FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Nieuwsarchief
Artikelen van maandag 17 september 2012

Franse rechtbank beslist dinsdag over foto's Kate

Een Franse rechtbank neemt dinsdag een besluit naar aanleiding van een aanklacht van prins William en Kate Middleton. Zij willen verdere publicatie van pikante foto's van de hertogin van Cambridge voorkomen. Het Franse blad Closer publiceerde vrijdag kiekjes waarop Kate topless te zien is.

De advocaten van het koninklijke echtpaar en uitgever Mondadori, dat blad Closer uitgeeft, troffen elkaar maandag in de rechtszaal. William en Kate willen een verbod op verdere publicatie van de foto's, gemaakt tijdens een vakantie in een kasteel in de Provence, en een schadevergoeding.

Het Britse koningshuis sprak na het verschijnen van de kiekjes van een 'groteske' inbreuk op de privacy. De plaatjes waren na Closer ook te zien in het Italiaanse tijdschrift Chi en de Ierse krant Irish Daily Star.

Aboutaleb: anti-islamfilm is humor

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb kan wel lachen om de internetfilm 'Innocence of Muslims'. Hij vindt de reacties op de rolprent buitenproportioneel, zowel van gelovigen als van overheden.

Volgens de Rotterdamse burgervader, zelf moslim, gaat het om een niet al te professioneel ogende film, die met een korreltje zout moet worden genomen. Het neerzetten van de profeet als een gangsterachtig oversekst type heeft in Aboutalebs optiek een komisch effect. Hij stelt dat de film dan ook niet te serieus moet worden genomen.

De burgemeester vindt de demonstraties tegen de film overdreven, vooral wanneer die met geweld gepaard gaan. Maar ook de mogelijke aanstalten van onder meer Duitsland en Rusland om de film te verbieden noemt hij overtrokken, en een gevaar voor de vrijheid van meningsuiting.

"Er komen juist veel mensen uit islamitische landen naar Europa omdat ze daar hun mening niet kunnen uiten", aldus Aboutaleb. Eenmaal hier moet blootstelling aan een andere kijk dus ook aanvaard worden, vindt hij. "Niemand heeft het recht om niet beledigd te worden."

[Serie A] Uitslagen speelronde 3

Afgelopen weekend werd in de Italiaanse Serie A de derde speelronde afgewerkt. Hieronder de statistieken.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
US Palermo Cagliari 1-1
AC Milan Atalanta 0-1
Chievo Lazio Roma 1-3
Fiorentina Catania 2-0
Genoa Juventus 1-3
Napoli Parma 3-1
Pescara Sampdoria 2-3
AS Roma Bologna 2-3
AC Siena Udinese 2-2
Torino Internazionale 0-2


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Juventus 3 3 0 0 9 9-2
2 Napoli 3 3 0 0 9 8-2
3 Lazio Roma 3 3 0 0 9 7-1
4 Sampdoria 3 3 0 0 8 6-3
5 Internazionale 3 2 0 1 6 6-3
6 Fiorentina 3 2 0 1 6 5-3
7 AS Roma 3 1 1 1 4 7-6
8 Catania 3 1 1 1 4 5-6
9 Torino 3 1 1 1 3 3-2
10 AC Milan 3 1 0 2 3 3-3
11 Genoa 3 1 0 2 3 5-6
12 Chievo 3 1 0 2 3 3-5
13 Parma 3 1 0 2 3 3-5
14 Bologna 3 1 0 2 3 4-7
15 Atalanta 3 1 1 1 2 2-2
16 Cagliari 3 0 2 1 2 2-4
17 Udinese 3 0 1 2 1 4-8
18 US Palermo 3 0 1 2 1 1-7
19 Pescara 3 0 0 3 0 2-9
20 AC Siena 3 0 2 1 -4 3-4


Topscorers

# Naam Club Doelpunten
1 Stevan Jovetic Fiorentina 4
2 Miroslav Klose Lazio 3

Programma volgende speelronde

Datum Thuis Uit
za 22 sep, 18:00 Parma Fiorentina
za 22 sep, 20:45 Juventus Chievo
zo 23 sep, 12:30 Sampdoria Torino
zo 23 sep, 15:00 Atalanta US Palermo
zo 23 sep, 15:00 Bologna Pescara
zo 23 sep, 15:00 Cagliari AS Roma
zo 23 sep, 15:00 Catania Napoli
zo 23 sep, 15:00 Internazionale AC Siena
zo 23 sep, 15:00 Udinese AC Milan
zo 23 sep, 20:45 Lazio Roma Genoa

CDA evalueert nederlaag opnieuw

Het CDA gaat de verkiezingsnederlaag evalueren. Een commissie moet, net als na de nederlaag in 2010, onderzoek doen waar het precies is misgegaan. Dat heeft het partijbestuur maandagavond besloten tijdens een vergadering in Utrecht.

Volgens een woordvoerder van het CDA is het gebruikelijk dat de verkiezingen worden geëvalueerd. De samenstelling van de commissie en de precieze opdracht worden volgende week bekendgemaakt. Het CDA verloor vorige week acht van de 21 zetels. Na de vorige verkiezingen in 2010 stelde het partijbestuur ook al een onderzoek in.

Tijdens de vergadering werden verder 'de zorgen en teleurstellingen' gedeeld. Wel blijft het bestuur unaniem achter partijleider Sybrand van Haersma Buma staan. Hij bepaalt ook de koers in de kabinetsformatie.

Tongende mannen zitten Linda de Mol dwars

Een fotoshoot in Marokko is niet verlopen zoals Linda de Mol had gehoopt. De presentatrice reisde af naar het land om kiekjes te maken voor een nieuwe editie van haar blad Linda. Er zouden foto's worden gemaakt op een markt in Marrakesh, maar de vergunning daarvoor werd plots ingetrokken vanwege een pikant plaatje.

"Omdat een van de mensen, die daar verantwoordelijk voor is, Linda magazine even gegoogled had, op onze website belandde en als eerste een foto van twee tongende mannen zag", vertelt De Mol in een filmpje op de website van haar blad. "En dat vinden ze in Marokko niet zo'n goed idee."

De fotoshoot vond uiteindelijk plaats in het hotel waar het gezelschap van tijdschrift Linda verbleef.

[JL] Telstar en Emmen blijven steken op remise

Telstar heeft maandagavond nagelaten naar de vijfde plaats in de Jupiler League te stijgen. De ploeg van Marcel Keizer bleef in eigen huis steken op een doelpuntloos gelijkspel tegen FC Emmen. Bij winst had Telstar de vijfde plaats overgenomen van FC Volendam, nu resteert de achtste plaats met acht punten uit vijf duels. Emmen pakte het derde punt van het seizoen en steeg een plekje naar de zestiende plaats.

In eigen stadion had Telstar in het begin het betere van het spel. De thuisploeg kreeg een kans via Leandro Resida, maar de vleugelspeler schoot over. Halverwege de eerste helft nam Emmen het initiatief over. Alexander Bannink had zijn ploeg op voorsprong kunnen schieten, maar de aanvallende middenvelder liet twee enorme kansen liggen.

Ook in de tweede helft was Emmen iets sterker. De bezoekers creëerden wederom een goede mogelijkheid, maar ditmaal had Eldridge Rojer het vizier niet op scherp staan. In de slotfase richtte Telstar zich weer op. De bedrijvige Resida had zijn ploeg in de slotfase alsnog de zege kunnen bezorgen, maar kopte van dichtbij naast.

Bannink werd nog met tweemaal geel van het veld gestuurd, Telstar kon echter niet profiteren.

Olympische gluurder bekeek zwemsters

Een 25-jarige Brit is betrapt toen hij leden van de Chinese olympische vrouwenzwemploeg begluurde tijdens het omkleden. Een rechter bepaalde maandag dat hij naar de gevangenis moet als hij in de komende vijf jaar ook maar één voet zet in een vrouwentoilet of -kleedkamer.

De man was de kleedkamer van een zwemtrainingscentrum binnengeglipt en werd ontdekt toen hij over de rand van de hokjes probeerde te kijken. Toen medewerkers van het centrum op onderzoek uitgingen, hield hij zich in een kleedhokje verstopt en probeerde hij een vrouwenstem op te zetten.

Martinez: "Valencia zal het Bayern lastig maken"

Javi Martinez voorziet een zware dobber voor Bayern München tegen Valencia. De kersverse aanwinst kent de Spanjaarden goed.

Martinez kwam deze zomer over van Athletic Bilbao en speelde dus al veelvuldig tegen Valencia. Komende woensdag komt Los Che naar Beieren om hun eerste Champions League-duel af te werken tegen Bayern. Martinez waarschuwt zijn nieuwe club voor de kracht van de Spanjaarden.

"Ik ken Valencia erg goed en heb al redelijk veel tegen ze gespeeld", aldus de middenvelder op de officiële clubwebsite van Bayern. "Ze zullen het ons ongetwijfeld erg lastig gaan maken, want ze hebben een goede ploeg. Ze zijn er gebalanceerd, hebben veel snelheid en zetten hun tegenstander vaak onder druk."

Voor Martinez is het duel van dinsdag hoe dan ook bijzonder. "Ik heb nog nooit in de Champions League gespeeld. Het is een erg belangrijke wedstrijd voor ons. Bayern heeft vorig jaar de finale gehaald en we behoren daarom tot de favorieten in deze competitie."

Koeman: "Inderdaad gesproken met Drenthe"

Feyenoord-coach Ronald Koeman erkent dat hij afgelopen zomer inderdaad heeft gesproken met Royston Drenthe, die graag naar Rotterdam-Zuid was teruggekeerd.

De middenvelder is momenteel transfervrij en hoopte afgelopen zomer op een terugkeer naar Feyenoord. Drenthe besloot zelf contact op te nemen met de Stadionclub, maar kreeg van trainer Koeman uiteindelijk te horen dat een transfer niet mogelijk was. De beperkte financiële ruimte was daarvoor de belangrijkste reden.

"Telefonisch heb ik hem inderdaad gesproken, omdat hij contact zocht met ons. Ik heb Royston uitgelegd dat we voor zijn positie genoeg spelers in dienst hebben en dat we het weinige geld in kas wilden besteden aan een spits. Dat was alles", zo laat Koeman optekenen door Voetbal International.

Drenthe lijkt zich deze week toch nog een nieuwe club te vinden. De voormalige speler van onder meer Real Madrid en Hercúles heeft inmiddels de gesprekken geopend met het Griekse PAOK Saloniki, dat serieus hoopt op de komst van de Rotterdammer.

'Mario op iOS'

Onze vriendelijke loodgieter Mario is al jaren het boegbeeld van Nintendo en komt waarschijnlijk nooit naar iOS. Gelukkig hebben we daarvoor 3D Cartoon Land, een game die totaal niet lijkt op Mario Bros. In de game is het de bedoeling om op vijanden te springen en muntjes te verzamelen, komt dat bekend voor?

3D Cartoon Land speelt zich af in een vrolijke en kleurrijke wereld waarin we met een kleine blond meisje spelen. Toevallig lijkt haar outfit een heel klein beetje op de outfit van Mario. Terwijl je muntjes verzamelt is het wel uitkijken voor boze schildpadden die je aanvallen. 3D Cartoon Land is nu exclusief verkrijgbaar voor iOS en kost maar 1$.

3D Land3D Land3D Land3D Land3D Land 

Levering 1000 medicijnen door groothandel gestaakt

Brocacef Groothandel, dat geneesmiddelen en medische producten distribueert, zal vanaf 1 november ongeveer 1000 geneesmiddelen niet meer leveren aan apotheken. Dat maakte het bedrijf maandag bekend.

Door het preferentiebeleid van zorgverzekeraars en het systeem van de laagste prijsgarantie, zijn de prijzen van een aantal geneesmiddelen fors gedaald. Daardoor zijn de marges voor de groothandel voor de geneesmiddelen zodanig afgenomen dat volgens Brocacef 'de levering hiervan bedrijfseconomisch niet meer verantwoord is'.

Grote brand verwoest motorzaak Slagharen

Een grote brand heeft maandagavond een motorzaak in Slagharen in de as gelegd. Twee opslagschuren met honderden motoren zijn in vlammen opgegaan, zegt een woordvoerder van de brandweer.

Het vuur ontstond even voor 19.00 uur in het pand aan de Herenstraat en zorgde voor grote rookontwikkeling, wat tot ver in de omgeving te zien was. De brandweer kon voorkomen dat twee naastgelegen panden ook ten prooi vielen aan het vuur. Even voor 20.30 uur werd het sein brand meester gegeven. De brandweer verwacht nog uren bezig te zijn met nablussen.

Abortus in week 39: 8 jaar cel

Een 35-jarige vrouw uit het Engelse New Yorkshire is vandaag tot acht jaar cel veroordeeld omdat ze bij zichzelf een abortus heeft uitgevoerd toen ze al 39 weken zwanger was. Dat deed ze omdat ze er vanuit ging dat het kind niet door haar man verwekt was, maar door haar minnaar.

In 2010 had de vrouw bij zichzelf een miskraam veroorzaakt door zichzelf te vergiftigen. De rechter herkende in de abortus geen enkele vorm van respect voor menselijk leven en oordeelde dan ook dat de abortus niets meer of minder was dan moord.

Middenvelder Silva verlengt contract bij City

Spaans international David Silva heeft maandag zijn contract bij Manchester City verlengd. De 26-jarige middenvelder tekende een contract dat hem tot de zomer van 2017 aan de landskampioen van Engeland verbindt. Zijn oude verbintenis liep tot 2014.

Silva volgt het voorbeeld van keeper Joe Hart en aanvoerder Vincent Kompany, die eerder al hun contracten verlengden. "Ik voel me erg gelukkig bij de club, het voelt als thuis voor mij", laat hij op de clubsite weten. "Ik hoop dat de komende vijf seizoenen net zo verlopen als de laatste twee en wil nog meer prijzen winnen, het liefst de Champions League."

Silva, in 2010 overgekomen van Valencia, speelde in twee seizoenen al meer dan zeventig wedstrijden voor de Citizens. Afgelopen seizoen werd de kleine dribbelaar verkozen in het elftal van het jaar van de Premier League en werd hij achter Robin van Persie tweede in de verkiezing speler van het jaar.


Middenvelder Silva verlengt contract bij City (Foto: Novum)

Straatroofvlegels opgepakt in Groningen

Met de aanhouding van drie 14-jarige jongens heeft de politie vermoedelijk drie gewelddadige straatroven van vrijdag opgelost. Vrijdag werd al een jongen aangehouden, de andere twee maandag. Bij de straatroven op een fietspad moesten jongeren hun mobiele telefoon en portemonnee afgeven.

De verdachten worden de komende dagen verhoord. De vrijdag opgepakte jongen is al voor de rechter-commissaris geweest. Die besliste dat hij nog niet naar huis mocht.

FOK!filmtip van de dag: Jumper

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Vanavond om 20.30 uur start de leuke actiefilm Jumper. ’s Ochtends een ontbijt op de sfinx in Cairo, ’s middags surfen in Fiji en ’s avonds vanaf de Big Ben genieten van de skyline van Londen. Voor David Rice (Hayden) is dit doodgewoon. David heeft op zijn 15e ontdekt dat hij kan teleporteren. Als hij zich focust op een bepaalde locatie, komt hij daar uiteindelijk ook terecht. En waarom zou je deze gave niet uitbuiten? David berooft een bank door zich in de kluis van een bank te teleporteren en hij verhuist met het geld naar New York om voor zichzelf te beginnen. Acht jaar later geniet David van zijn geld en gave. Maar als David zijn oude vriendin Millie (Rachel) meeneemt naar een reis naar Rome komt hij Griffin (Jamie) tegen. Griffin heeft ook de gave van teleporteren en vertelt hem dat de teleporteerders, beter bekend als 'jumpers' worden opgejaagd door een speciale eenheid van de regering. Leidinggevende hiervan is Roland (Samuel), die er alles voor doet om iedere jumper af te maken.

Jumper

Hagenezen leuren met varkenshaasjes

Twee mannen uit Den Haag zijn zondag aangehouden voor heling, omdat zij op het Plein varkenshaasjes aanboden die vermoedelijk eerder waren gestolen. Dat meldt de politie maandag.

De politie werd getipt door een bedrijfsleider van een nabijgelegen restaurant, waarop de mannen van 44 en 46 jaar konden worden aangehouden op de Herenstraat. Bij een van hen werd een plastic tas aangetroffen met varkenshaaspakketten uit verschillende supermarkten. De man zei de pakketten met winst te willen doorverkopen.

De politie vermoedt dat het om gestolen varkenshaasjes ging en onderzoekt de zaak. De twee Hagenaren zijn vastgezet.

Commando's roepen in NBA 2K13

In een nieuwe trailer van NBA 2K13 staat het gebruiken van Microsofts Kinect centraal. Tijdens het spelen met Kinect actief kun je verschillende commando's roepen die dan in het spel uitgevoerd worden.

Denk bij de commando's aan dingen zoals een speler wisselen of bepaalde tactische formaties. Als je een spelletje wint kun je volgens het filmpje ook 'Gatorade' roepen wat er voor zorgt dat de coach overgoten wordt door de sportdrank. De game komt 5 oktober uit, bekijk de trailer hieronder.

Rusland wil anti-islamfilm verbieden

Het Russische openbaar ministerie wil de anti-islamtische film Innocence of Muslims verbieden. De film heeft wereldwijd al geleid tot gewelddadige protesten. Het openbaar ministerie gaat de rechter vragen de film te verbieden, vanwege het extremistische karakter en het feit dat gelovigen worden beledigd. Internetproviders is al gevraagd om pagina's waar de video te vinden is, te blokkeren.

In het in de Verenigde Staten gemaakte Innocence of Muslims wordt de profeet Mohammed belachelijk gemaakt. Het plan van het Russische openbaar ministerie is vermoedelijk ingegeven door de angst van het Kremlin dat de film zorgt voor onrust bij Russische moslims, die in veel Russische provincies een meerderheid vormen.

'Mensen negeren argumenten tegenstanders'

FOK!kers zullen het allemaal herkennen: je zit in een discussie en de ander is niet over te halen, ondanks een stortvloed van argumenten. Maar begin de volgende keer niet direct insinuaties te maken over het gebrek van intelligentie van de ander. Het is goed mogelijk dat hij gewoon niet zit op te letten.

Een groep onderzoekers heeft namelijk ontdekt dat mensen geestelijk afwezig lijken te zijn als de info die geboden wordt hen niet aanstaat. De wetenschappers sloten computers op mensen aan die hartslag, het zweten en het bewegen van gezichtsspieren meten. Vervolgens lieten ze hen filmpjes van Amerikaans presidentskandidaten Barack Obama en John McCain zien.

Tijdens het kijken viel iets bijzonders op: onpartijdige proefpersonen hadden een gematigde fysiologische reactie op filmpjes van beide kandidaten, terwijl partijdige proefpersonen heftig reageerden op filmpjes van hun held, terwijl ze volledig niet reageerden op filmpjes van de ander.

Volgens onderzoekster Zheng Wang is de conclusie duidelijk: "Als mensen blootgesteld worden aan informatie [..] die hen tegenstaat, dan negeren ze dat in essentie." Ze legt uit waarom deze conclusie opzienbarend is: "Veel onderzoeken hebben aangetoond dat we ons onbewust selectief blootstellen aan informatie die onze bestaande meningen ondersteunt. Maar deze studie wijst ook aan dat zelfs wanneer we aan informatie blootgesteeld zijn, onze aandacht nog steeds hoogst selectief is."

Dus, de volgende keer dat de tegenpartij je argumenten afwijst is dat niet omdat de argumenten slecht zijn, maar omdat de anderen selectief lezen. Want het kan natuurlijk niet zo zijn dat jouw mening zuigt.

Belgische moslims veroordelen rellen

Islamitische verenigingen in België hebben de rellen rondom protesten tegen de internetfilm 'Innocence of Muslims' scherp veroordeeld. Moslims moeten dergelijke provocaties negeren, aldus de organisaties.

"Dit is absoluut niet het gedrag van een moslim", stelt de Antwerpse imam Nordine Taouil, voorzitter van de Moslimraad, tegenover de Vlaamse omroep VRT. Volgens hem is de film bedoeld om verschillende levensbeschouwelijke groepen tegen elkaar op te zetten. Zaterdag werden meer dan tweehonderd mensen opgepakt bij protesten tegen de film.

Volgens Mohammed Chakkar van de Federatie Marokkaanse Verenigingen zijn degenen die herrie schopten, niet representatief voor de moslimgemeenschap. "Bebaarde jongeren kwamen samen om te protesteren tegen een film die ze waarschijnlijk niet gezien hebben", aldus Chakkar. Hij voegt eraan toe dat hij liever had gezien dat de politie de relschoppers preventief had opgepakt.

Shorttrackster Van Doorn beëindigt carrière

Annita van Doorn stopt met schaatsen. De 29-jarige shorttrackster kan zich niet meer motiveren voor de trainingen. Van Doorn was negen jaar op het hoogste niveau actief. De timing van haar afscheid is opvallend, aangezien ze met de aflossingsploeg succesvolle jaren achter de rug heeft.

Het damesteam werd twee jaar terug vierde op de Olympische Spelen in Vancouver. Daarna volgden nog twee Europese titels en een zilveren medaille op het WK. Van Doorn gaat weer als fysiotherapeut aan de slag en begint over twee weken met een opleiding orthopedisch geneeskunde als verdieping van haar vakgebied.

"Ik heb altijd met veel plezier getraind, daardoor heb ik ook zo lang op het hoogste niveau kunnen schaatsen", legt Van Doorn uit. "Maar het vuur dat ik altijd heb gehad, is er niet meer en ik ben ervan overtuigd dat ik dat vuur nodig heb om tot mooie prestaties te komen."

Personeel steelt afval

Alle medewerkers van de milieustations in de gemeente Breda hebben lange tijd herbruikbaar afval voor eigen gebruik van de stort gestolen. Voor een van hen dreigt strafontslag, voor de overige negentien disciplinaire maatregelen, laat de gemeente maandag weten.

Na onderzoek door een bedrijfsrecherchebureau bleek dat de twintig tegen de regels afval mee naar huis namen. Het ging daarbij om onder meer bouwmaterialen, speelgoed, pvc en fietsen of onderdelen daarvan. Sommige medewerkers deden dat een aantal keer per jaar, maar sommigen namen een paar keer per week spullen mee. Er zijn geen aanwijzingen voor georganiseerde handel.

[WK] Froome trekt zich terug van tijdrit

Chris Froome laat woensdag de individuele tijdrit op het WK in Limburg schieten. De nummer twee van de Tour de France wil zich volledig focussen op de wegwedstrijd van zondag, meldt de Britse wielerbond maandag. Eerder meldden al diverse andere kanshebbers zich af. Door het ontbreken van onder anderen Bradley Wiggins en Fabian Cancellara is sprake van een gedevalueerd WK.

Froome was op de olympische tijdrit in Londen nog derde, achter Wiggins en de in Limburg wel aanwezige Tony Martin. Ook in de Tour maakte de Britse Keniaan indruk in de races tegen de klok. Door het ontbreken van Froome is Alex Dowsett de enige Britse deelnemer.

Guild Wars 2 contentupdates en uitbreidingen gratis

Arenanet-directeur Colin Johanson maakt via het officiële forum van Guild Wars 2 bekend dat de allereerste uitbreiding voor de game gratis zal zijn. Dit geldt ook voor de grotere 'content updates' binnen GW2. 

No need to buy them, Gw2 will feature consistent free content updates and in-game events going forward. Our goal is to make it so you get more from Gw2 for free than you get from a game you pay a subscription for”, aldus Johanson. 

Wanneer de nieuwe uitbreiding wordt uitgebracht is nog niet bekend. Wel kunnen we alvast genieten van het feit dat we niet hoeven te betalen voor toekomstige uitbreidingen. 

[CL] Klopp verwacht dat Ajax vasthoudt aan speelstijl

Jürgen Klopp rekent dinsdagavond op een attractief Champions Leagueduel tussen Borussia Dortmund en Ajax. Dat zei de trainer van de Duitse landskampioen maandag op een persconferentie. "Ik verwacht twee ploegen die willen voetballen en vasthouden aan hun eigen speelstijl." Klopp benadrukte verder het belang van spelplezier.

Sebastian Kehl verwacht dat Dortmund in het kampioenenbal beter voor de dag komt dan vorig jaar, toen de club uitgeschakeld werd in een poule met Arsenal, Olympique Marseille en Olympiakos. "Dortmund is nu een stuk verder. Wij hebben geleerd van vorig seizoen." Kehl noemde de poule, met daarin ook Real Madrid en Manchester City, waanzinnig zwaar.

De 32-jarige middenvelder is vol vertrouwen. "Ik zie het duel tegen Ajax positief tegemoet." Het Westfalenstadion is met 65.829 verkochte kaarten volledig uitverkocht. Ongeveer 3300 supporters komen uit Nederland.

'Fenerbahçe enkele weken zonder Kuijt'

Dirk Kuijt is enige tijd niet inzetbaar voor Fenerbahçe. De 32-jarige Katwijker viel zondag in het competitieduel met Mersin Idman Yurdu uit met een hamstringblessure. Uit onderzoek is gebleken dat Kuijt met een scheurtje in zijn hamstring twee tot zes weken zoet is, meldt Voetbal International maandag.

De kwetsuur is een tegenvaller voor Kuijt, die voortvarend bij zijn nieuwe club is begonnen met zes goals in de eerste negen officiële wedstrijden. De Turkse grootmacht staat na vier speelronden derde in de Süper Lig. In de laatste voorronde van de Champions League werd Fenerbahçe uitgeschakeld door Spartak Moskou, waardoor de club is aangewezen op de Europa League.

Blair: Arabische wereld moet nog hervormen

De Britse oud-premier Tony Blair ziet de betogingen tegen de anti-islamfilm als de uiting van een strijd tussen de vernieuwingsgezinden in de Arabische wereld en de "zeer machtige krachten van de reactie". Hij denkt dat er nog wel een generatie overheen zal gaan voor sommigen zich aan de moderne tijd hebben aangepast.

Blair, premier van 1997 tot en met 2007, is nu speciaal gezant voor het Midden-Oosten. Hij noemde voor de Britse omroep BBC de film "lachwekkend" en de reactie van de betogers "zeer verkeerd". Blair vindt dat de politieke en religieuze leiders van de landen waar gewelddadige betogers de straat zijn opgegaan, erop moeten wijzen dat er een "geschikte moderne manier is om geloof en democratie in een open samenleving te verzoenen".

Blair: Arabische wereld moet nog hervormen
Blair: Arabische wereld moet nog hervormen (Foto: ANP)

Polen komen terug op akkoord gelijke betaling

Het Poolse installatiebedrijf Remak wil zijn Poolse werknemers toch geen cao-loon betalen. Remak had dat twee weken geleden in de rechtbank beloofd, maar komt daar volgens vakbond FNV Eemshaven nu op terug.

Twee weken geleden diende een door de vakbond aangespannen kort geding bij de rechtbank in Groningen. FNV Eemshaven wilde daarmee afdwingen dat Remak zich aan de Nederlandse cao gaat houden zodat de achthonderd Poolse werknemers in Nederland hetzelfde cao-loon krijgen als werknemers uit Nederland. De twee partijen bereikten in de wandelgangen van de rechtbank een akkoord nadat de rechter ze met klem had aangeraden er zelf uit te komen.

Remak heeft volgens FNV nu echter laten weten de reiskostenvergoeding en de woonvergoeding voor werknemers van het loon af te willen trekken. De vakbond wil daar niets van weten, waardoor het kort geding aankomende woensdag nu alsnog doorgang vindt.

Bestuurder Masja Zwart van FNV Eemshaven vindt dat Remak 'vervelende spelletjes' speelt. "Al in januari hebben we Remak gemaand het cao-loon te betalen. Nu puntje bij paaltje komt, komen ze terug op een afspraak."


Polen komen terug op akkoord gelijke betaling (Foto: Novum)

[WK] Rus Vorobyev wint tijdrit beloften, Dumoulin tiende

De Rus Anton Vorobyev is maandag wereldkampioen tijdrijden geworden bij de beloften. Voor de 36 kilometer tussen Landgraaf en Valkenburg had hij 44.09 minuten nodig. Australië pakte het zilver en brons. Rohan Dennis gaf ruim 44 tellen toe, Damien Howson had 51 seconden meer nodig dan Vorobyev.

De Nederlandse kanshebber Tom Dumoulin finishte als tiende. Na een achtste en een zevende doorkomsttijd leverde hij op het laatste stuk wat in en kwam uiteindelijk op 1.40 minuten van Vorobyev aan. Jasper Hamelink gaf 2.41 toe en werd daarmee 21e.

Namens Curaçao werd Quinten Winkel in Limburg 56e. Zijn eilandgenoot Hillard Cijntje eindigde als 61e van de 67 gestarte renners.

Opgedoken fiets niet van Tanja Groen

De fiets die eind augustus uit de Maas werd gevist is niet van de vermiste Tanja Groen. Ook de buis, die een week later werd opgedoken, heeft niets met de zaak te maken. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt. Amateurduikers doken de fiets en buis op op aanwijzing van een paragnost, een roedeloper.

Na onderzoek blijkt dat de fiets van een ander merk is. Eerder liet de politie al weten dat het framenummer en de postcode die erin zouden moeten staan, ontbreken. De aangetroffen buis is vermoedelijk een buis die werd gebruikt bij het overladen van cement in schepen. Er heeft geen lichaam ingezeten.

De politie heeft de ouders van Groen op de hoogte gesteld. Eerder ging de politie nog uit van een onderzoekstijd van zes weken.

Tanja Groen verdween in augustus 1993 toen ze 's nachts vanuit Maastricht naar het nabijgelegen dorp Gronsveld fietste. Ze was destijds 18 jaar.

Iran levert felle kritiek op IAEA

'Terroristen en saboteurs' zijn mogelijk geïnfiltreerd bij het Internationaal Atoomenergie Agentschap in een poging het atoomprogramma van Iran te doen ontsporen. Dat heeft de chef van het Iraanse atoomprogramma Fereydoun Abbasi maandag gezegd op een conferentie van het IAEA in Wenen. Het is een keiharde aanval op de integriteit van het IAEA en het onderzoek dat de VN-organisatie wil doen naar aantijgingen dat Teheran een kernwapen nastreeft.

"Terroristen en saboteurs zijn mogelijk geïnfiltreerd en nemen mogelijk in het geheim beslissingen", aldus Abassi. IAEA-inspecteurs bezochten kortgeleden een nucleaire fabriek, kort nadat de elektriciteitsleidingen naar de fabriek waren opgeblazen. Volgens Abassi was dit geen toeval. "Heeft het bezoek iets te maken met die explosie?", vroeg hij zich hardop af. Krachten die tegen Iran zijn worden volgens Abassi geholpen door het IAEA, zelfs als het agentschap 'oprecht en met absolute eerlijkheid' rapporteert, omdat de informatie die het IAEA verzamelt 'eenvoudig toegankelijk is voor saboteurs en terroristen'.

Abassi had niet alleen felle kritiek op het IAEA, maar ook op de Verenigde Staten. Hij laat daarmee zien dat Iran vastbesloten is door te gaan met het atoomprogramma, ondanks grote internationale druk. De uitspraken van Abassi zijn voer voor Israëlische leiders die al lange tijd zeggen dat diplomatieke pogingen en economische sancties vooralsnog niet tot resultaat hebben geleid. Zij menen dat militair ingrijpen de enige mogelijkheid is om het Iraanse atoomprogramma tot staan te brengen.

De afgelopen week heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de Amerikaanse president Barack Obama en andere wereldleiders opgeroepen duidelijk te maken wanneer Iran te maken kan krijgen met een militaire aanval. Obama heeft echter geweigerd hier op in te gaan en zei slechts dat alle opties nog steeds op tafel liggen.

Iran heeft al gewaarschuwd dat het verwoestend terugslaat als Israël een aanval uitvoert. Maandag zei Abassi bovendien dat een Israëlische aanval er niet voor zal zorgen dat het atoomprogramma vertraging oploopt. Deskundigen hebben 'manieren bedacht waardoor de nucleaire faciliteiten intact blijven als ze worden aangevallen', aldus Abassi, die verder niet wilde uitweiden. Abassi ontkent dat Iran een kernwapen wil produceren en heeft maandag opnieuw gezegd dat Iran slechts vreedzame bedoelingen heeft, zoals het opwekken van energie en het produceren van medische isotopen. "De Islamitische Republiek Iran is altijd tegen de productie en het gebruik van massavernietigingswapens geweest en zal dit altijd veroordelen", zei hij.

Frans Bauer verkozen tot beste entertainer

Frans Bauer is verkozen tot de beste entertainer van Nederland. De 38-jarige volkszanger ontvangt de Sena Entertainment Award 2012, een prijs van rechtenorganisatie Sena.

"Met deze award zetten wij een van de meest veelzijdige artiesten van Nederland in het zonnetje", zegt Markus Bos, algemeen directeur van Sena. "Frans is een echte entertainer. Hij vermaakt het Nederlandse publiek al jaren."

De prijs wordt donderdag uitgereikt tijdens Buma NL, een conferentie en showcasefestival in Den Bosch ter promotie van Hollandse muziek. Bauer maakt ook kans op drie Buma NL Awards, die daar eveneens worden uitgereikt.


Frans Bauer verkozen tot beste entertainer (Foto: Novum)

Vier arrestaties bij inval woonwagenkamp

Bij een grootschalige inval op een woonwagenkamp in Utrecht zijn maandag vier mensen aangehouden. De actie richtte zich op drugs, wapens en bewijzen van witwassen, meldt de politie.

De doorzoeking begon in de vroege ochtend in vier woningen, bijgebouwen en voertuigen. Tegen het middaguur waren de woningen helemaal doorzocht. Bij de actie was naast onder meer hondenbrigades en de recherche ook justitie betrokken. Een team van defensie heeft gezocht naar verborgen ruimtes.

Meer dan tien personenauto's, wapens en een onbekende hoeveelheid verdovende middelen zijn in beslag genomen.


Vier arrestaties bij inval woonwagenkamp (Foto: Novum)

'McLaren hengelt naar Perez'

Het Formule 1-team McLaren lijkt rekening te gaan houden met een vertrek van Lewis Hamilton. Volgens de Daily Mail is Sauber-coureur Sergio Perez in beeld om de wereldkampioen van 2008 te vervangen.

Hamilton en McLaren hebben nog altijd geen contract gesloten voor het komende seizoen. Waar The Guardian denkt dat de wereldkampioen van 2008 deze week zijn keuze bekend zal maken laat The Times weten dat het nog wel even kan gaan duren. De Brit zou namelijk naast McLaren ook bij Mercedes kunnen tekenen, een team waar hij meer vrijheden heeft.

McLaren had in eerste instantie geen rekening gehouden met het vertrek van Hamilton, maar bereidt zich hier nu toch op voor. De tot de Ferrari Driver Academy behorende Perez zou de Brit moeten vervangen. Volgens The Times is het mogelijk dat Perez voor McLaren racet, maar nog steeds bij Ferrari in het opleidingsprogramma blijft zitten.

Klopjacht naar jongens met vuurwapen

De politie zoekt maandag in Schiedam een jongen die een vuurwapen bij zich zou hebben. Een flat aan het Bart Verhallenplein is omsingeld. Een tweede verdachte kon na een achtervolging worden gepakt. Agenten losten daarbij een waarschuwingsschot, laat een woordvoerder van de politie weten.

Een voorbijganger zag hoe een van de jongens de ander zijn vuurwapen liet zien en waarschuwde de politie. Bij aankomst van de agenten sloegen de twee op de vlucht. Een van hen kon daarna worden aangehouden, de tweede zou zich in of rond de flat ophouden. Een vuurwapen is inmiddels gevonden.

Hirsi Ali kritisch over Westerse overheden

Ayaan Hirsi Ali is kritisch over de Westerse aanpak van religieus geweld van extremistische moslims. Regeringen hebben volgens haar de 'incoherente neiging' om de vrijheid van meningsuiting te verdedigen, terwijl ze de resultaten ervan veroordelen. Dat schrijft ze in een maandag gepubliceerd artikel in het blad Newsweek.

De voormalig VVD-politicus reageert in het stuk op de rellen van de afgelopen week in de Arabische wereld. Vorige week braken onlusten uit in onder meer Egypte, Libanon, Jemen en Indonesië na de publicatie van een anti-islamitische film waarin de spot wordt gedreven met de profeet Mohammed.

Hirsi Ali schrijft in het artikel dat de moslims die vinden dat godslasteraars het verdienen om gestraft te worden, geen minderheid vormen. "Integendeel", aldus de publiciste. "Ze vertegenwoordigen een hoofdmoot van de hedendaagse islam." De moslims en 'ex-moslims' die het geweld veroordelen worden volgens haar gemarginaliseerd.

In de film, waarvan delen op Youtube zijn gezet, heeft de profeet seks en roept hij zijn rol als boodschapper van het woord van Allah in twijfel. De betogers vinden de video een belediging van de profeet Mohammed.

In Libië werden de Amerikaanse ambassadeur en drie medewerkers van de ambassade gedood door betogers. Duitsland overweegt een vertoningsverbod van de film.

Het artikel van Hirsi Ali kon overigens vrijwel direct rekenen op kritiek. De Egyptische-Amerikaanse journalist Mona Eltahawy wees het Amerikaanse tijdschrift er gegriefd op dat de gewelddadige betogers een minderheid van moslims in de Arabische wereld vormen.

Woordvoerder Boko Haram doodgeschoten

Nigeriaanse soldaten hebben maandagochtend de woordvoerder en een regionale commandant van de radicaalislamistische sekte Boko Haram doodgeschoten. Dat gebeurde volgens een legerfunctionaris bij een controlepost bij Mariri, buiten de noordelijke stad Kano.

De twee wilden naar Kano om medische hulp te halen voor de vrouw van de woordvoerder, zei de legerfunctionaris, die anonimiteit bedong. Boko Haram was niet te bereiken voor commentaar. De groep neemt meestal zelf contact op met journalisten als zij iets mee te delen heeft.

De sekte strijdt in het noorden van Nigeria voor de invoering van de sharia. Bij aanslagen zondag kwamen tien mensen om het leven. Doelwit van Boko Haram zijn leden van de Nigeriaanse veiligheidsdiensten, christenen en moslims die met de Nigeriaanse overheid samenwerken.

Dragon Age III officieel bekendgemaakt

In een blog op de officiële Dragon Age-website is bekendgemaakt dat Dragon Age III: Inquisition momenteel in ontwikkeling is. Er zijn nog niet heel veel dingen bekendgemaakt maar er zijn een paar kleine details vrijgegeven die je hieronder kunt lezen.

  • De game wordt ontwikkeld door mensen die aan vorige games hebben gewerkt en nieuw zijn in het bedrijf.
  • Over het verhaal is niks bekend maar de titel moet een hint geven.
  • Er wordt gewerkt met een nieuwe engine en de Frostbite 2-engine van DICE is de basis van deze nieuwe engine.
  • Grafisch moet de game er beter uit komen te zien. Daarnaast komen keuzes van spelers beter naar voren en zal er meer mogelijkheden in het spel zitten om dingen naar eigen wens aan te passen zoals 'volgers' en 'uitrusting'.
  • Er wordt al zo'n twee jaar in enige vorm aan het spel gewerkt.

Een releasedatum of platformen zijn nog niet bekendgemaakt. Binnenkort komen er meer details over het spel.

Cel en tbs geëist voor verkrachting 9-jarig meisje

Een 42-jarige man uit Aalst gaat als het aan justitie ligt vier jaar de cel in voor verkrachting van een 9-jarig meisje. Daarnaast eiste het Openbaar Ministerie in Den Bosch maandag tbs tegen de man. Volgens justitie werd het meisje door de Brabander bedwelmd en verkracht.

De man zou zich in juli 2006 hebben vergrepen aan het kind. Hij werd in augustus vorig jaar aangehouden. De Brabander zat op dat moment al in de gevangenis voor ontucht met minderjarigen en het verspreiden van kinderporno.

Het meisje werd verkracht op vakantiepark De Bergen in de Brabantse plaats Wanroij. In de zaak, die veel media-aandacht kreeg, werden ruim tweeduizend mensen gehoord. De uitspraak is over twee weken.

Tsjechische scheidsrechter voor PSV in Oekraïne

Miroslav Zelinka uit Tsjechië is door de UEFA aangewezen als arbiter voor de wedstrijd van PSV donderdag in de Europa League. De ploeg van Dick Advocaat neemt het die avond in Oekraïne op tegen Dnjepr Dnjepropetrovsk. FC Twente krijgt tijdens zijn openingsduel in de Grolsch Veste te maken met de Engelsman Michael Dean.

Dean fluit de Tukkers tijdens het Europa Leagueduel tegen het Duitse Hannover 96. De Engelsman is geen onbekende voor Nederlandse clubs. Drie seizoenen geleden floot Dean zowel Ajax als PSV in Europa Leagueverband. Ook leidde hij drie keer het Nederlands elftal.

De wedstrijd van PSV in Dnjepropetrovsk begint om 19.00 uur. In Enschede wordt ruim twee uur later afgetrapt, om 21.05 uur.

Engelse tabloid ziet Wii U falen

De Engelse krant The Sun heeft in een artikel vijf redenen gegeven waarom de Wii U niet gekocht moet worden. De auteur van het artikel heeft zijn mening gebaseerd op zijn E3-ervaringen en de recente bekendmakingen. Engelse retailers hebben aangegeven al door pre-orders heen te zijn.

Volgens de artikel is de Wii U onder andere te duur. Je kunt namelijk voor dezelfde prijs ook genoeg apps kopen voor je iPhone. Daarnaast is de kruising tussen een DS en een Wii niet de goede combinatie volgens de schrijver. Het is namelijk geen volledige handheld maar ook niet de 'multi-player' als de Wii.

Opmerkelijk is dat dit niet het eerste negatieve artikel is in The Sun over Nintendo. Eerder gaf de krant, onterecht, aan dat de 3DS in recordtempo teruggebracht werd naar retailers wat niet bleek te kloppen. Ook heeft The Sun onderzocht dat het gamen met de 3DS slecht voor de bloeddruk zou zijn en serieuze gezondheidsklachten met zich mee zou brengen.

Lees het Wii U-bericht hier.

Geen getrapte neuzen meer in 2013

Goed nieuws voor de liefhebbers van mooie Formule 1-auto's. De twaalf teams in de koningsklasse van de autosport hebben besloten om de getrapte neus vanaf komend seizoen in de ban te doen. De neus kwam voort uit regelwijzigingen die moesten voorkomen dat bij een aanrijding de vleugel niet omhoog zou schieten.

McLaren en Marussia zijn dit jaar de enige renstallen die geen getrapte neus hebben. De andere renstallen vonden de getrapte neus de beste aerodynamische oplossing. De renstallen hebben afgesproken dat geen enkel team voordeel mag hebben van het afschaffen van de esthetisch niet mooi ogende neus.

De technisch directeur van McLaren, Paddy Lowe, legt uit. "We hebben een regel aangenomen zodat de getrapte neus verborgen kan worden. Er verandert niets aan de auto met zijn bestaande structuren, maar er mag nu een kap over de neus worden gezet. Dat mag op een dusdanige wijze dat teams geen oneerlijke aerodynamische voordelen van die kap kunnen hebben. De puntjes van het akkoord moeten nog op de i worden gezet, maar volgens mij kan het niet meer mis gaan. Ik zie het niet fout gaan."

Alleen CDA'er Omtzigt met voorkeurstemmen gekozen

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is de enige die bij de verkiezingen van woensdag dankzij voorkeurstemmen in de Tweede Kamer is gekomen. Dat heeft voorzitter Henk Kummeling van de Kiesraad maandag gezegd bij het bekendmaken van de officiële uitslag van de verkiezingen.

Omtzigt meldde donderdagochtend zelf al dat hij voldoende voorkeurstemmen had binnengehaald. Hij was nummer 39 op de kandidatenlijst van het CDA, dat woensdag dertien zetels haalde.

De Kiesraad meldde verder dat de officiële uitslag van de verkiezingen niet afwijkt van de voorlopige uitslag.

Pattinson en Stewart weer terug bij af

Helaas voor al die tienermeisjes die hun hoop hadden gevestigd op de vrijgezelle Robert Pattinson. Hij is namelijk weer terug bij zijn ex Kristen Stewart en heeft haar recente intieme avontuurtjes met regisseur Rupert Sanders vergeven.

Pattison zette Stewart eerder de deur en het zag er lange tijd naar uit dat de relatie tussen de twee Twilight sterren definitief voorbij was. Maar Pattinson haalde zijn hand over zijn hart en wil Stewart terug.

Of is dit wellicht een een publiciteitsmove zijn in verband met de première van de laatste Twilight film in die binnenkort in premiére gaat. Het zou de FOK!film redactie niet verbazen dat de relatie vlak na die première weer stuk loopt.

Robert Pattinson heeft genoeg van Twilight-films (Novum)

Syrische raketten slaan in op Libanees grondgebied

Door twee Syrische gevechtsvliegtuigen afgeschoten raketten zijn maandagochtend op Libanees grondgebied terechtgekomen. Dit hebben bronnen in het Libanese leger maandag gezegd.

De vier raketten sloegen volgens de ingewijden in in de buurt van het Libanese grensstadje Arsal. Het Libanese staatspersbureau hield het op drie raketten. Ze kwamen neer in bergachtig en verlaten gebied, op een paar honderd meter van de Syrische grens. Er waren geen meldingen over slachtoffers.

"Ik hoorde verscheidene ontploffingen en zag vier rookwolken omhoogcirkelen", zei Nayeh Izzedine, een inwoner van Arsal. "Ik weet niet of het een luchtaanval was, maar er was een vliegtuig in de lucht." Twee uur na de explosies was de rust in het dorp volgens Izzedine weergekeerd.

Het Syrische leger zou in het grensgebied, waar militairen en opstandelingen eerder slaags raakten, jagen op rebellen. Het Libanese leger heeft er in het verleden wapensmokkelaars opgepakt die op weg waren naar Syrië.

Arsal is overwegend soennitisch, net als het gros van de opstandelingen die de strijd met president Bashar Assad hebben aangebonden. Assad behoort tot de dominante alawitische minderheid.

Cas Jansen speelt boer in Leve Boerenliefde

Eerder werd bekend dat Tatum Dagelet de rol van presentatrice vertolkt in de romantische komedie Leve Boerenliefde. Nu is bekend dat Cas Jansen de andere hoofdrol, namelijk die van boer Jelte, op zich neemt. Waldemar Torenstra en Marit van Bohemen zullen ook schitteren in de boerenkomedie, maakte distributeur Dutch Filmworks vandaag bekend tijdens de castpresentatie.

Torenstra en Bohemen spelen een getrouwd stel dat bevriend is met boer Jelte. Na de dood van zijn vrouw heeft Jelte geen behoefte een nieuwe amoureuze relatie. Hij raakt echter tot over zijn oren verliefd op de presentatrice van het datingprogramma Boerenliefde, dat wordt opgenomen op zijn erf.

De opnames beginnen morgen op diverse locaties in Friesland, maar ook Rotterdam en Den Haag worden aangedaan. De film gaat volgend jaar zomer in première. 


Cas Jansen speelt boer in Leve Boerenliefde (Foto: Novum)

Freddie Highmore speelt Bates in Psycho-prequel

Acteur Freddie Highmore kruipt in de huid van psychopaat Norman Bates in de aankomende miniserie Bates Motel. De serie is een prequel van de klassieke film Psycho uit 1960 van Alfred Hitchcock.

De serie vertelt het verhaal over hoe de jonge Bates opgroeit en hoe de wat verstoorde relatie met zijn moeder ontstaat. De moeder van Bates wordt gespeeld door Vera Farmiga, bekend van onder andere The Departed en recentelijk in Safe House.

Highmore speelde eerder sympathieke jongens in Charlie and the Chocolate Factory en Finding Neverland. Nu mag de 20-jarige acteur in de huid kruipen van een gestoorder karakter. Norman Bates (losjes gebaseerd op de werkelijke moordenaar Ed Gein) is volgens de American Film Institute 100 Villians list uit 2003 de op één na grootste schurk in de filmgeschiedenis, na Hannibal Lecter maar vóór Darth Vader. Het karakter is verzonnen door schrijver Robert Bloch in het boek Psycho uit 1959 en werd voor het eerst gespeeld door Anthony Perkins in de verfilming van Alfred Hitchcock.

Bates Motel verschijnt in 2013 op de Amerikaanse televisie. Het is nog niet bekend of een Nederlandse televisiezender de serie zal aankopen.  

 Freddie Highmore

Cas Jansen speelt boer in Leve Boerenliefde

Cas Jansen heeft de hoofdrol in de romantische komedie Leve Boerenliefde. De acteur speelt een boer in de film van Steven de Jong. Ook Waldemar Torenstra en Marit van Bohemen hebben rollen in de boerenkomedie, maakte distributeur Dutch Filmworks maandag bekend tijdens de castpresentatie.

Torenstra en Van Bohemen spelen een getrouwd stel die bevriend zijn met de hoofdpersoon boer Jelte, de rol van Jansen. Na de dood van zijn vrouw heeft Jelte totaal geen zin in nieuwe verkering. Tot hij een Hilversumse presentatrice ontmoet die op zijn erf het datingprogramma Boerenliefde opneemt.

Eerder werd al bekend dat Tatum Dagelet met haar rol als presentatrice haar comeback maakt als actrice. Ook Gerard Joling, Erben Wennemars en Maik de Boer hebben rolletjes in de komedie. Het scenario van Leve Boerenliefde is geschreven door Dick van den Heuvel en De Jong.

De opnames beginnen dinsdag op diverse locaties in Friesland, maar ook Rotterdam en Den Haag worden aangedaan. De film gaat volgend jaar zomer in première.

Cas Jansen speelt boer in Leve Boerenliefde (Novum)

Duitsland overweegt verbod Innocence of Muslims

Het Duitse Pro Deutschland is voornemens de film Innocence of Muslims in een Berlijnse filmzaal te vertonen. Hans-Peter Friedrich, minister van Binnenlandse Zaken, wil dit verbieden en daarvoor alle beschikbare juridische middelen inzetten, schrijft NRC.

De opositiepartijen SPD en de Groenen vinden dat er niet genoeg wettelijke grond is om zo'n verbod op te leggen. Ook vinden zij zo’n verbod een inbreuk op het grondrecht de vrijheid van meningsuiting.  De film getuigt wel van een smakeloze domheid, maar is niet misdadig aldus Volker Beck van de Groenen.

Bondskanselier Angela Merkel melde bij gelegenheid dat de Amerikaanse dominee Terry Jones, die de omstreden film aanprijst, Duitsland niet in mag. Jones kwam al eerder in het nieuws toen hij dreigde Korans te verbranden. Duitse islamcritici zouden Jones hebben uitgenodigd.

Duitsland zou dan als eerste gehoor geven aan de eis van de Iraanse geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei, die het westen verzocht deze 'misdaad' te verbieden.

'PS3 Super Slim bekendmaking op TGS'

De niet officieel bekendgemaakt PS3 Super Slim is het middenpunt van een nieuw gerucht. Een Poolse winkelketen maakt reclame voor een nieuwe PS3-console die te koop zal zijn vanaf 28 september. Op 26 september heeft Sony een persconferentie in Japan voor de Tokyo Game Show.

Het gerucht gaat dat er een 12GB SSD-model komt voor €199 en de 500GB-versie voor €299. Verwacht wordt dat Sony 26 september de console bekendmaakt en beschikbaar stelt op 28 september voor de verkoop. Bekijk hieronder een foto van de geruchtmakende reclame.

PS3

Nijmegen heeft eenmalige drive-inbioscoop

In navolging van de bubbelbadbioscoop in ons nieuwsbericht van gisteren, blijkt dat er ook in Nederland enkele rare bioscoopervaringen te vinden zijn. Nu parkeren weer mogelijk is op het parkeerdek van winkelcentrum Molenpoort, kun je er ook samen met jouw trouwe vierwieler naar de film. Op 14 oktober aanstaande wordt het parkeerdek feestelijk geopend met een drive-inbioscoop.

Volgens de organisatie, die met de actie het dek in een positief daglicht wil stellen, is er plaats voor ongeveer 100 auto's. De komende weken krijgt winkelend publiek dat minimaal 10 euro besteedt, een flyer met een code. Via deze code kunnen geïntresseerden zich aanmelden voor deze eenmalige drive-inervaring.

Welke film moet dan vertoond worden? Cars? Of misschien juist Transformers?

UEFA verhoogt prijzengeld Champions League

De Europese voetbalbond UEFA heeft het prijzengeld voor de Champions League met 150 miljoen euro verhoogd. De startpremie die de 32 clubs, waaronder Ajax, ontvangen stijgt met 1,4 miljoen euro naar 8,6 miljoen euro.

Een zege in de groepsfase levert één miljoen euro op, terwijl een gelijkspel de helft van dit bedrag is. Verder kan de winnaar van het kampioenenbal tot ruim zestig miljoen euro opstrijken.

In de Europa League is het totaal aan prijzengeld omhoog gegaan naar 208 miljoen euro. PSV en Twente ontvangen voor hun deelname aan deze competitie ieder 1,3 miljoen euro. Een zege levert 200.000 euro op. Hierdoor kan de winnaar van het toernooi, dat de finale in Amsterdam heeft, bijna tien miljoen euro verdienen.

19-jarig meisje heeft maat 50

De Engelse Emma Cahill is waarschijnlijk de vrouw met de grootste voeten van Europa. Omgerekend naar Europese maten heeft ze maat 50. Daardoor kan ze bijna nergens terecht voor damesschoenen.

Haar voeten zijn niet het enige wat groot is aan de jongedame. Met haar lichaamslengte van bijna 2 meter steekt ze ruim boven vrijwel alle andere vrouwen uit. Ze heeft één paar schoenen met hakken, maar als ze die draagt, dan lijkt ze nog eens ruim tien centimeter langer.

Bij het uitgaan heeft ze niet al te vaak contact met mannen, omdat de meeste zich geïntimideerd voelen door haar lengte. Ze zegt pas een keer door een man te zijn aangesproken in de kroeg en dat was door een man die nog langer was dan zij.

Wie geïnteresseerd is in een afspraakje met de blonde Britse dient er wel rekening mee te houden dat ze niet valt op mannen die korter zijn dan zij is. Daardoor valt verreweg het grootste gedeelte van de Europese mannen af.

WipEout leeft nog

De studio van Sony Liverpool heeft de afgelopen tien jaar gewerkt aan diverse WipEout-games. Toen de studio in augustus de deuren moest sluiten dacht men dat dit ook het einde was van de WipEout-serie. Maar blijkbaar is dit niet het geval.

Op het Twitterkanaal van WipEout 2048 is een tweet geplaatst met dat ze nog leven. Bij de tweet is een plaatje bijgevoegd die je hieronder kunt bekijken. Of er een nieuwe game in de maak is, is nog niet bekend maar in de gaten houden doen we zeker.

WipEout

Aanklager wil twee duels schorsing Gerndt

Alexander Gerndt moet waarschijnlijk twee wedstrijden aan de kant blijven. De aanklager betaald voetbal van de KNVB wil de Zweed van FC Utrecht die straf opleggen voor de rode kaart die hij zondag tegen PSV kreeg.

Bovendien zou Gerndt een duel voorwaardelijke schorsing krijgen met een proeftijd van een jaar. Hem wordt ernstig gemeen spel verweten na een tackle van achteren op PSV-aanvoerder Mark van Bommel.

Ook Jan-Arie van der Heijden van Vitesse kreeg een schikkingsvoorstel. Als het aan de aanklager betaald voetbal ligt wordt hij een duel geschorst. De verdediger trok zondag tegen FC Groningen de doorgebroken Genero Zeefuik naar de grond.

Zowel Gerndt als Van der Heijden moet de straf nog accepteren. Ze hebben tot 16.30 uur om dat te doen. Gaan ze niet akkoord, dan buigt de tuchtcommissie van de KNVB zich over hun zaak.

De Verbouwing haalt gouden filmstatus

De Verbouwing heeft meer dan honderdduizend bezoekers naar de bioscopen weten te trekken. Regisseuse Will Koopman werd maandag door hoofdrolspeler Peter Blok verrast met een Gouden Film. Dat maakte het Nederlands Film Festival maandag bekend.

De Verbouwing is gebaseerd op de gelijknamige thriller van Saskia Noort. Het scenario werd geschreven door Lex Wertwijn. Tjitske Reidinga is in de thriller te zien als de getrouwde plastisch chirurg die voor de verbouwing van haar huis een ex in de arm neemt.

De Verbouwing draait sinds 6 september in de Nederlandse bioscopen.

De Verbouwing: Cast met Koopman & Noort

Stakers leggen ov Madrid en Barcelona lam

Honderden Spaanse treinen en metro's zijn maandag niet uitgereden omdat de vakbonden actievoeren tegen loonverlagingen en ontslagen. De invalswegen van Madrid en Barcelona slibden dicht.

De Spaanse spoorwegen lieten weten enkele hogesnelheidstreinen en intercity's uit de dienstregeling te hebben geschrapt. Maar het spoorwegbedrijf heeft met de vakbonden afgesproken dat minstens de helft van de treinen maandag rijdt, verzekerde RENFE.

Veel werknemers van RENFE zijn boos over de reorganisatie van de transportsector van volgend jaar. Die kost banen, waarschuwen zij.

Personeel van de metro in Madrid en Barcelona legde maandag het werk neer omdat ze het niet eens zijn met de verlaging van hun salaris. Zij hielden halt tijdens de ochtendspits in de beide Spaanse metropolen.

De haperende Spaanse economie is onlangs opnieuw in een recessie beland. Bijna een kwart van de beroepsbevolking zit werkloos thuis.

"Wii U GamePad is geen tablet"

"De GamePad is geen tablet, maar een 'two-screen experience'", aldus Nintendo of America-president Reggie Fils-Aime in een interview met The New York Times. Volgens Reggie heeft de GamePad unieke functies die nieuwe game-ervaringen kunnen leveren.

Hij gebruikte in het interview Nintendo Land als het grote voorbeeld. “It’s everything from the three of us can be playing the game and I’m using the GamePad to maybe try and attack you with a space ship. We’ve got an attraction called Metroid where literally I’m playing against the two of you, using a space ship trying to shoot you, you’re shooting up on the ground, so we’re playing the same game but having a fundamentally different experience and that all happens with the GamePad.”

Fils-Aime benadrukt dat dat de essentiële functie is van het tweede scherm: “So it’s a controller with this screen built in that allows us to create content that shows different ways to play together but have fundamentally different experiences.”

Dat betekent niet dat de GamePad geen overeenkomsten heeft met tablets. “Through our GamePad you’ll be able to surf the Internet — it comes with an Internet browser. You’ll be able to watch video content on it. So it will do many things that a stand-alone tablet can do, but in addition, because it’s connected and it’s integrated, our second screen can do a lot of things that a tablet can’t do", concludeerde de Regginator.

'Vorm ProRail om tot coöperatie'

Reizigersorganisatie Voor Beter OV vindt dat ProRail moet worden omgevormd tot een coöperatie die wordt bestuurd door de gezamenlijke spoorvervoerders. Op die manier kunnen de vervoerders beter meebepalen, hoe hoog de gebruikstarieven voor het spoor mogen zijn en welke kwaliteit daarvoor wordt geleverd. Voor Beter OV voelt zich bij dit standpunt gesteund door de conclusie van de NMa, dat ProRail nu te machtig is en niet werkelijk met de vervoerders onderhandelt.

Uiteraard dient bij een omvorming van ProRail tot een coöperatie wel rekening te worden gehouden met een aantal bijzondere problemen, aldus de reizigersclub. "Zo dient ook de overheid -als grote financier, maar ook als hoeder van onze ruimtelijke ordening- een vinger in de pap te houden, en moet ook worden gegarandeerd dat bij het besturen van ProRail de belangen van de kleinere spoorwegvervoerders niet ondersneeuwen bij die van grootgebruiker NS."

Iran eist ingrijpen Westen om anti-islamfilm

De Iraanse geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei heeft maandag het Westen opgeroepen respect voor moslims te tonen door een anti-islamitische film op YouTube waarin de profeet Mohammed belachelijk wordt gemaakt te blokkeren. De film, Innocence of Muslims, heeft wereldwijd geleid tot grote demonstraties.

Volgens Khamenei moeten de westerse leiders bewijzen dat ze geen 'medeplichtige' zijn aan een 'enorme misdaad'. De Amerikaanse regering zegt de vrijheid van meningsuiting niet te kunnen inperken en internetbedrijf Google, eigenaar van videowebsite YouTube, weigert de video te blokkeren. Dit betekent dat individuele landen een blokkade op de video zouden moeten instellen.

Khamenei merkte op dat sommige landen de vrijheid van meningsuiting wel inperken als het om andere zaken gaat. Zo worden bijvoorbeeld websites met nazi-inhoud geblokkeerd.

In Iran hebben diverse demonstraties tegen de film plaatsgehad. Geen van de betogingen is op geweld uitgedraaid.


Iran eist ingrijpen Westen om anti-islamfilm (Foto: Novum)

Reuzenpanda geboren

In de dierentuin van Washington is zondag een reuzenpanda geboren. Dat heeft de National Zoo maandag bekendgemaakt. Moederpanda Mei Xiang beviel zondagavond van de kleine.

De verzorgers hebben de babyreuzenpanda gehoord, maar de spruit nog niet kunnen ontwaren, omdat Mei Xiang een groot nest heeft gebouwd in haar verblijf. Het is de tweede nakomeling voor Mei Xiang en vader Tian Tian.

Mei Xiang werd zwanger middels kunstmatige inseminatie. Sinds 2007 is Mei Xiang al vijf keer schijnzwanger geweest. In 2005 werd haar eerste nakomeling Tai Shan geboren.

Reuzenpanda's zijn al geen makkelijke minnaars, maar in gevangenschap lijkt het extra moeilijk de in hun voortbestaan bedreigde dieren tot voortplanting te bewegen. Wanhopige dierentuinen hebben in het verleden allerhande middelen aangegrepen om het ultieme doel, een nest jonge pandaatjes, te bewerkstelligen. Enkele hiervan zijn tot klassiekers geworden, zoals het vertonen van pandaporno aan onwillige vrijers en het toedienen van viagra aan een pandamannetje om hem op kunstmatige wijze tot grootse daden te bewegen.


Reuzenpanda geboren in dierentuin Washington (Foto: Novum)

WK rugby mogelijk in Olympisch Stadion Londen

Het Olympisch Stadion van Londen wordt in 2015 mogelijk een van de stadions voor het WK rugby. Dat heeft de organisatie van de wereldtitelstrijd maandag gezegd. Volgens directeur Ross Young 'zou je wel gek zijn om er niet aan te denken'. Engeland wil voor het WK in 2015 drie miljoen kaartjes verkopen.

Het is nog niet duidelijk wat er met het Olympisch Stadion gebeurt. De capaciteit kan van tachtigduizend naar 25 duizend worden teruggebracht, maar dat hangt af van wie de huurder wordt. Eerder had voetbalclub West Ham United het recht gewonnen om het stadion te huren, maar na protesten werd een nieuwe biedingsprocedure opgestart. Daarin is nog geen beslissing genomen.

Ben Affleck voelt zich oud door Blake Lively

Ben Affleck voelt zich niet meer de jongste. Een opmerking van actrice Blake Lively op de set van The Town is daar debet aan. "Ik liep met Blake door Boston en wees naar het huis waar Matt Damon opgroeide", begint de acteur in het Amerikaanse blad Details. "Ze zei: O, mijn God, ken jij Jason Bourne?" De actrice wist niet dat Ben en Matt samen hun eerste film hadden gemaakt.

De 40-jarige filmster brak samen met Matt Damon door als scenarist en acteur in de komedie Good Will Hunting uit 1997. "Ik dacht: daar is het. De eerste generatie die de hele Matt en Ben-propaganda heeft gemist. Ik voelde me er vooral heel oud door." Lively speelde in de thriller The Town die Affleck regisseerde.

Affleck en Damon stonden na hun succes volop in de belangstelling, maar dat kwam op een gegeven moment Afflecks strot uit. "Ik zei gewoon: dit wil ik niet meer. Dit is vreselijk," aldus de Amerikaan. "Het is smakeloos, het is lelijk, het is benauwend en het is zinloos." Daarna stortte Affleck zich naast het acteren ook op het regisseren van films.

Zijn nieuwe politieke thriller Argo is goed ontvangen tijdens het filmfestival van Toronto. De film draait vanaf 8 november in de Nederlandse bioscopen.


Ben Affleck voelt zich oud door Blake Lively (Foto: Novum)

Miljoen ophaalacties OV-chipkaart in maand tijd

Bij automaten van de OV-chipkaart hebben de afgelopen vier weken bijna een miljoen ophaalacties plaatsgevonden. Dat meldt kaartbeheerder Translink Systems maandag. De grote drukte werd veroorzaakt door nieuwe studenten die hun reisproduct kwamen halen om met korting te kunnen reizen nu het collegejaar is gestart.

In de periode van 15 augustus tot 16 september werden bij de bijna 3700 ophaalautomaten in het land ruim 950 duizend ophaalacties uitgevoerd, waarvan 440 duizend door studenten. Op de piekdag werden 55 duizend ophaalmomenten gehaald. Vorig jaar werden bij aanvang van het studiejaar nog ruim 710 duizend ophaalacties uitgevoerd.

Volgens een woordvoerder van Translink Systems heeft de drukte niet voor problemen gezorgd. Een nieuwe piek aan ophaalacties wordt in januari verwacht, wanneer eveneens veel studenten met hun studie starten.


Miljoen ophaalacties OV-chipkaart in maand tijd (Foto: Novum)

Koffie is dodelijk in Hitman

IO Interactive A/S heeft de volgende gameplaytrailer genaamd "Introducing: the tools of the trade" op het wereldwijde web gezet.

Hierin worden de gereedschappen die Agent 47 ter beschikking staan geïntroduceerd. Pistolen, schroevendraaiers, een koffiemok of zelfs een ontstopper, in de handen van The Original Assassin kan alles een dodelijk wapen worden. De trailer laat de mogelijkheden zien in de wereld van Hitman: Absolution, dat de ingame beelden op het scherm tovert met de Glacier 2-engine.

Hitman: Absolution staat gepland voor een wereldwijde release op 20 november 2012 voor PlayStation 3, Xbox 360  en pc.

Rutte en Samsom willen samen verder

Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) willen samen verder onderhandelen over een nieuw kabinet. Ze hebben er vertrouwen in, lieten zij maandagmiddag na afloop van een gesprek met verkenner Henk Kamp weten.

Kamp sprak maandagochtend eerst met Rutte en Samsom afzonderlijk. Aan het begin van de middag kwamen de twee partijleiders samen bij Kamp. Na afloop stonden Rutte en Samsom gezamenlijk de pers te woord. In deze korte verklaring spraken zij uit dat er 'vertrouwen is dat gesprekken kunnen leiden tot een vruchtbare samenwerking'.

Over de inhoud is nog niet gesproken met Kamp, zei Samsom. "Daaraan gaan we na donderdag beginnen, als de gesprekken formeel beginnen." De Tweede Kamer bespreekt donderdag het verslag van Kamp, en stelt dan een of meerdere informateurs aan. Vervolgens gaan de officiële formatiegesprekken tussen VVD en PvdA van start. Onduidelijk is nog of hier meer partijen bij betrokken zullen zijn.


Rutte en Samsom willen samen verder (Foto: Novum)

Breschel terug naar Saxo Bank

De Deense wielrenner Matti Breschel keert terug naar Saxo Bank. Dat maakte de Deense ploeg maandag bekend. De 28-jarige klassiekerspecialist, die nu nog voor Rabobank rijdt, tekent een contract voor twee seizoenen op het oude nest. Breschel reed twee jaar voor Rabobank.

Breschel werd in 2010 nog tweede op het WK in Geelong, maar tijdens zijn periode bij Rabobank werd hij geteisterd door blessures. Zijn grootste zege boekte hij in datzelfde jaar toen hij Dwars door Vlaanderen op zijn naam schreef. Een etappe in de Ronde van Burgos dit jaar was de enige koers die hij won voor de Nederlandse bankiersformatie.

Teambaas Bjarne Riis van Saxo Bank laat weten dat hij altijd al hoopte Breschel ooit weer bij zijn team te mogen verwelkomen. "Ik ken Matti erg goed, als sporter en als persoon, en ik weet waartoe hij in staat is op een fiets. Als hij in topvorm is, heb ik er geen twijfel over dat hij ooit een voorjaarsklassieker of het WK kan winnen."

Breschel zelf spreekt van een makkelijke keuze. "Ik heb grote ambities en ik ben ervan overtuigd dat Bjarne en de ploeg me kunnen helpen die te verwezenlijken. Ik voel me thuis bij deze ploeg."

Moord Boardwalk Empire veroorzaakte writer's block

De scenaristen van Boardwalk Empire hadden grote moeite met het derde seizoen van de tv-serie. Het writer's block volgde op de moord op een sleutelpersonage aan het einde van het tweede seizoen. "We hebben elkaar wekenlang aan zitten staren voordat we weer gingen schrijven", zegt Terence Winter tegen Novum Nieuws.

"We keken elkaar aan en zeiden: laten we gaan lunchen of een dutje doen", vertelt Winter, die de serie ook produceert. De schrijvers van de HBO-serie besloten in het derde seizoen een tijdsprong te maken naar een jaar na de moord. Boardwalk Empire volgt topcriminelen uit Atlanta tijdens de drooglegging van de Verenigde Staten in de jaren twintig.

Niet alleen de makers ondervonden problemen door de onverwachte moord, ook fans van de serie waren niet blij. "Mensen kwamen naar me toe en zeiden dat ze boos waren omdat ik verantwoordelijk was voor de dood van mijn collega", vertelt hoofdrolspeler Steve Buscemi. "Ik probeerde ze aan het verstand te brengen dat ik het verhaal niet schrijf."

Voor Winter is het niet nieuw dat fans zich laten meeslepen door een serie die hij schrijft. Als schrijver van de hit The Sopranos kregen acteurs rouwboeketten toegestuurd wanneer ze in de serie dood gingen.

"Door internet kunnen mensen al hun rotzooi met de wereld delen, ook hun mening over onze show", zegt de schrijver. "Ik ben blij met hun betrokkenheid maar twijfel aan de geestelijke gezondheid van mensen die rouwboeketten sturen."

Boardwalk Empire is sinds vorig jaar ook in Nederland te zien. Het derde seizoen van de Amerikaanse serie ging zondag van start in de VS en is vanaf maandag in Nederland te zien op HBO.


Moord Boardwalk Empire veroorzaakte writer's block (Foto: Novum)

Brard onder hypnose voor vader en zoon Brandsteder

Na haar schoonspringavontuur voor Sterren Springen is Patty Brard wederom kandidaat in een SBS-show. Voor het nieuwe programma Van Je Vrienden Moet Je Het Hebben laat Brard zich hypnotiseren. Dat onthulde Ron Brandsteder, die de show samen met zijn zoon Rick presenteert, maandag in Evers Staat Op.

"Ik dacht dat het lastig zou zijn om aan kandidaten te komen", zegt Brandsteder, die verschillende BN'ers wist te strikken voor zijn nieuwe show. "Maar het zal je verrassen, er zitten hele goede namen bij." Eén deelnemende BN'er wilde Brandsteder alvast onthullen: Patty Brard wordt onder hypnose gebracht. Vervolgens is het aan Ron en zijn zoon om haar reactie te voorspellen.

"De show borduurt een klein beetje voort op de weg die Jan Smit is ingeslagen met zijn hypnoseshow", biecht Brandsteder op. "Het is een panelshow met twee teams, Rick in het ene en ik in het andere. We hebben een hoofdgast en die komt onder hypnose in penibele situaties. Het is aan ons om te voorspellen wat iemand gaat doen, daarmee scoor je punten."

Van afzeik-tv is volgens Brandsteder geen sprake. "Daar heb ik echt een hele grote hekel aan", zegt de 62-jarige presentator, die volgende week start met de opnamen voor zijn nieuwe show. "Het wordt geen sensatieprogramma. We zeggen niet: we gaan eens lekker lachen om BN'ers."

Zelf is Brandsteder nooit onder hypnose gebracht. "Ik moet je eerlijk zeggen, daar ben ik te laf voor. En je moet er ook in geloven." Zijn presentatieklus bij SBS 6 heeft Brandsteder naar eigen zeggen te danken aan zoon Rick, die sinds deze zomer voor de zender werkt. "Hij heeft een goed woordje voor me gedaan, ik ben hem innig dankbaar."

Veel Britten te vet om eigen penis te zien

Een derde van de Britse mannen tussen de 35 en de 60 jaar oud is zo dik dat hij zijn eigen penis niet meer kan zien. In de leeftijdscategorie 51 tot 60 jaar oud gaat het zelfs om 44 procent. Dat betekent dat zo’n 5,6 miljoen Britse mannen zo dik zijn dat ze ernstige gezondheidsrisico’s lopen.

Overgewicht vergroot de kans op diabetes en darmkanker enorm. Ook hart- en vaatziekten komen veel vaker voor onder obese mensen.

GroenLinks Flevoland boos over zetelverlies aan D66

De Statenfractie van GroenLinks in Flevoland is woedend dat de fractievoorzitter overstapt naar D66 en zijn zetel meeneemt. Omdat GroenLinks maar twee zetels had, is de partij hiermee in Flevoland gehalveerd. De partij zegt maandag verbaasd te zijn dat D66 de 'door de kiezers aan GroenLinks toevertrouwde zetel' niet respecteert.

Vorige week, twee dagen voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer, werd de overstap van Jeroen Kok naar D66 bekendgemaakt. Hij gaf aan dat hij en GroenLinks uit elkaar zijn gegroeid. D66 groeit hierdoor van drie naar vier zetels.

Zijn opvolger bij GroenLinks, Simon Miske, zegt dat de partij zijn keuze respecteert, maar niet accepteert dat hij zijn zetel meeneemt. Daar is echter niets aan te doen. Het staat Statenleden vrij hun zetel mee te nemen.

Miske heeft de afgelopen tijd als plaatsvervangend fractievoorzitter ervaring kunnen opdoen in zijn nieuwe functie, laat de partij niet na om te melden. Door ziekte van Kok moest hij veel aan de bak.

Silver Linings Playbook wint publieksprijs Toronto

Silver Linings Playbook heeft het filmfestival van Toronto gewonnen. Het komische drama van David O. Russell met Jennifer Lawrence, Robert De Niro en Bradley Cooper werd zondag door het publiek gekozen als beste film van het festival. De prijs is vaak een barometer voor de Oscarnominaties.

Het filmfestival van Toronto kent geen jury, maar laat het publiek beslissen wat de beste film was. Eerdere winnaars van de publieksprijs waren Slumdog Millionaire, American Beauty en The King's Speech die allemaal Oscars wonnen voor beste film.

In Silver Linings Playbook speelt Cooper een oud-leraar die na zijn scheiding weer bij zijn ouders gaat wonen. Hij is in de war en het wordt er niet makkelijker op als hij Tiffany, de rol van Lawrence, ontmoet die ook met psychische problemen kampt. De Niro speelt Coopers vader.

Het Zweedse drama Call Girl van Mikael Marcimain kreeg de prijs voor beste film van de filmjournalisten die bij het festival aanwezig waren. Met de uitreiking van de prijzen werd het 37e filmfestival van Toronto beëindigd.


Silver Linings Playbook wint publieksprijs Toronto (Foto: Novum)

Stakende mijnwerkers maken zich op voor verboden mars

Stakende mijnwerkers in Zuid-Afrika willen maandag een protestmars houden, hoewel de regering dat heeft verboden. De politie bij de platinamijn van Lonmin in Marinaka heeft voor het eerst assistentie gekregen van soldaten. Bij de naast de mijn gelegen sloppenwijk Wonderkop verzamelden zich meer dan honderd stakers op zo'n vijftig meter afstand van de politie, die een waterkanon klaar had staan.

Kerk- en oppositieleiders hebben de harde aanpak van de stakers door de overheid veroordeeld. Ze zeggen dat het optreden tegen de stakers de dagen van het apartheidsbewind in herinnering roept, met dit verschil dat de politie toen blank was en de meeste agenten nu zwart zijn, net als de mijnwerkers. De oppositiepartij COPE eiste dat de duizend soldaten die in het weekeinde zijn overgebracht naar de 'platinabelt' buiten Johannesburg worden teruggetrokken.

Het werk in zeven platinamijnen en een goudmijn ligt stil door de staking. Sinds vrijdag wordt ook bij een chroommijn gestaakt. Het is niet duidelijk hoeveel mijnwerkers er staken. Volgens mijnbouwbedrijven vormen de stakers slechts een minderheid van de tienduizenden mijnwerkers die niet op het werk verschijnen. De meesten zouden thuisblijven omdat de stakers werkwilligen bedreigen en intimideren. Aan eerdere protestmarsen namen duizenden mijnwerkers deel.

De staking gaat om loonsverhoging, maar ook een machtsstrijd tussen twee vakbonden speelt een rol. Vorige week verwierpen de stakers een aanbod dat Lonmin deed om de lonen met 16 tot 21 procent te verhogen. Het nieuwe maandloon zou dan op 5500 rand (een kleine 510 euro) uitkomen. De stakers eisen een mimimumloon van 12.500 rand (rond de 1165 euro). De onderhandelingen worden maandag voortgezet.

Zaterdag trok de politie Wonderkop binnen om wapens van de stakers in beslag te nemen. De politie schoot daarbij met rubberkogels en zette traangas in. Het hoofd van de Zuid-Afrikaanse Raad van Kerken, de anglicaanse bisschop Jo Seoka, veroordeelde het politieoptreden.

"De regering moet wel gek zijn om te denken dat ze iets kan bereiken met een actie die mij doet terugdenken aan de tijd van de apartheid", zei hij. "We moeten niet vergeten dat dergelijke acties in het verleden alleen maar tot meer verzet leidden en de regering kan het zich slecht veroorloven om te worden gezien als de vijand van de mensen die haar aan de macht hebben geholpen."

Het was zaterdag voor het eerst sinds 16 augustus dat de politie optrad tegen de stakers. Op die dag schoot de politie 34 mijnwerkers dood.

Ferguson denkt dat Büttner beter kan

Alexander Büttner luisterde dit weekend zijn debuut voor Manchester United op met een doelpunt en een assist. De Engelse media waren lovend over de linksback, maar United-coach Sir Alex Ferguson zag nog wel ruimte voor verbetering bij de Nederlander.

Ferguson sprak met de televisiezender van The Mancunians. "Het spel van Büttner was goed, maar ik denk dat hij af en toe te gehaast en te ruw is. Hij barst van de energie en is ook ontzettend enthousiast, maar af en toe mag het wat verfijnder. We denken dat we dat kunnen ontwikkelen, zodat Büttner een goede toevoeging voor het team wordt. In Nederland scoorde hij al vaker en was hij vastberaden om dat doelpunt te maken. Hij had geluk met zijn doelpunt, maar hij toonde wel vechtlust en verdiende daardoor een treffer."

De Schotse manager loofde ook Paul Scholes die nog steeds trefzeker is. "Het is fantastisch dat Paul gescoord heeft. Na al die jaren kan hij het nog steeds: rondhangen in het strafschopgebied. Dat hoeft hij niet meer te doen, want we hebben hem liever centraal op het middenveld, maar hij scoorde tijdens zijn 100ste, 200ste, 300ste, 400ste, 500ste en nu zijn 700ste wedstrijd. Dat is geweldig en lijkt me uniek."

Keira Knightley leerde leven tijdens sabbatical

Actrice Keira Knightley heeft geen spijt van de negen maanden dat ze in 2008 uit de schijnwerpers leefde. "Ik had geen leven buiten acteren", vertelt de 27-jarige Knightley aan het Amerikaanse modetijdschrift Vogue. De actrice trok zich terug in Frankrijk om te lezen en te koken.

"Ik wilde gewoon uit mijn dak kunnen gaan zonder de hele tijd gefotografeerd te worden", gaat de actrice verder. "Ik ging daarvoor naar het muziekfestival van Glastonbury en was omringd door paparazzi dus bleef ik de hele dag in mijn caravan."

"Ik denk dat ze zich realiseerde dat ze een pauze nodig had en dat was belangrijk voor haar", zegt vriendin Sienna Miller over haar rustpauze. Knightley brak in 2002 door met de komische voetbalfilm Bend It Like Beckham. Daarna volgde rollen in films als Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, Love Actually en Pride & Prejudice.

De Britse actrice maakte na negen maanden haar comeback op de planken van het Londense West End. "Het was angstaanjagend", vertelt ze over haar toneeldebuut. "Ik wist dat ik weinig verstand had van theater, maar ik realiseerde me pas een paar weken voor de première hoeveel ik nog moest leren."

Knightley wil graag vaker op het podium staan. "Ik zou dolgraag in een nieuw stuk spelen", zegt de actrice. Ze is eerst nog te zien in de bioscopen. Vanaf december draait in Nederland de boekverfilming Anna Karenina, waarin Knightley de titelrol speelt.


Keira Knightley leerde leven tijdens sabbatical (Foto: Novum)

Spaanse lonen blijven stijgen ondanks crisis

De salarissen in Spanje zijn in het tweede kwartaal van dit jaar ondanks de zware economische crisis en stijgende werkloosheid daar met een half procent gestegen. In Nederland bleven de lonen gelijk. Dat blijkt uit maandag door het statistiekbureau van de Europese Unie Eurostat gepubliceerde cijfers.

De lonen in de eurozone stegen gemiddeld met 1,7 procent. Finse werknemers kregen er met een loonstijging van bijna vijf procent het meest bij. Nederland is tot dusverre het enige euroland waar werknemers er per saldo niet op vooruitgingen. Voor Griekenland zijn echter nog geen cijfers bekend. In het eerste kwartaal daalden de lonen daar met 12,5 procent.

Spanje, waarschijnlijk het volgende euroland dat noodsteun moet aanvragen om een bankroet te voorkomen, slaagt er maar niet in zijn loonkosten structureel omlaag te brengen. De loonstijging was in het tweede kwartaal wel de kleinste in twee jaar, omdat de ambtenarensalarissen wel werden verlaagd.

Ook in Portugal wordt flink gesneden in de publieke sector. De ambtenarensalarissen werden er op jaarbasis met ruim zes procent gekort, terwijl de lonen in de private sector juist met vijf procent stegen.

Straf voor belediging EU-president

De straf voor de Britse Europarlementariër Nigel Farage wegens het beledigen van Europees president Herman Van Rompuy blijft gehandhaafd. Het bezwaar van Farage is afgewezen.

Dat maakte het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg maandag bekend. Farage had begin 2010 tijdens een debat in het Europees Parlement de Belg Van Rompuy vergeleken met een natte dweil. De Britse euroscepticus noemde Belgë geen echt land.

De voorzitter van het parlement veroordeelde hem tot 10 dagen verlies van zijn toelage (2980 euro). Farage diende zijn klacht tegen de straf te laat in, oordeelde het hof. De Brit deed ook tevergeefs een beroep op parlementaire onschendbaarheid.

Straf voor belediging EU-president
Straf voor belediging EU-president (Foto: ANP)

[WK] Noorse junior Svendsen wint tijdrit

De Noor Oskar Svendsen heeft maandag de tijdrit voor junioren op het WK in Valkenburg gewonnen. Hij had 35.34,75 minuten nodig voor de 26,6 kilometer. Daarmee bleef hij Matej Mohoric uit Slovenië iets meer dan zeven tellen voor. Brons was er voor Maximilian Schachmann. De Duitser had bij de tweede doorkomst nog de snelste tijd, maar gaf uiteindelijk een kleine twaalf seconden toe.

De Nederlandse deelnemers konden geen potten breken. Joeri Leijs werd dertigste met een tijd van 37.07,54. Hij had onderweg de 21e en 33e doorkomsttijd genoteerd. Piotr Havik was bij het eerste meetpunt dertiende en bij het tweede 26e, maar zakte daarna heel hard weg. Hij werd uiteindelijk pas 56e in 38.37,07.

0,0006 procent rellen verder tegen Innocence of Muslims

In verschillende Aziatische landen braken maandag opnieuw rellen uit wegens de op YouTube verschenen anti-islamfilm Innocence of Muslims.

In de Afghaanse hoofdstad Kabul werden auto's en scheepscontainers in brand gestoken en werd een Amerikaanse basis met stenen bekogeld. Meer dan twintig agenten raakten lichtgewond doordat ze werden geraakt door stenen. Bij de Amerikaanse ambassade in de Indonesische hoofdstad Jakarta kwamen demonstranten in botsing met de politie. Zeker een agent werd met een bloedende hoofdwond afgevoerd.

De 0,0006 procent in Jakarta gooiden met stenen en molotovcocktails en staken autobanden in brand. Ook probeerden ze een brandweerauto in brand te steken. Demonstraties in twee andere Indonesische steden verliepen wel rustig.

De politie in Kabul schoot in de lucht om te voorkomen dat de ongeveer achthonderd relschoppers oprukten naar overheidsgebouwen. Een van de betogers, Wahidullah Hotak, zei dat de rellen zullen aanhouden tot de makers van de film worden berecht. Enkele Afghaanse geestelijken hebben tot kalmte opgeroepen.

In Chaman, in de Pakistaanse provincie Baluchistan, gingen zo'n drieduizend leraren en scholieren over tot rellen tegen de film waarin de profeet Mohammed belachelijk wordt gemaakt. Een Amerikaanse vlag en een pop die de Amerikaanse president Barack Obama voorstelde moesten het ontgelden in de religieuze woede en werden in brand gestoken.

Valsemunters blijken faalmunters

Zelfgemaakt geld, wie wil dat nou niet? Het leek voor twee jongens (15 en 17) uit Drachten een goed idee en ze zijn dus ook begonnen met drukken van eigen geld.

Ze liepen alleen wel tegen de lamp toen ze in Groningen met het zelfgemaakte geld wilden betalen. De barkeeper van een café aan de Grote Markt viel namelijk op dat het een nogal slechte kopie van een briefje van honderd euro was en belde de politie. Die vond bij een van de jongens nog een mislukt honderdeurobiljet. De twee zijn vastgezet en de politie onderzoekt de zaak.

€100,- voor beginners
Niet van nep te onderscheiden briefje van €100,-

Nederland maakt bezwaar tegen vrouwenquotum

Nederland ziet de invoering van vrouwenquota in de besturen van beursgenoteerde bedrijven niet zitten. Den Haag is het niet eens met de suggestie van Europees Commissaris Viviane Reding (Justitie) om een quotum van 40 procent in te voeren.

Samen met acht andere EU-lidstaten heeft Nederland dit Brussel laten weten, bevestigde een woordvoerster van Reding maandag. Reding neemt nota van de bezwaren, meldt de zegsvrouw. Zij benadrukte dat er nog geen definitief voorstel op tafel ligt.

Nederland en de acht andere landen erkennen dat er te weinig vrouwen in de top van bedrijven zijn. Maar zij vinden dat dat nationaal moet worden opgelost.

Nederland maakt bezwaar tegen vrouwenquotum
Nederland maakt bezwaar tegen vrouwenquotum (Foto: ANP)

NMa vindt Schiphol en ProRail te machtig

Luchtvaartmaatschappijen en spoorvervoerbedrijven staan machteloos tegenover Schiphol en spoorbeheerder ProRail. Ze zijn in de praktijk niet in staat om te onderhandelen over tarieven. Dat concludeert de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) in een maandag gepubliceerde rapport.

De NMa hekelt in het rapport de dominante positie van de nationale luchthaven en de spoorbeheerder. In de praktijk kunnen luchtvaartmaatschappijen en spoorvervoerders alleen via het ministerie van Infrastructuur en Milieu of de politiek druk uitoefenen op de twee monopolisten, constateert de mededingingsautoriteit.

De NMa geeft als voorbeeld van de machteloosheid van lucht- en spoorwegmaatschappijen dat Schiphol en ProRail hun klanten niet serieus consulteren als ze tarieven willen wijzigen, hoewel ze dat wettelijk wel verplicht zijn. Uit eerder onderzoek in andere Europese landen was al gebleken dat vervoerders ook daar weinig in de melk te brokkelen hebben.

Rutte en Samsom samen naar Kamp

Verkenner Henk Kamp praat om 12.30 uur met VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. Kamp sprak maandagochtend al met Rutte en Samsom afzonderlijk.

Na afloop van de gesprekken zeiden Rutte en Samsom dat er 'groeiend draagvlak' is voor een combinatie van VVD en PvdA. Rutte zei dat er ook buiten de politiek het gevoel leeft dat de twee grote winnaars van de verkiezingen samen gaan proberen om 'de onderlinge verschillen te overbruggen'.

Rutte herhaalde dat hij geen voorstander is van een kabinet waarin zijn partij samenwerkt met de SP. Verder liet de demissionair premier niets los over het verdere verloop van de formatie. Opvallend was wel dat hij zijn partijgenoot Kamp, die is aangesteld als verkenner, informateur noemde.

Kamp werd afgelopen donderdag aangesteld als verkenner. Hij moet in kaart brengen welke mogelijkheden er zijn voor een nieuw kabinet en wie als informateur moet worden aangesteld.

Tienduizend onderwijsbanen verdwenen

Ten minste tienduizend banen in het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs zijn tussen oktober 2010 en maart dit jaar geschrapt. Dat blijkt uit recente cijfers van het ministerie van Onderwijs van bijna alle negenduizend scholen, meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb) maandag. Omdat het leerlingenaantal veel minder sterk daalde, worden klasser voller.

Kort voor de zomer rekende het ministerie al uit dat de groepsgrootte tussen oktober 2010 en oktober vorig jaar was gestegen. Het banenverlies zat aan het begin van het vorige schooljaar op iets boven de achtduizend. Tot maart kwamen daar nog eens tweeduizend geschrapte fulltime banen bij. Op basis van nieuwe cijfers blijkt die trend door te zetten, meldt de AOb.

Oorzaken van het banenverlies zijn bezuinigingen en krimp. Een kwart van die krimp vond plaats in het basisonderwijs. Ook stegen bijvoorbeeld prijzen van onderwijsmateriaal, maar werd daarvoor geen compensatie gegeven.

Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs was niet direct bereikbaar voor een reactie.

Geen enkele Wii U-game gebruikt NFC-technologie

De Wii U-gamepad beschikt weliswaar over NFC-technologie, maar geen enkele game maakt van deze datatransfermethode gebruik. Dat schrijft het gameweblog Polygon. NFC, oftewel 'near field communication', is de techniek die onder meer gebruikt wordt voor het uitwisselen van data bij het in- en uitchecken met de OV-chipkaart.

Het Franse gamebedrijf Ubisoft heeft wel geëxperimenteerd met de NFC-technologie in het avonturenspel Rayman Legends. In juni gaf het gamebedrijf echter aan dat het de techniek nog niet zal gebruiken. Ook Skylanders: Giants, dat de techniek wel gebruikt in het bijbehorende Skylanders-speelgoed, laat de NFC-chip in de Wii U-gamepad ongebruikt, omdat het het verdere gebruik van de controller zou beperken.

De Wii U is de opvolger van de Nintendo Wii. De spelcomputer ligt vanaf 30 november in de winkel. Een goedkope versie kost ongeveer driehonderd euro, terwijl de duurdere versie met meer opslaggeheugen 350 euro moet kosten. Naast Skylanders en Rayman verschijnen onder meer New Super Mario Bros U, Nintendo Land, Batman Arkham City, Darksiders 2 en FIFA 13 voor de spelcomputer.


Geen enkele Wii U-game gebruikt NFC-technologie

Gordeldier mascotte WK 2014

Een bedreigd Braziliaans gordeldier is de mascotte van het wereldkampioenschap voetbal in 2014. Dat heeft wereldvoetbalbond FIFA maandag bekendgemaakt. Het beestje heeft nog geen naam. Tot midden november kunnen Brazilianen stemmen op hun favoriete naam. Amijubi, Fuleco en Zuzeco zijn de mogelijkheden.

De mascotte heeft de kleuren van de Braziliaanse vlag. Het beestje is geel met een blauwe staart en schild. Hij draagt een groene korte broek en een wit t-shirt met daarop de tekst 'Brasil 2014'.

Het driebandgordeldier komt voor in het noordoosten van Brazilië en rolt zich op tot een bal als hij bedreigd wordt. Volgens secretaris-generaal Jérôme Valcke van de FIFA is het passend dat de bedreigde diersoort is gekozen als mascotte. "Een van de doelen van het WK 2014 is het belang van het milieu en ecologie overbrengen."

Twee van de drie mogelijke namen, Fuleco en Zuzeco, reflecteren die zorg voor het milieu. De naam Amijubi is een 'weergave van vriendelijkheid en vreugde'.

De afgelopen twee WK's was er ook telkens een dier als mascotte gekozen. In 2010 in Zuid-Afrika was dat het jachtluipaard Zakumi, vier jaar eerder in Duitsland was het de leeuw Goleo. De eerste WK-mascotte was ook een leeuw. Willie ging in 1966 in Engeland aan het werk.

Onlangs maakte de FIFA ook al de naam van de bal voor het WK in Brazilië bekend. De Brazuca volgt de veelbesproken Jabulani, die in Zuid-Afrika werd gebruikt, op.


Gordeldier mascotte WK 2014 (Foto: Novum)

Lohan pissig over 'voorkeursbehandeling' Bynes

Lindsay Lohan is niet blij met het gedrag van haar collega-actrice Amanda Bynes. Niet omdat Lindsay zich zorgen maakt om Amanda, die dagelijks het nieuws haalt met escapades op de weg, maar omdat Lohan zich benadeeld voelt.

"Waarom moest ik de gevangenis in terwijl een Nickelodeon-sterretje totaal niet wordt gestraft", twitterde Lohan. Lindsay werd in 2007 gearresteerd toen ze met een slok op achter het stuur kroop. Vervolgens lukte het de inmiddels 26-jarige niet om zich aan de voorwaarden van haar proeftijd te houden, waardoor ze meerdere malen achter tralies en in afkickklinieken belandde.

Bynes maakt het al maanden bont achter het stuur. De eveneens 26-jarige actrice zou in april met een borrel op hebben gereden, maar dat ontkent ze. Vervolgens sloeg Bynes op de vlucht na verschillende aanrijdingen en scheurde ze al blowend door Los Angeles.

Begin deze maand verloor Bynes haar rijbewijs, maar dat houdt de wegpiraat niet tegen. De actrice is zondag weer gepakt op rijden zonder geldig papiertje, waardoor ze haar auto kwijt is. Haar BMW, waarin Bynes volgens geruchten ook geblinddoekt in reed, is in beslag genomen door de politie. Wederom werd Bynes, die over anderhalve week voor de rechter moet verschijnen, niet gearresteerd.

Hamilton wil zich niet af laten leiden door geruchten

Lewis Hamilton zegt niets op te hebben met de geruchten die in de media over hem verschijnen. De McLaren-coureur wordt al enige tijd met Mercedes in verband gebracht voor het seizoen 2013, maar hij noemt de speculaties onzin.

Hamilton sprak met Sky. "Ik denk dat we allemaal oud en wijs genoeg zijn om te begrijpen dat niet alles wat er opgeschreven wordt, ook waar is. Er wordt veel gespeculeerd en er zijn veel verhalen die niet waar zijn. Ik maak al sinds mijn dertiende onderdeel uit van dit team en sinds 2009 hebben we keihard gewerkt om het kampioenschap weer te winnen en hopelijk zijn we nu in een positie waarin dit mogelijk is."

"Dus het is belangrijk om nu niet afgeleid te worden door alle onzin die verteld wordt. Ik heb geen deadline en mijn focus ligt op het winnen van het wereldkampioenschap. Ik moet die zaken natuurlijk wel voor elkaar hebben, maar ik heb mensen die dat voor me uitzoeken."

Amsterdam krijgt Rotterdamse ambassade

Volgende week woensdag opent Rotterdam een eigen ambassade in Amsterdam. Volgens Kristian Koreman, een van de initiatiefnemers, moet de ambassade zorgen voor meer 'interculturele uitwisseling' tussen Rotterdam en Amsterdam.

"Het wordt natuurlijk geen politiepost met vlaggen enzo", stelt Koreman tegenover RTV Rijnmond. "We openen volgende week woensdag in Pakhuis de Zwijger en zijn op gezette tijden open." Doel van de ambassade is het uitwisselen van ideeën tussen de steden. "Dan moet je denken aan plannen over stedelijke- en stadsontwikkeling en het betrekken van jeugd bij de stad."

Uiteraard krijgt Rotterdam ook een Amsterdamse ambassade. Dit toevluchtsoord opent zijn deuren op 21 november in Rotterdam.

"ArmA 3-ontwikkelaars zijn geen spionnen"

Bohemia Interactive, de ontwikkelaar achter ArmA 3, heeft in een verklaring aangegeven dat twee van zijn ontwikkelaars geen spionnen zijn. De twee ontwikkelaars zijn in Griekenland opgepakt en al snel ging het gerucht over spionage.

Volgens de twee ontwikkelaars en hun advocaat gaat het om een groot misverstand. Mogelijk hebben de mannen tijdens een rondreis een filmpje gemaakt van een gewoon vliegveld waar in de achtergrond blijkbaar een 'militaire' hangar te zien was. De twee ontwikkelaars waren samen naar Griekenland op vakantie gegaan omdat ze interesse hadden gekregen in het land na aan ArmA 3 gewerkt te hebben. Lees hieronder de volledige, Engelse, verklaring van Bohemia Interactive.

Since last Sunday, when two Bohemia Interactive, a.s. employees, were arrested on the Greek island of Lemnos, much speculation about what happened has circulated online. It’s been rumoured that they entered restricted military areas or gathered photographic references of military bases in order to improve the visual fidelity of Arma 3, a PC game currently under development by our company. Far in advance of any formal charges – only hours after they were detained by the local police – many media outlets immediately suggested spying and, only one day later, specifically referenced Arma 3.

Having travelled there, and after meeting personally with them both, as well as their lawyer who is fully acquainted with the Greek authority’s investigation file in detail, we can assure you that these insinuations are completely false and without substance. These employees – our friends, Ivan Buchta and Martin Pezlar – visited the island as tourists. Their holiday was a product of their interest in the island, triggered by their work on Arma 3 over the past two years of development.

They took photographs and videos in public areas, as countless tourists arriving to enjoy the beauty and hospitality of Greece may well do. These included a short video as they drove through the main road passing around the international airport, where in one short part of the video off in the distance some hangars and other buildings of the complex can be seen. It’s very likely that many tourists may have pictures similar to those taken by Ivan and Martin in their own family albums, without being aware that they put themselves or their families at risk.

We sincerely hope that the whole situation is no more than an unfortunate and deep misunderstanding. The in-game Limnos is close to completion, and it’s far from an identical replication of the real place. It was heavily modified to fit the game’s backstory, a purely fictional 2035 setting. It was rescaled to only 75% of the real island, and it does not attempt to display any real world military installations situated on the island of Lemnos.

To summarize the situation:

·They visited Lemnos on their holiday as tourists.
·They did not enter any military area.
·They did not take any pictures of any military objects to be used in Arma 3.

Martin and Ivan, currently being detained in Mytilene, relayed this message to their friends and family:

“The conditions are tough, but the people we meet treat us fairly and correctly. It is all a completely absurd misunderstanding that will certainly be quickly explained. We mainly think of you, our families; you have to stay calm and not to worry about us. We hope we will meet soon.”

We apologize for any possible delay or lack of communication regarding this important matter. At present, all and every possible effort goes towards supporting Ivan and Martin, their families, and to getting the guys safely back home. Any form of support for our imprisoned colleagues and friends will be more than welcome.

Van Boekel leidt Europa Leagueduel Atletico

Pol van Boekel fluit donderdag een duel in de Europa League. De UEFA heeft van Boekel aangesteld voor de wedstrijd van titelverdediger Atletico Madrid. De Spanjaarden gaan op bezoek bij Hapoel Tel Aviv uit Israël.

Van Boekel wordt tijdens de wedstrijd bijgestaan door Patrick Langkam en Nicky Siebert. Wilco Lobbert is vierde official. Serdar Gözübüyük en Dennis Higler fungeren als vijfde en zesde man.

Van Boekel is dit seizoen door de UEFA ingedeeld in Groep 1 van de internationale lijst. Het is voor de scheidsrechter uit Brabant zijn tiende wedstrijd in de Europa League.

Boer Zoekt Vrouw wint deel kijkers terug

Boer Zoekt Vrouw heeft een deel van zijn kijkers teruggewonnen. De boerenzoektocht naar liefde trok zondag ruim 3,5 miljoen kijkers, bijna een half miljoen meer dan vorige week. Dat was de minst bekeken aflevering sinds 2009.

Desondanks blijven de kijkcijfers nog ver achter bij die van vorig jaar. Toen trok Boer Zoekt Vrouw geregeld tegen de vijf miljoen kijkers. Zondag was te zien hoe de vijf overgebleven boeren op stap gingen met een aantal brievenschrijvers. Uit de dates kozen de boeren drie kandidaten die komen logeren.

Met de ruim 3,5 miljoen kijkers is Boer Zoekt Vrouw nog steeds het best bekeken programma van de zondagavond, blijkt uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek. Het achtuurjournaal volgt op afstand, met ruim 2,6 miljoen kijkers. Studio Sport Eredivisie sluit de top drie met ruim 2,3 miljoen kijkers.

Kickstarter vanwege gebrek aan kansen

In een gesprek met Kotaku heeft ontwikkelaar Chris Avellone aangegeven dat hij het Kickstarterproject 'Project Eternity' heeft gestart vanwege de afwezigheid van kansen in de industrie. Avellone is blij dat hij met behulp van Kickstarter zijn eigen kans kan maken.

Avellone is blij dat de 'fans' nu zijn baas zijn en niet de uitgevers die alles strak in de gaten houden. Hij kan nu dingen zoals concept art vrijuit plaatsen zonder enige bemoeienis. De game moet in 2014 uitkomen voor Windows (en mac en Linux bij genoeg financiering) want Avellone was het zat om rekening te moeten houden met consolegebruikers.

Project Eternity zal een RPG worden in dezelfde stijl als Baldur's Gate 2 maar dan in een volledig eigen wereld. De game heeft hun eerste doel van 1.1 miljoen dollar in drie dagen gehaald.

Suriname: Nederland stopt niet met vuil smijten

Nederland houdt niet op met 'vuil te smijten om Suriname zwart te maken'. Dat heeft de Surinaamse minister van buitenlandse zaken Winston Lackin maandag gezegd tegen Surinaamse media. Hij reageert daarmee op berichten van de NOS dat president Desi Bouterse opnieuw in verband wordt gebracht met grootschalige drugshandel.

Bouterse zou worden genoemd in een onderzoek naar drugshandel van de Surinamer Piet W., die in april werd opgepakt in Barcelona. W. sprak volgens de omroep in afgeluisterde telefoongesprekken over Bouta, de bijnaam van Bouterse. Hij zou zich hebben ontfermd over een kapot vliegtuig met een grote partij cocaïne.

Lackin zegt bij zijn internationale contacten regelmatig te merken dat Nederland Suriname probeert zwart te maken. "Ik had al eerder gezegd dat Nederland niet zal stoppen met verdachtmakingen", zegt hij maandag tegen de Surinaamse website Starnieuws. Nederland zou het niet kunnen hebben dat het goed gaat met Suriname.

Een woordvoerder van het Surinaamse kabinet zei eerder dat de berichtgeving over Bouterse niet geverifieerd is. "Er zijn geen bewijzen geleverd van de beweringen over Bouterse." Volgens de woordvoerder is het verhaal 'gewoon een afleider, maar gaat het Nederland niet lukken Suriname van het pad af te brengen'.

Het Openbaar Ministerie wilde zondag geen reactie geven op het onderzoek. Bouterse werd in 1999 in Nederland bij verstek veroordeeld tot elf jaar cel voor cocaïnesmokkel.

Samsom en Rutte zien groeiend draagvlak coalitie

Er lijkt een 'groeiend draagvlak' te zijn voor een informatieronde met ten minste VVD en PvdA. Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom maandag na afloop van zijn gesprek met verkenner Henk Kamp. Dat vindt VVD-leider Mark Rutte ook, zei hij voorafgaand voor zijn gesprek met Kamp.

"We hebben besproken hoe de stand van zaken is na afgelopen vrijdag en het lijkt erop dat er een groeiend draagvlak is voor het advies dat wij vorige week al gaven, namelijk een informatie met ten minste VVD en PvdA", zei Samsom. Hij baseerde dat op de adviezen die de andere fractieleiders gaven.

Verder wilde Samsom niets kwijt. "Laten we kijken hoe de gesprekken vandaag nog verder gaan."

Rutte maakte na de PvdA-leider zijn opwachting bij de verkenner. Hij zei in een reactie ook het draagvlak te zien groeien. "Ja, dat vind ik ook zo." Ook de premier heeft eerder laten weten dat bij de vorming van een nieuw kabinet eerst een coalitie van in elk geval VVD en PvdA moet worden onderzocht.

Kamp praat maandag vooralsnog alleen met Rutte en Samsom. Afgelopen vrijdag ontving hij al alle fractieleiders. De meesten van hen drongen erop aan een regering van VVD en PvdA te onderzoeken, al willen sommigen dat ook een andere partij aanschuift. Zo kan een nieuw kabinet ook rekenen op een meerderheid in de Eerste Kamer.

Kamp werd afgelopen donderdag aangesteld als verkenner. Hij moet in kaart brengen welke mogelijkheden er zijn voor een nieuw kabinet en wie als informateur moet worden aangesteld. De nieuwe Tweede Kamer debatteert donderdag over het verloop van de formatie. Kamp wil zijn verslag dan af hebben.


Samsom en Rutte zien groeiend draagvlak coalitie (Foto: Novum)

Grote inval op woonwagenkamp Lunetten

De Utrechtse politie is maandagochtend bezig met een grootschalige actie op een woonwagenkamp in Lunetten. Dat meldt RTV Utrecht. Bij de actie aan de Engelsmanplaat zouden ook justitie, de veiligheidsregio Utrecht en de landmacht aanwezig zijn.

Op het kamp zouden auto's in beslag worden genomen. Ook zijn ruiten van woningen ingeslagen. De douane zet speciale apparatuur in waarmee verborgen ruimtes kunnen worden opgespoord. De inval is volgens omwonenden vannacht al begonnen. Het is nog niet bekend wanneer de zoekactie wordt afgerond.

De politie kon maandagochtend niet direct reageren.

Project Eternity is voldoende gefinancierd

In slechts drie dagen heeft Obsidian voldoende geld binnengekregen om te beginnen met de RPG met de voorlopige naam Project Eternity. Het te behalen doel was 1,1 miljoen dollar en is ruimschoots gehaald met 1,4 miljoen.

Als er nog meer geld gedoneerd wordt zullen er een aantal toevoegingen gedaan worden aan het spel zoals een extra ras en meer quests. Bij meerdere donaties wordt het spel speelbaar op de mac en bij 2,2 miljoen wordt het spel uitgebracht onder linux.

Maar één mech speelbaar in Lost Planet 3

In een gesprek met VG247 heeft Andrew Szymanski van Capcom uitgelegd dat er maar één mech speelbaar zal zijn in Lost Planet 3. De game legt de focus op het persoonlijke verhaal van hoofdpersoon Jim en daar was dit een logische keuze in.

Jim zijn mech is bedoeld voor het bouwen van gebouwen en helpen in de omgeving. Al snel wordt de mech gebruikt voor andere doeleinden zoals vijanden verslaan. Jim zal gebruik maken van verschillende vuurwapens buiten de mech maar eenmaal in de mech gebruikt Jim de gereedschappen van de mech.

Om te zorgen dat die ene mech wel interessant blijft kan hij verschillende upgrades krijgen en zal Jim er dus ook een band mee scheppen. Je kunt bijvoorbeeld een klauw van de mech upgraden met een lier zodat de klauw afgeschoten kan worden naar vijanden.

Turk neukt eend

Een 50-jarige Turkse man is gearresteerd wegens het verkrachten van een eend. Het misbruik kwam aan het licht toen de eend door een dierenarts onderzocht werd. Dat schrijft HLN.

De eend is eigendom van de schoonvader van de dader. Toen de 50-jarige een keer bij hem overnacht had, trof de schoonvader ‘s ochtends veren en bloedvlekken aan in het bed waarin de man geslapen had. Ook vond hij een met bloed besmeurd shirt in zijn tuin. Toen hij daarna een van zijn eenden zich nogal moeilijk zag voortbewegen, werd het hem duidelijk wat er gebeurd was.   

De man bracht zijn eend naar de dierenarts en die constateerde dat de eend inderdaad seksueel misbruikt was. Het dier is geopereerd en maakt het weer goed. De eendenverkrachter zit nog vast.

Remix de dronken walvisvaarder

De E3-trailer van Dishonored had een soundtrack met een liedje over de 'Drunken Whaler'. Bethesda heeft nu dat liedje online gezet zodat mensen het kunnen downloaden. Daarnaast organiseren ze ook een remix-wedstrijd.

De beste tien remixes van het nummer krijgen de game en enkele goodies. De allerbeste remix krijgt ook een interview op de blog van Bethesda. Wil je meedoen aan de wedstrijd, kijk dan op deze website, meedoen kan tot 28 september. Bekijk hieronder de trailer met het nummer en download het nummer vanaf hier. De makers van het originele nummer hebben ook beschreven hoe het nummer tot stand is gekomen en dat lees je hier.

McQuaid trots op eerste WK Ploegentijdrit

UCI-voorzitter Patt McQuaid is trots op het eerste wereldkampioenschap ploegentijdrit voor merkenteams dat zondag in Valkenburg op het programma stond. Niet alleen bereidden de teams zich er goed op voor, de publieke belangstelling was ook groot.

McQuaid sprak met Cyclingnews. "Ik ben heel erg blij. Je zag al maanden dat teams hiermee bezig waren. Heel goed dat iedereen ervoor ging. Dat het zo spannend was bij de mannen maakte het extra mooi." Bij de mannen ging de zege naar Omega Pharma-Quick Step, terwijl bij de vrouwen Team Specialized met de overwinning aan de haal ging.

"Dit nummer zal groeien en in de toekomst alleen nog maar belangrijker worden. De ploegentijdrit is onderdeel van een project om de WK wielrennen te veranderen. We wilden een groter evenement creëren voor de wielerfamilie, een evenement dat in een hele week wordt afgewerkt, niet in een lang weekend."

Dat de ploegen nu een rol op het WK krijgen betekent volgens de UCI-voorzitter niet dat er aan de landenwedstrijden getornd zullengaan worden. "Dit onderdeel was voor merkenteams, in de resterende disciplines komen landen uit. We hebben daar een mooie geschiedenis mee opgebouwd."

Mourinho: "CL-winst mooi meegenomen"

Hoewel Real Madrid snakt naar het winnen van de Champions League, voelt trainer José Mourinho geen extra druk. Ook niet nu de Madrilenen na vier wedstrijden in de Primera División acht punten achter staan op FC Barcelona.

Mourinho blikt op luchtige wijze vooruit op de prestigieuze Champions League. "Het zou heel mooi zijn als we ver komen in het toernooi. Als we aan het einde van de rit de beste zijn, zullen we de beker met een glimlach omhoog houden", aldus de Portugees, die dinsdag Manchester City treft.

"De stad (Madrid) is gebouwd om de Champions League te winnen. De club deed dat al negen keer. Als coach heb ik dat al twee keer mogen doen. Hoeveel toptrainers zijn er niet die dit toernooi nog nooit hebben gewonnen? Laten we dankbaar zijn voor wat we hebben bereikt. Alles wat er nog bijkomt is mooi meegenomen."

Het stroef draaiende Real Madrid moet tegen Manchester City weer alert zijn, vindt Mourinho. "Het is duidelijk dat bij veel jongens de focus op dit moment niet op voetbal ligt. Dat mag iedereen mij aanrekenen, want ik ben degene die er voor moet zorgen dat de aandacht wel goed is. Wellicht dat dit topduel daarbij kan helpen. Voetbal moet bij de spelers weer de hoogste prioriteit krijgen."

Sojoez met Amerikaan en twee Russen veilig geland

Drie bemanningsleden van het Internationale Ruimtestation (ISS) zijn maandagochtend teruggekeerd op aarde. De Sojoez-capsule met de twee Russen en een Amerikaan landde probleemloos op de steppe van Kazachstan.

De astronaut en twee kosmonauten hebben in het ISS anderhalve maand samengewerkt met de Nederlander André Kuipers. Deze keerde op 1 juli terug.

De Russen Gennadi Padalka en Sergej Revin en de Amerikaan Joe Acaba hebben 123 dagen in het ISS doorgebracht. Padalka was de gezagvoerder in het ISS. Hij is in die functie vervangen door de Amerikaanse Sunita Williams. Williams heeft gezelschap van een Rus en een Japanner. Zij krijgen er in oktober drie bemanningsleden bij.


Sojoez met Amerikaan en twee Russen veilig geland (Foto: Novum)

964 Ferrari's samen: record

Op het Engelse circuit Silverstone hebben 964 Ferrari-rijders samen een nieuw wereldrecord gevestigd door gezamenlijk met hun auto's over het circuit te rijden. Het oude record stamde uit 2008. Toen werden er in Japan 490 Ferrari's bijeen gebracht.

De stoet op Silverstone werd aangevoerd door F1-coureur Felipe Massa die in een zwarte Ferrari 458 reed in de grotendeels rode parade. Het heeft de organisatie negen maanden gekost om het evenement te organiseren.


Prachtige drukte op Silverstone

Bertens stijgt door op ranglijst

Kiki Bertens is weer gestegen op de WTA-ranglijst. De Wateringse tennisster klom deze week drie plaatsen en staat 63e, hoger dan ooit. Ook Arantxa Rus klom iets. Zij ging van 73 naar 71. Michaëlla Krajicek tuimelde weg. De geboren Delftse, die een trainingsperiode heeft ingelast, zakte 26 plaatsen en is nu 131e. Bibiane Schoofs staat 183e, Richel Hogenkamp 195e.

Robin Haase blijft de beste Nederlandse man. Hij ging van vijftig naar 49. Igor Sijsling leverde een positie in en staat nu 82e. Thiemo de Bakker is de enige andere Nederlander bij de beste tweehonderd. De inwoner van Haarlem, die dit weekeinde in de Davis Cup verloor van Roger Federer, maar won van Marco Chiudinelli, won twee plaatsen. Hij staat nu 157e.

In de top van de ranglijsten veranderde niets. Roger Federer en Victoria Azarenka zijn nog altijd de beste tennissers van de wereld.

Leven Liza Sips verrijkt door schoonspringen

Het leven van Liza Sips is veranderd door haar avonturen op de duikplank. "Ik heb aan Sterren Springen écht wat gehad", vertelt de 22-jarige actrice, die zaterdag de schoonspringshow van SBS won.

"Door het schoonspringen heb ik meer zelfvertrouwen gekregen", geeft Sips in De Telegraaf een voorbeeld. "Van nature onderschat ik mezelf nogal snel, waardoor ik kan denken: ach nee, dat kan ik gewoon niet. Maar nu ik heb gewonnen, heb ik het gevoel dat ik alles kan."

Ook rekende Sips op de duikplank af met haar hoogtevrees. "In het begin ging in al huilend van de drie meter hoge duikplank af. En nu ben ik van 7,5 meter gegaan met een handstand gevolgd door een salto. De kracht die ik daarvoor naar boven moest halen, is iets dat ik voor de rest van mijn leven mee kan nemen en toe kan passen."

Nu alle sprongen, salto's en schroeven achter de rug zijn gaat Liza in de lappenmand. "Ik geloof dat ik flink ziek ga worden", zegt Sips. "Dat voel ik al een tijdje aangekomen, maar als je aan het werk bent laat je dat niet toe."

0,0006% moslims boos om film

Hoewel het de afgelopen dagen leek alsof de Arabische wereld massaal aan het rellen is geslagen, blijkt het om slechts een bijzonder klein deel van de bevolking te gaan. In de meeste islamitische landen gingen hoogstens enkele honderden mensen de straat op om te protesteren. In een paar landen liepen die aantallen in de duizenden.

Bij elkaar opgeteld zijn er de afgelopen dagen wereldwijd zo'n 10.000 mensen de straat opgegaan om hun ongenoegen over de anti-islamfilm Innocence of Muslims kenbaar te maken. Dat is zo'n 0,0006 procent van alle moslims ter wereld.

Op de manifestatie die gisteren in Amsterdam gehouden werd, waren zo'n vijftig mensen afgekomen, van wie ongeveer de helft aanwezig was om een tegengeluid te laten horen. In Nederland wonen in totaal zo'n 800.000 moslims.

Indonesische veerboot gezonken: 22 doden

Een ongeluk met een houten veerboot in de Indonesische provincie Oost-Kalimantan heeft aan minstens 22 mensen het leven gekost. Dit hebben de Indonesische autoriteiten maandag bekendgemaakt.

De boot zonk donderdagavond in de rivier de Mahakam en had 112 mensen aan boord. Er worden nu nog zeven mensen vermist.

De veerboot was op weg van Samarinda, de hoofdstad van Oost-Kalimantan, naar Melak.

Leger Zuid-Sudan brengt eigen boot tot zinken

Het leger van Zuid-Sudan heeft afgelopen week op de Nijl een boot met 170 van zijn eigen soldaten tot zinken gebracht, omdat het voor een vaartuig van de vijand werd aangezien. Zeker tien opvarenden verdronken, maar vijftig worden nog vermist.

Een legerwoordvoerder zei zondag dat soldaten het legervoertuig onder vuur namen omdat het niet reageerde op herhaalde bevelen om te stoppen. Hij sprak van 'een ongeluk'.

Zuid-Sudan werd vorig jaar onafhankelijk van het noorden. De betrekkingen tussen Zuid-Sudan en Sudan zijn gespannen door onenigheid over het verloop van de grens en de verdeling van opbrengsten uit de oliewinning.

Stelling: De anti-islamfilm moet van YouTube af

Afgelopen vrijdag heeft het Witte Huis aan Google gevraagd om te kijken of de anti-islamfilm de gebruikersregels overtreedt. Mocht dit zo zijn geweest dan had de film verwijderd moeten worden. Gisteren werd echter bekend dat de film de regels volgt en derhalve niet verwijderd hoeft te worden. De film zorgt echter wel voor een golf van geweld in de islamitische landen.

De stelling voor vandaag luidt daarom als volgt:

De anti-islamfilm moet verwijderd worden van het internet.

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 3

In de Bundesliga werd afgelopen weekend de derde speelronde gespeeld. Hieronder vind je alle uitslagen en andere statistieken.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
FC Augsburg VFL Wolfsburg 0-0
Borussia Dortmund Bayer Leverkusen 3-0
Bayern München FSV Mainz 05 3-1
VFB Stuttgart Fortuna Düsseldorf 0-0
Hannover 96 Werder Bremen 3-2
Borussia Mönchengladbach 1.FC Nürnberg 2-3
SpVgg Greuther Fürth FC Schalke 04 0-2
SC Freiburg 1899 Hoffenheim 5-3
Eintracht Frankfurt Hamburger SV 3-2

Stand:

# Club Wed. w g v p v - t
1 Bayern München 3 3 0 0 9 12-2
2 Eintracht Frankfurt 3 3 0 0 9 9-3
3 Hannover 96 3 2 1 0 7 9-4
4 FC Schalke 04 3 2 1 0 7 7-3
5 Borussia Dortmund 3 2 1 0 7 6-2
6 1.FC Nürnberg 3 2 1 0 7 5-3
7 Fortuna Düsseldorf 3 1 2 0 5 2-0
8 SC Freiburg 3 1 1 1 4 6-6
9 Borussia Mönchengladbach 3 1 1 1 4 4-4
10 VFL Wolfsburg 3 1 1 1 4 1-4
11 Werder Bremen 3 1 0 2 3 5-5
12 Bayer Leverkusen 3 1 0 2 3 3-5
13 SpVgg Greuther Fürth 3 1 0 2 3 1-5
14 FSV Mainz 05 3 0 1 2 1 2-5
15 FC Augsburg 3 0 1 2 1 1-5
16 VFB Stuttgart 3 0 1 2 1 1-7
17 Hamburger SV 3 0 0 3 0 2-6
18 1899 Hoffenheim 3 0 0 3 0 4-11

topscorers:

speler club goals
Müller Bayern München 3
Mandzukic Bayern München 3
14 spelers - 2

Programma volgende speelronde:

Datum Thuis Uit
vr 21 sep, 20:30 1.FC Nürnberg Eintracht Frankfurt
za 22 sep, 15:30 FC Schalke 04 Bayern München
za 22 sep, 15:30 VFL Wolfsburg SpVgg Greuther Fürth
za 22 sep, 15:30 FSV Mainz 05 FC Augsburg
za 22 sep, 15:30 Hamburger SV Borussia Dortmund
za 22 sep, 15:30 Fortuna Düsseldorf SC Freiburg
zo 23 sep, 15:30 Bayer Leverkusen Borussia Mönchengladbach
zo 23 sep, 17:30 Werder Bremen VFB Stuttgart
zo 23 sep, 17:30 1899 Hoffenheim Hannover 96

België kritisch op toename Nederlandse studenten

In België wordt kritiek geuit op het toenemend aantal Nederlandse studenten dat zich inschrijft op Vlaamse universiteiten en hogescholen. "Sommige EU-landen maken onderwijs in eigen land onbetaalbaar en dat zorgt ervoor dat andere landen daarvan de lasten dragen", zegt hoofd van de afdeling hoger onderwijs Noël Vercruysse van het Vlaamse ministerie van onderwijs vandaag tegen De Standaard.

Uit een rondgang van de Belgische krant blijkt dat het aantal Nederlandse studenten dat zich heeft ingeschreven opnieuw sterk is gestegen. Bij de Universiteit Antwerpen steeg het aantal Nederlandse aanmeldingen van 658 vorig jaar naar 917 dit jaar. De Universiteit Gent zag een stijging van 246 naar 326. Het aantal Nederlandse studenten stijgt al tien jaar op rij.

De grote kostenverschillen spelen een steeds grotere rol. In Nederland kost een studie bijna achttienhonderd euro per jaar, in Vlaanderen nog geen zeshonderd. Ook wordt in België geen langstudeerboete opgelegd.

Vercruysse wijst erop dat een student de overheid tienduizend euro per jaar kost. "Het wordt problematisch als we een grote groep studenten gaan financieren die niet tot onze samenleving behoort. Het merendeel van de Nederlandse studenten gaat namelijk terug naar Nederland." Het is volgens haar daarom belangrijk dat landen beleidsmaatregelen voor het hoger onderwijs op elkaar afstemmen.

Boerderijen doorzocht in Groningse verdwijningszaak

De Groningse politie doorzoekt maandagochtend twee boerderijen in Winsum in de zaak van de straatprostituee Jolanda Meijer die in 1998 verdween. Dat meldt de politie.

In 2009 werd een toen 37-jarige man opgepakt voor betrokkenheid bij de zaak. Een vrouw had de politie getipt dat hij een foto had van de plek waar Meijer begraven zou liggen. Er werden inderdaad foto's gevonden, waarna een gebied van zeventien bij zeventien meter bij Mensingeweer in Groningen werd afgegraven.

Daar werd echter alleen een verouderde bos bloemen aangetroffen. De man werd daarop vrijgelaten.

Kiesraad komt met uitslag verkiezingen

De Kiesraad maakt maandagmiddag de officiële uitslag bekend van de verkiezingen. Het zetelaantal van de partijen wordt definitief vastgesteld, net als de kandidaten die met voorkeursstemmen zijn gekozen.

Ook wordt bekend hoeveel stemmen iedere partij en kandidaat heeft gekregen en wat de gevolgen zijn van de lijstverbindingen voor de zetelverdeling. Zo hadden de PvdA, GroenLinks en SP een verbinding, wat de kans op een restzetel groter maakt.

Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2010 veranderde het zetelaantal van de partijen niet meer. Wel werd toen duidelijk dat Pia Dijkstra (D66) en Sabine Uitslag (CDA) alsnog mochten plaatsnemen in de Kamer door voorkeursstemmen.

CDA'er Pieter Omtzigt is vermoedelijk dit jaar een van de gelukkigen. Hij stond op plaats 39 van de kandidatenlijst maar voerde actief campagne in Twente. Donderdag gaf hij aan dat dit genoeg voorkeursstemmen heeft opgeleverd. Om met een voorkeurstem in de Kamer te komen zijn ruim zestienduizend voorkeurstemmen nodig.

VVD-leider Mark Rutte is naar alle waarschijnlijkheid de grootste stemmentrekker. Ook in 2010 werd zijn vakje, ruim 1,6 miljoen keer, het meest rood gekleurd. Toenmalig PvdA-leider Job Cohen kreeg zo'n honderdduizend stemmen minder.

'Punten sparen door gezonder te leven'

Zorgverzekeraar Menzis biedt klanten korting als ze ervoor kiezen gezonder te leven. Via een spaarpuntensysteem kunnen ze bijvoorbeeld een deel van het eigen risico betalen. De zorgverzekeraar vraagt als tegenprestatie dat iemand stopt met roken of begint met sporten. Ook als iemand zich inzet als mantelzorger of bloeddonor kan dat punten opleveren.

"We willen onze verzekerden prikkelen om meer te bewegen en gezonder te leven. Mensen die fit en vitaal zijn worden minder vaak ziek en zitten lekkerder in hun vel", aldus bestuursvoorzitter Roger van Boxtel maandag in een interview met het AD. "Door sterker in te zetten op preventie willen we de almaar stijgende zorgkosten het hoofd bieden." Menzis is naar eigen zeggen de eerste zorgverzekeraar in de wereld die klanten beloont voor een gezondere leefstijl.

'Punten sparen door gezonder te leven'
'Punten sparen door gezonder te leven' (Foto: ANP)

Wiegel pleit voor coalitie vier partijen

Nederland is het beste af met een coalitie waar naast VVD en PvdA ook CDA en D66 in zitten. "Het voordeel is dat je dan een echt brede coalitie hebt", zegt hij maandag in De Telegraaf.

Die coalitie heeft dan ook een meerderheid in de Eerste Kamer. De PvdA heeft eerder met het CDA en met D66 geregeerd, daarom zouden die partijen geschikt zijn.

Het is zeer de vraag of PvdA-leider Diederik Samsom in zo'n coalitie zitting wil nemen. Hij heeft al voor de verkiezingen aangegeven een rechtse coalitie niet aan een meerderheid te helpen.

De SP toevoegen in plaats van CDA of D66, zoals PvdA-burgemeester in Heerlen Paul Depla zondag in Buitenhof schetste, is volgens Wiegel geen optie. "Dat zal niet door de VVD worden geaccepteerd."

Oud-VVD-leider Ed Nijpels zegt in de krant dat VVD en PvdA eerst samen om de tafel moeten en dat later het CDA kan aanschuiven. Ze zouden het voor het CDA aantrekkelijk kunnen maken door minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) op zijn plaats te laten zitten.

Verkenner Henk Kamp praat maandag verder met de leiders van de VVD en de PvdA. Om 09.00 uur ontvangt hij Samsom, een uur later volgt VVD-leider Mark Rutte.


Wiegel pleit voor coalitie van vier partijen (Foto: Novum)

FOK! wat een weer...Saai weer.

Goedemorgen! Het is een beetje saai weer de laatste dagen. Veel plaatsen hadden overwegend bewolkt weer en maar heel af en toe scheen de zon. Zoals verwacht is het in het zuiden van het land inderdaad zonnig geweest gisteren en liep de temperatuur op naar 23 graden in Hoensbroek. Overigens waren er in de middag in het westen ook een paar mooie opklaringen.

Ook vandaag is er niet zo veel verandering. Wederom een afwisseling van wolkenvelden en af en toe wat zon. Een paar spatten regen sluit ik niet uit, maar de meeste plaatsen houden het droog. De meeste zon lijkt opnieuw voor Limburg te zijn. De temperaturen zijn vergelijkbaar met vandaag, tussen de 18 en 22 graden. De wind is vooral in het westen iets minder aanwezig dan gisteren en verder verandert er ook aan de windrichting en kracht vandaag vrijwel niets. Een zuidwestenwind die overwegend matig van kracht is.

Verder waren de buien van zaterdag ook gisteren nog actief in Griekenland en Noorwegen. In Tripolis in Griekenland viel 49 mm, wat de hoogste som in Europa was. Bloedheet is het ondertussen nog in Spanje, waar de temperatuur in Montoro opliep naar 38 graden.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

OpklaringDe zon brak vanmiddag even flink door, al was dat maar tijdelijk.


Grote brand boerderijloods Lelystad

Bij een akkerbouwbedrijf in Lelystad is in de nacht van zondag op maandag in een loods een zeer grote brand uitgebroken. Er is daarbij wellicht asbest vrijgekomen. Dat meldde de brandweer. "Omdat het gaat om dunbevolkt gebied, is de rook op dit moment geen probleem voor de omliggende omgeving", aldus een woordvoerder van de brandweer.

Een groot gebied rondom de brand, tegenover het verkeersveiligheidscentrum van de politieacademie in Lelystad, is afgezet. Rond rond kwart voor drie is het sein brand meester gegeven, aldus de woordvoerder. De brandweer liet het vuur daarna gecontroleerd uitbranden.

De brand brak rond half twee uit in een grote loods bij een boerderij aan de Eendenweg waar onder meer een grote gastank stond. Even waarschuwde de brandweer dan ook voor explosiegevaar, maar het vuur bereikte de tank niet.

Het is nog onduidelijk hoe de brand is ontstaan. Er zijn geen gewonden gevallen.

Grote brand boerderijloods Lelystad
Grote brand boerderijloods Lelystad (Foto: ANP)

Aangifte om blootfoto's Kate

Advocaten van de Britse koninklijke familie doen maandag in Parijs aangifte tegen de maker of makers van de foto's van prins Williams vrouw Kate, topless zonnebadend in Zuid-Frankrijk. Het paar heeft al een civiele procedure aangespannen tegen het Franse boulevardblad Closer, dat de foto's heeft gepubliceerd.

St. James's Palace spreekt van een 'groteske' inbreuk op de privacy van William en Kate tijdens hun vakantie in een privévilla in de Provence. Advocaten van het paar doen maandag aangifte tegen de betrokken fotograaf of fotografen. Het is aan de Franse justitie om te beslissen of tot een onderzoek en eventueel vervolging wordt overgegaan.

De advocaten van het stel staan maandag in Parijs ook voor de rechter in een kort geding tegen de uitgever van Closer, de Italiaanse mediagroep Mondadori. Dit is ook de uitgever van het Italiaanse roddelblad Chi, dat zegt maandag 26 pagina's met foto's te zullen publiceren. Het paleis wil schadevergoeding vorderen van de uitgever, die eigendom is van de Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi. Berlusconi's dochter Marina, die aan het hoofd staat van Mondadori, nam het op voor haar vader, die zich volgens haar niet met de 'redactionele autonomie' van de uitgever mag inlaten.

Het paleis heeft nog geen besluit genomen over stappen tegen de Irish Daily Star, die de foto's van Closer zaterdag afdrukte. Britse kranten hebben zich tot nog toe verre van de foto's gehouden. Publicatie van de foto's kan de Irish Daily Start nog duur komen te staan. Mede-eigenaar Northern and Shell toonde zich 'diep ontsteld' en topman Richard Desmond kondigde aan zich te zullen terugtrekken uit de joint venture die het blad beheert. De andere eigenaar, het Ierse Independent News and Media, bood bij monde van baas Joe Webb 'diepste verontschuldigingen' aan. Een intern onderzoek volgt, maar Webb liet in een verklaring weten de Irish Daily Star en zijn zeventig medewerkers te willen behouden.

Israël waarschuwt VS opnieuw om Iran

De Israëlische premier Netanyahu waarschuwt de VS nogmaals dat het land een duidelijke grens moet stellen waar Iran niet overheen mag met zijn nucleaire programma. Naar verluidt weigert president Obama dat.

Israël denkt dat Iran binnen enkele maanden een stadium van uraniumverrijking zal hebben bereikt waarbij de bouw van een atoomwapen binnen handbereik is. Netanyahu wil dat Washington een limiet stelt aan de mate van verrijking en aan andere nuclaire activiteiten, onder dreiging van een aanval als de islamitische republiek die overschrijdt, zo liet hij aan CNN weten.

In Amerika bestaat de vrees dat Israël Iran op eigen houtje zal aanvallen om de ontwikkeling van nucleaire wapens een halt toe te roepen. Iran waarschuwde zondag dat er in zo'n geval niets van de joodse staat over zal blijven. Het land ontkent dat het een atoomwapenprogramma heeft en beweert dat de nuclaire installaties voor energie- en medische doeleinden zijn.

Obama sprak de Israëlische premier afgelopen week over de kwestie. De Amerikaanse regering zegt alles in het werk te zullen stellen om te voorkomen dat Iran kernwapens in handen krijgt, maar ziet uraniumverrijking op zichzelf volgens antwoorden op vragen van CNN niet als een red line. Netanyahu toont zich de laatste tijd steeds ongeduldiger met de in zijn ogen veel te vage toezeggingen van Washington.

Volgens CNN begint de zaak gezien de naderende presidentsverkiezingen een politieke tint te krijgen. Netanyahu liet weten dat sommigen hem in de verkiezingsstrijd proberen te trekken, maar dat hij dat niet wil. "We zijn blij met de steun van zowel de Democraten als de Republikeinen voor Israël", aldus de premier. "Het is in het belang van Amerikanen van elke politieke kleur om Iran te stoppen."

[Primera División] Atletico houdt net stand tegen Rayo Vallecano

Atletico Madrid heeft het zich zondag onnodig moeilijk gemaakt tegen Rayo Vallecano. In het Madrileens onderonsje nam Atletico een 4-0 voorsprong, maar kwam Rayo terug tot 4-3. Die laatste treffer viel in de 89e minuut. In de blessuretijd lukte het de bezoekers niet meer om een punt uit het vuur te slepen.

Espanyol had zondagmiddag al met 3-3 gelijkgespeeld tegen Athletic Bilbao. Fernando Llorente scoorde een keer voor de Baskische ploeg, maar maakte gelijk duidelijk dat hij in de winterstop een transfer wil maken. Aan het begin van het seizoen werd de aanvaller al aan de kant gehouden nadat hij had geweigerd zijn contract in Bilbao te verlengen.

Real Mallorca speelde met 1-1 gelijk bij Osasuna. Kike Sola zette de ploeg uit Pamplona in de 69e minuut op voorsprong, maar negen minuten later maakte Tomer Hemed gelijk. Na vier speelronden staat Mallorca nu derde met acht punten. Alleen Barcelona (twaalf punten) en Malaga (tien punten) deden het beter.

Ook Granada en Deportivo la Coruna deelden de punten. Het werd in Granada 1-1. Real Sociedad won in eigen huis van Real Zaragoza. De Basken scoorden kort na de rust twee keer: 2-0.


Atletico houdt net stand tegen Rayo Vallecano (Foto: Novum)

[Serie A] Inter wint dankzij Milito en Cassano

Internazionale heeft zondag met 2-0 gewonnen van Torino. In het Stadio Olimpico in Turijn scoorde Diego Milito voor rust en de van AC Milan overgenomen Antonio Cassano in de tweede helft. Wesley Sneijder werd na 66 minuten gewisseld voor Cassano.

Inter staat met zes punten uit drie duels nu op de vijfde plaats. Juventus, Napoli en Lazio Roma hebben ieder met negen punten de volledige score behaald in de eerste drie speelronden. Sampdoria won ook alle wedstrijden, maar begon met een strafpunt aan de competitie en staat daardoor met acht punten vierde.


Inter wint dankzij Milito en Cassano (Foto: Novum)

Ook Tsjechië in finale Davis Cup

Tsjechië is de tegenstander van Spanje in de finale van de Davis Cup. Tomas Berdych sloeg zondag in de halve finale tegen Argentinië het winnende punt binnen: 3-1. Dat deed de kopman van de Tsjechen door Carlos Berlocq met 6-3, 6-3 en 6-4 te verslaan. Na de eerste dag was het 1-1. De Tsjechen namen zaterdag in het dubbelspel de leiding.

Titelverdediger Spanje had zich al eerder naar de eindstrijd van het landentoernooi geslagen. De Zuid-Europeanen stonden in 2009 ook al eens tegenover Tsjechië in de finale. Toen werd het 5-0 voor Spanje. De eindstrijd van dit jaar wordt echter in Tsjechië gehouden. Waar en op wat voor ondergrond wordt uiterlijk op 24 september bekendgemaakt.


Ook Tsjechië in finale Davis Cup (Foto: Novum)

[Bundesliga] Van der Vaart verliest bij rentree HSV

Rafael van der Vaart heeft zijn rentree bij Hamburger SV verpest zien worden door Eintracht Frankfurt. Op bezoek in Frankfurt ging HSV met 3-2 onderuit. Eintracht kwam via Takashi Inui en Olivier Occean op 2-0. Vlak voor rust deed Heiko Westermann iets terug namens HSV, maar even later kreeg zijn ploeggenoot Petr Jiracek rood. Stefan Aigner maakte de 3-1, Heung Min Son de 3-2.

Eerder op de dag was SC Freiburg - 1899 Hoffenheim al in een doelpuntenfestijn geëindigd: 5-3. Mathieu Delpierre zette Hoffenheim op voorsprong, maar daarna liepen de bezoekers achter de feiten aan. Via Karim Guede en Max Kruse werd het 2-1 voordat Boris Vukcevic gelijkmaakte.

Fallou Diagne zette Freiburg opnieuw op voorsprong, maar via Takashi Usami kwam Hoffenheim opnieuw langszij. In de slotfase maakten Cedrick Makiadi en Sebastian Freis de vierde en de vijfde Freiburg-treffer.


Van der Vaart verliest bij rentree HSV (Foto: Novum)

Nieuw boek van Salman Rushdie

Op 18 september komt er een nieuw boek van Salman Rushdie's hand. Het boek heet Joseph Anton en is in de derde persoon geschreven. Deze Joseph Anton representeert de auteur zelf; het boek gaat over de jaren dat hij moest onderduiken vanwege een Fatwa.

Voor degenen die niet kunnen wachten: het populaire actualiteiten- en opinieblad The New Yorker heeft een deel uit het boek over de Fatwa-periode gepubliceerd op haar website.

Eerder vandaag berichtte FOK! dat een Iraanse stichting de beloning voor het doden van de Britse schrijver heeft verhoogd van 2,8 miljoen naar 3,3 miljoen dollar. Deze zogenoemde Fatwa is in 1989 over Rushdie afgekondigd omdat hij in zijn boek The Satanic Verses de profeet Mohammed zou hebben beledigd.

Het verhogen van de beloning voor het doden van Rushdie komt de schrijver publicitair gezien mooi uit. Als hij vanwege deze verhoging op mag komen draven bij allerhande nieuwsbulletins van Amerikaanse en Engelse televisiezenders, kan hij direct zijn nieuwe boek onder de aandacht brengen.

Wellicht heeft de Iraanse stichting lucht gekregen van het aankomende boek en proberen ze hem daarom duidelijk te maken dat de Fatwa nog niet tot het verleden behoort. Tot dusver lijkt dit Rushdie echter niet te schaden.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
special
Random Pics van de Dag #1244
©FOK.nl e.a.