FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Nieuwsarchief
Artikelen van zondag 26 juni 2011

Coalitie verzacht cultuurbezuiniging in regio

Regeringspartijen VVD en CDA willen samen met gedoogpartner PVV de bezuinigingen op de cultuursector in de regio verzachten. Maandag tijdens het debat in de Tweede Kamer komen de drie met voorstellen, zo bevestigen ingewijden zondagavond berichtgeving van de NOS.

De drie willen onder meer het Friese theatergezelschap Tryater en orkesten in Gelderland, Brabant en Limburg financieel blijven steunen. Voor de orkesten geldt dat ze zelfstandig kunnen blijven, maar wel meer moeten samenwerken. Met de plannen is tussen de 10 en 20 miljoen euro gemoeid. Maandag wordt duidelijk waar de partijen het geld vandaan halen.

Coalitie verzacht cultuurbezuiniging in regio
Coalitie verzacht cultuurbezuiniging in regio (Foto: ANP)

Bleker gekneusd na trap van hengst

Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker (CDA) is zaterdag getrapt door een paard. Hij wilde op zijn boerderij in Vlagtwedde een pasgeboren veulen tegen een hengst beschermen, wat hem een aantal kneuzingen opleverde. Dat bevestigt zijn woordvoerder zondagavond.

De Groningse politicus mocht na een bezoek aan een ziekenhuis naar huis, maar heeft nog wel last van de gevolgen van de trap. Hoelang de 57-jarige Bleker aan huis gekluisterd moet blijven is nog niet duidelijk, maar de komende dagen komt hij niet naar het departement, aldus de zegsman. Een van Blekers hobby's is het fokken van pony's.


Bleker gekneusd na trap van hengst (Foto: Novum)

Alguersuari blij met achtste plaats

Jaime Alguersuari reed vandaag in de Grand Prix van Europa naar een knappe achtste plaats. De Spanjaard moest de race vanaf de achttiende stek aanvangen, maar door een pitstop minder te maken dan zijn concurrenten kon hij naar voren komen en punten mee naar huis nemen.

"Ik ben hartstikke blij met dit resultaat omdat het aantoonde dat het een goed idee was om mijn auto puur voor de race af te stellen. Daarnaast heb ik er nog steeds moeite mee om het uiterste uit mijn banden te persen over één ronde," zei Alguersuari. De Spanjaard heeft naar eigen zeggen vertrouwen getankt. "Het rijden van een constant tempo gaf de doorslag, maar dit was pas de eerste keer dit seizoen dat de auto de gehele race zó goed voelde. Ik ben echt hartstikke blij. Al moet ik ook het team bedanken voor de updates die werden meegebracht, anders had ik niet zo goed kunnen presteren"

Teamgenoot Sébastien Buemi werd slechts dertiende in de straten van de Spaanse havenstad. "Mijn eerste deel van de race was zeer goed: ik was snel weg bij de start en kon andere auto's passeren, maar toen de banden eenmaal begonnen te slijten, verloor ik snelheid. Ik wist mijn tempo niet meer terug te vinden en zakte steeds verder weg. Dat stelt me teleur," zei de Zwitser.

Boze moslims vallen filmhuis Tunis aan

Een groep van zo'n honderd ultraconservatieve moslims in Tunesië heeft zondag de ruiten ingeslagen van een filmhuis in het centrum van Tunis, omdat daar een film werd getoond met een seculair thema. Acht boze mannen wisten zich de toegang te verschaffen tot de bioscoop, waar zij bezoekers, onder wie prominente regisseurs, aanvielen alvorens de politie ingreep en hen arresteerde.

Onder het uitroepen van de woorden 'God is groot' smeten de bebaarde mannen de ramen van Cinema Afrique in. Binnen werd de film Ni Allah ni maître (Geen God geen meester) vertoond van de in Frankrijk woonachtige regisseuse Nadia el Fani.

Het voormalige regime in Tunesië trad keihard op tegen de politieke islam. Sinds de val van de regering, als gevolg van een volksopstand, profileren conservatieve moslims zich echter steeds nadrukkelijker.

Webber: "Verlies tweede plaats eigen fout"

Red Bull-coureur Mark Webber werd vandaag derde in de Grand Prix van Europa. De Australiër reed een groot deel van de race in Valencia op de tweede plaats, maar zag deze na zijn laatste stop uiteindelijk naar Fernando Alonso gaan. Voorzichtigheid over de banden brak hem uiteindelijk op.

"Het was een goede race met Fernando en waarschijnlijk mijn beste van het jaar als ik eerlijk ben. We probeerden zo snel mogelijk te gaan, terwijl we de banden ook in de gaten moesten houden. Ik maakte me iets te veel zorgen over Fernando en had geen idee hoe de medium-banden het gingen doen. Dankzij mij liepen we de tweede plaats mis, omdat Fernando langer buiten bleef," zei Webber.

De kans is overigens klein dat de Australiër ook echt tweede had kunnen worden, want de Red Bull had in de slotronden te kampen met technische mankementen, waardoor Webber langzamer moest gaan rijden. "Tegen het einde speelde de versnellingsbak op, maar het gat naar de McLarens was enorm, dus we konden rustig naar de finish rijden."

Argentijnse recordkampioen River Plate gedegradeerd

River Plate speelt volgend seizoen voor het eerst in de 110-jarige clubhistorie niet meer op het hoogste niveau in Argentinië. De recordkampioen kwam zondag in een play-offduel tegen tweedeklasser Belgrano niet verder dan 1-1. Dat was voor de ploeg uit Buenos Aires niet voldoende om de 2-0 nederlaag uit het eerste duel weg te poetsen.

River Plate pakte 33 keer de Argentijnse landstitel. De laatste hoofdprijs dateert uit 2008. Daarnaast won de club twee keer de Copa Libertadores en in 1986 de wereldbeker voor clubs.

De Argentijnse autoriteiten hebben meer dan tweeduizend politieagenten ingezet om de orde te handhaven. De wedstrijd in het stadion van River Plate werd zondag bezocht door vijftigduizend man.


Argentijnse recordkampioen River Plate gedegradeerd (Foto: Novum)

Verdubbeling aantal diabetici in 2020

Het aantal diabetici in Nederland valt relatief mee, maar zou wel eens sterker kunnen gaan stijgen. Nederland telt nu 740 duizend mensen met suikerziekte en krijgt er elk jaar 71 duizend nieuwe diabetespatiënten bij. Het RIVM verwacht een verdubbeling in 2020, laat directeur van het Diabetes Fonds Bert Kuipers zondag weten.

Er zijn ook nog minstens 250 duizend mensen met diabetes bij wie de diagnose nog niet is gesteld. Negen op de tien suikerpatiënten hebben diabetes type 2.

Het fonds reageert op een studie in het medische tijdschrift The Lancet, die aangeeft dat het aantal mensen met diabetes sinds 1980 wereldwijd ruim is verdubbeld. Ongeveer 350 miljoen mensen leden in 2008 aan de ziekte, terwijl dat er in 1980 nog 53 miljoen waren. Suikerziekte kan leiden tot hart- en vaatproblemen en blindheid.

Kuipers vindt het vooral verontrustend dat diabetes op steeds jongere leeftijd voorkomt. "Dat heeft met name met een ongezonde levensstijl te maken: weinig bewegen en ongezonde voeding." In Nederland valt het relatief mee. "Nog wel. Dat komt doordat we in vergelijking met andere landen bijvoorbeeld meer in beweging zijn door te fietsen."

Het Diabetes Fonds zet sterk in op preventie en voorlichting. "Door mensen bewuster te maken van hun eigen risico en op de ernst van de aandoening zullen ze eerder geneigd zijn hun leefstijl aan te passen."

In Nederland wordt de diagnose diabetes eerder gesteld dan in de meeste andere landen. "Daardoor kunnen wij eerder betere zorg leveren en ook de complicaties die bij diabetes horen, sterk verminderen", zegt Kuipers. "We weten uit onderzoek dat elke dag een beetje bewegen de kans op diabetes type 2 met maar liefst vijftig procent kan verminderen. Ook goede voeding is van essentieel belang."

Ook magere mensen kunnen 'overgewichtziektes' als diabetes krijgen. Een internationale groep onderzoekers, onder wie wetenschappers van het Erasmus MC, ontdekte een gen dat ervoor zorgt dat sommige mensen - vooral mannen - slanker zijn en minder lichaamsvet hebben, maar daarnaast leidt tot een grotere kans op hartaandoeningen en suikerziekte. Deze vondst is van belang voor toekomstige vormen van behandeling of preventie, schrijven de onderzoekers zondag in Nature Genetics.

Tot nu toe werd gedacht dat vooral mensen met overgewicht meer risico lopen op hart- en vaatziektes of suikerziekte. Maar nu blijkt dat mensen met een bepaalde variant van het zogenoemde IRS1-gen slanker zijn, maar desondanks ongezond hogere niveaus cholesterol en suiker in hun bloed te hebben.

"In onze zoektocht om te begrijpen waarom een gen dat ervoor zorgt dat je slank blijft ook schadelijk kan zijn, vonden we dat deze genvariant alleen de hoeveelheid vet onder de huid vermindert maar niet de hoeveelheid vet rond de inwendige organen", zegt onderzoeker Carola Zillikens, internist bij het Erasmus MC. "We gaan er daarom van uit dat personen met deze genvariant minder in staat zijn om een teveel aan vet op een veilige plaats onder de huid op te slaan. In plaats daarvan zal vet zich opstapelen in de buurt van de organen, zoals de lever en het hart."

Mannen zijn mogelijk gevoeliger voor een verandering in de vetverdeling. "Dit betekent dat mannen die er op het oog slank uitzien, toch te veel schadelijk buikvet kunnen hebben."


Verdubbeling aantal diabetici verwacht in 2020 (Foto: Novum)

Parkpop trekt 275.000 bezoekers

Parkpop heeft dit jaar meer bezoekers getrokken dan de organisatie had verwacht. Er kwamen naar schatting 275.000 liefhebbers naar het gratis muziekfestival in het Haagse Zuiderpark. De snikhete dertigste editie trok vorig jaar zo'n kwart miljoen mensen.

"Er zijn enkele aanhoudingen verricht, maar het was een heel goed festival", zegt een politiewoordoverder. "Heel druk en heel warm."

De Britse jazz- en popmuzikant Jamie Cullum verzorgde het hoofdoptreden. Ook Go Back To The Zoo en het Congolese Staff Benda Bilili gaven acte de présence, evenals Tim Knol, Di-Rect en The Crookes.


Parkpop trekt meer bezoekers (Foto: Novum)

Waarschuwing voor mosterd- en rucolakiemen

Nederlanders moeten voorlopig geen rauwe rucolakiemen, mosterdkiemen en fenegriekkiemen meer eten. In Frankrijk zijn deze groenten uit de handel gehaald, omdat in de omgeving van Bordeaux mensen de EHEC-bacterie en de nieraandoening HUS hebben opgelopen. Deze bacterie is van hetzelfde type dat in Duitsland 44 mensen het leven heeft gekost. Dat laat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zondagavond weten.

Frankrijk weet 99 procent zeker dat de zaden van deze kiemgroenten de oorsprong van de besmetting zijn. In Nederland is de gevaarlijke variant van de E.coli-bacterie nog niet aangetroffen. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) onderzoekt nu of deze zaden ook in Nederland zijn gebruikt.

De EHEC-bacterie kan worden gedood door de groente minimaal dertig seconden te verhitten tot boven de 70 graden. Consumenten die rauwe kiemgroenten hebben gegeten moeten bij de eerste tekenen van diarree contact opnemen met de huisarts, adviseert Schippers. Dat geldt ook voor mensen die dergelijke groenten in restaurants op hun bord hebben gehad.

Eerder had de VWA bij twee telers rode bietenkiemen aangetroffen die verontreinigd zijn met een EHEC-bacterie, maar het ging niet om het potentieel fatale type. De producten van deze telers zijn uit de handel gehaald. De VWA blijft monsters nemen van groenten bij telers en de detailhandel.

Drie van de zeven zieken in Bordeaux liggen aan de dialyse, een 78-jarige verkeert in kritieke toestand. Eén persoon is uit het ziekenhuis ontslagen. Frankrijk heeft de verkoop van fenegriek-, mosterd- en rucolazaden, afkomstig van een Brits bedrijf, stopgezet.

Fer: "Ik verwacht een ultieme aanbieding"

Leroy Fer weet nog altijd niet waar zijn toekomst ligt. De middenvelder van Feyenoord wordt gevolgd door FC Twente.

"Het buitenland komt te vroeg of het moet een droomclub zijn. Ik heb begrepen dat Feyenoord met een ultieme aanbieding komt. Ik wacht af", aldus Fer tegen Metro. "FC Twente heeft zich gemeld bij Feyenoord toen ik op vakantie in Bali zat. Het liefst blijf ik wel in Nederland. Ik wil me ontwikkelen en dat is vorig jaar te weinig gebeurd. Dat had te maken met allerlei redenen."

"De trainingen gingen niet altijd goed genoeg, ervaren spelers met een grote naam vertrokken, zoals Giovanni van Bronckhorst, Denny Landzaat en Roy Makaay. En ik had moeite met mijn nieuwe rol", zei de neo-international. "Ik heb spelers nodig aan wie ik me kan optrekken. Nu moest ik die speler zijn aan wie anderen zich moesten optrekken", vervolgt de Feyenoorder.

"Vice-aanvoerder is een belangrijke rol en ik legde mezelf dan ook veel druk op. Ik voelde mijn verantwoordelijkheid toenemen. Ik was er gewoon nog niet klaar voor", zei Fer, die na zijn blessure moeite had met zijn reserverol. "Ik was boos en had achteraf gezien niet moeten zeggen dat ik niet op de bank hoorde. Je moet dan zelfkritiek hebben en je terugknokken."

"Dat heb ik gedaan", aldus Fer, die niet weet of hij bij Feyenoord blijft. "Ik weet het dus echt nog niet. Wat ik al zei: ik heb spelers nodig aan wie ik me kan optrekken. Bij Feyenoord zijn dat Ron Vlaar, Stefan de Vrij en Georginio Wijnaldum, maar zij zaten hier vorig jaar ook", besluit de jonge middenvelder.

Huis oud-lid pedofielenvereniging beklad

De deur en ruiten van de woning van een oud-bestuurslid van pedofielenvereniging Martijn zijn zaterdag beklad met het woord pedo. Ook zijn eieren tegen de woning van Ricardo Hunefeld gegooid, laat hij zondag weten. Hij woont in Friesland, maar de politie heeft hem aangeraden zijn woonplaats niet prijs te geven.

De 25-jarige Hunefeld kwam net terug van vakantie en 'baalt van de hetze tegen pedofielen', zegt hij in een filmpje op Youtube. Hij heeft aangifte gedaan. Ook heeft hij bedreigingen ontvangen, die door de politie worden onderzocht

Hunefeld is inmiddels geen lid meer van Martijn, omdat hij 'sommige mensen binnen de vereniging niet kon waarderen'. Hij heeft een kleine drie jaar samengewoond met penningmeester Marthijn Uittenbogaard.

In 2008 kwam Huneveld in het nieuws nadat hij vanwege zijn geaardheid was ontslagen als stratenmaker in Papendrecht. Hij spande een zaak aan bij de kantonrechter, die hij won. "Maar ik heb geen geld gekregen, alleen een bak ellende."

Naar eigen zeggen is Hunefeld nooit veroordeeld voor een zedendelict. Onlangs werd bekend dat acht huidige en vroegere bestuursleden van Martijn zijn veroordeeld voor onder meer ontucht met jonge kinderen en het verzamelen, verspreiden en soms maken van kinderporno. Ook zeker acht leden van Martijn hebben een strafblad voor soortgelijke delicten, meldde RTL Nieuws.

Volgens het Openbaar Ministerie zijn er geen mogelijkheden om de vereniging strafrechtelijk aan te pakken. Leden van Martijn blijken geregeld met justitie in aanraking te zijn komen voor kinderpornobezit, maar handelen daarbij niet namens de vereniging. De vereniging Martijn heeft als doel vrijwillige seksuele relaties tussen kinderen en volwassenen binnen de kaders van de wet bespreekbaar te maken.

Frankrijk: E.coli-variant zelfde als in Duitsland

Deskundigen zijn er voor '99 procent' zeker van dat een variant van de E.coli-bacterie die in de regio Bordeaux tot zeven ziekenhuisopnames heeft geleid, dezelfde variant is als de bacterie die in Duitsland aan 44 mensen het leven heeft gekost. Dat heeft het Franse ministerie van volksgezondheid zondag gezegd.

Drie van de zeven zieken in Bordeaux liggen aan de dialyse, een 78-jarige verkeert in kritieke toestand. Een aantal van hen zou de nieraandoening HUS hebben. Eén persoon is uit het ziekenhuis ontslagen.

Frankrijk heeft de verkoop van fenegriek-, mosterd- en rucolakiemen afkomstig van een Brits bedrijf stopgezet. Zeker twee personen werden ziek na consumptie van kiemen van de zaden in Bègles, een buitenwijk van Bordeaux, waardoor Frankrijk vermoedt dat deze kiemen de oorsprong van de besmetting zijn.

Het ministerie van Volksgezondheid in Den Haag heeft zondag het advies gegeven voorlopig geen fenegriek-, mosterd- en rucolakiemen te nuttigen. Ook wordt het zaaien en daarna eten van de kiemen afgeraden. Mensen die na het eten van rauwe kiemgroente last krijgen van diarree moeten hun huisarts raadplegen, aldus het ministerie.

Eerder werden rode bietenkiemen gevonden die besmet waren met de E.coli-bacterie. Deze producten werden vervolgens uit de handel gehaald.

Giri ontsnapt aan nederlaag op NK schaken

Anish Giri is in de eerste ronde van Nederlands kampioenschap schaken ontsnapt aan een nederlaag. De favoriet stond na een fout tegen Sipke Ernst verloren maar wist er alsnog een remise uit te slepen.

Giri, die speelde met zwart, maakte een misrekening in een middenspel waarmee de partij verloren leek. Ernst wist echter niet te profiteren doordat hij vlak voor de tijdcontrole zijn winnende aanval eigenhandig onderbrak. Giri profiteerde en hield het toreneindspel remise.

Leider op het NK na de eerst dag Ivan Sokolov. Hij won de partij tegen Friso Nijbaar. Aanvanklijk ging deze partij gelijk op, maar Friso gaf de partij alsnog uit handen. Sokolov heeft na de eerste dag gezelschap van Wouter Spoelman, die met wit Robin Swinkels versloeg.

PSV 'diep bedroefd' na dood Van Beveren

PSV heeft bedroefd gereageerd op het bericht van het overlijden van oud-doelman Jan van Beveren, die op 63-jarige leeftijd overleed.

PSV is 'diep bedroefd' over de dood van Van Beveren, meldden de Eindhovenaren op de clubsite. De oud-international stond tussen 1970 tot 1980 onder contract in Eindhoven. "Hij was als speler een fenomeen en gold als één van 's lands beste keepers aller tijden", meldt zijn oud-werkgever.

Van Beveren won met PSV drie landstitels (1975, 1976 en 1978), twee keer de KNVB-beker (1974 en 1976) en de UEFA Cup (1978). Na zijn periode in het Philips Stadion vertrok de illustere keeper naar de Verenigde Staten, waar hij zijn actieve loopbaan in 1985 beëindigde bij Dallas Sidekicks.

Daarvoor kwam hij nog in actie voor Fort Lauderdale Strikers. Na zijn carriere bleef Van Beveren in Amerika wonen, waar hij een postzegelhandel opzette. Daarnaast werkte hij als keeperstrainer bij diverse clubs.

'Beschavingsmars' naar Den Haag

Bijna duizend mensen zijn zondagavond begonnen aan de Mars der Beschaving van Rotterdam naar Den Haag. Onder anderen regisseurs Pierre Audi en Johan Simons en Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr lopen mee.

Deelnemers kunnen in verschillende theaters in Den Haag overnachten. Een woordvoerder verwacht dat zo'n zevenhonderd betogers slapen in Den Haag, om daar maandag aan te haken bij het debat in de Tweede Kamer over de cultuurbezuinigingen van het kabinet.

De tocht vertrok om 20.00 uur vanuit Rotterdam en naar verwachting wordt rond 23.00 uur een stop gemaakt in Delft. De aankomst in Den Haag staat tegen 03.00 uur gepland. Componisten en conservatoriumstudenten hebben een 'kilometercompositie' gemaakt.

Belangstellenden kunnen meeluisteren via de radio. Bands als De Staat en Roosbeef spelen vanuit de zogenoemde radiobus. Kunstenaar Joost Conijn maakt vanuit zijn zelfgebouwde vliegtuig opnames vanuit de lucht. Actrice Anna Drijver vliegt zondagavond met hem mee.

Het Museumpark in Rotterdam stond zondag in het teken van Boijmans Bezet, waar politici als PvdA-fractievoorzitters Job Cohen, zijn SP-collega Emile Roemer en D66-kamerlid Boris van der Ham van de partij waren. Roemer wees in zijn toespraak op het grote belang van cultuur. "Zonder overheid houden we alleen commerciële kunst over en kunst voor de elite."

De protestacties gaan tijdens het debat door op het Malieveld in Den Haag. Het kabinet wil vanaf 2013 fors bezuinigen op de kunsten. Veel instellingen verliezen een kwart of meer van hun subsidie, sommige dreigen alles kwijt te raken. De Mars der Beschaving keert zich ook tegen het 'wanbeleid van dit kabinet op alle fronten', zoals op het gebied van onderwijs, zorg en milieu.

Bussen met actievoerders uit het hele land komen het protest maandag versterken. Mensen als Ivo van Hove, Loes Luca, Ernst Daniël Smid en Joep van Lieshout spreken zich dan uit. Acteurs, onder wie Daan Schuurmans, Barry Atsma en Porgy Franssen lezen statements voor van onder anderen Isabelle Huppert, Peter Sellars en Robert Wilson. Trompettisten en percussionisten brengen solo's ten gehore.

Maandag om 15.30 uur wordt het startschot gegeven voor een 'aanhoudend protest tegen de kaalslag van dit land'. "Ons protest eindigt niet op het Malieveld. Daar begint het pas", zo staat in het manifest van de mars. De actie is een initiatief van kunstenaars en kunstliefhebbers en wordt ondersteund door podiumkunstinstellingen.

Been betreurt vertrek fans uit De Kuip

Trainer Mario Been van Feyenoord is in roerige sfeer begonnen aan zijn derde jaar bij Feyenoord. Ongeveer 8.000 toeschouwers zorgden in De Kuip bij de eerste training aanvankelijk voor een prima sfeer, met luid gezang en veel vuurwerk en applaus.

Na tien minuten hielden een paar honderd morrende fans de eerste training evenwel voor gezien, uit onvrede over het "wanbeleid" van de clubleiding. Door de rumoerige uittocht van de harde kern was de ambiance nadien aanzienlijk minder vrolijk en ontspannen.

"Toen de rook was opgetrokken, zag dat deel van de tribune er ineens heel wat leger uit", beaamde Been. "Ik vind deze actie spijtig, maar ik begrijp het wel. Ze wilden een statement maken, uit principe. Over het waarom hoor je mij niet praten. Ik ga niet voor de supporters denken."

Been betreurt vertrek fans uit De Kuip
Been betreurt vertrek fans uit De Kuip (Foto: ANP)

[F2] Uitslag Race 2 Spa-Francorchamps

Mirko Bortolotti heeft de tweede race van de Formule 2 op Spa-Francorchamps op zijn naam geschreven. De Italiaan bleef in de Belgische Ardennen Christopher Zanella en Will Bratt voor. Kelvin Snoeks sloot het weekend af met een negende stek.

Bortolotti mocht van plaats drie vertrekken en bevond zich meteen in een gevecht met drie man om de leiding. De Italiaan hield de binnenste lijn bij La Source en wist richting Eau Rouge de leiding te grijpen. Hij wist meteen een gaatje te creëeren en hield de voorsprong tot de finish vast. Tobias Hegewald maakte het hem nog wel even lastig, maar de Duitser spinde in de zevende ronde in de bandenstapels. Snoeks leek geen punten te pakken, maar een aanrijding tussen Thiemo Storz en Armaan Ebrahim zorgde er voor dat de Nederlander toch nog negende werd.

Uitslag race 2

Pos. Rijder Tijd
1 Mirko Bortolotti 37:32.494
2 Christopher Zanella +4.806
3 Will Bratt +6.760
4 Miki Monras +7.907
5 Mihai Marinescu +16.650
6 Jack Clarke +20.151
7 Alex Brundle +31.257
8 Jordan King +34.959
9 Kelvin Snoeks +44.198
10 Thiemo Storz +47.516
11 Jose Luis Abadin +49.632
12 Ramon Pineiro +56.670
13 Max Snegirev +1:02.199
14 Mikkel Mac +1:10.475
15 Julian Theobald +1:11.429
16 James Cole +1:21.459
17 Sunghak Mun +1:24.192
18 Plamen Kralev +1:32.777
19 Parthiva Sureshwaren +1:38.517
DNF Armaan Ebrahim +2 Ronden
DNF Johannes Theobald +6 Ronden
DNF Tobias Hegewald +11 Ronden
DNF Benjamin Lariche +14 Ronden


Stand

Pos. Rijder Punten
1 Mirko Bortolotti 94
2 Christopher Zanella 79
3 Miki Monras 66
4 Will Bratt 62
5 Tobias Hegewald 50
6 Mihai Marinescu 36
7 Alex Brundle 31
8 Ramon Pineiro 26
9 Jack Clarke 20
10 Thiemo Storz 11
11 Kelvin Snoeks 8
12 Jon Lancaster 6
13 Armaan Ebrahim 6
14 Jordan King 4
15 Mikkel Mac 2
16 Max Snegirev 2
17 Benjamin Lariche 1
18 Tom Gladdis 1

Heemskerk wint 100 vrij in Parijs

Femke Heemskerk heeft op de prestigieuze Open EDF-kampioenschappen in Parijs de 100 meter vrije slag gewonnen. De Nederlandse deed dat in een nieuw persoonlijk record.

Heemskerk won in een tijd van  53,60. Ze bleef daarmee de Russin Veronika Popov ruim een seconde voor: 54,86. De Duitse Silke Lippok eindigde in de Franse hoofdstad als derde. Eerder vandaag was Inge Dekker ook al de sterkste op de 50 meter vlinderslag.

[NK] Gesink: "Het is wel balen"

Tijdens het Nederlands kampioenschap op de weg vanmiddag in Ootmarsum moest Robert Gesink na ruim 200 kilometer koersen de wedstrijd verlaten. Drie ronden voor het einde had hij in de kopgroep een demarrage geplaatst maar hij moest die inspanning direct bekopen en gaf even later op.

Gesink was gisteren teruggekeerd in ons land na een hoogtestage in Sankt Moritz en dat pakte vanmiddag verkeerd uit. "Het had te maken met de aanpassing op de hoogtestage. Ik was wat kortademig, had lang op kop gereden. Het is geen blessure. Ik maak me ook geen zorgen voor de Tour. Het is wel balen”, aldus Gesink.

[Tour] Roche en Gadret speerpunten AG2r

John Gadret en Nicolas Roche zullen als kopmannen van AG2r afreizen naar de Tour de France. Gadret was lang onzeker was na zijn knappe vierde plaats in de Giro d'Italia, maar heeft toch besloten om te starten in de Franse wielerronde.

De Ier Roche werd vorig jaar vijftiende in de Tour, terwijl Gadret als negentiende eindigde. Verder is het bij de ploeg uitkijken naar Biel Kadri, die dit jaar erg goed in vorm is. De volledige selectie is als volgt; Maxime Bouet, Hubert Dupont, John Gadret, Sébastien Hinault, Biel Kadri, Sébastien Minard, Jean-Christophe Péraud, Christophe Riblon en Nicolas Roche.

John Cusack in The Raven

Er is een nieuwe foto verschenen uit James McTeigue’s The Raven. In de film, die zich afspeelt in 1849, speelt John Cusack de rol van Edgar Allan Poe.

In The Raven vormt Poe een team met een detective (Luke Evans) om een seriemoordenaar te vangen die moorden uit het werk van de schrijver nabootst en diens verloofde heeft ontvoert. Naast bovengenoemde acteurs zien we Alice Eve en Brendan Gleesonin de hoofdrol.

Wanneer de film in de Nederlandse bioscopen te zien is, is nog niet bekend.

John Cusack in The Raven

John Cusack in The Raven

[Tour] Selecties Saur-Sojasun en FDJ bekend

Saur-Sojasun en FDJ hebben hun selectie voor de Tour de France bekend gemaakt. Saur-Sojasun reist met louter Fransen naar de Vendée af, terwijl FDJ acht Fransmannen en één Belg hebben opgenomen.

Saur heeft geen uitgesproken man voor het klassement en zal proberen met de volgende mensen een etappeoverwinning te halen. Jérôme Coppel, Arnaud Coyot, Anthony Delaplace, Jimmy Engoulvent, Jeremie Galland, Jonathan Hivert, Fabrice Jeandesboz, Laurent Mangel en Yannick Talabardon zullen volgende week zaterdag starten in La Grande Boucle.

Gianni Meersman is de enige buitenlander in de selectie van FDJ. Hun volledige selectie is als volgt; William Bonnet, Sandy Casar, Mickaël Delage, Arnold Jeannesson, Gianni Meersman, Rémi Pauriol, Anthony Roux, Jérémy Roy en Arthur Vichot.

Verkeersopstopping door defecte brug Afsluitdijk

De brug bij de Lorentzsluizen op de Afsluitdijk is zondagmiddag afgesloten geweest. Een brugdeel was vanwege de hitte uitgezet doordat de koeling niet goed werkte. Hierdoor sloot de brug niet goed meer toen die werd neergelaten. Dat meldt de Verkeersinformatiedienst.

De problemen ontstonden rond 16.00 uur. Op de A7 richting Heerenveen stond tussen Breezanddijk en Zurich al snel tien kilometer file. Verkeer werd aangeraden om te rijden. Rond 17.00 uur was de storing verholpen en loste de file langzaam op.

Oud-doelman Van Beveren (63) overleden

Oud-doelman Jan van Beveren is in zijn woonplaats Houston in de Verenigde Staten overleden. Dat heeft zijn familie naar buiten gebracht. Van Beveren is 63 jaar geworden.

Van Beveren speelde onder meer voor Sparta en PSV. Met die laatste club won hij 1978 de UEFA Cup en werd hij driemaal landskampioen.

Van Beveren kwam 32 maal uit voor het Nederlands elftal. Dat hadden er meer kunnen zijn, maar Van Beveren wenste zich, samen met Willy van der Kuijlen, niet neer te leggen bij de overheersende rol van de Ajacieden.

In 1980 vertrok Van Beveren naar de Verenigde Staten waar hij keepte bij Fort Lauderdale Strikers en Dallas Sidekicks. Na zijn actieve loopbaan bleef hij in Amerika wonen.

TV538 start 4 juli

Vanaf 4 juli zal Radio 538 beginnen met het uitzenden van zijn TV538. Het televisiestation zal starten bij UPC, onderhandelingen met Ziggo zijn nog in volle gang.

DJ Barry Paf maakte dit bekend op zijn Twitter-account. De zender zou in eerste instantie in het voorjaar van 2010 gelanceerd worden, maar dat was toen uitgesteld omdat ze er toen nog niet klaar voor waren.

Het televisiestation zou in eerste instantie als verlengstuk van Radio 538 dienen en wordt ook al de opvolger van TMF genoemd. Ze komen naast webcambeelden vanuit de radiostudio ook met eigen content als verslagen van eigen events en programma's zoals de dagelijke TOP538, gepresenteerd door Barry Paf.

TV538 start 4 juli (Foto: Thom Puiman)

Moslimbroederschap Egypte verbrokkelt

De Egyptische Moslimbroederschap lijkt op te breken in diverse splintergroeperingen. Afgelopen week kondigden jeugdleden aan hun eigen pad te vervolgen, zondag was het de beurt aan Khaled Dawoud, een veteraan van de beweging.

Dawoud zei zondag dat hij en andere leden van de Moslimbroederschap een eigen partij oprichten onder de naam al-Riyada, Arabisch voor De Pioniers. Hij riskeert met deze stap zijn lidmaatschap van de Broederschap te verliezen, omdat het voor leden verboden is andere partijen te vormen.

De Moslimbroederschap was de machtigste en best georganiseerde oppositiepartij voor het vertrek van ex-president Hosni Mubarak op 11 februari. Aangenomen werd dat de beweging een goede kans maakte om in de parlementsverkiezingen in september een grote overwinning te behalen.

Golfer Luiten gedeeld derde in München

Joost Luiten is derde geworden bij het BMW International Open in München. De 25-jarige golfer deelt de derde plaats met vier andere spelers, die eveneens veertien slagen onder het baangemiddelde eindigden. De Spanjaard Sergio Garcia strijdt in een play-off met landgenoot Pablo Larrazabal om de eindzege. Beide spelers eindigden op -16.

Luiten ging op Golfclub München Eichenried rond in 67 slagen (-5). Tim Sluiter, de tweede Nederlander in het toernooi, had een abominabele slotronde van 78 slagen en kwam uit op -3. De 22-jarige Twent, die enkele dagen geleden nog in de top van het klassement te vinden was, eindigde op een gedeelde 54e plaats.

[NK] Ligthart: "Moest attent zijn"

Pim Ligthart pakte vandaag de nationale titel op de weg bij het wielrennen. De 23-jarige renner van Vacansoleil verklaarde achteraf voor de camera's van de NOS blij te zijn met zijn knappe zege.

"Ik wist het dat ik ging winnen toen we de laatste bocht doorkwamen," aldus Ligthart na de finish. "Het was een erg nerveuze wedstrijd met die vroege vlucht. Toen er vier man van Rabobank naar toe sprongen wist ik gelijk dat het niet de goede mannen er bij zaten. Wij hadden Van Leijen mee, toch de rapste. Dus ik wist dat, als ze gaan counteren, ik attent moest zijn."

Ligthart kon het harde werk van ploegmaat Rob Ruijgh niet onbesproken laten. "Rob was ongelofelijk sterk. Het is echt fantastisch hoeveel werk hij heeft gedaan. Daar ben ik hem erg dankbaar voor."

Hockeysters winnen ook van Duitsland

De Nederlandse hockeysters hebben ook hun tweede wedstrijd in het toernooi om de Champions Trophy gewonnen. De ploeg van bondscoach Max Caldas was vanmiddag in het Wagener Stadion in Amstelveen met 2-1 te sterk voor Duitsland. De openingswedstrijd tegen Australië was gisteren geëindigd in een 3-0 overwinning voor Oranje.

Met zes punten uit twee duels is Nederland nog niet helemaal zeker van een plaats in de finaleronde. Ook Nieuw-Zeeland, dat verrassend met 3-2 te sterk was voor Australië, en Duitsland kunnen nog op zes punten komen. Dinsdag neemt Nederland het nog op tegen Nieuw-Zeeland.

Door een eigen doelpunt van Julia Müller kwam Nederland tegen Duitsland al binnen een minuut op voorsprong. Natascha Keller trok de stand gelijk, waarna Kim Lammers al in de veertiende minuut de eindstand op het scorebord zette.

De Dijk sluit Oerol zonnig af

Het weer zat het theater-, kunst- en muziekfestival Oerol af en toe dwars, maar dat had geen invloed gehad op de sfeer. Die was de afgelopen tien dagen fantastisch, laat de organisatie zondag weten. De dertigste editie van het festival op Terschelling wordt zondagavond afgesloten met een verrassingsoptreden van de band De Dijk.

Voor Oerol maakten een kleine 60.000 mensen de oversteek naar het Waddeneiland. Door de onstuimige wind en regen moest wel een aantal voorstellingen worden afgeblazen.

Vrijdag werd op het Groene Strand de zogenoemde Mars der Beschaving afgetrapt in bijzijn van ruim zesduizend mensen. Volgens de organisatie was het de eerste demonstratie op Terschelling ooit. Zondag doet de protestmars Rotterdam aan. De tocht eindigt maandag in Den Haag, waar de de Tweede Kamer dan debatteert over de bezuinigingen in de cultuursector.

Oerol wordt volgend jaar van 15 tot en met 24 juni gehouden.

Overzicht nationale kampioenen wielrennen

Naast het Nederlands kampioenschap, waar Pim Ligthart won, werden er elders op de wereld nationale kampioenschappen wielrennen gehouden. In België won Philippe Gilbert, terwijl José Joaquin Rojas Alberto Contador wist te verslaan in Spanje.

Gisteren verlengde Giovanni Visconti al zijn titel in Italië en vandaag won Sylvain Chavanel zijn eerste nationale titel op de weg in Frankrijk. In Duitsland sprintte Robert Wagner (oud-Skil Shimano) naar de zege, terwijl Fabian Cancellara de nationale kampioentrui kreeg in Zwitersland.

Een volledig overzicht van alle nationale kampioenen

Land Kampioen
Australie* Jack Bobridge
België Philippe Gilbert
Canada Svein Tuft
Denemarken Nicki Sörensen
Duitsland Robert Wagner
Frankrijk Sylvain Chavanel
Italië Giovanni Visconti
Japan Fumiyuki Beppu
Kazachstan Andrey Mizurov
Luxemburg Frank Schleck
Noorwegen Alexander Kristoff
Rusland Pavel Brutt
Slowakije Peter Sagan
Slovenië Grega Bole
Spanje Jose Joaquin Rojas
Verenigde Staten* Matthew Busche

*= Eerder verreden kampioenschap

Daniel Craig en Rachel Weisz getrouwd

Filmsterren Daniel Craig en Rachel Weisz hebben de knoop doorgehakt. Robin Baum, woordvoerder van de James Bond acteur, heeft het heugelijke nieuws naar buiten gebracht, maar gaf geen verdere details vrij.

Het huwelijk vond afgelopen Woensdag plaats in New York. Craigs tienerdochter Ella, Weisz' vijf jaar oude zoon Henry en een tweetal vrienden waren getuige van de ceremonie. Het Britse koppel zal binnenkort ook een echtpaar spelen in de film Dream House.

Craig (43) brak internationaal door in 2006, met zijn rol als James Bond in de gelijknamige filmreeks. Ook in de 23e Bond-film zal Craig die rol weer gaan vertolken. Deze film zal rond Oktober 2012 in de bioscopen draaien. Daarnaast was Craig te zien in films zoals Elizabeth en Layer Cake en is hij later dit jaar nog op het grote doek te bewonderen in The Girl With the Dragon Tattoo.

Weisz (41) won in 2005 een Oscar voor haar rol in The Constant Gardener. Andere films waarin we haar tegenkomen zijn onder meer The Mummy en About a Boy.

Daniel Craig getrouwd
Jonggehuwden Rachel Weisz en Daniel Craig (foto: PA)

Schrijver Heere Heeresma overleden

Heere Heeresma is zondagochtend op 79-jarige leeftijd overleden in een verzorgingstehuis voor oudere kunstenaars en wetenschappers in Laren. De schrijver was bekend van onder meer zijn romans Een dagje naar het strand en Han de Wit gaat in ontwikkelingshulp.

Hij debuteerde in 1954 met de dichtbundel Kinderkamer. Een dagje naar het strand uit 1962 werd tweemaal verfilmd, in 1984 door Theo van Gogh. In 1970 trok Heeresma met een aantal anderen ten aanval tegen de gevestigde orde van uitgevers en schrijvers. Ze pleitten in een manifest voor 'leesbare teksten'.

In 1972 kwam Han de Wit gaat in ontwikkelingshulp uit, dat in 1990 werd verfilmd. Vier van de vijf verhalen uit zijn boek Zwaarmoedige verhalen voor bij de centrale verwarming uit 1973 werden twee jaar later als één film uitgebracht.

In 2005 publiceerde Heeresma zijn jeugdherinneringen, na een lange periode van stilte. In 2006 verscheen de roman Kijk, een drenkeling gaat voorbij. Heeresma schreef ook honderden radioprogramma's. Zijn werk is in vele talen vertaald.

De in Amsterdam geboren Heeresma overleed na een ziekbed in zijn kamer in het Rosa Spierhuis. Een woordvoerder laat weten dat de familie later met een reactie komt.

Rotterdamse salsaclub dicht na schietpartij

De Rotterdamse salsaclub La Luna mag de komende drie maanden niet open op last van de burgemeester. In de danstent aan de Mauritsweg raakte zondagochtend een 33-jarige Rotterdammer gewond bij een schietpartij. Alle bezoekers zijn gefouilleerd, maar er is niemand aangehouden.

De Rotterdammer en de nog onbekende dader hadden ruzie gekregen, waarna hij werd beschoten. Het slachtoffer is met een buikwond naar een ziekenhuis gebracht.

Ben Arfa weer fit na 'horrortackle' De Jong

Hatem Ben Arfa is volledig fit verklaard. Dat meldt zaakwaarnemer Simon Stainrod vandaag in de Sunday Sun. De 23-jarige Fransman brak in oktober zijn been op twee plaatsen na een grove charge van Nigel de Jong.

"Hij is twee weken geleden al genezen verklaard", tekent de Britse krant op. "Hij maakt het goed en is nu met vakantie. Hij meldt zich weer in Newcastle tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Hij kan niet wachten om weer te beginnen."

Het revalidatieproces van Ben Arfa verliep niet zonder horten of stoten. In november moest de achtvoudig Frans international voor de tweede keer onder het mes nadat complicaties waren opgetreden aan zijn scheenbeen.

Stainrod denkt dat dit mogelijk in Ben Arfa's voordeel heeft gewerkt. "Dat heeft hem wat meer ruimte gegeven. De druk was minder omdat mensen niet constant vroegen wanneer hij weer terug zou keren en ik denk dat dit heeft geholpen."

Amnesty: Geen bewijzen voor verkrachtingen Libië

Amnesty International heeft vraagtekens gezet bij de berichten over verkrachtingen en mensenrechtenschendingen door troepen van Moammar Gadhafi. De mensenrechtenwaakhond heeft een eigen onderzoek uitgevoerd in Libië, maar is er niet in geslaagd bewijzen voor deze claims te vinden.

Het onderzoek ontkracht en spreekt deze berichten in veel gevallen zelfs tegen. Ook vond Amnesty aanwijzingen dat de Libische rebellen in een aantal gevallen bewijsmateriaal hebben gecreëerd en valse informatie hebben verspreid.

Een van de onderzoekers, Donatella Rovera, was in de drie maanden na de revolutie in Libië. "We hebben geen bewijs of zelfs een enkel slachtoffer van verkrachting gevonden, ook niet iemand die iemand anders kende die slachtoffer van verkrachting was geworden", zegt zij.

Ook Human Rights Watch geeft, bij monde van Liesel Gerntholtz aan dat er geen bewijzen voor deze aantijgingen zijn gevonden. Rovera benadrukt dat dit niet betekent dat er geen verkrachtingen waren, maar wel dat er geen bewijs voor is.

Cubaanse honkballers te sterk voor Oranje

Nederland heeft tijdens het World Port Tournament verloren van Cuba. In het Familiestadion in Rotterdam ging Nederland met 4-1 onderuit. De Nederlanders hebben twee van de drie gespeelde duels verloren. Duitsland is dinsdag de volgende tegenstander. Cuba heeft twee zeges uit drie wedstrijden en treft de Duitsers morgen.

De Cubanen scoorden zowel in de eerste als in de tweede inning een punt en Nederland moest het antwoord schuldig blijven. Alleen in de derde slagbeurt kreeg het twee man op de honken, maar ook dit leidde niet tot een score. Het duurde tot de negende inning voor Oranje überhaupt nog een bal wist te raken. Twee man kregen tussendoor een vrije loop.

In de laatste inning verdubbelde Cuba de score, waardoor het duel gespeeld leek. Nederland scoorde nog een punt in de gelijkmakende slagbeurt, maar meer dan een doekje voor het bloeden was dit niet.

Het toernooi duurt tot en met 3 juli.

[NK] Ligthart pakt titel bij de profs

Pim Ligthart heeft de Nederlandse titel op de weg veroverd. De 23-jarige wielrenner van Vacansoleil was de snelste van een kopgroep van zes en bleef Bram Tankink en Reinier Honig. Robert Gesink stapte tijdens de koers af. Volgens zijn ploeg Rabobank had hij moeite met het aanpassen na zijn hoogtestage.

Rabobank was van plan de koers vroeg naar zijn hand te zetten en daar slaagden zij behoorlijk goed in. Er reed een groep van twaalf man weg met vijf Rabobankrenners; Theo Bos, Laurens ten Dam, Robert Gesink, Steven Kruijswijk en Pieter Weening. Vacansoleil had Joost van Leijen en Lieuwe Westra mee, waardoor ook zij geen achtervolgend werk hoefden te doen.

Skil-Shimano vond de aanwezigheid van, Kenny Van Hummel niet genoeg en besloot bij een voorsprong van 5:40 te gaan rijden. Daarbij werden ze onder andere geholpen door Addy Engels (Quick-Step). Ze wisten er drie minuten eraf te rijden, maar daarna stokte de achtervolging. Joost Posthuma (Leopard-Trek) besloot daarop maar te demarreren en kreeg Maarten Tjallingii (Rabobank) en Jens Mouris (Vacansoleil) mee, die natuurlijk niet meehielpen. Posthuma, die volgende week start in de Tour de France, zag het nutteloze van de poging snel in en hield de benen stil.

Met nog drie ronden te gaan ging Gesink aan en reed daardoor nog een van zijn ploeggenoten eraf, terwijl de rest eraan bleef hangen. Gesink besloot daarna dat het goed was geweest en hield de benen stil. Niet gek later stapte hij ook af. Volgens Rabobank had de Nederlandse troef problemen met het aanpassen na zijn hoogtestage.

Verderop in de ronde gingen Weening en Van Leijen ervandoor. Weening mocht niet op kop rijden van zijn ploeg, waardoor Van Leijen al het werk moest opknappen.

Inmiddels was het peloton snel genaderd en zat met nog twee ronden te gaan op een dikke minuut en had de rest van de voormalige kopgroep ingerekend. Niet veel later werden Van Leijen en Weening ingelopen. Er ontstond direct een nieuwe kopgroep met Pim Ligthart, Rob Ruijgh, Bauke Mollma, Reinier Honig, Floris Goessinen en Bram Tankink. Bij het ingaan van de slotronde hadden ze een voorsprong van dertien seconden op het peloton.

Vooraan probeerde de twee Rabo's weg te komen bij de snelle Ligthart, maar ze werden constant teruggehaald door zijn ploeggenoot Ruijgh. Op twee kilometer van de streep had de groep van zes een voorsprong van een halve minuut. Ze bleven allemaal samen en in een spannende sprint won Ligthart, voor Tankink en Honig.

'Terroristen gebruiken kind bij aanslag'

Moslimextremisten hebben zaterdag een achtjarig meisje een bomaanslag laten uitvoeren in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan. Ze moest met een tas vol explosieven naar een politieauto lopen. Toen ze daar was, brachten de extremisten de bom tot ontploffing. Het meisje kwam om.

Dat stelde het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zondag. "De vijanden van vrede en stabiliteit hebben opnieuw een onvergeeflijke en schandelijke misdaad gepleegd", aldus het departement. De verklaring wees geen daders aan, maar in het gebied zijn vooral de radicaalislamitische Taliban actief.

Het gebruik van kinderen was tot voor kort ongehoord in Afghanistan. In mei toonden de Afghaanse autoriteiten vier jonge jongens die zouden zijn opgeleid tot zelfmoordcommando's. Kort tevoren pleegde een 12-jarige jongen een aanslag op een markt, waardoor vier mensen omkwamen.

[WBD] Del Potro: "Terug naar de top"

Juan Martin Del Potro moet het morgen in de vierde ronde van Wimbledon opnemen tegen Rafael Nadal. Op de rustdag in Londen kijkt de Argentijn vooruit op dat duel.

"Ik moet tegen de beste speler van het moment. Ik moet ongelooflijk goed spelen en alles perfect raken en dan heb ik misschien een kans," aldus Del Potro, die in 2009 de nummer vier van de wereld was maar in 2010 bijna niet in actie kwam vanwege een schouderblessure. "Het gaat elke dag beter. Ik wil zo snel mogelijk terug naar de top. Maar het is een erg lange weg."

Vurige screens van Sly Cooper: Thieves in Time

Sony heeft een viertal nieuwe gameplay-screenshots vrijgegeven van Sly Cooper: Thieves in Time. De platformer zal dit keer niet ontwikkeld worden door de franchise-vader Sucker Punch, maar door Sanzaru. De laatstgenoemde ontwikkelaar stond ook achter de ontwikkeling van The Sly Collection, de HD-remakes van Sly 1, 2 en 3.

Sly Cooper: Thieves in Time staat gepland voor een release in 2012 en zal exclusief zijn voor PlayStation 3.

Sly Cooper Thieves in Time

Sly Cooper Thieves in Time

Sly Cooper Thieves in Time

Sly Cooper Thieves in Time

Man wilde bediening neerschieten na weigeren brood te serveren

Een 44-jarige man heeft in het Britse plaatsje Hereford gedreigd om bedienend personeel neer te schieten nadat ze hadden geweigerd de man brood te serveren.

In een onenigheid heeft hij gezegd dat hij thuis wel even zijn pistool zou gaan halen en ze vervolgens neer te schieten. Door de beveiliging van het winkelcentrum werd hij verwijderd. Twee uur later werd de man door de politie gearresteerd. Hij is inmiddels alweer op borgtocht vrij.

[F1] Uitslag Grand Prix van Europa

Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van Europa op zijn naam geschreven. De Duitser bleef in de straten van Valencia met de Red Bull Fernando Alonso en Mark Webber voor. Door de zege vergroot Vettel wederom zijn leidende positie in het wereldkampioenschap.

Sebastian Vettel ging in de Grand Prix van Europa van start van poleposition. Vettel had de beste start, voor Mark Webber, Fernando Alonso, Felipe Massa en Lewis Hamilton. Opvallend was dat achteraan Timo Glock naar plaats achttien klom en voor de beide Lotussen van Heikki Kovalainen en Jarno Trulli kwam te liggen. Enkele ronden wisten de Lotussen hem wel te pakken en opvallend was ook dat de Williams van Pastor Maldonado tussen het duo reed. Jenson Button zat vijf ronden klem achter Nico Rosberg voordat hij de Duitser bij het ingaan van de tweede bocht wist te passeren.

Na acht ronden bedroeg het verschil tussen de eerste vijf 6,7 seconden. Ook voor de plaatsten twaalf tot en met vijftien ontstond een interessant gevecht. De eersten die na elf ronden pitten waren de Williamsen, Kobayashi en Heidfeld. Een ronde later volgde Hamilton die als zevende weer de baan op kwam. Ook de andere toppers volgden, waardoor de volgorde na zestien ronden Vettel, Webber, Alonso, Hamilton en Massa was. Michael Schumacher verloor zijn voorvleugel bij het uitrijden van de pits na een aanrijding met Vitaly Petrov. De Duitser kon gelijk weer naar binnen en kwam als 22e terug op het asfalt.

Door de slechte timing van zijn stop verloor Massa veel tijd, waardoor het gevecht nog maar uit vier rijders bestond. Verder naar achteren was er een gevecht op plaats negen tussen Adrian Sutil, Heidfeld en Barrichello. Vooraan reed Alonso het gat met Webber dicht en passeerde de Australiër voor plaats twee bij bocht twaalf aan het eind van de eerste DRS-zone dan ook na 21 ronden. Vooraan werd het tempo hooggehouden, terwijl Hamilton zich tevreden leek te moeten stellen met plaats vier, voor Massa en Button.

Hamilton kwam nog voor de helft van de race voorbij was binnen voor nieuw rubber, waarna hij als zesde weer naar buiten kwam. De enige die nog niet binnengekomen was, was de als veertiende liggende Perez die op de mediumbanden worstelde en langzame rondetijden noteerde. Na 26 ronden kwam hij eindelijk binnen, omdat zijn banden zo versleten waren dat verder rijden hem nog meer zou schaden.

Enkele ronden later volgden ook de andere toppers, waardoor Webber weer voor Alonso op de baan kwam. Massa reed voor de deur van Webber, maar de Australiër rekende snel af met de Braziliaan, waarna Alonso in de problemen kwam. De Spanjaard verloor in de laatste sector een seconde, omdat hij nog een Lotus tegen kwam en van het gas moest. Vettel leidde hierdoor met 1,8 seconden voorsprong op Webber en 3,6 seconden op Alonso. Opvallend was dat er na 33 ronden nog geen enkele uitvaller was.

Achter Vettel, Webber en Alonso worstelde Hamilton op plaats vier. De Brit moest hard werken om het gat met de naderende Massa te houden. Daarachter reed de zonder KERS rijdende Button als zesde voor Alguersuari die na 38 ronden nog maar één keer gestopt was. De top tien werd gecompleteerd door Rosberg, Sutil en Heidfeld.

Vettel leek met nog vijftien ronden te gaan het gat met Webber te controleren, terwijl Alonso niet bij machte was om de tweede plaats aan te vallen. De Spanjaard kreeg hulp toen Webber snel daarna binnenkwam. Doordat Ferrari Alonso twee ronden langer door liet rijden wist het team de Spanjaard voor Webber weer naar buiten te sturen. Dit gevecht zorgde ervoor dat voor plaats dertien een strijd ontstond tussen Buemi, Kobayashi, Di Resta en Petrov. In de slotfase moest Webber genoegen nemen met plaats drie omdat de Australiër met versnellingsbakproblemen kampte.

Na 57 ronden kwam Vettel als eerste over de finish, voor Alonso en Webber. Hamilton werd vierde, Massa vijfde en Button zesde. Rosberg pakte plaats zeven, voor Alguersuari, Sutil en het laatste punt ging naar Heidfeld. Opvallend was dat er geen uitvallers waren.

Uitslag race

Pos. Rijder Team Tijd
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:39:36.169
2 Fernando Alonso Ferrari +10.891
3 Mark Webber Red Bull +27.255
4 Lewis Hamilton McLaren +46.190
5 Felipe Massa Ferrari +51.705
6 Jenson Button McLaren +1:00.065
7 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix +1:38.090
8 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso +1 Ronde
9 Adrian Sutil Force India F1 +1 Ronde
10 Nick Heidfeld Renault +1 Ronde
11 Sergio Perez Sauber +1 Ronde
12 Rubens Barrichello Williams +1 Ronde
13 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso +1 Ronde
14 Paul di Resta Force India F1 +1 Ronde
15 Vitaly Petrov Renault +1 Ronde
16 Kamui Kobayashi Sauber +1 Ronde
17 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix +1 Ronde
18 Pastor Maldonado Williams +1 Ronde
19 Heikki Kovalainen Team Lotus +2 Ronden
20 Jarno Trulli Team Lotus +2 Ronden
21 Timo Glock Virgin Racing +2 Ronden
22 Jerome d` Ambrosio Virgin Racing +2 Ronden
23 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team +3 Ronden
24 Narain Karthikeyan HRT F1 Team +3 Ronden


Voorlopige stand bij de coureurs

Pos. Rijder Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 186
2 Jenson Button McLaren 109
3 Mark Webber Red Bull 109
4 Lewis Hamilton McLaren 97
5 Fernando Alonso Ferrari 87
6 Felipe Massa Ferrari 42
7 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 32
8 Vitaly Petrov Renault 31
9 Nick Heidfeld Renault 30
10 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 26
11 Kamui Kobayashi Sauber 25
12 Adrian Sutil Force India F1 10
13 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 8
14 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 8
15 Rubens Barrichello Williams 4
16 Paul di Resta Force India F1 2
17 Sergio Perez Sauber 2
18 Pastor Maldonado Williams 0
19 Pedro de la Rosa Sauber 0
20 Jarno Trulli Team Lotus 0
21 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 0
22 Jerome d` Ambrosio Virgin Racing 0
23 Heikki Kovalainen Team Lotus 0
24 Timo Glock Virgin Racing 0
25 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 0

Voorlopige stand bij de constructeurs

Pos. Team Punten
1 Red Bull 295
2 McLaren 206
3 Ferrari 129
4 Renault 61
5 Mercedes Grand Prix 58
6 Sauber 27
7 Scuderia Toro Rosso 16
8 Force India F1 12
9 Williams 4
10 Team Lotus 0
11 HRT F1 Team 0
12 Virgin Racing 0

Van der Sloot maakt rentree in Oss

Marcel van der Sloot keert na vier jaar afwezigheid terug bij FC Oss. De aanvallende middenvelder tekende een contract voor één seizoen bij de Brabanders, die onlangs promoveerden naar de Jupiler League. Van der Sloot komt van FC Dordrecht, waar zijn contract niet verlengd werd.

De 31-jarige Gouwenaar was tussen 2003 en 2007 al actief in Oss. Hij speelde zich er in de kijker van clubs uit de Eredivisie. De langharige spelmaker verdiende een transfer naar De Graafschap, maar dat werd geen succes. Van der Sloot speelde enige tijd op huurbasis voor FC Dordrecht en keerde vorig jaar terug naar zijn eerste profclub RBC Roosendaal. In de winterstop verruilde Van der Sloot RBC echter weer voor FC Dordrecht.

Mede door diverse blessures kwam Van der Sloot sinds zijn vertrek uit Oss maar relatief weinig in actie voor Dordrecht en RBC. In vier jaar FC Oss speelde hij 122 duels in de Jupiler League, waarin hij 35 keer scoorde. De afgelopen vier jaar speelde hij echter slechts zeventig wedstrijden. De lokroep van zijn oude liefde kwam dus als geroepen.

Sparta test Belgische doelman

Sparta Rotterdam test de komende periode de Belgische doelman Vincent Van Trier. Hij speelde afgelopen seizoen op Cyprus voor Halkanoras Idaliou. Sparta is hard op zoek naar nieuwe keepers.

De Rotterdammers hebben nog geen enkele doelman in de A-selectie. Tijdens de eerste training was jeugdkeeper Roy Kortsmit aanwezig, maar het is niet de bedoeling dat hij definitief aansluit. In de zoektocht naar een keeper is Sparta nu dus uitgekomen bij de Belg Van Trier. De 28-jarige keeper speelde in eigen land voor KV Mechelen, Antwerp FC, KVC Willebroek-Meerhof en KSK Hoboken. Hij mag de technische staf van Sparta zien te overtuigen van zijn kwaliteiten.

Drie gewonden bij oldtimerrally Deventer

Tijdens een oldtimerrally in Deventer is zondagmiddag een auto ingereden op het publiek. Zeker drie mensen zijn gewond geraakt. De wedstrijd werd meteen afgeblazen, meldt De Stentor.

Het ongeluk gebeurde op de finishlijn van de Brouwers Boulevard Race. De presentator van de race, een official en een fotograaf raakten volgens de krant gewond bij het ongeluk op de Welle.

De achterkant van een van de deelnemende auto's zou zijn uitgebroken, waardoor de wagen scheef over de finish schoof. De bestuurder van de wagen heeft mogelijk te hard geremd.


Opname van veraf

Kwart teleurgesteld in vrijspraak Wilders

Een kwart (24 procent) van de Nederlanders is teleurgesteld dat PVV-leider Geert Wilders is vrijgesproken van haatzaaien en aanzetten tot discriminatie. Een kleine meerderheid van 53 procent reageert positief op de uitspraak die de rechtbank in Amsterdam donderdag deed, concludeert Maurice de Hond zondag uit een peiling.

Van de ondervraagden zegt 22 procent neutraal tegenover de uitspraak te staan, een procent weet het niet. De meeste teleurstelling over de uitspraak is bij de PvdA-kiezers te vinden. Daar is 53 procent negatief over de uitspraak en 16 procent positief. Daarna volgen de SP-kiezers, waar 35 procent negatief is en 27 procent positief. GroenLinks volgt met 29 procent negatief en 41 procent positief..

Bij de VVD-kiezers is slechts drie procent negatief. De CDA-achterban lijkt wat meer problemen met de uitspraken van Wilders te hebben. Daar is 26 procent teleurgesteld in de uitspraak.

Zeven van de tien Nederlanders hebben nog evenveel of net zo weinig vertrouwen in de rechtsstaat als voor de uitspraak. Een op de tien zegt meer vertrouwen te hebben en 15 procent is negatiever geworden.

Tienduizenden deelnemers aan kerkennacht

Tienduizenden bezoekers hebben de afgelopen dagen 's avonds of 's nachts speciale kerkdiensten bijgewoond. Organisator van de 'kerkennacht', de Raad van Kerken in Nederland, houdt het op ongeveer 40.000 belangstellenden.

Ze konden terecht in meer dan tweehonderd kerkgebouwen door het hele land. Er waren stiltediensten en bijeenkomsten met bijvoorbeeld debat, zang en dans.

De Raad van Kerken is tevreden over de opkomst. De organisatie wil het evenement eens in de twee jaar houden.

Tienduizenden deelnemers aan kerkennacht
Tienduizenden deelnemers aan kerkennacht (Foto: ANP)

Epicness in nieuwe Shadow of the Colossus-screenshots

'The bigger they are, the harder they fall'. Dat dit gezegde ook voor de HD-versie van Shadow of the Colossus geldt staat als een paal boven water. Het wachten tot 28 september is voor sommigen onder ons net zo moeilijk als het levend blijven in het land der giganten. Hopelijk verzachten deze nieuwe screenshots de pijn een beetje.

Shadow of the Colossus HD komt standalone uit op 22 september exclusief voor Japan. De team Ico-collectie, welke ook de cult-hit ICO met zich meebrengt, zal beschikbaar zijn op 27 september en Europa. Zowel Shadow of the Colossus HD als ICO HD zijn exclusief voor PlayStation 3.

SOTC HD

SOTC HD

SOTC HD

SOTC HD

SOTC HD

SOTC HD

SOTC HD

SOTC HD

SOTC HD

SOTC HD

SOTC HD

Bus verliest man op snelweg

Een 28-jarige man uit Maassluis is zaterdagnacht uit een rijdende bus gevallen op de A28 onder Harderwijk. Vermoedelijk had iemand onderweg aan de ontgrendeling van de deur gezeten. De politie stelt een onderzoek in.

Het voorval vond plaats rond 00.50 uur. De hulpdiensten troffen de gewonde man aan in de berm. De bus was gevuld met jongeren die van een feest kwamen. Het slachtoffer is met hoofdletsel per ambulance naar een ziekenhuis in Utrecht overgebracht.

De inzittenden waren onderweg naar diverse plaatsen in de Randstad. De bus kon zijn weg later in de nacht vervolgen.

Israël begint met neerhalen deel muur bij Bilin

Het Israëlische leger is zondag begonnen met het neerhalen van een deel van een omstreden scheidingsbarrière bij het plaatsje Bilin op de Westelijke Jordaanoever. Bilin werd het symbool van het Palestijnse verzet tegen de omheining.

De verplaatsing van een deel van de barrière begon zondag, vier jaar nadat het Israëlische Hooggerechtshof had bepaald dat hij moest worden afgebroken. Volgens het hof zorgde de afscheiding er niet voor dat de nabijgelegen Israëlische nederzetting Modiin Illit beschermd zou worden. Het Israëlische leger bestreed dit oordeel, maar verplaatst de afscheiding nu richting de nederzetting. De verwachting is dat de werkzaamheden een week in beslag nemen.

De inwoners van Bilin raakten door de barrière de helft van hun grond kwijt. Vier jaar lang hebben ze wekelijks gedemonstreerd. Regelmatig liepen de betogingen uit op rellen tussen de dorpsbewoners en Israëlische militairen.

Israël bouwde de scheidingsbarrière in 2002 om Palestijnse aanvallers buiten de deur te houden. De omheining loopt echter over de Westelijke Jordaanoever en volgens critici is dat bewust gedaan om de Palestijnen land af te nemen dat zij claimen voor hun eigen staat. Door de verplaatsing van de afscheiding krijgen de Palestijnen zo'n 55 hectare terug.


Israël begint met neerhalen deel muur bij Bilin (Foto: Novum)

Politiehonden bijten bij beëindiging houseparty

De politie heeft zondagochtend een illegale houseparty in Rosmalen beëindigd, waarbij politie te paard en hondengeleiders werden ingezet. Twee bezoekers die niet wilden luisteren, zijn door een politiehond gebeten.

De politie kreeg rond 01.15 uur een melding van geluidsoverlast in het gebied tussen de Stenenkamerplas en de Zandvang. Agenten troffen een kleine 150 feestgangers aan op het verboden terrein. Hun werd te kennen gegeven dat ze boel op last van de burgemeester binnen een halfuur moesten hebben opgeruimd. Dat gebeurde echter niet.

Om 04.30 uur arriveerden de agenten met paarden en honden. Toen ging de de muziek wel direct uit en werd het terrein 'met enige zachte dwang' ontruimd. Niemand is aangehouden en er zijn geen spullen in beslag genomen.

Belgische aanwezigheid in Afghanistan gehalveerd

België wil met ingang van volgend jaar de troepenmacht in Afghanistan met de helft verkleinen tot 290. Dat heeft de Belgische minister van defensie Pieter De Crem zondag gezegd. De terugtrekking valt volgens De Crem samen met de Amerikaanse terugtrekking van militairen.

België sluit zich aan bij een groeiend aantal NAVO-leden dat van plan is een groot aantal militairen terug te roepen. De Europese NAVO-leden dragen ongeveer veertigduizend militairen bij aan de troepenmacht in Afghanistan.

De helft van de Belgische troepenmacht voorziet in de bewaking van de luchthaven van Kabul. De rest van de militairen is grotendeels gelegerd in het zuidelijk gelegen Kandahar. Daar zijn ook zes Belgische F-16's gestationeerd.

'Steeds meer Duitsers twijfelen over euro'

Steeds meer Duitsers gaan door de Griekse schuldencrisis twijfelen over de euro. Het vertrouwen in de Europese eenheidsmunt bij de Duitse bevolking kalft steeds verder af. Dat blijkt uit een peiling door de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Van de ondervraagden gaf 71 procent aan minder, nauwelijks of helemaal geen vertrouwen meer te hebben in de euro. Slechts 19 procent had nog een groot of zeer groot vertrouwen in de munt. Bij een vergelijkbare peiling in april was nog 66 procent van ondervraagden sceptisch over de euro en in 2008 minder dan de helft.

Ook twijfelt twee derde van de ondervraagden over het noodfonds voor zwakke eurolanden. Op de vraag of het fonds de euro voor de lange termijn zal stabiliseren, gaf 68 procent aan hierover te twijfelen. Slechts 15 procent denkt dat het fonds de euro zal stabiliseren.

'Steeds meer Duitsers twijfelen over euro'
'Steeds meer Duitsers twijfelen over euro' (Foto: ANP)

FC Nürnberg verlengt met trainer Hecking

Dieter Hecking heeft zijn contract bij FC Nürnberg opengebroken en met twee jaar verlengd. De 46-jarige Duitser staat nu tot de zomer van 2014 onder contract bij de nummer zes van de Bundesliga van afgelopen seizoen. "De verlenging van zijn contract was een logische stap", meldt voorzitter Klaus Schramm vandaag op de website van de Beierse club.

Hecking, die na een slechte start van het seizoen 2009-2010 vrijwillig opstapte bij Hannover 96, volgde Michaël Oenning eind 2009 op als trainer van Nürnberg. Hij wist de club ternauwernood in de Bundesliga te houden. Afgelopen jaargang leidde hij Der Altmeister naar een verdienstelijke zesde plaats.

De Duitser was voor zijn periode bij Hannover actief voor Alemannia Aachen en VfB Lübeck. Op 16 juli speelt Ajax tijdens een oefentrip in Duitsland tegen de formatie van Hecking.

Dode man gevonden in toilet bij Glastonbury

Op een toilet bij het Britse muziekfestival Glastonbury is zondag een dode man aangetroffen. De man was ergens in de 50 jaar oud. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De man werd zondagochtend door agenten gevonden in het vipgedeelte van het festivalterrein. De doodsoorzaak is nog niet bekend. Volgens de krant The Guardian gaat het om Christopher Shale, een partijgenoot van Tory-premier David Cameron.

Glastonbury is een immens muziekfestival waar jaarlijks rond de 170.000 mensen op af komen. Er worden optredens gegeven door U2, Mumford & Sons, Coldplay, Beyonce en tientallen andere bands en artiesten.

Holland Festival trekt fors meer bezoekers

De meer dan 150 voorstellingen en concerten tijdens het Holland Festival in Amsterdam hebben de afgelopen 26 dagen ruim 86.000 bezoekers getrokken. Dat is ruim 23 procent meer dan vorig jaar, toen waren het er bijna zeventigduizend. De 64e editie wordt zondagavond afgesloten met een concert van de Libanese zangeres Fairouz.

Vooral de musical Fela, de dansvoorstelling Nya, de concerten van The National en dat van Fairouz zorgden voor een 'breed en gevarieerd' publiek. De artistieke kwaliteit was volgens de organisatie van het hoogste niveau.

Het Holland Festival vond plaats op veertien locaties in Amsterdam waaronder het Muziekgebouw aan 't IJ, de Stadsschouwburg, Carré, Het Muziektheater, Frascati en de Westergasfabriek. Honderden kunstenaars, acteurs, dansers, musici en figuranten uit landen uit de hele wereld traden hier op.

Publieksfavorieten waren de locatietheatervoorstelling Before I Sleep van de Engelse theatermaker Tristan Sharps, Fela, het muziektheaterstuk Une flûte Enchantéein, Un Tramway, De Russen van Toneelgroep Amsterdam, de jonge dansklassieker The Show must go on en de opera's Dionysos en Jevgeni Onjegin.

Een festival van deze omvang en variëteit zal met de voorgenomen bezuinigingen in de komende jaren waarschijnlijk niet meer te realiseren zijn, meldt het festival.

'Geen apen meer naar Nederland!'

De stichting Moroccan Primate Conservation roept alle Nederlandse Marokkanen op om geen apen meer mee terug naar Nederland te nemen. Jonge Berberaapjes worden vaak op markten te koop aangeboden; je kunt ze dus zo meenemen. Elk jaar komen er naar schatting zo'n tien aapjes naar Nederland.

Later blijkt dat die aapjes helemaal niet handig zijn als huisdier met het gevolg dat zo'n aapje wordt aangeboden aan bijvoorbeeld stichting AAP. Jaarlijks komen er zo'n driehonderd aapjes naar Europa.

[Tour] HTC mikt op Cavendish en Martin

HTC-Highroad heeft zijn selectie bekend gemaakt voor de Tour de France. De ogen zullen uiteraard weer gericht zijn op supersprinter Mark Cavendish, die in de afgelopen drie edities van La Grande Boucle vijftien etappes wist te winnen.

Hij zal in de sprints worden gesteund door Milaan - San Remo-winnaar Matthew Goss en door Mark Renshaw, die vorig jaar nog werd gediskwalificeerd. Tony Martin en Peter Velits zullen proberen hoge ogen te gooien in het klassement.

De volledige selectie; Mark Cavendish, Mark Renshaw, Peter Velits, Matthew Goss, Tejay Van Garderen, Lars Bak, Bernhard Eisel, Danny Pate en Tony Martin.

Protestactie op eerste training Feyenoord

Een groep supporters heeft na twaalf minuten de eerste training van Feyenoord verlaten. Dit uit protest tegen het wanbeleid dat de directie volgens hen voert.

RTV Rijnmond maakt melding van de protestactie. Enkele honderden supporters stapten na twaalf minuten op om hun onvrede te uiten. Naast het weglopen waren er ook minuten lang spreekkoren te horen met betrekking tot de bestuursleden van Feyenoord.

Het grootste deel van de Feyenoord-aanhang bleef wel gewoon op de tribune zitten. Het protest verliep rustig en heeft de training van de spelers niet verstoord. Opmerkelijk genoeg maakt de officiële clubsite van de Rotterdammers melding van ''een warm onthaal.'' Over de protestactie wordt met geen woord gerept.

Oud-spits Peter Houtman presenteerde de selectie aan de aanwezige supporters. Na afloop van de training werden de spelers door hen toegejuicht en aangemoedigd om er - na enkele teleurstellende jaren - een mooi seizoen van te maken.

Microsoft verdedigt reclames met Kinect

Afgelopen week heeft Microsoft het concept van interactieve reclames met de Kinect aangekondigd voor op het Xbox 360-dashboard. Alhoewel de aankondiging niet echt gericht was aan gamers waren zij wel de grote groep die hun hooivorken en de fakkels gereedmaakte voor een kruistocht.

De aankondiging is gedaan op een evenement dat in het teken staat van reclames en alles eromheen. Microsoft heeft de aankondiging publiekelijk gedaan zodat mensen kunnen zien wat er allemaal gebeurt en dat mensen erover kunnen nadenken. Microsoft wil graag de reactie op het concept zien van alle partijen die betrokken zijn.

Microsoft hoopt dat zodra er meer details over het gehele concept komen dat gamers ook beter snappen waarom het zo wordt gedaan en dat het misschien beter geaccepteerd wordt. Gamers reageren vaak in het begin negatief op een aankondiging zoals deze maar na verloop van tijd verandert het standpunt en ontstaat er begrip.

Israël waarschuwt media voor deelname hulpkonvooi

Israël heeft zondag gedreigd buitenlandse journalisten tien jaar lang de toegang tot het land te ontzeggen als ze zich aansluiten bij het hulpkonvooi dat vermoedelijk deze week naar Gaza vertrekt. De waarschuwing laat zien dat Israël behoorlijk nerveus is over de flottielje.

Vorig jaar leidde een vergelijkbaar konvooi tot de dood van negen Turkse activisten. Zij kwamen om nadat het Israëlische leger een hulpschip had geënterd. Israël is erop gebrand een herhaling te voorkomen. De commandoraid op de flottielje ontlokte vorig jaar forse kritiek en dwong Israël ertoe de blokkade van de Gazastrook te versoepelen.

In een brief aan journalisten noemde de directeur van het Regeringskantoor voor de Pers Oren Helman de flottielje een 'gevaarlijke provocatie die wordt georganiseerd door westerse en islamitische extremisten die Hamas willen helpen'. "Ik wil graag aan u en de media die u vertegenwoordigt duidelijk maken dat deelname aan de flottielje een bewuste schending van de Israëlische wet is. Dit kan er toe leiden dat de toegang tot de staat Israël voor tien jaar wordt geweigerd, dat uw spullen in beslag worden genomen en dit kan ook leiden tot andere straffen."

De organisatie van het hulpkonvooi zegt dat de missie nodig is om aandacht te vragen voor het lot van de 1,6 miljoen inwoners van Gaza. De Israëlische blokkade heeft geleid tot zware economische schade. Het is onduidelijk wanneer het hulpkonvooi van plan is te vertrekken, maar de parapluorganisatie Nederland-Gaza zei zondag dat de flottielje dinsdag vertrekt. Een tiental Nederlanders vaart mee met het hulpkonvooi.

De Nederlandse regering riep organisaties op af te zien van deelname. Het initiatief levert 'allerminst een bijdrage aan een oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict', schreef minister van buitenlandse zaken Uri Rosenthal aan de Tweede Kamer.

Fries dood door bedrijfsongeval

Een Fries is zaterdag bezweken aan de verwondingen die hij woensdagnacht had opgelopen bij een bedrijfsongeval in Wolvega. De 49-jarige man uit Oosterstreek was bekneld geraakt in een van de machines van een fabriek aan de Frisaxstraat, meldt de politie.

Na het ongeluk werd de man in kritieke toestand opgenomen in het Universiteit Medisch Centrum Groningen. Daar overleed hij zaterdag alsnog aan zijn verwondingen. De Arbeidsinspectie onderzoekt het ongeval.

Argentinië klopt China bij Champions Trophy

Argentinië heeft ook zijn tweede duel in de Champions Trophy gewonnen. In Amstelveen werden de Chinese hockeysters met 4-1 geklopt. Door de zege is de titelverdediger niet meer te achterhalen in Poule A en is het zeker van de halve finale. Engeland en Zuid-Korea speelden 's ochtends met 2-2 gelijk. Dinsdag volgen de laatste groegsduels.

Argentinië kwam na een ruim kwartier op 1-0 via een strafcorner. De Chinese dames gaven echter niet op en kwamen vier minuten later alweer langszij. De Aziatische dames, die tijdelijk in overtal waren, zetten Argentinië onder druk, maar wisten niet te profiteren. Na rust liepen Las Leonas uit naar 4-1.

Nederland deelt de koppositie in Poule B met Duitsland. Beide teams strijden in het laatste duel van de dag tegen elkaar. Nieuw-Zeeland en Australië zijn de andere deelnemers in Poule B. Beide landen zijn nog puntloos en treffen elkaar voorafgaand aan het duel van Oranje.

Del Bosque bezorgd om spanningen Spaans team

De hoogopgelopen rivaliteit tussen Real Madrid en FC Barcelona heeft een negatieve weerslag op het Spaanse elftal. Bondscoach Vicente Del Bosque maakt zich daar zorgen over, zo liet hij zondag weten in de krant La Vanguardia. "We moeten de wonden zo snel mogelijk helen," aldus Del Bosque.

Real Madrid en Barcelona troffen elkaar afgelopen seizoen in drie weken tijd liefst vier keer, voor de competitie, de bekerfinale en de dubbele ontmoeting in de halve finale van de Champions League. Niet alleen op het veld liep de spanning hoog op, ook daar buiten vlogen de verwijten over en weer. Beide topclubs hebben veel Spaanse internationals in de ploeg. "Al die duels hebben hun sporen achtergelaten, want er zijn mensen die de rivaliteit tussen Madrid en Barcelona gebruiken om voor verdeeldheid te zorgen," aldus Del Bosque.

Del Bosque bezorgd om spanningen Spaans team
Del Bosque bezorgd om spanningen Spaans team (Foto: ANP)

Kojima en het gat tussen het Westen en Japan

Hideo Kojima, bekend van de Metal Gear Solid-serie, heeft in een interview aangegeven wat studio's moeten doen om internationaal meer succes te krijgen. Als bijvoorbeeld een Japanse ontwikkelaar namelijk succes wil gaan krijgen in het westen moeten ze een Westerse studio oprichten naast de Japanse studio.

In deze westerse studio werk je met mensen uit die omgeving maar ook met de regelgeving met betrekking tot salaris uit die omgeving. Daarnaast kunnen culturele verschillen ook tegenwerken, Japanners hebben namelijk niet zoveel met buitenaardse wezens maar Amerikanen hebben weer niks met vrouwelijke jongens die zwaarden rondzwaaien, aldus Kojima.

Kojima hoopt met zijn nieuwe FOX-engine ook games te gaan ontwikkelen die dichterbij het westerse publiek zullen liggen.

[GP2] Uitslag Race 2 Valencia

Esteban Gutierrez heeft zijn eerste zege in de GP2 Series geboekt door op het circuit van Valencia de tweede race op zijn naam te schrijven. De Mexicaan bleef Luiz Razia en Giedo van der Garde voor. Romain Grosjean blijft ondanks dat hij geen punten pakte aan de leiding in het klassement.

Josef Kral mocht van poleposition vertrekken en hield bij de start deze positie vast. Een safety car was al meteen nodig omdat Grosjean in de vijfde bocht spinde en contact had met Rodolfo Gonzalez en Charles Pic, waardoor er een ravage veroorzaakt was. Na de herstart greep Gutierrez de leiding om deze niet meer af te staan. Razia greep de tweede plaats door Kral te passeren, terwijl Van der Garde in de eerste ronde van de zevende naar de vierde plaats klom en in de vierde ronde ging hij nog voorbij Kral die uiteindelijk de finishvlag niet zou zien.

Uitslag race 2

Pos. Rijder Team Tijd
1 Esteban Gutierrez ART Grand Prix 43:34.905
2 Luiz Razia Team Air Asia +12.995
3 Giedo van der Garde Addax +13.842
4 Davide Valsecchi Team Air Asia +26.633
5 Dani Clos Racing Engineering +30.130
6 Michael Herck Coloni Motorsport +30.374
7 Jules Bianchi ART Grand Prix +34.651
8 Kevin Mirocha Ocean Racing Technology +34.677
9 Julián Leal Rapax +36.728
10 Pal Varhaug DAMS +37.615
11 Marcus Ericsson iSport International +40.932
12 Sam Bird iSport International +42.599
13 Christian Vietoris Racing Engineering +44.840
14 Fabio Leimer Rapax +46.014
15 Luca Filippi Super Nova International +46.777
16 Fairuz Fauzy Super Nova International +57.433
17 Johnny Cecotto Jr. Ocean Racing Technology +1:08.309
18 Alvaro Parente Racing Engineering +1:11.936
DNF Stefano Coletti Trident Racing +2 Ronden
DNF Kevin Ceccon Coloni Motorsport +2 Ronden
DNF Josef Kral Arden International +9 Ronden
DNF Jolyon Palmer Arden International +9 Ronden
DNF Max Chilton Carlin Motorsport +20 Ronden
DNF Romain Grosjean DAMS +23 Ronden
DNF Rodolfo Gonzalez Trident Racing +23 Ronden
DNF Charles Pic Addax +23 Ronden


Stand

Pos. Rijder Team Punten
1 Romain Grosjean DAMS 34
2 Giedo van der Garde Addax 33
3 Davide Valsecchi Team Air Asia 30
4 Sam Bird iSport International 27
5 Charles Pic Addax 24
6 Dani Clos Racing Engineering 16
7 Stefano Coletti Trident Racing 14
8 Luiz Razia Team Air Asia 11
9 Josef Kral Arden International 10
10 Esteban Gutierrez ART Grand Prix 9
11 Luca Filippi Super Nova International 9
12 Fabio Leimer Rapax 8
13 Alvaro Parente Racing Engineering 8
14 Jules Bianchi ART Grand Prix 8
15 Marcus Ericsson iSport International 8
16 Fairuz Fauzy Super Nova International 3
17 Max Chilton Carlin Motorsport 3
18 Michael Herck Coloni Motorsport 1

Enkelband nekt inbreker

Een inbreker uit Zoetermeer is door zijn elektronische enkelband tegen de lamp gelopen. Hij hoorde bij een groep mannen die vrijdagnacht probeerde in te breken bij een woning bij de Preusumstraat, meldt de politie.

Getuigen vonden dat de mannen zich verdacht gedroegen en belden de politie. Zodra die ter plekke kwam, namen de mannen de benen. In de buurt werd de 20-jarige Zoetermeerder aangehouden. Drie anderen wisten te ontkomen.

Aanvankelijk beweerde de man dat hij niets met de inbraak te maken had. Uit de gegevens van de enkelband bleek echter dat hij bij de woning was geweest. Hierdoor bekende de man uiteindelijk. Hij is daarom ingesloten en wordt maandag voorgeleid bij de rechter-commissaris.

Waterpolosters Oranje blijven ongeslagen

Nederland heeft ook zijn derde en laatste duel in de Dutch Waterpolo Trophy gewonnen. Vandaag waren de dames van bondscoach Mauro Maugeri in Dordrecht met 10-7 te sterk voor Spanje. Oranje eindigt daardoor bovenaan in de stand met de maximale score van negen punten uit drie duels. Hongarije werd tweede, voor Spanje en Duitsland.

Hongarije, dat gisteren met 10-8 onderuitging tegen Nederland, was vandaag met 14-8 veel te sterk voor Duitsland. Nederland won vrijdag zelfs met tien doelpunten verschil van de oosterburen, die het evenement puntloos onderaan eindigden.

Gedupeerden willen ton van Beach Concert

Bij de Consumentenbond hebben zich inmiddels ruim 500 gedupeerden van het Royal Beach Concert gemeld die het geld van hun kaartjes terug willen.

Het gaat in totaal om een bedrag van bijna 100.000 euro, zo meldde de Consumentenbond zondag.

De bond is in gesprek met de organisatie van het concert dat eind mei, een week voordat het zou plaatsvinden, werd opgeschort. In totaal waren er al 15.000 kaartjes verkocht voor het concert, waar Elton John en Bryan Adams zouden optreden.

De organisatie en de Consumentenbond hopen komende week tot een bevredigende regeling te komen.

Gedupeerden willen ton van Beach Concert
Gedupeerden willen ton van Beach Concert (Foto: ANP)

Microsoft wil niet ruilen met Nintendo of Sony

Xbox EMEA VP, Chris Lewis heeft in een interview gezegd dat Microsoft in een benijdenswaardige positie zit. Lewis geeft aan dat ze hun collega's, Nintendo en Sony,  goed in de gaten houden en vice versa. Alhoewel veel mensen aangeven dat de bedrijven aartsrivalen zijn, zijn het ook collega's uit dezelfde industrie.

Er wordt contact gehouden tussen de bedrijven en Lewis geeft aan dat ze Sony en Nintendo beiden respecteren maar niet van plaats willen ruilen. Het sterke punt van Microsoft is volgens Lewis het online gedeelte, Xbox Live, waardoor ze een goede positie in de markt hebben.

R. Kreder tekent contract bij Garmin-Cervélo

Raymond Kreder heeft een contract afgedwongen bij Garmin-Cervélo. De 21-jarige Nederlander heeft een contract voor twee jaar getekend bij de Amerikaanse WorldTour-ploeg. Momenteel komt de renner nog uit voor de opleidingsploeg van de formatie.

Hij zal onder andere met zijn broer Michel Kreder in de ploeg terecht komen. Daarnaast rijdt ook Martijn Maaskant voor Garmin-Cervélo. Raymond Kreder won in het verleden onder andere Parijs - Roubaix bij de junioren.

Zes bergbeklimmers omgekomen in Franse Alpen

In de Franse Alpen zijn zondag de lichamen van zes bergbeklimmers gevonden. Ze zijn vermoedelijk om het leven gekomen door een lawine. Dat meldden de autoriteiten in het zuidoosten van Frankrijk.

De omgekomen alpinisten werden op 2700 meter hoogte aangetroffen door een wandelaar, niet ver van de plaats Briançon en de grens met Italië. Over de identiteit en nationaliteit van de slachtoffers is nog niets bekend.

Zes bergbeklimmers omgekomen in Franse Alpen
Zes bergbeklimmers omgekomen in Franse Alpen (Foto: ANP)

Vacansoleil test talent Markus

Vanaf 1 augustus zal Barry Markus stage lopen bij Vacansoleil-DCM. De renner uit Hoofddorp tekende gisteravond na het NK voor beloften een stagecontract met manager Daan Luijkx.

De tweedejaars belofte krijgt in de blauwgele formatie de kans een tweejarig profcontract af te dwingen. De rappe man viel op bij de WorldTour formatie: "Als je Markus ziet fietsen dan spat de kracht van hem af, het is een jonge man die een koers kan afmaken," geeft ploegleider Jean-Paul van Poppel aan. De negenvoudig etappewinnaar in de Ronde van Frankrijk vervolgt: "Dit jaar winnen onze neo-profs Ligthart en Keizer dankzij hun koersinstelling direct koersen bij de profs, die instelling zien we bij Markus ook."

In 2011 won Markus twee klassiekers in ons land waaronder de Dorpenomloop in Rucphen. Markus komt momenteel uit voor de beloftenformatie van de Rabobank en zal in samenspraak met de ploegleiding van Vacansoleil-DCM en Rabobank een programma voor het najaar samenstellen.

Werd Ryan Dunn's dood door fans veroorzaakt?

Werd de dood van acteur Ryan Dunn veroorzaakt door onwetende fans? De Amerikaanse politie schijnt daar zo over te denken. De beschuldigende vinger van de arm der wet wijst in de richting van een aantal Jackass fans.

Na het bekijken van camerabeelden, uit de bar waar Dunn een paar uur voor zijn dood was, weet de politie dat Dunn twee bier en vier borrels heeft gekocht. Daarnaast kreeg hij van een aantal fans extra borrels en bier. Uit dit gegeven heeft men opgemaakt dat de fans indirect medeverantwoordelijk waren voor het ongeluk waarbij Dunn en zijn vriend Zachary Hartwell om het leven kwamen.

Natuurlijk hebben de autoriteiten het recht om te stellen dat fans Dunn dronken hebben gevoerd door drankjes voor hem te kopen, maar het was beter geweest als deze informatie privé was gebleven. Stel je voor dat je bij dat bewuste groepje fans hoort en dat je nu weet dat je hebt meegewerkt aan de dood van 2 mensen, waaronder je idool waarvoor je een drankje had gekocht. Daar gaat niemand zich beter van voelen.

Heertje: Vrijspraak Wilders onbegrijpelijk

Raoul Heertje begrijpt letterlijk niets van de vrijspraak van Geert Wilders in zijn eigen proces. Volgens de cabaretier is de logica die de PVV-leider hanteert waanzin. "Stel het is waar: dus de moslims zijn helemaal geen probleem, de islam is het probleem. Wat is dan het probleem? Islam is dus gevaarlijk, maar wat is dat dan? Dat zijn dus niet de mensen", aldus Heertje zaterdagavond in Dit Was Het Nieuws.

"Dus stel je woont in een straat en er zijn 40 moskeeën in die straat. Dat is niet gevaarlijk, want het is gewoon een gebouw. Dit is dus wat ik niet begrijp, dat ze dus net doen alsof je een hele groep Nederlanders als tweederangsburgers kan wegduwen en dan zeggen: 'Nee, maar hij bedoelt niet die mensen, hij bedoelt de islam.' Alsof je die mensen kunt definiëren zonder de islam. Daar begrijp ik gewoon niets van", betoogt Heertje verder.

Volgens de cabaretier haalt Wilders in verschillende speeches wel degelijk uit naar islamitische mensen. "Ik begrijp ook niet waarom hij niet gewoon zegt: 'Ik vind mensen die toevallig moslim zijn, dat je die gewoon anders moet behandelen.' In zo'n rechtbank zegt hij dan ineens: 'Nee, het gaat niet om die mensen'. Maar waar gaat het dan om?", besluit Heertje.


Raoul Heertje: Vrijspraak Wilders onbegrijpelijk

Battlefield 3 is de game die iedereen wil

Executive Producer, Patrick Bach, heeft in een preview van Battlefield 3 aangegeven dat dit de game is die iedereen wil. FPS-fans die nog nooit Battlefield hebben gespeeld willen namelijk destructie en voertuigen. Deze fans zeggen dat dat geweldig is en dat is wat ze willen, toevallig biedt Battlefield 3 dat ook.

In diezelfde preview geeft Bach aan dat de strijd tussen Battlefield 3 en Modern Warfare 3 niet gelijk is. Beide games richten zich op een ander publiek, Modern Warfare 3 heeft hele andere kwaliteiten dan dat Battlefield 3 heeft en vice versa. Battlefield 3 komt 28 oktober uit voor PS3, Xbox 360 en PC.

Auto over de kop door vlieg

Een vlieg heeft er voor gezorgd dat een 24-jarige Bredase met haar auto over de kop is geslagen. Op wat schaafwonden en een beurse rib door de autogordel na raakte ze volgens de politie 'wonder boven wonder' niet gewond.

De vrouw reed zaterdag over de A58. Ter hoogte van Moergestel had ze last van een 'vervelende' vlieg in de auto. Toen ze die van haar gezicht wilde slaan, reed ze de berm in. Daar raakte ze in een slip, waardoor haar grijze Peugeot 206 over de kop sloeg. Een takelbedrijf heeft de zwaar beschadigde auto geborgen.

Manaudou kondigt rentree aan

Laure Manaudou heeft haar terugkeer aangekondigd. De voormalig Franse topzwemster hoopt zich te kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen.

Manaudou brak in 2004 door en won in dat jaar olympisch goud op de 400 meter vrije slag. Daarna volgden drie wereld- en 17 Europese titels. In 2009 zette ze een punt achter haar loopbaan vanwege een teleurstellend optreden op de Spelen van Beijing in 2008.

Onlangs maakte twee andere voormalige wereldtoppers, Ian Thorpe en Libby Tricket, ook al bekend dat ze hun rentree maken.

'Hiddink was eerste keus bij Chelsea'

Guus Hiddink was, volgens zijn zaakwaarnemer Cees van Nieuwenhuizen, de eerste keus om Carlo Ancelotti op te volgen bij Chelsea. De Nederlander bedankte echter voor de eer, omdat hij nog bij Turkije onder contract staat. Daarop gingen de Londenaren met Villas-Boas in zee.

"Hiddink wilde zijn contract als bondscoach van Turkije echter per se uitdienen. Die overeenkomst loopt in principe tot en met het EK in 2012. Hiddink heeft nog nooit zijn contract verbroken," zei Van Nieuwenhuizen in The Guardian. Hiddink was in 2009 al eens interimtrainer bij The Blues. "Chelsea respecteerde de wens van Hiddink om in Turkije te blijven vanwege de goede relatie die hij heeft met Chelsea's eigenaar Abramovich."

Naast Chelsea wilde ook Internazionale zich vergewissen van de diensten van Hiddink. De Nederlander wimpelde ook de club van Massimo Moratti af. De Milanese ploeg stelde daarop Gianpiero Gasperini als opvolger van de vertrokken Leonardo aan.

Vrouw Al Qaidaleider krijgt 20 jaar cel

Een Iraakse rechtbank heeft de vrouw van een vermoorde Al Qaidaleider veroordeeld tot twintig jaar celstraf. Dat heeft een woordvoerder van de rechtbank zondag gezegd. De vrouw, Hasna Ali Yahya, werd schuldig bevonden aan terroristische activiteiten.

De Jemenitische Yahya is de vrouw van de vermoorde Al Qaidaleider Abu Ayyub al Masri. Ze werd donderdag veroordeeld. De details van de aanklachten werden niet bekendgemaakt, maar volgens een medewerker van de Iraakse regering is de vrouw veroordeeld voor het regelen van de correspondentie tussen opstandelingen en het maken van bomgordels.

De moeder van drie zat sinds april 2010 vast, nadat ze bij een Amerikaans-Iraakse operatie ten noorden van de hoofdstad Bagdad werd opgepakt. Bij deze operatie kwam Al Masri om het leven. Ook een lid van Al Qaida in Irak verloor het leven.

Zes maanden later dreigde terreurorganisatie de Islamitische Staat Irak, een tak van Al Qaida in Irak, Iraakse politici en minister te ontvoeren als de vrouw van Al Masri en haar kinderen niet zouden worden vrijgelaten. Vorige maand werden de drie kinderen overgedragen aan hun oom in Jemen.

Al Masri sloot zich eind jaren negentig in Afghanistan bij Al Qaida aan. Hij werd daar opgeleid tot wapenexpert. In 2003, na de Amerikaanse invasie, vertrok Al Masri naar Irak. Daar gaf hij na de dood van Abu Musab al Zarqawi leiding aan Al Qaida in Irak.

Verdien Gears of War 3-goodies met oude achievements

Er was al bekendgemaakt dat het behalen van achievements in eerdere delen van Gears of War je met iets zou belonen in Gears of War 3. Details waren toen nog niet bekendgemaakt maar nu is er iets meer over te lezen. Het gaat voornamelijk over weapon-skins die vanuit eerdere delen overkomen naar het derde deel.

Had je bijvoorbeeld in GOW 2 de gouden Lancer en Hammerburst dan zal je die ook hebben in GOW 3. Daarnaast krijg je voor het behalen van verschillende achievements in de serie zogenaamde 'chrome'-skins voor je wapens. Deze skins zijn een soort dank je wel voor het spelen van de game-serie.

In GOW 3 kan je bijvoorbeeld een chrome hammerburst krijgen als je in GOW 2 level vijf haalt in de multiplayer. Volgens de ontwikkelaar is het makkelijk om beloningen aan achievements te hangen. Zo vindt hij het onbelangrijk dat je level honderd haalt in de GOW 2-multiplayer maar belangrijker dat je level honderd bent en een wedstrijd wint op elke map van de Snowblind-DLC uit GOW 2. Dit doen levert je de achievement 'Veteran Gear' op en dat telt.

De ontwikkelaar geeft aan dat alle goodies die je behaalt uit vorige delen puur kosmetisch zijn en geen invloed zullen hebben op de gameplay. Tot de release van GOW 3 is er genoeg tijd om nog net even die achievements te behalen die je mist. Mocht je nog ranked multiplayer-achievements missen uit GOW dan kan je binnenkort aan de slag. Het ontwikkelteam gaat namelijk een avond organiseren met twintig ontwikkelaars die ranked matches gaan spelen uit het eerste deel.

Gears of War 3 is exclusief voor Xbox 360 en komt 20 september uit.

[GP3] Uitslag Race 2 Valencia

James Calado heeft zijn eerste overwinning in de GP3 Series geboekt door in de tweede race in Valencia als eerste over de streep te komen. De Brit bleef in de Spaanse stad Alexander Sims en Valterri Bottas voor. Nigel Melker rondde een dramatisch weekend af op plaats negentien, terwijl Thomas Hylkema wederom niet aan de finish kwam.

Calado vertrok van poleposition en wist langzaam maar zeker een gat te slaan met de concurrentie. Bottas lag lang op de tweede plaats met Dean Smith en Sims in zijn nek. Doordat de Fin hevig verdedigde wist Sims eerst Smith te pakken en enkele ronden later ook Bottas. Deze volgorde leek niet meer te veranderen, maar Smith kreeg nog een drive-through penalty voor het negeren van de gele vlaggen en werd slechts elfde.

Melker wist evenals gisteren geen punten te scoren, waardoor hij in het kampioenschap nu een achterstand van vier punten heeft op Mitch Evans.

Uitlag race 2

Pos. Rijder Team Tijd
1 James Calado Lotus ART 28:06.179
2 Alexander Sims Status Grand Prix +4.445
3 Valtteri Bottas Lotus ART +7.917
4 Mitchell Evans MW Arden +10.808
5 Gabriel Chaves Addax Team +18.843
6 Lewis Williamson MW Arden +19.133
7 Conor Daly Carlin +19.212
8 Adrian Quaife-Hobbs Manor Racing +20.037
9 Vittorio Ghirelli Jenzer Motorsport +20.659
10 Luciano Bacheta RSC Mücke Motorsport +21.298
11 Dean Smith Addax Team +22.293
12 Nick Yelloly Atech CRS GP +22.817
13 Tamas Pal Kiss Tech 1 Racing +27.269
14 Nico Muller Jenzer Motorsport +28.381
15 Pedro Nunes Lotus ART +34.266
16 Marlon Stockinger Atech CRS GP +40.739
17 Leonardo Cordeiro Carlin +51.619
18 Zoël Amberg Atech CRS GP +1:01.816
19 Nigel Melker RSC Mücke Motorsport +1:39.578
DNF Antonio Felix da Costa Status Grand Prix +1 Ronde
DNF Maxim Zimin Jenzer Motorsport +1 Ronde
DNF Rio Haryanto Manor Racing +1 Ronde
DNF Michael Christensen RSC Mücke Motorsport +6 Ronden
DNF Tom Dillmann Addax Team +6 Ronden
DNF Daniel Morad Carlin +14 Ronden
DNF Matias Laine Manor Racing +14 Ronden
DNF Aaro Vainio Tech 1 Racing +14 Ronden
DNF Simon Trummer MW Arden +14 Ronden
DNF Ivan Lukashevich Status Grand Prix +14 Ronden
DNF Thomas Hylkema Addax Team +14 Ronden


Stand

Pos. Rijder Team Punten
1 Mitchell Evans MW Arden 26
2 Nigel Melker RSC Mücke Motorsport 22
3 Andrea Caldarelli Tech 1 Racing 20
4 Alexander Sims Status Grand Prix 16
5 James Calado Lotus ART 16
6 Valtteri Bottas Lotus ART 12
7 Lewis Williamson MW Arden 11
8 Adrian Quaife-Hobbs Manor Racing 11
9 Dean Smith Addax Team 11
10 Tom Dillmann Carlin 8
11 Gabriel Chaves Addax Team 8
12 Tamas Pal Kiss Tech 1 Racing 7
13 Michael Christensen RSC Mücke Motorsport 7
14 Antonio Felix da Costa Status Grand Prix 7
15 Aaro Vainio Tech 1 Racing 6
16 Nico Muller Jenzer Motorsport 4

Mars der Beschaving trekt 500 tot 1000 lopers

De organisatie van de Mars der Beschaving verwacht zondagavond tussen de 500 en 1000 deelnemers aan de protestmars tussen Rotterdam en Den Haag. Dat heeft een woordvoerster van de organisatie van de wandeltocht tegen de bezuinigingen op cultuur zondag gezegd.

Zondagochtend is in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam een manifestatie begonnen die aan de protestmars naar het Malieveld in Den Haag voorafgaat. Het binnenplein van het museum is volgestroomd met kunstenaars en sympathisanten.

1,25 miljoen kijkers voor laatste DWHN

De Talpa-show De Jongens Tegen De Meisjes van presentatrice Chantal Janzen en grappenmaker Tijl Beckand heeft zaterdag bijna 1,5 miljoen mensen aan de buis weten te kluisteren. De laatste show van het seizoen was hiermee, op de reguliere nieuws-programma's na, het bestbekeken programma van de dag.

Het satirische RTL 4-programma Dit Was Het Nieuws (DWHN) kon met 1,25 miljoen geïnteresseerden op veel bekijks rekenen. Ook voor DWHN was het de laatste uitzending van het seizoen. Naar verluidt keert het programma van presentator Harm Edens en teamcaptains Thomas Acda en Raoul Heertje eind september weer terug bij het vlaggenschip van RTL.

Nederland 1 had met 1 miljoen kijkers een prima score voor de eerste uitzending van het nieuwe seizoen Te Land, Ter Zee en in de Lucht. Het waaghalzenprogramma van presentator Ron Boszhard zal de komende zomer acht weken lang elke zaterdag om 20.30 uur te zien zijn op de hoofdzender van de publieke omroep. SBS 6 kon tot slot met Lotto Weekend Miljonairs tevens op 1 miljoen mensen rekenen.


1,25 miljoen kijkers voor laatste Dit Was Het Nieuws van het seizoen

Politie tevreden over rijgedrag TT-verkeer

De politie is heel tevreden over het rijgedrag van motorrijders die dit weekeinde naar de TT in Assen zijn geweest. Dat heeft een woordvoerder zondag gemeld.

De korpsen van de regio's Twente, IJsselland en Noord- en Oost-Gelderland hebben vrijdag en zaterdag uitgebreid opgelet hoe motorrijders die van en naar Assen reden zich op de weg gedroegen. Hiertoe was besloten na het grote aantal overtredingen dat bezoekers van de TT in 2010 hadden gepleegd.

Reden van vertrekken bij Team Bondi

Op IGN is een artikel verschenen waar verschillende ex-medewerkers van Team Bondi hun mond open doen over de werkomstandigheden tijdens het maken van L.A. Noire. Volgens de ex-medewerkers werden er onrealistische doelen gesteld en de oprichter, Brendan McNamara, stond regelmatig midden op de werkvloer te schelden.

Deze scheldkanonnades vindt McNamara zelf heel normaal en het past bij zijn manier van managen. In 2007 is er een team van buitenaf gekomen om te onderzoeken waarom zoveel mensen steeds weggingen bij Team Bondi maar weinig mensen durfden hun mening te geven. Velen waren bang om op één of andere manier teruggepakt te worden. Na dit onderzoek kwam eruit dat McNamara alleen moest gaan zitten maar dit maakte de sfeer alleen maar erger. McNamara ging juist vaker mensen lastigvallen en stoorde daardoor meer. McNamara zelf is erg onverschillig over de periode, hij heeft gedaan wat hij moest doen.

De ex-medewerkers hebben ook geklaagd over hun werktijden, zestigurige werkweken waren normaal. Er kwamen zelfs weken voor waar de ex-medewerkers tachtig tot honderdtwintig uur per week werkten en bij eerder weggaan werden ze met duivelsogen aangekeken. Een van de ex-werknemers is gestopt bij Team Bondi nadat hij op zijn kloten kreeg voor vijftien minuten te laat komen, hij kwam 09:15 binnen. De baas kon het niks schelen dat hij diezelfde nacht tot 03:15 had doorgewerkt en zelf een taxi naar huis heeft betaald.

McNamara zegt zelf dat iedereen dezelfde uren maakt als hij draait, soms waren er wel lange dagen van 09:00 tot 20:00 maar de regelmaat van overwerken kan de baas niet aangeven. Volgens McNamara moet je echt niet bij een ontwikkelaar gaan werken als je een van 'negen-tot-vijf'-baantje wil hebben. Overuren die je als werknemer draaide werden alleen uitbetaald drie maanden nadat de game af was. Nam je eerder ontslag of werd je eerder ontslagen dan kreeg je dus niks uitbetaald.

In het artikel op IGN gaat het verder nog over de duur van de ontwikkeling en wat er in de toekomst nog gaat gebeuren. Lees het artikel hier.

China laat opnieuw dissident vrij

De prominente Chinese dissident Hu Jia, die vastzat wegens opruiing, is zondag vrijgelaten. Hij heeft zijn celstraf van 3,5 jaar uitgezeten. Dat heeft zijn vrouw Zeng Jinyan bekendgemaakt. De vrijheid van Hu kan echter wel eens beperkt worden door voortdurende surveillances.

De 37-jarige Hu keerde zondagmorgen terug naar huis. "Veilig en heel blij. Moet nu een tijd op krachten komen", schreef Zeng in een bericht op Twitter.

Hu streed voor meer burgerlijke vrijheden voordat hij in 2008 achter de tralies verdween. Hij hield zich onder andere bezig met de rechten van aidspatiënten en wezen. Hu werd veroordeeld voor opruiing, omdat hij samen met een aantal buitenlanders van plan zou zijn geweest de Olympische Spelen, die in 2008 in Peking plaatsvonden, te verstoren.

De vrijlating van Hu komt op een moment dat de Chinese regering streng optreedt tegen dissidenten. Peking wil voorkomen dat China te maken krijgt met een protestbeweging zoals die in de Arabische wereld. Mogelijk krijgt Hu te maken met een vorm van huisarrest, hoewel dergelijke beperkingen verboden zijn in China.

De vrijlating van Hu komt enkele dagen nadat de Chinese kunstenaar Ai Weiwei op vrije voeten werd gesteld.

De afgelopen maanden hebben de Chinese autoriteiten honderden advocaten, activisten en andere intellectuelen ondervraagd, vastgehouden of huisarrest opgelegd. Sommigen zijn van de aardbodem verdwenen. Op het internet verschenen de afgelopen maanden oproepen tot protesten. Hoewel deze niet plaatsvonden, waren de oproepen tot demonstraties aanleiding voor Peking om een offensief tegen de dissidenten in te zetten.

Drukte op wegen richting strand verwacht

Door de bijna tropische temperaturen van zondag wordt veel drukte op de wegen naar het strand verwacht. Op de wegen richting Zandvoort is het volgens de ANWB al druk, maar dat verkeer gaat vooral richting het Circuit Park Zandvoort, waar bezoekers zich kunnen vergapen aan Italiaanse sportauto's.

De verwachting is dat de toestroom naar de stranden vanaf het middaguur flink gaat toenemen. "Tot 11.00 uur heeft de zon zich nog niet van zijn sterkste kant laten zien, maar die gaat zeker nog doorbreken", zegt een woordvoerder.

Dan wordt het filerijden op de wegen naar de stranden in Zeeland. Bij Zandvoort wordt het nog drukker en bij Bergen loopt het verkeer op typische stranddagen doorgaans ook vast. De eerste uren na het middaguur loop het vooral vast op de wegen richting het strand. Daarna zijn de wegen in tegenovergestelde richting aan de beurt. Het fileleed houdt waarschijnlijk aan tot ongeveer 19.00 uur.

Meerderheid kiezers steunt beleid kabinet

Zes van de negen kabinetsplannen wordt door een meerderheid van de kiezers gesteund. Dat blijkt zondag uit een onderzoek van Maurice de Hond. Met 76 procent vallen de bezuinigingen op omroepen het meest in de smaak bij het electoraat.

De plannen met betrekking tot immigratie en integratie staan met 67 procent op de tweede plaats. Het korten op ontwikkelingshulp scoort 65 procent. Verdere plannen waar de kiezers begrip voor hebben, zijn de bezuinigingen op defensie, de cultuurkortingen en bezuinigingen in de kinderopvang.

Meerderheid kiezers steunt beleid kabinet
Meerderheid kiezers steunt beleid kabinet (Foto: ANP)

Verhuur Leonardo aan Red Bull Salzburg rond

Leonardo wordt in het komende seizoen dan toch verhuurd aan Red Bull Salzburg. De aanvaller van NAC Breda had reeds een akkoord met de Oostenrijkse club bereikt, maar de twee clubs moesten nog een aantal punten glad strijken. Bovendien hebben de Oostenrijkers een optie tot koop bedongen.

"We zijn blij dat het rond is", aldus Ed Busselaar, algemeen directeur van NAC Breda. Technisch directeur Jeffrey van As kan zich wel vinden in de woorden van de preses. "Er was weinig draagvlak meer voor Leonardo binnen de club. Zelf voelde hij zich ook niet meer zo op zijn plek hier. Dat zag je ook aan zijn spel."

Toch betreurt Van As het vertrek van Leonardo. "Persoonlijk vind ik het erg jammer. Een Leonardo-in-vorm is een geweldige speler voor NAC. Bovendien is hij gewoon een aardig ventje met het hart op de goede plaats. Ik hoop dat het hem goed gaat in Oostenrijk."

Leonardo wordt bij Red Bull Salzburg ploeggenoot van David Mendes da Silva. Beide spelers kennen elkaar nog van hun gezamenlijke periode bij NAC Breda. Ook Rasmus Lindgren en Simon Cziommer, twee voetballers die in Nederland actief waren, spelen bij de Oostenrijkse club.

Duizenden steunbetuigingen voor Wereldomroep

Meer dan 11.000 mensen hebben een petitie van de Wereldomroep ondertekend voor het behoud van de Nederlandstalige uitzendingen. Onder de internationale versie staan volgens Iede de Vries van het actiecomité 7000 handtekeningen van luisteraars die afhankelijk zijn van de programma's in een van de andere negen talen.

Daarnaast zijn er petities van oud-ambassadeurs, het bedrijfsleven en journalistieke organisaties. De Vries overhandigt ze maandag aan de Tweede Kamer, voorafgaande aan het mediadebat over de forse bezuinigingen op de Wereldomroep.

Afbeelding Billy the Kid geveild voor 1,8 miljoen

Een foto van Billy the Kid, vermoedelijk het enige gewaarmerkte portret, is zaterdag op een veiling in het Amerikaanse Denver voor 2,3 miljoen dollar verkocht. De afbeelding van de bandiet is in handen van een verzamelaar gekomen.

Vooraf werd gedacht dat de afbeelding, een 'ferrotype', zo'n 350.000 dollar op zou brengen. Inclusief de veilingkosten kwam de totale opbrengst echter uit op 2,6 miljoen.

De afbeelding stamt vermoedelijk uit 1879 of 1880 en is gemaakt in Fort Summer in de staat New Mexico. Op de foto is Billy the Kid te zien, gekleed in meerdere lagen kleding en een gedeukte hoed. Naast hem staat een karabijn en in een holster draagt hij een Colt-revolver.

Billy the Kid gaf de foto aan een vriend, Dan Dedrick, en sindsdien is het in de familie van Dedrick gebleven. De foto is slechts een keer tentoongesteld.

Volgens een woordvoerder van de veiling laat de afbeelding een typisch beeld van het wilde westen zien. "Er is slechts een foto van Billy the Kid en ik denk dat het daarom tot de verbeelding spreekt."


Afbeelding Billy the Kid geveild voor zo'n 1,8 miljoen euro (Foto: Novum)

Romero met Argentinië naar Copa America

Doelman Sergio Romero van AZ heeft zoals verwacht een plek gekregen in de selectie van Argentinië voor het toernooi om de Copa America. Bondscoach Sergio Batista maakte gisteren zijn 23 spelers bekend. Argentinië opent het toernooi in eigen land vrijdag tegen Bolivia.

Carlos Tévez behoort ook tot de selectie die op eigen bodem zo graag de Copa America wil veroveren. De aanvaller van Manchester City botste in het verleden met Batista, maar de bondscoach lijkt gezwicht voor de wens van de Argentijnse fans om Tévez te selecteren. De grootste ster van Argentinië is uiteraard Lionel Messi van FC Barcelona.

Real Madrid is met vier spelers het beste vertegenwoordigd in selectie van Batista. Internazionale en Barcelona leveren beide drie voetballers.

Hackers Lulz Security: Aanvalsgolf is voorbij

De hackersgroep Lulz Security staakt de strijd. Dat hebben ze zondag bekendgemaakt op hun website. De computerkrakers wisten de afgelopen weken binnen te dringen in de computersystemen van onder meer elektronicagigant Sony, de Amerikaanse Senaat en de inlichtingendienst CIA.

"Onze cruise van 50 dagen zit erop, we moeten nu wegvaren. Hopelijk laten we inspiratie, angst, ontkenning, geluk, goedkeuring, afkeuring, spot, schaamte, bedachtzaamheid, jaloezie, haat, zelfs liefde achter", zegt Lulz Security in de afscheidsverklaring. De hackers zeggen bedrijven en regeringen te hebben 'ontwricht en blootgelegd'.

Een 19-jarige Brit werd afgelopen maandag opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de Lulz-acties. Hij is aangeklaagd, maar volgens Lulz Security is de tiener geen lid van het collectief.

Tweede Gazavloot vertrekt komende week

De tweede Gazavloot vertrekt binnen een paar dagen. Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse organisaties die mee varen, zondag gemeld.

Onder anderen Stop de Bezetting, Stichting Palestina, het Nederlandse Palestina Komitee en Een Ander Joods Geluid zullen onderdeel zijn van de vloot Freedom Flotilla 2, om humanitaire goederen naar de Gazastrook te brengen. Eerder deed minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) de organisaties een dringend verzoek om niet uit te varen.

Tweede Gazavloot vertrekt komende week
Tweede Gazavloot vertrekt komende week (Foto: ANP)

NAVO beoordeelt Nederlands patriotsysteem

De NAVO begint zondag aan de beoordeling van de Nederlandse eenheden die werken met de patriots, het wapensysteem dat aanvallen van raketten en vliegtuigen kan afslaan. Meer dan honderd deskundigen bekijken vier dagen lang de procedures en werkwijzen van de Groep Geleide Wapens van de luchtmacht.

Ze doen dat in het oefengebied De Marnewaard, waar de militairen moeten slagen voor een examen. Dat is nodig om te mogen worden ingezet voor de snelle reactiemacht van de NAVO (NRF). De evaluatie vindt eens in de drie jaar plaats, meldde Defensie.

Aan het examen doen 370 militaren mee met ongeveer 150 voertuigen. De eenheid vertrok vrijdag in colonnes vanaf de luchtmachtbasis De Peel naar De Marnewaard in Groningen, over de A73, A50 en A28. Donderdag 30 juni keren ze weer terug.

De patriot is nog het enige wapensysteem in Europa dat kan verdedigen tegen ballistische raketten en aanvallende vliegtuigen of helikopters. De Nederlandse patriot-eenheden kunnen in het buitenland worden ingezet.

Christenen en moslims slaags om kerk Egypte

Christenen en moslims zijn zaterdag in het dorp Awlad Khalaf, in het zuiden van Egypte, slaags geraakt. Volgens een agent van de veiligheidsdienst, Assem Hamza, demonstreerden de islamitische bewoners van het dorp bij een bouwterrein waar een kerk werd gebouwd. Er zou geen toestemming zijn verleend voor de kerk.

De dorpsbewoners namen op zeker moment het heft in eigen hand en probeerden met bulldozers de in aanbouw zijnde kerk neer te halen. Christenen openden daarop het vuur en de beide partijen raakten slaags. Drie moslims werden neergeschoten, een van hen verkeert in kritieke toestand. Een christen liep steekwonden op.

10 procent van de Egyptische bevolking is christen. Zij klagen geregeld over aanvallen door salafistische moslims.

Adelaar kan naar Griekenland of Marokko

Frans Adelaar staat in de belangstelling van enkele buitenlandse clubs. De voormalig trainer van ADO Den Haag en Sparta Rotterdam wordt genoemd bij Kavala en Wydad Casablanca.

Ook het eveneens Griekse Asteris Tripolis zou interesse hebben in de handtekening van Adelaar. De club degradeerde ternauwernood van het hoogste niveau, maar hoopt van de voetbalbond volgend seizoen tóch in de hoogste klasse uit te komen.

Dit omdat Iraklis Thessaloniki en OFI Kreta als gevolg van financieel wanbeleid verplicht naar de eerste divisie degraderen. Zij hebben hun licentie verloren. Naast de Griekse interesse is er ook belangstelling vanuit Marokko voor Adelaar, die in 2010 enkele weken voor de degradatie werd ontslagen bij Sparta.

Wydad Casablanca wil de Nederlander aan het roer. Wydad is een gerenommeerde club met een rijke historie. Twee jaar geleden reikte Wydad nog tot de finale van de Arabische variant op de Champions League.

'Happy Feet' in kritieke toestand

Het gaat niet goed met de keizerspinguïn die maandag in Nieuw-Zeeland opdook. Het dier onderging al twee operaties in een dierentuin in de hoofdstad Wellington, maar verkeert nog altijd in kritieke toestand. Een derde operatie is noodzakelijk, zo meldden Nieuw-Zeelandse media zondag.

Nieuw-Zeelanders noemen de pinguïn Happy Feet, naar de gelijknamige animatiefilm uit 2006, over een kolonie keizerspinguïns op de Zuidpool. Het dier werd maandag voor het eerst waargenomen op een strand op het Noordereiland. De pinguïn was duizenden kilometers afgedwaald van de Zuidpool, waar deze grootste pinguïnsoort normaal leeft.

In de afgelopen week kreeg Happy Feet te maken met stress en een oplopende lichaamstemperatuur. Het dier at zand in pogingen om af te koelen. Op de Zuidpool eten pinguïns sneeuw en ijs als ze hun lichaam willen koelen.

'Happy Feet' in kritieke toestand
'Happy Feet' in kritieke toestand (Foto: ANP)

'Enige Nederlandse koraal nagenoeg uitgestorven'

Het enige koraal dat in de Nederlandse kustwateren voorkomt is zo goed als uitgestorven. De koraalsoort met de naam Dodemansduim komt alleen nog voor op scheepswrakken en in de Klaverbank in de Noordzee, meldt de Stichting Anemoon zondag op natuurbericht.nl. Greenpeace dumpte maandag nog stenen om de Klaverbank te beschermen.

Het koraal is volgens Anemoon 'een van de vele goede redenen' om het gebied snel te beschermen. "We wachten nog steeds op de Nederlandse overheid om adequate maatregelen te nemen."

Anemoon is niet de enige organisatie die vindt dat de Klaverbank dringend bescherming nodig heeft. Greenpeace dumpte maandag houten zeepaarden op sokkels van natuursteen in het gebied om het kwetsbare leven op de zeebodem te beschermen tegen de sleepnetten van vissers.

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) kondigde aan Greenpeace op te dragen de standbeelden te verwijderen. Anders zou de overheid de zware stenen zelf weghalen en de kosten verhalen op de natuurorganisatie.

Het koraal zonder kalkskelet kwam volgens Anemoon vroeger ook voor in het Veerse meer, het Grevelingenmeer, de Oosterschelde en de Zeeuwse Delta. Door de Deltawerken en het afsluiten van de meren is er nauwelijks nog getijdenbeweging en is het koraal daar uitgestorven. Het gele of witte koraal kan ongeveer 20 centimeter groot worden.

Taliban zetten vrouwelijke zelfmoordterrorist in

Voor het eerst hebben de Taliban in Pakistan het gebruik van een vrouw met een bomvest bevestigd. De vrouw was een van de twee aanvallers die zaterdag een politiebureau in het noordwesten van Pakistan aanvielen. Bij de aanval in Dera Ismail Khan kwamen tien mensen om.

De twee gooiden granaten het bureau in en schoten in het rond met machinegeweren. Daarna bliezen ze zichzelf op.

De aanvallers waren een vrouw en haar man, liet een woordvoerder van de Taliban weten aan persbureau Associated Press. Het gebruik van een vrouwelijke zelfmoordterrorist zou aantonen hoe erg zij de Pakistaanse veiligheidsdiensten haten.

Er zijn eerder berichten geweest over het gebruik van vrouwen met een bomvest in Pakistan, maar dit is de eerste keer dat de Pakistaanse Taliban bevestigt hier gebruik van te hebben gemaakt.

[WBD] Federer kijkt uit naar 'mannendag'

Roger Federer verheugt zich op morgen. Dan wordt de vierde ronde in het mannentoernooi op Wimbledon afgewerkt. "Maandag wordt cool als alle mannen op dezelfde dag spelen", aldus Federer.

Bij de mannen zit de top vier van de plaatsingslijst nog in het toernooi. "De beste spelers doen het prima dit jaar. Ik weet niet of ik ga winnen. Iedereen wil zijn volgende wedstrijd winnen", zo zei Rafael Nadal.

Zulte-Waregem vindt nieuwe hoofdsponsor

Zulte-Waregem heeft in YU.card de nieuwe hoofd- en shirtsponsor gevonden. Het bedrijf vervangt hiermee Enfinity op de shirts.

Alhoewel Enfinity niet langer de shirtsponsor is, geeft Essevee te kennen dat het bedrijf nog een belangrijke rol voor de club zal blijven vervullen. "De investering van Enfinity zal voor een beperkt deel teruggeschroefd worden, maar het bedrijf in hernieuwbare energie blijft een belangrijke partner van de club", zo staat vermeld op de clubsite van Zulte-Waregem.

"Door de inbreng van de nieuwe sponsor is de club in staat zijn budget gevoelig te verhogen", zo voegt de club uit de Jupiler Pro League eraan toe. De betrokkenheid van Enfinity bij de club zal zodoende gewaarborgd blijven.

Patrick de Cuyper, oprichter van Enfinity, is sinds kort nauw betrokken bij de gang van zaken in Regenboogstadion. De Cuyper heeft zijn ambities nooit onder stoelen of banken gestoken.

Mexico verslaat VS in finale Gold Cup

Mexico heeft zaterdag (lokale tijd) de finale om de CONCACAF Gold Cup gewonnen van de Verenigde Staten. In een enerverende voetbalwedstrijd werd het 4-2 voor het elftal van Mexico. Meer dan 93.000 mensen waren getuige van de winst van de Mexicanen in het Rose Bowl stadion van Pasadena in de Amerikaanse staat Californië.

De Mexicanen kwamen in eerste instantie nog 2-0 achter, doordat de Amerikanen Landon Donovan en Michael Bradley twee vroege goals scoorden. Pablo Barrera (2), José Guardado en Giovanni Dos Santos stelden de zege echter veilig voor het team van bondscoach José de la Torre.

Voor Mexico was het alweer de zesde keer dat ze de Gold Cup wonnen.

Mexico verslaat VS in finale Gold Cup
Mexico verslaat VS in finale Gold Cup (Foto: ANP)

Kwart miljoen bezoekers verwacht voor Parkpop

Het Haagse Zuiderpark is zondag het toneel van alweer de 31e editie van Parkpop, het grootste gratis openluchtfestival in Nederland. Evenementenorganisator Ducos verwacht dit jaar ongeveer evenveel bezoekers als vorig jaar: 250.000 mensen.

De Britse indieband The Crookes verzorgt om 13.00 uur de aftrap. De Britse jazz- en popartiest Jamie Cullum sluit het festival 's avonds om 20.30 uur af. Parkpop heeft dit jaar twee in plaats van drie podia vanwege de financieel moeilijke tijden.

Verder treden de Haagse band Di-rect, het Londense pop-rockduo Graffiti6, de Hoornse singer/songwriter Tim Knol en de Nijmeegse poprockband Go Back To The Zoo op. De presentatie is in handen van nachtburgemeester René Bom van de hofstad.

De organisatie raadt bezoekers aan met het openbaar vervoer te komen. Vanaf Den Haag Centraal rijden pendeltrams, vanaf Den Haag Holland Spoor pendelbussen. Volgens weerkundigen belooft het met ongeveer 23 graden een mooie festivaldag te worden.

Kwart miljoen bezoekers verwacht voor Parkpop
Kwart miljoen bezoekers verwacht voor Parkpop (Foto: ANP)

Arrestaties om diefstal uit kamp Auschwitz

Twee Israëlische bezoekers van het nazivernietigingskamp Auschwitz zijn gearresteerd omdat ze een aantal objecten hadden gestolen uit het beruchte complex in het zuiden van Polen. Het stel werd aangehouden op de luchthaven van Krakau, zo meldden de Poolse autoriteiten zaterdag.

Een controle bracht aan het licht dat het stel negen zaken, waaronder lepels en een schaar, had ontvreemd uit het basiskamp Auschwitz I. Hier staan bakstenen barakken die in de Tweede Wereldoorlog onder meer werden gebruikt voor de opslag van haar, brillen, schoenen, kammen en andere spullen van mensen die door de nazi's om het leven waren gebracht in gaskamers.

Circa 1,1 miljoen mensen, van wie een grote meerderheid Joden, werden vergast of op andere wijze vermoord in Auschwitz-Birkenau.

Aantal diabetici stijgt relatief langzaam

In Nederland is het aantal diabetici sinds 1980, in vergelijking met andere welvarende landen, relatief langzaam gestegen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Imperial College van Londen en de Universiteit van Harvard onder 2,3 miljoen wereldburgers.

Volgens de onderzoekers is het aantal diabetici wereldwijd in dertig jaar tijd verdubbeld naar 347 miljoen. Vooral in landen rond de Stille Oceaan stijgt het aantal snel, terwijl de ziekte in West-Europa minder snel terrein wint.

Doden bij aanval op Pakistaans politiebureau

Bij een aanval door militanten op een politiebureau in het noordwesten van Pakistan, zijn zaterdag zeker tien agenten om het leven gekomen. Vijf raakten gewond. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt.

De aanval was gericht tegen een bureau in een woonwijk van Kolachi, in het district Dera Ismail Khan. Op de aanval volgde een urenlang vuurgevecht en drie explosies, waaronder een zelfmoordaanslag. Er zouden zich zeker twintig agenten in het gebouw bevinden, maar het is onduidelijk wat er binnen gaande is. Op televisiebeelden is te zien hoe Pakistaanse veiligheidstroepen zich in de omgeving hebben gepositioneerd.

De verantwoordelijkheid voor de aanval is nog niet opgeëist, maar vermoedelijk is het het werk van de Pakistaanse Taliban.

Van Mosselveld twee jaar langer bij RKC

Frank van Mosselveld speelt ook de komende twee seizoenen in het blauwgele tenue van RKC Waalwijk. De 27-jarige gaat niet alleen in de verdediging spelen, zoals hij ook de afgelopen vijf jaar deed, maar gaat ook op de commerciële afdeling van de promovendus in de Eredivisie werken.

Van Mosselveld is een Waalwijker, maar begon zijn loopbaan in 2003 bij Willem II. Na drie seizoenen voor de Tricolores stapte hij over naar RKC. Voor die club speelde hij inmiddels105 competitiewedstrijden.

"Frank is een jongen met een uitstekende mentaliteit", zingt hoofdscout Janus van Gelder de lof van de HBO-student. "Iemand die goed in de groep ligt en op meerdere posities in de achterhoed inzetbaar is. Bovendien is hij een echte Waalwijker."

Fast and Furious 6 in 2013

Mogelijk zal in 2013 het zesde deel verschijnen van Fast and Furious. Terwijl Fast and Furious 5 op dit moment nog in de Nederlandse bioscopen te zien is, is Universal al druk bezig met het volgende deel.

Vin Diesel zal hierin wederom de hoofdrol vervullen met de rest van de huidige cast. De film zal worden geproduceerd door Neal H. Moritz en Diesel en Justin Lin neemt de regie op zich.

De film verschijnt volgens de planning eind mei in 2013.

Arts terughoudend bij euthanasie dementerende

Slechts 33 procent van de Nederlandse artsen is bereid om bij beginnende dementie mee te werken aan euthanasie. Dat blijkt uit de resultaten van een landelijk onderzoek naar euthanasie door de academische ziekenhuizen van Utrecht, Groningen en Rotterdam waarover Nieuwsuur zaterdag berichtte.

Euthanasie bij dementerenden is alleen mogelijk in het beginstadium: als de patiënt nog wilsbekwaam is en nog niet in een vergevorderd stadium van dementie verkeert.

Arts terughoudend bij euthanasie dementerende
Arts terughoudend bij euthanasie dementerende (Foto: ANP)

Man overleden na ongeval in Katwijk

Een 53-jarige man uit Katwijk is zaterdagochtend om het leven gekomen na een ongeval in zijn woonplaats. De man raakte de macht over het stuur kwijt, reed door een hek heen en kwam met zijn auto in het water aan de Prins Hendrikkade terecht, meldt de politie.

Het ongeval vond rond 07.15 uur plaats. Agenten haalden het slachtoffer uit zijn auto en reanimeerden hem. Hij werd met spoed naar een ziekenhuis gebracht, waar bleek dat de man al was overleden. De man verloor vermoedelijk de macht over het stuur doordat hij onwel was geworden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.