement voor volksgezondheid onder zich. Hij vervangt Anne-Grethe Strøm Eriksen die minister van defensie wordt. Ook op werkgelegenheid en cultuur zijn nieuwe ministers benoemd.

Nazi-arts Aribert Heim officieel dood

De rechtbank in Baden-Baden heeft het onderzoek naar de vroegere concentratiekamparts Aribert Heim afgerond. De rechtbank is na bestudering van door de advocaat en de zoon van Heim aangeleverde documenten tot de slotsom gekomen dat Heim in 1992 op 78-jarige leeftijd in Egypte is overleden.

Heim werkte als SS-arts in het concentratiekamp Mauthausen, waar hij bekend stond als 'Dr. Dood'. Hij zou in oktober en november 1941 talrijke joodse kampbewoners allerlei giftige stoffen direct in het hart hebben gespoten om te zien hoe snel ze dood gingen, gevangenen door onnodige operaties op beestachtige wijze hebben omgebracht en in sommige gevallen bij zijn slachtoffers bij vol bewustzijn organen hebben verwijderd. Hij zou de dood van zo'n driehonderd mensen op zijn geweten hebben.

Na de oorlog kon hij ongestoord een artsenpraktijk voeren totdat begin jaren zestig beschuldigingen tegen hem werden ingebracht en hij van het toneel verdween. Er werd een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd, maar Heim werd niet opgespoord.

Volgens de rechtbank in Baden-Baden bekeerde Heim zich in 1980 tot de islam en ging hij voortaan onder de naam Tarek Hussein Farid door het leven. Tot het einde van zijn leven zou hij in Caïro wonen.

De Duitse zender ZDF en de New York Times berichtten in 2009 al dat Heim in 1992 was overleden, nadat een chemokuur en bestraling tegen darmkanker niet het gewenste resultaat hadden gehad. Zijn zoon Rüdiger bevestigde tegenover de zender dat zijn vader jarenlang in Caïro woonde. Rüdiger bezocht zijn vader midden jaren zeventig voor de eerste keer.

Uit documenten van Heim blijkt volgens de rechtbank dat de nazi-arts begin 1963 onder zijn tweede naam Ferdinand met een toeristenvisum naar Egypte vertrok. Hij zou zich vervolgens jarenlang onder de naam Ferdinand Heim in Caïro verborgen hebben gehouden. De rechtbank concludeerde uit de ontvangen stukken dat Farid en Heim een en dezelfde persoon waren.

Verhagen ziet geen ideologische leegte bij CDA

Maxime Verhagen (CDA) ziet geen 'ideologische leegte' bij zijn partij. Dat zei de vicepremier vrijdag in een reactie op een column van het woensdag afgezwaaide Kamerlid en 'dissident' Ad Koppejan. "Ik ben het niet met hem eens."

Koppejan blikte in zijn column terug op zijn Kamerlidmaatschap en de recente verkiezingsnederlaag van zijn partij. Dat is volgens hem niet zomaar een nederlaag. "Het heeft te maken met de identiteitscrisis waarin de christendemocratie sinds enkele jaren in verzeild is geraakt", schrijft hij. "Het is de ideologische leegte die de partij opbreekt."

Dit 'vacuüm' leidde er onder meer toe dat het CDA in zee ging met de PVV van Geert Wilders. Door dat besluit is het CDA als middenpartij en 'partij van verbinding' van zichzelf vervreemd geraakt. "Dat heeft zich gewroken." Als 'dissident' verzette Koppejan zich samen met ex-Kamerlid Kathleen Ferrier tegen de gedoogcoalitie met de PVV.

Verhagen verwerpt de kritiek van zijn partijgenoot. Hij wijst er op dat binnen het CDA wel degelijk een ideologische discussie wordt gevoerd, naar aanleiding van het zogeheten strategisch beraad binnen de partij. "Je hoeft het niet met alles eens te zijn, en blijkbaar zijn het relatief weinig kiezers die het met ons eens waren", zegt Verhagen. Maar de discussie is er volgens hem wel. Het CDA veroverde bij de verkiezingen dertien zetels, een verlies van acht.

Verder wilde de vicepremier niets kwijt over de kwestie. Dat is aan partijleider Sybrand van Haersma Buma en partijvoorzitter Ruth Peethoom. Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) wilde na de ministerraad evenmin iets kwijt over Koppejans uitspraak.


Verhagen ziet geen ideologische leegte bij CDA (Foto: Novum)

Organisatie Spelen Rio stal documenten van Londen

Medewerkers van het organisatiecomité van de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro hebben afgelopen zomer tijdens de Spelen in Londen computerbestanden gestolen. Dat heeft de organisatie van de Spelen in de Engelse hoofdstad vrijdag bekendgemaakt. De Brazilianen werkten samen met hun Britse collega's in het kader van kennisoverdracht.

De medewerkers van Rio 2016 downloadden bestanden van het computernetwerk zonder toestemming. Toen de Britse organisatie dat merkte is de top van de organisatie in Rio ingelicht en zijn de bestanden teruggegeven. Volgens de Braziliaanse journalist Juca Kfouri, die schrijft op de website uol.com, zijn negen medewerkers ontslagen vanwege het incident.

De gestolen bestanden hadden volgens Kfouri betrekking op strategische planning en veiligheid. De Londense organisatie kon dat niet bevestigen, maar stelde wel dat als Rio erom gevraagd had de bestanden vermoedelijk zonder problemen overgedragen waren.

De onthulling over de diefstal komt twee maanden voor de officiële debriefing van de Spelen van Londen. Tijdens die vergadering geeft de organisator van de afgelopen Spelen de volgende organisatie alle mogelijke informatie om het sportevenement succesvol te kunnen organiseren.

Udenaar vast voor hulp bij zelfdoding

Een man uit Uden is dinsdag vastgezet op verdenking van hulp bij zelfdoding. In zijn huis werd het levenloze lichaam van een 41-jarige vrouw aangetroffen. De man werd aanvankelijk als slachtoffer meegenomen naar het politiebureau. Uit zijn verklaringen bleek echter dat hij mogelijk gevaarlijke middelen aan zijn plaatsgenoot had verstrekt.

De politie kreeg een melding dat aan de Volkelseweg een vrouw zichzelf van het leven had beroofd. Er zou een gevaarlijk gas aanwezig zijn. Bij aankomst was het gevaar echter geweken. Pogingen de vrouw te reanimeren waren niet succesvol.

Justitie moet bepalen of de 41-jarige man vervolgd wordt.

Belg en Duitser met drie ton vals geld gepakt

De politie heeft donderdagnacht in Vaals twee mannen aangehouden die driehonderdduizend euro aan valse bankbiljetten bij zich hadden. Dat meldt de politie vrijdag.

De mannen, een 39-jarige man uit het Duitse Hamburg en een 35-jarige man uit het Belgische Luik, gedroegen zich volgens de politie vreemd op de Maastrichterlaan in de Limburgse plaats. Toen het tweetal met de auto wilde wegrijden, besloot de politie ze te controleren. In het voertuig werd het valse geld aangetroffen in biljetten van vijfhonderd en honderd euro.

Beide mannen zijn vastgezet en de politie onderzoekt de zaak.

GVB-directeur krijgt 2,7 ton voor ontslag

Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB moet de ontslagen directeur Pieter Schotte 268 duizend euro aan vergoeding betalen. De kantonrechter in Amsterdam bepaalde vrijdag dat Schotte in juni onterecht de laan uit is gestuurd.

Schotte kan volgens de rechtbank moeilijk in een andere functie aanblijven bij het bedrijf, iets wat de raad van commissarissen hem wel heeft aangeboden. De kantonrechter heeft de arbeidsovereenkomst daarom vrijdag ontbonden.

De oud-directeur werd in maart door De Telegraaf beschuldigd van miljoenenfraude rond de invoering van de OV-chipkaart. Volgens het artikel hadden enkele GVB'ers zich verrijkt ten koste van het bedrijf. De bedrijfstop, onder wie Schotte, wist daar volgens de krant van, maar deed niets.

Daarop stelde het GVB een extern onderzoek in, waaruit bleek dat geen sprake is geweest van fraude. Wel bleek Schotte structureel interne regels voor een openbare aanbesteding had overtreden, waarna het vervoersbedrijf hem de bons gaf.

De rechter maakte gehakt van de aantijgingen van De Telegraaf. Ook stelde de rechtbank vast dat het GVB geen enkel verwijt tegen Schotte hard kan maken. De voormalige directeur had juist altijd goed gefunctioneerd.

Omdat het GVB verantwoordelijk is voor de ontstane situatie en te weinig heeft gedaan om de negatieve beeldvorming rond Schotte bij te stellen, kende de rechter hem een 'aanzienlijke' vergoeding toe die overeenkomt met het salaris dat hij bij het GVB in zo'n twee jaar verdiend zou hebben.

Geen Frans verbod stierenvechten

Stierenvechten hoeft in Frankrijk niet te worden verboden, heeft de Constitutionele Raad vrijdag beslist.

Dierenrechtenactivisten voerden aan dat stierenvechten in strijd is met de strafwet die wreedheid tegen dieren verbiedt, maar de wetstekst maakt uitzonderingen als kan worden aangetoond dat zulke evenementen deel uitmaken van een 'ononderbroken lokale traditie'. De raad bevestigt de geldigheid van die uitzondering.

Stierengevechten mogen in Frankrijk daarom bijvoorbeeld wel in zuidelijke steden als Nîmes en Arles worden gehouden, maar niet in noordelijke als Lille of Metz.

UCI ziet toch niets in dopingamnestie

De internationale wielerunie UCI is voorlopig geen voorstander van een amnestieregeling voor dopingzondaars uit het verleden. Dat plan werd onlangs geopperd door voorzitter Pat McQuaid. Op het jaarlijkse congres, dat dit jaar in Maastricht werd gehouden, nam de wielerunie een motie aan waarin werd opgeroepen 'pogingen om de pijnlijke aspecten van de wielergeschiedenis te exploiteren' te negeren.

Die motie was eerder deze week door het uitvoerend comité van de wielerunie opgesteld toen het idee van een waarheidscommissie werd besproken. Renners zouden voor zo'n commissie hun verhaal kunnen doen in ruil voor vrijwaring van een straf. Volgens McQuaid vond het uitvoerend comité dat echter niet de juiste richting voor de UCI. "We moeten ons concentreren op de sport vandaag en niet in het verleden blijven hangen."

De inleiding van de motie stelt dat 'het geen zin heeft oude dopingstalen te blijven heronderzoeken op toen nog niet te detecteren doping'. Daarmee zou de sport van de huidige generatie worden gestigmatiseerd nu de 'situatie door de voortdurende inspanningen van de UCI aanzienlijk is verbeterd'.

Ravage in Loosdrecht door weigerende remmen

Een 63-jarige automobilist uit Loosdrecht heeft donderdagmiddag in zijn woonplaats een ravage veroorzaakt toen zijn remmen dienst weigerden. Hij knalde op twee auto's waarvan er een werd gelanceerd en een woning binnenreed. Dat meldt de politie vrijdag.

De man reed rond 15.00 uur over de Oud-Loosdrechtsedijk toen voor hem een auto vaart minderde. Toen remmen niet lukte, week hij uit naar de andere rijbaan en ramde hij een tegemoetkomende auto. De Loosdrechter schoot tegen een betonnen plantenbak, die een stilstaande motor omstootte, en klapte vervolgens terug op een andere auto.

Door de botsing werd de auto, met daarin een 72-jarige vrouw uit Nieuwer Ter Aa, gelanceerd. Het voertuig vloog tegen de gevel van een woning aan. De auto eindigde met twee wielen tegen de muur en veroorzaakte een gat in de gevel.

Alleen de bejaarde vrouw liep lichte verwondingen aan haar gezicht op. De ravage op straat was echter groot. De drie auto's en de motor moesten worden weggesleept. De auto van de Loosdrechter wordt onderzocht.

Formatiebesprekingen van start

De formatieonderhandelingen tussen VVD en PvdA zijn begonnen. Om 14.00 uur meldden VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider en hun secondanten Stef Blok en Jeroen Dijsselbloem zich bij informateurs Henk Kamp en Wouter Bos. De onderhandelingen vinden plaats in het Kamergebouw.

Rutte liet voor aanvang weinig los over de besprekingen maar zei wel dat het 'hard werken' zou worden. "We gaan vandaag de agenda voor de komende tijd bepalen en kijken welke blokken we wanneer gaan behandelen. Maar we zullen ook naar de inhoud gaan kijken."

Samsom zei ook niets inhoudelijks over de besprekingen. VVD en PvdA hebben afgesproken om 'radiostilte' in acht te nemen gedurende de onderhandelingen.

Bertens sneuvelt in kwartfinale Seoul

Kiki Bertens is er niet in geslaagd de halve finale van het WTA-toernooi in Seoul te bereiken. De Wateringse tennisster boog vrijdag in twee sets voor Kaia Kanepi uit Estland: 4-6 en 4-6. De nummer drie van de plaatsingslijst neemt het bij de laatste vier op tegen de Amerikaanse Varvara Lepchenko, die eerder vrijdag Tamira Paszek een halt toeriep.

Kanepi was aan het begin van de partij veel sterker dan Bertens. In haar eerste opslagbeurt werkte de Nederlandse al twee breakpunten weg, maar in de zesde game sloeg Kanepi alsnog toe. Bertens brak direct terug, maar leverde op 5-4 achter nogmaals haar servicebeurt in.

Bertens begon de tweede set vervolgens met een break. De Nederlandse had even later meerdere kansen om daar een dubbele break van te maken, maar Kanepi rechtte de rug en hield stand. Vanaf 4-3 voor Bertens zette de Estlandse een tandje bij en stond geen game meer af.

BlackBerry kampt weer met storing

BlackBerry-gebruikers in onder meer Nederland kunnen hinder ondervinden van een omvangrijke storing. Sommige diensten van BlackBerry zijn uitgevallen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Dat liet BlackBerry-producent Research in Motion vrijdag weten.

Eerder vrijdag maakte Vodafone al melding van de storing. De provider waarschuwde zijn klanten dat zij door de storing niet of nauwelijks kunnen mailen, whatsappen of pingen.

Gebruikers van de BlackBerry-smartphones werden vorig jaar ook al getroffen door een omvangrijke storing. Tientallen miljoenen klanten wereldwijd konden toen drie dagen lang niet e-mailen of chatten.

Brad Pitt wil naar Bollywood

Brad Pitt heeft aangegeven graag eens mee te spelen in een Bollywood-film. "Misschien doe ik wel eens zo’n dan nummer, compleet in Bollywood-stijl."

"De laatste paar jaren zijn Bollywood-films steeds beter geworden. Ze komen niet voor niets vaker voor in de Oscars-lijst en krijgen niet zomaar meer aandacht wereldwijd", aldus de 48-jarige acteur tegen het Indiase persbureau IANS.

Volgens hem zegt de populariteit van de films wereldwijd iets over de kwaliteit. "Niet alleen over de film, maar ook over de acteerkunsten."

Pitt vindt het zonde dat hij niet met Bollywood-ster Aishwarya Rai Bachan kon samenwerken. "Ze had een rol aangeboden gekregen inTroy, maar heeft die niet aangenomen. Zonde, ze is één van de meest populaire Bollywood-actrices en kan goed acteren."

Productie zombiefilm Brad Pitt is 'nachtmerrie' (Novum)

Apple gebruikt stationsklok zonder toestemming

De Zwitserse nationale spoorwegmaatschappij SBB eist financiële compensatie van Apple. Het technologiebedrijf gebruikt een plaatje van de stationsklok van de Zwitserse spoorwegen in zijn nieuwe besturingssysteem iOS 6. De Zwitsers hebben daar echter geen toestemming voor gegeven.

SBB is er volgens een woordvoerder trots op dat Apple het 68 jaar oude ontwerp van de stationsklok gebruikt voor de klokapplicatie op de iPad. De spoorwegmaatschappij wil daar echter wel een vergoeding voor.

SBB denkt er met het technologiebedrijf op een 'vriendschappelijke' manier uit te komen. De faux pas van Apple is opmerkelijk, omdat het bedrijf de laatste jaren verwikkeld is in een patentenstrijd met concurrenten. Zo claimt Samsung dat Apple technologie van het Koreaanse bedrijf gebruikt in zijn iPhones en iPads. Op zijn beurt vindt Apple juist dat Samsung zijn ontwerpen kopieert.


Zwitsers willen geld van Apple voor stationsklok (Foto: Novum)

Uitslag eerste vrije training Singapore

Sebastian Vettel heeft tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Singapore de snelste tijd neergezet. De Duitser was op de opdrogende baan Lewis Hamilton bijna vijf honderdsten te snel af. Jenson Button zetten de derde tijd op de klokken, gevolgd door Fernando Alonso en Pastor Maldonado.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:50.566   24
2 L. Hamilton McLaren 1:50.615 +0:00.049 15
3 J. Button McLaren 1:51.459 +0:00.893 17
4 F. Alonso Ferrari 1:51.525 +0:00.959 20
5 P. Maldonado Williams 1:51.576 +0:01.010 20
6 M. Webber Red Bull 1:51.655 +0:01.089 19
7 N. Hülkenberg Force India 1:51.658 +0:01.092 24
8 P. di Resta Force India 1:51.943 +0:01.377 21
9 D. Ricciardo Toro Rosso 1:52.275 +0:01.709 24
10 S. Perez Sauber 1:52.296 +0:01.730 19
11 B. Senna Williams 1:52.629 +0:02.063 25
12 K. Räikkönen Lotus 1:52.716 +0:02.150 16
13 K. Kobayashi Sauber 1:52.839 +0:02.273 23
14 M. Schumacher Mercedes 1:52.986 +0:02.420 21
15 R. Grosjean Lotus 1:53.028 +0:02.462 20
16 F. Massa Ferrari 1:53.080 +0:02.514 17
17 J. Vergne Toro Rosso 1:53.189 +0:02.623 25
18 N. Rosberg Mercedes 1:53.227 +0:02.661 26
19 T. Glock Marussia 1:54.908 +0:04.342 20
20 H. Kovalainen Caterham 1:55.091 +0:04.525 16
21 C. Pic Marussia 1:55.335 +0:04.769 22
22 V. Petrov Caterham 1:55.760 +0:05.194 22
23 P. de la Rosa HRT 1:56.656 +0:06.090 21
24 Q. Ma HRT 1:58.053 +0:07.487 20

Zombiefilm 28 Months Later komt (nog) niet

Een vervolg op de films 28 Days Later en 28 Weeks Later staat niet in (pre-)productie. Dit laat scenarist Alex Garland in een interview weten.
 
Garland, schrijver van deel 1 en producent van deel 2, heeft tijdens de promotietour van zijn nieuwste film Dredd 3D laten weten niet op de hoogte te zijn van een derde film in de horrorreeks. "Ik ben nog steeds zo trots op 28 Days Later en hoe goed het de afgelopen jaren nog wordt ontvangen, dus dat waardeer ik ontzettend," zo zegt Garland. "Maar over een vervolg, er zijn geen plannen voor een 28 Months Later of hoe mensen dat ook noemden. Het is een serie waar ik enorm in ben betrokken dus als er plannen waren voor een andere film, dan zou ik het absoluut weten."

Voorlopige F1-kalender 2013 bekend

De voorlopige Formule 1-kalender voor het seizoen 2013 is bekend geworden. De kalender telt net als dit seizoen twintig races en de enige verandering is dat de race in Valencia ingeruild is voor die in New Jersey. De kalender moet nog door de World Motor Sport Council van de FIA bekrachtigd worden.

Het seizoen wordt op 17 maart afgetrapt in Australië, waarna via Maleisië, China en Bahrein op 12 mei in Barcelona het Europese seizoen aanvangt. De race door de straten van New Jersey staat op 16 juni op het programma, een week na Montreal. Het seizoen wordt op 24 november in Brazilië afgesloten. Van vier races is nog onduidelijk of ze daadwerkelijk doorgaan.

De voorlopige kalender

Datum Race
17 maart Australië (Melbourne)
24 maart Maleisië (Sepang)
14 april China (Shanghai)
21 april Bahrein (Sakhir)
12 mei Spanje (Barcelona)
26 mei Monaco (Monte Carlo)
9 juni Canada (Montreal)
16 juni Amerika (New Jersey)*
30 juni Groot-Brittannië (Silverstone)
21 juli Duitsland (Nürburgring)*
28 juli Hongarije (Hungaroring)
1 september België (Spa-Francorchamps)
8 september Italië (Monza)
22 september Singapore (Marina Bay)*
6 oktober Japan (Suzuka)
13 oktober Zuid-Korea (Yeongam)*
27 oktober India (Buddh International Circuit)
3 november Abu Dhabi (Yas Marina)
17 november Verenigde Staten (Austin)
24 november Brazilië (Interlagos)


* = moet nog bevestigd worden

Belg overleden na schop tegen trein

Een 28-jarige Belg heeft zijn onder invloed zijn met de dood moeten bekopen toen hij tegen een doorgaande trein schopte die op hoge snelheid het station van het Waals-Brabantse Genval passeerde.

De man stond met enkele andere dronkenlappen op het station, hij vermaakte zich door te doen alsof hij de treinen met zijn handen kon duwen en door ertegen te schoppen. Een schop tegen een trein die wel stopte in het station, verliep nog goed. Een IC-trein die niet stopte bleek verkeerd ingeschat, toen hij die een schop wilde geven, werd hij door de trein gegrepen. De man was op slag dood.

Het parket van Nijvel spreekt, na bestudering van de rapportages, van een ongeval en sluit zelfmoord uit.

Vampierboeken Guillermo del Toro worden tv-serie

Guillermo del Toro's boekenreeks over vampiers wordt omgetoverd tot een tv-serie. De 47-jarige Pan's Labyrinth-regisseur gaat zijn trilogie vertalen naar het kleine scherm voor de Amerikaanse kabelzender FX, schrijft het Amerikaanse film- en tv-vakblad Variety.

De boekenreeks ging in 2009 van start met The Strain, gevolgd door The Fall en The Night Eternal. Voor de tv-serie wordt eerste een proefaflevering gemaakt. Del Toro treedt op als regisseur, schrijver en uitvoerend producent. Hij wordt geholpen door Chuck Hogan, die hem ook hielp bij het schrijven van de boeken, en Carlton Cuse, uitvoerend producent van de serie Lost.

Volgens laatstgenoemde is het een 'aangrijpend, spannend verhaal met personages die een wonderbaarlijke, emotionele reis maken'. "Het bevat alle elementen die je verlangt van een epische vertelling." De opnamen moeten volgend najaar van start gaan in Toronto.

Guillermo del Toro maakt 'Beauty and the Beast' (Novum)

[TGS] Speel Virtua Fighter 2 in Yakuza 5

Op de TGS heeft de Japanse tak van Sega een nieuwe set screenshots van de nieuwe mini-game Virtua Fighter 2 onthuld voor hun aankomende titel Yakuza 5, die exclusief op PlayStation 3 verschijnt..

De screenshots geven een kijkje op de mini-game, Virtua Fighter 2, dat als volledig geporte versie aanwezig zal zijn. Door content te downloaden kun je zelfs de SEGA-klassieker offline met twee spelers spelen.

Andere mini-games zijn de Ramen Shop, Snowball Fight en Chicken Race. Het spel belooft ook de beste interacties met hostesses in de serie tot nu toe.

Virtua Fighter 2 Arcade in Yakuza 5

Virtua Fighter 2 screen in Yakuza 5

Schröder kan toch op paard London rijden

Springruiter Gerco Schröder kan gewoon over zijn paard London beschikken. Dat meldt de Rabobank vrijdag. De bank, die beslag legde op het paspoort van het dier, heeft daarover afspraken gemaakt met eigenaar Gevi International. Schröder kan zo op basis van die afspraken wereldwijd aan concoursen meedoen. Rabobank, dat de paardensport in Nederland sponsort, stelt juist te willen dat de paarden blijven springen.

De bank had beslag laten leggen op het paspoort van het paard waarop Schröder tijdens de Olympische Spelen twee zilveren plakken won. Moederbedrijf Eurocommerce van eigenaar Gevi International is namelijk failliet en heeft een schuld van 42 miljoen euro bij Rabobank. London is vijf tot tien miljoen euro waard. Ook berijders van twintig andere paarden die bij de zaak betrokken zijn, kunnen onder voorwaarden over het paspoort van de paarden beschikken.

Daags na afloop van de Spelen in Londen probeerde oud-eigenaar van Eurocommerce Ger Visser de paarden onder te brengen bij een andere holding, die mede op naam staat van zijn dochter. Dat was de aanleiding voor de bank om beslag te laten leggen op de paspoorten van de dieren. Om te controleren of Visser de paarden niet op een andere naam zet houdt Rabobank regelmatig de vinger aan de pols.


Schröder kan toch op London rijden (Foto: Novum)

Heskey kiest voor Australisch avontuur

Emile Heskey zet zijn carrière voort bij Newcastle Jets uit de Australische A-League. Dat heeft die club vrijdag bekendgemaakt. Hij tekent daar voor een jaar. De 34-jarige aanvaller was transfervrij nadat zijn contract bij Aston Villa afgelopen zomer af was gelopen. Heskey, die 62 keer voor Engeland uitkwam, speelde eerder ook voor Leicester City, Liverpool, Birmingham City en Wigan Athletic.

Trainer Gary van Egmond van de Jets ziet in Heskey precies wat zijn ploeg nodig heeft. "Emile is iemand met ongelooflijk veel ervaring. Hij is bijzonder effectief in het vasthouden van de bal en het zo bedienen van andere spelers. Dat wordt een enorm voordeel voor ons."

Heskey speelde in zijn loopbaan van zeventien jaar in de Premier League 516 duels. Daarin scoorde hij 110 keer. In zijn 62 interlands kwam hij tot zeven treffers.


Emile Heskey kiest voor Australisch avontuur (Foto: Novum)

Naakte inbreker laat bejaarden schrikken

Een inbreker heeft zaterdag twee bejaarden in Rotterdam de schrik van hun leven bezorgd. De man drong een huis binnen en liet ten overstaan van de 76-jarige bewoonster en haar 70-jarige mantelzorgster zijn broek zakken. Hij is aangehouden op verdenking van inbraak en schennispleging, meldt de politie vrijdag.

De mantelzorgster wist de man met een schaar weg te jagen. Ze belde het alarmnummer waarna de man kon worden gearresteerd. De arrestant heeft geen vaste woon- of verblijfplaats. Zijn identiteit is nog onbekend omdat hij geen legitimatie bij zich had.

De man wordt verdacht van meerdere incidenten. In de ochtend van 29 augustus zou hij drie vrouwen in het centrum van Rotterdam hebben lastiggevallen. Het signalement dat de getuigen geven komt overeen met de verdachte.

De man wordt vrijdag aan de rechter-commissaris voorgeleid.

Travolta in beeld voor remake The Killer

John Travolta heeft wel oren naar een rol in de geplande remake van de Chinese actiefilm The Killer uit 1989. Hij is momenteel in gesprek met John Woo, die het origineel regisseerde en de remake wil produceren. Dat zei de acteur op een persconferentie van zijn nieuwe film Savages op het filmfestival in Zürich.

Travolta en Woo zijn goede bekenden van elkaar. Ze maakten samen de actiefilms Broken Arrow uit 1996 en Face/Off uit 1997.

Het is nog de vraag of de remake van The Killer van de grond komt. Woo probeert al jaren de financiering rond te krijgen. Mogelijk trekt de medewerking van een grote naam als Travolta twijfelende investeerders over de streep.

De 58-jarige Travolta krijgt het nog druk. Hij zei ook de hoofdrol te willen spelen in een film over Vince Lombardi, de legendarische American footballcoach. Onder Lombardi's leiding wonnen de Green Bay Packers in de jaren zestig drie kampioenschappen en twee Super Bowls.

De Super Bowl, die officieel de Lombardi Cup heet, is naar deze coach vernoemd. Travolta heeft een persoonlijke connectie met Lombardi. De coach trainde zijn vader Salvatore Travolta toen hij semiprof was.

Ook probeert Travolta de verfilming van het maffiaboek Gotti: In The Shadow of My Father van de grond te krijgen, waarin hij de titelrol op zich neemt. Hij is vanaf volgende week als corrupte DEA-agent te zien in de misdaadthriller Savages van Oliver Stone.

Savages

Antimoslimposters in metrostations New York

Terwijl boze moslims wereldwijd protestacties houden tegen de anti-islamfilm waarin de profeet Mohammed belachelijk wordt gemaakt heeft de conservatieve Amerikaanse blogster en activiste Pamela Geller toestemming van de rechter gekregen om vanaf maandag in tien metrostations in New York provocatieve posters op te hangen. Op de posters wordt een vergelijking gemaakt tussen moslimradicalen en wilden.

Op de posters staat de tekst: "In iedere oorlog tussen de beschaafde mens en de wilde steun je de beschaafde mens. Steun Israël. Versla de jihad." Geller liet de posters eerder al aanbrengen op bussen in San Francisco.

De vervoersautoriteit van New York wilde de posters eerst niet ophangen en noemde deze 'vernederend'. De rechter gaf vorige maand wel toestemming. Geller noemde de uitspraak een 'overwinning voor het eerste amendement', dat de vrijheid van meningsuiting regelt. Donderdag stapte ze in Washington naar de rechter om toestemming te krijgen ook daar haar posters op te hangen.

Abdul Yasar, een inwoner van New York die veelvuldig gebruikmaakt van de metro en zich een belijdend moslim noemt, denkt dat Gellers actie getuigt van weinig inlevingsvermogen. "Als je niet de gevolgen wilt zoals die in Libië en Egypte waren na de film (...) zou je ze niet moeten ophangen", zei hij. Maar 'als dit een vrij land is, hebben ze het recht dit te doen'. "En dan hebben moslims het recht hun eigen posters op te hangen."

"Wij erkennen het recht op de vrijheid van meningsuiting en haar recht bekrompen en een racist te zijn", liet Muneer Awad van de New Yorkse afdeling van de Raad van Amerikaans-Islamitische Betrekkingen weten.

Geller voerde in het verleden campagne tegen de bouw van een islamitisch centrum in de buurt van de plek waar tot 11 september 2001 de Twin Towers stonden. Ze is een fervent aanhangster van Geert Wilders.

League of Legends gaat goed gedrag belonen

Via het officiële forum laat een game-ontwerper van Riot weten dat er gewerkt wordt aan een beloningsysteem in League of Legends. Het huidige systeem blijft er naast bestaan om spelers af te straffen voor slecht gedrag.

In de post laat de designer weten dat er onderzoek naar gedaan is en dat daaruit gekomen is dat een beloningsyteem kan bijdragen aan een positievere instelling in spellen. In plaats van iemand af te kraken kun je er nu voor kiezen iemand te helpen. Als je dat doet verdien je hiermee 'honor'-punten. Het honor systeem start als een experiment om te kijken hoe de reactie is en wie het gaan gebruiken, een verder vervolg is afhankelijk van de ervaring die nu opgedaan wordt.

Wat er met de honorpunten gedaan kan worden daar doet de medewerker nog geen uitspraken over. Het honorsysteem komt met de volgende update online.

League of legends logo

Mirren weer Elizabeth II

Helen Mirren won voor haar rol als koningin Elizabeth II in The Queen al een Oscar maar gaat de rol nu weer vertolken. De actrice speelt het Britse staatshoofd op de planken, vertelt ze aan het Britse dagblad The Daily Mirror. Het theaterstuk The Audience wordt geregisseerd door Stephen Daldry, bekend van films als The Hours en The Reader.

Mirren won voor haar filmrol als Elizabeth II zo ongeveer alle acteerprijzen. Ze was dan ook niet meteen enthousiast om dezelfde rol nog een keer te spelen. "Ik wil absoluut niet bekendstaan als de actrice die de koningin speelt." De Britse actrice sloeg het aanbod in eerste instantie af, maar veranderde van gedachten na een ontmoeting met de producenten en Daldry.

Mirren speelt in The Audience koningin Elizabeth vanaf 25 jaar oud tot nu. "Dat wordt een uitdaging", voorspelt de 67-jarige actrice. Mirren benadrukt dat de Britse koningin 'altijd heel consistent is geweest in alles', van haar kleding en haarstijl tot haar gedrag. Daardoor zou het leeftijdsprobleem te overbruggen zijn.

"Haar stem is veranderd en dat kan ik gebruiken", aldus Mirren. "Ze had een vreselijk keurig accent toen ze jong was. Nu is ze een klein beetje volkser geworden, dus dat kan ik gebruiken om het leeftijdsverschil te benadrukken. En we komen nog wel op andere dingen."

De actrice is momenteel bezig met de opnamen van de actiefilm Red 2. Het toneelstuk The Audience begint in februari met try-outs en moet op 5 maart zijn première beleven. Het stuk moet tot 15 juni in Londen te zien zijn.

Helen Mirren haalt uit naar Hollywood (Novum)

Jeroen Willems in slavenfilm

Jeroen Willems heeft een rol in de film Tula The Revolt over de grote slavenopstand op Curaçao in 1795. Dat maakten de filmmakers vrijdag bekend. De acteur voegt zich bij Jeroen Krabbé, Derek de Lint en Henriëtte Tol die al aan het filmproject waren verbonden.

Willems speelt in Tula the Revolt de plantagehouder Van Uytrecht. Op zijn plantage begon de slavenopstand. Slavernij werd uiteindelijk in 1863 afgeschaft. De 49-jarige Willems won in 2010 een Gouden Kalf voor zijn rol als prins Claus in Majesteit. De acteur is dit jaar de hoofdgast van het Nederlands Filmfestival dat volgende week begint.

Krabbé speelt in Tula The Revolt gouverneur De Veer en De Lint speelt Baron van Westerholt, die het Nederlandse leger leidde. Andere rollen in de film zijn weggelegd voor Engelse, Amerikaanse en Curaçaose acteurs.

De opnames van de slavenopstandfilm gaat in oktober van start. De film moet volgend jaar in de Nederlandse bioscopen draaien. Het is dan precies 150 jaar geleden dat in het Nederlands koninkrijk de slavernij werd afgeschaft.


Jeroen Willems in slavenfilm (Foto: Novum)

Level-5-baas wil weer met Studio Ghibli samenwerken

Tijdens de Tokyo Game Show heeft Level-5-baas Akihiro Hino aangegeven dat hij erg geïntereseerd is in een volgende samenwerking met de Japanse animatiestudio Studio Ghibli. Tijdens een interview zei Hino dat er na Ni No Kuni: Wrath of the White Whitch al een mogelijkheid is geweest voor een nieuwe samenwerking.

Uiteraard kwam de vraag naar voren welke Ghibli-film Hino dan graag tot game zou willen ombouwen. Zijn antwoord hierop was de eerste film van Ghibli Castle in the Sky. De film is in 1986 uitgebracht en geschreven en geregisseerd door prijswinnende filmmaker Hayao Miyazaki.

Op het antwoord op of en wanneer de samenwerking gaat plaatsvinden zullen we helaas moeten wachten. Tot op heden lijkt het vooral een diepe wens.

Datingrubriek NS maakt online doorstart

De NS gaat reizigers weer helpen in de liefde. Het vervoersbedrijf herintroduceert de populaire contactrubriek Hartkloppingen, waarmee medepassagiers die een oogje op elkaar hebben, contact met elkaar kunnen opnemen. De rubriek is sinds vrijdag online te vinden via sociale media, meldt de NS.

De persoonlijke advertenties en oproepen stonden vroeger in het blad Rails. De treinglossy hield vier jaar geleden op te bestaan, maar volgens de NS bleven de verzoeken om Hartkloppingen nieuw leven in te blazen binnenkomen. Het bedrijf heeft een speciale Tumblr-pagina opgezet.


NS blaast liefdesrubriek online nieuw leven in (Foto: Novum)

Financiën Take-Two onder druk door uitstel games

De slechte financiële cijfers van Take-Two Interactive worden veroorzaakt door het uitstellen van een aantal spellen. Dat heeft Take-Two-baas Strauss Zelnick gezegd in een investeerdersbijeenkomst. De studio heeft het afgelopen jaar met verlies afgesloten en het eerste kwartaal laat nog geen verbetering zien.

"This was primarily due to our decision to postpone the release of several titles in order to allow for additional development time", zegt Zelnick. "Although our commitment to quality may occasionally affect near-term results, we believe it’s the right approach for maximizing revenue and profits over the long-term."

Er werden geen namen van spellen genoemd, maar een aantal van de uitgestelde spellen zijn XCOM en Bioshock Infinite. Ondanks dat er nog geen releasedatum is bekendgemaakt wordt ook Grand Theft Auto V in dit rijtje genoemd. Het spel zou al jaren in ontwikkeling zijn en op de achtergrond al eens zijn uitgesteld.

Pakistaanse liefde voor Mohammed is geweld

Pakistan had vrijdag uitgeroepen tot een 'dag van liefde voor de profeet Mohammed'. Boze betogers zijn vervolgens in verscheidene steden slaags geraakt met de politie. In Peshawar zijn bioscopen in brand zijn gestoken en vielen zeker 15 gewonden. In Islamabad viel een dode.

Pakistan had vrijdag uitgeroepen tot een 'dag van liefde voor de profeet Mohammed'. Er was opgeroepen tot een vreedzaam protest tegen de anti-islamfilm Innocence of Muslims.

De Amerikaanse ambassade in Pakistan heeft voorafgaande aan de protesten televisiespotjes laten uitzenden. Daarin zegt minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton dat de Amerikaanse regering niets van doen heeft met de film.

De gewraakte film is in de VS geproduceerd, volgens Amerikaanse media door een groep radicale christenen.

Geweld op Pakistaanse dag van liefde
Geweld op Pakistaanse dag van liefde (Foto: ANP)

Automobilist beschoten in Elst

In een auto in het Gelderse Elst is vrijdagochtend een man met een schotwond aangetroffen. De politie kan nog niets zeggen over de identiteit van de man of de ernst van zijn verwondingen.

De politie kreeg in de vroege ochtend de melding dat aan de Rijksweg Noord een gewonde man in een auto lag. Een getuige verklaarde dat de automobilist beschoten is. Een traumahelikopter heeft ter plaatse hulp verleend, waarna het slachtoffer met een ambulance naar een ziekenhuis is gebracht.

Een deel van de weg tussen Elst en Elden is tijdelijk afgesloten voor sporenonderzoek.

Alcoholslot al ruim 3000 keer opgelegd

Het alcoholslot is sinds de invoering vorig jaar al ruim drieduizend keer opgelegd. Dat meldt een woordvoerder van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) vrijdag. Het slot wordt opgelegd aan automobilisten die worden aangehouden met een alcoholpromillage tussen de 1,3 en 1,8.

"Het is moeilijk te zeggen bij wie wij een alcoholslot opleggen, maar het gaat om echt zware drinkers", laat de woordvoerder weten. "Mensen die de laatste twee uur voordat ze in de auto stappen zeker een glas of tien hebben gedronken. Maar dat is sterk afhankelijk van geslacht, postuur en gewicht", benadrukt de CBR-zegsman. "Het is een zware maatregel voor een zware overtreding."

Sinds de invoering op 1 december is het slot in totaal 3245 keer opgelegd. Momenteel rijden ruim negenhonderd automobilisten daadwerkelijk rond met het blaasapparaat dat ervoor zorgt dat de auto niet start bij een te hoog alcoholpromillage. De overigen kozen ervoor hun rijbewijs vijf jaar in te leveren, of zijn in afwachting van een bezwaarprocedure of rijontzegging.

In mei bleek het alcoholslot al veel vaker opgelegd dan verwacht. Toen stond de teller op ruim zeventienhonderd alcoholsloten. Bij de invoering werd verwacht dat de maatregel na een jaar zo'n tweeduizend keer zou zijn opgelegd.

In het alcoholslot moet worden geblazen voordat de auto start. Als het alcoholpromillage dan boven de 0,2 uitkomt, start het voertuig niet. Om fraude te voorkomen, moet onderweg nog een aantal maal worden geblazen. Het slot blijft na oplegging twee jaar in de auto en de kosten ervan zijn volledig voor de overtreder.

Devil May Cry mag huilen op de pc

Goed nieuws voor de Devil May Cry fans: een pc versie van het vijfde deel in de Devil May Cry-serie staat gepland. Helaas wil de producer nog niet zeggen wanneer hij uit komt. Wat wel vast staat is dat de pc-versie pas na de consolerelease op de markt komt.

Poducer Alex Jones van Capcom US had op de Tokyo Game Show het volgende erop te zeggen: “Ik kan geen datum geven. We proberen het gat tussen de console game en de pc versie zo klein mogelijk te houden”. De rede achter de vertragen zou wel eens kunnen zijn dat Team Ninja niet de pc-versie van Devil May Cry maakt.

De consoleversie van DmC:Devil May Cry staat voor een relase op 15 januari 2013.

Real Racing-ontwikkelaars aan het woord

Tijdens de onthulling van de iPhone 5 werd ook bekendgemaakt dat Real Racing 3 eraan komt. EA Firemonkeys heeft nu een developer diary uitgebracht waarin de ontwikkelaars uitleggen wat volgens hen het spel uniek maakt.

Zo vertellen zij onder andere dat de auto's in Real Racing 3 allemaal tot in detail gemaakt zijn naar echt bestaande auto's en dat de features die nu in het spel zitten simpelweg nog niet mogelijk waren in Real Racing 2.

Real Racing 3 komt nog dit jaar uit op smartphones en tablets.

Pre-order goodies voor Company of Heroes 2 aangekondigd

THQ heeft vandaag een aantal pre-order goodies en een digitale Collector's Edition aangekondigd voor Company of Heroes 2. Iedereen die een pre-order plaatst krijgt een code waarmee ze twee skins voor hun medium tanks krijgen: de Duitse Rotbraun en de Sovjet Leningrad.

Bovenop de skins krijgen gamers die een pre-order plaatsen via Steam toegang tot het exclusieve Steam Pre-Purchase Tiered Reward Program, waarin enkele bonussen zitten voor games zoals Team Fortress 2 en Warhammer 40,000: Dawn of War II Retribution. Origin-gebruikers krijgen een skin van een Bryansk Front-voertuig die ze kunnen gebruiken op 'heavy'-voertuigen.

De digitale Collector's Edition gaat maar liefst €79.99 kosten. Hiermee krijgen spelers toegang tot de eerste drie singleplayer 'Content Packs' zodra deze uitkomen, een Command Pass waarmee ze gratis premium content binnenkrijgen en mee kunnen doen aan members-only evenementen, exclusieve skins voor heavy tanks zoals de Duitse Whitewash en de Sovjet Winter Cobblestone en de originele Company of Heroes met beide uitbreidingen. Een 'Veteran'-badge verschijnt op de profielen van iedereen die de Collector's Edition heeft gekocht.

Ron Moravek, Executive Vice President of Production is tevreden: "We richten ons op het afleveren van een volwaardige opvolger die de ervaringen van de originele Company of Heroes overstijgt. We zijn blij dat we onze grootste fans kunnen belonen met unieke pre-order goodies."

Company of Heroes 2 komt begin 2013 naar pc.

Alguersuari maakt plannen 2013 snel bekend

Jaime Alguersuari zal binnenkort zijn plannen voor het raceseizoen 2013 gaan onthullen. De Spanjaard werd na afgelopen seizoen de laan uitgestuurd bij Toro Rosso en vond onderdak als radiocommentator bij de BBC en als bandentester voor Pirelli.

Alguersuari spreekt zijn fans via Twitter toe. "Net geland in Singapore. Nogmaals bedankt voor jullie onophoudelijke steun, ik sta er elke dag sterker door op. Binnenkort weten jullie voor wie ik volgend jaar race." Volgens het geruchtencircuit kan hij tekenen bij Sauber.

Inbreker zuipt zich klem in café

De politie heeft donderdagnacht een 52-jarige inbreker uit een kroeg in Delfzijl geplukt. De man had een ruit ingegooid en trok vervolgens verschillende flessen drank open. Agenten troffen hem laveloos aan de bar aan.

De inbreker zoop zich klem in een café aan de Kerkstraat. Hoeveel flessen hij soldaat heeft gemaakt, kon de politie niet zeggen. Hij mocht zijn roes uitslapen in een cel in Groningen.

Kromowidjojo slaat EK en WK kortebaan over

Ranomi Kromowidjojo zal niet deel gaan nemen aan de Europese en wereldkampioenschappen kortebaan. Volgens haar coach Jacco Verhaeren is de Nederlandse zwemster nog niet op het trainingsniveau dat deelname aan de evenementen in Chartres (november) en Istanbul (december) kan rechtvaardigen.

Verhaeren sprak met AD Sportwereld. "Pas in november gaan we weer echt op volle kracht aan de slag. Dan komen de EK en WK dus te vroeg." Het volgende doel voor Kromowidjojo is het WK langebaan in Barcelona (juli, 2013). Tussendoor zal ze vaker de 50 meter vlinder- en de 200 meter vrije slag zwemmen. "Maar dat is vooral voor de variatie. De 50 en 100 vrij blijven haar hoofdnummers."

De verjaardagsdoos van Final Fantasy

Tijdens de Tokyo Game Show heeft Square Enix een video laten zien. Het is een promovideo voor de Final Fantasy 25th Anniversary Ultimate Box. De video laat zien wat er allemaal inzit ter viering van de 25e verjaardag van de serie.

De box bevat alle dertien hoofdspellen uit de Final Fantasy-reeks, dus zonder Final Fantasy XIII-2. De spellen zijn geen remakes en kunnen dus niet op een PlayStation 3 worden gespeeld, met uitzondering van Final Fantasy XIII natuurlijk.

Naast de spellen krijgen eigenaren van de box een grote lading extra's zoals artworkboeken, Final Fantasy 25th Anniversary Ultimate Box komt op 18 december uit in Japan. Er is nog geen release in het Westen bekendgemaakt.

Räikkönen stopt wanneer hij gebrek aan motivatie heeft

Kimi Räikkönen is duidelijk over het moment wanneer hij de Formule 1 de rug weer toe zal gaan keren. Zodra de Fin merkt dat hij een gebrek aan motivatie heeft levert hij direct zijn contract in. Momenteel heeft de wereldkampioen van 2007 het nog wel naar zijn zin bij Lotus.

"Er zijn zat leuke dingen die je kunt doen als je niet meer in de F1 rijdt. Ik heb altijd gezegd dat ik niet verslaafd ben aan de Formule 1. Als ik iets anders wil doen, doe ik dat ook. Ik heb het nu naar mijn zin: ik rij voor een goed team en werk met leuke mensen. Er zijn echter ook andere raceklassen en normale dingen buiten de F1. We zien wel wat er gebeurt."

Ferrari kocht eind 2009 het contract van Räikkönen af. De Fin ging hierna rally's rijden en maakte een uitstapje naar de NASCAR. Lotus haalde hem terug naar de Formule 1 en niet zonder succes, want The Iceman doet nog steeds mee in de titelstrijd. Dit weekend wordt er in Singapore geracet. "Het wordt hier niet makkelijk. Hopelijk staan we er beter voor dan in de afgelopen twee races. Het team had het hier vorig jaar lastig, maar dat is nu niet meer van toepassing. Na morgen (vandaag, red.) weten we meer, maar deze auto doet het meestal wel goed op dit soort circuits."

11-jarige verknalt hand met vuurwerk

Een 11-jarige jongen is donderdagmiddag in Amsterdam zwaargewond geraakt aan zijn hand door het afsteken van illegaal vuurwerk. Door de explosie moet hij drie vingers missen, meldt de politie vrijdag.

Het incident gebeurde rond 15.30 uur op de Hoekschewaardweg. De jongen werd daarop met spoed naar een ziekenhuis gebracht.

Agenten troffen in een zandbak nog een afgerukte vinger van de jongen aan, die eveneens met spoed naar het ziekenhuis werd gebracht in de hoop deze nog aan te zetten. Ook op ruim twintig meter van waar het slachtoffer stond werden nog resten van zijn hand gevonden.

Uit onderzoek bleek dat het slachtoffer een zogeheten Cobra 6 heeft afgestoken. Een uiterst gevaarlijk stuk illegaal vuurwerk, zo meldt de politie.

Sky trekt Noor Rasch aan

Wielrenner Gabriel Rasch rijdt komend seizoen voor Sky. Dat maakte de Britse wielerploeg vrijdag bekend. De 36-jarige Noor komt over van het Franse FdJ waar hij maar een seizoen reed. Eerder reed hij zijn koersen voor Crédit Agricole, Cervélo en Garmin-Cervélo.

Rasch staat bekend als een klassiekerrenner, al ontbreken echt aansprekende resultaten op zijn palmares. In 2010 werd hij elfde in Parijs-Brussel, vorig jaar kwam hij in Parijs-Roubaix als 23e over de streep. Zijn grootste zege is de Noorse titel in 2003. Hij reed twee keer de Giro en drie keer de Vuelta.

"Team Sky was het team waar ik naartoe wilde en ik ben heel blij dat ik getekend heb", laat de eerste aanwinst van de Engelse formatie voor volgend jaar weten. "Volgend seizoen hoop ik me in de ploeg voor voorjaarsklassiekers te rijden aangezien ik daar veel ervaring mee heb. Ik kijk er ook naar uit om de jongere jongens in het team te adviseren."

Alonso stelt hoge eisen aan opvolger Massa

Ferrari-coureur Fernando Alonso wil niet zomaar de eerste de beste coureur als teamgenoot hebben. De Spanjaard rijdt nu nog samen met Felipe Massa voor de Italiaanse renstal en denkt dat maar weinig coureurs in staat zijn om de Braziliaan op een goede manier op te volgen.

Alonso sprak op een bijeenkomst van Shell. "Als het team besluit om Felipe te vervangen, dan moet de nieuwe coureur wel beter zijn dan hij. Ik werk nu al drie jaar met hem samen en onze verhouding is erg goed. Ik heb al vele namen gehoord als vervanger, maar ik weet niet of hierbij de wens de vader is van de gedachte. Je moet die namen eens vergelijken met wat Felipe heeft gepresteerd in de Formule 1... We zullen het besluit van het team moeten respecteren, maar een nieuwe coureur moet ook respect hebben voor Ferrari en diens tradities."

Mexico wil WK voetbal 2026 organiseren

Mexico is van plan om zich te melden om het wereldkampioenschap voetbal van 2026 te gaan organiseren, zo meldde Justino Compean, de voorzitter van de nationale voetbalbond. Het Noord-Amerikaanse land organiseerde eerder al in 1970 en 1986 het evenement.

Compean weet dat de WK's van 2014 (Brazilië), 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar) al vergeven zijn en mikt daarom op 2026. "De infrastructuur van het voetbal in Mexico blijft groeien en dat WK is zeker haalbaar voor Mexico." Mogelijk gaat het land de strijd aan met de Verenigde Staten die ook spelen met de gedachte om het evenement binnen te halen.

Apple-fanaten in de rij voor iPhone 5

In onder meer Sydney, Tokyo en Singapore stonden in de nacht van donderdag op vrijdag honderden mensen in de rij om een iPhone 5 te bemachtigen. De smartphone is sinds vrijdag verkrijgbaar in enkele Aziatische landen, de Verenigde Staten, Duitsland en Groot-Brittannië. Nederlandse Apple-fanaten moeten nog geduld hebben tot volgende week vrijdag.

In Sydney zaten mensen drie dagen van tevoren al op de stoep van de Apple Store. In New York gebruikten slimme app-ontwikkelaars het fenomeen om hun eigen producten te promoten.

Binnen 24 uur na het openen van de voorverkoop hadden twee miljoen enthousiastelingen een iPhone 5 besteld. Daarmee is de iPhone 5, in ieder geval in de voorverkoop, de populairste iPhone tot nu toe. De voorverkoopcijfers vallen echter in het niet bij die van de Samsung Galaxy S3. Daarvan waren voor de lancering dit voorjaar al acht miljoen exemplaren besteld.


Apple-fanaten in de rij voor iPhone 5 

'Zee knabbelt aan palmeiland Dubai'

Het beroemde palmeiland voor de kust van Dubai, dat enkele jaren geleden werd opgespoten door de Nederlandse baggeraar Van Oord, kalft alweer af. Daarom begint Van Oord volgende week met het opspuiten van extra zand aan beide kanten van het eiland. Dat meldt Het Financieele Dagblad vrijdag.

Tot 2008 stortte Van Oord in totaal 110 miljoen kubieke meter zand om het palmeiland te creëren. Onder meer voetballer David Beckham heeft er een villa. De Nederlandse bodemonderzoeker Fugro stelde in 2009 al vast dat de bodem van het palmeiland jaarlijks met vijf millimeter daalt doordat de bodem inklinkt.

Slender krijgt remake

Mark Hadley, de maker van Slender: The eight pages, heeft aangekondigd dat er een complete remake komt van het originele spel.

Slender: The Arrival zal meer missies bevatten en tevens zal er dieper op het verhaal ingegaan worden. Het spel krijgt ook een grafische update. Helaas zal al dit moois gepaard gaan met een prijskaartje, terwijl het origineel gratis is.

Slender: The Arrival wordt gemaakt door ParsecProductions en Blue Isle Studios. Volgens Blue Isle Studios wordt het spel "Groter en beter dan het origineel" en zal "nog angstaanjagender zijn dan Hadley's originele creatie."

Een releasedatum is nog niet bekend.

slender

slender

Hier een fimpje van het originele Slender: The eight pages.

Een op vijf hoorwinkels luistert slecht naar klant

Slechthorenden krijgen niet altijd het juiste advies in hoorwinkels. Ook verschillen de prijzen voor een gehoorapparaat per winkel enorm. Dat meldt de Consumentenbond vrijdag na onderzoek bij honderd winkels.

In 21 gevallen kregen de onderzoekers te maken met een audicien die niet officieel staat geregistreerd. Het ging dan vaak om een assistent of audicien in opleiding die niet de juiste vragen stellen om achter het hoorprobleem van de klant te komen. Volgens de Consumentenbond is dat van cruciaal belang.

Het prijsverschil in hoorwinkels kan daarnaast oplopen tot bijna tweeduizend euro voor hetzelfde hoorprobleem. Het gemiddelde verschil tussen de duurste en de goedkoopste oplossing bedraagt zo'n 1700 euro.

Uit het onderzoek kwam Specsavers het beste uit de bus. Hans Anders werd door de Consumentenbond als slechtst bestempeld. Nederland telt ruim 1,4 miljoen slechthorenden.

[Upd] Meisje Amber Alert alweer terecht

Het meisje dat vorige week maandag werd gevonden na een Amber Alert is opnieuw vermist. Dat maakte de politie bekend in de nacht van donderdag op vrijdag.

De 16-jarige Sueda Bayar vertrok donderdagavond om 19.00 uur boos uit haar ouderlijk huis in Rotterdam. Sindsdien is zij spoorloos. De Rotterdamse politie heeft de NS, vervoersbedrijf RET en taxibedrijven in de regio gevraagd naar het meisje uit te kijken. Ook is Burgernet ingezet. Ze is vaker weggelopen en heeft een verstandelijke beperking. Ook heeft ze medicijnen nodig.

Vorige week maandag werd voor het 16-jarige meisje uit Rotterdam een Amber Alert uitgegeven. Ze was een dag eerder weggelopen in Delft. Kort nadat het Amber Alert was uitgegeven, herkende de spoorwegpolitie in Amsterdam het meisje.

Update 10.40 uur
De 16-jarige Sueda Bayar is alweer terecht. Sueda verbleef ergens in Haarlem.

Meisje Amber Alert opnieuw vermist
Meisje Amber Alert opnieuw vermist (Foto: ANP)

[WK] Bronzini mist mogelijk wegwedstrijd

Marianne Vos heeft mogelijk in haar strijd om de wereldtitel wielrennen op de weg een concurrente minder. Titelverdedigster Giorgia Bronzini is namelijk grieperig in Limburg gearriveerd en kan hierdoor zaterdag wel eens niet op gaan stappen. Eerder meldde de Britse Elizabeth Armitstead zich al ziek af.

Bronzini won in de afgelopen twee seizoenen de wereldtitel door Vos af te troeven. Ditmaal lijkt de Italiaanse een minder grote favoriet te zijn, zo meldt de Italiaanse teammanager Edoardo Savoldi. "We leven in het tijdperk van de ongelooflijk sterke Vos. Ze rijdt bovendien op eigen bodem en is extra gemotiveerd na haar olympische titel. Toch starten we niet slechts om de schade te beperken."

Vrije val huizenprijzen duurt voort

De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in augustus op jaarbasis met acht procent gedaald. In juli zakte de huizenprijs met hetzelfde percentage. De daling van de woningprijzen in de afgelopen maanden is het sterkst sinds 1995, het eerste jaar dat de statistieken werden bijgehouden. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Kadaster.

De prijzen zijn sinds januari 2009 onafgebroken gedaald en liggen bijna zestien procent onder de piek van de zomer van 2008. Dit jaar zijn tot nog toe 74 duizend woningen van eigenaar gewisseld, een daling van vijf procent vergeleken met de eerste acht maanden van vorig jaar.

Advocaat: "Wij komen terug"

Dick Advocaat heeft er alle vertrouwen in dat PSV de negatieve spiraal kan doorbreken. De Eindhovenaren gingen afgelopen zondag met 1-0 onderuit tegen negen Utrechters en konden gisteren in de Europa League geen vuist maken tegen Dnipro Dnipropetrovsk (2-0 verlies).

"We hadden het onder controle tot en met de 65e minuut. We hadden meer druk willen zetten, maar dat lukte deze wedstrijd niet." De aanvallers van de Eindhovenaren hadden moeite met de verdediging van de Oekraïners. "Het waren toch echt aanvallers die er stonden. Ze hebben weinig gecreëerd en kwamen hun man niet voorbij. We moeten kijken hoe dat kan."

Toch zegt Advocaat niet al te veel zorgen te maken. "Wij komen wel terug. Het verstandigste is dat we elkaar blijven. Dat heb ik net in de kleedkamer ook gezegd. We moeten geen gekke dingen gaan roepen."

Wozniacki halvefinalist in Seoul

Caroline Wozniacki heeft vrijdag de halve finale bereikt van het WTA-toernooi in Seoul. In de Zuid-Koreaanse hoofdstad kende de nummer één van de plaatsingslijst geen genade met Klara Zakopalova (7) uit Tsjechië: 6-2 en 6-3. In de halve eindstrijd treft Wozniacki Ekaterina Makarova uit Rusland. Zij versloeg de Spaanse Maria Jose Martinez Sanchez met tweemaal 6-1.

Later op vrijdag komt ook Kiki Bertens in de kwartfinale in Seoul in actie. Daarin neemt de Wateringse het op tegen de Estse Kaia Kanepi die als derde is geplaatst.

In het Chinese Guangzhou staan vrijdag de halve finales al op het programma. Su-Wei Hsieh uit Taiwan neemt het daarin op tegen Urszula Radwanska (4), terwijl de als derde ingeschaalde Sorana Cirstea de Britse Laura Robson treft.

[TGS] Dragon's Dogma: Dark Arisen aangekondigd

Gamestudio Capcom heeft tijdens de Tokyo Game Show Dragon's Dogma: Dark Arisen aangekondigd. Het is de opvolger van de rpg Dragon's Dogma, maar wordt een volledig zelfstandig spel en geen uitbreiding.

Veel informatie is er nog niet bekend. Het spel zal gaan uitkomen op Xbox 360 en PlayStation 3. Ook kunnen spelers hun saves uit Dragon's Dogma overzetten naar Dragon's Dogma: Dark Arisen.

Dragon's Dogma zelf krijgt ook een aantal uitbreidingen waarbij met name records moeten worden gevestigd. In de speedrun-modus moeten gamers zo snel mogelijk opdrachten uitvoeren. Als beloning krijgen zij betere wapens. Daarnaast moet de nieuwe hard-modus meer uitdaging met zich mee brengen voor de doorgewinterde gamers.

Voorlopig is Dragon's Dogma: Dark Arisen alleen nog aangekondigd voor Japan, maar gelet op de wereldwijde release van het eerste deel mag verwacht worden dat het ook naar het westen gaat komen.

Uitgaven en declaraties Koninklijk Huis blijven geheim

De jaarlijkse rapportage van externe accountants over de kosten van het Koninklijk Huis zal niet naar buiten worden gebracht. De Rijksvoorlichtingsdienst bevestigde vrijdagochtend berichtgeving hierover van RTL Nieuws.

RTL Nieuws had het stuk over de zogeheten functionele uitgaven opgevraagd op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), maar kreeg dit niet. Volgens het ministerie van Algemene Zaken komt de privacy van de koningin, prinsen en prinsessen in het gedrang door het stuk te publiceren. Een woordvoerder benadrukt dat andere opgevraagde stukken wel zijn verstrekt.

In het accountantsrapport staat of de declaraties van het Koninklijk Huis via de regels verlopen. In het verleden was er onder meer ophef over de vliegkosten die de koningin, prinsen en prinsessen vergoed krijgen.

Rapport kosten Koninklijk Huis blijft geheim
Rapport kosten Koninklijk Huis blijft geheim (Foto: ANP)

Alle diplomatieke posten VS in Indonesië dicht

De Verenigde Staten hebben al hun diplomatieke posten in Indonesië gesloten met het oog op de golf van protesten die na het vrijdaggebed verwacht wordt. In Indonesië en elders zijn moslims woedend over de in de VS vervaardigde film Innocence of Muslims, waarin de profeet Mohammed belachelijk wordt gemaakt.

De Amerikaanse ambassade in Jakarta is vrijdag dicht, evenals de consulaten in Surabaya, Medan en Bali. Ook de Amerikaanse ASEAN-missie heeft haar deuren gesloten. Bij de ambassade in Jakarta staan waterkanonnen opgesteld en zijn prikkeldraadversperringen aangebracht.

De ambassade waarschuwde dat betogers mogelijk ook zullen proberen hun woede te koelen op Amerikaanse bedrijven zoals fastfoodrestaurants.

Harense Project-X-meisje duikt onder

Wellicht ten overvloede, maar voor de zekerheid melden we het nog maar een keertje: het Sweet Sixteen-feestje dat de nu nog vijftienjarige Merthe vanavond wilde vieren gaat dus écht niet door. Het meisje dat door gepruts op haar Facebook-pagina per ongeluk enkele tienduizenden mensen uitnodigde om haar verjaardag te vieren bij haar thuis in Haren is inmiddels met haar ouders naar elders gevlucht.

Merthe had de uitnodiging eerder al ingetrokken. Toch zijn er, ondanks een noodverordening én een verbod op het feest van de burgemeester van Haren, al diverse feestgangers in het Groningse dorp gesignaleerd die zichzelf fotograferen voor het huis waar het grote feest zou plaatsvinden, wellicht om ooit hun kleinkinderen te kunnen laten zien dat ze erbíj waren.

Gisteren deed Merthes vader nogmaals een oproep aan de 22.000 feestgangers die meldden dochterlief te komen feliciteren op vanavond vooral niet naar Haren te komen. "Ik snap dat de jeugd dit fantastisch vindt, maar ik wil toch echt iedereen oproepen om niet naar Haren te komen. Ook doe ik een beroep op de ouders van de kinderen die naar Haren willen komen. Houdt ze morgen thuis zodat alles met een sisser kan aflopen." Feestgangers zullen hun vertier dan ook vanavond moeten zoeken in de door Groningse café's aangekondigde afterparty's.

'Ernstige overtredingen hygiëne in ziekenhuizen'

In ziekenhuizen worden de regels voor handhygiëne op grote schaal overtreden. Dat blijkt uit beelden met een verborgen camera, die het televisieprogramma Zembla vrijdagavond uitzendt. Verpleegkundigen en artsen zouden elkaar niet durven aanspreken op de ernstige overtredingen van de hygiëneprotocollen.

Hoewel het dragen van sieraden, horloges, armbanden en piercings streng verboden is in ziekenhuizen, komt dit veelvuldig voor, blijkt uit de undercoveractie bij het Oudenrijn Ziekenhuis in Utrecht, het Gemini Ziekenhuis in Den Helder en het MC Zuiderzee Ziekenhuis in Lelystad. Zo kunnen levensbedreigende bacteriën worden overgedragen. Arts en microbioloog Jan Kluytmans van het Amphia Ziekenhuis in Breda concludeert na het zien van de beelden dat 'een totaal gebrek aan discipline heerst'.

Een verpleegkundige vertelt in de uitzending dat er wel wordt gezien dat artsen zich niet aan de hygiëneregels houden, maar de verpleging daar niets van durft te zeggen. De cultuur in de ziekenhuizen is ongeschikt om elkaar aan te spreken, zegt hoogleraar chirurgie van het Eramsus MC Jan Klein daarover. Verpleegkundigen die wel hun nek uitsteken zouden daar later 'de zure vruchten van plukken'.

De ziekenhuisdirecties reageerden geschokt op het zien van de beelden. Alle drie de ziekenhuizen kondigden tegenover de programmamakers aan maatregelen te nemen om de situatie in het ziekenhuis te verbeteren.

STAP wil einde aan happy hour in cafés

De happy hours in kroegen en cafés moeten worden afgeschaft. Daarvoor pleit het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, schrijft Spits vrijdag. Het is een van de aanbevelingen voor de invulling van de gewijzigde Drank- en Horecawet om alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen.

Naast het afschaffen van het goedkopere uurtje in de horeca moet er een strikte leeftijdscontrole en een verbod op prijsacties in supermarkten komen. Ook mag sterke drank niet meer in verenigingskantines worden geschonken en moeten er beperkte schenktijden komen.

Bovendien zouden winkels die driemaal worden betrapt op het verkopen van drank aan jongeren onder de 16 een verkoopverbod moeten krijgen.

Volgens een woordvoerder van STAP is de tijd van tolerantie echt voorbij en is het nu zaak om jongeren zo min mogelijk met drank in aanraking te laten komen. Volgens hem is dat het enige wat helpt.


STAP wil einde aan happy hour in cafés (Foto: Novum)

Man drie keer overreden op N207

Een man is vrijdagochtend om het leven gekomen nadat hij drie keer was aangereden op de N207 bij het Zuid-Hollandse Leimuiden. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Een automobilist waarschuwde even na 04.00 uur de politie omdat de man langs de weg liep. Toen agenten aankwamen, was hij al aangereden. De automobilist die hem raakte stopte, waarna vermoedelijk nog twee anderen tegen het slachtoffer reden.

Of zij iets van de aanrijding gemerkt hebben, is niet duidelijk. De politie is op zoek naar de bestuurders.

Vrouwen stelen gevonden voorwerpen Schiphol

De marechaussee heeft op Schiphol twee vrouwen opgepakt die gevonden voorwerpen op de luchthaven meenamen en doorverkochten op internet. Een van de vrouwen werkte op de afdeling waar verloren spullen worden binnengebracht, meldt de marechaussee vrijdag.

De 45-jarige vrouw uit Schermer nam de voorwerpen mee naar huis en bood deze daarna samen met haar 52-jarige partner aan op internet. Bij het doorzoeken van de woning van de twee werden tientallen gestolen spullen gevonden. De marechaussee onderzoekt of er meer mensen bij de praktijken van het duo betrokken zijn geweest. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Nederlanders onder winnaars Ig Nobelprijzen

Twee van de tien Ig Nobelprijzen zijn dit jaar gewonnen door Nederlanders. De prijzen, voor wetenschappelijk onderzoek dat lachwekkend lijkt, maar toch doet nadenken, werden donderdagavond uitgereikt op de Harvard-universiteit.

Onder de winaars zijn de bioloog Frans de Waal, die samen met Jennifer Pokorny werd onderscheiden voor de ontdekking dat chimpansees soortgenoten kunnen herkennen aan foto's van hun billen.

Anita Eerland, Rolf Zwaan en Tulio Guadalupe kregen de prijs voor hun onderzoek naar de vraag waarom de Eiffeltoren kleiner lijkt als je naar links leunt. De Eiffeltoren wordt in dat geval gemiddeld twaalf meter kleiner geschat. De prijs werd in ontvangst genomen door Guadalupe. Eerland en Zwaan treden zaterdag met elkaar in het huwelijk.

Toestemming Shell voor nieuwe boringen poolgebied

Shell heeft van de Amerikaanse overheid opnieuw toestemming gekregen om proefboringen naar olie te mogen doen. Ditmaal gaat het om boringen in de Beaufortzee nabij Alaska. Dat meldde de olie- en gasmaatschappij donderdagavond.

Shell verwacht dat de proefboringen binnen enkele dagen van start kunnen gaan. Eerder deze week zag Shell zich gedwongen proefboringen in de nabijgelegen Tsjoektsjenzee uit te stellen naar volgend jaar. Het olieconcern had last van drijfijs, dat de boorwerkzaamheden bemoeilijkte. Bovendien raakte het ondersteuningsschip, dat gelekte olie moet opruimen, beschadigd.

Shell heeft dit jaar nog enkele weken de tijd om de proefboringen af te ronden. Vanwege de invallende winter kan Shell pas in de zomer van 2013 beginnen met de daadwerkelijke boringen in de lagen die olie bevatten.


Toestemming Shell voor nieuwe boringen poolgebied (Foto: Novum)

Gerard Ekdom: geen fatsoenlijke muziekshow op tv

Gerard Ekdom mist momenteel een goed muziekprogramma op de Nederlandse televisie. De 34-jarige dj en presentator hoopt daar verandering in te brengen met Toppop3, dat vanaf zaterdag wordt uitgezonden op Nederland 3.

"Er is gewoon geen enkel fatsoenlijk muziekprogramma op de televisie", zegt Ekdom vrijdag in dagblad Spits. "Je hebt een muzikaal optreden van een minuut in De Wereld Draait Door en soms komt er nog een artiestje opdraven in The Voice of Holland, maar dat is het."

"We wilden daar iets aan doen en de tijd is nu rijp", vervolgt hij over zijn nieuwe programma. Toppop3 heeft overigens weinig overeenkomsten met het originele Toppop, het muziekprogramma dat was te zien in de jaren zeventig en tachtig. "De enige overeenkomst is dat er muziek in zit."

Weerbureaus houden voortaan slag om de arm

Nederlandse weerbureaus geven voortaan duidelijker aan dat voorspellingen niet altijd uitkomen. Dat is besloten na een overleg tussen Weeronline, KNMI, Piet Paulusma en Meteoconsult met de toeristische sector, schrijft het ND vrijdag.

In de toeristensector wordt al langer geklaagd over de weersvoorspellingen. Meerdaagse prognoses zitten er dikwijls naast, terwijl mensen daar hun uitjes op baseren. De weerbureaus geven daarom voortaan een onzekerheidsmarge. Gedacht wordt aan een kleurcode die aangeeft hoe zeker de bureaus zijn van hun voorspellingen.

Of de nieuwe aanpak ook wordt ingevoerd op radio en televisie is nog onduidelijk.

Stoffelijke resten gevonden bij kamp Westerbork

Bij bodemonderzoek in de buurt van kamp Westerbork zijn donderdag stoffelijke resten gevonden. Het gaat vermoedelijk om Nederlandse SS'ers en NSB'ers die er na de oorlog waren vastgezet en er na hun dood werden begraven. Dat heeft het herinneringscentrum Westerbork vrijdag bekendgemaakt.

De graven hadden in 1960 geruimd moeten worden, maar tot voor kort was onduidelijk of dat wel gebeurd was. Ook de exacte locatie van de begraafplaats was jarenlang onbekend. De vergeten graven werden vorige week met behulp van de Bergings- en Indentificatiedienst van de Koninklijke Landmacht en onderzoekers van de KLPD gevonden.

Donderdag werden de eerste graven blootgelegd. De stoffelijke resten worden na identificatie op een andere plaats herbegraven.

Def P sluit reünie Osdorp Posse uit

Def P ziet een reünie van Osdorp Posse niet zitten. De hiphopgroep waarin hij rapte en die in 2009 werd opgedoekt, zou volgend jaar 25 jaar hebben bestaan. "Het is destijds een weloverwogen keuze geweest om te stoppen."

Hoewel Def P goede herinneringen heeft aan zijn tijd met Osdorp Posse, verlangt hij er niet naar terug. "Nee, dat is wel echt een afgesloten hoofdstuk", vertelt hij aan Novum Nieuws.

Def P, die eigenlijk Pascal Griffioen heet, sluit een reünie naar aanleiding van het jubileum uit. Artiesten doen zoiets volgens hem meestal vanwege het geld. "En als iets niet des Osdorp Posse is, is het uitmelken", legt hij uit. "Dat is niet onze stijl."

Volgens Griffioen was de 'rauwe energie' waarmee de hiphoppers in hun beginjaren het podium betraden op een gegeven moment minder geworden. "Wij hebben besloten te stoppen op ons hoogtepunt. Daarmee voorkom je dat je een karikatuur van jezelf wordt. We willen niet als een stel verlepte Sex Pistols op het podium staan."

De 42-jarige Griffioen, die nog steeds volop met muziek bezig is en regelmatig optreedt, volgt de 'nederhop' van de afgelopen jaren niet meer. "Op een gegeven moment merkte ik dat ik minder interesse had. Ik ben nu meer bezig met het mixen van andere stijlen, zoals rap met ska en jazz of rock-'n-roll. Dat klinkt heel lekker."

Osdorp Posse werd in 1989 opgericht en wordt gezien als een van de grondleggers van de Nederlandstalige hiphop. De groep werd bekend met nummers als Origineel Amsterdams en Geen Slaap Tot Osdorp. Vorige week verscheen een verzamelalbum van Osdorp Posse. De hiphoppers lieten fans bepalen welke honderd nummers op de plaat Top 100 moesten komen.

Forse stijging failliete kinderdagverblijven

Het aantal kinderdagverblijven dat failliet gaat is dit jaar fors gegroeid. Tot en met vorige week gingen al 52 crèches over de kop. Vorig jaar stond de teller rond deze tijd nog op zeven. Dat schrijft het AD vrijdag op basis van cijfers van de Kamer van Koophandel.

De krant wijt de stijging vooral aan de leegloop bij de kinderdagverblijven. Door bezuinigingen is opvang voor veel ouders onbetaalbaar geworden. Ook raakten meer crèches in financiële problemen. Sinds juli kwamen er 21 failliete instellingen bij. Het gaat zowel om grote als kleine organisaties.

Gjalt Jellesma van belangenclub Boink voor ouders in de kinderopvang vreest dat de bodem van de put nog niet in zicht is. "De komende tijd gaan ouders anticiperen op de bezuinigingsronde van volgend jaar, die vooral de hoger inkomens treffen. De kans bestaat dat zij de opvang helemaal uit eigen zak moeten betalen. Dan is het logisch dat ze op zoek gaan naar alternatieven."

'Elektronisch toezicht te weinig toegepast'

Justitie maakt te weinig gebruik van enkelbanden voor elektronisch toezicht op delinquenten. De kosten om gevangenen te huisvesten zijn daardoor onnodig hoog. Dat stelt Reclassering Nederland vrijdag in de Volkskrant.

Rechters en officieren van justitie zijn te weinig vertrouwd met de enkelbanden en laten ze daarom links liggen. "Sommige denken dat de enkelband nauwelijks een straf is, maar na een proef onder rechters en officieren die de band hebben gedragen, werd erkend dat de beperking en de psychische druk heel groot zijn", laat directeur Sjef van Gennip weten.

Volgens Reclassering Nederland kunnen kosten worden bespaard als gedetineerden met een enkelband gewoon door kunnen gaan met werken of studeren. Een dag detentie kost 217 euro, terwijl een elektronische enkelband met toezicht vijftig tot zeventig euro per dag bedraagt. Bovendien is er een verlaagde kans dat veroordeelden opnieuw de fout in gaan.

In Nederland lopen dagelijks zo'n 220 mensen met een enkelband rond. Vorig jaar waren dat er in totaal 785, terwijl ruim vijftienduizend verdachten en veroordeelden in een gevangenis zitten.

Een digitaal loket moet het gebruik van elektronische enkelbanden verdubbelen. Rechters en officieren van justitie kunnen daarmee makkelijker een enkelband bestellen.


'Elektronisch toezicht te weinig toegepast' (Foto: Novum)

FOK! wat een weer...Herfst

Goedemorgen! We laten de zomer achter ons vandaag en het weer lijkt zich daar ook op aan te gaan passen. Vooral in het noorden zullen er vandaag nog een paar buien vallen, terwijl het in de rest van het land tot de avond droog zal blijven.

In het midden en zuiden zal de zon zich af en toe laten zien, maar daar lijkt het wel bij te zullen blijven. Ook in deze gebieden zullen de wolkenvelden waarschijnlijk wel in de meerderheid zijn. In het noorden zal het wolkendek waarschijnlijk helemaal gesloten blijven. Vanuit het noordwesten komt er een andere storing onze kant op en zal in de loop van de avond vrijwel overal perioden met regen gaan geven. De wind is vergelijkbaar met gisteren, maar zal in de avond gaan draaien naar het noordwesten. De temperatuur zal vandaag rond de 17 graden liggen.

Wat mij vooral opviel de afgelopen zomer was het grote aantal dagen met onweer. In het zuiden en oosten was er juist sprake van erg weinig onweer. Hier in Haarlem sta ik ik dit jaar al op 33 onweersdagen. Met name in juli en augustus onweerde het bijzonder vaak en vielen er grote hoeveelheden regen.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

HagelbuiPapabear kreeg gisteren in de ochtend deze flinke hagelbui over zich heen. De foto is gemaakt in Alkmaar.

[TGS] Resident Evil 6 gooit alle remmen los

Capcom heeft een nieuwe trailer van Resident Evil 6 ter ere van de Tokyo Game Show uitgebracht. In de trailer is het wederom actie, drama en, uh, actie.

Capcom wil er met Resident Evil 6 geen gras over laten groeien: de speler moet op het puntje van zijn stoel zitten. Constant. We zien onder andere actie door middel van sneeuwscooters, helicopters, boten en vrij grote gemuteerde monsters die jou maar al te graag dood willen maken. Een mens zou voor minder met pensioen gaan.

Resident Evil 6 komt in 2 oktober uit voor Xbox 360, PlayStation 3 en ooit voor pc.

Half jaar cel voor pesten collega

Iedereen heeft het waarschijnlijk wel eens gedaan: zout in de koffie van een collega gooien, een stagaire een pak vierkante rondjes laten halen of een link naar een liedje van Rick Astley naar de secretaresse sturen. Een viertal Belgen zijn zulke kantoorgrappen evenwel zuur opgebroken. Ze zijn namelijk tot fikse straffen veroordeeld wegens de pesterijtjes.

Het begon vijf jaar terug, toen slachtoffer Pascal bij een machineproducent in Zedegem kwam werken. Zijn collega's, tussen 42 en 55 jaar oud, begonnen hem al snel te treiteren. Ze stopten afvalresten in zijn werkzak en ze braken zijn kluisje open. Daarnaast likten ze regelmatig aan zijn oor. De coup de grâce kwam in de vorm van een foto die bewerkt werd met Photoshop en op het werk werd opgehangen.

De verdachten verweerden zich nog door te stellen dat het slachtoffer erom gevraagd heeft door zelf treitergedrag te vertonen. De rechter wilde daar niet aan, en heeft de mannen ieder tot een half jaar cel veroordeeld en een gezamelijke boete van 11.400 euro. Het slachtoffer was niet in de rechtszaal aanwezig. Hij zit namelijk thuis in een poging om alles zo snel mogelijk te vergeten, met behulp van een psychiater.

Het is op het moment van schrijven bij de redactie onbekend of de rechter als verzachtende omstandigheid heeft meegenomen dat Pascal vijf jaar lang de schoonste oren van Zedegem heeft gehad.

Wilders sneert naar Sap

PVV-leider Geert Wilders heeft donderdag tijdens een Kamerdebat over de verkiezingsuitslag uitgehaald naar GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap, die het in een speech op de uitslagenavond 'fantastisch nieuws' noemde dat de PVV flink had verloren.

"Leedvermaak siert een politicus niet, al helemaal niet als je zelf flink verloren hebt", zei Wilders, zonder Sap bij naam te noemen. Wilders wees erop dat PVV en GroenLinks beide hebben verloren. "Maar wij nemen ons verlies manmoedig. Tegenslag is het moment waarop je moet laten zien wat je waard bent."

Wilders memoreerde dat de PVV nog altijd de derde partij van Nederland is. Hij kondigde aan hard oppositie te gaan voeren tegen het paarse 'verstandshuwelijk' van VVD en PvdA. "Pim Fortuyn schreef ooit: paars moet flink op z'n lazer krijgen. Dat gaat nu gebeuren."

Sap kwam later in het debat terug op het verwijt van Wilders. "Het ging mij om het gedachtegoed van de PVV. Daarin staan wij tegenover elkaar", richtte Sap zich tot Wilders. Ze wenste de PVV en ook het CDA, dat eveneens verlies boekte, 'veel sterkte' met het verwerken van het verlies.


Wilders haalt zijn gram bij Sap (Foto: Novum)

RVR: minimumstraf niet effectief

De invoering van minimumstraffen kost de samenleving tientallen miljoenen euro's, zonder dat de misdaad effectief bestreden wordt. Dat blijkt donderdag uit onderzoek dat de Raad voor de rechtspraak liet uitvoeren.

De kern van het wetsvoorstel voor minimumstraffen is het zwaarder straffen van criminelen die binnen tien jaar opnieuw een zwaar misdrijf plegen. Als minimumstraf wordt dan minstens de helft van de maximale straf voor het delict opgelegd.

De wet zorgt er volgens de onderzoekers voor dat de misdaadcijfers dalen doordat criminelen langer vastzitten. "Als de crimineel in de bak zit kan hij niets doen", verklaren zij. Het prijskaartje van ieder delict dat hiermee voorkomen wordt, is zo'n vijf ton. Dat weegt echter niet op tegen de maatschappelijke schade van de meest zware delicten, namelijk zo'n 45 duizend euro. Alleen bij moord en doodslag zou dat anders liggen. Maar die feiten worden al zwaar bestraft, oordelen de onderzoekers.

Verder blijkt uit buitenlandse studies dat potentiële daders zich niet snel laten afschrikken door wettelijke minimumstraffen. In de Verenigde Staten zou de 'three strikes, you're out'- aanpak geen aantoonbaar preventief effect hebben. Volgens voorstanders van het wetsvoorstel zou de minimumstraf echter 'uitermate effectief' zijn als afschrikmiddel.

Het wetsvoorstel werd in januari ingediend bij de Tweede Kamer, maar de beslissing erover wordt pas genomen als er een nieuwe regering is. Omdat het thema volgens de raad actueel blijft is het feitenonderzoek nu naar buiten gebracht. De raad laat weten zich niet in de politieke discussie te willen mengen, maar 'zoveel mogelijk relevante feiten aan het voetlicht te brengen'.

Het wetsvoorstel van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) is omstreden. De Raad van State en de Raad voor de rechtspraak uitten eerder kritiek op de invoering van de minimumstraffen, maar daar trok het door de PVV gedoogde kabinet van VVD en CDA zich niets van aan.

'Suri heeft het toch zwaar met scheiding'

De scheiding van Katie Holmes en Tom Cruise trekt toch een zware wissel op hun dochter Suri. Aanvankelijk leek de 6-jarige goed om te kunnen gaan met de breuk van haar ouders, maar Suri heeft moeite zich aan te passen. Dat vertellen ingewijden aan het Amerikaanse blad Us Weekly.

"Ze zei dat de scheiding moeilijk is voor Suri en dat ze opstandig is", citeert een bekende Katie. De 33-jarige actrice houdt volgens de ingewijde echter voet bij stuk. "Katie zegt soms nee tegen Suri, maar ze weet ook dat Tom hun dochter gaat verwennen."

Het huwelijk van Holmes en Cruise strandde in juni toen de actrice een scheiding aanvroeg. Naar verluidt wilde Katie haar dochter beschermen tegen Scientology, waarvan Tom aanhanger is. Binnen twee weken troffen Holmes een Cruise een regeling, waarin onder meer is vastgelegd dat Suri bij haar moeder woont.

'Extreme' nepbuien om dijken te testen

De dijken langs de Ringvaart Wijde Wormer in Noord-Holland worden vanaf maandag getest op extreme hoeveelheden neerslag. Met een sproeiinstallatie worden zeldzame, heftige buien nagebootst om te zien wat het effect daarvan is op de stabiliteit van de dijken. Dat meldt het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier donderdag.

De buienproef vindt plaats op het Oudelandsdijkje en de Zuiderringdijk. Het waterschap simuleert er tot half november buien die eens in de tien, vijftig of zelfs honderd jaar voorkomen. Daarnaast wordt ook een deel van de Ringvaart van de Wijde Wormer afgedamd, om te zien wat het effect is van het stijgende water.

Het waterschap laat weten dat het fietspad op de Zuiderringdijk gewoon toegankelijk is tijdens de buientesten. Bij het fietspad worden borden geplaatst om passanten te waarschuwen voor een plotselinge 'regenbui' en met het verzoek even af te stappen.

Vrijwel alle inwoners van Noord-Holland wonen onder zeeniveau. Het hoogheemraadschap voert proeven uit om zijn kennis over dijken te vergroten en zo zorgvuldig om te gaan met maatschappelijk geld.

VS verkopen Apache-helikopters aan Indonesië

De Verenigde Staten willen acht Apache-helikopters verkopen aan Indonesië. Minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton heeft het Congres donderdag van dit voornemen op de hoogte gesteld.

Clinton zei na besprekingen met haar Indonesische ambtgenoot Marty Natalegawa dat de verkoop van de helikopters de band tussen Indonesië en de VS zal versterken. Ook het handhaven van de veiligheid in Zuidoost-Azië zou ermee gebaat zijn.


VS verkopen Apache-helikopters aan Indonesië (Foto: Novum)

Boetes en celstraffen voor prijsafspraken lcd-schermen

Een Taiwanees bedrijf en twee van zijn vroegere directeuren zijn donderdag door een Amerikaanse rechtbank tot vijfhonderd miljoen dollar boete en drie jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens hun aandeel in illegale prijsafspraken voor lcd-schermen.

De straffen zijn enkele van de zwaarste die ooit in een antitrustzaak zijn uitgesproken. Toch meent het Amerikaanse ministerie van justitie dat ze nog te mild zijn; het had 1 miljard boete en tien jaar gevangenisstraf geëist.

Rechter Susan Illston wees de eis af omdat AU Optronics al miljoenen heeft betaald of nog moet betalen in diverse civiele zaken die in de hele wereld zijn aangespannen. Ook wilde zij de twee ex-directeuren Hsuan Bin Chen en Hui Hsing niet te zwaar straffen, omdat zij niet op persoonlijk gewin uit waren, maar de door overproductie en kelderende prijzen geteisterde bedrijfstak oprecht dachten te helpen.

Door de prijsafspraken werden de prijzen voor lcd-schermen voor computers, televisies en andere elektronische apparaten kunstmatig hoog gehouden. Volgens de aanklagers betaalden gezinnen, scholen, bedrijven, liefdadigheidsorganisaties en overheden hierdoor te veel notebooks, beeldschermen en televisies.

Behalve AU Optronics waren ook Toshiba, LG, Hitachi, Sharp, Samsung en zeven andere Aziatische bedrijven bij de prijsafspraken betrokken. AU Optronics was het enige bedrijf dat niet schikte met het ministerie van justitie en het op een proces liet aankomen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.