FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Nieuwsarchief
Artikelen van dinsdag 14 juni 2011

Dreigtweet bestraft met 12 dagen cel

Een 17-jarige Rotterdammer die vlak na de schietpartij in Alphen aan den Rijn op Twitter met herhaling van het bloedbad dreigde is dinsdag veroordeeld tot 12 dagen cel. Dat heeft het Openbaar Ministerie laten weten.

Zeven mensen vonden de dood bij de schietpartij op 9 april in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn. De politie arresteerde in de dagen erna meerdere personen die via Twitter bedreigingen uitten, verwijzend naar het Alphense bloedbad, onder wie dus de 17-jarige Rotterdammer.

Dreigtweet bestraft met 12 dagen cel
Dreigtweet bestraft met 12 dagen cel (Foto: ANP)

Tienduizenden vluchten voor noodweer China

Meer dan 55.000 mensen in Zuid-China zijn dinsdagavond geëvacueerd wegens overstromingen en aardverschuivingen die zijn veroorzaakt door noodweer. Dat berichtte het Chinese staatspersbureau Xinhua dinsdag.

De afgelopen dagen heeft het noodweer al aan meer dan honderd mensen het leven gekost. De zware regenval houdt volgens voorspellingen van lokale meteorologen zeker tot vrijdag aan.

Tienduizenden vluchten voor noodweer China
Tienduizenden vluchten voor noodweer China (Foto: ANP)

'Aangifte baby moet niet digitaal'

Ger Koopmans van het CDA in de Tweede Kamer maakt zich zorgen. Er bestaan plannen om de aangifte van de geboorte van een baby digitaal mogelijk te maken, maar de parlementariër vindt een aangifte via de computer maar een koude bedoening. Bovendien is volgens hem het risico van fouten groter.

"De aangifte van een nieuwe burger moet een feestje blijven. Iedereen kent toch de beelden van de kroonprins die zijn kleintjes aangaf. Elke ouder heeft op zo'n moment hetzelfde gevoel als de kroonprins; hij geeft zijn eigen prinsje of prinsesje aan", zwijmelde Koopmans dinsdagavond tijdens een debat over de Wet elektronische dienstverlening burgerlijke stand.

Koopmans vraagt zich af of je met digitale aangifte niet het gevoel creëert van: "De geboorte van een kind, och, dat doe je even met een mailtje."

Militair overleden na zelfverdedigingsoefening

Een 20-jarige militair uit Amsterdam is dinsdag overleden aan de verwondingen die hij vorige week opliep tijdens een zelfverdedigingsoefening op een Limburgs defensieterrein. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

De oefening werd afgesloten met een parcours, waarin de deelnemers hun vaardigheden moesten laten zien op onder meer het gebied van militaire zelfverdediging. Ze lopen dan met beschermende kleding als handschoenen en een 'bokskap'. Bij een schermutseling liep het slachtoffer intern letsel aan zijn hoofd op. Het was volgens de zegsman geen hersenbloeding.

De Amsterdammer werd anderhalf uur later onwel, waarna meteen een militaire verpleegkundige bij hem kwam. Daarna is hij naar het ziekenhuis in Weert gebracht. Later is hij vervoerd naar het Academisch Ziekenhuis in Maastricht, waar hij is geopereerd. Hij is na de operatie in coma gehouden, maar zijn toestand verbeterde niet. De man was gelegerd bij de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen.

De Arbeidsinspectie heeft de zaak in onderzoek

Litouwer neergeschoten in Alkmaar

In Alkmaar is dinsdagavond een 48-jarige man uit Litouwen in zijn borst geschoten. Het slachtoffer is naar een ziekenhuis gebracht en verkeert buiten levensgevaar. De daders zijn voortvluchtig.

De man was met zijn twee zoons net aangekomen op een parkeerplaats aan het Arendspad toen een auto aan kwam rijden. Hieruit stapten meerdere mannen, met wie een schermutseling ontstond. De Litouwer werd uiteindelijk beschoten op de Arendsweg. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Leraar seksueel geïntimideerd door leraressen

Het zit Anthony Juarez niet mee. De beste man beweert dat hij seksueel is geïntimideerd terwijl hij als leraar werkte op een katholieke school in Los Angeles.

Juarez trad in augustus 2010 in dienst als leraar voor de derde klas van de Our Lady of Talpa School. De negen maanden die volgden waren voor hem een hel, zo beschrijft hij. Hij was het mikpunt van seksuele pesterijen door het overwegend vrouwelijke personeel van de school.

Zo slingerde een lerares eens de opmerking "Je kont ziet er goed uit" naar zijn hoofd, toen hij een strakke, korte broek droeg. Ook beweert Juarez seksueel getinte SMS'jes en voicemails van andere vrouwelijke collega's te hebben ontvangen. Een andere lerares stuurde hem eens het bericht dat ze hem graag met ontbloot bovenlijf zou willen zien bij het zwembad.

Ook heeft hij al minstens driemaal een tik op zijn achterhoofd gehad met de mededeling zijn mond dicht te houden. Uiteindelijk besloot de docent zijn beklag te doen bij de directeur van de katholieke school. In plaats van naar hem te luisteren. stuurde deze Juarez met verlof tot en met juli. Het aartsbisdom van Los Angeles zegt niet bekend te zijn met de aantijgingen.


Een nieuwsfilmpje over de arme leraar

Aston Villa wil McLeish als trainer

Aston Villa heeft Alex McLeish op het oog als nieuwe trainer. Dat meldt de Engelse club op zijn website. De 52-jarige Schot diende zondag zijn ontslag in bij stadgenoot en aartsrivaal Birmingham City, dat degradeerde uit de Premier League. Aston Villa zoekt een vervanger voor de wegens gezondheidsredenen opgestapte Gérard Houllier.

De mogelijke overgang van McLeish lijkt niet zonder slag of stoot te verlopen. Birmingham, dat het ontslag niet accepteerde, claimt dat de oefenmeester nog een doorlopende verbintenis heeft en verlangt een vergoeding.


Aston Villa wil McLeish als trainer (Foto: Novum)

Aswolk Chileense vulkaan geeft veel problemen

BUENOS AIRES - De aswolk van de vulkaan Cordon Caulle in Chili heeft dinsdag van Uruguay tot Australië vluchtschema's in de war gestuurd. De pasgekozen president van Peru Ollanta Humala moest zich op kenningsmakingsreis in Uruguay en Argentinië met de boot van Montevideo naar Buenos Aires verplaatsen, omdat er niet gevlogen kon worden.

Ook het toernooi om de Copa America, het voetbalkampioenschap van Amerika voor landenteams dat 1 juli moet beginnen, loopt gevaar. "Wij hopen dat de problemen over vijf tot zes dagen voorbij zijn", zei voorzitter Julio Grondona van de Argentijnse voetbalbond.

De belangrijkste internationale luchthavens van Argentinië en Uruguay zijn gesloten. Honderden passagiers zitten vast op de vliegvelden en met as bedekte vakantieoorden in de bergen van Patagonië vrezen voor een mislukt seizoen als de toeristen wegblijven.

Zelfs in Australië werden vluchten geannuleerd vanwege de aswolk. In Melbourne was het ergste leed geleden en konden duizenden reizigers weer vertrekken. Een twintigtal vluchten van en naar Adelaide kwam te vervallen. De luchtvaartdienst van Nieuw-Zeeland zegt dat de aswolk waarschijnlijk over niet al te lange tijd weer bij Chili aankomt, maar dan van de andere kant.

In Chili zijn ongeveer 4000 mensen uit de directe omgeving van de vulkaan geëvacueerd. Aan de asregens kwam dinsdag een einde en sommige bewoners mochten even naar hun woonplaatsen terugkeren om hun vee te verzorgen. Vorige week werden rivieren en stromen in het gebied door gloeiend heet vulkaangesteente verhit, waardoor de temperatuur in de rivier de Nilahue tot 45 graden Celsius en enorme aantallen zalmen het leven lieten. Volgens de autoriteiten in Ranco is de rivier inmiddels weer tot zes graden afgekoeld.

Vermiste jongen zat in de cel

De Oostenrijkse politie voelt zich lelijk in het hemd gezet. Twee weken lang werd met man en macht gezocht naar een 19-jarige jongen die van de aardbodem leek te zijn verdwenen. Uiteindelijk bleek de jongen vast te zitten in een politiecel.

Familie en vrienden van Dario Döker uit Salzburg zaten met de handen in het haar. De puber bleek onvindbaar. Ze besloten maar eens bij de politie aan te kloppen om hem als vermist op te geven.

Er werd geflyerd en zelfs een Facebook-campagne opgezet om Dario te vinden. Al die tijd bleek de jongen vast te zitten in een politiecel. "Het spijt ons, we waren hem vergeten", laat de politie weten.

De jongen werd in Wenen opgepakt wegens diefstal van een computerspel. Op televisie zag hij een oproepje dat hij werd vermist. "Hij vroeg aan de bewakers of hij zijn familie mocht bellen om te melden dat alles okee was. We betreuren het incident, we hopen dergelijke dingen in de toekomst te voorkomen."

Gilbert kan nog kiezen uit vijf ploegen

Philippe Gilbert is een begeerd man in het wielerpeloton. Op twee na alle ProTeam-ploegen toonden interesse in hem, nadat hij bekend maakte open te staan voor een nieuw avontuur, aangezien zijn huidige ploeg Omega Pharma-Lotto waarschijnlijk gesplitst verder gaat

Bij de vijf ploegen die over blijven zijn er drie uit eigen land; Quick Step en de nieuwe ploegen van Lotto en Omega Pharma. Daarnaast behoren ook BMC en Sky tot de mogelijkheden, al heeft Gilbert aangegeven de voorkeur te hebben aan een Belgische formatie.

"We zitten in de laatste rechte lijn," zei manager Vincent Wathelet in Het Nieuwsblad. "Astana is afgevallen omdat het maar twee jaar werkzekerheid biedt. Dat is te weinig. Ik heb Vinokourov zondag ingelicht toen we naar Monaco reden. Hij moet voor drie jaar kunnen tekenen. Dat is een breekpunt. Maar we hebben nog wat tijd. Op 1 augustus delen we mee waar zijn toekomst ligt."

Ben Ali wordt bij verstek berecht

De Tunesische ex-president Zine El Abidine Ben Ali zal op 20 juni bij verstek berecht worden in civiele en militaire rechtbanken. Dat heeft de Tunesische premier Beji Caid Essebsi gezegd.

Ben Ali wordt gezocht voor 93 verschillende vergrijpen, waaronder machtsmisbruik, verduistering en drugssmokkel. Militaire rechtbanken nemen 27 van de aanklachten voor hun rekening, aldus het Tunesische staatspersbureau.

Het ministerie van justitie heeft eerder laten weten dat de eerste rechtszaak tegen Ben Ali zich zal toespitsen op drugs en wapens die gevonden zijn in een presidentieel paleis in Carthago. De tweede rechtszaak gaat over ruim achttien miljoen euro aan juwelen en buitenlandse valuta die in een ander presidentieel paleis zijn gevonden.

Ben Ali was 23 jaar president van Tunesië. Een volksopstand dwong hem in januari te vluchten naar Saudi-Arabië.

'Joran van der Sloot wordt vader'

Joran van der Sloot wordt vader volgens de Peruaanse website Periodismoenlinea.org. Van der Sloot zou een vriendin hebben die hem regelmatig in zijn cel opzoekt.

Ze zou Joran in eerste instantie hebben opgezocht om allerlei klusjes te doen voor de Nederlander. Opmerkelijk detail is dat het meisje zou werken in het casino waar Joran ook Stephany Flores ontmoette, het meisje dat later dood in zijn hotelkamer werd gevonden. Naar verluidt ziet Van der Sloot er volgens de vader van Stephany uit als een vetzak, terwijl hij een uitgemergelde jongen had verwacht. Dat komt volgens Flores omdat dat de Nederlander vanuit zijn cel een snackbar runt.

Vrouw slaat katjes met honkbalknuppel

De politie van het Amerikaanse Hernando County heeft een 24-jarige vrouw opgepakt wegens grove dierenmishandeling. Ze heeft met behulp van een honkbalknuppel twee jonge katjes weggemept.

Wilana J. Frazier sloeg met haar knuppel een van de katjes dood. Het andere beestje overleefde de klap, maar raakte ernstig gewond. Of dit nog niet genoeg was, moedigde ze haar twee kinderen aan om de ene kitten tegen een boom te smijten en de nek van het andere open te snijden.

Enkele ooggetuigen hebben de mishandeling vrijdag geschokt aanschouwd. Frazier wordt aangeklaagd wegens dierenmishandeling, De dierenbeul is overgebracht naar de gevangenis.

Otten verdient contract bij Ferencváros

Mark Otten zal de komende twee seizoenen in het shirt van Ferencváros spelen. De verdediger was een tijdje op proef bij de Hongaarse ploeg en heeft de technische staf overtuigd van zijn kwaliteiten.

In het contract van Otten is een optie opgenomen waarmee zijn contract met nog een jaar extra kan worden verlengd. De 25-jarige verdediger is afkomstig van N.E.C. Nijmegen. Daar kwam Otten, die in het verleden ook voor Excelsior uitkwam, niet in aanmerking voor een nieuw contract.

Ferencváros geldt in Hongarije als de grootste club van het land. De ploeg wist tot nu toe 28 keer landskampioen te worden. De laatste titel haalde de ploeg in het seizoen 2003/2004. In de jaren '60 en '70 was de ploeg een grootmacht in Europa.

Piturca keert terug als bondscoach Roemenië

Victor Piturca keert terug als bondscoach van Roemenië. De 55-jarige trainer, die nog enkele details met de Roemeense voetbalbond moet afronden, volgt Razvan Lucescu op. In 2009 werd Piturca nog ontslagen omdat het land zich onder zijn leiding niet wist te plaatsen voor het WK in Zuid-Afrika.

Lucescu, die al enige tijd onder druk stond, pakte eerder deze maand zijn biezen vanwege de tegenvallende resultaten. Hij deed dat enkele uren na de 3-0 zege op Bosnië-Herzegovina. Roemenië staat momenteel vierde in groep D van de kwalificaties voor het EK van 2012.

'Real heeft 95 miljoen over voor Agüero en Pastore'

Real Madrid wil zich komende zomer weer flink roeren op de transfermarkt. Volgens het Duitse Bild heeft de Spaanse topclub maar liefst 95 miljoen euro over om Javier Pastore en Sergio Kun Agüero naar Madrid te krijgen.

Trainer José Mourinho zou erg gecharmeerd zijn van Pastore, die op dit moment onder contract staat bij Palermo. De 21-jarige aanvallende middenvelder zou de Italiaanse ploeg ongeveer vijftig miljoen euro moeten opbrengen.

De 23-jarige Agüero staat sinds 2006 onder contract bij stadsgenoot Atlético Madrid. De schoonzoon van Diego Armando Maradona maakte afgelopen seizoen twintig doelpunten. Real zou bereid zijn om 45 miljoen euro uit te geven voor de Argentijnse spits. Ook FC Barcelona zit achter Agüero aan.

Vrouw gewond bij aanvaring met politieboot

Een vrouw is dinsdagavond gewond geraakt toen de rubberen speedboot waarop ze meevoer tegen een politieboot botste op het Alkmaardermeer bij Uitgeest. Ze is met rugletsel naar een ziekenhuis gebracht.

De bestuurder van de boot voer volgens de politie met hoge snelheid en negeerde rond 20.00 uur een stopteken van de driekoppige bemanning van de onopvallende politieboot van het Korps Landelijke Politiediensten.

Vanwege de onafhankelijkheid onderzoekt de Rotterdamse Zeehavenpolitie de precieze toedracht van het ongeluk.

"Gesink start ook in de Vuelta"

Volgens koersdirecteur Javier Guillén zal Robert Gesink dit jaar naast de Tour de France ook de Vuelta à España rijden. Dit zei Gullién vandaag tegen de Spaanse sportkrant Marca. Gesink zelf heeft nog niet bevestigd of hij daadwerkelijk zal starten.

De Vuelta lijkt zelfs zonder Gesink een sterk deelnemersveld te krijgen. Guillén zei dat onder andere Cadel Evans, Mark Cavendish, Carlos Sastre, Denis Menchov, Igor Antón en Oscar Freire van de partij zullen zijn.

De Spanjaard hoopt dat zijn landgenoot Alberto Contador ook meedoet, al beseft hij dat het lastig zal worden. "Het zal lastig worden. Iedereen weet dat het erg zwaar zal zijn na de Giro en de Tour ook nog eens de Vuelta te rijden. Maar als iemand het kan, dan is het Alberto Contador."

FNV Bondgenoten wil forse buffer pensioenfondsen

FNV Bondgenoten wil dat alle pensioenfondsen een buffer van twintig procent van hun vermogen aanhouden. Dit moet schokken op de financiële markten opvangen zodat gepensioneerden niet meteen gekort hoeven te worden en de aanvullende pensioenen niet hoeven mee te bewegen met de beurzen.

Dat staat in het alternatieve plan 'Het kan anders, beter', dat FNV Bondgenoten dinsdagmiddag heeft gepresenteerd. De bond wil dat mensen 'in voldoende mate' kunnen vertrouwen op hun pensioen, met als uitgangspunt een zo hoog mogelijke 'zekerheidsambitie'. Het plan zou oude en nieuwe rechten beter bij elkaar houden.

De hele FNV was het volgens Bondgenoten wel eens over deze punten, maar ze hebben het principeakkoord niet gehaald. In dit vrijdag ondertekende akkoord komen alle risico's volgens FNV Bondgenoten bij werknemers te liggen. De werkgevers zouden de 'lachende derde' zijn, omdat zij geen premieverhoging meer voor de kiezen krijgen en van hun bijstortverlichtingen af zijn.

Gepensioneerden moeten volgens de bond tot 2020 in sommige gevallen elf procent inleveren. De 0,6 procent hogere AOW zou een 'sigaar uit eigen doos' zijn, omdat die uit de ouderkortingen wordt betaald. Vooral alleenstaanden zouden er financieel flink op achteruitgaan. De bond wil dat het bedrag dat nu gemoeid is met ouderenkortingen en -toeslagen op het huidige niveau blijft.

De SP vindt dat het alternatieve plan de grootste bezwaren uit akkoord haalt. "Maar voorstellen om gezond pensioen te halen missen nog", aldus Kamerlid Paul Ulenbelt.

Bondgenoten, met een half miljoen leden de grootste vakbond binnen de vakcentrale FNV, roept zijn leden op tegen het pensioenakkoord te stemmen. Daarin staat onder meer dat de AOW-leeftijd in 2020 omhoog gaat naar 66 jaar. Als het aan FNV-voorzitter Agnes Jongerius ligt, kunnen de bijna anderhalf miljoen leden binnen vijf weken stemmen over het akkoord.

Jonge kankerpatiënten toch kans op kinderen

Jonge jongens met kanker kunnen in de toekomst waarschijnlijk toch kinderen krijgen. Nu worden ze door de chemotherapie vaak nog onvruchtbaar. Onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum (AMC) hebben een naar eigen zeggen belangrijke stap gezet in het veiligstellen van vruchtbaarheid voor deze jongens, zo is dinsdag bekendgemaakt.

Het AMC deed het onderzoek samen met Avicenna Research Institute in Teheran (Iran) en het is medegefinancierd door KiKa (Kinderen Kankervrij). Het is de onderzoekers gelukt stamcellen van jonge jongens in te vriezen, vervolgens te ontdooien en daarna te vermenigvuldigen. De komende jaren wordt onderzocht of deze cellen weer teruggeplaatst kunnen worden na de chemotherapie. ,,Onderzoek bij proefdieren liet een positief resultaat zien’’, aldus een woordvoerster.

Jongens worden nu nog vaak onvruchtbaar doordat de chemotherapie niet alleen kankercellen maar ook stamcellen doodt. Uit stamcellen ontstaan rijpe zaadcellen bij volwassen mannen. Jongens hebben voor hun puberteit nog geen rijpe spermacellen, daarom is het niet mogelijk om sperma in te vriezen.

[WBD] Oud-winnaar Hewitt mogelijk niet in actie

Lleyton Hewitt twijfelt over zijn deelname aan Wimbledon. De 30-jarige Australiër, die in 2002 won in Londen, moest dinsdag in de eerste ronde van het tennistoernooi in Eastbourne opgeven omdat hij te veel last had van een oude kwetsuur aan zijn linkerenkel. "Het moet een stuk beter gaan wil ik op Wimbledon kunnen spelen," baalde Hewitt.

De voormalig nummer één van de wereld ging in maart al onder het mes, waarna hij vorige week in Halle zijn rentree maakte. In Duitsland reikte de huidige nummer 130 van de wereld tot de kwartfinale, maar Hewitts blessure speelde weer op. "Ik wist al dat er weinig verbetering was ten opzichte van Halle, maar ik wilde het toch proberen."

In Eastbourne moest Hewitt bij een 6-2, 3-0 achterstand de strijd staken tegen Olivier Rochus. "Ik heb er echter vertrouwen in dat er nog verbetering kan komen. Met de juiste mensen om mij heen en een paar rustige dagen gaat het hopelijk een stuk beter." Wimbledon begint maandag met het hoofdschema.

Vrouw bekent moord op zus in Purmerend

De 54-jarige zus van de vrouw die zondag werd gedood in een woning in Purmerend heeft bekend haar te hebben omgebracht. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Haarlem dinsdagavond. Over de doodsoorzaak van het 49-jarige slachtoffer wil het OM nog geen mededelingen doen.

Een andere zus en de moeder, die ook werden aangehouden, mochten dinsdagavond naar huis. De 54-jarige zus wordt woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De politie kreeg zondag om 10.30 uur een melding dat er in een woning aan de Oeverlanden een vrouw door geweld zou zijn overleden. De politie trof naast het slachtoffer de moeder en de twee zussen aan. Ze werden alle drie aangehouden.

Het onderzoek naar de moord en het motief wordt voortgezet.

Kadirov niet te spreken over Gullit

Ramzan Kadirov, voorzitter van Terek Grozny, heeft zich uitgelaten over het ontslag van Ruud Gullit. De Nederlander werd vandaag direct na de verloren competitiewedstrijd tegen Amkar Perm op straat gezet.

"Hij was niet in staat zichzelf te verbeteren als trainer. Onder zijn leiding zijn alleen slechte resultaten geboekt", aldus Kadirov over de inmiddels ontslagen Gullit. De Nederlander moest het veld ruimen nadat Kadirov een overwinning eiste in de competitiewedstrijd tegen Amkar Perm. Gullit verloor met zijn ploeg met 1-0 dankzij een eigen doelpunt in de laatste minuut

"We hadden gehoopt dat Gullit een voorbeeld zou zijn voor de spelers en veel energie in hen zou steken", vervolgt Kadirov. "De verwachte vooruitgang is echter uitgebleven. Daarnaast weigert Gullit verantwoording te nemen voor de slechte resultaten. Onze hoop is aan diggelen geslagen."

Arnhemmer schoot prostituee dood

Het schot waardoor maandagavond een prostituee omkwam in Doetinchem, is volgens de politie vermoedelijk gelost door een 48-jarige man uit Arnhem. Hij is een van de twee verdachten die kort na het incident in Arnhem werden aangehouden.

De politie hield ook een 51-jarige vrouw uit Arnhem aan. Wat haar precieze betrokkenheid was, wordt nog onderzocht. Over de identiteit van het slachtoffer kan nog niets gemeld worden, omdat de politie haar familie nog niet heeft kunnen bereiken.

De prostituee werd rond 19.15 uur doodgeschoten in Eroscentrum Escape aan de Roerstraat. De twee verdachten werden omstreeks 20.30 uur aangetroffen in een auto bij Arnhem en gearresteerd, na een zoektocht met onder meer een helikopter. De politie heeft een woning in de Arnhemse wijk Geitenkamp doorzocht.

Bij de aanhouding is een vuurwapen aangetroffen. Uit onderzoek moet blijken of het gaat om het moordwapen. Over het motief wil de politie nog geen mededelingen doen.

Hoogspringster Hellebaut maakt nieuwe comeback

De Belgische hoogspringster Tia Hellebaut maakt zich op voor een tweede comeback. Dat maakte de 33-jarige atlete uit Antwerpen vandaag bekend. Hellebaut, die in februari beviel van een tweede dochter, wil volgend jaar haar Olympische titel verdedigen op de Spelen van Londen. In 2008 was ze al de beste in Peking.

Hellebaut zette kort na de Olympische Spelen in Chinese hoofdstad voor het eerst een punt achter haar carrière toen ze zwanger was. Acht maanden na de bevalling kwam ze op haar beslissing terug en in februari 2010 maakte ze haar rentree. Die eindigde al in augustus van dat jaar omdat Hellebaut opnieuw zwanger was.

Zelda voor intellectuelen

Van te veel televisie rot je brein. Als we dat mogen geloven dan gaan we er allemaal aan. Gelukkig is er voor de echte Zelda-junks onder ons nu ook een analoge uitlaatklep: Ben Howard heeft namelijk een handgemaakte schaak-set vormgegeven met daarin de karakters uit de Legend of Zelda-saga als speelstukken.

Zo zien we aan de kant van 'de good guys' bijvoorbeeld Daphnes Nohansen Hyrule als Koning, Princess Zelda als de Koningin en de Zoras als lopers. Ook de 'bad guys' zijn vertegenwoordigd door Ganondorf als Koning en Veran als Koningin. Het schaakspel is helaas one-of-a-kind en daardoor waarschijnlijk niet te koop.

zelda chess (geschaalde kopie)

zelda chess

zelda chess

zelda chess

Meer foto's zijn hier te vinden.

Kenamju niet in Europacup door blunder judobond

Judoclub Kenamju  kan op 22 oktober niet meedoen aan het Europacuptoernooi in het Franse Levallois. De Judobond Nederland (JBN) is namelijk te laat geweest met het inschrijven van het mannen- en vrouwenteam van de club uit Haarlem.

De JBN heeft de Europese bond EJU nog gevraagd om dispensatie, maar deze is daar niet op ingegaan. Ook Budokan Rotterdam, dat met twee teams mee wilde doen in Frankrijk, is hiervan de dupe.

'Wii U is niet next-gen'

Michel Ancel, het creatieve brein achter Rayman en Beyond Good and Evil, heeft laten weten dat hij niet overtuigd is dat de nieuwe console van Nintendo wel het label next-gen mag dragen. Op de vraag of de Wii U next gen was zei hij: "Not really. I think Wii U is next-gen in terms of interface."

Ancel verdenkt 'anderen' er van dat ze de concepten achter de Wii U snel zullen kopiëren:

"I think people are going to copy it, because you've got this mix between tablet, touch screen and big screen - big screen and little screen - there are a lot of possibilities. I don't know if Sony will do it, or Microsoft - but yes, I think it's a possibility. But I think the main thing is to have this - offering new ways to play is very interesting."

Ubisoft heeft op dit moment meerdere projecten draaien voor de Wii U, maar Ancel heeft al laten weten dat een nieuwe Rayman daar niet bij zit.

'Nieuwe Xbox op E3 2012'

Ondanks het Wii U-geweld van de afgelopen dagen moge duidelijk zijn dat Microsoft en Sony ook niet stil zitten. Een 'high-ranking' bron binnen het Crytek-developmentteam heeft laten weten aan VideoGamer dat de opvolger van de Xbox 360 hoogstwaarschijnlijk zal worden onthuld op de E3 2012. 

Een mogelijke aankondiging van Timesplitters 4 zal gepaard gaan met de onthulling. Ondanks dat de insider geen specificaties heeft laten vallen wist hij wel te vertellen dat de Crysis-studio bezig is met het implementeren van DirectX 11 in haar nieuwe titel. De bron verwacht dat Microsoft de onthulling én de launch van haar nieuwe generatie voor een eventuele opvolger van Sony's PlayStation 3 wil plannen en hoopt dat Timesplitters 4 een visual benchmark voor het platform mag worden.

Zowel Microsoft als Crytek hebben niet inhoudelijk op het bericht gereageerd.

[WBD] Sijsling dicht bij hoofdtoernooi, Schoorel klaar

Igor Sijsling is nog een overwinning verwijderd van het hoofdtoernooi van Wimbledon. De 23-jarige tennisser uit Amsterdam was in de tweede kwalificatieronde met 6-7 (9), 6-1 en 7-5 te sterk voor Ivan Navarro. De Spanjaard staat 237e op de wereldranglijst, Sijsling bezet de 181e positie.

Sijsling neemt het in de derde ronde van de kwalificaties op tegen de Belg David Goffin (219) of Uladzimir Ignatik (161) uit Wit-Rusland.

Voor Thomas Schoorel viel het doek in de tweede ronde. Hij ging met 7-6 (5) en 6-2 onderuit tegen Chris Guccione uit Australië. De 22-jarige Amsterdammer, de mondiale nummer 98, staat op de wereldranglijst 128 plaatsen hoger dan Guccione.

Vrouw (40) doet jongen van 16: tot 20 jaar cel

Angelica Martinez Barrera uit het Amerikaanse San Juan kan voor 20 jaar achter tralies belanden. De 40-jarige vrouw heeft dan ook een enorme misdaad begaan. Zij heeft eenmalig de liefde bedreven met een 16-jarige jongen.

De vrouw is afgelopen vrijdag opgepakt nadat het slachtoffer aangifte had gedaan. Hij heeft de politie verklaard dat Barrera op 30 mei hem onzedelijk heeft betast op zijn bed. Vervolgens vertelde de vrouw de jongen dat ze seks wilde, waarna het stel van bil ging.

De vader van de ontknaapte jongen heeft uiteindelijk de politie gebeld. De vrouw weigerde naar verluidt namelijk hun huis te verlaten. Volgens vaderlief had zijn zoon hem gezegd dat hij met een vriend op zijn kamer een filmpje ging kijken.

Dat verhaal van die vriend lijkt waar te zijn. Volgens het politierapport heeft Barrera de politie verteld dat zij slechts een vriend is en hij instemde om seks met haar te hebben. De vrouw is opgepakt. Indien zij schuldig wordt bevonden, kan zij tot 20 jaar gevangenisstraf tegemoet zien.

Barrera
Jongens van 16 zijn werkelijk voor alles in (foto: San Juan Police Dept.)

Wii U komt met last-gen Radeon

Nu de kogel door de kerk is en Nintendo zijn laatste kindje heeft onthuld op de E3 beginnen langzaam maar zeker de specificaties van de glimmende witte doos het daglicht te zien. Eerder berichtten we al dat de Wii U tot 50% meer krachtiger zal zijn dan de huidige generatie consoles van Microsoft en Sony.

Vandaag zijn details vrij gekomen over de grafische motor die de Wii U in huis heeft. De console komt met een custom Radeon-GPU en, ondanks dat de kaart niet de minste is, is het zeker niet de allernieuwste. De core achter de kaart is een chip die te vergelijken is met de R770 die men ook kan vinden in de vorige generaties AMD-kaarten zoals de 4890.

Ondanks de gedateerde chipset ondersteunt de custom core wel DirectX 10.1 (de Xbox 360 draait op DirectX 9) en multi-displaybeeld tot 4 SD-videostreams. De echte kunst zit hem natuurlijk in het optimaal gebruikmaken van deze hardware. Dat blijft de taak van Nintendo en zijn ontwikkelaars en gelukkig zitten ook die niet stil. De vraag resteert of de nieuwe Nintendo-console op lange termijn ook opgewassen is tegen de jonge broertjes van de oude generatie PlayStation en Xbox.

wii u crysis

Obama: Meltdown economie door schuldenplafond

De Amerikaanse president Barack Obama voorziet een nieuwe economische 'meltdown' als niet snel wordt besloten om het schuldenplafond van de VS te verhogen. Dat zei hij dinsdag tegen de zender NBC.

De Amerikaanse staatsschuld heeft het wettelijke maximum vorige maand bereikt. De grens moet daarom worden opgerekt, om te voorkomen dat het land zijn rekeningen niet meer kan betalen. "We kunnen zomaar weer een herleving van de financiële crisis krijgen, als we de spanning te ver laten oplopen", aldus Obama. Maar de Amerikaanse president zei er meteen bij dat hij denkt dat het wel lukt.

De verhoging van de maximale schuld is normaal gesproken een formaliteit, maar wordt nu aangegrepen voor een felle politieke strijd over de snelheid waarmee het gat op de Amerikaanse begroting moet worden gedicht.

Obama waarschuwt voor economische'meltdown'
Obama: Meltdown economie door schuldenplafond (Foto: ANP)

CDA en D66 onderzoeken reddingsplan PSV

Het CDA en D66 gaan het reddingsplan van de gemeente Eindhoven dat PSV financieel gezond moet maken onderzoeken. De uitkomst van deze second opinion bepaalt het standpunt van de partijen. Dat lieten ze weten tijdens de vergadering van de raadscommissie Financiën en Bestuur.

De gemeenteraad stemt op 28 juni over de aankoop van de grond onder het Philips Stadion en trainingscomplex de Herdgang, voor een bedrag van ruim 48 miljoen euro. PSV moet met een loopduur van veertig jaar jaarlijks 2,4 miljoen euro betalen voor het gebruik van het onroerend goed.

VVD, PVDA en LPF lijken niet onwelwillend tegenover het reddingsplan te staan. SP en Trots op Nederland laten weten principieel tegen steun te zijn, terwijl GroenLinks, Ouderenappel en Leefbaar Eindhoven kritisch blijven.

De Eindhovense club kampt sinds enige tijd met financiële problemen, mede veroorzaakt doordat de club voor het derde jaar op rij miljoenen uit de Champions League misloopt. In het seizoen 2009-2010 leed PSV al een verlies van 17,5 miljoen euro.

Vrees voor meer schadeclaims om strippenkaart

Een deel van de Tweede Kamer vreest dat zes provincies een vergoeding zullen eisen voor extra kosten die zij maken als het afschaffen van de strippenkaart vertraging oploopt. Minister van Verkeer Melanie Schultz van Haegen (VVD) deelt deze zorg, maar heeft te maken met een Kamermeerderheid die niet zonder meer akkoord gaat met de invoering van de OV-chipkaart.

Vorige week diende de provincie Zuid-Holland een schadeclaim in, nadat in januari het afschaffen van de strippenkaart werd uitgesteld. Dit betekende dat tot 19 mei, toen de provincie definitief overstapte op de OV-chipkaart, twee systemen in de lucht moesten worden gehouden. De extra kosten bedroegen circa zeven ton, en dat wil de provincie nu verhalen op het rijk.

De Kamerfracties van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vrezen dat als het afschaffen van de strippenkaart in de volgende zes provincies ook vertraging oploopt, er nieuwe claims binnenstromen. Zij willen daarom dat minister Schultz haar plannen snel doorzet. De bewindsvrouw ziet zich echter geconfronteerd met een onwelwillende Kamermeerderheid.

De PVV en de SP zijn sowieso tegenstanders van de OV-chipkaart. De PvdA en GroenLinks hebben ieder een lijst met aanvullende wensen, onder meer op het punt van korting voor kinderen en ouderen en vervoer van scholieren. Zij willen dat de minister eerst naar die wensen kijkt. Schultz zegde toe naar deze plannen te gaan kijken en zo snel mogelijk de Kamer te informeren over de mogelijkheden hiervan.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven vreest dat dit tot extra vertraging leidt, waarna claims van provincies voor enorme extra kosten kunnen zorgen. "Ze hoeven alleen maar het voorbeeld van Zuid-Holland te volgen, en er liggen weer claims van een paar ton. Ik wil ook van de minister weten wat ze met die claims van plan is te gaan doen."

PVV'er Leon de Jong stelt voor om de schadeclaims door te sturen naar Trans Link Systems (TLS), het bedrijf dat de chipkaarten levert. Rond de kaarten zijn veel problemen, ze bleken onder meer eenvoudig te kraken. Schultz zei dat ze niet verwacht dat er enige grond is om TLS op te laten draaien voor de eventuele vergoedingen aan provincies.


Vrees voor meer schadeclaims om strippenkaart (Foto: Novum)

[Unicef] Haase tevreden over start in Rosmalen

Robin Haase won vandaag zijn eerste partij in Rosmalen eenvoudig van de Duitser Mischa Zverev. De Hagenaar was dan ook tevreden over zijn spel. "Aan het einde was het nog even lastig, maar tot een set en 4-1 voor speelde ik een heel sterke wedstrijd. Ik speel goed en doe weinig fout."

De beste Nederlandse tennisser moet morgen weer aan de bak tegen Marcos Baghdatis. De Cyprioot is dan wel als tweede geplaatst, maar Haase is niet bang voor hem. "Hij blijft altijd een lastige speler, maar ik heb al eens eerder van hem gewonnen. Ik kan goed tegen hem spelen. Ik serveer goed, dus daar liggen kansen. In de rally moet ik proberen hem aan het lopen te krijgen."

Haase ziet de Unicef Open wel als voorbereiding op Wimbledon, maar hekelt spelers die zeggen zich hier in te spelen. "Als je naar een toernooi komt, moet je spelen om te winnen. Natuurlijk wil je op Wimbledon pieken, maar als je de kans krijgt om hier de titel te winnen, laat je die niet liggen. Het draait toch allemaal om winnen."

Het spel van Haase is geschikt voor gras en de Nederlander is dan ook tevreden over zijn grasseizoen tot nu toe. In Halle verloor hij weliswaar in de eerste ronde van Alexandr Dolgopolov, maar stond hij wel eerst voor. In het dubbelspel bereikte hij de finale. In Rosmalen viel alles ook in zijn eerste enkelpartij op zijn plaats. "Ik sta vooral erg goed te retourneren. Daaraan merk je toch dat ik meer wedstrijden in de benen heb."

Vorig jaar toonde Haase op Wimbledon al aan goed uit de voeten te kunnen door Rafael Nadal tot een vijfsetter te dwingen. Volgend jaar wordt het olympische toernooi op het heilige gras gespeeld. NOCNSF versoepelde onlangs de toegangseisen nadat Haase drie jaar geleden nog door de sportkoepel werd gedwarsboomd. " Eindelijk", is de Hagenaar stellig. "Ik zou graag gaan. Liever had ik in Beijing al gespeeld, natuurlijk."

Feyenoord verliest weer een talent aan Engelse club

Feyenoord ziet wederom een talentvolle jeugdspeler vertrekken naar een Engelse topclub. De zestienjarige Karim Rekik heeft een akkoord bereikt met Manchester City. Rekik speelde bij Feyenoord in B1.

Jeugdinternational Rekik wordt gezien als groot talent. Hij werd onlangs Europees kampioen met het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar en is momenteel met die ploeg actief op het WK. Feyenoord hoopte Rekik te kunnen behouden. De club diende een klacht in tegen diens zaakwaarnemer Søren Lerby. De Deen zou de transfer, tegen de regels in, al geregeld hebben voor Rekiks zestiende verjaardag. De KNVB zag echter geen aanleiding om Lerby te vervolgen.

Feyenoord verloor de afgelopen jaren al vaker grote talenten op jonge leeftijd aan buitenlandse clubs. Zo gingen bijvoorbeeld Jeffrey Bruma, Kyle Ebecilio en Nathan Aké naar Engelse topclubs en vertrok Rajiv van la Parra naar het Franse Caen.

Hackers vallen EVE Online aan

De hacker-groepering Lulz Sec heeft in een tweet aangegeven verantwoordelijk te zijn voor het neerhalen van de inlog-servers van EVE Online. Daardoor is ook direct de website niet meer te bereiken van het spel. Lulz Sec is verantwoordelijk voor aanvallen tegen Bethesda, Sony Pictures en onder andere Nintendo de afgelopen weken.

De tweet van Lulz Sec: "We just wiped out the login server for Eve Online, and it accidentally took their website out at the same time: EVE Online". Gamer-website Escapist Magazine is vandaag ook doelwit geworden door de groep en moeizaam te bereiken.

All Stars 2 wordt roadmovie

Het vervolg op All Stars, de film over een stel vrienden die op zondag een potje voetballen, wordt een roadmovie. Dat heeft Danny de Munck in een interiew verklapt.

De film volgt de vrienden in hun reis op weg naar Barcelona om een huwelijk bij te wonen. Wiens huwelijk is niet bekend maar grote kans dat het een homo-huwelijk wordt tussen Bram en Peter. Ook zal er een moment zijn waarop Hero wordt herdacht. Opmerkelijk is dat in een oorspronkelijke script Hero, gespeeld door Antonie Kamerling, zou doodgaan.

Vijf mensen neergestoken op communiefeest

Bij een uit de hand gelopen ruzie op een communiefeest in een woning in Geldrop zijn maandagnacht zeven mensen gewond geraakt, van wie vier mannen en een vrouw een of meer steekwonden opliepen. De andere twee hadden 'alleen' klappen gekregen. Vooralsnog is niemand aangehouden.

De vijf zijn in een ziekenhuis behandeld. Vier van hen bleken oppervlakkige verwondingen te hebben, maar één man raakte wat ernstiger gewond. Zijn toestand is stabiel.

Zeventig tot tachtig mensen waren op het communiefeest aan de Ter Borghstraat afgekomen. Er ontstond ruzie tussen twee groepen en dat escaleerde rond 01.00 uur in een grote vechtpartij, waarbij dus ook werd gestoken. De politie heeft een grootschalig onderzoek ingesteld.

Levenslang voor neonazi's Sint-Petersburg

De rechtbank in Sint-Petersburg heeft dinsdag twee leiders van een bende neonazi's wegens een reeks moorden tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Elf andere leden van de groep kregen straffen tot achttien jaar opgelegd.

De bende bestond uit mannen in de leeftijd van 16 tot 22 jaar. Ze sloegen en staken hun slachtoffers meestal dood. Onder hun slachtoffers waren een meisje van 9 uit Tadzjikistan, Noord-Koreanen en Chinezen, alsook twee voormalige bendeleden die gezien werden als verklikkers.

In 2004 schoten bendeleden ook Nikolaj Girenko neer, een expert op het gebied van de neonazistische en ultranationalistische groepen die na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in Rusland de kop hebben opgestoken.

Volgens het Bureau voor Mensenrechten in Moskou telt Rusland ongeveer zeventigduizend actieve neonazi's.

Kamer stemt nog niet in met steun Griekenland

De Tweede Kamer heeft dinsdag nog geen besluit genomen over het verlenen van extra financiële steun aan het noodlijdende Griekenland. Dat gebeurt pas als duidelijk is welke maatregelen moeten worden genomen, bleek dinsdag tijdens een debat met minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA).

"De Kamer krijgt de gelegenheid om een eventueel extra pakket te accorderen", zei hij. Onder meer de PvdA en het CDA hadden geëist dat de Kamer pas een oordeel zou vellen over het pakket aan maatregelen als de details bekend zijn. De Jager reist na het debat af naar Brussel om met zijn Europese collega's te overleggen.

Tijdens het debat bleek dat de SP, PVV en ChristenUnie zich verzetten tegen het verlenen van extra steun aan Griekenland. SP en ChristenUnie vinden dat de schulden moeten worden geherstructureerd, wat betekent dat een deel wordt kwijtgescholden. Gedoogpartij PVV vindt dat de Grieken uit de eurozone moeten stappen en de drachme weer moeten invoeren.

Regeringspartijen CDA, VVD en oppositiepartijen D66 en SGP steunden de koers die De Jager heeft ingezet, maar hadden nog wel een aantal vragen. De PvdA - nodig voor een meerderheid, omdat de PVV zich verzet tegen extra leningen - stelde ook een aantal eisen. Zo wilde financieel specialist Ronald Plasterk weten wat private partijen zoals banken en verzekeraars precies gaan bijdragen.

De Jager wil dat zij ook een 'substantiële' bijdrage leveren in de vorm van extra leningen of het verlengen van de looptijd van obligaties. Volgens de bewindsman kunnen private partijen met 'drang' hiertoe worden bewogen. Hij denkt aan een bijdrage van zeker twintig tot dertig procent van de nieuwe lening. "Onze inzet is nog meer."

De Jager heeft hierover een verschil van mening met afzwaaiend president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink. Als particuliere banken de buidel trekken voor Griekenland, zou dat geheel vrijwillig moeten gebeuren. Anders zit Europa volgens Wellink 'zwaar in de nesten'.

[Upd] Frans parlement stemt tegen homohuwelijk

Het Franse parlement stemt dinsdag waarschijnlijk tegen legalisering van het homohuwelijk. Vijf maanden geleden besliste het Franse hooggerechtshof nog dat wetten die het homohuwelijk verbieden niet tegen de grondwet indruisen.

De voorstanders vinden dat het homohuwelijk ook in Frankrijk gelegaliseerd moet worden. Ze vinden dat Frankrijk zich moet voegen bij landen als Nederland, België en Spanje, die alle het huwelijk hebben opengesteld voor homoseksuele stellen.

Uit een in januari gehouden peiling blijkt dat 58 procent van de Franse bevolking vindt dat homoseksuelen moeten kunnen trouwen. Zo'n 35 procent is tegen het homohuwelijk.

update 19:30
Het Franse Lagerhuis heeft dinsdag tegen een wet voor het legaliseren van het homohuwelijk gestemd. Met 293 stemmen tegen en 222 voor zette het door de centrumrechtse UMP van president Nicolas Sarkozy gedomineerde Lagerhuis een streep door het homohuwelijk.

"We zijn tegen homofobie maar we willen het beeld en de functie van het huwelijk in het collectieve onderbewustzijn niet veranderen’’, aldus een UMP-parlementslid. 

Schalke 04 wil veel spelers kwijt

Zo'n acht spelers kunnen bij Schalke 04 rekenen op een vertrek. Coach Ralf Rangnick vindt dat de club teveel spelers heeft en wil van 33 naar 25 spelers. Dat meldt het Duitse Bild vandaag.

De club presteerde afgelopen seizoen goed in de Champions League door de halve finale te halen, maar in de Bundesliga stelde het teleur met een veertiende plaats.

Onder de spelers die verkocht zouden worden, zijn onder andere Anthony Annan en Jermaine Jones. De Amerikaan Jones was al uitgeleend aan Blackburn Rovers en lijkt nu dus volledig te vertrekken bij de club van Klaas-Jan Huntelaar.

Op dezelfde lijst van mogelijke verkopen staan ook Jose Jurado en Alexander Baumjohann. Jurado kwam in de zomer over van Atlético Madrid, maar kon geen indruk maken. Baumjohann kwam na zijn overstap van Bayern München al nauwelijks tot spelen toe. Hij weet van niks en verwacht bij Schalke 04 te blijven, laat hij op Twitter weten.

Guild Wars 2 krijgt geen retail-expansies

ArenaNet, de ontwikkelaar van Guild Wars 2, heeft aangegeven dat er geen retail-expansies zullen komen voor het spel. Het eerste deel van de MMORPG heeft drie expansies gekregen maar ArenaNet heeft het idee dat dit de spelers splitst en dat ze zich moesten concentreren op dingen die er al waren.

Er zal content uit het eerste deel terugkomen in de ingame winkel van het tweede deel maar hoe en wat precies is nog niet bekend. Er zal ook nieuwe content uitkomen via ingame winkels en het lijkt erop dat 'micro-transacties' een onderdeel gaan worden van Guild Wars 2. De game heeft nog geen datum maar verwacht wordt een release in 2012.

Enkelblessure Clijsters speelt weer op

Kim Clijsters verloor vanmiddag in de tweede ronde van de Unicef Open van Romina Oprandi. De Belgische nummer één van de plaatsingslijst had opnieuw last van haar enkel die haar in de aanloop naar Roland Garros ook lang aan de kant hield. Of Wimbledon in gevaar komt, weet Clijsters nog niet. "Ik ga morgen naar het ziekenhuis en laat hem dan weer helemaal nakijken", verzuchtte de Vlaamse.

Een terneergeslagen Clijsters had niet alleen last van haar enkel, maar ook van haar knie. Die reageerde echter op pijnstillers die ze tijdens haar wedstrijd innam. "Mijn enkel niet. Die bleef pijn doen, niet zoveel als de eerste keer, maar ik heb daar toch schrik voor."

Met het oog op Wimbledon had Clijsters er misschien beter aan gedaan op te geven. "Ik hoopte dat het beter zou gaan en heb geprobeerd er het beste van te maken, dat zit ook in mijn karakter. Met mijn spel is het alleen heel moeilijk als je niet honderd procent bent."

De blessure komt net op een moment dat de nummer twee van de wereld het gevoel had dat de vorm eraan kwam. "Ik stond op de training goed te spelen, raakte de ballen goed."


Enkelblessure Clijsters speelt weer op (Foto: Novum)

Microsoft maakt Speed Wheel-prijs bekend

Microsoft heeft tijdens de E3 een draadloos stuur aangekondigd voor de Xbox 360, de Speed Wheel. Dit stuurtje zal gebruikbaar zijn met alle racers die op de Xbox 360 beschikbaar zijn. De prijs in Amerika, 60 dollar, was al bekend maar de Engelse prijs zal op 45 pond liggen. In Nederland zal dit waarschijnlijk 50-55 euro gaan worden.

De draadloze controller zal rumble-feedback ondersteunen. De Speed Wheel zal in oktober uitkomen, tegelijkertijd met Forza 4.

Speed Wheel

[Unicef] Haase wint openingspartij in Rosmalen

Robin Haase heeft zijn eerste wedstrijd op de Unicef Open in Rosmalen gewonnen. Nederlands beste tennisser was in de openingsronde met 6-3, 6-4 te sterk voor de Duitser Mischa Zverev. In de achtste finale moet Haase het opnemen tegen Marcos Baghdatis, de nummer twee van de plaatsingslijst.

Haase werd vorig jaar in Montpellier nog in twee sets door Zverev verslagen, maar deze keer trok hij zonder al te veel problemen aan het langste eind. Op het moment dat Haase voor de wedstrijd serveerde, sputterde Zverev nog wel even tegen, maar op het tweede matchpoint van de Hagenaar was het alsnog raak.

Heerenveen organiseert WK allround 2014

De WK allround schaatsen zal in 2014 in Heerenveen plaatsvinden. Dit maakte de internationale schaatsfederatie ISU vandaag bekend.

Volgend jaar is Thialf al gastheer van het WK afstanden. De EK allround vindt volgend jaar in Boedapest plaats. Calgary zal dan de WK sprint organiseren, terwijl Moskou fungeert als organisator van de WK allround.

In 2013 worden de grote schaatstoernooien in Hamar (WK allround), Salt Lake City (WK Sprint), Sochi (WK afstanden) en opnieuw in Heerenveen (EK allround) verreden.

[Video] Man vervoert auto rechtop in busje

De Duitse politie heeft deze week een bijzonder autotransport van de weg geplukt. Een man vervoerde een auto rechtop in zijn busje.

Op de A1 bij Hamburg troffen agenten een duidelijk overladen bus aan. Toen zij de deur openden, zagen zij waarom de Mercedes Sprinter bijna door zijn wielen zakte. De bestuurder had een Mazda 626 op zijn kant in het busje geparkeerd.

De bestuurder was onderweg naar de Baltische staten. Om ruimte te maken voor de grote personenauto, had hij zelfs de passagiersstoel verwijderd. De politie verbood de man echter om veiligheidsredenen verder te rijden.


'Yo dawg, I heard you like cars so we put a car in your car so you can drive while you drive', aldus Xzibit

[Upd] Gullit ontslagen bij Terek Grozny

Ruud Gullit lijkt zijn laatste wedstrijd als trainer van Terek Grozny te hebben meegemaakt. Voorzitter van de ploeg, Ramzan Kadirov, stelde de Nederlandse oefenmeester een ultimatum. Zou Gullit de competitiewedstrijd tegen Amkar Perm verliezen, dan zal hij zijn spullen moeten pakken.

Terek Grozny vocht de gehele wedstrijd voor de overwinning, maar in de laatste minuut van de wedstrijd ging het compleet mis. Sergei Omelyanchuk passeerde zijn eigen doelman en zorgde met dit doelpunt ervoor dat Amkar Perm met 1-0 won.

Door de nederlaag blijft Grozny op de veertiende plaats staan. De twee ploegen die onder de Tsjetsjeense ploeg staan, komen later vandaag in actie.

Update:

Ruud Gullit is direct na de verliespartij tegen Amkar Perm op straat gezet. Grozny-voorzitter Ramzan Kadirov heeft daarmee zijn woord gehouden. "Zo hopeloos zag Terek er nog nooit uit", liet Kadirov eerder weten. Hij vond ook dat Gullit zich meer met het nachtleven bezighield dan met voetballen. Het dienstverband van de Nederlander bij de Tsjetsjeense ploeg heeft daardoor nog geen half jaar geduurd.

Zumba Fitness is succes voor Majesco

Uitgever Majesco heeft aangegeven dat de winst bijna verdriedubbeld is door het uitgeven van Zumba Fitness. De uitgever maakte vandaag namelijk de cijfers bekend van hun tweede fiscale kwartaal. De game heeft sinds de uitgave al meer dan twee miljoen stuks verkocht wereldwijd.

Het kwartaal dat februari, maart en april omvatte heeft het bedrijf $32.14 miljoen opgeleverd. Dit is zo'n $10.94 miljoen meer dan dezelfde periode daarvoor. Nettowinst voor het kwartaal was vorig jaar nog een verlies van $1.61 miljoen en is dit jaar een winst van $2.08 miljoen.

Het vervolg op de game staat gepland voor een Wii-release in november. In het begin van 2012 zal de game ook uitkomen op een nog niet bekende console.

Armstrong en Hamilton hebben pikante ontmoeting

Lance Armstrong en Tyler Hamilton zijn elkaar in een restaurant in Aspen, Colorado, tegen het lijf gelopen. De ontmoeting is pikant, omdat Hamilton Armstrong enkele weken geleden in het programma 60 Minutes beschuldigd heeft van het gebruik van doping.

Deze claims worden nu door federaal onderzocht, omdat het gebeurde tussen 1999 en 2004 in de door het staatsbedrijf gesponsorde US Postal-ploeg. Dit tot ergernis van Armstrong die al door meerdere oud-ploeggenoten beschuldigd is van het gebruik van epo.

Volgens de advocaat van Hamilton, Chris Manderson, intimideerde Armstrong zijn cliënt. "Hij uitte het dreigement dat zijn advocatenteam Hamilton compleet zal vernietigen, dat zijn leven een hel zal worden," zei hij tegen ESPN. Hamilton zou het rustig aan hebben gehoord. "Armstrong wordt mogelijk aangeklaagd in een rechtszaak met Hamilton als getuige. Als er contact is tussen die twee, zeker agressief contact, is een advocaat verplicht dat aan te kaarten. Wat zij ermee doen, weet ik ook niet."

De advocaat van Armstrong, Mark Fabiani, was niet bereikbaar voor commentaar. De mede-eigenaar van het restaurant waar het gebeurde, Jodi Larner, was dit wel. "Het was totaal niet vijandig, er werd geen scène gemaakt. De verklaring van Hamilton is pure fictie," zei ze over de korte ontmoeting tussen het tweetal.

Hushovd boekt eerste zege in regenboogtrui

De Noorse wielrenner Thor Hushovd heeft eindelijk zijn eerste officiële overwinning in de regenboogtrui te pakken. De coureur van Garmin toonde zich dinsdag in de vierde etappe van de Ronde van Zwitserland de sterkste in de massasprint en noteerde daarmee zijn eerste seizoenszege.

Hij bleef in de straten van de Zwitserse plaats Huttwil de Slowaak Peter Sagan en de Italiaanse Vacansoleil-renner Marco Marcato voor.

In het algemeen klassement veranderde weinig. De Italiaan Damiano Cunego leidt, met 54 seconden voorsprong op de Colombiaan Juan Mauricio Soler. De Nederlandse Rabocoureurs Bauke Mollema (3e) en Laurens ten Dam (4e) handhaafden zich eveneens vooraan.

Hushovd boekt eerste zege in regenboogtrui
Hushovd boekt eerste zege in regenboogtrui (Foto: ANP)

'Roepen en zwaaien naar advertenties op Xbox 360'

Microsoft is bezig om reclames aan te sturen met bewegingen. Dat blijkt uit een patentregistratie van NuAds die ontdekt is door de website Techie Buzz. Met NuAds kunnen consumenten met een spelcomputer en sensoren de interactie aangaan met advertenties door stemcommando's te geven en lichaamsbewegingen temaken.

Waar Microsoft NuAds precies voor gaat gebruiken is op dit moment niet bekend. Kinect, de bewegingsgevoelige camera voor de Xbox 360, lijkt de belangrijkste gegadigde te zijn om de technologie achter NuAds te ondersteunen.

Vorige week presenteerde Microsoft mogelijkheden om de Xbox 360 via Kinect met de stem te besturen. Daarnaast maakte de softwareproducent bekend dat de Xbox 360 dit najaar een nieuwe interface krijgt. Na een update van het besturingssysteem kan de Xbox 360 dan via controller, stem en lichaamsbeweging aangestuurd worden.

Volgens Techie Buzz zou NuAds een concurrent moeten worden van de iAds van Apple. Via iAds kunnen reclames aangestuurd worden met vingerbewegingen op het aanraakscherm van bijvoorbeeld de iPhone of iPad.

Huijbregts, Verhofstadt en Swaab bij Zomergasten

De zes gasten van de 24e editie van het interviewprogramma Zomergasten zijn bekend. De VPRO bracht dinsdagmiddag naar buiten dat Marc-Marie Huijbregts, Dick Swaab, Step Vaessen, Lilian Gonçalves-Ho Kang You, Erik van Lieshout en Guy Verhofstadt bij presentator Jelle Brandt Corstius aanschuiven en hun favoriete tv- en filmfragmenten laten zien.

Zaterdag lekten de namen van cabaretier en acteur Huijbregts en voormalig premier van België Verhofstadt al uit. In een reactie aan NRC Handelsblad laat Huijbregts weten geen 'rode draad' of thema te hebben voor het gesprek met Brandt Corstius tijdens de eerste aflevering op 24 juli. Neurobioloog en hersenonderzoeker Dick Swaab spreekt tijdens de tweede aflevering over het brein.

NOS-correspondent in Zuidoost-Azië Step Vaessen wil de 'andere kant van Indonesië laten zien'. In haar fragmenten wil ze een nieuwe generatie eigenzinnige kunstenaars uitlichten.

Lilian Gonçalves is jurist en mensenactivist. Ze wil ingaan op de verschillende identiteiten die ze heeft als 'ingeburgerde Nederlander', Surinamer, vluchteling en jurist. "Ik ervaar die verschillende identiteiten niet als conflicterend, maar als verrijkend", zegt ze in een reactie aan het NRC Handelsblad.

Beeldend kunstenaar Erik van Lieshout wil zich richten op kunstdocumentaires. In de laatste aflevering op 28 augustus gaat Verhofstadt in op het populisme in Europa dat aan populariteit wint. De oplossing voor de problemen ligt volgens hem niet bij het nationalisme, maar bij Europese samenwerking.

VPRO's Zomergasten is al sinds 1988 op de televisie. De afgelopen jaren waren onder meer ontwerpers Victor & Rolf, actrice Carice van Houten, theaterondernemer Joop van den Ende, advocaat Bram Moszkowicz en fotograaf Erwin Olaf te gast. Jelle Brandt Corstius neemt voor het tweede jaar de presentatie op zich. Eerdere presentatoren waren onder meer Freek de Jonge, Adriaan van Dis, Connie Palmen en Joris Luyendijk.


Huijbregts, Verhofstadt en Swaab bij Zomergasten (Foto: Novum)

Serena Williams maakt succesvolle rentree

Serena Williams heeft na bijna een jaar afwezigheid een succesvolle rentree gemaakt op de WTA-tour. De Amerikaanse versloeg dinsdag in de eerste ronde van het toernooi in Eastbourne de Bulgaarse Tsvetana Pironkova. De 29-jarige Williams was met 1-6, 6-3 en 6-4 te sterk voor de nummer 34 van de wereld.

De voormalig nummer één van de wereld kwam sinds haar winst op Wimbledon vorig jaar niet meer in actie. Williams kampte eerst met een voetblessure, waarna ze vervolgens werd getroffen door een longembolie. In de tweede ronde moet ze het opnemen tegen de winnares van het duel tussen Vera Zvonareva en Heather Watson. Zvonareva verloor vorig jaar op Wimbledon nog de finale van Williams.

Venus Williams bereikte maandag al de tweede ronde in Eastbourne. Net als haar zus was de Amerikaanse lang uitgeschakeld. De meervoudig Wimbledon-winnares kampte sinds de Australian Open met een heupblessure en moest onder meer Roland Garros aan zich voorbij laten gaan.


Serena Williams maakt succesvolle rentree (Foto: Novum)

Kubica kan in Brazilië rentree maken

Robert Kubica kan zijn rentree in de Formule 1 eind november in Brazilië gaan maken, zo denkt zijn manager Daniel Morelli. Zo ver is het nog lang niet, want de website Fakt.pl heeft foto's van de Pool gepubliceerd die laten zien dat de coureur nog een lange weg van herstel te gaan heeft.

Kubica crashte begin februari zwaar in een rally in Italië en kreeg hierbij de vangrail in zijn bolide. Hij brak enkele botten en liep een forse wond aan zijn rechterhand op. Vele operaties volgden en inmiddels is de revalidatie ingezet. Kubica loopt nu al weer met een kruk en loopt met een brace om zijn rechterarm. Volgens La Gazzetta dello Sport ondergaat de coureur vandaag in Genua zijn laatste operatie aan de arm.

In die plaats werkt Kubica onder leiding van dr. Igor Rossello drie keer per week aan het herstel van zijn arm. Daarnaast reist hij één maal per week af naar Formula Medicine in Viareggio waar hij dr. Riccardo Ceccarelli aan het herstel van zijn rechterbeen werkt. Of en zo ja wanneer de Pool terug kan keren in de Formule 1 is nog niet duidelijk. Zijn team Lotus Renault GP hoopt hier tegen het eind van de zomer iets over te kunnen melden. Morelli is met het noemen van Brazilië in ieder geval positief gestemd.

De foto's van Kubica kunnen hier bekeken worden.

[Unicef] Clijsters roemloos onderuit

Kim Clijsters is op de Unicef Open in Rosmalen al in de tweede ronde uitgeschakeld. De als eerste geplaatste Belgische, die het Brabantse grastoernooi in 2003 op haar naam schreef, verloor met 6-7 (5) en 3-6 van de Italiaanse qualifier Romina Oprandi. Clijsters wurmde zich gisteren in de eerste ronde nog in twee moeizame sets langs Monica Niculescu.

Vooraf leek het voor Clijsters makkelijk te worden, omdat Oprandi op de wereldranglijst tachtig plaatsen lager staat. De Italiaanse zette Clijsters die niet helemaal fit leek te zijn flink aan het werk met dropshots en omdat de Belgische nummer twee van de wereld veel fouten maakte kon Oprandi zegevieren.

C. Ronaldo wil bij Real blijven

Cristiano Ronaldo zal Real Madrid deze zomer niet gaan verlaten, zo heeft hij laten weten. De Portugees stond in de belangstelling van Manchester City, maar die club heeft van het enfant terrible nul op het rekest gekregen.

"Ik ga niet weg. Dat zweer ik," zei Ronaldo tegen de Spaanse radiozender Cadena Ser. Hij kon voor 170 miljoen euro naar Manchester City verhuizen en zou met 23,5 miljoen euro per jaar veruit de bestbetaalde voetballer ter wereld worden, zo wisten Engelse media te melden. Toch wil de Portugees niet weg bij Los Blancos. Real haalde hem twee jaar geleden voor 94 miljoen euro op bij Manchester United. Als de Koninklijke hem een contractverlenging voor tien jaar aan zou bieden dan zou hij meteen tekenen, zo meldde de aanvaller.

Toch sluit Ronaldo niet helemaal uit dat hij ooit voor een concurrent van Real Madrid zou gaan spelen. "Zou ik er morgen anders over kunnen denken? Ja. Niemand kent de toekomst van een voetballer. Spelen voor Barcelona? Nooit is een sterk woord," zei de Portugees.

Willie Wartaal wil een kind

Willie Wartaal wil graag kinderen en is niet van plan daar nog jaren mee te wachten. "Als je kinderen wil, moet dat wel op een normale leeftijd gebeuren", vindt de 28-jarige rapper, vooral bekend als lid van De Jeugd van Tegenwoordig.

Olliçio Locadia, beter bekend als Willie Wartaal, heeft sinds kort een vriendin. Hoewel hij eerder zei 'niet zo goed' te zijn in relaties, hoopt hij met deze prille liefde oud te worden. "Ik ben slecht in mijn best doen voor iets. Het zou leuk zijn als ik dit kon vasthouden", vertelt Willie aan Grazia. "Ik ben ook al 28. Dan moet je op een gegeven moment normaal gaan doen. Er gaat nu ook een biologisch ding meespelen."

Willie hoort zijn biologische klok tikken, maar zou een gezinnetje graag nog uitstellen. "Het liefst wil ik daar nog tien jaar mee wachten", zegt de rapper over de komst van kinderen. "Maar dat is niet mogelijk. Ik weet dat ik op een dag kinderen wil."

Hoewel Willie graag nog even wil wachten, ziet hij het helemaal niet zitten om op latere leeftijd een gezin stichten met een jongere vrouw. "Dan heb je zo'n chick die veel jonger is en waar niet mee te praten valt. Ik heb het liefst iemand van mijn eigen leeftijd. Het is bijvoorbeeld leuk als je vriendin dezelfde muziek heeft meegemaakt in de puberteit."

Willies droomvrouw is niet per se een slanke dame met lange benen. "Ze moet gewoon zichzelf zijn, dan ziet ze er vanzelf goed uit", vertelt de rapper die onlangs twintig kilo afviel. "Als je ouder wordt, word je vanzelf lelijk. Dus kun je maar beter met iemand zijn die je echt leuk vindt."


Willie Wartaal wil lelijk zijn, voor zijn(Foto: Novum)

Sarkozy: G20 moet voedselprijzen reguleren

De twintig rijkste industrielanden in de wereld, de G20, zouden samen met grote opkomende markten een informatiesysteem voor voedselprijzen in het leven moeten roepen. Op deze manier moet de veranderlijkheid van de markt worden gecontroleerd en moeten grondstoffenspeculanten in het gareel worden gehouden, zei de Franse president Nicolas Sarkozy dinsdag.

De komende decennia wordt voedsel waarschijnlijk schaarser, zei Sarkozy op een internationale conferentie over grondstoffen. Het is van belang dat markten strenger worden gereguleerd om grote tekorten als gevolg van speculatieve handel te voorkomen.

Sarkozy is momenteel voorzitter van de G20. Via deze organisatie wil hij markten voor grondstoffen in de landbouw transparanter maken.


Sarkozy: G20 moet voedselprijzen reguleren (Foto: Novum)

[WBD] Rus door, Krajicek uitgeschakeld

Arantxa Rus heeft de tweede ronde van de kwalificaties voor Wimbledon bereikt. De Nederlandse won met 6-4 en 6-4 van de Française Olivia Sanchez. Ze speelt nu in de volgende ronde tegen Alexandra Panova uit Rusland of de Amerikaanse Lindsey Lee-Waters. Gisteren werd Rus nog in Rosmalen bij de Unicef Open uitgeschakeld door Svetlana Kuznetsova.

Voor Michaëlla Krajicek is de eerste ronde van de kwalificaties voor Wimbledon al het eindstation gebleken. De kwartfinaliste van 2007 ging met 4-6 en 4-6 onderuit tegen Valeria Savinykh uit Rusland. Savinykh staat 137e op de wereldranglijst, achttien posities hoger dan de 22-jarige Nederlandse.

Later vandaag komen bij de mannen Thomas Schoorel en Igor Sijsling in hun partij in de tweede ronde in actie.

Ontplofte afvalbak IKEA in Opsporing Verzocht

Het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond aandacht aan de ontploffing in een afvalbak bij de IKEA-vestiging in het Brabantse Son. Er worden onder meer camerabeelden getoond. Dat heeft de politie laten weten.

De explosie vond op 30 mei plaats. Tegelijkertijd vonden er ook kleine ontploffingen plaats in België en Frankrijk. Niemand raakte gewond. Volgens het Zweedse woonwarenhuis waren de ontploffingen het gevolg van 'klein vuurwerk', maar de politie spreekt van licht explosief materiaal waarmee iemand ernstig kan worden verwond.

In Son ontplofte een pakketje in een prullenbak bij de ingang van de winkel. De vuilnisbak werd verwoest. Een tweede pakketje bij de ingang werd onschadelijk gemaakt door de Explosieven Opruimingsdienst.

Vrijdagavond ontplofte opnieuw een bom in een IKEA-vestiging. Dit keer ging een explosief af in een filiaal in het Duitse Dresden. Het politieonderzoek naar de ontploffingen is nog in volle gang. Of de verschillende ontploffingen met elkaar te maken hebben, is niet duidelijk. Het motief van de daders is nog altijd onbekend. De ontploffingen zijn geen van alle opgeëist.

Komiek Tracy Morgan in actie voor homo's na tirade

Tracy Morgan gaat zich inzetten tegen het pesten van homo's. De komiek, bekend van de tv-serie 30 Rock en de film Cop Out, ligt onder vuur na een antihomotirade. Hij gaat samenwerken met Glaad, een organisatie die zich inzet voor gelijke rechten voor homo's.

Morgan gaat in gesprek met enkele jongeren die vanwege hun seksuele voorkeur zijn verstoten door hun ouders en dakloos zijn geworden. Ook ontmoet hij ouders die kinderen hebben verloren aan antihomogeweld, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter.

De komiek verleent ook zijn medewerking aan een nieuwe campagne van Glaad, tegen pesterijen tegen homo's, bi's en transgenders. Daarnaast keer hij terug naar Tennessee, waar hij de antihomotirade afstak, om zijn excuses aan te bieden aan de toeschouwers.

Morgan bood eerder al zijn excuses aan voor zijn vervelende opmerkingen. "Ik weet hoe erg pesten pijn kan doen", liet hij weten. "Ik ben gepest toen ik klein was. Ik bied mijn excuses aan voor wat ik heb gezegd."

Tijdens een optreden eerder deze maand haalde Morgan flink uit naar homo's. Hij zou onder meer gezegd hebben dat als zijn zoon hem vertelde dat hij homoseksueel is, hij hem zou neersteken.


Komiek Tracy Morgan in actie voor homo's na tirade (Foto: Novum)

Kabinet moet alternatieven pgb-plannen bekijken

Het kabinet moet met de belangenvereniging voor mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) om de tafel om te kijken naar alternatieven voor de bezuinigingen. Een Kamermeerderheid heeft het kabinet daartoe dinsdag opdracht gegeven.

Belangenvereniging Per Saldo heeft alternatieven bedacht voor de omvangrijke maatregelen ten aanzien van het pgb. Het kabinet heeft besloten dat een groot deel van de mensen met een pgb, waarmee ze zelf zorg kunnen inkopen, dat kwijtraakt. Alleen mensen die anders naar een verpleeghuis zouden moeten, houden straks een pgb, zodat ze thuis kunnen blijven wonen.

Dat is ongeveer tien procent van de mensen die nu een pgb hebben. Hun budget stijgt met vijf procent en wordt wettelijk verankerd. Vorige week moest premier Mark Rutte (VVD) zich in de Kamer verantwoorden voor de plannen.

Per Saldo spreekt over 'alarmfase rood'. "Het pgb bestaat meer dan vijftien jaar en is voor mensen met een beperking, die zelf de regie over hun leven willen behouden, onmisbaar", zo stelde de organisatie nadat de kabinetsplannen waren bekendgemaakt.

"Jarenlange ontwikkeling van gewenste en relatief goedkopere zorg dreigt nu volledig te verdwijnen", vreest Per Saldo. "Gevolg is dat mensen niet meer thuis kunnen blijven wonen, kinderen uit huis moeten worden geplaatst, mensen niet meer naar de zorgboerderij kunnen, mensen hun baan moeten opzeggen, kortom, dat 120 duizend mensen, plus hun partners en gezinsleden, een groot stuk van hun leven verliezen."


Vorig jaar zei VVD-leider Mark Rutte nog heel wat anders over de pgb

NAC vist talent op bij failliet RBC

NAC Breda heeft het 17-jarige talent Ruben Hollemans vastgelegd, zo meldt zijn managementbureau Sport-Promotion vandaag. De centrale verdediger komt over van RBC Roosendaal dat vorige week failliet werd verklaard.

"Ik heb een zeer prettig gesprek gehad met technisch directeur Jeffrey van As. De club heeft alle vertrouwen in me. Ik ben erg blij dat ik deze kans krijg. NAC is een prima club om me verder te ontwikkelen," zei Hollemans die begint bij Jong NAC. De verdediger maakte op 28 januari voor RBC al zijn debuut in de Jupiler League. Hij speelde vijf seizoenen in Roosendaal.

[Unicef] Bertens verliest van Errani

Kiki Bertens speelde dinsdag op de Unicef Open haar eerste wedstrijd op WTA-niveau. De 19-jarige Nederlandse verloor in twee sets van Sara Errani uit Italie (6-7 (6) en 1-6), maar leerde veel in Rosmalen. "Ik heb met veel goede meiden getraind en veel wedstrijden gezien. Het is een mooie week geweest", stelde de Wateringse na afloop. "Maar ik baal wel een beetje van die eerste set. Dat scheelde maar een paar puntjes."

Bertens was tot voor kort gewend behoorlijk verdedigend te spelen, maar probeert het laatste jaar meer aan te vallen. "Dat helpt wel op gras. Ik maak alleen nog veel fouten, het is nog te wisselvallig." Dat ziet Bertens, die 179e staat op de wereldranglijst ook als het grote verschil met Arantxa Rus (104e) en Michaella Krajicek (155e). "Zij halen een veel constanter niveau. Ik moet nog wel een stap maken in vergelijking met hun."

Dat wil het talent voorlopig nog even op de ITF-toernooien gaan doen, een niveau onder de WTA Tour. "Misschien dat ik binnenkort ook wel aan wat kwalificaties voor WTA-toernooien mee ga doen", is ze wel ambitieus. Dat ze door het aannemen van een wildcard voor Rosmalen de kwalificaties voor Wimbledon mist, vind ze niet zo'n groot probleem. "Ik heb hier bewust voor gekozen en het was een mooie ervaring. Hopelijk speel ik volgend jaar op Wimbledon."

Di Grassi: "Pirelli gaat banden veranderen"

Volgens Lucas di Grassi gaat Pirelli de banden voor het Formule 1-seizoen 2012 aanpassen. De Braziliaan zei dit in gesprek met Globo Esporte. De coureur zal in juli in Jerez voor het Italiaanse bandenmerk gaan testen.

"Er zal een klein aantal dingen moeten worden verbeterd. Ten eerste, de 'marbles' (de stukken rubber die van de banden loskomen als gevolg van slijtage, red.). De engineers werken eraan om dit te verminderen. Dan is het ook zo dat de banden de baan niet 'inrubberen' omdat de chemische binding tussen het rubber en het asfalt te zwak is," zei Di Grassi.

Verder wil de Italiaanse rubbermaker de prestaties van de banden verbeteren. "Het verschil in prestaties met de harde band tussen de teams kan zeer verschillen. Het doel is om dit volgend jaar te verbeteren en het jaar daarop nog een stuk, want je kan geen drastische veranderingen doorvoeren," zei de Braziliaan die weet dat Pirelli ook nog werkt aan een duurzamere compound.

Paul de Leeuw: NL niet De Leeuw-moe

Paul de Leeuw denkt niet dat Nederland Paul de Leeuw-moe is en geeft tv-recensenten mede de schuld van het mislukken van zijn onlangs gestopte MaDiWoDoVrijdagshow. Ook het tijdstip van de dagelijkse show was volgens de VARA-presentator niet ideaal.

"Een kwartier later had al gescheeld", vertelt De Leeuw in een interview met Televizier. "Kijk, ik ben blij dat het gestopt is, want het is mislukt, maar dat lag niet alleen aan het programma. Ik neem ook de recensenten kwalijk dat ze de kijkcijfers niet beter analyseren."

De kijkcijfers waren namelijk lang zo slecht niet, stelt de presentator: "In feite was het programma een leuke winkel in een stille straat. Het programma ervoor sloot niet goed aan qua kijkersdoelgroep en de concurrentie was groot. Daardoor begonnen we met 200.000 kijkers. Maar aan het eind keken er vaak 400.000 à 500.000 en dat betekent gewoonweg dat het programma voor Nederland 3 niet slecht was. De conclusie dat men Paul de Leeuw-moe was, kun je hieruit niet trekken."

De Leeuw legt tot slot ook de schuld neer bij zichzelf en zijn medewerkers: "Laat ik voorop zeggen dat ik er zelf bij ben geweest en dat ik medeverantwoordelijk was voor het resultaat. We hebben veel fouten gemaakt. Het leek BNN en de VARA een goed idee om mij in het begin te omringen met mensen met wie ik nog niet eerder gewerkt had en die ook niet zo veel ervaring hadden. Dat was achteraf niet zo'n goed idee. Ik heb heel hard gewerkt, maar ik ben ook lui geweest door niet eerder dingen naar me toe te trekken. Dat neem ik mezelf wel kwalijk."

De jolige VARA-coryfee wil in het najaar weer groot amusement maken. "Tot eind oktober doe ik niks. Daarna zou ik graag met een nieuw concept op zaterdagavond de concurrentie aangaan", besluit De Leeuw.


Paul de Leeuw: Nederland niet Paul de Leeuw-moe (Foto: Novum)

Apache-piloten in beroep tegen uitspraak

De twee Apache-piloten die vorige week taakstraffen kregen omdat ze in 2007 met hun toestel tegen hoogspanningsdraden in de Bommelerwaard vlogen, gaan in hoger beroep. Dat heeft hun advocaat Geert-Jan Knoops dinsdag laten weten.

Volgens de raadsman heeft de rechtbank ten onrechte een potentiële navigatiefout als grove schuld aangemerkt. De militaire rechtbank in Arnhem veroordeelde de 43-jarige gezagvoerder Patrick M. en de 26-jarige piloot Maarten van der Z. vorige week tot taakstraffen omdat ze volgens de rechtbank onvoorzichtig en onoplettend hebben gehandeld. De gezagvoerder kreeg 100 uur werkstraf en de piloot 50 uur. M. kreeg de zwaarste straf omdat hij als piloot de meeste ervaring heeft.

Door het ongeval in december 2007 kwamen ongeveer vijftigduizend mensen in de Bommeler- en Tielerwaard dagenlang zonder stroom te zitten. Particulieren en bedrijven hebben voor miljoenen euro's schade geclaimd bij defensie.

Hoge Raad handhaaft veroordeling Maurice de Hond

Maurice de Hond heeft in oktober 2009 terecht een voorwaardelijke celstraf van twee maanden gekregen. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald, die daarmee tegen het advies van de advocaat-generaal in gaat. De Hond laat in een reactie weten naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te stappen.

De opiniepeiler had 'klusjesman' Michaël de Jong meerdere keren beschuldigd van de moord op weduwe Jacqueline Wittenberg in 1999. Voor die moord heeft Ernest Louwes tien jaar cel uitgezeten.

De Hond is ervan overtuigd dat Louwes onterecht is veroordeeld en maakte er een halszaak van zijn onschuld aan te tonen. Hij richtte daarbij zijn pijlen op De Jong, die volgens hem daadwerkelijk achter de moord zat.

Het Openbaar Ministerie vond het gedrag van De Hond strafbaar en begon een strafzaak tegen hem. Daarin werd De Hond veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. De Hond ging tegen de uitspraak in cassatie.

De advocaat-generaal adviseerde de Hoge Raad eerder dat een strafrechtelijke veroordeling een wel erg zwaar middel is. Het hof heeft volgens hem niet goed onderbouwd waarom dat noodzakelijk is. De Hoge Raad vindt echter dat het hof een goede afweging heeft gemaakt.

De Hond zegt 'eigenlijk' niet zo verbaasd te zijn dat de Hoge Raad niet zoals gebruikelijk het advies van de advocaat-generaal opvolgt. De rechters kunnen het volgens hem niet verteren dat hij kritiek had op degenen die Louwes hebben veroordeeld.

De opiniepeiler noemt het 'vanzelfsprekend' dat hij naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens stapt. Hij vreest dat het vijf tot zeven jaar duurt voordat dat hof tot een uitspraak komt.

De Jong spande eerder een smaadzaak tegen De Hond aan. In die zaak werd De Hond uiteindelijk veroordeeld tot het betalen van 35.000 euro schadevergoeding omdat hij De Jong en zijn partner had blootgesteld aan 'lichtvaardige verdachtmakingen'.

Schultz wil standaard bredere snelwegen

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) wil dat snelwegen binnen de Randstad standaard vier rijstroken krijgen. In de rest van het land moeten snelwegen drie rijstroken krijgen. Dat staat in de structuurvisie die zij dinsdag presenteerde.

Schultz wil dat treinreizigers per 2020 spoorboekloos kunnen reizen tussen de belangrijkste bestemmingen. Op de drukste trajecten gaan per uur zes intercity's en zes sprinters rijden. Om de betrouwbaarheid op het spoor te vergroten wordt de infrastructuur daar minder complex gemaakt.

Verder wil de minister dat lagere overheden meer te zeggen krijgen over de ruimtelijke ordening. Ze wil fors snoeien in het aantal regels van het rijk en de verantwoordelijkheden meer neerleggen bij gemeenten en provincies. De huidige 39 regelingen die het rijk hanteert moet worden teruggebracht naar dertien.

SP-Kamerlid Paulus Jansen laakte de terugtrekkende beweging van de minister. Hij vreest een 'Belgische chaos' van meubelboulevards en verlaten bedrijfsterreinen langs de snelweg als iedere gemeente een eigen beleid op ruimtelijke ordening kan voeren. Schultz riposteerde door Jansen er op te wijzen dat Nederland geen centraal geleide economie is. GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent mist toekomstvisie bij de minister, zo zei zij dinsdag tijdens het vragenuurtje.


Schultz wil standaard bredere snelwegen (Foto: Novum)

Tiener bekent brandstichting zwembad De Wilgenhoek

Een 14-jarige jongen uit Purmerend heeft dinsdag bekend dat hij vorige week woensdag brand heeft gesticht bij zwembad De Wilgenhoek in Zuidoostbeemster. De jongen kon aangehouden worden na verhoor van verschillende getuigen. Dat meldt de politie.

Over het motief van de jongen kan de politie nog niets zeggen. Wel is de politie nog op zoek naar een andere verdachte. Getuigen meldden dat ze jongeren zagen wegrennen, toen de brand in de Noord-Hollandse plaats uitbrak.

Woensdag moest de brandweer met meerdere brandweerkorpsen uitrukken om de grote brand te blussen. Het grote complex was niet meer in gebruik en er was geen noodzaak om het pand te behouden. In het voormalige zwembad lagen verder geen gevaarlijke stoffen opgeslagen. Wel ondervond een woonwijk in de buurt van het zwembad veel last van de rook.

'VVV vindt nieuwe trainer in De Boeck'

VVV-Venlo en Glen de Boeck lijken elkaar gevonden te hebben. De Belg is favoriet om Wil Boessen op te volgen in Limburg.

VVV hoopt De Boeck op korte termijn te presenteren als nieuwe hoofdtrainer. De 39-jarige Belg zou dan vanaf de start van de voorbereiding voor het nieuwe seizoen VVV onder zijn hoede kunnen nemen. "Van beide kanten is het gevoel heel positief", aldus technisch directeur Mario Captein tegen Voetbal International. "Het gaat alleen nog om details."

De Boeck werd vorig jaar ontslagen bij Germinal Beerschot. VVV polste hem in de winterstop reeds als de opvolger van Jan van Dijk, maar de Belgische coach wilde niet tussentijds instappen. Daarop stelde VVV Boessen aan als interim-trainer. Met Boessen aan het roer stelde VVV op het nippertje lijfsbehoud veilig.

Desondanks liet VVV weten niet verder te willen met Boessen, die hoopt op een nieuwe uitdaging als eindverantwoordelijke. De kans bestaat ook dat Boessen in Venlo blijft. Hij heeft een doorlopend contract bij VVV en blijft daar mogelijk als assistent-trainer van De Boeck.

'Diefstal van ouderen niet onderzoeken, maar aanpakken'

Staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) is niet van plan om een onderzoek te laten uitvoeren naar diefstal uit verzorgingstehuizen door personeel. Dit maakt volgens haar deel uit van haar actieplan om misbruik en mishandeling van ouderen aan banden te leggen. "Ik ga dit niet onderzoeken, ik ga dit aanpakken", zei zij dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Uit een reportage die Brandpunt zondag uitzond blijkt dat mensen in een verzorgingstehuis geregeld van horloges, ringen of andere waardevolle spullen worden beroofd. Officiële statistieken ontbreken echter, tot ongenoegen van een ruime Kamermeerderheid van PVV, CDA, PvdA, SP, D66 en ChristenUnie.

SP-Kamerlid Renske Leijten vroeg dinsdag aan de staatssecretaris om inzicht in de omvang van het probleem. Volgens Veldhuijzen van Zanten is het nu echter zaak om het probleem aan te pakken, in plaats van te onderzoeken hoe groot het is. Ze wees erop dat er een meldpunt is voor mishandeling van ouderen en er altijd aangifte moet worden gedaan als blijkt dat ouderen bestolen worden. Eind maart lanceerde de staatssecretaris het actieplan 'Ouderen in veilige handen'.

Chocoladeduim onthuld voor bloeddonors

In Den Haag is dinsdag tijdens de Wereld Bloeddonordag een monument van chocolade onthuld in de vorm van een like-duim, het bekende symbool van Facebook. Met de onthulling van het monument wil bloedbank Sanquin de vierhonderdduizend bloeddonoren in Nederland bedanken.

De chocoladeduim is het resultaat van de landelijke 'like actie' op de website van Sanquin. Iedereen kon hier zijn of haar waardering voor bloeddonors uitspreken door op de speciale like-knop te klikken of een persoonlijk bericht achter te laten. Als de website tienduizend 'likes' haalde, zou Sanquin een chocolademonument maken. De teller staat nu op dertigduizend.

Het monument werd onthuld door D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra. Na de onthulling kregen de aanwezigen een symbolisch stukje van het monument in de vorm van een chocoladelolly met de duim.


Chocoladeduim onthuld voor bloeddonors (Foto: Novum)

Jessica Simpson wordt mentor voor modetalent

Jessica Simpson neemt modeontwerpers in de dop onder haar vleugels. De 30-jarige zangeres en actrice gaat deze rol vervullen in de nieuwe talentenjacht Fashion Star, heeft de Amerikaanse zender NBC bekendgemaakt.

In het programma strijden veelbelovende ontwerpers om een miljoenen-contract, dat hen in staat stelt hun eigen merk te lanceren. Simpson begeleidt de deelnemers tijdens hun deelname aan de show. De presentatie van Fashion Star is in handen van model Elle Macpherson. Wanneer het programma op tv verschijnt is nog onbekend.

Simpson heeft, naast haar zang- en acteercarrière, ook haar eigen kledinglijn. Bovendien was zij te zien in haar eigen realityseries Newlyweds en The Price of Beauty.


Jessica Simpson wordt mentor voor modetalent (Foto: Novum)

Sony: Het gaat goed met de PS3

Ondanks de problemen met het PlayStation Network, dat was gehackt en daarna voor lange tijd werd afgesloten, gaat het lekker met de PlayStation 3. Volgens Patrick Seybold, Sony's senior director of corporate communications, wil de consument de PlayStation 3 nog steeds graag hebben.

Aan de verkoopcijfers van de PlayStation 3 in de Verenigde Staten van mei is te zien dat de verkoop van het apparaat nog steeds groeit. Er zijn 14% meer PlayStation 3's verkocht dan vorig jaar en het is de vierde maand op rij dat de groei in dubbele cijfers is.

Volgens Patrick Seybold is de PlayStation 3 sterker dan ooit en op de E3 hebben ze gezien dat een hoop mensen warm lopen voor 3D, de PlayStation Move en de veel verschillende games.

"The PS3 platform is stronger than ever, and with the launch of Infamous 2, we continue to show our commitment to delivering the best and freshest content line-up available to our consumers. At E3 last week, we saw first-hand the consumer excitement for 3D, PlayStation Move and our first party franchise titles that will continue to drive the brand."

PS3 logo

[Unicef] Huta Galung: "Mijn winst goed voor toernooi"

Jesse Huta Galung was vandaagg de eerste Nederlander die in actie kwam tijdens de Unicef Open. Na een makkelijke eerste set liet de nummer 116 van de wereld zijn Duitse tegenstander Julian Reister terugkomen in de wedstrijd.

In de derde set viel het kwartje uiteindelijk toch de kant van een opgeluchte Huta Galung op. "Ik heb twee keer meegedaan en twee keer moest ik tegen David Ferrer. Dit is leuker en ook goed voor het toernooi, denk ik."

De Nederlander begon sterk aan de wedstrijd en rondde de eerste set snel af. "Dan weet je dat je in de tweede ook snel een break moet pakken, want anders wordt het lastig. Dan krijgt hij meer vertrouwen." In de derde set duurde het lang, maar in de slotfase kreeg Huta Galung weer grip op Reisters opslag. "Als ik in de rally kwam, had ik meestal het initiatief, dus ik wist dat ik kansen zou krijgen."

Huta Galung staat momenteel 116e op de wereldranglijst en stijgt nauwelijks. "Vorig jaar had ik een goed jaar, nu gaat het gewoon heel constant. Sommige wedstrijden moeten meer mijn kant opvallen." Op de top honderd staart de in het Limburgse Heel wonende tennisser zich niet blind. "Dat verandert niet zo veel. Mijn doel is om gewoon direct tot ATP-toernooien te worden toegelaten."

Vorig jaar kwalificeerde Huta Galung zich nog voor Wimbledon, maar dit jaar koos hij voor een wildcard op het gras in Rosmalen. "Dat is altijd een lastige keuze. Ik heb gewoon naar de punten gekeken. Als ik hier twee wedstrijden win, haal ik meer punten dan als ik me daar kwalificeer." Voor die tweede zege moet hij de Belg Xavier Malisse verslaan. "Dat is wel een goede grasspeler, maar als ik goed speel, kan ik het hem moeilijk maken."

MS: PSN-hack ook voor ons slecht

In april werd het PSN gehackt waardoor deze werd afgesloten. Gamers konden hierdoor tot ver in mei niet meer online met hun PlayStation 3 en PSP. Dit heeft niet alleen effect gehad op Sony maar de grote concurrent, Microsoft, zegt dat de hele industrie hier last van ondervindt.

Phil Spencer, die eerder vandaag ook al uitspraken heeft gedaan over de Halo-serie, zegt dat ze de problemen bij Sony heel erg vervelend vinden. Ze krijgen vaak de vraag of Microsoft hier niet de vruchten van heeft geplukt met hun Xbox Live. Volgens Spencer is dat niet het geval. Als mensen gaan twijfelen over de veiligheid van hun onlinegegevens, dan is dat slecht voor de hele industrie.

"I've had questions about whether or not this helps Xbox Live and no, it doesn't help anybody. Having people question the safety of their online information is not good for our industry."

Sony heeft sinds de inbraak meerdere malen hun excuses gemaakt en zijn blij met de steun die ze krijgen van hun klanten. Er zouden maar weinig opzeggingen zijn van PSN-accounts en de meeste zijn ook alweer actief op het PSN. Daarnaast is begin deze maand het Welcome Back-programma van start gegaan waarbij klanten gratis games kunnen downloaden.

PSN

"Halo wordt geen jaarlijkse serie"

Op de E3 in Los Angeles die afgelopen week plaatsvond, kondigde Microsoft een nieuwe Halo-trilogie aan. Deze zal bij Halo 4 beginnen en we kunnen dus concluderen dat we ook nog een Halo 5 en Halo 6 krijgen. Ondanks de vele Halo-titels die we in de afgelopen tien jaar hebben gehad, zal Halo geen serie worden die jaarlijks zal verschijnen.

Dit heeft Phil Spencer in een interview met IGN gezegd. De afgelopen tien jaar zijn zes Halo-games verschenen, dit jaar zal de serie zijn tiende verjaardag vieren met Halo: Anniversary, en volgend jaar zal Halo 4 zijn opwachting maken. Volgens Spencer is het niet de bedoeling dat er elk jaar een nieuwe Halo zal verschijnen en dat was ook niet de bedoeling met Halo: Anniversary.

“I love the fact we’re doing the Anniversary edition because I loved Halo 1. We just looked at it and thought it needed to be refreshed. It wasn’t part of us trying to get into an annualized rhythm with the franchise."

Zal alleen Halo: Combat Evolved een HD-remake krijgen of zullen de andere games in de serie ook volgen? Volgens Spencer zijn ze niet van plan om alle Xbox-titels in HD uit te gaan brengen maar hij sluit niets uit.

“This was the 10th Anniversary of Halo so it made sense. We don’t really have a “remasters” program that we’re kicking off with this launch. There are obviously some great Xbox 1 games that would be nice to see, but we’ve focused most of our resources on creating new things. I’m not putting it in or out of bounds right now, though.”

Halo

Boom niet op NK tijdrijden

Lars Boom doet niet mee aan het Nederlands kampioenschap tijdrijden. Dat NK is volgende week in Veendam.

Boom wil zich volledig gaan richten op het NK op de weg dat vier dagen na het NK tijdrijden wordt verreden in Ootmarsum. In 2008 veroverde Boom de Nederlandse titel bij het tijdrijden, vorig jaar werd hij zevende. De renner van Rabobank liet het NK tijdrijden in 2009 ook al aan zich voorbij gaan.

DNB verhoogt groeiverwachting voor 2011

De Nederlandse economie groeit dit jaar sterker dan eerder gedacht. Door de forse bezuinigingen die wereldwijd worden doorgevoerd blijft het herstel de komende jaren echter gematigd. Dat blijkt uit nieuwe ramingen die De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag presenteerde.

DNB rekent nu op een economische groei van 2,2 procent in 2011. Dat is aanzienlijk hoger dan de plus van 1,6 procent waar bij de vorige raming vanuit werd gegaan. Die verbetering is te danken aan de onverwacht sterke groei in de eerste drie maanden van dit jaar.

Die opleving is echter tijdelijk, waarschuwt DNB. In de tweede helft van het jaar valt het groeitempo teug omdat overheden en consumenten wereldwijd hun bestedingen matigen. Dit raakt de groei van de Nederlandse export en daarmee van de gehele economie. DNB verwacht dat de economische groei in 2012 uitkomt op 1,7 procent en een jaar later 2,1 procent bedraagt.

DNB verhoogt groeiverwachting voor 2011
DNB verhoogt groeiverwachting voor 2011 (Foto: ANP)

Connexxion opent winkels bij busstations

Vervoersbedrijf Connexxion gaat experimenteren met winkels bij busstations. De proef begint volgende maand bij het busstation van Enschede, zegt een woordvoerder dinsdag.

In dezelfde maand en augustus worden vestigingen in Alkmaar en Nijmegen geopend. "Als dat goed loopt, willen we de formule vanaf september verder uitrollen", zegt een woordvoerder.

Connexxion gaat hiermee de concurrentie aan met Servex, dat op de NS-stations merknamen als Kiosk en AH to go exploiteert. Veel busreizigers halen tijdens het wachten hier hun natje en hun droogje, maar de nieuwe winkels moeten dichter bij het busstation komen te liggen.

Op de busstations komen ook extra borden die actuele informatie geven over reistijden. "Zo kunnen de reizigers beter inschatten of ze nog tijd hebben om een broodje te halen."

Als de winkels goed gaan lopen, sluit Connexxion niet uit dat er ook vestigingen komen op busstations waar geen treinstation in de buurt is. "Maar voorlopig richten we ons op busstations waar een treinstation is. We hebben uiteraard vooronderzoek gedaan en daaruit blijkt dat de behoefte daar het grootst is."


Connexxion opent winkels bij busstations (Foto: Novum)

Treinverkeer Utrecht-Den Bosch hele middag plat

Het treinverkeer tussen Utrecht en Den Bosch ligt er dinsdag tijdens de spits uit door een kapotte bovenleiding. De oorzaak wordt nog onderzocht, maar het lijkt niet door koperdiefstal te komen, meldt een woordvoerder van Prorail. Ook het verkeer tussen Den Bosch en Oss ligt plat.

Het is volgens de woordvoerder nog moeilijk in te schatten hoe lang de storing gaat duren. "Een voorlopige schatting is tot 19.00 uur. Heel vervelend voor de reizigers."

Reizigers tussen Utrecht en Den Bosch wordt aangeraden om naar Amsterdam te reizen en daar de Fyra naar Brabant te nemen. "We hebben ook al bussen besteld." Tussen Den Bosch en Boxtel rijden nog wel stoptreinen. Tussen Utrecht en Zaltbommel ook.

Nesu gestart met revalidatietherapie

Mihai Nesu is begonnen met zijn revalidatie. De verdediger van FC Utrecht, die begin mei tijdens een training een nekwervel brak en verlamd raakte, mocht afgelopen weekend het ziekenhuis verlaten. De 28-jarige Roemeen is daarna verhuisd naar een revalidatiecentrum. Dat meldt de Utrechtse club op zijn website.

"Over het verloop valt nog niets te zeggen", meldt clubarts Frank van Hellemondt. "Maar in elk geval is Mihai hard aan het werk op weg naar zo goed mogelijk herstel." Het is nog altijd onduidelijk of de verdediger volledig kan herstellen. "De mensen in het revalidatiecentrum doen er natuurlijk alles aan en Mihai zelf zeker ook, maar het is de komende maanden afwachten welke ontwikkelingen gaan plaatsvinden."

De situatie van Nesu is sinds vorige week in ieder geval niet veranderd. "Hij kan zijn rechterarm enigszins bewegen en hij heeft wat gevoel in zijn rechtervoet teruggekregen, maar verdere vorderingen zijn op dit moment niet te melden", vertelt de clubarts.

Murray sluit moeilijke periode af

Andy Murray won gisteren de uitgestelde finale van het grastoernooi op Queen's. De Schot kwakkelt al het hele seizoen met blessures, maar met de winst in de finale op Jo-Wilfried Tsonga heeft hij veel vertrouwen getankt, waardoor hij uitkijkt naar Wimbledon dat volgende week van start gaat.

"Ik had last van mijn enkel en voelde me oncomfortabel op de baan. Ik sprak veel met de dokter en de fysiotherapeut en heb toen mijn beslissing gemaakt. Voor mijn enkel zou rust het beste zijn geweest, maar je wil je ook zo goed mogelijk voorbereiden voor Wimbledon," zei Murray tegen The Guardian. Hij is blij dat hij toch op Queen's in actie is gekomen. "Ik heb vier wedstrijden gespeeld met tussendoor enkele rustdagen. Het is dus goed uitgepakt."

De Schot zegt dat hij nu een moeilijke periode heeft afgeloten. "In Monte Carlo had ik last van mijn elleboog en speelde ik met een injectie. Dat was misschien niet nodig. En op Roland Garros speelde mijn enkel weer op." Met de zege op Queen's kan hij weer vooruit. "Ik heb weer genoten en kon me helemaal laten gaan op de ban. Eindelijk voel ik me weer relaxed."

Universiteit Utrecht zet namen bij tentamencijfers

De Universiteit Utrecht gaat de namen van studenten bij de tentamencijfers weergeven. Op veel universiteiten worden alleen de studentnummers getoond om studenten niet aan de schandpaal te nagelen. Maar volgens rector magnificus van de UU Bert van der Zwaan konden slecht presterende studenten zo wegduiken in de anonimiteit, schrijft de Volkskrant.

De nieuwe aanpak moet studenten beter voorbereiden op een 'competitieve en internationale' arbeidsmarkt. Daar kunnen ze zich volgens Van der Zwaan ook niet achter een nummer verschuilen.

De cijferlijsten zijn alleen zichtbaar voor studenten met dezelfde studie. Bij de studie diergeneeskunde is hier de afgelopen twee jaar een proef mee gehouden. De resultaten zijn daar met 0,8 punt gestegen. De rector benadrukt dat dat ook een andere oorzaak kan hebben.

Student diergeneeskunde Alex van Ruitenbeek zegt in de krant dat hij niet wist deel te nemen aan een experiment. Hij zegt er geen problemen mee te hebben dat zijn studiegenoten zijn cijfers kunnen zien. "We zijn volwassen genoeg, we gaan elkaar niet uitlachen om slechte resultaten."

Het College Bescherming Persoonsgegevens zegt niet genoeg van de situatie te weten om te kunnen oordelen of het handelen van de universiteit door de beugel kan of niet. "Maar alle gegevens die herleidbaar zijn tot bepaalde personen vallen onder de Wet bescherming persoonsgegevens", zegt een woordvoerder.

De zegsvrouw wijst erop dat dit ook het geval is als de cijfers op intranet staan. "De beveiliging is lang niet altijd goed geregeld. Onderwijs en beveiliging staan dit jaar hoog bij ons op de agenda." De universiteit moet zichzelf volgens haar de vraag stellen of er een dringend belang is de cijfers online te zetten.

De woordvoerder wil niet zeggen of het CBP de gang van zaken onderzoekt en of er al klachten zijn binnengekomen. "Daar doen wij nooit uitspraken over."

Peuter komt om bij ongeluk met heftruck

In het Utrechtse Cothen is dinsdag een peuter om het leven gekomen bij een ongeluk met een heftruck. Dat zegt een woordvoerder van de politie. Het zou gaan om een kind van ongeveer twee jaar oud.

Het ongeluk gebeurde bij een bedrijf aan de Kapelleweg. Direct daarna werd een traumahelikopter ingeschakeld maar die kwam te laat om het leven van de peuter te redden. Wat er precies is gebeurd, is niet duidelijk. De arbeidsinspectie doet onderzoek naar het ongeluk.

Kim Cattrall: Ik had graag kinderen gewild

Sex and the City-actrice Kim Cattrall heeft veel moeten laten schieten voor haar acteercarrière. "Ik wilde altijd graag kinderen, maar ik heb ze nooit gehad," zegt ze op het Aruba International Film Festival tegen Novum Nieuws.

De 54-jarige actrice heeft haar kinderwens altijd uitgesteld, totdat het te laat was. "Je maakt beslissingen, maar je moet veel inleveren voor deze baan." Toch staat Cattrall achter haar keuze voor het acteervak. "Je krijgt er veel voor terug. Ik vind geluk in het begeleiden van jonge acteurs."

Cattrall brak door in de jaren tachtig met films als Porky's en Police Academy, maar is bij het grote publiek vooral bekend van haar rol als mannenverslindster Samantha Jones in de tv-serie Sex and the City. Haar succes heeft zijn tol geëist. "Ik ben vaak alleen geweest," zegt de actrice die twee scheidingen achter de rug heeft.

"Ik hield van allebei mijn echtgenoten, maar ik zag ze niet vaak." Met haar tweede man Mark Levinson schreef ze in 2002 het boek Satisfaction: The Art of the Female Orgasm. Twee jaar later ging het paar uit elkaar.

Het Arubaanse filmfestival opende vrijdag met Meet Monica Velour, waarin Cattrall een ex-pornoactrice speelt. In het komische drama raakt tiener Tobe, gespeeld door nieuwkomer Dustin Ingram, geobsedeerd door de pornoster. Of de film in Nederland verschijnt, is onbekend.

Het filmfestival duurt nog tot en met 16 juni.


Kim Cattrall: Ik had graag kinderen gewild (Foto: Novum)

Aanleg ondergrondse hoogspanningskabels van start

20 kilometer hoogspanningskabels zullen vanaf vrijdag onder de grond worden aangelegd. Vanwege de lengte is de ondergrondse aanleg van de hoogspanningsverbinding voor de Randstad volgens netbeheerder TenneT uniek. De eerste boring vindt plaats bij Delft.

"Dit is wereldwijd uniek en hiermee wordt Nederland koploper", laat TenneT weten. Het project wordt volgens de netbeheerder daarom intensief gevolgd door beleidsmakers, wetenschappers en industrie.

In totaal wordt de komende jaren in de Randstad een verbinding van 85 kilometer aangelegd. De verbinding loopt vanaf Wateringen via Zoetermeer naar Beverwijk en is volgens TenneT nodig om aan de sterk gestegen vraag naar transport van elektriciteit te voldoen.

Veel particulieren, bedrijven en belangenverenigingen wilden de aanleg van de verbinding voorkomen. Ze zijn bang dat ze ziek worden door blootstelling aan magnetische velden rondom de kabels. De Raad van State bepaalde eind vorig jaar dat de verbinding er mag komen.

Cast All Stars 2 praat mond voorbij

Enkele castleden van All Stars 2: Old Stars hebben de mond voorbijgepraat. In dit vervolg op All Stars uit 1997 over een, inmiddels wat ouder, voetbalteam gaat een van de vrienden trouwen in Barcelona. Regisseur Jean van de Velde had de acteurs nog zo op het hart gedrukt vooral niet te verraden wie. Maar na enig doorvragen was alle geheimzinnigheid verdwenen.

"Ik zit in Barcelona, en de rest komt mij daar opzoeken", zegt Danny de Munk, die de rol van de homoseksuele Bram speelt, tegen Novum Nieuws. "Ja, een van ons gaat trouwen en wij gaan daar naartoe", vult Peter Paul Muller, die Mark speelt, hem aan.

De mannen gaan dus op een lange road-trip door Frankrijk en Spanje op weg naar de bruiloft van Bram in Barcelona. Geconfronteerd met deze informatie is Raymi Sambo, die de rol van Paul vertolkt, even verbaasd. "O, het is dus al uitgelekt wie er gaat trouwen", lacht hij. "Niemand wist dit nog, maar het wordt hier meteen weggegeven."

Alleen Kasper van Kooten probeert nog enigszins de schijn op te houden. "Wie er gaat trouwen? Geen idee. Nee echt niet. Ik heb het hele script nog niet gelezen, alleen de tekst van vandaag? Nou ja, ik heb het niet verraden."

All Stars 2: Old Stars draait vanaf 13 oktober in de Nederlandse bioscopen.


Cast All Stars 2 praat mond voorbij (Foto: Novum)

Tom Cruise wil Jack Reacher spelen

Tom Cruise is in onderhandeling om de hoofdrol van Jack Reacher te spelen in de film One Shot. De film is gebaseerd op de gelijknamige thriller uit de boekenserie van Lee Child over een voormalig militair die is gaan zwerven en mysteries oplost, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

Christopher McQuarrie regisseert One Shot en schrijft het scenario van de thriller. Ook het scenario voor Valkyrie uit 2008, waarin Tom Cruise de nazikolonel Claus von Stauffenberg speelt, is van zijn hand. Vorig jaar werd zijn scenario The Tourist verfilmd met Angelina Jolie en Johnny Depp in de hoofdrollen.

Lee Child, een pseudoniem van de Brit Jim Grant, schreef een aantal bestsellers over het personage Reacher. De romans over Reacher zijn de best verkopende boekenreeks ter wereld. One Shot is het negende boek in de Reacher-serie, waarin de zwerver het moordpatroon van een sluipschutter onderzoekt.

One Shot moet worden geschoten voordat Cruise begint aan de opnames van de sciencefictionfilm Oblivion. Die opnames gaan in januari van start.


Tom Cruise wil Jack Reacher spelen (Foto: Novum)

Jason Momoa stierf bijna op set Conan

Jason Momoa heeft duizend angsten uitgestaan tijdens de opnames van zijn nieuwe actiefilm Conan. "Ik ging een paar keer bijna dood", zegt de gespierde acteur, die naar eigen zeggen ruim driekwart van zijn eigen stunts deed, tegen het Britse filmtijdschrift Empire. "Ik kon vooral slecht overweg met mijn paard."

De 31-jarige acteur uit Hawaï, die met zijn rol in de voetsporen van Arnold Schwarzenegger treedt, is normaal al niet zo dol op paarden, omdat het 'vrijwel altijd ontzettend domme beesten' zijn. Maar bij deze film had hij er echt een haat-liefdeverhouding mee.

"Meteen al de eerste dag werd ik uit het zadel geworpen en brak ik een rib. Dat beest heeft me een keer bijna vermorzeld", vertelt Momoa. "Maar geef het eens ongelijk, ik weeg ruim honderd kilo."

Met talloze kneuzingen en spierscheurtjes was elke dag een lijdensweg. "Ik stond helemaal beurs op en kon me nog net naar de badkuip slepen voor een zoutbad. Maar ik wilde zelf de stunts doen, want Conan drukt zichzelf uit via zijn acties."

De acteur mag er dan uitzien als een uit graniet gehouwen standbeeld, toch is hij geen fan van het leven van een bodybuilder. "Zelfs op de set trainde ik de hele dag. En elke twee uur kwam één van mijn trainers langs met eten. Nou ja, eten. Het was gekookte kip of zoiets. Toen ze voor de laatste keer 'cut' riepen dook ik meteen op de Guinness en spaghetti."

Conan draait vanaf 18 augustus in de Nederlandse bioscopen.


Jason Momoa stierf bijna op set Conan (Foto: Novum)

Utrechts raadslid stapt uit Trots op Nederland

Het raadslid voor Trots op Nederland in Utrecht heeft zich afgescheiden van de partij van Rita Verdonk. René Kuijper laat weten dat hij doorgaat onder de naam Lid Kuijper.

Begin deze maand nam Kuijper al afstand van een column van Rita Verdonk in dagblad Spits. Daarin nam de voormalig VVD-politica het op voor de bontindustrie. Maandag laat Kuijper weten hij na een paar zware weken de knoop heeft doorgehakt en alleen doorgaat.

In april stapten twee raadsleden van Trots op Nederland in Lelystad al uit de partij. Ze gingen verder onder de naam Lelystads Belang.

GA Eagles moet 'Engelse' club worden

Go Ahead Eagles wil zich in de nabije toekomst nog meer gaan profileren als Engelse club. Zodoende hoopt men in Deventer promotie naar de Eredivisie af te dwingen.

De club en gemeente Deventer willen de capaciteit van De Adelaarshorst vergroten van 6.750 stoeltjes naar 11.000 stoeltjes. Door het verouderde stadion blijft de begroting van Go Ahead Eagles steken op drie miljoen euro.

"Iedere voetballiefhebber houdt van het Engelse voetbal", aldus algemeen directeur Marc Overmars tegen Voetbal International. "Nergens in de wereld vind je die unieke sfeer, het is voor velen de ultieme voetbalbeleving. Wij willen een stukje Engeland in Deventer creëren. En dat begint al als je bij het stadion komt."

"Er moet een mooie smeedijzeren toegangspoort komen met een mooie tekst of Adelaar erin", vervolgt Overmars. "En via de Walk of Fame, een mooi pad met tegeltjes van al onze internationals en iedereen die echt iets heeft betekend voor deze club word je naar de Engelse tribunes geleid. Uiteraard is er Fish & Chips en kunnen supporters een pint of lager drinken."

Ajax heropent jacht op Sigthórsson

Ajax doet deze week een nieuwe poging om Kolbeinn Sigthórsson aan te trekken. Dat meldt technisch manager Danny Blind vandaag aan Voetbal International. De Amsterdammers deden een paar weken geleden al een bod op de 21-jarige IJslandse spits, maar AZ wees dat resoluut af.

"We gaan deze week proberen de gesprekken met AZ weer op te pakken", vertelt Blind. "Niemand is erbij gebaat als dit een langdurige zaak gaat worden." De Alkmaarse club wil ongeveer vijf miljoen euro voor Sigthórsson, die nog een contract heeft tot medio 2012. Ajax heeft 3,5 miljoen euro over voor de zesvoudig international.

Sigthórsson zou zelf het liefst naar Ajax willen, maar de landskampioen is niet de enige club die de spits wil hebben. PSV heeft eveneens interesse in de IJslander. Daarnaast zouden ook Newcastle United en Borussia Dortmund Sigthórsson willen aantrekken. De aanvaller was afgelopen seizoen in 32 competitieduels vijftien keer trefzeker.

Apple-baas Steve Jobs wordt stripfiguur

Het leven van Apple-goeroe Steve Jobs komt in de schappen te liggen naast de Suske & Wiske-albums en avonturen van de superhelden van Marvel Comics. Zowel het privéleven als de zakelijke carrière van Jobs wordt in stripvorm naverteld. Het stripverhaal over de door ziektes geplaagde gadgetpionier moet in augustus op de markt komen in de Verenigde Staten.

De strip verschijnt bij uitgeverij Bluewater Productions. Die maakte eerder al stripverhalen over bijvoorbeeld Lady Gaga en Facebook-oprichter Mark Zuckerberg. Het stripverhaal over Zuckerberg is op dit moment uitverkocht, laat Bluewater Productions weten.

Na het succes van de Zuckerberg-strip besloot de uitgever het leven van Steve Jobs in stripvorm te vereeuwigen. "Zijn innovaties zijn voorpaginanieuws en zijn gezondheid heeft invloed op de aandelenbeurs. Niet gek voor iemand die z'n studie niet heeft afgemaakt", benadrukt Bluewater Productions de keuze voor Jobs.

Grote THQ-aankondiging op Gamescom

De hoge pief van THQ, Danny Bilson, heeft weer gehint naar een 'grote' aankondiging voor op de Gamescom in Keulen. Bilson: "I can say that crowd, those hundreds of thousands of people, in that space at that time, this one's built to announce at that place. I'll say that. That's my clue."

THQ is verantwoordelijk voor het uitgeven van veel uiteenlopende games, zoals Homefront en Warhammer: Space Marine. Laten we er echter niet omheen draaien: Bilsons uitspraak hint naar HomeWorld 3. Hoewel de maker van HomeWorld 2, Relic Entertainment, niet direct in verband wordt gebracht met dit bericht, hebben we halverwege februari wél een interessante aankondiging gezien. Relic zou namelijk de volgende RTS in augustus aankondigen, en laat Gamescom nu toevallig in augustus plaatsvinden.

Bilson suggereert in zijn 'clue' dat het veel mensen blij zal maken (aangezien Gamescom geen honderduizenden mensen kan huisvesten), en 'space and time' ligt er wel erg dik bovenop. Maar goed, het kan ook Dawn of War 3 of Company of Heroes 2 zijn natuurlijk. We zullen het zien in Keulen, tussen 18 en 20 augustus.

Button komt op voor Hamilton

Jenson Button wil zijn teamgenoot bij McLaren, Lewis Hamilton, niet afvallen. Beide Britten kenden in de Grand Prix van Canada een aanrijding met elkaar waarbij Hamilton uitviel en Button ondanks de schade verder kon rijden. Button vindt de agressieve rijstijl van zijn teamgenoot zelfs de reden waarom hij voor McLaren is gaan rijden.

"Lewis zorgt voor veel krantenkoppen en veel daarvan zijn omdat hij gewoon zo verdomde goed is. Hij is een racer, een vechter. Voor mij was dat een van de redenen om naar McLaren te gaan. Ik wilde het opnemen tegen een supergetalenteerde coureur, een van de beste die de Formule 1 ooit heeft gezien. Het is goed om hem op het circuit uit te dagen. We hebben veel respect voor elkaar en we strijden vaak tegen elkaar. We hebben elkaar nog nooit eerder geraakt. We hebben elkaar altijd de ruimte gegeven," zei Button tegen Press Association.

De Brit heeft dan ook geen enkele moeite met het rijden van Hamilton. "Zijn rijstijl is agressief en hij zoekt altijd de gaten op. Soms heeft hij het bij het juiste eind en soms niet. Maar dat geldt voor ons allemaal. Hij bevindt zich gewoon veel vaker in die positie dan anderen. We hebben erover gepraat. Hij wilde me passeren en ik wist niet dat hij naast me zat. We raakten elkaar en dat was jammer. Maar hij hield zich er goed onder en hij was na de race zelfs een van de eersten die mij feliciteerde, wat ik erg leuk vond."

Man sterft tijdens verkrachten oma

Isabel Chavelo Gutierrez kan niet meer opscheppen hoe het voelt om seks te hebben met een hevig tegenspartelende, bejaarde vrouw. De 53-jarige Amerikaan legde het loodje tijdens het verkrachten van een 77-jarige vrouw in Texas.

Toen de man zich aan de vrouw vergreep, klaagde hij plotseling dat hij zich niet lekker voelde. Hij besloot te stoppen met de onvrijwillige vrijpartij. Vervolgens rolde Gutierrez van het slachtoffer af en viel bewusteloos neer.

De vrouw ontvluchtte het huis en schakelde de politie in. Toen agenten eenmaal bij de woning arriveerden, bleek de verkrachter al te zijn overleden. De recherche vermoedt dat de man tijdens de seks van opwinding een hartaanval heeft gekregen.

De bejaarde vrouw heeft de politie verklaard dat ze de man een dag voor de verkrachting van 2 juni bij het postkantoor had gezien. Gutierrez is in 2008 vrijgekomen uit de gevangenis. Hij zat hier een straf uit wegens het aanranden van een 7-jarig kind.

Petitie PSV-fans om gemeente te overtuigen

PSV-supportersvereniging 'De 12e man’ heeft via internet ruim 13.500 handtekeningen opgehaald voor een petitie aan de gemeente Eindhoven. Dat heeft een woordvoerster van de supportersvereniging vandaag laten weten.

De fans hopen zo raadsleden te overtuigen die twijfelen over de lening van bijna 50 miljoen euro die de gemeente aan wil gaan om de grond onder het PSV-stadion en het trainingscomplex De Herdgang te kopen. PSV zal als de plannen doorgaan veertig jaar lang een bedrag van 2,4 miljoen aan erfpacht gaan betalen aan de gemeente. De petitie wordt vanmiddag overhandigd, vooraf aan de commissievergadering financiën en bestuur die de lening voor de aankoop van de grond bespreekt.

Petitie PSV-fans om gemeente te overtuigen
Petitie PSV-fans om gemeente te overtuigen (Foto: ANP)

Nieuwe Disney film krijgt officiële titel

De nieuwe Disney film die voorheen als 'Reboot Ralph' door het leven ging heeft nu een officiële titel gekregen. Het project heet nu Wreck-It Ralph en wordt geregisseerd door Emmy-winnaar Rich Moore (The Simpsons, Futurama).

Wreck-It Ralph gaat over een slechterik in een video-spel. Op een dag heeft hij er genoeg van om altijd maar te verliezen. Dus kruipt hij in een ander video-spel om de held te worden. Maar in plaats van het spel te winnen bevrijdt Ralph een dodelijke vijand die elk video-spel kan verwoesten. Om alle video-spelletjes te redden moet Ralph leren wat het inhoudt om een echte 'good-guy' te zijn.

Disney's nieuwste project bevat stemmen van John C. Reilly, Jack McBrayer, Sarah Silverman en Jane Lynch. De film komt in 3D uit en heeft een geplande release-datum van 2 november 2012 in Amerika.

Honderden bekeuringen tijdens motortocht

Honderden motorrijders hebben maandag in Friesland tijdens de Elfstedentocht voor motorrijders bekeuringen gekregen. Dat maakte de politie dinsdag bekend. Meer dan 350 motorrijders kregen een bekeuring, omdat ze te hard reden. Ze overschreden de maximumsnelheid van 80 kilometer per uur.

De hoogste snelheid was van een 32-jarige man uit Oldeberkoop. Hij reed 171 kilometer per uur. In totaal nam de politie drie rijbewijzen in, waaronder het rijbewijs van de man met de topsnelheid.

Ook Van Basten kandidaat bij Twente

Naast Ronald Koeman lijkt ook Marco van Basten kandidaat te zijn om de nieuwe trainer van FC Twente te worden. De Tukkers moeten op zoek naar een nieuwe oefenmeester omdat Michel Preud’homme naar Saudi-Arabië vertrok. Steve McClaren leek even terug te kunnen keren, maar hij tekende bij Nottingham Forrest.

Voor FC Twente is enige haast bij het zoeken naar een trainer geboden, omdat komende maandag de eerste trainingen voor het nieuwe seizoen al weer van start gaan. Dit lijkt nog zonder een nieuwe hoofdtrainer te gaan gebeuren. Over anderhalve maand moet de ploeg al aan gaan treden in de voorronde van de Champions League. Dit zou met Koeman of Van Basten kunnen zijn. Beide trainers zijn al enige tijd werkloos en zijn toe aan een nieuw avontuur. Twente zou al met beiden gesproken hebben.

Team Lotus gebruikt windtunnel Williams

Team Lotus heeft met Williams een overeenkomst gesloten over het gebruik van één van de windtunnels in Grove. Williams heeft daar twee windtunnels waarvan er vanaf september een uitgeleend wordt aan Team Lotus. Dat team test daarnaast ook bij Aerolab in Italië.

"Er zijn een aantal redenen waarom ik blij ben dat we een deal konden sluiten. Vanuit praktisch oogpunt zijn er voordelen om onze windtunnelactiviteiten op te voeren en het gebruiken van een moderne windtunnel in het Verenigd Koninkrijk. Ik ben er van overtuigd dat het Marianne Hinson (hoofd aerodynamica en CFD) en haar team onmiddellijk zal gaan helpen om efficiënter te gaan werken in een van de belangrijkste ontwikkelingsgebieden voor het team," zei teambaas Tony Fernandes.

Team Lotus zal gaan testen in de windtunnels van Aerolab en Williams totdat de eigen faciliteit in Hingham gereed is.

'België geeft bankgegevens Nederlanders vrij'

België heeft de bankgegevens van ruim 50.000 Nederlanders doorgespeeld aan de Nederlandse fiscus. Dat meldt de Belgische krant De Tijd dinsdag. De Nederlanders hebben een rekening bij een Belgische bank en ontvangen daar rente.

Volgens de krant zijn in totaal de bankgegevens van 250.000 Europeanen vrijgegeven, van wie de meesten klant zijn bij BNP Paribas Fortis, ING, Dexia en KBC. Het merendeel van de rekeninghouders, zo'n 100.000 in getal, komt uit Frankrijk.

België hield tot voor kort de bankgegevens van Europese rekeninghouders geheim, in tegenstelling tot de meeste andere Europese lidstaten. Wel werd een forfaitaire heffing ingehouden en doorgestort aan de landen van herkomst. Per 1 januari vorig jaar geeft België ook de bankgegevens zelf vrij.

Volgens de Belgische krant gaan de regels omtrent de Europese spaarrichtlijn binnenkort veranderen. Vanaf 1 juli moeten Luxemburg, Zwitserland en enkele andere Europese 'belastingparadijzen' een heffing van 35 procent opleggen aan Europeanen met een bankrekening in die landen. Momenteel bedraagt die belasting twintig procent.

Rosenthal: raad opstandelingen Libië te snel erkend

Landen als Duitsland, Italië en Frankrijk hebben de Nationale Overgangsraad in Libië te snel als wettelijk gezag erkend. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) dinsdag op Radio 1.

Rosenthal zei dat in EU-verband is afgesproken dat de landen samen zouden optrekken. Volgens hem hadden de landen die de raad erkend hebben zich beter aan die lijn kunnen houden. Nederland beschouwt de raad van de Libische opstandelingen alleen als officiële gesprekspartner.

Naast Duitsland, Italië en Frankrijk hebben onder meer Spanje, Jordanië, Koeweit en Qatar de raad erkend. Volgens Rosenthal zijn berichten dat ook het Verenigd Koninkrijk tot erkenning is overgegaan onjuist.


Rosenthal: raad opstandelingen Libië te snel erkend (Foto: Novum)

Tweede verdachte aangehouden voor dood Veghelse

Een 51-jarige Udenaar is dinsdagochtend aangehouden omdat hij ervan wordt verdacht betrokken te zijn bij de dood van een vrouw uit Veghel. Haar lichaam werd in december gevonden. Hij is de tweede verdachte die is aangehouden. Ook haar 44-jarige vriend wordt verdacht. De woning van de man wordt dinsdagochtend door de politie doorzocht.

Het levenloze lichaam van de Veghelse vrouw werd op 13 december door een voorbijganger in het bos in Wijbosch gevonden. Ze was op 10 september als vermist opgegeven. De vrouw bleek door een misdrijf om het leven te zijn gekomen.

De vriend van het slachtoffer werd al op de dag van de vondst van het lichaam van de vrouw aangehouden. Een week later kwam hij vrij, omdat er geen reden was hem langer vast te houden. De man is nog steeds verdachte.

De dinsdag aangehouden man is overgebracht naar het politiebureau. In verband met het onderzoek doet de politie geen verdere mededelingen over de zaak.

Militanten bestormen overheidsgebouw Irak

Militanten hebben dinsdag twee autobommen tot ontploffing gebracht buiten een overheidsgebouw in Baqouba, ten oosten van de Iraakse hoofdstad Bhagdad. De militanten vielen vervolgens al schietend het gebouw binnen en gijzelden een onbekend aantal mensen. Dat hebben bronnen binnen de Iraakse regering gezegd.

Volgens een woordvoerster van het provinciaal bestuur in Diyala is het schieten een uur na het begin van de aanval gestopt. Het is nog niet duidelijk of er ook slachtoffers zijn gevallen.

Iraakse en Amerikaanse militairen hebben het gebouw later bestormd en twee militanten gedood, aldus kolonel Sabah al-Kuzi van het Iraakse leger. Ze zijn nog op zoek naar een derde schutter. Het Amerikaanse leger liet via een woordvoerder weten nog geen verdere informatie te hebben over de aanval.

Jamaica groepswinnaar op Gold Cup

Jamaica is winnaar van groep B geworden op de CONCACAF Gold Cup. De Jamaicanen waren in de derde wedstrijd van de poulefase met 1-0 te sterk voor Honduras. Beide ploegen waren al voor het duel zeker van een plaats bij de laatste acht. Guatemala eindigde als derde in de poule dankzij een 4-0 overwinning op Grenada. Daarmee plaatste het zich ook voor de kwartfinale.

Jamaica won van Honduras dankzij een gelukkige treffer van Ryan Johnson. De aanvaller schoot in de eerste helft vanaf 25 meter de bal op de lat, maar via het hoofd van Honduras-doelman Noel Valladares viel de bal alsnog in het doel.

In de kwartfinale treft Jamaica de nummer twee uit groep C. Waarschijnlijk wordt dat de Verenigde Staten. De Amerikanen moeten hun laatste groepswedstrijd tegen Guadeloupe nog spelen. Guatemala, dat tot de beste nummers drie van de poulefase behoort, neemt het op tegen de winnaar van groep C. Honduras speelt zaterdag in de kwartfinale tegen Costa Rica.

CryEngine komt naar Wii U

Crytek, maker van onder andere de Far Cry en Crysis franchise, heeft laten weten dat de CryENGINE naar de Wii U komt. In een interview met Develop, vertelde Crytek's CEO Cevat Yerli dat: "Crytek's support for Wii U is definitely going to happen. We aren't showing it but we are pretty much running it already."

Dat Crytek zijn engine op meerdere platformen wil uitzetten werd ook duidelijk in het interview. Yerli legt het volgende uit:

"We are expanding in many ways, and some of that is more announced than others. Kinect is major driver for future platforms as well, so Kinect support is important. Having basic Kinect support in the CryEngine is one thing, but I'm talking about really supporting it deeply. CryEngine is going to have deep support.

"Then there are other efforts towards supporting mobile and tablets, which we can only say we are working on. How far we have gone and what we mean is something I can't say more about now."

Met de aankondiging van Crytek lijken de grote namen onder de 'engines' hoogte te krijgen van de Wii U. Afgelopen week werd ook al duidelijk dat de Unreal Engine 3 naar de Wii U komt, verpakt als Batman: Arkham City. Het geeft in ieder geval aan dat de nieuwe Nintendo telg zich weer grafisch kan meten met zijn oudere rivalen.

Obama: als ik Weiner was, trad ik af

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de druk op Congreslid Anthony Weiner om op te stappen stevig opgevoerd. "Als ik in zijn schoenen stond, dan zou ik aftreden", zei Obama maandag in een interview tijdens de Today-show op tv-zender NBC.

Obama noemde het gedrag van Weiner, die vorige week bekende een foto van zijn kruis naar een studente te hebben gestuurd via Twitter, 'hoogst ongepast'. "Ik denk dat hij zichzelf schaamt. Hij heeft dat erkend. Hij heeft zijn vrouw en zijn familie in verlegenheid gebracht. Uiteindelijk moet er een beslissing worden genomen door hem en zijn achterban. Ik kan je zeggen dat als ik in zijn schoenen stond, ik zou aftreden", aldus Obama.

"Als je op een punt komt dat je, vanwege verscheidene persoonlijke afleidingen, niet meer zo efficiënt je werk kan doen als zou moeten op het moment dat mensen vrezen voor hun baan, hun hypotheken, het betalen van rekeningen, dan moet je eigenlijk aftreden", zei de president.

Nancy Pelosi, de leider van de Democraten in het Huis, drong er maandag bij Weiner op aan 'hulp te zoeken zonder de lasten van het Congreslidmaatschap'. Ook mede-New Yorker en partijcoryfee Steve Israel heeft zich in dat koor gevoegd.


Obama: als ik Weiner was, trad ik af (Foto: Novum)

Vertragingen op spoor door koperdiefstal

Treinreizigers moeten dinsdag op het traject tussen Diemen-Zuid en Duivendrecht rekening houden met vertraging door koperdiefstal. Ook tussen Breda en Roosendaal rijden minder treinen door diefstal van koper.

Spoorbeheerder ProRail meldt dat reizigers tussen Diemen-Zuid en Duivendrecht rekening moeten houden met een vertraging van 15 tot 30 minuten. Volgens een woordvoerder hebben dieven een ravage aangericht door op veel plekken koper los te knippen. Het herstellen van de schade duurt naar verwachting nog tot 16.00 uur.

Ook tussen Breda en Roosendaal is de vertraging een kwartier tot een halfuur. Op dat traject zijn bij Etten-Leur tientallen meters koper weggehaald. Ook wegverkeer ondervindt hinder, omdat negen spoorwegovergangen door de diefstal dicht blijven. Prorail verwacht dat de problemen op dit traject rond 12.30 uur verholpen zijn.

Op beide trajecten rijden minder treinen. De treinen die rijden, rijden uit veiligheidsoverwegingen stapvoets.

Het aantal koperdiefstallen, niet alleen rond het spoor, zit al jaren in de lift vanwege de hoge prijs van koper. Vorige week kondigde Prorail nog aan delen van het spoor te laten bewaken door beveiligers met honden.


Vertragingen op spoor door koperdiefstal (Foto: Novum)

'Wii U is 50% krachtiger dan PS360'

Hoe krachtig Wii U precies wordt weet alleen Nintendo, maar het enige dat zij willen loslaten is dat Wii U zich met PlayStation 3 en Xbox 360 kan meten. Van een aantal developers komen nu de geruchten dat Wii U zo'n vijftig procent krachtiger is dan beide huidige HD-consoles.

De geruchten komen van analist Arvind Bhatia (van Sterne Agee) welke een aantal developers gesproken heeft: "Some of the developers we spoke to indicated to us that the console will have 50% more processing power compared to the PlayStation 3 or Xbox 360. This is yet to be confirmed by Nintendo."

Of dit ook daadwerkelijk zo is, is op dit moment nog onbekend. Waarschijnlijk zullen we ook nog wel aan aantal maanden moeten wachten en kunnen we dit pas beoordelen als de games gaan verschijnen.

MGS 3D wordt grootste 3DS-game

Metal Gear Solid Snake Eater 3D gaat geleverd worden op cartridges van 4GB groot. Dit is tweemaal de standaard van 2GB. Het wordt de eerste game die op een dergelijk grote cartridge uitkomt. Nintendo heeft een uitzondering gemaakt voor Kojima Productions omdat de game van DVD afkomt.

"In the beginning, Nintendo did announce 2GB cartridges but the thing is, we're coming from a DVD format. Really on the PlayStation 2 at that point, even before we upped the resolution, it was taking up almost the full 4.7GB on the DVD. We really couldn't bring that down to two, so at the very beginning we spoke with Nintendo and told them we had this problem and asked if there was anything it could do to help us out.

Luckily, Nintendo said that 2GB wasn't the hard limit and that eventually it was thinking of raising the size. We asked if we could be the first ones to do so and luckily they gave us the okay."

Er is nog geen definitieve releasedatum voor de game, maar men verwacht de game nog dit jaar.

MGS

[NHL] Boston Bruins forceren zevende duel

De Boston Bruins hebben de zesde wedstrijd in de NHL-finale gewonnen. De Bruins versloegen in eigen huis Vancouver Canucks met 5-2 en brachten daarmee de stand in de serie op 3-3. Het zevende en beslissende duel wordt morgen gespeeld op het ijs van de Rogers Arena in Vancouver.

De Canucks konden in de derde uitwedstrijd bij Boston opnieuw geen vuist maken. De Bruins zetten een record door in de eerste periode binnen 4.14 minuten vier doelpunten te maken. Nog nooit had een ijshockeyteam zo snel vier treffers gescoord in finale van de Stanley cup.

In de tweede periode kwamen beide ploegen niet tot scoren. De Canucks deden in de slotfase van het duel nog wel wat terug via treffers van Henrik Sedin en Maxim Lapierre. De Bruins hielden, mede door een schuiver van David Krejci, echter voldoende marge om de overwinning naar zich toe te trekken.

Nokia en Apple begraven strijdbijl

Nokia en Apple zijn al jaren in een patenten-oorlog verwikkeld. De één beschuldigde de ander van onrechtmatig gebruik van technieken die met een patent zijn vastgelegd. Aan deze strijd lijkt nu een einde te zijn gekomen met een onderlinge afspraak. Apple gaat Nokia betalen voor het gebruik van Nokia-technieken.

De exacte details van de overeenkomst zijn uiteraard (nog) geheim, maar we weten wel dat Apple begint met een eenmalig bedrag waarna ze overgaan op periodieke royalties. Hiermee zijn alle onenigheden tussen beide mobiele giganten opgelost.

Nokia is natuurlijk tevreden met de uitkomst en is blij dat ze Apple nu kunnen toevoegen aan het lijstje bedrijven dat officieel Nokia licenties gebruikt: "We are very pleased to have Apple join the growing number of Nokia licensees," aldus Stephen Elop, president en chief executive officer van Nokia. "This settlement demonstrates Nokia's industry leading patent portfolio and enables us to focus on further licensing opportunities in the mobile communications market."

De laatste twintig jaar heeft Nokia zo'n 43 miljard euro in research en development gestoken, ze bezitten meer dan 10.000 patenten. Nokia is marktleider met het grootste aantal verkochte mobiele telefoons wereldwijd.

FFXIII-2 is nu voor 70% compleet

Volgens het Japanse tijdschrift Shonen Jump is Final Fantasy XIII-2 nu voor ongeveer 70% compleet. In een gelekt interview vanuit een ander japans tijdschrift, Dengeki, blijkt dat de opvolger van Final Fantasy XIII minder discs zal hebben dan de drie die zijn voorganger had. De reden hiervoor is volgens Square de gematigde aanwezigheid van CGI filmpjes. Veel gebeurtenissen zullen zich nu in real-time afspelen.

Naast deze informatie is ook naar buiten gekomen dat de hoofdpersoon, Noel, een prominetere rol in deze game zal hebben dan Lightning heeft gehad, de mensen in de steden zullen een individuele AI hebben en Snow, een van de helden uit Final Fantasy XIII zal aanwezig zijn zonder jaloezie tegenover Noel en Serah.

Voor meer informatie over deze game, check de preview en het interview met de makers van de game.

Final Fantasy XIII-2 Logo

Verzet tegen steun Griekenland groeit

Het kabinet krijgt de handen van de kiezers niet op elkaar voor nieuwe steun aan Griekenland. Het percentage Nederlanders dat nieuwe Europese steun aan Griekenland niet ziet zitten, is alleen maar gegroeid, blijkt dinsdag uit peilingen van Maurice de Hond. Dinsdag is er een Kamerdebat over verdere steun aan Griekenland.

Op 13 mei was 62 procent nog tegen de steun. Bij de laatste peiling, die vrijdag werd afgenomen, was dat 67 procent. Op GroenLinks en D66 na geldt voor alle partijen dat een meerderheid van de kiezers tegen extra steun is.

Het grootste aandeel tegenstanders is te vinden bij de PVV, waar 97 procent van de kiezers tegen is. Daarna volgt de SP, waar precies drie kwart tegen is. Van de VVD-kiezers is 64 procent tegen.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) schreef maandag nog in een Kamerbrief dat Nederland tientallen miljarden euro's verliest als Griekenland geen aanvullende lening meer krijgt. PVV-leider Geert Wilders betichtte De Jager daarop van bangmakerij zodat hij 'toch weer de portemonnee' kan trekken.

Angry Birds Rio: Carnival update beschikbaar

De tweede grote Angry Birds Rio update is uit. Ditmaal krijgen we 15 nieuwe levels in carnaval-thema. De levels hier zijn gebaseerd op de grote optocht in de film Rio. De vijanden zijn nog steeds de apen, maar er is wel een nieuwe vogel beschikbaar. Dit is goed nieuws want het was een van de minpunten in de review.

Als je nu Angry Birds: Rio downloadt op je smartphone krijg je direct de nieuwste versie. Heb je de game al, dan kun je via het in-game menu updaten naar de nieuwste versie.

Brands: "Nog niet met Assaidi of Heerenveen gesproken"

Waar een vertrek van Balázs Dzsudzsák al een tijdje in de lucht hing bij PSV, werd Oussama Assaidi genoemd als zijn opvolger. Technisch directeur Marcel Brands weet van niets.

Maar waar de geruchten al op gang komen, ontkent Brands alles. "Ik heb nog niet met hem of Heerenveen gesproken", zegt Brands tegen het Algemeen Dagblad. "Blijkbaar wil iemand hem graag bij PSV hebben. Er is nog geen enkele optie serieus besproken binnen PSV."

Assaidi staat bij sc Heerenveen onder contract tot de zomer van 2013. Om hem naar Eindhoven te halen zullen er waarschijnlijk enkele miljoenen op tafel komen. Daarbij komt ook dat er interesse is vanuit het buitenland voor de buitenspeler. Zo zat VfB Stuttgart al eens op de tribune voor Assaidi. Hierdoor lijkt de kans op een transfer naar PSV te slinken.

Zelf heeft de Marokkaan wel oren naar een transfer naar PSV. "Als het echt concreet wordt, is PSV de juiste stap voor mij. Dat is reëel na anderhalf seizoen bij Heerenveen. Ik weet als geen ander wat ik zelf kan en heb altijd geweten dat ik de top kan halen", aldus Assaidi in Voetbal International.

Spielbergs alienserie in première

Falling Skies, Steven Spielbergs nieuwe DreamWorks-alienserie, zal aanstaande zondag op de Amerikaanse tv bij TNT in première gaan. De tv-show zal meteen beginnen met een dubbele episode van twee maal een uur. In Falling Skies staat een buitenaardse invasie en de nasleep daarvan centraal.


Spoiler-alert: trailer Falling Skies

De cast van de serie bestaat onder andere uit Noah Wyle (Donnie Darko, ER) en Moon Bloodgood (Terminator Salvation, Burn Notice). Het eerste seizoen van Falling Skies zal uit tien episodes bestaan, waarvan de season finale op 7 augustus wordt uitgezonden.


Steven Spielbergs alienserie Falling Skies in première (Beeld: TNT)

A. Schleck blij met Tourdeelname Contador

Andy Schleck is blij dat Alberto Contador meedoet aan de Ronde van Frankrijk. Dit heeft de Luxemburger van Leopard-Trek gezegd.

"Hij is niet veroordeeld, dus mag hij deelnemen. Vorig jaar hadden wij een spannende tweestrijd. Zo zal ik altijd aan die Tour terug denken. Dit jaar wil ik hem op de weg verslaan. Daar heb ik me op voorbereid. Ik heb de etappes bestudeerd en deze route ligt mij. Zijn deelname is voor mij geen verrassing. We wisten dat hij vlak na de Giro begon met zijn voorbereiding op de Tour,” aldus de jongste van de broers Schleck.

Rare snuiters tussen Republikeinse kandidaten

Er bevinden zich voor Republikeinse normen steeds meer vreemde snuiters die graag de Republikeinse nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2012 in de wacht willen slepen.

Zo is er Jimmy McMillan, een karate-expert, die de strijd aan wil gaan met zittende Democratische president Barack Obama. McMillan werd in 2010 bekend vanwege zijn eigen The Rent Is 2 Damn High Party uit New York.


Jimmy McMillan van The Rent Is 2 Damn High Party (Foto: David Shankbone)

Daarnaast is er de 47-jarige professioneel worstelaar Jonathon Sharkey, die naar eigen zeggen afstamt van de Roemeense legende Dracula. Hij hangt daarbij ook een vampierenlevensstijl aan en drinkt wekelijks bloed van zijn vriendinnen en minaressen. Eerder voerde Sharkey campagne op zijn eigen ticket met de Vampires, Witches & Pagans Party.

Een andere opmerkelijke kandidaat voor de Republikeinen is Fred Karger, een homorechtenactivist. Hij is de eerste presidentskandidaat die openlijk gay is voor zowel de Republikeinen en de Democraten. Het is dan ook de vraag of de conservatieve Republikeinen op Karger zitten te wachten. In februari 2012 zullen de eerste voorverkiezingen gehouden worden.


Jonathon Sharkey, professioneel worstelaar en 'vampier' (Foto: William S. Saturn)

Stekelenburg heeft geen haast

Maarten Stekelenburg staat in de belangstelling van AS Roma. De keeper van Ajax wil echter geen overhaaste beslissingen nemen en neemt volgens zijn zaakwaarnemer de tijd.

Het contract van Stekelenburg bij Ajax loopt nog een seizoen door. Wanneer een contractverlenging uitblijft moet de keeper van het Nederlands elftal deze zomer verkocht worden om te voorkomen dat hij transfervrij de club verlaat. Omdat de transfermarkt vrijwel altijd pas wat aan de late kant op gang komt, wil Stekelenburg pas in een later stadium een beslissing nemen en ziet hij het niet zitten om nu al met geïnteresseerde partijen om de tafel te gaan zitten.

"Er is voldoende belangstelling voor Maarten, dat klopt", bevestigt zijn agent Rob Jansen tegenover De Telegraaf. "Maar het heeft soms ook met bewuste keuzes te maken." Dit wil overigens niet zeggen dat een transfer naar de Serie A wordt afgehouden. Volgens De Telegraaf ziet het er naar uit dat Stekelenburg de voorbereiding op het nieuwe seizoen gewoon bij Ajax begint.

Stekelenburg is niet de enige keeper die in de belangstelling staat van AS Roma. Ook is er interesse voor Sergio Romero van AZ. De doelman van de Alkmaarders stuurde vorige zomer al aan op een vertrek, maar toen kwam het er niet van. Romero hoopt nu deze transferperiode de overstap te maken.

Twee verdachten vast na moord op prostituee

De politie heeft maandagavond in Arnhem twee verdachten aangehouden nadat in Doetinchem een prostituee was doodgeschoten. Het gaat om een man en een vrouw, meldt de politie, die nog onderzoekt wat hun betrokkenheid bij het incident is.

Rond 19.15 uur werd de prostituee doodgeschoten in Eroscentrum Escape aan de Roerstraat. De verdachten hadden de benen genomen. De politie ging onder meer met een helikopter naar hen op zoek. Rond 20.30 uur werden twee verdachten in Arnhem aangehouden.

De mensen die in het eroscentrum aanwezig waren zijn opgevangen. Op het politiebureau is een verklaring van hen opgenomen.

Kabinet schrapt 'onnodige' regels indeling ruimte

Het kabinet gaat fors snijden in de regels voor ruimtelijke ordening. De bemoeienis van het rijk moet daardoor sterk teruglopen, zegt minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) dinsdag in de Volkskrant.

In de huidige 39 regelingen bestaat volgens haar veel overlap, waardoor het aantal terug kan naar dertien. Zo valt het Groene Hart onder de regeling voor twintig Nationale Landschappen, terwijl het gebied ook al wordt beschermd door Natura 2000 en de Ecologische Hoofdstructuur.

De bescherming van gebieden als deze komt volgens haar niet in gevaar als dubbele regelingen worden geschrapt. Ook zijn er volgens de minister regelingen die kunnen worden geschrapt omdat ze geen 'halszaak' zijn. Ze doelt dan onder meer op een recente toevoeging van haar voorganger, minister van VROM Jacqueline Cramer (PvdA). Cramer wilde het uitzicht dat automobilisten vanaf de snelweg hebben beschermen.

Op de lange termijn hoopt Schultz met minder ambtenaren toe te kunnen. Zo zou geld worden bespaard en krijgen burgers 'letterlijk meer ruimte door minder regels'.

'Hevige strijd om Endemol'

De Nederlandse televisieproducent Endemol staat het water aan de lippen. Door aanhoudende druk op de resultaten is de schuldenlast van circa 2 miljard euro ondraaglijk geworden.

Dat schrijft het Financieele Dagblad dinsdag, op basis van gesprekken met bronnen rond de onderneming en het jaarverslag van de producent van onder meer Big Brother.

Voor de aandeelhouders Cyrte, Mediaset en Goldman Sachs dreigt een strop. Zij houden er rekening mee dat de banken hun leningen nog dit jaar opeisen, bedragen die Endemol niet kan betalen.

Om te voorkomen dat Endemol onder zijn schulden bezwijkt, hebben de aandeelhouders het Amerikaanse adviesbureau Houlihan Lokey in de arm genomen. Dat onderhandelt met het bankensyndicaat over een oplossing.

'Hevige strijd om Endemol'
'Hevige strijd om Endemol' (Foto: ANP)

Festival Classique strijkt neer in Den Haag

De binnenstad van Den Haag is vanaf dinsdag weer het toneel van het Festival Classique. Tot en met zondag vinden er een stuk of vijftig concerten plaats op laagdrempelige locaties. Het festival heeft voor de vijfde keer plaats. Om dat te vieren, duurt het extra lang: niet drie, maar zes dagen.

Het evenement begint dinsdag met Klassiek in de kroeg in poppodium SuperMarkt. Bezoekers kunnen daar genieten van een mix van volksmuziek, klassieke muziek van Henry Purcell en bierspelletjes. Verder komt het festival dit jaar voor het eerst met concerten voor zwangere vrouwen. Dit omdat klassieke muziek heilzaam zou zijn voor moeder en ongeboren kind.

Ook nieuw is het concert Bach in de Bajes op zaterdag en zondag in Museum de Gevangenenpoort. De Hofvijver naast het Binnenhof is weer het toneel van het drijvende Hofvijverpodium. Daar vinden verscheidene concerten plaats. Het bekendste is wellicht het FC Hofvijverconcert op zaterdag.

Gezinnen weten niet wat vakantie kost

Ruim 80 procent van de Nederlandse gezinnen weet pas achteraf hoeveel hun vakantie in totaal heeft gekost. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van CentiQ, wijzer in geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën om de consument te informeren over geldzaken.

Voor een kwart van deze gezinnen pakt de vakantie gemiddeld 20 procent duurder uit. Driekwart van de Nederlandse gezinnen heeft voor vertrek geen idee hoeveel ze gaan uitgeven. Ook over de dagelijkse uitgaven wordt nauwelijks nagedacht.

Een op de tien gezinnen houdt de uitgaven tijdens de vakantie dagelijks bij, een derde doet dat af en toe en de helft van gezinnen houdt helemaal niets bij.

Gezinnen weten niet wat vakantie kost
Gezinnen weten niet wat vakantie kost (Foto: ANP)

IMF: Lagarde en Carstens op shortlist

De Franse Christine Lagarde en de Mexicaanse Agustin Carstens zijn officieel geselecteerd als kandidaten om de hoogste baas van Internationaal Monetair Fonds te worden. Dat hebben functionarissen van het IMF maandag gezegd.

Lagarde is de Franse minister van Financiën. Carstens leidt de Mexicaanse centrale bank. Stanley Fischer (67), topman van de Israëlische centrale bank, is afgevallen vanwege zijn leeftijd. Uiteindelijk beslissen 24 landen aan het einde van de maand over de benoeming.

De Française lijkt tot op heden de meeste steun te krijgen. Ze heeft de steun van de Europese Unie, Indonesië en Egypte.

De IMF-post is vacant sinds het opstappen van Dominique Strauss-Kahn, die in New York wordt beschuldigd van aanranding van een kamermeisje.

IMF: Lagarde en Carstens op shortlist
IMF: Lagarde en Carstens op shortlist (Foto: ANP)

Nieuwe bewijzen tegen Julio Poch

Er is een nieuwe getuige in het spel die de verklaringen van Transavia-collega's tegen Julio Poch bevestigt. Het gaat om een andere Transavia-medewerker. Dat bleek dinsdag uit de processtukken die de Argentijnse onderzoeksrechter Sergio Torres heeft opgesteld als onderbouwing om Poch te berechten en weer in hechtenis te nemen.

Tot nu toe beschikte onderzoeksrechter Torres alleen over directe verklaringen van andere getuigen tegen Julio Poch. Nu blijkt dat ook de nieuwe getuige bij het gesprek op Bali aanwezig is geweest, al heeft hij niet aan het gesprek deelgenomen. Hij heeft verklaard alles te hebben kunnen volgen en is het eens met de interpretatie van de andere getuigen dat Poch bij de vluchten des doods betrokken is geweest.

De nieuwe getuige is door Andy Poch, een zoon van Julio Poch, en de Stichting Julio Poch benaderd om geen getuigenis tegen Poch af te leggen, zo blijkt uit de stukken. Dat heeft hij geweigerd.

Nieuwe bewijzen tegen Julio Poch
Nieuwe bewijzen tegen Julio Poch (Foto: ANP)

Eerste overleg met Curacao, Aruba en Sint Maarten

Afvaardigingen van de parlementen van Nederland, Aruba, Curacao en Sint Maarten treffen elkaar dinsdagochtend voor het eerst sinds de onafhankelijkheid van de drie eilanden. De eilanden werden op oktober vorig jaar onafhankelijke landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

De parlementaire delegaties treffen elkaar om 09.30 uur. Zij worden ontvangen door de voorzitter van de Eerste Kamer René van der Linden. Met een afvaardiging van de Eerste en Tweede Kamer wordt er vervolgens beraadslaagd in de vergaderzaal van de Eerste Kamer. Minister-president Mark Rutte (VVD) ontvangt later op de dag de delegaties van de eilanden.

PVV en PvdA tegen beboeten tiener met alcohol

De PVV en de PvdA keren zich tegen het kabinetsplan om jongeren onder de zestien te beboeten als ze alcohol in hun bezit hebben. "Straks krijg je als tiener al een boete als je op straat loopt met een fles wijn voor je jarige tante", zegt PVV-Kamerlid Fleur Agema dinsdag in De Telegraaf.

De PvdA wil het probleem oplossen door verkopers die over de schreef gaan hogere boetes op te leggen. "In dit voorstel zijn vooral de kinderen de klos", stelt PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester in de krant. Ook websites die alcohol verkopen moeten volgens haar aan banden worden gelegd.


PVV en PvdA tegen beboeten tiener met alcohol (Foto: Novum)

Bachmann doet mee aan presidentsrace VS

Het Amerikaanse Republikeinse Congreslid Michele Bachmann (56) heeft zich kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen in 2012. Dat meldde ze maandag.

Het lid van het huis van Afgevaardigden wordt gesteund door de ultraconservatieve Tea Party-beweging. Bachmann liet weten dat ze het papierwerk om aan de race voor het kandidaatschap mee te mogen doen heeft ingediend. Ze staat bekend om haar zeer conservatieve standpunten.

Bachmann doet mee aan presidentsrace VS
Bachmann doet mee aan presidentsrace VS (Foto: ANP)

Politiemissie Kunduz klaar voor vertrek

De Nederlandse militairen en politiemensen van de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz, zijn klaar voor vertrek.

Dinsdag houdt de zogeheten Police Training Group een eindoefening in het oefendorp van Defensie in de Marnerwaard (Groningen). Binnen enkele weken stapt een groot deel van in totaal 545 militairen en politiemensen op het vliegtuig.

De missie, die als doel heeft de politie in Kunduz te begeleiden en te ondersteunen bij de uitvoering van politietaken, is politiek omstreden. Een meerderheid in de Tweede Kamer stemde er pas mee in toen het kabinet harde garanties had gegeven dat de in Afghanistan opgeleide agenten niet zullen worden ingezet in de strijd tegen de Taliban.

De missie gaat van start tegen de achtergrond van een verslechterende veiligheidssituatie in Afghanistan. Ook Kunduz zou de laatste tijd in snel tempo onveiliger zijn geworden. In de provincie zijn dit jaar door aanslagen al meer dan 100 doden gevallen.

Kolonel Ron Smits van de 43ste gemechaniseerde brigade in Havelte wordt de commandant van de Police Training Group. De trainers en begeleiders zullen waarschijnlijk tot medio 2014 in Kunduz blijven.

Saxofonist Clemons getroffen door beroerte

Clarence Clemons is zondag getroffen door een beroerte. Hoe het met de 69-jarige Amerikaanse saxofonist gaat, is niet duidelijk. Clemons is vooral bekend als The Big Man in Bruce Springsteens E Street Band. En niet te vergeten van, You're A Friend Of Mine, samen met Jackson Browne.

Clemons sukkelt de laatste jaren al vaker met zijn gezondheid. Zo werd hij geopereerd aan zijn knie en moest hij noodgedwongen vanuit een rolstoel optreden. De laatste tijd leek het beter met hem te gaan. Vorige maand trad hij nog samen met Lady Gaga op in de finale van American Idol.


Saxofonist Clemons getroffen door beroerte (Foto: Novum)

Schoorel voor eerst in top honderd

Thomas Schoorel behoort voor het eerst in zijn carrière tot de beste honderd tennissers van de wereld. De 22-jarige Amsterdammer klimt van plaats 102 naar de 98e positie. Aan het eind van vorig seizoen stond Schoorel nog 168e, maar daarna is hij aan een indrukwekkende opmars begonnen.

Robin Haase blijft Nederlands beste tennisser. De Hagenaar stijgt van de 59e naar de 58e plaats. Thiemo de Bakker tuimelt van de tachtigste naar de 85e positie. Omdat hij heeft aangegeven dit hele grasseizoen aan zich voorbij te laten gaan, zal De Bakker na Wimbledon nog verder wegzakken.

Bovenin de wereldranglijst verandert er niets. De hele top 25 blijft ongewijzigd. Rafael Nadal behoudt een kleine voorsprong op Novak Djokovic. De derde plaats blijft in handen van Roger Federer.


Schoorel voor eerst in top honderd (Foto: Novum)

Vredestroepen Ethiopië naar Abyei

Noord- en Zuid-Sudan hebben maandag een principeakkoord bereikt over het terugtrekken van hun legers uit de betwiste grensregio Abyei om plaats te maken voor een vredestroepenmacht uit Ethiopië. Dat heeft een woordvoerder van Thabo Mbeki, voormalig president van Zuid-Afrika en bemiddelaar in de onderhandelingen, gezegd.

De Sudanese president Omar al-Bashir en de Zuid-Sudanese president Salva Kiir overlegden twee dagen met elkaar in Addis Ababa, de hoofdstad van Ethiopië. Het noorden stuurde vorige maand troepen naar Abyei, met als gevolg dat tienduizenden bewoners van de regio op de vlucht sloegen.

"De partijen hebben ingestemd met het idee dat de regio Abyei gedemilitariseerd moet worden en zij hebben een principeakkoord bereikt dat de noordelijke en zuidelijke troepen uit het gebied moeten worden teruggetrokken", aldus woordvoerder Barney Afako.

In een volksraadpleging in januari stemde het overgrote deel van de bevolking van Zuid-Sudan voor onafhankelijkheid. Die wordt op 9 juli uitgeroepen. Over Abyei konden noord en zuid het echter niet eens worden. Beide eisen de zeer vruchtbare en olierijke regio op.

Hamilton: "Het was een ongelukkig incident"

Volgens Lewis Hamilton zijn er geen problemen tussen hem en zijn McLaren-teamgenoot Jenson Button nu ze zondag tijdens de Grand Prix van Canada elkaar raakten. Button won uiteindelijk de race, terwijl Hamilton ridder te voet werd.

Hamilton probeerde Button in de zevende ronde op het rechte stuk bij start/finish links in te halen, terwijl Button ook naar links ging om zo de racelijn te volgen. Voor Hamilton bleef er te weinig ruimte over, waardoor bij zowel Button als de muur raakte. Hamilton viel met een beschadigde auto uit, terwijl Button de pits op moest zoeken.

"Ik ben er niet te gefrustreerd door, ik kijk er zelfs wel relaxed tegenaan. De omstandigheden waren tricky en het was daardoor waarschijnlijk moeilijk om me te zien. Het was gewoon een ongelukkig incident," zei Hamilton die het incident al met Button besproken heeft. "We hebben het er zondag over gehad in de periode dat de race stil lag. Jenson kwam naar me toe en bood zijn excuses aan voor het feit dat hij me niet had gezien. Ik vertelde hem echter dat het mijn fout was en ik op het verkeerde moment op de verkeerde plaats zat."

"De kous is daarmee af. Ik denk dat Jenson en ik gewoon goede teammakkers zijn en ik ben uiteraard blij voor het team dat we in Canada hebben gewonnen. We dragen bij McLaren zelfs altijd allemaal dezelfde rode overwinnings-shirts na een zege, en je ziet andere teams nooit op die manier feestvieren. Ik voel me erg goed bij McLaren," zei de wereldkampioen van 2008.

Hamilton denkt dan ook dat hij later dit jaar nog mooie dingen kan laten zien. "Ik denk dat je je eigen geluk moet maken in de Fomule 1. Ik ben dan ook erg gelukkig met de positie waar ik me momenteel in bevind, en denk dat veel andere coureurs zelfs zouden wensen dat ze zich in mijn positie kunnen bevinden. Je hoopt natuurlijk altijd dat het beter gaat, maar geduld is een schone zaak. Ik moet het daarom gewoon rustig aankijken en hopen dat het op een gegeven ogenblik weer mijn kant op valt."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.