FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Nieuwsarchief
Artikelen van maandag 3 september 2012

Wilders hoopt op einde beveiliging

Geert Wilders 'zegent de dag' dat hij niet meer beveiligd hoeft te worden. Maar hij zal zijn toon nooit matigen of vertrekken uit de politiek vanwege de bedreigingen die hij ontvangt. "Het motiveert me alleen maar meer", zei hij maandag in Wat Kiest Nederland op RTL 4.

De PVV-leider wordt al acht jaar permanent bewaakt. "Je bent je eigen leven kwijt, maar blijkbaar hoort dat erbij", zei Wilders. Hij hoopt ooit weer zonder beveiliging door het leven te kunnen gaan. "Anders word ik wel heel depressief."

Wilders zei dat de beveiliging grote impact heeft op zijn dagelijks leven, maar niet op zijn gemoedstoestand. "Ik drink niet of nauwelijks, met niet meer stemmingswisselingen dan een ander." Het moeilijkste vindt hij dat zijn vrouw een 'zware prijs betaalt'.

Dat Normaal-zanger Bennie Jolink wordt bedreigd nadat hij een schilderij maakte waarop Wilders met Adolf Hitler en Anders Breivik staat afgebeeld, vindt Wilders vreselijk. "Ik vind dat schilderij van hem afschuwelijk, maar hij verdient het niet om bedreigd te worden. Vrijheid van meningsuiting is het belangrijkste dat we hebben."


Wilders hoopt op einde beveiliging (Foto: Novum)

Vrouw zwaargewond bij steekpartij Rotterdam

Bij een steekpartij in Rotterdam is maandagavond een 39-jarige vrouw zwaargewond geraakt. Het slachtoffer is in kritieke toestand naar een ziekenhuis gebracht, laat de politie weten. De dader, de ex-partner van de vrouw, is spoorloos. Hij sloeg na zijn daad op de vlucht.

Het incident gebeurde rond 19.30 uur in een woning aan de Dordtsestraatweg voor de ogen van twee kinderen van 5 en 6 jaar. Zij zijn opgevangen door familieleden. De politie is een zoektocht gestart naar de dader.

Zenit strikt ook Belgische middenvelder Witsel

Zenit Sint-Petersburg heeft maandag toegeslagen op de transfermarkt. Naast de Braziliaanse aanvaller Hulk werd ook de Belg Axel Witsel vastgelegd. Dat meldt de Russische club op zijn website. De 23-jarige middenvelder levert Benfica veertig miljoen euro op. Hij tekent een verbintenis voor vijf seizoenen.

Witsel begon zijn loopbaan bij Standard Luik, waar hij vijf seizoenen in het eerste elftal speelde. Vorig jaar ging hij bij Benfica aan de slag. Door zijn goede prestaties in Lissabon werd de Rode Duivel deze zomer onder meer in verband gebracht met Real Madrid.

Voor Hulk moest Zenit al zo'n vijftig miljoen euro op tafel leggen. De transfermarkt in Rusland sluit pas donderdag.


Zenit strikt ook Belgische middenvelder Witsel (Foto: Novum)

The Expendables 2 weer het populairst

The Expendables 2 is net als vorige week de best bezochte film in de Nederlandse bioscopen. De actiefilm met onder anderen Sylvester Stallone bracht in Nederland tot nu toe ruim 1,7 miljoen euro op.

De top acht van best bezochte bioscoopfilms is ten opzichte van vorige week niet veranderd. The Dark Knight Rises, die tot nu toe in Nederland 6,5 miljoen euro in het laatje bracht, bezet wederom de tweede positie. The Watch staat net als vorige week op de derde plek.

Red Lights, met onder anderen Robert De Niro, is de hoogste nieuwe binnenkomer. De thriller staat in de eerste week op de negende plaats.

Sylvester stallone

PvdA passeert SP in peiling

In de Politieke Barometer is de PvdA de SP gepasseerd. Als er nu verkiezingen zouden zijn krijgt de PvdA volgens Ipsos Synovate dertig zetels, vier meer dan in de peiling van vrijdag. De SP zou op 24 uitkomen, drie minder dan eind vorige week. De VVD blijft de grootste en stijgt van 34 naar 35.

GroenLinks is inmiddels kleiner dan de Partij voor de Dieren. De partij van Jolande Sap verliest een zetel en komt op drie uit, een minder dan de partij van Marianne Thieme. De SGP en 50Plus hebben beiden twee zetels, voor 50Plus betekent dat een zetel winst. De ChristenUnie is van vijf naar vier gezakt.

De PVV verliest ten opzichte van vier dagen geleden twee zetels en komt op achttien uit. D66 blijft op veertien staan. Dat is evenveel als het CDA, dat een zetel wint.

Lara gaat op avontuur in Tomb Raider-video

Tomb Raider is op dit moment speelbaar op PAX 2012 in Seattle, voor vele is dat iets te ver dus daarom valt de gameplay ook te bekijken op YouTube. In de video zien we Lara op avontuur, waarin de game zich aan het begin van het verhaal afspeelt. 

De nieuwe Tomb Raider is een reboot van de franchise en belicht voor het eerst de jonge jaren van Lara Croft. Ze is zwakker dan gamers van haar gewend zijn, waardoor de nadruk van het spel ligt op het overleven van de gevaren in de wildernis. Tomb Raider ligt 5 maart in de winkels voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

Heitinga opgelucht na selectie

Net als voorganger Bert van Marwijk selecteert Louis van Gaal het liefst alleen spelers die bij hun club veelvuldig spelen. John Heitinga werd echter toch geselecteerd.

"Ik heb er wel even aan gedacht ja", vertelt Heitinga aan De Telegraaf. "Voor het eerst. We begonnen tegen Manchester United. De trainer stelde me niet op en we wonnen. Dan is het logisch dat je met hetzelfde elftal blijft spelen en ze wonnen weer. Ik heb alleen een bekerwedstrijd gespeeld."

Everton heeft met Sylvain Distin en vooral Phil Jagielka twee eveneens hoog aangeschreven centrale verdedigers, die voorlopig de voorkeur krijgen dit seizoen. Heitinga is echter de enige andere centrale verdediger in de selectie van manager David Moyes, waardoor zijn kans bij een blessure of schorsing van zijn concurrenten onherroepelijk komt.

Ook Van Gaal zit bij het Nederlands Elftal erg krap in zijn verdedigers, waardoor Heitinga alsnog zeer welkom is bij de selectie.

'Hezbollah kan Israël hard treffen'

De leider van de Libanese Hezbollah zegt dat zijn groep Israël in een eventuele oorlog zware schade kan toebrengen. Hezbollah beschikt over raketten die doelen in heel Israël kunnen treffen, zei sjeik Hassan Nasrallah maandag in een interview met de Libanese zender Al-Mayadeen TV.

Hezbollah heeft geen chemische of nucleaire wapens, 'maar er zijn doelen in Israël die als ze geraakt worden hetzelfde resultaat opleveren', zei Nasrallah, waarschijnlijk doelend op Israëlische kernreactoren.

Israël en Hezbollah voerden in de zomer van 2006 een maand lang oorlog, zonder dat daar een duidelijke winnaar uit naar voren kwam. Ongeveer twaalfhonderd Libanezen en 160 Israëliërs kwamen om het leven. Tijdens de oorlog schoot Hezbollah bijna vierduizend raketten naar Israël af en aangenomen wordt dat de groep zijn arsenaal nadien heeft versterkt.

[JL] Uitslag Excelsior - Fortuna Sittard

Excelsior heeft zijn tweede overwinning van dit seizoen in de Jupiler League geboekt. De Rotterdammers waren maandag in eigen huis met 3-0 te sterk voor Fortuna Sittard. Debutant Elvis Manu had een belangrijk aandeel in de zege.

De Feyenoord-huurling stelde al na vijf minuten Daan Blij in staat om de score te openen. In de 63e minuut was hij zelf trefzeker door via Fortuna-speler Timothy Dreesen raak te schieten. Invaller Niels Vorthoren zorgde kort voor tijd voor het slotakkoord.

Excelsior heeft na vier duels zes punten. Daarmee staan de Kralingers op de negende plaats. Fortuna bezet met vier punten de dertiende plek.

Lotus: Geen dubbel DRS op Monza

Het Formule 1-team Lotus heeft laten weten dat het op Monza geen gebruik zal maken van de dubbele variant van het Drag Reduction System. De reden hiervoor is dat er met erg weinig vleugel wordt geracet, waardoor het voordeel zeer gering is.

Lotus wilde in België met dubbel DRS racen, maar besloot het systeem van de auto's te halen, omdat de vrijdagtrainingen verregend waren. Op Monza zou er mee geracet kunnen worden, ware het niet dat de snelheden op dit circuit erg hoog liggen en de coureurs daarom met erg weinig vleugel rijden. Daarom heeft het DRS in Italië maar een beperkte meerwaarde.

Knapen wil landen uit euro kunnen zetten

Staatssecretaris van Europese Zaken Ben Knapen (CDA) wil dat in het nieuwe Europese verdrag de mogelijkheid wordt opgenomen om landen uit de eurozone te zetten. Dat zei Knapen maandag tegen de NOS. De EU-lidstaten besloten in december dat er een nieuw verdrag komt om de economische samenwerking in de eurozone te versterken.

Volgens een ontwerpversie van het verdrag krijgt het Europese Hof van Justitie de mogelijkheid landen die de begrotingsafspraken schenden te beboeten. Maar dat is dus niet genoeg voor Knapen, die hoopt dat de eurozone met de uitzettingsclausule 'meer slagkracht' krijgt.

In oktober komt de voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy, met een nieuw verdragsvoorstel. Op dit moment kunnen landen als Griekenland alleen zelf besluiten uit de euro te stappen.


Knapen wil landen uit euro kunnen zetten (Foto: Novum)

E-mails Breivik gepubliceerd

Een Noorse journalist heeft een reeks e-mails van Anders Behring Breivik naar buiten gebracht in een nieuw boek. De rechts-extremistische massamoordenaar schreef de berichten voor zijn terreuraanslagen in Oslo en op het eiland Utøya. Journalist Kjetil Stormark presenteerde het boek met de mails maandag, meldt het Noorse persbureau NTB.

Stormark kreeg zes dagen na de aanslagen van 22 juli ongeveer zevenduizend e-mails van hackers, die hadden ingebroken bij aantal e-mailaccounts van de 33-jarige extremist. Volgens Stormark kan het boek inzicht geven in hoe Breivik communiceerde en te werk ging. Zijn advocaten vinden dat met de publicatie de privacy geschonden wordt.

Beivik pleegde op 22 juli vorig jaar een bomaanslag in het regeringscentrum in de Noorse hoofdstad en richtte kort daarna een bloedbad aan in een jeugdkamp van de regerende Arbeiderspartij op het eilandje Utøya. Hij zei zo Noorwegen te hebben willen beschermen tegen de sociaaldemocratische partij, die het land zou hebben verraden. In totaal vonden 77 mensen de dood, het merendeel tieners.

De massamoordenaar werd eind augustus door de rechtbank in Oslo toerekeningsvatbaar verklaard en veroordeeld tot 21 jaar gevangenisstraf voor terrorisme en moord met voorbedachten rade. Zijn straf kan onbeperkt worden verlengd zolang hij als gevaarlijk wordt beschouwd.

Aangifte doen kan straks overal

Aangifte doen van een misdrijf hoeft binnenkort niet meer bij een politiebureau in de plaats waar het delict heeft plaatsgevonden, maar kan in heel Nederland. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maandag gezegd.

"Iemand die er in Amsterdam achter komt dat zijn portemonnee tijdens een weekendje Maastricht is gerold, moet in Amsterdam aangifte kunnen doen. En niet helemaal terug hoeven naar het zuiden des lands", zei Opstelten in een toespraak bij de opening van het academisch jaar van de Politieacedemie in Apeldoorn.

Na de invoering van de nationale politie op 1 januari wordt het aangifteproces overal hetzelfde. Nu zijn er nog grote verschillen tussen de 25 korpsen. Afhankelijk van het type misdrijf kan straks via internet, telefonisch, aan huis of op het bureau aangifte worden gedaan.

Opstelten belooft verder een 'aangiftevolgsysteem', waarmee mensen kunnen nagaan wat de politie met hun aangifte heeft gedaan.

Marine Tunesië schiet Egyptische vissers dood

Een schip van de Tunesische marine heeft Egyptische vissers beschoten die illegaal in Tunesische wateren aan het vissen waren. Twee werden gedood en twee raakten gewond. Het Tunesische ministerie van defensie heeft dit maandag bekendgemaakt.

Het incident deed zich zondag voor bij de Kerkennah-eilanden. De Egyptenaren voerden 'gevaarlijke manoeuvres' uit en wilden niet stoppen, waarna het Tunesische schip het vuur opende, aldus de Tunesische verklaring. De autoriteiten zeggen daarin dat Egypte al meermalen is gewaarschuwd dat er een eind moet komen aan de 'infiltratie' van Egyptische vissers in Tunesische wateren.

Nederlanders gewond bij busongeluk Zuid-Afrika

Bij een busongeluk in Zuid-Afrika zijn maandagmiddag Nederlandse toeristen gewond geraakt. Een schoolbus met kinderen botste op een bus met toeristen op de N3 in de centrale provincie Vrijstaat, meldt ER24, het nationale netwerk voor medische zorg.

De bus die de kinderen van Durban naar Johannesburg bracht boorde zich in de daarvoor rijdende toeristenbus die daardoor kantelde. Volgens de hulpverleners is de schade aan beide bussen groot. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren, is niet duidelijk.

Hoeveel mensen precies gewond zijn geraakt bij het ongeluk tussen Villiers en Warden is nog onduidelijk. Naar verluidt zijn er dertien Nederlandse gewonden. Een woordvoerder van de ANWB Alarmcentrale wilde dat niet bevestigen. De gewonden zijn naar ziekenhuizen in de buurt gebracht.

Het gezelschap was op reis met Fox Vakanties. Het bedrijf was maandagavond niet bereikbaar voor commentaar. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kon niets zeggen over het ongeluk omdat er nog geen hulp van de ambassade is ingeroepen.

[US Open] Errani verschalkt Kerber

Sara Errani heeft de kwartfinales van de US Open bereikt. In de vierde ronde was ze in twee sets te sterk voor Angelique Kerber. Het werd 7-6 (5) en 6-3.

Errani brak Kerber al vroeg in de eerste set, maar de Duitse brak haar meteen terug en de beide dames gingen gelijk op richting de tiebreak. Daarin kreeg de Italiaanse al snel drie setpunten, waarvan Kerber er twee redde alvorens de eerste set met een dubbele fout cadeau te doen.

Aan het begin van de tweede set leek Kerber mentaal gebroken. De nummer zeven van de wereld stapelde fout op fout en de Italiaanse kon al snel uitlopen naar 3-0. Daarna kwam Kerber plotsklaps weer helemaal terug, en ze won de daaropvolgende drie games.

Toen ze er echter niet in slaagde om Errani opnieuw te breken, leek ze weer helemaal van de kaart. Ze verloor haar servicebeurt opnieuw en op 5-3 serveerde de Italiaanse knap uit.

Het is voor Errani de eerste keer dat ze de kwartfinale van de US Open haalde. Voorgaande keren kwam ze niet verder dan de derde.

Mertesacker: "Speelden fantastisch"

Arsenal won de grote kraker van het afgelopen weekend met 2-0 van Liverpool. Gunners-verdediger Per Mertesacker is meer dan tevreden met het resultaat en het getoonde karakter.

"We geloofden in onszelf, dat was het belangrijkste, en we speelden fantastisch", aldus de Duitser op de eigen website van de Londenaren. "We moesten veel geloof hebben, want ons team was op veel plaatsen anders en enkele belangrijke spelers zijn vertrokken. We wisten niet waar we stonden, maar we zijn nu gelukkig." Voor Arsène Wengers Arsenal in het tijdperk na Van Persie was het de eerste echte test.

"Je kon het in de kleedkamer zien, meteen na de wedstrijd", vervolgt Mertesacker. "We waren erg trots om te voetballen voor Arsenal. We hadden hier een geweldige kans om iedereen te laten zien wat Arsenal is. We moeten ons nu concentreren op onze kracht en dat is van vitaal belang de komende weken, om in de top van de ranglijst te blijven."

"Na het komende interlandweekend volgen er veel uitdagingen, maar we kijken ernaar uit omdat we vol zelfvertrouwen zijn. We hebben dat laten zien tegen Liverpool", concludeert de centrale verdediger.

Kanye West filosofeert over 'bitches en niggas'

Kanye West is in de war door het woord 'bitch'. "Normaal twitter ik nooit over vragen waar ik mee zit, maar hier komt er één. Is het woord 'bitch' acceptabel?", vroeg de rapper zich af.

West twijfelt of het woord 'bitch' gebruikt mag worden, ook als het 'lief' bedoeld is. "Hebben we het woord geaccepteerd door hiphop? Vinden we dit woord net zo leuk om te gebruiken als 'niggas', op een positieve manier?"

Uiteindelijk laat de rapper het antwoord op zijn vragen in het midden. "Misschien zijn de woorden 'bitch' en 'niggas' positief noch negatief", filosofeert de rapper, die denkt dat het belangrijk is in welke context en door wie het wordt uitgesproken. "Maar Stevie Wonder had het woord 'bitch' nooit nodig om zijn punt te maken."

Ook Jay-Z zou problemen hebben met vloeken. Hij zou vrouwen geen bitches meer willen noemen sinds hij begin dit jaar vader werd van dochter Blue. Maar later deed hij dit verhaal af als onzin.

Prijzen medicijnen gehalveerd in 15 jaar

In 15 jaar tijd zijn de prijzen van receptgeneesmiddelen gehalveerd. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK). In 2012 zijn de prijzen tot nu toe met 1,4 procent gedaald.

Volgens de SFK zijn er verschillende redenen aan te wijzen voor de daling. De Wet geneesmiddelenprijzen, de zogenoemde clawback, vrijwillige prijsverlagingen door producenten en het preferentiebeleid van zorgverzekeraars hebben er allemaal aan bijgedragen.

De Wet geneesmiddelenprijzen (1996) biedt de minister van Volksgezondheid de ruimte om maximumprijzen voor geneesmiddelen vast te stellen. Dat gebeurt tweemaal per jaar. De prijzen daalden daardoor telkens met gemiddeld 3 tot 4 procent per jaar, zo stelt de SFK. Dat veroorzaakte in 2012 de daling van 1,4 procent tot nu toe.

Ook de clawback op geneesmiddelen zorgde voor een daling. Apothekers werden door deze maatregel verplicht een deel van hun inkoopprijs af te staan aan de overheid. Hoe duurder een medicijn, hoe hoger het bedrag dat moet worden afgedragen. Vandaar dat apothekers goedkopere alternatieven zochten.

Circulerende retail-versies Resident Evil 6 zijn gestolen

Website Videogamer heeft gesproken met een aantal mensen die ruim voor de releasedatum een exemplaar van Resident Evil 6 hebben weten te bemachtigen. Capcom heeft bevestigd dat het om gestolen exemplaren gaat.

De exemplaren die bij een Poolse retailer te koop waren, blijken 'van de vrachtwagen te zijn gevallen'. Op dit moment is Capcom druk bezig uit te zoeken hoe het heeft kunnen gebeuren dat de game ruim een maand voor de geplande release al in omloop is gekomen.

"Zoals het er nu naar uitziet, kunnen we alleen melden dat het om een kleine hoeveelheid ontvreemde exemplaren van de Duitse PS3-versie gaat.", aldus Capcom.

Het nieuws dat Resident Evil 6 al ruim voor de release van 2 oktober te koop was, werd als eerste gemeld door de Poolse website Neo Plus, die een exemplaar op de kop had weten te tikken in een winkel in Poznan. Sinds het nieuws is het spel ook niet meer verkrijgbaar bij de betreffende winkel.

De Poolse site Neo Plus heeft direct met Capcom contact gezocht toen zij een exemplaar hadden bemachtigd. "We zijn niet van plan om het opgelegde embargo te breken of om spoilers te plaatsen. We helpen Capcom waar we kunnen in hun onderzoek om te achterhalen waar en hoe het fout gegaan is", aldus Neo Plus.

Bijna kwart eeuw geëist tegen onderwereldbankiers

Tegen negen mensen die worden verdacht van het runnen van een bank voor de onderwereld zijn maandag celstraffen tot ruim vier jaar geëist. Het totaal kwam met 24 jaar uit op bijna een kwart eeuw. De hoofdverdachte en nog negen anderen staan later terecht.

De hoofdverdachte benaderde 'tal van mensen' om ondergronds geld over te boeken. Hij maakte vermoedelijk deel uit van een wereldwijd netwerk van bankiers en koeriers die betrokken zijn bij grote geldtransacties. Uitschieters van meer dan een miljoen euro waren geen uitzondering.

Vrijdag en maandag stonden negen medeverdachten terecht. Zo moesten een juwelier, zijn vrouw en hun zoon zich verantwoorden omdat zij grote bedragen bewaarden en geld wisselden voor de hoofdverdachte. Bij een andere verdachte ontdekte de politie achter een valse wand een kluis met meer dan een miljoen euro.

De rechtbank in Rotterdam doet op 17 september uitspraak.

Dark Knight Rises succesvolste van Nolans Batman-trilogie

The Dark Knight Rises is de succesvolste film van Christopher Nolans Batman-trilogie. De wereldwijde opbrengst van de film overschreed afgelopen weekend de grens van een miljard dollar. Met in totaal 1,005 miljard ligt het derde deel iets voor op deel twee, The Dark Knight, dat 1,003 miljard opbracht.

De opbrengst van The Dark Knight Rises zal nog stijgen, want de film is in veel landen nog volop in de bioscoop te zien. De film deed het in de Verenigde Staten overigens minder goed dan The Dark Knight in 2008 en moest het voor een belangrijker deel van de buitenlandse opbrengsten hebben.

Volgens sommigen is de tegenvallende opbrengst in de VS te wijten aan de geruchtmakende nachtelijke première van The Dark Knight Rises in Aurora in de staat Colorado, waar een man het vuur opende op het bioscooppubliek. De schutter, James Holmes, wordt ervan verdacht twaalf mensen te hebben gedood en 58 mensen te hebben verwond.

In totaal hebben slechts dertien films de kaap van een miljard dollar gerond. Slechts twee, Titanic en Avatar, beide van James Cameron, hebben meer dan twee miljard opgebracht.


Dark Knight Rises succesvolste van Nolans Batman-trilogie (Foto: Novum)

SP in vrije val, VVD de grootste

De VVD is veruit de grootste partij, nu de SP fors zetels verliest in de peilingen. Volgens Maurice de Hond verliest de SP ten opzichte van vorige week zes zetels en komt uit op 29. De VVD wint er vier en komt terecht op 35 zetels. De PvdA nadert de SP en klimt van 18 naar 25.

In de maandag verschenen peiling verliest het CDA twee zetels en komt op twaalf uit. De PVV blijft op achttien staan en D66 verliest een zetel en houdt er dertien over. GroenLinks blijft op vijf staan en de ChristenUnie daalt van zeven naar zes.

De partij voor de Dieren wint een zetel en stijgt naar drie, de SGP blijft stabiel op twee. 50Plus houdt de twee zetels die de ouderenpartij vorige week ook had, de Piratenpartij verliest de ene zetel die De Hond vorige week peilde.

Zenit koopt Hulk voor 50 miljoen euro

Zenit Sint-Petersburg heeft zich versterkt met de Braziliaan Hulk. De Russen telden liefst 50 miljoen euro neer voor de spits, die in de afgelopen twee seizoenen 38 goals maakte in 42 duels bij zijn ploeg FC Porto.

Hulk heeft een contract voor vijf jaar getekend bij de Russische club. In Rusland mogen de clubs nog tot 6 september roeren op de transfermarkt. In Portugal legt die grens op 21 september.

Websites Zweedse overheid platgelegd

Diverse websites van de Zweedse overheid zijn maandag urenlang platgelegd door zogenoemde denial-of-service aanvallen. Op Twitter werd de verantwoordelijkheid opgeëist door een groep die Zweden opriep Wikileaks-oprichter Julian Assange met rust te laten.

De websites van de Zweedse regering, de Zweedse strijdkrachten en het Zweedse Instituut waren het doelwit van de aanvallen, waarbij de servers met zoveel berichtenverkeer werden overspoeld dat ze plat gingen.

Assange zit sinds 19 juni ondergedoken in de ambassade van Ecuador in Londen. Hij hoopt zo te voorkomen dat hij wordt uitgeleverd aan Zweden, waar justitie hem wil verhoren over twee aangiftes van zedendelicten. Assange is bang dat Zweden hem in handen wil spelen van de Verenigde Staten.

PSV wil Van Ooijen en Locadia binden

Peter van Ooijen en Jürgen Locadia kunnen hun verblijf bij PSV verlengen. De Eindhovense formatie heeft beide talenten een vernieuwde aanbieding gedaan.

"Ze doen het allebei hartstikke goed en daarom hebben ze van ons een voorstel gekregen om hun contracten te verlengen", liet technisch directeur Marcel Brands aan Voetbal International weten. "Zodra de handtekening is gezet, schuiven ze officieel door naar de kleedkamer van de A-selectie."

Van Ooijen beleefde afgelopen donderdag zijn debuut in de hoofdmacht van PSV en trof direct twee keer doel. Locadia beleefde zijn entree bij de A-selectie onder Fred Rutten tijdens het bekerduel tegen VVSB, waarin hij één keer scoorde.

MGS: Ground Zeroes is niet Project Ogre

Nu Metal Gear Solid: Ground Zeroes is aangekondigd als het nieuwe open wereld-spel van Kojima Productions gemaakt met Kojima's Fox Engine, gaan veel mensen ervan uit dat dit het eerder geteaste spel Project Ogre is. In een licht gefrustreerde tweet heeft Hideo Kojima zelf deze aanname naar het land der fabelen verwezen.

"Project Ogre is waar de ogre verschijnt. Er is geen ogre te zien in de Metal Gear Solid: Ground Zeroes-trailer", schrijft de ontwikkelaar. Dit zou betekenen dat de mensen van Kojima Productions aan twee verschillende open wereld-spellen tegelijk werken.

Over Project Ogre is niet veel meer bekend dan dat het een open wereld-spel is gemaakt met Kojima's Fox Engine. Oh ja, en er zitten ogres in.

Hero Brinkman dinsdagavond live op FOK! 20.30 uur

Nadat er de afgelopen dagen reeds live gesprekken zijn geweest met Dirk Poot van de Piratenpartij en Kees Verhoeven van D66, is het dinsdagavond de beurt aan Hero Brinkman van het Democratisch Politiek Keerpunt.

Vanaf 20.30 uur zal hij live op FOK! aanwezig zijn om onze en jullie vragen te beantwoorden. Hij heeft daarvoor tijd vrij gemaakt in deze drukke campagnetijd waarvoor wij hem uiteraard erkentelijk zijn.

Mocht je er dinsdagavond niet live bij kunnen zijn, kan je je vraag alvast achterlaten in dit topic in het forum 'Verkiezingen'. De gespreksleider zal dan trachten jouw vraag aan Hero Brinkman voor te leggen. FOK! hoopt een verhelderende, kritische en pittige discussie!


Hero Brinkman live op FOK!

[US Open] Ivanovic en S. Williams probleemloos door

Ana Ivanovic en Serena Williams hebben zich zonder al te veel moeite geplaatst voor de kwartfinales van de US Open. Ivanovic (12) won met 6-0 en 6-4 van de Bulgaarse Tsvetana Pironkova.

In de kwartfinale treft de Servische de Amerikaanse Williams, die in no-time afrekende met de Tsjechische Andrea Hlavácková, die op een dubbele ‘bagel’ (6-0 en 6-0) werd getrakteerd.

Vermiste man na twintig maanden gevonden in plas

Duikers hebben maandagmiddag een stoffelijk overschot aangetroffen in de Brabantse recreatieplas Aquabest. De politie gaat ervan uit dat het gaat om een man uit Veldhoven die sinds nieuwjaarsdag 2011 was vermist en denkt vooralsnog niet aan een misdrijf.

De man had een nieuwjaarsfeest in de Beachclub op Aquabest bijgewoond. Daarna is in en bij de plas bij Best uitgebreid naar hem gezocht. Het lichaam werd maandag kort na het middaguur aangetroffen. Dna-onderzoek moet nog definitief uitsluitsel geven over de identiteit van de overledene.

L. de Jong vervangt geblesseerde Dost bij Oranje

Bas Dost is afgehaakt voor de WK-kwalificatieduels van het Nederlands elftal met Turkije en Hongarije. De 23-jarige spits van VfL Wolfsburg heeft last van een enkelblessure. Hij wordt vervangen door Luuk de Jong van Borussia Mönchengladbach, die zich aanvankelijk moest melden bij Jong Oranje.

Nederland speelt vrijdag in de Arena zijn eerste wedstrijd in de WK-kwalificatie tegen de Turken. Vier dagen later staat in Boedapest het treffen met Hongarije op het programma.

Omdat De Jong zich bij de selectie van het Nederlands elftal voegt, kreeg NEC-aanvaller Rick ten Voorde een uitnodiging voor Jong Oranje. Coach Cor Pot moest eerder al een streep zetten door de naam Jody Lukoki. De Ajacied werd vervangen door Jerson Cabral.


De Jong vervangt geblesseerde Dost bij Oranje (Foto: Novum)

[Vuelta] Rodriguez houdt Contador opnieuw in bedwang

Joaquin Rodriguez is ook de derde zware bergetappe op rij in de Ronde van Spanje goed doorgekomen. De drager van de rode leiderstrui bleef opnieuw in het spoor van zijn naaste belager Alberto Contador. Op de streep pakte de 33-jarige Rodriguez, die derde werd, zelfs nog enkele seconden op zijn Spaanse landgenoot.

De dagzege ging naar Dario Cataldo. De Italiaan van Omega Pharma-Quick-Step reed in de slotfase weg bij zijn Belgische medevluchter Thomas de Gendt van Vacansoleil. Het tweetal maakte deel uit van een kopgroep met onder anderen Pieter Weening, waarvan zij als enigen waren overgebleven aan de voet van de slotklim, de Cuitunigru.

Na een aardig voorafje van de zestiende etappe, met drie bergtoppen, wachtte Contador lang voor hij de aanval koos. Op het steilste stuk van de slotklim gaf hij echter gas. Waar de andere renners kraakten, kon Rodriguez mee. Op de meet bleek de kopman van Katusha zelfs nog een versnelling in huis te hebben.

Rodriguez vergrootte zijn voorsprong in het klassement op Contador tot 28 seconden. Alejandro Valverde moest passen en lijkt te zijn afgehaakt in de strijd om de eindzege. Hij staat nu 2.04 minuten achter Rodriguez. Chris Froome werd vijftiende en verloor opnieuw veel tijd.

Laurens ten Dam en Robert Gesink kwamen na 183,5 kilometer respectievelijk als achtste en negende over de finish. Gesink blijft zesde in het klassement, Ten Dam staat twee plaatsen lager.

De renners hebben dinsdag een rustdag. Voor de klassementsrenners zijn er nog twee etappes met aankomst bergop. De Vuelta eindigt zondag met de traditionele rit naar Madrid.

[PS] Van Zon wint tafeltennisgoud

De Nederlandse tafeltennisster Kelly van Zon heeft maandag goud gewonnen op de Paralympische Spelen. De 24-jarige Brabantse klopte in de finale de Russin Yulia Ovsyannikova met 11-4, 11-7, 6-11 en 11-6. Van Zon heeft een beenlengteverschil, een heupafwijking en verminderde spierfuncties in haar linkerbeen.

Vier jaar geleden moest Van Zon op de Paralympics in Beijing nog genoegen nemen met een bronzen plak. Op haar erelijst prijken al wel een wereldtitel (2010) en twee Europese titels (2009 en 2011).

Steeds vaker mobieltje voor 8- en 9-jarigen

Nederlandse kinderen krijgen steeds jonger een mobiele telefoon. Het bezit van mobiele telefoons onder kinderen tussen de 8 en 12 jaar steeg dit jaar van 55 naar 60 procent. Het gsm-bezit steeg het sterkst onder 8- en 9-jarigen. Veertig procent van de jonge telefoonbezitters neemt een smartphone mee naar school.

Dat blijkt uit maandag gepresenteerd onderzoek van Metrixlab in februari en juni onder duizend ouders en 750 kinderen. Hoewel de meeste ouders vinden dat zij verantwoordelijk zijn voor de regels voor het mobieletelefoongebruik op school, vindt veertien procent dat de school zelf ook regels moet opstellen. Uit onderzoek van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij bleek in mei dat scholen worstelen met het invoeren en handhaven van regels.

De belangrijkste regel die ouders meegeven is dat de telefoon uit of op stil wordt gezet bij belangrijke zaken als schooltoetsen. Bijna zeven op de tien kinderen zeggen hier gehoor aan te geven. Van de ouders geeft 28 procent aan hun kind tijdens schooltijd te bellen om allerlei onderwerpen te bespreken. Bereikbaar zijn voor elkaar is voor 87 procent van de ouders de reden om hun kind of kinderen een mobiele telefoon mee te geven.


Steeds vaker mobieltje voor 8- en 9-jarigen (Foto: Novum)

'Michael Jackson was een dronken puinhoop'

Promotors van de This Is It-toer, waarmee Michael Jackson zijn comeback zou maken in 2009, twijfelden al vroeg in de voorbereidingen aan de toestand van de zanger. Dat blijkt uit ongeveer 250 pagina's aan e-mails en andere documenten die in het bezit zijn van de Los Angeles Times.

Zo schreef Randy Phillips van AEG, dat betrokken was bij de This Is It-concerten, onder meer naar zijn baas dat Jackson 'een emotioneel verlamde puinhoop' was. "Hij zit dronken en terneergeslagen in zijn kamer", mailde Phillips, enkele uren voor de zanger zijn comebacktoer tijdens een persconferentie zou aankondigen. "Ik probeer hem weer nuchter te krijgen."

De King of Pop kwam uiteindelijk anderhalf uur te laat op de persconferentie en maakte volgens de aanwezige journalisten enkele rare opmerkingen.

Volgens de Los Angeles Times zijn de documenten van belang in twee rechtszaken die volgend jaar worden behandeld. Zo willen de verzekeraars van AEG dat een rechter een verzekering van 17,5 miljoen dollar voor de show nietig verklaart omdat deze werd verkregen door middel van valse verklaringen omtrent Jacksons gezondheid.

Ook de nabestaanden van Jackson hebben AEG voor de rechter gesleept. Zij beweren dat de concertpromotor grote druk uitoefende op Jackson in aanloop naar de concertreeks, terwijl de zanger een zwakke gezondheid had.

Advocaten van AEG ontkennen dat het bedrijf iets verkeerd heeft gedaan. Zij stellen dat de berichten die door de Los Angeles Times zijn gepubliceerd, een incompleet beeld geven van het bedrijf en het in een negatief daglicht stellen.


Concertpromoters twijfelden over toestand Jackson (Foto: Novum)

Artsen massaal tegen marktwerking

Driekwart van de Nederlandse artsen wil dat de marktwerking in de medische sector wordt afgeschaft. Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde resultaten van een enquête door vakblad Medisch Contact onder huisartsen en medisch specialisten.

Van de huisartsen wil liefst 86 procent van de marktwerking af, tegen zeven van de tien medisch specialisten. Acht procent van de artsen wil de marktwerking uitbreiden, terwijl zestien procent de situatie wil houden zoals die nu is.

De belangrijkste bezwaren van artsen tegen de marktwerking betreffen de gevolgen ervan op de samenwerking binnen de medische sector en de toegenomen macht van de zorgverzekeraars. "Artsen worden nu elkaars concurrent in plaats van collega. De marktwerking is daardoor slecht voor de samenwerking", verklaart hoofdredacteur Hans van Santen van Medisch Contact de afkeer ertegen.

Daarnaast komen er steeds meer partijen op de markt die overbodige behandelingen aanbieden waardoor de zorgkosten stijgen. Ook dat stuit de artsen tegen de borst.

De kwestie houdt de politiek ook bezig. Onder meer VVD en CDA verdedigen die, terwijl partijen als de SP en de PvdA afscheid van de marktwerking willen nemen.

Polen wil pas in euro ná crisis

Polen zal pas toetreden tot de eurozone als de schuldencrisis is opgelost. Dat heeft de Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Radoslaw Sikorski, gezegd in een interview met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"We zijn klaar om ons aan te sluiten zodra jullie de problemen hebben opgelost en wij tegen ons volk kunnen zeggen: nu kunnen we zonder gevaar toetreden. Jullie kunnen het ons moeilijk kwalijk nemen dat we niet willen toetreden zolang de eurozone nog in een diepe crisis verkeert."

Polen maakt sinds mei 2004 deel uit van de Europese Unie. Het land heeft echter nog geen officiële datum vastgesteld om de Poolse zloty af te schaffen en de euro in te voeren.

Volgens Sikorski moet bij de aanpak van de crisis het vertrouwen worden hersteld. "Het lijkt alleen om geld te gaan, maar het gaat ook om geloofwaardigheid. Om het vertrouwen van de mensen in Europa te herstellen, moeten we het beter regeerbaar maken. Wij denken dat de leiding bij de Europese instituten zou moeten liggen. Het is dan wel belangrijk dat de instituten in Brussel het bewustzijn en de middelen krijgen die ze nodig hebben, om te doen wat gedaan moet worden."

De minister vergeleek de situatie in Griekenland met de problemen in Oost-Europa na de val van het communisme. "In het postcommunistische deel van Europa was ook sprake van een opgeblazen publieke sector, teveel staatsbedrijven en een niet-concurrerende economie. Volgens mij komen uit Oost-Duitsland, maar ook uit Estland, Slowakije en Polen bemoedigende signalen voor Griekenland. Als het ons is gelukt, kunnen zij het ook. Maar de hoofdoorzaak ligt bij de publieke sector, niet bij de bevolking in het algemeen."

Polen in euro als crisis voorbij is
Polen in euro als crisis voorbij is (Foto: ANP)

Master Chief ontwaakt in Halo 4-video

Langzaam maar zeker begint de hype van Halo 4 los te komen. In een nieuwe video toont 343 Industries hoe Master Chief na vier lange jaren weer zijn leven oppakt. We krijgen beelden te zien van nieuwe personages, maar komen ook meer te weten over animaties en belichting in Halo 4.

Halo 4 is het eerste deel uit een nieuwe trilogie van de Halo-games, bekend als de Reclaimer-trilogie. In de game spelen we opnieuwe met Master Chief, die samen met Cortana het moet opnemen tegen een oud en gevreesde ras.

Anti-kankermedicijn nekt kwakzalver

Een 52-jarige vrouw is vrijdag aangehouden omdat ze zogenoemde zwarte zalf en pillen verkocht die de gezondheid van mensen in gevaar kunnen brengen. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam maandag. De politie kwam de vrouw op het spoor na een reportage van het TROS-programma Radar, die maandagavond wordt uitgezonden.

De vrouw claimt in lezingen en op internet dat de zalf en pillen bepaalde vormen van kanker kunnen genezen. De zogenaamde medicijnen zouden zijn samengesteld op basis van eeuwenoude geneeswijzen. Mensen die het gebruiken kunnen echter ernstig letsel als brandwonden en littekens oplopen.

Volgens Radar is in sommige gevallen de neus van de gebruiker totaal weggevreten door de zalf, mede door de zuren die erin zitten. De zwarte zalf is in een aantal landen, waaronder de Verenigde Staten, Duitsland en Australië verboden.

Behalve van de verkoop van de producten wordt de vrouw ook verdacht van oplichting. Ook zou ze als behandelaar mensen weghouden van reguliere gezondheidszorg. De vrouw is zaterdag na verhoor weer vrijgelaten, maar blijft verdachte.

Bij doorzoekingen in een bedrijfspand en in de woning van de vrouw werden potjes zalf en pillen, gegevensdragers en administratie in beslag genomen. De zalf wordt nader onderzocht. Mensen die de zalf gebruikt hebben, wordt geadviseerd contact op te nemen met hun huisarts.

Geannuleerde Crash Team Racing showt screens

In 1999 verscheen Crash Team Racing, een spin-off van de Crash Bandicoot-franchise. Het waren hoogtijden voor Sony destijds met Crash Bandicoot van Naughty Dog. High Impact Games is uiteindelijk in 2010 gaan werken aan een vervolg op Crash Team Racing, die uiteindelijk nooit het levenslicht heeft gezien.

Ondertussen is de game geannuleerd, maar geeft de ontwikkelaar toch een aantal screenshots vrij van de game. High Impact Games is vooral bekend van Ratchet & Clank: Size Matters en Secret Agent Clank. Gezien de ervaring met PSP van de ontwikkelaar en de graphics van de screenshots lijkt het erop dat Crash Team Racing oorspronkelijk in ontwikkeling was voor PSP.

CrashCrashCrashCrashCrashCrashCrashCrash

Wilders noemt Roemer watje

Geert Wilders vindt Emile Roemer niet erg doortastend. "Hij is een aardige man, maar als het aankomt op de aanpak van Marokkaanse criminelen is hij een watje", beet Wilders de SP-leider maandag toe tijdens het lijsttrekkersdebat op Radio 1.

Roemer antwoordde dat de PVV twee jaar aan de knoppen heeft gezeten en dat er in die tijd alleen maar bezuinigd is op integratie en grotestedenbeleid. "U heeft in die twee jaar geen ene mallemoer gedaan", zei Roemer in een fel debat tussen de twee.

Volgens Wilders 'keek Roemer als een schaap naar het plafond' bij ieder voorstel om 'Marokkaans tuig' aan te pakken. "Het enige wat u heeft gedaan is opkomen voor het honderdduizendste generaal pardon", zei Wilders. "Als u aan de macht komt heeft Afrika het goed en de wijken het slecht."


Wilders noemt Roemer watje (Foto: Novum)

Dark Souls-maker overweegt 'easy'-modus

Iedereen weet dat Dark Souls een moeilijke game is. Die lastige reputatie heeft waarschijnlijk veel spelers van de game afgeschrikt zonder dat ze het ook maar zelf hebben geprobeerd. Hidetaka Miyazaki, regisseur van de Souls-games, wil daarom misschien maatregelen nemen.

Miyazaki vraagt zich in een interview met Metro UK af of de moeilijkheidgraad van de game zijn doel heeft voorbijgeschoten. “I personally want my games to be described as satisfying rather than difficult. As a matter of fact, I am aiming at giving players sense of accomplishment in the use of difficulty. Having said that, however, it is true that Dark Souls is rather difficult and a number of people may hesitate to play.”

Hij is niet blij met dit gegeven. “This fact is really sad to me and I am thinking about whether I should prepare another difficulty that everyone can complete or carefully send all gamers the messages behind our difficult games.”

Miyazaki denkt vervolgens na over wat een moeilijke, en dus soms ook frustrerende game, voor de huidige generatie gamers kan betekenen. “However, I suppose gamers do not particularly prefer easy games. What they want is interesting and worthwhile games to play, so I think it is natural that hindrance or stress that does not attribute to such interesting and worthwhile elements will be removed in the end.”

“If the number of easy games is increasing nowadays, I guess it is because difficulty is not related to interesting and worthwhile game elements in many games among players.”

Is een hoge moeilijkheidsgraad bevredigend omdat je eindelijk wordt uitgedaagd of ga je juist gamen om na een lange werkdag te relaxen?

dark souls

Huntelaar vindt niet dat Afellay moet balen

Klaas-Jan Huntelaar denkt dat het mislopen van een plek in het Nederlands elftal geen groot probleem is voor Ibrahim Afellay. Volgens de spits van Schalke 04 is zijn kersverse teamgenoot nog druk met de overstap naar Duitsland. "Hij kan zich daar nu volledig op concentreren", liet Huntelaar maandag weten aan Novum Nieuws.

Afellay, die zaterdag tegen FC Augsburg zijn debuut maakte voor Schalke, is een van de spelers die door Louis van Gaal is gepasseerd voor de WK-kwalificatieduels tegen Turkije en Hongarije. Ook Rafael van der Vaart kreeg geen uitnodiging van de bondscoach. "Rafael vindt het jammer", zei Wesley Sneijder maandag in Noordwijk.

"Hij is teleurgesteld, dat is normaal, denk ik", vervolgde de spelmaker van Internazionale. "Dat is ook alleen maar goed, als je een gat in de lucht springt omdat je niet geselecteerd bent, dan is er iets mis. Een heel logische reactie van Rafael, maar ook stimulerend."

Sneijder verwacht niet dat Van der Vaart bij de pakken neer gaat zitten. Zijn overstap van Tottenham Hotspur naar Hamburger SV, waar hij tussen 2005 en 2008 al speelde, heeft daar ook mee te maken. "Hij is natuurlijk heel blij met zijn nieuwe club."

De Inter-speler liet ook zijn licht schijnen over de wedstrijd tegen de Turken, vrijdag in de Arena. "Er zal straks gewoon weer een elftal staan dat de strijd aan moet gaan tegen Turkije. Het is belangrijk en dat weten we allemaal, beseffen we allemaal donders goed. En degenen voor wie dat allemaal nieuw is, die gaan dat de komende dagen wel beseffen."

Auto Tristan van der Vlis te koop gezet

De auto waarmee Tristan van der Vlis naar winkelcentrum de Ridderhof in Alphen aan den Rijn reed, is per ongeluk te koop gezet op de website van het ministerie van Financiën. De fout werd maandag ontdekt en de Mercedes werd daarop snel van de website gehaald. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag liet weten dat het voertuig alsnog wordt vernietigd.

De auto stond tot maandagmiddag te koop op de website van de dienst Domeinen Roerende Zaken van het ministerie van Financiën. "De auto is uit de verkoop teruggetrokken’’, aldus een woordvoerster van het ministerie. "Er ligt nu een nieuwe beslissing van het Openbaar Ministerie om de auto vernietigen’’, voegde ze daaraan toe.

Volgens het OM in Den Haag is het nooit de bedoeling geweest dat de auto in de verkoop zou gaan. "Al heel snel na de schietpartij is besloten om de auto te vernietigen. Daar is iets misgegaan."

Van der Vlis richtte vorig jaar april in het winkelcentrum een bloedbad aan. Hij reed naar de Ridderhof, parkeerde daar zijn Mercedes en leegde zijn wapens op het willekeurig winkelend publiek. Hij schoot zes mensen dood en pleegde vervolgens zelfmoord bij de kassa van een supermarkt.

Het Openbaar Ministerie kan goederen in beslag nemen en die vervolgens van de eigenaar afpakken, bijvoorbeeld als hij of zij is veroordeeld. In sommige gevallen worden goederen vernietigd, in andere gevallen worden spullen verkocht.

Auto dader Ridderhof per ongeluk in verkoop
Auto dader Ridderhof per ongeluk in verkoop (Foto: ANP)

Bettini wil geen renners met dopingverleden in WK-ploeg

Bondscoach Paolo Bettini wil alleen maar renners van onbesproken gedrag opnemen in zijn team voor de mondiale titelstrijd in het Limburgse Valkenburg. Dat schrijft Gazzetta dello Sport

Bettini sluit zich volledig aan bij het nultolerantiebeleid dat het Italiaans Olympisch Comité (CONI) voert. Veroordeelde renners als Ivan Basso, Danilo Di Luca, Alessandro Petacchi en Michele Scarponi kunnen een WK-selectie dus vergeten. Ook Alessandro Ballan, Filippo Pozzato en Giovanni Visconti zullen niet worden meegenomen want die drie het onderwerp zijn van een lopend onderzoek.

Hoewel Bettini zijn selectie nog niet vrijgaf, zou hij zijn keuze toch al hebben gemaakt. Vincenzo Nibali wordt zeer waarschijnlijk de Italiaanse kopman. Hij zou Eros Capecchi, Eliva Favilli, Oscar Gatto, Moreno Moser, Rinaldo Nocentini, Luca Paolini en Diego Ulissi meekrijgen als ploeggenoten. Adriano Malori en Marco Pinotti worden genoemd voor de tijdrit.

Vorig jaar in Kopenhagen was Daniele Bennati met een veertiende plaats de beste Italiaan. Dit was voor Italië het slechtste resultaat sinds 1983.

Boete wegens wandelen op snelweg

Een 24-jarige man uit Weert is zondagmiddag aangehouden op de A17 omdat hij zwalkend over de vluchtstrook en rijbaan van de snelweg liep. Het Openbaar Ministerie heeft de dronken man een boete van 340 euro opgelegd voor lopen over de vluchtstrook en openbare dronkenschap.

De dronkaard viel op toen een agent die op weg naar het bureau in Roosendaal de snelwegloper maar net kon ontwijken.

Nadat hij de boete had betaald, werd de Limburger in vrijheid gesteld.

Dekkingsgraad pensioenfondsen iets verbeterd

De financiële positie van pensioenfondsen is eind augustus iets verbeterd ten opzichte van een maand eerder. De gemiddelde dekkingsgraad is 1 procentpunt gestegen naar 95 procent. Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde Pensioenthermometer, die dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bijhoudt.

Met de stijging komen pensioenfondsen iets dichter bij de vereiste minimale dekkingsgraad van 105 procent.

Als de pensioenfondsen zouden rekenen met een gunstiger rekenmethode van de rente om de waarde van hun vermogen vast te stellen, was de gemiddelde dekkingsgraad uitgekomen op 100 procent.

Dekkingsgraad pensioenfondsen iets verbeterd
Dekkingsgraad pensioenfondsen iets verbeterd (Foto: ANP)

Explosie Krommenie was zelfmoordpoging

De explosie die donderdag plaatsvond in een woning in Krommenie, was zeer waarschijnlijk het gevolg van een poging tot zelfdoding. Dat meldt een politiewoordvoerder maandag. Uit onderzoek is gebleken dat een technisch mankement in ieder geval uitgesloten wordt als oorzaak.

Bij de ontploffing raakte de 26-jarige bewoner zwaargewond. Hij ligt nog in het brandwondencentrum in Beverwijk en kon nog niet worden verhoord. Een oudere man raakte lichtgewond door de explosie.

De ontploffing vond rond 08.45 uur plaats aan de Heiligeweg. Zeven woningen raakten daardoor zwaar beschadigd. Vijf van die woningen zijn onbewoonbaar verklaard, van de overige twee wordt de staat nog onderzocht.

De geëvacueerde bewoners, die zelf onderdak hebben geregeld bij vrienden en familie, mochten maandag even terug naar huis om wat spullen te halen. Woningcorporatie Parteon heeft de bewoners inmiddels een vervangend onderkomen aangeboden. De corporatie praat daar deze week met de huurders over.

FIFA 13-ontwikkelaar gelooft niet in 'cross play'

FIFA-spelers kunnen via het 'EA Sports Football Club'-netwerk met elkaar communiceren. Het maakt dan niet uit op welke platform je de nieuwste FIFA speelt. Daadwerkelijk tegen elkaar spelen (bijv. PS3- tegen 360-spelers) zit er volgens de producer van FIFA niet in.

David Rutter, executive producer van FIFA, heeft in een interview met AusGamers gezegd dat hij al heel tevreden is met de huidige interactie. "Yeah, well for the EA Sports Football club, it kind of is [cross platform], and we’ve been lucky to have brilliant partners in both Sony and Microsoft when dealing with that, and obviously Apple with their iOS devices has been great too."

Een toekomst waarin console wars misschien via digitale voetbalwedstrijden worden beslecht ziet hij voorlopig niet. "So I think as far as actually being able to play head-to-head, or anything like that, I can’t ever envisage a time when that would happen, but certainly for profiles and things like that, and sharing of certain stuff, is absolutely doable, and we’re really, really pleased that they’re letting us do it."

Als je tegen elkaar wilt spelen zul je dus toch echt dezelfde versie van de game moeten kopen. FIFA 13 komt op 28 september uit voor zo'n beetje alle platformen.

Cole mist kwalificatieduel wegens enkelblessure

Ashley Cole mist vrijdag door een enkelblessure de WK-kwalificatiewedstrijd van Engeland tegen Moldavië. De Chelsea-verdediger keerde maandag terug naar zijn club voor een verdere behandeling van zijn kwetsuur.

Volgens de Engelse voetbalbond FA betreft het een klein enkelletsel. De medische staf van de bond onderzoekt zondag of Cole toch kan worden ingezet voor het nationale team in de tweede wedstrijd volgende week dinsdag tegen Oekraïne.

De multiplayer van Need for Speed: Most Wanted

Criterions versie van Most Wanted is bijna af. De game, die op de Frostbite 2-engine draait, heeft uiteraard ook een uitgebreide multiplayer-modus die door Autolog wordt gesteund. Sam Clay van VG247 spraak met Alex Ward, creative director van Criterion, over de game.

Need for Speed: Most Wanted komt op 2 november uit voor PlayStation 3, PS Vita, Xbox 360 en pc. Blijkbaar komt er ook een iOS-versie van de game uit.

Bilbao wil Bayern München aanklagen

Athletic Bilbao denkt erover om Bayern München aan te klagen. Bij het aantrekken van Javi Martinez zouden de Zuid-Duitsers hun boekje te buiten zijn gegaan, stelt Bilbao-voorzitter Josu Urrutia. Toen Martinez dinsdag medisch gekeurd werd in München zou dat zonder toestemming van de Basken zijn gebeurd.

Martinez had in zijn contract een afkoopsom van veertig miljoen euro staan en Bayern legde dat bedrag neer voor de 23-jarige verdedigende middenvelder. Desondanks deed Bilbao er alles aan om de transfer van de speler, die ook in de belangstelling van Manchester City stond, te verhinderen.

SEGA toont Dreamcast-helden in HD

Jet Set Radio HD (september 2012), NiGHTS HD (oktober 2012) en Sonic Adventure 2 HD (ook oktober 2012) komen dus binnenkort uit op PSN, Xbox Live en Steam. SEGA heeft ter ere daarvan een nieuwe promotievideo uitgebracht.

De video onthult dat de games ook interviews met de ontwikkelaars zullen bevatten. Vita-eigenaren krijgen overigens ook Jet Set Radio HD, maar ze moeten één maandje langer wachten.

Insomniac over nieuwe Ratchet & Clank

Ratchet & Clank: Full Frontal Assault (in Europa helaas bekend als 'Q Force') komt eind dit jaar uit voor PS3 en PS Vita. Het is alweer de tiende R&C-game. Dat betekent niet dat er geen vernieuwing in dit nieuwe deel zit.

Shaun McCabe van Insomniac vertelt in de onderstaande interview met PlayStation Blog EU meer over het nieuwe tower defence-element en hoe dat de game anders maakt dan voorgaande delen.

Q Force ondersteunt overigens 'cross buy'.

ICO HD binnenkort op Vita

Sony World Wide Studios-baas Shuhei Yoshida tweette vanmorgen een plaatje van een PS Vita met daarop ICO HD. Het plaatje was alleen vergezeld met een "!?" van Yoshida. Later heeft de beste man bevestigd dat de game inderdaad via remote play speelbaar zal zijn op Vita.

Sony maakte al bij de onthulling van de Vita bekend dat de nieuwe handheld mogelijk PS3, PS3 en PSN-titels via Remote Play zou kunnen draaien. Ze lieten daarbij Killzone 3 op Vita zien. Om dit mogelijk te maken heeft een game wel eerst een patch nodig.

Een zo'n patch is precies wat ICO HD krijgt. “Sorry to tease you, I was play testing Ico HD Remote Play on PS Vita. We are almost ready with a patch. Beautiful on OLED. More info soon”, aldus Yoshida.

John Mayer mag maandenlang niet zingen

John Mayer moet maandenlang zijn mond houden. De zanger is herstellende van een operatie aan zijn stembanden.

"Hier zit ik dan", schrijft Mayer op Tumblr. "Ik moet de komende maanden stil zijn en kan waarschijnlijk zes maanden niet zingen. Maar alles wijst erop dat ik hierna weer klaar ben om op te treden." De 34-jarige Mayer zat vorig jaar ook in de lappenmand vanwege een operatie aan zijn keel. Hij moest toen een maand rust houden en een toer schrappen.

"Dus als jullie me ergens zien en ik groet niet terug, is dat niet omdat ik jullie ontwijk", vervolgt de zanger. "Misschien houd ik jullie op de hoogte over mijn toestand, maar ik ben er ook heel goed in geworden mijn gedachten voor mezelf houden en ik denk niet dat mensen heel erg op mijn nieuws zitten te wachten."

Directeuren weg bij PostNL

PostNL-directeuren Pieter Kunz en Ger Jacobs hebben hun functie neergelegd. Dat liet PostNL maandag weten. Volgens het postbedrijf is de nieuwe topstructuur van het bedrijf, waarbij de uitvoerende directie met twee man wordt teruggebracht naar vier, de reden voor het vertrek van het duo.

Kunz was als directeur verantwoordelijk voor de reorganisatie van de postbezorging. Die werd twee maanden geleden stilgelegd omdat de kwaliteit van de postbezorging daar te veel onder leed.

NRC Handelsblad meldde eerder maandag op basis van bronnen binnen PostNL dat deze mislukte reorganisatie de reden is voor het vertrek van Kunz. Daarom zou bestuursvoorzitter Herna Verhagen het vertrouwen in Kunz hebben opgezegd. Commercieel directeur Ger Jacobs zou zich volgens de krant solidair hebben verklaard met zijn collega.

PostNL wil die lezing niet bevestigen, en meldt in een begeleidend persbericht dat beide partijen 'in goed overleg' uit elkaar zijn gegaan. Beide directeuren hebben overigens nog geen nieuwe baan.

Begin dit jaar kreeg PostNL vanwege de reorganisatie, waarbij een aantal sorteercentra wordt gesloten, ernstige problemen om de post op tijd bezorgd te krijgen. Toen president-commissaris Piet Klaver eiste dat de reorganisatie daarom werd opgeschort, stapte toenmalig topman Harry Koorstra plotseling op.

Zijn opvolger Verhagen heeft in de nieuwe topstructuur nog maar één directe collega, financieel topman Jan Bos. De raad van bestuur van het bedrijf bestaat nu nog uit drie mensen.


Directeuren weg bij PostNL (Foto: Novum)

Tanja Jess en Winston Post op zoek naar eeuwige jeugd

Tanja Jess en Winston Post gaan voor een nieuw programma op zoek naar de eeuwige jeugd. Ook Beertje van Beers gaat in Altijd Jong op zoek naar de fontein der jeugd, maakte de uitvoerend producent maandag bekend.

Jess, Post en Van Beers gaan voor RTL 4 met de billen bloot. Zo komt de kijker alles te weten over Jess' rimpels die alles vertellen over haar emotionele gesteldheid en is Van Beers te zien tijdens haar 'verjongende meditatie'.

Ook bekende Nederlanders moeten eraan geloven, zij worden vanaf volgende maand aan de tand gevoeld over hun zelfbeeld en de wens om mooi en jong te blijven. Altijd Mooi wordt vanaf 21 oktober elke zondagmiddag uitgezonden.

'Koopkracht Grieken dertig jaar terug'

Grieken die het minimumloon verdienen hebben dit jaar evenveel koopkracht als in 1979. Middeninkomens zijn teruggezet naar het niveau van de vroege jaren tachtig. Dat stelt de grootste Griekse vakbond GSEE op basis van loon- en prijsstijgingen en de sinds 2009 flink verhoogde belastingen.

GSEE brengt donderdag een rapport over de arbeidsmarkt naar buiten. Hierin voorspelt de bond ook dat de werkloosheid in het land volgend jaar gaat oplopen tot 29 procent oftewel 1,4 miljoen mensen, als de Griekse regering de voorgenomen bezuinigingsmaatregelen voorzet. De werkloosheid bedroeg eind mei 23,1 procent.

Het land heeft aan het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Unie en de Europese Centrale Bank beloofd de komende anderhalf jaar voor 11,5 miljard euro te snijden. In ruil daarvoor krijgt het land steun van de drie partijen. De trojka van de drie schuldeisers reist later deze week af naar Athene om te kijken hoe het land vordert.

FOK!filmtip van de dag: Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Popcornvermaak op de maandag avond! Veronica heeft om half 9 Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest op de planning staan. In dit tweede deel van de Pirates serie gaat kapitein Jack Sparrow (Johnny Depp) op zoek naar een dodemanskist met daarin het hart van Davy Jones (Bill Nighy). Jack heeft namelijk een schuld open staan bij Davy Jones en als hij deze schuld niet inlost verliest hij zijn ziel. Jack is helaas niet de enige die achter de kist aanzit. Dit spektakel wist een Oscar voor beste visuele effecten te winnen. Mocht je in zijn voor een avondje hersenloos vermaak, stem dan je televisie af op Veronica.

Arrrgh!

[PS] Nederlandse rolstoeltennissters naar laatste acht

Titelfavoriete Esther Vergeer is een van de vier Nederlandse vrouwen die zich maandag voor de kwartfinale van de Paralympische Spelen hebben geplaatst. Vergeer, die in 2000, 2004 en 2008 al de paralympische titel pakte, won in de tweede ronde met 6-0 en 6-0 van de Duitse Katharina Kruger. De eerste ronde had Vergeer ook al met een double bagel gewonnen.

Ook Aniek van Koot, de nummer twee van de plaatsingslijst, stond nog geen game af. Zij klopte Francisca Mardones uit Chili met tweemaal 6-0. Jiske Griffioen (3) versloeg Kgothatso Montjane uit zuid-Afrika met 6-2 en 6-2. Marjolein Buis (5) was met 6-2 en 6-0 Mackenzie Soldan de baas.

De vier Nederlandse vrouwen zijn zo ingedeeld dat ze elkaar in de kwartfinale nog ontlopen. Het is dus nog mogelijk dat alle halvefinalisten uit Nederland komen. Vergeer neemt het bij de laatste acht op tegen Sakhorn Khanthasit uit Thailand, Griffioen treft de Britse Lucy Shuker. De Duitse Sabine Ellerbrock is de volgende opponente van Buis en Van Koot moet de Japanse Yui Kamiji overwinnen.

Startcrash Spa wakkert discussie over veiligheid aan

De crash bij de start van de Grand Prix van België heeft de discussie over veiligheid van de Formule 1-cockpit opnieuw aangewakkerd. De bolide van Romain Grosjean werd in de eerste bocht gelanceerd en miste Fernando Alonso in de Ferrari op enkele centimeters.

Het incident dat Grosjean een schorsing van één race opleverde, was een spannend moment voor Ferrari. "Gelukkig werd het hoofd van Fernando niet geraakt", aldus Ferrari-teambaas Stefano Domenicali. Als het aan hem ligt moeten jonge onervaren coureurs zwaarder gestraft worden in de lagere klassen, zodat ze in de Formule 1 bewuster zullen rijden.

"Het was een risicovolle situatie. Toen we een auto over de wagen van Alonso zagen vliegen, een paar centimeter boven zijn hoofd, voelden we ons hart even in de keel kloppen", zo vertelt Pat Fry, technisch directeur bij Ferrari.

Het beschermen van het hoofd van de coureur is al langer een punt van aandacht binnen de Formule 1 geweest. Zo heeft autosportfederatie FIA in het verleden onderzoek gedaan naar een gesloten cockpit. Domenicali: "We werken samen met de FIA om een goed veiligheidssysteem te ontwikkelen. We moeten hier uiterst voorzichtig mee zijn. We zijn nog steeds bezig met het zoeken naar de juiste oplossing."

McLaren-teambaas Martin Whitmarsh vindt ook dat er meer bescherming voor de coureur moet komen, maar ziet geen heil in een gesloten cockpit. "Ik denk dat men onderschat welke risico's er aan een dichte cockpit kleven. Je kunt wel een glazen koepel over de coureur plaatsen, maar je kunt niet aannemen dat ze daarbinnen veilig zijn."

Mass Effect 3 Wii U ondersteunt geen 1080p

Maandblad Nintendo Power claimde deze maand dat de Wii U-versie van Mass Effect 3 op de 1080p resolutie zou draaien. Australische ontwikkelaar Straight Right, waar de port wordt gemaakt, heeft nu bevestigd dat het bericht van Nintendo Power niet klopt.

"The game will run at 720p", aldus Straight Right CEO Tom Crago. Exclusieve Nintendo-gamers kunnen tenminste nog altijd claimen dat ze weinig van het verhaal zullen snappen.

Depardieu en Adjani spelen DSK en ex-vrouw

Gérard Depardieu en Isabelle Adjani gaan Dominique Strauss-Kahn en zijn ex-vrouw Anne Sinclair spelen. Dat zegt Adjani tegen de Franse krant Journal du Dimanche. De film wordt geregisseerd door Abel Ferrara.

"Het kan een fascinerende film worden want we hebben een regisseur die niet Frans is en zich dus niet in hoeft te houden", zegt de 57-jarige actrice. "We hoeven ons geen zorgen te maken dat hij politiek correct blijft." Depardieu geeft aan ook niet mild te zullen zijn omdat hij Strauss-Kahn tijdens het gehele proces 'arrogant' vond.

Sinclair, nieuwslezeres en interviewer voor de Franse televisie, zegt zeer verheugd te zijn met de keus voor Adjani. "Ik vind die vrouw geweldig", zegt ze tegen de Franse krant Le Parisien. Sinclair is vooral een groot fan van Adjani's historische drama Camille Claudel uit 1988, waarin ze ook al tegenover Depardieu te zien was.

Strauss-Kahn moest vorig jaar het veld ruimen als topman van het IMF nadat hij was beschuldigd van het verkrachten van een vrouw in een hotel. Hoewel hij nooit werd veroordeeld, kostte het schandaal hem wel zijn baan en huwelijk.

Gerard Depardieu

Samsom blijft geloven in multikul

Diederik Samsom blijft geloven in de multiculturele samenleving. De coalitie onder leiding van premier Mark Rutte (VVD) is te ver meegegaan in de afkeer die gedoogpartner Geert Wilders heeft van de multiculturele samenleving, zegt de PvdA-lijsttrekker maandag in een interview met het Parool.

"Na de afgelopen twee jaar vind ik het geen overbodige luxe om extra te beklemtonen dat we een multicultureel land zijn", stelt hij. "Dat is hard werken voor iedereen, maar ik ben er trots op, ik ben er ook blij mee en ik wil er iets moois van maken."

Volgens Samsom hebben CDA en VVD de afgelopen twee jaar een 'rancuneus eigenlijk-moet-u-zich-afvragen-of-u-hier-wel-hoort-beleid' gevoerd. Volgens de PvdA'er proberen deze partijen nu afstand te nemen van de 'schandvlek' van samenwerking met de PVV. "Maar ze kunnen niet wegduiken voor wat is aangericht", zegt hij tegen de krant. "Het heeft de mensen in het land serieus veel pijn gedaan."

Het kabinet nam vorig jaar afstand van de multiculturele samenleving en beriep zich daarbij op de maatschappelijke onvrede die daarover bestaat. Toenmalig minister voor Integratie Piet Hein Donner (CDA) bepleitte een integratiebeleid waarbij de Nederlandse samenleving en de Nederlandse waarden meer centraal komen te staan.

"Met deze koerswijziging neemt het kabinet afstand van het relativisme dat besloten ligt in het model van de multiculturele samenleving", schreef hij. Begin vorig jaar zei vicepremier Maxime Verhagen (CDA) ook al dat de multiculturele samenleving is mislukt.

Dit geluid klonk toen ook in omringende landen. Zo nam de Duitse bondskanselier Angela Merkel afscheid van de multiculturele samenleving, evenals de Britse premier David Cameron en ex-president van Frankrijk Nicolas Sarkozy.

Mechwarrior niet veilig door Catapult

Rust is een zeldzaam goed in MechWarrior Online, zeker met de Catapult-mech die op lange afstand je in schroot kan veranderen.

De speciale robot weegt 65 ton, maar heeft maar 10 ton aan armor. Dat moet wel, want hij springt door middel van jets omhoog om met zijn LRM-15 raketlanceerders de vijand van ver al te bestoken. Komen ze dichterbij dan heeft het apparaat nog vier medium lasers om de tegenstander te vernielen. Als je het in actie wil zien staat hieronder de trailer.

MechWarrior Online wordt gemaakt met de CryEngine 3 en is exclusief voor pc.


Meer bekend over Assassin's Creed III-multiplayer

Ubisoft heeft al veel verteld over de singleplayer van Assassin's Creed III. Zo weten we dat Connor onze nieuwe held is,  het verhaal zich afspeelt tijdens de Amerikaanse revolutie en we aan de slag kunnen met schepen. Maar nog niet zoveel over de multiplayer

Multiplayerontwikkelaar Ubisoft Annecy vertelde in een interview oa het volgende:
"Abstergo heeft de Animus veranderd in een commercieel wereldwijde service.
En als speler speel je een gamer die de geschiedenis wil herbeleven in HD."
Elke maand zou Ubisoft de server updaten met nieuwe maps en challenges die het verhaal moeten vernieuwen voor een jaar. Dit zegt Damien Kieken van Ubisoft Annecy  in een interview.

Ook de omgeving van de multiplayer gaat een factor spelen. Zo kan het gebeuren dat er een regenbui of wervelwind komt opsteken. Dit zal gevolgen hebben op je skills. Ook is het mogelijk om de omgeving te gebruiken bij speciale kills zoals het gebruik van stukgeslagen flessen of bijlen.

Assassin's Creed III komt uit op 30 oktober  voor PlayStation 3 en Xbox 360.
De pc-versie komt uit op 20 november.

Assasinimulti

Bizarre manier om misdadigers te stoppen

Harmonix Studio heeft een trailer met daarin de uitleg over hun verhaal in Dance Central 3 online gezet. Spelers zullen zich bij de Dance Central Intelligence (DCI) voegen om Dr. Tan tegen te houden.

Om de overname van Dance Central te stoppen moeten spelers een reis door de tijd maken om iconische danspassen te leren uit de ‘70s, ‘80s, ‘90s, ‘00s en van nu. Door nieuwe power moves te unlocken en dansroutines uit verschillende decennia te decoderen kun je Dr. Tan verslaan.

Dance Central 3 komt 19 oktober exclusief in de winkels voor Xbox 360 met Kinect.

VVV stuurt Van Egmond boze brief

VVV-Venlo is nog steeds kwaad over de nederlaag die het gisteren leed in het Eredivisieduel tegen FC Twente. De Tukkers wonnen in eigen huis pas in blessuretijd dankzij een benutte strafschop van Leroy Fer. Scheidsrechter Ed Janssen is bij de Limburgers de gebeten hond.

Algemeen directeur Hans Soentjes schrijft dan ook een brief naar scheidsrechtersbaas Dick van Egmond. "Kort voordat de penalty werd gegeven, waren er vier momenten waarbij scheidsrechter Ed Janssen had moeten fluiten. Eerst werd onze doelman Niki Mäenpää gehinderd bij zijn uittrap. Vervolgens pakte een speler van FC Twente tien meter winst bij zijn inworp. Daarna kwam er een tweede bal in het veld en rende de grensrechter er naar toe om deze weg te halen. Dat waren in totaal vier situaties waar Janssen niet ingreep. We zullen naast de brief ook de beelden van deze momenten naar Egmond sturen."

VVV weet dat de 1-0 uitslag uit Enschede blijft staan, maar wil met de brief een signaal afgeven. De topclubs zouden te vaak bevoordeeld worden ten opzichte van de mindere teams.

Kirby heeft wereldrecord in handen

Kirby is dit jaar twintig jaar oud en om dat te vieren heeft Nintendo hem een Guiness Book of Records kauwgombellen blazen kado gedaan. 

Tijdens de PAX-conferentie hebben 536 mensen tegelijkertijd kauwgombellen staan blazen om het record in handen van Kirby te krijgen. Hieronder zie je een foto, met dank aan Siliconera.

Fans

Daarnaast krijgt de eetgrage gamespersonage zijn eigen verjaardagsgame voor Nintendo Wii. Nintendo heeft al eerder bekendgemaakt dat Kirby’s Dream Collection: Special Edition op 16 september in Amerika te koop is. Het spel bevat zes Kirby-spellen uit zijn twintigjarige bestaan namelijk:

  • Kirby's Dream Land (Game Boy, 1992)
  • Kirby's Adventure (NES, 1993)
  • Kirby's Dream Land 2 (Game Boy, 1995)
  • Kirby Super Star (SNES, 1996)
  • Kirby's Dream Land 3 (SNES, 1997)
  • Kirby 64: The Crystal Shards (N64, 2000)

Of wij in Nederland dit verjaardagscadeau kunnen kopen is nog niet bekend.

Bruce Willis strijdt tegen Apple

De acteur wil dat zijn digitale muziekcollectie na zijn dood naar zijn dochters Rumer, Scout, Tallulah en Mabel gaat maar dat is niet toegestaan onder de huidige regels van het elektronicabedrijf.

Willis heeft via iTunes inmiddels een muziekcollectie aangelegd die duizenden dollars waard is. Wanneer een persoon overlijdt wordt de collectie waardeloos, aangezien je de muziek niet mag delen met een ander. Je 'leent' als het ware de muziek dus je bezit het nummer niet. De gebruiker heeft geen rechten over de muziek.

Maar de 59-jarige acteur pikt het niet en zoekt nu een uitweg. Één manier is om een familiefonds op te zetten, waaronder de muziek dan valt.

Een andere manier is om lopende rechtszaken over dit onderwerp te steunen. Willis is momenteel in overleg met zijn juridische team over het plan van aanpak.

Willis is zo nu en dan zelf muzikant. Hij zit zelf in een bluesband die Loose Goose heet en pasgeleden zong en speelde hij gitaar bij The Accelerators in Londen en voor de Amerikaanse troepen in Irak.

Bruce Willis en 50 Cent in misdaaddrama (Novum)

Malick verkiest Bondgirl boven Affleck en McAdams

De Oekraïense actrice Olga Kurylenko heeft onverwacht de hoofdrol in To the Wonder gekregen. Regisseur Terrence Malick knipte Oscarwinnares Rachel Weisz uit zijn drama en beperkte de personages van Rachel McAdams en Ben Affleck tot bijrollen. Dat bleek bij de première van de film tijdens het filmfestival van Venetië.

Op de enige foto die van de film naar buiten kwam, staan McAdams en Affleck in een intieme pose. De algemene aanname was dan ook dat de twee Hollywoodsterren de hoofdrol zouden spelen. "Die foto is uitgebracht vlak na de eerste opnames", aldus producent Sarah Green.

De hoofdrol is ook voor 32-jarige Bondgirl Kurylenko een grote verrassing. Op de vraag waarom ze de centrale rol in To the Wonder heeft gekregen en wat ze daarvan vindt, antwoordde de actrice tijdens de persconferentie dat ze daarover in het duister tast. "Ik ben net zo nieuwsgierig als jullie."

De introverte Malick is zelf niet in Venetië aanwezig voor de première van zijn film. De regisseur, die vorig jaar een Gouden Palm won voor het drama The Tree of Life, staat bekend om zijn mysterieuze werkwijze. Zo was Sean Penn verbijsterd over zijn kleine rol in het drama uit 2011 en was ook Adrien Brody niet blij met zijn verkleinde rol in de oorlogsfilm The Thin Red Line.

To The Wonder dingt mee naar een Gouden Leeuw in Venetië, die op 8 september tijdens de slotceremonie worden uitgereikt. Het drama is in februari in de Nederlandse bioscopen te zien.

Terrence Malick knipt filmsterren uit drama (Novum)

Jaar cel en tbs voor Facebookmoord

Jinhua K., de 15-jarige jongen die de Arnhemse Joyce 'Winsie' Hau in januari doodde, heeft 1 jaar celstraf en tbs gekregen.

De rechtbank in Arnhem veroordeelde de jongen maandag voor de moord op het 15-jarige meisje en voor poging tot doodslag op haar vader. De kinderrechter heeft K. drie jaar jeugd-tbs opgelegd; daarvan is 1 jaar voorwaardelijk

K., die destijds 14 was, heeft de moord gepleegd in opdracht van Polly, Winsie's voormalige hartsvriendin, en diens vriendje Wesley. Polly wilde Winsie uit de weg hebben, omdat het meisje over haar zou hebben geroddeld, onder meer op Facebook.

K. zei zelf dat hij door Polly en Wesley onder druk is gezet en dat hij niet anders kon dan de opdracht uitvoeren. De rechtbank meent dat er wel degelijk mogelijkheden waren voor Jinhua om van de steekpartij af te zien.

Facebook vecht tegen valse duimpjes

Facebook voert de strijd op tegen valse 'Vind ik leuk'-vermeldingen. Sommige vermeldingen zijn veroorzaakt door malware, programmaatjes die als een virus zijn binnengedrongen bij Facebookgebruikers.

Sommige bedrijven misbruiken het Vind ik leuk-knopje met de opgestoken duim om zichzelf meer status te geven. 's Werelds grootste sociale netwerk verwacht hooguit 1 procent van deze vermeldingen te verwijderen.

"We hebben onlangs onze geautomatiseerde acties verscherpt om de Vind ik leuk-aanduidingen te verwijderen die tot stand kunnen zijn gekomen op manieren die onze voorwaarden schenden", zegt het Facebookveiligheidsteam in een blogpost.

Tiener steekt 11-jarige met mes

Een 11-jarige jongen uit Apeldoorn is zaterdagavond door een nog onbekende, oudere jongen met een mes in zijn been gestoken. Het kind speelde met vriendjes op een schoolplein aan het Burgersveld.

Het voorval gebeurde zaterdagavond rond 19.30 uur. Twee oudere jongens zochten volgens de politie ruzie met de kinderen. Een van die jongens stak het 11-jarige kind met een mes, waarna het tweetal verdween. Het slachtoffer liep een fikse snijwond op.

De politie is op zoek naar twee blanke tieners van ongeveer 16 jaar en naar getuigen.

Misbruiken stiefzoon kost anderhalf jaar cel

Een 51-jarige man uit Huijbergen is maandag veroordeeld tot anderhalf jaar cel voor het misbruiken van zijn destijds minderjarige stiefzoon. De man misbruikte de jongen, destijds een tiener, van 2003 tot en met 2006. Het misbruik stopte toen het kind de man vroeg zijn handen thuis te houden.

Het Openbaar Ministerie in Arnhem had twee jaar cel en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar geëist tegen de man. De rechtbank legde man anderhalf jaar cel op en een voorwaardelijke gevangenisstraf van eveneens anderhalf jaar.

Aan het voorwaardelijk deel is een proeftijd van vijf jaar gekoppeld. Dat is langer dan was geëist, omdat de rechtbank risico op herhaling vreest. De verdachte heeft een nieuwe relatie met een vrouw die een zoon heeft van ongeveer dezelfde leeftijd als het slachtoffer destijds. Ook heeft de man zelf twee minderjarige kinderen.

Bij goed gedrag gaat er eenderde van de straf af, waardoor de man effectief een jaar zal moeten zitten. Hoeveel daar nog vanaf gaat wegens eventueel voorarrest is niet bekend.

Al jaren contact tussen ex Dutroux en non

Michelle Martin, de ex en handlangster van kinderverkrachter en -moordenaar Marc Dutroux, onderhield al jaren contact met een van de zusters van het clarissenklooster in Malonne. Dat meldde de Vlaamse publieke omroep VRT maandag. Martin zit sinds na haar voorwaardelijke vrijlating uit de gevangenis vorige week dinsdag, bij de clarissen zusters vlakbij Namen.

Het contact ontstond vrijwel direct na de arrestatie van Martin in 1996, zei een woordvoerder van de bisschoppen voor de camera. Een van de zusters initieerde het contact en de non en Martin schreven elkaar gedurende Martins gevangenschap. Het is niet bekend waarom de zuster het contact zocht.

Jolink bedreigd om Wilders-afbeelding

Bennie Jolink wordt met de dood bedreigd. De frontman van Normaal zorgde vorige week voor ophef met een schilderij van Geert Wilders. Op het doek wordt de PVV-voorman geflankeerd door Adolf Hitler en Anders Breivik.

"Op kantoor kwam een aantal bedreigingen binnen. Mensen die mij de dood wensen", doet de 65-jarige Jolink deze week uit de doeken in Nieuwe Revu. "Die hopen dat ik met een auto tegen de boom rijd. Me ziektes toewensen. Ze zeggen dat ze me wel een keer komen opzoeken."

Jolink heeft echter geen behoefte aan beveiliging. "Ik beveilig mijzelf door er keihard om te lachen."

Het Wilders-schilderij, dat Jolink met kunstenares Petra Verboeket maakte, is gebruikt voor het boekje van de nieuwe cd van Normaal. De eerste oplage van de boekjes moest worden vernietigd, omdat op het schilderij meerdere hakenkruizen te zien zijn. Die mag de Duitse drukkerij niet drukken.


Bennie Jolink bedreigd om Wilders-afbeelding (Foto: Novum)

Zieke Robben meldt zich gewoon bij Oranje

Arjen Robben heeft zich maandag gewoon gemeld in het trainingskamp van het Nederlands elftal in Noordwijk. De aanvaller ontbrak zondag nog bij zijn club Bayern München vanwege ziekte, maar voelt zich alweer beter. Hij denkt gewoon te kunnen spelen voor Oranje.

Robben kreeg vrijdag plotseling griep en was daardoor zondag niet inzetbaar. De vleugelaanvaller denkt niet dat zijn deelname aan de WK-kwalificatieduels tegen Turkije op vrijdag en Hongarije volgende week dinsdag in gevaar komen. "Ik ben niet geblesseerd ofzo."

KNVB wil Serero duel schorsen

De aanklager betaald voetbal van de KNVB wil Ajacied Thulani Serero een wedstrijd schorsen. De Zuid-Afrikaan zou voor zijn sliding van achteren op Heerenveen-speler Filip Djuricic ook een voorwaardelijke uitsluiting van een wedstrijd moeten krijgen. Serero kreeg zondag rood voor zijn charge.

Ook PEC Zwolle-doelman Leon ter Wielen moet als het aan de aanklager zit een wedstrijd aan de kant blijven. Hij had zaterdag tegen NEC Sören Rienks onderuitgehaald en rood gekregen.

In de Eerste Divisie stuurde de aanklager drie schikkingsvoorstellen naar Almere City. Doelman Erwin Friebel en aanvaller Charles Dissels moeten twee duels missen en een voorwaardelijk vanwege ernstig gemeen spel vrijdag tegen FC Oss. Cees Toet kreeg vanwege een elleboogstoot in dezelfde wedstrijd een voorstel van drie duels schorsing en een voorwaardelijk.

Alle spelers moeten nog akkoord gaan met de voorgestelde schorsingen. Ze hebben tot maandag 15.00 uur de tijd om dat te doen.

Nadal nog twee maanden aan de kant

Rafael Nadal staat nog zeker twee maanden aan de kant en daarmee is zijn seizoen waarschijnlijk ten einde. De Spanjaard heeft een pees in zijn knie ingescheurd. Er werd eerder uitgegaan van een ontstoken pees. De elfvoudig grandslamwinnaar staat al sinds zijn uitschakeling in de tweede ronde van Wimbledon aan de kant met de knieblessure. Hij miste daardoor al de Olympische Spelen en de US Open.

Nadal liet maandag op Twitter weten dat hij terugkeert als hij geen pijn meer heeft. "Ik wil heel graag terugkeren op de tennistour en genieten van het spelletje, maar ik heb nog veel jaren voor me en mijn knie heeft rust nodig."

Mogelijk kan de voormalig nummer een van de wereld nog meedoen aan de ATP World Tour Finals. Het afsluitende toernooi van het tennisseizoen gaat op 5 november in Londen van start.


Nadal nog twee maanden aan de kant (Foto: Novum)

Stemhokjes op ruim veertig stations

Reizigers kunnen ook tijdens deze verkiezingen op een groot aantal NS-stations hun stem uitbrengen. Op meer dan veertig locaties worden stemhokjes ingericht, laat de NS maandag weten. Behalve op de grote stations kan dit jaar voor het eerst worden gestemd op de stations van onder meer Alkmaar, Gilze-Rijen en Hengelo.

Reizigers kunnen sinds de verkiezingen van 2006 ook stemmen op de NS-stations. Bij de Tweede Kamerverkiezing van 2010 brachten meer dan vijftigduizend mensen hun stem uit op een station.

Tijdens de laatste verkiezingen in 2011 voor de Provinciale Staten werden de meeste stemmen uitgebracht op de stations van Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal, Rotterdam Centraal, Leiden, Nijmegen en Den Bosch.

Reizigers die willen stemmen op een station in een gemeente waar ze niet wonen, moeten hun stempas wel eerst laten omzetten in een kiezerspas.

Luyendijk's Het zijn net Mensen verfilmd

Het boek Het zijn net Mensen van journalist Joris Luyendijk wordt verfilmd. Dat laat producent Talent United maandag op zijn website weten. Regisseur is Stefano Odoardi enhet scenario komt van Sytske Kok.

Luyendijk beschrijft in het boek zijn werk als correspondent in het Midden-Oosten tussen 1998 en 2003. Hij laat zien hoe nieuwsmedia maar een minuscuul deel van de werkelijkheid kunnen laten zien. "Dit minuscule deel is zwaar gefilterd, vervormd en gemanipuleerd maar het wordt door kijkers, lezers en luisteraars aangezien voor de werkelijkheid", aldus de auteur.

Luyendijk's Het zijn net Mensen verfilmd
Luyendijk's Het zijn net Mensen verfilmd (Foto: ANP)

Michael Bay neemt afstand van gelekt Turtles-script

Michael Bay heeft afstand genomen van het vorige maand uitgelekte scenario van de nog te verschijnen Teenage Mutant Ninja Turtles-film. Volgens de regisseur ging het om een oude versie van voordat hij of zijn productiemaatschappij Platinum Dunes ooit bij de film betrokken raakte.

"Die versie is al tijden geleden door de papierversnipperaar gegaan", schrijft Bay op zijn forum Shoot for the Edit. "Dit is belegen nieuws. Wacht nou gewoon op de film."

Het uitgelekte scenario van Ninja Turtles, zoals de film vooralsnog heet, stuitte op weerstand bij zowel pers als publiek. Peter Laird, die in de jaren tachtig de tv-serie Teenage Mutant Ninja Turtles bedacht waarop de film wordt gebaseerd, noemde het al een 'mismaakt schepsel'.

De animatieserie uit de jaren tachtig en negentig gaat over vier gemuteerde schildpadden die menselijke proporties hadden aangenomen. Hoewel ze de hele dag pizza eten en het liefst computerspelletjes spelen of skateboarden, zijn ze ook gespecialiseerd in oosterse vechtsporten waardoor ze het kunnen opnemen tegen het kwaad in de wereld.

Michael Bay vindt Transformers 4 intimiderend (Novum)

Lijsttrekkers eens over homo-emancipatie

Vijf heikele kwesties op het gebied van homo-emancipatie moeten binnen een jaar worden geregeld. Dat is de kern van het zogeheten Roze Stembusakkoord, dat maandag is ondertekend door de lijsttrekkers van GroenLinks, PvdA, SP, D66, PvdD, 50Plus en DPK. Ook de VVD en PVV steunen het akkoord, maar waren niet bij de ondertekening.

Zo regelt het akkoord dat voortaan verplichte voorlichting wordt gegeven over seksualiteit en seksuele diversiteit op scholen. Ook wordt een eind gemaakt aan de weigerambtenaar en de zogeheten enkelefeitconstructie, waardoor docenten kunnen worden geweigerd op grond van hun seksuele geaardheid.

Ook vinden de partijen dat het wetsvoorstel over lesbisch ouderschap snel moet worden aangenomen. Dat geldt ook voor het wetsvoorstel waardoor het makkelijker wordt voor transgenders om hun geslacht officieel te laten wijzigen.

Alleen de christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP ondertekenen het akkoord niet. Initiatiefnemer Jolande Sap (GroenLinks) is blij dat een meerderheid van de Kamer het akkoord wel ondertekent. "Eindelijk zijn we af van de gijzeling door de christelijke partijen." Zij roept op om na de verkiezingen ook echt vaart te maken met het akkoord.

Ook Alexander Pechtold (D66) wil nu snel spijkers met koppen slaan. Hij wijst erop dat de gedoogcoalitie de afgelopen twee jaar niets heeft gedaan op het vlak van de homo-emancipatie. "Die stilstand moeten we nu doorbreken. Ik wil niet opnieuw in de situatie terechtkomen dat de SGP dit soort zaken kan blokkeren, laten we het nu met deze partijen regelen!"


Lijsttrekkers eens over homo-emancipatie (Foto: Novum)

'Ronaldo voelt zich niet geliefd bij Real'

Cristiano Ronaldo heeft zondag na de gewonnen thuiswedstrijd tegen Granada gezegd dat hij zich niet geliefd voelt bij Real. "Ik ben teleurgesteld en de club weet dat." De Spaanse voetbalkrant AS meldt bovendien dat Ronaldo zinspeelde op een vertrek uit Madrid.

Volgens de krant had de Portugese ster zaterdag een gesprek met Real-voorzitter Florentino Pérez waarin hij zijn ergernissen uitte. Hij zou een verslechterde verhouding hebben met enkele ploeggenoten, waaronder Marcelo en Pepe. Ronaldo zou vooral boos zijn op centrale verdediger Pepe die publiekelijk had gezegd dat de niet voorgedragen goalie Casillas de Gouden Bal had moeten winnen. Ronaldo was daarvoor wel genomineerd, maar Messi sleepte de prijs in de wacht.

AS schrijft ook dat Ronaldo in het vorige seizoen ook al had gehint op een mogelijk vertrek uit de Spaanse hoofdstad. Daar heeft hij tot 2015 een contract bij Real waar hij een slordige tien miljoen euro per jaar opstrijkt.

Ronaldo, die zondag tegen Granada na een uur spelen geblesseerd uitviel, scoorde de eerste twee goals in de met 3-0 gewonnen wedstrijd. Op de vraag waarom hij geen van zijn doelpunten vierde, antwoordde hij dat hij zich ongelukkig voelde. "Dan vier ik mijn treffers niet."

Het was de eerste competitiewinst van de Koninklijke in dit seizoen. De ploeg beleefde een valse start met een verliespot en een gelijkspel en bezet nu negende plek in de Primera División.

Hamilton lekte telemetriegegevens van McLaren

Lewis Hamilton heeft stof doen opwaaien binnen McLaren, nadat hij voor het begin van de race op Spa een foto van telemetriegegevens op Twitter had geplaatst. De tweet werd kort na plaatsing weer verwijderd, maar de andere Formule 1-teams zagen kans om de data van McLaren te bestuderen.

De gefotografeerde gegevens diende kennelijk als bewijs dat Jenson Button de snellere wagen had in de kwalificatie. Op de foto was een handgeschreven opmerking te zien waarin stond dat Hamilton zes tienden van een seconde verloor op het rechte stuk ten opzichte van zijn teamgenoot. Ook bevatte het vertrouwelijke informatie over de MP4-27, waaronder de rijhoogte.

"We vroegen hem om het weg te halen en dat heeft hij direct gedaan", aldus teambaas Martin Whitmarsh tegenover de BBC. "Hij heeft de situatie verkeerd geinterpreteerd. Hij was er duidelijk niet met zijn hoofd bij."

Whitmarsh liet doorschemeren dat Hamilton van geluk mag spreken dat hij niet door de renstal is bestraft. De 27-jarige coureur zou achter gesloten deuren wel zijn berispt voor zijn twittergedrag.

De twitterkwestie komt te midden van de onderhandelingsstrijd waarin Hamilton en McLaren verwikkeld zijn. Het contract van de wereldkampioen van 2008 loopt na dit seizoen af, maar de Brit wil niet zonder slag of stoot bijtekenen.

Gereedschapsdief stelt zich eerst even voor

Een 51-jarige gereedschapsdief uit het Gelderse Buurmalsen is zondag tegen de lamp gelopen omdat hij zo slim was geweest zich eerst even voor te stellen aan zijn slachtoffer. Daardoor was hij vrij gemakkelijk op te snorren. De dief is aangehouden, meldt de politie maandag.

De man had zich zondag bij een plaatsgenoot, die bezig was met een verbouwing, gemeld met de vraag of hij bouwafval mocht meenemen. In het gesprek stelde de 51-jarige man uit Buurmalsen zich met zijn echte naam voor.

Toen de man al een tijdje weg was, miste het slachtoffer opeens gereedschap. Hij toog naar de woning van de 51-jarige man, waar hij in de garage zijn spullen zag liggen. Het slachtoffer belde vervolgens de politie, die de dief inrekende. Tegen de 51-jarige man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Ruud de Wild langer bij Radio 538

Ruud de Wild heeft zijn contract bij Radio 538 verlengd. De 43-jarige dj is tot september 2015 aan het radiostation verbonden.

"538 is beter dan ooit en ik ben fucking trots dat ik daar onderdeel van ben", reageert De Wild, die voor de zender Ruuddewild.nl presenteert. "Ruuds show gaat heel erg lekker", vindt Jan-Willem Brüggenwirth, algemeen directeur van 538. "Hij zit nog vol met nieuwe ideeën en daar willen we graag een vervolg aan geven."

De dj werkte van 2004 tot 2007 voor 538, waarna hij overstapte naar Q-Music. Twee jaar geleden keerde hij terug op het oude nest.

Beschoten kat heeft veertien kogels in lijf

Een kat van een vrouw uit Steenwijk blijkt met veertien kogels in zijn lijf rond te hebben gelopen. Ook is een pootje van de kat gebroken, meldt de politie maandag.

Het dier moet zo'n anderhalve week geleden zijn beschoten. Vorige week zondag vond de vrouw haar kat rond 22.00 uur bij haar achterdeur. Ze zag niet direct wat het dier mankeerde, dus liet ze hem rusten in een bench. De kat knapte echter niet op, waarop de vrouw het dier meenam naar de dierenarts. Daar bleek hoe ernstig het beestje was toegetakeld.

Nederlands fregat onderschept 135 kilo cocaïne

Het Nederlandse fregat Hr. Ms. Tromp heeft in het Caribisch gebied 135 kilo cocaïne onderschept. Een bemanningslid zag tijdens een patrouille balen in het water drijven, meldt het ministerie van Defensie maandag.

De boordhelikopter van de Tromp, die onder meer kustwachttaken in het Caribisch gebied uitvoert, werd het gebied ingestuurd om het gebied te onderzoeken terwijl een snelle motorboot ondertussen de balen oppikte. Uiteindelijk werden zes balen cocaïne met een geschat gewicht van 135 kilo uit het water gehaald.

De drugs zijn vermoedelijk afkomstig van een zeiljacht, dat in de buurt van de eilandengroep Saint Kitts en Nevis voer. De opvarenden van het jacht zijn aangehouden en naar de haven van de hoofdstad van Saint Kitts, Basseterre, gebracht.


Nederlands fregat onderschept 135 kilo cocaïne (Foto: Novum)

'Meer beton in Philips-gebouw dan op bouwtekening'

Er is bij de bouw van het Philips-gebouw VH in Eindhoven meer beton gebruikt dan op de bouwtekeningen zichtbaar is. Daarom slaagde de sloop van het gebouw met een lading springstof zaterdag niet in zijn geheel. Dat meldt een woordvoerder van slopersbedrijf M. Heezen. De sloop wordt maandag hervat met een hijskraan met sloopkogel.

"De liftschacht bleek steviger gebouwd dan wij hadden ingeschat op basis van de bouwtekeningen", aldus de woordvoerder. Daarom zakte de schacht zaterdag weliswaar vijftien meter in elkaar, maar bleef hij overeind.

De sloop van het resterende deel van het gebouw wordt maandag rond 15.00 uur hervat. Naar verwachting ligt het pand dinsdag aan het einde van de middag helemaal tegen de vlakte. Voor het bouwterrein geldt nog een noodverordening.

De slopers gebruikten zaterdagmiddag honderd kilo dynamiet om het zeventig meter hoge gebouw neer te halen. De springstof werd gebruikt om de sloop te bespoedigen en de overlastperiode te verkorten.


Beelden van de implosie van het Philips-gebouw VH

Fries (15) gewond na val door bedrijfsdak

Een 15-jarige jongen uit Drachten is zondagavond in zijn woonplaats gewond geraakt toen hij door een dak van een bedrijf zakte. De jongen kwam zes meter lager op een betonnen vloer terecht. Hij is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

De jongen was samen met een aantal kompanen zonder toestemming op het dak van het bedrijf aan de Meerpaal geklommen. Een van de dakplaten hield de 15-jarige echter niet. Voor het aanwezige personeel, dat volgens de politie nogal aangeslagen was, is slachtofferhulp ingeschakeld.

Alonso blij dat hij niet gewond geraakt is

Ferrari-coureur Fernando Alonso zag gisteren door een crash bij de start van de Grand Prix van België een einde komen aan de reeks van 23 puntenfinishes op rij. De kampioenschapsleider werd van achteren getorpedeerd door de Lotus van Romain Grosjean en de McLaren van Lewis Hamilton.

"Ik ben natuurlijk teleurgesteld dat ik geen punten heb gescoord. Maar ik ben ook erg blij dat ik er over vijf dagen überhaupt bij kan zijn. De auto van Grosjean was zo dicht bij mijn hoofd en handen, het had veel erger kunnen zijn. Volgens mij is alles bovenop de auto kapot gegaan. Ik wist ook niet wat er was gebeurd, tot ik de herhalingen zag. Ik had wat last van mijn rug en daarom bleef ik zitten, maar daarna was een klein brandje dat geblust werd. Vanwege de rook kon ik niet meer ademhalen, dus ik besloot toch maar uit de auto te stappen."

Alonso was tevreden over de paar honderd meter die hij geracet had. "Mijn start was goed en ik wist de Sauber-coureurs in te halen, waarna ik derde lag. Ik stuurde vervolgens in en toen voelde het alsof ik door een trein werd geraakt. Het was een geweldige klap."

Inbreker speelt piano onder het werk

De politie in Assen had vannacht weinig moeite om een inbreker in een muziekwinkel bij de kladden te grijpen. Terwijl de agenten na een inbraakalarm een muziekwinkel binnenkwamen had de 60-jarige man uit Delfzijl plaats genomen achter een piano, om vervolgens, net als Henkie in de film Flodder, een deuntje te spelen.

De Delfzijlenaar had zich met behulp van een steen via een etalageraam toegang verschaft tot de zaak. Wat hem op het briljante idee deed komen om tijdens zijn "werk" piano te gaan spelen is nog onduidelijk. Hij is aangehouden en ingesloten.

Poezen Pim & Pom krijgen film

De poezen Pim en Pom uit de verhalen van Mies Bouhuys krijgen hun eigen animatiefilm. De film wordt gebaseerd op de bekende tekeningen van Fiep Westendorp, bekend van Pluk van de Petteflet en Jip en Janneke. Het is de eerste animatiefilm in 2D van Nederlandse bodem in dertig jaar, maakte distributeur Benelux Film Distributors maandag weten.

Pim & Pom De Film wordt een familiefilm waarin de twee poezen worden ontvoerd door de stoute nichtjes van hun baasje. De twee meisjes willen de poezen graag zelf houden. Gelukkig weten Pim en Pom te ontsnappen maar ze moeten nog een hele tocht afleggen om hun eigen baasje terug te vinden.

De opnames gaan in oktober van start onder leiding van regisseuse Gioia Smid. Marieke Middelkoop is verantwoordelijk voor de animaties. Pim & Pom De Film draait vanaf volgend jaar oktober in de bioscoop.


Poezen Pim en Pom krijgen eigen animatiefilm (Foto: Novum)

Eigenaar Liverpool vraagt fans om geduld

Liverpool-eigenaar John Henry vraagt de fans van de Reds om geduld terwijl aan een nieuw team wordt gebouwd. Dat schrijft de Amerikaan in een open brief aan de supporters. Henry stelt 'net zo teleurgesteld te zijn als iedereen' dat er niet nog een spits aan de club kon worden vastgelegd. Tegelijkertijd wijst hij op het behouden van spelers als Daniel Agger, Martin Skrtel en Luis Suarez.

Henry wuift kritiek dat Liverpool alleen maar kosten heeft proberen te verminderen weg en stelt dat de club een nieuwe weg is ingeslagen. "Ons transferbeleid was erop gericht de maximale waarde te halen uit het geld dat we uitgeven zodat we de kwaliteit en breedte van onze selectie kunnen vergroten."

Henry stelt dat in de transferperiode ook nieuwe basisspelers als Joe Allen, Nuri Sahin en Fabio Borini werden aangetrokken. Ook wijst hij op de komst van twee 'opwindende potentiële sterren voor de toekomst', waar hij Oussama Assaidi toe rekent. De zomertransferperiode kan daardoor volgens Henry 'nauwelijks een mislukking genoemd worden terwijl we aan de toekomst van onze ploeg bouwen'.

Dat er fouten zijn gemaakt staat voor Henry buiten kijf, zowel onder voorgaande eigenaren als zijn eigen leiding. "Het is een harde les geweest, maar vergis je niet, de club is nu gezonder dan toen wij hem overnamen."

Om dat zo te houden worden geen paniekaankopen meer gedaan. "We zullen investeren om te slagen, maar we nemen geen hypotheek op de toekomst met risicovolle uitgaven", neemt Henry afstand van te dure aankopen zoals de vorig jaar van Newcastle overgenomen Andy Carroll. "Deze transferperiode is misschien niet perfect geweest, maar we kijken niet naar de zestien weken totdat we weer spelers kunnen kopen, maar naar de komende zestien jaar en verder."

Eerste beelden Jack Ryan vrijgegeven

Paramount Pictures heeft de eerste beelden van de thriller Jack Ryan vrijgegeven. In de film zijn er hoofdrollen voor Chris Pine, Kevin Costner, Keira Knightley en Kenneth Branagh, die tevens plaatsneemt op de regiestoel.

Op de eerste foto zie je Pine als Jack Ryan scheuren op een motor door Manhattan. Jack Ryan is mogelijk een begin voor een franchise, waarin meteen al duidelijk wordt dat de finacieel adviseur van een Russische biljoenair, geen bureauslaaf is. Hij wordt ook niet voor niets verdacht van betrokkenheid bij terroristische activiteiten.

Op de tweede foto is Pine te zien met Costner, die zijn mentor en trainer William Harper vertolkt. Harper, een man uit het leger, wordt aangeklaagd voor zijn hulp aan Ryan. Costner draagt daarom waarschijnlijk van die heftige beschermende kleding in deze scène. De acteur is officieel terug als schurk.

Jack Ryan wordt in de Amerikaanse bioscopen verwacht op 25 december 2013.

Jack Ryan: Chris Pine

Jack Ryan: Chris Pine en Kevin Costner

PvdA wil hardere aanpak huisjesmelkers

De PvdA wil huisjesmelkers harder aanpakken. De partij lanceert daarvoor maandag een tienpuntenplan, meldt dagblad Spits. Foute verhuurders moet hun praktijken onder meer door betere voorlichting voor studenten onmogelijk worden gemaakt.

Ook moeten huisjesmelkers digitaal worden aangepakt door overtredingen bij te houden, om vervolgens op gezette tijden de top vijf per gemeente bekend te maken. "Studenten krijgen dan een betere informatiepositie bij de keuze voor een kamerverhuurder", zegt Kamerlid Jacques Monasch in de krant.

Verder moet elke studentenstad een huurteam krijgen dat studenten adviseert bij woonzaken, stelt de partij. Ook moeten hogere boetes voor huisjesmelkers die regelmatig de fout ingaan mogelijk worden en moet actiever dossiers worden bijgehouden over foute huisbazen. Degenen die huisjesmelkers helpen, zoals makelaars, advocaten en notarissen, moeten eveneens op hun vingers kunnen worden getikt.

ANWB opent meldpunt onduidelijke snelheden

De ANWB heeft een meldpunt geopend waar automobilisten kunnen reageren op de nieuwe maximumsnelheden die sinds het weekeinde van kracht zijn. Sinds zaterdag mag er op een groot deel van de Nederlandse snelwegen 130 kilometer per uur worden gereden.

Naar verwachting van de ANWB zal het voor veel automobilisten niet altijd duidelijk zijn hoe hard ze mogen rijden. Bij de nieuwe 130-wegen worden borden weggehaald, en bij 120-wegen worden nieuwe borden geplaatst. Bovendien gelden op veel wegen uitzonderingen, zoals aangepaste snelheden overdag of juist in de nacht. Die worden weer gecommuniceerd via onderborden.

De ANWB roept automobilisten op onduidelijke situaties te melden via een e-mailadres. Per mail kunnen chauffeurs ook hun mening over de nieuwe maximumsnelheden achterlaten. De meldingen worden uiteindelijk aangeboden aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu.


ANWB opent meldpunt onduidelijke snelheden (Foto: Novum)

Eriksson vindt emplooi in Thailand

Sven-Göran Eriksson gaat aan de slag in Thailand. De voormalig bondscoach van Engeland wordt technisch directeur bij de club BEC Tero Sasana uit Bangkok. In het twintigjarig bestaan van de club wordt hij al de zestiende man die de technische leiding in handen neemt.

De 64-jarige Zweed was de laatste jaren in Engeland actief. Vorig jaar oktober verliet hij Leicester City nadat hij met die club enkele maanden eerder promotie naar de Premier League was misgelopen.

Eriksson, die de Engelse nationale ploeg van 2001 tot en met 2006 onder zijn hoede had, maakte eerder naam als trainer van Benfica en Lazio Roma. Sinds zijn bondscoachschap in Engeland stond hij ook nog aan het roer bij onder meer Manchester City en de nationale ploegen van Mexico en Ivoorkust.

BEC Tero Sasana werd twee keer kampioen van Thailand. De laatste keer was in 2002. De twee jaren daarna werd de ploeg tweede.


Eriksson vindt emplooi in Thailand (Foto: Novum)

Universiteiten openen academisch jaar

13 universiteiten openen maandagmiddag het nieuwe academische jaar met lezingen en speeches. Terugkerende thema's op bijna alle instellingen zijn internationalisering en de onderwijstoekomst.

Op de Erasmus Universiteit Rotterdam is prins Constantijn te gast. Hij speecht over internationalisering en Europa. Neelie Kroes van de Europese Commissie staat de TU Delft te woord over snelle veranderingen in de wereld door ICT-ontwikkelingen. Burgemeester Eberhard van der Laan spreekt op de Universiteit van Amsterdam over de internationale positie van de stad.

De meeste andere universiteiten focussen hun jaaropening op de toekomst. De TU Eindhoven neemt haar nieuwe onderwijssysteem in gebruik. In Leiden bespreekt Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, de weg van Nederland naar de top 5 van beste kenniseconomieën. Onderwijsexpert Frans van Vught speecht in Maastricht over de noodzaak tot discussie over het huidige onderwijs.

De enige universiteit die maandag geen jaaropening heeft, is de Universiteit Twente. Die trapt vrijdag pas af.

Aftrap academisch jaar op 13 universiteiten
Aftrap academisch jaar op 13 universiteiten (Foto: ANP)

Ridley Scott hervat Counselor

Vandaag heeft Ridley Scott de filmopnamen van de thriller Counselor hervat in Londen. Morgen wordt Michael Fassbender op de set verwacht.

Regisseur/producent Scott had de opnamen twee weken stilgelegd zodat hij van Londen naar Los Angeles kon vliegen om de zaken rondom de zelfmoord van zijn jongere broer Tony te regelen. Als de productie klaar is met draaien in de Engelse hoofdstad, reizen ze door naar het Spaanse Alicante.

Naast Fassbender spelen onder andere Javier Bardem, Penélope Cruz, Cameron Diaz en Brad Pitt een rol in de film. Counselor vertelt het verhaal van een advocaat die in drugs handelt.

Ridley Scott: Er komt een 'Robin Hood 2' (Novum) 

Samsom: regeren met VVD zeer lastig

Regeren met de VVD zal voor de PvdA zeer lastig zijn. Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom maandagochtend op Radio 1. Toch wil hij samenwerking met de partij van Mark Rutte na de verkiezingen op 12 september niet van tevoren uitsluiten, omdat het misschien noodzakelijk is, zei hij.

De PvdA heeft de afgelopen jaren weer een 'sociaaldemocratische kleur op de wangen gekregen', aldus Samsom. Inhoudelijk ligt VVD-leider Rutte volgens de PvdA'er met zijn verhaal nu het verst van de partij van Samsom af. "Hij is de grote tegenpool. Wij staan ongeveer diametraal tegenover elkaar."

Dat SP-leider Emile Roemer naar Samsom lonkt, vindt de PvdA-voorman 'begrijpelijk'. Inhoudelijk staat de SP volgens hem immers dicht bij de PvdA. "Maar er zijn ook punten waarop we van mening verschillen."


Samsom: regeren met VVD zeer lastig (Foto: Novum)

[US Open] Kvitova sneuvelt tegen Bartoli

Petra Kvitova is zondag in de achtste finales van de US Open uitgeschakeld. De als vijfde geplaatste Tsjechische kende tegen Marion Bartoli (11) een goede start, maar de Française draaide de wedstrijd rigoureus om: 1-6, 6-2 en 6-0.

Bartoli treft in de kwartfinale Maria Sharapova. De Russische nummer drie van de wereld had in haar vierderondepartij haar handen vol met landgenote Nadia Petrova. Sharapova won de eerste set nog eenvoudig, maar daarna kwam Petrova op stoom. Uiteindelijk zegevierde Sharapova met 6-1, 4-6 en 6-4.

In de andere kwartfinale in de bovenkant van het speelschema neemt regerend kampioen Samantha Stosur het op tegen Victoria Azarenka. De Wit-Russin had weinig moeite met Anna Tatishvili uit Georgië: 6-2 en 6-2. Stosur had eerder zondag de opmars van de Engelse Laura Robson al gestuit.

In het mannentoernooi zorgde Philipp Kohlschreiber voor een stuntje door John Isner naar huis te sturen in de derde ronde. De Duitser (19) versloeg de als negende geplaatste Amerikaan in een vijfsetter: 6-4, 3-6, 4-6, 6-3 en 6-4.

[MLB] Homerun honkballer Profar bij debuut

Honkballer Jurickson Profar heeft zondag tijdens zijn eerste slagbeurt in de Major League een homerun geslagen. De 19-jarige Curaçaose werper van Texas Rangers deed dat in de derde inning van het uitduel met Cleveland Indians. Profar kwam nog drie keer aan slag en liet daarbij nog een hit noteren. De Rangers wonnen uiteindelijk met 8-3.

Profar is de eerste die tijdens zijn eerste keer in het uniform van de Rangers bij zijn eerste optreden als slagman een homerun sloeg. Brant Alyea deed in 1965 wel al eens hetzelfde voor Washington Senators. Die club verhuisde in 1972 naar Texas en ging daarna als Rangers door het leven.

Profar tekende in 2009 als 16-jarige voor Texas Rangers. Sindsdien speelde hij voor minor league-teams. Zondag werd hij aan de selectie toegevoegd omdat tweedehonkman Ian Kinsler geblesseerd was. De Curaçaoënaar, die in 2004 en 2005 met een team uit Willemstad de finale van de Little League haalde en een keer won, staat te boek als een enorm talent.

Veeleter verslindt 191 kippenvleugels

Bij een schranswedstrijd in de Amerikaanse staat New York heeft een deelnemer zondag in twaalf minuten tijd 191 kippenvleugels verslonden. Veeleter Joey Chestnut vestigde daarmee een nieuw record, zeiden de organisatoren van het National Buffalo Wing Festival.

Het oude record, 183 kipvleugels, werd vorig jaar gevestigd en stond op naam van Sonya Thomas, alias de Zwarte Weduwe.

Chestnut imponeerde eerder dit jaar ook al op een vreetfestijn op Coney Island, in New York. Toen verzwolg hij in tien minuten tijd 68 hotdogs.

'Bedreiger Wolfsen nog niet in beeld'

De bedreigingen aan het adres van de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen komen vermoedelijk uit het criminele circuit. Of coffeeshophouders erachter zitten, is volgens de politie nog speculeren. "We zijn aan het onderzoeken met wie Wolfsen ooit problemen heeft gehad. Daarbij zijn partijen genoemd en dat hebben we nu in onderzoek", zegt een woordvoerder.

De zegsman reageert op een bericht uit De Telegraaf van maandagochtend. Daarin staat dat volgens bronnen rond het onderzoek coffeeshophouders de bedreigingen hebben geuit.

Een dag voor het binnenkomen van de bedreiging zou het faillissement over een coffeeshop zijn uitgesproken. De twee eigenaren gingen ook persoonlijk failliet. Hun zaak werd eerder dit jaar op last van Wolfsen gesloten, nadat bleek dat ze een te grote voorraad softdrugs in huis hadden.

"Het kan dat coffeeshophouders achter de bedreigingen zitten, maar het kan ook heel goed dat dat niet het geval is. Dat weten we nu nog helemaal niet", aldus de zegsman. "We zijn nog aan het onderzoeken."

The Cave komt ook naar Wii U

The Cave, een 'platform-avontuur'-game van de hand van Ron Gilbert (Monkey Island) is zojuist bevestigd voor Wii U. Dit deed ontwikkelaar Double Fine tijdens een demonstratie op de PAX Prime-beurs die op dit moment gaande is.

The Cave is gebaseerd op een oud volksverhaal over een sprekende grot die bestaat uit allerlei verschillende labyrinthen. Zeven personages uit eveneens zeven verschillende tijdperken gaan op zoek naar het einde van de tunnel. Tevens gaan ze  tijdens deze reis ook op zoek naar zichzelf.

De game was al aangekondigd voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc en nu kan Wii U aan het rijtje worden toegevoegd. The Cave wordt begin 2013 verwacht.

TheCavegame

Thriller Motor City in de ijskast

De opnamen van de film Motor City zijn uitgesteld. De producenten en financiers zijn van mening dat de datum waarop de thriller met Gerard Butler en Adrien Brody moet worden afgeleverd, 31 maart, niet kan worden gehaald.

De opnamen van Motor City, over een uit de gevangenis ontslagen man die jaagt op de criminelen die hem hebben laten opdraaien voor hun misdrijf, zouden op 17 september van start gaan. Er zou tussen de start van de opnamen en levering te weinig zitten tijd voor postproductie en het toevoegen van effecten, zegt een woordvoerder van financier Foresight Entertainment tegen filmblad Variety.

Motor City zou in april in de bioscopen verschijnen. Wanneer de productie wordt hervat is nog onbekend.

Adrien Brody kan dvd niet tegenhouden (Novum)

FOK! daily: het beste van zondag

Op zoek naar wat leesstof? Dan is hier speciaal voor jou de FOK! daily. Hier kun je de meest populaire berichten, reviews en columns van gisteren nog even bekijken.
 

De 10 populairste berichten van gisteren


Meest bekeken


De 3 minst populaire berichten van gisteren


Reviews


Specials


Columns


Sport


Games


FOK!tv

'Boer Zoekt Vrouw' scoort ouderwetsch goed

Opnieuw heeft Yvon Jaspers een succesvol blik boeren open weten te trekken. De eerste aflevering van alweer het achtste seizoen van het kwaliteitsprogramma Boer Zoekt Vrouw hield gisteravond 3,7 miljoen mensen aan de buis gekluisterd. Dat heeft de Dienst Kijk- en Luisteronderzoek becijferd.

In de aflevering kregen de boeren en boerin te horen hoeveel potentiële boerinnen (en in een enkel geval wat boeren) een briefje aan ze hebben gewaagd. Het aantal per zoekende boer(in) varieerde tussen een handvol en 1109 brieven.

Boer Zoekt Vrouw stond qua kijkcijfer op eenzame hoogte. Zelfs het Acht Uur-Journaal moest het met een miljoen kijkers minder doen, wat wel weer goed was voor de tweede plaats bij de bestbekeken programma's van gisteravond. Ook de samenvattingen van de Eredivisie en de spelshow 1 Tegen 100 trokken elk meer dan twee miljoen kijkers. Red Mijn Vakantie was het enige programma van de commerciëlen dat de top vijf haalde.

Furious 4 wordt nieuwe IP

Furious 4, eerder bekend als Brother in Arms: Furious 4 wordt een nieuwe franchise. Daarmee is duidelijk gemaakt dat de game niet meer bij de BiA-franchise hoort, dat laat Randy Pitchford, baas van Gearbox, weten op het PAX Prime 2012-evenement.

Destijds met de aankondiging van de game kreeg Gearbox aardig wat kritiek over zich heen, gezien de game totaal niets te maken had met de bekende franchise. Furious 4 is ondertussen al behoorlijk ver in ontwikkeling, maar wijkt ongelofelijk veel af van het oorspronkelijke idee. Reden genoeg dus om de game uit te brengen als een nieuwe IP. Door het laten vallen van de Brother in Arms-naam heeft de ontwikkelaar veel meer vrijheid om te doen wat ze willen.

Voor welke platforms de game moet verschijnen is niet bekend. Wel heeft Gearbox aangegeven dat we 15 september meer informatie krijgen, waarbij het zelfs mogelijk is dat we informatie krijgen over een nieuwe volwaardige Brother in Arms-game.

Stelling: Partijen moeten pas na de verkiezingen coalities kiezen

Regelmatig komt het voor in het nieuws dat politieke leiders andere leiders voor het blok zetten om te kiezen voor een bepaalde richting. Zo was gisteren Emile Roemer van de SP weer in de lucht dat Diederik Samson nu al moest kiezen voor links of rechts.

De stelling voor vandaag luidt daarom als volgt:

Politieke partijen en leiders moeten pas na de verkiezingen coalities vormen.

Weekers verlengt doorverkooptermijn huizen

Eigenaren van huizen en bedrijfspanden hebben voortaan langer de tijd om voor minder overdrachtsbelasting hun eigendom weer door te verkopen. De maatregel van staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) is afgelopen zaterdag ingegaan.

In de oude belastingwet was de termijn voor het belastingvrij doorverkopen van vastgoedbezit een halfjaar. Weekers verlengt deze termijn nu tijdelijk naar drie jaar. Alleen over de meerwaarde en eventuele vergoedingen moet wel overdrachtsbelasting worden betaald.

De staatssecretaris hoopt hiermee de vastgelopen woning- en vastgoedmarkt een steuntje in de rug te geven. Vastgoedeigenaren konden door de vastgelopen markt namelijk weinig gebruik maken van de periode van zes maanden dat zij niet opnieuw overdrachtsbelasting hoefden te betalen. Hierdoor krijgen zij meer tijd om panden te renoveren en weer te verkopen.

Als voorbeeld van particulieren die gebaat zijn bij de verruiming noemt Weekers stellen die vlak na aankoop van hun woning gaan scheiden en hun huis weer moeten verkopen. Ook mensen die een nieuwbouwwoning willen kopen maar hun oude huis niet zomaar kwijt zijn, profiteren volgens Weekers van de maatregel.

[US Open] Stosur roept Robson een halt toe

Laura Robson heeft op de US Open niet opnieuw voor een stunt kunnen zorgen. Na sensationele overwinningen op Na Li en Kim Clijsters moest de 18-jarige Britse buigen voor Samantha Stosur. De Australische titelverdedigster won met 6-4, 6-4 en plaatst zich daarmee als eerste voor de kwartfinale.

Robson haalde niet het niveau dat ze etaleerde in haar vorige partijen, maar toonde op het eind wel een flinke portie vechtlust. De jongste speelster in de top honderd werkte acht matchpoints weg, maar moest op het negende alsnog capituleren.

Andy Roddick stelde zijn afscheid nog even uit. De voormalig nummer één van de wereld, die eerder deze week abrupt bekendmaakte aan zijn laatste toernooi bezig te zijn, baande zich ten koste van Fabio Fognini een weg naar de vierde ronde: 7-5, 7-6 (1), 4-6, 6-4. Roddick won de US Open in 2003.

In het dubbelspel was er een Nederlands succesje te vieren. Jean-Julien Rojer bereikte aan de zijde van de Pakistaan Aisam Ul-Haq Qureshi de kwartfinale door Alex Bogomolov en Raven Klaasen met 6-3, 6-4 te verslaan. Rojer en Qureshi zijn in New York als negende geplaatst.


Stosur roept Robson een halt toe (Foto: Novum)

Pleidooi voor nog intensievere landbouw

De landbouw in Nederland moet geïntensiveerd worden. Daarvoor pleit Aart Dijkhuizen, voorzitter van de raad van bestuur van Wageningen University. Nederland is volgens hem al 'de Usain Bolt' van de landbouw, maar het moet nog intensiever. Daarmee moet wereldhonger worden tegengegaan en het milieu worden gespaard, zegt hij in Trouw.

Het pleidooi sluit aan bij zijn rede die hij maandag tijdens de opening van het academische jaar in Wageningen zal uitspreken. "We moeten straks negen miljard mensen voeden die ook nog eens steeds meer vlees en zuivel willen. Dat betekent een verdubbeling van de huidige productie."

De intensieve landbouw is volgens Dijkhuizen daarvoor noodzakelijk en het meest geschikt. "Het geeft per hectare de hoogste opbrengst. Bovendien blijkt steeds meer dat de intensieve methode de minste milieuschade per kilogram oplevert."

Dijkhuizen is niet enthousiast over een wetsvoorstel van GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff, die vee meer ruimte wil geven. "Het is goed voor het dierenwelzijn, maar het vraagt meer grond en grondstoffen en het vergroot daarmee de uitstoot van broeikasgassen. Niet echt groen dus."


Pleidooi voor nog intensievere landbouw (Foto: Novum)

Henk Schiffmacher geeft Gaga gratis tatoeage

Lady Gaga heeft geen cent betaald voor het ankertje dat Henk Schiffmacher zaterdag op haar zij tatoeëerde. Hoewel Schiffmacher beroemde klanten normaal gesproken gewoon laat betalen, maakte hij voor de Amerikaanse zangeres een uitzondering.

"Die mevrouw heeft 29 miljoen volgers op Twitter. Eén berichtje van haar levert meer aandacht op dan Ben Saunders in zijn hele carrière bij elkaar krijgt", vertelt Schiffmacher aan het AD. Gaga, die afgelopen weekeinde in Amsterdam was, zette meteen een foto van haar nieuwe tatoeage op Twitter nadat ze bij Schiffmacher was geweest.

De 26-jarige zangeres liet overigens haar 'halve garderobe' achter, vertelt de tatoeëerder. "Ik heb hier bijvoorbeeld nog een tas van Louis Vuitton. Die geef ik over twee weken wel terug, want Gaga heeft beloofd me twee backstagepassen voor één van haar concerten in de Ziggo Dome toe te sturen."


Bron: Lady Gaga

Wibi Soerjadi tast in het duister over pyromaan

Wibi Soerjadi heeft geen idee wie zijn auto in brand heeft gestoken. De pianist trof zijn Rolls Royce zondag uitgebrand aan, nadat ook een vorkheftruck bij zijn landgoed in vlammen was opgegaan.

"Het lijkt op een bewuste waarschuwing, of zelfs een aanslag", vertelt Wibi's manager aan De Telegraaf. "De recherche is ermee bezig. We hebben geen idee wie het gedaan kan hebben. Hopelijk zijn het vandalen."

Obbo Spanjaard van muziekhandel Spanjaard, waarmee Soerjadi in een juridisch gevecht is verwikkeld, ontkent elke betrokkenheid. "Het zou toch superstom zijn om zoiets te doen", zegt Spanjaard, die nog duizenden euro's tegoed heeft van de pianist. "Sterker, ik vind dit erg vervelend, want elke cent die Wibi uitgeeft om dit op te lossen, zou ik liever in onze pot zien vloeien."

'Driekwart Duitsers wil Grieken uit euro'

Slechts een kwart van de Duitsers denkt dat Griekenland in de eurozone moet blijven en voor verdere financiële steun in aanmerking kan komen. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerde peiling door de Britse zakenkrant Financial Times.

Volgens driekwart van de ondervraagde Duitsers zal Griekenland nooit zijn noodleningen aflossen. Bijna de helft van Duitse respondenten denkt dat Griekenland niet voldoende hervormingen kan doorvoeren om zichzelf te verlossen van zijn geldschieters.

De peiling werd ook gehouden onder Italianen, Spanjaarden, Fransen en Britten. Opvallend is dat de Zuid-Europeanen veel positiever zijn over Griekenland. Van de ondervraagde Italianen denkt 77 procent dat Griekenland wel zijn schulden zal aflossen en bij de Spanjaarden is dit 57 procent. Ook hebben de Italianen en Spanjaarden er veel meer vertrouwen in dat Athene de economie voldoende kan hervormen.

'Driekwart Duitsers wil Grieken uit euro'
'Driekwart Duitsers wil Grieken uit euro' (Foto: ANP)

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 2

In de Bundesliga werd afgelopen weekend de tweede speelronde gespeeld. Hieronder vind je alle uitslagen en andere statistieken.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
FSV Mainz 05 SpVgg Greuther Fürth 0-1
Bayer Leverkusen SC Freiburg 2-0
1.FC Nürnberg Borussia Dortmund 1-1
1899 Hoffenheim Eintracht Frankfurt 0-4
FC Schalke 04 FC Augsburg 3-1
Werder Bremen Hamburger SV 2-0
Fortuna Düsseldorf Borussia Mönchengladbach 0-0
VFL Wolfsburg Hannover 96 0-4
Bayern München VFB Stuttgart 6-1

Stand:

# Club Wed. w g v p v - t
1 Bayern München 2 2 0 0 6 9-1
2 Eintracht Frankfurt 2 2 0 0 6 6-1
3 Hannover 96 2 1 1 0 4 6-2
4 FC Schalke 04 2 1 1 0 4 5-3
5 Fortuna Düsseldorf 2 1 1 0 4 2-0
6 Borussia Dortmund 2 1 1 0 4 3-2
7 Borussia Mönchengladbach 2 1 1 0 4 2-1
8 1.FC Nürnberg 2 1 1 0 4 2-1
9 Bayer Leverkusen 2 1 0 1 3 3-2
10 Werder Bremen 2 1 0 1 3 3-2
11 SpVgg Greuther Fürth 2 1 0 1 3 1-3
12 VFL Wolfsburg 2 1 0 1 3 1-4
13 FSV Mainz 05 2 0 1 1 1 1-2
14 SC Freiburg 2 0 1 1 1 1-3
15 Hamburger SV 2 0 0 2 0 0-3
16 FC Augsburg 2 0 0 2 0 1-5
17 1899 Hoffenheim 2 0 0 2 0 1-6
18 VFB Stuttgart 2 0 0 2 0 1-7

topscorers:

# Naam Club Goals
1 Müller Bayern München 3
2 Mandzukic Bayern München 2
2 Sobiech Hannover 96 2
2 Lanig Eintracht Frankfurt 2
2 Schahin Fortuna Düsseldorf 2
2 Huntelaar Schalke 04 2

Programma volgende speelronde:

Datum Thuis Uit
vr 14 sep, 20:30 FC Augsburg VFL Wolfsburg
za 15 sep, 15:30 Borussia Dortmund Bayer Leverkusen
za 15 sep, 15:30 Bayern München FSV Mainz 05
za 15 sep, 15:30 Borussia Mönchengladbach 1.FC Nürnberg
za 15 sep, 15:30 VFB Stuttgart Fortuna Düsseldorf
za 15 sep, 15:30 Hannover 96 Werder Bremen
za 15 sep, 18:30 SpVgg Greuther Fürth FC Schalke 04
zo 16 sep, 15:30 SC Freiburg 1899 Hoffenheim
zo 16 sep, 17:30 Eintracht Frankfurt Hamburger SV

'Corporaties hebben veel geld achter de hand'

De meeste woningcorporaties hebben zat geld om te investeren in de bouw van nieuwe sociale huurwoningen en om woningen en projecten van Vestia over te nemen. Van 22 grote corporaties hebben alleen De Key in Amsterdam en Wonen Limburg geen geld. Over Vestia zijn geen cijfers, schrijft de Volkskrant na onderzoek.

Dat de corporaties zulke mogelijkheden hebben is opvallend, omdat ze zelf vaak graag benadrukken dat het geld op is. De gemeenten Den Haag en Rotterdam hebben moeite om corporaties te vinden die Vestia-projecten kunnen overnemen. Ook is er weinig animo onder corporaties om vijftienduizend woningen van Vestia over te nemen.

Woningcorporaties kunnen tegen een lage rente geld lenen om sociale huurwoningen te bouwen of bestaande woningen over te nemen. Daarvoor moet hun schuld niet te hoog zijn en ze moeten voldoende inkomsten hebben uit verhuur of verkoop van woningen. De meeste grootstedelijke corporaties voldoen aan die eisen.

Doden bij rellen Turken en Koerden

Ongeveer 20 Koerdische rebellen en negen Turkse militairen en agenten zijn omgekomen bij gevechten in de provincie Sirnak in het zuidoosten van Turkije.

Dat lieten gouverneur Vahdettin Ozkan van Sirnak en bronnen ter plaatse maandag weten. Acht militairen en agenten zijn gewond geraakt.

De veiligheidsdienst verklaarde dat het nog steeds onrustig is in de regio en dat de gevechten doorgaan.

Rihanna twittert uit haar slof

Popster Rihanna zal in het vervolg wel twee keer nadenken voordat ze foto's twittert van zichzelf op een station. De zangeres van Barbados had een foto op Twitter geplaatst toen ze op het Londense station St. Pancras voor een bord stond met daarop de vertrektijd van haar trein naar Parijs.

Het gevolg was dat ze eenmaal aangekomen op Gare du Nord in Parijs werd opgewacht door een overenthousiaste menigte.

De beveiligers van het station en haar eigen bodyguards hadden de grootst mogelijke moeite om haar te beschermen tegen de opdringerige fans toen ze het station wilde verlaten. "De Fransen zijn gestoord", twitterde Rihanna later. "Als je mij aan de kant duwt, word je teruggeduwd", vervolgde ze. Daarbij voegde ze nogal wat krachttermen toe om haar kwaadheid toon bij te zetten.

Rihanna was in Parijs om als speciale gast op te treden op het concert dat de Britse band Coldplay gaf in de Franse hoofdstad.

Rihanna twittert uit haar slof
Rihanna twittert uit haar slof (Foto: ANP)

'Coffeeshopeigenaren achter bedreiging Wolfsen'

De bedreigingen aan het adres van de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) zijn geuit door coffeeshophouders. Dat schrijft De Telegraaf op basis van bronnen rond het onderzoek. De politie bevestigde zaterdag dat Wolfsen permanent wordt beveiligd, maar wilde verder niets zeggen over de bedreigingen.

Een dag voor het binnenkomen van de bedreiging zou het faillissement over een coffeeshop zijn uitgesproken. De twee eigenaren gingen ook persoonlijk failliet. Hun zaak werd eerder dit jaar op last van Wolfsen gesloten, nadat bleek dat ze een te grote voorraad softdrugs in huis hadden.

De eigenaren ontkennen in de krant via hun advocaat iets met de bedreiging te maken te hebben.

Alle zeven coffeshops in de Utrechtse binnenstad worden met sluiting bedreigd, omdat ze binnen 350 meter van een school zitten.

FOK! wat een weer...Stabiel

Goedemorgen! Het was gisteren een rustige dag met op veel plaatsen perioden met zon. In het westen van het land was er echter meer bewolking aanwezig en plaatselijk viel daar zelfs wat lichte regen uit. Op veel plekken lag de temperatuur rond de 20 graden. De hoogste temperaturen werden gisteren behaald in Westdorpe en Arcen met 22 graden.

Vandaag en ook de komende dagen is en blijft het heel rustig weer. In de nacht en vroege ochtend is er kans op een mistbank, terwijl er overdag een afwisseling is van perioden met zon en enkele wolkenvelden. Wel denk ik dat de wolkenvelden vandaag wat nadrukkelijker aanwezig zijn dan morgen. De temperatuur loopt op naar 19 graden op de Wadden en 21, mogelijk 22 graden in het zuiden van het land. Ook de wind neemt de komende dagen even vakantie, want meer dan een zwak tot matig briesje zal het niet worden.

De afgelopen periode hebben wij al behoorlijk wat buien gehad, maar rondom de zuidelijke Italiaanse eilanden zal het de komende dagen buitengewoon slecht weer zijn. Er worden hoeveelheden neerslag berekend van rond de 200 mm. Dit zou mogelijk nog wel eens nog hoger uit kunnen komen. Deze buien kunnen ook Nice en Marseille gaan bereiken, evenals de Balearen. Op volle zee is zelfs storm mogelijk. Ik denk dat we dit nog wel in het nieuws gaan horen.

Nederland
Meer weer op FOK!

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Onweersbui op afstandOnweersbuien zitten er even niet in. Stephan zag deze voorbij trekken.


Rechtbank doet uitspraak in Facebookmoord

De rechtbank in Arnhem doet maandagmiddag uitspraak in de facebookmoordzaak. De zaak draait om het doodgestoken meisje Winsie. Een 15-jarige jongen uit Capelle aan den IJssel hoorde twee weken geleden een jaar jeugddetentie en twee jaar jeugd-tbs eisten.

De 15-jarige Winsie werd op 14 januari neergestoken in haar ouderlijk huis in de Stadhoudersstraat in Arnhem en overleed enige dagen later aan haar verwondingen. Haar vader werd ook neergestoken toen hij zijn dochter probeerde te beschermen, maar hij overleefde de steekpartij.

De verdachte zou Winsie hebben neergestoken in opdracht van een 16-jarig meisje uit Arnhem en haar 18-jarige vriend uit Rotterdam, omdat Winsie over het meisje zou hebben geroddeld op onder meer Facebook. De Rotterdammer zou de jongen uit Capelle aan den IJssel hebben ingehuurd om Winsie te vermoorden. De zaak tegen dit tweetal, dat terechtstaat voor uitlokking van de moord, is uitgesteld tot eind oktober omdat er nog getuigen moeten worden gehoord.

De eis tegen de 15-jarige jongen is de hoogste straf die een minderjarige kan krijgen. De rechtbank in Arnhem heeft zijn zaak niet achter gesloten deuren behandeld, omdat het belang van openbaarheid volgens de rechtbank in dit geval prevaleerde boven zijn privacy, vanwege de ernst van de zaak en de maatschappelijke verontwaardiging.

Rellen in Noord-Ierland

Zeker 26 agenten zijn zondag gewond geraakt door rellen in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast. Dat meldde de politie van Noord-Ierland op Twitter. Volgens lokale media werden de agenten aangevallen toen ze protestantse en katholieke menigtes van elkaar probeerden te scheiden.

De groepen keerden zich tegen de politie en gooiden onder meer flessen, stenen en golfballen naar de agenten. De onlusten braken uit toen katholieken een mars wilden houden bij het centrum van Belfast. De protestanten probeerden die optocht te verstoren. Vorige weekeinde was het ook onrustig in de buurt.

Agenten gewond door rellen in Noord-Ierland
Rellen in Noord-Ierland (Foto: ANP)

Illegale migranten zwemmen naar Spaans eiland

Een groep van 68 illegale immigranten is zondag geland op een klein, onbewoond Spaans eilandje voor de kust van Marokko. De Afrikanen zwommen van het Marokkaanse strand naar het Isla de la Tierra, dat slechts 50 meter verderop ligt. Woensdag waren daar ook al 19 mensen aangekomen.

Voor zover bekend is het de eerste keer dat migranten via het eilandje van Afrika naar Europa proberen te komen.

Volgens Spaanse media overlegt de regering in Madrid met Marokko over de aanpak van de immigranten. Naar verluidt hopen sommige ministers dat de migranten terug naar Marokko zwemmen zodra ze inzien dat ze niet naar Spanje worden gebracht.

Illegale migranten zwemmen naar Spaans eiland
Illegale migranten zwemmen naar Spaans eiland (Foto: ANP)

[Primera División] Barcelona alleen aan kop na nipte zege

FC Barcelona gaat na drie speeldagen in de Spaanse Primera División alleen aan kop. Een rake knal van Adriano Correira halverwege de eerste helft bleek genoeg om Valencia met 1-0 te verslaan. Barcelona heeft de maximale score van negen punten. Real Mallorca, Malaga en Rayo Vallecano volgen op twee punten.

Real Madrid kon na een valse start eindelijk de eerste competitiezege van het seizoen noteren. De regerend landskampioen was met 3-0 duidelijk een maatje te groot voor Granada. Cristiano Ronaldo maakte met doelpunten in de 26e en 54e minuut het verschil, waarna Gonzalo Higuain de eindstand op het scorebord mocht zetten.

Ronaldo speelde de wedstrijd overigens niet uit. De Portugees werd na een uur spelen hard geraakt door Borja Gomez, die daarvoor zijn tweede gele kaart ontving, en moest met een lichte beenblessure het veld verlaten.


Barcelona alleen aan kop na nipte zege (Foto: Novum)

[PS] Van Rhijn geklopt op 100 meter

Marlou van Rhijn heeft op de Paralympische Spelen in Londen naast een gouden medaille gegrepen op de 100 meter. De 20-jarige atlete uit Purmerend werd in een tijd van 13.32 seconden tweede achter winnares Marie-Amelie le Fur uit Frankrijk. De Amerikaanse April Holmes legde een honderdste achter Van Rhijn beslag op het brons in de T43-klasse.

Van Rhijn gold na haar wereldrecord (13,27) in de halve finales als favoriete, maar kwam net tekort om de bij de start opgelopen achterstand ongedaan te maken. Ze moest zelfs toezien hoe Le Fur net onder haar zaterdag gelopen toptijd dook (13,26).

Naast het zilver van Van Rhijn pakte Nederland zondag ook vier bronzen medailles. Vlaggendrager Ronald Hertog werd derde bij het speerwerpen. Zwemster Marlou van der Kulk deed hetzelfde op de 200 meter vrije slag. Eerder op de dag hadden ook tafeltennisser Gerben Last en dressuurruiter Frank Hosmar al brons veroverd.

De Zuid-Afrikaan Oscar Pistorius leed een verrassende nederlaag. De Blade Runner, die deze zomer al bezig is aan zijn tweede olympische optreden in Londen, moest op de 200 meter zijn meerdere erkennen in Alan Oliveira uit Brazilië. In 2004 en 2008 was Pistorius op die afstand nog goed voor goud.

[Serie A] Inter thuis onderuit tegen AS Roma

Internazionale is in de eerste thuiswedstrijd van het seizoen direct onderuit gegaan. Met Wesley Sneijder in de basis werd in Giuseppe Meazza met 3-1 verloren van AS Roma. Inter pakte vorige week bij de start van het seizoen in de Serie A wel drie punten op vreemde bodem. In Pescara werd het toen 0-3.

Inter kwam na een kwartier spelen door een doelpunt van Alessandro Florenzi voor het eerst op achterstand. Vlak voor rust moest ook Maarten Stekelenburg een goal slikken. De keeper van AS Roma werd gepasseerd door Antonio Cassano, die onlangs werd overgenomen van AC Milan.

In de tweede helft toonde Daniel Osvaldo zijn klasse. De spits maakte er na ruim een uur spelen na een mooie pass van Francesco Totti op sierlijke wijze 1-2 van. De geboren Argentijn stond in de slotfase met een assist aan de basis van de goal waarmee Marquinho de wedstrijd besliste.

Juventus bekleedt na twee speeldagen de koppositie in de Serie A. De landskampioen won mede door twee goals van Sebastian Giovinco met 4-1 bij Udinese. Juventus heeft net als Napoli en Lazio zes punten, maar beschikt over een beter doelsaldo.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.