FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Nieuwsarchief
Artikelen van donderdag 6 september 2012

'Blade Babe' met wereldrecord naar goud

Marlou van Rhijn heeft donderdagavond in het Olympisch Stadion van Londen op grootste wijze Paralympisch goud gewonnen op de 200 meter (T44). De Purmerendse atlete, ook wel 'Blade Babe' genoemd, verbeterde in de finale haar eigen wereldrecord met een tijd van 26,18. Daarmee was ze nog aanzienlijk sneller dan haar oude toptijd van woensdag in de series (26,97). Suzan Verduijn eindigde als vijfde.

Op de 200 meter wheelen voor vrouwen (klasse T34) behaalde Nederland twee plakken. Amy Siemons veroverde zilver in een tijd van 34,16 seconden. De pas 15-jarige Desiree Vranken eindigde vlak achter haar op de derde plaats: 34,85.

Het goud ging naar de lokale favoriet Hannah Cockroft. Amy Siemons won vrijdag eveneens zilver op de 100 meter. Ook toen was Cockroft de winnares.

Van Rhijn met wereldrecord naar goud
Van Rhijn met wereldrecord naar goud (Foto: ANP)

[US Open] Rojer uitgeschakeld in mannendubbelspel

Jean-Julien Rojer is met zijn dubbelpartner Aisam-Ul-Haq Qureshi uit Pakistan uitgeschakeld op de US Open. In de halve finale bleken donderdag Bob en Mike Bryan uit de Verenigde Staten met 6-3 en 6-4 te sterk voor het Nederlands-Pakistaanse duo. De geboren Curaçaoënaar Rojer komt sinds dit jaar voor Nederland uit.

Ekaterina Makarova uit Rusland en Bruno Soares uit Brazilië legden donderdag beslag op de titel in het gemengd dubbelspel. Zij versloegen Kveta Peschke uit Tsjechië en de Pool Marcin Matkowski in de eindstrijd in de supertiebreak: 6-7 (8), 6-1 en 12-10.

Rutte wil wietpas opnieuw bekijken

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) wil later dit jaar bekijken of er aanpassingen nodig zijn voor de wietpas. Dat zei hij donderdagavond in Nieuwsuur. Een dag eerder trok burgemeester van Maastricht en partijgenoot van Rutte Onno Hoes zijn handen af van de wietpas.

Volgens Rutte moeten de bezwaren 'serieus worden besproken'. "We moeten niet doorgaan alsof het perfect is ingevoerd", zei hij.

Hoes wil dat in plaats van het verplichte lidmaatschap van coffeeshops softdrugs ook verkocht mogen worden op vertoon van een identiteitsbewijs en een uittreksel uit het bevolkingsregister. Hij wil wel vasthouden aan het beleid dat alleen Nederlandse ingezetenen een coffeeshop binnen mogen. Omdat drugsrunners mensen nu op agressievere wijze benaderen, pleit Hoes ook voor meer politiecapaciteit.

De invoering van de wietpas in het zuiden van Nederland heeft de overlast doen toenemen. Zo wordt er meer drugs op straat verhandeld. Amsterdam is fel gekant tegen de pas, die later ook in de Randstad wordt ingevoerd. Wethouder Lodewijk Asscher zei donderdag in Nieuwsuur blij te zijn met de opmerkingen van Rutte.

Nieuw deel Safe House in de maak

De actiethriller Safe House krijgt een nieuw deel. Het is nog onduidelijk of de film een vervolg of een prequel wordt. Filmstudio Universal heeft David Guggenheim, die ook het scenario van de eerste film schreef, aan het werk gezet, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Safe House ging over een verveelde CIA-agent, gespeeld door Ryan Reynolds, die een zogenoemd 'safe house' moet bewaken, een tussenstation voor zware gevangenen. Op een dag wordt een voormalig agent die de criminaliteit in is gegaan, gespeeld door Denzel Washington, bij hem afgeleverd. De man heeft zijn criminele maatjes verraden en moet worden beschermd, wat uiteraard niet zonder bloedvergieten gaat.

Safe House leverde wereldwijd ruim 328 miljoen dollar op, een van de succesvolste films van het afgelopen jaar voor Universal. Guggenheim timmert sowieso goed aan de weg. Zijn scenario Stolen, met Nicolas Cage en Malin Akerman, wordt nog uitgebracht en zijn script voor de onderzeebootthriller Narco Sub zou worden verfilmd door wijlen Tony Scott.


Nieuw deel Safe House in de maak (Foto: Novum)

[PS] Goud Van Rhijn in WR

Marlou van Rhijn heeft bij de Paralympics in Londen goud gewonnen op de 200 meter. De 'Blade Babe' liep met een tijd van 26,18 tevens een nieuw wereldrecord.

Van Rhijn, die eerder deze week al zilver won de 100 meter, liep in de halve finale met 26,97 ook al een wereldrecord, maar in de finale was ze dus nog een stuk sneller. De Française Marie-Amelie le Fur werd tweede, Duitse Katrin Green derde. De tweede Nederlandse Suzan Verduijn eindigde in de finale als vijfde.

Voor Nederland was het in Londen vandaag een zeer succesvolle avond. Naast van Rhijn was er ook goud voor zwemster  Lisette Teunissen op de 50 meter rugslag in de klasse S4. Magda Toeters pakte zilver op de 100 meter schoolslag in de klasse S14. Een derde zwemmedaille werd gehaald door Marc Evers. Hij won bij de mannen in dezelfde klasse en op dezelfde afstand brons. Verder wonnen Rolstoelatletes Amy Siemons en Desiree Vranken zilver en brons op 200 meter in de klasse T34. Het goud ging daar naar de Britse favoriet Hannah Cockroft.

Hongaarse premier Facebookt over IMF-lening

De premier van Hongarije, Viktor Orban, heeft donderdag op Facebook aan het Internationaal Monetair Fonds laten weten niet akkoord te gaan met de eisen die gesteld werden voor een lening van het IMF. In een videoboodschap op zijn profielpagina zei Orban dat hij niet kan instemmen met de eisen van het IMF om de pensioenen te verlagen of een omstreden bankenbelasting af te schaffen.

Orban zei aan een alternatief bezuinigingsplan te werken, maar liet weten de huidige eisen onacceptabel te vinden. Hongarije moet aan daaraan voldoen om een noodlening van vijftien miljard euro van het fonds te ontvangen.

Woensdag liet de premier overigens nog weten dat de onderhandelingen naar behoren verliepen en dat beide partijen bereid waren een overeenkomst te sluiten. Het gaat om een lening van 15 miljard euro.

Sharia4Belgium verstoort verkiezingsdebat

De politie heeft donderdagavond twee mensen aangehouden die een verkiezingsdebat in een moskee in Amsterdam hadden verstoord. Dat heeft een woordvoerder van de politie gezegd.

Volgens de Amsterdamse zender AT5 gaat het echter om leden van de extremistische groepering Sharia4Belgium. Ze zouden tijdens het debat hebben geroepen dat moslims niet horen te stemmen en dat er maar één leider is, namelijk Allah.

James Bonds Aston Martin onder de hamer

De Aston Martin V12 DBS die te zien was in de Bondfilm Quantum of Solace gaat onder de hamer. De zwarte auto, in de film uit 2008 bestuurd door James Bond-vertolker Daniel Craig, is de blikvanger van een veiling ter ere van het vijftigjarig jubileum van de filmreeks. Dat heeft veilinghuis Christie's donderdag bekendgemaakt.

Verwacht wordt dat de auto minstens honderdduizend pond, ruim 126 duizend euro, opbrengt. Andere voorwerpen die onder de hamer gaan zijn onder meer een blauwe zwembroek die Craig droeg in Casino Royale en een door hem gedragen horloge in de later dit jaar te verschijnen Bondfilm Skyfall.

De veiling vindt plaats in Londen op 5 oktober, exact vijftig jaar nadat de eerste Bondfilm Dr. No in de bioscopen verscheen. Fans van de fictieve geheim agent vieren die dag Global James Bond Day. De opbrengst van de veiling gaat naar verschillende goede doelen.


James Bonds Aston Martin onder de hamer (Foto: Novum)

Dochters kroonprins fan van Gers Pardoel

Gers Pardoel keek verbaasd op toen hij hoorde dat de dochters van prins Willem-Alexander en prinses Máxima naar zijn muziek luisteren. De rapper ontdekte dat donderdag tijdens de jaarlijkse lunch van het kroonprinselijk paar met bekende Nederlanders.

"Ik vind het wel grappig om te horen dat hun kinderen ook gewoon naar mijn muziek luisteren", zei hij donderdagavond in RTL Boulevard. "En dat ze daar dan ook hun eigen versie op verzinnen."

Pardoel, vooral bekend van de hit Ik Neem Je Mee, kon het in eerste instantie niet geloven dat hij werd uitgenodigd voor de lunch. "Nee, dit meen je niet. Ik?", was zijn reactie. Hij zat aan tafel met onder anderen prins Willem-Alexander en Feyenoord-trainer Ronald Koeman.

Rechter: Inbreken is moedig!

In Groot-Brittannië heeft een rechter wel een heel aparte uitspraak gedaan door een veelplegende inbreker 'moedig' te noemen. 

Rechter Peter Bowers gaf de crimineel een lichte straf en zei "Er is veel moed voor nodig om in het huis van iemand in te breken. Ik zou dat niet durven", zo meldt het AD.

De 26-jarige inbreker wilde van de buit heroïne kopen. Tegen de man was 2,5 jaar cel geëist, maar de rechter gaf hem als straf 2 jaar toezicht, een rijverbod van een jaar en een taakstrafje, omdat 'gevangenis iemand zelden goed doet', aldus de rechter.

De toezichthouder voor Britse rechters begint een onderzoek naar Bowers.

Hond loopt 800 kilometer naar baasje

Een drie jaar oude, zwarte Labrador heeft meer dan 800 kilometer afgelegd omdat hij zijn baasje miste. Mark Wessels mocht zijn hond Buck van de huisbaas niet houden in zijn huis in South Carolina in de Verenigde Staten.

Hij bracht Buck naar zijn vader die het dier wel onder zijn hoede wilde nemen, maar kort daarna, in januari, verdween de hond spoorloos. Mark dacht zijn trouwe viervoeter nooit meer terug te zien, maar enkele maanden later dook de hond enkele kilometers van zijn huis op bij iemand anders. Die nam het dier binnen en wilde het houden, maar toen hij met de hond naar de dierenarts ging om deze te laten inenten vond de dierenarts een microchip.

De dierenarts zag dat de rechtmatige eigenaar van de hond slechts een paar kilometer verderop woonde en belde hem op. "Ik moest onbedaarlijk huilen. Buck herkende mij onmiddellijk! Het is waanzinnig hoe hij hier in zijn eentje terecht is gekomen", aldus Wessels.

Of Buck nu alsnog bij zijn baasje mag blijven is jammer genoeg niet bekend.

Griekse belastinginspecteur maakt overuren

De strijd van de Griekse regering tegen belastingontduiking heeft al tientallen miljoenen euro's opgeleverd. Dat meldde de regering donderdag.

Griekenland pakt belastingontduiking steviger aan dan in het verleden het geval was. Het geld is hard nodig om de gaten in de begroting op te vullen. Het EU-land gaat gebukt onder een enorme schuldenlast en wordt overeind gehouden door miljardensteun van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds.

Geen middel blijft onbeproefd, lijkt het. Inspecteurs reizen af naar vakantie-eilanden en bezoeken rockconcerten om overtreders van de belastingregels te beboeten en bezittingen van ontduikers in beslag te nemen, zoals huizen en luxe auto's.

Griekse belastinginspecteur maakt overuren
Griekse belastinginspecteur maakt overuren (Foto: ANP)

Matig begin Luiten aan KLM Open

Joost Luiten is matig begonnen aan de KLM Open. De beste Nederlander kwam op de banen van de Hilversumsche niet verder dan een par score.

De Brit Graeme Storm gaat dankzij een ronde van zeven onder par aan de leiding. Martin Kaymer, de winnaar van 2010, had één slag meer nodig en staat op de tweede plaats. Beste Nederlander na de eerste dag was Richard Kind op de gedeelde elfde plek. De Hagenaar ging rond in 67 slagen, drie onder par. Reinier Saxton staat dankzij een ronde van 68 slagen op een twintigste plaats. Maarten Lafeber, winnaar van het toernooi in 2003, en Robert-Jan Derksen kwamen net als Luiten tot een par score.

'Nederland zwakste kernland eurozone'

Nederland is het zwakste kernland in de eurozone als het gaat om economische groei in 2012 en 2013. Die conclusie trekt de Amerikaanse bank Morgan Stanley in een donderdag verschenen rapport. De oorzaken van de zwakte zijn zowel van cyclische als van structurele aard.

Volgens Morgan Stanley zal Nederland dit jaar als enige kernland een economische krimp kennen. De prognose van een mild herstel in 2013 komt volgens de bank onder druk door onzekerheid over tal van belangrijke politieke beslissingen voor en na de verkiezingen op 12 september.

De bank is van mening dat de consument de voornaamste rol heeft in de ontwikkeling van de Nederlandse economie. "Nederlanders lijken meer moeite te hebben met de noodzaak om hun schulden af te lossen. Bovendien neemt hun onzekerheid toe door een krappere bestedingsruimte en de zwakke arbeidsmarkt."

Mojang en de VN presenteren Block by Block

Mojang heeft vandaag een samenwerking met de Verenigde Naties aangekondigd. UN-HABITAT, het orgaan van de VN dat toeziet op huisvesting over de hele wereld, wil meer jongeren betrekken bij de ontwikkeling van steden. Minecraft bleek hier geschikt voor te zijn.

Block by Block lijkt op een eerdere samenwerking van Mojang: Mina Kvarter (My Blocks) van Svensk Byggtjänst (Swedish Building Services) liet bewoners hun eigen buurt bekijken en aanpassen. Deze aanpassingen werden meegenomen in besluiten over stadsplanning. Het grote voordeel is dat mensen geen kennis hoeven te hebben van architectuur.

Het partnership met UN-HABITAT duurt drie jaar. Tot 2016 moeten maar liefst 300 gebieden een upgrade krijgen. Een gebied in Nairobi komt als eerste aan de beurt. Mojang en de VN zijn nog bezig met de planning, maar de locatie is al nagebouwd in Minecraft.

Block by Block Nairobi

Red Orchestra 2: Rising Storm gameplay beelden

Het schietspel van de ontwikkelaars van Red Orchestra 2 krijgt later dit jaar zijn eerste uitbreiding genaamd Rising Storm. Om jullie alvast een indruk te geven is de eerste video met daarin alphagameplay online gezet.

In de onderstaande video zien we de Japanse troepen het opnemen tegen Amerikaanse soldaten. Hierbij is het gebruik van vlammenwerpers en booby traps niet ongebruikelijk.

Rising Storm zal een standalone uitbreiding worden waarbij Tripwire heeft aangegeven dat Red Orchestra’s 2 originele multiplayer als een bonus aan de uitbreiding zal worden toegevoegd.

Zeemansgraf voor Neil Armstrong

Neil Armstrong, de eerste mens op de maan, wordt begraven op zee. Dat heeft de familie van de op 25 augustus overleden astronaut donderdag meegedeeld.

Tijdstip en plaats van de ceremonie zijn nog niet bekendgemaakt. Voor hij werd opgenomen in het ruimtevaartprogramma was Armstrong gevechtspiloot bij de Amerikaanse marine.

Op 13 september wordt in de National Cathedral in Washington een publieke herdenkingsdienst voor Armstrong gehouden. De dienst wordt rechtstreeks uitgezonden via het televisiekanaal van de NASA en gestreamd op de websites van de ruimtevaartorganisatie en de kathedraal.

Lucky loser Koolhof wint weer in Alphen

Tennisser Wesley Koolhof heeft donderdag de kwartfinale van het challengertoernooi in Alphen aan den Rijn bereikt. De nummer 909 van de wereld mocht als lucky loser meedoen na het afhaken van de zieke Igor Sijsling. In de tweede ronde won hij met 2-6, 6-4 en 7-5 van Atila Balazs. Die Hongaar had in de eerste ronde Stephan Fransen uitgeschakeld.

Voor Thomas Schoorel viel het doek in de tweede ronde. De Amsterdammer boog met 1-6 en 2-6 van de als vierde geplaatste Portugees Joao Sousa. Thiemo de Bakker kan nog wel de kwartfinale halen. De enige andere overgebleven Nederlander in Alphen neemt het op tegen Pedro Sousa uit Portugal. Bij winst treft De Bakker Koolhof bij de laatste acht.

Bij de vrouwen bereikte Lesley Kerkhove als derde Nederlandse de kwartfinale. Zij won met tweemaal 6-3 van de Georgische Sofia Ketsbaia. Bij de laatste acht treft zij Chayenne Ewijk. Angelique van der Meet neemt het op tegen de Letse Diana Marcinkevica.

Racen tegen de Hoard in LittleBigPlanet Karting

Er zijn een aantal screenshots uitgebracht van de Hoard uit LittleBigPlanet Karting. De Hoard is een groep kwaadaardige wezentjes waar je het in de storymode tegen moet opnemen. Zij hebben de prijzen van Craftworld gestolen en het is aan de speler als Sackboy om deze prijzen terug te krijgen.

LittleBigPlanet Karting komt op 9 november uit op PlayStation 3.

 

 

'Wii U komt 7 december uit'

De Franse winkelketen FNAC weet het zeker: de Wii U gaat op 7 december uitkomen. De keten accepteert nu al preorders voor de nieuwste console van Nintendo. Of dit helemaal accuraat is, moet nog blijken, maar het is goed om te zien dat de datum nadert. Eerder kwam een andere keten met 11 november als releasedatum.

Waarschijnlijk heeft FNAC informatie gekregen van Nintendo over de releasedatum zodat ze vast plaats konden maken in het warenhuis. Helaas voor Nintendo besloot FNAC om gelijk gebruik te maken van de situatie om de datum wereldkundig te maken. Waarschijnlijk zullen we meer informatie krijgen tijdens het Wii U-press event op 13 september. Nintendo gaat dan in New York meer prijsgeven over de console en men verwacht dat de releasedatum en de prijs dan ook bekend zullen zijn. 

WiiU

Football Manager 2013 wordt extra speciaal

Vandaag heeft Sports Interactive de nieuwste telg in de Football Manager-reeks aangekondigd. Creative Director Miles Jacobson van SI had het druk, want er stond een dag vol met interviews op de planning. VG247 sprak ook met Jacobson en vroeg naar de nieuwe versie en wat de toekomst ons allemaal gaat brengen.

Jacobson legt uit dat ze met 2013 iets nieuws en speciaals wilde doen. Naast de 900 nieuwe features moest er iets komen dat fans niet gewend zijn. Hier zijn uiteindelijk de Classic- en Challengemodi uitgekomen.

“We’ve been doing this for quite a long time now and this is now the 20th game from people within our studio since starting all those years ago. We wanted to do something special, which is one of the reasons the new game modes are in there. But we tend to work – in the annual iterative cycle we’re in – by planning about three years ahead, so at the moment, although I’m directing Football Manager 2013, we’re also pulling together the FM14, 15 and 16 feature sets at the same time.”


Dat Football Manager het al jaren goed doet, wisten we al. Nu weten we dat we minimaal drie nieuwe versies mogen verwachten. De reden dat er een aantal nieuwe modi zijn bijgekomen, is om iedereen tevreden te houden met de game. Naast de hardcore-fans van de reeks, moeten ook newbies de game op kunnen pakken en genieten.

“So when we’re doing all that what I try to do is try to make sure there’s something in there for everybody. We’ve got different sets of people who play the game in different ways. There will be the ultra hardcore who will sit there and rack up a thousand hours playing the game a year and they want every level of detail to be absolutely perfect. So we’ve made sure there are things for them, such as a new financial system.

The level of detail we’re going into with that – like having individual tax regimes in countries that will make a player decide whether or not they’re going to join a particular club over another one – that’s the level of anal detail we go in to for those people. But then what we wanted to do this year was have things in there for people who’ve loved our games in the past but that have maybe drifted away a bit, and that’s where the Classic mode comes in. It’s a way to be able to play a season in two or three nights like you could in our games many years ago, but still having a really rich, rewarding experience. That’s why we’ve done classic.”

Football Manager 2013 moet voor de kerst van dit jaar uitkomen voor Windows en Mac.

Dekker twee jaar langer bij Garmin

Thomas Dekker zal ook de komende twee seizoenen uit gaan komen voor Garmin-Sharp. SEG Cycling, het management van de ploeg, heeft vandaag het nieuws vandaag op de 28e verjaardag van de Nederlander bekendgemaakt.

Dekker keerde vorig seizoen na een dopingschorsing terug in de wielersport. Hij reed voor de opleidingsploeg van Garmin waar hij een contract bij de hoofdmacht voor dit seizoen verdiende. Hij greep die kans met beide handen aan en won dit jaar al een rit in Circuit de la Sarthe. Dekker is verheugd met de contractverlenging. "Ik ben er erg blij mee. Het geeft een goed gevoel dat er vanuit de ploeg vertrouwen is. Het is een mooie basis voor de volgende jaren."

Omzet apotheken daalt met half miljard

De Nederlandse apotheken zullen dit jaar voor een half miljard euro minder aan geneesmiddelen uit het basispakket verstrekken. Dat blijkt uit gegevens van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK). De daling komt door de lagere prijzen en vrije tarieven voor medicijnen. Ook speelt mee dat bepaalde dure medicijnen tegenwoordig via het ziekenhuis verstrekt worden.

De afgelopen 12 jaar vlakte de toename van het bedrag aan verstrekte geneesmiddelen via de apotheek langzaam af. Tussen 2000 en 2004 steeg dat bedrag nog met 8,7 procent per jaar, tussen 2004 en 2008 met 6 procent en tussen 2008 en 2011 met 1,8 procent.

Vorig jaar werd er voor 5 miljard euro aan geneesmiddelen verstrekt die onder het basispakket van de zorgverzekeringswet vallen. Dit jaar zal dat, volgens prognoses op basis van de eerste cijfers van dit jaar, op 4,5 miljard uitkomen.

Book of Spells te koop in drie varianten

Sony heeft bekendgemaakt dat Wonderbook: Book of Spells te koop zal zijn in drie varianten. Daarnaast is er een trailer uitgebracht waarbij we achter de schermen van het nieuwe PlayStation 3-spel kunnen kijken.

De eerste variant voor Wonderbook is de Wonderbook-bundel. Deze bestaat uit het spel Book of Spells, de Wonderbook-randapparatuur, een PlayStation Eye-camera en een PlayStation Move-controller. De tweede variant is voor mensen die al PlayStation Move bezitten en bevat Book of Spells en de randapparatuur. Tenslotte zal er voor mensen die nog helemaal geen PlayStation hebben een Wonderbook-bundel met PlayStation 3 te koop zijn.

Wonderbook: Book of Spells is exclusief voor PlayStation 3. Een releasedatum is nog niet bekend.

'Processor zorgt voor vertaging van next-gen Xbox'

Ondanks dat een next-gen Xbox officieel nog niet eens is aangekondigd, lijkt het erop dat de nieuwe console van Microsoft vertraging oploopt. Dat melden een aantal bronnen van SemiAccurate waarin is aangegeven dat dit komt dankzij slechte processoren.

Volgens diverse bronnen is Microsoft van plan om in september 2013 een nieuwe console uit te brengen, een datum die nu mogelijk niet doorgaat. Microsoft maakt voor de nieuwe Xbox gebruik van een AMD-processor, destijds heeft Microsoft gebruik gemaakt van een IBM-processor voor Xbox 360.

Helaas is aangegeven dat de chips niet goed zijn en falen in diverse testen. Een groot probleem, gezien er dus mogelijk geen voldoende consoles zijn voor een release in september 2013. Mocht Microsoft toch een release in september willen hebben, dan moet het bedrijf enorm veel uren gaan maken vanaf februari 2013 om de releasedatum te behalen.


Britney Spears heeft last van paniekaanvallen

Britney Spears is tijdens de opnamen van The X Factor geteisterd door paniekaanvallen. Op de eerst dag als jurylid in de Amerikaanse versie van de talentenjacht, werden de zenuwen haar regelmatig te veel.

"Ik was verschrikkelijk nerveus. Ik had de ene paniekaanval na de andere", geeft ze toe tegenover de Britse boulevardkrant The Sun. Medejurylid Simon Cowell neemt het op voor de zangeres. "Ik zie deze vrouw elke week groeien in wat ze doet", zegt hij.

De nieuwe jury van het tweede seizoen The X Factor bestaat behalve uit Spears en Cowell uit zangeres Demi Lovato en platenbaas L.A. Reid. De eerste aflevering is volgende week te zien in de Verenigde Staten.

Fajah Lourens schijt voor schaal

Fajah Lourens schijt in haar broek voor de weegschaal. Na haar deelname aan Expeditie Robinson kreeg ze last van vreetbuien, die langer aanhouden dan ze zou willen. "Gelukkig heb ik geen weegschaal, anders was ik manisch depressief", zegt de actrice voor de camera van Novum Nieuws. "Ik zou elke dag janken als ik erop zou staan."

Lourens viel in het tv-programma, waarbij bekende Nederlanders en Belgen op een onbewoond eiland moeten overleven, kilo's af. De actrice mocht van zichzelf de eerste week na thuiskomst toegeven aan haar eetbuien. "Maar nu zijn we een paar weken verder en het is nog steeds niet afgelopen. Nu dacht ik: ik begin putjes in mijn billen te krijgen, ik geloof dat ik er nu mee moet ophouden."

Inmiddels is Lourens weer ongeveer op haar oude gewicht. "En ook wel daarboven denk ik nu, ik durf niet meer op de weegschaal te staan." Volgens de 31-jarige dj zoog haar lichaam na weken weinig eten alles op wat ze erin stopte. "Want daar heb je niks. Twee eetlepels rijst per dag, that's it", zegt Lourens. "Dan kom je terug en heb je ineens zo veel keuze.

Voorop in de strijd in Medal of Honor-trailer

Er is een volgende combat trainingvideo uitgebracht voor Medal of Honor: Warfighter. In dit deel leggen de makers de focus op de pointman, de man of vrouw die voorop gaat in de strijd. Samen met uitleg van een heuse pointman van een Sealteam kunnen we zien hoe dit werkt in het spel.

Medal of Honor: Warfighter komt op 23 oktober uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Half-Minute Hero haast zich naar pc

De pc-port van Half-Minute Hero verschijnt op 27 september. Dat wordt vermeld op het Playism-portaal.

De pc-versie is al de tweede port van de RPG op PlayStation Portable en zal naast Playism ook op Steam verschijnen. Alle extra's van de XBLA-versie zullen ook op pc aanwezig zijn, waaronder extra gamemodes en een optionele HD-modus. Dit alles voor de schappelijke prijs van $9,99.

Half-Minute Hero komt uit op Steam en het Playism-portaal en verscheen reeds voor PSP en XBLA.

Soundtrack van FIFA13 bekendgemaakt

Tijdens het voetballen is muziek erg handig, iets wat Electronic Arts met FIFA elk jaar goed doet. Vandaag heeft EA de soundtrack van FIFA13 bekendgemaakt, die opnieuw behoorlijk fris is dankzij diverse genres. Nummers van onder andere Bloc Party, Kasabian, Two Door Cinema Club, Santigold en Flo Rida zitten in de game.

  • Animal Kingdom – Get Away With It
  • Ashtar Command – Mark IV feat. Joshua Radin
  • Astro – Panda
  • Atlas Genius – If So
  • Band Of Horses – Feud
  • Bastille – Weight Of Living, Part 2
  • Bloc Party – We Are Not Good People
  • Cali – Outta My Mind
  • Clement Marfo & The Frontline – Us Against The World
  • Crystal Fighters – Follow
  • deadmau5 feat. Gerard Way – Professional Griefers
  • Django Django – Hail Bop
  • Duologue – Get Out While You Can
  • Elliphant – TeKKno Scene feat. Adam Kanyama
  • Featurecast – Got That Fire (Oh La Ha) (feat. Pugs Atomz)
  • Fitz And The Tantrums – Spark
  • Flo Rida feat. Lil Wayne – Let It Roll, Part 2
  • Foreign Beggars & Bare Noise – See The Light
  • Hadouken! – Bliss Out
  • Imagine Dragons – On Top Of The World
  • Jagwar Ma – What Love
  • Kasabian – Club Foot
  • Jonathan Boulet – You’re A Animal
  • Kimbra – Come Into My head
  • Kitten – G#
  • Kraftklub – Eure Madchen
  • Ladyhawke – Black White & Blue
  • Madeon – Finale
  • Matisyahu – Searchin
  • Metric – Speed The Collap
  • Miike Snow – Paddling Out
  • Passion Pit – I’ll Be Alright
  • Reptar – Sweet Sipping Soda
  • Reverend And The Makers – Shine The Ligh
  • Rock Mafia – Fly Or Die
  • The Royal Concept – Goldrushed
  • Royal Teeth – Wild
  • Santigold – Big Mouth
  • St. Lucia – September
  • Stepdad – Jungles
  • The Chevin – Champion
  • The Enemy – Saturday
  • The Heavy – Don’t Say Nothing
  • The Presets – Ghosts
  • Two Door Cinema Club – Sleep Alone
  • Walk The Moon – Quesadilla
  • Wretch 32 – Blur
  • Youngblood Hawke – We Come Running
  • Young Empires – Rain Of Gold
  • Zemaria – Past 2

Gesloten bèta Marvel Heroes vanaf 1 oktober

Enkele gelukkigen zullen binnenkort reeds als hun favoriete superheld kunnen spelen, want de gesloten bètafase van Marvel Heroes zal namelijk op 1 oktober beginnen.

De free-to-play MMO van de hand van Diablo-ontwikkelaar David Brevik zal een resem superhelden bevatten, waaronder de Hulk, Iron Man, Spider Man, Wolverine, Captain America en Thor. Geïnteresseerden in een toegangsticket tot de bèta kunnen zich op www.marvelheroes.com inschrijven.

Marvel Heroes komt exclusief uit op pc. Een releasedatum is nog onbekend.

Nieuwe gameplaybeelden van Remember Me

Capcom heeft vandaag een nieuwe video vol gameplaybeelden vrijgegeven van Remember Me. In de video krijgen we ongeveer tien minuten aan diverse gameplaybeelden te zien van de game. Remember Me moet in mei 2013 uitkomen voor PlayStation 3 en Xbox 360.

Remember Me speelt zich in de toekomstige stad van Parijs af in het jaar 2084.In het spel speel je met een dame genaamd Nilin, een voormalige jager op herinneringen. Ze kon deze herinneringen verwijderen of aanpassen als dat nodig was voor haar baan. Nu is Nilin gevangen genomen en haar geheugen kwijt. Aan de speler de taak om uit te zoeken wat er allemaal gebeurd is en waarom.

Voorzitter Real: "Ronaldo wil niet weg"

Cristiano Ronaldo is naar eigen zeggen ongelukkig bij Real Madrid, maar hij wil niet weg. Dat zegt althans clubvoorzitter Florentino Peréz. De Portugees domineert sinds enkele dagen het voetbalnieuws met zijn uitlating dat hij ongelukkig is bij de Koninklijke. Geruchten speelden meteen de kop op dat Ronaldo zou vertrekken, maar daar is volgens Peréz niks van waar.

"Als hij wilde vertrekken, dan had hij dat wel laten weten op het moment dat de transfermarkt nog open was", liet de voorzitter van Real Madrid weten aan de Spaanse krant Marca. "Er gaan andere redenen schuil achter zijn uitlatingen", aldus een geheimzinnige Peréz.

Grootgrutter Manchester City werd al in verband gebracht met Ronaldo, maar dat zou nooit gebeuren volgens een bron dichtbij de Portugees aan The Sun. "Cristiano is altijd heel close geweest met Alex Ferguson en vandaag de dag praten ze nog altijd geregeld met elkaar. Cristiano zou Sir Alex nooit willen kwetsen door over te stappen naar de aartsrivaal (Manchester United, red.)."

'Links eerder dreiging dan al-Qaeda'

De grootste aanslag op onze veiligheid en welvaart dreigt vooralsnog niet van terreurorganisatie al-Qaeda te komen, maar van de linkse partijen. Dat stelt CDA-Kamerlid Raymond Knops donderdag.

Hij waarschuwt dat 12 september - de dag van de verkiezingen - wel eens een '11 september' voor de militairen kan worden, verwijzend naar de terreuraanslagen op onder meer New York in 2001. "Afbraak dreigt", stelt de CDA'er.

"Defensie was voor linkse partijen altijd al een melkkoe. Maar in deze tijden van economische crisis zijn alle remmen losgegaan", aldus Knops.

NAM: Sorry voor de aardbevingen

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft woensdagavond excuses aangeboden aan inwoners van Groningen die schade hebben geleden door de recente aardbevingen. Dat heeft een woordvoerder van de NAM donderdag gezegd.

Een aardbeving in het Groningse Loppersum vorige maand leidde tot elfhonderd schademeldingen. NAM-manager Hans Jansen was woensdag in het nabijgelegen Middelstum voor een bijeenkomst met vierhonderd gedupeerden. "We hebben zelf weinig gezegd en vooral naar de mensen geluisterd", zei de woordvoerder.

De NAM gaat de huidige regeling voor schadevergoedingen onder de loep nemen en wil die uitbreiden. Zo kunnen gedupeerden in de toekomst een tweede taxateur aanvragen om een raming van de schade laten maken. "Dat is iets waar mensen specifiek om hadden gevraagd, een contra-expertise", lichtte de woordvoerder toe.

De komende tijd wordt gekeken naar andere manieren om de schadevergoedingsregeling te verbeteren. Binnen enkele weken moet daar meer over bekend worden, aldus de woordvoerder.

'Wilders dreigde PVV te verlaten'

Niet alleen Dion Graus, maar ook Geert Wilders zelf heeft gedreigd om uit de PVV-fractie te stappen. Dat beweert het opgestapte PVV-Kamerlid Marcial Hernandez in zijn boek Geert Wilders Ontmaskerd, van Messias tot Politieke Klaploper. Hij zou zijn dreigement hebben geuit tijdens een van de vele ruzies in fractievergaderingen. Wilders laat aan Novum Nieuws weten dat hij 'niet op al die onzin uit dat boek gaat reageren'.

"Na de zoveelste ruzie en nadat er voor de zoveelste keer stukken waren uitgelekt naar de pers, dreigde Wilders zelfs te stoppen met de Partij voor de Vrijheid", schrijft Hernandez. "Hij zei dat als het zo door zou gaan, dat hij dan weer helemaal van voren af aan met de groep-Wilders zou beginnen." Onduidelijk is wanneer Wilders dit dreigement zou hebben geuit.

Hernandez schrijft ook dat Dion Graus heeft gedreigd om uit de partij te stappen en alleen verder te gaan. Wilders doet ook dit af als 'onzin', maar Jhim van Bemmel, die tevens uit de PVV is gestapt, onderschrijft de bewering van Hernandez. Volgens Van Bemmel maakt Wilders 'een grote fout' door het incident te ontkennen. "Eerlijke PVV'ers zullen wel de waarheid vertellen binnenkort", stelt hij.

Graus zou zichzelf 'Ridder Dionysius' noemen, is volgens Hernandez aartslui en zou tijdens vergaderingen gillend, schuimbekkend en 'als een waanzinnige' op tafels slaan. Toch werd Graus door Wilders voortdurend voorgetrokken. Hij genoot veel privileges en toen Wilders eens terugkwam van een reis uit de Verenigde Staten zou hij als cadeau een knuffel voor Graus hebben meegenomen. "Het kon bijna niet anders of Graus moest over explosief materiaal beschikken waarmee hij Wilders kon chanteren of onder druk kon zetten", schrijft Hernandez, zonder hier overigens bewijs voor aan te dragen.

Volgens Van Bemmel, die over vier weken ook met een boek komt over zijn tijd bij de PVV, beweert dat Graus meerdere malen zei: "Ik heb veel zaken in mijn computer, dat laat ik je nog wel eens zien." Om wat voor zaken het ging is nooit duidelijk geworden.

Hernandez doet in zijn boek meer beweringen die niet worden gestaafd met bewijs. Zo staan er volgens hem mensen op de kandidatenlijst 'die nader onderzoek door de media meer dan waard zijn'. Ook insinueert hij dat Fleur Agema extreemrechtse en antisemitische sympathieën heeft. Verder schrijft Hernandez dat Europarlementariërs Barry Madlener en Laurence Stassen aan de 'vooravond van een oorlog stonden die de PVV-fractie in het Europarlement zou verscheuren' en dat Madlener daarom terug naar Den Haag is gehaald. Wat er precies aan de hand is blijft onopgehelderd.

Hernandez haalt in zijn boek fel uit naar zijn oud-collega's en beschrijft tot in detail alle onderlinge ruzies en bijna-vechtpartijen. Minder uitgebreid staat hij stil bij het incident waarin hij zelf hoofdrolspeler was, namelijk de kopstoot die hij in een Haags café uitdeelde. Hij noemt dit een 'akkefietje', dat vooral qua timing 'erg onfortuinlijk' was, omdat het plaatsvond op de avond dat het gedoog- en regeerakkoord werd gepresenteerd. Hernandez klaagt dat hij vanuit de PVV geen enkele steun ontving in de turbulente tijd die voor hem volgde, maar gaat niet in op de aanleiding van het gevecht, laat staan dat hij van enig berouw blijk geeft.

Halbe Zijlstra (VVD) live op FOK! vrijdag 7 september om 10.15 uur

Vrijdag 7 september zal Halbe Zijlstra van 10.15 uur tot 11.15 uur live op FOK! aanwezig zijn om onze en jullie vragen te beantwoorden. Hij heeft daarvoor tijd vrij gemaakt in deze drukke campagnetijd van de VVD in de aanloop naar de verkiezingen, waarvoor wij hem uiteraard erkentelijk zijn.

Halbe Zijlstra:
"Ik wil er voor zorgen dat mijn zoontje van vier het straks beter heeft dan ik. Daarom wil ik er voor zorgen dat het onderwijs in Nederland nog beter wordt en dat talent beter wordt benut. Dat betekent meer uitdagingen in het onderwijs en meer oog voor verschillen tussen leerlingen.

Ook wil ik dat mijn zoontje geen last heeft van de enorme staatsschuld die sinds de jaren zeventig is opgebouwd. Daarom moet het mes in de overheidsfinanciën en moeten we af van het denkbeeld dat de overheid voor alles verantwoordelijk is. Ik vind dat wij zelf verantwoordelijk zijn voor onze keuzes, behalve als iemand daar echt niet toe in staat is".

Als je er vrijdagochtend aanstaande live bij bent kan je je vraag zelf stellen aan Halbe. Mocht je op dat uur écht niet live op FOK! aanwezig kunnen zijn, kan je ook in dit topic vast je vraag achter laten. De gespreksleider van FOK! zal dan trachten jouw vraag alsnog voor te leggen tijdens het live gesprek.

We hopen op een verhelderende, kritische en pittige discussie!

 VVD'er Halbe Zijlstra wil met D66 regeren (ANP)

Halbe Zijlstra (bron: Novum)

Riot dwong teams Dota te laten vallen

De ontwikkelaar van League of Legends, Riot Games, probeerde pro-teams te dwingen tot het laten vallen van Dota, aldus Sir Scoots manager van pro-gaming team Evil Geniuses.

Tijdens een uitzending van de eSport talkshow 'Live on Three' deed hij deze uitspraak. Evil Geniuses werd benaderd door de League of Legends-ontwikkelaar om een League of Legends-team op te zetten. Alleen moesten ze daarvoor wel het bestaande Dota 2-team laten vallen. Andere teams zoals compLexity en Digintas zijn benaderd en bevestigen het verhaal.

Riot was er snel bij om het gerucht te ontkennen: "Ik weet niet zeker hoe dit gerucht begonnen is, het is niet meer dan dat, een loos gerucht", zegt eSport VP Magnus van Riot.

Volgens Sir Scoots is Riot wel overstag gegaan en mogen pro-teams toch een team hebben bij de concurrent.

League of Legends

'Ruim veertig procent van de kiezers zweeft nog'

Ruim veertig procent van de kiezers (43 procent) weet nog niet op welke partij zij gaan stemmen. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos Synovate, meldt de NOS donderdag. Het aantal zwevende kiezers is daarmee nog net zo groot als voor de start van de campagne.

De laatste weken zijn vooral meer mannen en jongeren gaan twijfelen, blijkt uit het onderzoek. Volgens Ipsos Synovate zorgen het grote aantal tv-debatten en de vele mediaoptredens van de politici ervoor dat meer mensen gaan twijfelen. Ook de veelheid aan partijen draagt bij tot de verwarring, aldus het onderzoeksbureau.

[Vuelta] Bennati boekt ritzege in Valladolid

Daniele Bennati heeft de achttiende etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Italiaan van Radioshack-Nissan bleef na een rit van 204 kilometer de Brit Ben Swift nipt voor in de massasprint. Voor Bennati is het in totaal zijn zevende overwinning in de Vuelta. Dit seizoen had hij echter nog geen enkele koers gewonnen.

John Degenkolb, winnaar van de eerdere vier massasprints, kwam er deze keer niet aan te pas. Omdat zijn ploeggenoot Koen de Kort in de laatste kilometer even de aansluiting verloor, kwam de sterke Duitser niet verder dan de vijfde plaats. Lloyd Mondory finishte als derde. De Kort werd achtste.

Bennati volgt op de erelijst Wouter Weylandt op. De Belg won de rit naar Valladolid in 2008. Vorig jaar kwam Weylandt na een val in de Ronde van Italië om het leven, nadat hij door een ziekte van zijn ploeggenoot Bennati op het laatste moment aan de selectie was toegevoegd.

In de door de gunstige wind razendsnel afgelegde etappe koos de Nederlander Martijn Keizer samen met Luis Angel Mate, Gatis Smukulis, Brent Bookwalter en Gustavo Cesar Veloso voor de aanval. Bookwalter probeerde het nog even alleen, maar werd net als zijn medevluchters met nog tien kilometer te gaan ingerekend.

In de top van het algemeen klassement verandert er niets. Alberto Contador heeft een voorsprong van 1.52 minuten op Alejandro Valverde.

Rayman Jungle Run sprint naar iOS en Android

Wie kent de 'treasure dash'-levels uit Rayman Origins nog? Ubisoft heeft vandaag een Rayman-game aangekondigd die op ongeveer datzelfde concept is gebaseerd: ren als een gek door prachtige levels terwijl je dodelijke dingen ontwijkt.

Aangezien de game voor mobieltjes is gemaakt hoef je niet zelf te rennen, maar slechts die dodelijke dingen te ontwijken. Ondanks dat de game het stijltje van Rayman Origins gebruikt zijn alle levels nieuw. Rayman Jungle Run staat gepland voor 20 september.

Verkooprecord voor smartphone Samsung

Samsung heeft in iets meer dan drie maanden tijd al twintig miljoen exemplaren van zijn jongste smartphone, de Galaxy S III, verkocht. Dat liet het Koreaanse concern donderdag weten.

In juli liet de topman van de mobiele divisie Shin Jong-Kyun al doorschemeren dat de Galaxy S III goed was voor een absoluut verkooprecord. Maar Samsung is nu voor het eerst met officiële verkoopcijfers gekomen. Er zijn van de S III in de eerste honderd dagen na zijn lancering drie keer meer exemplaren van verkocht dan van de vorige kaskraker, de S II.


Verkooprecord voor smartphone Samsung (Foto: Novum)

De ontwikkelaars over Dishonored

Bethesda heeft de eerste ontwikkelaarsvideo van Arkane online gezet, waarin ze praten over de concepten en ontwerpen van de wereld in Dishonored.

In Dishonored ben je een bovennatuurlijke moordenaar op zoek naar wraak. Je hebt speciale mogelijkheden en wapens waarmee je jouw doelwitten op creatieve wijze kunt omleggen. Hierdoor is het ook mogelijk om zelf te kiezen hoe je het spel speelt: ben je liever à la Rambo bezig of sneak je achter je vijanden om ze vanuit de schaduw aan te vallen. Als je wil hoef je zelfs niet te moorden. De uitkomst van een missie ligt geheel aan jouw keuzes.

Dishonored komt 12 oktober uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Nederlanders positiever over EU

Nederlanders zijn iets positiever gaan denken over de Europese Unie. Veertig procent heeft een positief beeld van de EU. Eind vorig jaar was dat 31 procent. Dat blijkt uit donderdag verschenen onderzoek in opdracht van de EU, de zogeheten Eurobarometer.

Een negatief beeld heeft 22 procent. Dat was eind vorig jaar nog 29 procent. Van de ondervraagden is 37 procent neutraal. Nederland ligt met deze cijfers rond het Europese gemiddelde. De minste Europa-liefhebbers zijn te vinden in Groot-Brittannië (22 procent) en de meeste in Bulgarije (61 procent).

Op de vraag of het een goede zaak is dat Nederland bij de EU hoort, geeft zeventig procent een positief antwoord. Alleen in Luxemburg ligt dat percentage hoger. De peiling is in juni uitgevoerd door het bureau TNS Opinion onder ruim 27.000 EU-inwoners.

Het onderzoek biedt geen verklaring voor het positievere gevoel over de EU.

Trials Evolution: Gold Edition voor pc aangekondigd

Ubisoft heeft vandaag Trials Evolution: Gold Edition aangekondigd, een pc-versie van de goed ontvangen Xbox 360-game. De pc-versie krijgt niet alleen alle content van het origineel, maar ook de honderdtwintig tracks, skill games en multiplayer levels van Trials HD.

Ontwikkelaar RedLynx deed voor het laats de pc aan met Trials 2 SE in 2008. Trials Evolution: Gold Edition moet ergens begin 2013 uitkomen.

Mannen vast voor misbruiken tientallen meisjes

Een 22-jarige man uit Brielle is aangehouden voor het seksueel misbruiken van tientallen minderjarige meisjes. Hij had contact met meer dan honderd meisjes, dertig van hen hebben inmiddels aangifte gedaan. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Den Haag donderdag bekendgemaakt. Een tweede verdachte, een 21-jarige man uit Voorburg, had contact met zo'n twintig meisjes.

De verdachte uit Brielle werd al op 6 maart aangehouden en zit sindsdien vast. Hij benaderde de meisjes in de leeftijd van 10 tot 17 jaar via internet met seksueel getinte verzoeken. Hoeveel slachtoffers er precies zijn, is nog onduidelijk. Het onderzoek is nog in volle gang. De meisjes wonen verspreid over het hele land.

De man legde via sociale media contact met zijn slachtoffers. Hij gebruikte meerdere accounts en mailadressen en nam zo verschillende identiteiten aan. Zo zou hij zich onder meer hebben voorgedaan als een meisje.

Wanneer de verdachte het vertrouwen van zijn slachtoffers had gewonnen, haalde hij de meisje over om gedeeltelijk uit de kleren te gaan voor de webcam. Vervolgens chanteerde de man hen met de opgenomen beelden. Als ze niet deden wat hij wilde, zou hij de video's op internet zetten. Het ging volgens justitie in sommige gevallen om 'zeer verregaande seksuele handelingen'.

De politie kwam de Briellenaar op het spoor toen twee meisjes afzonderlijk van elkaar aangifte deden. Na zijn aanhouding werden zijn computers en telefoons in beslag genomen. Daarbij werden vele chats en filmpjes gevonden.

In het onderzoek kwam ook een tweede verdachte, een 21-jarige man uit Voorburg, naar voren. Hij zou ruim twintig meisjes hebben benaderd via internet en vervolgens hebben misbruikt. Hij had zijn slachtoffers onder meer geld aangeboden. Dat leidde tot een ontmoeting met een 15-jarig meisje waarmee hij ook seksuele handelingen verrichtte.

De twee verdachten hadden via internet contact met elkaar over hun slachtoffers. In een aantal gevallen wisselden zij contactgegevens uit.

Oude erfenis: kist met granaten

Een man uit Heerhugowaard is woensdag bij het opruimen van zijn zolder gestuit op verschillende granaten. De granaten zaten in een oude munitiekist die er al tien jaar stond, meldt de politie donderdag.

De kist was van de vader van de bewoner geweest en was na zijn dood bij hem terechtgekomen. Na de ontdekking werd de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ingeschakeld. De bomexperts namen geen enkel risico en namen de kist mee. De granaten werden even later op het strand tot ontploffing gebracht.

Volgens de politie komt het vaker voor dat mensen wapens krijgen bij hun erfenis. Mensen die wapentuig vinden wordt aangeraden om het bij de politie af te geven.

Director's Cut voor Dark Knight Rises

Warner Brothers is van plan de blu-ray release van The Dark Knight Rises uit te breiden met een heuse Director's Cut. Deze versie, die de film over de drie uur aan speeltijd zal tillen, zal meer laten zien van de achtergrond van Bane en bevat meer beelden met Ra's Al Ghul.

Een kostuumontwerper van de film, Lindy Hemming, gaf een tijdje terug in een interview al aan dat er meer materiaal met Bane opgenomen is, waarin te zien is hoe een jongere Bane aan zijn verwondingen komt. Volgens Hemming droeg Bane in deze vroege scènes andere riemen om zijn lichaam te ondersteunen, waarmee ze aangeeft dat het masker niet het enige is dat Bane behoedt tegen de pijn van zijn verwondingen.

Een director's cut voor een Christopher Nolan-film is opvallend, omdat de regisseur erom bekend staat "voor de montage" te filmen, oftewel alleen dat te filmen wat hij ook gaat gebruiken. Deze langere versie zou echter dertig minuten langer duren, maar in hoeverre de berichtgeving betrouwbaar is, moet nog blijken.

De theaterversie van The Dark Knight Rises, die inmiddels niet meer in IMAX te zien is, maar nog wel in normale bioscoopzalen, duurt twee uur en drie kwartier.

Killzone Trilogy aangekondigd

Nederlands trots Guerilla Games heeft Killzone Trilogy aangekondigd, een mooie bundel die de drie console Killzone-games bevat. De originele Killzone krijgt daarbij een nieuw likje HD-verf en trophy-ondersteuning. De bundel moet op 24 oktober uitkomen en heeft een richtprijs van €49,99.

Naast de drie games krijg je ook alle DLC die is uitgekomen voor zowel Killzone 2 en 3. Dat houdt het volgende in:

Killzone 2 Map Pack Bundle:

  • Steel & Titanium Map Pack
  • Flash & Thunder Map Pack
  • Napalm & Cordite Map Pack

Killzone 3 Map Pack Bundle

  • Killzone 3 Steel Rain Map Pack
  • Killzone 3 Retro Map Pack
  • Killzone 3 From The Ashes Map Pack

Vliegtuigdieven onderschept op Bonaire

Op Bonaire zijn woensdag twee mannen van 29 en 32 jaar aangehouden op verdenking van diefstal. Het chartervliegtuig waarmee ze aan waren komen vliegen bleek te zijn gestolen op de Bahama's.

Het vliegtuig was dinsdag gestolen op de Bahama's. De autoriteiten van de Caribische eilandengroep hadden de omringende landen opgeroepen uit te kijken naar het vliegtuig. De marechaussee herkende het vliegtuig op Flamingo International Airport op Bonaire, waarna de verdachten werden aangehouden.

Pro Evolution Soccer 2013 komt 21 september

Het voetbalspel Pro Evolution Soccer 2013 van Konami ligt 21 september in de winkel voor de PlayStation 3, pc en Xbox 360. Daarmee steekt het bedrijf concurrent Electronic Arts de loef af. Pro Evolution Soccer 2013 ligt namelijk een week eerder in de winkel dan het voetbalspel FIFA 13.

De twee voetbalspellen gaan al jaren de concurrentie met elkaar aan. Sinds 2008 is de FIFA-reeks steeds weer de populairste gebleken. Beide partijen zijn van mening dat deze concurrentiestrijd gezond is voor het product dat ze leveren.

Konami heeft nog niet bekendgemaakt wanneer de PSP-, Nintendo Wii-, PlayStation 2- en Nintendo 3DS-versies van het voetbalspel in de winkel liggen. Een Wii U-versie van Pro Evolution Soccer is niet aangekondigd. Van FIFA 13 is wel een versie voor die spelcomputer in de maak.

Lees alvast onze preview hier.


Pro Evolution Soccer 2012 komt 21 september

Mutant Mudds 3DS krijgt gratis DLC

Mutant Mudds, een pittige platformer met pixel-graphics, kwam twee maanden terug uit voor 3DS. Inmiddels heeft de game zijn weg naar de pc  gevonden, die versie kreeg twintig extra levels bovenop alle 3DS-content. 

Ontwikkelaar Renegade Kid heeft inmiddels aangekondigd dat de twintig zogenoemde 'grannie-levels' als gratis DLC beschikbaar zullen worden gesteld op de 3DS eShop. Jools Watshams van Renegade Kid zei tevens dat hij al hun toekomstige games graag op de eShop van zowel 3DS als Wii U ziet verschijnen.

SP gaat 's nachts campagne voeren

De Amsterdamse afdeling van de SP begint donderdagavond aan een campagne van 48 uur. Ook in de nacht gaat de campagnemarathon door. Dan bezoeken kandidaat-Kamerleden en vrijwilligers ziekenhuizen, politieposten, avondwinkels, taxistandplaatsen en snackbars.

Overdag zijn de SP'ers te vinden bij Amsterdamse markten, treinstations en verzorgingshuizen. Ook bellen ze aan bij mensen in Amsterdam-Oost. Bij de politie wordt geklaagd over bureaucratie en tekort aan mankracht en zorgmedewerkers zijn 'helemaal klaar' met de marktwerking, licht campagneleider Malu Lüer toe. De SP wil deze problemen oplossen.

Verder worden debatten georganiseerd en vrijdagmiddag een boottocht door de grachten. Aansluitend zijn er kroegentochten, georganiseerd door de roze werkgroep van de SP en Rood, de jongerenclub van de SP. De campagne voor de Kamerverkiezingen van dinsdag gaat donderdag om 18.00 uur van start.

Ook GroenLinksers zijn 's nachts actief. Lijsttrekker Jolande Sap verricht zaterdagmiddag de aftrap voor het slotoffensief Vier Dagen Wakker. Omringd door kandidaat-Kamerleden, prominente GroenLinksers, campagnemedewerkers en vrijwilligers opent zij in Utrecht het hoofdkwartier waar GroenLinks vier dagen lang 24 uur stemmers gaan informeren en proberen te overtuigen.

De partij plaatst marathonflyeraars bij treinstations, campagnesprekers op pleinen en in parken en vrijwilligers lopen vier dagen en nachten lang het hoofdkwartier in en uit met flyers, affiches, stickers of decors. Kamerleden en prominenten beantwoorden binnenkomende vragen en bel- en mailteams zoeken contact met kiezers.

Alle activiteiten in het hoofdkwartier zijn 24 uur per dag te volgen via groenlinks.nl. De campagne wordt woensdagavond om 21.00 uur afgesloten, als de stembussen zijn gesloten.

Negen jaar cel voor moordpogingen met schaar

Een tbs'er moet negen jaar de gevangenis in voor het neersteken van drie medewerkers van een cellencomplex in Vught met een schaar. De rechtbank in Den Bosch acht een dubbele moordpoging en zware mishandeling bewezen.

De man stak de medewerkers vorig jaar augustus omdat hij weg wilde uit Vught. Hij had al eerder met dodelijk geweld gedreigd als hij niet voor september weg zou zijn. Een cipier en een therapeut werden in de hals gestoken. Een derde slachtoffer werd in zijn hand geraakt. De tbs'er had een schaar te pakken gekregen en hield die open door middel van een touw.

Het Openbaar Ministerie had om een gevangenisstraf van twaalf jaar met tbs gevraagd. Een nieuwe behandeling vond de rechter niet nodig omdat die volgens deskundigen het herhalingsrisico niet verminderd.

[PS] Volledig Oranje podium bij rolstoeltennis

Bij het rolstoeltennis voor vrouwen op de Paralympische Spelen gaan alle medailles naar Nederlandse speelsters. Jiske Griffioen verzekerde zich donderdag van het brons door in de strijd om de derde plaats de Duitse Sabine Ellerbrock met 6-2 en 7-6 te verslaan. Vrijdag maken Esther Vergeer en Aniek van Koot in de finale uit wie er goud gaat winnen.

Ook vier jaar geleden in Beijing was de finale van het rolstoeltennis een Nederlandse aangelegenheid. In China had Nederland zes van de in totaal 22 medailles aan de tennisploeg te danken.

Call Me Maybe grootste zomerhit

Call Me Maybe van Carly Rae Jepsen is uitgeroepen tot de grootste hit van deze zomer in de Verenigde Staten. Het nummer van de 26-jarige Canadese zangeres eindigde boven aan de Song of the Summer-lijst, samengesteld door Billboard, het tijdschrift achter de belangrijkste Amerikaanse hitlijst Billboard Hot 100.

De lijst van zomerhits is gebaseerd op de prestaties van een liedje tussen de Amerikaanse feestdagen Memorial Day en Labor Day, de laatste maandag in mei en de eerste maandag in september. Call Me Maybe, Jepsens debuutsingle, stond negen weken op de eerste plaats in de Billboard Hot 100.

Payphone van Maroon 5 met Wiz Khalifa eindigde op de tweede plaats van de jaarlijks samengestelde lijst. Somebody That I Used to Know van Gotye met Kimbra completeert de top drie.

In Nederland was Call Me Maybe in mei en juni het meest gedraaide nummer op de radio. De single werd meer dan veertigduizend keer verkocht en behaalde daarmee de dubbel platina status.


Gewoon omdat je er geen genoeg van kunt krijgen

Website Telegraaf verspreidt malware

De website van De Telegraaf besmet computers van bezoekers met malware. Dat heeft het Nationaal Cyber Security Centrum van het ministerie van Veiligheid en Justitie woensdag bekendgemaakt. Bezoekers van de website lopen risico als ze donderdag de sportnieuwsbrief van de krant bekijken.

De schadelijke software, Live Security Platinum geheten, is vermomd als virusscanner. Een geïnfecteerde computer begint zogenaamd een virusscan uit te voeren en geeft een lijst van programma's die besmet zouden zijn. Om de computer 'op te schonen' moet een gebruiker vervolgens betalen.

Volgens de waarschuwingsdienst van het ministerie is er nog geen oplossing voor het probleem. Het ministerie raadt wel mensen aan om bijvoorbeeld de standaard veiligheidscontroles uit te voeren bij internetbankieren en een firewall te gebruiken.

Kauwboy is Nederlandse Oscarinzending

De Nederlandse familiefilm Kauwboy van Boudewijn Koole is de Nederlandse inzending voor de Oscars. De film dingt mee in de categorie beste niet-Engelstalige film. Dat laat EYE Film Instituut Nederland donderdagmiddag weten.

De film werd uit 22 aanmeldingen geselecteerd door een jury bestaande uit afgevaardigden van onder meer de Dutch Directors Guild, het Nederlands Film Festival, de Nederlandse Beroepsvereniging van Film- en Televisiemakers, het Nederlands Filmfonds en EYE Film Instituut Nederland.

Regisseur Koole zegt geweldig trots te zijn op de inzending. "Kauwboy reist op het moment over de hele wereld en ik krijg bijna dagelijks mooie reacties. De film raakt mensen diep. De vele prijzen over de hele wereld en nu deze selectie, alles bij elkaar is het een grote bevestiging waar ik heel vrolijk van word. Kauwboy maakt een geweldige vlucht."

De film gaat over de 10-jarige Jojo, die op een dag een kauw mee naar huis neemt. Hij houdt hem voor zijn vader verborgen want die heeft soms last van boze buien. Jojo komt klem te zitten tussen de zorg voor de kauw en de loyaliteit tegenover zijn vader. Totdat door hun verborgen verdriet de bom barst.

Kauwboy won eerder al de prijs voor beste debuutfilm en beste jeugdfilm op het Internationale Filmfestival van Berlijn. Ook werd de film bekroond op diverse filmfestivals in Europa en in Tokyo.

Of Kauwboy ook werkelijk tot de vijf genomineerden voor beste niet-Engelstalige film gaat horen, wordt op 15 januari bekendgemaakt. De Oscars worden op 24 februari uitgereikt.

Stalker Carice is gek

De stalker van Carice van Houten is ook in hoger beroep veroordeeld tot een jaar verplichte opname in een psychiatrisch ziekenhuis. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam donderdag bepaald. De rechters vinden de verdachte een gevaar voor zichzelf en anderen.

De Groningse Johannes K. viel de actrice twee jaar geleden een aantal maanden lastig. De man regelde onder meer een burgerlijk huwelijk voor hem en Van Houten.

Zowel het Openbaar Ministerie als K. ging eerder in hoger beroep. Het OM vond dat alleen een 'langdurige, daadwerkelijke behandeling' kan helpen en eiste tbs met dwangverpleging. K.'s advocaat pleitte voor ontslag van rechtsvervolging.

De 36-jarige Van Houten liet eerder aan het OM weten nog steeds last te hebben van K.'s acties. Hij stopte bijvoorbeeld voorwerpen als condooms, tandpasta en stroopwafels in haar brievenbus. De actrice zei dat ze nog steeds bang is en bijvoorbeeld geen signeersessies meer durft te geven.

CDA heeft nog altijd meeste burgemeesters

Het CDA levert nog altijd veruit de meeste burgemeesters. Van de 362 burgemeesters zijn er 127 van CDA-huize, ruim 35 procent. Dat blijkt uit een overzicht dat het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag heeft gepubliceerd.

De VVD is nummer twee met 93 burgemeesters. De PvdA volgt met 89. D66 levert 23 burgemeesters, de ChristenUnie tien, GroenLinks acht, de SGP zeven. Vier burgemeesters horen bij een andere partij en er is één partijloze burgervader. De SP levert geen enkele burgemeester.

Uit het overzicht blijkt verder dat het CDA vooral in kleinere gemeenten zit en de PvdA in grotere: de 127 CDA-burgemeesters zwaaien de scepter over ruim vier miljoen inwoners, terwijl de 89 PvdA'ers samen ruim 5,5 miljoen Nederlanders onder hun hoede hebben.

In de Tweede Kamer is het zetelaantal van het CDA de afgelopen jaren hard achteruitgegaan: van 41 in 2006 naar 21 nu. Afgaand op de peilingen boekt het CDA volgende week bij de verkiezingen opnieuw verlies.

Nederland telde op 1 januari 415 gemeenten. De waarnemend burgemeesters zijn in het overzicht van Binnenlandse Zaken niet meegeteld.

Werkweek mogelijk langer

De werkweek wordt in de toekomst mogelijk langer. Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) ziet een langere werkweek als een mogelijke oplossing voor de verwachte krapte op de arbeidsmarkt en de duurder wordende verzorgingsstaat. Hij heeft de Sociaal-Economische Raad (SER) gevraagd zich hierover te buigen.

Kamp stelde de vraag donderdag bij de installatie van de nieuwe SER-voorzitter Wiebe Draijer. In Nederland is de lengte van de werkweek niet wettelijk vastgelegd, maar spreken de sociale partners deze af. Gemiddeld werkt een Nederlander iets minder dan 35 uur per week. Onder meer de partij van Draijer, D66, pleitte al voor een veertigurige werkweek om zo de welvaartstaat te kunnen behouden.

Naast de verlenging van de werkweek heeft Kamp over nog acht onderwerpen advies gevraagd, waaronder de gevolgen van de vergrijzing voor de staatsfinanciën, achterstandsleerlingen en de toekomst van de financiële sector.

De 46-jarige Draijer heeft bij de SER Alexander Rinnooy Kan opgevolgd. In een afscheidsinterview dit voorjaar stelde Rinnooy Kan dat het kabinet de SER vaker moet inzetten. De raad kan volgens hem een rol spelen bij het soepeler invoeren van wetten.

In de SER zitten naast leden die door de kroon worden benoemd, onder wie de voorzitter, vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers.


Kamp overweegt langere werkweek (Foto: Novum)

Sagna twijfelt aan transferbeleid Arsenal

Bacary Sagna heeft openlijk vraagtekens gezet bij het transferbeleid van Arsenal. Voor de rechtsachter van de Londense club kwam vooral het vertrek van Alexander Song naar Barcelona als een verrassing.

"Robins vertrek had ik nog wel verwacht," zegt de Fransman over het vertrek van Van Persie naar Manchester United "Maar Alex kwam als een verrassing. Hij is 24 en had nog een contract voor drie jaar."

Song en Van Persie vertrokken dit jaar, terwijl vorig jaar al Cesc Fabregas, Samir Nasri en Gael Clichy hun biezen pakten bij de Gunners.

"Als je de beste spelers van afgelopen seizoen ziet vertrekken, ga je jezelf dingen afvragen. Op straat komen fans soms naar me toe. Ik snap hun frustraties," aldus de 29-jarige speler.

Afgelopen seizoen zag hij zijn oud-ploeggenoten Nasri en Clichy de Premier League winnen. "Ik zag Gael en Samir de trofee optillen. Dat wil ik ook."

Bacary herstelt momenteel van een gebroken been. Zijn eigen contract bij Arsenal loopt tot 2014. Tot nu toe heeft nog niemand van de club met hem gesproken over verlenging.

PvdA wil bedrijven technische studies laten betalen

Bedrijven in sectoren met een tekort aan personeel moeten vaker studiebeurzen beschikbaar stellen. Dat stelt de PvdA in een donderdag gepresenteerd plan dat is bedoeld om het technisch onderwijs te versterken.

"Er is een groot tekort aan technisch geschoolde mensen, zowel van het mbo als van het hbo en de universiteit", zegt PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem. Hij vindt daarom dat de politiek niet langer terughoudend moet zijn als bedrijven de studie willen betalen van techniekstudenten. Ook moet er een techniekfonds komen waaruit dure, maar noodzakelijke apparatuur voor onderwijsinstellingen kan worden betaald.

De PvdA wil verder meer mogelijkheden voor bedrijven om zelf mensen op te leiden, in samenwerking met bijvoorbeeld roc's. Ook moeten er betere afspraken worden gemaakt met het bedrijfsleven over voldoende goede stageplaatsen.

Thuiswinkel.org royeert 22 webwinkels

Ruim twintig webwinkels mogen niet langer op hun website vermelden dat zij voldoen aan de Thuiswinkel Waarborg. Brancheorganisatie Thuiswinkel.org kondigde donderdag aan 22 webwinkels van de ledenlijst af te halen omdat zij niet voldoen aan de wet-en regelgeving of aan de gedragsregels van de vereniging.

De organisatie maakte niet bekend om welke webwinkels het gaat. In totaal zijn er nog 1656 webwinkels die het met de Consumentenbond ontwikkelde certificaat wel mogen voeren.

Sinds 2009 certificeert een onafhankelijke stichting de leden van thuiswinkel.org. Sindsdien is het keurmerk verplicht voor leden. Vorig jaar werden 36 leden van de lijst gehaald omdat zij niet voldeden aan de regels, een jaar eerder waren dat er 27.


Thuiswinkel.org royeert 22 webwinkels (Foto: Novum)

Apple eist weer eens een verkoopverbod

Dat Apple nogal een hekel heeft aan concurrenten die het beter en goedkoper doen dan zijzelf is geen geheim. Dat ze die concurrentie liefst uit de markt procederen ook niet. Ondanks het verloren kort geding tegen Samsung vorig jaar eist Apple nu dus via drie bodemprocedures alsnog een verkoopverbod op alle Galaxy smartphones en tablets, inclusief de Galaxy S3.

Apple schermt met een patent op het toelaten of blokkeren van 'multitouch' op verschillende elementen van de gebruikersinterface. Besturingssysteem Android zou hierop inbreuk maken, vindt Apple. Vorig jaar oordeelde de rechtbank in Den Haag dat Samsung en Android geen inbreuk maakten op dit patent.

Vrijdag dient de eerste bodemprocedure, die op het multitouch patent. Op 28 september volgt die van een manier om door een fotogalerij te scrollen (ja, echt) en uiteindelijk volgt er nog een bodemprocedure over modelrecht. Apple vindt dat zij het alleenrecht heeft op de rechthoekige vorm van iPad's en iPhone's. Samsung zou hierop inbreuk maken.

In de VS werd Samsung onlangs nog door een jury van leken veroordeeld tot het betalen van 1 miljard dollar aan Apple. In Nederland zijn softwarepatenten echter niet mogelijk en zal een gespecialiseerde rechtbank uitspraak doen.


foto: 9gag

Museeuw: "Dopinggebruik was heel gewoon"

Johan Museeuw heeft toegegeven dat hij in vrijwel zijn hele wielerloopbaan doping heeft gebruikt. De Belg gaf al toe dat hij dit in de nadagen van zijn carrière had gedaan, maar vandaag zei hij dat in de jaren tachtig en negentig het gebruik van verboden middelen in het wielrennen heel normaal was.

"Misschien zullen veel mensen me kwalijk nemen dat ik de stilte doorbreek, maar het móét: doping nemen hoorde er destijds voor nagenoeg iedereen gewoon bij." Museeuw hoopt dat meer van zijn oud-collega's uit de kast komen op het gebied van dopinggebruik. "We moeten breken met de hypocrisie. De enige manier om uit die moordende spiraal te komen is een afrekening met de voortdurende ontkenning, het stilzwijgen dat ons maar blijft achtervolgen. Iedereen wist het van elkaar maar er werd met geen woord over doping gerept."

Momenteel speelt in het wielrennen het dopinggebeuren rond de voormalige US Postalploeg waarbij al vele renners toegegeven hebben verboden middelen te hebben gebruikt. Ook hun toenmalige kopman Lance Armstrong is schuldig bevonden, maar de zevenvoudig Tourwinnaar ontkent nog altijd. Museeuw hoopt dat de zaak een keerpunt voor de sport kan betekenen. "Als dat de aanzet mag zijn om af te rekenen met de epo-jaren en alles wat er toen gebeurde, dan is dit gedoe toch nog ergens goed voor geweest."

Museeuw won in zijn loopbaan drie keer de Ronde van Vlaanderen en driemaal Parijs-Roubaix. Verder won hij de Amstel Gold Race, Parijs-Tours en werd hij in 1996 wereldkampioen. Op zijn erelijst prijken tal van eendagswedstrijden. De Leeuw van Vlaanderen hoopt dat met zijn bekentenissen de wielersport een schonere toekomst tegemoet kan gaan. "Daar ben ik zeker van. Maar de omerta van vroeger belet dat er met een schone lei kan worden begonnen."

DreamWorks-baas krijgt humanitaire Oscar

Jeffrey Katzenberg is door de Academy of Motion Picture Arts and Sciences onderscheiden met de Jean Hersholt Humanitarian Award. Dat maakte de organisatie achter de Oscars donderdag bekend.

De prijs is onderdeel van de jaarlijks uitgereikte Governor Awards, voor een uitzonderlijke levenslange bijdrage aan de filmkunsten en de Academy. De 61-jarige topman van animatiestudio Dreamworks zet zich ook in voor onder meer het Simon Wiesenthal Center, onderwijs, aidspreventie en onderzoek naar de ziekte van Parkinson.

Andere ontvangers van een Governor Award zijn documentairemaker D.A. Pennebaker, film- en tv-maker George Stevens jr. en stuntman Hal Needham. De winnaars krijgen de onderscheiding, het bekende gouden Oscarbeeldje, tijdens het jaarlijkse Governors Awards-diner, dat dit jaar op 1 december plaatsvindt in Los Angeles.


Dreamworks-baas krijgt humanitaire Oscar (Foto: Novum)

Petitie Pussy Riot overhandigd aan ambassade

Een petitie voor de Russische vrouwenpunkband Pussy Riot die werd ondertekend door 63 duizend mensen is donderdagochtend overhandigd aan de Russische ambassade in Den Haag. Bij de overhandiging waren tientallen mensen aanwezig, meldt een woordvoerder van Amnesty International.

De handtekeningen werden aangeboden door onder anderen Eduard Nazarski, de directeur van Amnesty International Nederland en Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg. Ook 3fm-dj Roosmarijn Reijmer was van de partij. De handtekeningenactie voor de vrouwen, die vorige maand op de eerste dag van Lowlands werden veroordeeld tot twee jaar in een strafkamp, begon op het festival.

De drie actievoerders, die met de petitie oproepen tot de vrijlating van de vrouwen, waren een uur binnen in de ambassade. "We wilden niet alleen handtekeningen overhandigen, maar onze verontwaardiging duiden", zegt Nazarski. "We hebben uitgelegd hoe het vonnis op het Nederlandse publiek overkomt."

De gezant leek volgens Nazarski weinig overtuigd van de argumenten over de vrijheid van meningsuiting in Rusland, en zei dat Pussy Riot de godsdienstvrijheid heeft aangetast. "Hij was wel onder de indruk van het aantal handtekeningen."

De drie leden van het vijfkoppige Pussy Riot werden veroordeeld voor vandalisme gedreven door religieuze haat voor een protestoptreden in de belangrijkste Russisch-orthodoxe kerk van Moskou. Ze zouden met hun protestnummer, waarin ze zich onder meer uitspraken tegen president Vladimir Poetin, gelovigen hebben beledigd.

"Poetin zal na de petities niet opeens van gedachten veranderen en de vrouwen vrijlaten", zei de zegsman van Amnesty eerder al. De internationale verontwaardiging zou wel effect hebben. "De advocaten van Pussy Riot zeggen dat de aandacht ervoor heeft gezorgd dat ze niet een veel langere straf hebben gekregen."

De twee leden van Pussy Riot die nog op vrij voeten waren, zijn Rusland inmiddels ontvlucht. De drie veroordeelde leden gaan in beroep, al is een datum nog niet bekend. "We gaan door met invloed uitoefenen tot we ons doel hebben bereikt", kondigde Nazarski aan.


Petitie Pussy Riot overhandigd aan ambassade (Foto: Novum)

Angelina Jolie ontkent plagiaat Bosnië-film

Angelina Jolie ontkent dat zij het scenario van haar oorlogsdrama In the Land of Blood and Honey heeft afgekeken van het boek The Soul Shattering van schrijver James J. Braddock. Dat valt te lezen in de rechtszaakdocumenten die het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter donderdag publiceerde.

Braddock klaagde vorig jaar Jolie aan, nog voordat haar regiedebuut verscheen. Hij vond dat haar hoofdpersonage, een onderdrukte Bosnische moslima, wel erg leek op zijn eigen hoofdpersoon.

Daarnaast zou Braddock zakelijke besprekingen hebben gehad met filmproducent Eric Sarkic over het verfilmen van zijn boek. Hij zegt verbijsterd te zijn geweest toen hij hoorde dat Sarkic In the Land of Blood and Honey ging produceren.

De film vertelt het verhaal van de Servische Bosniër Danijel en zijn liefde voor de Bosnische moslima en kunstenares Ajla tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië. De oorlog tussen de twee volkeren heeft een vernietigend effect op hun relatie.

Jolie laat weten dat zij haar vrouwelijke hoofdpersonage heeft gebaseerd op haar eigen ervaringen in Bosnië als ambassadrice van de Verenigde Naties. Ze geeft toe dat haar hoofdpersonage een bediende was in een gebouw dat bezet was door het Servische leger, net als de vrouw in Braddocks boek. Ze benadrukt echter dat haar personage niet continu werd verkracht door Servische soldaten en officiers, iets wat in het boek wel gebeurt.

Met het weerwoord van Jolie gaat de zaak nu naar de verkennende fase. Het kan nog maanden duren voordat bekend wordt of de zaak voor de rechter verschijnt of ongeldig wordt verklaard.


Angelina Jolie ontkent plagiaat Bosnië-film (Foto: Novum)

Leers blijft kinderpardon weigeren

Minister voor Asiel Gerd Leers (CDA) blijft een verblijfsvergunning weigeren aan asielkinderen die in Nederland zijn geworteld. Dat zei Leers donderdag nadat hij een petitie voor een 'kinderpardon' had ontvangen uit handen van GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi.

"Ik heb een groot hart voor die kinderen, maar als je nu een pardon zou geven, leidt dat tot willekeur", zei Leers. "Ik wil niet hebben dat het ene kind wel en het andere kind niet mag blijven." Leers vindt dat asielprocedures korter moeten worden. Mensen krijgen dan sneller duidelijkheid en kunnen dan sneller vertrekken als ze worden afgewezen. Zo wordt voorkomen dat asielkinderen in de toekomst jarenlang in Nederland wonen.

De petitie voor het kinderpardon is ondertekend door 130.000 mensen. De aanleiding voor de petitie was de ophef rondom de Angolese asielzoeker Mauro, die aanvankelijk weg moest, maar uiteindelijk een studievisum kreeg.

PvdA en ChristenUnie hebben een initiatiefwetsvoorstel ingediend dat moet regelen dat gewortelde asielkinderen niet worden uitgezet. Als de ChristenUnie na de verkiezingen wordt uitgenodigd voor onderhandelingen over de vorming van een nieuw kabinet, komt het onderwerp ook aan de formatietafel aan de orde, zegt Kamerlid Joël Voordewind.


Leers blijft kinderpardon weigeren (Foto: Novum)

'The Bourne Legacy toont ware CIA-praktijken'

Regisseur Tony Gilroy zegt dat de beelden over de CIA in zijn nieuwste film The Bourne Legacy heel dicht bij de waarheid liggen. In de actiethriller met Jeremy Renner, Edward Norton en Rachel Weisz is te zien hoe agenten van de Amerikaanse geheime dienst chemische behandelingen ondergaan om hun prestaties te verhogen.

"Al deze dingen staan daadwerkelijk te gebeuren, als ze niet al plaatsvinden", zegt de 55-jarige Gilroy over de vierde film in de Bourne-reeks. De filmmaker staat bekend om zijn grondige kennis van de werkwijze van de geheime diensten van de Verenigde Staten.

In The Bourne Legacy wordt geheim agent Aaron Cross, de rol van Renner, behandeld door biochemicus en topwetenschapper Marta Shearing, vertolkt door Weisz. Het leven van Cross en Shearing komt in gevaar als de CIA het project waarvan ze voor werken stopzet en alle betrokkenen uit de weg wil ruimen.

Volgens Gilroy is de wetenschap zo ver gevorderd dat de wens van overheden om soldaten en andere dienaars te creëren die beter presteren en sneller herstellen in vervulling kan gaan. "Je ziet het al jaren in de sport," zegt hij. "Maar in oorlog heb je geen dopingtests."

Edward Norton speelt kolonel in ruste Eric Byer, de man die de clandestiene klopjacht op Cross en Shearing leidt. Volgens hem heeft Gilroy 'rigoureus en diepgaand' onderzoek gedaan. "Het meeste is gebaseerd op hoe het er in werkelijkheid aan toegaat," aldus de 42-jarige acteur.

Volgens Norton spreekt het hoge waarheidsgehalte van de Bourne-films tot de verbeelding van het publiek, dat net als de filmpersonages wordt gedwongen na te denken over de morele kant van het verhaal. "Ik hou van films die een vraag stellen maar niet beantwoorden", zegt hij. "Het is een uitdaging voor een volwassen publiek om te besluiten of ze het eens zijn met de filosofie van goed en kwaad."

Het Nederlandse publiek kan vanaf donderdag een oordeel vellen, dan gaat The Bourne Legacy in première.


'The Bourne Legacy toont ware CIA-praktijken' (Foto: Novum)

'Michael Clarke Duncan vocht voor zijn leven'

Michael Clarke Duncan heeft tot zijn dood gevochten voor zijn leven. "Dat is een van de dingen waarvan zijn verloofde wil dat mensen dat weten", zegt een goede vriendin van de acteur, die maandag op 54-jarige leeftijd overleed aan een hartaanval.

De acteur lag al weken in het ziekenhuis, hij herstelde nooit helemaal van de hartstilstand waardoor hij 13 juli werd getroffen. "Hij vocht keihard voor zijn leven", vertelt de vriendin aan het Amerikaanse entertainmentprogramma Access Hollywood. "Ik zag dat hij zijn ogen opende toen de Olympische Spelen op tv waren. Er waren momenten dat er hoop was."

Duncan is onder meer bekend van zijn rol als John Coffey in de film The Green Mile. Voor deze rol werd de voormalige beveiliger genomineerd voor een Oscar en een Golden Globe.


'Michael Clarke Duncan vocht voor zijn leven' (Foto: Novum)

PlayStation 2 verdwijnt uit de schappen

De PlayStation 2 is binnenkort niet meer in de winkel te vinden. Sony levert de spelcomputer sinds 'enkele maanden' niet meer in de Benelux. Dat meldt een woordvoerder van Sony Computer Entertainment Benelux donderdag. Hoeveel exemplaren van de PlayStation 2 nog in winkels te vinden zijn, is niet bekend.

Bij verschillende grote winkels, waaronder bol.com, Media Markt en wehkamp.nl, zit de PlayStation 2-spelcomputer niet langer in het assortiment van de webwinkel. Wel verkopen de winkels nog accessoires en games voor de spelcomputer.

De PlayStation 2 kwam twaalf jaar geleden op de markt. De spelcomputer is wereldwijd ruim 160 miljoen keer over de toonbank gegaan.


PlayStation 2 verdwijnt uit het winkelschap 

Chebet verdedigt marathontitel Amsterdam

Wilson Chebet verdedigt op zondag 21 september zijn titel bij de marathon van Amsterdam. De 27-jarige Keniaan zegevierde vorig jaar in een tijd van 2.05,53 uur, net boven het parcoursrecord. Een jaar eerder was hij in Amsterdam al als tweede geëindigd.

Naast Chebet is ook Atsedu Tsegay vastgelegd. Voor de 20-jarige Ethiopiër wordt het zijn debuut op de klassieke afstand. Tsegay heeft met 58,47 minuten een sterk persoonlijk record op de halve marathon achter zijn naam staan.

Stemmen religieuze plicht voor moslims

Stemmen is voor moslims een religieuze plicht. De Nederlandse Moslimraad (NMR) heeft een fatwa van deze strekking uitgevaardigd, zegt woordvoerder Yassin Elforkani donderdag in de Amsterdamse krant Het Parool.

Volgens Elforkani, zelf imam in een moskee in de wijk Slotervaart, zien veel moslims het nut van stemmen niet meer in. De NMR ziet stemmen echter als een plicht, net als bidden en vasten. De imams van de bij de NMR aangesloten moskeeën zullen daarom vrijdag alle bezoekers oproepen te gaan stemmen, desnoods blanco. "Voor stemmen word je beloond na dit leven", zegt Elforkani.

Magny-Cours wil terug op F1-kalender

Magny-Cours zet de plannen om al in 2013 terug te keren op de Formule 1-kalender door. De Franse media melden dat de circuit-directie vorige week een voorstel heeft ingediend bij de Franse autosportfederatie FFSA. Paul Ricard zal volgende week met een voorstel komen.

Volgens RMC gaan de plannen van Magny-Cours en Paul Ricard uit van een race die één keer per twee jaar op Franse bodem gehouden zal gaan worden. Hierbij moet dan met een ander land afgewisseld worden.

Autosportfederatie FIA zal begin volgende maand met de voorlopige kalender voor 2013 komen, dus de Franse plannen lijken kortdag te zijn. L'Équipe weet te melden dat FFSA-baas Nicolas Deschaux aangegeven heeft dat een terugkeer op de kalender alleen kan als Formule 1-baas Bernie Ecclestone overtuigd wordt. Smeekbedes zullen hierbij niet helpen.

Jeugd Zuid-Limburg seksueel ongezond

Jongeren in Zuid-Limburg zijn seksueel ongezond. Dat schrijft omroep L1 op basis van conclusies uit een onderzoek van de GGD. Aan dat onderzoek deden landelijk 8000 jongeren tussen de 12 en 25 jaar mee. Daarvan komen er 3000 uit Zuid-Limburg.

Uit het onderzoek komt naar voren dat jongeren in Zuid-Limburg eerder seksueel actief zijn dan leeftijdsgenoten elders. Het condoomgebruik in de regio ligt lager dan elders. Ook zijn er in Zuid-Limburg meer tienerzwangerschappen.

Een oorzaak voor de resultaten ligt volgens de GGD in het feit dat Zuid-Limburg een sociaal-economisch zwakkere regio is. Dat betekent dat er meer kwetsbare jongeren in de regio wonen.

De GGD wil daarom meer gaan voorlichten. De gezondheidsorganisatie gaat met gemeenten en scholen om de tafel om daar invulling aan te geven. Extra aandacht gaat daarbij uit naar het bereiken van laagopgeleide jongeren, omdat hun seksuele gezondheid volgens het onderzoek het meest te wensen overlaat. Ook ouders zouden hun steentje moeten bijdragen in het geven van betere seksuele voorlichting aan de jeugd.

Zeventien corporaties hebben speculatieve derivaten

Zeventien woningcorporaties hebben gezamenlijk voor 2,4 miljard euro gehandeld in speculatieve derivaten 'die niet passen bij een woningcorporatie'. Dat constateert het Centraal Fonds Volkshuisvestiging (CFV) donderdag na een stresstest.

De derivaten waren bedoeld om te speculeren, terwijl deze financiële producten volgens de toezichthouder alleen gebruikt zouden mogen worden voor het inkapselen van renterisico's. Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) meldde woensdag dat ze deze bepaling per 1 oktober in beleidsregels vastlegt.

Onderzocht werden eind juni de 53 corporaties met derivatencontracten die verplicht zijn bij te storten als de rente daalt. Het CFV bekeek of ze in de problemen zouden komen als de rente met een procent zou dalen.

Voor de stresstest slagen vijf corporaties meer dan in december. Vier corporaties - Portaal, Wooninvest, Triada en Mooiland - halen echter nog steeds een onvoldoende. De eerste twee staan onder verscherpt toezicht omdat zij acute problemen hebben.

In totaal hebben 167 corporaties derivaten ter waarde van 18,5 miljard euro, constateerde de toezichthouder. Ze hebben daarvoor een buffer aangelegd van 1,3 miljard euro, terwijl bij een rentedaling theoretisch 0,9 miljard euro zou moeten worden bijgestort. Het CFV onderwerpt de sector eind dit jaar opnieuw aan een stresstest.

Spies heeft in de nieuwe beleidsregels, die een reactie zijn op het Vestia-debacle, ook vastgelegd dat zij voldoende geld in kas moeten hebben voor een scenario dat de rente twee procent daalt. Daardoor moeten corporaties nog meer geld opzijleggen dat zij niet kunnen gebruiken voor nieuwbouw. Het CFV wil dat corporaties dit meer gaan meewegen in hun koopbesluit.

De minister legt verder vast dat corporaties voortaan bij banken de status van niet-professionele belegger moeten krijgen, zodat de banken meer zorgplicht hebben. Contracten waarbij toezichthouders worden buitengesloten worden verboden.

OESO: eurocrisis trekt wereldeconomie mee

De schuldencrisis in Europa duwt de eurozone in recessie en dat trekt de gehele wereldeconomie naar beneden. Dat constateert de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) donderdag in een rapport.

De OESO voorziet dat zelfs de groei van het economische trekpaard Duitsland aan het vertragen is. De grootste economie van Europa zou aan het einde van het jaar wel eens in een recessie kunnen belanden. De organisatie voorspelt een krimp van een half procent in het derde kwartaal en van 0,8 procent in het vierde kwartaal.

In een toelichting zei hoofdeconoom Pier Carlo Padoan dat hij de recente vooruitgang in Europa om de crisis aan de te pakken 'bemoedigend' vindt. Wel moet er nog meer gebeuren.

Padoan zei 'reikhalzend' uit te kijken naar het nieuws van de Europese Centrale Bank later donderdag. De bank presenteert naar verwachting meer details over het programma om staatsobligaties van landen als Italië en Spanje op te kopen om zo de leenkosten te drukken.

De Verenigde Staten zijn volgens de OESO de enige uitzondering onder de ontwikkelde landen met een sterker wordende groei. Voor het derde en vierde kwartaal voorziet de organisatie dat de Amerikaanse economie met 2 en 2,4 procent groeit door herstel van de woningmarkt en de aanpak van de hoge schuld van het land.

Padoan waarschuwde wel dat de vooruitzichten met grote onzekerheid omgeven zijn, met name door de eurocrisis. "De wereldwijde economie kampt met grote risico's en dat kan de groei verder naar beneden trekken."

Oranje met fitte selectie op laatste training

Bondscoach Louis van Gaal heeft donderdag met een volledig fitte selectie de training van het Nederlands elftal kunnen afwerken. Alle 23 internationals verschenen in Katwijk op het veld. De training is de laatste in aanloop naar de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije, die vrijdagavond in de Amsterdam ArenA wordt gespeeld.

Daryl Janmaat en Luciano Narsingh oefenden op het veld van Quick Boys op voorzetten vanaf de rechterkant, Jetro Willems en Arjen Robben deden dat vanaf links. De kans is groot dat zij vrijdag tegen Turkije alle vier in de basis staan.

De wedstrijd tegen Turkije is voor het Nederlands elftal de eerste in een reeks van tien kwalificatieduels. Dinsdag speelt Oranje uit tegen Hongarije.

Football Manager 13 aangekondigd

SEGA heeft vandaag de nieuwe versie van Football Manager aangekondigd: Football Manager 2013. Deze versie gaat een totaliteit aan 900 nieuwe features brengen. Daarnaast gaan er twee nieuwe opties komen om te spelen: Challenge- en Classic-modus. Football Manager 2013 komt voor de kerst uit.

De Classic-mode van Football Manager is een versimpelde versie van het spel waarbij enkele features overgenomen worden door je assistenten of gewoon helemaal wegvallen. Deze versie is vooral bedoeld voor mensen die vlug een game willen opstarten zonder alle rompslomp eromheen. Daarnaast komt er een Challenge-mode. Hierbij krijgt de speler een taak die uitgevoerd moet worden binnen een beperkte tijd. Football Manager 2013 komt uit op disc maar zal alleen gespeeld kunnen worden via Steam.

Let's make things better: Philips-toren pas volgende week plat

De sloop van het resterende deel van het Philips-gebouw VH in Eindhoven duurt een stuk langer dan gepland. Het gebouw is nog steviger dan gedacht en ligt naar verwachting pas eind volgende week volledig tegen de vlakte, laat slopersbedrijf M. Heezen donderdag weten.

Aanvankelijk ging het bedrijf ervan uit dat de klus van het neerhalen van de liftschacht, die overeind bleef toen het gebouw zaterdag met dynamiet werd opgeblazen, dinsdag geklaard zou zijn. Die verwachting werd echter al snel bijgesteld naar donderdag, en nu zelfs naar volgende week. Een exacte dag durft directeur Thijs Heezen niet te noemen.

De liftschacht bleef overeind omdat in het gebouw meer ijzer en beton is gebruikt dan op de bouwtekeningen te zien is. Het bedrijf gaat de schacht met een 3500 kilo zware sloopkogel te lijf. Volgens Heezen kunnen vanwege de veiligheid van de kraanmachinist steeds maar kleine stukken worden verwijderd.

Het bedrijf overweegt niet om het gebouw op een andere manier neer te halen. "De sloopkogel is de veiligste manier. Het duurt alleen wat langer." Volgens hem levert de vertraging het bedrijf een forse kostenpost op.

'Extreem rechts derde partij van Griekenland'

De crisis lijkt de politieke verhoudingen in Griekenland op scherp te zetten. De extreem rechtse partij Gouden Dageraad zou volgens een representatieve steekproef de derde partij van het land worden met 10,5 procent van de stemmen. Dat schreef het Atheense weekblad To Pontiki donderdag.

Bij de verkiezingen in juni haalden de rechts-extremisten nog 6,9 procent van de stemmen. De drie partijen die na de stembusgang een coalitieregering vormden, hebben ook in de recente peiling nog de meerderheid. De socialisten, conservatieven en de sociaaldemocratische partij Democratisch Links lijden wel allemaal verlies. Voorlopig zijn er geen verkiezingen gepland.

'Extreem rechts derde partij van Griekenland'
'Extreem rechts derde partij van Griekenland' (Foto: ANP)

Quantum-teleportatierecord gebroken

Wetenschappers zijn erin geslaagd een quantumstaat over 143 kilometer te teleporteren. Het oude record stond op 97 kilometer.

Voor deze vorm van teleportatie wordt gebruik gemaakt van een bijzondere, voor veel mensen bizarre eigenschap van quantumdeeltjes, namelijk quantumverstrengeling. Twee gelijktijdig gecreëerde quantumdeeltjes zijn onzichtbaar met elkaar verbonden en ongeacht hun afstand van elkaar zal de staat van de ene direct zichtbaar worden in de andere.

Door hier handig gebruik van te maken is het mogelijk informatie van een quantumdeeltje zonder directe verbinding te teleporteren. Als je immers het quantumdeeltje op locatie A aanpast zal het verstrengelde deeltje op locatie B zich automatisch óók aanpassen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van de universiteit van Wenen.


De basis

Minnie Mouse en Katrien Duck gaan solo

Duckstad-bewoners Minnie Mouse en Katrien Duck hebben sinds donderdag hun eigen tijdschrift. Het blad gaat over de avonturen die de vriendinnen samen beleven.

Het tweemaandelijkse tijdschrift met strips, mode, knutseltips en spelletjes is bedoeld voor meisjes van 6 tot 12 jaar oud. De publicatie van Sanoma Media verschijnt naast de Donald Duck in de schappen. De eerste editie ligt in de winkels voor 3,25 euro.


Eigen blad voor Minnie Mouse en Katrien Duck (Foto: Novum)

Man (21) opgepakt voor ontucht met meisjes

Een 21-jarige man uit Moerdijk is woensdag aangehouden op verdenking van ontucht. Hij zou zich hebben vergrepen aan twee meisjes van 11 en 12 jaar, zegt een woordvoerder van de politie donderdag.

Het eerste voorval zou de man al in 2009 hebben gepleegd. Begin dit jaar ging hij opnieuw in de fout. De man is verhoord en zit nog vast. Of de man meer slachtoffers heeft gemaakt, kon de woordvoerder niet zeggen. Omroep Brabant meldt dat de meisjes zusjes zijn.

OPTA waarschuwt 96 overheidssites om cookiewet

De OPTA heeft 96 van de 121 overheidssites een waarschuwing gegeven omdat zij de 'cookiewet' overtreden. De wet verbiedt het websites om zonder uitdrukkelijke toestemming van de gebruiker - alleen een balkje met 'wij gebruiken cookies' zoals veel sites hebben is niet voldoende - cookies te plaatsen als deze niet strikt noodzakelijk zijn voor de werking van de website.

OPTA vindt dat overheidssites een voorbeeldfunctie vervullen en stuurde een brief naar beheerders van sites die in overtreding zijn. "Andere partijen zullen immers bij een beslissing om bepaalde regels te implementeren in hun afweging meenemen of en hoe de overheid zelf de desbetreffende regels heeft geïmplementeerd", aldus de OPTA in de brief.

In Nederland zijn de regels strenger dan in de rest van Europa, die de Europese richtlijn aanhoudt. In die richtlijn zou een opt-out voldoende zijn, maar in Nederland is een wet aangenomen die een opt-in voorschrijft.

De regels zijn bedoeld om de privacy van de gebruiker te waarborgen, maar een stikte handhaving van de wet zorgt slechts voor irritatie bij gebruikers, die ernstig worden gehinderd in hun internetbeleving. De wet schiet op dat punt dan ook haar doel compleet voorbij.

Spartacus Legends volgend jaar gratis

De actiegame Spartacus Legends wordt begin volgend jaar gratis aangeboden voor Xbox 360 en PlayStation 3. Dat heeft uitgever Ubisoft donderdag bekendgemaakt. Spartacus Legends sluit hiermee aan bij de actiegames Ascend: New Gods en Happy Wars, die eind vorige maand aangekondigd werden als gratis spellen voor Xbox 360.

Spartacus Legends draait om gevechten tussen gladiatoren in een arena. Volgens gamewebsite Eurogamer moeten gamers de gevechten met enig beleid in gaan, want de virtuele dood in het actiespel is definitief.

Gamers kunnen hun virtuele gladiator aankleden met pantsers en voorzien van wapens. Daarbij kan gekozen worden uit meer dan duizend attributen. Het is niet bekend hoe Ubisoft geld wil verdienen met het spel, maar vermoedelijk verkoopt het bedrijf wapens om mee te vechten.


Spartacus Legends volgend jaar gratis 

Assassin's Creed wordt strategiespel

Assassin's Creed Utopia is de naam van een nieuw strategiespel voor iPhone, iPad en Android-apparaten. Gamers moeten in de game een stad stichten en deze laten groeien. Hierbij wordt de rol van de sluipmoordenaars niet vergeten. Dat heeft uitgever Ubisoft donderdag onthuld.

In een interview met de Britse website Eurogamer laat een woordvoerder van het bedrijf weten dat de game niet verbonden wordt met de actiegame Assassin's Creed 3. "Wat betreft de setting en het verhaal sluiten de spellen wel bij elkaar aan, maar ze hebben geen invloed op elkaar."

Het gamebedrijf wil Assassin's Creed Utopia deze winter op de markt brengen. Assassin's Creed 3 is eind oktober verkrijgbaar voor Xbox 360 en PlayStation 3.


Assassin's Creed wordt strategiespel 

'Veiligheidsmaatregelen overheid vaak onzinnig'

De overheid neemt veel te vaak peperdure en onzinnige veiligheidsmaatregelen. Dat vindt hoogleraar besturen van veiligheid aan de Radboud Universiteit Nijmegen Ira Helsloot, die spreekt van een 'heuse veiligheidsindustrie'.

Helsloot betoogt later deze maand in zijn intreerede dat er in Nederland buitensporig veel veiligheidsbeleid wordt gemaakt. Overheid, bestuurders en politie legitimeren dat beleid volgens hem door te verwijzen naar de angst van Nederlanders. Ze nemen ten onrechte aan dat de 'moderne bange burger' niet met onveiligheid zou kunnen omgaan.

Mensen zijn volgens de hoogleraar wel 'narrig', maar niet bang. "Als we mensen in de metro vragen of ze bang zijn voor brand, en of ze vinden dat de overheid daar wat aan moeten doen, dan zullen ze dat beamen", zegt Helsloot. "Maar laten we ze in een rollenspel de afweging tussen risico's en investering in veiligheid maken, dan blijkt dat ze geen extreme veiligheidsmaatregelen voorstaan."

De hoogleraar vindt dat adviseurs vaak alleen naar hun specifieke belang kijken en dat professionals meer aan professionaliteit hechten dan aan effectiviteit. "Er is een heuse veiligheidsindustrie."

Helsloot stelt voor om de ontwerpers van veiligheidscriteria ook te laten betalen voor de uitvoering. "We hebben nu in Nederland de situatie dat gemeenten extreme veiligheidsmaatregelen nemen." Als voorbeeld noemt hij de tunnels langs de A2, waar Rijkswaterstaat moet opdraaien voor de kosten. "Ik ben ervan overtuigd dat 'de bedenker betaalt' tot realistischer en goedkoper veiligheidsbeleid leidt."

Aanzienlijke kans op regenachtige verkiezingsdag

De kans is groot dat kiezers woensdag door de regen naar het stembureau moeten. Volgens weeronline.nl wacht Nederland waarschijnlijk een bewolkte en regenachtige verkiezingsdag.

Een meteoroloog van de weerdienst houdt donderdag nog wel een flinke slag om de arm. "Het is op dit moment nog niet met zekerheid te zeggen wat voor weer het op 12 september wordt. Maar de laatste verwachtingen laten zien dat het hogedrukgebied waar we nu nog mee te maken hebben na het weekend plaatsmaakt voor depressies en storingen."

Uit onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen bleek vorig jaar overigens dat de invloed van slecht weer op de opkomst van Tweede Kamerverkiezingen beperkt is. Bij hevige regen daalt de opkomst een procent. Als de zon volop schijnt gaan er anderhalf procent meer mensen stemmen dan als de zon zich de hele dag niet laat zien.

Bij de laatste de Kamerverkiezingen in juni 2010 kwam ruim 75 procent van de stemgerechtigden naar de stembus. In 2006 was dat nog meer dan tachtig procent.

Vaughters: "Toppers Garmin gebruikten doping"

Tom Danielson, Christian Vande Velde en David Zabriskie, allen rijdend voor Garmin-Sharp, hebben in het verleden doping gebruikt. Dat liet Jonathan Vaughters, manager van de Amerikaanse wielerploeg, weten aan de website Cyclingnews. Vaughters, net als de drie renners oud-ploeggenoot van Lance Armstrong, gaf eerder zelf ook al toe tijdens zijn carrière in de fout te zijn gegaan.

"Vandevelde, Zabriskie en Danielson hebben allemaal duidelijk een verleden", verklapte Vaughters. Over Danielson was hij het meest specifiek. "Tommy gebruikte zuurstofvector doping en boekte daarmee de nodige successen. Maar ook zonder doping heeft hij een geweldig vermogen. Zijn probleem was veel meer om zijn zenuwen in bedwang te houden. Doping had bij hem dezelfde uitwerking als het zetten van een grotere motor in een auto met een platte band."

Danielson eindigde drie keer in de top tien van de Ronde van Spanje en werd in 2011 negende in de Tour de France. Vandevelde deed het met zijn vijfde plaats in 2008 zelfs nog beter in de Tour. Tijdrijder Zabriskie droeg na het winnen van de proloog in 2005 een dag de gele trui. Het is niet bekend in welke periode de drie doping gebruikt zouden hebben. Ze werden nooit betrapt.

Vaughters staat erom bekend voormalig dopingzondaars een tweede kans te bieden. Zo nam hij ook Thomas Dekker en David Millar na het uitzitten van hun schorsing onder zijn hoede.

Alonso: "Ferrari mijn laatste team"

Fernando Alonso heeft benadrukt dat Ferrari het laatste team in de Formule 1 zal zijn waarvoor hij zal racen. De 31-jarige Spanjaard stapte enkele jaren geleden van Renault over naar de Italiaanse renstal en heeft in Maranello nog een contract tot 2016. Hij weet nog niet of hij het zal gaan verlengen.

Alonso sprak met Autosport. "Als ik aan het einde van mijn contract nog steeds gemotiveerd ben, ga ik natuurlijk graag door met racen, al moet dat wel bij Ferrari zijn. Als ik tegen die tijd het gevoel heb dat het tijd is om te stoppen, zal ik daar in het laatste jaar van mijn contract een beslissing over nemen. Daar kan ik nu nog niets over zeggen. Ik weet nog niet hoe ik mij over een paar jaar voel. Er komt natuurlijk een moment dat ik stop maar wanneer die dag is, is nog even afwachten."

De overstap van de wereldkampioen van 2005 en 2006 van Renault naar Ferrari heeft het Italiaanse merk geen windeieren gelegd. Niet alleen kwamen er via Alonso nieuwe sponsoren binnen, maar ook was er sportief succes. De Spanjaard werd in 2010 tweede in de titelstrijd. Dit seizoen leidt Alonso na twaalf races het kampioenschap met een ruime voorsprong op zijn naaste concurrenten.

Pot: "Missen krachtmens Fer en passer Clasie"

Jong Oranje kan zich vrijdagavond plaatsen voor het EK 2013, maar bondscoach Cor Pot moet het tegen Jong Oostenrijk stellen zonder sterkhouders Leroy Fer en Jordy Clasie.

De middenvelders zijn opgeroepen voor het 'grote' Oranje. In de belangrijkste wedstrijd van de kwalificatiereeks moet Pot dus experimenteren op zijn middenveld. "We missen nu het krachtmens Fer en de passer Clasie. Het wordt interessant om te zien hoe hun vervangers het oppakken", zegt de bondscoach tegen het Algemeen Dagblad.

Waarschijnlijk zullen Adam Maher, Marco van Ginkel en Georginio Wijnaldum het middenveld tegen Oostenrijk vormen. "Dat zijn allemaal grote talenten, dus ik heb nog steeds een prima elftal over. Het is misschien wat speels, maar dat maakt niet uit", aldus Pot.

Jong Oranje speelt vrijdagavond tegen de Oostenrijkse leeftijdgenoten. Kwalificatie voor het EK 2013 in Israël staat op het spel.

VVD past campagne niet aan om PvdA

De VVD past de verkiezingscampagne niet aan vanwege de stormachtige opmars van de PvdA in de peilingen. Dat heeft campagneleider Stef Blok donderdag gezegd tijdens een bijeenkomst voor de pers. De VVD blijft een campagne voeren 'op de inhoud'.

"De enorme opkomst van Samsom had niemand verwacht", zei Blok over de lijsttrekker van de PvdA. De VVD richtte haar pijlen de afgelopen weken vooral op de SP van Emile Roemer. De liberalen zullen de ideologische verschillen met de SP, maar ook met de PvdA blijven benoemen. Deze partijen vormen een 'logische tegenpool' met de VVD, zei Blok.

Niettemin zal de PvdA ook niet worden ontzien, omdat er na de verkiezingen misschien mee moet worden geregeerd. "We gaan niet opeens een ongeprofileerde partij worden uit honger naar regeringsmacht." Blok ontwaart wel een mildere opstelling van de PvdA. De partij zegt niet langer dat de VVD de economie kapotbezuinigt. Dat is namelijk niet te onderbouwen, aldus Blok.

De fractieleider van de VVD wilde niet speculeren over mogelijke coalities na de verkiezingen. Maar hij was het met zijn lijsttrekker Mark Rutte eens dat met het CDA 'prima' kan worden samengewerkt. "U heeft nooit iets anders uit mijn mond gehoord."

Aanhouding voor vermeend homogeweld Tilburg

Een 23-jarige man uit Tilburg heeft zich woensdag bij de politie gemeld omdat hij verdacht wordt van de ernstige mishandeling van een 27-jarige homoseksuele man uit Amsterdam tijdens carnaval dit jaar in Tilburg. De politie is nog op zoek naar een 19-jarige verdachte.

De politie heeft dat donderdag bekendgemaakt.

De zaak kreeg veel aandacht omdat het slachtoffer professioneel danser en zanger van beroep is. Hij richtte na de mishandeling een stichting tegen homogeweld op en revalideert nog steeds.

Eis 2 jaar cel en tbs in Zeeuwse zedenzaak

De 60-jarige Joost W. uit Westkapelle die bij de politie bekende 100 jongens van 12 tot 18 jaar te hebben misbruikt, moet als het aan justitie ligt 2 jaar de cel in en tbs met dwangverpleging krijgen. Dat eiste de officier van justitie donderdag voor de rechtbank in Middelburg.

De zaak werd in februari groots naar buiten gebracht door justitie. Uiteindelijk zijn de man 7 feiten aangerekend met 8 verschillende jongens. In ruil voor contant geld, een kratje bier, beltegoed, sigaretten of snacks in de cafetaria pleegde hij ontucht met de jongens.

Eis 2 jaar cel en tbs in Zeeuwse zedenzaak
Eis 2 jaar cel en tbs in Zeeuwse zedenzaak (Foto: ANP)

Dieven 'verhuizen' bankstel uit meubelzaak

Dieven hebben woensdagnacht een bankstel van elfduizend euro gestolen uit een meubelzaak in Heerlen. Om het zware bankstel van zijn plaats te krijgen moeten er minstens vier daders zijn geweest, denkt de Limburgse politie. Het bankstel is zo groot dat ze een vrachtwagentje moeten hebben gebruikt om het prijzige meubelstuk te vervoeren.

De inbrekers kwamen het pand binnen nadat ze een deur aan de achterkant van de zaak aan de Woonboulevard in Heerlen hadden geforceerd. De politie spreekt van een 'comfortabele' inbraak.

Verkopen Vita verviervoudigd in Japan

Verkopen van Sony's Playstation Vita zijn de afgelopen week in Japan omhoog geschoten. Verkocht de Vita eerst 9.751 stuks per week, nu is dat 46.877.

Dit is vooral te danken aan de release van Sega's rythm-spel Hatsune Miku Project Diva F, waarvan er 158.009 exemplaren over de toonbank vlogen. Dit spel staat nu dan ook bovenaan in de multi-platform charts.

Om aan te geven hoe populair Hatsune Miku Project Diva F in Japan is: 3DS-titel Devil Soul Hackers kwam binnen op nummer twee met 73.690 verkochte exemplaren. Dit terwijl er veel meer 3DS'en in omloop zijn dan Vita's in het land van de rijzende zon. Dat zegt een hoop. De verkopen lopen al een tijdje achter en dit soort boosts is precies wat Sony's handheld nodig heeft.

De top drie wordt afgesloten door Senran Kagura Burst (70.690 exemplaren), ook een 3DS-titel. Andere nieuwe binnenkomers waren Neptune V, Aqua Pazza, Sengoku Basara HD, Gundam Age en Rurouni Kenshin.

Hieronder de lijst van 26 augustus tot en met 2 september:

01. Hatsune Miku Project Diva F (Sega, PSV)
02. Devil Summoner Soul Hackers (Atlus, 3DS)
03. Senran Kagura Burst (MAQL, 3DS)
04. New Super Mario Bros. 2 (Nintendo, 3DS)
05. Neptune V (Compile Hearts, PS3)
06. Gundam Age (Namco Bandai, PSP)
07. Aqua Pazza (Aqua Plus, PS3)
08. Sengoku Basara HD Collection (Capcom, PS3)
09. Pokemon Black & White 2 (Pokemon, DS)
10. Rurouni Kenshin (Namco Bandai, PSP)

Tevens de hardwareverkopen over dezelfde periode (en de week ervoor).

Nintendo 3DS: 67.926 (64.921)
PlayStation Vita: 46.877 (9.751)
PlayStation 3: 12.846 (12.243)
PlayStation Portable: 10.918 (10.676)
Wii: 8.038 (8.476)
Xbox 360: 525 (563)
PlayStation 2: 411 (439)
Nintendo DSi: 279 (311)

VVD wil grondwet wijzigen om internationale verdragen

De VVD heeft woensdag een initiatiefwet ingediend waarmee de grondwet wordt gewijzigd. Hiermee willen de liberalen bereiken dat het parlement meer te zeggen krijgt over de reikwijdte van internationale verdragen die Nederland tekent.

Nu moet Nederland die verdragen in hun geheel toepassen, omdat in de grondwet staat dat het internationale recht rechtstreeks doorwerkt. Aangezien internationale verdragen vaak 'heel vaag' zijn geformuleerd, zeggen rechters vaak dat bepaalde besluiten in strijd zijn met het internationale recht, zei fractieleider Stef Blok in een toelichting. Hij kondigde het voorstel al eerder aan.

Voorbeeld is het voorstel van de VVD om migranten niet direct toegang te verschaffen tot de bijstand, maar pas na een aantal jaar. Dit voorstel is tot nu toe afgewezen door de Raad van State omdat het strijdig is met verschillende internationale verdragen.

Door de grondwet te wijzigen kan het parlement voortaan veel preciezer aangeven hoe internationale verdragen moeten worden geïnterpreteerd. De Kamer staat nu buiten spel, zei Blok. Het voorstel brengt de positie van het parlement, de regering en de rechterlijke macht weer in balans, denkt Blok.

Mocht het VVD-voorstel worden aangenomen, dan zal het alleen gelden voor nieuwe verdragen die worden getekend en waarover het parlement zich dan mag uitspreken. Ook is het voorstel niet van toepassing op EU-verdragen. Die worden nog steeds volledig ingevoerd.

Call of Juarez: Gunslinger niet in de winkel

Het schietspel Call of Juarez: Gunslinger wordt begin volgend jaar alleen via online downloadkanalen op de markt gebracht. Dat heeft Ubisoft donderdag bekendgemaakt. In de game stappen spelers in de schoenen van een cowboy en passeren onder meer Billy The Kid en Jesse James de revue.

Met Call of Juarez: Gunslinger grijpt uitgever Ubisoft weer terug op de historische cowboysetting. Het vorig jaar geflopte Call of Juarez: The Cartel draaide, in tegenstelling tot twee eerdere spellen in de reeks, om de drugsoorlog in Mexico.

De nieuwe Call of Juarez is in de maak voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc. Hoeveel het downloadbare spel moet kosten, is nog niet bekendgemaakt.


Call of Juarez: Gunslinger niet in de winkel 

Mists of Pandaria goedgekeurd in China

Het online spel World of Warcraft: Mists of Pandaria is goedgekeurd door het Chinese ministerie van cultuur. Dat schrijft persdienst Reuters. Dit betekent dat de vierde uitbreiding van het online spel zonder problemen in China op de markt kan verschijnen. Wanneer dat moet gebeuren, is nog niet bekend. In Europa ligt de uitbreiding 25 september in de winkel.

De Chinese overheid is niet altijd gemakkelijk geweest met de introductie van nieuwe uitbreidingen voor World of Warcraft. Eind 2009 ontstonden er problemen met de eerste uitbreiding, The Burning Crusade, en later ook met de tweede, Wrath of the Lich King. Het is in China namelijk verboden blote mensen, skeletten en andere 'onzuivere' uitingen in media te verwerken.

Voor het Chinese bedrijf Netease zorgt World of Warcraft voor een flinke stroom inkomsten. Hoewel het bedrijf vorige maand een afname in het aantal speelminuten rapporteerde - in China betalen gamers per uur en niet per maand - denkt Netease dat de komst van Mists of Pandaria het tij zal keren voor de Chinese versie van World of Warcraft. Wereldwijd spelen iets meer dan tien miljoen gamers het online spel.


Mists of Pandaria goedgekeurd in China 

[US Open] S. Williams zonder setverlies naar laatste vier

Serena Williams heeft op overtuigende wijze de halve finale van de US Open bereikt. De winnares van 1999, 2002 en 2008 leverde ook in haar partij tegen Ana Ivanovic geen set in: 6-1 en 6-3. Williams, in New York als vierde geplaatst, gaf dit hele toernooi tot nu toe pas zestien games prijs.

Williams was vooral op haar eigen service ongenaakbaar. Ze won 26 van de 29 punten op haar eerste opslag en werkte de twee breakpoints die ze tegen kreeg achteloos weg. Ivanovic, die voor het eerst sinds haar winst op Roland Garros in 2008 weer eens de laatste acht op een grandslamtoernooi bereikte, moest zich na precies na 58 minuten definitief gewonnen geven.

Sara Errani is voor Williams de laatste horde op weg naar de finale. De verliezend finaliste van Roland Garros won in een Italiaans onderonsje met 6-2 en 6-4 van Roberta Vinci. De andere halve finale gaat tussen Victoria Azarenka (1) en Maria Sharapova (3).


Williams zonder setverlies naar laatste vier (Foto: Novum)

Achttien Nederlandse golfers starten op KLM Open

Er doen achttien Nederlanders mee aan het KLM Open dat vandaag van start is gegaan. De 93e editie van het Nederlandse golftoernooi wordt gespeeld op de Hilversumsche Golf Club waar zondag de winnaar bekend zal worden gemaakt. Er is 1,8 miljoen euro prijzengeld te verdelen. De winnaar krijgt 300.000 euro.

Van de Nederlanders geldt Joost Luiten als favoriet, terwijl ook van Robert-Jan Derksen en oud-winnaar Maarten Lafeber verwacht wordt dat zij op vrijdag de cut halen. Hoogst genoteerde speler is de Duitse oud-winnaar Martin Kaymer die 29e op de rangking staat. Ook drievoudig winnaar Simon Dyson is van de partij. Hij is in Hilversum de titelverdediger na zijn zege vorig seizoen.

Nederlanders willen meer groene stroom

Twee op de drie Nederlanders willen dat over tien jaar de helft van alle energie duurzaam wordt opgewekt. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek door Ipsos Synovate.

De hunkering naar groene stroom is door het hele politieke spectrum terug te vinden. GroenLinks-stemmers zijn het meest enthousiast over duurzame energie, maar ook twee derde van de VVD-stemmers wil dat stroom over tien jaar voor minimaal de helft duurzaam wordt opgewekt. Nederlanders zijn daarmee een stuk ambitieuzer dan het kabinet, dat in 2020 veertien procent van de energie uit duurzame bronnen wil halen.

De onderzoekers hebben echter niet gepeild in hoeverre mensen ook bereid zijn een hogere energierekening te accepteren als gevolg van de switch naar duurzame energie. Uit het onderzoek in in opdracht van energiemaatschappij Eneco blijkt bovendien dat Nederlanders minder enthousiast worden als hen om een concrete bijdrage wordt gevraagd.

Zo overweegt slechts iets meer dan de helft van de 1105 ondervraagden zonnepanelen op zijn dak te laten plaatsen. Als hun vervolgens wordt voorgespiegeld dat het hen tien tot vijftien jaar kost om die investering terug te verdienen, is nog maar 37 procent enthousiast.

Maguire 'te beroemd' voor Life of Pi

Tobey Maguire is wellicht te beroemd geworden voor sommige films. De scènes met de Amerikaanse acteur in Life of Pi zijn uit de film geknipt omdat regisseur Ang Lee ze niet geschikt vond. Bronnen beweren dat Maguire simpelweg te bekend is, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De 37-jarige Maguire, die wereldberoemd werd met zijn drie Spider-Man-films, had in Life of Pi een bijrolletje als schrijver die de hoofdpersoon interviewt. Lee vond de scènes echter niet passen. Het lijkt geen persoonlijke beslissing, aangezien Maguire en Lee elkaar al kennen sinds ze in 1997 The Ice Storm maakten.

Lee blijft vaag over zijn beweegredenen. "Om bij de rest van de cast te passen heb ik gekozen voor acteurs van internationale allure. Ik kijk ernaar uit om in de toekomst weer met Tobey te werken."

Maguire heeft er op zijn beurt geen problemen mee. "Ik sta volledig achter Angs beslissing om een andere richting op te gaan", zegt hij in een verklaring. "Ang heeft veel van de film met mij gedeeld en wat ik zag, was prachtig."

Life of Pi is volgens velen een grote kanshebber bij de Oscars. De film, over een jongen die schipbreuk lijdt en zijn bootje moet delen met een Bengaalse tijger, verschijnt 20 december in de bioscoop.

Tobey Maguire

Verhaal Bussumer op sokken lijkt smoes

Het lijkt erop dat de 24-jarige Bussumer die op zijn sokken thuiskwam zijn vriendin een smoesje heeft verteld. De politie heeft de man naar aanleiding van het incident dinsdagavond uitgebreid verhoord. Tijdens het verhoor bekende de Bussumer dat hij nooit op het bureau is geweest.

De man die zijn vriendin in geuren en kleuren vertelde te zijn mishandeld door vijf Marokkanen, van zijn fiets te zijn getrapt, afgetuigd en vervolgens met geweld te zijn beroofd van zijn fiets, portemonnee, telefoon en schoenen, vertelde tijdens het verhoor een heel ander verhaal dan aan zijn vriendin.

Om het 'drama' compleet te maken, vertelde hij haar ook dat hij op het politiebureau was geweest en dat de politie niets wilde doen en hem zelfs niet thuis wilde brengen. Hierdoor waren zijn voeten helemaal stukgelopen tijdens de tocht van Hilversum naar Bussum.

Ook de rest van het verhaal bleek gaandeweg het verhoor van een behoorlijk minder stoer kaliber. Omdat de man wel vol bleef houden met een mes te zijn bewerkt is hij dinsdagavond alsnog onderzocht door een arts. Deze kon niet met zekerheid vaststellen of zijn verwondingen het gevolg zijn van een misdrijf.

Zijn vriendin, die dermate was geschokt door het verhaal van haar vriend, zocht contact met een krant om te vertellen over dit schandelijke gebeuren. De Bussumer was achteraf niet zo 'blij' met de steunbetuiging van zijn vriendin. De openbaring van zijn smoes leidde landelijk tot grote verontwaardiging en kamervragen door de PVV. Kennelijk was zo veel aandacht voor de stapsmoes niet de bedoeling geweest.

Welke gevolgen deze 'aap uit de mouw' heeft voor de fantasievolle Bussumer op relationeel en strafrechterlijk gebied is nog niet bekend.

Rutte heeft sterke voorkeur voor CDA

VVD-leider Mark Rutte gaat het liefst weer met het CDA in een nieuwe regering zitten. Met die partij heeft de VVD altijd goed samengewerkt, zegt hij in een gesprek met de NOS. "Het is een partij die je er graag bij hebt." Het CDA staat op fors verlies in de peilingen.

Een paarse coalitie van VVD, PvdA en D66 is erg ver weg, zei Rutte woensdagavond al in Nieuwsuur. Daar werd twee jaar geleden weken over onderhandeld, zonder resultaat. Nu de PvdA onder leiding van Diederik Samsom zich volgens Rutte weer tooit in 'rode veren' is de kans op een paarse coalitie volgens hem alleen maar kleiner geworden.

Volgens ChristenUnie-leider Arie Slob is de kans gezien de peilingen groot dat de VVD en de PvdA samen moeten regeren. Hij herhaalde donderdagochtend op Radio 1 dat de ChristenUnie de twee als middenpartij uit elkaars 'wurggreep' kan houden.

"Ik heb mij in toenemende mate zitten ergeren aan de politieke instabiliteit en de toenemende polarisatie." Hij wees erop dat de partijen elkaar onder meer uitmaken voor leugenaar.

"We kunnen ons niet een weken durende formatie permitteren", zei hij. "Er is rust en stabiliteit nodig." Gevraagd of het niet vreemd was dat de ChristenUnie zich als een blauwhelm opstelt om een staakt het vuren tussen de strijdende partijen af te dwingen, zei Slob dat een mooi beeld te vinden.

[PS] Derde medaille zwemmer Deelen

Zwemmer Maurice Deelen heeft woensdag op de Paralympics zijn derde medaille veroverd. De 41-jarige Nederlander snelde in de finale van de 200 meter wisselslag in de klasse SM8 met 2.27,17 minuten naar de derde eindtijd. Deelen hoefde alleen de Brit Oliver Hynd (2.24.63) en de Chinees Jiachao Jang (2.26.62) voor zich te dulden.

Deelen pakte eerder al brons op de 100 meter schoolslag en zilver op de 50 meter vrije slag.

Ook handbikester Laura de Vaan pakte brons. Ze eindigde in de klasse H4 op de tijdrit op de derde plaats. "Ik kwam voor goud. Helaas waren twee anderen beter. Er zat niet meer in, heb alles gedaan wat ik kon, liet nergens iets liggen. Gelukkig heb ik nog een medaille."

De zitvolleybalsters hebben hun halve finale van China verloren. Het werd 25-17, 14-25, 25-13, 16-25 en 11-15. In de strijd om brons neemt Oranje het op tegen Oekraïne waar in de groepsfase van het toernooi nog met 3-1 van verloren werd.

[US Open] Federer uitgeschakeld door Berdych

Roger Federer is er voor het eerst sinds 2003 niet in geslaagd de halve finale van de US Open te bereiken. De nummer één van de wereld werd met 6-7 (1), 4-6, 6-3 en 3-6 verslagen door de als zesde geplaatste Tsjech Tomas Berdych. Federer won het grandslamtoernooi in New York vijf keer.

Federer had door de walk-over in de vorige ronde tegen Mardy Fish maar liefst vier dagen rust gehad, maar dat bleek hem niet goed te zijn bevallen. De Zwitser kwam geen moment in zijn ritme, al knokte hij zich in de derde set wel terug van een 3-1 achterstand. Dat bleek echter uitstel van executie.

De uitschakeling van Federer biedt nieuwe perspectieven voor Andy Murray, die in de finale van Wimbledon nog van de Zwitser verloor. De als derde geplaatste Brit kwam tegen Marin Cilic uit Kroatië terug van een 3-6, 1-5 achterstand om uiteindelijk in vier sets te winnen: 3-6, 7-6 (4), 6-2 en 6-0. In de halve finale speelt Murray tegen Berdych.

Honderden allochtone 'slavinnen' in Amsterdam

In Amsterdam leven honderden allochtone vrouwen die van hun familie het huis niet uit mogen. Vaak betreft het importbruiden of vrouwen die onder dwang zijn getrouwd, zegt het Verwey-Jonker Instituut, zo schrijft NOS Teletekst.

Het gaat in dit onderzoek, verricht in opdracht van de Gemeente Amsterdam, Dienst Wonen, Zorg en Samenleven, om zeker 200 vrouwen die op deze wijze 'gekooid' zijn. De onderzoekers vermoeden echter dat dit nog maar een topje van de ijsberg is. De vrouwen zijn zeer vaak ook nog eens slachtoffer van mishandeling, intimidatie, dwangarbeid en verkrachting binnen het huwelijk.

De onderzoekers hebben gesproken met zes vrouwen die een gevangene van de familie waren. Uit vijftig gesprekken met onder andere de zes 'bevrijde' vrouwen werd duidelijk dat zij zo min mogelijk contact hadden. Als contact met de buitenwereld onvermijdelijk was dan werd er zeer streng gecontroleerd door de man of schoonfamilie dat het contact minimaal bleef.

Wethouder Van der Burg (VVD) vindt dat huisartsen een belangrijke rol kunnen spelen bij het benaderen van de vrouwen. De huisarts is een van de zeer weinigen in het contact met buiten. Volgens Van der Burg wonen veel van deze vrouwen in Nieuw-West en Zuidoost. Het betreft vaak vrouwen uit Marokko, Turkije en Suriname.

FOK! daily: het beste van woensdag

Op zoek naar wat leesstof? Dan is hier speciaal voor jou de FOK! daily. Hier kun je de meest populaire berichten, reviews en columns van gisteren nog even bekijken.
 

De 10 populairste berichten van gisteren


Meest bekeken


De 3 minst populaire berichten van gisteren


Reviews


Specials


Columns


Sport


Games


FOK!tv

Ben & Jerry's klaagt pornobedrijf aan

IJsmaker Ben & Jerry's heeft een Amerikaanse pornoproducent aangeklaagd wegens het vermeende gebruik van de namen van zijn populaire ijssmaken voor een serie seksfilms met de titel Ben & Cherry's.

Volgens Ben & Jerry's, onderdeel van Unilever, gebruikte de Californische pornoproducent Rodax namen van bekende ijssmaken voor de titels van zijn films. Zo werd Boston Cream Pie veranderd in Boston Cream Thighs, Chocolate Fudge Brownie werd Chocolate Fudge Babes en Peanut Butter Cup werd Peanut Butter D-Cups, staat in de klacht. Bovendien zouden de hoesjes van de porno-dvd's veel lijken op de verpakkingen van Ben & Jerry's.

De zaak werd aangespannen bij de rechtbank van New York. Ben & Jerry's wil dat Rodax stopt met het schenden van merkrechten en eist een schadevergoeding.

Ben & Jerry's klaagt pornobedrijf aan
Ben & Jerry's klaagt pornobedrijf aan (Foto: ANP)

De Jager verbaasd over opstelling Rutte

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) vindt dat Nederland wel het uiterste moet doen om de euro te redden. Hij is verbaasd dat premier Mark Rutte (VVD) dat niet vindt. Dat bleek woensdagavond in het tv-programma Wat Kiest Nederland.

Rutte zei dinsdag in het lijsttrekkersdebat in theater Carré 'nee' tegen de stelling dat Nederland het uiterste moet doen. De Jager zou zelf op de groene knop hebben gedrukt. De Jager tekende er wel bij aan dat een 'strenge voorwaarde' is dat andere landen ook tot het uiterste gaan. Hij is het met Rutte eens dat Griekenland de gemaakte afspraken moet nakomen.

Ook De Jager is geen voorstander van een derde steunpakket, maar hij sluit het niet categorisch uit, zoals Rutte. "Garanderen wat in de toekomst gebeurt, is heel lastig." Volgens De Jager komt een derde steunpakket aan de orde als Griekenland niet kan voldoen aan de eisen die zijn verbonden aan het tweede steunpakket.

De Jager neemt Rutte zijn uitspraken niet kwalijk, aangezien het verkiezingstijd is. "Het is best lastig om lijsttrekker te zijn en ook minister-president." De Jager zei verder dat hij er van uit gaat dat Rutte niet doelt op het tweede steunpakket voor Griekenland, dat pas gedeeltelijk is uitbetaald. "Ik ga er van uit dat hij het over nieuw geld heeft."

Een derde corporatiedirecteuren verdient te veel

Zeker een derde van de bestuurders van woningcorporaties verdiende vorig jaar boven de balkenendenorm van 193 duizend euro. Acht directeuren verdienden zelfs meer dan drie ton. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van de Stentor, Het Financieele Dagblad en adviesbureau roAg.

Opvallend is dat van de 83 te veel verdienende bestuurders een kwart een corporatie leidt met minder dan tienduizend woningen. Directeur Thom Assens van Stichting Trudo uit Eindhoven spant de kroon. Hij beheert slechts een bestand van ruim zesduizend woningen, maar strijkt daarvoor jaarlijks liefst 3,7 ton op.

Dat er in de corporatiesector veel teveelverdieners zijn was al bekend. Zo bleek begin dit jaar dat de gevallen topman van Vestia, Erik Staal, een jaarsalaris van een half miljoen euro ontving. De Haagse politiek ageert al langer tegen de topsalarissen bij de woningcorporaties. Het is echter juridisch lastig om lopende arbeidscontracten eenzijdig aan te passen.

Feyenoord vanaf 2018 in nieuw stadion

Feyenoord speelt vanaf 2018 in een nieuw stadion. De Rotterdamse voetbalclub maakte donderdag bekend dat in 2016 wordt begonnen met de bouw van een nieuw onderkomen op Varkenoord, vlakbij De Kuip.

Het nieuwe stadion moet straks plaats bieden aan 63.000 toeschouwers en krijgt een uitschuifbaar dak. De kosten worden geraamd op 300 miljoen euro. Het consortium VolkerWessels is door Feyenoord en de stadiondirectie aangewezen als partner en kreeg de voorkeur boven BAM, dat als plan had om op de plek van de huidige Kuip een stadion te bouwen.

Over het ontwerp van het nieuwe stadion, dat moet komen te staan op de plaats van het huidige trainingscomplex Varkenoord, zijn nog geen beslissingen genomen. De komende twee tot drie maanden wordt eerst bekeken hoe de financiering rond moet komen. Daarna wordt het plan aan de gemeente voorgelegd, die wordt gevraagd bankgaranties te bieden.

Met de bouw van een nieuw stadion hoopt Feyenoord in de toekomst weer finales van de Champions League of de Europa League te mogen huisvesten. Over het lot van de huidige Kuip komt pas in een later stadium duidelijkheid.

"Obama gaat voor economisch herstel zorgen"

De populaire Amerikaanse oud-president Bill Clinton gelooft 'met heel zijn hart' dat Barack Obama degene is die de Amerikaanse economie uit het slop kan trekken. Clinton sprak woensdag op de Democratische Conventie in Charlotte.

In zijn speech, die naast de duizenden aanwezigen in Charlotte door miljoenen mensen op televisie werd gevolgd, nomineerde Clinton Obama officieel als presidentskandidaat voor de Democraten. Donderdagavond zal Obama die nominatie aanvaarden.

Ook hield Clinton, president in de welvarende jaren negentig, een hartstochtelijk pleidooi voor de herverkiezing van Obama. "Als je een je-staat-er-alleen-voor-, een alles-voor-de-winnaar-samenleving wilt, dan moet je de Republikeinen steunen", zei Clinton. "Als je een land wilt met gedeelde voorspoed en gedeelde verantwoordelijkheid, een we-moeten-het-met-z'n-allen-doen-samenleving, dan moet je voor Barack Obama en (vicepresident, red.) Joe Biden stemmen."

De campagnestrategie van de Republikeinen is volgens Clinton simpel: "We hebben hem een rotzooitje nagelaten, hij heeft het nog niet opgeruimd, dus ontsla hem en neem ons terug." Hij zei dat Obama de 'basis heeft gelegd voor een modernere, evenwichtigere economie'. Na de toespraak kwam Obama even het podium op en omhelsden de twee elkaar. De duizenden mensen in de zaal begonnen te juichen.

De keuze voor Clinton als een van de belangrijkste sprekers op de conventie is opvallend, maar logisch. Obama nam het in 2008 in de verkiezingen voor de nominatie van de Democraten op tegen Hillary Clinton, de vrouw van Bill. De twee mannen zijn elkaars tegenpolen: Clinton is extravert, emotioneel en heeft het hart op de tong, terwijl Obama koel, nauwgezet en gereserveerd is. Maar onder Clinton floreerde de economie en er zijn weinig politici die zo populair zijn als de oud-president. Vooral onder blanke mannelijke stemmers, een groep die normaal de voorkeur geeft aan Romney, is Clintons aanzien groot.

Economie is het belangrijkste thema van de Amerikaanse verkiezingen en hoewel Amerikanen Obama over het algemeen aardiger vinden dan Mitt Romney, verwachten veel van hen dat die laatste een betere keuze is als het gaat om het herstel van de Amerikaanse economie.


Clinton: Obama gaat voor economisch herstel zorgen (Foto: Novum)

[Upd] Vier mensen doorzeefd met kogels; meisje verstopt zich

Ten zuiden van het Franse Meer van Annecy, in de bossen bij het dorpje Chevaline, zijn woensdagmiddag de lijken aangetroffen van vier met één of meer vuurwapens vermoorde personen. Ook werd een door kogels zeer zwaar gewond 7- of 8-jarig meisje gevonden.

Ze zweefde tussen leven en dood volgens de plaatselijke autoriteiten. Procureur Eric Maillaud zei dat ze in Grenoble in een ziekenhuis is opgenomen en kans maakt te overleven. Eerder berichtten Franse media dat ze al was overleden. Maillaud geeft donderdag om 14.00 uur een persconferentie in Annecy.

De regionale krant Dauphiné Libéré meldde dat in een auto met Britse nummerborden, een stationwagon van het merk BMW, drie lijken lagen. Een man achter het stuur en twee vrouwen achterin. In de omgeving van de auto lag een doodgeschoten fietser, en vlakbij de auto een zwaargewond meisje.

De omgeving is afgezet voor het onderzoek. De politie heeft ter plaatse geen vuurwapen gevonden maar wel een heleboel patroonhulzen. De auto is inmiddels geïdentificeerd maar de identiteit van de vier doodgeschoten mensen en het meisje nog niet, zeiden bronnen bij de Franse politie woensdagavond.

Drie maanden geleden was er ook macaber nieuws uit de omgeving van het gehucht Chevaline. Toen werden er mensenbotten aangetroffen aan de rand van een bos.

Update 8.19 uur

Rondom middernacht trof de politie in de auto een 4-jarig zwaargewond meisje aan onder de lijken. Ze heeft zich daar zeker 8 uur lang verborgen gehouden. De politie denkt dat ze de man die voorin zat, beschreven als de vader, zeer waarschijnlijk hebben geïdentificeerd. Men gaat er vanuit dat in ieder geval de inzittenden in de auto allemaal leden zijn van een Brits gezin welke vertoefde op een camping aan het meer. Een fietser trof de auto met de lichamen gisteren rond 16:00 aan.

Amanda Bynes voor de rechter na vluchtmisdrijven

Amanda Bynes wordt aangeklaagd wegens doorrijden na een ongeval. De actrice ging er in twee verschillende gevallen vandoor nadat ze een auto had geraakt. Bynes kan een jaar achter de tralies verdwijnen als ze wordt veroordeeld voor beide incidenten.

De 26-jarige actrice ging zowel in april als in augustus de fout in. Wegens een gebrek aan getuigen werd ze in eerste instantie niet vervolgd voor de aanrijding in april, maar omdat ze vorige maand weer een wagen aanreed, werd de oude zaak opnieuw bekeken.

Bynes, die bekend is van films als Hairspray en Easy A, moet op 27 september voor de rechtbank verschijnen.

Bennie Jolink neemt gas terug

Bennie Jolink is van plan om het rustiger aan te gaan doen. De Achterhoeker zegt niet dat er geen cd's of optredens meer komen, maar beschrijft zijn huidige werkzaamheden als zijn 'laatste kunstje'.

"Voortaan bekijken we het van jaar tot jaar", vertelt de 66-jarige zanger van Normaal donderdag in De Telegraaf. "De huidige veldtocht, de theatertoer en de cd zijn dan ook mijn laatste kunstje."

Volgens Jolink is hij lang niet zo productief geweest. "Dit is zelfs mijn creatiefste periode sinds 1967, 1968, toen ik mijn afstudeerwerkstuk Ik Ben maakte."

Op het moment is Normaal onder meer bezig met de voorbereiding van de elfde en laatste theatertoer, die dit najaar plaatsvindt. "Een grote artistieke wens van mij gaat daarmee in vervulling", vertelt de Achterhoeker. "Muziek, beeldende kunst en literatuur komen samen. Ieder liedje krijgt straks z'n eigen schilderij."

De frontman van Normaal zorgde vorige maand voor ophef met een schilderij van Geert Wilders. Toch piekert hij er niet over om het doek, waarop de PVV-voorman wordt geflankeerd door Adolf Hitler en Anders Breivik, weg te halen. "Dan zou het Entartete Kunst zijn, zoals dat in Hitlers Derde Rijk werd genoemd."

'Co-op-gamen maakt minder agressief'

Co-op-gamen is goed voor je: gamers die samen een gewelddadige co-op-game spelen vertonen namelijk minder agressie dan gamers die een competitieve game hebben gespeeld. Dit blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Ohio.

Volgens David Ewoldsen, co-auteur van het onderzoek en professor aan de universiteit van Ohio, wordt bij veel  studies over games en agressie uitgegaan van personen die alleen spelen. Het sociale aspect van samenspel zorgt voor een positieve impuls, zo wijst zijn onderzoek uit. "Het nieuwe onderzoek suggereert dat een gewelddadige game samen met een medespeler spelen voor een andere reactie zorgt."

"Je bent nog steeds erg agressief - je doodt mensen in het spel - maar wanneer je samenwerkt overschrijft dat alle negatieve effecten van extreme agressie", aldus John Velez, een promovendus Communicatie aan de Universiteit van Ohio.

In de studie werden tachtig studenten in groepjes van twee opgedeeld en mochten ze aan de slag met Unreal Tournament 3 (zowel competitief als in co-op). Na het spelen werd een test uitgevoerd waarbij spelers konden samenwerken of elkaar tegen zitten. Hierbij werd ook gemeten hoe agressief de spelers te werk gingen.

Na deze test kon worden aangetoond dat bij de co-op-gamers de agressie was afgenomen. Ook werd er meer samengewerkt dan bij de deelnemers  van de competitieve variant.

Huisartsen kritisch op kosten laatste levensjaar

Bij het bepalen of een patiënt een behandeling krijgt, moet niet alleen worden bekeken of hij er langer door blijft leven. "Wat we zien is dat de zorgkosten in het laatste levensjaar enorm toenemen", zegt voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging Steven van Eijck donderdag in een interview met het AD.

Op de zorg kan volgens hem voor miljarden worden bezuinigd als de behandeling zich in het laatste jaar op pijnbestrijding richt. Als voorbeeld noemt hij een chemotherapie die enkele maanden levensverlenging geeft. "Dat kost vijftigduizend euro, terwijl het de vraag is wat de patiënt er aan heeft."

Ook is het volgens hem de vraag of een 85-jarige nog veel heeft aan een nieuwe heup, aangezien dat gepaard gaat met een langdurige revalidatie. De kwaliteit van het leven moet volgens hem het uitgangspunt worden in plaats van de duur van het leven. Door nieuwe technologie is meer mogelijk, maar de vraag is volgens hem of dat ook altijd moet worden gedaan.

Daar ziet hij een belangrijke rol voor huisartsen. Die kunnen de patiënt wijzen op de mogelijkheid dat een medisch ingrijpen een verslechtering van het leven kan betekenen of dat een operatie aan het hart fataal kan uitpakken. Medisch specialisten zouden vooral kijken naar wat mogelijk is en dat zou tot veel overbehandeling leiden.

Langere termijn voor aanpakken belastingfraudeur

De termijn waarbinnen de Belastingdienst belastingfraudeurs kan aanpakken, wordt verlengd van vijf naar twaalf jaar. Als dan bijvoorbeeld blijkt dat iemand tien jaar geleden inkomsten heeft verzwegen, kan hij er alsnog voor worden aangeslagen, schrijft De Telegraaf donderdag. Nu is het nog zo dat fraudeurs die niet worden opgemerkt vijf jaar na hun overtreding de dans ontspringen.

Belastingplichtigen die zich wel aan de regels houden moeten binnen drie maanden duidelijkheid krijgen over hun aanslag, zegt staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) in de krant. Het moet volgens hem ook mogelijk worden de jaarlijkse aangifte digitaal te wijzigen. Nu kan dat alleen per brief.

De plannen worden verwerkt in een wijziging van de belastingwet.

'OM wil DNA Friezen in Vaatstra-zaak'

Justitie gaat achtduizend Friezen uit het gebied waar Marianne Vaatstra in 1999 werd vermoord vragen dna af te staan. Dat maakt het Openbaar Ministerie donderdagochtend bekend, schrijft De Telegraaf.

Justitie heeft om 11.00 uur een persconferentie over de stand van zaken in het onderzoek aangekondigd, maar doet nog geen mededelingen over wat daar wordt gezegd. In juni liet het OM al weten dat het een grootschalig dna-verwantschaps onderzoek wil uitvoeren.

Toen moest het college van procureurs-generaal, de top van het OM, nog om toestemming worden gevraagd. Ook kondigde het OM aan met de politie te peilen hoe de bevolking over zo'n onderzoek denkt.

Bij het verwantschapsonderzoek wordt bekeken of de mensen die hun dna afstaan toevallig familie van de dader zijn. Eerder is al bekeken of er familieleden van de dader in de dna-databank zitten, maar dat bleek niet het geval.

Uit nieuw dna-onderzoek blijkt volgens De Telegraaf dat de man die de 16-jarige Vaatstra in een weiland nabij het Friese Veenklooster verkrachtte en om het leven bracht zeer waarschijnlijk een man van West-Europese afkomst is.

Het OM nam al aan dat de dader uit de omgeving komt omdat in de tas van Vaatstra een aansteker werd gevonden met daarop dna van de dader. Die aansteker werd destijds in de regio verkocht.

Het onderzoek naar haar dood is een van de omvangrijkste van de afgelopen decennia. Sinds 2007 onderzoekt een speciaal team haar dood met onder meer 3D-technieken. Daarmee werden onder meer een digitale tijdslijn en een driedimensionale scan van de plaats delict gemaakt.

Michael Clarke Duncan maandag herdacht

Michael Clarke Duncan wordt maandag herdacht tijdens een privéceremonie. Dat heeft een woordvoerder van de Green Mile-acteur tegen de Amerikaanse entertainmentsite TMZ gezegd.

Het is nog niet bekend wie de herdenkingsdienst, die wordt geleid door Charles Blake, zal bijwonen. Zondag kunnen andere belangstellenden tussen 9.00 uur en 14.00 uur afscheid nemen van de acteur, die maandagochtend op 54-jarige leeftijd in Los Angeles overleed aan een hartaanval.

FOK! wat een weer...Weinig verandering

Goedemorgen! Ook vandaag is er niet zo veel verandering. Het enige verschil van vandaag met de dag van gisteren is, is dat er wat meer wind staat. Verder is het weerbeeld eigenlijk vergelijkbaar. De wolkenvelden van gisteren zijn vandaag in het noorden wat dikker dan gisteren. Zelfs een beetje regen sluit ik daar niet uit. Verder is het overwegend droog.

Ook de temperatuur zal vrijwel hetzelfde zijn als gisteren. Over het algemeen rond de 19 graden. De 20 graden zal waarschijnlijk alleen in het zuiden mogelijk zijn. De wind zal wel wat nadrukkelijker aanwezig zijn en zal vanuit het noordwesten gaan draaien naar het zuidwesten. Op de Wadden is later op de dag kracht 6 mogelijk. Elders langs de kust zal de wind vrij krachtig zijn, kracht 5. In het binnenland uiteraard wat minder.

Op vrijdag zal er wat meer bewolking zijn, en wat lichte regen is ook niet ondenkbaar. Voor het weekende zijn de verwachtingen nog enigzins onzeker. Wel lijkt het erop dat het vrij warm zal worden. Kom ik morgen op terug.

Zoals verwacht is er inderdaad bijzonder veel neerslag gevallen in het Middelandse Zeegebied. Op Corsica is lokaal 170 mm gevallen. Echter ook op Corsica heeft men invloed van bergen. In het westen van het eiland, in Ajaccio is er maar 8 mm gevallen. Een enorm verschil dus. De Baleraren en tevens ook een deel van de Balkan kreeg van deze depressie een aantal buien over zich heen.

Nederland
Meer weer op FOK!

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Drukte bij bootverhuurEen bootje huren? In Alkmaar zag DJMO dat dat lastig was.


Crowd control in Diablo III

Blizzard heeft in een nieuwe post uitgelegd wat ze van plan zijn met crowd control in de nog te releasen 1.0.5-patch voor Diablo III. Op dit moment worden die skills zwakker gemaakt als je op een moeilijker niveau speelt, maar dat wordt straks wat eerlijker gedaan.

In plaats van stomweg een basisimmuniteit aan monsters te geven wordt er nu gekeken naar hoevaak en hoe snel je desbetreffende spreuken gebruikt. De immuniteit verandert dus met hoe je speelt. Een voorbeeldje:

Een tovenaar gebruikt Frost Nova en bevriest een elite-monster voor drie seconden. Hierdoor krijgt het slachtoffer 30% immuniteit omdat deze per seconde crowd control 10% immuniteit krijgt. Als het ontdooit is krijgt het monster meteen een Horrify van vier seconden van een medespeler. De basis was op dat moment 30% en in plaats van vier seconden wordt het monstertje bang voor 2,8 seconden. En daarbovenop wordt hij 58% immuun door de 28% die Horrify toevoegt aan zijn immuniteit. Stel er zou daarna 5 seconden niets meer gebeuren, dan zakt deze immuniteit met 5x10%: elke seconde dat een monster niet onder invloed is van crowd control zorgt voor een verlaging van de immuniteit. Hij is na die vijf seconden weer terug bij 8%. Elitemonsters krijgen een maximale immuniteit van 65%, zodat ze niet volledig immuun kunnen zijn.

Spammen van crowd control heeft dus geen nut, je moet rustiger je aanvallen doen. Elke crowd control-aanval zorgt dus voor meer immuniteit, maar elke pauze zorgt dat deze weer afneemt. Op deze manier wil Blizzard crowd control weer zinnig maken op de hogere moeilijkheidsgraden in plaats van onbruikbaar omdat monsters er immuun voor kunnen zijn.

Diablo III

Dinobots los in Transformers-DLC

Transformers: Fall of Cybertron-spelers kunnen vanaf 11 september hun multiplayerspelletjes opfleuren met de onderdelen van de Dinobots. De 'Dinobot Destructor Pack' zorgt alleen voor een uiterlijke verandering, gameplaytechnisch spelen ze als alle andere robots.

De DLC geeft je de mogelijkheid om robotonderdelen van de Dinobots, op die van Sludge na, te gebruiken. Grimlock, Snarl, Slug en Swoop en gelijkende robots gaan vast meer gezien worden vanaf de release. Er is nog geen prijs bekend voor de uitbreiding die uitkomt op pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

Op 25 september komt de 'Massive Fury Pack' uit met daarin de Insecticons Hardshell, Kickback en Sharpshot en voor de fans van de tekenfilmserie:  de G1 Optimus Prime skin, de G2 Bruticus skin, de G1 Megatron in wapenvorm en meer oude bekende in nostalgische transformaties.

Fuse heeft een missie

De makers van Fuse, het spel dat eerder bekend was onder de naam Overstrike, hebben een teasertrailer uitgebracht met een missie-briefing in de hoofdrol. Van de vrijheid en blijheid uit de oude Overstrike-trailer is niets meer te merken.

Fuse is een firstperson shooter, met ondersteuning voor vier spelers in co-op. Meer weten we niet, omdat Insomniac heeft aangegeven dat de titel flink op de schop is gegaan. Meer informatie is te verwachten op 12 september, want op hun site is een klok verschenen die aftelt tot die datum. We blijven de site in de gaten houden voor meer informatie.

Canadezen vinden torso

In Canada is woensdag (plaatselijke tijd) een koffer gevonden met daarin een half vergaan menselijk torso. De koffer dreef in het Ontariomeer, aan de kust van Toronto. Dat heeft de Canadese politie bekendgemaakt.

De afgelopen weken zijn verspreid door het land al meer lichaamsdelen gevonden. De meesten daarvan behoorden toe aan de 41-jarige Guang Hua Liu. Haar torso ontbrak tot nu toe. Of de gevonden romp ook daadwerkelijk van haar is, weet de politie niet. Dat moet een autopsie donderdag uitwijzen.

De ex-vriend van Liu is al eerder in verband met de zaak aangehouden.

Canadezen vinden torso in koffer
Canadezen vinden torso in koffer (Foto: ANP)

'Massa vervangen door Hülkenberg of Sutil'

De Duitsers Nico Hülkenberg en Adrian Sutil zouden allebei met Ferrari gesproken hebben over een stoeltje voor volgend jaar. Ferrari zou reeds beslist hebben om niet verder te gaan met Felipe Massa, die al zeven jaar uitkomt voor de Italiaanse renstal.

Hülkenberg rijdt momenteel voor Force India, maar volgens de Duitse krant Bild heeft hij al een overeenkomst met Ferrari getekend. "Ik kan het zowel niet bevestigen als ontkennen", aldus de Duitser tegenover het blad tijdens de Grand Prix van België.

Een mogelijke tweede kandidaat is Sutil, die nog steeds op zoek is naar een stoeltje in de Formule 1. Hij mocht na afgelopen seizoen bij Force India vertrekken, omdat hij Renault-teameigenaar Eric Lux had aangevallen in een nachtclub in Shanghai. "Ferrari is op zoek naar een betrouwbare tweede coureur die regelmatig punten weet te halen. Ik denk dat ik daar geschikt voor ben."

[US Open] Laatste wedstrijd Roddick een feit

Andy Roddick heeft zijn laatste wedstrijd in het professioneel tennis gespeeld. De Amerikaan, die eerder dit toernooi zijn afscheid aankondigde, verloor in de vierde ronde van de US Open in vier sets van de winnaar van 2009, Juan Martin del Potro. In het Arthur Ashe-stadion beleefde hij vervolgens een emotioneel afscheid.

De wedstrijd begon gisteren al, maar werd onderbroken door de regenval in New York. Op dat moment was in de eerste set de tiebreak begonnen, waarin Roddick 1-0 voorstond. Toen de partij vandaag hervat werd, gunde de Amerikaan Del Potro slechts één punt in die tiebreak, waardoor hij de eerste set me 7-6 binnensleepte.

In de tweede set gingen beide spelers helemaal gelijk op naar een nieuwe tiebreak, die ditmaal naar de Argentijn ging met 7-4. Daarna ging het snel bergafwaarts voor Roddick. Hij werd tweemaal gebroken in de derde set, waardoor ook die set naar Del Potro ging; 6-2.

Het leek er toen al sterk op dat Roddicks laatste uur als ATP-speler geslagen had. In de vierde set werd hij in zijn derde opslagbeurt gebroken. Op 5-3 voor de Argentijn kreeg de nummer 22 van de wereld op zijn service een matchpunt tegen, maar die werkte hij nog weg, waarna hij ook de game pakte.

Toen Del Potro de wedstrijd uitserveerde werden de emoties Roddick teveel; op 40-0 liepen de tranen over zijn wangen. Del Potro toonde echter geen medelijden, en met een lovegame serveerde hij de wedstrijd uit.

Na afloop was Roddick ingetogen; hij zei geen woorden te hebben en bedankte het publiek voor de steun die hij tijdens het toernooi ontving. Na afloop kreeg hij een daverend applaus.

Voor Del Potro is het de tweede keer dat hij een speler zijn laatste wedstrijd bezorgt. In 2009 bezorgde hij in Parijs al de afscheidswedstrijd van Marat Safin.

Drugsdealers komen onder werkstraf uit

Elf dealers van softdrugs in Maastricht hebben woensdag boetes gekregen tot 250 euro. Dat liet de rechtbank weten. Het Openbaar Ministerie had om werkstraffen gevraagd, maar daar ging de politierechter niet in mee.

Tijdens een themazitting stond een groep drugsdealers terecht die na de invoering van de wietpas in mei waren betrapt op het dealen van drugs op straat. Justitie wilde dat werkstraffen zouden worden opgelegd, omdat boetes vaak niet als een straf worden ervaren.

Dealers die zes tot dertig gram softdrugs op zak hebben krijgen boetes van vijftig tot 250 euro. Onder de vijf gram geldt een voorwaardelijke boete van vijftig euro. Bij het bepalen van de straf wordt er wel mee rekening gehouden of een verdachte eerder de fout in is gegaan.

Rutte: paars is heel ver weg

VVD-leider Mark Rutte noemt een paarse coalitie 'heel ver weg'. Rutte zei dat woensdag voor de camera van Nieuwsuur. Hij reageerde op de laatste peilingen, waaruit blijkt dat een meerderheidscoalitie van VVD, PvdA en D66 mogelijk is.

Rutte memoreerde dat twee jaar geleden is onderhandeld over 'paars plus'. "Het was toen bij lange na niet mogelijk het eens te worden over een bezuinigingsbedrag, en ook bij veel andere zaken lukte het niet." Sindsdien is het er volgens Rutte niet gemakkelijker op geworden, omdat bij de PvdA de 'rode veren' terug zijn. "De PvdA is weer de ideologische weg op gegaan", zei Rutte.

Volgens de Politieke Barometer van woensdag staan de paarse partijen VVD, PvdA en D66 op 79 zetels. VVD, PvdA en CDA staan op 78 zetels. Door de groei van vooral VVD en PvdA is in de peilingen sinds kort weer een coalitie van drie partijen mogelijk.

Rutte wil tot nu toe niet zeggen welke coalitie zijn voorkeur heeft. Hij heeft alleen gezegd een 'links blok' van PvdA, SP en GroenLinks niet aan een meerderheid te zullen helpen.

[US Open] Wawrinka geeft op tegen Djokovic

Twee Servische tennissers hebben woensdagavond de kwartfinale van de US Open bereikt. Toptienspelers Novak Djokovic en Janko Tipsarevic gingen allebei zonder problemen door. Djokovic (2) zag zijn opponent Stanislas Wawrinka (18) in de derde set opgeven, terwijl Tipsarevic (8) de Duitser Philipp Kohlschreiber (19) in straight sets naar huis stuurde: 6-3, 7-6 (5) en 6-2.

Wawrinka gaf in de derde set geblesseerd op bij een 4-6, 1-6 en 1-3 achterstand. Wat zijn opgave betekent voor het Davis Cupduel met Nederland van eind volgende week is nog niet bekend. Duidelijk was dat Wawrinka van meet af aan niet in goeden doen was. Zo belandde in de eerste set slechts 37 procent van zijn eerste opslag binnen de lijnen.

De ook niet groots serverende en spelende Djokovic profiteerde dankbaar. In het tweede en derde bedrijf had de mondiale nummer twee weinig meer te vrezen. Bij de laatste acht kan Djokovic mogelijk revanche nemen op Juan Martin Del Potro, die op de Olympische Spelen in Londen het brons voor zijn ogen wegkaapte. Del Potro moet dan wel eerst met Andy Roddick zien af te rekenen.

Tipsarevic was in minder dan tweeënhalf uur klaar met Kohlschreiber, die alleen in de tweede set goed weerstand bood. De Duitser moest toen in de tiebreak het onderspit delven. In het eerste bedrijf volstond één break voor Tipsarevic voor setwinst, terwijl de mondiale nummer negen in de derde set twee breaks liet volgen. De Serviër stuit bij de laatste acht op David Ferrer.


Wawrinka geeft op tegen Djokovic, Tipsarevic door (Foto: Novum)

[PS] Eerste dopinggeval in Londen bekend

Het eerste dopinggeval deze Paralympische Spelen in Londen is een feit. De Braziliaanse gewichtheffer Bruno Pinheiro Carra is door de mand gevallen met het middel hydrochloorthiazide.

Dit is een plaspil, maar kan ook dienen als maskeringsmiddel voor spierversterkende middelen. De Brazilaan is dan ook door het Internationaal Paralympisch Comité voor de komende negen maanden geschorst.

Uit eten betalen met groente

De crisis slaat ook hard toe in de wereld van gastronomen en eetgelegenheden. Een Italiaans restaurant in Florence heeft daarom een plan bedacht om klanten die geen geld meer hebben, toch aan tafel te krijgen en te voorzien van heerlijkheden.

Restauranteigenaar Donella Faggioli zei tegen het Italiaanse persbureau ANSA dat vanaf het einde van deze maand gasten met zelf geteelde of gemaakte etenswaren kunnen betalen voor de gerechten uit de traditionele Toscaanse keuken die het restaurant aanbiedt.

Na een reservering kunnen gasten komen eten en afrekenen met hun zelf geteelde groenten, fruit of bijvoorbeeld zelf gerookt vlees. Die worden dan weer in de keuken van het restaurant gebruikt. Het is volgens Faggioli "een manier door de hele moeilijke situatie waarin we leven heen te komen".

Uit eten zonder euro's
Uit eten zonder euro's (Foto: ANP)

Advocaat Assange bevraagt VS over verdenking

De advocaat van WikiLeaks-voorman Julian Assange gaat de Verenigde Staten officieel vragen of er een Amerikaans onderzoek naar zijn cliënt loopt. Baltasar Garzon schrijft het Amerikaanse openbaar ministerie aan en andere instellingen 'waar het denkbaar is dat een dossier over hem is geopend'. Blijkt er inderdaad een onderzoek tegen Assange te zijn ingesteld, dan wil Garzon weten welke verdenking het betreft.

Assange wordt in Zweden verdacht van verkrachting. Om te beletten dat Groot-Brittannië hem uitlevert aan Zweden heeft hij zijn toevlucht gezocht in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Assange vreest dat Zweden hem overdraagt aan de VS. Die zouden hem willen vervolgen voor het publiceren van honderdduizenden geheime diplomatieke memo's.

Julian Assange
Julian Assange (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.