FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Nieuwsarchief
Artikelen van zaterdag 18 juni 2011

[WBD] Sijsling treft Koenitsin op Wimbledon

De Nederlandse tennisser Igor Sijsling speelt in de eerste ronde van Wimbledon tegen de Rus Igor Koenitsin. Dat bleek zaterdag na de laatste kwalificatieronde. Sijsling bereikte het hoofdschema van het grandslamtoernooi door de Belg David Goffin te verslaan met 7-6 (7), 6-3, 4-6 en 7-5.

De 23-jarige Amsterdammer debuteert in Londen op een grandslamtoernooi. Hij treft in Koenitsin de nummer 71 van de wereldranglijst. De 29-jarige Rus uit Vladivostok strandde zaterdag in de halve finale van het grastoernooi in Eastbourne tegen de latere winnaar Andreas Seppi uit Italië.

Robin Haase, die rechtstreeks is toegelaten tot Wimbledon, speelt in de eerste ronde tegen de Spanjaard Pere Riba.

Willeboordse pakt brons in Rio de Janeiro

Elisabeth Willeboordse heeft op het grand slam-toernooi van Rio de Janeiro de bronzen plak weten te winnen. De Nederlandse judoka behaalde dit resultaat in de klasse tot 57 kg.

De Zeeuwse wist na zeges op Nakao (waza-ari) en Silva (ippon) de halve finales te behalen. Daarin was Kana Abe duidelijk de sterkste. De Japanse kreeg Willeboordse binnen drie minuten op haar rug. Daardoor eindigde onze landgenote uiteindelijk als derde in Rio.

[Copa] Pizarro mist toernooi wegens blessure

Peru zal het tijdens de Copa America moeten stellen zonder aanvoerder Claudio Pizarro. De 32-jarige aanvaller van Werder Bremen kampt met een knieblessure die hij opliep in een oefenduel.

De blessure, een scheur in één van de binnenbanden van zijn knie, houdt Pizarro ongeveer zes weken aan de kant. De spits van Werder Bremen mist behalve de Copa America ook een deel van de voorbereiding van zijn ploeg op het nieuwe seizoen. De Copa America begint 1 juli en vindt plaats in Argentinië.

[Primera División] Granada laatste promovendus

Granada voetbalt volgend seizoen op het hoogste niveau in Spanje. De Andalusische club speelde zaterdag in het beslissende play-offduel met 1-1 gelijk bij Elche en had daaraan door het resultaat uit de thuiswedstrijd (0-0) net voldoende. Granada vergezelt Real Betis en Rayo Vallecano, die eerder al promotie naar de Primera División wisten af te dwingen.

Na een halfuur spelen kwam Granada, dat in de eerste ronde Celta de Vigo had uitgeschakeld, door een doelpunt van de Nigeriaan Odion Ighalo op voorsprong. Tien minuten voor tijd bracht Jordi Xumetra met de gelijkmaker de spanning terug, maar op basis van het gescoorde uitdoelpunt trok Granada toch aan het langste eind.

Granada is bezig aan een razendsnelle opmars in het Spaanse voetbal. De club speelde vijf jaar geleden nog in de vierde divisie. De laatste keer dat de club op het hoogste niveau mocht aantreden, dateert uit het seizoen 1975/76.

Sigthórsson zit Eriksen en Boilesen dwars

Christian Eriksen en Nicolai Boilesen kunnen op vakantie. De jonge Denen zijn met hun land in de groepsfase van het Europees kampioenschap onder 21 uitgeschakeld. Jong IJsland was in het laatste groepsduel met 3-1 te sterk. Kolbeinn Sigthórsson opende de score namens de winnende ploeg.

Zwitserland wist met drie overwinningen ongeslagen als eerste te eindigen in Groep A. Achter de Zwitserse ploeg eindigden zowel Wit-Rusland, IJsland en Denemarken met drie punten en een gelijk doelsaldo. Wit-Rusland heeft echter een iets beter doelsaldo in de onderlinge duels tussen de drie ploegen behaald en plaatst zich daardoor voor de halve finales van het EK.

Sigthórsson leidde met de openingstreffer de 3-1 overwinning voor IJsland in. De door Ajax begeerde spits zag een tweede treffer na rust worden afgekeurd. Tevens raakte de aanvaller nog de paal.

Nieuw protest in Athene tegen bezuinigingen

Circa 3000 mensen zijn zaterdag in de Griekse hoofdstad Athene de straat opgegaan om te protesteren tegen bezuinigingen. Dat heeft de politie laten weten.

Na zich te hebben verzameld in het centrum van Athene liepen vooral leden van de militante vakbond PAME naar het parlementsgebouw aan het Syntagmaplein. De grootste bond in het particuliere bedrijfsleven, de GSEE, heeft laten weten actie te gaan voeren wanneer het parlement gaat debatteren en stemmen over de bezuinigingsplannen. Daarvoor is nog geen datum gepland.

Het economisch zwakke Griekenland gaat gebukt onder een enorme schuldenlast en moet op grote schaal blijven bezuinigen om in aanmerking te blijven komen voor meer hulp van de EU en het IMF. Vrijdag benoemde premier George Papandreou het politieke zwaargewicht Evangelos Venizelos tot nieuwe minister van Financiën. Papandreou heeft zijn kabinet herschikt in de hoop zijn land beter uit de financiële en politieke crisis te kunnen loodsen.

Drietal met acht valse identiteitsbewijzen gepakt

Drie mannen met samen acht valse paspoorten, identiteitskaarten en rijbewijzen op zak zijn vrijdagavond op de A12 bij Babberich aangehouden. Dat meldt de marechaussee zaterdag.

De drie vielen door de mand tijdens een controle bij de Duits-Nederlandse grens, waarbij ze een Litouwse identiteitskaart lieten zien. De marechaussees die ze controleerden, twijfelden aan de echtheid van de documenten en namen ze mee voor verder onderzoek. Daarbij bleek dat de identiteitskaarten inderdaad vals waren. Nader onderzoek in de auto waarin de verdachten reden, leverde nog eens vijf valse documenten op.

De mannen in de leeftijd van 26 tot 36 jaar zijn vastgezet. Twee mannen blijken uit Georgië te komen, de identiteit van de derde verdachte is nog niet vastgesteld.

Ex-advocaat: Joran niet de vader van Matías

Moordverdachte Joran van der Sloot is niet de vader van de tweeënhalve maanden oude zoon van een 22-jarige Peruaanse. De Peruaanse moeder van het kind is bereid tot een DNA-test om aan te tonen dat de baby niet van de Nederlander is. Dat stelt de ex-advocaat van Van der Sloot Máximo Altez in de Peruaanse krant El Comercio.

Altez stapte eerder op als advocaat van Van der Sloot wegens een meningsverschil met zijn cliënt 'over de te voeren strategie'. De ex-advocaat van de Nederlandse moordverdachte erkent wel dat zijn vroegere cliënt en de vrouw elkaar kennen. De vrouw zou bepaalde spullen, zoals eten en brieven van zijn moeder, naar de opgesloten Van der Sloot hebben gebracht.

Advocaat van de vader van de vermoorde Stephany Flores zei eerder nog in het Peruaanse actualiteitenprogramma 90 Segundos dat het kind wel degelijk van Van der Sloot is. Eerder meldden Peruaanse media al dat Van der Sloot een meisje zwanger zou hebben gemaakt.

Volgens de advocaat beviel de vrouw op 31 maart van Matías. De moeder van Van der Sloot zou haar kleinzoon mee willen nemen naar Nederland. De Nederlander zou de moeder van zijn kind hebben leren kennen enkele dagen nadat hij in juni vorig jaar in de beruchte gevangenis Castro Castro belandde.

Van der Sloot wordt verdacht van de moord op Flores en wacht nu op het begin van zijn proces. Hij kan levenslang krijgen als roofmoord wordt bewezen.

Deze week noemde de Peruaanse dienst voor justitiële inrichtingen het nog onwaarschijnlijk dat Van der Sloot een vrouw kon hebben bezwangerd. Hij zou het afgelopen jaar slechts een keer bezoek hebben gehad. Dat was vermoedelijk de moeder van Natalee Holloway. Van der Sloot wordt nog steeds gezien als hoofdverdachte voor de verdwijning van de Amerikaanse tiener.

Volleybalster Flier naar Japan

Topvolleybalster Manon Flier verruilt de Italiaanse competitie voor de Japanse. De Nederlandse volleybalbond (Nevobo) maakte vandaag bekend dat de aanvoerster van het Nederlandse team na de zomer zal uitkomen voor Toray Arrow.

Flier speelde sinds 2008 in de Italiaanse competitie. Met haar club Scavolini Pesaro bereikte ze dit jaar de Final Four van de Champions League. Bij de mannen verruilen internationals Rob Bontje en Wytze Kooistra de Italiaanse competitie voor de Poolse. Bontje gaat spelen voor Jastrzebski Wegiel en Kooistra bij kampioen Skra Belchatow. Jeroen Rauwerdink blijft wel in Italië spelen. Hij verruilt Monza voor San Giustino.

Terek Grozny wint direct na vertrek Gullit

Terek Grozny heeft zijn eerste wedstrijd na het ontslag van Ruud Gullit gewonnen. Het team won vandaag met 2-0 van Samara.

Grozny, dat wordt geleid door de Tsjetsjeense president Ramzan Kadirov, steeg hierdoor naar de elfde plaats. Gullit werd afgelopen week door Kadirov ontslagen na de nederlaag tegen Amkar Perm (1-0). Hierdoor had de ploeg slechts twaalf punten uit dertien wedstrijden behaald.

Seppi pakt eerste titel in Eastbourne

Andreas Seppi heeft voor het eerst in zijn carrière een ATP-toernooi gewonnen. De Italiaanse tennisser was op het gras van Eastbourne in de finale te sterk voor Janko Tipsarevic. Net voor het invallen van de duisternis zag de nummer 51 van de wereld zijn Servische tegenstander (3) bij een stand van 7-6 (5). 3-6 en 5-3 opgeven.

Seppi nam in de derde set een dubbele break voorsprong, maar na een regenonderbreking knokte Tipsarevic zich knap terug tot 3-4. De als derde geplaatste Serviër, vorig jaar verliezend finalist van Rosmalen, leverde echter direct opnieuw zijn service in en gooide vervolgens de handdoek in de ring.


Seppi pakt eerste titel in Eastbourne (Foto: Novum)

León wuift riant aanbod Liverpool weg

Real Madrid-speler Pedro León blijkt erg gehecht aan zijn club. De vleugelspeler heeft een riant aanbod van Liverpool terzijde geschoven en blijft in de Spaanse hoofdstad.

The Reds waren bereid om León een jaarsalaris van maar liefst drie miljoen euro aan te bieden, maar de 24-jarige vleugelspeler is ondanks dit hoge bedrag niet in Liverpool geïnteresseerd, zo weet Marca te melden. Een ietwat vreemde houding, omdat León bij De Koninklijke zeker geen geslaagd eerste seizoen achter de rug heeft.

Los Blancos namen León over van Getafe, maar onder coach José Mourinho kon de voormalige international van Jong Spanje niet rekenen op een basisplaats. Diverse clubs uit zowel Spanje als Engeland bleken echter nog interesse te tonen voor de 24-jarige vleugelspeler.

Naast Liverpool was ook Tottenham Hotspur geïnteresseerd. In eigen land waren Valencia en Villarreal clubs die hun oog op León hadden laten vallen. Vanuit Duitsland had Bayern München belangstelling. León wil echter koste wat kost slagen bij Real Madrid. Dat hij in de Spaanse hoofdstad anderhalf miljoen euro verdient, op de bank zit en daarmee dus laag in de pikorde staat, schijnt hem niet te deren.

Brand op passagiersschip in Hoorn

Op een passagiersschip nabij de Oosterhaven in Hoorn is zaterdagavond brand uitgebroken. Er zijn meer dan honderd mensen aan boord die ongedeerd zijn, zo heeft een woordvoerder van de politie bekendgemaakt.

Volgens de woordvoerder is de brand uitgebroken in de voedselopslagruimte op het schip. Er is sprake van veel rookontwikkeling. Als de boot is afgemeerd in de Oosterhaven gaat de brandweer aan boord om de brand te blussen.

Brand op passagiersschip in Hoorn
Brand op passagiersschip in Hoorn (Foto: ANP)

Mogelijke relschoppers opgepakt in Breda

Tien mensen zijn zaterdagmiddag in Breda door de politie uit hun auto's geplukt, omdat het vermoeden bestond dat ze rellen wilden schoppen op het evenement Pussy Lounge. De tien waren op weg naar het festijn. Ze zitten vast, meldt een politiewoordvoerder.

De tien zaten in drie of vier auto's. Rond 16.45 uur hield de politie de wagens op de Nieuwe Kadijk tegen. Vanwege de politieactie ontstond er achter de auto's korte tijd een file, die weer oploste toen de politie was vertrokken.

Of de tien deel uitmaken van een bepaalde groep, wordt nog onderzocht.

Het dancefeest Pussy Lounge vindt zaterdag plaats in het Asterdpark in Breda.

CDA wil opheldering over niet vervolgen pedoclub

Het CDA gaat vragen stellen aan het kabinet over de reden waarom pedofielenvereniging Martijn niet wordt vervolgd of verboden. Dat meldt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt via Twitter.

Omtzigt stelt deze week ook bij de Raad van Europa actie te willen ondernemen. "Internationale pedofielennetwerken vragen een internationale aanpak", twittert hij.

Zaterdag werd bekend dat Martijn niet wordt vervolgd. Volgens het Openbaar Ministerie zijn er geen mogelijkheden om de vereniging strafrechtelijk aan te pakken.

Volgens het OM in Rotterdam, dat gespecialiseerd is in kinderpornozaken, zijn de gedragingen van leden van Martijn niet aan de vereniging toe te schrijven. Leden en ex-leden van Martijn blijken uit het vooronderzoek vaak met justitie in aanraking te komen voor kinderpornobezit, maar niet namens Martijn te handelen.

De vereniging Martijn stelt zich ten doel dat vrijwillige seksuele relaties tussen kinderen en volwassenen bespreekbaar worden. De vereniging geeft aan dat binnen de kaders van de wet na te streven. Daardoor is het onmogelijk de club te verbieden, stelt het OM na overleg met de landsadvocaat.

Het Landelijk Expertisecentrum Kinderporno van het OM in Rotterdam volgt Martijn, samen met het internetteam van het Korps Landelijke Politiediensten, al jaren. Leden, (oud-)bestuursleden en de website worden uitvoerig in de gaten gehouden, zegt het OM. Mede naar aanleiding van de Amsterdamse zedenzaak en andere strafzaken werd de vereniging opnieuw doorgelicht.

Onderscheiding voor Zonderland

Turner Epke Zonderland is bij de Nederlandse kampioenschappen turnen in Heerenveen onderscheiden met de gouden speld van verdienste van gymnastiekbond KNGU. Zonderland kreeg de onderscheding mede naar aanleiding van zijn Europese titel op rek eerder dit jaar in Berlijn en zijn verdiensten voor de turnsport in het algemeen.

Bondsvoorzitter Jos Geukers spelde Zonderland in zijn 'thuishal' het kleinood op. De rekspecialist kwam zaterdag op de meerkamp niet in actie, zondag turnt hij wel enkele toestelfinales. "Niet alleen zijn twee zilveren WK-medailles, het goud bij de EK en tal van wereldbekerzeges, maar ook zeker zijn uitstraling speelt een rol in het feit dat hij deze onderscheiding nu krijgt", zei Geukers. "Het is een bekroning, maar ook een aanmoediging."

Lift station Arnhem CS stort naar beneden

Op station Arnhem Centraal is vanmiddag een lift naar beneden gestort. De tijdelijke lift was in de stationshal met vier inzittenden halverwege de eerste verdieping toen de blokkades opgeheven werden en hij naar beneden stortte.

Een van de inzittenden is naar het ziekenhuis afgevoerd, de overige drie inzittenden kwamen met de schrik vrij. Waardoor dit ongeluk kon gebeuren is nog onbekend.

Diarra niet uit op ruzie met Real

Lassana Diarra is volgens zijn zaakwaarnemer niet uit op ruzie met zijn werkgever Real Madrid om zodoende een transfer te forceren.

Sinds de komst van coach José Mourinho is Diarra nauwelijks nog in actie gekomen voor De Koninklijke. Dit gegeven is de aanleiding geweest voor diverse geruchten die beweren dat de 26-jarige Fransman op korte termijn zal vertrekken bij de Madrilenen.

Een aantal van deze geruchten beweert dat Diarra ook niet meer op dezelfde golflengte zit als de technische staf en de clubleiding. Het contract van Diarra loopt in 2013 af. De zaakwaarnemer van Diarra spreekt deze geruchten echter tegen.

"Lassana is op vakantie, maar hoopt niet op een koude oorlog. Hij geeft aan dat hij respect toont voor Madrid en van een conflict is geen sprake", zo maakte John Williams, de zaakwaarnemer van de Fransman, bekend tegenover de Spaanse krant Marca.

Man overleden na val van dak

Een man is zaterdagochtend om het leven gekomen na een val van het dak van zijn boerderij in het Drente Wezuperbrug. Het ongeval vond rond 09.00 uur plaats bij de boerderij aan het Oranjekanaal, meldt een woordvoerder van de politie.

Of de man is gevallen of dat hij onwel is geworden, is onduidelijk. Volgens de politiewoordvoerder is in ieder geval geen sprake van een bedrijfsongeval of misdrijf.

50 Cent wil geen Oscar

Rapper Curtis '50 Cent' Jackson neemt zijn acteercarrière serieus en wil dat de filmindustrie dat ook gaat doen. "Ik hoef geen Oscar te winnen, maar wil wel dat mensen erkennen dat ik groei als artiest," zegt de acterende rapper tegen Novum Nieuws.

Jackson voelt zich miskend door Hollywood. "Iedereen zegt: je bent een rapper, je kunt niet acteren." 50 Cent is het daar niet mee eens. "Ze zijn kennelijk Mark Wahlberg, Will Smith en Queen Latifah vergeten."

De 35-jarige Jackson was deze week op het Aruba International Film Festival waar zijn film Things Fall Apart te zien was. Het is een van de weinige bioscoopvoorstellingen van de film, omdat die direct op dvd verschijnt. Voor de film viel hij ruim twintig kilo af door veel te drinken en veel aan cardio-training te doen.

De rapper werkt al maanden een nieuw album. "Ik probeer nog steeds mijn eerste album te overtreffen." Get Rich or Die Trying uit 2003 verkocht meer dan zeventien miljoen exemplaren. Hij heeft het gevoel dat zijn nieuwe cd wel eens net zo goed kan worden ontvangen als zijn debuutalbum. "Ik denk dat dit album wordt, wat Get Rich or Die Trying in 2003 was."

Jackson heeft momenteel ruzie met zijn platenmaatschappij en dreigt de release van zijn album uit te stellen. "Ik heb het gevoel dat alles in slow motion wordt georganiseerd," twitterde de hiphopper vrijdag.


50 Cent hoeft geen Oscar (Foto: Novum)

Man opgepakt voor mishandeling agenten Den Haag

Een 24-jarige man uit Den Haag is zaterdag opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de mishandeling van twee agenten. De man meldde zich rond 15.30 uur bij de politie. Wat de man exact zou hebben gedaan, wordt nog uitgezocht, meldt de politie.

De mishandeling volgde op meerdere klachten van geluidsoverlast over een café in de 3e Louis de Colignystraat. De agenten wilden een cafébezoekster die wegreed laten blazen, maar werden op dat moment opeens belaagd door drie mannen. Een van hen ging de agenten te lijf.

Een agent werd bij zijn nek gegrepen en op de motorkap van de auto gegooid. Zijn collega werd in het gezicht geslagen. Na de mishandeling vluchtten de mannen weg.

De agenten raakten niet ernstig gewond. Wel hielden ze hoofdpijn, pijnlijke tanden en striemen op hun lichaam over aan de aanval.

De politie is, ondanks dat een mogelijke verdachte zich heeft gemeld, nog steeds op zoek naar getuigen van het incident.

Bartoli winnares op gras Eastbourne

Marion Bartoli heeft het tennistoernooi van Eastbourne gewonnen. De als zesde geplaatste Française was in de finale met 6-1, 4-6 en 7-5 de Tsjechische Petra Kvitova (5) de baas. Voor beide speelsters was het hun tweede partij van de dag. Omdat het speelschema door de vele regen ernstige vertraging had opgelopen, moesten vandaag namelijk eerst nog de halve finales worden afgewerkt.

Voor Bartoli is het haar zesde WTA-titel in totaal en de eerste in twee jaar tijd. Met finaleplaatsen in Indian Wells en Straatsburg en een plek in de halve eindstrijd van Roland Garros liet de nummer negen van de wereld dit seizoen al zien goed in vorm te zijn. De teller bij Kvitova blijft voorlopig staan op vier toernooizeges.

Stuntvliegtuig stort in rivier

Een stuntvliegtuig is zaterdag onder het oog van tientallen mensen tijdens een luchtshow in de Poolse stad Plock in de rivier de Wisla gestort. Dat heeft de politie gezegd. Of de piloot het ongeluk heeft overleefd is nog niet duidelijk.

Het vliegtuigje was bezig met het een aantal stunts toen het plots grijze rook begon uit te braken en naar beneden stortte. De crash werd gefilmd door nieuwszender TVN24. Op de oevers van de rivier hadden zich tientallen mensen verzameld om naar de show te kijken en te picknicken.


Een filmpje van het incident

Zimmerman verruilt Emmen voor WKE

Angelo Zimmerman zet een opmerkelijke stap. De verdediger verruilt profclub FC Emmen voor amateurclub WKE, dat speelt op het woonwagenkamp in Emmen. Daardoor speelt Zimmerman volgend seizoen niet in de Jupiler League, maar in de zondagtopklasse.

De 27-jarige Antilliaan speelde anderhalf jaar voor Emmen. Hij was er basisspeler en kwam 45 keer in actie in de Jupiler League. Het was zijn tweede periode bij de club, want in het seizoen 2006/07 speelde hij al een jaar voor Emmen. Verder kwam de centrale verdediger uit voor SC Cambuur, BV Veendam en RBC Roosendaal.

Zimmerman, die 221 duels in de Jupiler League in de benen heeft, tekende voor één seizoen bij WKE. De voormalig landskampioen bij de amateurs promoveerde afgelopen week naar de Topklasse.

'NFC belangrijk bij smartphone-gaming'

Volgens de Nederlandse chipleverancier NXP gaat Sony Ericsson NFC-techniek gebruiken in toekomstige Android-smartphones. Deze techniek gaan ze waarschijnlijk gebruiken voor gaming op smartphones. Sony Ericsson gaat de NXP PN65 gebruiken, een chip die de NFC-functionaliteit, de software en de encryptie kan afhandelen.

Volgens Sony Ericsson kan NFC (near field communications, vergelijkbaar met StreetPass voor Nintendo 3DS) voor tal van leuke en nuttige features zorgen op het gebied van games en zorgen voor de volgende stap in entertainment.

"Building on Sony Ericsson’s leadership in Android and mobile gaming, the integration of near field communication into our Android-based Xperia™ portfolio is another step in delivering the most entertaining smartphones. NFC offers our consumers the ability to broaden their communication experience beyond the phone, and we are poised to drive the development of new, exciting and creative entertainment experiences."

Angry Birds Magic is één van de eerste games die gebruik maakt van NFC in de Nokia C7. Wanneer Sony Ericsson met toestellen komt met een NFC-chip is nog niet bekend. Ook is het nog niet bekend of er een update komt van hun Xperia Play-toestel, de eerste PlayStation certified-telefoon welke speciaal gericht is op gaming.

[Unicef] Tursunov klopt Dodig in finale

Dmitry Tursunov heeft de Unicef Open gewonnen. De Rus was in de finale op het Rosmalense gras met 6-3 en 6-2 veel te sterk voor de als vierde geplaatste Kroaat Ivan Dodig. Voor Tursunov is het de zevende titel in zijn carrière en zijn tweede op gras. In 2009 won hij de titel in Eastbourne.

Het geduld van de tennissers werd vandaag danig op de proef gesteld. De wedstrijd begon vanwege de regen met een behoorlijke vertraging en moest na de eerste set ook nog eens een tijd onderbroken worden. De wedstrijd zelf duurde in totaal slechts één uur en zestien minuten.

In topvorm dankzij UFC: Personal Trainer

Wil je in topvorm komen en hou je van UFC? Dan is UFC Personal Trainer misschien wel wat voor je. In de game zal je door een serie oefeningen weer helemaal in topvorm gebracht gaan worden. Benieuwd hoe dat eruit ziet? Kijk hieronder dan een filmpje van de game.

UFC Personal Trainer komt 28 juni uit voor Xbox 360, PS3 en Wii. De Xbox 360 versie zal de Kinect gebruiken, PS3 de Move en Wii de eigen controllers en Balance Board als je dit wil.

TROS overweegt stappen tegen GeenStijl

De TROS overweegt serieus juridische stappen tegen website GeenStijl. De omroep neemt hierover maandag, na overleg met een advocaat, een besluit, zo meldde een woordvoerder van de TROS zaterdag.

De omroep is niet blij met een fotocollage die de website vrijdag publiceerde. Deze bestond uit foto’s waarop presentator Ron Boszhard staat afgebeeld als Saddam Hoessein, Adolf Hitler, Napoleon, Osama bin Laden en Herr Flick van de Gestapo uit de serie 'Allo 'Allo.

GeenStijl reageerde hiermee op de rechtszaak die Boszhard en de TROS hadden aangespannen tegen de VARAgids.

FNV tevreden met plan meer veiligheid spoortunnels

FNV Spoor is tevreden met de toezegging van verkeersminister Melanie Schultz van Haegen (VVD) en de directie van de NS dat er een centrum moet komen waar machinisten en conducteurs ieder jaar oefenen op brand in spoortunnels. Ook het plan om het treinpersoneel in de eerste cruciale tien minuten van een ongeluk de leiding te geven kan de goedkeuring van de bond wegdragen.

De NOS meldde zaterdagochtend op basis van een rapport van het Platform Transportveiligheid dat treinreizigers bij ongelukken in tunnels onnodig veel gevaar lopen door de organisatie van de hulpverlening. Het platform onderzocht de chaotische afhandeling van een incident in de Schipholtunnel in 2009.

Op 2 juli 2009 ontstond flinke rookontwikkeling in de Schipholtunnel. Honderden reizigers bleven door gebrekkige communicatie tussen hulpdiensten, verkeersleiding en treinpersoneel twintig minuten in de spoortunnel. In een uitgelekt rapport van NS Reizigers werd gesproken over een ramp waaraan de reizigers waren ontsnapt. De Tweede Kamer vroeg daarop om opheldering.

Het platform kwam volgens FNV Spoor weinig effectieve afspraken en protocollen tegen. Zo werd in het geval van een brand direct de elektriciteit van de bovenleidingen gehaald. Een in een tunnel gestrande trein kan hierdoor vervolgens echter geen kant meer op. Spoorbeheerder Prorail heeft deze werkwijze inmiddels al aangepast.

Verder is bij calamiteiten in spoortunnels nu een belangrijke rol weggelegd voor de brandweer. Die is echter lang niet altijd binnen een kwartier ter plaatse, waardoor kostbare tijd verloren gaat.

Het platform adviseert onder meer om de machinist en conducteur de mogelijkheid te geven zelf te beslissen of een trein doorrijdt of wordt ontruimd. Schultz van Haegen vindt dat de spoorbedrijven de aanbevelingen moeten overnemen.

Vakbondsbestuurder Roel Berghuis vindt het goed dat de handelingsbevoegdheid nu in eerste instantie bij het rijdend personeel komt te liggen. "Zij spelen immers een belangrijke rol bij zelfredzaamheid en kunnen door meer vrijheid in handelen sneller en betere beslissingen nemen om te zorgen dat er zo weinig mogelijk slachtoffers vallen."


FNV tevreden met plan meer veiligheid spoortunnels (Foto: Novum)

Duke Nukem pre-order krijgt extra goodies

Tien jaar geleden heeft internetgebruiker Slash000 het spel Duke Nukem Forever in de pre-order gezet bij GameStop. Slash000 heeft altijd in de release geloofd en eindelijk was de game daar, gelukkig had hij zijn pre-order nooit stopgezet want het heeft een hoop extra's opgeleverd.

Toen Slash000 zijn game ging ophalen bij GameStop kreeg hij deze zonder problemen mee want hij had natuurlijk al een pre-order staan. Maar zelfs Gearbox heeft van het verhaal gehoord en heeft uitgezocht wie Slash000 is en hem wat extra's opgestuurd. Hieronder de lijst met extra's met een foto ervan en de foto van de bekende pre-order.

  • Duke Nukem Forever PC Balls of Steel Edition #10, Signed by the Development Team
  • Duke Nukem Headshot, Signed by the Development Team
  • Logitech G19 Keyboard with GamePanel LCD Screen (Supported by Duke Nukem Forever PC)
  • Duke Nukem Forever Titty City Pint Glass
  • Duke Nukem Forever Titty City Shot Glass
  • Duke Nukem Forever First Access Club Shot Glass
  • Duke Nukem Forever First Access Club Mouse Pad
  • Duke Nukem Forever Belt Buckle
  • Duke Nukem Forever “Steroids”
  • Duke Nukem Forever Mini-Lithographs
  • Duke Nukem Forever gamerART Aluminum Mouse Pad
  • Duke Nukem Forever Hoody
  • Duke Burger T-Shirt
  • Hail to the King! T-Shirt
  • Come Get Some T-Shirt
  • Gearbox Swag Bag

cadeau

Slash000

[WBD] Sijsling naar hoofdtoernooi

Igor Sijsling heeft zich voor het hoofdtoernooi van Wimbledon geplaatst. In de laatste ronde van de kwalificaties versloeg de Nederlander de Belg David Goffin met 7-6, 6-3, 4-6 en 7-5.

Het is voor Sijsling voor het eerst dat hij meedoet aan het hoofdtoernooi van een grandslamtoernooi. Sijsling is de tweede Nederlander in het hoofdtoernooi. Robin Haase was al toegelaten op basis van zijn ranking.

AC: Brotherhood beschikbaar in classic- en platinum-editie

Assassin's Creed: Brotherhood is nu beschikbaar in een classic- en platinum-editie voor PS3 en Xbox 360. Om dit te vieren heeft Ubisoft een nieuwe trailer voor de game uitgebracht die je hieronder kan bekijken. In de nieuwe edities van het spel zitten ook wat extra dingen.

De game zal twee nieuwe solo-missies, twee nieuwe multiplayer personages en Ezio's Drachen Armour extra bevatten.

Waterzuivering Fukushima-centrale stilgelegd

Het waterzuiveringssysteem van de Japanse kerncentrale Fukushima Dai-ichi is zaterdag, enkele uren nadat het in werking was gesteld, stilgelegd. Dat heeft een woordvoerder van de centrale gezegd. Het systeem is gebouwd om grote hoeveelheden radioactief water te zuiveren.

Een onderdeel van het systeem, dat het radioactieve cesium moet absorberen en het enkele weken had moeten uithouden, bereikte de maximale hoeveelheid straling al na vijf uur, waardoor het zuiveren van water moest worden stilgelegd. Wanneer het systeem wordt herstart is onduidelijk.

De Fukushima-centrale werd op 11 maart getroffen door een tsunami. Daardoor werd het koelsysteem van de reactoren uitgeschakeld. Om een volledige kernsmelting tegen te gaan, werden de brandstofstaven vervolgens gekoeld met water. Dit verontreinigde water is opgeslagen bij de centrale, maar de opslag raakt langzaamaan vol.


Waterzuivering Fukushima-centrale stilgelegd (Foto: Novum)

3FM zendt Indian Summer integraal uit

Radio 3FM, dat zaterdagavond het Concert at SEA in Zeeland zou uitzenden, heeft zijn programmering aangepast. Het station zendt nu zaterdagavond integraal uit vanaf het Indian Summer Festival in Noord-Holland.

Dat heeft een woordvoerster gemeld. 3FM zou in eerste instantie tussen 6 en 10 uur 's avonds de optredens op beide festivals afwisselen. Burgemeester Gerard Rabelink van Schouwen-Duiveland besloot een uur voor aanvang het concert af te gelasten vanwege het weer.

President Obama neemt bijbaan

De Amerikaanse president Barack Obama heeft, voorafgaand aan Vaderdag, een bijbaan aangenomen. Hij is assistent-coach van het basketbalteam van zijn dochter Sasha (10).

"'s Zondags komt het team bij elkaar om te oefenen en soms help ik de coach bij de wedstrijden", onthulde Obama zaterdag in zijn wekelijkse radio- en internettoespraak. "Het was erg leuk. Zelfs toen Sasha met haar ogen rolde omdat haar vader zijn ongenoegen uitte over de scheidsrechter."

"Ik hoop dat ze later terugkijkt op dit soort ervaringen en ziet dat ze haar hebben gevormd als persoon", zei hij nog.

Obama hecht veel belang aan Vaderdag. In meerdere toespraken riep hij mannen op om meer verantwoordelijkheid te nemen voor hun gezin. Zijn eigen vader verliet hem toen hij 2 jaar was.

President Obama neemt bijbaan
President Obama neemt bijbaan (Foto: ANP)

Koperdief bij spoor op heterdaad betrapt

De Rotterdamse politie heeft vrijdagnacht samen met de spoorwegpolitie een koperdief op heterdaad betrapt. De 57-jarige man uit Maasluis had al vijfhonderd meter aan koperdraad uit kabels geknipt bij de DHS-brug. De politie was hem op het spoor gekomen na een melding van spoorbeheerder ProRail over een storing.

Toen agenten om 0.30 uur bij het spoor aankwamen lagen er losse stukken koperdraad langs de rails. Ze zagen de koperknipper met een rol koperdraad richting de bosjes lopen, waar zijn fiets geparkeerd stond. Toen hij de bosjes uitliep, liep hij recht in de armen van de agenten.

De Maassluizer zit nog vast.

Motorrijder reed 100 km/u te hard

Een 40-jarige motorrijder is vrijdagmiddag aangehouden omdat hij 100 kilometer per uur harder reed dan toegestaan. Hij werd aanvankelijk in het Groningse Nuis geflitst toen hij 12 kilometer per uur te hard reed, maar trok op de vlucht voor de politie de gashendel helemaal open. De man had geen motorrijbewijs. Zijn 'gewone' rijbewijs is ingevorderd.

De man uit Norg reed agenten tegemoet die een controle hielden. Even leek het of hij stopte, maar hij ging er, met een passagier achterop, met 170 kilometer per uur vandoor. Een motoragent hield hem bij en vatte hem op de Jonkersweg in de kraag.

De agenten haalden het autorijbewijs van de man bij hem thuis op. De snelheidsduivel krijgt zijn rijbewijs voorlopig niet terug.

Zwitser verdronken in Velsen na val van zeilboot

Een 47-jarige Zwitser is verdronken in Velsen-Zuid na een val van een zeiljacht. Hij verbleef met zijn vrouw en een bevriend echtpaar op een zeilboot in een jachthaven in de Noord-Hollandse plaats. Uit onderzoek is gebleken dat er geen sprake is van een misdrijf, meldt de politie zaterdagochtend.

De Zwitser was vrijdagavond voor het laatst gezien. Hij is door onbekende oorzaak te water geraakt en verdronken. Het ongeval deed zich voor in de jachthaven aan de Buitenhuizerweg.

Soler nog in coma, herstel vordert gestaag

Het herstel van Juan Mauricio Soler, die donderdag tijdens de Ronde van Zwitserland ernstig gewond raakte, vordert gestaag. De Colombiaan wordt nog altijd kunstmatig in coma gehouden, maar er zijn geen tekenen van verhoogde druk op de hersenen. Doktoren hebben zijn medicatie teruggebracht. Dat meldt een woordvoerder van de rittenkoers vandaag.

Soler knalde donderdag met zijn hoofd tegen het hekwerk langs de kant van de weg en lliep daarbij een schedelbasisfractuur, hersenletsel en onder meer een enkelbreuk op. Hij werd per helikopter naar een ziekenhuis in Sankt Gallen vervoerd. Daar wordt de renner van Movistar sindsdien kunstmatig in coma gehouden.

'Libische rebellen zonder geld'

De Libische rebellen zitten zonder geld. Dat zei de minister van Olie en Financiën van de opstandelingen in Benghazi zaterdag. Volgens Ali Tarhouni komt het Westen zijn beloftes om financiële hulp te geven niet na.

"We hebben geen cash meer. We zijn bijna door alles heen. Of zij (westerse landen) begrijpen het niet of het kan ze niets schelen", aldus Tarhouni.

De bewindsman verklaarde verder dat de olieproductie helemaal is stilgevallen. Dat is het gevolg van beschadigingen veroorzaakt door gevechten. Hij verwacht niet dat de olieproductie snel wordt hervat.

De opstandelingen onderhandelen onder meer met het Franse bedrijf Total en het Duitse Wintershall over toekomstige samenwerking in de olie-industrie. Tarhouni zei geen problemen te hebben met zakendoen met bedrijven die eerder met het regime van Moammar Gadhafi hebben samengewerkt.

'Libische rebellen zonder geld'
'Libische rebellen zonder geld' (Foto: ANP)

Naughty Dog: "Geen problemen met hoofdpersonen doden"

Evan Wells, co-president van Naughty Dog, heeft aangegeven dat hij geen moeite heeft om één van de hoofdpersonages van Uncharted 3 te laten sterven als dit in het verhaal past. Tijdens de persconferentie van Sony afgelopen E3 is bekendgemaakt dat Chloe en Elena beide in de game aanwezig zijn.

"Zolang het in het verhaal past dat we van Drake willen zien hebben we er geen moeite mee," aldus Wells. Wells geeft daarnaast aan dat de twee personages, Elena en Chloe, in het derde deel een kleinere rol zullen krijgen. Victor Sullivan zal dit derde avontuur een grotere rol spelen in de avonturen van Drake.

We zullen nog even moeten wachten tot november als Uncharted 3 uitkomt voor PS3.

NAVO veroordeelt toespraak Gadhafi

De toespraak die de Libische leider Moammar Gadhafi vrijdag hield is volgens de NAVO 'buitensporig'. Gadhafi beet de NAVO toe zijn hoofdstad niet langer aan te vallen. Het bondgenootschap staat een gewisse nederlaag te wachten, aldus de kolonel.

Volgens NAVO-woordvoerster Oana Lungescu redt de NAVO dagelijks ontelbare levens in het hele land. "We voeren onze operaties met de grootste zorg en precisie uit om burgerslachtoffers te voorkomen. Het aantal burgerslachtoffers dat volgens het Libische regime is gevallen is pure propaganda." Volgens Lungescu zijn het juist Gadhafi en zijn troepen die 'systematisch en met grof geweld het Libische volk aanvallen'. De troepenmacht van Gadhafi zou moskeeën en kinderspeeltuinen gebruiken als schild, steden beschieten en mijnen plaatsen in havens.

De toespraak van Gadhafi werd op de Libische televisie uitgezonden met beelden van een paar duizend mensen die in Tripoli demonstreerden. Gadhafi schreeuwde dat de mannen die zijn overgelopen uit zijn regering en zijn leger net zo laf zijn als de opstandelingen die de wapens tegen hem hebben opgenomen.

"We zijn standvastig", riep hij uit. "Laat de NAVO maar aanvallen." Hij zei niet af te willen treden omdat 'we in ons land zijn en we vastberaden zijn daar tot onze dood te blijven'. "We willen geen verzoening en we willen geen gesprekken. We zijn standvastig", aldus Gadhafi.

Wat vier maanden geleden begon als een vreedzame opstand tegen Gadhafi is ontaard in een burgeroorlog. Opstandelingen hebben een derde van het land in het oosten en kleine gebieden in het westen onder controle. De NAVO voert luchtaanvallen uit om de bevolking te beschermen.

De aanvallen vinden sinds kort niet meer alleen onder dekking van de nacht plaats. Ook overdag worden bombardementen uitgevoerd. De NAVO ontkent de aantijgingen van de Libische premier Al-Baghdadi al-Mahmoudi dat het bondgenootschap bewust burgerdoelen onder vuur heeft genomen.

Ritzege Sagan, tijdverlies Mollema in Zwitserland

Peter Sagan heeft zijn tweede ritzege in de Ronde van Zwitserland geboekt. De 21-jarige Slowaak van Liquigas was vandaag in de achtste etappe van Tübach van Schaffhausen de snelste in de sprint van een uitgedund peloton. Bauke Mollema liep, waarschijnlijk door een mechanisch probleem aan zijn fiets, veel tijdverlies op en verspeelde zijn tweede plaats in het algemeen klassement.

Damiano Cunego begint morgen aan de 32 kilometer lange afsluitende tijdrit in Schaffhausen in de leiderstrui. Steven Kruijswijk stijgt ten koste van zijn ploeggenoot Mollema naar de tweede plaats in het klassement. Zijn achterstand bedraagt 1.36 minuten. Fränk Schleck staat op 1.41 minuten derde. Mollema daalt naar de vijfde plaats.

Lijk gevonden in restanten afgebrand pand

In de restanten van een pand in Etten-Leur is zaterdag het stoffelijk overschot gevonden van een nog onbekende man. Dat meldt de politie.

De resten werden zaterdag rond 14.00 uur ontdekt in het pand aan de Bisschopsmolenstraat. Het gebouw stond op een braakliggend terrein en werd in de nacht van 5 op 6 juni verwoest door een brand. Technisch rechercheurs zijn een sporenonderzoek begonnen. Meer informatie is nog niet bekend.

Trailer Moneyball met Brad Pitt online

De eerste trailer van de real-life baseball drama Moneyball is vrijgegeven. In de film spelen onder andere Brad Pitt en Jonah Hill. De film zal vanaf 23 september 2011 in de bioscopen te zien zijn. 

Ondanks het feit dat het genre van deze film niet meer zo populair is, beloofd deze film veel goeds. Het lijkt erop dat dit een unieke film zal worden in zijn soort en de cast is ook veelbelovend. De rol van Billy Beane, de manager van Oakland Athletics zal worden vertolkt door Brad Pitt. Beane heeft het er maar moeilijk mee om met een zeer beperkt budget een fatsoenlijk team samen te stellen, tot hij de kantoormedewerker Peter Brand (Hill) ontmoet. Hij overtuigt Beane ervan om het team op een totaal nieuwe manier te coachen. Hun nieuwe methode vermijdt traditionele tactieken en ze proberen een zo goed mogelijke team samen te stellen op basis van het analyseren van statistieken. Beane wordt in het begin tegengewerkt door zijn superieuren, maar wanneer zijn methode lijkt te werken, houdt dit al gauw op.

In eerste instantie zou de film Moneyball niet gemaakt worden, wat gek is als je kijkt naar de cast. Na een moeilijke productie werd Bennett Miller (Capote) aangenomen als regisseur. De trailer staat hieronder.


Trailer van de film Moneyball

'Prijsdaling PlayStation 3 en Xbox 360 dit jaar nog'

Ubisoft-CEO Yves Guillemot verwacht dat de PlayStation 3 en Xbox 360 dit jaar nog een gedwongen prijsdaling zullen ondergaan. De executive vertelde GamesIndustry.biz dat Sony en Microsoft de 'druk' van de recente Wii-prijsdaling zullen voelen.

Een gelijkwaardige actie met betrekking tot hun consoles zou de markt, die volgens hem kleiner aan het worden is, een boost geven.

"The UK is declining quite fast," zei de CEO. "It's declining, if we don't take into account the digital revenue."

"This year they will continue to drop the price," voegde hij toe met betrekking tot Sony en Microsoft.

Guillemot zei in april al dat hij graag nieuwe consoles van Sony en Microsoft wil zien. Hij denkt dat het neerzetten van nieuwe platformen developers tot meer creativiteit zal pushen. Of de wijze woorden van de 'exec' ook tot waarheden zullen leiden is nog afwachten want zowel Sony als Microsoft hebben voorlopig niks in de planning zitten.

Willem II neemt Schreurs over van Zwolle

Willem II heeft Danny Schreurs vastgelegd. De 23-jarige aanvaller komt over van FC Zwolle en tekent een contract voor twee jaar.

Schreurs was dit seizoen één van de smaakmakers bij Zwolle, maar verspeelde met zijn club het zeker lijkende kampioenschap aan RKC Waalwijk. De aanvaller leek zelf alsnog op weg naar de Eredivisie, maar hij verkoos een overgang naar Willem II boven ADO Den Haag en VVV-Venlo.

"Het was een moeilijke keuze. Ik wilde gewoon heel graag in de Eredivisie spelen. Toch moet je op een gegeven moment de knoop doorhakken", zei Schreurs tegen Voetbal International. "Bij Willem II staat een team dat mee gaat doen om de titel en weer in de Eredivisie wil gaan spelen."

"Ik kan een belangrijk onderdeel van dat elftal worden. Mijn Eredivisie-droom is niet veranderd. Daarom moeten we dit jaar met Willem II zien te promoveren", aldus de Limburger, die na Donny de Groot, Danny Guijt, Robbie Haemhouts en Hans Mulder de vijfde aanwinst is van de Tilburgers.

Veel weerstand tegen gayprides Oost-Europa

In verschillende hoofdsteden in Oost-Europa zijn zaterdag gayprides gehouden. Honderden agenten zijn ingezet om de veiligheid van de deelnemers te waarborgen, nadat extremistische groepen hadden gedreigd de optochten te verstoren.

In de Bulgaarse hoofdstad Sofia namen bijna duizend mensen deel aan de optocht. In de Kroatische hoofdstad Zagreb waren honderden mensen bijeengekomen voor de gaypride die voor de tiende keer werd georganiseerd. Ook Boedapest was het toneel van een gaypride.

In de door macho's gedomineerde maatschappijen in Oost-Europa hebben homoseksuelen te maken met veel vijandigheid. Er is fel verzet tegen de gayprides. In Kroatië werd vorige week een gaypride in de kuststad Split verstoord door duizenden extremisten. Ze gooiden met stenen, flessen en vuurwerk naar de deelnemers. De Kroatische regering heeft toegezegd dat alles in het werk wordt gesteld deelnemers aan de optocht in Zagreb te beschermen.

Vanwege geweldsincidenten bij eerdere gayprides in Sofia, heeft het gemeentebestuur van de stad besloten geen toestemming te verlenen voor een antihomodemonstratie, die tegelijkertijd met de gaypride had moeten plaatsvinden. Volgens de organisatie van de gaypride wordt op sociale netwerksites echter opgeroepen om de parade te verstoren.

Renault wil huidige kleurstelling behouden

Het Formule 1-team Lotus Renault GP wil de huidige zwart/gouden livery graag behouden. Het kleurenschema dat in het verleden door ook al door de Lotus-teams gebruikt werd is positief ontvangen, waardoor er geen reden is om op zoek te gaan naar andere kleuren.

Het huidige kleurenschema van de Renaults is een gevolg van het instappen van sponsor Group Lotus. In andere raceklasses gebruikt Group Lotus groen met geel, maar die kleuren worden in de Formule 1 door Team Lotus gebruikt.

Group Lotus-baas Dany Bahar is tevreden met het zwart/gouden kleurenschema. "Het is zijn mooie kleuren, die positief door de fans zijn ontvangen. Ik denk dat we behoefte hebben aan consistentie en duidelijkheid. En daarnaast gebruiken we het zwart met goud ook voor gelimiteerde producties van onze straatauto's, dus ik zie geen enkele reden om van kleurstelling te wijzigen."

Achilles '29 wint landelijke amateurbeker

Achilles '29 is op eigen veld winnaar geworden van de landelijke amateurbeker. De Groesbekers versloegen Harkemase Boys met 1-0.

De finale werd kort na rust beslist door een doelpunt van Willem Korsten. De 36-jarige ex-prof van Vitesse en Tottenham Hotspur werd daarmee de matchwinner. Achilles '29 mag het nu in augustus als bekerwinnaar opnemen tegen landskampioen IJsselmeervogels. Beide teams strijden dan om de Supercup voor amateurs.

Het was voor Achilles '29 de tweede finale. De eerste, in 2008, ging nog verloren. De laatste tien winnaars van de landelijke amateurbeker:

2010 Dongen
2009 Barendrecht
2008 Rijnsburgse Boys
2007 Türkiyemspor
2006 ASWH
2005 SC Genemuiden
2004 Ter Leede
2003 TONEGIDO
2002 TONEGIDO
2001 ADO '20

Hong Kong wil F1-race organiseren

In het rijtje landen dat een Formule 1-race wil gaan organiseren heeft nu ook Hong Kong zich gevoegd. Toro Rosso-rijder Jaime Alguersuari geeft dit weekend een demonstratie in de straten van de autonome Chinese stad en als het aan president van de autosportfederatie, Wesley Wan, ligt dan volgt er meer.

"Dit is de eerste stap in het krijgen van de steun van de mensen en mijn droom is dat er net als in Singapore, China en Maleisië een Grand Prix zal plaatsvinden. In Singapore en Monte Carlo heb je stratencircuits, waarom niet in Hong Kong?" zei Wan in de South China Morning Post. In de andere autonome Chinese stad Macau wordt jaarlijks al een Formule 3-race gehouden.

Dubbelslag Gilbert in Ster ZLM Toer

Philippe Gilbert is de nieuwe leider van de Ster ZLM Toer. De Belg van Omega Pharma-Lotto was in de 184 kilometer lange vierde etappe van Verviers naar La Gileppe de sterkste van een kopgroep van zeven man. Niki Terpstra (QuickStep) was de beste Nederlander op de tweede plaats. Hij kwam één seconde tekort voor de ritzege.

Gilbert start morgen in de afsluitende vijfde rit met start en finish in Etten-Leur in de leiderstrui. De etappe voert grotendeels door Brabant en is 191 kilometer lang.

Arrestaties bij demonstraties links en rechts

Bij demonstraties van links en rechts in Den Haag zijn zaterdag 27 arrestaties verricht. De demonstraties liepen voor het Ministerie van Financiën uit op een kleine confrontatie tussen beide groepen, meldt een woordvoerder van de politie.

De arrestanten werden opgepakt voor onder meer het plegen van geweld en het dragen van een verboden teken. Ook werden mensen opgepakt voor het lopen van een andere dan de voorgeschreven route. Verder werden demonstranten die zich vast hadden geketend aan een dichtgelaste aanhangwagen die de weg blokkeerde aangehouden.

De demonstratie van extreemrechts werd georganiseerd door activisten van het Netwerk Nationale Socialisten. Aan deze bijeenkomst, die volgens de betogers was gericht tegen globalisering, deden ongeveer zestig mensen mee.

De Anti Fascistische Aktie (AFA) hield een tegendemonstratie onder het motto 'stop nazi's en racisme'. Hier waren ongeveer honderd demonstranten op afgekomen.

De demonstranten van beide groepen liepen een route door het centrum. Bij beide bijeenkomsten werden toespraken gehouden. De demonstraties zijn inmiddels voorbij.

Spits Kanouté blijft Sevilla trouw

Sevilla heeft ook komend seizoen de beschikking over Frédéric Kanouté. Dat meldt de productieve aanvaller op de website van de club uit de Spaanse Priméra Division. De 33-jarige Malinees international heeft nog een contract voor één seizoen in Andalusië.

Kanouté vroeg enkele weken bedenktijd aan de clubleiding om zijn toekomstplannen op een rijtje te zetten. Naar verluidt was er interesse voor de spits vanuit het Midden-Oosten. Na twee weken vakantie meldde de 33-jarige spits dit weekeinde dat hij de club trouw blijft.

Kanouté kwam in het seizoen 2005-2006 over van Tottenham Hotspur. In bijna zes jaar scoorde de Afrikaan 85 goals in 183 optredens voor de club.


Spits Kanouté blijft Sevilla trouw (Foto: Novum)

Feyenoord stalt twee jeugdspelers bij Excelsior

Feyenoord stalt komend seizoen twee jeugdspelers bij Excelsior. Marley Berkvens en Daan Smith, die recent hun eerste profcontract bij Feyenoord ondertekenden, mogen zich verder ontwikkelen op Woudestein.

De achttienjarige Berkvens is een vleugelspits. Vlaardinger Daan Smith is een centrale verdediger van negentien jaar. Zij krijgen komend seizoen de kans in Kralingen. Excelsior zal naar verwachting de komende tijd nog meer spelers van Feyenoord mogen begroeten.

Ghoochannejhad verruilt Cambuur voor STVV

Het Belgische Sint-Truidense VV scout actief in de Nederlandse Jupiler League. SC Cambuur-aanvaller Reza Ghoochannejhad vervolgt zijn loopbaan namelijk in België. Hij treft er Bruno Andrade van Helmond Sport als nieuwe ploeggenoot.

De 23-jarige Ghoochannejhad werd geboren in Iran, maar belandde al op jonge leeftijd in Nederland. Daar speelde hij in de jeugdopleiding van sc Heerenveen. Een doorbraak bij de Friezen bleef uit. De aanvaller speelde slechts twee competitieduels in het eerste elftal. De club verhuurde hem nog wel aan Go Ahead Eagles en FC Emmen.

In de zomer van 2009 meldde de aanvaller zich in Deventer, om zijn loopbaan bij Go Ahead Eagles te vervolgen. In de winterstop vertrok hij al naar SC Cambuur. Afgelopen seizoen wist Ghoochannejhad dertien keer te scoren voor de Friezen. Reden genoeg voor STVV om zijn doorlopende contract af te kopen en hem naar de Belgische Jupiler Pro League te halen. STVV eindigde daarin vorig seizoen als twaalfde

Bartoli treft Kvitova in finale Eastbourne

Marion Bartoli heeft de finale bereikt van het tennistoernooi van Eastbourne. De Française was veel te sterk voor de Australische Samantha Stosur: 6-3, 6-1. Petra Kvitova is de tweede finaliste. De Tsjechische stond met 7-6 (9), 4-2 voor toen Daniela Hantuchova opgaf met een buikspierblessure. De finale wordt later vandaag afgewerkt.

De halve finales werden gisteren uitgesteld vanwege aanhoudende regen. Bartoli stond voor de vijfde maal op rij in de halve eindstrijd van Eastbourne, maar reikte nooit verder. Vandaag stond op haar echter geen maat op het Britse gras, waardoor de als zevende geplaatste Stosur zich kan gaan voorbereiden op Wimbledon.

Kvitova (5) kwam op een 3-0 achterstand tegen Hantuchova. De ongeplaatste Slowaakse leverde haar opslag vervolgens in en zag Kvitova langszij komen. op 4-3 liet Hantuchova zich behandelen, waarna Kvitova de set besliste in de tiebreak. Na een vroeg break voor de Tsjechische gooide Hantuchova op 4-2 achterstand in de tweede set de handdoek in de ring.

Deel economen: Griekenland uit de euro

Zes van de 22 economen die ondervraagd zijn door EénVandaag zeggen dat Griekenland best uit de euro kan. Volgens hen worden de gevolgen hiervan overdreven door de meeste politici. Dit blijkt uit een vrijdag uitgezonden reportage van het actualiteiten-programma.

Econoom Harald Benink van de Universiteit van Tilburg vergelijkt Griekenland met een oninbare hypotheek: "Je hebt een hypotheek die je niet kan terugbetalen. Weet je wat? Hier heb je nog een hypotheek, nu kan je de schuld wel terugbetalen. Iedereen voelt wel aan dat dat niet geloofwaardig is en dat dat niet gaat lukken."

De dwarsliggende economen willen het taboe doorbreken dat de Grieken ten koste van alles moeten worden gered. Hoogleraar economie Alfred Kleinknecht stelt zelfs voor dat de Grieken samen met de Spanjaarden en Portugezen een eigen muntunie stichten.

Ewald Engelen, econoom aan aan de Universiteit van Amsterdam zegt dat Griekenland uit de euro een reëele optie is: "Ik denk dat het voor Griekenland een betere oplossing is dan wat we nu aan het doen zijn. Namelijk de hele tijd maar nieuw geld gooien naar een land dat structureel failliet is."

De kans dat er een nieuwe bankencrisis ontstaat als de Grieken niet meer geholpen worden noemen de economen grotendeels bangmakerij.


Deel economen: Griekenland uit de euro

Le Graët nieuwe preses Franse voetbalbond

Noël le Graët is in Parijs verkozen tot voorzitter van de Franse voetbalbond FFF. De 59-jarige Fransman volgt interim-preses Fernand Duchaussoy op, die ook meedeed aan de verkiezing. Le Graët, wiens termijn verloopt in december 2012, was sinds 2005 penningmeester van de Franse bond.

Le Graët is oud-voorzitter van de Ligue 1, de hoogste Franse voetbalcompetitie, en won de verkiezing met 54,39 procent van de stemmen. Duchaussoy behaalde ruim 45 procent van de stemmen. De derde kandidaat, Eric Thomas, kwam met slechts 0,19 procent niet erg goed voor de dag.

Duchaussoy volgde in juli Jean-Pierre Escalettes op, die opstapte na het fiasco op het WK voetbal in Zuid-Afrika. Franse spelers dreigden destijds met een staking, omdat ze het niet eens waren met de keuzes van bondscoach Raymond Domenech. Al voor het toernooi was een discussie gaande over het aanblijven van Domenech.

Moordverdachte achtervolgt Peter R. de Vries

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is vrijdag in Het Gooi achtervolgd door Pieter Vis, die verdacht wordt van de moord op zijn ouders Jurrie en Marrie. Dat heeft de journalist laten weten op Twitter.

"Vis viel door de mand toen ik hem een doodlopende straat liet in rijden en hij niet meer langs mij kon en wel moest uitstappen. Hij was niet erg te spreken over de uitzending die we over de moord hadden gemaakt en wilde mij 'wat vragen stellen'. Op de Vis-manier", aldus de SBS 6-presentator.

De Vries vindt het vreemd dat Vis hem achtervolgde: "Heb hem voorgehouden dat hij zelf eerder elk contact geweigerd heeft en niet aan uitzending wilde meewerken. Raar om mij nu te volgen. Hij zou zijn 'verhaal nog wel eens doen'. Dat moest ik maar afwachten. Nou, we zullen zien. Een dag uit het leven van een crime-reporter."

De presentator heeft tot slot een goed advies voor mensen die kritiek hebben: "Wie ontevreden is over een uitzending kan overigens gewoon elke dag op kantoor langskomen hoor: MediArena 2 in Duivendrecht."


Peter R. de Vries, hier in gezelligere tijden

Bundesliga meest rendabele competitie

De Duitse Bundesliga is volgens onderzoeksbureau Deloitte de meest rendabele competitie in Europa. De belangstelling is bovendien groeiende. De Duitsers halen in alle opzichten spectaculaire cijfers, vooral in financieel opzicht.

Uit onderzoek van Deloitte blijkt dat alleen de Bundesliga en de Engelse Premier League niet in de rode cijfers zitten. In Duitsland werd 138 miljoen euro winst gemaakt. In Engeland 101 miljoen euro. 

In Italië, Frankrijk en Spanje zijn de financiële zorgen groot. De opkomst van het Duitse voetbal is ontstaan na het WK van 2006 in Duitsland. Experts zien vooral een stimulans door de bouw van nieuwe stadions, betere service en het aantrekken van grote namen als Raúl en Arjen Robben.

Een wedstrijd in de Bundesliga trok in het voorbije seizoen gemiddeld 42.000 toeschouwers, een Duits record. Een seizoen eerder kwamen er gemiddeld 41.000 mensen. In Duitsland zitten ook de meeste seizoenskaarthouders van Europa. Zestig procent van de bezoekers heeft een pas.

Rabo: Einde aflossingsvrije hypotheek

Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft niet enthousiast gereageerd op het voorstel van de Rabobank om de aflossingsvrije hypotheek en ook de overdrachtsbelasting af te schaffen. VEH-voorzitter Rob Mulder reageerde vrijdagavond in Nieuwsuur en meent dat door het plan de lasten voor de consument alleen maar zullen stijgen.

Volgens VEH wordt het voor consumenten alleen maar moeilijker om een lening te krijgen bij een bank als de annuïteitenhypotheek, de lening waarbij verplicht afgelost wordt, verplicht wordt gesteld. Verder heeft het plan van Rabobank grote gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek.

"Het is de bedoeling dat de hypotheek na 30 jaar is afgelost, dus jaarlijks heb je steeds minder schuld en dus minder hypotheekrenteaftrek. En de consument is daar momenteel al heel onzeker over"
, aldus Mulder.

Momenteel is de annuïteitenhypotheek niet populair. Consumenten kiezen liever voor een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek waarbij wordt uitgegaan van een stijging van de waarde van het huis in de loop van de tijd, zodat de nieuwe verkoopprijs hoger zal liggen dan de hypotheeksom. In de huidige voornemens willen banken dat men maximaal de helft van de hypotheeksom aflossingsvrij is.


Rabobank: Einde aan aflossingsvrije hypotheek

[Unicef] Vinci pakt titel

Roberta Vinci heeft de titel gewonnen bij de Unicef Open in Rosmalen. De als zevende geplaatste Italiaanse was in de finale Jelena Dokic met 6-7, 6-3 en 7-5 de baas.

In de openingsfase van de partij was Vinci iets vaster en ze nam een break voorsprong. Dokic kwam na een paar games echter in haar ritme. In de zesde game brak ze Vinci terug en ze won na het benutten van haar vijfde setpoint de set.

In de tweede set was een korte regenpauze en daarna was Dokic een stuk minder op dreef en moest ze de set aan Vinci laten. De beslissende derde set ging gelijk op. De service van Dokic liet het in de slot van de set echter afweten en daardoor ging de winst na ruim twee uur naar de Italiaanse.

Eerste titel voor Rath op Totilas

De Duitser Matthias Rath heeft met Totilas zijn eerste dressuurtitel gewonnen. Rath won vandaag de Duitse titel op de Grand Prix Special met een score van 83,417 procent.

Achter Rath werd Isabell Werth op El Santo tweede (81,375). Anabel Balkenhol eindigde met Dablino (79,00) als derde. Totilas was tot vorig jaar in handen van Edward Gal. De Nederlander won er drie keer goud mee op de Wereldruiterspelen. Daarna ging het paard voor een recordbedrag over in Duitse handen.

Ster schiet water ruimte in

De ESA heeft een ster ontdekt op 750 lichtjaren van de aarde die water de ruimte inschiet. De ster zou niet meer dan 100.000 jaren oud zijn en bevindt zich in het noordelijke sterrenbeeld Perseus.

Volgens National Geographic schiet de ster bolletjes water in de interstellaire ruimte. Het water wordt vanaf  poolkappen met maar liefst 200.000 kilometer per uur, ongeveer 80 keer de snelheid van een schot met een machinegeweer, de ruimte ingeschoten. 

Het is een bijzondere ontdekking omdat hierdoor mogelijk elders in het universum leven zou bestaan. Waarschijnlijk zijn er nog meer van dergelijke sterren die zulke grote hoeveelheden water bevatten.

Check hier voor een afbeelding van de ontdekking.

Voorzitter Spurs: "Modric niet te koop"

Tottenham Hotspur is niet van plan afscheid te nemen van sterspeler Luka Modric. Voorzitter Daniel Levy zegt op de website van de club dat het de Kroatisch international "voor geen enkel bedrag" wil verkopen. Stadgenoot Chelsea bood eerder deze week bijna 25 miljoen euro voor de 25-jarige spelmaker.

Modric gaf reeds aan wel oren te hebben naar een overstap naar een Engelse topclub. Naast Chelsea zouden ook Manchester City en Manchester United in de markt zijn voor de aanvallende middenvelder.

Modric verruilde Dinamo Zagreb in 2008 voor Tottenham. In drie seizoenen kwam de 'Cruijff van de Balkan' tot 91 optredens voor Spurs, waarin hij negenmaal scoorde. Hij speelde 47 keer voor Kroatië.


Voorzitter Spurs: Modric niet te koop (Foto: Novum)

Haagse agenten belaagd en mishandeld

In Den Haag zijn zaterdagochtend twee agenten in hun auto belaagd en mishandeld. Een agent werd bij zijn nek gegrepen en op de motorkap van de auto gegooid. Zijn collega werd in het gezicht geslagen. Een café in de buurt werd uitgekamd, maar daar waren de drie daders niet. De politie is op zoek naar getuigen.

De mishandeling volgde op meerdere klachten van geluidsoverlast over een café in de 3e Louis de Colignystraat. De agenten wilden een cafébezoekster die wegreed laten blazen, maar werden op dat moment opeens belaagd door drie mannen. Een van hen ging de agenten te lijf.

De agenten raakten niet ernstig gewond. Wel hielden ze hoofdpijn, pijnlijke tanden en striemen op hun lichaam over aan de aanval.

Omdat de politie ervan uitging dat de daders het café van de geluidsoverlast in waren gevlucht, werd versterking opgeroepen. Met behulp van politiehonden werd het café schoongeveegd, maar de mannen waren spoorloos.

De politie heeft een signalement van de dader verspreid. Het gaat om een brede, gespierde blanke man van 1,75 meter tot 1,80 meter. Hij heeft kort blond stekelhaar, dat aan de zijkanten en achterkant kort is geschoren. Hij had een tatoeage op een van zijn onderarmen.

Doden en gewonden bij gevangenisoproer

GUATIRE - Duizenden Venezolaanse militairen hebben vrijdag een gevangenis in Guatire, ten oosten van de hoofdstad Caracas, bestormd om een eind te maken aan een bloedig oproer. Er onstonden vuurgevechten met gedetineerden die zich verzetten en zeker twee militairen kwamen daarbij om het leven. Achttien militairen raakten gewond. Of er ook slachtoffers onder de gevangenen zijn is niet duidelijk.

"Een deel van de gedetineerden heeft zich verzet", zei de onderminister van justitie Nestor Reverol. Volgens hem werden de militairen met krachtige wapens beschoten door gevangenen die zich hadden verschanst in een wachttoren. Bij de operatie in de El Rodeo-gevangenis werd een helikopter van het leger ingezet.

"We kunnen niet toestaan dat er anarchie heerst in een penitentiaire inrichting", aldus Reverol. "We eisen dat de gevangenen hun houding veranderen."

Het oproer ontstond toen de gevangenen werden gecontroleerd op het bezit van wapens. Volgens de regering werd dit gedaan om de veiligheid van de gedetineerden te waarborgen. "Het enige wat we wilden doen is de fundamentele rechten van de gevangenen garanderen", zei Reverol.

Italiaanse wielerbond weert dopingzondaars

De Italiaanse wielerbond FCI heeft besloten dopingzondaars te weren van nationale en internationale kampioenschappen. Eerder werd gemeld dat het slechts gevallen betrof van na 1 augustus 2008, maar voorzitter Renato di Rocco ontkent dit. "Er is geen tijdslimiet", meldt de FCI-preses vandaag in La Gazzetta dello Sport.

Door de beslissing kunnen toppers als Ivan Basso, Danilo di Luca, Stefano Garzelli en Michele Scarponi niet aan de start verschijnen van het wereldkampioenschap, dat in september plaatsvindt in Kopenhagen. Ook sprinter Alessandro Petacchi wordt uitgesloten. Omdat in Denemarken een sprint wordt verwacht, gold hij als één van de Italiaanse favorieten.

De Italiaanse teammanager Paolo Bettini reageert gelaten op het nieuws. "Het is een harde maatregel. Ik accepteer de beslissing en zal me nu nog meer concentreren op de jonge rijders die we tot onze beschikking hebben."

Volgens La Gazzetta dello Sport stapt Di Luca de komende dagen naar de rechtbank vanwege de beslissing van de FCI. De Italiaan werd in 2009 betrapt op cera, een variant van epo, en keerde dit seizoen terug bij Katusha.

Zampella en West dagen Activision voor rechter

Modern Warfare-makers Vincent Zampella en Jason West zullen hoogstwaarschijnlijk Activision voor de rechter slepen. West en Zampella hebben vorig jaar maart een aanklacht ingediend tegen Activision wegens contractbreuk en het ontkennen van 125 miljoen dollar aan royalties.

Hierop reageerde Activision met een eigen aanklacht, waarbij het bedrijf het duo omschreef als 'ongehoorzame en egoïstische samenzweerders die uit hebzucht aasden op het vermogen van Activision'. Later werd ook van EA (West en Zampella's nieuwe werkgever) 400 miljoen dollar schadevergoeding geëist wegens het wegkopen van het duo terwijl ze nog bij Activision onder contract stonden.

Een Superior Court-rechter in Los Angeles heeft nu besloten dat de aanklacht van West en Zempella gegrond is voor een rechtzaak. Als er geen overeenkomst wordt gesloten zullen beide kwesties in de rechtzaal worden uitgevochten, eind 2011 of begin 2012.

Pasanen tekent bij Red Bull Salzburg

Petri Pasanen heeft de overstap gemaakt naar het Oostenrijkse Red Bull Salzburg. De Fin vertrekt transfervrij van het Duitse Werder Bremen. De 30-jarige Pasanen heeft al eerder aangegeven dat hij Werder Bremen wil verlaten. Goal.com Duitsland heeft onthuld dat de voormalige Ajacied een contract heeft getekend voor een jaar bij Salzburg, met een optie voor nog een jaar.

Pasanen speelde van 2000 tot 2004 bij Ajax en won in 2002 de dubbel in Nederland. Hierna maakte hij de overstap naar Werder Bremen. Bij die club won hij in 2006 de beker. Het afgelopen seizoen werd Bremen teleurstellend dertiende in de Bundesliga. Sinds 2000 is Pasanen ook Fins international.

Red Bull Salzburg werd afgelopen seizoen tweede in de Oostenrijkse Bundesliga achter Sturm Graz. Hiermee plaatste de club van Ricardo Moniz (opvolger van Huub Stevens) zich voor de UEFA Europa League.

Heerenveen verhuurt Stolte aan Fortuna

Richard Stolte verdedigt komend seizoen de clubkleuren van Fortuna Sittard. De 21-jarige middenvelder wordt door sc Heerenveen voor één seizoen verhuurd aan de Limburgse eerstedivisionist. Dat melden de Friezen vandaag.

Stolte kwam in het seizoen 2009-2010 één keer als basisspeler in actie voor Heerenveen. Afgelopen jaargang werd de Emmeloorder verhuurd aan FC Emmen. In Drenthe kwam hij tot negentien optredens, waarvan elf als basisspeler. Hij scoorde nog niet in het profvoetbal.

IOC doet onderzoek naar erevoorzitter FIFA

De ethische commissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is een onderzoek gestart naar João Havelange. Dat meldt een woordvoerder aan dagblad The Guardian. De 95-jarige Braziliaan zou in 1997 een miljoen dollar hebben ontvangen van een voormalige marketingpartner van de FIFA. IOC-lid Havelange was van 1974 tot 1998 preses van de wereldvoetbalbond.

Omdat de voetbalbond weigert zelf een onderzoek te starten naar zijn oud-preses, heeft het IOC het heft in eigen handen genomen. "In principe doen we gewoon ons werk", aldus het IOC in de Britse krant. "We zullen altijd ieder bewijs van corruptie tegen IOC-leden onderzoeken." De olympische bond was zelf slachtoffer van fraude bij de toewijzing van de Olympische Winterspelen van 2002.

"Het onderzoek loopt al sinds Kerstmis vorig jaar", tekent The Guardian op. "Het IOC heeft documenten ontvangen van de BBC en is bezig de authenticiteit van de stukken te verifiëren." Sepp Blatter, die tussen 1981 en 1998 nauw samenwerkte met Havelange, zou op de hoogte zijn van het nieuws. De Braziliaan steunde Blatter in diens campagne voor zijn opvolging.

De zaak kwam aan het rollen vanwege het BBC-programma Panorama. Sinds december werden al vier leden van het uitvoerend comité van de FIFA geschorst wegens corruptie. Deze onderzoeken werden echter uitgevoed door de FIFA zelf.

Man neergeschoten in Helmond

In Helmond is zaterdagochtend een man gewond geraakt bij een schietpartij. De gewonde man werd na een melding over een schietpartij door agenten op straat aangetroffen. Hoe hij eraan toe is, is onduidelijk. Dat meldt de politie. Er is nog niemand aangehouden.

De schietpartij vond plaats in een woning aan de Azalealaan. Een arrestatieteam van de politie heeft de woning doorzocht, maar er werd niemand gevonden. De politie onderzoekt de achtergrond van de schietpartij.

Concert at SEA afgelast

Het Concert at SEA in het Zeeuwse Renesse is afgelast wegens het slechte weer. De burgemeester van Schouwen-Duiveland Gerard Rabelink heeft dit zaterdag besloten op basis van advies van deskundigen.

De windvlagen en de stevige buien die zijn voorspeld, zijn te sterk om de veiligheid van de bezoekers te kunnen garanderen, aldus de organisatie. De festivalorganisatie staat achter de beslissing van de burgemeester."De veiligheid en het comfort van onze bezoekers zijn het belangrijkst", aldus de organisatie.

Concert at SEA afgelast
Concert at SEA afgelast (Foto: ANP)

'VS praten met Taliban over vrede'

De Verenigde Staten en andere westerse landen zijn bezig met eerste onderhandelingen met de Taliban over een mogelijke oplossing voor de bijna 10 jaar durende oorlog in Afghanistan. De Afghaanse president Hamid Karzai heeft dat zaterdag gezegd.

"Vredesgesprekken met de Taliban zijn gaande. De buitenlandse militairen en vooral de Verenigde Staten gaan door met deze onderhandelingen", zei Karzai bij een persconferentie in de Afghaanse hoofdstad.

Diplomaten hadden al gezegd dat er sinds maanden gesprekken zijn tussen de twee partijen. Karzai, die een vurig voorstander is van vredesgesprekken, vertelde al eens dat Afghaanse functionarissen met de rebellen praten.

De uitlating van Karzai zaterdag is de eerste officiële bevestiging van de Amerikaanse betrokkenheid bij de onderhandelingen.

'VS praten met Taliban over vrede'
'VS praten met Taliban over vrede' (Foto: ANP)

Lammers: "Tomasson is een winnaar"

Trainer John Lammers van Excelsior is blij dat voormalig Feyenoorder Jon Dahl Tomasson hem volgend seizoen zal assisteren. Vooral zijn ervaring als profvoetballer is belangrijk.

Tomasson heeft bij Feyenoord en clubs als AC Milan en Vfb Stuttgart veel prijzen gewonnen en hij was dertien jaar lang international van Denemarken. John Lammers vindt die ervaring van veel toegevoegde waarde.

"Jon is een geweldige speler geweest. 'Een winnaar ook. Ik hoop dat hij wat van zijn mentaliteit kan overbrengen op onze groep. Jon weet wat er te koop is in de top. Hij stond bekend om zijn doorzettingsvermogen", vertelt Lammers aan Voetbal International.

Ook Tomasson ziet veel positiefs in zijn nieuwe carrière. "Ik ben blij dat Excelsior mij de kans geeft. Voor mij waren twee dingen belangrijk: ik wil in de voetballerij blijven werken en ik wil Rotterdam niet verlaten. Gelukkig dient zich nu een nieuwe uitdaging aan, waarin ik heel veel zin heb."

Badmintonster Jie niet naar finale Singapore

Badmintonster Yao Jie is bij het Singapore Open uitgeschakeld in de halve finale. De 34-jarige Nederlandse ging zaterdag in minder dan een halfuur onderuit met 13-21 en 11-21 kansloos onderuit tegen de als derde geplaatste Chinese Xin Wang. Het Singapore Open maakt deel uit van de Super Series, een reeks van dertien toptoernooien.

De 25-jarige Wang neemt het in de eindstrijd op tegen Tine Baum. De als zesde geplaatste Deense was zaterdag in de andere halve finale verrassend met 21-15 en 21-16 te sterk voor Shixian Wang. De Chinese Wang was als eerste geplaatst in Singapore.

'Van der Sloot heeft een zoon'

Moordverdachte Joran van der Sloot heeft een zoon van tweeënhalve maand oud. Dat zei de advocaat van de vader van de vermoorde Stephany Flores in het Peruaanse actualiteitenprogramma 90 Segundos. Eerder melden Peruaanse media al dat Van der Sloot een meisje zwanger zou hebben gemaakt.

Van de 22-jarige Peruaanse vriendin van Van der Sloot zijn inmiddels ook beelden opgedoken. Volgens de advocaat beviel ze op 31 maart van een zoon: Matías. De moeder van Van der Sloot zou haar kleinzoon mee willen nemen naar Nederland.

Van der Sloot zou de moeder van zijn kind hebben leren kennen enkele dagen nadat hij in juni vorig jaar in de beruchte gevangenis Castro Castro belandde.

Van der Sloot wordt verdacht van de moord op Flores en wacht nu op het begin van zijn proces. Hij kan levenslang krijgen als roofmoord wordt bewezen.

Deze week noemde de Peruaanse dienst voor justitiële inrichtingen het nog onwaarschijnlijk dat Van der Sloot een vrouw kon hebben bezwangerd. Hij zou het afgelopen jaar slechts een keer bezoek hebben gehad. Dat was vermoedelijk de moeder van Natalee Holloway. Van der Sloot wordt nog steeds gezien als hoofdverdachte voor de verdwijning van de Amerikaanse tiener.


'Van der Sloot heeft een zoon' (Foto: Novum)

FIFA doneert 4 miljoen aan Japans voetbal

De FIFA heeft aan de Japanse voetbalbond een bedrag van 4,2 miljoen euro gedoneerd als injectie voor het Japanse voetbal na de ramp in maart van dit jaar. De president van de Japanse voetbalbond, Junji Ogura, heeft gezegd dat 3,15 miljoen euro wordt geïnvesteerd in de heropbouw van het stadion en het trainingscomplex van Kashima Antlers. Die waren zwaar beschadigd na de aardbeving en de daaropvolgende tsunami.

De FIFA zal de rest van het bedrag schenken aan de zwaarst getroffen gebieden in het Noord-Oosten van Japan, zoals Iwate, Miyagi en natuurlijk Fukushima. Daar wordt het geld ook besteed aan wederopbouw.

De wereldvoetbalbond zal ook ballen, voetbalschoenen, tenues en ander voetbalmateriaal doneren aan zo'n 15.000 kinderen in de zwaarst getroffen gebieden.

Juncker vreest uitbreiding schuldencrisis

De voorzitter van de eurozone, de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, vreest dat de schuldencrisis van Griekenland zich kan uitbreiden naar België en Italië. Hij heeft in interviews gewaarschuwd voor het laten meedoen van particuliere schuldeisers aan het reddingsplan om de Griekse schulden te saneren.

Als banken meer risico's gaan lopen in verband met de Griekse schuldenlast kan dat leiden tot een lagere waardering door kredietbeoordelaars, waardoor de crisis zich zal uitbreiden naar andere landen, vreest Juncker. Soortgelijke kritiek had eerder ook de Europese Centrale Bank (ECB).

De Franse president Nicolas Sarkozy en de Duits bondskanselier Angela Merkel spraken zich vrijdag na een ontmoeting uit voor een 'vrijwillige' bijdrage van particuliere schuldeisers aan het reddingsplan.

Details nieuwe Killzone 3-DLC

Op 22 juni krijgt Killzone 3 een nieuwe DLC, dit heeft Sony laten weten. De DLC, getiteld 'From the Ashes', zal de de derde DLC zijn voor Nederlandse shooter en brengt ons twee nieuwe Guerrilla Warfare-maps en twee nieuwe Warzone-maps. Het map pack is te koop voor de schappelijke prijs van €4,99.

Guerrilla Games heeft ook een DLC Bundle Pack aangekondigd. Deze zal ook verkrijgbaar zijn op 22 juni en bevat alle DLC packs tot nu toe, 'the Retro Pack' en 'the Steel Rain Pack', plus de nieuwste DLC-telg 'From the Ashes' en zal te koop zijn voor €9,99. Drie voor de prijs van twee dus.

Benieuwd geworden? Hier onder staan in ieder geval twee teasers voor Warzone-map 'Lentle Missle Base' en Warfare-map 'Mobile Factory'.

'Voorlopig nog geen PS4'

Ondanks al de 'Xbox 720'-speculatie blijft Sony voet bij stuk houden en blijft er bij dat er voorlopig nog geen enkele sprake is van een opvolger van de PlayStation 3. PlayStation US-baas, Jack Tretton, heeft dit laten weten aan Forbes.

Tretton zegt dat het bedrijf nu vooral aan het focussen is op de PlayStation 3 en de PlayStation Vita en vindt dat de huidige generatie PlayStations nog steeds 'cutting edge' is:

"PlayStation 3 is really just hitting its stride. And technologically, I don't think it's possible to provide any advancement beyond what we have."

"What we've seen from the competition is trying to add features that already exist in PlayStation 3,".

"We invested heavily in that, we rolled a very heavy rock up a steep hill, through the launch period. But now I think that all pays off, and we've got a long run way behind it. So, I wouldn't look for any discussion of a next generation PlayStation for quite some time."

Van de nieuwe telg van Nintendo, de Wii U, was Tretton niet echt onder de indruk: "I think there's ground to be carved out for everybody. But I didn't see anything about Nintendo's announcement that said 'Oh, we'd better get working on rolling out a new PlayStation here pretty soon.'

"Our attitude is kind of 'welcome to the party.' If you're looking at being a multimedia entertainment device, if you're looking at high def gaming, that was 2006 for us."

Sony lijkt het nog rustig aan te doen dus. En met hits als Uncharted 3 en een nieuwe God of War in het verschiet is dat misschien helemaal niet zo erg.

Patty Brard let op de kleintjes

Patty Brard schroomt niet om inkopen te doen bij prijsvechters nu ze zonder werk zit. Ook maakt de presentatrice, wier contract bij SBS onlangs niet werd verlengd, voorlopig geen reisjes.

"Ik doe nu boodschappen bij Lidl en Aldi. Waspoeder en schoonmaakmiddelen en dat soort dingen koop ik echt niet bij Albert Heijn, veel te duur", vertelt Brard in het AD. "Ik zou makkelijk met minder dan 100 euro per week rond kunnen komen. Onze vakantieplannen hebben we vanwege de bezuinigingen voorlopig in de ijskast gezet."

Patty is verbolgen over het feit dat ze na vier jaar aan de kant werd gezet door haar voormalige werkgever. "Wat mij het meest steekt: de onrechtvaardigheid en de lafheid van bepaalde mensen bij SBS die niet voor mij in de bres zijn gesprongen."

De 56-jarige Brard is positief over de toekomst. Ze stuurde een tijdje geleden formats voor programma's naar verschillende zenders. "Ik kan niet over alles wat vertellen. Wel dat het idee om met Patricia Paay en een derde diva - nee het is niet Connie Breukhoven - een programma te maken goed is gevallen. Uiteindelijk zal die samenwerking wel in een catfight eindigen, maar sommige dingen verander je niet in het leven."


Patty Brard let op de kleintjes (Foto: Novum)

Gerbrands: "PSV en Twente zwaar voor AZ"

De directeur algemene zaken van AZ, Toon Gerbrands, is allerminst blij met het programma van de Eredivisie. Zijn club begint met PSV en Twente als tegenstanders.

Op zondag 7 augustus start voor AZ het nieuwe seizoen met een thuisduel tegen PSV. Zes dagen later staat een zware uitwedstrijd tegen FC Twente al op het programma. En dat mocht van AZ wel anders ingedeeld zijn.

"Het is zwaar om met PSV en FC Twente te beginnen. Aan de andere kant kijken wij vooral naar het einde van de competitie. Onze ervaring van de afgelopen jaren luidt, dat het belangrijker is dan het begin", zegt Gerbrands tegen De Telegraaf.

AZ moet zich anders dan andere jaren voorbereiden, meent de directeur. "Het valt me trouwens op, dat er dit jaar aan het einde van de competitie geen echte toppers meer zijn. Ook voor ons wijkt dit programma af van de voorgaande jaren, waarin wij altijd een vergelijkbaar draaiboek hadden qua tegenstanders. Nu is het echt heel anders."

Zuid-Korea neemt passagiersvliegtuig onder vuur

Zuid-Koreaanse militairen hebben een passagiersvliegtuig beschoten. Het toestel met 119 inzittenden werd aangezien voor een Noord-Koreaans militair vliegtuig. Het geweervuur miste doel en het vliegtuig van de Zuid-Koreaanse luchtvaartmaatschappij Asiana Airlines kon ongeschonden landen, meldt persbureau Yonhap.

Militairen bronnen beweren dat twee militairen het vuur openeden omdat het vliegtuig van zijn koers afweek. Volgens Air Asiana klopt dat niet en was het vliegtuig gewoon op weg om te landen bij de luchthaven van Seoul.

De spanningen tussen de twee aartsrivalen Noord- en Zuid-Korea zijn de afgelopen tijd verder opgelopen. De landen leven al op gespannen voet met elkaar sinds de Koreaanse oorlog in 1953 eindigde in een wapenstilstand, maar niet met een officiële vredesverklaring.

'Staat nam groot financieel risico met HSL'

De Nederlandse staat heeft bewust een groot financieel risico genomen met de aanleg van de hogesnelheidslijn (hsl). Al sinds de aanbesteding in 2001 weten de verschillende kabinetten van financiële problemen bij de exploitant, maar doordat niet werd opgetreden dreigt nu een verlies van twee miljard, schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

Uit onderzoek van de krant zou naar voren komen dat het ministerie van Verkeer en Waterstaat bewust een onrealistisch hoog bod van NS en KLM heeft geaccepteerd. Het bod lag 18 miljoen euro boven het verwachte maximum van 130 miljoen. Het departement ging voor de hoogste opbrengst en negeerde het risico.

In ambtelijke kringen zou het gevoel overheersen dat NS de aanbesteding heeft gesaboteerd. "De gedachte was: bij problemen vangt het ministerie ons op", zegt een hoge ambtenaar in de krant.

Meerdere ministers van Verkeer en Waterstaat concludeerden na elkaar dat de NS het geld nooit zou kunnen betalen. Ze schoven de problemen sinds 2001 voor zich uit.

Tien jaar later is de spoorlijn nog niet volledig operationeel. Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) praat volgende week met de Tweede Kamer over oplossingen.


'Staat nam groot financieel risico met HSL' (Foto: Novum)

Aziatisch olifantje geboren in Artis

In de Amsterdamse dierentuin Artis is zaterdag een gezond Aziatisch olifantje geboren. De geboorte duurde 48 uur en is voorspoedig verlopen.

Binnen een kwartier stond de kleine Mumba op eigen pootjes. Dat heeft Artis zaterdag bekendgemaakt.

Het is nu nog wachten of de kleine gaat drinken bij haar moeder Thong Tai. De verzorgers hebben de naam Mumba gekozen uit 2000 inzendingen tijdens een namenwedstrijd. Mumba is een Indiase naam.


Aziatisch olifantje geboren in Artis (Foto: Novum)

Lafeber uitgeschakeld op US Open

Golfer Maarten Lafeber heeft op de tweede dag van het US Open in Bethesda (Maryland) de dreigende uitschakeling niet kunnen afwenden.

De 36-jarige Nederlander speelde wel iets beter dan op de openingsdag toen hij een dramatische ronde van 79 slagen (8 boven par) liep. Met een score van 74 belandde hij niettemin op de gedeelde 138e plaats, ver verwijderd van kwalificatie voor de tweedaagse finale in het weekeinde.

Evenals op donderdag kon Lafeber in zijn tweede omloop op de Congressional geen birdie (1 onder par) of beter produceren. Wel moest hij drie bogeys (1 boven par) laten noteren, tegen zeven op donderdag waaronder een dubbel-bogey.

Lafeber, woonachtig in Orlando, nam voor de derde keer deel aan het US Open, de tweede Major van het jaar. Hij haalde nog nooit de cut, de schifting na twee ronden.

Maarten Lafeber uitgeschakeld op US Open
Maarten Lafeber uitgeschakeld op US Open (Foto: ANP)

Doodsbedreiging Wilders na actie tegen Griekenland

Geert Wilders is met de dood bedreigd na een ludieke actie waarbij hij een anderhalve meter groot drachmebiljet afleverde bij de Griekse ambassade in Den Haag. De Nederlandse ambassade in Athene kreeg een dreigtelefoontje dat door de autoriteiten serieus wordt genomen, bevestigt Wilders na berichtgeving in De Telegraaf.

De politie heeft Wilders, na overleg met justitie, gevraagd aangifte te doen van bedreiging. De PVV-leider zegt dat binnenkort te gaan doen. Hij noemt het 'van de gekke om een doodsbedreiging te doen aan een parlementslid van een land waar de Grieken het van moeten hebben'.

Wilders is al de meest bedreigde politicus in Nederland en staat onder permanente beveiiging. Hij zegt na de actie bij de ambassade ook hatemail van Grieken te hebben gekregen.


Doodsbedreiging Wilders na actie tegen Griekenland (Foto: Novum)

Justitie kan pedoclub Martijn niet verbieden

Justitie heeft geen mogelijkheden gevonden om de pedofielenvereniging Martijn te vervolgen, verbieden of te laten ontbinden. Dat is gebleken uit een groot oriënterend onderzoek dat onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam is gehouden naar de omstreden vereniging, zo maakte een zegsvrouw zaterdag bekend.

Het landelijk expertisecentrum kinderporno, dat onder het OM Rotterdam valt, stelde het onderzoek in naar aanleiding van de grote Amsterdamse zedenzaak.

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat regelmatig blijkt dat (ex)leden van Martijn verdacht worden van, dan wel veroordeeld zijn voor, het bezit van kinderpornografisch materiaal. Maar deze strafbare feiten spelen zich allemaal buiten de vereniging om.

Het OM heeft ook aan de landsadvocaat advies gevraagd of het mogelijk is de vereniging via de rechter te laten verbieden of ontbinden. Maar omdat de individuele strafbare feiten waarvoor (ex)bestuursleden van Martijn zijn veroordeeld, of waarvan zij werden verdacht, niet zijn gepleegd in het kader van werkzaamheden voor de vereniging, is dat niet mogelijk.

Justitie kan pedoclub Martijn niet verbieden
Justitie kan pedoclub Martijn niet verbieden (Foto: ANP)

Enge kabouter terroriseert dorp

Suncho Corral is in de ban van een mysterieuze plaaggeest. Een boosaardige kabouter zou het Argentijnse dorp terroriseren.

De trol is naar verluidt voorzien van enorme oren een een punthoed. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor een tiental brutale aanvallen op inwoners van het dorp. Zo heeft de kabouter mensen van hun fiets geslagen en zelfs enkele rake klappen hebben uitgedeeld.

De lokale politie heeft inmiddels zo veel telefoontjes gekregen over de terreurdwerg, dat ze inmiddels groot alarm hebben geslagen. Een 14-jarige jongen zou een van de eerste slachtoffers zijn geweest. "Hij liep vorige maand achter de school, toen hij ineens van achteren werd geraakt", vertelt een bron. Het wezen, dat inmiddels is omgedoopt tot De Dwerg of Korte Orige wordt hiervoor verantwoordelijk gehouden.

"Hij wist uiteindelijk aan zijn belager te ontsnappen." Ook is een fietser onlangs van zijn rijwiel gemept door de trol. Dezer versperde vervolgens de weg met de woorden: "Hier kom je niet voorbij." Na deze woorden mepte de kabouter de fietser buiten bewustzijn.

In 2008 had een andere buurt in Maxima's geboorteland te maken met een terrordwerg. Waar men dacht met een gemuteerde hond te maken te hebben, bleek het in werkelijkheid een dwerg te zijn. Het lijkt er nu echter op dat de kabouter weer terug is uit zijn winterslaap.


Een video waarin Terror David is te zien

Gullit: "Had het nooit willen missen"

Ruud Gullit is afgelopen week ontslagen bij Terek Grozny na pas een half jaar als trainer. Maar als hij erop terugkijkt, is de Nederlander blij dat hij het heeft gedaan.

Dit zegt Gullit in zijn column in De Telegraaf. Hij geeft aan dat hij geen spijt heeft van zijn beslissing om naar Grozny te gaan, maar dat de stap zijn leven juist heeft verrijkt.

"Natuurlijk had ik graag betere prestaties neergezet met mijn elftal en nog steeds de leiding over het eerste team van de club gehad. Maar zo is het niet gelopen. In goede harmonie praten we nu over de voortijdige contractontbinding."

Gullit vindt het fijn dat de geruchten rondom zijn uitgaansleven ontkracht zijn. "Voor de mensen in mijn omgeving, de buitenwereld en mezelf ben ik wel blij dat de voorzitter de indianenverhalen heeft rechtgezet dat ik alleen aan het stappen zou zijn. Dat sloeg echt nergens op."

Gullit ontkent verder dat hij een gesprek heeft gehad met het Zwitserse Neuchâtel Xamax, de club waar hij na zijn ontslag aan gelinkt werd.

Nieuw slachtoffer aanslagen Twin Towers

Het officiële dodental van de terroristische aanslagen op het World Trade Center van 11 september 2001 is gestegen naar 2753. Jerry Borg (63) stierf vorig jaar december aan longproblemen en is aangemerkt als slachtoffer van de aanslagen. Dat meldden Amerikaanse media vrijdag.

Borg werkte als accountant voor de staat New York en was in de buurt toen zelfmoordterroristen met gekaapte passagiersvliegtuigen de Twin Towers aanvielen. Borg leek niets te mankeren. Enkele maanden later kreeg hij echter longproblemen.

Borg werd daarna behandeld in een kliniek die speciaal was opgericht om mensen te helpen die ziek waren geworden door de aanslagen. Op 15 december 2010 overleed hij aan een longontsteking. Medisch onderzoekers van de staat New York bepaalden dat Borg gestorven is door de giftige stoffen die hij inademde in de stofwolk van de instortende Twin Towers.

Nieuw slachtoffer aanslagen Twin Towers
Nieuw slachtoffer aanslagen Twin Towers (Foto: ANP)

De Jager laakt 'makkelijke kritiek' Wilders

PVV-leider Geert Wilders laat zich leiden door opiniepeilingen en uit te makkelijke kritiek op de aanpak van de problemen met Griekenland. Dat zegt minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) zaterdag in een interview in het AD. "Ik heb nog nooit een echte oplossing gehoord van de PVV. Helemaal niks."

De Jager voorspelde eerder al dat Nederland mogelijk voor tientallen miljarden het schip ingaat als Griekenland niet geholpen wordt. Wilders is fel tegenstander van extra steun aan Griekenland. "Degenen die dat zo makkelijk roepen, laten zich leiden door opiniepeilingen. Maar peilingen zijn geen garantie voor verstandige beslissingen."

Ook kritiek van economen die vinden dat hij geld in een bodemloze put gooit, pareert De Jager. "Wij zijn natuurlijk ook niet gek. Het gemak waarmee mensen vanaf de zijlijn hun oordeel klaar hebben, is opvallend. Als minister van Financiën moet ik een paar stappen vooruit denken en zorgen dat Nederland ongeschonden uit deze crisis komt."

De Jager onderhandelt momenteel in Brussel over nieuwe miljardensteun aan Griekenland. Nederland is voorstander van steun op voorwaarde dat banken meebetalen.

PlayStation Vita krijgt Skype

Tijdens de afgelopen E3 is er veel meer bekend geworden over de PlayStation Vita, de nieuwe handheld van Sony. Wat niet is verteld is dat het apparaat Skype zal ondersteunen. Toch is het logo van Skype tijdens een presentatie van Sony in Brazillië wel te zien.

In onderstaande foto van de presentatie is tussen de andere logo's van services die Vita ondersteunen, het Skype-logo te zien. Als Skype naar de Vita zou komen, dan volgt het hiermee zijn grotere broer de PSP.

Skype, dat nu in handen is van Microsoft, heeft zo'n 170 miljoen gebruikers waar er elke dag 600.000 bijkomen. Ondanks dat Microsoft het bedrijf nu in handen heeft, hebben ze aangegeven dat de service beschikbaar zal blijven voor producten die niet van Microsoft zijn.

Skype

Eerste 'rape centre' komt in Utrecht

In Utrecht komt het eerste Nederlandse opvangcentrum voor verkrachte meisjes. In het Centrum Seksueel Geweld van het UMC Utrecht worden slachtoffers opgevangen en onderzocht door psychologen, artsen en rechercheurs. In Denemarken, Engeland en de Verenigde Staten bestaan de 'rape centres' al langer, schrijft de Volkskrant.

Verkrachte en aangerande meisjes zoeken in Nederland gemiddeld pas na een jaar hulp. Ze wachten uit schaamte en angst om niet geloofd te worden. In landen met een opvangcentrum zoeken vrouwen eerder hulp na seksueel geweld.

"En als ze zich al melden, haken ze vaak weer af omdat de hulp zo versnipperd is", psycholoog Iva Bicanic, oprichter van het centrum. "Meestal proberen ze het dan maar te vergeten. Maar zonder behandeling ontwikkelen bijna al deze meisjes een posttraumatische stressstoornis."

Voor de pakkans van de daders helpt het ook als slachtoffers zich eerder melden, zegt een woordvoerder van de Utrechtse zedenpolitie. "Als meisjes eerder komen, kun je meer sporen veiligstellen. En de aangiftebereidheid zal toenemen."

'Treinreizigers lopen onnodig gevaar in tunnels'

Treinreizigers lopen bij ongelukken in tunnels onnodig veel gevaar door de organisatie van de hulpverlening. Dat meldt de NOS zaterdagochtend op basis van een rapport van het Platform Transportveiligheid. Het platform onderzocht de chaotische afhandeling van een incident in de Schipholtunnel in 2009.

Bij calamiteiten in spoortunnels is nu een belangrijke rol weggelegd voor de brandweer. Die is echter lang niet altijd binnen een kwartier ter plaatse, waardoor kostbare tijd verloren gaat.

Het platform adviseert verkeersminister Melanie Schultz van Haegen (VVD) om treinpersoneel in de eerste cruciale tien minuten van een ongeluk de leiding te geven. De machinist en conducteur moeten zelf kunnen beslissen of een trein doorrijdt of wordt ontruimd. De minister vindt dat de spoorbedrijven de aanbevelingen moeten overnemen.

Op 2 juli 2009 ontstond flinke rookontwikkeling in de Schipholtunnel. Honderden reizigers bleven door gebrekkige communicatie tussen hulpdiensten, verkeersleiding en treinpersoneel twintig minuten in de spoortunnel. In een uitgelekt rapport van NS Reizigers werd gesproken over een ramp waaraan de reizigers waren ontsnapt. De Tweede Kamer vroeg daarop om opheldering.


'Treinreizigers lopen onnodig gevaar in tunnels' (Foto: Novum)

Fallout NV DLC: Old World Blues-introductie

De derde DLC voor Fallout New Vegas staat gepland voor een release in juni en moet op alle drie de platformen tegelijk uitkomen. In Old World Blues ga je naar The Big Empty waar een aantal pre-war wetenschappers zich verzameld hebben om te experimenteren met van alles en nog wat.

Tijdens je queeste in dit gedeelte van de Mojavewoestijn kom je onder andere pratende toasters en lichtknoppen tegen. Ook zijn er uiteraard nieuwe wapens, uitrusting en vijanden te vinden. Je vindt behoorlijk wat informatie in het onderstaande filmpje waarin gepraat wordt over setting, stemacteurs en verhaal.

Album Glennis Grace is goud

Glennis Grace heeft voor haar album One Night Only een gouden plaat ontvangen. Binnen een maand zijn er meer dan vijfentwintigduizend exemplaren van haar cd verkocht.

De zangeres is dolblij met de gouden plaat. "Zo lekker dit," laat de 32-jarige Grace op Twitter weten. "Life is good." Grace ontving haar gouden album uit handen van radio 538-dj Edwin Evers.

De Amsterdamse zangeres scoorde onlangs een grote hit maar het nummer Afscheid dat ze coverde van Volumia. Dat nummer werd vorige maand goud.


Album Glennis Grace is goud (Foto: Novum)

Frankrijk onderzoekt verdachte E.coli-gevallen

De Franse autoriteiten onderzoeken twee nieuwe verdachte gevallen van E.coli die in verband worden gebracht met hamburgers waarvan al zeven kinderen ziek zijn geworden. Dat heeft de Franse minister van volksgezondheid Xavier Bertrand vrijdag gezegd.

Frankrijk heeft de Duitse supermarktketen Lidl die de hamburgers verkoopt verordonneerd ze terug te roepen. Er is vooralsnog geen verband met de dodelijke EHEC-uitbraak in Duitsland.

Zeker zeven kinderen zijn ziek geworden na het eten van de hamburgers. Een arts van het universiteitsziekenhuis in Lille zei vrijdag op een persconferentie dat een van de kinderen in een kunstmatige coma wordt gehouden omdat het kind hulp bij ademhalen nodig heeft.

Bertrand zei vrijdag dat de twee nieuwe patiënten onderzocht worden op E.coli en dat de resultaten zaterdag verwacht worden.

Bruid valt te pletter van Praags balkon

Wat een prachtige dag had moeten worden, eindigde vrijdag voor een kersvers echtpaar in een tragedie. Dat meldde de lokale krant Dnes.

In de Tsjechische hoofdstad Praag viel een 25-jarige Litouwse bruid van een balkon en kwam daarbij om het leven. Haar drie jaar oudere Russische man viel ook van het balkon, maar overleefde de val van drie verdiepingen. Hij werd met ernstige verwondingen in het ziekenhuis opgenomen.

De oorzaak van de val is onduidelijk.

Noodtoestand in delen Argentinië door aswolk

De autoriteiten van de Argentijnse provincie Neuquén hebben de economische noodtoestand uitgeroepen voor steden en dorpen die te maken hebben met de aswolk afkomstig van een Chileense vulkaan. Vee en landbouwgrond in het gebied worden door de as bedreigd en toeristen blijven weg.

Ook in andere gebieden waar de landbouw en veeteelt is getroffen door de aswolk is de economische noodtoestand al uitgeroepen. Het gebied kan door het decreet van gouverneur Jorge Sapag onder meer op belastingkorting rekenen.

De Chileense vulkaan in het vulkaangebied Puyehue-Cordón Caulle barstte op 4 juni uit en de as die daarbij vrijkwam zorgde van Uruguay tot Australië voor veel overlast. De omgeving van de vulkaan is inmiddels met een dikke laag as bedekt. In Villa La Angostura, op zo'n 38 kilometer van de vulkaan, ligt een laag as van dertig centimeter.

De laag as zorgt voor veel problemen op de weg en heeft ook de skipistes in het gebied bedekt. Toeristische bestemmingen als San Carlos de Bariloche bereidden zich juist voor op het wintersportseizoen dat binnenkort aanvangt. Bewoners ruimen de as zo goed en zo kwaad als het kan op, maar dat lijkt onbegonnen werk omdat er nog altijd as uit de vulkaan komt.

De Chileense autoriteiten zeiden vrijdag dat de aswolk, na de aarde rond te zijn geweest, weer terug is boven Chileense bodem. Mogelijk verplaatst de wolk zich echter binnenkort noordwaarts, aldus de autoriteiten.

Luchthavens in Patagonië zijn al meer dan een week gesloten vanwege de asdeeltjes, die vliegtuigmotoren kunnen beschadigen. Het vliegveld van Buenos ging woensdag weer open.


Noodtoestand in delen Argentinië door aswolk (Foto: Novum)

Minder huurtoeslag voor duurder huis

Mensen die meer dan 361,66 euro huur betalen, krijgen per 1 januari 2012 minder huurtoeslag. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) vrijdag bekendgemaakt.

Het gedeelte van de huur boven de grens van 361,66 euro wordt vanaf volgend jaar niet meer voor 75 procent, maar voor 65 procent vergoed via de huurtoeslag. De eigen bijdrage gaat omhoog met 3,93 euro per maand.

De maatregelen leveren het kabinet geld op, maar moeten ook zorgen dat mensen die in een huis wonen dat gezien hun inkomen te duur is, een goedkoper huis gaan zoeken. Tot nu toe werd het verschil in huur grotendeels door de huurtoeslag gecompenseerd.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken woont 79 procent van de huurders in een huis van meer dan 361,66 euro per maand.

EHEC in Noord-Hessen via mens op voedsel

De gevaarlijke EHEC-ziektekiem is in de Duitse regio Noord-Hessen van een medewerkster van een cateringbedrijf op voedsel overgesprongen. Daardoor werden nog eens 20 mensen ziek.

Dat hebben de gezondheidsautoriteiten in de deelstaat Hessen vrijdag laten weten. Het is niet duidelijk op welke wijze de EHEC op het voedsel kon terechtkomen. Het is niet bekend of er problemen met de hygiëne waren. Dat is onderwerp van verder onderzoek.

Uit onderzoek is gebleken dat de medewerkster van het cateringbedrijf al met de EHEC-bacterie besmet was toen ze voedsel klaarmaakte voor een feest in de deelstaat Nedersaksen. Ze vertoonde echter geen symptomen van de ziekte die er op wezen dat ze was besmet. Na het feest werden 20 van de 65 gasten ziek.

EHEC in Noord-Hessen via mens op voedsel
EHEC in Noord-Hessen via mens op voedsel (Foto: ANP)

RAF-terrorist Folkerts niet alsnog de cel in

De voormalige RAF-terrorist Knut Folkerts hoeft niet alsnog de gevangenis in voor het doodschieten van een politieagent in Utrecht in 1977. Dat heeft een gerechtshof in de Duitse stad Hamburg vrijdag in hoger beroep bepaald, melden Duitse media.

Een lagere rechtbank had eerder al besloten dat Folkerts de twintig jaar cel die hij in Nederland kreeg, niet alsnog hoeft uit te zitten. Het Duitse openbaar ministerie was daartegen in beroep gegaan, maar krijgt geen gelijk.

Het hof zou het 'onverdraaglijk hard' vinden als Folkerts nu alsnog de cel in moet. Hij heeft het terrorisme afgezworen en gedraagt zich sinds zijn vrijlating in 1995 goed, stelden de rechters.

Folkerts schoot in 1977 in Utrecht op twee agenten die hem wilden arresteren. Een kwam om het leven, de ander raakte zwaargewond. Hij kreeg twintig jaar cel, maar werd een jaar later uitgeleverd aan Duitsland, waar hij onder meer werd gezocht wegens een drievoudige moord. In Duitsland kreeg Folkerts levenslang, maar in 1995 kwam hij vrij.

Omdat Duitsland geen onderdanen uitlevert, vroeg het Openbaar Ministerie in 2005 aan de Duitse autoriteiten om de Nederlandse celstraf in Duitsland alsnog ten uitvoer te brengen. Folkerts maakte daartegen bezwaar. Wel heeft hij zijn spijt betuigd aan de weduwe van de agent die hij heeft doodgeschoten.

Crytek ontkent bezit nieuwe Xbox

Eerder deze week dook het bericht op dat Microsoft zijn nieuwe console op de E3 in 2012 aan de wereld zou tonen, en dat er door verschillende developers al games ontwikkeld worden. Crytek, een van de genoemde bedrijven, ontkent dat het nieuwe Xbox-hardware in zijn bezit heeft.

Crytek zou volgens de geruchten werken aan Timesplitters 4 voor de nieuwe Xbox. Het bedrijf zegt echter geen beschikking te hebben over next gen hardware van Microsoft of te weten wanneer de opvolger van de Xbox 360 zal worden aangekondigd. "Relating to the recent rumours, Crytek do not have any next generation hardware from Microsoft, nor do we know when Microsoft may announce future hardware or what that hardware will entail. Crytek are working at pushing the boundaries of what current technology can bring, including our focus on DX11 which will be released shortly as an update for Crysis 2, and we believe this work, added to our estimations of what the new hardware will provide, set up CryENGINE as a next generation engine for all consoles."

Pas in juni 2012 zullen we zeker weten wat er waar is van de geruchten.

'Chelsea maakt werk van Lukaku'

De kans is groot dat Romelu Lukaku volgend seizoen in de Engelse Premier League te bewonderen is. Zijn ploeg RSC Anderlecht heeft bevestigd dat de onderhandelingen met Chelsea over een transfer zijn gestart.

"Er is nog een lange weg te gaan in de onderhandelingen. We zijn in gesprek met Chelsea, maar er zijn ook andere clubs waar we mee praten", aldus Herman van Holsbeeck, algemeen directeur van Anderlecht. "Het kan rondkomen binnen een half uur of duren tot en met 31 augustus 2011. Dat is voetbal."

Lukaku liet eerder al weten Anderlecht alleen te verlaten voor een topclub uit de Premier League: "Het wordt de topdrie in Engeland. Of ik blijf." Lukaku zou een zwak hebben voor Chelsea, aangezien zijn idool Didier Drogba bij The Blues onder contract staat.

Met Anderlecht kende Lukaku een teleurstellend seizoen. De Belgisch international greep met zijn ploeg naast de landstitel. De fysiek sterke spits wil echter niets van de verhalen weten dat hij afgelopen seizoen worstelde met zijn vorm: "Ik heb er toch weer zestien ingelegd. En nu ook in de topwedstrijden, wat me vorig seizoen bijna niet lukte."

Lukaku geeft wel toe dat hij het lastig heeft met de hoge verwachtingen van hem: "Waarom liggen de verwachtingen toch zo hoog? Ik ben nog maar een jongen. Ik heb geen Gouden Schoen, ik ben geen Profvoetballer van het Jaar. Weet je wat het is? Ik ben té gehypet."

Verdediger Schmitz van Schalke naar Werder Bremen

Lukas Schmitz speelt komend seizoen voor Werder Bremen. De 22-jarige verdediger komt over van Schalke 04 en tekent in Bremen een contract voor vier jaar. Dat meldt algemeen directeur Klaus Allofs vrijdag. Hoeveel Werder voor de linksback betaalt is niet bekend.

Schmitz zelf was vorige week al rond met de Noord-Duitse club en is tevreden met zijn overgang. "Als iemand zich voor de Bundesliga interesseert, kent hij Werder Bremen", verklaart de jongeling zijn keuze. "Ze hebben met sterke elftallen altijd voor sensatie gezorgd. Ik ben blij dat ik daar onderdeel van mag uitmaken."

Schmitz begon het seizoen 2009-2010 in het tweede elftal van Schalke, maar maakte gedurende het seizoen de overstap naar het eerste elftal. In bijna twee seizoenen kwam de Duitser tot 48 basisplaatsen in de Bundesliga.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.