FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Nieuwsarchief
Artikelen van woensdag 29 juni 2011

Grieks parlement stemt voor bezuinigen

Het Griekse parlement heeft woensdag met 155 stemmen voor en 138 tegen ingestemd met het plan om 28 miljard euro te bezuinigen. Dat moet de weg vrij maken voor een noodlening van 12 miljard euro van Europese landen en het IMF.

Donderdag wordt weer gestemd, dan over wetgeving om het plan in te voeren.

De 12 miljard euro zijn direct nodig om aan de schulden op korte termijn te voldoen. Dit bedrag maakt deel uit van een pakket van 110 miljard euro.

Grieks parlement stemt voor bezuinigen
Grieks parlement stemt voor bezuinigen (Foto: ANP)

MoldaviŽ houdt uraniumsmokkelaars aan

Moldavië heeft zes mensen aangehouden voor de smokkel van uranium dat geschikt en voldoende is voor het maken van een kernbom.

Het Moldavische ministerie van binnenlandse zaken zei woensdag dat de smokkelaars het uit Rusland ingevoerde uranium-235 probeerden te slijten aan islamitische landen.

Hoewel het ministerie in het midden liet om hoeveel uranium het gaat, wijst het prijskaartje van twintig miljoen erop dat het een 'substantiële hoeveelheid' betreft. Dat is jargon van het Internationale Atoomagentschap voor het uranium dat nodig is voor de vervaardiging van een nucleair wapen.

Koevermans naar Toronto FC

Danny Koevermans zet zijn loopbaan voort bij Toronto FC. De 32-jarige spits tekent een verbintenis voor tweeënhalf jaar bij de Canadese club van trainer en technisch directeur Aron Winter.

"Ik ben bijzonder blij met deze overstap, ik ben door de club op een geweldige manier ontvangen", laat Koevermans weten.

"Ik hoop dat ik een grote bijdrage kan leveren dit seizoen", vervolgt Koevermans, die transfervrij overkomt van PSV. De viervoudig international stond sinds de zomer van 2007 onder contract bij de Eindhovenaren. Eerder speelde hij voor Sparta en AZ.

Winter was ook te spreken over zijn nieuwste aanwinst. "Ik ben blij dat alles rond is, Danny is mijn eerste grote aankoop. Ik ben ervan overtuigd dat hij voor de nodige goals zal gaan zorgen."

Honkballers nu wel te sterk voor Taiwan

De Nederlandse honkballers hebben vandaag gewonnen van Taiwan op het World Port Tournament. In het Familiestadion in Rotterdam was Oranje met 4-2 te sterk. Nederland, dat tot dusverre vier keer won, speelt vrijdag zijn zevende duel tegen Cuba. Het toernooi duurt tot en met zondag.

Nederland ging afgelopen vrijdag nog met 4-8 onderuit tegen Taiwan, maar nam ditmaal in de derde inning de leiding door een punt van Michael Duursma. In de vierde inning liep de ploeg vervolgens verder uit dankzij Vince Rooi, Jeffrey Arends en Shaldimar Daantji. Taiwan liep door punten in de zesde en negende inning iets in, maar dat bleek niet voldoende.

Taiwan gaat nog wel aan de leiding in de groep met vijf overwinningen. Nederland volgt op twee punten als tweede.

'Fraude psychiaters met 1600 neppatiŽnten'

Twee psychiaters die zijn opgepakt op verdenking van uitkeringsfraude, hebben voor mogelijk 1600 patiënten een onterechte uitkering of persoonsgebonden budget (pgb) aangevraagd en gekregen. Dat meldt het televisieprogramma Nieuwsuur woensdagavond op basis van het strafdossier.

Het onderzoek naar de fraude begon ongeveer anderhalf jaar geleden. Begin dit jaar werd bekend dat vanwege de uitkeringsfraude vier mannen waren opgepakt. De andere twee mannen hebben een bemiddelende rol gespeeld. Het Openbaar Ministerie in Rotterdam stelde destijds dat de schade in de tientallen miljoenen euro's loopt.

De psychiaters stelden volgens Nieuwsuur tegen betaling van soms wel vijfduizend euro een valse medische verklaring op, waarin de veelal Turkse zogenaamde patiënten schizofreen werden verklaard. Met deze verklaring op zak gingen de 'patiënten' samen met een van de bemiddelaars naar het UWV.

Deze begeleiders zouden de 'patiënten' vooraf hebben geïnstrueerd hoe ze zich moesten gedragen bij de controlerende arts. Sommige 'patiënten' kregen van tevoren een medicijn toegediend, zodat ze een apathische indruk maakten.

Nadat de uitkering wegens ziekte of arbeidsongeschiktheid binnen was, zou volgens dezelfde methode een pgb zijn aangevraagd. In sommige gevallen werden jaarlijks bedragen van vijftigduizend euro aan pgb uitgekeerd. Het bedrag werd veelal contant opgenomen en verdeeld onder de psychiater, de handlanger en de 'patiënt', aldus het televisieprogramma.

FBI maakt fouten in terreurprofiel

Op de lijst van de meest gezochte terroristen van de FBI staat een gedateerde zwart-witfoto van een man die in verband wordt gebracht met de bomaanslagen op Amerikaanse ambassades in Tanzania en Kenia in 1998. Het gaat om Saif al-Adel staat in grote rode letters boven de foto te lezen, alias Muhammad Ibrahim Makkawi. Er is echter een probleem: het gaat om twee verschillende personen, zeggen mensen bij de inlichtingendiensten en kennissen van Al-Adel en Makkawi.

Na de terreuraanslagen in de Verenigde Staten van september 2001 openden journalisten de jacht op meer informatie over Al-Adel, die vanwege zijn strategische militaire inzicht de derde man van Al-Qaida zou zijn. Het spoor ging van Europa naar Egypte en van Afghanistan naar Pakistan en Iran. Na het verkrijgen van nieuwe informatie werd de conclusie getrokken dat de FBI zich waarschijnlijk heeft vergist en dat het profiel van Al-Adel in feite bestaat uit de identiteiten van twee personen.

Ondanks herhaalde verzoeken weigert de FBI te reageren op de kwestie. De originele documenten zijn bovendien vergrendeld voor het publiek, zodat het onmogelijk is om te achterhalen waar de FBI zijn bewijsmateriaal heeft verzameld.

Je kunt je afvragen of het de moeite is je druk te maken over het voorval. Een van de twee personen is een jihadist met een losgeld van vijf miljoen dollar op zijn hoofd; de andere is een voormalige jihadist die een grote criticus van Al-Qaida is geworden.

De zaak plaatst echter vraagtekens bij de werkwijze van inlichtingendiensten, met name bij die van de FBI. Hoe betrouwbaar zijn de profielen die zij opstellen en in hoeverre vormen verouderde en misleidende inlichtingen de zoektocht naar verdachten? Niet zelden worden de dossiers van de meest gezochte personen ter wereld in ieder geval ten dele opgebouwd uit onvolledig of onjuist bewijsmateriaal. Veel profielen zijn gebaseerd op informatie die door gedetineerden onder stress of zelfs marteling is vrijgegeven. Soms komt informatie van onbetrouwbare bronnen, terwijl aanwijzingen lang niet altijd worden geverifieerd.

Het profiel van Al-Adel werd bijvoorbeeld in oktober 2001 aangemaakt, een maand na de aanslagen in de VS. Hoewel sommige details over de verdachte oud zijn, zijn ze volgens de FBI nog steeds accuraat en relevant. Toch is sindsdien gebleken dat tientallen personen onterecht als terrorist zijn bestempeld, vanwege onjuist of gebrekkig bewijsmateriaal.

In mei stuurde een man die zich Makkawi noemde meerdere e-mails naar journalisten, waarin hij zei dat hij wordt verward met Al-Adel. In een mail aan de Arabische krant Asharq Al-Awsat beweerde hij een kolonel te zijn in het Egyptische leger. Hij zei dat hij en zijn gezin worden beschouwd als vijanden van de Verenigde Staten én Al-Qaida. Sinds hij naar Pakistan emigreerde zou hij worden verward met Al-Adel, terwijl hij naar eigen zeggen een tegenstander van zowel Al-Qaida als andere jihadistische groeperingen is.

De beweringen die in de e-mails worden gedaan worden gestaafd door leden van inlichtingendiensten in verschillende landen en bronnen die zeggen Al-Adel en Makkawi al jaren te kennen.

Noman Benotman, een voormalige jihadist die tegenwoordig als analist werkt voor de in Londen gevestigde Quilliam Foundation, zei beide mannen te hebben ontmoet. Hij beschreef Makkawi als 'hoogopgeleid, heetgebakerd en onvoorspelbaar'. De laatste keer dat hij hem zag was in Jalalabad, in Afghanistan, in 1994. Al-Adel zag hij voor het laatst in 2000 in Kandahar, eveneens in Afghanistan. Al-Adel gaf volgens Benotman blijk van een groot strategisch inzicht. "Het grote verschil tussen de twee is dat Makkawi Al-Qaida, jihadistische groepen en met name de jihadistische groepen van Zawahri (Ayman al-Zawahri, de nieuwe topman van Al-Qaida, red.) haat", zei hij.

Twee bronnen bij de Britse geheime dienst bevestigden dat de twee niet een en dezelfde persoon zijn. Makkawi zou in tegenstelling tot Al-Adel niet worden gezocht door de Britse regering.

Het is niet moeilijk om te begrijpen hoe de FBI Makkawi heeft verward met Al-Adel. In geheime documenten die door Wikileaks zijn geopenbaard staat dat een gedetineerde van de Amerikaanse gevangenis Guantanamo Bay in Cuba zijn onderzoekers vertelde dat hij een 'Muhammad Ibrahim Makkawi, alias (Al-Adel)' had ontmoet. Andere bronnen zeggen dat Al-Adel mogelijk de naam van Makkawi als alias heeft gebruikt uit wraak wegens de kritiek van de laatste op Al-Qaida.

Foto's die door kennissen van de twee aan Associated Press zijn gegeven tonen twee verschillende mannen. De foto van de FBI toont een slanke man met dun achterover gekamd haar, volle lippen en fijne gelaatstrekken; een foto van Makkawi toont een brede man met een rond gezicht, een stevige neus en dik krulhaar.

Al-Adel en Makkawi zijn beiden Egyptenaar, dienden beiden in het Egyptische leger en zijn beiden aangeklaagd voor het onderhouden van banden met jihadistische groeperingen. Maar Makkawi raakte gedesillusioneerd in de doelen en strategieën van de jihadisten en zou op een gegeven moment alle banden met deze groepen hebben verbroken. In 1987 werden hij en diverse andere legerofficieren vervolgd voor jihadistische activiteiten, maar na zes maanden detentie werd hij zonder aanklacht weer vrijgelaten. Een jaar later daagde hij het Egyptische ministerie van binnenlandse zaken voor de rechter en eiste hij een schadevergoeding. Later vertrok hij naar Saudi-Arabië, Afghanistan en uiteindelijk Pakistan.

Montasser el-Zayat, een advocaat die Makkawi in 1987 verdedigde, bevestigde eens te meer dat zijn voormalige cliënt en Al-Adel twee verschillende personen zijn. Hij zei dat Al-Adels echte naam Mohammed Salah Zidan is. Deze naam staat echter niet vermeld in het FBI-profiel van Al-Adel.

Yasser el-Siri, oprichter van het Islamitische Marsad Centrum in Londen - een onderzoekscentrum voor islamitische en jihadistische aangelegenheden - zei dat hij Makkawi tussen 1989 en 1990 heeft ontmoet in de Saudische stad Mekka. Hij wist tevens grote verschillen aan te wijzen in de levensloop van beide mannen.

Al-Adel is geboren in de jaren zestig, is lang en trouwde met de dochter van een bekende Egyptische journalist die later jihadist werd. Deze man, Abouel Walid, was hoofdredacteur van het extremistische tijdschrift Het Islamitische Emiraat, en is een jihadist van de oude stempel, die streed tegen de Sovjets in Afghanistan. Al-Adel zou tegenwoordig in Iran wonen en geregeld naar Afghanistan en Pakistan reizen.

Of Al-Adel zich ook daadwerkelijk aansloot bij Al-Qaida is onduidelijk, maar hij wordt wel gezien als een van de beste militaire strategen van de terreurgroep. Voor de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Afrika zou hij betrokken zijn geweest bij operaties tegen Amerikaanse militairen, die in 1993 in Mogadishu de Somalische krijgsheer Mohamed Farrah Aidid probeerden op te pakken. De Amerikaanse missie faalde jammerlijk en kostte aan zeker achttien militairen het leven. Aan Somalische zijde vielen zo'n duizend doden.

Makkawi werd in de jaren vijftig geboren en heeft een Saudische vader en een Egyptische moeder. Hij voltooide zijn opleiding aan een militaire academie in 1972, werd luitenant en werd ingedeeld bij de speciale eenheden. In vergelijking met Al-Adel is hij klein van stuk. In Afghanistan sloot hij zich aan bij jihadisten, die hij later de rug zou toekeren. Hun strijd noemde hij later een 'oorlog van geiten'.

Op het oog is het nog steeds onduidelijk wat waar is en wat niet. Inlichtingenwerk is niet eenvoudig. Inlichtingenmensen werken met waarheden, halve waarheden en leugens en zitten vaak verstrikt in een web van juiste, onjuiste en gedateerde informatie. Soms duurt het jaren voordat deze informatie grondig wordt onderzocht, als dat al gebeurt. Toch lijkt de kwestie van het FBI-profiel van Al-Adel aan te tonen dat fouten hardnekkig aanwezig blijven.

Richard Barrett, werkzaam bij de Verenigde Naties en belast met het in kaart brengen van de activiteiten van Al-Qaida en de Taliban, bevestigde eveneens dat de FBI Al-Adel onterecht aanziet voor Makkawi. Ook laakte hij de dienst, omdat deze niet vermeldt dat Al-Adels werkelijke naam Mohammed Salah Zidan is.

Als Makkawi ooit tevoorschijn komt en zijn naam van de FBI-lijst wil laten verwijderen, dan zal dat niet eenvoudig zijn. Er zijn wel enkele mogelijkheden, namelijk jezelf laten berechten, zorgen dat de aanklacht vervalt of overlijden. "De individuen op de lijst van meest gezochte terroristen blijven in verband staan met hun vermoedelijke misdrijven tot ze zijn gearresteerd, tot de aanklachten zijn komen te vervallen of totdat geloofwaardig fysiek bewijsmateriaal is verkregen, waaruit met honderd procent zekerheid blijkt, dat ze zijn overleden", aldus de FBI. Van deze laatste mogelijkheid geeft wijlen terreurleider Osama bin Laden blijk. Over zijn foto staat met grote rode letters het woord 'deceased', oftewel 'overleden'.


FBI maakt fouten in terreurprofiel (Foto: Novum)

Egyptisch zaaigoed achter uitbraak EHEC

De recente uitbraken van de gevaarlijke darmbacterie EHEC zijn waarschijnlijk terug te leiden tot Egypte. Twee ladingen geïmporteerd fenegriekzaad lijken verantwoordelijk te zijn voor de problemen in Duitsland en Frankrijk. Die hebben al aan bijna 50 mensen het leven gekost.

Dat heeft de EU-dienst voor voedselveiligheid, de EFSA, woensdag laten weten. In 2009 geïmporteerd fenegriekzaad wordt verantwoordelijk gehouden voor de Franse EHEC-uitbraak. De Duitse klachten worden toegeschreven aan fenegriekzaad dat vorig jaar werd geïmporteerd uit Egypte. De EFSA maakt niet duidelijk hoe het fenegriekzaad de problemen zou hebben veroorzaakt.

Fenegriek is een kiemgroente uit het Midden-Oosten. Het wordt onder meer gebruikt als keukenkruid. Eerder werden bietenspruiten in verband gebracht met de dodelijke EHEC-bacterie.

Egyptisch zaaigoed achter uitbraak EHEC
Egyptisch zaaigoed achter uitbraak EHEC (Foto: ANP)

Uitslagen oefenduels 29 juni

De profclubs beginnen langzamerhand met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Daarbij horen ook oefenduels. FOK!sport zet dagelijks de uitslagen voor je op een rijtje.

Thuis Uit Uitslagen
SV Terwolde
Go Ahead Eagles
Van der Biezen (2), Gerritsen, Nzuzi-Makuno, Houtkoop, Antonia
0-6
Gaasterlân/Sleat
Laagland
sc Heerenveen
Dost (3), Assaidi (3), Martinus (2), Kums (2), Narsingh (2), Elm, Kainz
1-14

'Einde aan bepalen beleid ov-chipkaart door TLS'

De taak om te bepalen wat wel en niet kan met de ov-chipkaart moet worden weggehaald bij Trans Link Systems, de leverancier van de kaart. Een nieuwe ov-autoriteit met meer doorzettingsmacht moet deze taak gaan uitvoeren. Dat staat in een advies van een commissie Meijdam, dat donderdag wordt gepresenteerd, meldt een woordvoerder van de commissie woensdag.

De nieuwe landelijke organisatie moet bestaan uit de vervoerders, de overheid, consumentenorganisaties en Trans Link Systems. Door deze ov-autoriteit de beleidsbepalende taak te geven moet het afschaffen van de strippenkaart voorspoediger verlopen. "Als TLS beleidsbepalende besluiten neemt, leidt dat tot wantrouwen in de sector", aldus de woordvoerder.

De ov-chipkaart kan inmiddels in vrijwel het hele land worden gebruikt. De afgelopen tijd was er echter veel te doen om de kaart, waardoor het proces van de invoering van de chipkaart vertraging opliep. Zo bleek de chipkaart de afgelopen tijd bijvoorbeeld eenvoudig te kraken.

Grafstenen vernield in Tollebeek

Vandalen hebben ongeveer 25 grafstenen kapot gegooid of geslagen op een begraafplaats in Tollebeek in de Noordoostpolder. De schade en de emotionele beroering zijn groot, meldt de politie in Flevoland.

Een bezoeker van begraafplaats De Nieuwe Landen ontdekte de vernieling woensdag rond 15.15 uur. De recherche is een onderzoek gestart en is op zoek naar getuigen van de 'laaghartige' vernieling.

Twee keer meer tbs'ers weg door missen bus

De verdubbeling van het aantal tbs'ers dat tijdens een verlof ontsnapt of te laat terugkeert, komt voor een deel door tegenslagen als het missen van de bus, verkeerscontroles of vertraging met het openbaar vervoer. In slechts vijf gevallen ondernam een tbs'er daadwerkelijk een poging om weg te komen.

Drie van de vijf ontsnapte tbs'ers meldden zichzelf uiteindelijk, waarvan twee binnen een uur. De twee anderen hield de politie aan.

Dat staat in een analyse over deze zogenoemde onttrekkingen die staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) woensdag bekend heeft gemaakt. Eind maart werd bekend dat het aantal tbs'ers dat tijdens een verlofuitstapje ontsnapt of te laat terugkeert vorig jaar is verdubbeld. In 2010 waren het er 41.

Uit de nadere analyse blijkt verder dat in 25 procent van de gevallen van afwezige tbs'ers wel telefonisch contact tussen de tbs-gestelde en de begeleidende instelling bestond. Volgens Teeven werd in 2010 daarnaast één strafbaar feit gepleegd tijdens een ongeoorloofde afwezigheid, waartegen het Openbaar Ministerie vervolging heeft ingesteld.

Volgens Teeven is het aantal onttrekkingen erg klein op het totaal aantal keer dat tbs'ers met verlof gaan en is daarom niet echt goed vast te stellen wat er fout gaat als een tbs'er niet of te laat terugkeert. Wel vormen zwakbegaafde patiënten een groter risico.

Daarnaast blijkt een recente overplaatsing van tbs'ers van de ene naar de andere instelling te zorgen voor een verhoogde kans op afwezigheid. Daarom heeft Teeven met de directies van de forensisch psychiatrische centra afgesproken dat meer aandacht zal worden gestoken in de voorbereiding en uitvoering van de overdracht.

Cricketers verliezen van Schotland

De Nederlandse cricketers hebben ook hun tweede eendaagse interlandwedstrijd (ODI) tegen Schotland verloren. In Aberdeen waren de Schotten met vijf wickets te sterk.

Nederland, dat het moest stellen zonder Alexei Kervezee, begon met batten en kwam tot een totaal van 180 runs. Peter Borren was met 71 not out de belangrijkste speler. Ook Tom Cooper (26), Tom Heggelman (22) en Mudassar Bukhari (28) leverden een belangrijke bijdrage.

Toch was deze score niet genoeg voor de zege, ook al gingen Fraser Watts en Calum MacLeod snel uit. Kyle Coetzer (89 not out) en Josh Davey (30) zorgden ervoor dat Schotland in de wedstrijd kwam. Door een regenbui werd het totaal van de gastheren aangepast tot 162 (D/L-methode). Oranje voerde daarna wel de druk op, maar na de voorlaatste over voldeden de Schotten aan de gestelde eis.

Weer abnormale bloedwaarden bij Pechstein

Bij Claudia Pechstein zijn in maart bij de wereldkampioenschappen afstanden in Inzell opnieuw abnormale bloedwaarden geconstateerd. De Duitse schaatsster kwam zelf in Bild met het nieuws naar buiten. Morgen zal ze een persconferentie gaan geven.

Pechstein werd in 2009 vanwege de bloedwaarden voor twee jaar geschorst. De Duitse wijt de verschillen in de waarden en de soms hoge uitkomsten aan een erfelijke afwijking. Daarom is ze niet verrast dat bij de controle, die op haar eigen verzoek werd gedaan, wederom vreemde waarden aan het licht zijn gekomen. De waarden zijn zelfs hoger dan enkele jaren geleden toen ze bij het WK allround te hoge waarden liet zien.

Kamp stelt jonge werknemers gerust

Het nieuwe pensioenstelsel zorgt ervoor dat ook jonge werknemers een waardevast pensioen krijgen. Dat zei minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) woensdag in de Tweede Kamer tijdens het debat over het pensioenakkoord. "De belangen van jonge generaties worden goed behartigd."

Hij reageerde hiermee op kritiek van de oppositie. Onder meer Fatma Koser Kaya (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) verweten de minister dat vooral toekomstige generaties de rekening zullen betalen van het nieuwe systeem. Maar volgens Kamp hebben jonge generaties 'bij uitstek' belang bij het nieuwe stelsel, omdat wordt uitgegaan van een geïndexeerd pensioen.

De minister probeerde ook de zorg weg te nemen dat pensioengerechtigden de dupe zijn als het slecht gaat op de beurs. In het akkoord is namelijk afgesproken dat de hoogte van pensioenuitkeringen niet langer is gegarandeerd. De hoogte hangt af van wat de beleggingen door de pensioenfondsen opleveren. Als de opbrengst tegenvalt, worden de pensioenen lager. De premies gaan in principes niet omhoog.

Onder anderen Roos Vermeij (PvdA) verweet Kamp dat in het akkoord voor werkgevers 'geen enkele prikkel' is ingebouwd om de handen uit de mouwen te steken als het moeilijker gaat.

Kamp wees erop dat een aantal zekerheden is ingebouwd. Zo moeten fondsen als een voorzichtige huisvader handelen en moeten zij op een 'voorzichtige manier' het rendement ramen. Daarnaast is het afgelopen decennium op de beurs een hoger rendement behaald dan bij conservatieve beleggingen in staatsobligaties. En dat ondanks twee crises, aldus de minister.

De woorden van de minister waren niet voldoende om de Kamer gerust te stellen. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt diende aan het eind van het debat een motie in waarbij hij de regering en sociale partners opriep om 'prudent' te werk te gaan bij de uitwerking van het pensioenakkoord.

Omtzigt wil onder meer voorkomen dat pensioenfondsen die in de problemen zitten, meer risico's op de beurs nemen. Zijn motie kan rekenen op de steun van onder meer PvdA en VVD en daarmee op een meerderheid.

Nog twee cadetten in ziekenhuis na ongeluk A2

Van de militairen die dinsdag gewond raakten bij een ongeluk op de A2 bij Budel, liggen er nog twee in het ziekenhuis. Voor de korporaal die om het leven kwam, zijn condoleanceregisters geopend.

De militairen van de Koninklijke Militaire School in Weert zaten in een viertonner. Bij het ongeluk waren verder naast de legertruck, een vrachtwagen en drie personenauto's betrokken. In totaal raakten zestien mensen gewond. De gemeente Cranendonck liet weten dat de toedracht van het ongeval wordt onderzocht.

Twaalf leerlingen, onder wie vier vrouwen, werden naar ziekenhuizen gebracht. Eén mocht dinsdag al naar huis en woensdag nog eens zes. Drie cadetten bleken niets te mankeren. De twee anderen moeten verder worden behandeld.

'Kunduzmissie gaat door ondanks dreigement Taliban'

De politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz gaat gewoon door, ondanks dreigementen van de Taliban aan het adres van Nederlandse agenten die eraan meedoen. Dat heeft minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken woensdag gezegd.

Volgens de Taliban staan de Nederlanders op de dodenlijst van deze extremistische beweging. Via infiltratie, met zelfmoordterroristen of met bermbommen zal worden geprobeerd Nederlanders uit te schakelen, kondigde een woordvoerder van de Taliban aan in een gesprek met de Volkskrant.

De dreigementen passen volgens de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie in het beeld van angst zaaien. De overheid zegt zich bewust te zijn van de risico's die gepaard gaan met de missie en verzekert dat die goed in de gaten worden gehouden. De departementen zijn ervan overtuigd dat de plannen kunnen worden uitgevoerd om in Kunduz Afghaanse agenten op te leiden en te helpen bij de verdere opbouw van de rechtsstaat.

In de Tweede Kamer is niet iedereen daar net zo gerust op. De SP, GroenLinks en de ChristenUnie hebben om opheldering gevraagd. De oppositiepartijen willen weten hoe veilig het nog is in het gebied waar de Nederlanders binnenkort aan de slag gaan en wat er waar is van de zorgwekkende signalen die de Nederlandse Politiebond (NPB) heeft ontvangen van Duitse collega's.

Voor de NPB en de politiebond ACP komt de bedreiging van de Taliban niet onverwacht. Ze hadden het ministerie van Veiligheid en Justitie al gevraagd om in augustus een veiligheidsanalyse te maken en daarbij te melden welke bedreigingen er zijn en welke maatregelen daar tegenover staan. Daarna zullen de bonden een definitief standpunt bepalen. Ze benadrukken wel dat de politiek uiteindelijk besluit over het lot van de politietrainingsmissie naar Afghanistan.

Op een Duitse legerbasis in Kunduz verblijven inmiddels ruim 100 Nederlandse militairen die aan de missie meedoen. Daar komen de komende tijd meer militairen en politieagenten bij. Ze zullen deze zomer beginnen met praktijktraining aan Afghaanse agenten. Dat gebeurt buiten de poort. Vanaf januari zullen Nederlanders ook een basisopleiding van acht weken geven. Van de in totaal 550 mannen en vrouwen die aan de missie deelnemen, is het overgrote deel militair.

'Missie Kunduz gaat door ondanks dreigement'
'Missie Kunduz gaat door ondanks dreigement' (Foto: ANP)

'Kolles op de wip bij HRT'

Het lijkt er op dat Colin Kolles zijn langste tijd als teambaas bij Hispania Racing gehad heeft. Volgens de geruchten die in Valencia opdoken zou Geoff Willis een hogere positie binnen het team gaan krijgen, waardoor er voor de Roemeense Duitser geen plaats meer is.

Auto Motor und Sport weet hier aan toe te voegen dat Gary Savage, een voormalig collega van Willis bij BAR/Honda, ook in de markt is voor een hogere technische positie, terwijl een Jacky Eeckelaert, die in het verleden ook voor dat team werkte al onderdak is bij HRT. GrandPrixActual voegt hier aan toe dat met dit trio binnenkort aerodynamische tests in de voormalige windtunnel van BAR in Mercedes-hoofdkwartier in Brackley van start zullen gaan.

Mocht Kolles moeten vertrekken dan ontstaat de vraag waar de basis van HRT gevestigd is. Vorig jaar toen José Ramon Carabante het noodlijdende Campos Meta overnam huurde hij Kolles en diens personeel in om de renstal van de grond te krijgen. Tegenwoordig zijn steeds meer mensen bij HRT zelf in dienst, maar de basis ligt nog steeds bij Kolles in het Duitse Greding.

Busje van de weg gehaald vanwege 37 prenten

Een busje van een Pools bedrijf is dinsdag in Vught van de weg gehaald, omdat met het voertuig in tweeënhalve maand tijd 37 snelheidsovertredingen op de N65 zijn gepleegd. Voor de overtredingen zijn boetes voor een totaalbedrag van 9100 euro opgelegd, meldt de politie woensdag.

De snelheidsovertredingen werden tussen 12 april en 27 juni begaan. De Poolse eigenaar heeft te verstaan gekregen de prenten te betalen. Pas dan krijgt hij zijn busje weer terug. Vooralsnog is nog niets betaald, aldus de politie.

Jongen (8) neemt stuur over en voorkomt botsing

Een 8-jarige jongen heeft woensdagmiddag op de A58 bij Arnemuiden de auto waarin hij zat veilig naar de kant weten te dirigeren toen zijn moeder achter het stuur onwel werd. De politie spreekt woensdagavond van een heldendaad.

De jongen merkte dat het niet goed ging met zijn moeder toen ze de middenberm inreed en de vangrail raakte. Hij greep het stuur, stuurde de wagen de berm uit en trok de handrem aan. Hierdoor minderde de auto vaart, waardoor het kind de auto de vluchtstrook aan de rechterkant van de weg op kon sturen.

De 8-jarige heeft zijn rijvaardigheden te danken aan zijn vader, die hem dit geleerd had voor het geval er ooit iets mis zou gaan met zijn moeder. Automobilisten die in de buurt van de auto reden stopten, belden de politie en spraken de vrouw en haar zoon aan. De vrouw is door ambulancepersoneel onderzocht, maar kon uiteindelijk zelf weer haar weg vervolgen.

Kosten inzet politie bij evenement voor organisatie

De organisatie van evenementen moet gaan opdraaien voor de kosten van de inzet van agenten. Het gaat hierbij om incidentele commerciële evenementen waarvoor een vergunning moet worden afgegeven. Wedstrijden van door sportkoepel NOC*NSF erkende sportorganisaties hoeven niet te betalen.

Dat staat in een wetsvoorstel van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), dat woensdag voor advies naar verschillende instanties is gestuurd. Opstelten wil met het voorstel zorgen voor een vermindering van de politie-inzet om evenementen in goede banen te leiden. Organisatoren moeten zelf meer maatregelen gaan treffen, zo wil de minister.

De minister wil geld gaan vragen voor taken waarbij nu vaak een beroep wordt gedaan op de politie, maar die ook door beveiligers of verkeersregelaars kunnen worden uitgevoerd. Voor het opsporen van mensen die de wet hebben overtreden en het afvoeren van arrestanten hoeven organisaties niet in de buidel te tasten.

Schildpaddeninvasie op vliegveld in New York

Chaos op de landingsbaan van het New Yorkse vliegveld JFK. Daar kropen woensdagochtend ongeveer 150 diamantrugschildpadden over de baan. Door de invasie was het nodig de baan even te sluiten en een aantal vluchten te schrappen.

Het was niet de eerste keer dat er zoveel schildpadden over het vliegveld heen trokken. De schildpadden leven in een baai naast het vliegveld en gaan elk jaar rond juni/juli richting het vasteland om eieren te leggen.

Het ongemak duurde niet lang, na een uur waren alle schildpadden verplaatst naar een veiligere plek. Er reizen ieder jaar ongeveer 48 miljoen mensen via de luchthaven.

Kink FM stopt met uitzenden

Per 1 oktober dit jaar zal Kink FM stoppen met haar uitzendingen. Dit heeft het bedrijf achter Kink FM, V-Ventures, vandaag bekendgemaakt. Die dag bestaat Kink FM precies 16 jaar.

Eerder werd al bekend dat V-Ventures niet op een FM-frequentie zou gaan bieden. Hierdoor ziet het bedrijf geen andere opties om Kink FM winstgevend te maken. ''Het is een erg moeilijk, maar onvermijdelijk besluit geweest. Onder leiding van Station Manager Jantien van Tol is een prachtig, innoverend station neergezet waar de medewerkers en luisteraars trots op kunnen zijn. De recente rebranding naar ‘Kink: Messenger of Music’ zorgde voor een historische stijging van het Kink marktaandeel,'' aldus Guido van Nispen, directeur van V-Ventures.

Kink FM blijft uitzenden tot 1 oktober.

De Gea: "United is perfecte club voor mij"

David de Gea wordt bij Manchester United de opvolger van Edwin van der Sar. De Spaanse goalie verlaat Atlético Madrid met pijn in zijn hart.

De Gea brak door in het doel bij Atlético, de club waar hij ook de jeugdopleiding doorliep. "Er zal altijd een plekje voor Atlético zijn in mijn hart. Ik ben er trots op dat ik deel heb uitgemaakt van de club. Het blijft altijd een grote club", zei de aankoop van United op een persconferentie.

De Spaans jeugdinternational is erg gelukkig met de transfer naar de Engels kampioen. "United is een grote stap voorwaarts. Het is één van de beste clubs van de wereld. Ze hebben uitstekende faciliteiten en dat biedt mogelijkheden om te blijven groeien als speler en als persoon."

"Ik ben niet bang voor critici. Ik doen gewoon mijn best en ik heb genoeg vertrouwen om hier te slagen. Als ik niet klaar zou zijn voor de overstap dan had ik het niet gedaan", aldus De Gea, die nog een laatste boodschap had voor Atlético-fans. "Ik wil de supporters van Atlético enorm bedanken voor hun steun en ik hoop dat we elkaar in de toekomst weer eens zullen zien."

Belg berooft tienermeisjes van slipje

De politie van Dilbeek is naarstig op zoek naar een man die het Vlaamse dorp al 3 jaar in zijn greep houdt. Een man overvalt tienermeisjes en berooft hen vervolgens van hun slipje.

De slipjesrukker heeft al minstens zes ondergoedjes buitgemaakt, meestal bij feesten en optredens. In de nacht van maandag op dinsdag sloeg de overvaller voor het laatst toe. Even voor enen bedreigde de gemaskerde man twee 18-jarige meisjes met iets dat op een vuurwapen leek.

De man eiste dat de dames hun onderbroekje uittrokken. Zij gaven hier gehoor aan en gooiden hun slipjes op de grond. Vervolgens raapte de beste man het ondergoed op en droop af. De politie is op zoek naar getuigen en eventuele slachtoffers die zich nog niet hebben gemeld.

Opnieuw Harleydag afgelast uit angst voor geweld

Ook de Harleydag in het Brabantse Mill gaat niet door. De gemeente vindt het evenement, dat 24 juli zou plaatsvinden, te riskant, omdat motorclubs die ruzie met elkaar hebben mogelijk met elkaar op de vuist kunnen gaan. Dat meldt de organisatie woensdagavond.

Eerder werden soortgelijke evenementen in Gouda, Alphen aan den Rijn, Winschoten, het Belgisch-Nederlandse grensdorp Putte en Arnhem om dezelfde reden afgelast. In België werden onlangs twee leden en een sympathisant van de motorbende Outlaws doodgeschoten. Deze groep 'concurreert' met de Hell's Angels.

De organisatie van de Millse dag noemt het jammer dat de gemeente de vergunningen voor de dag heeft ingetrokken. "Zelf hadden we niet de indruk dat onze Harleydag in gevaar was", vertelt medeorganisator Bert van Rooij uit Mill. "We hoorden dat in Arnhem en Alphen de motordagen geannuleerd werden, maar daar komen duizenden motoren op af. Wij hadden vorig jaar zo'n vijfhonderd Harley-Davidsons in het centrum, dus het risico dat er wat zou gebeuren is hier naar onze mening wat kleiner."

[WBD] Nadal te sterk voor Fish

Rafael Nadal is in de halve finales op Wimbledon de tegenstander van Andy Murray. De als eerste geplaatste Spanjaard versloeg de Amerikaan Mardy Fish met 6-3, 6-3, 5-7 en 6-4.

Nadal, die zijn negentiende zege op rij boekte in Londen, speelde prima tegen de Amerikaan. Fish had ondanks zijn knalharde opslag in de eerste twee sets amper iets in te brengen.

Nadal had het aan het einde van de derde set even wat lastig. Fish nam meer risico en dankzij een break op 6-5 pakte hij de set. In het vervolg had Nadal echter de touwtjes weer in handen en trok de partij alsnog naar zich toe.

Lek Groupon legt gegevens gebruikers bloot

Een database met daarin de gegevens van 300.000 gebruikers van Groupon waren via Google voor iedereen beschikbaar. Het lek werd direct door Groupon gedicht na de melding.

De website Risky.biz heeft uitgelegd op zijn site hoe ze de database hebben gevonden. Ze hebben in Google de zoekopdracht 'filetype:sql hotmail gmail password' ingetikt en kregen als eerst hit de gegevens van Groupon. 

De site van Groupon waarom het draait is SoSasta, een site voor de klanten in India. Groupon heeft ook een mail aan de gebruikers gestuurd waarin ze het volgende zeggen: "Dit weekend zijn we gewezen op een probleem in de beveiliging dat effect had op de leden van SoSasta. We willen je laten weten dat het probleem onder controle is en je account veilig is. We willen je wel adviseren om je SoSasta wachtwoord direct te veranderen. Er zijn geen financiële gegevens gelekt aangezien deze niet door ons worden opgeslagen, wat wettelijk ook niet is toegestaan."

Lek Groupon legt gegevens gebruikers bloot

EthiopiŽ wil energiegigant worden

Ethiopië wil een regionale energiegigant worden door op diverse plekken langs de Nijl vier stuwdammen aan te leggen. Het land wil de elektriciteit die deze waterkrachtcentrales opwekken grotendeels exporteren naar omliggende landen als Sudan, Kenia, Djibouti en Somalië. Ook Egypte en Jemen vormen potentiële afzetgebieden.

Ethiopië bouwt in het westen al aan de zogenoemde Grand Renaissance Dam, die 5250 megawatt opwekt. De vier nieuwe dammen, waarvan de bouw in 2015 begint, moeten hier nog eens elfduizend megawatt aan toevoegen, zei het Ethiopische energiebedrijf woensdag. Momenteel wordt in Ethiopië tweeduizend megawatt opgewekt.

Onderdeel van de plannen is de aanleg van een elektriciteitsnetwerk naar Sudan en Egypte, zodat elektriciteit naar Noord-Afrika kan worden geëxporteerd.

In het verleden leverde Egypte veel verzet tegen iedere poging die stroomopwaarts werd ondernomen om de Nijl te exploiteren. Krachtens een oude koloniale wet uit 1929 heeft Egypte de meerderheidsrechten op het water in de rivier. De Egyptische ambassadeur in Ethiopië heeft echter laten weten dat de nieuwe regering in Caïro bereid is met Addis Abeba te onderhandelen over de Nijl-kwestie.

Koninklijk trio maakt najaarstrip naar Antillen

Koningin Beatrix brengt van 28 oktober tot en met 6 november een officieel bezoek aan de zes eilanden in het Caribisch deel van Nederland. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima reizen mee naar de voormalige Antillen. Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst woensdag weten.

De Nederlandse Antillen werden op 10 oktober ontmanteld. Curaçao en Sint Maarten zijn sindsdien een zelfstandig land, maar horen nog wel bij het koninkrijk, net als Aruba. Bonaire, Saba en Sint Eustatius zijn inmiddels ruim acht maanden een bijzondere gemeente van Nederland.


Koninklijk trio maakt najaarstrip naar Antillen (Foto: Novum)

Vansevenant: "Waren Aminozuren voor eigen gebruik"

Eerder vandaag werd bekend dat oud-renner Wim Vansevenant wordt verdacht van het kopen van dopingproducten vanuit Australië. De Belg, die in de Tour aanwezig zou zijn als VIP-chauffeur bij zijn oude ploeg Omega Pharma-Lotto, ontkent dat hij producten gekocht zou hebben voor wielrenners.

"Het waren aminozuren (TB500) voor eigen gebruik en niet voor renners," zei de Belg tegen Sporza. "Ik bestelde het via internet en deed dat voor de tweede keer Het ging maar om een kleine hoeveelheid, om mijn eigen conditie te verbeteren. Ik had het moeilijk om mijn getrainde lichaam achteruit te zien gaan."

"Het is jammer dat dit weer met de koers in verband wordt gebracht. Mocht ik geen ex-wielrenner zijn, het zou nooit zover gekomen zijn."

De drievoudig ‘winnaar' van de rode lantaarn had voordat hij op non-actief werd gezet door Omega Pharma-Lotto zelf al besloten niet af te reizen naar Frankijk. Gisteren werd hij al vier uur ondervraagt door het parket van Ieper. "Het was een complete verrassing. Mijn hele gsm hebben ze uitgepluisd. Hoe ik me nu voel? Verslagen en ontredderd. Het parket beweert dat het om doping gaat, maar daar weet ik niks van."

Maker FFXII stapt over naar Level 5

Yasumi Matsuno, bekend van games als Vagrant Story, Tactics Ogre en Final Fantasy XII, stapt over van Square-Enix naar Level 5. Level 5 is de developer van games als Professor Layton en Inazuma Eleven. Matsuno gaat bij Level 5 beginnen met een game voor kinderen.

Matsuno licht zijn keuze toe door te vertellen over zijn neefjes en nichtjes die ontzettend in de weer zijn met zowel Professor Layton als Inazuma Eleven. Hij wil nu leren van Level 5.

Level 5 is uiteraard ook blij met de komst van Matsuno en ze noemen hem een "creator amongst creators". Daarnaast verwachten ze bij Level 5 dat Matsuno zorgt voor nieuwe inspiratie en een frisse kijk op de creatieve processen.

Matsuno

[WBD] Murray naar halve eindstrijd

Andy Murray heeft voor de derde keer op rij de halve finale van Wimbledon bereikt. De 24-jarige Brit, als vierde geplaatst, kende weinig problemen met de Spanjaard Feliciano Lopez: 6-3, 6-4 en 6-4.

Lopez kwam er tegen Murray niet aan te pas. De Brit serveerde goed en maakte maar elf onnodige fouten. In elke set had hij bovendien aan één break genoeg. Lopez kreeg alleen in de derde set breekkansen maar die liet hij onbenut.

"Ik speelde goed, al kon je zien dat hij wel wat vermoeid was na de vijfsetter tegen Kubot. Hij bewoog minder goed dan normaal," aldus Murray na afloop.

Halo 4-hints in Halo: Combat Evolved Remake

343 Studios, de ontwikkelaar achter Halo: Combat Evolved HD, heeft aangegeven dat er speciale 'terminals' in het spel zullen zitten met hints naar het verhaal van Halo 4. Deze terminals zullen verstopt zijn door het spel heen en zullen verschillende filmpjes laten zien gericht op Halo 4.

De originele stemacteur die in Halo 3 deze soort terminals voorlas zal nu ook van de partij zijn om de voice overs in te spreken. Naast de verhaalstukjes over Halo 4 zal je ook meer leren over het Halo-universum en de grote ring. De remake staat gepland voor een release in november op de Xbox 360.

[WBD] Federer toont zich groot verliezer

Roger Federer ging vandaag in de kwartfinales op Wimbledon onderuit tegen Jo-Wilfried Tsonga. De Zwitser toonde zich na afloop een groot verliezer door vol lof over de Fransman te praten.

"Natuurlijk baal ik van het verlies. Maar Jo speelde de hele wedstrijd geweldig. Van het begin tot het einde heb ik geen breekpunten gehad behoudens die in de eerste set,” aldus Federer.

De nummer drie van de wereld was ondanks het verlies tevreden over zijn spel. "Behalve de score ging er een heleboel goed. Het is daarom een extra knappe prestatie van Tsonga om van me te winnen. Hij heeft me weinig kansen gegeven. Het is wel wrang om zo het toernooi te moeten verlaten.”

PlayStation Plus is jarig

PlayStation Plus is jarig! De betaalde service van Sony voor PSN-users bestaat een jaar en dat vieren ze met drie gratis maanden lidmaatschap als je tussen nu en 11 juli een jaarabonnement neemt of verlengt. Geen gratis games van Sony dus dit keer zoals bij de hack wel het geval was.

In het afgelopen jaar hebben PlayStation Plus gebruikers meer dan 50 gratis games kunnen downloaden alsmede 100 gratis DLC-items als icons en themes. Er waren meer dan 170 afprijzingen en 100 exclusieve en early-access items. Op dit moment zijn onder andere Burnout Paradise en Streets of Rage 2 gratis te downloaden.

PlayStation Plus kost 59,99 per jaar.

Team VVCS weer begonnen

Team VVCS is deze week weer begonnen met trainen. Het elftal voor werkloze profvoetballers bereidt zich voor op een reeks oefenduels tegen Nederlandse profclubs en een internationaal toernooi tegen werklozenteams uit andere landen.

Het team staat dit jaar weer onder leiding van Henk Wisman. De Amsterdammer, die enkele maanden geleden werd ontslagen bij Almere City FC, had de werklozen in 2009 ook al onder zijn hoede. Bas Roorda assisteert Wisman. Hij traint de keepers.

Tot nu toe heeft Wisman nog niet veel keuze. Er zijn pas negen spelers die zich hebben aangemeld. Onder hen twee keepers, namelijk Agil Etemadi (SC Veendam) en Randy Frijn (VVV-Venlo). De andere zeven spelers in het team zijn Regilio Jacobs (Tangerang Wolves uit Indonesië), Stanley Tailor (AGOVV Apeldoorn), Qays Shayesteh (FC Emmen), Nelson Vieira Tavares da Veiga (Sligo Rovers uit Ierland), Dave Huymans (SC Cambuur, was verhuurd aan FC Dordrecht), Romario Kortzorg (clubloos, in de winterstop opgestapt bij zaterdaghoofdklasser RVVH) en Romario Sabajo (PSV).

Terreurverdachte (19) opgepakt in Duitsland

Het Duitse openbaar ministerie heeft een tiener aangeklaagd die ervan verdacht wordt dat hij steun heeft verleend aan de terroristische organisaties Islamitische Staat van Irak, een tak van Al-Qaida, en de Islamitische Beweging van Oezbekistan. De 19-jarige Harry M., alias Isa al Khattab, is dinsdag opgepakt in de Noord-Duitse stad Neumünster.

M. zou islamitische propagandateksten en -video's op internet hebben geplaatst, waarin de gewelddadige jihad wordt uitgedragen en waarmee geprobeerd werd zelfmoordterroristen te rekruteren en anderszins radicale kijkers te trekken.

[Tour] Rasmussen: "Contador veel beter dan A. Schleck"

De Tour de France-start nadert snel en dus gaan promoinenten en niet-prominenten hun mening geven over wie de Tour zal gaan winnen. Zo ook Michael Rasmussen, de tweevoudige winnaar van de bolletjestrui van La Grande Boucle. De Deen denkt dat Alberto Contador zijn vierde eindzege zal behalen.

"Ik denk dat Contador een veel betere renner is dan Andy Schleck," zei de oud-Rabobankrenner, die in de Tour van 2007 aan de leiding ging totdat hij uit koers werd genomen door zijn ploeg. "Dat is op geen enkele manier te compenseren. Vorig jaar was het verschil klein, maar dat kwam alleen maar omdat Contador beneden zijn normale niveau rondreed. Ik denk niet dat het dit jaar hetzelfde zal zijn."

Op papier lijkt het Leopard-Trek van Schleck sterker, maar dat zal volgens Rasmussen niet het verschil maken. "Wanneer je niet de snelste renner hebt, maakt dat niets uit."


Contador en Rasmussen vochten een verbeten duel uit in de Tour van 2007

The Old Republic meer dan 1200 uur gameplay

Star Wars: The Old Republic zal tweehonderd uur singleplayer-gameplay bevatten per klasse, The Old Republic heeft zes klassen. Dit is zonder het crafting- en raiding-systeem meegerekend. De multiplayer van het spel is daarin ook nog niet meeberekend. Frank Gibeau, baas van EA, heeft aangegeven dat dit een hoop centjes heeft gekost.

Hoeveel laat hij niet los maar dit zal wel de duurste game ooit zijn. Volgens Gibeau zal deze game na de launch nog lang aanwezig zijn en daardoor het geld terugverdienen. Maar dat is niet het allerbelangrijkste volgens hem, de serivce en ervaring van spelers staan voorop. Star Wars: The Old Republic zal volgens EA meer dan alleen de strijd aan met World of Warcraft. Een release-datum is nog niet bekendgemaakt.

Dragon Quest-compilatie met DQX-trailer

Dragon Quest bestaat 25 jaar en dat wordt gevierd met een compilatie van de eerste drie games uit de serie. De compilatie komt later dit jaar uit in Japan en krijgt als extraatje de eerste trailer van Dragon Quest X. Dragon Quest X is het nieuwste deel in de serie waar we sinds de aankondiging nog niets van gezien hebben.

De overige inhoud van de bundel, die op 15 september uitkomt, is als volgt:

[>] Famicom Shinken Guide Reprint (guide voor DQI, II en III, 130 pagina's)
[>] "Small Medal" Recreation (de welbekende munt uit Dragon Quest)
[>] Dragon Quest Art Collection (on disc art en development materiaal)
[>] 25th Anniversary DQI, II and II Opening Anime

DQ

VVV neemt Wildschut over van Zwolle

VVV-Venlo heeft zich versterkt met Yanic Wildschut. De Limburgse club neemt de 19-jarige vleugelaanvaller over van FC Zwolle, waar hij nog een verbintenis had voor een jaar. Wildschut tekent na zijn medische keuring een contract voor drie seizoenen met een optie voor nog een jaar.

Wildschut kende afgelopen seizoen zijn doorbraak bij Zwolle. De buitenspeler kwam, voornamelijk als invaller, tot 33 wedstrijden, waarin hij drie keer het net vond. Wildschut speelde tot de zomer van 2010 in de jeugdopleiding van Ajax, maar wist bij de Amsterdammers niet door te breken.

Nintendo wil fout 3DS niet herhalen

Wanneer de Wii U volgend jaar op de markt komt, heeft Nintendo een of meer spellen uit eigen stal afgerond voor de nieuwe spelcomputer. Het gamebedrijf wil niet dezelfde fout maken als dat het met de Nintendo 3DS heeft gedaan. Dat heeft Satoru Iwata woensdag bekendgemaakt tijdens een gesprek met aandeelhouders.

Een gebrek aan indrukwekkende spellen van de uitgever zou de populariteit van de nieuwe draagbare Nintendo 3DS schaden. Bij de lancering van de Nintendo 3DS ontbraken grote merken van Nintendo. Nog altijd zijn er geen Mario- en Pokemon-spellen te krijgen. Sinds twee weken is er een spel uit de The Legend of Zelda-serie te koop. Zodra de Wii U volgend jaar uitkomt, heeft Nintendo in ieder geval een paar spellen afgerond binnen een of meerdere van deze populaire reeksen.

Ondanks positieve reacties vanuit de pers en de goede wil van Nintendo zelf is Iwata bang dat fanatieke gamers de Wii U niet zullen omarmen. De nieuwe besturing, de Wii U maakt gebruik van een aanraakschermcontroller, zou een drempel zijn omdat fanatieke gamers liever vasthouden aan de traditionele controller met knoppen en analoge joysticks. De voorzitter van Nintendo laat weten dat traditionele besturingen ook mogelijk zijn op de aanraakschermcontroller en dat deze controller lang niet zo zwaar is als dat hij oogt.

Nog ťťn slachtoffer brand Nieuwegein kritiek

Van de gewonden van de brand in zorgcentrum De Geinsche Hof in Nieuwegein verkeert er een nog in kritieke toestand. In totaal liggen nog zeven slachtoffers in een ziekenhuis. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente woensdagavond.

Dinsdag was de toestand van drie slachtoffers nog kritiek. Na de brand maandag kwamen negen bewoners op de intensive care terecht. Ze kampten met inhalatietrauma door het inademen van rook en roet. De eerste 24 tot 48 uur zijn in dit soort gevallen beslissend voor het leven van de slachtoffers.

In totaal werden maandag ongeveer vijftig lichtgewonden naar verschillende ziekenhuizen gebracht. Dinsdagavond lagen er nog elf slachtoffers in een ziekenhuis.

De brand brak maandag rond 08.00 uur uit bij renovatiewerkzaamheden op het dak van het zorgcentrum aan de Vuurscheschans. Het vuur en de rook bereikten uiteindelijk drie afdelingen. Het duurde tot halverwege de middag voordat de brandweer het sein brand meester kon geven.

In het zorgcentrum woonden mensen die lichamelijke zorg nodig hebben en ouderen met geestelijke beperkingen. Doordat de bewoners hulpbehoevend zijn, was de evacuatie een omvangrijke operatie. Het centrum is in ieder geval twee maanden niet bewoonbaar. De circa 150 geëvacueerde bewoners worden elders ondergebracht.

Politie toont video vechtpartij Maastricht

De politie in Limburg heeft een video vrijgegeven waarop zeven jongeren vechten in Maastricht. Bij de vechtpartij werd een jongen bewusteloos geschopt.

Het incident vond plaats op 4 juni. Drie jongens op een fiets en brommer raken slaags met vier voorbijgangers. De drie krijgen rake klappen en een van hen raakt bewusteloos. Een jongen van de andere partij schopt nog even na. De politie is op zoek naar de vier vechtersbazen en toont daarom de beelden van een bewakingscamera.

Noodweer: baby ontkomt aan puin

Het noodweer van dinsdag heeft voor flink wat schade gezorgd in het land. Zo ook in het Noord-Brabantse Vught. Daar lag een baby van 10 maanden rustig te slapen, totdat een flinke boom op het huis terecht kwam.

Door de omvallende boom werd er een gat in de babykamer geslagen. Wonder boven wonder is de baby ongedeerd gebleven. ''Hij heeft nog geen schrammetje,'' aldus de vader.

De bewoners wonen pas een maand in het huis aan de Heiweg. ''We hebben alles opgeknapt, nieuwe vloeren gelegd. Alles was nog spiksplinternieuw."

Hoe groot de schade aan de woning is, is nog niet bekend.

Contador: "Jaar geen vlees meer gegeten"

Alberto Contador heeft het afgelopen jaar alle risico's willen vermijden om weer positief te testen op clenbuterol. De Spanjaard, die nog steeds een schorsing boven het hoofd hangt, heeft sinds zijn positieve test van vorig jaar geen grammetje vlees meer gegeten.

"Nee, ik heb geen vlees meer gegeten," aldus de drievoudige Tour de France-winnaar tegen Marca. "Zolang de regels voor clenbuterol niet veranderen, zal ik ook in de toekomst geen vlees eten. Onze kok bereidt alle groenten, deegwaren en brood zelf. Zeker tijdens de grote wedstrijden laten we niks aan het toeval over."

Contador werd vorig jaar juli betrapt op het gebruik van clenbuterol. Hij heeft echter altijd ontkent doping gebruikt te hebben en wijdt zijn positieve test aan slecht Mexicaans vlees.

Xbox 360 beter dankzij PS3-techniek

Twee ontwikkelaars hebben aangegeven dat het ze gelukt is om techniek, exclusief voor de PS3, bruikbaar te maken voor de Xbox 360 en de PC. Het gaat hier over Sony's MLAA Anti Aliasing-techniek die geïntroduceerd is in God of War III en zorgt voor minder kartelrandjes.

Er werd altijd gedacht dat de techniek niet mogelijk zou zijn op de Xbox 360 maar de ontwikkelaars hebben het tegendeel bewezen. En daarnaast werkt de techniek ook nog eens beter op de Xbox 360 en de PC dan op de PS3. De PS3 heeft namelijk 3-4 milliseconde nodig om de techniek te gebruiken, wat als hoog beschouwd wordt. Op de Xbox 360 ligt die tijd nu al op 2.47 milliseconden en dan er moet nog een hoop ge-optimaliseerd worden.

De techniek die zij gebruiken ligt al gelijk aan CPU MLAA geven de ontwikkelaars aan maar kan nog veel beter worden. Nu is de grote vraag natuurlijk of Microsoft en andere ontwikkelaars deze techniek ook zullen gaan gebruiken.

Nout Wellink krijgt lintje

President van De Nederlandsche Bank Nout Wellink is woensdag benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. De afzwaaiende DNB-voorzitter kreeg de versierselen tijdens zijn afscheidsreceptie uitgereikt door minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA).

Wellink krijgt de onderscheiding voor zijn 'bijzondere prestaties' als DNB-president, maar ook voor zijn werk bij de vele instanties waarvoor hij actief was.

Hij was onder meer bestuurslid van de Koninklijke Vereniging voor Staathuishoudkunde, voorzitter van het bestuur van de Koning Willem I Stichting en voorzitter van het Curatorium van de Rijksacademie voor Financiën en Economie. Verder zat hij in de raden van toezicht van het Nederlands Openluchtmuseum, het Mauritshuis en zijn oude universiteit in Leiden.

De 67-jarige Wellink is sinds 1982 directielid van De Nederlandsche Bank. Sinds 1997 is hij president. Zijn optreden rondom het omgevallen Icesave uit IJsland, de DSB-affaire en de verkoop van ABN Amro kwam Wellink op forse kritiek te staan. Klaas Knot volgt hem vrijdag op.

[WBD] Tsonga: "Het was geweldig"

Jo-Wilfried Tsonga klopte vandaag knap Roger Federer in de kwartfinale van het tennistoernooi van Wimbledon. De Fransman wist de zesvoudige winnaar van het toernooi te kloppen ondanks een 0-2 achterstand in sets. Tsonga was uiteraard erg blij met zijn zege.

"Het was echt geweldig. Ik speelde ongelofelijk. Alles ging in," zei Tsonga na de wedstrijd. "Federer is de grootste kampioen in het tennis. Hij is de beste speler van de wereld. Ik ben zo blij dat ik hem heb verslagen, zeker omdat dit zijn favoriete ondergrond is."

Petacchi wil voor WK Kazach worden

Alessandro Petacchi wil dit jaar mogelijk als Kazach mee gaan doen aan het WK wielrennen in Kopenhagen. De 37-jarige Italiaanse sprinter liet dit nieuws vandaag aan de vooravond van de Tour de France aan de media weten.

De Italiaanse wielerbond liet vorige week weten dat renners die ooit gestraft zijn voor dopinggebruik niet meer mee mogen doen aan het Italiaans en het wereldkampioenschap. Dit houdt in dat de in 2007 positief geteste Petacchi en Ivan Basso niet meer voor hun land uit mogen komen op kampioenschappen.

Omdat het parcours van het WK in Kopenhagen relatief vlak is geldt Petacchi als een van de favorieten. Daarom onderzoekt de Italiaan of hij voor Kazachstan uit mag komen, maar ook andere landen dingen naar de gunsten van de sprinter.

'Skyrim-DLC zal expansie-gevoel krijgen'

Todd Howard, baas van Bethesda Game Studios, heeft in een interview aangegeven dat de DLC voor Elder Scrolls V: Skyrim waarschijnlijk een expansie-gevoel zal gaan krijgen. Howard geeft aan dat het tempo van de DLC van Fallout 3 een te grote chaos was waar dingen elkaar overlappen.

Daarnaast wisten ze niet eens wat ze wilden maken van de DLC. Howard geeft aan dat ze nog geen concrete plannen hebben voor DLC voor Skyrim. Als het komt dan zal er wel minder DLC zijn, maar elke DLC zal wel meer content bevatten. Wil je meer weten uit het interview van Howard, bekijk hem dan hier.

Alice Cooper in nieuwe film van Tim Burton

Ondanks het feit dat de zanger al sinds 1997 geen essentieel album meer heeft gemaakt is Alice Cooper nog steeds immens populair. De kans is groot dat we de tot Christen bekeerde zanger een monsterlijk optreden gaan zien geven in Tim Burton's nieuwe film Dark Shadows.

Op de officiële website gaf de zanger een hint, in een recensie van het optreden van Cooper, afgelopen maandag in Londen. Johnny Depp was ook aanwezig en speelde gitaar op I'm Eighteen en School's Out. De bespreking sluit met "Johnny Depp werkt momenteel in Londen aan de nieuwe film van Tim Burton en er gaan geruchten dat Alice een cameo in deze film heeft..."

Dark Shadows is gebaseerd op de jaren zestig cult serie waarin het draait om playboy Barnabas (Depp) die het hart breekt van heks Angelique Brouchard (Eva Green). In haar woede verandert ze hem in een vampier en zorgt er voor dat de playboy levend wordt begraven. Als Barnabas 220 jaar later in 1972 ontwaakt keert hij terug naar Collinwood Manor. Daar ontdekt hij dat zowel zijn landgoed als zijn familie is verdwenen.

Het is onbekend wat voor rol Cooper gaat spelen, maar afgaande op het jaartal, waarin de film zich hoofdzakelijk afspeelt, zou het best kunnen dat de zanger zichzelf gaat spelen. In 1972 verscheen namelijk Alice Cooper's meest populaire single School’s Out.

Dark Shadows (1967)

Savegame-debacle RE: The Mercenaries gaat door

Van de week kwam het bericht dat het niet mogelijk zal zijn je savegame te verwijderen of resetten voor Resident Evil: The Mercenaries voor de 3DS. Nu blijkt dit behoorlijk in het verkeerde keelgat geschoten te zijn bij veel gamers maar ook de winkeliers houden zich ermee bezig.

De Amerikaanse winkelketen GameStop had eerst besloten dat het inruilen van de game voor tweedehands-verkoop niet mogelijk was. Na twee dagen hebben ze dit teruggetrokken en accepteren ze weer het spel. De Australische winkelketen EB Games heeft de game volledig uit de schappen genomen vanwege dit savegame-debacle.

In Engeland zal HMV het spel wel verkopen maar niet terugnemen voor de tweedehandsverkoop. Ze willen op deze manier niet iemand die het spel tweedehands koopt duperen. Capcom zelf heeft aangegeven dat dit save-systeem niks te maken heeft met het voorkomen van verkopen van tweedehands-games. Gamers geloven dit helaas niet en op Amazon.com wordt de game al gebombardeerd met negatieve koopadviezen en recensies van mensen.

Nijntje te zien in Rijksmuseum

Nijntje komt naar het Rijksmuseum. Grafisch vormgever en tekenaar Dick Bruna geeft een selectie van zijn werk voor langere tijd in bruikleen aan het Prentenkabinet van het museum in Amsterdam. De ontwerpen beslaan een periode van meer dan vijftig jaar.

Het materiaal bevat tekeningen voor reclamemateriaal, kinderboeken en covers met onder meer afbeeldingen van Nijntje. Een expositie van het werk van Bruna is vanaf dinsdag te zien in de Aanwinstenzaal en duurt tot eind augustus.

Bruna werd vooral bekend door zijn wereldberoemde tekenfiguur Nijntje. Vorig jaar bestond het stripkonijntje 55 jaar.


Werk Dick Bruna naar Rijksmuseum (Foto: Novum)

Doktersassistent voorlopig niet bijgespijkerd

Doktersassistenten en ondersteunend personeel van huisartsenpraktijken krijgen voorlopig geen extra opleiding. Ook komen er geen extra medewerkers bij. Dat heeft de ledenraad van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) dinsdag besloten vanwege de bezuinigingen.

De extra opleiding en de personeelsuitbreiding zou volgens de huisartsen nodig zijn om op de stijgende zorgvraag in te spelen. De bezuiniging van 132 miljoen euro op de huisartsen van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zou dit echter onmogelijk maken. "De kwaliteit van de zorg gaat hierdoor achteruit", licht een woordvoerder van de vereniging woensdag toe.

Een praktijk bestaat vaak uit een huisarts, een doktersassistent en een ondersteuner, maar er komen meer en complexere taken op hen af. "Vooral op de laatste twee. Ze moeten meer en anders worden opgeleid, vooral op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg", aldus de zegsvrouw. "Zij moeten verder worden opgeleid om ingewikkelde medische problematiek aan te kunnen, maar de plannen zijn voorlopig 'on hold' gezet."

"Wij betreuren het dat we deze beslissing hebben moeten nemen maar kunnen op dit moment niet anders", zegt LHV-voorzitter Steven van Eijck. "Zonder financiering kunnen wij dat gewoonweg niet realiseren."

De patiënt wordt volgens hem 'direct' geraakt. "Het kabinet heeft in het regeerakkoord vol ingezet op zorg in de buurt. Maar het effect van de bezuiniging is dat zorg juist de buurt uit wordt gedrukt." Voor patiënten betekent dit volgens Van Eijck dat ze weer vaker naar het ziekenhuis zullen moeten. "Vooral ouderen en chronisch zieken gaan hier last van krijgen. Wij vinden dat zowel onbegrijpelijk als onwenselijk."

De LHV telt tienduizend leden.

'Limbo komt naar PSN'

Limbo was vorig jaar in de zomer een hit op de Xbox 360 toen hij uitkwam en nu lijkt de game ook naar het PSN te komen. Een Koreaanse ratinginstantie heeft de game namelijk gekeurd voor de PS3. Het zal niet de eerste keer zijn dat exclusieve games uiteindelijk toch de overstap maken.

Braid en Castle Crashers waren beide eerst exclusives voor de Xbox 360 voordat ze dus de overstap maakten naar het PSN. Braid, de PS3-versie, werd toen ontwikkeld door een andere ontwikkelaar. Of dit weer het geval gaat worden is nog niet bekend, we zullen moeten afwachten op meer informatie en geruchten.

'Brandweer kansloos bij Haarlemse parkeergarage'

De brandweer heeft geen schijn van kans gehad bij het blussen van de brand in parkeergarage de Appelaar in Haarlem eind oktober. De hitte en de rookontwikkeling waren te groot. Dat meldt de regionale zender RTV Noord-Holland op basis van een rapport van het Nederlands Instituut voor Fysieke Veiligheid dat donderdag wordt gepresenteerd.

De brand in de garage in het centrum van Haarlem woedde in totaal ruim zes uur voordat de brandweer het sein brand meester kon geven. De oorzaak was vermoedelijk kortsluiting in de motor van een startende auto. In totaal stonden er zo'n 275 auto's in de garage geparkeerd. Zeker 26 daarvan op het parkeerdek vatten ook vlam.

Door de rookontwikkeling was het zicht voor de brandweer beperkt, en door de grote hitte kon de brandweer de garage niet betreden. Bij de brand vielen geen gewonden.

In het rapport worden verder kritische noten gekraakt over de coördinatie en leiding tijdens de brand. Hierdoor is de veiligheid van brandweerlieden mogelijk in gevaar gekomen. Verder stelt het instituut dat met behulp van meer ventilatiesystemen en sprinklerinstallaties de materiële schade in parkeergarages beperkt kan worden en de brandweer de kans gegund wordt een eventuele brand veilig te blussen.

De BBC aast op Pippa Middleton

De BBC is druk bezig om Pippa Middleton voor hun show Strictly Come Dancing te strikken. Voor de onwetende; Pippa Middleton is de razend populaire zus van Kate Middleton die op haar beurt trouwde met prins William. Pippa werd beroemd door haar achterwerk dat veelvuldig te zien was tijdens de bruiloft van William en Kate.

Het schijnt dat de zenderbazen van de BBC met een enorm geldbedrag over de brug zijn gekomen. Volgens een bron zal het programma door de komst van Pippa gegarandeerd een succes worden. ''Ze is zo populair, het zal een behoorlijke uitdaging worden om haar te strikken. Maar als het lukt, wordt het nieuwe seizoen van Strictly Come Dancing gegarandeerd een succes."

Pippa is nog niet ingegaan op het verzoek. De BBC probeert al jaren een lid van de koninklijke familie te strikken voor het programma.

Deathsmiles volgende week op iPhone

Japanse shooter Deathsmiles zal 7 juli beschikbaar zijn voor de iPhone, dit heeft ontwikkelaar Cave laten weten. De game is al eerder op de Xbox 360 en arcadekasten uitgekomen in Japan maar zal nu ook beschikbaar worden voor het westen. Er zal ook een pre-release evenement zijn.

In dit evenement zal de ontwikkelaar dertig minuten lang  de game spelen, streamen en commentaar geven. Deze stream zal ook in het Engels beschikbaar zijn, een datum voor de stream is niet bekendgemaakt. De game zal in de Appstore zo'n €3,30 gaan kosten op de eerste dag. Daarna zal de game zo'n €6,- gaan kosten.

Pirelli maakt bandencompounds Silverstone bekend

Pirelli heeft bekend gemaakt welke bandencompounds er voor de Grand Prix van Groot-Brittannië ingezet zullen gaan worden. De Italiaanse rubbermaker neemt over ruim een week de zachte en de harde banden mee naar Silverstone.

Ferrari zal niet erg staan te springen om de keuze voor de harde band. Vorige maand op Barcelona werd de harde band voor het laatst ingezet en die race leidde tot veel stof tot nadenken bij het Italiaanse team. Fernando Alonso reed in het begin van de wedstrijd aan de leiding, maar toen hij naar het harde rubber overschakelde kelderde het tempo enorm en werd de Spanjaard zelfs op een ronde gezet. Teamgenoot Felipe Massa kwam door problemen toen zelfs niet aan de finish.

Kirsten Dunst toont schaamlip in auto

Kirsten Dunst is deze week behoorlijk onflatteus op de foto gezet. De actrice gunt de fotograaf een mooie blik op haar schaamlip terwijl ze uit een auto stapt.

Kirsten was deze week in Londen waar ze met een vriendin een nachtclub bezoekt. Terwijl zij uit de auto stapt, maakt een oplettende fotograaf een mooie upskirtfoto. Blijkbaar zat haar slipje niet goed, want haar rechterschaamlip weet langs het broekje te kruipen en zich te laten zien aan de buitenwereld.

Benieuwd naar de 'lucky shot'? Deze is hier te zien (NSFW)

EA praat over Origin

Electronic Arts heeft recentelijk Origin de lucht in geslingerd. Origin is een digitaal distributie-systeem dat je kan vergelijken met Steam. Frank Gibeau, van EA, heeft aangegeven dat ze grootste uitgever zijn van verpakte producten en dit graag ook willen worden voor digitale distributie.

Volgens hem zal EA zeker nog de retail-wereld blijven steunen. Gibeau geeft aan dat de enige manier om zo groot te worden is door content exclusief te maken of houden. Een goed voorbeeld is Star Wars: The Old Republic dat exclusief zal zijn voor het Origin-platform. Naast het feit dat de MMORPG waarschijnlijk een hoop mensen zal trekken geeft Gibeau ook aan dat het platform kan helpen bij het organiseren van downloads voor het spel. Hoe dit precies allemaal zal gaan wil de beste man niet aangeven.

EA twijfelt nog over de toekomst van hun Star Wars-game, grote kans is dat het bedrijf de game als timed-exclusive zal aanbieden via Origin. Na verloop van tijd zal de game dan beschikbaar worden op andere digitale distributie-systemen, op deze manier bereiken ze ook meer mensen, aldus Gibeau.

NFS Shift 2 Unleashed-DLC komt naar PC

Electronic Arts heeft aangegeven dat vanaf morgen de DLC voor Need For Speed Shift 2 Unleashed te downloaden zal zijn via Origin, het digitale distributiesysteem van EA. De DLC zal gratis zijn en zal gelijk zijn aan de DLC die de console-versies al eerder mochten ontvangen.

In de DLC die op de console Speedhunters en Legends heten zullen verschillende nieuwe auto's, racebanen en modi zitten. Beide packs kosten nog steeds geld voor de console-gebruikers maar zijn gratis voor de PC-gebruikers.

Productie Saab binnen 2 weken hervat

Swedish Automobile hoopt binnen 2 weken de productie van Saabs te kunnen hervatten. Ook kunnen de werknemers weer salaris tegemoet zien. Dat maakte het autobedrijf woensdag bekend naar aanleiding van een financieringsovereenkomst met Gemini.

Swedish Automobile leent 25 miljoen euro van de investeringsmaatschappij. Daarmee komt het totaal aan kapitaal dat het bedrijf recent heeft aangetrokken op 66 miljoen euro. Daarvan kwam 13 miljoen euro van een Chinese partij die 582 Saabs voor dat geld bestelde en 28 miljoen euro uit de verkoop van vastgoed van het Zweedse automerk.

Productie Saab binnen 2 weken hervat
Productie Saab binnen 2 weken hervat (Foto: ANP)

Guillermo del Toro blijft hoop houden

Guillermo del Toro heeft weer een klein beetje hoop dat zijn uitgestelde H.P. Lovecraft bewerking At The Mountains Of Madness, op zekere dag alsnog zal worden gemaakt.

In een interview met Movieline onthult de regisseur dat hij nog steeds de hoop heeft dat hij die film mag gaan maken. Del Toro: "Er komt een moment dat die film alsnog op de juiste manier gemaakt zal worden. Het slechtste wat dit verhaal kan overkomen is, dat het op de verkeerde manier wordt uitgebeeld."

"Er zijn twee manieren om de kracht van het verhaal in de film te behouden. Je maakt de film of je maakt 'm niet. Wat je echter niet kan doen is zo'n film op de verkeerde manier maken, omdat je zo nodig een film moet maken. Dat is belachelijk", aldus de regisseur.

Del Toro was al druk bezig met de voorbereidingen van At The Mountains Of Madness. De regisseur was van plan om met de hulp van James Cameron de film in 3D te schieten. Universal Movies gaf echter vanwege het hoge budget geen groen licht. Del Toro werkt momenteel aan zijn nieuwe monsterfilm Pacific Rim die vanaf 2013 in de bioscopen te zien is.

Lady Gaga: ik ben geen oplichter

Lady Gaga ontkent dat ze de boel flest met haar polsbandjes voor Japan. De aanklacht van vijf miljoen dollar is nergens op gebaseerd, stellen woordvoerders van de zangeres. Ze wordt voor de rechter gesleept omdat ze geld van haar liefdadigheidsstichting voor slachtoffers van de ramp in Japan in eigen zak zou hebben gestoken.

"Door de aanklacht verslapt jammer genoeg de aandacht voor de goede daden van fans uit de hele wereld die de Japanners willen helpen", verklaren de woordvoerders aan het Britse persbureau Reuters.

Gaga, die polsbandjes verkoopt met de tekst We Pray for Japan, werd vorige week aangeklaagd door een advocatenbureau. De bandjes kosten vijf dollar per stuk, plus zo'n vier dollar voor onder meer verzendkosten.

"Het hele bedrag van vijf dollar wordt geschonken aan de slachtoffers van de aardbeving. Er wordt geen winst gemaakt op verzendkosten", zeggen de woordvoerders van de barmhartige artiest. Volgens het bureau heeft de zangeres de prijzen onnodig hoog gemaakt en de winst in eigen zak gestoken.

Naar verluidt heeft Lady Gaga al meer dan drie miljoen dollar gedoneerd aan Japan. Een deel van dat bedrag is afkomstig uit de verkoop van de polsbandjes.


Lady Gaga: ik ben geen oplichter (Foto: Novum)

[WBD] Federer buigt voor Tsonga

Jo-Wilfried Tsonga heeft in de kwartfinale Wimbledon van de nummer drie van de plaatsingslijst beroofd. De als twaalfde geplaatste Fransman was in vijf sets te sterk voor zesvoudig winnaar Roger Federer: 3-6, 6-7 (3), 6-4, 6-4 en 6-4. Tsonga mag vrijdag proberen de Serviër Novak Djokovic (2) van een finaleplaats af te houden.

Voor Federer leek er aanvankelijk geen vuiltje aan de lucht. De Zwitser kwam 2-0 voor in sets en leek op weg naar de zege. Tsonga raakte echter met agressiever spel op stoom, waardoor Federer de derde en vierde set in moest leveren. Een break in de eerste game van de vijfde set bleek voor Tsonga voldoende om het in de halve finale op te mogen nemen tegen Djokovic die qualifier Bernard Tomic naar huis stuurde.

Noodweer zorgt voor miljoenenschade

De schade door het noodweer van dinsdagavond loopt in de miljoenen euro's. Het gaat om water-, storm- en hagelschade. De bliksem vernielde in diverse woningen elektronische apparatuur. De hagel veroorzaakte schade aan caravans, auto's en daken. De regen zorgde voor lekkende daken en ondergelopen woningen. De wind zorgde voor omgevallen bomen en afgewaaide takken.

Verzekeraar Interpolis denkt alleen al voor zijn particuliere klanten uit te komen op vijf miljoen euro. Bij concurrent OHRA zijn tweehonderd claims gemeld met een totaal schadebedrag van 750 duizend euro.

Het callcenter van OHRA kreeg woensdag twee keer zo veel telefoontjes binnen als op een normale woensdag. Bij Interpolis kregen tweehonderd medewerkers tot 11.00 uur duizend meldingen binnen, waarvan meer dan achthonderd van particuliere klanten.

Het KNMI waarschuwde dinsdagavond voor extreem weer in de twaalf provincies. De meeste schademeldingen kwamen uit Noord-Brabant. Zo werd Vught werd erg zwaar getroffen, vooral door afgebroken boomtakken en -stammen.

"Vught en Boxtel leken in het middelpunt van de storm te hebben gestaan. Er zijn honderden bomen ontworteld en er ontstonden verschillende gaslekken doordat ontwortelde bomen de leidingen kapot trokken. Die heeft de brandweer meteen verholpen", vertelt een woordvoerder van de gemeente.

Volgens hem ging het er in de nabije omgeving overigens een stuk rustiger aan toe. "Op slechts een paar kilometers afstand is de schade veel minder."

In Vught helpt het leger met het opruimen van ontwortelde bomen en losgeraakte taken. De Brabantse plaats biedt onderdak aan verschillende afdelingen van de genie. "Ze helpen wel vaker hier in Vught. Na de storm van dinsdag hebben ze hun hulp aangeboden."

[WBD] Djokovic klopt dappere qualifier Tomic

Novak Djokovic heeft zich voor de derde keer in zijn carrière geplaatst voor de halve finale van Wimbledon. De als tweede geplaatste Serviër had het opvallend lastig tegen de Australische qualifier Bernard Tomic, de nummer 158 van de wereld, maar trok na vier sets toch aan het langste eind: 6-2, 3-6, 6-3 en 7-5.

Hiermee komt een eind aan de opmerkelijke opmars van Tomic die eerder onder meer Robin Söderling naar huis stuurde. De Australiër leek in het begin bevangen door de spanning, maar de tweede set wist hij knap te pakken. Op het moment dat de 18-jarige een break voor kwam schakelde Djokovic een tandje bij en won de derde set. In de vierde set gaf Tomic alles, maar tegen de nummer twee van de wereld moest hij na tweeëneenhalf uur toch buigen.

Jason Momoa in nieuwe film van Walter Hill

Nadat hij eerder producties maakte zoals Conan the Barbarian, A Game of Thrones en Stargate: Atlantis, lijkt het er op dat Jason Momoa zijn barbaarse sandalen kan inruilen voor een paar snellere stappers. Hij zal binnenkort te vinden zijn op de set van de nieuwe film van Walter Hill. Een voorlopige werktitel van de film is Headshot. Naast Momoa zien we Sylvester Stallone en Sung Kang in de hoofdrol.

In Headshot draait het om een politieagent en een huurmoordenaar die samen gaan werken, om de moordenaar van hun partners te pakken te krijgen. Stallone speelt de huurmoordenaar, Kang is de agent en Momoa zal de rol van Keegan, de moordenaar, spelen. Mooie kans voor Momoa om eens in een realistische film te spelen. Of op zijn minst, zo realistisch als dat een Stallone actiefilm kan zijn.

Headshot is gebaseerd op de Franse Bullet In The Head stripverhalen van Alex "Matz" Nolent en Colin Wilson. Het zal de eerste film van Hill zijn sinds 2002. De film wordt opgenomen in Louisiana. Na het afronden van de opnames voor deze film kan Momoa direct door naar Mexico voor opnames van zijn volgende film: de postapocalyptische actiefilm The Samurai waarin het draait om het gebrek aan drinkwater.

'Virtual Reality volgende stap voor games'

Het zou zomaar kunnen dat gamers met de PlayStation 3 binnenkort virtuele werelden doorkruisen via een hightechbril. Virtual reality is namelijk de toekomst van gamen. Topman Mick Hocking van Sony vindt de speciale headset van het bedrijf de volgende stap voor games. Dat schrijft het vakblad Computer and Videogames.

Het apparaat, HMD ofwel 'head mounted display' genoemd, vertoont virtuele werelden te zien op een ingebouwd scherm. "Ik kan mijn eigen virtuele handen en wapens zien. Wat we hiermee kunnen doen, wordt absoluut geweldig", meent de topman van Sony.

In de jaren tachtig ontwikkelde Nintendo al een apparaat dat gamers op hun hoofd moesten plaatsen om spelletjes te spelen. De Virtual Boy bezorgde mensen echter hoofdpijn en was een commerciële ramp voor het Japanse bedrijf. "Maar nu hebben we de processorkracht en schermresolutie om goede headsets te maken waarmee we binnenkort kunnen gamen", zegt Hocking tegen het vakblad.

Wanneer de head mounted display op de markt moet komen, is nog niet bekend.

Fransen houden dopingrazzia

De Franse autoriteiten is er alles aangelegen om het dopingspook dit jaar uit de Tour de France te houden. Daarom zijn momenteel de wegen in de Vendée afgegrendeld om de Tourstart ordentelijk te laten verlopen. Op honderd kilometer van Nantes worden alle ploegauto's die te maken hebben met de Tour onderzocht op dopingproducten.

Reden voor deze grootscheepse actie is de vondst van TB 500 die de Belgische douane eerder vandaag onderschepte op vliegveld Zaventem. Het uit Australië afkomstige pakket was besteld door oud-renner Wim Vansevenant die het naar eigen zeggen thuis wilde gebruiken. De Belg zou echter in de Tour ook de gasten van Omega Pharma-Lotto rondrijden, waardoor de link met de ploeg van Philippe Gilbert snel gelegd is.

TB 500 staat bekend als superdoping en staat op de verboden lijst. Het levensgevaarlijke middel komt uit de paardensport en zou zowel de spiergroei als het uithoudingsvermogen vergroten.

Bejaardenverzorgster verdacht van prostitutie

Een Zweedse bejaardenverzorgster wordt ervan verdacht haar lichaam te hebben verkocht aan een 85-jarige man uit Borås. De hoogbejaarde man heeft diep in de buidel moeten tasten voor zijn privehoer. De vrouw heeft naar verluidt tienduizenden euro's overgehouden aan haar hand- en spandiensten.

De krasse knar staat bij de thuishulporganisatie bekend om zijn niet te stillen honger naar seks. Omdat de man er wel pap van lust, werden bewust geen vrouwelijke thuishulpen naar de man gestuurd. Desondanks kwam de vrouw geregeld bij de ouwe baas over de vloer.

Voor het plezieren van de man werd grif geld betaald. De gemeente, die belast is met de thuiszorg, is geschokt door het voorval. "Als dit het geval is, dan is het een zeer tragische gebeurtenis voor alle betrokkenen", luidt hun reactie. "En als het is aangetoond dat het alleen maar geruchten zijn, dan is dat ook tragisch." Het onderzoek naar de hoerige thuishulp is dan ook nog in volle gang.

Alguersuari stelt stoeltje veilig

Jaime Alguersuari hoeft zich geen zorgen te maken over zijn positie bij Scuderia Toro Rosso dit Formule 1-seizoen. De Spanjaard stond begin dit jaar onder druk door zijn matige start, maar na zijn achtste plaatsen in Canada en Valencia heeft hij te horen gekregen dat hij alle negentien races mag gaan rijden.

"Met deze twee races heeft hij zijn jaar en zijn toekomst veilig gesteld," zei teambaas Franz Tost. Volgens de kranten Blick en AS staat Sébastien Buemi nu onder druk om te presteren. Testrijder Daniel Ricciardo staat namelijk te trappelen om nog dit seizoen in te stappen bij Toro Rosso.

Bodycount komt in september

Het schietspel Bodycount ligt vanaf 2 september in de winkel voor de Xbox 360 en Playstation 3. Dat heeft game-uitgever Codemasters via de Facebook-pagina van het spel bekendgemaakt.

Bodycount is een schietspel waarin het gebruik van explosieven en zware wapens centraal staat. Gameontwikkelaar Stuart Black wil in Bodycount spektakel en plezier samenbrengen door spelers krachtige wapens te geven. Met die wapens kunnen bijvoorbeeld spelomgevingen kapotgeschoten worden.

Bodycount is de laatste game van Stuart Black voor uitgever Codemasters. Black maakte naam toen hij vijf jaar geleden het schietspel Black op de markt bracht voor de Xbox en Playstation 2. Toen het werk van Black aan Bodycount erop zat, vertrok hij afgelopen herfst naar gamebedrijf City Interactive. Daar werkt hij aan een schietspel rond de Tweede Wereldoorlog.


Bodycount komt in september.

[Copa] Colombia mogelijk zonder doelman Ospina

Het lijkt erop dat Colombia het tijdens de Copa America moet stellen zonder eerste doelman David Ospina. De sluitpost van Olympique Nice kwam tijdens de training hard in botsing met ploeggenoot Hugo Rodagella. Daarbij liep Ospina waarschijnlijk een gebroken neus op.

De Colombianen weten nog niet defnitief wat de ernst is van de blessure van de doelman. De 22-jarige Ospina ondergaat later vandaag enkele medische tests om exact te weten te komen hoe erg de blessure is. Naar verwachting is de doelman zeker enkele weken uitgeschakeld.

Bondscoach Hernán Darío Gómez beschikt in zijn selectie verder over de keepers Neco Martínez (Once Caldas) en Bréiner Castillo (Independiente Medellín).

'Iran test in het geheim ballistische raketten'

Iran heeft in het geheim proeven met ballistische raketten gedaan. Dat heeft de Britse minister van buitenlandse zaken, William Hague, woensdag gezegd.

Volgens Hague heeft Iran sinds oktober vorig jaar zeker drie geheime proeven uitgevoerd met ballistische raketten voor de middellange afstand.

Momenteel worden in Iran tien dagen lang legeroefeningen gehouden. Dinsdag werden openlijk veertien raketten uitgeprobeerd.

[Upd] Blom fluit vanavond toch Egyptisch duel

De Egyptische voetbalbond heeft besloten om het topduel tussen Al Ahly en Zamalek, de huidige nummers één en twee van de Egpytische Premier League, uit te stellen. Reden hiervan zijn de ongeregeldheden in het centrum van de stad tussen honderden jongeren en de politie.

Bij deze rellen zijn veertig mensen gewond geraakt. Reden genog voor de voetbalbond om het duel uit te stellen. Scheidsrechter Kevin Blom was aangesteld om de topwedstrijd in goede banen te leiden, maar hij hoeft nu niet meer af te reizen naar Egypte.

Samir Zaher, voorzitter van de Egyptische voetbalbond, heeft al laten weten dat er snel een nieuwe datum bekend wordt gemaakt waarop het duel tussen de twee meest populaire clubs van Egypte alsnog doorgang kan vinden. Het is niet bekend of Blom dit duel dan zal fluiten.

Update 16:36 uur

De wedstrijd tussen de Egyptische topclubs Al Ahly en Zamalek vindt vanavond toch doorgang. Enkele uren voor de aftrap is de bevestiging naar buiten gekomen dat de wedstrijd toch gespeeld zal worden.

Kevin Blom, vanavond scheidsrechter van het topduel tussen de huidige nummers één en twee van de Egyptische Premier League, liet tegenover VI Radio weten: "Er was wat paniek omdat er wat politieke onrust was dinsdagnacht. Maar de minister van Binnenlandse Zaken heeft gemeld dat de wedstrijd gewoon doorgaat. Het is een van de grootste derby's ter wereld. 7,5 miljoen mensen kijken hem op televisie en tachtigduizend man zitten in het stadion."

"'Dat is natuurlijk geweldig om mee te maken, maar ik heb wel geëist dat mijn veiligheid en die van mijn assistenten (Patrick Langkamp en Nicky Siebert, red) gegarandeerd is", vervolgt de arbiter. "We willen wel terug naar Nederland op een veilige manier. Mijn leven is tenslotte belangrijker dan een voetbalwedstrijd."

Tot drie maanden cel voor Alphen-dreigementen

Twee jongens en twee mannen zijn woensdag veroordeeld tot straffen tot drie maanden cel voor het dreigen met een herhaling van de schietpartij in Alphen aan den Rijn. Een 13-jarige jongen werd vrijgesproken, omdat duidelijk was dat sprake was van een misplaatste grap, meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag.

Bij de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof op 9 april kwamen zeven mensen om, inclusief de schutter. De politie hield in de weken erna meerdere personen aan die onder meer via Twitter dreigden mensen neer te schieten of gebouwen op te blazen.

Twee weken geleden werd al een 17-jarige jongen uit Rotterdam veroordeeld tot twaalf dagen cel. Hij dreigde in april op Twitter de schietpartij in Alphen aan den Rijn nog eens dunnetjes over te doen.

De vijf verdachten stonden gezamenlijk voor de rechter in een zogenoemde themazitting. Door de gezamenlijke behandeling wil het OM duidelijk maken dat dit soort bedreigingen niet worden getolereerd. "Het is niet alleen strafbaar, maar ook buitengewoon respectloos richting de nabestaanden en bekenden van de slachtoffers die in Alphen zijn gevallen", aldus het OM.

Een 40-jarige Katwijker kreeg tijdens de zitting drie maanden cel. Hij stuurde 13 april een bekende een sms waarin hij schreef dat wat in Alphen was gebeurd, ook bij een bepaald persoon op de Vingeweg zou gebeuren. De man had ook nog dertien dagen cel openstaan, die hij eveneens moet uitzitten.

Een 49-jarige Katwijker die 11 april een medewerkster van de balie op het gemeentehuis in Katwijk bedreigde door aan Alphen te refereren, werd conform de eis veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur. Een 17-jarige verdachte uit Leiden kreeg een voorwaardelijke werkstraf van honderd uur. Hij twitterde diezelfde dag dat die avond een schietpartij zou plaatsvinden bij een supermarkt.

Een 17-jarige jongen uit Den Haag kreeg ten slotte een werkstraf van vijftig uur opgelegd. Hij plaatste nog op de dag van de schietpartij een dreigtweet, waarin hij stelde dat hij boos was en uit woede naar een winkelcentrum zou gaan en met een automatisch pistool mensen zou doodschieten.

Volgende week woensdag moeten nog eens vijf verdachten van bedreigingen waarin werd gerefereerd aan De Ridderhof zich verantwoorden voor de rechter.

Ecclestone: "Geen probleem met dominantie Vettel"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft geen enkele moeite met de huidige dominantie van Sebastian Vettel in de Formule 1. De Duitse coureur won dit jaar met de Red Bull zes van de acht races en volgens Ecclestone zorgt dit niet voor verveling bij de fans.

Ecclestone vergelijkt de dominantie van Vettel met die van Michael Schumacher uit 2004. "Hij bevindt zich in een soortgelijke positie. Hij is de beste van het veld. Daarom domineert hij," zei de Brit die niet denkt dat fans hierdoor niet zullen kijken. "Het maakt het juist interessant, want iedere race is het weer de vraag wie erin slaagt om Vettel te verslaan. Daar komen de fans op af."

Ecclestone denkt dat Red Bull de komende jaren mogelijk wel eens zou kunnen domineren, iets wat Ferrari begin deze eeuw deed. "De tegenstand die Vettel krijgt, is veel sterker dan in de tijd dat Schumacher domineerde. Dat maakt zijn zeges nog noemenswaardiger," zei de Brit die vindt dat Vettel wel wat te vergelijken is met de postume wereldkampioen van 1970 Jochen Rindt. "Hij blijft met beide benen op de grond, hoe groot zijn succes ook is. Dat maakt hem een echte kampioen. Dat was ook een sterk punt van Jochen. En het zijn allebei slechte verliezers."

Janet Jackson zingt virtueel duet met Michael

Een virtueel duet met haar overleden broer Michael moet het hoogtepunt worden van de show van Janet Jackson. Donderdag staat de superster in de Londense Royal Albert Hall. In een interview met de Britse radiozender Heart Radio roemt ze de therapeutische waarde van de song Scream.

De twee telgen van de wereldberoemde muziekfamilie namen het nummer op in 1995. "Er zit een soort boze energie in het nummer, maar het zorgt altijd weer voor een lach. Zeker als ik z'n stem weer hoor." Zaterdag was het twee jaar geleden dat de 'King of Pop' op 50-jarige leeftijd overleed.

Misschien heeft Janet de positieve energie van het duet hard nodig tijdens haar optreden. De laatste keer dat ze in de Royal Albert Hall stond trakteerde ze koningin Elizabeth op een bijzonder uitzicht. "Ik bukte me en scheurde zo uit mijn broek", lacht de zangeres.

"Echt midden in een dans. Maar het nummer moest toch afgemaakt worden, dus stond ik daar in mijn onderbroek. Het was echt zo beschamend."


Janet Jackson zingt virtueel duet met Michael (Foto: Novum)

'Geen bewijs voor justitiŽle doofpot kerkmisbruik'

Er zijn geen aanwijzingen dat het Openbaar Ministerie sinds de jaren tachtig stelselmatig heeft geprobeerd kindermisbruikzaken in de rooms-katholieke kerk te verdoezelen. Dat concludeert oud-procureur-generaal Dato Steenhuis, die dat op verzoek van de Tweede Kamer onderzocht. Eerder bestonden dat soort afspraken mogelijk wel.

Van afspraken tussen de kerk en het OM om zaken binnenskamers te houden, is Steenhuis niets gebleken. De jurist onderzocht ruim 2200 zedenzaken. Dat leverde vijf zaken op waarbij rooms-katholieke geestelijken betrokken waren. Dat waren er te weinig om algemene uitspraken op te baseren.

Steenhuis interviewde voor zijn onderzoek ook zeventien 'hooggeplaatste' oud-medewerkers van politie en het OM. Niemand van hen zou over individuele zaken contact hebben gehad met kerkelijke autoriteiten. Vaak bleef het contact beperkt tot een kennismakingsgesprek. Er zouden binnen het OM geen aparte regelingen bestaan.

In een eerdere periode waren dat soort afspraken er mogelijk wél. Een procureur-generaal in Den Bosch werd door zijn voorganger geconfronteerd met een kastje. Daarin zaten zaken uit de jaren vijftig en zestig, die inmiddels waren verjaard. Het blijkt mogelijk ook uit een uitspraak van de hoofdofficier van Maastricht na zijn aantreden in 1981. "Geef maar hier, deze zaken doet de kerk zelf af", zou hij hebben gezegd.

Steenhuis onderzocht uit efficiencyoverwegingen zaken uit de jaren tachtig in de zuidelijke arrondissementen. Hij is ervan overtuigd dat uitbreiding naar andere tijdvakken en arrondissmenten dat beeld niet zou veranderen.

De vaste Kamercommissie voor Veiligheid en Justitie vroeg in februari om het onderzoek van de oud-procureur-generaal. Aanleiding was onder meer het boek Vrome zondaars van Joep Dohmen. Van de vijf door Steenhuis gevonden gevallen stonden er al twee in het boek van Dohmen.

Geen moord en zelfmoord meer op tv in RoemeniŽ

Wie graag naar een leuke actiefilm kijkt op tv, kan beter niet naar Roemenië verhuizen. Het is namelijk vanaf heden verboden om beelden met moord of zelfmoord te vertonen op televisie.

CNA, de Roemeense audiovisuele waakhond, heeft besloten een verbod in te stellen op het tonen van gewelddadige scenes. Een tv-zender die voortaan nog beelden van zelfmoord, moord of verminking uitzendt, kan een dikke boete verwachten.

Het besluit is genomen nadat zeven zenders werden beboet omdat ze programma's hadden uitgezonden over zelfmoorden door minderjarigen. Na het zien van dit programma, deden een verscheidene minderjarigen ook een zelfmoordpoging. Zo maakte vorige maand een veelbelovende studente zichzelf van kant door in een rivier te springen met een met stenen gevulde zak rond haar nek.

Hoornaar vast voor schietpartij kickboksgala

Een 36-jarige man uit Hoorn is dinsdag aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het schietincident op een kickboksgala vorige maand in de Noord-Hollandse stad. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt.

De man werd rond 05.00 uur in zijn woning aangehouden. De politie heeft geen wapen aangetroffen. Eerder werd in verband met de schietpartij al een 20-jarige man uit Hoorn aangehouden. Hij bleek er echter niets mee te maken te hebben.

Op het gala in een Hoornse sporthal vielen op 14 mei door een grote vechtpartij tien gewonden. De vlam sloeg in de pan nadat een wedstrijd in de ring onsportief was verlopen. Toeschouwers begonnen zich ermee te bemoeien, waarna tientallen mensen met elkaar op de vuist gingen.

Er brak grote paniek uit in de rest van het publiek. Mensen sloegen op de vlucht, waarna buiten een schietpartij volgde. Er vielen geen gewonden. In Hoorn worden de komende twee jaar geen kickboksgala's georganiseerd, zo besloten drie organisatoren eerder deze maand.

Teeven blij met Europees 'pedoakkoord'

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) is blij met het EU-akkoord waardoor seksuele uitbuiting van kinderen beter kan worden bestreden. De lidstaten van de Europese Unie hebben woensdag afgesproken informatie te gaan uitwisselen over mensen die zijn veroordeeld voor kindermisbruik.

Nederland had naar aanleiding van de Amsterdamse zedenzaak rond Robert M. gepleit voor de informatieuitwisseling. De Letse M. was in Duitsland veroordeeld voor het bezit van kinderporno, maar dat was bij zijn werkgevers in de Amsterdamse kinderopvang niet bekend. Crèchepersoneel moet een Verklaring omtrent het Gedrag overleggen, maar veroordelingen in het buitenland worden daarvoor niet nagegaan.

"Het gaat erom te voorkomen dat iemand die is veroordeeld voor een zedenmisdrijf - vrijwillig of professioneel - met kinderen kan gaan werken", zegt Teeven. "Het is een belangrijk resultaat." Het Europees Parlement moet het voorstel nog wel aannemen.

Het Amsterdamse stadsbestuur heeft woensdag besloten een Bureau Handhaving Kinderopvang op te richten, om de 'capaciteit, kennis en kunde van de stadsdelen' samen te brengen. De commissie-Gunning, die de zedenzaak onderzocht, had dit geadviseerd, omdat de controle te veel versnipperd en te 'kwetsbaar' is. Het college werkt verder aan het verstevigen van het toezichts- en handhavingsbeleid, wat de kwaliteit van de kinderdagverblijven moet verbeteren.

Leerlingen alsnog geslaagd na examenblunder school

De twaalf leerlingen van een school in Amersfoort die waren gezakt omdat de school vergat ze examen te laten doen voor het vak drama, zijn na een inhaalexamen alsnog geslaagd. Dat hebben ze woensdag te horen gekregen, meldt een woordvoerder van Het Nieuwe Eemland.

De leerlingen hadden eerder al van de school te horen gekregen dat ze waren geslaagd, maar werden later verrast met het nieuws dat hun diploma door de blunder ongeldig was.

De negen havisten en drie vwo'ers moesten een inhaalexamen doen. Voor dat werd afgenomen, moesten ze in allerijl worden bijgespijkerd in het theoriedeel van het vak, omdat ze daar het hele jaar al geen les in hadden gekregen.

Pirelli overweegt terugkeer kwalificatieband

Bandenfabrikant Pirelli is al druk bezig met haar toekomst in de Formule 1. Het Italiaanse bedrijf introduceert na de Grand Prix van Groot-Brittannië allerlei proefballonnetjes. Zo wordt overwogen om de kwalificatieband terug te laten keren en kunnen er drie compounds meegenomen worden naar een race.

"We denken al na over volgend seizoen en kijken nu waar de zwakke punten in ons systeem zitten. Een voorbeeld: wanneer de eerste twee trainingen onder natte omstandigheden worden verreden, hebben we eigenlijk een extra set intermediates nodig en we zijn het er al over eens dat dat volgend jaar in de regels moet worden opgenomen," zei Pirelli-motorsportbaas Paul Hembery tegen Auto Motor und Sport.

"We hebben nog wel meer ideeën. Misschien ontwikkelen we in totaal wel zes verschillende compounds en kunnen teams tijdens een raceweekend uit drie verschillende bandentypen kiezen. Er zijn heel veel opties. We kunnen ook een band maken die superveel grip geeft en maar voor één rondje goed blijft, een speciale kwalificatieband. Uiteindelijk ligt de beslissing bij de teams. Als zij het niet willen, gaan we op de huidige voet verder," zei de Brit die eerder al meldde dat hij rijders die in Q3 geen tijd hebben neergezet wil laten starten op de banden die ze in Q2 gebruikt hebben.
 

Been: "Ja, ik lig onder druk"

Feyenoord-trainer Mario Been heeft laten weten dat de verhalen over zijn toekomst hem niet koud laten. De coach meldt aan Voetbal International dat hij op de hoogte is van de onvrede binnen het bestuur.

"Ik lees ook de verhalen. Stel nou dat ze me eruit willen gooien, dan moeten ze dat doen", laat de Rotterdammer weten. "Maar dan heb ik wel meegeholpen aan de wederopstanding van deze mooie club."

Been begrijpt de onvrede over het afgelopen seizoen binnen het bestuur. "Gudde mag en hoort niet tevreden te zijn", zegt Been tegen het medium. "Maar er zijn toch oorzaaken waarom het ging zoals het vorig seizoen is gegaan? Dat neemt niet weg dat we gewoon van De Graafschap, VVV Venlo en Excelsior moesten winnen."

De coach laat verder weten dat hij wel is opgewassen tegen de kritiek, zolang deze terecht is. "Ja, ik lig onder druk", gaat Been verder. "Ik zal moeten presteren, maar dat komt goed uit: dat wíl ik ook. Mensen mogen mij beoordelen, maar doe dat eerlijk. Doe dat op mijn kwaliteiten en haal er geen randzaken bij. Ik zou te weinig op Varkenoord zijn. Díe aantijging doet pijn."

Wilhelmus vanaf vrijdag inburgeringseis

Het Wilhelmus maakt vanaf vrijdag onderdeel uit van het inburgeringsexamen. Dat maakte minister van Integratie Piet Hein Donner (CDA) woensdag bekend tijdens een overleg met de Kamer.

De bewindsman geeft hiermee gehoor aan de wens van de Tweede Kamer. Die nam al in 2009 een motie van deze strekking aan. De initiatiefnemers SGP en CDA vinden dat kennis van de nationale hymne bij de inburgering een 'vanzelfsprekend element' vormt, waarmee de integratie van migranten in Nederland kan worden versterkt.

Omega Pharma-Lotto zet Vansevenant op non-actief

Vanochtend publiceerden we het bericht dat Wim Vansevenant betrokken zou zijn geweest bij de import van verboden middelen. Zijn werkgever, wielerploeg Omega Pharma-Lotto, heeft via een persbericht laten weten verrast te zijn door het nieuws.

"Vansevenant werd enkel sporadisch nog ingeschakeld als VIP-chauffeur. In de komende Ronde van Frankrijk was hij één week voorzien," was in het communiqúee te lezen. "Als VIP-chauffeur had hij geen contacten met renners of omkadering. De VIP-chauffeurs logeren daarom ook niet in het rennershotel."

"Het spreekt voor zich, dat alle samenwerking vanaf heden stopgezet wordt. Omega Pharma – Lotto heeft alle vertrouwen in het verder verloop van het onderzoek dat tegen Vansevenant loopt."

[MotoGP] Capirossi mist na 20 jaar thuisrace

Loris Capirossi moet komend weekeinde De Grote Prijs van Italië aan zich voorbij laten gaan. Het is voor het eerst in 20 jaar dat de MotoGP-coureur zijn thuisrace op het circuit van Mugello moet overslaan.

Afgelopen vrijdag, tijdens de kwalificaties voor de TT van Assen, kwam de 38-jarige routinier zwaar ten val. Hij liep een paar gebroken ribben op en een gekneusde schouder. "Ik ben teleurgesteld en boos. De blessures dwingen me om voor het eerst in mijn carrière op te geven voor Mugello", aldus de coureur van Ducati.

Bliksem doodt 18 scholieren en leraar in Uganda

Achttien kinderen en een leraar zijn dinsdag in Uganda om het leven gekomen toen hun school werd getroffen door de bliksem. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt.

Nog eens 51 kinderen tussen de 7 en 16 jaar raakten gewond. De getroffen school staat in Runyanya, ten westen van de hoofdstad Kampala. Elders in het land werd ook een school getroffen door de bliksem. Hierbij raakten 37 leerlingen en twee leraren gewond.

Volgens Ugandese meteorologen worden schoolgebouwen getroffen doordat ze niet zijn voorzien van bliksemafleiders en op hooggelegen grond staan. De afgelopen weken zijn in Uganda zeker 34 mensen om het leven gekomen door blikseminslagen.

Veendammer vast voor moord Wildervank

De Groningse politie heeft woensdagochtend een nieuwe verdachte aangehouden voor een moord in Wildervank. De 41-jarige Veendammer werd in zijn woning aangehouden, meldt de politie.

Hij was een bekende van het slachtoffer, de 41-jarige Derk Kiers uit dezelfde plaats. Ook zou hij de twee mensen kennen die in maart in de zaak werden aangehouden. Die verdachten, een 29-jarige man en een 37-jarige vrouw, zijn inmiddels vrijgelaten. Ze worden nog wel verdacht.

De nu aangehouden Veendammer wordt woensdag verhoord. Zijn aanhouding volgt volgens de politie uit het politieonderzoek.

Kiers werd op de avond van 3 januari dood gevonden in zijn woning. In de nacht van 1 op 2 januari hebben getuigen nog een ruzie achter de woning aan de Sportterreinstraat waargenomen. Ook zouden meerdere mensen bij zijn woning naar binnen zijn gegaan.

Het Openbaar Ministerie in Groningen loofde in maart een beloning van tienduizend euro uit voor de tip die leidt tot de aanhouding van de moordenaar. De gouden tip is volgens de politie nog steeds niet binnengekomen. De beloning is dan ook nog steeds van kracht.

W. Janssen wil snel aanhaken bij FC Twente

Willem Janssen heeft aan zijn eerste week bij FC Twente een prima gevoel over gehouden. De middenvelder bereidt zich met de Tukkers voor op het nieuwe seizoen en hoopt snel een basisplaats te krijgen.

"Mijn persoonlijke doelstelling is om zo snel mogelijk aan te haken bij het niveau van FC Twente," liet Janssen op de clubsite van FC Twente weten. "Van daaruit probeer ik mijn kansen te grijpen en een basisplaats te bemachtigen. Daarnaast ben ik een middenvelder die regelmatig scoort en ik hoop dat ik ook dit seizoen tussen de tien en twaalf doelpunten kan maken."

Daarnaast kreeg Janssen een erg positief beeld van Co Adriaanse, de nieuwe trainer van FC Twente. "Hij is nu vooral nog bezig met observeren, maar je merkt daarnaast dat hij een bepaalde voetbalvisie wil overbrengen op de spelersgroep en dat met heldere argumenten onderbouwt. Het uiteindelijke doel is om bij de bovenste plaatsen te eindigen."

'Ellemieke Vermolen voorgoed van tv'

Ellemieke Vermolen verdwijnt mogelijk voorgoed van de buis. De SBS 6-presentatrice zei dinsdagavond in Shownieuws dat ze het niet uitsluit dat ze helemaal stopt met het presenteren van tv-programma's. Eerder op de dag maakte ze bekend te stoppen bij de zender.

De presentatrice vond dat haar nieuwe gezinsleven steeds moeilijker te combineren was met haar werk: "Of dit het einde van mijn tv-carrière is? Misschien wel. Dat vind ik helemaal niet erg. Ik heb nog geen dingen in de planning staan. Ik ben nu lekker op vakantie met het gezin. Ik zie het wel als ik terugkom. Voorlopig, het aankomende jaar, ga ik helemaal niets doen."

Recentelijk nam Vermolen haar laatste seizoen van De 25 op. Het was haar laatste klus voor SBS 6. "Ik heb een fantastische tijd gehad bij SBS. Ik heb er acht jaar voor mogen werken en in die tijd heb ik zo veel geleerd. En ik heb zo veel dingen mogen doen. Ik vind het goed", besluit de 34-jarige presentatrice.


'Ellemieke Vermolen voorgoed van tv'

FC Barcelona verhoogt bod op FŠbregas

FC Barcelona heeft nog maar eens laten zien Cesc Fábregas graag aan de selectie toe te willen voegen. De Catalaanse club heeft het bod op de speler van Arsenal namelijk verhoogd naar 40 miljoen euro. Dat is, volgens de Engelse krant The Guardian, tien miljoen euro meer dan een eerder bod.

Fábregas heeft er nooit een geheim van gemaakt voor FC Barcelona te willen spelen. De Spanjaard doorliep de gehele jeugdopleiding van de club uit Catalonië, maar verruilde de ploeg op jonge leeftijd voor Arsenal.

Het huidige contract tussen Fábregas en Arsenal loopt nog tot medio 2015.

Derksen: Mart Smeets is ťťn grote act

Johan Derksen heeft dinsdag in het EO-praatprogramma Knevel & Van den Brink uitgehaald naar Mart Smeets. De voetbaljournalist zei zich 'dood te hebben geërgerd' aan het optreden van Smeets in dezelfde talkshow waar de sportpresentator maandag aanschoof, om te praten over zijn pensioen bij de NOS.

"Ik wil nu eindelijk voordat Mart weggaat, nog wel eens kennis maken met de echte Mart, want alles wat hij doet is geacteerd. Er zit een kloon van Jeff Bridges aan tafel", bekritiseert de 62-jarige voetbalanalist Smeets.

Derksen: "Ik vind dat Mart altijd acteert. Ik ben dezelfde boerenlul achter als voor de camera, maar Mart gaat hier zitten en het is één grote act. Ik ken de echte Mart niet, want als hij in beeld komt is het een andere Mart." Toch zegt Derksen dat Smeets verder een prima collega is.


Johan Derksen: Mart Smeets is één grote act (Foto: McSmit)

Grote hennepplantage gevonden in Monster

In een kas in Monster is woensdagochtend een grote hennepplantage aangetroffen. Volgens een woordvoerder van de politie gaat het om ongeveer twintigduizend planten. De waarde daarvan is volgens haar rond de 2,6 miljoen euro.

In de kas aan de Westerduinlaan in de Zuid-Hollandse plaats werden drie verdachten aangehouden. Hun identiteit is nog niet bekend. De politie is bezig de plantage te ontmantelen.

Nieuwe trailer: The Three Musketeers uitgebracht

De vandaag uitgebrachte trailer voor de aankomende film The Three Musketeers toont beelden van hoofdrolspelers Ray Stevenson, Luke Evans en Matthew Macfadyen. Naast de eerdergenoemde mensen maakt onder andere ook Orlando Bloom een verschijning in de film. Bloom is onder andere bekend van de LOTR-trilogie en de eerste drie Pirates of the Carribean films.

In de avonturenfilm zien we hoe de drie musketiers Aramis, Athos en Porthos het samen met D'Artagnan opnemen tegen de boosaardige kardinaal die van plan is de macht te grijpen over Frankrijk.

The Three Musketeers word geregisseerd door Paul W.S. Andersons (Resident Evil, Alien vs. Predator, Soldier) en heeft een release op 13-10-2011.

[Copa] Rodriguez terug in selectie Uruguay

Cristian Rodriguez keert terug in de selectie van Uruguay voor de Copa America. De middenvelder van FC Porto miste vorig jaar het WK. Hij zou de eerste twee groepswedstrijden missen wegens een schorsing en daarom riep bondscoach Oscar Tabarez een andere speler op.

De selectie van Uruguay voor de Copa America beschikt verder over dezelfde spelers die vorig jaar tijdens het WK verrassend de halve finales wisten te halen. Daarin werd uiteindelijk met 3-2 verloren van Oranje.

Uruguay, dat in 1995 het toernooi voor het laatst won, is in Groep C ingedeeld met Peru, Chili en Mexico. Nicolas Lodeiro, speler van Ajax, maakt ook deel uit van de selectie. Ook Luis Suárez, voormalig Ajacied, zal in actie komen voor Uruguay. Hij vormt samen met Edinson Cavani en Diego Forlán de voorhoede.

Reorganisatie Sony-management

Achteraf is vrijwel iedereen van mening dat Sony hersteld is van de problemen veroorzaakt door de hack van PSN. Mede door hun bescheiden opstelling tijdens hun E3-presentatie. ‘Hoog tijd voor wat promoties’ moet Sony gedacht hebben.

Om te beginnen is Kaz Hirai gepromoveerd tot een functie met misschien wel de langste titel in de geschiedenis van functietitels. Op zijn visitekaartje staat sinds kort: ‘Representative Corporate Executive Officer and Executive Deputy President, Sony Corporation, and President of Consumer Products & Services Group (CPSG)’. Ook is hij ‘Chairman of Sony Computer Entertainment’. Dat klinkt als een baan met veel verantwoordelijkheid.

Andrew House, die eerst de baas was van Sony Computer Entertainment Europe, heeft nu de oude baan van Hirai, namelijk hoofd van Sony Computer Entertainment. Hierbij de tekst op zijn visitekaartje (gewoon omdat het kan): ‘President and Group CEO of the entire Sony Computer Entertainment Group’. Jim Ryan (voorheen Executive Vice President and Co-COO of SCEE) pakt op zijn beurt het oude baantje van House.

Dan gaan er ook nog een aantal met pensioen, namelijk Akira Sato en Ken Kutaragi. Hierdoor zal de Board of Directors bestaan uit:
- Kazuo Hirai, Chairman
- Andrew House, President and Group CEO
- Kunimasa Suzuki, Deputy President
- Howard Stringer, Chairman, President and CEO of Sony Corporation
- Masaru Kato, Chief Financial Officer of Sony Corporation


 

Twilight-actrice in film Oliver Stone

Mia Maestro heeft een rol bemachtigd in de film The Savages van Oliver Stone. De actrice uit de Twilight-films speelt de vrouw van Benicio Del Toro, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De 33-jarige Maestro speelt een huismoeder met een gangsterverleden, haar echtgenoot Del Toro is een Mexicaanse drugsbaas. Naast Maestro en Del Toro spelen ook Blake Lively, John Travolta en Uma Thurman rollen in de film.

The Savages gaat over een groep jongeren die graag blowen en verwikkeld raken in de drugswereld. Een vriendin van hen, gespeeld door Lively, wordt ontvoerd door de drugsbaronnen. Thurman speelt de moeder van het ontvoerde meisje en Travolta kruipt in de huid van uitgebluste agent.

De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van Don Winslow. Hij heeft met regisseur Oliver Stone het scenario van The Savages geschreven. De opnamen van The Savages beginnen deze zomer.


Twilight-actrice in film Oliver Stone (Foto: Novum)

Breaking Bad-acteur speelt CIA-agent in Argo

Ben Affleck is in gesprek met Bryan Cranston voor een rol in zijn politieke thriller Argo. De acteur, bekend uit de serie Breaking Bad, heeft de rol van CIA-agent aangeboden gekregen, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De 55-jarige Cranston speelt een agent die vroeger de bodyguard van president Dwight Eisenhower was, maar nu de baas is van een technicus gespeeld door Ben Affleck. Argo staat onder regie van Affleck en gaat over de gijzeling van Amerikaanse diplomaten tijden de Iraanse revolutie in 1979. De CIA probeert hen te bevrijden door te doen alsof het filmmakers zijn.

Affleck is momenteel druk doende de cast voor zijn film te organiseren. Alan Arkin en John Goodman zijn in vergevorderde onderhandelingen voor de film. Wanneer Argo in productie gaat is nog onbekend.


Breaking Bad-acteur speelt CIA-agent in Argo (Foto: Novum)

NOS alleen nog gesprek met premier

Het wekelijkse gesprek met de minister-president op Nederland 1 wordt vanaf september alleen nog gedaan door presentatoren van de Haagse redactie van de NOS. Nu gebeurt dat ook nog door medewerkers van andere omroepen. Een woordvoerster van de NOS bevestigde woensdag een artikel hierover in De Telegraaf.

'Het gesprek’ was een door de NOS verzorgd onderdeel van EenVandaag, maar sinds begin dit jaar is het een zelfstandig programma dat wordt uitgezonden na het actualiteitenprogramma.

De presentatie wordt echter nog steeds gedaan door zowel de NOS-medewerkers Dominique van der Heyde, Pim van Galen en Ferry Mingelen als door hun collega’s Pieter Jan Hagens (AVRO), Tijs van den Brink (EO) en Sven Kockelmann (KRO). Vanaf september verandert dat dus.

Minister President

Alleen de NOS heeft nog gesprek met premier (Foto: NRC)

Beloning voor goede polygame man

De Maleisische staat Kelantan overweegt mannen die met meer vrouwen trouwen te belonen, als ze al hun huwelijken registreren en al hun gezinnen naar behoren onderhouden. De maatregel zou niet zijn bedoeld om polygamie te bevorderen, maar om 'goede mannen' ten voorbeeld te stellen aan anderen.

Veel getrouwde mannen uit Kelantan trekken volgens de autoriteiten naar andere staten of naar het buurland Thailand, om daar in het geheim met een tweede, derde of vierde vrouw te trouwen. Dit stiekeme gedrag zorgt voor problemen thuis, zegt het hoofd van het Ontwikkelingscomité voor Vrouwen, Gezondheid en Gezin, Wan Ubaidah Omar.

In Kelantan werden vorig jaar zestienhonderd polygame huwelijken geregistreerd, maar volgens Wan Ubaidah trouwden in werkelijkheid veel meer mannen met een extra vrouw. "Dit zorgt alleen maar voor problemen", zegt ze. Een beloning voor mannen 'die aan polygamie doen maar hun nieuwe vrouwen niet verstoppen, die al hun gezinnen goed behandelen en onderhouden' zou goed gedrag kunnen bevorderen, zo is het idee.

Ook wil Kelantan polygame mannen aanmoedigen met een weduwe of een gescheiden vrouw te trouwen. Daarvan telt de staat er volgens Wan Ubaidah 25.000 jonger dan 60. De beloning krijgt mogelijk de vorm van een jaarlijkse prijs voor de beste polygame echtgenoot.

Kelantan wordt geregeerd door de Pan-Islamitische Maleisische Partij en is een van de conservatiefste staten van Maleisië. Islamitische mannen mogen in Maleisië maximaal vier echtgenotes tegelijk hebben. Om met een nieuwe vrouw te kunnen trouwen hebben ze wel toestemming nodig van hun andere echtgenote(s) en van het ministerie van religie. Polygamie is niet onomstreden onder de moslims in Maleisië en vrouwenorganisaties hebben actie gevoerd voor strengere regels. Volgens actievoersters is ongeveer vijf procent van alle huwelijken die in het land worden gesloten een polygaam huwelijk.

Uit een vorig jaar gehouden opiniepeiling kwam naar voren dat de meeste kinderen en eerste echtgenotes geen voorstander zijn van polygamie. Voorstanders voeren aan dat polygamie een goed middel is tegen overspel en de huwelijkskansen van ongetrouwde moeders en ex-prostituees vergroot.

Oranje blijft tweede van de wereld

Het Nederlands voetbalelftal staat op de nieuwste wereldranglijst van de FIFA nog altijd op de tweede plaats. Door twee gelijke spelen, tegen Brazilië en Uruguay, leverde het team van bondscoach Bert van Marwijk wel wat punten in. Wereldkampioen Spanje blijft eerste.

Brazilië zakte van de derde naar de vijfde plaats. Duitsland (van 4 naar 3) en Engeland (van 6 naar 4) gingen de Zuid-Amerikanen voorbij. Mexico kwam door winst van de Gold Cup de top 10 binnen op de negende plek.

Nederland blijft tweede van de wereld
Nederlands elftal blijft tweede van de wereld (Foto: ANP)

Bevoorradingsprobleem bij Albert Heijn

Albert Heijn kampt met bevoorradingsproblemen van een belangrijk aantal winkels door een computerstoring bij de distributiecentra. Daardoor zijn bij een aantal winkels sommige schappen leeggeraakt. Dat heeft een woordvoerster van de supermarktketen woensdag laten weten.

"Sommige orders van winkels kwamen niet binnen bij de distributiecentra, maar inmiddels is de technische storing verholpen", aldus de zegsvrouw. Circa 100 van de 840 winkels hadden last van de storing. Albert Heijn hoopt dat de voorraden bij alle winkels aan het einde van de dag volledig zijn aangevuld.

Bij de winkels met lege vakken zijn bordjes opgehangen om excuses aan te bieden aan de klanten.

Bevoorradingsprobleem bij Albert Heijn
Bevoorradingsprobleem bij Albert Heijn (Foto: ANP)

Ook Verhoek in conflict met ADO Den Haag

Nadat er een rel ontstond bij ADO Den Haag over het mogelijke vertrek van trainer John van de Brom, heeft de club nu ook bonje met één van haar sterspelers; Wesley Verhoek.

In gesprek met Voetbal International laat Verhoek weten dat hij de optie om zijn contract met een jaar te verlengen graag wilde lichten. "Omdat ik nu mijn laatste contractjaar in ga en ADO alleen op 1 april 2012 de optie kan lichten voor nog één seizoen, heb ik vanuit mezelf voorgesteld om mijn contract open te breken voor een lange periode", aldus de rechteraanvaller.

Verhoek laat verder weten dat hij puur in het belang van de club handelde. "Ik zag het wel zitten, mijn contract bijvoorbeeld met vier jaar verlengen, en dan kon ADO een flinke transfersom opnemen in mijn contract zodat alle partijen erop vooruitgingen", aldus Verhoek.

Verhoek hoopte met zijn voorstel de club een helpende hand te bieden, maar dit pakte echter anders uit. "Ik dacht goed te zijn voor mijn cluppie, zodat we er samen beter van werden. En dan dit", vervolgt de Leidschendammer. "Mijn voorstel veranderde de sfeer rigoureus. Zij zagen het niet zitten om mijn contract te verlengen."

Aston Villa is één van de clubs die geïnteresseerd is in de diensten van de club. Bij de club uit Birmingham moet Verhoek de opvolger worden van Ashley Young, die naar Manchester United vertrok. Verhoek zelf geeft nu aan ADO niet per sé wil verlaten. "Ik heb het erg naar mijn zin en kon de club verder helpen."

Examenfraude bij ROC in Alkmaar

Het ROC Horizon College in Alkmaar heeft fraude ontdekt bij examens in het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo). Ongeveer vierhonderd mensen die examen hadden gedaan op vmbo-, havo- of vwo- niveau krijgen voorlopig geen diploma. De school heeft de Inspectie van het Onderwijs ingelicht, laat een woordvoerder weten.

De fraude kwam vorige week aan het licht. Dinsdagavond heeft een 'crisisteam' van de onderwijsinstelling vierhonderd ouders en leerlingen gebeld om hen te vertellen dat de diploma-uitreikingen zijn uitgesteld. Die zouden donderdag en volgende week plaatsvinden.

Om wat voor fraude het gaat wil de zegsman niet kwijt, omdat dat het interne onderzoek zou 'vertroebelen'. Ook wil hij niet zeggen wat voor maatregelen er zijn getroffen. Hij hoopt dat er 'heel snel' duidelijkheid komt.

Het gaat om vierhonderd leerlingen vanaf 15 jaar die eindexamen hebben gedaan in een aantal vakken waarvoor ze eerder zijn gezakt. Een deel van hen is meerderjarig. "Wie geslaagd is krijgt een diploma", verzekert de woordvoerder. "Wie niets misdaan heeft, heeft niets te vrezen."

Het Horizon College laat in een verklaring weten de situatie 'ten zeerste' te betreuren. Het college neemt fraude hoog op en kondigt aan dat aangifte wordt gedaan als vaststaat dat fraude is gepleegd.

[Tour] Movistar met Rojas en Kirjenka

Movistar heeft zijn selectie voor de komende Tour de France bekendgemaakt. De ploeg telt zes Spanjaarden onder wie sprinter José Joaquin Rojas die afgelopen zondag de Spaanse titel op de weg won.

De vijf andere Spanjaarden zijn Imanol Erviti, Ivan Gutierrez, Benat Intxausti, David Arroyo en Francisco Ventoso. De ploeg wordt gecompleteerd door de Wit-Rus Vasil Kirjenka, Andrey Amador uit Costa-Rica en de Portugees Rui Costa.

Noord-Korea dreigt met 'heilige oorlog'

Noord-Korea heeft gedreigd een 'genadeloze heilige vergeldingsoorlog' tegen Zuid-Korea te beginnen vanwege smaad door de zuiderburen. De staatstelevisie van het communistische land zond de boodschap woensdag uit.

Het noorden beschuldigt de grenstroepen van het zuiden ervan leuzen te tonen die het Noord-Koreaanse "Leger, systeem en waardigheid belasteren". Noord-Korea noemt de slogans "Bijna een oorlogsverklaring" en bezweert te reageren op iedere verdere provocatie. Volgens Zuid-Koreaanse media zijn onder meer de slogans "Een knuppel is het enige medicijn voor een dolle hond" en "Laten we zwaarden en vuurwapens in het hart van het Noord-Koreaanse leger steken" te zien.

De oorlogsretoriek is niet uniek. Eerder werd met oorlog gedreigd toen het zuiden beeltenissen van de noordelijke leider Kim Jong-il als schietschijf gebruikte. 

North Korea

Noord-Korea dreigt met 'heilige oorlog' (Foto: ANP)

Duizenden Fords vernield door hagel

Bij de Belgische Ford-fabriek in Genk krijgt het begrip 'hagelnieuw' wel een heel wrange betekenis. Duizenden splinternieuwe wagens zijn dinsdagavond beschadigd door hagelstenen. De schade loopt in de miljoenen.

Volgens de Vlaamse krant Het Belang van Limburg vielen er hagelstenen met een grootte van drie tot vier centimeter uit de lucht. Hierdoor is 95 procent van de nieuwe Fords op het parkeerterrein van de fabriek beschadigd. Het gaat om duizenden auto's van de types Mondeo, Galaxy en S-Max.

De hagelschade is één van de grootste schadegevallen in de geschiedenis van de Belgische autofabriek.

Honderden ov-medewerkers demonstreren in Den Haag

Medewerkers van de openbaarvervoerbedrijven GVB, HTM en RET hebben woensdagmiddag op het Plein in Den Haag gedemonstreerd tegen de aangekondigde bezuinigingen en verplichte aanbesteding. Tijdens het protest lanceerde de oppositie een initiatiefwet.

Woensdag ligt het openbaar vervoer in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam buiten de spitsen plat. Honderden medewerkers van de drie bedrijven demonstreren in Den Haag tegen de kabinetsplannen.

Oppositiepartijen PvdA, SP, D66 en GroenLinks willen het voor Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht met een initiatiefwet mogelijk maken een eigen openbaarvervoerbedrijf te hebben. De vier partijen willen dat gemeenten zelf mogen beslissen of ze wel of niet aanbesteden. Zowel de lokale wethouders als het personeel van de vervoersbedrijven zijn tegen de verplichte aanbesteding.

De rechtbanken in Rotterdam en Amsterdam gaven maandag groen licht voor de staking. De stadsvervoerders hadden een kort geding aangespannen. Rond 15.00 uur moet het openbaar vervoer in de drie steden weer op gang komen.


Honderden ov-medewerkers demonstreren in Den Haag (Foto: Novum)

Grimmige sfeer bij Grieks parlement

De sfeer in Athene wordt grimmiger naarmate het tijdstip van de stemming over het omstreden bezuinigingsplan dichterbij komt. Die stemming wordt in de loop van de middag verwacht, maar donderdag wordt weer gestemd en dan over wetgeving om de bezuinigingen door te voeren.

Betogers raakten woensdagochtend in de buurt van het parlementsgebouw opnieuw slaags met de politie. De botsingen werden in de loop van de dag heviger. De politie vuurde traangasgranaten af.

Donderdag was tevens de tweede dag van stakingen uit protest tegen de bezuinigingen van 28,4 miljard euro en tegen belastingverhogingen en privatiseringen. Er zijn bijna 5.000 agenten op de been om de betogers op afstand te houden van het parlementsgebouw.

Grimmige sfeer bij Grieks parlement
Grimmige sfeer bij Grieks parlement (Foto: ANP)

Doden en vermisten na overstromingen Filipijnen

Overstromingen als gevolg van zware regenval hebben in het zuiden van de Filipijnen aan zeker 25 mensen, onder wie veel kinderen, het leven gekost. Minstens vijftien mensen worden vermist. Tientallen huizen werden meegesleurd door de modderstromen.

Vijftien van de slachtoffers zijn kinderen onder de 10. De slachtoffers verdronken toen zware regenval dinsdag overstromingen in vijf dorpen veroorzaakte. Rivieren traden buiten hun oevers waardoor een vloedgolf ontstond die op sommige plekken wel drie meter hoog was.

Eerder deze week kwamen vijf mensen om bij overstromingen in het noorden van het land.

[WBD] Azarenka is kreunklachten zat

Viktoria Azarenka zegt dat ze het geklaag over haar gekreun op de tennisbaan zat is. De organisatie van Wimbledon zette eerder openlijk vraagtekens bij het lawaai van de Wit-Russin, maar die zegt dat ze niet anders kan.

"Als kind was ik heel zwak en had ik een beetje extra kracht nodig om die bal over het net te krijgen. Het is onderdeel geworden van mijn ademhaling. Je lichaam is een soort machine. Het maakt geluiden. Voor mij is het heel natuurlijk. Ik doe het niet expres," aldus de 21-jarige Wit-Russin.

Azarenka kwam dit jaar in Londen tot 95 decibel, iets minder dan de 105 decibel die Maria Sharapova ooit eens liet noteren. Overigens snapt Azarenka alle ophef over het gekreun niet. "Gewichtheffers doen het ook. Daar hoor je toch ook nooit klachten over uit het stadion?"

KLM vliegt als eerste met passagiers op bio

Luchtvaartmaatschappij KLM voert woensdag als eerste maatschappij ter wereld een commerciële vlucht, dus met betalende passagiers, op biokerosine uit. Dit maakte het bedrijf bekend.

Een Boeing 737 met 171 passagiers aan boord vertrekt kort na het middaguur vanaf Schiphol naar Parijs. Staatssecretaris Joop Atsma (Verkeer) is daarbij aanwezig, KLM-directeur Camiel Eurlings vliegt mee. "Vorige week kondigden we aan dat we in september ruim 200 vluchten op biokerosine naar Parijs gaan uitvoeren. Nu schrijven we echt geschiedenis."

De Inspectie Verkeer en Waterstaat heeft toestemming gegeven voor de vlucht. "Ook vliegtuigfabrikant Boeing is nauw betrokken geweest bij het mogelijk maken van deze eerste vlucht", aldus KLM.

De maatschappij gebruikt voor deze vluchten brandstof gemaakt van afgewerkt frituurvet.

Interesse 3DS zakte al voor introductie in

Al voordat de Nintendo 3DS in maart in de winkel kwam, waren consumenten hun interesse al verloren. Tussen de aankondiging vorig jaar en de lancering zakte de koopintentie met 27 procent. Dat schrijft gamewebsite Gamasutra op basis van marktonderzoek naar 3D-entertainment door markonderzoeksbureau Interpret.

De dalende interesse voor de draagbare spelcomputer is volgens het markonderzoeksbureau te wijten aan de matige software voor de spelcomputer. "Zonder goede games zal de interesse in de Nintendo 3DS nog verder afnemen", stelt het bedrijf.

Het onderzoek is gebaseerd op onderzoeken die in maart en april vorig jaar en dit jaar zijn uitgevoerd. Recente ontwikkelingen, zoals de lancering van het spel The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D voor de Nintendo 3DS, zijn niet meegenomen in het onderzoek.

The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D veroverde vrijdag de eerste plaats in de Nederlandse verkooptoptien. Het nieuwe spel voor de 3DS is een remake van een van de hoogst gewaardeerde spellen aller tijden.

Ondanks de achterblijvende interesse voor de 3DS ziet het marktonderzoeksbureau een rooskleurige toekomst voor 3D-gamen in het algemeen. Zo denken ze dat mensen met een Xbox 360 of Playstation 3 de komende twaalf maanden meer geneigd zijn een 3D-televisie te kopen.

De Gea vertrekt naar Manchester United

Manchester United heeft David De Gea aangetrokken als opvolger van de inmiddels gestopte Edwin van der Sar. De 20-jarige Spanjaard komt over van Atlético Madrid en tekent in Manchester een contract voor vijf seizoenen.

Bij de transfer is een bedrag van ruim twintig miljoen euro gemoeid. Ook Ajax-doelman Maarten Stekelenburg was lang in beeld om Van der Sar op te volgen bij The Mancunians. Trainer Sir Alex Ferguson gaf echter de voorkeur aan de jonge Spanjaard.

'Boca Juniors meldt zich voor Cvitanich'

De Telegraaf weet vandaag te melden dat Darío Cvitanich en Nicolas Lodeiro in de belangstelling staan van een aantal Zuid-Amerikaanse clubs. Boca Juniors zou zich zelfs al gemeld hebben bij Ajax voor Cvitanich.

De Argentijnse aanvaller heeft de verwachtingen nooit kunnen waarmaken en mag tegen de juiste voorwaarden vertrekken uit Amsterdam. De spits kwam in het seizoen 2008/09 voor meer dan zeven miljoen euro over van het Argentijnse Banfield. De spits scoorde in 41 competitiewedstrijden tot nu toe 27 doelpunten.

Ook Lodeiro kan op interesse rekenen vanuit Zuid-Amerika. Het Braziliaanse Flamengo zou belangstelling hebben voor de jonge Uruguyaan. Wegens blessureleed wist Lodeiro vorig seizoen nog niet door te breken in de hoofdmacht van Ajax. Ook Cvitanich zou in de belangstelling staan van Flamengo.

AZ in gesprek met Altidore

AZ is in gesprek met Jozy Altidore. Technisch directeur Earnest Stewart heeft aangegeven in gesprek te zijn met de Amerikaanse spits. Altidore moet de nieuwe nummer negen worden als Kolbleinn Sigthórsson de ploeg zal verlaten.

Op de site van de USFF, de Amerikaanse voetbalbond, laat Stewart weten: "Wij zijn in gesprek. Hij is een goede speler en we hebben interesse in hem, maar we moeten afwachten of we eruit komen." Voorwaarde is wel dat Sightórsson eerst verkocht zal moeten worden. "Deze transfer kan alleen plaatsvinden als één van onze spitsen vertrekt."

Momenteel staat de international van de Verenigde Staten onder contract bij het Turkse Bursaspor, waar hij op huurbasis speelt. De 21-jarige Altidore is officieel eigendom van de Spaanse ploeg Villarrel. Eerder kwam de Amerikaan uit voor New York Red Bulls, Xerez (huur) en Hull City (huur).

Di Matteo als assistent-trainer terug bij Chelsea

Roberto di Matteo keert als assistent-trainer terug bij Chelsea. Dat meldt de Londense club op zijn website. De 41-jarige Italiaan wordt assistent van de nieuwe trainer Andre Villas-Boas. Het is niet duidelijk voor hoelang Di Matteo heeft getekend. De voormalige middenvelder kwam in het verleden uit voor Chelsea.

Di Matteo zat zonder werk sinds hij in februari vanwege tegenvallende resultaten werd ontslagen bij West Bromwich Albion. Hij werkte sinds 2009 bij de club uit de Premier League. Daarvoor was hij trainer van Milton Keynes, dat uitkomt op het derde niveau in Engeland.

De Italiaan kwam in het verleden zes seizoenen uit voor de club waar hij nu als assistent-trainer aan de slag gaat. Hij speelde 119 competitieduels voor de Londenaren en scoorde daarin vijftien doelpunten. Di Matteo beëindigde in 2002 zijn actieve voetballoopbaan.


Di Matteo als assistent-trainer terug bij Chelsea (Foto: Novum)

Saudische vrouwen opgepakt wegens autorijden

In Saudi-Arabië zijn zeker vijf vrouwen opgepakt omdat ze achter het stuur van een auto waren gekropen. Dat heeft een Saudische burgerrechtenactiviste bekendgemaakt. In Saudi-Arabië is het vrouwen verboden auto te rijden. Steeds meer van hen komen echter tegen dat verbod in opstand. Wat er gaat gebeuren met de vrouwen die zijn gearresteerd, is onbekend.

Hoge Saudische geestelijken hebben fatwa's uitgevaardigd waarin het besturen van auto's door vrouwen wordt verboden. Ze beweren dat deze maatregel helpt bij het indammen van de ondeugd en de verleiding, omdat vrouwelijke bestuurders de vrijheid zouden hebben hun huizen te verlaten en omgang met mannen te hebben.


Saudische vrouwen opgepakt wegens autorijden (Foto: Novum)

[Tour] Hoogerland droomt van zege op Alpe d'Huez

Johnny Hoogerland staat komende zaterdag namens Vacansoleil aan de start van de Tour de France. De Zeeuw heeft de ambitie om een etappe dit jaar te winnen.

Zijn droom is om op Alpe d'Huez te winnen. "Dat is toch de Nederlandse berg. Als je met genoeg voorsprong aan de klim kunt beginnen, waarom zou het dan niet lukken?" aldus Hoogerland tegenover 3FM.

"Voor het klassement zal ik niet gaan. Als je dat wilt doen, moet je - net als Robert Gesink - een jaar lang alles op de Tour zetten. Ik heb de Giro d'Italia al in de benen en heb daarom geen ambities voor het klassement."

Jeugdwerkloosheid laagste van Europa

De jeugdwerkloosheid in Nederland was in het eerste kwartaal van dit jaar de laagste van alle lidstaten van de Europese Unie. De jeugdwerkloosheid bedroeg 7,4 procent, wat inhoudt dat een op de veertien jongeren van 15 tot 25 jaar werkloos was. Het Europese gemiddelde was een op de vijf, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Na Nederland waren in Duitsland en Oostenrijk de minste jongeren werkloos. In de meeste Zuid-Europese landen was de jeugdwerkloosheid meer dan een kwart. Koploper is Spanje met 44 procent. Ook in veel Oost-Europese landen was de werkloosheid onder jongeren vrij hoog. Van de lidstaten in West-Europa was alleen in Ierland de jeugdwerkloosheid hoger dan 25 procent.

De jeugdwerkloosheid in Nederland behoort al jaren tot de laagste van de EU. Net als in de rest van Europa liep het aantal jeugdige werklozen door de economische crisis vanaf eind 2008 snel op. Sinds de tweede helft van 2010 is de werkloosheid onder jongeren weer licht afgenomen.


Jeugdwerkloosheid laagste van Europa (Foto: Novum)

Vanenburg in gesprek met Ajax

Gerald Vanenburg heeft een gesprek met Ajax gevoerd. De 47-jarige ex-Ajacied gaat mogelijk techniektraining geven. Het eerste gesprek dat Vanenburg voerde, noemt hij bijzonder positief. "Het ging echt over voetbal, de details", zegt hij tegen De Telegraaf."

"Ajax slaat de goede weg in om spelers beter te maken en op een hoger niveau te brengen. Er is veel meer uit spelers te halen, ook op topniveau en ik denk te weten hoe." De 42-voudig international wacht op het volgende gesprek over een functie in de Ajax-opleiding.

"Als mij een doel wordt geboden om vol voor te gaan en wat ik zie zitten, dan ga ik voor de uitdaging", zegt Vanenburg. Ajax bereikte eerder een akkoord met Jaap Stam. Hij komt de technische staf van de A-selectie of het tweede elftal een dag in de week assisteren. Elke donderdag zal hij zijn opwachting bij de club maken en zal zich dan voornamelijk richten op de verdedigers.

Vitesse en ADO Den Haag stoppen onderhandelingen

John van den Brom kan een overgang naar Vitesse voorlopig op zijn buik schrijven. De Arnhemmers en zijn huidige werkgever, ADO Den Haag, kwamen er eerder deze week al niet uit. Nu liggen de onderhandelingen helemaal stil, omdat vraag en aanbod te ver uit elkaar liggen.

"Wij hebben naar onze mening een meer dan reëel bod neergelegd, maar ADO Den Haag denkt daar op haar beurt anders over," liet Paul van de Kraan, algemeen directeur van Vitesse, in een reactie weten. "Je weet het uiteindelijk nooit in het voetbal, maar ik heb dan ook niet meer het gevoel dat wij hier nog over gaan praten. Het is altijd vervelend als intensieve onderhandelingen stuk dreigen te lopen en zeker op dit tijdstip waarop de club zich in alle rust moet kunnen voorbereiden op het nieuwe seizoen."

Vitesse begint op 3 juli aan de voorbereidingen van het nieuwe seizoen en zal dit in den beginne zonder hoofdtrainer moeten doen. Assistent-trainer Stanley Menzo zal dit voorlopig voor zijn rekening nemen. De Arnhemse club zoekt intussen verder naar een opvolger van Albert Ferrer, maar laat ook weten geen overhaaste beslissingen te willen nemen.

Toeristen weren uit coffeeshop mag

Mensen die niet in Nederland wonen mag de toegang tot een coffeeshop worden ontzegd. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. Volgens het hoogste bestuursorgaan is een zogenoemd ingezetenencriterium niet in strijd met het Europees recht en de Nederlandse grondwet.

Volgens de Raad van State maakte een ingezetenencriterium weliswaar inbreuk op het Europese recht van het vrij verrichten van diensten, maar is die inbreuk toegestaan om het drugstoerisme en de daarmee gepaard gaande overlast tegen te gaan. Het ingezetenencriterium is ook niet in strijd met de grondwet, omdat er volgens de Raad van State 'objectieve en redelijke gronden' zijn voor het indirecte onderscheid naar nationaliteit.

De uitspraak van de Raad van State is een opsteker voor minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). De bewindsman wil dat coffeeshops binnenkort alleen nog maar toegankelijk zijn met een pasje dat alleen verkrijgbaar is voor wie in Nederland woont. Dit betekent dat toeristen geen wiet meer kunnen kopen in Nederland.

De Raad van State deed uitspraak in de zaak van een coffeeshop die door de gemeente Maastricht was gesloten. Toenmalige burgemeester Gerd Leers (CDA) had coffeeshop Easy Going niet mogen sluiten op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). De Raad van State bepaalde woensdag dat dat niet had gemogen. Gemeenten mogen de verkoop van softdrugs niet buiten de Opiumwet om reguleren.

'Renault langer motorleverancier Red Bull'

Red Bull Racing staat op het punt om het contract met motorleverancier Renault te verlengen. De afgelopen jaren was deze combinatie in de Formule 1 succesvol en ook dit jaar gaat de renstal in beide kampioenschappen aan de leiding. Het huidige contract tussen Red Bull en Renault loopt eind 2012 af.

Volgens Red Bull-baas Dietrich Mateschitz waren Red Bull en Renault vorige week al dicht bij een nieuwe overeenkomst. Het bekendworden dat vanaf 2014 de huidige motor wordt vervangen door een 1,6 liter zescilinder turbokrachtbron zal het proces lichtelijk vertragen, maar de intentie van beide partijen blijft om de komende jaren met elkaar door te gaan.

Renault zou daarnaast weer een sterkere band met een Formule 1-team willen hebben. Het merk levert momenteel naast Red Bull ook aan Lotus Renault GP en Team Lotus. Er zijn gesprekken om de oude banden met Williams weer te herstellen, waarbij de Britse renstal mogelijk op extra ondersteuning kan rekenen, al is voor die sterkere band ook Team Lotus in de running, zo weet Autosport te melden.

Penisvergroting voor nog geen 135 euro

Wie voor een habbekrats een enorme tampeloeris wil, moet even afreizen naar Londen. Een verpleger van de Britse evenknie van 'onze' GGD biedt een penisvergroting aan voor slechts 120 pond, omgerekend nog geen 135 euro. Het enige dat de 'dokter' hiervoor hanteert, is een kitspuit uit een willekeurige doehetzelfzaak.

Kwaliteitskrant The Sun heeft ontdekt dat ene Jeremy Luke Castle in zijn 'smoezelige' flat klanten voorziet van een grotere penis. Terwijl zijn drie katten rond de behandeltafel lopen, zet Castle een siliconenspuit in je edele delen. Hoewel deze praktijken dodelijk kunnen zijn, is een dergelijke behandeling niet illegaal.

Castle, die online adverteert met 'Enlarge your penis now!', geeft toe geen opleiding tot penisvergroter te hebben genoten. "Het is dan ook geen hoogstaande wetenschap", verklaart hij. "Het scrotum is heel eenvoudig. Het is gewoon een kwestie van de spuit op de juiste plek er indrukken en spuiten."

Er is geen enkele wet die de praktijken van Castle verbiedt. "Ik gebruik siliconen geschikt voor medische doeleinden. Alle apparatuur wordt vooraf ontsmet. Het is niet echt gevaarlijk. Spuit je echter in een bloedvat, dan gaat de patiënt dood." De katten worden tijdens de operatie de kamer uitgebonjourd, zo verdedigt hij zich. "Ik ben een gespecialiseerd verpleegkundige, dit is slechts een bijbaantje voor mij.

Brabantse gemeenten druk met stormschade

Gemeentelijke werkploegen in de regio Vught, Boxtel en Den Bosch hebben de handen vol aan het opruimen van de stormschade door het noodweer dat dinsdagavond over Nederland trok. Woordvoerders van de gemeenten Vught en Boxtel lieten woensdag weten dat eerst de doorgaande routes voor het verkeer vrijgemaakt worden van omgevallen bomen en afgewaaide takken.

Volgens een eerste schatting zijn in het gebied honderden bomen omgewaaid. "Daaronder zijn enkele majestueuze bomen bij die met kluit en al uit de grond zijn getrokken", aldus een woordvoerder van de gemeente Boxtel.

Brabantse gemeenten druk met stormschade
Brabantse gemeenten druk met stormschade (Foto: ANP)

Brood: "Wie weet kunnen we verrassen"

RKC Waalwijk maakt zich op voor de Eredivisie. Trainer Ruud Brood blijft optimistisch. "RKC is erg creatief."

Het is voor RKC lastig om nieuwe spelers aan te trekken. Veel van hen willen meer salaris dan dat RKC ze kan bieden. "Alleen de topploegen trekken mondjesmaat spelers aan. We zijn niet zo kapitaalkrachtig als de grote clubs, maar wel creatief", zegt Brood.

Volgens de trainer is het vooral een kwestie van afwachten. Brood blijft dan ook optimistisch. "Als we geduld hebben, komen de juiste spelers erbij. Wie weet kunnen we dan verrassen", vertelt hij tegen Omroep Brabant.

Brood reageert luchtig op de meningen dat RKC snel zal degraderen. "Er zijn natuurlijk verschillende argumenten. Zo zijn we begrotingstechnisch niet Eredivisiewaardig. Maar het blijft mooi op dit niveau te spelen."

Boilesen denkt nog niet aan vertrek bij Ajax

Nicolai Boilesen is nog lang niet bezig met een transfer. Eerst wil de Deen een goed seizoen bij Ajax draaien. "Het is nog te vroeg om over een vertrek bij Ajax na te denken. Ik zit pas net bij de selectie van het eerste, dat is een mooi begin", zegt Boilesen in gesprek met NUsport.

''Nu moet ik basisspeler worden en een goed seizoen draaien." Hij speelde tot nu toe pas zeven wedstrijden in de hoofdmacht van Ajax. De Deen hoopt nog veel te kunnen leren van trainer Frank de Boer. "Hij was één van mijn favoriete spelers", zegt Boilesen. "Ik weet nog hoe goed hij speelde op het WK '98 in Frankrijk. Hij kan mij de fijne kneepjes van het verdedigen bijbrengen."

Het belangrijkste van De Boer vindt Boilesen dat hij het vertrouwen van de trainer krijgt. "Hij gelooft in me, dat liet hij aan het slot van het vorige seizoen zien. Hij liet mij in de twee belangrijkste wedstrijden van het jaar gewoon in de basis staan. Dat deed me heel goed."

De linksback was niet aanwezig op de eerste training van Ajax, die dinsdag plaatsvond. Boilesen kwam in juni in actie met Denemarken onder 21 op het EK voor beloften, wat in zijn eigen land gehouden werd. Hij heeft daarom tot 11 juli vakantie gekregen.

Moskou levert geen elektriciteit meer aan Minsk

Rusland heeft de levering van elektriciteit aan Wit-Rusland stopgezet. Moskou wil dat Minsk eerst zijn achterstallige betalingen voldoet.

Wit-Rusland importeert maar ongeveer tien procent van zijn stroom uit Rusland. Dat deze toevoer nu is afgesneden heeft dus geen dramatische gevolgen. Wel wordt de financiële druk op het in een zware economische crisis verkerende Wit-Rusland steeds groter.

Moskou was sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991 de belangrijkste bondgenoot van Minsk. In de loop der jaren heeft het evenwel steeds meer economische steun ingetrokken. Volgens deskundigen heeft Wit-Rusland minstens zes miljard euro aan leningen nodig om enigszins op de been te kunnen blijven.

De Rooij aan de slag bij schaatsbond

Theo de Rooij gaat als teammanager aan de slag bij schaatsbond KNSB. De voormalig ploegleider van de Rabobank-wielerploeg wordt  verantwoordelijk voor de achtervolgingsploegen. Tot vorig jaar stonden de ploegen bij de mannen en vrouwen onder leiding van bondscoach Wopke de Vegt.

In de nieuwe opzet krijgt De Rooij ondersteuning van Erben Wennemars die sporttechnisch coördinator wordt. VU-wetenschapper Jos de Koning gaat aan de slag als wetenschappelijk coördinator.

De KNSB acht een nieuwe koers voor de achtervolgingsploeg noodzakelijk, omdat bij de Olympische Spelen vorig jaar in Vancouver bij de mannen wederom slechts brons werd gepakt en de vrouwen geen medaille haalden. In Sochi in 2014 is het doel net als in het verleden tweemaal goud op de achtervolging.

Vrouw martelt overspelige vriend

De politie van het Californische Madera heeft een 33-jarige vrouw opgepakt. Zij heeft haar vriend gegijzeld en vervolgens gemarteld. De arme man was namelijk vreemdgegaan.

Na een tip dat een man tegen zijn wil werd vastgehouden, besloten agenten poolshoogte te nemen. Eenmaal ter plaatse werd een naakte man aangetroffen in de struiken op het erf. De geslagen man hield zich schuil voor zijn furieuze vriendin.

In het huis stuitte de politie naast vriendinlief Sabrina Renee Robinson ook onder andere op handboeien, beensteunen, een jachtgeweer, een mes en munitie. Volgens de recherche heeft Robinson de borst van haar vriend verbrand met kaarsvet, hem geslagen met de loop van een geweer en hem bedreigd met een mes.

De vrouw was door het lint gegaan toen ze ontdekte dat haar vriend buiten de deur had geneukt. Robinson is opgepakt en wordt aangeklaagd voor onder meer bedreigingen, wederrechtelijke vrijheidsberoving en mishandeling.

'Politie opgewacht en beschoten met mitrailleurs'

De overvallers die in de nacht van dinsdag op woensdag een geldtransportbedrijf in Amsterdam Zuidoost overvielen, hebben de politie opgewacht en beschoten met mitrailleurs. Na een wilde achtervolging over de A2 werd de politie bij Eindhoven opnieuw bedreigd met de automatische wapens. De agenten hebben de achtervolging toen gestaakt, zei een politiewoordvoerder op Radio 1.

De overvallers zitten inmiddels waarschijnlijk in het buitenland. Rond 03.00 uur bliezen ze de pui van het bedrijf op met explosieven. Toegesnelde agenten werden meteen onder vuur genomen. "Ik heb een van de beschoten politieauto's gezien en het mag een wonder heten dat er geen collega's gewond zijn geraakt", zei de woordvoerder.

De agenten hadden volgens hem geen kans om terug te schieten. Het kwam volgens hem vooral neer op wegduiken voor de kogelregen. De daders vluchtten in twee auto's. De politie achtervolgde hen. Bij Waardenburg crashte een voertuig van de daders.

Ze dwongen een automobilist met hun vuurwapens tot stoppen en vervolgden hun weg in zijn auto. Ook hierbij vielen geen gewonden. Bij Eindhoven werden de achtervolgende agenten opnieuw bedreigd. "Uiteindelijk gaat het leven toch boven alles, dus is de achtervolging toen gestaakt."

De politie doet er volgens de woordvoerder alles aan om de overvallers te pakken te krijgen. Daarom blijft de A2 bij knooppunt Deil lange tijd afgesloten voor forensisch onderzoek. De A2 richting Utrecht gaat volgens de Verkeersinformatiedienst pas om 09.00 uur open, de rijbaan richting Den Bosch pas rond 10.00 uur. Vanaf de A15 kan ook niet naar de A2 worden gereden. Op alternatieve routes staan inmiddels flinke files.

Rijkaard bondscoach van Saudi-ArabiŽ

Frank Rijkaard wordt de nieuwe bondscoach van Saudi-Arabië. De 48-jarige trainer zal morgen in Londen een contract voor drie jaar tekenen. Naar verluidt zal de oud-middenvelder ruim 7,7 miljoen euro gaan verdienen als bondscoach van het Arabische land.

Rijkaard zat sinds oktober vorig jaar zonder werk. Toen werd hij samen met assistent Johan Neeskens ontslagen bij het Turkse Galatasaray.

'Verpleeghuizen verwaarlozen brandveiligheid'

De meeste verpleeg- en verzorgingshuizen doen niet genoeg om brand te voorkomen. Als brand uitbreekt, is er niet op elk tijdstip genoeg personeel om alle bewoners te evacueren. Dat stelt de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding woensdag in het AD.

De vereniging uit haar zorgen naar aanleiding van de brand in zorgcentrum De Geinsche Hof in Nieuwegein. Door die brand kwamen negen bewoners op de intensive care terecht.

Zorgcentra zouden de 'meest basale' zaken niet op orde hebben. "Ik zie nog steeds dat nooduitgangen geblokkeerd zijn", zegt brandpreventiespecialist van de NVBR Charles Meijer in de krant. Daarnaast zouden er vaak nog brandgevaarlijke bankstellen in de gang staan die ook nog eens de weg blokkeren.

De onderbezetting in de tehuizen zou een grote rol spelen bij het verwaarlozen van de brandveiligheid. "Als een verpleegkundige in grote haast tientallen keren per dag door brandwerende deuren moet, zal hij die waarschijnlijk openzetten", legt Meijer uit.

De NVBR wil nieuwe afspraken maken met de koepel van zorgondernemers. De koepel stelt dat de situatie in de meeste instellingen onder controle is, maar sluit niet uit dat het beter kan.

De burgemeester van Nieuwegein, Frans Backhuijs, liet dinsdag weten dat wordt onderzocht wat er voor en tijdens de brand in De Geinsche Hof is gebeurd.

Paus twittert voor de eerste keer

Paus Benedictus XVI heeft dinsdag voor de eerste keer getwitterd. Hij kondigde op de microblogdienst de lancering van een nieuwswebsite van het Vaticaan aan.

Benedictus (84) twitterde: 'Beste vrienden, ik heb net News.va gelanceerd. Geloofd zij onze heer Jezus Christus! Met mijn gebeden en zegen, Benedictus XVI'.

De nieuwsportal voegt informatie van verschillende media van het Vaticaan - waaronder radio en televisie - samen. Het is de jongste poging van het Vaticaan om zijn boodschap onder een groter publiek te verspreiden.


Paus twittert voor de eerste keer (Foto: Novum)

'Haren beste gemeente om te wonen'

Haren is de beste gemeente om te wonen. Dat is de conclusie van het jaarlijkse onderzoek naar de beste gemeenten van weekblad Elsevier en Bureau Louter. Volgens het onderzoek zijn in de Groningse gemeente alle ingrediënten aanwezig voor goed wonen.

Het weekblad en het onderzoeksbureau beoordeelden de 418 gemeenten op 101 aspecten. Er werd onder meer gekeken naar de kwaliteit van de woonomgeving, de voorzieningen, de veiligheid en de bereikbaarheid. Haren wint vanwege de 'prachtige huizen en lanen', de 'saamhorige gemeenschap' en omdat er weinig sprake van overlast is.

De gemeente Haren staat al jaren in de top tien, maar laat dit jaar de traditionele winnaars uit het Gooi achter zich. Haarlem is de beste grote gemeente om te wonen. De beste kleine gemeente is het Gelderse Rozendaal. In Groningen ligt niet alleen de winnende gemeente maar ook de hekkensluiter. Dat is de gemeente Bellingwedde.

Verhagen wil veel meer elektrische auto's

In 2025 moeten er zevenhonderdduizend elektrische auto's in Nederland rijden. Nog deze kabinetsperiode moeten er vijftienduizend tot twintigduizend van dergelijke auto's bij komen. Momenteel rijden er ongeveer zevenhonderd elektrische auto's in Nederland. Dat wil minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) veranderen.

De bewindsman gaat hiertoe overleggen met gemeenten, provincies en bedrijven. Dat bevestigt een ingewijde na een bericht hierover in De Telegraaf. Om het bezit te stimuleren werd eerder al aangekondigd dat de gunstige regelingen voor deze auto's voorlopig van kracht blijven. Zo hoeft er geen wegenbelasting voor te worden betaald.

Verhagen wil onder meer bekijken of samenwerking mogelijk is bij het aanleggen van een netwerk van oplaadpunten voor elektrische auto's. De bewindsman maakt dat woensdagmiddag bekend bij de presentatie van een nieuwe elektrische auto van Opel.

Saur-Sojasun wil verder met kwartet renners

Aan de vooravond van de Tour de France heeft Saur-Sojasun vier van zijn renners een contractverlenging aangeboden. Dit meldt Wielerland.

Het gaat om Jimmy Engoulvent en voormalig Skil-renner Jonathan Hivert, die tot de selectie van Saur voor de Tour de France behoren. Daarnaast kregen ook Rony Martias en Jean-Marc Marino een aanbieding om nog twee jaar langer bij de ploeg te blijven.

Microsoft evalueert E3

Afgelopen E3 stond voor Microsoft en Xbox helemaal in het teken van Kinect. Kinect, Kinect, Kinect, OVERAL KINECT. Dit leverde nogal wat kritiek op van de 'core gamers' die helemaal niet zitten te wachten op Kinect-games. Microsoft verwacht echter dat ze nog wel bijdraaien en Kinect zullen omarmen.

Microsoft heeft volgens eigen zeggen een goeie mix tussen casual en core games laten zien en Kinect-games als Rise of Nightmares en Ryse zullen het goed doen bij de core gamers.

"I think [their reaction] was as we expected. We showed amazing core game experiences and we showed great Kinect experiences. Both social/casual Kinect experiences as well as stuff like Rise of Nightmares and Ryse which we think are certainly going to appeal to the core.”

Microsoft vergelijkt het graag met 2010. In het begin was iedereen nogal skeptisch over Kinect, maar de verkopen waren toch goed. Ook vond iedereen die er mee gespeeld heeft het uiteindelijk ook gewoon leuk.

"It's similar to last year where some of the core gaming media walked out of E3 a little sceptical about Kinect and said 'I'm never going to do that'. But a lot of them also went and bought Kinect and said 'Oh my god, I love it, I break it out when I'm having a party, I play with my girlfriend, finally I can play with my kids.'

I think people have embraced Kinect and we think that a lot of what we showed at E3... whether people fully understand it now, as we open up more and more over time and explain and let people get hands-on, we think people are going to love it."

Ook wij zullen er dus aan moeten geloven volgens Microsoft.

I am Alive alive

Het is alweer een aantal jaar geleden dat de game I am Alive aangekondigd werd. Sindsdien is het eigenlijk altijd stil geweest en werden de geruchten over de annulering van de game steeds groter. Er is echter weer wat positiefs te melden omtrent het nieuwe project van Ubisoft.

I am Alive is namelijk door de Australische leeftijdskeuring beoordeeld (15 jaar en ouder). De game kent flink wat geweld en wordt multiplatform aldus de Australian Classification Board. We weten dat ze in Australië vroeg zijn met de beoordeling, maar I am Alive is dus nog steeds onderweg.

De game speelt zich af in Chicago, na een grote aardbeving. De stad is losgerukt van het vasteland en de wereld verkeert in algemene waternood. Aan jou de taak om dat allemaal op te lossen.


E3 2008 trailer

World of Warcraft gratis tot lvl 20

World of Warcraft is nu gedeeltelijk free-to-play geworden. Gamers kunnen aan de slag met het starterpack en kunnen gratis spelen totdat ze level 20 behaald hebben. Op dat moment kun je kiezen om te gaan betalen en je krijgt de basisgame en The Burning Crusade voor twee tientjes.

Huidige WoW-spelers die The Burning Crusade nog niet hadden krijgen deze er gratis bij. De add-on wordt automatisch unlocked als je de game weer gaat spelen.

wow

Beelden van Spielberg's War Horse vrijgegeven

Steven Spielberg gaat, op basis van de eerste beelden van War Horse, ongetwijfeld weer voor de prijzen tijdens de eerstkomende Oscaruitreiking. War Horse is een episch avontuur over loyaliteit en hoop, dat zich afspeelt in Groot Brittannië en andere landen in Europa tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Centraal in de film is de opmerkelijke vriendschap tussen een paard en een jonge man genaamd Albert (Jeremy Irvine). Wanneer zij uit elkaar worden getrokken, volgt de film de bijzondere reis van het paard door Europa. Met een relatief onbekende cast, waarbij Emily Watson en Peter Mullan wel opvallende namen zijn, lijkt Spielberg de klassieke formule van de epische film te volgen. Voor iedereen die benieuwd is wat dat precies inhoudt, hoeft alleen de beelden van deze teaser te aanschouwen. Het is in ieder geval aan te raden om zakdoekjes mee te nemen, wanneer War Horse rond de kerstperiode in de bioscopen verschijnt.

 
Eerste beelden War Horse

Adriaanse wil Tiendalli bij Twente houden

Trainer Co Adriaanse wil Dwight Tiendalli graag bij FC Twente houden. Het contract van de verdediger loopt eind deze maand af.

Adriaanse heeft al een gesprek met Tiendalli gevoerd om de speler over te halen zijn contract bij FC Twente te verlengen. Dat meldt De Telegraaf. Tiendalli maakte eerder echter zijn vertrek bekend en zei dat hij zijn carrière graag een vervolg in het buitenland wilde geven. Het vertrek van trainer Michel Preud'homme en de komst van Adriaanse zouden daar wel eens verandering in kunnen brengen.

"In principe wil ik hem er graag bij houden", zegt Adriaanse. "Ik ken Dwight goed uit mijn tijd bij Ajax, toen hij een van de grotere talenten van de jeugdopleiding was. Toen speelde hij nog wel als aanvallende middenvelder. FC Twente gaat verder met hem in gesprek en als het aan mij ligt, blijft hij. Maar uiteindelijk is de beslissing aan hem."

Adriaanse kijkt positief terug op zijn eerste twee werkdagen bij de club. Twente won gisterenn met 0-12 van SC Markelo. "We hebben goed getraind en vervolgens bijna alle doelstellingen gehaald. De eerste doelstelling was heel blijven, de tweede geen doelpunten incasseren, de derde geen corners tegen. Die laatste is helaas mislukt. In de eerste helft kregen we één hoekschop tegen", zegt Adriaanse.

Eerste trailer Mission: Impossible IV

In Mission: Impossible - Ghost Protocol keert Tom Cruise wederom terug als Ethan Hunt. Ditmaal is de film geregisseerd door Brad Bird, die eerder verantwoordelijk was voor de animatiefilms The Incredibles en Ratatouille. Hieronder is een eerste trailer geplaatst voor de film die in december in de Nederlandse bioscopen zal verschijnen.

In dit vierde deel in de MI-serie wordt Cruise omringd door een uitstekende cast met namen als Simon Pegg en Jeremy Renner. Opvallend in de trailer is de actie die plaatsvindt op Burj Khalifa, met 828 meter het hoogste gebouw in de wereld dat te vinden is in Dubai. Erg spannend lijkt die scène trouwens niet, waardoor al snel de vraag zich aandient of hier sprake is van een veredelde promotiecampagne.


Eerste trailer Mission: Impossible - Ghost Protocol

Mertens: "Ik wil kampioen worden met PSV"

Dries Mertens is erg blij met het vierjarig contract dat hij bij PSV heeft getekend. Hij hoopt kampioen met de Eindhovense club te worden.

"Dit is een heel mooie stap voor mij", zegt Mertens in gesprek met De Telegraaf. "Ik hoop met PSV kampioen te worden en Champions League te spelen. Het is toch geweldig, dat ik ga spelen voor de club, waar ook Romario en Ronaldo hebben gespeeld." Mertens wordt vandaag medisch gekeurd bij PSV.

De Belg vindt het ook leuk dat zijn ploeggenoot van FC Utrecht Kevin Strootman eveneens de overstap naar de Eindhovense club maakt. "Dat is geweldig, want vanaf de eerste dag dat Kevin bij FC Utrecht kwam, is gebleken, dat we elkaar heel goed vinden in het veld."

Mertens kijkt met een goed gevoel terug op de twee seizoenen die hij voor FC Utrecht speelde. "Ik ben FC Utrecht heel dankbaar dat ze me de kans hebben gegeven om van AGOVV de stap naar de eredivisie te maken. Dankzij FC Utrecht heb ik me zo kunnen ontwikkelen, dat ik nu naar PSV ga."

'Vansevenant verdacht van kopen doping'

Het Nieuwsblad en De Standaard melden dat Wim Vansevenant  er van wordt wordt verdacht voor duizenden euro's aan doping te hebben gekocht in Australië. Inmiddels voeren dopingspecialisten van het gerecht een onderzoek uit naar de 39-jarige oud-wielrenner.

Volgens de Belgische media ontdekte de douane op de luchthaven van Zaventem twee weken geleden een verdacht pakketje dat voor Vansevenant was bestemd. Nader onderzoek wees uit dat er dopingproducten in het pakketje zaten. Het zou gaan om een nieuw geneesmiddel voor dieren dat de spiermassa zou doen toenemen en het uithoudingsvermogen verbeteren.

Het is onduidelijk wat Vansevenant. die in 2008 stopte met wielrennen, van plan was met de producten. Vansevenant zou aankomende zaterdag, tijdens de eerste etappe van de Tour de France, bestuurder zijn van de vip-bus van de Belgische wielerploeg Omega Pharma-Lotto.

Egypte slaat protesten hardhandig neer

Egyptische veiligheidstroepen hebben dinsdagavond traangas ingezet om zo'n vijfduizend betogers uiteen te drijven in het centrum van Caïro. Tientallen mensen raakten gewond. Het is de ernstigste onrust sinds de volksopstand eerder dit jaar.

De meeste demonstranten zijn familieleden van de meer dan 850 dodelijke slachtoffers die vielen tijdens de revolutie die tot het aftreden van oud-president Hosni Mubarak leidde. De betogers zijn boos over de langzame gang van zaken rond de vervolging van degenen verantwoordelijk voor de slachtoffers.

De confrontatie begon dinsdag toen veiligheidstroepen een sit-indemonstratie van familie van de omgekomen demonstranten bij een gebouw van de staatstelevisie opbraken. Dinsdagavond kwamen de betogers opnieuw samen voor het ministerie van binnenlandse zaken, waar het tot confrontaties met de veiligheidstroepen kwam. De onrust verplaatste zich vervolgens naar het Tahrirplein, het centrum van de volksopstand begin dit jaar. Toen de demonstranten met stenen begonnen te gooien, zette de veiligheidstroepen traangas is.

De demonstranten vergeleken het machtsvertoon van de veiligheidstroepen met dat door die van Mubarak, vlak voor zijn val. "Het geweld van de veiligheidstroepen is hetzelfde", zegt Al Maataz Hassan, een ingenieur. "Ze beschuldigen de mensen ervan tuig te zijn en slaan de protesten dan hardhandig neer. Het is dezelfde mentaliteit als voor de revolutie."

PVV vindt kleinkinderen immigranten ook allochtoon

Ook kleinkinderen van immigranten moeten als allochtoon worden aangemerkt. Dat zegt PVV-Kamerlid Joram van Klaveren woensdag op nu.nl en in De Telegraaf.

De derde generatie zou ook allochtoon moeten worden genoemd omdat de problemen die ze veroorzaken anders op het conto van autochtonen komen te staan in bijvoorbeeld de CBS-statistieken. Zo zou geen inzicht meer te krijgen zijn in de voortgang van hun integratie.

"Niet-westerse allochtonen zijn nog altijd oververtegenwoordigd in de criminaliteitscijfers. Straks zien we dat niet meer, omdat ze te boek staan als autochtoon", stelt Van Klaveren.

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi noemt het voorstel op nu.nl 'symbolische prietpraat'. Volgens hem gaat het om 'oerhollandse kinderen' die Van Klaveren misschien wel gaan verzorgen op zijn oude dag.

De PVV pleit woensdag bij minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) voor het plan bij een vergadering over integratie. Tachtig procent van de derde generatie allochtonen is jonger dan 10 jaar.

Grieks parlement beslist over bezuinigingen

Het Griekse parlement neemt naar verwachting woensdag vroeg in de middag een besluit over een omvangrijk bezuinigingsprogramma dat het land voor een bankroet moet behoeden. Als de volksvertegenwoordiging akkoord gaat, maakt dat de weg vrij voor miljardensteun van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Premier George Papandreou heeft het parlement met klem opgeroepen met zijn besparingsplannen in te stemmen. Als het land verdere noodleningen van de EU en het IMF misloopt, zal het naar verwachting zeer binnenkort niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kunnen voldoen.

Een overgroot deel van de Griekse bevolking is fel tegen de ingrijpende bezuinigingen. De plannen leidden de afgelopen tijd tot massale en soms gewelddadige betogingen. Dinsdag begon een tweedaagse landelijke staking en waren in het hele land opnieuw vele duizenden demonstranten op de been.

Grieks parlement beslist over bezuinigingen
Grieks parlement beslist over bezuinigingen (Foto: ANP)

Treinen volgens aangepast schema

Her en der in het land rijden woensdagmorgen geen treinen als gevolg van het noodweer dat over het land is getrokken. In het hele land wordt met een aangepast schema gereden. Op de trajecten waar er wel treinverkeer mogelijk is, wordt in elk geval twee keer per uur gereden. Dat zei een woordvoerster van de NS.

De problemen zijn het gevolg van blikseminslag en ook harde wind, waardoor bomen op het spoor zijn beland. Vooral het hart van Brabant is getroffen.

'Ook risico's keizersnee bij stuitligging'

Een zwangere vrouw met een baby in stuitligging moet veel beter worden gewezen op de risico’s van een keizersnede voor zichzelf en haar toekomstige kinderen dan nu gebeurt. Daarvoor pleiten drie gynaecologen en een vrouwenarts deze week in Medisch Contact.

In 2000 publiceerde medisch tijdschrift The Lancet over een onderzoek naar de risico’s van stuitbevallingen. De conclusie was helder: voor een kind in een stuitligging is een keizersnee beter dan een stuitgeboorte, waarbij niet het hoofdje maar de stuit eerst naar buiten komt.

In de afgelopen tien jaar is het aantal keizersnedes bij stuitligging dramatisch gestegen. Daardoor zijn 77 baby’s in leven gebleven die voordien rond de geboorte gestorven zouden zijn. Daarentegen zijn er 19 extra overleden als gevolg van de complicaties bij de keizersnede. Per saldo is dus in 58 gevallen babysterfte voorkomen.

Volgens de auteurs van het artikel staat tegenover een daling in de babysterfte bij stuitbevalling wel een stijging in het risico op moerdersterfte of andere complicaties bij de moeder, ook in volgende zwangerschappen. Zo kan het litteken dat overblijft na de keizersnede bij een volgende bevalling voor ernstige complicaties zorgen, zoals levenslange handicaps bij een kind of zelfs de dood.

De artsen pleiten ervoor om het in hun ogen 'misplaatste optimisme’ over keizersnedes bij stuitbevallingen te temperen.

'Ook risico’s keizersnee bij stuitligging’
'Ook risico’s keizersnee bij stuitligging’ (Foto: ANP)

Chavez verschijnt op Cubaanse televisie

De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft dinsdag (lokale tijd) zijn gezicht laten zien op de Cubaanse televisie. De staatsomroep toonde beelden van hem in gesprek met de Cubaanse leider Fidel Castro, zijn vriend en bondgenoot.

De laatste tijd deden veel geruchten de ronde over de gezondheid van Chávez. Het socialistische staatshoofd van Venezuela werd begin deze maand in Havana geopereerd, naar verluidt aan een gezwel in zijn bekkenstreek. Sindsdien verscheen hij niet meer in het openbaar en stopte hij zelfs een tijdje met twitteren over nieuwsontwikkelingen in zijn land.

Chávez verschijnt op Cubaanse televisie
Chávez verschijnt op Cubaanse televisie (Foto: ANP)

Verkeerschaos verwacht op A2 en A15

Op de A2 en de A15 wordt woensdagochtend bij knooppunt Deil een verkeerschaos verwacht. Na een overval en een achtervolging is bij Waardenburg een voertuig gecrasht en in brand gevlogen, meldt de Verkeersinformatiedienst. De A2 zou tot 10.00 uur afgesloten blijven.

Omrijden via de A27 is geen serieuze optie omdat die daar helemaal niet op is berekend. Weggebruikers die van oost naar west gaan of omgekeerd kunnen het beste via de A12 of de A50 en A59 rijden. Weggebruikers tussen noord en zuid kunnen het beste rijden via de A16 en de A50.

Dinsdagnacht is rond 03.00 uur een geldtransportbedrijf in Amsterdam overvallen. De daders vluchtten via de A2 richting het zuiden in twee voertuigen. Een voertuig crashte uiteindelijk op de A2 bij Waardenburg. De overvallers dwongen een automobilist met hun vuurwapens tot stoppen en vervolgden hun weg in zijn auto.

Speurhonden snappen dealende bejaarde

Australische speurhonden hebben een 74-jarige vrouw ontmaskerd als vermoedelijke drugsdealer. De vrouw werd aangehouden op het belangrijkste treinstation van Sydney met ruim 40 zakjes cannabis in haar handtas. Dat meldde de lokale politie woensdag.

Een woordvoerder van de politie sprak van een verrassende vangst. "Dit was zeker niet wat wij verwachtten", zei hij. Nadat de bejaarde vrouw was ingerekend, werd haar woning doorzocht. Daarbij werd nog meer wiet gevonden. Zij is aangeklaagd wegens het bezitten en verkopen van verboden middelen.

Openbaar vervoer in 3 grote steden weer plat

Het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag ligt woensdag opnieuw voor een groot deel stil. Tussen ongeveer 9 uur 's ochtends en 3 uur 's middags kunnen reizigers geen gebruik maken van de bus, tram en metro. In tegenstelling tot eerdere berichten is het reizen tijdens de spits niet gratis.

De stakingen richten zich tegen de openbare aanbesteding en de bezuinigingsmaatregelen die het kabinet voor het openbaar vervoer in de drie steden in petto heeft. Het kabinet denkt met de maatregelen tientallen miljoenen euro's te kunnen besparen. De afgelopen maanden legde het personeel van de vervoersbedrijven al meerdere keren het werk neer uit ongenoegen over het voorgenomen kabinetsbeleid.

Vervoersbedrijven GVB, RET en HTM probeerden de acties nog te voorkomen via een kort geding. De rechters oordeelden maandag echter dat de vakbonden en het personeel van de bedrijven het stakingsrecht mogen uitvoeren.

De actievoerders gaan woensdag in Den Haag demonstreren voor het gebouw van de Tweede Kamer.

NAVO-heli's doden militanten op dak hotel

Helikopters van de internationale troepenmacht ISAF hebben in de Afghaanse hoofdstad Kabul het vuur geopend op militanten die zich verschanst hadden op het dak van een hotel dat zij eerder hadden aangevallen. Drie opstandelingen zijn gedood, meldde een woordvoerder van de NAVO woensdag.

De autoriteiten meldden eerder dat minstens vijf militanten het Intercontinental Hotel, dat populair is bij westerlingen en Afghaanse regeringsfunctionarissen, waren binnengedrongen. Volgens de Afghaanse televisiezender Tolo TV zijn er doden en gewonden gevallen. De politie wilde alleen bevestigen dat meerdere agenten gewond zijn geraakt.

Mickey met een baard leidt tot woede in Egypte

Een Egyptische telecommagnaat heeft zich de woede van islamitische hardliners op de hals gehaald. Hij plaatste op het internet een cartoon van Mickey Mouse met een baard en een gesluierde Minnie Mouse. De ultraconservatieve salafisten menen dat de cartoon de islam belachelijk maakt.

De salafisten zijn online een campagne gestart en hebben de Egyptenaren opgeroepen de bedrijven van de telecommagnaat, Naguib Sawaris, te boycotten. Sawiris is onder andere eigenaar van Mobinil en Orascom Telecom.

Sawiris, die ook in de politiek actief is, staat een seculier Egypte voor. Hij heeft na de val van de Egyptische president Hosni Mubarak een politieke partij opgericht die een scheiding van kerk en staat bepleit.

Enkele dagen nadat de cartoon was verschenen, verontschuldigde Sawiris zich op Twitter voor de afbeelding. "Ik bied mijn excuses aan aan degenen die dit niet zien als een grap; ik vond het gewoon een grappig plaatje en bedoel het niet respectloos. Het spijt me", schreef hij.

Inmiddels hebben zeker vijftien salafistische advocaten een zaak aangespannen tegen Sawiris. Bovendien zijn op Facebook pagina's aangemaakt met namen als 'Wij haten je Mickey Sawiris'. De cartoons zijn een nieuwe bron van sektarische spanningen in Egypte.

'Schip hulpkonvooi Gaza gesaboteerd'

Een van de tien schepen van het hulpkonvooi voor Gaza is gesaboteerd. Iemand heeft de schroef van het schip, dat in de haven van Piraeus, bij de Griekse hoofdstad Athene ligt, onklaar gemaakt. Dit hebben Zweedse activisten dinsdag bekendgemaakt. Zij deelden tevens mee dat de bewaking rond de flottielje is opgeschroefd.

'Vijandige duikers' maakten de schroef onklaar, zeiden de Scandinavische organisatoren van het konvooi. Het herstel van de schade aan hun schip Juliano zal enkele dagen in beslag nemen. De Zweden delen de Juliano met pro-Palestijnse activisten uit Noorwegen en Griekenland.

"We hebben de bewaking rond de schepen uitgebreid", zei Dimitris Plionis, een vertegenwoordiger van de flottielje. "We houden alles 24 uur per dag in de gaten." Volgens hem zijn de saboteurs zeer vakkundig te werk gegaan en hebben ze een achtergrond in het leger of de inlichtingendienst. Voor Torstein Dahle, leider van de Noorse delegatie, is iemand bereid 'zeer ver te gaan om te voorkomen dat de flottielje uitvaart'.

Vele tientallen activisten willen binnenkort met een vloot van tien schepen naar Gaza varen, om zo Israëls zeeblokkade van het gebied te doorbreken. Vorig jaar ging een gelijksoortige missie op weg naar Gaza. Negen Turkse activisten kwamen om het leven toen Israëlische commando's het schip waarop zij meevoeren enterden.

Israël zegt ook nu niet te zullen toestaan dat de zeeblokkade wordt doorbroken.

Treinen woensdag volgens normale dienstrooster

De NS gaat woensdag weer volgens de reguliere dienstregeling rijden. Het is echter nog niet uit te sluiten dat het noodweer schade aanricht aan het spoor. Daarom zijn woensdag mogelijk toch nieuwe ingrepen in de dienstregeling noodzakelijk. Dat heeft de NS dinsdagavond bekendgemaakt.

Omdat het noodweer Nederland vooral dinsdagavond en -nacht teistert, is er volgens een woordvoerder van de NS behoorlijk wat tijd om eventuele schade te herstellen.

Het staartje van het noodweer verlaat het land via het noordoosten echter pas in de ochtend. Daarom worden in Amersfoort, een centraal punt, bussen bij het station gestald om eventuele problemen de baas te kunnen.

"Maar de mogelijkheden van vervoer per bus moeten niet worden overschat. Voor het vervoeren van 1200 reizigers, moeten ruim honderd bussen worden ingezet", aldus de woordvoerder. Daarom blijft het advies aan reizigers voor vertrek zich te informeren over de situatie op het spoor van kracht.

Door zware windstoten kunnen onder meer takken en bomen op het spoor terechtkomen. Ook kan blikseminslag in elektrische apparaten voor problemen zorgen. Dinsdag rond 20.30 uur was de situatie op het spoor volgens de woordvoerder echter rustig.

Ook op de stations was het veel rustiger dan normaal. "Dat wijst erop dat veel mensen hebben besloten thuis te blijven vanwege het noodweer."


Treinen woensdag volgens normale dienstrooster (Foto: Novum)

Veel hoogleraren noemen zich atheÔst

Van alle hoogleraren in Nederland noemt 44 procent zich atheïst. Het percentage atheïsten onder de totale Nederlandse bevolking is 14 procent.

Dat blijkt uit onderzoek van christelijke discussieplatform ForumC naar de invloed van levensbeschouwing op wetenschap. Het onderzoek werd dinsdag gepubliceerd.

De meeste niet-gelovige hoogleraren zijn te vinden in de vakgroep biologie. Gelovige wetenschappers houden zich vooral bezig met filosofie en vanzelfsprekend met theologie.

Honkballers weer langs Duitsland

De Nederlandse honkballers hebben opnieuw van Duitsland gewonnen bij het World Port Tournament. Bij een 6-1 stand in de zesde inning werd het duel vanwege onweer gestaakt. Dat was de tweede keer. In de eerste inning had het duel vanwege onweer en regen ook al tweeënhalf uur stilgelegen. Nederland won zaterdag al met 2-1 van Duitsland.

Eerder dinsdag had Taiwan zijn ongeslagen status verdedigd door met liefst 19-1 van Curaçao te winnen. De Taiwanezen stonden al na drie innings met 18-0 voor, waardoor het duel gespeeld was. Curaçao pakte nog wel een puntje, maar dat deed Taiwan ook. Vanwege het grote verschil in de score werd de wedstrijd na zeven innings beëindigd.

Toch veertien landen bij WK cricket 2015

Het Nederlandse cricketteam kan in 2015 waarschijnlijk ook aan het WK meedoen. De internationale cricketbond ICC besloot dinsdag dat er aan het volgende eindtoernooi geen tien, zoals eerder besloten, maar veertien landen mee mogen doen. Dat zijn er evenveel als aan het afgelopen WK.

De stap om naar slechts tien deelnemende landen te gaan, werd vooral door Ierland, Nederland, Kenia en Canada bekritiseerd. Die landen zijn namelijk zogenoemde 'associate members' en geen volledige leden van de ICC. Van die volledige landen zijn er tien. Voor het WK in 2015, dat in Australië en Nieuw-Zeeland wordt gespeeld, zou in de oorspronkelijke plannen geen kwalificatie mogelijk zijn.

Het WK in 2019 wordt wel ingekrompen naar tien landen. De eerste acht landen op de wereldranglijst doen daar automatisch aan mee. De andere twee plaatsen worden via kwalificaties beslist.

De ICC wil het WK inkrimpen omdat het te lang duurt. Het WK van 2011 duurde zes weken. De titelstrijd van vier jaar eerder duurde zelfs nog een week langer.

Laatste reviews en specials
special
Animecon 2018
special
Win premiumkaartjes voor Asus ROG Event
review
Rainbow Six: Siege - Operation Para Bellum
review
Mario Tennis Aces
special
FOK! Games en het beste en slechtste van E3
review
Onrush
©FOK.nl e.a.