FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Nieuwsarchief
Artikelen van zaterdag 15 september 2012

Flipkens in WTA-finale

Kirsten Flipkens heeft de finale van het WTA International-toernooi in Québec bereikt. De Belgische nummer 102 van de wereldranglijst versloeg vandaag in twee tiebreaks de Duitse Mona Barthel, de nummer 36 van de WTA-ranglijst.

Flipkens werd wel geholpen door het schrikbarend hoge aantal dubbele fouten van Barthel; ze sloeg er liefst veertien, waaronder één op setpunt in de eerste set.

Eerder in het toernooi was Flipkens verrassend te sterk voor de nummer dertien van de wereld, Dominika Cibulkova. Het is voor de Belgische, wier carrière wordt geplaagd door blessures en zeer wisselende rankings, het tweede toernooi dit jaar waarop ze verrast. Eerder bereikte ze de halve finale van het toernooi in Den Bosch, waar ze onder andere Samantha Stosur versloeg.

In de finale neemt Flipkens het op tegen Lucie Hradecka. De Tsjechische was vandaag te sterk voor Kristina Mladenovic; 7-5 en 7-6.

Supusepa met nekblessure naar ziekenhuis

ADO Den Haag won met 1-3 in Heerenveen. Maar verloor vlak voor tijd verdediger Christian Supusepa met een nekblessure. De speler van ADO werd minutenlang behandeld op het veld, waarna hij gestabiliseerd op een brancard van het veld ging. 

Supusepa was aanspreekbaar, maar de medische diensten wilden geen risico nemen met de nekblessure van de voetballer. Nog voordat de wedstrijd was afgelopen, werd Supusepa per ambulance naar ziekenhuis De Tjongerschans in Heerenveen gebracht om foto's te laten maken.

De Boer zeer tevreden met zakelijke zege

Ajax versloeg zaterdag RKC Waalwijk zakelijk met 2-0 en daarmee is trainer Frank de Boer tevreden. "We hebben een tegenpartij nodig die mee wil voetballen."

RKC was niet naar Amsterdam gekomen om het spel te maken en dus lag het initiatief bij de thuisploeg. Dan moet je geduld hebben en De Boer vond dat zijn ploeg dat toonde. "Als je de wedstrijd bekijkt zie je een RKC dat heel erg inzakt. Dan moet je geduld hebben en kansen creëeren", aldus De Boer tegenover NOS.

"De eerste helft hebben we twee 100%-kansen gehad. Als er daar een van ingaat zullen zij meer moeten komen en krijg je meer ruimte en spektakel. Ik ben tevreden hoe wij de eerste helft speelden. We hadden veel beweging ben ik zeer tevreden over, ook hoe we in de omschakeling zo snel mogelijk weer heroverden."

Ajax en RKC gingen rusten zonder goals en dus begon de tijd een beetje te dringen voor de topfavoriet. "Ik heb in de rust aangegeven dat het belangrijk is dat je niet tegen de tijd gaat spelen. Daar hoopt RKC natuurlijk op. Zij houden van snel omschakelen met de spits die op randje buitenspel diepte zoekt. Daar moesten we voor waken en ik denk dat we dat heel goed in toom hebben weten te houden."

Ajax kende, als je de teruggekeerde Ryan Babel ook als nieuweling telt, twee debutanten: Babel en Christian Poulsen. Over dat tweetal was De Boer te spreken. "Christian (Poulsen, red.) heeft naar behoren gespeeld, goed gecontroleerd en ook z'n bijdrage in de paar mooie aanvalen en diepteballen."

Ook Babel had het volgens De Boer goed gedaan. "Op beide posities waar ik hem graag zie is hij heel goed uit de voeten gekomen", besluit de trainer.

Honkballers verliezen generale tegen Italië

De Italiaanse honkballers hebben zaterdag het eerste tikje uitgedeeld aan het Nederlands team. De Europees kampioen was de wereldkampioen met 4-3 de baas in het slotduel van de tweede ronde.

Italië en Nederland staan zondag opnieuw tegenover elkaar, dan is in het Neptunus-stadion de Europese titel de inzet tijdens de finale. De twee grootmachten in het Europese honkbal waren beide al zeker van een plek in de eindstrijd.  

Zowel Nederland als Italië wilde echter dolgraag een psychologisch tikje uitdelen aan de vooravond van de finale. In de tweede inning kwam Nederland op 1-0 dankzij Kalian Sams. In de derde inning kreeg werper Orlando Yntema vijf honkslagen om de oren en scoorde Italië drie keer. Een homerun van Dwayne Kemp in de vierde inning betekende de 3-3. In de laatste inning wist Oranje met drie man op de honken niet te scoren. Dat lukte Italië in de gelijkmakende beurt wel.

Uitslag Feyenoord - PEC Zwolle

Om 20.45 uur begon in de Kuip de wedstrijd tussen Feyenoord en PEC Zwolle. Hieronder vind je de uitslag en karakteristieken van dit duel.

Feyenoord

2 - 0

PEC Zwolle

 46' Broerse (e.d)
 73' Immers(pen)
   
 
 Gele kaart: Pellé, (Feyenoord), Pluim, (PEC Zwolle)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 45.000
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Janmaat (Leerdam/65)
Martins Indi
Mathijsen
Nelom
Vormer
Clasie (Vilhena/83)
Immers
W.Verhoek (Cissé/76)
Pellè
Schaken
  Wintjens
v.Polen
Lachman
Aafjes
v.Hintum
Gravenbeek (Narsingh/63)
Broerse
Pluim (Benson/76)
Achenteh
Mokhtar (Drost/76)
Avdic


Feyenoord speler Daryl Janmaat met Zwolle speler Youness Mokhtar (Foto: Pro Shots)

Uitslagen Eredivisie (15/09/12)

Vanavond werden om 19.45 afgetrapt op 3 eredivisievelden. FC Twente trad in Tilburg aan tegen Willem II, SC Heerenveen kreeg ADO Den Haag op bezoek en in Venlo stond VVV-N.E.C. Nijmegen op het programma. Hieronder volgen de uitslagen:

Willem II

2 - 6

FC Twente

 70' Höcher
 84' Lumu
   39' Gutíerrez 
 41' Castaignos 
 53' Schilder 
 78' Schilder 
 80' Janssen
 87' Haastrup (e.d.) 
 
 Gele kaart: H.Mulder, Joachim, (Willem II), Rosales, (FC Twente)
 
Stadion: Koning Willem II-Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 10.000
Arbiter: Wegereef
 
Opstelling:   Opstelling:
Meul
v.Buuren
Haastrup
v.d.Rijt
M.Piqué
Misidjan (Lumu/71)
H.Mulder
Brands (Guyt/75)
Vossebelt (Haemhouts/67)
Höcher
Joachim
  Michailov
Rosales (Boyata/51)
Wisgerhof
Douglas
Braafheid
Brama
Gutiérrez (Janssen/77)
Schilder
Gyasi (Chadli/63)
Castaignos
Tadic 

sc Heerenveen

1 - 3

ADO Den Haag

 53' Gouweleeuw    20' Poepon 
 24' Toornstra 
 28' Chery 
 
 Gele kaart: , Holla, Toornstra, Coutinho, (ADO Den Haag)
 Rode kaart: , Meijers (70/2xg) (ADO Den Haag)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 22.500
Arbiter: Ketting
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfeldt
v.Anholt
Kruiswijk (Gouweleeuw/46)
Zomer
El-Akchaoui (Raitala/46)
Marecek
Djuricic
Kums
Valpoort (v.La Parra/46)
Finnbogason
De Ridder
  Coutinho
Omeruo
Wormgoor
Supusepa (Malone/84)
Meijers
Jansen (Visser/73)
Holla
Toornstra
Chery
Poepon
v.Duinen (Beugelsdijk/72)

VVV-Venlo

2 - 2

N.E.C. Nijmegen

 67' Nwofor
 76' Nwofor
   2' Breuer 
 55' Platje 
 
 Gele kaart: Bergkamp, Seip, (VVV-Venlo), Foor, George, (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 6.500
Arbiter: Delferiere (Bel)
 
Opstelling:   Opstelling:
Heimann
Joppen
Vorstermans
Seip
Leiwakabessy
v.Haaren
Türk (Linssen/71)
Röseler
Meeuwis (Yuki/46)
Bergkamp (Nwofor/58)
Wildschut
  Babos
Breuer
v.Eijden
Cmovs
Conboy
Sno (George/83)
Roorda (Pálsson/78)
Koolwijk
Foor
Platje (Ten Voorde/ 69)
Rieks

Tijger verwondt drie mensen in België

Een tijger heeft zaterdag drie mensen verwond bij een circusvoorstelling in de Waalse plaats Fosses-la-Ville. Een kind, zijn moeder en zijn grootmoeder kwamen te dichtbij een kooi, waardoor de tijger kon uithalen met zijn poot.

Het jongetje werd ook gebeten en liep een wond aan zijn bil op. De grootmoeder raakte gewond aan haar hand. De moeder is slechts lichtgewond.

Volgens de autoriteiten was vlak voor de voorstelling een veiligheidsbarrière weggehaald, om het spektakel voor te bereiden. "Het publiek kon dus tot bij de kooien komen. Omdat de dieren rustig leken, stelde een grootmoeder aan haar dochter en kleinzoon voor een foto voor een kooi te maken", aldus de verklaring.

Vermist KLM-lestoestel Arizona mogelijk gevonden

Bij de zoektocht naar het vermiste KLM-lesvliegtuigje in de Amerikaanse staat Arizona is mogelijk het wrak van het vliegtuig gelokaliseerd. Volgens directeur van de KLM Flight Academy Gerrit Assink zijn de gevonden brokstukken vanuit de lucht min of meer positief geïdentificeerd als het vermiste toestel.

De vondst werd gedaan ongeveer 25 kilometer ten noordwesten van de plaats Payson, meldt de Amerikaanse website azcentral.com zaterdag op gezag van de federale luchtvaartautoriteiten. Autoriteiten op de grond moeten dat echter nog wel officieel vaststellen.

Het toestel lijkt tegen een rotswand te zijn gevlogen. Het is onduidelijk of er overlevenden zijn. Een medewerker van de politie heeft de website laten weten dat hulpdiensten op de grond onderweg zijn naar het wrak. Doordat het om een erg onherbergzaam gebied gaat, kan dat een groot deel van de dag duren.

Het eenmotorige lesvliegtuig van de KLM steeg donderdagmiddag in de buurt van Phoenix op voor een examenvlucht. Aan boord waren een Nederlandse student en een examinator en een Amerikaanse veiligheidsfunctionaris. Na ongeveer twee tot tweeënhalf uur hadden ze terug moeten keren, maar dat gebeurde niet.

De zoektocht naar het vliegtuigje was vrijdagavond bij het invallen van de duisternis afgebroken. Vanaf zaterdag rond 15.00 uur Nederlandse tijd werd verder gezocht naar het toestel.

[WSR] Uitslag Race 1 Hongarije

Robin Frijns heeft zijn leidende positie in de World Series by Renault verstevigd door op de Hungaroring de eerste race te winnen. De Nederlander bleef Kevin Magnussen 1,5 seconde voor, terwijl titelkandidaat Jules Bianchi twaalf tellen toe moest geven. Sam Bird werd tiende en pakte hierdoor slechts één punt.

Frijns mocht in Hongarije van poleposition vertrekken en had een goede start. Hij dook de eerste bocht in voor Magnussen. De Deen hield het tempo van de Nederlander goed bij en reed in het kielzog van Frijns tot hij in de zevende ronde even van de baan vloog. Vanaf dat moment had Frijns het eenvoudig om de zege binnen te hengelen. Magnussen moest hierdoor genoegen nemen met een tweede plaats.

Bianchi reed op een eenzame derde plaats. Hij had genoeg tempo om Antonio Felix da Costa enkele seconden achter zich te houden. Arthur Pic werd vijfde, voor Nico Müller, Carlos Huertas, Marco Sorensen, Alexander Rossi en Bird die zes ronden voor het einde Lucas Foresti wist te verschalken in de strijd om het laatste punt. Bird zakte in de titelstrijd wel naar plaats drie, 29 punten achter Frijns. Bianchi staat nu tweede, op zestien punten van de Nederlander.

Bejaarde zwaargewond na duw door kind

Een 90-jarige vrouw is zaterdagmiddag in Amsterdam zwaargewond geraakt nadat ze vermoedelijk een duw kreeg van een kind. Dat laat de politie weten. Het kind en een vrouw, vermoedelijk de moeder, lieten het slachtoffer aan haar lot over.

Het incident gebeurde op het Steve Bikoplein in de Transvaalbuurt. Een voorbijganger ontfermde zich over het slachtoffer en bracht haar naar huis. Eenmaal thuis werd ze onwel. Daarop werd de ambulance en de brandweer ingeschakeld. De vrouw heeft eerste hulp gekregen en is er volgens de politie slecht aan toe.

De politie is op zoek naar het kind en zijn moeder.

Gerets ontslagen als bondscoach Marokko

De Marokkaanse voetbalbond heeft zaterdag het contract met de Belgische bondscoach Eric Gerets voortijdig beëindigd. Dat heeft de voetbalfederatie van het Noord-Afrikaanse land bekendgemaakt.

Gerets tekende in 2010 een contract voor vier jaar bij de Leeuwen van de Atlas. De oud-trainer van PSV werd hevig bekritiseerd vanwege de zwakke resultaten in de kwalificatie voor het WK 2014. Ook in de kwalificatie voor de Afrika Cup ging het mis. Marokko verloor onlangs met 2-0 van Mozambique. Over een maand moet een nieuwe trainer er voor zorgen dat Marokko zich alsnog plaatst voor de Afrika Cup.

[Upd] Wilders zet anti-islamfilm online

PVV-leider Geert Wilders heeft zaterdag het anti-islamfilmpje Innocence of Muslims op zijn eigen site gezet. De film veroorzaakt wereldwijd commotie.

"Verdedigen van de vrijheid van meningsuiting is het grootste goed. Ook tegen hen die er met geweld op reageren. Dus publiceren en linken", aldus Wilders zaterdag tegen het ANP. "En iedereen zou dat moeten doen als signaal dat geweld niet wordt geaccepteerd en niet werkt."

"Om dezelfde reden heb ik jaren geleden op mijn website Mohammed-cartoons gepubliceerd", vult hij aan.

Update 21.10 uur
Zowel de PVV-site als www.geertwilders.nl ligt plat, maar uit de cache van de Wilders-site blijkt hij simpelweg te linken naar het onderstaande YouTube-filmpje.


Het filmpje waar het allemaal om te doen is

Wapens stakende mijnwerkers ingenomen

De Zuid-Afrikaanse politie heeft zaterdag stakende mijnwerkers ontwapend. Zo'n vijfhonderd agenten vielen voor zonsopgang pensions bij de platinamijn van Lonmin in Marikana binnen en namen zelfgemaakte machetes, speren, messen en knuppels in beslag. Zes personen werden gearresteerd op verdenking van wapen- en drugsbezit. Honderden mijnwerkers die weigerden hun wapens af te geven werden met traangas bestookt.

Vrijdag kondigde de Zuid-Afrikaanse regering aan dat er een eind gemaakt zou worden aan de illegale acties van mijnwerkers en dat wapens geconfisqueerd zouden worden. Minister van justitie zei dat de regering tot ingrijpen had besloten, omdat de mijnindustrie van vitaal belang is voor de Zuid-Afrikaanse economie. Hij zei dat 'het geweld, de bedreigingen en de intimidatie' waarvan de stakende mijnwerkers zich bedienen de regering grote zorgen baart.

De stakende werknemers van Lonmin eisen loonsverhoging. Op 16 augustus schoot de politie in Marikana 34 mijnwerkers dood. Het was zaterdag voor het eerst sinds een maand geleden dat de politie weer tegen de mijnwerkers optrad.

Volgens Lonmin zijn slechts drieduizend van zijn 28 duizend werknemers plus tienduizend contractarbeiders bij de staking betrokken. Werkwillige mijnwerkers zouden thuisblijven uit angst voor de stakers, die hebben gedreigd iedereen die aan het werk gaat te vermoorden.


Wapens stakende mijnwerkers ingenomen (Foto: Novum)

Straaljager stort neer bij Valkenswaard

Een straaljager is zaterdagavond neergestort in een weiland in Valkenswaard. De twee inzittenden aan boord konden het vliegtuig verlaten voor het neerstortte. Volgens een politieagent ter plaatse zijn de twee ongedeerd. Het toestel is niet in brand gevolgen, meldt een woordvoerder. Wel zit er veel kerosine in.

De straaljager, die rond 19.30 uur crashte, maakte deel uit van het Breitling Team, een team dat deelneemt aan demonstratievluchten. Waar het toestel vandaan kwam en waar het op weg naartoe was, is nog niet duidelijk.

Uitslag AFC Ajax - RKC Waalwijk

Vanavond om 18.45 uur ging de vijfde speelronde in de Eredivisie van start. Ajax en RKC Waalwijk speelden in de Amsterdam ArenA tegen elkaar. De karakteristieken van dit duel vind je hieronder.


Toby Alderweireld in duel met Teddy Chevalier (Foto: Pro Shots)

AFC Ajax

2 - 0

RKC Waalwijk

 52' Schøne
69' Lukoki
   
 
  Gele kaart: Moisander (Ajax)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.068
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
van Rhijn
Alderweireld
Moisander
Blind
Schøne
C. Poulsen
Eriksen
Sana (Sulejmani/81)
S. de Jong
Boerrigter (Babel/46)
  Zoet
Bandjar
Drost
Ramos (van Mosselveld/56)
van Peppen
Sneijder (Lieder/85)
Duits
Braber
Martina
Jozefzoon (Slager/76)
Chevalier

Verpleegkundigen voelen zich niet gehoord

Verpleegkundigen voelen zich niet gehoord door hun directie en de politiek. Dat blijkt uit onderzoek van verplegersvakbond NU'91 en RTL Nieuws onder achttienhonderd verpleegkundigen. "Verpleegkundigen weten vaak tientallen oplossingen, maar niemand die ze ernaar vraagt", zo vertelt voorzitter van NU'91 Monique Kempff.

De ondervraagde verpleegkundigen zeggen zelf genoeg ideeën te hebben om bijvoorbeeld verspilling van medicijnen tegen te gaan. Zes op de tien verpleegkundigen hebben echter geen vertrouwen in een effectieve aanpak door directies. Acht van de tien hebben evenmin vertrouwen in de politiek.

Een betere aanpak van verspilling zou volgens de verpleegkundigen miljarden euro's besparen. Ook veel winst zou er te behalen zijn met de elektronische overdraagbaarheid van gegevens van patiënten als ze bijvoorbeeld naar een andere afdeling of instelling gaan. Meer dan de helft van de ondervraagden zegt dat ziekenhuisbedden of behandelplekken onnodig worden bezet, omdat er ergens anders geen plek is.

Voorzitter van zorgbestuurdersvereniging NVZD Ruud Lapré geeft tegenover RTL toe dat bestuurders beter zouden moeten luisteren naar de werkvloer. Volgens hem zijn er vaak genoeg voor de hand liggende manieren om te besparen. "Bestuurders zijn soms geneigd naar ingewikkelde oplossingen te zoeken."

'Ronan Keating heeft nieuwe liefde'

Ronan Keating is naar verluidt weer gelukkig in de liefde. Volgens de Britse boulevardkrant The Daily Mirror is de Ierse zanger gevallen voor een producente van de Australische X Factor, Storm Uechtritz. Keating is sinds 2010 jurylid in de Australische talentenjacht.

"Het gaat geweldig", zegt een ingewijde over de nieuwe relatie van de Boyzone-zanger. Ze kennen elkaar al twee jaar, maar de vonk sloeg pas onlangs over. "Ze hebben veel gemeen. Ze willen gezond blijven, en houden allebei van muziek, eten en wijn."

Keating, die sinds vijf maanden weer vrijgezel is, is volgens de bron weer dolgelukkig. "Het is nog pril, maar ze denken allebei dat het kan uitgroeien tot een langdurige relatie."

De 35-jarige Ier kondigde in april aan te gaan scheiden van zijn vrouw Yvonne Connolly, met wie hij veertien jaar getrouwd was. Het huwelijk stond twee jaar geleden al onder druk toen bleek dat Keating was vreemdgegaan met een danseres. Ronan en zijn ex hebben samen drie kinderen.

Van Gerwen wint Player Championship in Barnsley

Michael van Gerwen heeft zijn derde Pro Tour toernooi van het jaar gewonnen. In Barnsley was hij de sterkste uit119 darters. In de finale won hij met 6-1 van Ian White. Mighty Mike pakte met zijn zege 6000 Engelse pond. Ongerekend zo'n 7400 euro. 

Van Gerwen won dit jaar al de Players Championship in Birmingham en de UK Open Qualifier in Crawley. De jonge Nederlander was in vorm vandaag. Hij mocht het vloertoernooi met een bye beginnen en rekende daarna af met met William O'Connor (6-1), Mark Frost (6-1), en Darren Webster (6-4). In de kwartfinale versloeg Van Gerwen Gary Anderson met 6-0 en in de halve finale ging The Hammer eraf met 6-2 In de finale won hij wederom overtuigend met 6-1 van de momenteel goed in vorm zijnde Ian White. De Brabantse darter gooide bijna 108 gemiddels in de finale. 

Voor White was deze finale de tweede op rij. Vorig weekend tijdens de European Tour in Stuttgart verloor hij de finale van wereldkampioen Adrian Lewis. 

Onder de deelnemers bevonden zich ook de Nederlanders Vincent van der Voort, Roland Scholten, Mareno Michels en Gino Vos. Van der Voort verloor in de derde ronde van John Part. Scholten verloor van Colin Lloyd in de tweede ronde. Michels en Vos wisten hun eerste partij niet te winnen. Phil Taylor, Adrian Lewis en Raymond van Barneveld waren niet aanwezig in Barnsley.

Vliegtuigje neergestort bij Den Helder

Een klein vliegtuig met een inzittende is zaterdagmiddag neergestort bij vliegveld De Kooy in Den Helder. Dat laat de politie weten. Het ultralightvliegtuigje kwam terecht in een veld vlak bij een restaurant van McDonald's. De nog onbekende inzittende is naar een ziekenhuis gebracht. Hij raakte lichtgewond.

De luchtvaartpolitie onderzoekt hoe het vliegtuigje kon neerstorten. Vermoedelijk gaat het om een technische storing.

Op het vliegveld van Den Helder vond eerder zaterdag het evenement Heldair Maritiem plaats. Het toestel nam daar niet aan deel, maar maakte wel deel uit van een tentoonstelling op het terrein. Het was na afloop van het evenement de lucht in gegaan.

Trash bekroond met jeugdliteratuurprijs

De Britse schrijver Andy Mulligan en zijn vertaler Esther Ottens hebben zaterdag tijdens de Middag van het Kinderboek de Gouden Lijst voor het beste vertaalde boek gewonnen. Ze kregen de jeugdliteratuurprijs voor het boek Trash en de vertaling ervan. In de categorie vertaalde boeken voor 12- tot 15-jarigen lieten Mulligan en Ottens drie concurrenten achter zich.

Martha Heesen nam de Gouden Lijst in ontvangst voor haar boek Bajaar. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek maakte vorige maand al bekend dat de Gouden Lijst voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige boek naar Heesen zou gaan. De jury noemt het boek een hoogtepunt in het oeuvre van de schrijfster.

De Gouden Lijst werd vorig jaar door de CPNB in het leven geroepen en moet het gat dichten tussen de Gouden Griffel voor boeken voor kinderen tot 12 jaar en de Dioraphte Jongerenliteratuur voor boeken bedoeld voor tieners van 15 jaar en ouder.

Auto op A76 gelanceerd via vangrail

Een auto die zaterdagmiddag op de A76 bij Heerlen een uitwijkmanoeuvre moest maken, is daarbij in de linkerberm terechtgekomen en via de uit de grond komende vangrail gelanceerd. Een van de twee inzittenden overleed ter plaatse. De andere inzittende ligt zwaargewond in een Duits ziekenhuis.

De politie vermoedt dat de bestuurder van de Italiaanse auto plotseling moest uitwijken bij de oprit naar Simpelveld. De auto belandde na zijn vlucht een stuk verderop in de bomen en struiken. De brandweer moest eraan te pas komen om het voertuig en de inzittenden te bevrijden.

De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekend. De politie stelt een onderzoek in naar de precieze toedracht van het ongeval.

Wethouder overleden bij wielerrit Sint Willebrord

De Rucphense wethouder Jan Suijkerbuijk is zaterdag overleden nadat hij ten val was gekomen tijdens de Yellow Jersey Classic. Dat laat de gemeente weten. De toerrit door de Brabantse gemeente met het eindpunt in wielerdorp Sint Willebrord, was een initiatief van voormalig wielrenner Rini Wagtmans.

De VVD'er Suijkerbuijk had onder meer toerisme, recreatie en sport in zijn portefeuille. Vorige maand was hij nog de Alpe d'Huez op gefietst, zo blijkt uit een tweet van de lokale politicus. Suijkerbuijk overleed in het ziekenhuis waar hij na zijn ongeval naartoe was gebracht.

Voetbalsters Nederland verliezen in Zweden

De Nederlandse voetbalsters hebben zaterdag in Göteborg een oefeninterland tegen Zweden met 2-1 verloren. Anouk Hoogendijk zette de ploeg van bondscoach Roger Reijners nog wel op voorsprong, maar de zege werd in de tweede helft opgeëist door Zweden.

Lotta Schelin en Kosovare Asllani zorgden voor de treffers namens Zweden. "We hebben een prima eerste helft gespeeld waarin we de bovenliggende partij waren", reageerde Reijners. "Na rust probeerde Zweden ons eerder vast te zetten door vroeg te gaan storen en daar hadden we moeite mee. We konden moeilijk onder de druk uitkomen. Wel vond ik dat we die twee doelpunten te makkelijk tegen kregen."

De Nederlandse voetbalsters kunnen zich woensdag voor de tweede keer in de historie plaatste voor een EK. Ze zijn daarvoor afhankelijk van de uitslagen van diverse concurrenten. Oranje is in ieder geval zeker van de play-offs voor het EK. 

Greipel wint GP Impanis-Van Petegem

André Greipel heeft op overtuigende wijze de Grote Prijs Impanis-Van Petegem gewonnen. De Belgische eendagskoers draaide uit op een massasprint, waarin de Duitser van Lotto-Belisol superieur was.

De Nederlanders Jos van Emden en Huub Duyn vormden met Simon Clarke waren de eersten die ontsntapten. Het trio werd op 37 kilometer van de finish in Haacht gegrepen, waarna een nieuwe vlucht ontstond. Clarke zat opnieuw mee samen met onder andere Tom Jelte Slagter.

Deze groep werd op acht kilometer van de finish kwam gegrepen. In de sprint was Greipel te sterk voor Kevyn Ista en Kevin Peeters.

Volleybalsters plaatsen zich voor EK

De Nederlandse volleybalvrouwen hebben zich zaterdag gekwalificeerd voor het EK van 2013 in Duitsland en Zwitserland. Oranje versloeg in Yuzhne thuisland Oekraïne in een spannende vijfsetter 20-25, 25-19, 25-18, 18-25 en 15-11. 

De ploeg van bondscoach Gido Vermeulen won vorige week in Apeldoorn al drie groepsduels. In Yuzhne won vrijdag van de volleybalploeg van Denemarken en nu van Oekraïne, waarmee de Nederlandse vrouwen niet meer te achterhalen zijn. Zondag treft de ploeg nog Griekenland.

Relletjes bij Belgisch protest islamfilm

Bij een protestactie tegen de anti-islamfilm Innocence of Muslims in het Belgische Borgerhout zijn zaterdag relletjes uitgebroken.

De Belgische jongeren scandeerden leuzen in de plaats bij Antwerpen. Toen de sfeer grimmig werd en raddraaiers de confrontatie met politiemensen opzochten, grepen agenten in. Enkele raddraaiers zijn aangehouden.

Vrijdag was opgeroepen om zaterdag te demonstreren. "Wij zijn bereid om met onze zielen en harten te strijden voor onze geliefde profeet, al is het de dood die ons tegemoetkomt",was de boodschap.

Relletjes bij Belgisch protest islamfilm
Relletjes bij Belgisch protest islamfilm (Foto: ANP)

[Bundesliga] Dortmund ruim langs Leverkusen

Borussia Dortmund heeft zaterdag een ruime 3-0 zege op Bayer Leverkusen behaald in de Bundesliga. Voor de regerend kampioen opende verdediger Mats Hummels in de 29e minuut de score. Tien minuten later vond Jakub Blaszczykowski het net, waarna Robert Lewandowski twaalf minuten voor tijd voor het slotakkoord zorgde.

Dortmund, dinsdag de tegenstander van Ajax in de Champions League, heeft na drie duels zeven punten. Leverkusen stelt vooralsnog teleur met slechts drie punten.

Koploper Bayern München is na drie duels nog zonder puntverlies. De ploeg van trainer Jupp Heynckes won zonder de geblesseerde Arjen Robben thuis met 3-1 van Mainz. Mario Mand?ukic trof al na twee minuten doel. Bastian Schweinsteiger maakte er 2-0 van, maar Adam Szalai bracht de spanning terug. Daaraan maakte Toni Kroos in blessuretijd een eind.

Luuk de Jong was voor het eerst trefzeker voor Borussia Mönchengladbach. Gladbach ging ondanks het doelpunt van de Nederlandse spits met 3-2 onderuit tegen FC Nürnberg. Timm Klose en oud-PSV'er Timmy Simons zetten Nürnberg op een comfortabele voorsprong, maar De Jong en Granit Xhaka brachten de thuisploeg op gelijke hoogte. Het mocht uiteindelijk niet baten door een treffer van Hiroshi Kiyotake.

Hannover 96 blijft goed presteren met zeven punten uit drie duels. Voor eigen publiek werd Werder Bremen met 3-2 verslagen. Szabolcs Huszti (2) en Leon Andreasen scoorden voor Hannover. Aan de andere kant waren Aaron Hunt en Kevin de Bruyne trefzeker. VfB Stuttgart en Fortuna Düsseldorf bleven steken op een doelpuntloos gelijkspel.


Dortmund ruim langs Leverkusen (Foto: Novum)

Bob en Mike Bryan houden VS op de been

Bob en Mike Bryan hebben de Verenigde Staten op de been gehouden in de halve finale van de Davis Cup tegen Spanje. De tweelingbroers waren zaterdagmiddag in het dubbelspel met 6-3, 3-6, 7-5 en 7-5 te sterk voor Marcel Granollers en Feliciano Lopez. De achterstand werd daardoor teruggebracht tot 2-1.

De Spanjaarden waren op een comfortabele voorsprong gekomen door zeges van David Ferrer en Nicolas Almagro in het enkelspel. Zondag kan de titelhouder alsnog voor de vierde keer in de laatste vijf jaar de finale bereiken.

Belgische tennissers promoveren naar wereldgroep

De Belgische tennissers acteren volgend jaar in de wereldgroep van de Davis Cup. In Brussel werd Zweden zaterdag op een onoverbrugbare 3-0 achterstand gezet. Ruben Bemelmans en Olivier Rochus sleepten in het dubbelspel het beslissende punt in de wacht. Michael Ryderstedt en Johan Brunström werden met 6-4, 4-6, 6-3 en 6-2 verslagen.

Steve Darcis had vrijdag de eerste partij met 6-3, 7-6 (3) en 6-0 gewonnen van Ryderstedt. David Goffin was vervolgens met 6-4, 6-3 en 7-5 te sterk voor Andreas Vinciguerra. De Zweden komen voor het eerst sinds 2000 niet uit in de wereldgroep.


Belgische tennissers promoveren naar wereldgroep (Foto: Novum)

[Premier League] Droomdebuut Büttner bij Manchester United

Alexander Büttner zal zijn debuut bij Manchester United niet snel vergeten. De onlangs van Vitesse overgekomen linksback bekroonde zijn basisplaats in de thuiswedstrijd tegen Wigan Athletic direct met een doelpunt. Manchester zegevierde met 4-0 en klimt daardoor van de vijfde naar de tweede plaats in de Premier League.

Büttner begon in de 66e minuut, bij een 2-0 stand, aan een rush waarbij hij drie verdedigers op het verkeerde been zette. Met zijn schot klopte hij vervolgens doelman Ali al Habsi in de korte hoek. Paul Scholes, Javier Hernandez en debutant Nick Powell waren de andere doelpuntenmakers. Robin van Persie viel twintig minuten voor tijd in.

Chelsea morste voor het eerst dit seizoen punten. Uit bij Queens Park Rangers bleef de koploper steken op 0-0. Zoals verwacht weigerde Anton Ferdinand voor aanvang van het duel de hand van John Terry en Ashley Cole te schudden. Aanleiding is een racistisch incident in de competitiewedstrijd van vorig seizoen.

Arsenal zette de grootste uitslag van de middag door. De Gunners, die uit de eerste drie duels slechts vijf punten haalden, versloegen Southampton met 6-1. Jos Hooiveld hielp Arsenal in het zadel door in de elfde minuut met een eigen doelpunt de score te openen. Gervinho vond twee keer het net.

Landskampioen Manchester City moest zich uit bij Stoke City tevreden stellen met een puntje: 1-1. Swansea en West Bromwich Albion leden de eerste nederlaag van het seizoen. Swansea, met Michel Vorm en Jonathan de Guzman in de basis, verloor met 2-0 van het Aston Villa van aanvoerder Ron Vlaar. West Brom boog met 3-0 voor het Fulham van trainer Martin Jol. Norwich City - West Ham United eindigde in 0-0.

Froukje de Both schrok van liefde voor collega

Froukje de Both was behoorlijk van slag toen ze plotseling verliefd werd op haar Radio 538-collega Niek van der Bruggen. "Ik schrok me werkelijk rot", zegt de presentatrice zaterdag in het AD. "Want het gebeurde een paar maanden voor mijn huwelijk."

De Both zou gaan trouwen met Jeroen te Rehorst, toen ze ontdekte gevoelens te hebben voor haar collega. "Op een feestje kwam opeens naar boven dat we gevoelens voor elkaar hebben. En dat hebben we op dat moment direct uitgesproken. Van die ontdekking ben ik zo van slag geweest."

Een paar dagen later biechtte ze het op aan haar verloofde. "Niemand is vreemdgegaan, ik heb ook geen affaire gehad. Ik had gewoon het gevoel: zo kan ik niet trouwen", vertelt de 40-jarige De Both.

Het huwelijk werd afgeblazen en De Both is inmiddels gelukkig met Van der Bruggen. "Het is mijn eigen schuld dat ik kort voor mijn bruiloft als een blok viel voor een ander", zegt de presentatrice, die een dochter heeft met Te Rehorst. "Niets is kennelijk zo onvoorspelbaar als de liefde."

Al-Qaida: Hoera! Ambassadeur VS dood

De Jemenitische tak van Al-Qaida heeft verheugd gereageerd op de dood van de Amerikaanse ambassadeur in Libië en opgeroepen tot meer geweld, om de sluiting van Amerikaanse ambassades in islamitische landen af te dwingen. Al-Qaida op het Arabische Schiereiland deed dat in een verklaring die zaterdag op radicale islamitische websites verscheen.

De verklaring duidt erop dat Al-Qaida probeert de protesten tegen de anti-islamitische film die op internet is verschenen te annexeren.

De Amerikaanse ambassadeur Chris Stevens kwam dinsdag door verstikking om het leven toen hij personeel uit het in brand gestoken Amerikaanse consulaat in Benghazi probeerde te redden.

Al-Qaida noemde de dood van Stevens een goed voorbeeld van hoe het moet. Demonstranten zouden zich ten doel moeten stellen 'de ambassades van Amerika uit de landen van de moslims te verdrijven'. In de verklaring worden demonstranten opgeroepen ambassades in brand te steken.

Gambia schort executies op

In Gambia zullen vooralsnog geen doodvonnissen meer worden voltrokken. Dat heeft president Yahya Jammeh zaterdag gezegd.

Jammeh zei de geplande executie van 37 ter dood veroordeelden te hebben opgeschort. Zolang het aantal geweldsmisdrijven in het land niet stijgt zullen er geen executies worden uitgevoerd, zo stond in een verklaring van de president. Hij zei het moratorium te hebben ingesteld op aandringen van Gambiaanse notabelen, vrouwen- en jeugdorganisaties.

Vorige maand werden in Gambia negen ter dood veroordeelden voor het vuurpeloton gebracht. Het was voor het eerst sinds 27 jaar dat in het land doodvonnissen werden voltrokken. Volgens Jammeh waren de executies nodig om de misdaad een halt toe te roepen. Behalve binnenlandse organisaties veroordeelden ook de Europese Unie, de Verenigde Naties en Amnesty International de executies.

"Wat er nu gebeurt zal worden bepaald door ofwel een dalend misdaadcijfer, in welk geval het moratorium definitief wordt, ofwel een toename van geweldsmisdrijven, in welk geval het moratorium automatisch wordt opgeheven", zegt Jammeh in de verklaring.

Volleyballers winnen van Israel

De Nederlandse volleyballers hebben in de EK-kwalificatie voor de tweede keer Israel verslagen. In Tallinn won Oranje met 3-0 van de nummer 78 van de wereldranglijst. De setstanden waren 27-25, 25-19 en 25-20.

Nederland kende een stroeve start. Israel stond vrijwel de hele eerste set op voorsprong, maar vanaf 18-21 knokte Oranje zich terug. Nadat twee setpoints waren weggewerkt, trok Nederland de set naar zich toe. In de tweede en derde set kwam de ploeg niet in de problemen. Vorige week won Oranje ook met 3-0 van Israel. 

Wil Oranje de poule nog winnen en zich daarmee direct voor het EK plaatsen, dan moet Belgie vanavond van Estland verliezen. Wint België dan is België groepswinnaar en is Nederland verzekert van de tweede plek in de groep. Het volleybalteam moet volgend jaar voorjaar dan play-offs spelen. 

'Troonrede met inhoud en somber van toon'

De Troonrede is dit jaar somber van toon en bevat niet alleen vrijblijvende opmerkingen. Dat heeft Peter Smulders, directeur van het Genootschap Onze Taal, gezegd tegen Omroep Brabant. Adviseurs van Onze Taal voorzien de conceptversie van de Troonrede al meer dan een kwarteeuw van taalkundig commentaar.

De tekst bestaat volgens Smulders niet uit 'nietszeggende clichés', hoewel dat gezien de demissionaire status van het kabinet misschien wel te verwachten was geweest. Er zouden zaken in staan die gedestilleerd kunnen worden uit de huidige politieke verhoudingen.

Adviseurs van het Genootschap Onze Taal lezen in de week voorafgaand aan Prinsjesdag het concept van de tekst en voorzien dat van advies over formuleringen en grammaticale correctheid. Dat gebeurde dit keer in het bijzijn van de tekstschrijver, de hoogste ambtenaar van het ministerie van Algemene Zaken en iemand van de Rijksvoorlichtingsdienst.

De inhoud van de Troonrede wordt pas dinsdag bekend. Koningin Beatrix leest de tekst, die de plannen van de regering voor volgend jaar omschrijft, dan voor in de Ridderzaal.


'Troonrede met inhoud en somber van toon' (Foto: Novum)

FOK!filmtips van de dag: Sexy Beast

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Sexy Beast 1

Het lijkt vanavond wel de avond van de film bij de publieke omroep. Zo is om 20.30 uur op Nederland 3 de thriller Schemer van Hanro Smitsman te zien. De film is geïnspireerd op de moord op Maja Bradaric in 2003. Smitsman veranderde echter zoveel aan het verhaal dat er weinig van de oorspronkelijke zaak in terug te vinden is. Zo is het groepje schoolvrienden, waar het verhaal om draait, opeens autochtoon in plaats van allochtoon en zegt zelfs hoofdrolspeler Robert de Hoog in een later interview dat de film niets meer te maken had met de moord op Bradaric.

Schemer
Schemer.

Voor de FOK!filmtip van de dag gaan we voor Sexy Beast, het regiedebuut van videoclipregisseur Jonathan Glazer. Gary 'Gal' Dove (Ray Winstone) is een gepensioneerde kluizenkraker die zijn dagen doorbrengt in een luie stoel aan de rand van een zwembad in Spanje. Het luie leventje wordt echter behoorlijk verstoord als Don Logan (Ben 'Ghandi' Kingsley) zijn hulp nodig heeft voor een 'laatste klus'.

Sexy Beast is een heerlijk absurde film. Vooral Kingsley en Winstone zijn heerlijk op dreef als een stel gepensioneerde gangster die nog een laatste grote slag willen slaan. Daarnaast kent de regisseur duidelijk zijn klassiekers en zien we fijne knipogen in de richting van onder meer Donnie Darko en Raiders Of The Lost Ark. Sexy Beast is vanavond om 22.10 uur te zien op Nederland 3.

Sexy Beast 2
Sexy Beast.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

De Maar geklopt door Urtasun in Groot-Brittannië

Marc de Maar heeft zaterdag net naast zijn tweede overwinning in de Ronde van Groot-Brittannië gegrepen. De Nederlander werd na een rit over 172,9 kilometer van Barnstaple naar Dartmouth geklopt door de Spanjaard Pablo Urtasun. Het tweetal mocht samen met Ivan Basso (3e) en Samuel Sanchez (4e) om de dagzege strijden.

Het viertal was op tien kilometer van de streep uit een groep ontsnapt. De Maar ging na het werk van Sanchez, die Euskaltel-ploeggenoot Urtasun bijstond, als eerste aan, maar Urtasun pareerde. De Maar, rijdend op een Curaçaose licentie, schreef donderdag de vijfde etappe op zijn naam.

De Brit Jonathan Tiernan-Locke blijft in het bezit van de leiderstrui. Hij maakte deel uit van het achtervolgende groepje. Maandag eindigt de Ronde van Groot-Brittannië met een rit van Reigate naar Guildford.

Van der Laan bang voor vertrek Asscher

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) is bang dat zijn partijgenoot en wethouder van onderwijs Lodewijk Asscher naar Den Haag vertrekt als de PvdA in de regering komt. Dat zei hij tegen stadszender AT5. Van der Laan, minister in het laatste kabinet-Balkenende, sloot uit dat hij zelf weer minister wordt.

"Iedere partij die nu in de regering mag komen, moet het allerbeste in het veld brengen wat hij heeft. En ik durf wel te zeggen dat Lodewijk Asscher behoort tot het allerbeste", zo zei Van der Laan over zijn 37-jarige wethouder. Diens vertrek zou echter 'helemaal niet fijn' zijn voor Amsterdam.

Van der Laan zei ook dat Samsom hem niet hoeft te bellen, mochten de sociaaldemocraten weer gaan regeren. Hij wil zijn termijn als burgemeester, die loopt tot 2016, afmaken. "Ik roep al twee jaar: als je dit doet, doe je het voor zes jaar. Woord is woord. Samsom hoeft mij niet te bellen."

De PvdA werd bij de verkiezingen van woensdag met 38 zetels de tweede partij. Zowel partijleider Diederik Samsom als Mark Rutte, die met zijn VVD 41 zetels veroverde, vertelde de door de Kamer aangestelde verkenner Henk Kamp vrijdag dat onderzocht zou moeten worden of een kabinet met VVD en PvdA mogelijk is.

Asscher zelf wilde de donderdag voor de verkiezingen bij Nieuwsuur niet speculeren over de vraag of hij in zou zijn voor een post als staatssecretaris of minister.

Rojer en Haase winnen dubbelspel in Davis Cup

Het Nederlandse Davis Cupteam leeft nog steeds in het promotie/degradatieduel tegen Zwitserland. Jean-Julien Rojer en Robin Haase waren in het dubbelspel knap met 6-4, 6-2, 5-7 en 6-3 te sterk voor Roger Federer en Stanislas Wawrinka. Nederland bracht daardoor de achterstand in de ontmoeting terug tot 2-1.

Vooral in de eerste twee sets was Nederland duidelijk de betere. Federer speelde ver onder zijn kunnen en ook Wawrinka was niet best. In de derde set ging het niveau bij de Zwitsers omhoog en ze wisten deze set dan ook met 7-5 te winnen. In de vierde set waren beide koppels aan elkaar gewaagd. Eén break was voldoende voor Oranje om de wedstrijd naar zich toe te trekken, mede doordat Federer op matchpoint een makkelijke volley miste.

Morgen zal Robin Haase moeten winnen van Roger Federer om Nederland in de race te houden voor een plek in de wereldgroep.

Justin Bieber gevraagd voor Fifty Shades of Grey

Justin Bieber gaat mogelijk een rol spelen in de film Fifty Shades of Grey. Dat blijkt uit een voorproefje van The Jonathan Ross Show, die zaterdagavond bij de Britse BBC volledig wordt uitgezonden.

De film is gebaseerd op het boek van E.L. James en gaat over een jonge studente die verliefd wordt op de rijke playboy Christian Grey, die haar meeneemt in zijn sm-wereld. "Ze willen dat ik in die film ga spelen!", onthult het 18-jarige tieneridool. Het is niet duidelijk of Bieber ook daadwerkelijk ingaat op het aanbod.

Biebers vriendin Selena Gomez liet drie maanden geleden aan muziekzender MTV al weten dat ze een rol in de pikante film niet ziet zitten. "Dat is te veel voor mij", zei de 20-jarige actrice en zangeres. "Ik denk dat iemand die ouder is die rol moet spelen."


Justin Bieber gevraagd voor Fifty Shades of Grey (Foto: Novum)

Aanval op consulaat VS Benghazi was wraak

De aanval dinsdag op het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi, waarbij de Amerikaanse ambassadeur werd gedood, was een wraakactie voor de dood van een topman van terroristische netwerk van al-Qaeda. Dit claimde zaterdag via internet de groepering al-Qaeda op het Arabische Schiereiland (AQAP).

De groep die vooral in Jemen en soms in Saudi-Arabië opduikt, heeft daarbij opgeroepen alle Amerikaanse diplomaten in de islamitische landen te doden.

Maandag riep de leider van al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, op tot vergelding van de dood van zijn naaste medewerker Abu Yahya al-Libi. Die was in Pakistan om het leven gekomen door een Amerikaanse raketaanval met een drone.

Vadsig model dondert van podium

Bij een modeshow in Amerika is een model onderuit gegaan en van het podium afgerold. Geluk bij een ongeluk is dat het model niet van het type 'gratenpakhuis' is, dus waarschijnlijk kan ze wel een stootje hebben.

Het vooruitlopen op de catwalk ging het model in kwestie nog redelijk af, maar rechtsomkeert maken bleek toch lastiger. Een korte, maar hevige strijd tussen evenwicht en zwaartekracht volgde en al snel bleek die laatste de overtuigende winnaar. 


Leg daar maar neer

Grote demonstratie tegen Poetin in Moskou

Duizenden mensen hebben zaterdag in de Russische hoofdstad Moskou gedemonstreerd tegen president Vladimir Poetin. Het was de eerste grote demonstratie sinds drie maanden.

Op weg naar de plek waar later op de dag een manifestatie zou worden gehouden riepen demonstranten leuzen als 'Rusland zonder Poetin' en 'Wij zijn de regering'.

Sinds hij in mei voor de derde keer president werd heeft Poetin tal van maatregelen genomen om de oppositie aan banden te leggen. Veel oppositieleden zijn opgepakt en vastgehouden voor verhoor. Vorige maand werden drie leden van de feministische punkgroep Pussy Riot tot twee jaar strafkamp veroordeeld, omdat ze in een Moksouse kerk een tegen Poetin gericht gebed hadden gedeclameerd. Sommige demonstranten betuigden zaterdag hun steun aan Pussy Riot.

Vrijdag nam het parlement het oppositielid Gennadi Goedkov zijn zetel af, officieel omdat hij ongeoorloofde zakelijke belangen zou hebben. Goedkov heeft de toorn van het Kremlin over zich afgeroepen door zich tegen Poetin, net als hij een oud-KGB'er, te keren en zich aan te sluiten bij de oppositie.

De demonstratie van zaterdag werd gehouden met toestemming van de gemeente Moskou. Er was zo'n zevenduizend man politie op de been.


Grote demonstratie tegen Poetin in Moskou (Foto: Novum)

Driemaster in problemen bij Terschelling

Een driemaster is zaterdagmiddag in de problemen gekomen voor de haven van Terschelling. De Morgana, een charterschip, maakte water, waarop 28 Duitse opvarenden van boord zijn gehaald en naar het Waddeneiland zijn overgebracht, meldt een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM).

De reddingsdiensten voeren uit toen rond 13.15 uur het alarm binnenkwam dat de gasten van boord moesten. Omdat het schip zich vlak voor de haven bevond, waren boten van de KNRM snel ter plaatse, zo vertelt de zegsvrouw. Over de oorzaak en de ernst van de problemen aan boord van het 36 meter lange schip kon zij geen uitspraken doen.

De schipper en zijn maat zijn aan boord gebleven. De driemaster heeft inmiddels de haven van Terschelling bereikt.

Taliban vallen basis prins Harry aan

De Taliban hebben zaterdag de verantwoordelijkheid opgeëist voor een beschieting van een Britse luchtmachtbasis die vrijdag aan twee Amerikaanse ISAF-militairen het leven kostte. Ook naar schatting zestien Taliban-strijders kwamen om het leven. Het Britse ministerie van defensie liet weten dat de prins ongedeerd is. Hij bevond zich niet in het deel van de basis die werd beschoten.

De Taliban zeiden de aanval te hebben uitgevoerd uit protest tegen de anti-islamitische film die is opgedoken op internet en omdat prins Harry op de basis, Camp Bastion in de zuidelijke provincie Helmand, is gestationeerd. Het klaarblijkelijke verband tussen de anti-islamitische film en de Britse prins Harry lichtten de Taliban niet verder toe.

Camp Bastion is een van de grootste en zwaarst bewaakte militaire faciliteiten in Afghanistan. De basis ligt in de woestijn ten noordwesten van Lashkar Gah, de hoofdstad van Helmand, en grenst aan het Amerikaanse Camp Leatherneck.

Elders in Helmand kostte een bermbom zaterdag het leven aan een Britse militair.


Taliban vallen basis prins Harry aan (Foto: Novum)

Koninklijke naaktfoto's ook in Italiaans blad

Het Italiaanse roddelblad Chi gaat als tweede de naaktfoto's van Kate Middleton publiceren. Het Franse blad Closer publiceerde vrijdag als eerste kiekjes waarop de vrouw van prins William topless te zien is. Het Britse koningshuis sleept het tijdschrift voor de rechter.

Chi geeft aan dat maandag 26 pagina's in het teken staan van de naakte Kate, die tijdens een vakantie in Frankrijk werd gefotografeerd. Op de cover van het blad komt de titel 'De koningin is naakt' te staan.

Het tijdschrift Chi valt onder de uitgever Mondadori, waar ook Closer bij hoort. Op zijn beurt valt Mondadori weer onder Fininvest, opgericht door de omstreden voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi.

Redacteur Alfonso Signorini zegt niet bang te zijn voor een aanklacht. Volgens hem zijn de foto's 'smaakvol' en zijn de pikante plaatjes niet schadelijk voor het imago van Kate.

Het Britse koningshuis kondigde vrijdag aan juridische stappen te ondernemen omdat publicatie van de foto's een 'groteske' inbreuk op de privacy zou zijn. Kates zwager prins Harry werd vorige maand ook al in verlegenheid gebracht, hij werd op de gevoelige plaat vastgelegd toen hij in Las Vegas naakt een feestje vierde. Hij onderneemt vooralsnog geen juridische stappen.

Voorlopig geen twee Wii U GamePads nodig

In een interview heeft Nintendo aangegeven voorlopig nog geen spellen uit te brengen tijdens de release waarbij meerdere GamePads ondersteund worden. De releasespellen zullen voor een enkele GamePad zijn.

Wel geeft Nintendo aan dat er ergens volgend jaar spellen uitkomen die meerdere GamePads gaan ondersteunen. Tot er spellen komen die meerdere controllers gaan ondersteunen, worden er ook geen losse GamePads verkocht. Op het moment dat er spellen zijn die meerdere GamePads ondersteunen, zullen deze als losse accessoire in de winkel terug te vinden zijn. Tot die tijd worden er in sommige spellen meerdere Wiimotes gebruikt voor de multiplayer-ervaring.

De Wii U-release staat gepland voor 30 november, de extra GamePads komen naar verwachting in 2013 in de winkel te liggen.

Tien procent korting voor Hitman: Absolution in Steam

Hitman: Absolution, het nieuwste deel in de populaire Hitman-serie, is sinds vandaag te koop als pre-purchase in Steam. Als je de game via deze weg koopt krijg je tien procent korting op zowel de normale, als de "professional" editie. over iets meer dan twee maanden zal de game eindelijk beschikbaar zijn. Op deze manier heb je hem op dag één binnen.

De Hitman-serie had na het laatste deel, Hitman: Blood Money, uit 2006 een tijdje stil gelegen. Hitman: Absolution is het antwoord op de stille gebeden van de fans en laat ons opnieuw met Agent 47 door woonwijken en straten sluipen om bepaalde targets uit te schakelen.

Dronken rapper is Darwinnaar

De Amerikaanse rapper Ervin McKinness twitterde vlak voor een fatale crash "#FuckIt YOLO", terwijl hij dronken met 190 kilometer per uur in een auto voortschreed. 'YOLO', betekent 'you only live once', vrijvertaald is dat iets als 'je leeft maar één keer', zo schrijft RTL Nieuws.

Kort daarop ramde de wagen een verkeerslicht, botste tegen een muur en werd gekatapulteerd in de achtertuin van een woning. De rapper kwam er op hardhandige wijze achter wat één precies betekent. Ook de vier andere inzittenden, allen twintigers, kunnen de ervaring niet navertellen.

Volgens de Huffington Post was de rapper niet de bestuurder tijdens het twitteren. De Amerikaanse politie is er nog niet zeker van dat dronkenschap de oorzaak is van het ongeluk.

Riquelme kondigt afscheid bij Boca Juniors aan

De Argentijnse voetballer Juan Roman Riquelme twijfelt over zijn toekomst. De 34-jarige spelmaker maakte vrijdag officieel bekend dat hij zijn laatste wedstrijd voor Boca Juniors heeft gespeeld, maar is er nog niet uit of hij bij een nieuwe club aan de slag wil. "Ik ga nu waarschijnlijk eerst op vakantie, wat ik daarna ga doen weet ik niet."

Riquelme, die al in juli zijn laatste wedstrijd speelde, begon zijn loopbaan in 1995 bij Boca en groeide uit tot absolute publiekslieveling. De fans hadden hem dan ook liever behouden voor de club.

"Zij willen spelers zien die hun voor lange tijd blij hebben gemaakt", liet de 51-voudig international weten. "De fans willen voor altijd genieten van hun helden. Ik wil hier echter niet blijven spelen omdat de aanhang mij goed wil zien spelen."

Riquelme speelde zeven jaar bij Boca voor hij zijn geluk ging beproeven in Europa. Hij ging aan de slag bij het Barcelona van Louis van Gaal, maar dat werd geen onverdeeld succes. De Catalanen lieten hem al na een seizoen naar Villarreal gaan. In 2008 keerde de viervoudig Argentijns voetballer van het jaar terug bij Boca.


Riquelme kondigt afscheid bij Boca Juniors aan (Foto: Novum)

Russisch schaatstalent betrapt op doping

Het Russisch schaatstalent Pavel Kulizhnikov kan deelname aan de Winterspelen in Sochi vergeten. De internationale schaatsbond ISU heeft hem een schorsing voor 2 jaar opgelegd wegens overtreding van de dopingregels.

Bij Kulizhnikov zijn bij het WK voor junioren in Japan eerder dit jaar sporen van het verboden stimulerend middel methylhexanamine aangetroffen. De ISU maakte zaterdag op haar website bekend dat de 18-jarige schaatser zijn medailles moet inleveren. De Rus veroverde het goud op de 1000 meter en brons op de 500 meter. Hij verdedigde zich door te stellen dat de stof in een medicament tegen een verkoudheid had gezeten. De ISU sloot die mogelijkheid uit.

Titelsong Skyfall voor Adele

Geruchten dat de Britse singer-songwriter Adele mogelijk de titelsong van de nieuwe James Bond-film op zou nemen waren er al. Deze blijken nu te kloppen en zijn bevestigd. Skyfall krijgt een titelsong mee met dezelfde naam.

Adele voegt zich daarmee bij een lange lijst aan zangers en zangeressen die de titelsong van een James Bond-film hebben ingezongen. Denk aan artiesten als Shirley Bassey, Paul McCartney, Carly Simon, Rita Coolidge, John Barry, Duran Duran en iets recentelijker Chris Cornell en Jack White samen met Alicia Keys. 

Het nummer zal daarnaast het eerste lied van Adele zijn sinds haar album 21, waarvan er miljoenen werden verkocht over de hele wereld.

Adele

Turkse moslims oase van rust onder Mohammed-film

Turkse moslims zijn opvallend rustig onder de heftige commotie die momenteel wereldwijd plaats vindt over de Mohammed parodie. Er was een kleine demonstratie in Istanbul, maar die verliep rustig en zonder enig geweld.

Erdogan riep na de aanslag in Libië waarbij de Amerikaanse ambassadeur Stevens omkwam, zijn burgers direct op om zich niet te laten provoceren door de film. Ook religieuze leiders die grote invloed hebben bij dergelijke protesten, riepen op tot kalmte, zoals het hoofd van het directoraat van religieuze zaken Mehmet Görmez.

De kans dat er onder Turken grote beroering zou onstaan is sowieso klein, zegt islam-deskundige Mustafa Akyol. "Fanatisme zit niet in de Turkse religieuze traditie. Turkije kent bijvoorbeeld geen salafisten, een groep die in de Arabische wereld wel een rol van grote betekenis speelt". 

Wat overigens niet wil zeggen dat moslims in Turkije de schouders ophalen over de film, zegt Akyol. Er zijn wel kleine demonstraties geweest, van de kleine religieuze Saadet partij, maar die worden nooit gewelddadig. Volgens Akyol zijn Turken wel erg nationalistisch "Daar zijn Turken eerder fanatiek in dan in hun religiositeit”.

Volgens de Turkse media heeft de Amerikaanse president Barack Obama de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan gevraagd te helpen om de ophef onder de Arabische moslims te bedaren

Brard van duikplank tegen kinderkanker

Patty Brard heeft toch weer een manier gevonden om aandacht te krijgen. Ze zal haar 57-jarige lichaam weer van een duikplank kieperen, maar dit keer heeft ze er een goed doel aan gekoppeld. Ze zegt met haar actie geld op te willen halen voor de behandeling van een 6-jarig jongetje dat aan kanker lijdt.

Het idee voor de actie komt van Gerard Joling. Hij toont zich via Twitter erg verheugd over het feit dat Brard de actie ten uitvoer zal brengen:  "Patty gaat mijn uitdaging aan, morgenavond weer springen voor goed doel, Reinout 6 jaar voor behandeling naar America (sic) @pipapatty go for it!" Brard zelf laat weten druk bezig te zijn met het oefenen van de sprong.

De sprong van Brard zal te zien zijn bij het SBS6-programma Sterren Springen. In dat programma springen bekende Nederlanders van een duikplank af. Brard werd vorige week weggestemd uit het programma, maar zal er nu dus toch weer in te zien zijn.


Vieze diva valt in zwembad

Begu verslaat Vekic in finale Tasjkent

Irina-Camelia Begu heeft het WTA-toernooi in het Oezbeekse Tasjkent op haar naam geschreven. De Roemeense tennisster was zaterdag met tweemaal 6-4 te sterk voor Donna Vekic. Voor de 22-jarige Begu is het de eerste titel in haar loopbaan. Vekic, pas 16 jaar, speelde haar eerste finale op het hoogste niveau.

Begu verzilverde in de eerste set haar enige breekkans en nam in het tweede bedrijf direct een voorsprong. Vekic knokte zich nog wel terug 4-5, maar een nieuwe break van Begu maakte een eind aan de partij.


Begu verslaat Vekic in finale Tasjkent (Foto: Novum)

Script Entourage: The Movie klaar

Het script voor de film die volgt op de HBO tv-serie Entourage is nagenoeg af. Dit zegt scriptschrijver Doug Ellin tegenover Deadline. Ook liet hij enigszins iets los over de inhoud van zijn 110 pagina tellende script. De film sluit bijna naadloos aan op het einde van het achtste en definitief laatste seizoen. 

"Er zijn interessante ontwikkelingen rondom Ari als studiobaas, voor mij is dat eigenlijk nog steeds alleen maar de eerste pagina. Belangrijker is de vriendschap tussen de jongens die elkaar nog steeds zien, naar leuke feestjes gaan en dit vervolgt zich met dezelfde karakters."

HBO heeft de film nog geen groen licht gegeven maar uitvoerend producent Mark Wahlberg wil ontzettend graag verder met de tv-serie die voornamelijk draait rond vier goede vrienden en de manager van één van hen, een grote maar niet altijd even rechtlijnige filmster. De vier vrienden worden gespeeld door Adrian Grenier (Vincent Chase), Kevin Connolly (Eric Murphy), Kevin Dillon (Johnny 'Drama' Chase) en Jerry Ferrara (Turtle). De manager wordt gespeeld door Jeremy Piven (Ari Gold).

Heb je de After End Credits-scène nog niet gezien, bekijk hem dsn hieronder.

SP'er Kox: coalitie PvdA en VVD komt er niet

Een coalitie tussen PvdA en VVD gaat er niet komen. Dat zei SP-fractieleider in de Eerste Kamer Tiny Kox zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed. Hij denkt niet dat de twee grootste partijen er samen uitkomen.

De SP-senator denkt dat PvdA-leider Diederik Samsom niet bereid is zo veel water bij de wijn te doen. Volgens hem wil Samsom over links regeren. Kox, die niet verwacht dat er op heel korte termijn een nieuwe regering is, stelt zelf een linkse coalitie voor, zonder de VVD en met de SP.

In het programma was ook PvdA-prominent Adri Duivesteijn te gast. Duivesteijn, nu wethouder in Almere, zei dat het tijd is voor een allochtone voorzitter van de Tweede Kamer. Hij noemde zijn partijgenote Khadija Arib als mogelijke opvolgster van de huidige voorzitter Gerdi Verbeet.

Cavendish verdedigt wereldtitel met Froome en Wiggins

Mark Cavendish gaat in Valkenburg zijn wereldtitel proberen te prolongeren met Chris Froome, Ben Swift en Bradley Wiggins aan zijn zijde. Dit heeft de Britse wielerbond zaterdag bekend gemaakt.  

Ook Steve Cummings, Alex Dowsett, Luke Rowe, Ian Stannard, Jon Tiernan-Locke en Ben Swift zijn geselecteerd. De deelname van Wiggins is echter onzeker. Wiggins verliet vrijdag ziek de Ronde van Groot-Brittanië. Het nog onduidelijk of hij op tijd hersteld zal zijn.

De Britten mikken al hun pijlen op sprinter Mark Cavendish. Het is echter afwachten of hij in staat zal zijn mee te blijven in de 261 kilometer lange wegrace met tien beklimmingen van de Cauberg. 

Hoe Cliff Bleszinksi in de gamesindustrie terecht kwam

Cliff Bleszinski, ontwikkelaar van onder andere de Gears of War-serie, heeft gisteren een interview gegeven op Reddit. In dit interview zijn verschillende dingen naar voren gekomen. Bleszinski vertelt bijvoorbeeld over hoe hij een "drama geek" op de middelbare school was en hoe hard hij heeft gewerkt om gamedesigner te worden. Het interview is zeer interessant voor mensen die zelf graag in de gamesindustrie terecht willen komen.

User "Cheesiepoofs" wilde meer weten van de hoed en de rand en stelde de volgende drie vragen:

1) How did you get to where you are in the videogame industry? How do you even get selected for leading the development of a videogame?

2) What point in your career did you go from being hired to make a game to being able to get games made? Have you gotten to that point? I imagine you've got quite the sway in the industry after all this time.

3) How much of development gets affected by the people funding the game itself? Is it just timelines or is it common for them to step in to make cuts to affect things like the target audience etc.?

Cliff was meteen bereid om hierop te antwoorden, en heeft deze user zelfs beloond met een replica van de Retro Lancer uit de Gears of War-serie. Hier waren zijn antwoorden:

1) I kicked and screamed and clawed my way to where I am today. As I mentioned below, I seldom went out in my teens and 20's and focused on my career. I was never very good at graphics or code but I did both of them anyways and later found folks much better at both that I could work with. Remember, I've been at this for TWENTY YEARS now, as I started at 17. The one constant in this business (and in technology) is change.

2) I just made my own games, it's that simple. I also realized the value of being visible in the industry at an early age. I used to be a drama geek in high school. I played Mercutio in our high school's production of "Romeo and Juliet" and was a lead in our production of "Rumors" as well as "Ten Little Indians." (FUNFACT: I was in drama with Courtney Ford ("Dexter" "True Blood") and we still keep in touch. I got her to do Maria's voice in Gears 2.) Anyways I use those drama chops for interviews and stage presentations and what not.

3)Epic is NOT the typical developer as we are the ones who decide when our games ship as well as the games that we work on. We use a combination of gut and market conditions while also balancing what's best from the engine side of the business to decide what's next.

Cliff Bleszinski

Vicepresident China duikt weer op

De Chinese vicepresident Xi Jinping is zaterdag voor het eerst in twee weken in het openbaar verschenen. De 59-jarige Xi is de gedoodverfde nieuwe president van China en zijn plotselinge afwezigheid had een geruchtenstroom over zijn gezondheid op gang gebracht.

Xi bracht zaterdag een bezoek aan de Landbouwuniversiteit in Beijing. Hij deed dat ter gelegenheid van de Nationale Dag van de Wetenschap. Op de website van de regering verschenen foto's van een lachende en gezond ogende Xi, die over het terrein van de universiteit loopt en planten bekijkt.

Na 1 september, toen hij een toespraak hield op het opleidingsinstituut van de Communistische Partij, verdween Xi plotseling uit de openbaarheid. Geplande ontmoetingen met buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders als Hillary Clinton en de premiers van Singapore en Denemarken werden afgezegd. Over de reden van Xi's afwezigheid is nog altijd niets gezegd.


Vicepresident China duikt weer op (Foto: Novum)

Mitt Romney wil Gene Hackman

Mitt Romney weet wel welke acteur hem moet spelen in een film. Afgelopen vrijdag zei de Republikeinse presidentskandidaat in talkshow Live! With Kelly and Michael dat hij veteraan in Hollywood, Gene Hackman wel ziet zitten.

Een interessante en verrassende keuze omdat Hackman (82), zeventien jaar ouder is dan Romney (65). Romney’s vrouw Ann (63) vertelde presentatoren Kelly Ripa en Michael Strahan dat ze graag wordt gespeeld door Michelle Pfeiffer (54).

In het toch wel onthullende interview zei Romney verder dat hij fan is van Nicole ‘Snooki’ Polizzi van Jersey Shore, terwijl het onduidelijk blijft hoeveel hij echt van haar weet.

“Kijk hoe goed ze eruit ziet. Ze is energiek. Haar sprankelende persoonlijkheid vind ik leuk.” Romney doelde hier op het uiterlijk van de reality-ster nadat ze een paar weken geleden moeder werd van zoontje Lorenzo.

Dit is niet de eerste keer dat de Romneys hun mening geven over de entertainmentwereld. Eerder dit jaar haalde mevrouw Romney de kranten omdat ze liet weten fan te zijn van televisieserie Modern Family, waarin een homopaar te zien is dat gespeeld wordt door Jesse Tyler Ferguson en Eric Stonestreet.

Bedenker van de serie, Steve Levitan zei hierover “We bieden haar de rol van ambtenaar van de burgerlijke stand aan, op de bruiloft van Mitch en Cam. Zodra het homohuwelijk is toegestaan.”

Mitt Romney & Gene Hackman

Zwarte Piet-bestrijders hebben fittie

De zelfbenoemde Zwarte Pieten bestrijders Quinsy Gario en Kno´Ledge Cesare zijn niet langer een team. Quinsy heeft besloten om op zijn wilderiaans eenzijdig de stekker uit het project, Zwarte Piet is Racisme, te trekken.

Na maanden van ruzie maken met andere mensen binnen de anti-racismeclub heeft Quinsy de inlogdata van de Facebook pagina veranderd en iedereen buiten gesloten. De organisatie is diep gechoqueerd door de acties van de rebelerende Gario.

Toen Kno´Ledge Cesare verhaal kwam halen waarom hij geen toegang meer had tot de pagina werd hem onomwonden te verstaan gegeven dat hij niks te zoeken had bij Zwarte Piet is Racisme.

Cesare die tijdens zijn elfde levensjaar naar Nederland kwam en toen veel is gepest met het fenomeen Zwarte Piet, dacht dat hij in Quinsy de juiste partner gevonden had, maar het blijkt dat Quinsy zichzelf voorop stelt en de movement op de tweede plaats. Zwarte Piet is Racisme is niet bedoeld als opstap naar persoonlijk succes. Om alles wat in afgelopen jaar opgebouwd is niet te laten vallen door onderlinge ruzies, heeft Kno´Ledge besloten om zijn samenwerking met Quinsy te beëindigen.

Zoektocht in VS naar vermist lestoestel KLM hervat

De zoektocht naar het lesvliegtuig van de KLM in de Amerikaanse staat Arizona heeft nog niets opgeleverd. De zoekactie wordt zaterdag voortgezet, zei directeur van de KLM Flight Academy Gerrit Assink zaterdagochtend op Radio 1. Aan boord van het toestel waren twee Nederlanders en een Amerikaan.

De vermiste Nederlanders zijn een student en een examinator. De Amerikaan is een veiligheidsfunctionaris. De drie stegen donderdagmiddag in de buurt van Phoenix op met het eenmotorige toestel voor een examenvlucht. Na ongeveer twee tot tweeënhalf uur hadden ze terug moeten keren, maar dat gebeurde niet.

Het is niet bekend wat er is gebeurd. Volgens Assink waren de weersomstandigheden goed toen het vliegtuig opsteeg. Vrijdag is in het onherbergzame gebied de hele dag gezocht. De zoektocht werd gestaakt toen het donker werd en gaat zaterdag verder als het licht wordt in Arizona, rond 15.00 uur Nederlandse tijd.

Wereldrecord op 200 meter schoolslag

De Japanner Akihiro Yamaguchi heeft zaterdag bij de nationale kampioenschappen in Gifu het wereldrecord op de 200 meter schoolslag verbeterd. Hij zwom een tijd van 2.07,01.  De tiener verbeterde de  toptijd die sinds de Olympische Spelen in Londen met 2.07,28 op naam stond van de Hongaar Daniel Gyurta.

"Om de waarheid te zeggen, ik had eigenlijk een tijd van 2.06,00 in mijn hoofd", bekende Yamaguchi na afloop. "Ik kijk nu heel erg uit naar het WK van volgend jaar, want ik wil op het internationale podium laten zien wat ik kan. Ik wil in de voetsporen treden van Kosuke Kitajima, die ik enorm bewonder".

Kitajima won bij de Spelen in 2004 en 2008 goud op de 100 en 200 school. Yamaguchi ontbrak bij de Spelen in Londen omdat hij bij de kwalificatiewedstrijden achter Kitajima als derde eindigde op de 100 en 200 meter school. Per land mogen maar twee zwemmers per afstand deelnemen. "Maar sinds ik werk met mijn coach Norimasa Hirai ben ik mentaal en ook fysiek veel sterker geworden. Ik denk dat ik mij nu met de internationale top kan meten en wil dat ook graag doen op de 100 school."

Cameron werkt samen met MythBusters

Kort na de release van Titanic 3D in april, ontstond er een kleine internetbeweging die zich afvroeg waarom Kate Winslet’s Rose niet toeliet dat Leonardo DiCaprio’s Jack het gevonden wrakstuk (een soort plank) met haar deelde om zo ook in leven te kunnen blijven.

Er circuleerden foto’s waarop te zien was hoeveel ruimte er was op die plank, genoeg zelfs om een spelletje te kunnen doen. Rechtsonder zie je één van die foto’s.

In een recent interview met IGN heeft regisseur James Cameron gezegd dat hij op de hoogte is van het vraagstuk. Hij wil graag Rose’s goede naam zuiveren en gaat daarom samenwerken met de machtige ontkrachters van Discovery’s MythBusters.

"Het is interessant, ik geloof dat MythBusters dit ‘probleem’ gaat onderzoeken en ik ga ze daarbij helpen. Om voor eens en altijd duidelijkheid te hebben.” Cameron is het met de pro-Rosers eens dat het formaat van de plank er helemaal niet toedeed.

“Eigenlijk, gaat het helemaal niet om de ruimte maar om het drijfvermogen,” legt hij uit. “Als Jack, Rose op de plank helpt, probeert hij er zelf ook op te komen. Hij is geen idioot, hij wil niet dood. Maar wanneer hij dit doet zinkt en kantelt de plank. Dus wordt het hem duidelijk dat er maar drijfvermogen is voor één persoon. Hij kiest voor Rose, in plaats van hen allebei te laten verdrinken.”

“Als ze allebei op de plank hadden gebalanceerd, met hun onderlijven in het water, waren ze alle twee gestorven. Op deze manier is tenminste één van hen enigszins ontkomen aan onderkoeling.” besluit Cameron zijn uitleg.

Nu is het wachten op de desbetreffende aflevering van MythBusters.

MythBusters: Titanic

Contador niet in ploegentijdrit WK

Alberto Contador gaat zondag niet van start in de ploegentijdrit op het WK wielrennen in Limburg. De Spanjaard behoort niet tot de selectie van Saxo Bank. Contador, die vorige week de Ronde van Spanje op zijn naam schreef, doet wel mee aan de individuele tijdrit (woensdag) en de wegwedstrijd (volgende week zondag).

Net als Contador is ook Karsten Kroon niet geselecteerd door de Deense ploeg. De Nederlander kreeg van bondscoach Leo van Vliet wel een uitnodiging voor de wegrace. Rabobank-aanwinst David Tanner, Nicki Sörensen, Michael Morkov, Manuele Boaro, Luke Roberts en Matteo Tosatto vertegenwoordigen Saxo.


Contador niet in ploegentijdrit WK (Foto: Novum)

Half-Life Black Mesa eindelijk uitgebracht

Fans van Half-Life hebben de afgelopen jaren lang moeten wachten voor Black Mesa, het ambitieuze project waarbij een groep fans een remake van Half-Life 1 hebben gemaakt. De mod is eindelijk na acht lange jaren gratis te downloaden via de Black Messa-website.

In Black Mesa is Half-Life 1 opnieuw uitgebracht op de engine van Half-Life 2, inclusief verbeterde graphics en andere verbeteringen. Black Mesa is een kleine 4GB groot waarin gamers niet het originele spel nodig hebben. Wel moet er een game geïnstalleerd zijn die draait op de Source-engine, een daarvan kan dus Team Fortress 2 zijn, die gratis te downloaden is. Binnenkort moet Black Mesa ook te downloaden zijn via Steam.

Australië trakteert islamfilmbetogers op traangas

De politie in de Australische stad Sydney heeft met traangas geschoten op betogers tegen de anti-islamfilm. Een groep van circa 500 islamitische demonstranten rende door de straten, terwijl ze borden droegen met: "Onthoofd iedereen die de profeet beledigt."

De politie heeft meerdere betogers gearresteerd bij gewelddadige confrontaties, aldus de krant Sydney Morning Herald zaterdag.

Enkele betogers zijn gewond afgevoerd. Een demonstrant die gewond in de ambulance werd afgevoerd riep "Allahu Akbar (Allah is groot)."

Politie VS verhoort maker anti-islamfilm

De man die achter de geruchtmakende anti-islamfilm zou zitten, is in Los Angeles door agenten meegenomen voor verhoor. De Egyptenaar werd door federale agenten begeleid naar een politiebureau. De man heeft mogelijk de voorwaarden geschonden van een eerdere voorwaardelijke vrijlating. De Amerikaanse politie heeft dat zaterdag bekendgemaakt.

De film leidt wereldwijd tot grote betogingen door islamieten, omdat hun profeet Mohammed erin werd bespot.

De filmmaker Nakoula Bassily Nakoula (55) was in 2009 veroordeeld voor oplichting van banken. Bij zijn vervroegde vrijlating was bepaald dat hij 5 jaar geen pc of internet mocht gebruiken.

Obsidian werkt met Kickstarter aan Project Eternity

De gehele week was Obsidian bezig met het teasen van een nieuwe game, nu blijkt dat het hier om een Kickstarter-project gaat. Project Eternity is een klassieke en magische RPG waarin we vooral moeten denken aan Baldur's Gate. De combat is vooral tactisch waarin we in real-time vechten.

Obisidian heeft een doel om 1.1 miljoen dollar binnen een maand op te halen. In een kleine 24 uur zitten ze ondertussen al ruim boven de 800.000 dollar, een doel dat dus ongetwijfeld gehaald gaat worden. Zelf meehelpen is uiteraard mogelijk via de Kickstarter pagina.

Gooier waxinelichthouder weer vast

De man die in 2010 op Prinsjesdag een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide, zit weer vast. Zijn voorlopige hechtenis was in juli geschorst, maar justitie vindt dat Erwin L. de voorwaarden van die schorsing heeft overtreden en heeft hem donderdag weer laten aanhouden.

Volgens het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft L. zich tijdens de schorsing van zijn voorlopige hechtenis schuldig gemaakt aan nieuwe strafbare feiten. Ook wilde hij niet meewerken aan het opmaken van een rapport door de reclassering, wat wel een voorwaarde was.

Justitie eiste vrijdag bij het gerechtshof dat de schorsing van de voorlopige hechtenis zou worden opgeheven. Het hof ging daar in mee, wat betekent dat L. voorlopig vast blijft zitten en dus ook komende dinsdag, op Prinsjesdag, in de cel zit.

Vorig jaar september bepaalde de rechtbank in Den Haag dat L. naar een psychiatrisch ziekenhuis moet. De rechters verklaarden hem volkomen ontoerekeningsvatbaar en legden L. daarom, overeenkomstig de eis van het Openbaar Ministerie, geen straf op.

De waxinelichthoudergooier, die sinds het incident vastzat totdat hij in juli vrijkwam, ging in hoger beroep tegen de uitspraak. Dat proces is nog niet afgerond. Woensdag komt de zaak weer voor het hof.

Donderdag vertelde L. nog tegen Omroep West nog steeds achter zijn daad te staan. Hij wilde naar eigen zeggen aandacht vragen voor de manier waarop hij door justitie was behandeld na de 'verdachte' dood van zijn moeder. Ook wilde L. dat een rechter zijn bewering dat koningin Beatrix onrechtmatig op de troon zit zou toetsen.

Kamikaze apen in Far Cry 3

Gamers die bij GameStop Far Cry 3 bestellen krijgen een exclusieve code waarmee ze toegang hebben tot het Monkey Business Pack. De DLC bevat vier singleplayer missies inclusief apen die zichzelf opblazen en twee multiplayer opties om je tegenstander te vermoorden.

Het is te hopen dat gamers in Nederland ook op een of andere manier toegang krijgen tot de DLC. Gezien er al diverse DLC bekendgemaakt is voor Far Cry 3, lijkt het erop dat we ongetwijfeld op een later tijdstip Monkey Business kunnen downloaden op PlayStation Network of Xbox Live Marketplace.

McClaren ziet belangrijke rol voor Braafheid

FC Twente-trainer Steve McClaren verwacht veel van Edson Braafheid. De verdediger moet met zijn ervaring een van de leidinggevende spelers worden bij de Enschedese club. Braafheid keerde twee weken geleden terug bij Twente, dat hem voor één seizoen overneemt van TSG 1899 Hoffenheim.

De verdediger is voor dit weekend opgenomen in de wedstrijdselectie tegen Willem II, evenals de andere aanwinsten Jerson Cabral en Dedryck Boyata. McClaren ziet een belangrijke rol weggelegd voor de voormalige Oranje-international.

De oefenmeester laat Braafheid in Tilburg beginnen op zijn vertrouwde linksbackpositie, waardoor Robbert Schilder een linie opschuift naar het middenveld. "Dat is zijn beste positie, al zou hij ook als linker centrale verdediger kunnen spelen. Edson ziet er fit uit", aldus de Engelsman op de persconferentie.

"Hij is een ervaren speler, die veel praat in het veld en dat heb je nodig in een team. Hij wordt een van onze leiders", zo besloot de Schotse oefenmeester. Twente gaat het weekend in als koploper van de Eredivisie. De ploeg wist zijn eerste vier duels te winnen.

Ook aflossingsvrouwen pakken goud op WK inline-skate

Naast Michel Mulder (op de 500 meter, red) hebben ook de Nederlandse aflossingsvrouwen een gouden medaille veroverd op het wereldkampioenschap inline-skaten in San Benedetto del Tronto.

Irene Schouten, Manon Kamminga en Elma de Vries waren de besten op de 5000 meter aflossing. Het betekende voor De Vries haar tweede medaille op deze afstand. Twee jaar terug won ze al een bronzen medaille.

Titelverdedigster uitgeschakeld in Quebec

De Tsjechische titelverdedigster Barbora Zahlavova Strycova is vrijdag uitgeschakeld in de kwartfinales van het toernooi in Quebec. Ze ging met 6-3 en 6-4 onderuit tegen de Duitse Mona Barthel.

Barthel neemt het in de halve eindstrijd op tegen de Belgische Kirsten Flipkens, wiens Georgische opponente Anna Tatisjvili bij een stand van 6-2 en 3-0 opgaf.

De andere halve finale gaat tussen de Française Kristina Mladenovic en de Tsjechische Lucie Hradecka. Zij wonnen van respectievelijk de Amerikaanse speelsters Melanie Oudin (6-0 en 6-1) en Lauren Davis (6-4 en 6-2).

Krul nog paar weken aan de kant

Doelman Tim Krul moet nog een paar weken aan de kant blijven vanwege zijn blessure aan de elleboog. Onderzoek in het ziekenhuis heeft uitgewezen dat de keeper van Newcastle United twee tot drie weken niet in actie kan komen.

"Ik ben erg teleurgesteld. Ik kan niet meer doen dan rusten en hopen dat ik snel weer fit ben", zei Krul zaterdag in De Telegraaf. Krul raakte vorige week zaterdag tijdens de training van het Nederlands elftal geblesseerd aan de elleboog. De dag ervoor had hij bij Oranje zijn opwachting gemaakt in het WK-kwalificatieduel met Turkijke (2-0). Hij moest de wedstrijd met Hongarije aan zich voorbij laten gaan.

T. Dekker: "Had me meer van rentree voorgesteld"

Thomas Dekker is een jaar terug in het profpeloton. De renner van Garmin-Sharp is niet helemaal tevreden over zijn terugkeer na een tweejarige dopingschorsing. Hij won één koers; een rit in het Circuit de la Sarthe.

"Ik had me er meer van voorgesteld. Zeker qua uitslagen", zo zei Dekker tegen Telesport. "Maar er zit nog genoeg marge in me. Ik ben ervan overtuigd dat ik de stap nog kan zetten om weer in bepaalde, grote wedstrijden mee te doen voor de korte klasseringen. Op sommige momenten heb ik mijn neus het afgelopen jaar aan het venster gestoken. Maar, het was te weinig."

Hij wijdt zijn weinige topresultaten tevens aan het feit dat hij geen vast programma had. "Vanaf de beloften was ik niet anders gewend dan dat ik maanden van tevoren al wist naar welke wedstrijd ik moest toeleven. Nu kreeg ik vaak enkele dagen voor een koers pas te horen dat ik moest rijden. Die omschakeling viel me zwaar."

Hersi kiest voor Australisch avontuur

Youssouf Hersi vervolgt zijn loopbaan in Australië. De aanvallende middenvelder tekent voor één seizoen bij Western Sydney Wanderers. Hersi stond de afgelopen maanden onder contract bij het Cypriotische Alki Larnaca, maar liet daar afgelopen week zijn contract ontbinden.

Volgens zaakwaarnemer en broer Mo Hersi weigerde Alki lange tijd zijn betalingsverplichtingen na te komen. "Het avontuur in Cyprus was goed, maar de club nam het niet zo nauw met de betalingen. We hebben deze problemen neergelegd bij de preses, maar die meende daar niets van af te weten", aldus de belangenbehartiger tegenover Goal.com.

"Youssouf wilde niet perse weg, maar was logischerwijs niet blij. Uiteindelijk wilde de preses het geld alsnog direct overmaken, maar voor Youssouf was het toen al duidelijk. Hij wilde weg en heeft uiteindelijk zijn contract afgekocht."

Lang hoefde de voormalige speler van onder meer Ajax, NEC, sc Heerenveen, Vitesse en FC Twente niet te wachten op een nieuwe club. "We hebben veel aanbiedingen ontvangen, maar Youssouf wilde nog steeds graag voor het avontuur kiezen. Een terugkeer naar Nederland zat er daarom niet in. Met Western Sydney Wanderers zijn we inmiddels helemaal rond. Het is een club van de plaatselijke regering en uitkomend in de A-League. Ook zit er een grote geldschieter."

E. Koeman: "Ajax hoopt op snelle voorsprong"

RKC Waalwijk-coach Erwin Koeman eist tegen Ajax vooral in de beginfase scherpte van zijn ploeg. De Waalwijkers nemen het vanavond in de Amsterdam ArenA op tegen de regerend landskampioen. Koeman verwacht dat Ajax op jacht gaat naar een snelle voorsprong, zodat het met het oog op de Champions League-wedstrijd tegen Borussia Dortmund (dinsdag, red.) niet teveel krachten hoeft te verspillen.

"Ajax zal in een hoog tempo proberen om een voorsprong te nemen. Dan kan het uitbollen met het oog op de wedstrijd van volgende week tegen Dortmund", aldus de oefenmeester tegenover het Brabants Dagblad. Koeman kijkt met vertrouwen uit naar het duel en ziet kansen voor zijn ploeg.

De keuzeheer hoopt dat RKC met snelle counters het de Amsterdammers lastig kunnen gaan maken. "Elke club die bij Ajax speelt heeft die gedachte."

Vergoedingen meer dure medicijnen op de helling

Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) gaat de komende tijd veel meer dure medicijnen opnieuw tegen het licht houden. Van zo'n veertig dure geneesmiddelen wordt bepaald of ze in de toekomst nog in aanmerking komen voor vergoeding, zegt bestuurder Bert Boer zaterdag in de Volkskrant.

Onlangs lekte een conceptrapport uit waarin het CVZ het ministerie adviseerde de medicijnen voor patiënten met de zeldzame ziekten van Pompe en Fabry niet langer te vergoeden uit het basispakket. Dat advies kwam op veel kritiek te staan van onder meer politieke partijen.

In 2007 werd gestart met een proef om dure medicijnen waarvan de kosteneffectiviteit nog niet genoeg wetenschappelijk was bewezen, toch tijdelijk te vergoeden. Het CVZ zou na vier jaar beoordelen of de middelen blijvend zouden worden vergoed, zo werd destijds afgesproken. Dat moment is nu aangebroken.

Op de lijst van geneesmiddelen die worden herbeoordeeld, staan medicijnen die de overheid allemaal meer dan tweeënhalf miljoen euro per jaar kosten. Het gaat onder meer om een medicijn tegen leukemie bij kinderen en een middel tegen de zeldzame erfelijke ziekte van Hunter.

Het college houdt er rekening mee dat er de komende tijd nog meer discussie zal ontstaan over dure medicijnen die naar het oordeel van het CVZ niet meer langer mogen vergoed. "Het was niet voor niets een proef: we hadden bij aanvang een vermoeden dat de stoffen werkzaam zouden zijn, maar de effectiviteit was onvoldoende wetenschappelijk bewezen", zegt Boer in de krant.

Volgens het lid van de raad van bestuur van het CVZ spelen de kosten geen doorslaggevende rol bij de herbeoordeling. "De belangrijkste vraag is of het middel bewezen effectief is", aldus Boer. "Als dat niet zo is, is het niet verantwoord de gemeenschap daar financieel voor op te laten draaien."


Vergoedingen meer dure medicijnen op de helling (Foto: Novum)

Duitsland: uitschakelverbod kolencentrales

De Duitse regering overweegt energiecentrales te verbieden om te sluiten. Deze opmerkelijke maatregel moet voorkomen dat de oosterburen komende winter te weinig stroom hebben.

Elektriciteitscentrales die op gas en kolen worden gestookt zijn er veelal onrendabel, door de snelle opmars van zonnepanelen en windmolens. Door deze trend zouden komende winter meer oude energiecentrales uitgeschakeld worden dan verwacht, vreest de regering.

Exploitanten zijn mogelijk niet vrijwillig bereid om verliesgevende centrales open te houden, vreest het Duitse ministerie van Economische Zaken.

'Copyright schaadt bedrijfsleven'

Terwijl consumenten al jaren tegen restrictieve DRM, achterlijk hoge 'schadevergoedingen' en fascistoïde praktijken van belangengroepen aanhikken, blijkt copyrightwetgeving ook voor het bedrijfsleven negatief uit te pakken. In plaats van ondernemers te beschermen, schaadt het ze door innovatie te hinderen.

Michael Carrier van Rutgers-Camden University kwam tot deze conclusie na gesprekken met meer dan dertig platenbonzen en durfkapitalisten. "Vele vernieuwers die werken aan revolutionaire technologieën en vele durfkapitalisten zeiden me dat copyrightwetten innovatie in de muziekindustrie kwaad hebben gedaan".

Verder stelt hij: "Er is niet genoeg aandacht voor de effecten die copyrightwetten hebben op innovatie. Wetten als SOPA en PIPA zijn voorbeelden van copyrighthouders die de wet proberen uit te breiden voor eigen voordeel, ten nadele van alle anderen."

De discussie over de billijkheid van copyright en copyrightwetten is de afgelopen jaren aangewakkerd. Nadat in de VS copyrightwetten SOPA en PIPA werden verworpen na hevige protesten, werd ook het internationale copyrightverdrag ACTA in de ijskast gezet. Toch hebben belangengroepen als Brein in Nederland en SABAM in België hun strijd kunnen opvoeren, mede door controversiële uitspraken van rechters.

Universiteiten VS ontruimd na bommeldingen

Twee Amerikaanse universiteiten zijn vrijdag ontruimd na bommeldingen. De University of Texas in Austin en de North Dakota State University in Fargo lieten allebei even voor 10.00 uur plaatselijke tijd (17.00 uur in Nederland) weten dat alle gebouwen onmiddellijk dienden te worden verlaten. Er zijn geen explosieven gevonden en beide universiteiten zijn inmiddels weer vrijgegeven.

Een woordvoerder van de Texaanse universiteit zei dat er om 08.35 uur een telefoontje was binnengekomen van een man die beweerde te spreken namens Al-Qaida. Hij zei op de campus bommen te hebben geplaatst die binnen anderhalf uur zouden ontploffen. Uit voorzorg werd tot ontruiming overgegaan.

Het is onduidelijk of er een verband is tussen de twee bommeldingen en de huidige woede in islamitische landen over een anti-islamfilm waarin de profeet Mohammed belachelijk wordt gemaakt.


Universiteiten VS ontruimd na bommeldingen (Foto: Novum)

Boetes gaan omhoog in 2013

Een aantal boetes wordt op 1 januari 2013 met 2 procent verhoogd. Dat maakte het ministerie van Justitie en Veiligheid bekend.

Het zijn de boetes voor het rijden door rood licht, met te hoge snelheid en zonder autogordel om die meer gaan kosten. Maar ook wildplassen, het niet volgens de regels buiten zetten van vuilnis en het te lang stallen van campers en caravans voor het huis gaan een dikkere prent opleveren.

De hoogte van de boetes wordt opgeschroefd vanwege de zogenoemde jaarlijkse indexering. Het percentage van 2 procent is gekoppeld aan de stijging van de prijzen voor consumenten.

Boetes worden in 2013 duurder
Boetes worden in 2013 duurder (Foto: ANP)

Zaken doodgeschoten rechercheur onder de loep

De Rijksrecherche gaat alle politieonderzoeken waar de in Kekerdom doodgeschoten rechercheur bij betrokken was tegen het licht houden. Het onderzoeksteam gaat ervan uit dat de moordpartij een criminele achtergrond heeft, schrijft De Telegraaf. Mogelijk gaat het om een uit de hand gelopen conflict in de drugssfeer.

De korpsleiding van de politie Gelderland-Zuid, waar de 59-jarige politieman werkte, wil vooral weten of andere onderzoeken door betrokkenheid van de rechercheur besmet zijn geraakt. De Rijksrecherche gaat daarom onder meer uitzoeken waar de rechercheur mee bezig was en of er sprake van corruptie is.

De zaak kan volgens hoofdcommissaris Henk van Zwam een smet werpen op de integriteit van het hele korps. Daarom doen zowel de Rijksrecherche als het korps Gelderland-Midden onderzoek naar de zaak. "Er mag niet de geringste twijfel bestaan over de integriteit van dit korps", zegt hij in de krant.

De oud-undercoveragent werd zondag met twee anderen dood gevonden in zijn huis in de Gelderse plaats. Hij is om het leven gekomen door een schotwond in zijn hoofd. De andere twee slachtoffers, een 50-jarige man en zijn 47-jarige vriendin uit Millingen aan de Rijn, hadden meerdere schotwonden in hun lichaam en hoofd. Uit onderzoek bleek dat in de woning met het dienstwapen van de rechercheur is geschoten.

In de woning van de politieman werd een hennepkwekerij gevonden. Ook in het huurhuis van de twee andere slachtoffers vond de politie een hennepkwekerij, al was die nog niet in gebruik. De collega van de dode politieman die het huis aan het vermoorde stel uit Millingen aan de Rijn verhuurde, is geen verdachte in de zaak. Uit onderzoek bleek dat hij niets van de kwekerij af wist.

Ontruimingen om grote brand Winschoten

In Winschoten zijn vrijdagnacht een jeugdopvangcentrum en een appartementencomplex ontruimd vanwege een brand in een leegstaand winkelpand. De brandweer spreekt van een zeer grote brand.

Medewerkers van jeugdopvang Driever's Dale aan de Torenstraat in de Groningse plaats zagen rond 03.30 uur dat brand was uitgebroken op het dak van het pand naast de opvang. De bewoners zijn opgevangen in de crisisopvang van Driever's Dale. De bewoners van het ontruimde appartementencomplex verblijven tijdelijk in een buurtwoning.

De brandweer adviseert omwonenden ramen en deuren dicht te houden vanwege de rookontwikkeling. Bij de brand zijn geen gewonden gevallen. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Brand op industrieterrein Leende

Op een industrieterrein in het Noord-Brabantse Leende is in de nacht van vrijdag op zaterdag een grote brand uitgebroken. In ieder geval een opslagloods voor caravans is daarbij in vlammen opgegaan.

Bij de brand, die kort na middernacht uitbrak, is asbest vrijgekomen. Omwonenden van het industrieterrein aan de Hoogeindseweg wordt daarom geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

FOK! wat een weer...Bewolkt. Later wat zon

Goedemorgen! Ook vandaag is het niet echt een superdag om veel buiten te zijn. Het verschil met gisteren is dat het wel overwegend droog zal zijn. Wel zullen de wolkenvelden overheersen. Vergeleken met gisteren zingt de wind vandaag een toontje lager en zal over het algemeen matig zijn.

De temperatuur zal vanmiddag op de meeste plaatsen rond de 17 of 18 graden liggen. Wel zal later op de dag de bewolking wat gaan breken en kunnen we allemaal nog van wat zon genieten. Op de ene plek zal dat wat beter gaan lukken dan op de andere plek. Het komend weekend belooft redelijk te zullen zijn. De zon schijnt af en toe en op beide dagen zal het zo goed als overal wel droog blijven. De temperatuur verandert niet veel en zal rond de 18 graden liggen.

Gisteren was de wind hier vrij nadrukkelijk van de partij, maar in Noorwegen kwamen windstoten van orkaankracht voor en dat veroorzaakte langs de kust overlast. Ook viel daar vrij veel regen, in Bergen 53 mm. Nog véél meer regen op de Balkan en dan met name in Montenegro. In 2 dagen tijd viel daar lokaal 200 mm.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Mooie luchtMooie foto van DJMO met verschillende soorten bewolking.


3 miljoen kilo zware IJburgbrug geplaatst

Hij is 150 meter lang, 30 meter breed, 24 meter hoog en weegt 3 miljoen kilo. De stalen boogbrug die zaterdagmiddag over het Amsterdam-Rijnkanaal wordt geplaatst, verbindt vanaf dat moment het Amsterdamse IJburg met Diemen. Het gevaarte wordt in zijn geheel over het kanaal gelegd, waardoor het scheepvaartverkeer enkele uren is gestremd.

De overspanning, die de naam Uyllanderbrug draagt, is ontworpen door architect Wim Quist. De brug telt twee keer twee rijstroken en een vrijliggend fietspad. De verzonken bekisting, waarop het wegdek rust, is niet van beton maar van het veel lichtere polyester. Misschien wel een wereldprimeur, denken de ontwerpers.

Aan de hele operatie doen zaterdag zo'n 60 mensen mee. De stalen boogbrug is in gedeeltes vanuit België naar Amsterdam gevaren waar in de afgelopen maanden de delen vlakbij de definitieve locatie aan elkaar zijn gelast.

3 miljoen kilo zware IJburgbrug geplaatst
3 miljoen kilo zware IJburgbrug geplaatst (Foto: ANP)

Rus steekt 1,6 miljoen in Zaans Czaar Peterhuisje

Een Russische onderneming steekt 1,6 miljoen euro in het Czaar Peterhuisje in Zaandam. Dat meldt het Zaans Museum. Het geld is bedoeld voor de restauratie en de bouw van een nieuwe entree van het huisje.

De restauratie moet in maart klaar zijn. Dan gaat ook het Nederland-Ruslandjaar van start met de opening van de tentoonstelling over tsaar Peter de Grote in de Hermitage Amsterdam. Koningin Beatrix en de Russische president Vladimir Poetin verrichten die opening. Volgens het Zaans Mueseum kan Zaandam zich met het project tijdens het feestjaar op de kaart zetten.

Het Czaar Peterhuisje is gevestigd aan De Krimp in Zaandam. Het kleine museum is gebouwd rond het huisje waarin de Russische tsaar Peter de Grote acht dagen heeft gewoond in 1697 toen hij de scheepsbouw in Nederland bestudeerde. Hij kwam onder meer het ambacht van scheepstimmerman leren.

Heerlen: eigenaren vertragen onderzoek 't Loon

De Vereniging van Eigenaren van winkelcentrum 't Loon in Heerlen traineert een onderzoek naar de oorzaak van de verzakkingen bij het centrum. Dat stelt de gemeente vrijdag.

Volgens de gemeente onderzoekt de vereniging zelf ook de oorzaak van de bodemverzakking. De gemeente stelt samen te willen werken, maar de eigenaren zouden eerst hun eigen onderzoek willen afronden, voordat zij de overheid toestemming geven om voor het onderzoek het terrein te betreden.

De vereniging beroept zich op haar eigendomsrecht. Volgens de gemeente gaan de eigenaren hiermee echter volledig voorbij aan het algemeen maatschappelijk belang. "Bewoners, winkeliers en ondernemers hebben het recht om snel te weten waardoor de verzakking is ontstaan."

De gemeente verwacht pas in oktober de onderzoeksresultaten van de vereniging te ontvangen. "Op grond daarvan kunnen wij dan pas bepalen hoe wij ons onderzoek verder moeten vormgeven en uitvoeren."

Winkelcentrum 't Loon werd eind november gesloten, nadat scheuren werden ontdekt in pilaren van de ondergrondse parkeergarage. Een deel van het centrum bleek op instorten te staan. In februari ging het centrum weer open, nadat tien winkels geheel of gedeeltelijk tegen de vlakte waren gegaan.

Wijffels blij met monsterzege PvdA en VVD

CDA-prominent en oud-formateur Herman Wijffels is blij met de monsterzege van de PvdA en de VVD. Dat heeft hij vrijdagavond gezegd in het televisieprogramma Nieuwsuur. "Het zorgt voor minder versplintering in het politieke landschap. Voor het eerst in lange tijd kunnen twee partijen met elkaar een regering vormen."

Ook blijkt uit de verkiezingsuitslag volgens Wijffels dat Nederland minder anti-Europees is dan tot voor kort werd gedacht. Hij denkt dat de verkiezingscampagnes van de verschillende partijen daaraan hebben bijgedragen. "Meer mensen zijn nu voor Europa dan voor de campagnes begonnen. De campagnes hebben geholpen Europa beter in beeld te krijgen."

De PvdA en de VVD moeten volgens de oud-informateur nu gaan proberen samen een regering te vormen. "Ik denk dat de uitspraak van de kiezers is dat zij het met zijn tweeën moeten doen."

Wijffels spreekt van een 'klassiek Nederlands evenwicht'. "Nederland wil zich behoorlijk sociaal opstellen, maar ook de economie moet de aandacht krijgen. Dat is de combinatie waar Nederland de welvaart aan te danken heeft." Eerder zorgde het CDA, dat beurtelings met de PvdA of de VVD regeerde, voor dat evenwicht, stelt Wijffels. "Nu moeten VVD en PvdA het gewoon samen doen."

De enorme klap die het CDA te verwerken kreeg, de partij van Sybrand van Haersma Buma verloor acht zetels en is uitgekomen op dertien zetels, heeft Wijffels niet verbaasd, zegt hij. "De gedoogconstructie waaraan het CDA heeft deelgenomen, heeft tot dit verlies geleid."

Aan Van Haersma Buma heeft het volgens Wijffels niet gelegen. "Hij heeft gemaakt wat hij ervan kon maken. Het ligt niet aan hem." Bij de verkiezingen voor de lijsttrekker van het CDA stemde Wijffels daarentegen op Mona Keijzer, die deze verkiezing verloor van Van Haersma Buma. "Het was een helderder signaal geweest naar het electoraat als we een fris gezicht hadden laten zien", aldus Wijffels.

Twee doden door aanval Taliban, prins ongedeerd

De Taliban hebben vrijdag de basis Kamp Bastion in Zuid-Afghaanse provincie Helmand aangevallen. Daarbij zijn twee militairen om het leven gekomen. Dat meldde de internationale troepenmacht ISAF. De doden zouden Amerikaanse mariniers zijn.

Op Kamp Bastion is de Britse prins Harry gelegerd. Hij bleef volgens de ISAF ongedeerd. Harry (27) kwam vorige week aan in Afghanistan. De komende vier maanden dient hij als piloot van een Apache-helikopter van het Britse leger. Zijn taak om rebellen te doden met Hellfire-raketten en een zwaar machinegeweer. De Taliban zeggen dat ze hun best zullen doen om de prins te doden.

Harry was in 2007 en 2008 als infanteriesoldaat uitgezonden naar Afghanistan.

Prins Harry ongedeerd bij aanval basis
Prins Harry ongedeerd bij aanval basis (Foto: ANP)

Fruitvliegjesplaag UMCG verholpen

In alle 24 operatiekamers van het Universitair Medisch Centrum Groningen kan weer worden geopereerd. Donderdagnacht werden negen operatiekamers afgesloten omdat fruitvliegjes rondwaarden op de derde verdieping van het operatiecentrum.

Experts van het ziekenhuis en de gemeentelijke ongediertebestrijdingsdienst hebben vrijdagochtend maatregelen getroffen. Dit was nodig om de kans op wondinfecties te verkleinen. De negen operatiekamers zijn in de loop van vrijdagmiddag vrijgegeven.

Van de 42 geplande operaties zijn er 28 doorgegaan. Drie afgezegde operaties worden zaterdag uitgevoerd en voor de overige elf patiënten wordt een nieuwe afspraak gemaakt.

'Hypotheekrente hoger dan nodig'

Klanten van Nederlandse banken betalen een kwart meer hypotheekrente dan nodig. Dat laat de zogeheten Rentebarometer zien. Dit is een initiatief van Vereniging Eigen Huis (VEH) in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. De Eigen Huis Rentebarometer staat sinds vrijdagavond online en houdt maandelijks bij hoeveel overwinst de banken bovenop de gebruikelijke winstmarge aan hun klanten verdienen.

De Rentebarometer gaat terug tot mei 2009. De barometer laat zien dat de extra winstopslag die banken hun consumenten rekenen, sinds vorig jaar februari fors is gestegen. Volgens Vereniging Eigen Huis zou de gemiddelde hypotheekrente van 4,7 procent bij 10 jaar rentevaste hypotheken eigenlijk 3,7 procent moeten zijn.

VEH: hypotheekrente hoger dan nodig
VEH: hypotheekrente hoger dan nodig (Foto: ANP)

Nederland ontkomt aan sancties van VS

Nederland zal niet worden bestraft door de Verenigde Staten, als het zaken doet met Iran. Ook negen andere EU-landen en Japan ontkomen aan de sancties. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, vrijdag gezegd.

Dat betekent dat Nederland niet kan worden bestraft als het noodgedwongen toch olie moet kopen bij Iran. De regeling geldt voor de komende 180 dagen en kan daarna worden verlengd.

Europa weert sinds 1 juli olie uit Iran. Ook Japan neemt steeds minder Iraanse brandstof af. Clinton vindt dat knap van Tokio, "vooral gezien de buitengewone energieproblemen na de ramp met de kerncentrale in Fukushima". Met het olie-embargo willen de westerse landen voorkomen dat Iran geld krijgt om een atoombom te ontwikkelen.

In maart had Washington Nederland ook al beschermd tegen sancties.

Protesten in Tunis om anti-islamfilm

Bij de Amerikaanse ambassade in Tunesië is de politie vrijdag slaags geraakt met betogers die protesteerden tegen een film waarin de profeet Mohammed belachelijk wordt gemaakt. Er vielen twee doden en 29 mensen raakten gewond, aldus het Tunesische staatspersbureau.

Bij de ambassade hadden zich duizenden betogers verzameld. Enkelen klommen over buitenmuur van het ambassadeterrein en hesen een vlag waarop in het Arabisch de islamitische geloofsbelijdenis was geschreven, aldus een verslaggever van persbureau AP. De politie heeft traangas ingezet en er werden schoten gehoord.

Enkele tientallen betogers staken op een parkeerterrein van de ambassade auto's in brand. Zij werden al snel door agenten en elitetroepen verdreven. Anderen staken een Amerikaanse school in de buurt van de ambassade in brand. Een grote groep betogers hield de brandweer tegen.

Een Tunesische medewerker van de ambassade liep verwondingen aan een been op. Hij werd afgevoerd door een ambulance. Het is niet duidelijk hoe ernstig de verwondingen van de man zijn.


Protesten in Tunis om anti-islamfilm (Foto: Novum)

Wii U-versie van Mass Effect 3 zal compleet pakket zijn

Gamers die Mass Effect 3 nogmaals willen spelen, maar dan op de Wii U hebben geluk. EA heeft vandaag aangegeven dat de Wii U-versie van het spel een totaalpakket zal zijn van de originele game met add-ons From Ashes, Extended Cut en drie multiplayer modi. Mass Effect 3: Special Edition is één van de launchtitels van de Wii U.

Naast het Extended-einde en extra missie en teamlid van From Ashes, zullen de content packs Rebellion, Resurgence en Earth ook beschikbaar zijn om te spelen. Daarnaast zal er een multiplayermodus aanwezig zijn met zeven verschillende mappen en een rits aan nieuwe wapens. Verder krijgen kopers de interactieve comic Genesis 2, geproduceerd door Dark Horse Comics. 

Enhanced Edition van Baldur's Gate uitgesteld

Eigenlijk zou over drie dagen de Enhanced Editie uitkomen van Baldur's Gate. Creative Director Trent Oster heeft bekendgemaakt dat deze editie pas eind november uit zal gaan komen. Oster en zijn team willen 100% zeker weten dat het eindproduct kwalitief beter is dan ze nu kunnen leveren.

“After recently reviewing the game and then consulting with our partners, we’ve decided to ensure that Baldur’s Gate: Enhanced Edition is the best possible product on launch. Thus, we have pushed back the release date of the game.” Gamers die de game in de pre-order hebben staan, hoeven zich geen zorgen te maken. Om de vertraging te verzachten, zullen zij een 'special something' krijgen.

Metro 2033 gaat verfilmd worden

De in 2010 uitgekomen shooter Metro 2033 gaat verfilmd worden. Eigenlijk gaat het gelijknamige boek van Dmitry Glukhovsky verfilmd worden, maar de titel blijft hetzelfde. MGM heeft de rechten van de film is handen gekregen; F. Scott Frazier zal het script gaan schrijven voor de film.

Mark Johnson wordt de producent van de film. Johnson kennen we van eerdere films als The Chronicles Of Narnia en Galaxy Quest. Fans van de game kunnen zich binnenkort ook verheugen op een nieuw deel; ergens in 2013 moet Metro: Last Lights uit komen. Metro 2033 is een shooter gebaseerd op het Oost-Europese boek van Dmitry Glukhovsky. Je speelt als Artyom en moet in het metrosysteem van een post-apocalyptisch Moskou de mensheid zien te waarschuwen voor een komende ramp.

Metro2033

[Bundesliga] Dost met Wolfsburg doelpuntloos gelijk bij Augsburg

FC Augsburg heeft vrijdagavond in de Bundesliga zijn eerste punt van het seizoen behaald. In eigen huis werd VfL Wolfsburg op 0-0 gehouden. Bij de bezoekers speelde Bas Dost 25 minuten mee. De van Heerenveen overgekomen spits moest zich vorige week maandag nog met een enkelblessure afmelden bij het Nederlands elftal.

Dost kwam na 65 minuten in het veld voor Vieirinha. Hij liet zich eenmaal gelden. De lange spits verlengde de bal met het hoofd richting Thomas Kahlenberg, die vervolgens niet doeltreffend was. Bij Augsburg maakte Paul Verhaegh als aanvoerder de negentig minuten vol.

Voor Wolfsburg staat de teller na drie wedstrijden op vier punten. De ploeg van Felix Magath won de seizoensopening bij VfB Stuttgart, maar kreeg vervolgens thuis met 0-4 klop van Hannover 96.

Uitslagen Jupiler League Speelronde 5

Helmond Sport blijft koploper van de Jupiler League. De ploeg van trainer Eric Meijers won vrijdagavond ook zijn vijfde competitieduel. Mede door drie goals van Emrullah Güvenc werd met 4-3 gewonnen bij FC Eindhoven. De Brabanders profiteerden van het gelijkspel van runner-up MVV en hebben nu vier punten voorsprong.

Makkelijk had Helmond het niet in Eindhoven. Serhat Koç en Maikel Verkoelen brachten de thuisploeg zelfs twee keer op voorsprong, maar beide keren kwam Helmond terug, via Güvenc. De Turk tekende nog voor rust voor zijn derde treffer. In de tweede helft maakte Soufiane Dadda voor Eindhoven de gelijkmaker, maar door een goal van Zarko Grabovac keerde Helmond toch met de volle buit huiswaarts.

Nummer twee MVV speelde met 1-1 gelijk bij De Graafschap. Danny Schreurs poetste na rust de openingstreffer van Superboer Anco Jansen weg. Nummer drie FC Volendam verloor met 1-0 bij Fortuna Sittard door een late treffer van Abdelaziz Khalouta.

De Volendammers werden op de ranglijst gepasseerd door Cambuur Leeuwarden, dat thuis gehakt maakte van het nog puntloze Almere City FC: 5-2. Voor de thuisploeg scoorden Oebele Schokker (2), Michiel Hemmen, Melvin de Leeuw en Marco van der Heide. Rowin van Zaanen vond tweemaal het net voor de Almeerders.

FC Den Bosch is eindelijk van de hatelijke nul af. In eigen huis werd met 3-0 gewonnen van degradant Excelsior. Alle treffers vielen in de tweede helft. Benjamin van den Broek opende de score, waarna Randy Wolters en Tim Hofstede de zege veilig stelden.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
FC Den Bosch Excelsior 3-0
SC Cambuur Almere City FC 5-2
FC Oss FC Dordrecht 1-1
SC Veendam AGOVV Apeldoorn 2-0
Fortuna Sittard FC Volendam 1-0
De Graafschap MVV Maastricht 1-1
FC Eindhoven Helmond Sport 3-4


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Helmond Sport 5 5 0 0 15 15 - 7
2 MVV Maastricht 5 3 2 0 11 8 - 3
3 SC Cambuur 5 3 1 1 10 11 - 6
4 FC Volendam 5 3 0 2 9 10 - 6
5 Go Ahead Eagles 4 2 2 0 8 9 - 4
6 Sparta Rotterdam 4 2 2 0 8 5 - 3
7 FC Dordrecht 5 2 2 1 8 9 - 7
8 Telstar 4 2 1 1 7 4 - 3
9 Fortuna Sittard 5 2 1 2 7 5 - 7
10 FC Oss 5 2 1 2 7 7 - 10
11 Excelsior 5 2 0 3 6 5 - 6
12 SC Veendam 5 2 0 3 6 5 - 6
13 De Graafschap 5 1 2 2 5 8 - 10
14 AGOVV Apeldoorn 5 1 2 2 5 5 - 7
15 FC Den Bosch 5 1 0 4 3 7 - 10
16 FC Eindhoven 5 1 0 4 3 8 - 13
17 FC Emmen 4 0 2 2 2 2 - 6
18 Almere City FC 5 0 0 5 0 6 - 15


Topscorers

# Speler Club Doelpunten
1 Emrullah Güvenç Helmond Sport 9
2 Jack Tuyp Volendam 4
= Michiel Hemmen SC Cambuur 4


Programma

Datum Thuis Uit
16/9 Sparta Rotterdam Go Ahead Eagles
17/9 Telstar FC Emmen
21/9 Go Ahead Eagles FC Den Bosch
21/9 SC Cambuur Sparta Rotterdam
21/9 FC Dordrecht Telstar
21/9 AGOVV Apeldoorn MVV Maastricht
21/9 Excelsior FC Eindhoven
21/9 FC Emmen SC Veendam
21/9 Almere City FC De Graafschap
21/9 FC Volendam FC Oss
21/9 Helmond Sport Fortuna Sittard

Greenpeace neemt weekje shell-vrij

Greenpeace gaat in ieder geval tot volgende week vrijdag geen acties meer voeren op of bij benzinestations van Shell. De organisatie doet dit op verzoek van de rechter, die Shell vrijdag inschakelde vanwege acties van Greenpeace, laat een woordvoerder van de milieuorganisatie weten.

Shell spande vrijdag een kort geding aan, dat om 17.00 uur zou dienen bij de rechtbank in Amsterdam. Het bedrijf wil voor elkaar krijgen dat actievoerders van Greenpeace geen actie meer mogen voeren op of in de buurt van benzinestations en andere installaties van de oliemaatschappij.

Dat kort geding is echter uitgesteld naar volgende week vrijdag. "Ons is gevraagd geen acties als die van vandaag de komende week te voeren en wij tonen ons bereid dat te doen", aldus de zegsvrouw.

Bij ongeveer zeventig van de vijfhonderd tankstations van Shell hadden actievoerders van Greenpeace vrijdagochtend de slangen met hangsloten onbruikbaar gemaakt. Daardoor kon vrijdagochtend urenlang niet worden getankt bij de tankstations. Greenpeace protesteerde hiermee tegen de olieboringen van Shell in het poolgebied.

Aanhoudingen bij inval woonwagenkamp

De politie heeft vrijdagavond in totaal vijf mensen aangehouden gedurende een huiszoeking op woonwagencentrum De Vinnen in Maarheeze (Noord-Brabant). Dat heeft de politie gemeld. Vier van hen werden op het kamp aangehouden, de vijfde in de buurt in een restaurant. De politie nam twee auto's in beslag voor onderzoek, er werden twee hennepkwekerijen gevonden, een vuurwapen en verdovende middelen.

Volgens de zegsvrouw gaat het onderzoek nog door tot in de nacht van vrijdag op zaterdag.

Wie de aangehouden personen zijn en of zij op het woonwagencentrum wonen, is nog niet bekend.

Argentinië en Tsjechië op 1-1 in Davis Cup

De Davis Cupteams van Argentinië en Tsjechië houden elkaar na de eerste dag van hun onderlinge halve finale in evenwicht. Juan Martin Del Potro zette de Argentijnen in Buenos Aires op voorsprong, maar in een bloedstollend tweede enkelspel bracht Tomas Berdych Tsjechië op gelijke hoogte.

Berdych' landgenoot Radek Stepanek kreeg geen poot aan de grond bij Del Potro en verloor kansloos met 4-6, 4-6 en 2-6. Vervolgens was het aan de Tsjechische kopman Berdych om zijn land bij de hand te nemen. In het hol van de leeuw maakte de mondiale nummer zes tegen Juan Monaco een 2-1 achterstand in sets ongedaan: 6-1, 4-6, 1-6, 6-4 en 6-4.

Zaterdag staat het dubbelspel op het programma, waarna de enkelpartijen zondag de beslissing moeten brengen. De winnaar van de tweestrijd treft vermoedelijk Spanje. De titelhouder leidt in de andere halve finale na de eerste dag met 2-0 tegen de Verenigde Staten.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.