FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Nieuwsarchief
Artikelen van zondag 16 september 2012

'Zombies krijgen campagne in Black Ops 2'

Op de website van Amazon.com staat bij de informatie van het spel dat er een zombie-campagne in Black Ops II zit. Dat deze er voor de multiplayer kwam was al bekend maar volgens Amazon komt er ook een andere campagne met zombies.

"The inclusion of a Zombies in gameplay, both in as an option in multiplayer, and as a campaign option", is wat de website van Amazon zegt als 'Key Feature' van het spel. Hieronder zijn trouwens nog wat gelekte beelden van een bèta van het spel. De beelden tonen wel alleen maar wat menu-opties en geen echte gameplaybeelden.

Roel van Duijn daagt AIVD voor rechter

Roel van Duijn, oud-politicus en voormalig activist, spant een kort geding aan tegen de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Schrijft de Volkskrant

In dat kort geding eist hij dat de AIVD stopt met het verspreiden van documenten over hem aan derden. Naar eigen zeggen van van Duijn zegt de AIVD dat zij die documenten niet heeft. Roel zegt verder dat hij al jaren vraagt die documenten te kunnen inzien. "Mij weigeren ze die, terwijl ze ze wel aan anderen geven", stelt Van Duijn.

Enkele jaren geleden kwam Van Duijn er achter dat de voorganger van de AIVD, de BVD, hem tientallen jaren heeft geschaduwd. Hij claimt nu dat op internet voor hem onbekende BVD-berichten circuleren over hem die door de AIVD onwettig verstrekt zijn aan een derde partij.

Al jaren lang strijd Van Duijn tegen de AIVD. Vorig jaar december werd hij nog in het gelijk gesteld toen de Raad van State oordeelde dat de minister van Binnenlandse Zaken een aantal documenten over hem uit de periode van voor 1982 aan hem moet verstrekken.

Van Duijn was in de jaren 60 een prominent politiek activist en speelde diverse rollen in tal van groeperingen, zoals Provo, Ban de bom en de Kabouterbeweging. Later ging hij politieke functies bekleden in Amsterdam en bij de provincie Noord-Holland. Tegenwoordig runt hij een eigen website. Volgens Van Duijn komt het kort geding woensdag in Den Haag voor.

Berlusconi wil belastingverlaging

De vroegere Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft zijn opvolger Mario Monti opgeroepen tot belastingverlagingen. De recessie in Italië zal niet voorbijgaan als Monti de lasten voor de Italiaanse belastingbetaler niet snel omlaag brengt, zei Berlusconi in de krant Il Giornale, die tot het media-imperium van zijn familie behoort.

Onder andere zou hij de door Monti doorgevoerde vermogensbelasting afschaffen, als hij regeringschef zou zijn, zei Berlusconi volgens het Italiaanse persbureau ANSA op een door Il Giornale georganiseerde scheepscruise in de Adriatische Zee. De ex-premier heeft nog niet aangegeven of hij zich bij de komende parlementsverkiezingen in het voorjaar weer kandidaat stelt.

Zoon Ballesteros wint golftoernooi

Javier Ballesteros heeft zondag het Madrid Open-golftoernooi voor amateurs gewonnen. De 22-jarige Spanjaard is de zoon van de vorig jaar overleden golflegende Severiano Ballesteros. Javier had na drie rondes een score van zes slagen onder par en won met vier slagen verschil.

Ballesteros droeg zijn zege op aan zijn vader, die op 54-jarige leeftijd aan een hersentumor bezweek. "Mijn vader vertelde me altijd dat je moet spelen met alles wat je hebt en dat heb ik gedaan. Ik moest veel aan hem denken tijdens deze achttien holes."

Severiano 'Seve' Ballesteros won vijf majors in zijn carrière en boekte vijftig toernooizeges op de European Tour. Hij was in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw invloedrijk in de manier waarop er in Europa gegolfd werd.

Gewonde bij steekpartij in Vlaardingen

Bij een steekpartij in Vlaardingen is zondagmiddag een 20-jarige man uit de stad gewond geraakt. Hij werd neergestoken door een 16-jarige jongen na een ruzie, meldt de politie. De dader werd bij de kladden gegrepen door een militair die getuige was.

Het incident vond plaats op de Dirk de Derdelaan. De man en jongen waren in eerste instantie met elkaar op de vuist gegaan, waarna de jongen zijn plaatsgenoot in zijn schouder stak en op de vlucht sloeg. De militair kon hem even later grijpen op de Marnixlaan. Hij is overgedragen aan de politie. Het slachtoffer is naar een ziekenhuis gebracht.

Flipkens wint eerste WTA-titel

Kirsten Flipkens heeft de eerste WTA-titel uit haar lange carrière bemachtigd. De Belgische rondde haar droomweek in Québec af met de eindzege.

Tegen de Tsjechische Lucie Hradecká begon de nummer 102 van de wereld als een speer en dwong haar tegenstander tot fouten. Binnen een mum van tijd stond de 6-1 stand op het scorebord.

In de tweede set maakte Hradecká minder fouten en serveerde ze ijzersterk, waardoor het tij van de wedstrijd leek te keren. Flipkens moest dan ook meerdere breakpunten wegserveren. Maar op 5-5 leverde de Tsjechische haar service toch weer in, waarna Flipkens uit kon serveren. De Belgische kreeg door haar sterke service drie Championship-punten, en verzilverde de derde.

Flipkens rekent zo af met een wisselvallige periode, en herpakt haar plek in de top honderd van het vrouwentennis. Het was voor haar de eerste finale van een WTA-toernooi; ze verloor eerder al vier halve finales.

Voor Hradecká wordt de situatie inmiddels schrijnend. De Tscjechische bereikte inmiddels al vijf enkelfinales; ze won er nog geen enkele.

Meer bezoekers voor cultuuretmaal Rotterdam

De tweede editie van 24 uur cultuur, de opening van het Rotterdamse culturele seizoen, heeft zaterdag en zondag tussen de tienduizend en vijftienduizend bezoekers getrokken. Dat is meer dan vorig jaar, toen ruim tienduizend mensen naar het evenement kwamen.

Een woordvoerder van de organisatie spreekt van een 'geslaagde opening'. Op verschillende locaties kregen cultuurliefhebbers van zaterdag 17.00 uur tot zondag 17.00 uur voorproefjes van voorstellingen en kijkjes achter de schermen. Het programma telde meer dan 160 onderdelen.

[WSR] Uitslag Race 2 Hongarije

Antonio Felix da Costa heeft de tweede race van de World Series by Renault op de Hungaroring op zijn naam geschreven. De Portugees had een voorsprong van ruim drie seconden op Marco Sorensen en tien tellen op Will Stevens. Robin Frijns pakte de vijfde positie.

Frijns begon de race vanaf poleposition, maar kwam in tegenstelling tot gisteren slecht weg en viel terug tot de zevende stek. Dit gaf de leiding aan Kevin Magnussen die lang aan kop van de wedstrijd kon rijden. Zijn auto begon enkele ronden voor het einde te roken en in de laatste omloop was het gedaan. De Deen moest zijn bolide aan de kant parkeren, wat de zege gaf aan Felix da Costa. Sorensen schoof zo door naar plaats twee, voor Stevens en Sam Bird.

Frijns herpakte zich na zijn slechte start enigszins en verschalkte in de vierde ronde Arthur Pic. De Nederlander en de Fransman kwamen tegelijk voor hun stop binnen, waarbij Pic Frijns weer wist te passeren. Kevin Korjus wist zich er uiteindelijk ook nog tussen te dringen, maar de Est moest Frijns al snel weer laten gaan. Een foutje van Pic leverde de Nederlander nog een plaats op, terwijl de uitvalbeurt van Magnussen hem nog de vijfde stek bezorgde.

In het kampioenschap heeft Frijns een voorsprong van 24 punten op Jules Bianchi die in de tweede wedstrijd negende werd. Bird staat derde op 27 punten achterstand van Frijns.

Koreaanse golfster Shin wint Brits Open

De Zuid-Koreaanse golfster Jiyai Shin heeft zondag met overmacht het Britse Open gewonnen. Ze sloot het vierde majortoernooi van het jaar af met 279 slagen, een onder par. Shins landgenote Inbee Park werd tweede. Zij had negen slagen meer nodig dan Shin. Paula Creamer uit de Verenigde Staten werd met een score van +9 derde.

Shin, die in 2008 ook al eens het Britse Open won en sindsdien nooit meer zegevierde bij een major, had haar zege te danken aan een uitstekende ronde van zes slagen onder het baangemiddelde op vrijdag. De 24-jarige lost Yani Tseng uit Taiwan af als titelhouder. Tseng eindigde op de 22e plaats met een score van +11.

Dewi-Claire Schreefel zag haar naam terug op de gedeelde 47e plaats. Zij had zestien slagen meer nodig dan het baangemiddelde op de door de wind geteisterde Royal Liverpool Golf Club. Christel Boeljon had de cut niet overleefd en was na twee rondes al klaar.

Het is voor het eerst dat alle vier de majors in een jaar door Aziatische vrouwen gewonnen zijn. Shins landgenote Sun-Young Yoo won het Kraft Nabisco Championship, de Chinese Shanshan Feng greep de titel bij het LPGA Championship en in de persoon van Na Yeong Choi ging ook de titel bij het US Women's Open naar Zuid-Korea. In 2008 en 2011 gingen al eens drie van de vier majortitels naar Azië.

Vanaf volgend jaar zijn er bij het vrouwengolf vijf majortoernooien. De Evian Masters in Frankrijk gaat dan verder als The Evian en wordt in het tweede weekeinde van september afgewerkt. Het Britse Open verhuist naar begin augustus.


Koreaanse golfster Shin wint Brits Open (Foto: Novum)

Toeristensector tevreden over zomerseizoen

Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) kijkt 'redelijk tevreden' terug op de afgelopen zomer. Ondanks het wisselvallige weer brachten meer buitenlandse toeristen hun vakantie door in Nederland en is het aantal vakanties in eigen land gelijk gebleven, zo meldt het bureau zondag.

De campings trokken iets minder vakantiegangers, terwijl de bungalowparken een redelijke zomer achter de rug hebben. Ook de hotels lieten een lichte groei zien. Het mooie weer van de afgelopen weken was volgens het NBTC een stimulans om er toch nog op uit te trekken.

Net als vorig jaar komen opnieuw meer buitenlandse toeristen naar Nederland. Naar verwachting komt het totale aantal op ruim 11,7 miljoen uit, zo'n vierhonderdduizend meer dan in 2011. In de afgelopen maanden kwamen vooral veel Duitse en Belgische toeristen naar de kust en naar Noord-Brabant. Het NBTC wijt dat vooral aan de economische crisis.


Toeristensector tevreden over zomerseizoen (Foto: Novum)

Nederlandse slachtoffers Arizona nog niet terug

Het is nog onduidelijk wanneer de lichamen van de twee Nederlanders die omkwamen bij een ongeluk met een KLM Flight Academy-lesvliegtuigje terugkeren. Het wrak van het toestel moet eerst geborgen worden, zegt directeur van de Flight Academy Gerrit Assink zondag.

Het wrak van het eenmotorige vliegtuigje werd zaterdag gevonden ten noordwesten van de plaats Payson in de Amerikaanse staat Arizona. Volgens de Federal Aviation Administration is het naar alle waarschijnlijkheid tegen een rotswand gevlogen. Wat er precies is gebeurd, wordt nog onderzocht.

Bij het toestel werden de lichamen van de inzittenden gevonden. Naast de twee Nederlanders, een 19-jarige student en een 68-jarige examinator, was ook een 25-jarige Amerikaan aan boord.

Het vliegtuig steeg donderdagmiddag op voor een examenvlucht in de buurt van Phoenix. Na ongeveer twee tot tweeënhalf uur hadden ze terug moeten keren, maar dat gebeurde niet. Zaterdag werd het wrak na een zoektocht gevonden.

[Premier League] Uitslagen speelronde 4

Afgelopen weekend werd in Engeland de vierde ronde in de Premier League gespeeld. Alexander Bütner stond voor het eerst in de basis bij Manchester United en beleefde een droomdebuut. In de 66ste minuut zette de Achterhoeker de verdediging van Wigan Athletic opzij en ronde vervolgens op fraaie wijze af. Robin van Persie viel een kwartier voor tijd in, door de blessure die hij opliep tijdens de interland tegen Hongarije was het twijfelachtig of de spits zou meespelen. RvP kwam niet tot scoren, het werd 4-0 voor The Red Devils.

Uitslagen:

Datum Thuis Uit Uitslag
za 15 sep, 13:45 Norwich City West Ham United 0-0
za 15 sep, 16:00 Aston Villa Swansea City 2-0
za 15 sep, 16:00 Fulham West Bromwich Albion 3-0
za 15 sep, 16:00 Queens Park Rangers Chelsea 0-0
za 15 sep, 16:00 Stoke City Manchester City 1-1
za 15 sep, 16:00 Arsenal Southampton 6-1
za 15 sep, 16:00 Manchester United Wigan Athletic 4-0
za 15 sep, 18:30 Sunderland Liverpool 1-1
zo 16 sep, 17:00 Reading FC Tottenham Hotspur 1-3
ma 17 sep, 21:00 Everton Newcastle United  


Stand
:

  Club wed w g v p  v - t
1 Chelsea 4 3 1 0 10 8-2
2 Manchester United 4 3 0 1 9 10-5
3 Arsenal 4 2 2 0 8 8-1
4 Manchester City 4 2 2 0 8 9-6
5 Swansea City 4 2 1 1 7 10-4
6 West Bromwich Albion 4 2 1 1 7 6-4
7 West Ham United 4 2 1 1 7 4-3
8 Fulham 4 2 0 2 6 10-6
9 Everton 3 2 0 1 6 4-3
10 Tottenham Hotspur 4 1 2 1 5 6-5
11 Stoke City 4 0 4 0 4 4-4
12 Aston Villa 4 1 1 2 4 4-5
13 Newcastle United 3 1 1 1 4 3-4
14 Wigan Athletic 4 1 1 2 4 4-8
15 Sunderland 3 0 3 0 3 3-3
16 Norwich City 4 0 3 1 3 2-7
17 Liverpool 4 0 2 2 2 3-8
18 Queens Park Rangers 4 0 2 2 2 2-9
19 Reading FC 3 0 1 2 1 4-8
20 Southampton 4 0 0 4 0 5-14


Programma speelronde 5
:

za 22 sep, 13:45 Swansea City Everton
za 22 sep, 16:00 Chelsea Stoke City
za 22 sep, 16:00 Southampton Aston Villa
za 22 sep, 16:00 West Bromwich Albion Reading FC
za 22 sep, 16:00 West Ham United Sunderland
za 22 sep, 16:00 Wigan Athletic Fulham
zo 23 sep, 14:30 Liverpool Manchester United
zo 23 sep, 16:00 Newcastle United Norwich City
zo 23 sep, 17:00 Manchester City Arsenal
zo 23 sep, 17:00 Tottenham Hotspur Queens Park Rangers

Palermo zet coach al op straat

De serie A is pas drie wedstrijden oud, maar de eerste trainer is al ontslagen. Palermo besloot Giuseppe Sannino zondag de wacht aan te zeggen. Dat deden de Sicilianen nadat zaterdag gelijk was gespeeld en het eerste punt van het seizoen binnen was gehaald. Sannino was pas in juni aangesteld en tekende toen voor twee seizoenen. Vorig jaar werd hij veertiende in de Serie A met Siena.

Palermo stelde Gian Piero Gasperini aan als vervanger van Sannini. Diens vorige baan was trainer van Internazionale waar hij vorig jaar in september werd ontslagen na vier nederlagen en een gelijkspel.

Hezbollah wil protesten tegen Innocence of Muslims

Hezbollah-leider Hassan Nasrallah heeft zondag opgeroepen tot protesten tegen de anti-islamfilm Innocence of Muslims. Zijn militante groep zal die vanaf maandag in verschillende delen van Libanon organiseren.

Sjeik Nasrallah zei echter dat ambassades met rust moeten worden gelaten.

In een televisietoespraak riep hij op tot een internationale overeenkomst die het verbiedt om welke goddelijke religie dan ook aan te vallen.

Maaskant: "Naïviteit van jonge ploeg"

Een zwak FC Groningen verloor in eigen huis van Vitesse. Trainer Robert Maaskant is teleurgesteld. In de eigen Euroborg ging de ploeg van Maaskant met 0-3 onderuit.

"Ik heb in de rust benadrukt dat we op dezelfde wijze moesten blijven spelen, ook verdedigend. Maar dit was kinderlijk naïef", zei de oefenmeester na afloop van het duel tijdens de persconferentie. Er stond volgens Maaskant geen team op het veld. Hij denkt te weten hoe dat kan gebeuren, maar hij mist ervaren spelers. "Er was een aantal jongens hun eigen wedstrijd aan het spelen. Dat is voor mij een raadsel. Het blijkt de naïviteit van een jong elftal."

Collega-trainer Fred Rutten was na afloop logischerwijs erg tevreden met de overwinning van zijn ploeg. "Je krijgt altijd een kans tegen tien man, maar als het harde werken wordt beloond met een 0-3 overwinning is dat natuurlijk goed. Ik geef mijn team een dikke negen."
 
 


Bubbelbadbioscoop ziet levenslicht in Londen

Ben je een standaard bioscoopbezoek meer dan zat? Altijd maar dat kleffe zakje popcorn, flesje drinken dat eigenlijk veel te duur is, een lekker voorverwarmde rode pluche zetel van die ongetwijfeld dikke vadsige man voor je? Dan hebben ze in de Londense wijk Hackney de oplossing voor jou. Film kijken in een jacuzzi. De bubbelbadbioscoop is hier de nieuwste rage. Voor dertig euro zit je halfnaakt tussen de borrels te genieten van een goede film.

Deze hippe feestjes worden gegeven op een dakterras. Asher Charman, de bedenker van deze ultieme filmervaring, kwam op dit idee toen hij op een zwoele zomeravond met vrienden in een opblaasbadje lag en toen het plan opvatte om een film te gaan kijken. "Laten we een wit laken ophangen, een beamertje aansluiten en een filmpje pakken zei ik tegen mijn vrienden" aldus Charman. En toen was het hek van de dam.

Tot op dit moment worden de feestjes goed bezocht, maar niet iedere bezoeker is een filmliefhebber, aldus een aanwezige. "In feite kijken we nauwelijks naar het doek maar houden we ons met hele andere dingen bezig."

Zou jij je ook met andere dingen bezighouden? Of kijk jij graag vanuit bad een film; en zo ja: welke dan?

'Vrouwen gedood bij NAVO-aanval Afghanistan'

Bij een luchtaanval van de NAVO zijn zondag volgens Afghaanse overheidsfunctionarissen acht vrouwen en meisjes omgekomen. Zeven vrouwen en meisjes zouden gewond zijn geraakt. De NAVO zegt dat de actie gericht was tegen opstandelingen, maar geeft toe dat er burgerslachtoffers zijn gevallen.

Volgens een woordvoerder van de lokale regering hebben dorpelingen de lichamen zondag naar het kantoor van de gouverneur gebracht. Ze riepen onder meer 'Dood aan Amerika!', aldus de woordvoerder.

De NAVO zei dat behalve een groot aantal opstandelingen, mogelijk 45, maar wellicht ook vijf tot acht Afghaanse burgers zijn gedood. Woordvoerder Dan Einert zei dat het onderzoek nog niet is afgerond. "Het beschermen van Afghaanse levens is de hoeksteen van onze missie en het maakt ons droef als wij vernemen dat ons optreden onopzettelijk burgers heeft geschaad", zei eerder een andere ISAF-woordvoerder, Jamie Graybeal.

Ook Afghanistan stelt een onderzoek in. President Hamid Karzai liet weten dat hij 'de luchtaanval van de NAVO die resulteerde in de dood van acht vrouwen' krachtig veroordeelt.

Tiende wereldtitel zijspancrosser Willemsen

Zijspancrosser Daniël Willemsen heeft vandaag voor de tiende keer de wereldtitel veroverd. Hij had vandaag aan de vierde en de achtste plaats in de Grote Prijs van Duitsland genoeg voor de titel. Een andere Nederlander en tevens grootste concurrent van Willemsen, Etienne Bax, won vandaag beide manches.

Willemsen reed dit seizoen met drie verschillende bakkenisten. Hij begon het seizoen met de Let Haralds Kurpnieks, maar die moest met twee gebroken polsen al na de eerste grand prix afhaken.  Hij werd vervangen door Kenny van Gaalen, die op zijn beurt halverwege het seizoen geblesseerd raakte.  Met de Let Lauris Daiders reed Willemsen het seizoen uit.

De 37-jarige Lochemer won zijn eerste wereldtitel in 1999 met zijn broer Marcel als bakkenist. Daarna waren er nog titels in  2003 t/m 2008, 2010 en 2011.

'Duitse politie kreeg al in 2002 tip over neonazi's'

De Duitse politie kreeg jaren voordat drie voortvluchtige neonazi's de belangrijkste verdachten werden in een reeks moorden, al een tip over hun verblijfplaats. Dat schrijft de Duitse krant Welt am Sonntag.

Volgens de krant vertelde een informant die in extreemrechtse kringen verkeerde, de politie al in 2002 wat de verblijfplaats was van drie leden van de harde kern van de zogenoemde Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU). Volgens Duitse media werkte de informant van 2000 tot 2011 voor de Berlijnse politie.

De NSU vermoordde tussen 2000 en 2007 vermoedelijk tien mensen. De leden werden destijds gezocht voor andere misdaden. De twee vermoedelijke oprichters van de NSU, Uwe Böhnhardt en Uwe Mundlos, kwamen in november om het leven in wat op het oog een zelfmoordactie was. Een derde lid, Beate Zschäpe, gaf zich na de dood van de beide Uwes uit eigen beweging over.

Een politiewoordvoerder wilde de berichten zondag niet bevestigen, maar zei wel aan dat de autoriteiten dinsdag een verklaring in het parlement zullen geven.

Aanhoudingen om aanval op consulaat VS

In verband met de aanslag op het Amerikaanse consulaat dinsdag in Benghazi zijn circa 50 verdachten opgepakt. Dat maakte de Libische leider en parlementsvoorzitter Mohammed Magarief zondag bekend. Zaterdag maakten de Libische autoriteiten bekend dat er 50 verdachten waren geïdentificeerd.

Dinsdag werd het consulaat doelwit van een aanslag die volgens Magarief door buitenlanders is voorbereid en gepleegd. Bij de aanslag kwamen de Amerikaanse ambassadeur in Libië, Chris Stevens, en drie andere Amerikaanse diplomaten om het leven.

Volleyballers kwalificeren voor EK

De Nederlandse volleyballers hebben zich geplaatst voor het EK van 2013 in Denemarken en Polen. In de hoofstad van Estland, Tallinn. werd de laatste kwalificatiewedstrijd tegen het gastland met 3-0 gewonnen.

De setstanden waren 25-22, 25-16 en 25-18. Na de nederlaag vrijdag tegen Belgie leek Oranje veroordeeld tot het spelen van een play-off. Belgie verloor zaterdag echter van Estland en Oranje was weer in de race voor de groepswinst.

Zondag maakte de ploeg van coach Edwin Benne het overtuigend af. Estland dwong vorig weekend nog een vijfsetter af tegen Oranje, dat zat er vandaag niet in. Oranje kwam in alle sets snel op voorsprong en gaf het niet meer uit handen. 

De Oranjedames hadden zich gisteren al gekwalificeerd. Vandaag moesten ze nog wel één duel tegen Griekenland afwerken. Dit duel werd met 3-0 gewonnen, de setstanden waren 25-21, 25-16 en 25-18.

Advocaat: "Had hele elftal kunnen wisselen"

Dick Advocaat kende vanmiddag niet zijn gelukkigste dag uit zijn carrière als trainer van PSV. De oefenmeester zag zijn selectie met 1-0 van FC Utrecht verliezen, dat gedurende het duel twee rode kaarten te verwerken kreeg.

"We liepen constant achter de feiten aan. Het was een verdiende overwinning voor FC Utrecht", foeterde Advocaat na afloop. "We speelden achterin te angstig. Een aantal spelers won de duels niet. Dat kan niet op topniveau."

Tijdens de rust werden Ola Toivonen en Dries Mertens geslachtofferd. Zij werden vervangen door respectievelijk Georginio Wijnaldum en Memphis Depay. Advocaat had liever gezien dat hij nog meer wissels ter beschikking had. "Ik had het hele elftal wel kunnen wisselen. We waren in de tweede helft wel iets beter, maar niet overtuigend. Ik heb geen fatsoenlijk aanval van ons gezien."

Ook de stemming binnen de selectie van PSV was na afloop in mineur. "Iedereen was pissed-off in de kleedkamer", reageerde Wilfred Bouma. Ook aanvoerder Kevin Strootman baalde van het resultaat. "We begonnen veel te slap aan de wedstrijd. FC Utrecht vloog erop en wij gingen daarin niet mee. Als je slecht aan een wedstrijd begint, kun je dat vaak niet meer omdraaien. Ik ben boos en teleurgesteld."

Kamp praat verder met Rutte en Samsom

Verkenner Henk Kamp praat maandag verder met de leiders van de VVD en de PvdA over een mogelijk te vormen coalitie. Hij ontvangt maandagochtend achtereenvolgens Diederik Samsom en Mark Rutte, zo meldt de Rijksvoorlichtingsdienst zondag.

Kamp sprak vrijdag ook al met Rutte en Samsom evenals de overige negen fractievoorzitters. Donderdag werd Kamp aangesteld als verkenner. Hij moet in kaart brengen wat de mogelijkheden zijn voor een nieuw kabinet en wie er als informateur moet worden aangesteld.

Donderdag debatteert de nieuwe Tweede Kamer over het verloop van de formatie. Kamp wil dan zijn verslag af hebben.


Kamp praat verder met Rutte en Samsom (Foto: Novum)

De achievements van Assassin's Creed III

De volledige lijst met Xbox 360-achievements voor Assassin's Creed III zijn bekend geworden. De website xbox360achievements.org heeft de complete lijst op hun website gepubliceerd. Om mensen die geen spoilers willen tegemoet te komen is de lijst via deze link te bekijken.

Assassin's Creed III komt 1 november uit op Xbox 360 en PlayStation 3. Een pc-release staat gepland voor later in november.

NBA Live 13 komt later

EA Sports heeft een eerste trailer uitgebracht voor hun basketbalspel NBA Live 13. Naast de eerste blik op het spel komt de studio ook met het nieuws dat de release is uitgesteld tot 'een later tijdstip'.

In blogpost geeft EA aan dat, waar eerder een release in begin oktober in de planning zat, het spel nu later zal gaan uitkomen. De studio geeft aan dat zij hard aan het werk zijn aan het spel en dat zij in de komende periode met meer informatie zullen komen.

NBA Live 13 gaat uitkomen op Xbox 360 en PlayStation 3.

T. de Nooijer geridderd op Bloemendaal

Teun de Nooijer is zondagmiddag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De hockeyende legende ontving de eretitel op zijn eigen club Bloemendaal, na afloop van de 4-2 zege op Rotterdam. De Nooijer voegde afgelopen zomer een zilveren olympische medaille aan zijn imposante erelijst toe.

De Johan Cruijff van het hockey pakte onder meer tweemaal olympisch goud werd zowel Europees- als wereldkampioen en won zes keer de Champions Trophy. Driemaal werd De Nooijer verkozen tot beste speler van de wereld. Met zijn club Bloemendaal legde hij beslag op negen landstitels. Ook met het Duitse Harvestehuder won hij de competitie. 

De 453-voudig international werd geridderd voor zijn bijzondere bijdrage aan de hockeysport. De Nooijer is gestopt als international, maar speelt nog wel minimaal één seizoen voor Bloemendaal.

[JL] Sparta soepel langs Go Ahead Eagles

Sparta Rotterdam heeft zondag in de Eerste Divisie met 3-0 gewonnen van Go Ahead Eagles. Steef Nieuwendaal en Ilias bel Hassani zorgden al in de eerste helft voor een riante voorsprong voor de Kasteelbewoners. Mario Bilate zette na een uur de eindstand op het scorebord.

Door de zege staat Sparta derde met elf punten uit de eerste vijf duels. De Rotterdammers staan daardoor derde. MVV, dat tweede staat, heeft hetzelfde puntenaantal en ook het doelsaldo van de twee clubs is gelijk. Koploper Helmond Sport haalde in alle vijf de wedstrijden tot nu toe de volle winst.

Go Ahead Eagles staat met acht punten uit vijf duels op de zevende plaats. Nummer acht Telstar komt maandag echter pas in actie tegen FC Emmen en kan de Deventenaren passeren.

[WK] Slappendel mist wegwedstrijd door blessure

Iris Slappendel moet zaterdag de wegwedstrijd van het WK wielrennen aan zich voorbij laten gaan. De renster van de Rabobank kwam zondag tijdens de ploegentijdrit voor merkenteams ten val en liep daarbij een gebroken sleutelbeen op. Bondscoach Johan Lammerts heeft Lucinda Brand van AA-Drink als vervangster opgeroepen.

Brand zal in Limburg vermoedelijk de opdracht krijgen om in dienst van Marianne Vos te rijden. De Brabantse geldt als de absolute titelfavoriet. Vos onderstreepte haar klasse anderhalve maand geleden nog, toen ze een klasse apart was in de olympische wegwedstrijd.

[Serie A] Juventus wint, AS Roma onderuit

Juventus en Napoli hebben zondag ook hun derde duel in de Serie A gewonnen. Juve was uit bij Genoa met 3-1 de betere ploeg. De ploeg blijft op gelijke hoogte met Lazio Roma en Napoli dat Parma met 3-1 klopte. AS Roma blameerde zich door in eigen huis een 2-0 voorsprong uit handen te geven tegen Bologna: 2-3.

Juventus kwam tegen Genoa al vroeg op achterstand. Ciro Immobile bezorgde de Genuezen na achttien minuten de voorsprong. Na rust richtten de bezoekers uit Turijn zich echter op. Emanuele Giaccherini maakte gelijk, waarna Mirko Vucinic uit een strafschop de 1-2 maakte. Het slotakkoord kwam van Kwadwo Asamoah.

Napoli kwam in eigen huis al na drie minuten op voorsprong via Edinson Cavani. Goran Pandev vergrootte de marge zes minuten voor rust naar twee, maar vijf minuten later bracht Marco Parolo Parma terug in de wedstrijd. Pas een klein kwartier voor tijd besliste de thuisploeg de wedstrijd definitief. Lorenzo Insigne tekende voor de 3-1.

Roma, met Maarten Stekelenburg onder de lat, zakte na een goede start ver weg. Alessandro Florenzi en Erik Lamela zetten de thuisploeg snel op 2-0. Na de rust kwam Bologna echter terug. Alberto Gilardino maakte de 2-1 en diep in blessuretijd de 2-3. Tussendoor had Alessandro Diamanti voor de gelijkmaker gezorgd.


Juventus wint, AS Roma onderuit (Foto: Novum)

Derde ritzege Cavendish in Groot-Brittannië

Mark Cavendish heeft zondag zijn derde ritzege in de Ronde van Groot-Brittannië gepakt. De sprinter van Sky rondde na 147,7 kilometer tussen Reigate en Guildford het voorbereidende werk van zijn ploeggenoten knap af. De achtste rit was de laatste van de Ronde van Groot-Brittannië. Cavendish won ook de derde en de vierde etappe.

"Het was mijn laatste dag in de regenboogtrui", liet Cavendish na afloop aan de BBC weten. "Ik wilde in stijl afscheid nemen." De Manxman verdedigt volgend weekeinde zijn wereldtitel op het WK in Valkenburg wel, maar behoort niet tot de favorieten.

De eindzege van Jonathan Tiernan-Locke kwam in de slotetappe niet meer in gevaar. De Brit van de kleine Endura Racing-ploeg had vrijdag de leiderstrui veroverd. Hij is de eerste Brit sinds negentien jaar die de wielerronde in eigen land wint.

'Bouterse genoemd in drugsonderzoek'

Justitie heeft aanwijzingen dat de Surinaamse president Desi Bouterse ook na zijn veroordeling in Nederland betrokken is gebleven in het internationale drugscircuit. Dat staat in dossierstukken die in handen zijn van de NOS.

Bouterse wordt genoemd in het onderzoek naar de grootschalige drugshandel van de Nederlandse Surinamer Piet W., die in april werd opgepakt in Barcelona. In afgeluisterde telefoongesprekken praat W. onder meer over 'Bouta' en diens zoon Dino.

Bouterse zou zich hebben ontfermd over een kapot vliegtuig met een grote partij drugs in Suriname. In het toestal zat vermoedelijk vierhonderd kilo cocaïne. Bouterse zou daarvan de helft zelf hebben gehouden. Eerder doken al verhalen op dat Dino bevriend is met W.

W. wordt verdacht van het smokkelen van duizenden kilo's drugs van Zuid-Amerika naar Europa. Het onderzoek naar zijn praktijken loopt al twee jaar.

Bouterse werd in 1999 in Nederland bij verstek veroordeeld tot elf jaar cel voor cocaïnesmokkel.

Boondock Saints 3 bevestigd door Reedus

The Boondock Saints-ster Norman Reedus, die recentelijk in de hitserie The Walking Dead meespeelt, heeft in een interview met IFC bevestigd dat er een derde Boondock Saints-film gaat komen. De eerste plannen zijn veelbelovend, als we zijn statement mogen geloven.

Reedus vertelde aan de website: "Ik ben nu in Los Angeles. Ik ga vanavond Sean Patrick Flanery en Troy Duffy ontmoeten. De film is zeker in de maak. Kijk er naar uit, het gaat geweldig worden."

De eerste The Boondock Saints stamt uit 1999 en werd destijds erg goed ontvangen. Het vervolg verscheen in 2009 met de subtitel All Saints Day. De film brak het box office-record van de eerste film in een enkel weekend. Wanneer het derde deel gaat verschijnen is nog onbekend, maar we houden de ontwikkelingen goed in de gaten.

Uitslag FC Groningen - Vitesse

Vanmiddag stond in de Eredivisie om 16.30 uur het duel tussen FC Groningen en Vitesse op het programma. In de Euroborg werd het 0-3 voor de Arnhemmers dankzij goals van Havenaar, Kalas en Bony. De ploeg van Fred Rutten klimt door de zege naar de tweede plaats op de ranglijst. Groningen staat twaalfde.

FC Groningen

0 - 3

Vitesse

     62' Havenaar
 87' Kalas
 90+1' Bony
 
 Gele kaart: Kwakman (FC Groningen), Janssen, Van Aanholt, Bony (Vitesse)
 Rode kaart: Van der Heijden (30) (Vitesse)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21.000
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Luciano
Magnasco (Hiariej/65)
Van Dijk
Kwakman
Burnet (Suk/73)
Bacuna
Sparv
De Leeuw (Texeira/64)
Schet
Zeefuik
Kirm
  Velthuizen
Kalas
Kashia
Van der Heijden
Van Aanholt
Van Ginkel
Pröpper (Mori/34)
Janssen
Ibarra (Cziommer/72)
Bony
Reis (Havenaar/46)

Pastoor: spijt van bekijken foto's meisjes

Een pastoor in Veldhoven die op non-actief is gezet omdat bij hem kinderporno zou zijn aangetroffen heeft zijn spijt betuigd. In een persoonlijke brief die zondag op zijn verzoek is voorgelezen in zijn drie parochiekerken (Caecilia, Lambertus en St. Jan de Doper) zegt hij dat hij ,,vooral ontzettende spijt heeft van de eventuele zorgen die jonge ouders in onze parochie hebben over hun kinderen’’.

In de brief verklaart hij dat hij in april ongeveer honderd foto's van zo'n tien jonge vrouwen van een website had gehaald en op zijn computer gezet. Er zouden op de foto's geen seksuele handelingen te zien zijn en er wordt verklaard dat het meerderjarige modellen zijn.

,,Bij het verzamelen van de foto's heb ik er nooit bij stilgestaan dat er eventueel minderjarige meisjes bij zouden staan. Ik was dan ook geschokt en totaal ondersteboven toen bleek dat dit misschien toch het geval is."

De pastoor stelt dat hij ,,stom en naïef’’ is geweest. ,,Ik heb gezondigd tegenover God en tegenover u, broeders en zusters.’’

Pastoor: spijt van bekijken foto's meisjes
Pastoor: spijt van bekijken foto's meisjes (Foto: ANP)

YouPorn aast op materiaal Kate Middleton

Een Amerikaanse pornowebsite wil de pikante foto's van Kate Middleton en prins William kopen. Het Franse blad Closer publiceerde deze week pikant kiekjes van de hertogin van Cambridge en zegt nog meer 'intiem beeldmateriaal' te hebben van het Britse koninklijke echtpaar. De baas van Youporn heeft daar een hoop geld voor over.

"Wij zijn er van overtuigd dat we het beeldmateriaal legaal kunnen tonen en willen u erop attenderen dat wij een blanco cheque hebben", heeft Corey Price in een brief laten weten aan de hoofdredacteur van Closer. Waarom het tijdschrift de resterende foto's niet zelf publiceert is onbekend.

Op de vrijdag gepubliceerde kiekjes is Kate Middleton onder meer topless te zien. Het Britse koningshuis spreekt van een 'groteske' inbreuk op de privacy en stapt maandag naar de rechter om verdere publicatie te voorkomen en een schadevergoeding te eisen.

Actie tegen forenzentaks

De FNV gaat donderdag protesteren tegen de aangekondigde forenzentaks. Dat zegt voorzitter Ton Heerts zondagavond in het televisieprogramma Gesprek op 2. Volgens hem moeten de plannen voor het belasten van de reiskostenvergoeding onmiddellijk van tafel.

Het protest tegen de forenzentaks wordt breed gedragen door een aantal grote maatschappelijke organisaties. Hoe de actie er precies uit gaat zien, is nog niet duidelijk. "Het zal een publieksvriendelijke actie zijn, maar wel een heel duidelijke", aldus Heerts.

De forenzentaks komt uit het begrotingsakkoord dat CDA, VVD, D66, GroenLinks en de ChristenUnie dit voorjaar sloten. De vakbonden lieten zich eerder al kritisch uit over de maatregel. Volgens Heerts is er 'absoluut geen maatschappelijk draagvlak voor'.

Eerste beelden remake RoboCop online

De filmwebsite ComingSoon heeft de eerste foto's van Joel Kinnaman als RoboCop te pakken. De geschoten beelden geven vast een blik op het pak/harnas van Alex Murphy. De filmopnamen zijn afgelopen vrijdag gestart in Toronto, Canada. José Padilha is de regisseur.

In de remake van Paul Verhoevens RoboCop (1987), zijn naast Kinnaman onder andere Gary Oldman, Michael Keaton en Samuel L. Jackson te zien. Net als Abbie Cornish, Jackie Earle Haley, Michael K. Williams, Jay Baruchel, Jennifer Ehle, en Marianne Jean-Baptiste.

Deze RoboCop speelt zich af in 2028 en is multinationale conglomeraat OmniCorp het middelpunt van de robottechnologie. De drones van het bedrijf winnen wereldwijd Amerikaanse oorlogen. Nu willen ze die technologie ook wel binnen de landsgrenzen gaan gebruiken. Alex Murphy is een liefhebbende echtgenoot, vader en een goede agent die zijn best doet om de criminaliteit en corruptie in Detroit de kop in te drukken. Nadat hij ernstig gewond raakt tijdens zijn werk, zet OmniCorp al hun vaardigheden in om Murphy te redden. Hij keert terug in de straten van de door hem zo geliefde stad, met nieuwe mogelijkheden maar ook met problemen. Problemen die een gewone man nog nooit heeft gehad.

RoboCop wordt vanaf 15 augustus 2013 in de Nederlandse bioscopen verwacht. 

Robocop: Eerste beeld pak/harnas

Robocop: Tweede beeld Joel Kinnaman

Gecrashte straaljager zondag geborgen

De straaljager die zaterdagavond neerstortte in een weiland bij Valkenswaard is zondag geborgen. Het toestel is overgebracht naar Vliegbasis Woensdrecht voor verder onderzoek, laat een politiewoordvoerder weten. Bij het onderzoek werkt de politie samen met de luchtmacht, brandweer en de Onderzoeksraad Voor Veiligheid.

De twee inzittenden, een 27-jarige man uit Dijon en een 52-jarige man uit Bourg-en-Bresse, zijn zaterdag verhoord. De woordvoerder kon niet zeggen of daar een mogelijke oorzaak van de crash is uitgekomen.

Een van de twee werd na het verhoor met rugklachten naar een ziekenhuis afgevoerd, maar is inmiddels ontslagen. De twee inzittenden gebruikten hun schietstoel en kwamen per parachute naar beneden. De straaljager maakte deel uit van het Breitling Team, een particulier team dat demonstratievluchten geeft.

Het toestel was op weg van Den Helder, waar het had deelgenomen aan het evenement Heldair Maritiem, naar de vliegbasis Kleine-Brogel, net over de grens in België.

[WK] Terpstra wint met Omega Pharma ploegentijdrit

Omega Pharma-Quick-Step heeft zondag de wereldtitel opgeëist. De Belgische fusieploeg, met daarin Nederlander Niki Terpstra, toonde zich de sterkste in de allereerste ploegentijdrit voor merkenteams in de WK-historie. Omega Pharma-Quick Step werkte de 53,2 kilometer af in 1:03.07 uur, drie seconden sneller dan BMC. Sebastian Langeveld pakte met Orica-Greenedge het brons.

Rabobank kwam niet verder dan de vijfde plaats. De bankiersploeg noteerde bij het eerste meetpunt na elf kilometer nog de snelste tijd, samen met Omega Pharma-Quick-Step. Daarna viel Rabobank terug. Na 26 kilometer bedroeg de achterstand nog acht seconden, maar in het laatste deel liep die marge met rasse schreden op. Rabo noteerde met 1:04.25 uiteindelijk achter het Italiaanse Liquigas de vijfde tijd.

De andere Nederlandse ploegen konden geen rol van betekenis spelen. Vacansoleil kwam met 1:05.05 tot de twaalfde tijd. Argos-Shimano en de opleidingsploeg van Rabobank werden respectievelijk achttiende en dertigste.

Dronken vader mishandelt baby

Een 32-jarige man uit Leeuwarden is zaterdag aangehouden nadat hij zijn pas enkele maanden oude kind op straat had mishandeld. De vader, vermoedelijk onder invloed, behandelde de baby zo ruw dat verschillende omstanders vreesden voor het leven van het kind. Dat meldt de politie.

De man droeg zijn kind op zijn arm en liep met een kinderwagen al slingerend door de straten van de Friese stad. Hij ondersteunde de baby niet en had het op een gegeven moment nog slechts aan een armpje vast. Verschillende voorbijgangers probeerden de man te helpen en spraken hem aan maar moesten dat bekopen met een scheldkanonnade.

Gewaarschuwde agenten konden de man uiteindelijk zo ver krijgen om de baby in de kinderwagen te leggen. Hij werd vervolgens aangehouden en vastgezet. De man wordt verdacht van poging tot doodslag en zware mishandeling van een baby.

Het kind is naar een ziekenhuis gebracht maar bleek niets aan het incident over te hebben gehouden. De politie is op zoek naar getuigen.

Peiling: 'Minste weerstand tegen coalitie VVD en PvdA'

Een coalitie met alleen VVD en PvdA roept de minste weerstand op. Slechts een derde van de ondervraagden zegt dit absoluut niet te willen of jammer te vinden, concludeert Maurice de Hond zondag uit een peiling.

Als CDA bij de coalitie wordt gevoegd, roept dit weerstand op bij 45 procent van de kiezers. De toevoeging van D66 ziet 41 procent niet zitten.

Van de ondervraagden wil twaalf procent graag een coalitie van VVD en PvdA en noemt 52 procent dit acceptabel. Bijna een kwart (24 procent) wil graag een coalitie waar D66 bij zit, maar daarnaast vindt slechts 32 procent dit acceptabel. De overige mogelijke coalities scoren slechter.

Toch is er een probleem met een coalitie die enkel uit VVD en PvdA bestaat. Deze partijen hebben de komende tweeënhalf jaar in de Eerste Kamer namelijk geen meerderheid. Zelfs met hulp van D66 komen ze daar niet aan. D66-leider Alexander Pechtold heeft eerder aangegeven momenteel geen enkele rol voor zijn partij te zien in het formatieproces.

Honkballers kansloos in EK-finale tegen Italië

De Nederlandse honkballers zijn er niet in geslaagd Italië als Europees kampioen te onttronen. De ploeg van Brian Farley moest zondag in Rotterdam net als twee jaar geleden het onderspit delven in de finale. De Italianen zegevierden met 8-3, waar het de vorige keer in Stuttgart nog 8-4 werd.

Op de zege was niets af te dingen, want Nederland had vrijwel de gehele wedstrijd niets in te brengen. De regerend wereldkampioen kwam in de eerste inning nog wel op voorsprong, maar werd daarna in de derde en vierde inning compleet onder de voet gelopen.

Italië liep uit naar 8-2, waarna Nederland in de slotfase nog wel licht eerherstel toonde, maar niet meer de Italiaanse zege in gevaar kon brengen.

Spanje pakt 'vermoedelijke terroristen' op

MADRID - Vier mensen zijn dit weekeinde in het noordwesten van Spanje gearresteerd op verdenking van lidmaatschap van de gewelddadige regionale afscheidingsbeweging Galicisch Verzet. Dat heeft het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken zondag bekendgemaakt.

Het ministerie zei in een verklaring dat twee van de arrestaties zaterdag plaatsvonden in de havenstad Vigo nadat politieagenten in de kofferbak van een auto explosieven had aangetroffen. Zondagochtend werden nog twee mensen opgepakt.

De 'vermoedelijke terroristen' behoren volgens de verklaring tot Galicisch Verzet, een weinig bekende groepering die sinds 2005 tientallen kleine bomaanslagen heeft gepleegd. In november 2011 werd ook een lid opgepakt wegens bezit van explosieven.

Spanje heeft nationalistische bewegingen in Galicië, Catalonië en Baskenland. In die laatste regio heeft ETA in veertig jaar tijd meer dan 825 mensen gedood in de strijd om onafhankelijkheid.

Uitslagen Eredivisie (16/09/2012)

Vanmiddag stonden in de Eredivisie om 14.30 twee wedstrijden op het programma. FC Utrecht nam het thuis op tegen PSV, terwijl AZ in eigen huis Roda JC ontving. Hieronder vind je de karakteristieken van deze duels.

FC Utrecht

1 - 0

PSV

 72' Bulthuis    
 
 Gele kaart: Van der Maarel (FC Utrecht), Van Bommel, Lens (PSV)
 Rode kaart: Kali (69/2xg), Gerndt (80) (FC Utrecht)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 17.243
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
Van der Maarel
Van der Hoorn
Wuytens
Bulthuis
Sarota (Heerings/78)
Kali
Duplan
Oar (Zullo/90+2)
Van der Gun (Takagi/64)
Gerndt
  Tyton
Hutchinson
Marcelo
Bouma
Willems (Narsingh/78)
Van Bommel
Toivonen (Depay/46)
Strootman
Lens
Matavz
Mertens (Wijnaldum/46)

AZ

4 - 0

Roda JC

 13' Altidore
 29' Falkenburg
 40' Altidore
 65' Altidore
   
 
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 15.691
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Marcellis
Wijnaldum (Lam/84)
Viergever
Gorter
Maher
Falkenburg (Berghuis/82)
Elm
Beerens
Altidore
Martens (Henriksen/73)
  Kurto
Monteyne
Wielaert (Biemans/46)
Kádár (Danilo/46)
Tamata
Affane
Fledderus
Donald
Ramzi
Malki (De Beule/73)
Németh

De Bakker wint laatste duel Davis Cup

Thiemo de Bakker heeft het Davis Cuptreffen tussen Nederland en Zwitserland met een overwinning afgesloten. De 23-jarige Westlander won zondag in Amsterdam het afsluitende duel met 6-2 en 7-6 (4) van Marco Chiudinelli, die op de wereldranglijst twintig plaatsen hoger staat. De Bakker bepaalde daarmee de eindstand op 3-2 in het voordeel van de Zwitsers, die daarmee in de wereldgroep blijven.

Door de nederlaag van Robin Haase eerder op de dag tegen Roger Federer was de wedstrijd van De Bakker er één om des keizers baard geworden. Nederland keek immers al tegen een 1-3 achterstand aan. De Bakker was er niettemin veel aan gelegen positief af te sluiten.

Fukyu te obsceen voor sushibar

De in Canada gelegen sushibar Fukyu, heeft een te obscene naam en moet zijn naam veranderen. Zo heeft de rechter bepaald.

De sushibar Fukyu Bar à Sushi heeft een in het Frans zeer gangbare naam. Echter wordt er in Canada niet enkel Frans maar ook Engels gesproken, en in het Engels is de term Fukyu niet zo handig. Het woord Fukyu kan in het Engels te snel herleid worden naar het obscene 'fuck you'. De rechter oordeelde dan ook dat de sushibar met zijn naam obsceen taalgebruik bevordert, dus moet de sushibar zijn naam aanpassen.

De Japanse uitbaters beweren dat de term 'Fukyu' in het Japans een term uit de karate is en bij hun sushibar past. De rechter is echter onvermurwbaar, met als gevolg dat de sushibar nu als Kabuki sushibar door het leven gaat.

Geen problemen bij protest anti-islamfilm Amsterdam

Het protest van moslims tegen de omstreden anti-islamfilm bij het Amerikaanse consulaat in Amsterdam verloopt zondag zonder problemen. Op en rond het Museumplein hebben zich zo'n dertig betogers verzameld, laat een politiewoordvoerder weten.

De politie is uit voorzorg met extra agenten aanwezig om de situatie in de gaten te houden. Alles verloopt vooralsnog 'vrij rustig'. Ingrijpen is naar verwachting niet nodig, ondanks dat de fundamentalistische moslimorganisatie Shariah4Belgium zondag oproept om massaal te gaan protesteren bij het consulaat.

De betoging is het tweede protest in Nederland tegen de film Innocence of Muslims. Vrijdag werd ook gedemonstreerd voor de deur van het consulaat, dat toen uit voorzorg eerder dicht ging. De betoging verliep toen ook zonder problemen.

De anti-islamfilm is het werk van een in Californië wonende koptische christen met een schimmige reputatie. De profeet Mohammed wordt in de film neergezet als een gestoorde oplichter en rokkenjager. Dat leidde in verschillende landen tot protesten en geweld.

In Antwerpen werden zaterdagavond nog zo'n 230 jongeren opgepakt nadat een demonstratie uit de hand liep. Volgens verschillende Belgische media was daar mogelijk ook Shariah4Belgium bij betrokken.

Ferrer slaat Spanje weer naar finale Davis Cup

Spanje heeft voor de vierde keer in de laatste vijf jaar de finale van de Davis Cup bereikt. Kopman David Ferrer sloeg zondag in Gijon het beslissende punt binnen tegen de Verenigde Staten. De mondiale nummer vijf versloeg John Isner in vier sets en zette daarmee de titelhouder op een 3-1 voorsprong.

Spanje had vrijdag al een forse stap gezet richting de finale door beide enkelpartijen te winnen. Zoals ingecalculeerd werd het dubbelspel vervolgens verloren, aangezien de Amerikanen met Mike en Boy Bryan het beste dubbelduo aller tijden de baan inbrachten.

Ferrer zorgde ervoor dat het laatste enkelspel er niet meer toe doet. De halvefinalist van de US Open had drie uur nodig om Isner op de knieën te krijgen: 6-7 (3), 6-3, 6-4 en 6-2. Het grote aantal onnodige fouten van 74 brak Isner uiteindelijk op.

Mogelijk wordt de finale een reprise van vorig jaar. Dan dient Argentinië op de slotdag wel een huzarenstukje te verrichten. De Argentijnen staan nu op een 1-2 achterstand tegen Tsjechië. Vorig jaar was Spanje in de eindstrijd met 3-1 te sterk voor Argentinië.

[MotoGP] Uitslag San Marino

Jorge Lorenzo heeft de MotoGP-race van San Marino gewonnen. De Spaanse kampioenschapsleider kwam vier seconden voor de Ducati van Valentino Rossi over de streep. Alvaro Bautista pakte de laatste plaats op het podium, drieduizendste voor Andrea Dovizioso.

De eerste start werd onderbroken vanwege problemen met de lichten. Polesitter Dani Pedrosa moest bij de tweede start achteraan vertrekken, omdat hij bij de opwarmronde niet tijdig wegkwam. Voor de Honda-coureur hield de pech niet op, want na de herstart lag hij er na twee bochten uit toen hij door Hector Barbera uitgetikt is. Yamaha-coureur Lorenzo kon hierdoor eenvoudig naar de zege rijden. Daarachter had Rossi het in de beginfase aan de stok met Stefan Bradl die uiteindelijk zesde zou worden.

Het gevecht om de laatste podiumplaats was de mooiste. Uiteindelijk moest een fotofinish uitmaken wie de laatste plaats op het podium pakte. Bautista was nipt sneller dan Dovizioso.

Anouk niet op de hoogte van Songfestival-verhaal

Volgens Daniel Dekker, commentator bij het zangfestijn, wordt de kans dat Anouk volgend jaar namens Nederland naar Malmö afreist steeds groter. De zangeres laat echter via haar Facebookprofiel weten nergens van op de hoogte te zijn. 

"Goh, ik lees nu overal dat ik nu toch mee ga doen aan het Songfestival. Ik zit hier lekker in het zonnetje in L.A. en weet van niks. Succes ermee."

Dekker berichtte zaterdag in het AD dat er 'nu een aantal keer is gepraat' en 'ergens naartoe' wordt gewerkt. Anouk meldde eerder een 'killersong' te hebben geschreven voor het zangfestijn. Anouk zou Anouk niet zijn als ze geen voorwaarde aan haar deelname verbindt. De zangeres wil niet deelnemen aan de nationale voorronde(s). Nationaal Songfestival-organisator TROS liet daarop weten dat voor de zangeres geen uitzondering wordt gemaakt. De omroep lijkt inmiddels op die uitspraak terug te komen. 

Sharia4Belgium bij protest Amsterdam

De radicale beweging Sharia4Belgium heeft op zijn website mensen opgeroepen om zondag te gaan protesteren bij het Amerikaanse consulaat op het Museumplein in Amsterdam. "Protest ter verdediging van onze geliefde profeet" staat er te lezen, en "Wees massaal aanwezig!". De extremisten zijn zelf ook aanwezig.

De manifestatie bij het consulaat op het Museumplein begon om 15.00 uur en zal duren tot 17.00 uur. Het protest is een reactie op de omstreden anti-islamfilm Innocence of Muslims.

Volgens Belgische media steekt de islamitische organisatie ook achter de rellen in Borgerhout bij Antwerpen van zaterdagavond. Daar werden 230 mensen opgepakt bij een betoging tegen de omstreden film.

[Serie A] Lazio Roma blijft foutloos

Lazio Roma heeft ook zijn derde competitiewedstrijd van het seizoen gewonnen. De Romeinen zegevierden zondag met 3-1 bij Chievo Verona. Twee goals van de Braziliaan Hernanes en een treffer van Miroslav Klose brachten Lazio in een zetel, waarna Chievo-aanvaller Sergio Pellissier zeven minuten voor tijd de eer redde.

Napoli en Juventus zijn de andere ploegen in de Serie A die nog foutloos zijn. Zij moeten later op de dag nog wel hun derde wedstrijd afwerken.

[Moto2] Uitslag San Marino

Marc Marquez heeft na een stevig gevecht met Pol Espargo de Moto2-race op Misano op zijn naam geschreven. De derde plaats op het podium was Andrea Iannone. In de titelstrijd heeft Marquez 53 punten voor op zijn naaste belager.

De race op Misano werd in twee delen verreden, omdat Gino Rea na drie ronden zijn motor opblies en olie op de baan legde. Na een lange onderbreking mocht Iannone van poleposition starten en hield deze positie lang vast. In de slotfase werd hij gepasseerd door Marquez en Espargo. Dit duo passeerde elkaar in de laatse ronde enkele malen, waarna Marquez uiteindelijk de sterkste bleek te zijn.

Rus tegen Wozniacki in Seoul

Arantxa Rus heeft het niet getroffen bij de loting voor het WTA-toernooi in Seoul. De Nederlandse is gekoppeld aan Caroline Wozniacki, een voormalig nummer één van de wereld die in Zuid-Korea als eerste geplaatst is.

De Deense is inmiddels teruggezakt naar de elfde plaats. Rus speelde op de US Open van 2011 tegen Wozniacki en verloor toen met 6-2 en 6-0. Naast Rus komt ook Kiki Bertens in actie. De nummer 66 van de wereld treft de nummer 57 Vania King.

Iran dreigt Israël te vernietigen

Er zal 'niets van Israël overblijven' als het land militaire actie tegen Iran onderneemt vanwege diens nucleaire programma. Dat heeft een hoge commandant van de machtige Iraanse Revolutionaire Garde zondag gezegd.

Generaal Mohammad Ali Jafari zei op een persconferentie dat Irans reactie op een aanval zal starten bij de Israëlische grens. Iran heeft nauwe banden met militanten in de Gazastrook en Libanon, die beide grenzen aan Israël.

Iran heeft wel vaker gerefereerd aan de verwoesting van Israël, maar zelden werd er zo duidelijk en gedetailleerd over gesproken.

Jafari waarschuwde dat olieverschepingen door de strategische Straat van Hormuz gevaar zullen lopen als er een oorlog uitbreekt tussen Iran en de Verenigde Staten. Hij zei zondag dat als Iran wordt aangevallen, het land zich bovenden niet langer aan het Non-proliferatieverdrag zal houden. Dat betekent echter niet dat Iran een kernwapen bouwt, aldus Jafari.

De Verenigde Staten en Israël sluiten beide een aanval op Iran niet uit als met diplomatie niet kan worden bewerkstelligd dat het land stopt met zijn omstreden nucleaire programma. Het Westen verdenkt Iran ervan in het geheim aan een kernwapen te werken, iets wat Teheran ontkent.

Jafari zei niet te verwachten dat de VS Iran aanvallen, onder meer omdat Amerikaanse bases in het Midden-Oosten binnen bereik van Iraanse raketten liggen. Ook zei hij niet te denken dat Israël Iran zal aanvallen.


Iraanse generaal waarschuwt Israël en VS (Foto: Novum)

Politie maakt einde aan illegaal housefeest in bos

De politie heeft zondagochtend een einde gemaakt aan een illegaal housefeest in een bos bij het Brabantse Heeze. Zo'n vijfhonderd tot zeshonderd bezoekers werden naar huis gestuurd, meldt een woordvoerder van de politie.

Een buurtbewoner had even na 04.00 uur geklaagd over geluidsoverlast bij een camping in het bos. Agenten troffen even later de feestende menigte aan, die meteen een einde maakten aan de feestvreugde. "De dj heeft direct de muziek afgezet, waarna de mensen mondjesmaat zijn weggegaan", aldus de woordvoerder.

De laatste feestgangers vertrokken aan het einde van de ochtend. Met de politie was afgesproken dat ze hun spullen bij daglicht mochten opruimen. Dat verliep volgens de woordvoerder zonder problemen.

[Moto3] Uitslag San Marino

Sandro Cortese heeft de Moto3-race op San Marino op zijn naam geschreven. De Duitser verstevigde met de zege zijn leidende positie in het kampioenschap. Luis Salom werd tweede, voor Romano Fenati. Jasper Iwema viel na één ronde uit.

Cortese mocht op Misano van poleposition vertrekken en probeerde in de beginfase een gaatje te slaan met zijn grootste titelrivaal Maverick Vinales die na de start terugviel naar plek zeventien.  De Spanjaard vocht zich terug in de wedstrijd en kreeg later contact met de leidende groep.

Cortese moest zijn leidende positie in de slotfase afstaan aan Fenati en Alex Rins. Vinales was met vijf ronden te gaan opgeklommen naar de vierde plaats. In de slotronden klommen Cortese en Vinales naar de eerste posities. Laatstgenoemde probeerde ook nog voor de zege te gaan, maar verloor hierbij momentum en werd uiteindelijk vijfde, achter Cortese, Salom, Fenati en Rins.

Red alert voor Pamela Anderson

Pamela Anderson is deze week weer in het rode badpak gezien dat haar wereldberoemd maakte.

De 45-jarige actrice en dierenactiviste deed de tijden van Baywatch herleven op een strand in Rio de Janeiro voor een Braziliaanse reclamespot. Afgaande op de foto is Anderson nu net zo fit als in de jaren '90 toen de televisieserie over strandwachten een hit was.

Voordat ze de spot opnam, was ze te zien in een aflevering van de Braziliaanse versie van Dancing with the Stars. Waarin ze haar nieuwe strategieën uit de doeken deed omdat ze na haar deelname in 2010, deze herfst nogmaals meedoet aan de All Star-editie in Amerika.

Pamela Anderson in rood badpak (2012)

Beloning voor dood Rushdie verhoogd

Een religieuze Iraanse stichting heeft de beloning voor het doden van de Britse schrijver Salman Rushdie verhoogd van 2,8 miljoen naar 3,3 miljoen dollar als reactie op beledigingen aan het adres van de profeet Mohammed. Dat schrijven Iraanse kranten zondag.

Berichten in de conservatieve krant Jomhoori Eslami en andere kranten lijken te refereren aan de anti-islamfilm die in veel moslimlanden voor onrust zorgt.

De stichting 15 Khordad betaalt het bedrag uit aan degene die de fatwa uitvoert die in 1989 tegen Rushdie werd uitgesproken door de inmiddels overleden Iraanse Ayatollah Ruhollah Khomeini. Rushdie kreeg het doodvonnis opgelegd voor zijn boek De Duivelsverzen, dat Khomeini godslasterend vond.

Winsemius: VVD moet hypotheekrenteaftrek opgeven

Voormalig VVD-minister Pieter Winsemius zei vandaag in Buitenhof dat de VVD haar belofte de hypotheekrenteaftrek te behouden, moet laten varen. "Ieder kabinet dat wordt geformeerd zonder de VVD zou het afschaffen, daarom kun je er beter zelf bij zijn."

Bij het vormen van een coalitie met de PvdA zullen beide partijen volgens hem offers moeten brengen. Volgens Winsemius is de hypotheekrenteaftrek een voor de hand liggend offer. Van hem is al langer bekend dat hij geen voorstander van de aftrek is. 

VVD-prominent Annemarie Jorritsma gelooft dat de formatie waarschijnlijk lang gaat duren. Dit verkondigde ze bij Eva Jinek op Zondag. Winsemius is het hiermee oneens. "Als ze gaan onderhandelen tot in zulke materloze details dat er juristen aan tafel moeten komen, dan kun je zeer lang bezig zijn. Maar als ze elkaar durven te vertrouwen kan het een stuk sneller."

Er zou volgens hem een akkoord op hoofdpunten gemaakt moeten worden. "Als er dan iets gebeurt dat je niet hebt voorzien, moet je elkaar de hand kunnen geven." De VVD en PvdA liggen volgens Winsemius niet mijlenver uit elkaar. Het verschil tussen beide partijen zou zijns inziens vooral zitten in het tempo waarmee ze bepaalde zaken aan willen pakken. 

Federer beslist met zege op Haase Davis Cuptreffen

Het Nederlandse Davis Cupteam heeft zondag naast promotie naar de wereldgroep gegrepen. Robin Haase verloor het vierde duel kansloos in drie sets (1-6, 4-6 en 4-6) van de mondiale nummer een Roger Federer, die daardoor de stand in de ontmoeting op 3-1 bracht. Nederland had op een tijdelijke gravelbaan bij de Westergasfabriek de laatste twee wedstrijden van de slotdag moeten winnen.

Haase stond vooraf voor een loodzware opdracht en Federer liet in de eerste set meteen zien waarom. Binnen 22 minuten trok de Zwitser met 6-1 de eerste set naar zich toe. In het tweede bedrijf kende Haase weer een valse start. De Hagenaar werd in de derde game gebroken, nadat hij met 40-0 had voor gestaan. Haase smeet uit frustratie zijn racket tegen het gravel. Ondanks de tegenvaller wist de Nederlander zich wel op te richten.

Haase bood Federer steeds beter partij, maar toch was het niet voldoende om een 2-0 achterstand in sets te voorkomen. In het begin van de derde set liet Haase zijn beste tennis zien. Hij had zijn opleving kunnen bekronen met een break, maar Haase liet een breekpunt onbenut. Het was al zijn zevende gemiste kans van de wedstrijd.

Federer sloeg in de vijfde game meedogenloos toe, door Haase op love te breken. Die voorsprong gaf de geslepen Zwitser in het vervolg niet meer weg. Haase kon zodoende niet voor de tweede dag op rij voor een stunt zorgen. Zaterdag hadden hij en dubbelpartner Jean-Julien Rojer tegen Federer en Stanislas Wawrinka nog verrassend de laatste strohalm gegrepen.

Uitslag Heracles Almelo - NAC Breda

Om 12.30 begon de wedstrijd tussen Heracles Almelo en NAC Breda. De thuisploeg wist het duel met 2-1 te winnen. De karakteristieken van dit duel vind je hieronder.

Heracles Almelo

2 - 1

NAC Breda

 81' Overtoom
 90+3' Everton
   14' Schalk 
 
 Gele kaart: Quansah, Bruns(Heracles), Hadouir, Schalk, Ciftci(NAC Breda)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8427
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Te Wierik
Rienstra
Davidson
Paljic (Bruns/46)
Quansah
Overtoom
Duarte
Pedro (Gouriye/ 46)
Castillion
Everton
  Ten Rouwelaar
De Roover
Botteghin
Buijs
Looms
Gudelj
Hadouir (Ciftci/88)
Luijckx
Hooi (Lasnik/46)
Schalk
Lurling (Leugers/78)

FOK!filmtips van de dag: Inside Job

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Voor de jonge FOK!kertjes is er vanmiddag om 15:30 uur op Nederland 3 de film De Kinderen van Timpelbach te zien. Heb je lak aan jouw ouders? Heb je genoeg van de regels die ze jou de hele dag opleggen? Kun je het gezeur van je moeder over je modderschoenen niet meer aanhoren? Of pappa zijn opmerkingen over je lage schoolcijfers? Kijk dan vanmiddag deze film. Hierin doen kinderen ook wat ze willen zonder ook maar enige verantwoording af te leggen voor hun daden. Het gaat zelfs zo ver dat de volwassenen van Timpelbach het voor gezien houden en het stadje verlaten. Dit doen de groten met het idee dat ze hun kroost op deze manier een les kunnen leren om het nut van regels in te zien. Helaas pakt het geheel anders uit. 

De FOK!filmtip van de dag is vandaag voor Inside Job. Deze documentaire gaat in op de mechanismen die hebben geleid tot het verlies van vele banen en huizen tijdens de financiële crisis. Te zien is hoe de politiek overheidsregulering ontmanteld en Wall Street steeds meer risico neemt. Ben je toe aan een blik op de huidige economische crisis en benieuwd om dit eens van een afstandje te bekijken? Vanavond om 00:05 uur te zien op Nederland 3. Blijf echter wel kritisch, soms gaat het wat kort door de bocht; maar het zet je wel aan het denken.

Tot slot nog een tip op Canvas. Om 21:15 uur is het tweede deel van de driedelige documentaire Van Koorten en De Bie sloegen weer toe te zien. Deze aflevering heet Eigen huis en tuin. Het betreft een kleinschalig gemaakte uitzending terwijl het oeuvre van de twee zo imposant is. Veel van de sketches zijn bij hen thuis gemaakt of bij familie en vrienden. Alleen daarom al het kijken waard!

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Paul Depla ziet rol voor SP in formatie

Om polarisatie te voorkomen zouden de VVD en de PvdA ieder een partij mee moeten kunnen nemen in de coalitie. Voor de PvdA is de SP dan een logische keuze, zei burgemeester van Heerlen Paul Depla (PvdA) zondag in Buitenhof. De VVD kan dan D66 of CDA meenemen.

Depla wees erop dat de SP met vijftien zetels groter is dan D66 (twaalf zetels) en CDA (dertien zetels). Hij wees erop dat deze aanpak in Eindhoven werkt. Daar nam de PvdA GroenLinks mee de coalitie in en VVD bracht D66 in.

Het grote voordeel is volgens hem dat dan wisselende patronen ontstaan en dat polarisatie wordt voorkomen. Ook is het kabinet volgens hem dan verzekerd van een meerderheid in de Eerste Kamer.

Voormalig VVD-minister Pieter Winsemius toonde zich in de uitzending niet enthousiast over het idee. Het is volgens hem eenvoudiger als alleen VVD en PvdA in een kabinet gaan. Dat ze samen geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer maakt volgens hem niet uit. "De Eerste Kamer gedraagt zich bijna altijd. Die mensen weten wat hun rol is."

Op papier mag de Eerste Kamer wetgeving uit de Tweede Kamer alleen toetsen.

Schattige trailer voor Nijntje De Film

Nijntje De Film zal vanaf 30 januari 2013 in de Nederlandse bioscopen te zien zijn, met de stemmen van: Barry Atsma, Eva Poppink, Hanna Verboom, Huub van der Lubbe, Isa Hoes en Marc-Marie Huijbregts.

Nijntje De Film is een familiefilm, ook geschikt voor de allerkleinsten. Nijntje vraagt de kijkertjes geregeld mee te helpen bij de speurtocht en zo wordt het een onvergetelijke (eerste) bioscoopervaring. Het licht in de bioscoop blijft een beetje aan en het geluid staat wat zachter. Door de vrolijke liedjes in de film is er ook voor de ouders en grootouders veel te genieten.

Bekijk hieronder alvast de schattige trailer.


Bermbom in Turkije doodt agenten

Een bermbom heeft zondag in het zuidoosten van Turkije acht politieagenten gedood. Zes anderen raakten gewond, aldus veiligheidsfunctionarissen. De bom ging af toen een politiewagen passeerde.

Het explosief was vermoedelijk geplaatst door de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Het lijkt een reactie op een grote legeroperatie tegen de Koerdische rebellen in de zuidoostelijke provincie Bingöl. Het Turkse leger beweert dat het daar de voorbije twee weken ruim tachtig PKK-strijders heeft gedood.

Docu Dutch Influence opent ADE 2012

De documentaire Dutch Influence, over de Nederlandse invloed op de wereldwijde dance, gaat op 17 oktober in première tijdens de opening van het Amsterdam Dance Event 2012. Dit meldt de organisatie. 

In Dutch Influence delen Nederlandse dj's ervaringen. Ze vertellen over het succes maar ook over de keerzijde van hun beroep. Daarnaast combineert de documentaire interviews met partybeelden van onder meer de Miami Music Week, Ibiza, Las Vegas en Amsterdam waardoor de kijker even voelt wat de dj's dagelijks meemaken. Zo zien we onder andere Nederlandse dj's als Tiësto, Armin van Buuren, Afrojack en Chuckie in de documentaire aan het woord. 

De documentaire gaat op woensdag 17 oktober in première in Pathé Tuschinski en is vanaf 18 tot en met 21 oktober te zien in Pathé City.


Bioware teaset nieuwe singleplayer DLC voor Mass Effect 3

Op het Montreal Comic Con-event dat dit weekend plaatsvindt, heeft Bioware een teaser laten zien van mogelijk de volgende Mass Effect 3-singleplayer downloadable content.

Er wordt gespeculeerd dat het hier mogelijk om de Take Back Omega-missie gaat. Aan het eind van de Invasion-comic werd er al gehint naar de deze missie, maar deze kwam vervolgens niet voor in de uiteindelijke versie van Mass Effect 3.

Volgens de persoon die de foto genomen heeft: "Shepard kijkt naar een of ander ruimtestation en het lijkt erop dat er een Quarian achter hem staat."

Mass Effect 3 Omega DLC

Rode Khmer-leider vrijgelaten vanwege geestesziekte

Een van de hoogste oud-leiders van de Rode Khmer is zondag in Cambodja vrijgelaten, omdat haar geestelijke toestand volgens een oorlogstribunaal niet toelaat dat ze wordt berecht.

De 80-jarige Ieng Thirith werd zondag door familieleden opgehaald bij het gebouw van het door de Verenigde Naties gesteunde tribunaal. Volgens het hof lijdt ze aan Alzheimer.

Afgelopen donderdag maakte het hof bekend dat Thirith onvoorwaardelijk zou worden vrijgelaten, maar aanklagers waren daartegen in beroep gegaan. Zondag meldde het hof dat het beroep is geaccepteerd. Het zal later deze maand in behandeling worden genomen en tot die tijd moet Thirith in Cambodja blijven, de autoriteiten laten weten waar ze verblijft en zich bij het hof melden wanneer dat van haar wordt gevraagd.

Thirith is een van de belangrijkste nog levende leiders van de Rode Khmer, die van 1975 tot 1979 een schrikbewind voerden in Cambodja. Ze was minister van sociale zaken en wordt verdacht van genocide, moord en foltering.

[CL] Kuipers fluit Paris Saint-Germain - Dynamo Kiev

Scheidsrechter Björn Kuipers zal dinsdag de Champions League-wedstrijd tussen Paris Saint-Germain en Dynamo Kiev fluiten. Dit maakte de UEFA vandaag bekend. Sander van Roekel en Erwin Zeinstra zijn de grensrechters, Berry Simons de vierde man en Richard Liesveld en Ed Janssen zullen de doelgebieden in de gaten houden.

Bij PSG zal Gregory van der Wiel waarschijnlijk zijn debuut gaan maken. Het is de eerste wedstrijd in de groepsfase van het kampioenenbal.

Wethouder ziet geen fouten bij verbouwing Stedelijk

De Amsterdamse wethouder voor cultuur Carolien Gehrels (PvdA) zegt zelf geen fouten te hebben gemaakt bij de verbouwing van het Stedelijk Museum Amsterdam. "Steeds als zich problemen voordeden heb ik oplossingen aangedragen", zei ze zondag in Buitenhof.

Ze zei veel over haar eigen rol te hebben nagedacht en er ook wakker van te hebben gelegen. "Maar ik maak graag af waar ik aan begonnen ben."

Het museum opent volgende week zondag de deuren. Het was sinds 2003 gesloten voor een ingrijpende verbouwing. Gehrels werd in 2006 wethouder en kreeg zo met het project te maken.

Een van de financiële tegenvallers waar ze mee te maken kreeg was dat er een kleigrond onder het museum bleek te zitten, terwijl zandgrond was verwacht. Kleigrond maakt het aanleggen van een kelder een stuk ingewikkelder. "Maar wij hebben het eindbeeld voor ogen gehouden."

De verbouwing viel uiteindelijk een heel stuk duurder uit dan begroot, maar toch is het museum volgens Gehrels voor de stad Amsterdam een goede investering.

De werkelijkheid is volgens haar complexer dan de vraag of zij fouten heeft gemaakt. Ze erkende dat in het proces fouten zijn gemaakt, maar dat daar goed mee is omgegaan.

Weer NAVO-militairen gedood in Afghanistan

Een Afghaanse politieagent heeft zondag op een afgelegen legerpost in het zuiden van Afghanistan vier Amerikaanse NAVO-militairen gedood. Hij wist te ontkomen, aldus de autoriteiten.

Het is de derde aanslag in drie dagen tijd waarbij een Afghaan in legeruniform NAVO-militairen doodt. In totaal kwamen daarbij acht soldaten om het leven.

Volgens Taliban-woordvoerder Qari Yousef Ahmadi had de dader geen banden met zijn organisatie. "Maar het zijn Afghanen en zij weten dat de Amerikanen onze vijanden zijn."

[WK] Dames van Specialized winnen ploegentijdrit

De damesploeg van Specialized heeft de ploegentijdrit gewonnen. De ploeg uit Duitsland won de 34,2km van Sittard naar Valkenburg in een tijd van 43.31. Het is voor het eerst dat de ploegentijdrit voor merkenteams werd verreden tijdens een wereldkampioenschap. 

Specialized reed met de Nederlandse Ellen van Dijk. De Duitsers Trixi Worrack, Ina-Yoko Teutenberg & CHarlotte Becker. Ook de Amerikaanse Evelyn Stevens en Amber Neben reden mee. De ploegen Orica - Ais en AA Drink werden tweede en derde op respectievelijk 24 seconden en twee minuten.

Tijdens de 34,2kilometer moesten de Lange Raarberg en de Cauberg beklommen worden. Per team deden zes rijdsters mee en de vierde tijd werd genoteerd voor de ploeg. De winnende ploeg krijgt geen regenboogtrui, maar op het shirt mogen ze komend seizoen een logo dragen waaruit blijkt dat zij de besten waren. 

# Ploeg Land Tijd
1 Specialized - Lululemon Dui

46.31

2 Orica - Ais Aus +0.24
3 Aa Drink - Leontien.nl Ned +2.00
4 Rabobank Ned +2.20
5 Rusvelo Rus +2.31
6 Be Pink Ita +3.15
7 S.C. Michela Fanini Rox Ita +4.27
8 Hitec Products - Mistral Home Nor +4.28
9 Dolmans Boels Ned +5.00
10 Lotto Belisol Ladies Bel +5.33
11 Skil Argos Ned +5.24
12 Sengers Ladies Cycling Team Bel +5.36

Uitgebreide trailer voor Cloud Atlas

Vanaf 29 november is Cloud Atlas te zien in de Nederlandse bioscopen. Bekijk hieronder alvast de uitgebreide trailer die voor het sci-fi drama is gemaakt.

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 2004 van de Britse schrijver David Mitchell. Het won meerdere literatuurprijzen, waaronder de Booker Prize, de Nebula Award en de Arthur C. Clarke Award.

Het boek bestaat uit zes losse verhalen, allemaal over hoofdpersoon Adam Ewing. Ze spelen zich af tussen 1850 en de nabije toekomst. Ieder verhaal wordt door de hoofdpersoon verteld of bekeken in het volgende verhaal. De eerste vijf verhalen worden ergens onderbroken. Halverwege het boek worden ze stuk voor stuk afgerond, waardoor de lezer aan het einde van het boek weer is aanbeland in 1850.

Cloud Atlas wordt geregisseerd door drie regisseurs. Andy en Lana Wachowski, bekend van de Matrix-trilogie, nemen enkele van de verhalen op zich, evenals Tom Tykwer, die eerder de Duitse film Lola Rennt maakte.

Roeiers winnen goud op EK

Mitchel Steenman en Rogier Blink hebben bij het Europees kampioenschap roeien in Varese de gouden medaille gewonnen in de twee zonder. Het duo maakte eerder dit jaar deel uit van de Holland Acht die tijdens de Olympische Spelen in Londen niet verder kwam dan een vijfde plaats.

Steenman en Blink waren na het debacle met de Holland Acht gefrustreerd in Nederland teruggekomen en wilden laten zien dat de vijfde plaats in Londen niet hun niveau was. Op het EK, waar een aantal toppers ontbrak, lieten ze in de series al zien de slag goed te pakken te hebben met een zege. In de finale roeiden ze naar een tijd van 6.28,00 en bleven hiermee de Spanjaarden ruim een seconde voor.

Het duo liet aan de NOS weten dat het nog geen uitgemaakte zaak is dat ze volgend seizoen weer terugkeren in de Acht. "Als het niet gaat, zoals wij willen, trekken we ons eigen plan. We zijn naïef geweest in de voorbereiding op Londen 2012. We dachten ook zonder ideale situatie een medaille te kunnen winnen. Dat bleek een misvatting. Daar balen we nog steeds van."

India schorst tennissers voor Davis Cup

India heeft Mahesh Bhupathi en Rohan Bopanna twee jaar uitgesloten van deelname aan de Davis Cup. De reden hiervoor is dat het duo tijdens de Olympische Spelen liever met elkaar dubbelde dan met Leander Paes.

De tennisbond wilde Paes aanwijzen voor het dubbelspel in Londen, maar moest hierop terugkomen toen Bhupathi en Bopanna aangaven het niet in hun landgenoot te zien zitten. Uiteindelijk kwam het Indiase tweetal niet in de medailles terecht.

Het Bombardement heeft (teaser) trailer

Bekijk hieronder de (teaser) trailer van Het Bombardement, die vanaf 20 december in de bioscopen verschijnt.

De film is een romantisch oorlogsdrama over de jonge Vincent (Jan Smit) en de uit Duitsland gevluchte Eva (Roos van Erkel). Hij is in Rotterdam om geld te verdienen voor de oversteek naar Amerika, zij is er om te trouwen met de Nederlandse zakenman Dirk. (Pieter van der Sman) Terwijl de oorlog in Nederland uitbreekt, ontvlamt tussen Vincent en Eva een even heftige als onmogelijke liefde. Dan breekt 14 mei 1940 aan, de dag dat het centrum van Rotterdam gebombardeerd wordt en de jonge geliefden elkaar uit het oog verliezen.

Regisseur Ate de Jong laat verder Monic Hendrickx, Mike Weerts en Gerard Cox een rol spelen in Het Bombardement.

Opvallend, in de trailer is nog geen woord dialoog te horen.

Leidenaar vrijuit om gebruik lokpuber

Je denkt dat je chat met een dertienjarige jongen die jij geld aanbiedt en uitnodigt voor seks maar in werkelijkheid is het de politie waarmee je een afspraak probeert te maken. En in Nederland ga je dan vrijuit.

Een 36-jarige Leidse organisator van jazz-evenementen werd betrapt, aangeklaagd en vervolgens vond de rechtbank dat de inzet van een lokpuber niet mag. Ook wordt de Leidenaar niet meer vervolgd voor het bezit voor kinderporno, schrijft het Leidsch Dagblad. De ondernemer kon aantonen dat een van de jongens op foto's wel degelijk 18-jaar was toen de foto's werden gemaakt. Sidney Smeets, advovcaat van de Leidenaar is blij met het resultaat.

'Ruim een derde PvdA-stemmers had andere voorkeur'

Ruim een derde (36 procent) van de PvdA-stemmers had eigenlijk een andere voorkeur toen ze naar de stembus gingen. Ze stemden PvdA in de hoop dat een linkse partij groter zou worden dan de VVD. Van de VVD-stemmers was 23 procent een zogenoemde strategische stemmer, concludeert Maurice de Hond zondag uit een peiling.

Hij vroeg kiezers of ze op een andere partij hebben gestemd dan de partij van hun voorkeur. Als mensen niet strategisch hadden gestemd, was de VVD volgens hem nog steeds de grootste geweest met 34 zetels in plaats van 41. Daarna was de PvdA gevolgd met 26 zetels in plaats van 38.

De SP had met 23 zetels de derde plek gehaald, gevolgd door de PVV met achttien zetels. Beide partijen haalden vijftien zetels. De ChristenUnie leverde door het strategisch stemmen een zetel in en kwam uit op vijf in plaats van zes zetels.

Voor GroenLinks was de afstraffing nauwelijks minder streng geweest. De partij was dan uitgekomen op vijf zetels in plaats van vier. De kleinere partijen 50Plus en Partij voor de Dieren hadden ieder drie zetels gehaald in plaats van twee. Ook D66 was twee zetels hoger uitgekomen, op veertien.


'Ruim een derde PvdA-stemmers had andere voorkeur' (Foto: Novum)

Bardot: "Beroemdheid maakte me kapot"

Voormalige seksbom Brigitte Bardot, die binnenkort 78 jaar oud wordt, zegt in het septembernummer van Vogue Hommes International  dat ze veel heeft geleden onder haar beroemdheid. De actrice ging in 1973 met pensioen om dierenactivist te worden.

"Ik heb vroeger altijd geleefd op de manier waarop mensen dat van me verwachtten,"aldus BB. "Vandaag de dag interesseert me dat niet. Ik wil niet meer verleiden, niets en niemand."

Brigitte Bardot werd in 1956 wereldberoemd toen ze in bikini verscheen in de film Et Dieu… créa la femme. Ze verscheen in totaal 47 films waarin ze menig hart sneller liet kloppen. Nu noemt ze zichzelf lelijk.

Er zijn nog zaken die haar kunnen verleiden. "Kleine wonderen zoals het bloeien van een bloem, de dans van een bij, en natuurlijk dieren, vanwege hun puurheid, moed en loyaliteit."

Brigitte Bardot  jongBrigitte Bardot  oud

Geen zware nekblessure ADO-verdediger Supusepa

De nekblessure van ADO Den Haag-verdediger Christian Supusepa valt mee. In een Fries ziekenhuis werd zaterdag na afloop van de uitwedstrijd bij sc Heerenveen geen ernstige schade gevonden, meldt de nummer zes van de Eredivisie.

Gevreesd werd voor een zware blessure bij Supusepa. Na een duel met Rajiv van la Parra werd de 23-jarige Noord-Hollander minutenlang op het veld behandeld en uiteindelijk per brancard van het veld gedragen. Supusepa werd vervolgens ter observatie naar het ziekenhuis afgevoerd, waar de doktoren hem goed nieuws brachten.

Het schadevrij blijven van Supusepa betekende goed nieuws voor ADO, dat toch al op een memorabele avond terug kon kijken. De Hagenaars wonnen voor het eerst in de Eredivisie bij Heerenveen: 1-3.

1,3 miljoen kijkers voor finale Sterren Springen

De finale van Sterren Springen heeft zaterdagavond ruim 1,3 miljoen kijkers getrokken. Het slot van de schoonspringshow op SBS 6, gewonnen door actrice Liza Sips, was daarmee het op twee na best bekeken programma van de dag.

Sterren Springen liet onder meer Strictly Come Dancing en Beat the Best achter zich. De dansshow op Nederland 1 wist 848.000 mensen te boeien en de RTL 4-talentenjacht 828.000, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

Het achtuurjournaal en Studio Sport, met samenvattingen van wedstrijden in de Nederlandse voetbalcompetitie, completeren de top drie van best bekeken programm's. De uitzendingen op Nederland 1 trokken respectievelijk bijna twee miljoen kijkers en bijna 1,4 miljoen kijkers.

Jorritsma: "geen snelle formatie"

VVD-prominent Annemarie Jorritsma gelooft er niets van dat de VVD en de PvdA snel een kabinet kunnen vormen. "Ik hoor mensen zeggen: 'gooi het maar op een klein dun akkoordje'. Als we over een halfjaar weer verkiezingen willen hebben, moeten we dat doen", zei ze in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag.

Op hoofdpunten moeten de twee partijen die samen een Kamermeerderheid kunnen vormen volgens haar gedetailleerde afspraken maken. De VVD haalde bij de verkiezingen 41 zetels, de PvdA 38.

Een halfjaar noemt Jorritsma een voor Nederland redelijke termijn om een kabinet te vormen. "Misschien is dat een goede investering om daarna vier jaar te blijven zitten. We moeten niet denken dat een snelle formatie succes belooft op de lange termijn."

De formatie wordt volgens haar een uitputtingsslag. "De VVD en de PvdA zijn tot elkaar veroordeeld en dat maakt het ingewikkelder. Wat moet je anders voor combinatie bedenken?"

Zelf werkte Jorritsma als minister acht jaar samen met de PvdA in een paars kabinet. Toen was er volgens haar echter een gemeenschappelijke vijand die de paarse partijen bond.

"Het gevoel was toen: het moet toch een keer mogelijk zijn een coalitie zonder CDA te maken. Maar dat is nu helemaal niet aan de orde." Ze zei toch te verwachten dat de partijen er uiteindelijk samen uitkomen.

Geen tandbederf meer dankzij Japanse vinding

Gaatjes in de tanden kunnen tot het verleden behoren dankzij een uitvinding van Japanse wetenschappers. De tanden krijgen daarbij een flinterdun laagje materiaal, gemaakt van hydroxyapatiet dat ook in tandemail zit.

"We hopen zo tanden te beschermen of beschadigde tanden te repareren", zo professor Shigeki Hontsu van de Kinki universiteit in Japan. "Tandartsen droomden lang van zo'n laagje."

Wetenschappers kunnen een laagje maken van slechts 0,004 millimeter dun. Dat kan door met lasers stukjes hydroxyapatiet af te snijden. Deze stukjes worden daarna gekristalliseerd en kunnen op tanden worden geplakt.

[WK] Zuid-Afrikanen starten als eerste, Sky als laatste

Vandaag start in Valkenburg het wereldkampioenschap wielrennen met een primeur. Het is voor de eerste maal dat er in het schema een ploegentijdrit voor merkenteams opgenomen is. Het Zuid-Afrikaanse MTN Qhubeka opent om 13.30 uur het bal in de 53 kilometer lange strijd tegen de klok. Sky vertrekt om 15.34 uur als laatste.

Maar liefst 32 teams staan er aan de start van de ploegentijdrit. Van de Nederlandse formaties start het continentale team van de Rabobank om 13.58 uur als eerste. Argos-Shimano mag om 14.34 uur weg, 14.54 uur Vacansoleil-DCM en de hoofdmacht van de Rabobank om 15.10 uur. Grote favorieten zijn Sky, Omega Pharma-Quick Step, BMC en Orica-GreenEdge.

VS halen ambassadepersoneel uit Tunesië en Sudan

De Verenigde Staten hebben zaterdag ambassadepersoneel en hun gezinnen teruggeroepen uit Sudan en Tunesië. Ook is er voor Amerikanen een negatief reisadvies afgegeven voor beide landen.

De afgelopen dagen was het onrustig in Khartoem en Tunis naar aanleiding van een Amerikaanse film waarin de profeet Mohammed belachelijk wordt gemaakt. De Amerikaanse ambassades in beide steden werden door een woedende menigte aangevallen.

In meer dan twintig landen werd gedemonstreerd tegen de film. In de meeste landen gebeurde dat vreedzaam.

Mourinho kwaad op Real-spelers

José Mourinho is kwaad op de spelers van zijn Real Madrid. De oefenmeester ging gisteren met zijn ploeg bij Sevilla met 1-0 onderuit, waardoor FC Barcelona in de strijd om het kampioenschap na vier wedstrijden alvast een voorsprong van acht punten op kon bouwen.

"Ik maak me zorgen om mijn team. We hebben dit seizoen alleen goed gespeeld tegen Barcelona. Nergens anders. Nog meer dan om de punten, maak ik me zorgen omdat ik op dit moment geen team heb. Er zijn maar weinig spelers die echt geconcentreerd zijn. Voor maar weinig spelers is voetbal het belangrijkste in hun leven. En als spelers niet toegewijd zijn, wordt het lastig. Maar ik ben de coach, dus het is mijn fout als spelers niet scherp zijn."

"Ik wisselde twee keer in de rust, maar had dat wel zeven keer willen doen. Mijn team speelt ongeconcentreerd, zonder de wil om te winnen." Mogelijk speelt de onrust rond sterspeler Cristiano Ronaldo mee, maar daar wil Mourinho niets van weten. "We speelden niet anders dan tegen Granada en Getafe. Voor mij ligt het aan de instelling van het team."

Trailer voor regiedebuut Famke Janssen

Bekijk hieronder de trailer voor Bringing up Bobby, het regiedebuut van Famke Janssen. Hoofdrollen in het komische drama zijn er voor Milla Jovovich en Bill Pullman. 

Het verhaal is dat van de Europese oplichtster Olive en haar zoon Bobby, die proberen om in Oklahoma te ontsnappen aan hun verleden en te werken aan een betere toekomst. Olive en Bobby vallen onbekommerd van het ene in het andere avontuur, totdat Olive weer in aanraking komt met haar criminele verleden. Als gevolg zal ze een keuze moeten maken: verder gaan met haar criminele leven of de persoon die ze nu is, in een poging Bobby een goede toekomst te geven.

De film komt in Amerika op 28 september uit. Over een Nederlandse release is niets bekend.


Ted voorbij The Hangover op internationale lijst

Seth MacFarlane’s komedie Ted zal maandag dat andere komische kassucces, The Hangover, passeren op de lijst van internationale bioscooptoppers.

The Hangover bracht wereldwijd (zonder Amerika) $190+ miljoen op. De filmmakers van Ted waren nog net iets slimmer waardoor ze bij voorbaat al dit record konden gaan verbreken, Ted is namelijk niet alleen per land maar ook per regio gedubbed. Hierdoor is overal de taalbarrière weggenomen en komt de Amerikaanse humor precies over zoals het is bedoeld.

Gecombineerd met een nationale schatting, komen Mark Wahlberg en zijn grove teddybeer, op een internationale som van $400+ miljoen op zondag.

Maandag moet Ted wereldwijd dan nog 'even' $60 miljoen ophalen voordat ze Warner Bros' The Hangover voorbijstreven omdat deze film nationaal $270 miljoen opbracht. Zo zie je maar dat ordinaire teddyberen universeel net zo grappig zijn als ordinaire vrijgezellenfeestjes.

Ted Poster

'Griekenland krijgt tijd, geen geld'

Griekenland krijgt meer tijd om de schulden terug te betalen, maar hoeft niet te rekenen op meer geld. De Oostenrijkse minister van Financiën Maria Fekter heeft dat zondag gezegd in nationale media. "We zullen een kostenneutraal uitstel afspreken", zei de minister.

Ministers van Financiën hadden vrijdag in Cyprus afgesproken om een rapport van de Europese Commissie, IMF en ECB af te wachten. Minister Jan Kees de Jager zei daar dat extra tijd voor de Grieken alleen mogelijk is als dit geen extra geld kost.

Het bijna failliete Griekenland loopt momenteel achter met beloofde bezuinigingen. De Griekse premier had zaterdag uitstel gevraagd tot 2016.

"Wilders moet link anti-islamfilm verwijderen"

PVV-leider Geert Wilders moet de link naar een anti-islamfilm die hij zaterdag op zijn website zette verwijderen. "Hij had het er niet op moeten zetten", zei advocaat Gerard Spong zondag in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag.

"In het Westen heb je de gewaardeerde vrijheid van meningsuiting. Daartegenover staat toch ook wel het recht op eigen godsdienstbeleving." Dat ligt volgens hem in islamitische landen anders dan in Nederland. "Daar moet je begrip voor hebben." Het plaatsen van de link door Wilders is volgens hem een provocatieve actie.

In tal van landen in het Midden-Oosten braken de afgelopen dagen ongeregeldheden uit naar aanleiding van de film, Innocence of Muslims, waarin de profeet Mohammed belachelijk wordt gemaakt. Er vielen meerdere doden. De onlusten braken uit nadat er een in het Arabisch nagesynchroniseerde trailer van de film op YouTube was verschenen.

VVD-prominent Annemarie Jorritsma zei in de uitzending dat de vrijheid van meningsuiting niet is gekoppeld aan hoe iets wordt gezegd. "Je kunt heel kritische films maken zonder dat het tot dit soort malle rellen komt." De rellen zijn volgens haar heftiger geworden sinds de Arabische lente. "Het volk is nog steeds te mennen, maar dat gebeurt nu niet via dictators."

Wilders, die in 2008 de anti-islamfilm Fitna maakte, gaf zaterdag aan naar de film te linken omdat hij de vrijheid van meningsuiting wil verdedigen tegen hen die met geweld reageren op de vrije uiting van gedachten. Overigens zijn de website van de PVV en de persoonlijke site van Wilders zaterdagavond tijdelijk niet bereikbaar. Dat zou komen doordat de sites overbelast waren.

Chinezen bekogelen ambassade Japan opnieuw

Duizenden Chinezen zijn zondag in Peking opnieuw bijeen gekomen om te protesteren bij de Japanse ambassade. Ze bekogelen het ambassadegebouw met voorwerpen zoals waterflesjes, bananen, tomaten en eieren.

Aanleiding is een ruzie tussen beide landen over een aantal eilandjes in de Oost-Chinese zee. Zaterdag waren er ook al vele duizenden betogers op de been.

De politie is massaal paraat bij de ambassade. De agenten laten de betogers in groepjes van honderd voor de ambassade heen en terug lopen. De Japanse premier Yoshihiko Noda heeft China zondag opgeroepen om de Japanse bedrijven en inwoners in China te beschermen.

Chinezen bekogelen ambassade Japan opnieuw
Chinezen bekogelen ambassade Japan opnieuw (Foto: ANP)

Vier ISAF-militairen omgekomen bij aanslag

Bij een aanslag in het zuiden van Afghanistan zijn zondag vier militairen van de internationale troepenmacht ISAF om het leven gekomen. Dat heeft de NAVO bekendgemaakt. De aanslag werd vermoedelijk gepleegd door een een Afghaanse agent die het vuur opende op de ISAF-troepen. De nationaliteit van de gesneuvelde militairen is nog niet is vrijgegeven.

Tot nu toe kwamen dit jaar meer dan 50 buitenlandse militairen om het leven bij soortgelijke aanslagen door Afghaans veiligheidspersoneel.

Google weigert anti-islamfilm van YouTube te halen

Google heeft een verzoek van het Witte Huis om een omstreden anti-islamfilm van YouTube te halen geweigerd. In tal van landen in het Midden-Oosten braken de afgelopen dagen ongeregeldheden uit naar aanleiding van de film, Innocence of Muslims, waarin de profeet Mohammed belachelijk wordt gemaakt.

Het Witte Huis had Google, eigenaar van YouTube, vrijdag gevraagd na te gaan of de film de gebruikersvoorwaarden overtreedt. YouTube heeft vrijdag al aangegeven dat de video duidelijk aan de richtlijnen voldoet en daarom beschikbaar blijft.

In Libië en Egypte heeft Google de film inmiddels wel geblokkeerd vanwege de 'zeer gevoelige situatie' daar. Bij protesten in Libië kwamen de Amerikaanse ambassadeur Chris Stevens en drie andere Amerikanen om. De FBI onderzoekt of het om een gecoördineerde aanval van Al-Qaida op de ambassadeur ging.

Ook in India en Indonesië is de video geblokkeerd omdat die de daar geldende wetten zou overtreden. YouTube gaf vrijdag aan dat de video in de overige landen beschikbaar blijft.

Inmiddels heeft ook Maleisië Google gevraagd de toegang tot de film te blokkeren. Minister van informatie Rais Yatim zei 'explosieve commotie en vergeldingsacties' te vrezen.

230 aanhoudingen bij moslimprotest Antwerpen

Bij rellen in Antwerpen wegens de anti-islamfilm heeft de politie zaterdag 230 mensen aangehouden, meldde de Vlaamse omroep VRT zondag.

Radicale moslimjongeren hadden elkaar via sms-berichten opgeroepen om te betogen in de Antwerpse wijk Borgerhout, waar net een grote braderie en optocht plaatsvond. Het stadsbestuur stond de betoging niet toe. Na de eerste arrestatie ontstonden rellen.

Kandidaat-burgemeester Bart De Wever (N-VA) en winkeliersorganisatie Unizo veroordelen het gedrag van de betogers. Ze vinden het zeer ongepast dat de jongeren wilden betogen tijdens de feestelijkheden. "Voor de N-VA is de stad alleen van die mensen die een inspanning leveren om erbij te horen", zei De Wever.

Ieren overleden na val in gierput

Drie Ierse familieleden zijn zaterdag in Noord-Ierland overleden nadat ze in een gierput waren gevallen. Dat meldde de BBC. Onder hen is de 22-jarige professionele rugbyspeler Nevin Spence die samen met zijn vader, broer en zus om onduidelijke redenen in de gierput viel op de familieboerderij in het plaatsje Hillsborough, ten zuiden van Belfast. Alleen het meisje overleefde het incident en is naar het ziekenhuis gebracht.

Spence speelde voor Ulster in de Pro12-competitie, een van de drie grootste rugbycompetities in Europa.

Maker anti-islamfilm niet terug naar huis

De maker van de anti-islamitische film die in tal van landen tot gewelddadige protesten heeft geleid keert niet terug naar huis en duikt mogelijk onder. De politie heeft hem na een verhoor op een onbekende locatie afgezet. "Wij weten niet waar hij heen is gegaan. Hij zei dat hij niet naar huis gaat", zegt een politiewoordvoerder.

De 55-jarige Nakoula Basseley Nakoula, die wordt gezien als de maker van de film, is zaterdag verhoord. Hij staat sinds een veroordeling wegens bankfraude voor vijf jaar onder toezicht van justitie.

De autoriteiten onderzoeken of hij de voorwaarden van zijn proeftijd heeft overschreden. Hij mag namelijk geen gebruik maken van computers en internet. Als hij dit toch heeft gedaan, kan hij in de gevangenis belanden.

Nakoula ging vrijwillig naar het politiebureau. Toen hij bij zijn huis in Los Angeles vertrok droeg hij een jas, hoed, sjaal en bril die zijn uiterlijk verborgen. Zijn huis wordt al enkele dagen door de media belegerd.

In tal van landen in het Midden-Oosten braken de afgelopen dagen ongeregeldheden uit naar aanleiding van de film, Innocence of Muslims, waarin de profeet Mohammed belachelijk wordt gemaakt. De onlusten braken uit nadat er een in het Arabisch nagesynchroniseerde trailer van de film op YouTube was verschenen.

De film speelde een rol bij de gewelddadige protesten in Libië, waarbij de Amerikaanse ambassadeur Chris Steven en drie andere Amerikanen omkwamen. Het grootste deel van de film is opgenomen in de kantoren van Media for Christ, een organisatie die vorig jaar meer dan een miljoen dollar ophaalde 'om het licht van Jezus over de wereld te laten schijnen'.

Nakoula omschrijft zichzelf als een koptische christen. Hij heeft een lange geschiedenis van anti-islamitisch activisme en zou meerdere doodsbedreigingen hebben ontvangen. Eerder deze week zei Nakoula, zichzelf bedienend van het pseudoniem Sam Bacile, tegen Associated Press dat hij de film had gemaakt om te provoceren.

Ongeveer dertig leiders van de Egyptische koptische kerk en moslimgemeenschappen in New Jersey en New York kwamen zaterdag samen in een moskee om hun eenheid te tonen. "Degenen die deze film hebben gemaakt zijn geen christenen", zei de koptische priester David Bebawi. "En degenen die de Amerikaanse ambassadeur hebben vermoord zijn geen moslims."

Amerikaanse borsten steeds groter

De gemiddelde cupmaat van Amerikaanse vrouwen wordt steeds groter. De afgelopen decennia steeg die van 75B naar 80D. De toename in grootte hangt onder andere samen met de toename van het gemiddelde lichaamsgewicht. Dat schrijft de Amerikaanse journaliste Florence Williams in haar nieuwe boek Breasts: A Natural and Unnatural History.

Hoewel grotere borsten op zich misschien een positief gegeven lijken, kleven er toch ernstige nadelen aan de groei. Deze heeft namelijk ook een grotere kans op borstkanker tot gevolg. Ook de steeds jongere leeftijd waarop meisjes tegenwoordig in de puberteit komen speelt daarin mee, waardoor het risico nog sneller groeit.

Omdat borsten voor een groot deel uit vet bestaan, hopen zich er veel giftige stoffen in op die vrouwen via hun voedsel binnenkrijgen. Te denken valt daarbij aan kwik en PCB's. Deze stoffen kunnen via borstvoeding weer bij zuigelingen terechtkomen.

Proun-maker kondigt Cello Fortress aan

Joost van Dongen, de ontwikkelaar van het in de prijzen gevallen racespel Proun, heeft bekendgemaakt dat hij werkt aan een nieuw project: Cello Fortress. Dat is een combinatie tussen een live-concert en een videospel.

Cello Fortress combineert een live-optreden van Van Dongen zelf, terwijl hij op z'n cello speel, terwijl spelers het tegen hem opnemen middels twin-stick-shooter-gameplay. Van Dongen bestuurt het spel door op z'n instrument te spelen, terwijl hij ondertussen de aanvallen van het publiek afweert. 

Deze unieke ervaring is eind deze maand op INDIGO speelbaar, dat gehouden wordt op 28 en 29 september. In totaal is dit spel speelbaar met vijf man: vier spelers met een controller en de bedenker met zijn eigen cello. De toon van de muziek wordt door een externe microfoon opgepikt en zodoende wordt de aanvalskracht van de cellist bepaald. 

Joost van Dongen is werkzaam bij Ronimo Games en wil derhalve kenbaar maken dat dit zijn eigen zijproject is en geen officieel project van de Utrechtse studio.

 

Zeeuwse politie lost schoten bij controle auto

Bij de controle van een auto in Zeeland heeft de politie zondagnacht waarschuwingsschoten gelost toen twee mannen wegrenden. In de auto werden een vuurwapen en een wapenstok gevonden, meldt de politie.

De auto werd een halfuur na middernacht bij een oprit van de A58 bij Yerseke aan de kant gezet. Twee mannen renden weg en wisten ondanks de waarschuwingsschoten te ontkomen. De andere inzittenden, twee 19-jarige mannen uit Bergen op Zoom, zijn aangehouden. De auto en de wapens zijn in beslag genomen voor verder onderzoek.


Zeeuwse politie lost schoten bij controle auto (Foto: Novum)

'Onze Taal heeft Troonrede niet somber genoemd'

De directeur van het Genootschap Onze Taal heeft niet gezegd dat de troonrede dit jaar somber is. Hij bevestigde alleen dat het crisis is, meldt Onze Taal.

Omroep Brabant meldde zaterdag dat De Troonrede dit jaar somber van toon is. Dat zou directeur Peter Smulders van het genootschap in de uitzending hebben gezegd.

In het omstreden fragment zegt Smulders dat het erg meevalt met nietszeggende clichés in de jaarlijkse toespraak van koningin Beatrix. Daarop stelt interviewer Arjo Kraak over de toon: "Maar wel somber natuurlijk, het is wel crisis hè?" Smulders bevestigt met: "Dat wel."

Daarmee kan de directeur bedoelen dat het inderdaad crisis is, maar ook dat de toon inderdaad somber is. In ieder geval mag volgens Onze Taal niet worden geconcludeerd dat Smulders de troonrede zelf somber van toon heeft genoemd, want hij heeft het woord niet in de mond genomen.

Het bestuur zegt verder dat het niet de bedoeling is geweest het vertrouwen te schaden en zegt het te betreuren als dit toch is gebeurd.

Smulders heeft in de uitzending over de inhoud van de Troonrede gezegd dat die niet alleen vrijblijvende opmerkingen bevat. De Rijksvoorlichtingsdienst liet zaterdag weten dat het vertrouwen is geschonden, maar wilde niet zeggen of dit nog gevolgen heeft voor het genootschap.

Adviseurs van Onze Taal voorzien de conceptversie van de Troonrede al meer dan een kwarteeuw van commentaar. De volledige inhoud van de Troonrede wordt pas dinsdag bekend. Koningin Beatrix leest de tekst, die de plannen van de regering voor volgend jaar omschrijft, dan voor in de Ridderzaal.


'Onze Taal heeft Troonrede niet somber genoemd' (Foto: Novum)

Babel: "Op bank zoals vroeger"

Ryan Babel is officieel terug bij Ajax. Tegen RKC Waalwijk (2-0 winst) maakte de aanvaller na rust zijn opwachting en leverde hij een assist.

Babel, die tijdens het warmlopen werd toegejuicht door het thuispubliek, is blij dat hij terug is. "Het was eigenlijk best wel geinig", reageerde Babel tegenover Eredivisie Live. "Ook dat ik op bank begon. Zo begon je ook als jonge jongen: eerst proeven bij de selectie, daarna erin komen.. Dat gevoel had ik weer een beetje. Het is leuk om terug te zijn en natuurlijk belangrijk dat we hebben gewonnen."

Babel kwam bij zijn terugkeer dus in een warm bad terecht, waar het publiek hem nog niet is vergeten. "Ik had wel gehoopt op een leuk welkom, dat heb ik gekregen. Het was heel leuk om mee te maken", aldus de aanvaller, die tegen RKC een helft meedeed als centrumspits.

"Ik wist van tevoren dat ik de tweede helft zou spelen. Het is lang geleden dat ik zo centraal heb gespeeld. In het buitenland heb ik er natuurlijk ook weleens gespeeld, maar uiteindelijk heb ik me op die plek niet door kunnen ontwikkelen. Nu is mijn positie linksvoor geworden. Ik kan nog wel aardig uit de voeten in de spits, maar heb op dit moment de statistieken daar niet voor, daar zal ik nog aan moeten werken."

Babel kwam lekker binnen bij Ajax, want bij de 2-0 van Jody Lukoki leverde hij de assist. "Ik denk dat het voor mij misschien belangrijk is om zo binnen te komen. Er valt toch een bepaalde spanning van je af. Nu heb ik wat zelfvertrouwen en kan ik lekker doorstomen."

Dinsdag speelt Babel met Ajax in Duitsland tegen Borussia Dortmund. Een snelle terugkeer dus naar de oosterburen, maar dat vindt hij geen probleem. "Ik kijk ernaar uit", aldus de 42-voudig international.

FOK! wat een weer...Tweedeling

Goedemorgen! We kunnen ons land in 2 stukken verdelen. In het noorden en westen van het land zal het vandaag een groot deel van de dag bewolkt zijn en daarbij is wat lichte motregen zeker niet uitgesloten. In het zuiden is het een stuk vriendelijker en ook warmer.

Met name in Brabant en Limburg zal de zon nog lange tijd te zien zijn en loopt de temperatuur nog behoorlijk op. In het midden en oosten zal de zon ook nog geregeld schijnen, maar zal later op de dag de bewolking ook wat gaan toenemen. In het zuiden kan het door alle zonneschijn wel 22 graden worden. In de bewolkte gebieden zal het niet veel warmer meer worden dan een graad of 17. De wind komt uit het zuidwesten en is langs de kust vrij krachtig tot krachtig. Verder landinwaarts staat er iets minder wind.

In Griekenland is het weer nu ook aan het veranderen na een lange en hete zomer. Op het eiland Kefalonia viel maar liefst 120 mm regen. De zware buien hielden zich voornamelijk op in het westen en noorden van Griekenland. Kreta bleef nog even bespaard en bij een strakblauwe lucht kon de temperatuur nog oplopen naar 35 graden.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Kleine buiAns van Ballegooy maakte deze fraaie foto van een klein buitje.


Drie doden gevonden naast lestoestel VS

Naast de brokstukken van een verongelukt vliegtuig in de buurt van Phoenix in de Verenigde Staten, dat zaterdag is gevonden, zijn drie levenloze lichamen gevonden. Dat heeft Gerrit Assink van de KLM Flight Academy zaterdag gemeld.

Of het de Nederlandse student, een Nederlandse examinator en een Amerikaanse instructeur zijn die in het sinds donderdag vermiste toestel zaten, zijn is nog niet bevestigd. Eerder meldde Assink al dat het vermiste lestoestel van KLM Flight Academy vermoedelijk was teruggevonden.

[Primera División] Barcelona slaat enorme kloof met Real

FC Barcelona heeft na amper vier speelronden in de Spaanse competitie al een kloof van acht punten geslagen met Real Madrid. Waar Barça zaterdagavond met 4-1 won bij Getafe, leed landskampioen Real uit bij Sevilla al de tweede nederlaag van het seizoen: 1-0.

Barcelona boekte in het Coliseum Alfonso Perez, onder de rook van Madrid, al de vierde overwinning in evenveel duels. Lionel Messi maakte twee goals en schroefde zijn totaal daarmee op tot zes. Adriano Correia en David Villa waren de andere doelpuntenmakers voor de Catalanen. Javier Mascherano passeerde zijn eigen doelman.

Real keek in Sevilla al na twee minuten tegen een achterstand aan en kwam die klap niet meer te boven. Hedwiges Maduro was een van de uitblinkers bij de thuisploeg. De Duitser Piotr Trochowski maakte het enige doelpunt.

Barcelona heeft voorlopig vooral gevaar te duchten van Malaga. Door een 3-1 zege op Levante staat de Zuid-Spaanse club op de tweede plaats in de Primera Division, met een achterstand van twee punten op de koploper.


Barcelona slaat enorme kloof met Real (Foto: Novum)

[Serie A] Opnieuw thuisnederlaag AC Milan

AC Milan heeft ook de tweede thuiswedstrijd van het seizoen in de Serie A verloren. Net als Sampdoria drie weken geleden vertrok ook Atalanta Bergamo met een 1-0 overwinning uit San Siro. Luca Cigarini werd matchwinner met een doelpunt in de 64e minuut.

Bij AC Milan was er een basisplaats ingeruimd voor Nigel de Jong en Urby Emanuelson. Die laatste werd in de tachtigste minuut gewisseld. De Rossoneri staan voorlopig op een troosteloze dertiende plaats, met drie punten uit drie duels.


Opnieuw thuisnederlaag AC Milan (Foto: Novum)

'Bomaanslag in Chicago voorkomen'

De Amerikaanse politie heeft vrijdag een 18-jarige man aangehouden die een bomaanslag op een bar had willen plegen in Chicago. Dat schrijven Amerikaanse media zaterdag.

Hij probeerde een bomexplosie te veroorzaken voor de bar in het centrum van Chicago. Wat hij echter niet wist, was dat undercoveragenten van de FBI hem hadden voorzien van nepmaterialen voor een bom.

De man was bij de FBI in het vizier gekomen door berichten die hij op internet had geplaatst, aldus de aanklager tegenover de krant Chicago Tribune.

'Bomaanslag in Chicago voorkomen'
'Bomaanslag in Chicago voorkomen' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.