FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Nieuwsarchief
Artikelen van donderdag 9 juni 2011

Voorbeschouwing Grand Prix van Canada

Komend weekend staat in Montreal weer de Grand Prix van Canada op het programma. De race op het semi-stratencircuit biedt altijd veel spektakel. Vorig jaar was Lewis Hamilton de beste. Kan hij dit jaar weer op het hoogste treetje van het podium staan, of zijn de Red Bulls net als eerder dit jaar oppermachtig? Wat kunnen de Ferrari's en kan er op dit circuit net zo'n verrassing komen als Takuma Sato enkele jaren geleden in de Super Aguri was? We weten het komende zondag.

Het circuit ligt op een kunstmatig eiland in de Saint-Lawrence Seeway in de stad Montreal en werd in 1978 geopend onder de naam Île Notre-Dame. Na de dood van Gilles Villeneuve in 1982 werd zijn naam aan de baan verbonden. Het semipermanente circuit kenmerkt zich door chicanes in het eerste gedeelte, uitmondend in een snel stuk voor de hairpin. Daarna volgt een lang recht stuk waar inhalen mogelijk is. Via een korte chicane komen de rijders bij het start/finishgedeelte. Hier moeten ze oppassen dat ze niet van de lijn raken, want dan wacht onherroepelijk de muur.


Bron: FIA.com

Lengte: 4,361 km
Aantal ronden: 70
Totale lengte: 305,270 km
Baanrecord: Rubens Barrichello 1:13.622 (2004)

Coureurs

Pos. Rijder Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 143
2 Lewis Hamilton McLaren 85
3 Mark Webber Red Bull 79
4 Jenson Button McLaren 76
5 Fernando Alonso Ferrari 69
6 Nick Heidfeld Renault 29
7 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 26
8 Felipe Massa Ferrari 24
9 Vitaly Petrov Renault 21
10 Kamui Kobayashi Sauber 19
11 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 14
12 Adrian Sutil Force India F1 8
13 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 7
14 Paul di Resta Force India F1 2
15 Sergio Perez Sauber 2
16 Rubens Barrichello Williams 2
17 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 0
18 Pastor Maldonado Williams 0
19 Jarno Trulli Team Lotus 0
20 Heikki Kovalainen Team Lotus 0
21 Jerome d'Ambrosio Virgin Racing 0
22 Timo Glock Virgin Racing 0
23 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 0
24 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 0


Constructeurs

Pos. Team Punten
1 Red Bull 222
2 McLaren 161
3 Ferrari 93
4 Renault 50
5 Mercedes Grand Prix 40
6 Sauber 21
7 Force India F1 10
8 Scuderia Toro Rosso 7
9 Williams 2
10 Team Lotus 0
11 Virgin Racing 0
12 HRT F1 Team 0


De Grand Prix van Canada staat sinds 1961 op het programma. Destijds werd er gereden op Mosport Park in Ontario, een baan die enkele malen afgewisseld werd door Mont Tremblant dat in Quebec ligt. Sinds 1978 rijden de coureurs op Île Notre-Dame in Montreal. De race is niet meer van de kalender verdwenen, hoewel 1975, 1987 en 2009 overgeslagen werden.

In al die jaren lag vreugde en verdriet soms dicht bij elkaar. Riccardo Paletti had zich in 1982 gekwalificeerd voor wat zijn tweede Formule 1-race uit zijn carrière zou worden. Didier Pironi kwam niet weg bij de start, waarna Raul Boesel de Ferrari raakte. Paletti reed in op de brokstukken, waarna zijn bolide vlam vatte. Hijwerd pas na een half uur uit de bolide bevrijd en daarna naar het ziekenhuis gevlogen. Daar bezweek hij uiteindelijk aan zijn verwondingen. Eerder dat jaar was Gilles Villeneuve al bij een ongeval om het leven gekomen.

Villeneuve reed in 1982 voor Ferrari met het legendarische startnummer 27. In 1995 wist Jean Alesi voor veel vreugde bij de Canadezen te zorgen door voor de Italiaanse renstal met het startnummer 27 zijn enige race uit zijn Formule 1-carrière te winnen. De kampioenskandidaten van dat jaar Damon Hill en Michael Schumacher kampten beiden met problemen, waardoor eerstgenoemde uitviel en Schumi pas na een lange pitstop door kon rijden.

Het Circuit Gilles Villeneuve staat bekend om zijn vele crashes. De meeste zijn onschuldig, zoals bij het opkomen van het rechte stuk bij start/finish even de muur raken, waarna vele rijders uit konden stappen. Af en toe is de klap harder zoals Olivier Panis in 1997 heeft ondervonden. De Fransman verloor op hoge snelheid de controle over zijn bolide en boorde zich in de bandenstapels.

Nog erger was de de crash van Robert Kubica in 2007. De Pool raakte met de BMW Sauber vlak voor de hairpin een muurtje en tolde met zijn bolide vele malen in de rondte. De Pool kwam vrijwel ongeschonden uit zijn bolide na een klap van 75G gekregen te hebben. Wel moest hij een week later de Grand Prix van de Verenigde Staten laten schieten. Kubica werd hierbij vervangen door Sebastian Vettel die in zijn debuutrace gelijk een punt behaalde.

In 2008 was het vreugde voor Kubica toen hij zijn eerste Formule 1-race op zijn naam wist te schrijven. De Pool profiteerde optimaal van een incident dat in de pitstraat plaatsvond. Achter de safety car kwam bijna het voltallige veld binnen en na de stop bleek dat het pitlicht op rood stond. Kubica en Kimi Räikkönen stopten op tijd, maar laatstgenoemde werd geraakt door Lewis Hamilton die niet op zat te letten. Beide rijders werden ridder te voet. Opvallend moment was nog dat Felipe Massa bij de hairpin achterop het circuit in één keer twee rijders wist te passeren.

In 2010 keerden de Formule 1-bolides terug in Canada en de poleposition werd gegrepen door Lewis Hamilton, voor Mark Webber en Sebastian Vettel. Webber werd na een gewisselde versnellingsbak naar plaats zeven teruggezet. Hamilton leidde na de start en achter de Brit ging het mis. Vitaly Petrov maakte een valse start en bij het uitwijken spinde hij, waardoor hij Pedro de la Rosa uit liet wijken. De Rus kreeg binnen enkele honderden meters twee drive-through penalty's.

Er gebeurde meer in de eerste ronde, met als grootste slachtoffer Kamui Kobayashi die na de laatste bocht van het circuit kennismaakte met The Wall of Champions. Hij viel dan ook uit. Al snel werd duidelijk dat de banden het korter dan verwacht uit zouden houden, waardoor de rijders meerdere malen binnen zouden moeten komen.

Voor Felipe Massa zou de race ongelukkig verlopen. De Ferrari-coureur lag de hele wedstrijd in de clinch met de Force India-rijders en finishte uiteindelijk als vijftiende, omdat hij bij een van zijn stops te snel door de pits reed en hier een straf voor kreeg. Ook Michael Schumacher was bij vele incidenten betrokken, maar dat de Duitser buiten de punten viel kwam doordat hij in de slotfase met versleten banden rondreed en weigerde de pits op te zoeken. Hij werd in de laatste ronden dan ook veelvuldig ingehaald.

Vooraan had Webber de leiding door zijn betere bandenstrategie gegrepen, maar Hamilton beschikte over de snellere auto, waardoor de Brit de Australiër in kon halen. Nadat Webber gestopt was lag Fernando Alonso tweede voor Jenson Button die de Spanjaard in de slotfase na een gewaagde actie inhaalde.

Vrijdag 10 juni 2011

16:00 - 17:30 vrije training 1
20:00 - 21:30 vrije training 2

Zaterdag 11 juni 2011

16:00 - 17:00 vrije training 3
19:00 - 20:00 kwalificatie

Zondag 12 juni  2011
19:00 Formula 1 Grand Prix du Canada 2011

Nederlandse tijden

Datum Tijd Programma
Za 11 juni 18.55-20.15 uur RTL GP: Formule 1 - Canada - Kwalificatie
Zo 12 juni 18.00-18.55 uur RTL GP: Formule 1 - Canada - Pre-show
Zo 12 juni 18.55-21.10 uur RTL GP: Formule 1 - Canada - Race

Datum Tijd Programma
Za 11 juni 18.00-20.15 uur BBC2: Formule 1 - Canada - Kwalificatie
Zo 12 juni 18.05-21.15 uur BBC1: Formule 1 - Canada - Race
Ma 13 juni 02.10-03.10 uur BBC3: Formule 1 - Canada - Samenvatting
Nederlandse tijden

Dag Minimum Maximum Neerslagkans Weerbeeld
Vrijdag 11 °C 23 °C 10 % zonnig
Zaterdag 12 °C 18 °C 70 % lichte regen
Zondag 12 °C 19 °C 60 % buien
Bron: The Weather Channel

PSV'er Maza betrapt op clenbuterol

Binnen de nationale ploeg van Mexico is enige opschudding ontstaan. Antonio Naelso, Edgar Dueñas, Christian Bermúdez, Guillermo Ochoa en PSV-speler Francisco Rodríguez zijn namelijk betrapt op het gebruik van het verboden middel clenbuterol.

Volgens de eerste berichten wordt vermoed dat het vijftal besmet vlees heeft gegeten, dat tijdens het diner op het trainingscomplex werd opgediend. De positieve dopingtest zorgt er echter wel voor dat de spelers per direct uit de selectie zijn gezet. Hierdoor missen zij dus deelname aan de Gold Cup.

"In het geval van Maza informeren we de KNVB om te bepalen hoe te handelen. Volgens de regels volgt er een speelverbod," liet de secretaris-generaal van de Mexicaanse voetbalbond in een korte reactie weten. "Maar we zullen de zaak onderzoeken om te bepalen wat er heeft plaatsgevonden."

[NSFW] Topless Girl with the Dragon Tattoo Poster

Nadat eerder deze week de trailer van The Girl with the Dragon Tattoo werd vrijgegeven, gaat filmmaatschappij MGM met het vrijgeven van een ongecensureerde poster van de film nog een stapje verder. De borsten van de relatief onbekende Rooney Mara zijn namelijk te zien in deze poster.

Rooney Mara speelt de rol van Lisbeth Salander in de film van regisseur David Fincher (Fight Club, Se7en, The Social Network). De rol van journalist Mikael Blomkvist wordt gespeeld door Daniel Craig en de Nederlander Yorick van Wageningen speelt in de film de rol van Nils Bjurman. The Girl with the Dragon Tattoo, een film gebaseerd op het eerste deel van de Millenium-trilogie, wordt 21 december in de Amerikaanse bioscopen verwachten.


Ongecensureerde poster The Girl with the Dragon Tattoo

Joran van der Sloot wilde hoer worden

De van moord verdachte Joran van der Sloot wilde aan de slag gaan als prostituee. Dat is gebleken uit een e-mailwisseling met een vriend van Joran.

De 23-jaar oude gangster was enkele weken voor zijn arrestatie zo blut dat hij plannen had om zijn lichaam te verkopen voor geld. In een e-mail had hij geschreven: "Ik ben serieus in een situatie nu waarin ik erover denk om mezelf te prostitueren in ruil voor hulp."

Volgens de vriend waaraan de e-mails waren gericht zou hij meerdere malen tevergeefs geld aan zijn moeder hebben gevraagd. Zijn jongere broer hield dit tegen aangezien Joran het ongetwijfeld zou uitgeven aan zijn gokverslaving.

Bolt wint op 200 meter in Oslo

Usain Bolt heeft eenvoudig de 200 meter bij de Bislett Games in Oslo op zijn naam geschreven. De Jamaicaanse wereldrecordhouder kwam in de Diamond League-wedstrijd op een natte baan tot een tijd van 19,86 seconden waarmee hij de beste seizoensprestatie neerzette.

Achter Bolt werd de Noor Jaysuma Saudy Ndure met een tijd van 20,43 seconden tweede, voor Mario Forsythe die 20,49 seconden klokte. De Nederlander Patrick van Luijk deed ook mee en finishte in 20,73 seconden. Hij bleef ruim achter de WK-limiet die op 20,55 seconden ligt.

"Afgezien van het weer ging alles goed. De baan was best in orde. Vrijdag ga ik naar huis om drie weken te trainen. Ik ben terug in Parijs, op 8 juli," zei een tevreden Bolt die met 19,19 seconden wereldrecordhouder is.

Eerste beeld Sacha Baron Cohen in The Dictator

Eerder in de week was er al een eerste foto gelekt van Sacha Baron Cohen in The Dictator en nu heeft filmmaatschappij Paramount de foto officieel vrijgegeven.

In The Dictator volgen we een dictator (Sacha Baron Cohen) die in het geheim verwisseld wordt met een herder (ook een rol van Cohen). De dictator vlucht vervolgens naar New York waar hij een manager van een supermarkt ontmoet (Anna Faris), die hem laat zien hoe mooi de wereld eigenlijk is.

Het is overigens onzeker in hoeverre dit werkelijk het plot van de film is, aangezien gezegd wordt dat de film geïnspireerd is door het boek Zabibah and the King, dat geschreven is door Saddam Hoessein. In dit boek wordt een machtige koning verliefd op een prachtige vrouw die misbruikt wordt door haar man. De achterliggende context van dit verhaal is dat Saddam zichzelf zag als koning, Irak als de prachtige vrouw en de Verenigde Staten als de man die de vrouw misbruikt heeft.

Met Sacha Baron Cohen aan het roer weet je het uiteindelijk nooit. Wel is het zeker dat Larry Charles wederom de regisseur is. Eerder werkte hij met Cohen samen bij het maken van Borat en Brüno. The Dictator wordt in het voorjaar van 2012 in de Amerikaanse bioscopen verwacht.


Eerste beeld van Sacha Baron Cohen in The Dictator (Foto: Huffpost)

Bulgarije en Roemenië niet in Schengen

De Europese Unie houdt Bulgarije en Roemenië voorlopig buiten de Schengen-zone, ook al voldoen de twee lidstaten aan de technische vereisten. De ministers van binnenlandse zaken van de EU hebben dit donderdag op een vergadering in Luxemburg besloten.

Het besluit houdt verband met toenemende zorgen over illegale immigratie en misdaad. In de landen die bij de Schengen-zone zijn aangesloten zijn grenscontroles opgeheven om het vrije verkeer van goederen en personen binnen de EU gestalte te geven.

Het Schengen-systeem staat onder druk door het besluit van Denemarken om aan de grenzen weer douanecontroles in te voeren. Duitsland verwijt Denemarken daarmee een van de hoekstenen van de Europese eenheid 'kil te ondergraven'.

Vertegenwoordigers van het Deense bedrijfsleven en de toeristenindustrie zeggen dat de douanecontroles Denemarken in een isolement kunnen brengen. "Wij sluiten onszelf op in plaats van ons open te stellen", zei Karsten Dybvad van de Confederatie van de Deense Industrie.

Katie Østergaard van de Deense vereniging voor toerisme, hotels en restaurants, zei dat Denemarken nu gezien wordt als 'een gesloten bestemming'.

Het plan om weer douanecontroles in te voeren, om misdaad en illegale immigratie in te dammen, is een tegemoetkoming van de Deense minderheidsregering aan de nationalistische Deense Volkspartij.

Slangenmens in koffer op boevenpad

De Spaanse autoriteiten hebben donderdag een man gearresteerd die zichzelf in een grote koffer had weten te wurmen en in het laadruim van een bus uit stelen ging. De man was 1 meter 78 en zeer dun, meldde de politie. Ook een handlanger werd in de kraag gevat.

Het slangenmens werd door zijn handlanger met koffer en al in het laadruim van een shuttlebus op de luchthaven van Girona geladen. De handlanger ging vervolgens aan boord van de bus die als eindbestemming Barcelona had. Tijdens de rit glipte de man uit de koffer en gebruikte hij een scherp voorwerp om koffers open te breken. De dief had het vooral gemunt op mobiele telefoons, laptops en gps-apparatuur. De gestolen waar deed hij in een kleinere tas en aan het eind van de rit haalde zijn handlanger de koffer en de buit weer uit het laadruim.

De twee wisten meerdere keren met succes hun truc uit te voeren. De politie kwam de dieven op het spoor, nadat reizigers melding hadden gemaakt van diefstal uit hun bagage.

Rebellin verdacht van belastingontduiking

Wielrenner Davide Rebellin wordt beschuldigd van fiscale fraude. De 39-jarige Italiaan zou nog 6,5 miljoen euro aan belasting moeten betalen, meldt de nieuwssite Il Sole 24. Rebellin was van 2002 tot 2008 officieel geregistreerd in het belastingparadijs Monaco, maar volgens de Guardia di Finanza verbleef hij in de Italiaanse gemeente Galliera Veneta.

Rebellin kwam onder verdenking nadat regelmatig twee auto's met kentekenplaten uit Monaco in de regio werden gezien. De renner werd zelfs geschaduwd als hij in Galliera Veneta was, verklaart Francesco Sodano, die het onderzoek leidt. "We onderzochten ook zijn elektronische pasjes voor tolwegen en vliegverkeer."

Rebellin keerde eind april terug in het peloton na een schorsing van twee jaar voor het gebruik van het dopingmiddel CERA. De klassiekerspecialist staat nu onder contract bij de kleine formatie Miche-Guerciotti.

De renner, die zijn zilveren medaille van de Olympische Spelen van 2008 moest inleveren, is niet aangehouden. Hij kan maximaal drie jaar achter de tralies verdwijnen als de fraude wordt bewezen.

Rutte: ingrijpen bij zorgbudget noodzakelijk

De ingrepen in het persoonsgebonden budget in de zorg zijn onvermijdelijk. Er wordt anders een "onaanvaardbaar beroep gedaan op de solidariteit tussen mensen".

Dat maakte premier Mark Rutte donderdagavond duidelijk in de Tweede Kamer tijdens een debat over de bezuinigingsplannen van zijn kabinet. Een groot deel van de oppositie vreest dat de opeenstapeling van maatregelen vooral de zwakkeren in de samenleving hard raakt.

Rutte wees erop dat er voor het persoonsgebonden budget 2,2 miljard euro overblijft, maar dat een jaarlijkse groei van 23 procent van het budget echt niet vol te houden is.

Hij beloofde dat het kabinet zijn uiterste best zal doen om patiënten die extra zorg nodig hebben en hun persoonsgebonden budget zouden kwijtraken op een andere manier de noodzakelijke hulp te geven.

Rutte: ingrijpen bij zorgbudget noodzakelijk
Rutte: ingrijpen bij zorgbudget noodzakelijk (Foto: ANP)

Adrian eerste grote orkaan van het jaar

MIAMI - De orkaan Adrian neemt op het moment in kracht toe in de Grote Oceaan, voor de kust van Mexico. Daarmee is het de eerste grote orkaan in het orkaanseizoen van 2011.

Volgens het Amerikaanse Nationale Orkaancentrum haalt de orkaan momenteel windsnelheden tot 185 kilometer per uur. Het oog van de storm zal echter op een flink eind van de kust blijven, aldus het Orkaancentrum.

Het oog van de storm bevindt zich op het moment zo'n 708 kilometer ten zuidzuidoosten van het Mexicaanse Cabo Corrientes.

Bioscooppubliek VS vertoont 3D-moeheid

Amerikaanse bioscoopgangers verkiezen massaal de gewone versie van grote zomerfilms boven de 3D-versie. Zo ging bij de twee grote 3D-films van de afgelopen maand, Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides en Kung Fu Panda 2, tweederde van de bezoekers naar de reguliere voorstelling. Hierdoor brachten deze films beduidend minder op dan was voorspeld, schrijft het Amerikaanse tijdschrift Entertainment Weekly.

De opbrengst van 3D-kaartjes was bij beide films minder dan helft van de totale opbrengst. Dit terwijl 3D-kaartjes altijd een paar dollar duurder zijn dan '2D-kaartjes' voor dezelfde film.

Dit kan aan twee dingen liggen. Ofwel de bioscoopbezoeker is de 3D-films inmiddels moe, of het is simpelweg een dipje in de almaar stijgende populariteit van 3D-films. Hoe dan ook is Wall Street niet blij met deze resultaten. RealD, marktleider in 3D-technologie, zag de waarde van zijn aandelen de afgelopen twee weken met 26 procent kelderen.

Naast de hogere prijzen voor de '3D-ervaring' lijkt de overvloed aan 3D-films een belangrijke reden voor de tegenvallende resultaten van 3D-voorstellingen. In 2009 verscheen gemiddeld één 3D-film per maand. Alleen in de afgelopen maand waren dat er in de Verenigde Staten al vier - elk weekeinde één. Zo wordt de consument wellicht overvoerd.

Daarin komt voorlopig geen verandering. Zo kan de bioscoopganger zich deze zomer verheugen op 3D-voorstellingen van Green Lantern, Cars 2, Transformers: Dark of the Moon, Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2, Captain America: The First Avenger, The Smurfs, Final Destination 5, Glee Live 3D, Conan the Barbarian, Fright Night, en Spy Kids 4.

De 3D-moeheid beperkt zich vooralsnog tot de VS. In de rest van de wereld beleefde Pirates 4 het beste openingsweekend ooit, waarvan 66 procent op conto van de 3D-voorstellingen staat. Daarnaast lijkt het waarschijnlijk dat bij nieuwere filmmarkten als China en Rusland de 3D-moeheid nog even op zich laat wachten.

Dat is een belangrijke factor in de overweging om 3D-films te blijven maken. "Onze aandeelhouders verwachten dat we naar de wereld kijken als geheel, niet als de VS versus de rest van de wereld", zegt Dave Hollis, vicepresident van Disney voor bioscoopvoorstellingen en verkoop. "Met Pirates 4 hebben we 61 procent van onze wereldopbrengst binnengehaald met 3D."

"Als de internationale markt blijft aantrekken en de Amerikaanse markt een beetje inzakt, is het eindresultaat nog steeds positief en gaat Hollywood de zaken niet anders aanpakken", vult Dan Fellman, hoofd marketing VS voor Warner Bros, aan. "Medio augustus kunnen we bepalen wat de stand van zaken is en of we iets moeten wijzigen."


Bioscooppubliek VS vertoont 3D-moeheid (Foto: Novum)

Twee nieuwe EHEC-gevallen in Nederland

Het aantal mensen dat besmet is met de EHEC-bacterie is opgelopen van zes naar acht. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag gemeld.

De twee nieuwe patiënten hebben darmklachten, maar niet de complicatie HUS die tot nierfalen leidt en dodelijk kan zijn. Alle acht patiënten hebben de besmetting hoogstwaarschijnlijk in Duitsland opgelopen. Over de identiteit van de acht heeft het RIVM niets bekendgemaakt.

Het RIVM onderzoekt nog een aantal andere gevallen van mensen met bloederige diarree, het belangrijkste symptoom van een besmetting met de Duitse EHEC-bacterie.

Tot nu toe heeft de EHEC-uitbraak aan 29 mensen het leven gekost, melden Duitse media. In Duitsland zijn ruim 2800 besmettingen gemeld.

De Duitse minister van volksgezondheid Daniel Bahr heeft gezegd dat de bron van de besmetting mogelijk nooit ontdekt wordt.

Fietsactie Alpe d'Huez brengt ruim 20 miljoen op

De actie Alpe d'HuZes 2011 heeft een recordbedrag van 20,1 miljoen euro opgebracht, dat wordt besteed aan kankeronderzoek. De organisatie spreekt van een geweldig resultaat. Vorig jaar werd ruim twaalf miljoen euro aan KWF Kankerbestrijding overgemaakt.

Een recordaantal van ruim 4300 deelnemers fietste zes keer de Alpe d'Huez op. Onder hen kankerpatiënten, gehandicapten en bekende Nederlanders. De oudste deelnemer was 79 jaar, de jongste 8. Het motto van de zesde editie was 'opgeven is geen optie'.


Fietsactie Alpe d'Huez brengt ruim 20 miljoen op (Foto: Novum)

Tom Felton wil rol in Harry Potter-remake

Tom Felton vindt het zo jammer dat de opnames voor de Harry Potter-filmreeks erop zitten, dat hij nu al solliciteert naar een rol in de remakes. De 23-jarige acteur, die Draco Malfidus in de acht films vertolkt, hoopt dan één van de oudere personages te kunnen spelen.

De kans dat hij nog een keer in de huid van Malfidus kan kruipen, acht Felton klein. Volgens hem komt schrijfster J.K. Rowling niet met nog een verhaal over de populaire tovenaarsleerling. "Dat betwijfel ik. Groter is de kans dat ik over twintig jaar in een van de remakes te zien ben. Ik hoop als een van de oude jongens", zegt hij tegen de Amerikaanse entertainmentsite E! Online.

De laatste film over het wel en wee op Zweinstein komt volgende maand uit. "Dat is erg triest. De dag dat de film in première gaat, zal voor velen een verdrietige maar ook blije gebeurtenis worden", aldus Felton. Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2 draait vanaf 14 juli in de Nederlandse bioscopen.


Tom Felton wil rol in Harry Potter-remake (Foto: Novum)

Nick & Simon verstoppen single in bushokjes

De nieuwe single van Nick & Simon ligt volgende week gewoon op straat. Het Volendamse zangduo verstopt het hoesje van Een Zomer Lang op honderd abri's verspreid over het hele land.

De stunt is in het leven geroepen door het vrouwenblad Margriet. Nick & Simon zijn gasthoofdredacteur van het tijdschrift en geven hun single daarom gratis weg. Volgens een woordvoerder van het blad gaat het om een actie die in Nederland 'nog nooit eerder is gedaan'. Wie een van de hoesjes vindt en het opstuurt naar de Margriet, krijgt hem gevuld terug.

De zoektocht naar de Nick & Simon-abri's begint dinsdag. Het blad, met daarin onder meer een kijkje in het privéleven van de twee zangers, ligt volgende week vrijdag in de winkels.


Nick & Simon verstoppen single in bushokjes (Foto: Novum)

Boefjes hakken boom om voor fiets

Een stel gangsters in Brooklyn in de Verenigde Staten hebben een boom omgehakt om een fiets te stelen. Met een bijl doen ze er alles aan om de boom om te hakken.

Na ruim vijf minuten hebben ze het boompje dan eindelijk om, maar omstanders komen poolshoogte nemen waarna de gangsters zich op veilige afstand van het boompje begeven. Na tien minuten hebben ze dan eindelijk de fiets te pakken, waarmee ze vervolgens wat rondjes fietsen en besluiten dat dit toch niet de fiets van hun keuze was en de fiets daar achterlaten.

Hak loopt WK-limiet 800 meter

Yvonne Hak heeft vanavond in Oslo tijdens de Diamond League op de 800 meter de limiet voor de Wereldkampioenschappen atletiek, later deze zomer in Deagu, gelopen. Waar de vereiste limiettijd 2.00,50 was wist Hak een tijd van 2.00,30 te realiseren.

Ze werd met die tijd negende in een sterke race die gewonnen werd door Hatima Hachlaf in de beste seizoenstijd van 1.58,27. Tweede werd Europees Kampioene Marija Savinova(Rus) in 1.58,44, derde werd de Zuidafrikaanse wereldkampioene Caster Semenya in 1.58,61.

Voetballer Campagnaro aan dood ontsnapt

De Argentijnse voetballer Hugo Campagnaro is aan de dood ontsnapt bij een verkeersongeluk in eigen land. Campagnori, verdediger van Napoli, was betrokken bij een frontale botsing tussen twee auto's waarbij drie mensen om het leven kwamen.

Campagnaro was één van de chauffeurs en kwam er met betrekkelijk lichte verwondingen en een shock vanaf omdat hij zijn gordel omhad en de airbags werkten. Er wordt nog onderzocht naar de precieze toedracht van het ongeluk.

Nadal naar kwartfinale op Queen's

Rafael Nadal is doorgedrongen tot de kwartfinale van het tennistoernooi van Queen's. De nummer één van de wereld was met 6-3, 5-7 en 6-1 te sterk voor Radek Stepanek uit Tsjechië. De Spanjaard, die het toernooi won in 2008, speelt nu tegen de Fransman Jo-Wilfried Tsonga (5), die eerder afrekende met zijn landgenoot Michaël Llodra.

Juan Martin del Potro werd in Londen verrassend uitgeschakeld. De als twaalfde geplaatste Argentijn dolf het onderspit tegen Adrian Mannarino uit Frankrijk: 7-6 (3) en 7-6 (7). Mannarino treft bij de laatste acht de Amerikaanse titelverdediger Sam Querrey (13) of thuisspeler James Ward.

Meisje (13) mag van mama seks met 23-jarige man

De rechtbank van Brugge heeft woensdag een 35-jarige vrouw veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. Zij maakte er namelijk geen probleem van dat een man van 23 jaar seks had met haar 13-jarige dochter.

De jongeman wipte geregeld aan bij het gezin en bleef dan altijd bij het tienermeisje in bed slapen. Uiteraard bleef het niet alleen bij slapen, maar leerde hij haar alle fijne kneepjes op liefdesgebied.

Moederlief interesseerde het niet dat haar dochtertje door een 10 jaar oudere kerel seksueel werd onderwezen. Sterker nog: ze wees haar schoonzoon waar de condooms lagen opgeborgen.

Naast de vrouw heeft ook de vriend van het meisje een jaar voorwaardelijk tegen zich horen eisen wegens verkrachting. Hoewel het meisje zelf had ingestemd met de seksrelatie, staat deze verhouding volgens de Belgische wet toch gelijk aan verkrachting. Onze zuiderburen hebben zowel moeder als schoonzoon voor 5 jaar hun burgerrechten afgenomen.

Video-interviews met de Green Lantern-cast

Entertainmentzender E! heeft een video online geplaatst van een interview met de castleden van Green Lantern.

In de video spreekt E! News met Ryan Reynolds (Hal Jordan), Blake Lively (Carol Ferris), Peter Sarsgaard (Hector Hammond) en Mark Strong (Thaal Sinestro).

Terwijl de Verenigde Staten (en onze buren aan de overzijde van de Noordzee) zich opmaken voor de première van Green Lantern volgende week, verschijnt de comicverfilming pas op 4 augustus bij ons in de bioscoop.

Justin Bieber sleept country award in de wacht

Justin Bieber heeft al veel prijzen op zijn schoorsteen staan, maar woensdagavond kreeg het tieneridool een heel bijzonder beeldje. De 17-jarige popzanger kreeg een country-award tijdens de CMT Music Awards.

Bieber moet de prijs wel delen met de Amerikaanse countryrockband Rascal Flatts. Met hen nam het tieneridool het nummer That Should Be Me op. De bijbehorende video werd in Nashville verkozen tot beste samenwerking tussen twee artiesten. "Ook wij hebben Bieber fever", somde Rascal Flatts-gitarist Joe Don Rooney op.

De countryrockers zijn dol op de tiener uit Canada. "Het was een eer om samen te werken", reageerde bassist Jay DeMarcus op de prijs. "Wat een getalenteerd kereltje." Ook Bieber is blij met de mannen van middelbare leeftijd. "Bedankt voor het feit dat jullie met mij op dit nummer zijn gesprongen."

De CMT Music Awards worden jaarlijks uitgereikt door de Amerikaanse tv-zender Country Music Television. Fans stemmen op hun favoriete artiesten. Andere grote winnaars waren dit jaar Taylor Swift, The Band Perry en Blake Shelton.

Swift, die de uitreiking miste vanwege een concert in Wisconsin, won de belangrijkste prijs van de avond, die voor beste video. "Ik had er graag bij willen zijn", reageerde de zangeres. "Maar ik ben op stap met mijn vijftienduizend beste vrienden in Milwaukee."


Justin Bieber sleept country award in de wacht (Foto: Novum)

'Google Profiles gemakkelijk te misbruiken'

Het is kinderlijk eenvoudig om de gegevens te downloaden van alle gebruikers van Google Profiles. Dat zegt promovendus Matthijs Koot van de Universiteit van Amsterdam. Hij waarschuwt voor misbruik van de gegevens.

Via Google Profiles kunnen mensen een profiel over zichzelf aanmaken, met informatie als beroep, woonplaats en opleiding. Ook staan er koppelingen in naar profielen op bijvoorbeeld Facebook en Linkedin en naar berichten op Twitter.

Koot heeft voor iedereen toegankelijke bestanden ontdekt met links naar alle 35 miljoen profielen. Daarmee was het mogelijk 'zonder enige technische drempel of blokkade' alle gegevens uit die profielen te downloaden, vaak inclusief e-mailadres, zegt Koot.

Er is geen sprake van een lek, omdat alle informatie al op openbaar toegankelijke profielen staat. Het gevaar zit volgens Koot in de eenvoud waarmee zulke grote hoeveelheden persoonsgegevens te achterhalen zijn.

De database met alle gegevens is een goudmijn voor slimme criminelen, stelt de onderzoeker. Die kunnen heel eenvoudig interessante slachtoffers uitzoeken en hun vervolgens een e-mail sturen die software plaatst waarmee bijvoorbeeld wachtwoorden worden gestolen.

Koot waarschuwt verder voor het ontstaan van malafide bedrijven die over langere tijd informatie over mensen gaan bijhouden om die te verkopen aan bijvoorbeeld banken, verzekeraars of werkgevers.

Google was donderdagavond niet meteen bereikbaar voor een reactie.

Wilders geeft Grieken drachme terug

PVV-leider Geert Wilders gaat vrijdag een drachme-biljet van anderhalve meter lengte afgeven bij de Griekse ambassade in Den Haag. Zo wil hij de boodschap overbrengen dat Griekenland uit de euro moet en de eigen munt weer moet invoeren. Dat heeft de PVV laten weten.

Wilders verzet zich fel tegen de financiële steun aan Griekenland. Die is bedoeld om te voorkomen dat het land failliet gaat, maar volgens Wilders zal het niet helpen en ziet Nederland het geld nooit meer terug.

Vorige maand zei Wilders tijdens een Kamerdebat tegen premier Mark Rutte (VVD) dat er een probleem is in hun politieke samenwerking als blijkt dat de steun aan Griekenland ten koste gaat van 'Henk en Ingrid'.

Perez kan starten in Canada

Sergio Perez kan komend weekend gewoon starten in de Grand prix van Canada. Hij kreeg vandaag groen licht van de medische staf van de overkoepelende organisatie in Montreal.

Perez had twee weken geleden een zware crash in de kwalificatie voor de Grand Prix van Monaco. Hij liep daarbij enkele kneuzingen en een hersenschudding op. "Ik heb een paar dagen thuis in Mexico doorgebracht", liet Perez weten op het Circuit Gilles Villeneuve. "Maandag en dinsdag heb ik alweer op een kartbaan gereden. Ik wist toen al dat ik voldoende hersteld ben."

Zweed Söderling mist Davis Cupduel met Servië

Robin Söderling neemt in juli geen deel aan de Davis Cupduels van Zweden tegen titelhouder Servië. De kopman van de Scandinaviërs zegt na Wimbledon toe te zijn aan rust. "Het intensieve wedstrijdprogramma en mijn pijnlijke voet maken het onmogelijk om te spelen", liet de Zweedse nummer vijf van de wereld weten.

Zweden lijkt zonder Söderling weinig kans te maken in de kwartfinale, die van 8 tot en met 10 juli wordt gespeeld. De Serviërs treden in Halmstad aan met sterspeler Novak Djokovic. De finale van Wimbledon is een week eerder.


Zweed Söderling mist Davis Cupduel met Servië (Foto: Novum)

Kabinet zet cultuurbezuinigingen door

Het kabinet negeert een advies van de Raad voor Cultuur om de bezuinigingen op cultuur uit te smeren over een langere periode. De bezuinigingen van 200 miljoen euro gaan in per 1 januari 2013, meldt de NOS.

De Raad van Cultuur kwam eind april met het advies om de bezuinigingen uit te smeren over de periode tot en met 2015. Er is een overgangsperiode nodig om de kans te vergroten dat culturele instellingen zonder subsidie overleven, stelde de raad.

De raad pleitte verder voor het terugdraaien van de verhoging van de btw op toegangskaarten. Ook dat advies slaat het kabinet in de wind.

De ministerraad spreekt vrijdag over de cultuurbezuinigingen. Ook over de bezuinigingen op de publieke omroep worden binnenkort knopen doorgehakt. Volgens de NOS ziet het ernaar uit dat het derde publieke net kan blijven bestaan. In het regeerakkoord was niet uitgesloten dat een van de drie televisienetten zou verdwijnen.

[Upd] Optreden Duran Duran afgelast

Het optreden dat de band Duran Duran komende zaterdag zou geven in het ADO stadion, is afgelast. Zanger Simon le Bon heeft nog steeds last van stem en moet daarom morgen een MRI-scan ondergaan, dat heeft hij op Twitter geschreven.

Ook de concerten Parijs, Brussel, Kopenhagen en Stockholm gaan niet door. De Nederlandse band A Silent Express zou het voorprogramma van de show verzorgen, FOK! zal binnenkort een interview met de heren van A Silent Express publiceren.

Update 19.30 uur:

De show zal worden verplaatst naar september. De gekochte kaarten zullen gewoon geldig blijven.

Gamers kunnen Vita-games uit buitenland halen

Europese gamers kunnen Amerikaanse en Japanse games importeren en spelen op de Playstation Vita. Sony heeft namelijk geen vergrendeling ingebouwd die dit fenomeen tegengaat. Dat heeft een woordvoerder van Sony gezegd tegenover entertainmentwebsite IGN.

Dit kan slecht nieuws betekenen voor Nederlandse winkeliers. Sommige spelen verschijnen eerder, of goedkoper, in het buitenland. Het wegblijven van de regiovergrendeling zou er voor kunnen zorgen dat winkeliers inkomsten mislopen uit de verkoop van games voor de Vita.

In tegenstelling tot de Playstation Vita is de concurrerende Nintendo 3DS niet regiovrij. De draagbare spelcomputer van Sony moet dit najaar uitkomen.


Gamers kunnen Vita-games uit buitenland halen.

Montella nieuwe trainer Catania

Vincenzo Montella gaat als trainer aan de slag van Catania. Dat maakte de club uit de Serie A vandaag bekend. Op Sicilië tekent de 36-jarige oud-spits een contract voor twee jaar. Montella stond sinds februari tijdelijk aan het roer bij AS Roma na het ontslag van Claudio Ranieri.

De voormalige aanvaller kon echter niet rekenen op een vast dienstverband bij de Romeinen, die in de Spanjaard Luis Enrique de gedroomde nieuwe trainer zien. Montella, die een groot gedeelte van zijn actieve loopbaan bij Roma speelde, is bij Catania de opvolger van Diego Simeone. De Argentijn had de club pas sinds half januari onder zijn hoede, maar beide partijen gingen vorige week in goed overleg uit elkaar.


Montella nieuwe trainer Catania (Foto: Novum)

Murray naar laatste acht op Queen's

Andy Murray heeft zich op het tennistoernooi van Queen's bij de laatste acht geschaard. De Britse nummer twee van de plaatsingslijst won in twee sets van Janko Tipsarevic (14) uit Servië met 6-4, 7-6 (3). Murray speelt in de volgende ronde in Londen tegen de Kroaat Marin Cilic of Thomaz Bellucci uit Brazilië.

Jo-Wilfried Tsonga hoefde in een Frans onderonsje met Michaël Llodra niet diep te gaan. De nummer vijf van de plaatsingslijst zag Llodra (10) bij 4-3 in de eerste set opgeven. Tsonga wacht nu mogelijk een treffen met de Spaanse favoriet Rafael Nadal, die dan de Tsjech Radek Stepanek moet verslaan.


Murray naar laatste acht op Queen's (Foto: Novum)

[Video] Vrouw filmt eigen verkrachter

De politie van het Californische Oakland is naarstig op zoek naar een verkrachtende inbreker. Het signalement is overduidelijk. Het 28-jarige slachtoffer heeft namelijk haar verkrachter gefilmd.

De politie heeft verklaard dat de vrouw op dinsdagochtend door de man werd verkracht. Daar bleef het echter niet bij. Na de daad nam hij ook nog eens haar elektronica mee.

De vrouw, die verder weinig kon doen, besloot de dader met haar gsm te filmen. De politie is nu op zoek naar de kale man in een wit met blauw shirt. Zij hebben een beloning van 5.000 euro uitgeloofd.


Het bewuste filmpje dat het slachtoffer heeft gemaakt

Celstraf voor poging tot foetusmoord

Een man in de Verenigde Staten die aangeklaagd was voor poging tot moord op een foetus is donderdag tot dertien jaar celstraf veroordeeld. De man had zijn zwangere vriendin onder schot gedwongen naar een abortuskliniek te gaan.

De aanklagers in de zaak zeiden dat de verdachte, de 28-jarige Dominic Holt-Reid, geen berouw heeft getoond. De rechter veroordeelde Holt-Reid tot vijf jaar cel voor poging tot moord, vijf jaar voor ontvoering en drie jaar voor het feit dat er een wapen bij de zaak betrokken was.

De rechter wees een betoog van de verdeding af. Die zei dat Holt-Reid schuldig was aan minder ernstige vergrijpen zoals huiselijk geweld en dwang en dat hij daarom een minder zware straf moest krijgen.

De man werd aangeklaagd op basis van een wet uit 1996 die bepaalt dat iemand schuldig is aan moord als hij de onwettelijke beëindiging van een zwangerschap veroorzaakt. De ex-vriendin van de man is inmiddels bevallen.

Penisplant bloeit op universiteit VS

Na bijna drie jaar is een zeldzame bloem van de Washington State University eindelijk gaan bloeien. De stank van de plant zal de bezoekers van de kas bij blijven.

De plant van de faculteit biologie, een reuzenaronskelk, opende zich iets na middernacht en begon direct de stank van rottend vlees te verspreiden. Deze lijklucht gebruikt de van oorsprong Indonesische bloem om insecten aan te trekken. Volgens de faculteit hebben zo'n 550 misselijke mensen de kas woensdag bezocht.

Doug Ewing, de beheerder van de kas, heeft samen met zijn collega's de bloem weer tot bloei weten te brengen nadat deze drie jaar lang had gesluimerd.

[Upd] Meisje (17) ontdekt na weken verkracht te zijn

Een 17-jarig meisje uit Mexico-City heeft onlangs een schokkende ontdekking gedaan. Ze kwam er namelijk achter dat ze enkele weken geleden door een groep klasgenoten is verkracht.

Het slachtoffer had zich een paar weken geleden tijdens een feestje in coma gezopen. Tijdens het feestje, waarvan ze zich alleen nog kan herinneren dat ze wakker werd op een slaapkamervloer, ging de halve klas over het meisje heen. De verkrachters zouden er nog mee weggekomen zijn ook, ware het niet dat de hele gangbang was gefilmd op een mobieltje.

Het seksfilmpje verspreidde zich als een razend vuurtje door de middelbare school, waarna het slachtoffer er zelf lucht van kreeg. Pas toen ontdekte het tienermeisje dat ze tijdens haar bewusteloosheid door zeven klasgenoten herhaaldelijk is verkracht.

Slechts twee van de zeven jongens, een van 19 en een van 24 jaar, zullen strafrechtelijk worden vervolgd. De andere vijf verkrachters zijn met hun 17 jaren namelijk te jong om te worden berecht.

Update 18.30 uur:

Er heeft inderdaad een aantal weken gezeten tussen de verkrachting en het moment van aangifte. Mexicaanse media berichten namelijk dat het slachtoffer op 15 april is verkracht tijdens een klassenreünie. Pas op 28 mei deed het meisje de ontdekking en deed aangifte bij de politie.


Een nieuwsuitzending over de groepsverkrachting, waar de oudste daders aan de pers worden getoond

Tieners langer vast voor steekpartij op school

Twee verdachten van het steekincident op het Stanislascollege in Rijswijk, waarbij maandag een 14-jarige leerling gewond raakte, mogen nog twee weken langer worden vastgehouden. Dat heeft de rechter-commissaris in Den Haag donderdag bepaald.

De twee verdachten zijn een 14-jarige jongen en een 16-jarig meisje. De derde verdachte, een meisje van 15 jaar, mocht woensdag al naar huis. De twee meisjes zijn leerlingen van de school, de jongen niet.

De steekpartij bij de school aan de Henriëtte Roland Holstlaan vond rond 12.45 uur plaats. De jongen liep een lichte hoofdwond op en werd overgebracht naar een ziekenhuis. Volgens de politie had het 16-jarige meisje ruzie met het slachtoffer.

Ze belde vervolgens de 14-jarige jongen om haar te komen helpen. Tussen hem en het slachtoffer ontstond vervolgens een vechtpartij waarbij hij een mes trok.

Bahrein kwaad op Ecclestone

Het wel of niet houden van de Grand Prix van Bahrein dit jaar begint ondertussen de zoveelste Formule 1-soap te worden. Dit keer zijn de autoriteiten van het koninkrijk kwaad op Formule 1-baas Bernie Ecclestone omdat hij eerst de race op de kalender terug wilde, maar nu hier op teruggekomen is.

Ecclestone lijkt gezwicht te zijn voor de druk van de teams die er op wijzen dat zonder hen geen besluit genomen kan worden of de race terug op de kalender komt en zo ja wanneer. Dit tot woede van de baas van het Bahreinse bureau voor toerisme Nabeel Kanoo. "Het is een schandelijke beslissing en het ruikt naar hypocrisie. Er was geen enkele aanleiding om de race weer af te gelasten," zo meldde hij aan Gulf News.

Williams-baas Adam Parr legt ondertussen aan Reuters uit waarom de datum van 30 oktober geen optie voor de teams is. "Hoe zeg je tegen mensen die een vakantie van twee weken naar India hebben geboekt en van plan zijn om de Grand Prix te bezoeken dat wij er op dat moment niet zijn? We hebben onze positie uitgelegd en meer valt er niet te zeggen. Het is gewoon te laat om de kalender nog te wijzigen."

Wilde dromedarissen groot CO2-probleem Australië

Australië wil het afschieten van honderdduizenden verwilderde dromedarissen in de Outback laten meetellen voor het verminderen van de kooldioxide-uitstoot. Scherpschutters moeten volgens een voorstel dat nu bij het parlement ligt met het afschieten van de dieren CO2-emissierechten kunnen verdienen, die verhandeld kunnen worden.

Dromedarissen zijn niet inheems in Australië. Ze werden in de negentiende eeuw door ontdekkingsreizigers en pioniers ingevoerd, omdat ze als ideale lastdieren voor het kurkdroge binnenland werden beschouwd. Inmiddels dolen er naar schatting 1,2 miljoen door de Outback, die gemiddeld zo'n 45 kilo CO2 aan methaan de atmosfeer in boeren, ofwel een zesde van de uitstoot van een middenklasse-auto.

Mark Dreyfus, parlementair expert voor klimaatverandering, ziet het afschieten van de dromedarissen wel zitten, omdat de verwilderde dieren in alle droge gebieden van Australië voor grote problemen zorgen. Ze wedijveren met schapen en rundvee om voedsel, vertrappelen de vegetatie en jagen bewoners schrik aan als ze op zoek naar water afgelegen nederzettingen binnendringen en complete badkamers en waterleidingen vernielen.

De Australische overheid schat dat de dromedarissenpopulatie elke negen jaar verdubbelt, ondanks recente pogingen om de dieren af te schieten en het vlees te exporteren naar het Midden-Oosten. "Omdat ze in afgelegen gebieden van Australië zitten, begrijpen mensen niet goed welke uitzonderlijke schade deze zeer, zeer omvangrijke wilde dromedarissenpopulatie in economisch, ecologisch en maatschappelijk opzicht veroorzaakt", zegt Dreyfus.

Lelystad krijgt eindelijk coffeeshop

De eerste coffeeshop in Lelystad opent naar verwachting in juli of augustus haar deuren. De gemeente zocht al een jaar of negen naar een geschikte locatie en die is eindelijk gevonden. De bouwwerkzaamheden voor de shop aan de Middenweg zijn eind mei begonnen, meldt de gemeente, die 75.000 inwoners telt.

Lelystad heeft sinds 2002 een coffeeshopbeleid dat uitgaat van vestiging van maximaal één coffeeshop, die het gebruik van en de handel in softdrugs zou moeten reguleren. In 2007 werd bepaald dat de coffeeshop minstens 250 meter van een school, of jongerencentrum vandaan moet zijn. De locatie aan de Middenweg werd in 2008 aangewezen.

Lelystad doet mee aan een landelijke pilot om de effecten van een coffeeshop in de stad te onderzoeken. Vóór de komst van de coffeeshop is een nulmeting gehouden en uit vervolgonderzoeken moet blijken of de coffeeshop overlast geeft.

Tweede ritzege Degenkolb in Dauphiné

John Degenkolb heeft zijn tweede ritzege in het Critérium du Dauphiné geboekt. De Duitser troefde in de vierde etappe in een massasprint de Noor Edvald Boasson Hagen en de Argentijn Juan José Haedo af. Dinsdag had de 22-jarige neoprof van HTC zich ook al de sterkste getoond in Lyon, toen de sprint nog licht bergop liep.

Jérémy Roy en Adriano Malori kregen in de 173 kilometer lange rit van La Motte-Servolex naar Mâcon de ruimte van het peloton. Op enkele kilometers van de finish werden de Fransman en Italiaan echter ingerekend, waardoor Degenkolb nog eens zijn sprinterskwaliteiten kon tonen. Pim Lighthart was op de negende plaats de beste Nederlander.

De Brit Bradley Wiggins blijft in het bezit van de leiderstrui. Vrijdag krijgen de renners een 210 kilometer lange etappe met finish bergop voor de kiezen.

Oranje en Zwitersland in november tegen elkaar

Op vrijdag 11 november zullen het Nederlands elftal en Zwitserland een oefeninterland afwerken. Dit maakte de voetbalbond KNVB vandaag bekend. De wedstrijd wordt afgewerkt in de Amsterdam ArenA en begint om 20:30 uur.

De wedstrijd zal geen doorgang vinden als Nederland of Zwitserland op die dag play-offwedstrijden moet spelen voor de laatste tickers voor het Europees kampioenschap 2012 in Polen en Oekraïne. Vrijdag 11 en dinsdag 15 november zijn namelijk gereserveerd voor deze duels.

Op dit moment staat Zwitserland in Groep G van de kwalificatieronde op de derde plaats. Het verschil met de koploper Engeland en Montenegro bedraagt zes punten. Nederland gaat in Groep A met de volle score riant aan de leiding.

Nederland en Zwitserland zullen elkaar op 11 november voor de 33e keer treffen. De balans tussen beide landen is exact gelijk. Zowel Nederland als Zwitserland won de wedstrijd vijftien keer en tweemaal eindigde de partij in een gelijkspel. De laatste keer dat beide landen elkaar troffen was op 22 augustus 2007. Zwitserland won destijds het vriendschappelijke duel met 2-1. Namens Oranje wist Dirk Kuijt te scoren.

Vier dagen na de oefeninterland tegen de Zwiterse ploeg staat er voor Nederland nog een wedstrijd gepland. Duitsland is dan de tegenstander.

Hotelspringer moet 120.000 euro betalen

Een Australiër die vorig jaar uit het raam van een Amsterdams hotel sprong en daarbij op een Braziliaanse toerist terechtkwam, moet 120.000 euro schadevergoeding betalen aan het slachtoffer. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald.

De Australiër kreeg ook zes maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk. Die tijd heeft hij al in voorarrest gezeten, waardoor hij niet opnieuw de cel in hoeft.

De Braziliaan brak zijn rug en zit voor de rest van zijn leven in een rolstoel. De Australiër leed aan een psychose en had drank en diverse soorten drugs gebruikt. Hij kreeg hallucinaties, dacht dat hij zich in een oorlog bevond en hoorde stemmen die hem opdroegen uit het raam te springen.

Deskundigen beschouwen hem vanwege zijn psychose als ontoerekeningsvatbaar, bleek tijdens de rechtszaak. Volgens de rechtbank in Amsterdam kan de Australiër wel degelijk verantwoordelijk worden gehouden voor zijn daden, omdat hij wist dat het gebruik van drugs invloed had op zijn psychische toestand.

Het Openbaar Ministerie had twaalf maanden cel geëist.

PVV heeft het gehad met weigerburgemeesters

PVV-Kamerlid Hero Brinkman vindt dat het maar eens afgelopen moet zijn met burgemeesters die weigeren besluiten van de rijksoverheid uit te voeren. Hij vindt dit een vorm van bestuurlijke ongehoorzaamheid, die zo snel mogelijk moet stoppen.

Woensdag verwierp de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) een deel van het bestuursakkoord. De gemeenten vinden dat ze van Den Haag te weinig geld krijgen om de taken uit te voeren op het gebied van de sociale werkplaatsen. Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) liet zich al eerder ontvallen dat het land op zo'n manier onregeerbaar wordt.

Brinkman ergert zich al langer aan dwarsliggende burgemeesters. Hij vindt dat als de Tweede Kamer iets besluit, lagere overheden dit gewoon hebben uit te voeren. Hij noemt hierbij ook de weigerachtige houding van sommige gemeenten om coffeeshops te sluiten die te dichtbij scholen staan en burgemeesters die niet mee willen werken met de uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers.

Brinkman vindt dat als de burgemeesters regels die door het rijk zijn opgelegd aan hun laars lappen, ze maar op zoek moeten naar een ander baan. "Goed idee, onder voorwaarde dat lastige PVV'ers dat ook doen", reageerde D66-Kamerlid Gerard Schouw.

Scholekster legt eieren op skeelerbaan

Op de nieuwe ijs- en skeelerbaan in het Friese Surhuisterveen heeft een scholekster een nest gebouwd. De vogel heeft inmiddels drie eieren gelegd op het middenterrein. De scholekster trekt zich niets aan van de drukte op de baan en begint hoogstwaarschijnlijk binnenkort met broeden, laat de gemeente weten.

De onderhoudsdienst past het maaiprogramma aan. In de voorgaande jaren hadden andere weidevogels deze locatie aan het Blauknopke ook al uitgezocht om eieren te leggen en uit te broeden. Sport en natuur gaan volgens de gemeente mooi samen in Surhuisterveen.

Britse kogelstoter 3 jaar geschorst

Kogelstoter Mark Edwards heeft van de Britse antidopingcommissie drie jaar schorsing opgelegd gekregen. De 36-jarige nummer twee van Groot-Brittannië werd vorig jaar betrapt op testosteron en anabole steroïden nadat hij twee verboden middelen tot zich had genomen.

Edwards werd vorig jaar in november al voorlopig geschorst. In plaats van de normale twee jaar is besloten hem drie jaar te schorsen omdat hij op het gebruik van twee verboden middelen is betrapt.

Edward Zwick maakt spionagedrama

Edward Zwick gaat de verfilming van het boek American Assassin van Vince Flynn maken. De Amerikaanse regisseur gaat meeschrijven aan het scenario en de film regisseren, schrijft het Britse filmtijdschrift Empire. Het boek gaat over een nietsontziende CIA-agent die op terroristen jaagt.

American Assassin is het elfde boek in de serie van Flynn over geheim agent Mitch Rapp, en is een prequel. Het toont hoe Rapp, als topatleet en student op een Amerikaanse hogeschool, na enkele tragische gebeurtenissen besluit voor de CIA te gaan werken.

De 58-jarige Zwick is vooral bekend van actiefilms en rauwe drama's als The Last Samurai, Blood Diamond en Defiance. Vorig jaar maakte hij een uitstapje met het romantische drama Love and Other Drugs.

De film wordt geproduceerd door CBS Films. De filmtak van de Amerikaanse tv-zender probeerde een jaar geleden al het zesde deel in de reeks, Consent to Kill, te verfilmen. Gerard Butler, Colin Farrell en Matthew Fox zouden de hoofdrollen spelen, Antoine Fuqua zou de film gaan regisseren.

Toen Flynn echter rond die tijd bekendmaakte bezig te zijn met een prequel-verhaal, werd besloten in te steken met dit boek. "Het was een vanzelfsprekende beslissing om het publiek eerst kennis te laten maken met de mens achter de legende", zegt een woordvoerder van CBS Films. Dit betekent wel dat de producent op zoek mag naar een jongere, wellicht onbekende acteur.


Edward Zwick maakt spionagedrama (Foto: Novum)

Krajicek uitgeschakeld in Kopenhagen

Michaëlla Krajicek is niet doorgedrongen tot de kwartfinale van het WTA-toernooi in Kopenhagen. De 22-jarige tennisster moest in de tweede ronde het onderspit delven tegen de als vierde geplaatste Lucie Safarova. De 24-jarige Tsjechische was met 6-7 (4), 6-4 en 6-2 te sterk voor de nummer 163 van de wereld.

In het Duitse Halle was er wel Nederlands succes. Robin Haase, die in het enkelspel al was uitgeschakeld, boekte in het dubbelspel met zijn partner Milos Raonic een 6-3 en 6-4 overwinning op Dominik Meffert en Mischa Zverev. Het koppel bereikte daarmee de halve finale waarin ze het moeten opnemen tegen Lleyton Hewitt en Peter Luczak.

Rusland kampt met nieuwe golf bosbranden

De golf van bosbranden die Rusland teistert kan miljoenen hectares bos verwoesten en meer schade veroorzaken dan de catastrofale bos- en veenbranden die het land vorig jaar troffen. Dat heeft milieubeschermingsorganisatie Greenpeace donderdag gezegd.

In Siberië woeden tientallen bosbranden en meer dan 600.000 hectare is al in brand gevlogen. De vuurzeeën hebben aan drie brandweerlieden het leven gekost.

In 2010 was een hittegolf de oorzaak van tientallen branden. In totaal kwamen daarbij 55 mensen om het leven. Duizenden huizen werden vernietigd en 2,6 miljoen hectare bos ging verloren. Greenpeace vreest dat de schade dit jaar nog veel groter zal zijn.

VPRO onthult de Drol van Wim

Een omstreden werk van Wim T. Schippers is donderdagmiddag onthuld in de tuin van de VPRO Villa. Stationnement Gênant, ook wel bekend als de Drol van Wim, werd geplaatst ter ere van het 85-jarig bestaan van de omroep.

Het werk kostte in totaal 60.000 euro. Een deel van de kosten is door de omroep zelf betaald. Een ander deel kwam van sponsors en donaties. Ook zei directeur van de VPRO Lennart van der Meulen donderdag in een gesprek met de krant De Pers dat mediabedrijf Endemol 2500 euro heeft bijgedragen.

De keuze voor de Drol van Wim, die 4,5 bij vier meter meet, kwam de VPRO op kritiek te staan. Enkele leden tekenden bezwaar aan, maar volgens van der Meulen heeft niemand het lidmaatschap van de VPRO opgezegd.

Schippers was jarenlang programmamaker bij de VPRO. Zijn eerste programma voor de omroep, Hoepla, maakte hij in 1967. Dertig jaar later presenteerde hij VPRO's Zomergasten. Zijn kunstwerken zijn vaker omstreden. Onlangs zorgde Schippers' Pindakaasvloer in het Boijmans van Beuningen museum in Rotterdam voor commotie. De 120 kilo uitgesmeerde pindakaas zou voedselverspilling zijn. Dat werd opgelost, door er vogelvoer van te maken.


VPRO onthult de Drol van Wim (Foto: Novum)

Neptatoeage Hangover aangepast voor dvd

De neptatoeage op het gezicht van acteur Ed Helms in The Hangover Part 2 wordt mogelijk aangepast. Producent Warner Bros is bereid de tattoo digitaal te bewerken voor de dvd, die in december verschijnt. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter.

S. Victor Whitmill, ontwerper van de tatoeage op het gezicht van Helms' tegenspeler Mike Tyson beweerde dat zijn ontwerp gestolen was voor de make-up van Helms. Whitmill eiste in eerste instantie dat de film niet in de bioscoop zou worden vertoond als zijn ontwerp niet werd verwijderd. Warner pareerde met de opmerking verbaasd te zijn dat er überhaupt auteursrecht bestond voor tatoeages. Whitmills verzoek werd afgewezen, waardoor de film gewoon volgens plan in première kon gaan.

The Hangover Part 2 heeft inmiddels wereldwijd ruim 350 miljoen dollar opgebracht en draait nog volop in de bioscopen. Aan een derde Hangover wordt al gewerkt, waarbij Amsterdam als opnamelocatie wordt overwogen.


'Neptatoeage Hangover aangepast voor dvd' (Foto: Novum)

Rutte moet snel helderheid geven over vakantievilla

Premier Mark Rutte (VVD) moet de Tweede Kamer binnen een week opheldering geven over de informatieverschaffing rond het bouwproject van prins Willem-Alexander en prinses Máxima in Mozambique. Op initiatief van GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent heeft de Kamer dit donderdag geëist.

De Volkskrant meldde deze week dat de geldstromen rond de bouw van de omstreden villa van het prinselijk paar door toenmalig minister-president Jan Peter Balkenende werden toegelicht in de commissie-stiekem. Alles wat wordt besproken in deze commissie, bestaande uit alle fractievoorzitters, is strikt vertrouwelijk. Zo kan de Kamer onder meer geïnformeerd worden over zaken die de staatsveiligheid raken.

De Kamer wil weten waarom deze commissie werd gebruikt om toelichting te geven op de fiscale routes rond de bouw van het vakantiehuis in Afrika. Een makelaar zou zijn betaald vanuit het belastingparadijs Jersey. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft al gemeld dat er niets onoorbaars heeft plaatsgevonden rond de betalingen.

Van Bommel: "Ik heb PSV nooit uit mijn hoofd gezet"

Hij had afgelopen maand de mogelijkheid om terug te keren bij PSV maar Mark van Bommel koos voor een langer verblijf bij AC Milan. De middenvelder besloot zijn half jaar contract bij de Italiaanse topclub te verlengen.

"Ik kijk niet verder dan volgend seizoen vooruit", aldus Van Bommel tegenover The Sports Edition. "Maar ik heb PSV nooit uit mijn hoofd gezet. Het is mijn club, daar ben ik groot geworden en werd ik voor het eerst aanvoerder."

De aanvoerder van het Nederlands elftal won al in vier verschillende landen de landstitel, net als Arjen Robben. "Ik heb Arjen vorig jaar gesproken toen hij het record vestigde. Het is wel heel bijzonder, vind ik. Ik heb ook tegen Arjen gezegd dat hij maar voor dat vijfde land moet gaan. Voor mij zal dat lastig worden met mijn leeftijd, want dan zou ik op mijn 35ste nog naar Engeland moeten. Arjen heeft daarentegen nog niet in Italië gespeeld. Terugkijken op je carrière is iets voor na je loopbaan. De titels zijn dan de mooiste herinneringen."

Van Bommel wil nog wel een paar prijzen winnen. "Ik zou het EK nog willen winnen met Oranje en met AC Milan nog meer titels, waaronder de Champions League uiteraard. Daar doe je het allemaal voor."

Jongen legt bekentenis af in zedenzaak Zuidlaren

Een 17-jarige jongen uit Tynaarlo die vorige maand werd opgepakt op verdenking van verkrachting en aanranding in het Drentse Zuidlaren heeft een gedeeltelijke bekentenis afgelegd. Zijn voorarrest is donderdag met negentig dagen verlengd. Dat laat het Openbaar Ministerie in Assen weten.

Op 9 mei werd een 73-jarige vrouw vond verkracht. Ze fietste over de Schapendrift in het buitengebied van Zuidlaren en werd bij een kruising plotseling vastgegrepen. De dader trok de vrouw van haar fiets en verkrachtte haar. Toen een andere vrouw kwam aanfietsen, pakte hij zijn eigen fiets en reed weg.

Twee dagen later werd een 34-jarige vrouw op dezelfde weg belaagd. Ze werd tijdens het hardlopen betast door een jongeman op een fiets. De vrouw trad volgens de politie kordaat op, waardoor haar belager er snel vandoor ging.

Napoli versterkt zich met Inler

Napoli heeft vandaag Gökhan Inler weten te contracteren. De Zwitser komt over van Udinese, waar hij de afgelopen vier seizoenen onder contract stond. Ook Juventus toonde interesse, maar de Zwitser met Turkse roots koos voor een avontuur bij Napoli.

Inler kwam in zijn periode bij Udinese tot 141 competitieduels. Daarin kwam de middenvelder, die in 2007 voor één miljoen euro van FC Zürich overkwam, zes keer tot scoren. Napoli, dat in tegenstelling tot Juventus volgend seizoen wel Champions League speelt, betaalde dertien miljoen euro om Inler van Udinese over te nemen.

Ook Domenico Cristico, verdediger van Genoa, zal Napoli volgend seizoen waarschijnlijk komen versterken. De clubs moeten alleen onderling nog tot een akkoord komen. Verder hoopt trainer Walter Mazzarri dat Wilson Palacios, op dit moment speler van Tottenham Hotspur, de gelederen van Napoli komt versterken.

Lucius gaat voetballen bij 'goede vriend' Faber

Theo Lucius gaat onder zijn 'goede vriend' Ernest Faber voetballen. Lucius maakte een overstap naar FC Eindhoven vrijdag bekend.

Theo Lucius gaat voetballen bij FC Eindhoven. Dat liet de oud-PSV'er weten aan het Brabants Dagblad. Hij gaat op amateurbasis aan de slag bij de Eindhovense club uit de Jupiler League. Hij zal wel eerst nog moeten revalideren van een liesblessure voor hij aan de slag kan.

"Ernest Faber, de trainer van Eindhoven, is een goede vriend van me. We hebben samengespeeld bij PSV. Hij vroeg me of ik bij Eindhoven wilde komen voetballen", aldus Lucius tegenover het Brabants Dagblad.

Lucius speelde afgelopen seizoen bij FC Den Bosch, waarmee hij niet tot een akkoord kwam voor volgend seizoen. Eerder speelde Lucius ook voor PSV, FC Utrecht, FC Groningen, en Feyenoord. Lucius is drievoudig international van het Nederlands elftal.

Roddick op weg naar record op Queen's

Andy Roddick is hard op weg om een record te vestigen op het grastoernooi van Queen's. Vandaag drong de Amerikaan door tot de kwartfinales van het ATP-toernooi. Mocht Roddick het toernooi winnen, dan heeft hij het record van vijf titels te pakken.

Roddick, die zijn partij in de achtste finales met tweemaal 6-4 won van de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson, won het toernooi op Queen's voor het laatst in 2007. Op dit moment deelt hij het record van vier titels met onder anderen John McEnroe en Boris Becker.

Kanu (34) stopt met voetballen

Nwankwo Kanu speelt komende zaterdag zijn laatste wedstrijd uit zijn actieve voetballoopbaan. In een vriendschappelijke interland met zijn land Nigeria neemt de aanvaller afscheid van het voetbal.

Kanu kende zijn grootste succes als profvoetballer in 1995 met Ajax. Destijds wist hij met de ploeg onder meer de Champions League te winnen. Verder kwam hij uit voor Internazionale, waarmee hij de toenmalige UEFA Cup won. In dienst van Arsenal won Kanu tweemaal de titel in de Premier League.

Na zijn avontuur bij Arsenal speelde de boomlange spits nog twee seizoenen bij West Bromwich Albion. Afgelopen seizoen kwam de Nigeriaan uit voor het Engelse Portsmouth. Met Nigeria won Kanu in 1996 de Olympische titel. Tevens werd hij in dit jaar gekroond tot Afrikaans voetballer van het jaar. In 1999 wist hij deze titel opnieuw voor zich op te eisen.

Roda JC wacht op antwoord De Fauw en Skoubo

Roda JC zit in de wachtkamer wat betreft Morten Skoubo en Davy de Fauw. De club wil de spelers graag behouden en heeft ze een bod gedaan.  De Kerkraadse club is in afwachting van een reactie. Dat meldt de Limburgse regiozender L1.

Trainer Harm van Veldhoven gaf al eerder aan aanvaller Skoubo graag te behouden voor Roda. Het Belgische Zulte Waregem legde eerder al een bod neer bij Roda JC om aanvoerder De Fauw over te nemen. Maar dat werd afgewezen.

Skoubo speelt sinds 2009 in Kerkrade en scoorde sindsdien tien keer. De in Gent geboren De Fauw is al sinds 2006 actief bij Roda JC. Hij speelde sindsdien al bijna 160 wedstrijden. De Belgische rechtsback kwam tien keer tot scoren voor Roda.

Opnieuw aanhouding schietpartij Zwijndrecht

De politie heeft dinsdag een derde verdachte aangehouden in het onderzoek naar de fatale schietpartij in Zwijndrecht in mei. Het gaat om een 25-jarige man uit Helmond, meldt het Openbaar Ministerie donderdag.

Bij de schietpartij in een woning aan de Langeraarstraat kwamen op 16 mei een 57-jarige moeder en haar dochters van 23 en 29 jaar om het leven. De 64-jarige vader raakte gewond.

Eerder werd al een andere 25-jarige Helmonder aangehouden, de ex van de jongste vrouw die bij het schietincident om het leven kwam. Hij wordt ervan verdacht de drie vrouwen in Zwijndrecht te hebben vermoord.

Na zijn aanhouding werd in zijn woning het lichaam van een 20-jarige vrouw aangetroffen. Justitie verdenkt hem er ook van haar te hebben vermoord. Ook werd al een 45-jarige man uit Den Bosch aangehouden in verband met de zaak. Hij wordt verdacht van verboden wapenbezit.

De Helmonder die deze week werd aangehouden wordt ervan verdacht zijn even oude plaatsgenoot te hebben geholpen nadat die de 20-jarige vrouw om het leven had gebracht. Ook wordt hij verdacht van verboden wapenbezit.

Playstation Home drukker dan ooit

Meer gamers dan ooit bevinden zich in de virtuele wereld PlayStation Home sinds de service sinds vorige week weer toegankelijk is. Dat zegt een woordvoerder van Sony tegenover gamewebsite Gamasutra. "We vieren een feestje en zijn onze trouwe klanten dankbaar", aldus de woordvoerder.

Als gevolg van een cyberaanval kwam het PlayStation Network eind april twee maanden lang plat te liggen. Na het herstel heeft Sony meer dan honderd gratis voorwerpen in Home beschikbaar gesteld. Daarnaast is de E3-beursstand van Sony te bezichtigen en was de persconferentie maandagnacht live te bekijken in de virtuele wereld. Deze zaken zouden de stijging in het aantal gebruikers van PlayStation Home kunnen verklaren.

Op de E3-beurs gaf Sony-directeur Jack Tretton aan dat er weer bijna net zoveel activiteit is op het PlayStation Network als voor de hack. Zo heeft negentig procent van alle gamers met een PlayStation 3 weer ingelogd. Daarnaast is het aantal verkochte PlayStation 3's sinds het herstel wereldwijd met 27 procent gestegen.


PlayStation Home drukker dan ooit (Foto: Novum)

[E3] De Reapers komen! in Mass Effect 3-trailer

Afgelopen E3 hebben we een hoop nieuwe dingen gezien van Mass Effect 3. Zo hebben we gevechten mogen aanschouwen met grote vijanden en hebben we kunnen zien hoe Kinect voor Mass Effect 3 gebruikt gaat worden. De CGI-trailer van de game is nu ook hieronder te bewonderen. In de trailer zien we hoe de aarde aangevallen wordt door de Reapers.

Mass Effect 3 verschijn in maart 2012 voor de PlayStation 3, Xbox 360 en PC. Voor al het E3-nieuws, kun je hier terecht.

Voorzitter pedovereniging langer vast

Voorzitter Ad van den Berg van de pedofielenvereniging Martijn blijft nog dertig dagen vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Haarlem bepaald, zegt een woordvoerder.

Van den Berg werd eind maart opgepakt op verdenking van het bezit van kinderporno. Zijn arrestatie volgde op een huiszoeking in oktober. De politie nam toen computers en laptops mee met daarop grote hoeveelheden films en foto's. Het bleek om kinderporno te gaan. Van den Berg stelde destijds dat het ging om 'onderzoeksmateriaal'.

Over uiterlijk dertig dagen is de eerste zitting in de strafzaak tegen Van den Berg.

Blake krijgt wildcard voor Wimbledon

James Blake heeft een wildcard gekregen voor Wimbledon. De Amerikaanse tennisser, die ooit vierde op de wereldranglijst stond, vervangt de Fransman Paul-Henri Mathieu. Denis Gremelmayr kreeg ook een startbewijs. De Duitser is de vervanger van Thiemo de Bakker die het grasseizoen aan zich voorbij laat gaan.

Richard Berankis haakte bij de mannen ook af. De Fransman Florent Serra neemt de plaats in van de nummer 97 van de wereld. Eerder kregen Arnaud Clément, Alejandro Falla, James Ward, Daniel Cox en Daniel Evans een startbewijs voor het grastoernooi in Londen.

Bij de vrouwen was al bekend dat Dinara Safina niet zal deelnemen aan Wimbledon. De Française Pauline Parmentier is de vervangster van de voormalig nummer één van de wereld. Behalve Parmentier kregen ook Vesna Dolonts, Anastasiya Yakimova, Olga Govortsova, Patricia Mayr-Achleitner en Kateryna Bondarenko een wildcard.

De organisatie van het grastoernooi gaf eerder al startbewijzen aan de Britse tennissters Naomi Broady, Katie O'Brien, Laura Robson, Heather Watson en Emily Webley-Smith.

Wimbledon begint maandag 20 juni en duurt tot en met zondag 3 juli.

Werkstraf voor twitterbedreiger Wilders

Een man die via Twitter een dreigement aan PVV-leider Geert Wilders had geuit, krijgt een werkstraf van 120 uur. Dat heeft de rechtbank in Den Haag donderdag bepaald.

Mohamed Ghabri, die onder de namen Momanagermo en MC Lyrical Tie optreedt in de Amsterdamse uitgaanswereld, schreef in maart 2010 op Twitter: "Rijkelijke beloning voor diegene die Wilders z'n keel doorsnijdt. Liefst van rechts naar links, maar van links naar rechts is ook ok!" Wilders deed daarop aangifte.

De blogger Bert Brussen zette de tweet op zijn website. Hij wilde naar eigen zeggen het bedreigen van politici aan de kaak stellen, maar dreigde zelf ook te worden vervolgd wegens het bedreigen van Wilders. Het Openbaar Ministerie zag daar eind vorige maand echter van af, het liet weten Brussen ten onrechte als verdachte te hebben aangemerkt.

Monfils naar laatste acht in Halle

Gaël Monfils heeft bij het tennistoernooi van Halle de kwartfinales bereikt. De Fransman, die als derde is geplaatst in de Duitse stad, versloeg de Kroaat Ivan Dodig in twee sets: 6-2 en 6-3.

In de volgende ronde moet Monfils tegen de winnaar van de wedstrijd die gaat tussen Lu Yen-Hsun en Florian Mayer. Eerder sloeg de Tsjech Tomas Berdych (2) zich al bij de laatste acht tennissers.

Monfils naar laatste acht in Halle
Monfils naar laatste acht in Halle (Foto: ANP)

Opnieuw ov-staking op 29 juni

Het openbaar vervoer in de drie grote steden ligt opnieuw plat op 29 juni. Direct na de ochtendspits wordt het werk neergelegd en gaat het ov-personeel naar Den Haag om daar te demonstreren tegen de aangekondigde kabinetsbezuinigingen.

In de avondspits moet er weer gereden worden. Het openbaar vervoer is die dag voor de reizigers gratis. Dat heeft vakbondsbestuurder Eric Vermeulen van Abvakabo FNV donderdag laten weten tijdens de staking van het Rotterdamse openbaar vervoer.

Opnieuw ov-staking op 29 juni
Opnieuw ov-staking op 29 juni (Foto: ANP)

Amsterdam wil toeslag trein op Koninginnedag

De gemeente Amsterdam wil dat mensen die op Koninginnedag met de trein naar Amsterdam komen, een toeslag op hun treinkaartje gaan betalen. Op die manier betalen ze mee aan het schoonmaken van de stad.

Dit staat in de kadernota 2012 die wethouder Lodewijk Asscher (financiën, PvdA) donderdag heeft gepresenteerd. Daarin staat hoe de begroting voor volgend jaar er in grote lijnen uitziet.

Asscher denkt dat een extra toeslag van 1 of 2 euro moet kunnen. De gemeente gaat er met de NS over in gesprek.

De Maatschappij Voor Beter OV en de NS hebben het plan in een reactie afgedaan als onuitvoerbaar.

Amsterdam wil toeslag trein op Koninginnedag
Amsterdam wil toeslag trein op Koninginnedag (Foto: ANP)

'Besparen op psychotherapie werkt averechts'

Als het kabinet fors snijdt in de psychotherapie zullen mensen ernstiger ziek worden, meer medische zorg nodig hebben en vaker verzuimen van hun werk.

Dat zei de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie donderdag in reactie op de plannen van het kabinet.

Woensdag lekte uit dat minister Edith Schippers van Volksgezondheid het mes wil zetten in onder meer de geestelijke gezondheidszorg, waaronder ook de psychotherapie valt.

Greengrass overweegt gijzeldrama met Hanks

Paul Greengrass staat op het punt een waar gebeurd verhaal over Somalische piraten te regisseren. Het gaat om de kaping van een Amerikaans schip in 2009. Tom Hanks tekende in maart al voor de hoofdrol van kapitein. De film heeft als werktitel Maersk Alabama, naar de naam van het schip.

Kapitein Richard Phillips liet zich vrijwillig gijzelen om de levens van zijn bemanning veilig te stellen. Uiteindelijk werden de kapers uitgeschakeld door Navy Seals. Phillips schreef zijn ervaringen op in het boek A Captain's Duty: Somali Pirates, Navy Seals, and Dangerous Days at Sea. Het boek zou de belangrijkste inspiratiebron voor het scenario zijn.

De 55-jarige Greengrass, vooral bekend van zijn Jason Bourne-films met Matt Damon, heeft in ieder geval tijd voor de film. Zijn project over Martin Luther King werd om productionele redenen op de lange baan geschoven en hij stapte op het laatste moment uit de sciencefictionfilm Fantastic Voyage.

Mocht Greengrass tekenen, dan gaat de productie waarschijnlijk pas volgend jaar van start. Hanks is immers tot dan nog bezig met de opnames van Cloud Atlas, de nieuwe film van de broer en zus Wachowski, die eerder de Matrix-trilogie maakten.

Het enige dat nog roet in het eten kan gooien is Rush, een film over Formule 1-coureur Niki Lauda, die in 1976 een bijna fataal raceongeluk kreeg waarbij hij zijn rechteroor verloor. Deze film staat al langer op Greengrass' verlanglijstje.


Greengrass overweegt gijzeldrama met Hanks (Foto: Novum)

Hamilton niet vervolgd door FIA

FIA-president Jean Todt heeft aangegeven dat McLaren-coureur Lewis Hamilton niet vervolgd wordt voor zijn uitspraken die hij in Monaco deed. De Brit kreeg van de stewards in het Prinsdom drie straffen en haalde daarna uit naar de wedstrijdleiding. Later bood hij zijn excuses aan, welke geaccepteerd werden.

Hamilton riep dat de wedstrijdleiding hem zocht omdat hij zwart was. Hiervoor heeft hij excuses gemaakt bij de stewards in Monaco, maar het had voor de McLaren-rijder nog een staartje kunnen krijgen, want autosportfederatie FIA had hem kunnen volgen.

Todt heeft nu in de Daily Telegraph gemeld dat dit niet het geval zal zijn. "Ik ben blij dat we dit in goede harmonie hebben kunnen oplossen. We hadden Lewis wel kunnen vervolgen en dat was misschien ook wel beter geweest, maar hij heeft zijn excuses aan de wedstrijdleiding aangeboden en heeft later ook nog een een brief aan mij geschreven, waar ik antwoord op heb gegeven. Daarmee is de zaak afgedaan," zei de Fransman.

'Fulham heeft interesse in Strootman'

Kevin Strootman heeft met zijn twee sterke optredens in de oefeninterlands van Oranje in Zuid-Amerika de interesse gewekt van diverse Engelse ploegen. Onder andere Fulham, de club van trainer Martin Jol, volgt de 21-jarige middenvelder nadrukkelijk.

Volgens Sky Sports is Fulham op dit moment de belangrijkste gedadigde om Strootman van FC Utrecht over te nemen. Zaakwaarnemer van Strootman, Chiel Dekker, reageerde op de berichten over de Engelse interesse: "Natuurlijk zou hij daar interesse in hebben, zoals iedere voetballer. Ik geloof dat hij de kwaliteiten heeft om te slagen in Engeland."

Strootman speelt pas sinds een half seizoen bij FC Utrecht, nadat hij werd overgenomen van Sparta Rotterdam. Na een sterke tweede seizoenshelft wekte hij onder andere de interesse op van FC Twente, die in de jonge middenvelder een geschikte opvolger ziet voor de vertrokken Theo Janssen.

Jesse Eisenberg is goochelende bankrover

The Social Network-acteur Jesse Eisenberg gaat waarschijnlijk een stelende goochelaar spelen in Now You See Me van regisseur Louis Leterrier. In dit misdaaddrama maakt de FBI jacht op een team van illusionisten die gezamenlijk banken beroven. Ook Jake Gyllenhaal zegt geïnteresseerd te zijn, schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

Het beroven van de bank is telkens het hoogtepunt van de illusionistenshows. Als de goochelaars het geld binnen hebben, storten ze dit grotendeels uit over het joelende publiek, om dan spoorloos te verdwijnen. Hiermee weten ze de FBI steeds een stap voor te blijven.

Mélanie Laurent, vooral bekend van de Tarantino-film Inglourious Basterds, zou zijn benaderd voor de vrouwelijke hoofdrol. Ook Colin Firth, Sacha Baron Cohen, Jim Carrey, Hugh Grant en Phillip Seymour Hoffman zouden interesse hebben getoond, maar geen van hen heeft nog getekend.

De 27-jarige Eisenberg is momenteel te horen als de stem van papegaai Blu in de animatiefilm Rio. Hij begint deze zomer met de opnames van Woody Allens Bop Decameron. Zijn nieuwe komedie 30 Minutes or Less verschijnt in augustus in de Verenigde Staten, wanneer deze film in de Nederlandse bioscopen te zien zal zijn is nog niet bekend.


Jesse Eisenberg is goochelende bankrover (Foto: Novum)

Overmars: "Ik laat Go Ahead niet zomaar lopen"

Ajax is op zoek naar een nieuwe algemeen directeur na het vertrek Rik van de Boog. Oud-speler Tscheu la Ling is benaderd, maar ook Marc Overmars maakt een kans.

Ajax ziet Overmars als een belangrijke kandidaat. De pas 38-jarige oud-speler van de Amsterdamse club, FC Barcelona, Arsenal en het Nederlands elftal is momenteel echter nog actief bij Go Ahead Eagles en weet bovendien nog niet of hij wel klaar is voor een dergelijke functie bij een club als Ajax, meldt Voetbal International.

De komende week zal Overmars praten met Ajax over de verantwoordelijkheden die hij krijgt bij een eventuele aanstelling. Momenteel is de voormalig vleugelspeler nog belast met de portefeuille technische zaken in de raad van commissarissen van Jupiler League-club Go Ahead Eagles.

Een eventuele aanstelling van de oud-Ajacied past in de filosofie van Johan Cruijff, dat er meer oud-voetballers aangesteld moeten worden bij de club. Naast de ervaring op het veld en bij Go Ahead Eagles is Overmars ook nog succesvol in de vastgoedbranche.

Overmars lijkt voorlopig zelf nog een slag om de arm te houden over de geboden kans bij Ajax. "Natuurlijk ben ik vereerd dat Ajax me heeft gevraagd", vertelt Overmars aan Voetbal International. "Ik ben nog maar 38 en het is voor mij een zeer mooie kans. Maar ik ben ook met een proces bij Go Ahead bezig en dat laat ik niet zomaar lopen."

'Tekorten sociale diensten lopen op'

De financiële tekorten bij de sociale diensten lopen de komende jaren sterk op. Hun financiële situatie ziet er 'akelig slecht' uit, stelt de vereniging van directeuren van sociale diensten Divosa donderdag.

De tekorten ontstaan doordat meer mensen een beroep op bijstand doen en gemeenten er tegelijkertijd minder geld van het Rijk voor krijgen. Dit jaar ontvangen 307 duizend mensen bijstand. Dat zijn er 26 duizend meer dan vorig jaar.

Volgens Divosa was het totale tekort van gemeenten voor uitkeringen vorig jaar 340 miljoen euro. De verwachting is dat het tekort dit jaar verder oploopt. Volgens de vereniging moeten de sociale diensten anders gaan werken en hun grenzen verleggen om kwetsbare groepen te kunnen blijven ondersteunen.

Divosa wil dat het kabinet het mogelijk maakt al in 2012 loondispensatie in te zetten voor een kleine groep bijstandsklanten. Bij loondispensatie betalen bedrijven minder dan het minimumloon voor werknemers met een arbeidsbeperking en een bijstandsuitkering. De gemeente vult het loon aan tot maximaal het minimumloon.

Volgens Divosa-voorzitter René Paas is dat de beste manier om sociale diensten voor te bereiden op de Wet werken naar vermogen die in januari 2013 van kracht wordt. "Zo kunnen gemeenten hun financiële nood iets verlagen en alvast de eerste fundamenten leggen voor de nieuwe wet."

Gewonden door feestelijk geweervuur in Jemen

Zo'n honderd mensen zijn donderdag in de Jemenitische hoofdstad Sanaa gewond geraakt door vreugdeschoten van aanhangers van president Ali Abdullah Saleh. Dat hebben bronnen bij de veiligheidsdiensten en ziekenhuizen gemeld. De schutters vierden dat Saleh maandag met succes een operatie had ondergaan in Saudi-Arabië.

Saleh raakte vorige week gewond toen zijn complex in Sanaa werd aangevallen. Hij is in Saudi-Arabië geopereerd om houtsplinters uit zijn borstkas te verwijderen en brandwonden op zijn gezicht en borst te behandelen.

Volgens de bronnen zijn er bij het feestelijke geweervuur ook zo'n veertig auto's beschadigd.

Mac-monteur kiekt naakte vrouwen via webcam

Een Amerikaanse reparateur van Apple-pc's heeft naar verluidt een briljante methode bedacht om naakte vrouwen te bespieden. Hij wordt ervan verdacht software op hun computers te hebben geïnstalleerd waardoor hij via hun webcam de dames ongemerkt kon begluren. Ook heeft hij talloze foto's van de ontklede vrouwen gemaakt..

De 20-jarige man uit Los Angeles repareerde bij het bedrijf van zijn vader Mac-computers van klanten. Op de laptops van mooie vrouwen installeerde hij echter webcamsoftware. Via internet gaf hij deze software vervolgens de opdracht om foto's van deze vrouwen te maken.

Hier bleef het echter niet bij. Sommige slachtoffers kregen namelijk een melding dat de lens van de webcam vies was en dat de computer in 'een ruimte met een hoge luchtvochtigheid' - bijvoorbeeld een douche - moest worden geplaatst om deze weer schoon te krijgen. Enkele vrouwen namen dit voor waarheid aan en zetten de computer in de badkamer. Dames die vervolgens een douche namen terwijl de laptop nog in de badkamer stond, werden op de gevoelige plaat vastgelegd.

De jongeman liep tegen de lamp toen een van de slachtoffers haar computer door een andere monteur liet repareren. Deze trof de spyware op het systeem aan, waarna de vrouw de politie inschakelde. Omdat de politie 'honderdduizenden foto's' heeft gevonden bij de reparateur thuis, vermoedt de politie dat er tientallen slachtoffers zijn. De wizzkid is hangende het onderzoek vrijgelaten.

Almere City FC nog onzeker over toekomst

Almere City FC moet nog maar afwachten of het komend seizoen terugkeert in de Jupiler League. De voetbalclub degradeerde uit het betaalde voetbal, maar mag door het faillissement van RBC Roosendaal hopen op een terugkeer.

De Brabantse club heeft echter nog een formele beroepsperiode van acht dagen. Pas na die termijn beslist het bestuur betaald voetbal over de vrijgekomen positie in de eerste divisie, zo liet een woordvoerster van de KNVB donderdag weten.

Vorig seizoen ontliep BV Veendam in die beroepsperiode op miraculeuze wijze een faillissement. Advocaat Hans van Oijen van RBC sprak gisteren echter al de verwachting uit dat dat in Roosendaal niet zal lukken. Bij een definitief faillissement raakt RBC de licentie kwijt en moet het bestuur betaald voetbal met de sectie amateurvoetbal beslissen over een terugkeer van Almere.

Blair: president EU moet gekozen worden

De Europese Unie zou eigenlijk een gekozen president moeten hebben. Dat heeft de voormalige Britse premier Tony Blair in een donderdag verschenen interview gezegd. Blair erkent evenwel dat er geen kans is dat dit binnenkort zal gebeuren.

Blair zegt in het interview dat de 27 lidstaten van de EU de banden met elkaar aan moeten halen om uitdagingen uit landen zoals China het hoofd te bieden. Iemand verkiezen die de hele EU vertegenwoordigt zou volgens Blair een debat op gang kunnen brengen over de richting waarin Europa zich volgens haar burgers moet ontwikkelen.

Blair was in 2009 naar verluidt geïnteresseerd in de positie van president van de Europese Raad, zoals de baan officieel heet. De functie ging toen echter naar de Belg Herman van Rompuy.

Raad voor Cultuur sluit aftreden niet uit

Als de politiek een advies van de Raad voor Cultuur over cultuurbezuinigingen grotendeels links laat liggen, dan zal dit adviesorgaan van de regering zich op zijn toekomst beraden. Dat zei Els Swaab, voorzitter van de raad, donderdag in een vergadering in de Tweede Kamer.

Net als andere sectoren moet ook de cultuursector inleveren. Door staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) is aan de raad gevraagd om daarover advies uit te brengen. Dat advies wordt door meerdere volksvertegenwoordigers omschreven als 'polderachtig' en 'een kaasschaaf'. Zij vrezen daarom dat Zijlstra door dit advies meer ruimte krijgt om zelf "te hakken".

Als hij dat doet dan zullen de adviseurs zich afvragen of ze dan nog wel door kunnen en zo ja hoe, liet Swaab de Kamerleden weten. Zelf wilde ze het woord aftreden niet in de mond nemen.

Raad voor Cultuur sluit aftreden niet uit
Raad voor Cultuur sluit aftreden niet uit (Foto: ANP)

EA gaat Kinect pas toepassen in FIFA 13

Veel mensen lijkt het een goed idee om met behulp van Kinect hun favoriete voetbalelftallen naar de overwinning te helpen. Helaas zullen fans van de FIFA-serie nog even moeten wachten om zich voor de televisie in het zweet te kunnen werken.

EA heeft namelijk besloten dat als ze het toevoegen ze het goed willen doen en dat gaat simpelweg wat meer tijd kosten. Ze hebben minimaal de tijd nodig tot FIFA 13. Het positieve hieraan is natuurlijk dat ze ieder geval niet overhaast een halfwerkend systeem gaan toepassen.

Pluspunten voor EA!

Sinkewitz vecht nieuwe schorsing aan

Patrik Sinkewitz gaat in hoger beroep tegen zijn voorlopige schorsing wegens het gebruik van een groeihormoon. De Duitser heeft dit vandaag bekendgemaakt.

Sinkewitz is van mening dat er gebrek aan bewijs is en daarnaast zouden de waarden van de A- en B-staal te ver uit elkaar liggen om geloofwaardig te zijn.

In februari van dit jaar werd de 30-jarige renner van de Italiaanse Farnese Vini-ploeg betrapt op doping tijdens de Grand Prix Lugano. Dat was niet voor het eerst. In 2007 ging de Duitser ook al in de fout en werd hij geschorst voor twee jaar.

Man verliest Russische roulette van hond

Russell Little heeft het loodje gelegd tijdens een spelletje Russische roulette. De tegenstander van de man uit het Amerikaanse South Bend bleek toch te sterk. De huishond van de familie is als winnaar uit de strijd gekomen.

Littles vrouw heeft verklaard dat haar man dinsdagavond het in de achtertuin op een zuipen had gezet. Vervolgens pakte hij de revolver en zette het tegen de kop van hun huisdier.

"Nadat het wapen een aantal loze klikken had gegeven, was Little het beu", zo verklaart de politie. "Hij zette de revolver tegen zijn eigen hoofd en haalde de trekker over." Er volgde een knal: de beste man had zichzelf in het hoofd geschoten.

Nog steeds in leven werd Russell per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Drie kwartier later bleek hij aan zijn verwondingen te zijn bezweken.

[WIN] Kaarten Source Code + dvd Rendition

Vanaf vandaag draait de film Source Code in de bioscoop. De film van de Brit Duncan Jones, is in april dit jaar de slotfilm van Imagine, het Amsterdam Fantastic Film Festival, geweest. In deze tweede film van de regisseur wordt geprobeerd om tijdreizen in te zetten om daders van terroristische aanslagen op te sporen. Mocht Source Code, net zoals zijn vorige film Moon een intrigerende breinbreker en kaskraker worden, zal de filmmaker absoluut niet meer geïntroduceerd te hoeven worden als de zoon van David Bowie.

In de thriller Source Code wordt militair Colter Stevens (Jake Gyllenhaal) met een schok wakker in een trein op weg naar Chicago. Hoewel de passagiers hem lijken te kennen heeft hij geen idee waar – of wie – hij is. Het laatste wat hij zich herinnert is een helikoptermissie in Irak. Nu zit hij in het lichaam van iemand anders, maar voor hij iets kan doen vernietigt een bomexplosie het complete treinstel en alle passagiers.

In samenwerking met Entertainment One mag FOK! vijf prijzenpakketen weggeven. Elke winnaar krijgt 2 bioscoopkaartjes om de film Source Code te gaan kijken. Daarbovenop krijgt elke winnaar ook nog eens de dvd van Rendition. Meedoen kan tot en met donderdag 16 juni 2011. Kijk hier hoe je mee kunt doen.

Bleker voelt niets voor schadeclaim tegen Duitsland

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) voelt er niets voor om een schadeclaim voor te bereiden tegen Duitsland. CDA-Kamerlid Ger Koopmans pleitte hier donderdag tijdens een Kamerdebat voor, omdat Duitsland de Nederlandse telers schade zou hebben berokkend door onterecht groenten aan te wijzen als bron van de EHEC-crisis.

De staatssecretaris noemt het idee van een schadeclaim 'niet kies' en 'niet verstandig'. "We moeten nu onze buren helpen", zei hij, verwijzend naar de tientallen doden en duizenden ziektegevallen. Bleker vindt het bovendien niet slim om een schadeclaim in te dienen als nog niet duidelijk is waar de EHEC-bacterie vandaan komt. Hij onderstreepte dat de EHEC-crisis een Europees probleem is dat vraagt om een Europese oplossing.

Koopmans stelt dat de Duitse autoriteiten zich schuldig hebben gemaakt aan 'extreem marktverstoren'. "Ze hadden zich aan de feiten moeten houden", vindt hij. Duitsland had volgens Koopmans een voorbeeld moeten nemen aan het prudente optreden van de Nederlandse autoriteiten.

Bleker plaatste wel vraagtekens bij de manier waarop in Duitsland adviezen geeft over voedselveiligheid. Dat gebeurt per deelstaat, en niet op nationaal niveau. Hij wees er op dat het in Nederland onvoorstelbaar zou zijn dat een wethouder zich hiermee zou bemoeien. Volgens Bleker zal binnenkort op Europees niveau gekeken worden naar het Duitse systeem.

Hefbrug valt naar beneden in Waddinxveen

In Waddinxveen is donderdagochtend een hefbrug naar beneden gevallen. Volgens de politie gebeurde dat vermoedelijk als gevolg van een stroomstoring. Niemand raakte gewond. Ook raakten geen voer- of vaartuigen beschadigd.

De brug over de Gouwe kwam rond 09.40 uur plotseling naar beneden toen hij open stond. Volgens een woordvoerder van de politie hangt de brug nog wel ter hoogte van de weg zelf. Wel hangt de brug door de klap uit het lood.

Het weg- en scheepvaartverkeer zijn gestremd en ondervinden grote hinder. De politie leidt het verkeer om. De provincie Zuid-Holland onderzoekt de oorzaak en de schade. Volgens een woordvoerder zijn monteurs massaal onderweg.

De hefbrug over de Gouwe is gebouwd in de jaren dertig.

Heidfeld: "Kwalificaties moeten beter"

Eric Boullier, de grote baas van Renault F1, zei onlangs dat Nick Heidfeld beter moet gaan presteren. De Duitser heeft nu de mogelijke oorzaak achterhaalt; zijn kwalificaties moeten beter.

Het racetempo van Heidfeld is prima, maar hiervan moet hij profiteren door zich beter te kwalificeren. "De kwalificatie is het punt waar ik me met het team het meest op focus om te verbeteren," aldus de Duitser. "Als je naar mijn snelheid in de race kijkt, kan dat eigenlijk niet beter. Dat heeft ons dit seizoen al aan enkele punten geholpen. We weten dat de kwalificatie op elk Formule 1-circuit ontzettend belangrijk is."

Daarnaast is Heidfeld van mening dat de ontwikkeling van de bolide van Renault F1 door moet gaan. "Het is ook erg belangrijk dat we de auto blijven ontwikkelen, zodat we als team beter worden. Zodra dit gebeurt, zullen we steeds vaker punten scoren."

Man vast voor beschieten vrouw met luchtbuks

De politie heeft woensdagavond een 25-jarige man uit Eindhoven aangehouden op verdenking van het beschieten van een leidster van een kinderdagverblijf. Dat meldt de politie donderdag.

De 47-jarige Eindhovense stond dinsdagmiddag op het schoolplein aan de Sint Trudostraat in Eindhoven toen ze plotseling werd geraakt. Ze raakte gewond aan haar pols. Het kogeltje is in het ziekenhuis verwijderd.

De Eindhovenaar werd rond 18.30 uur aangehouden in zijn woning. Daar trof de politie meerdere wapens aan, waaronder vermoedelijk het wapen waarmee op de vrouw werd geschoten. Waarom de man het op de begeleidster voorzien had is niet bekend.

Bestelbusje vol wiet onderschept

Bij een controle op de A67 bij Geldrop is woensdag een busje vol wiet ontdekt. De bestuurder zat dronken achter het stuur en werd aangehouden, waarna agenten een sterke wietlucht roken. Bij een nadere inspectie bleken er achterin zes plastic zakken met in totaal 37 kilo aan henneptoppen in het busje te liggen.

Volgens de politie heeft de vondst een handelswaarde van ongeveer twee ton. De hennep is in beslag genomen en wordt vernietigd.

Naast de bestuurder werd ook de bijrijder aangehouden. Voor zijn stoel lag een zak met ongeveer tweehonderd gram wiet.


Bestelbusje vol wiet onderschept (Foto: Novum)

Vliegende beer wordt duo fataal

Een bizar ongeluk heeft maandag aan twee Canadezen het leven gekost. De man en een vrouw werden tijdens een autorit geraakt door een vliegende beer. De 25-jarige vrouw en een 40-jarige man op de achterbank waren op slag dood.

De vrouw reed maandagavond door het platteland, zo'n 40 kilometer van de hoofdstad Ottawa. Ineens vloog een 200 kilo zware beer door de voorruit om er vervolgens via de achterruit weer uit te komen.

De beer bleek te zijn geraakt door een andere auto, waarna het dier de lucht in vloog. Hoewel botsingen tussen beren en auto's in Canada dagelijkse kost zijn, heeft men een dergelijk ongeluk nog nooit meegemaakt.

Turken dreigen Chelsea met gang naar FIFA

De Turkse voetbalbond (Türkiye Futbol Federasyonu) baalt van de handelswijze van Chelsea. Volgens de voorzitter van de bond, Mahmut Özgener, is er door de Engelsen in een te vroeg stadium contact gezocht met Guus Hiddink. De Varssevelder wordt nadrukkelijk genoemd als de nieuwe trainer van The Blues, maar is ook nog bondscoach van Turkije.

"Na de wedstrijd tegen België ben ik naar de kleedkamer gelopen en heb ik aan Hiddink gevraagd wat hij ging doen," liet Özgener aan de Turkse krant Hürriyet weten. "Hij zei dat hij naar Jong Turkije ging kijken en daarna voor een liefdadigheidswedstrijd naar Zuid-Korea ging."

Achteraf hoorde Özgener echter dat het verhaal van Hiddink niet bleek te kloppen. De voormalig trainer van onder meer PSV en het Nederlands elftal had tegen de spelers van de Turkse selectie wat anders verteld. "Hij had mij gewoon hetzelfde moeten vertellen als datgene dat hij tegen de spelers zegt," aldus een ziedende bondsvoorzitter, die hiermee ook Hiddink een veeg uit de pan gaf.

Bovendien is Özgener van mening dat Chelsea niet naar de richtlijnen van de wereldvoetbalbond (FIFA) handelt. Die schrijven namelijk voor dat een club een bondscoach mag pas benaderen, zodra de club of het land is benaderd. "Chelsea is meester in dit spelletje. Maar wij hebben afspraken met meneer Hiddink en stappen naar de FIFA als Chelsea dit opnieuw doet," besloot de preses.

'Ferrari wil Briatore als teambaas'

Het Formule 1-team van Ferrari heeft een slechte seizoensstart gekend en dit heeft bij de Italianen tot enkele ingrepen geleid. Zo werd het technische deel al opgeschud door aantrekken van enkele nieuwe teamleden en het wegsturen van technisch directeur Aldo Costa. Nu zou Flavio Briatore de nieuwe teambaas moeten worden.

Ferrari-president Luca di Montezemolo zou intern over de resultaten van het team en de rijders Fernando Alonso en Felipe Massa stevig met de vuist op tafel hebben geslagen. "Di Montezemolo is echt woest. Naar buiten is hij veel milder dan het binnenskamers. Hij wil veel veranderingen zien om het imago van Ferrari in stand te houden, en uiteraard mee kunnen strijden om de overwinningen en wereldtitel, iets dat nu totaal niet aan de orde blijkt," zo tekende F1Today in Monaco op.

Het lijkt er op dat teambaas Stefano Domenicali het veld moet gaan ruimen en dat er een constructie gevormd wordt om Briatore aan de macht te krijgen bij het oudste Formule 1-team. "Er zijn hier in Monaco diverse bronnen, maar ook in Italië, die melden dat Ferrari in gesprek is met Briatore om later dit jaar de nieuwe teambaas van Ferrari te worden. Hij is Italiaan, kent het klappen van de zweep, is succesvol geweest als teambaas met meerdere wereldtitels en kent Fernando Alonso erg goed - met wie hij twee titels behaalde. Last but not least weet Briatore als geen ander hoe een team zich op één coureur moet richten, iets dat Ferrari ook altijd heeft gedaan."

De Geus wil frisse wind door CDA

Aart Jan de Geus wil dat een nieuwe generatie CDA'ers de koers van de partij gaat bepalen. Dat zei hij donderdag bij de presentatie van het strategisch beraad, een denktank die zich gaat buigen over de koers van de christendemocratie voor de komende tien tot vijftien jaar. De Geus wordt de voorzitter van de commissie die bestaat uit 22 mensen.

Het strategisch beraad, dat ook de forse electorale klappen die de partij kreeg gaat evalueren, is een idee van de nieuwe CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom. Volgens haar is De Geus, die van 2002 tot en met 2007 minister van Sociale Zaken was en momenteel als plaatsvervangend secretaris-generaal bij de OESO in Parijs werkt, de aangewezen man om leiding te geven aan de club. Zij noemt hem een 'authentiek christendemocraat met brede internationale kennis en ervaring van maatschappelijke thema's.'

Ook Jack de Vries neemt plaats in de denktank. De voormalige spindoctor en staatssecretaris van Defensie stapte vorig jaar uit de politiek vanwege een buitenechtelijke affaire met een naaste medewerker van hem.

Oud-factievoorzitter en staatssecretaris van Milieu Pieter van Geel en de voormalig wethouder in Rotterdam Leonard Geluk zitten ook in de commissie. Ab Klink, die tijdens de formatie van het huidige kabinet opstapte uit de CDA-fractie, bedankte naar verluidt voor de eer.

Het strategisch beraad, dat een jaar de tijd krijgt om na te denken over de koers van het CDA, kent daarnaast veel relatief nieuwe gezichten. Volgens Peetoom zijn het allemaal mensen die 'uit volle overtuiging christendemocraat zijn'.

Metaj zet zinnen op VVV-Venlo

Shkodran Metaj speelde in de afgelopen voetbaljaargang voor FC Groningen, maar heeft inmiddels laten weten graag naar VVV-Venlo te willen. De Albanees heeft al een gesprek met de Limburgse formatie achter de rug.

Metaj verwacht bij FC Groningen nauwelijks meer aan spelen toe te komen en deze kans bij VVV-Venlo wel te krijgen. Het huidige contract van de middenvelder loopt aan het einde van het volgende seizoen af.

De professionele carrière van Metaj begon in het seizoen 2007/2008. In dat seizoen speelde hij zijn eerste competitiewedstrijd van FC Groningen. Inmiddels kwam hij 65 keer op de Nederlandse velden in actie. In de tussentijd werd hij overigens nog voor een seizoen verhuurd aan RKC Waalwijk.

Saab bevestigt productiestop

Saab bevestigt donderdag de productie van zijn fabriek in Trollhättan tijdelijk te staken in afwachting van een stabielere levering van onderdelen, waarmee de productie voor de derde achtereenvolgende dag stil ligt.

Het concern meldt de productie zo spoedig mogelijk te hervatten en tot dusver overeenstemming te hebben bereikt over de levering van onderdelen met de meeste leveranciers.

CEO Victor Muller meldt er vertrouwen in te hebben dat de komende dagen overeenstemming wordt bereikt met de overige leveranciers over de levering van onderdelen, hoewel een verdere onderbreking niet wordt uitgesloten.

Op dit moment meldt de autoproducent 10.000 orders voor de Saab 9-4X te hebben. Spyker noteert donderdag kort na opening 2,7 procent lager op 2,53 euro.


Saab bevestigt productiestop (Foto: Novum)

Mexicaanse politie redt opgehangen tiener

De politie van de Mexicaanse stad Monterrey heeft woensdag een tiener gered die was neergeschoten en opgehangen aan een brug. Voor een andere man die naast hem bungelde en een ander die op de grond onder de brug lag kwam de hulp te laat.

Ooggetuigen vertelden de politie dat een groep mannen uit een voertuig was gekomen en de drie mannen rond 10.00 uur aan de brug had opgehangen. Alle drie waren gemarteld en neergeschoten en hun handen waren geboeid met tape, zei een rechercheur. De dode man had in zijn handen een mobieltje geklemd, een aanwijzing dat hij mogelijk werd beschouwd als een verklikker.

Zondag werden aan een andere brug in Monterrey twee opgehangen mannen gevonden, van wie er één een voet miste. De moorden worden in verband gebracht met een machtsstrijd tussen drugskartels die al twee jaar gaande is.

In de buitenwijken van Morelia, de hoofdstad van de deelstaat Michoacan, zijn op zes verschillende plekken eenentwintig lijken aangetroffen. Op een zevende plek wordt nog gezocht naar zes lijken die daar begraven zouden zijn. Volgens procureur-generaal Jesus Montejano staan de moorden vermoedelijk allemaal met elkaar in verband. Alle slachtoffers waren opgehangen of verdronken en vertoonden tekenen van marteling.

In de kuststad Acapulco vond de politie woensdag de overblijfselen van acht mannen en twee vrouwen in een massagraf nadat omwonenden hadden geklaagd over stank. Donderdag wordt er verder gegraven.

Sinds de Mexicaanse president Felipe Calderon in december 2006 de strijd aanbond tegen de drugshandel zijn bij drugsgerelateerd geweld in Mexico meer dan 35 duizend mensen om het leven gekomen.

Redknapp vraagt om drie grote aankopen

Tottenham Hotspur-trainer Harry Redknapp wil deze zomer goede zaken doen op de transfermarkt. De manager zet in op het binnenhalen van drie grote spelers.

Tottenham eindigde afgelopen seizoen op de vijfde plaats in de Premier League en liep deelname aan de Champions League daarmee mis. Volgend seizoen wil de club weer meedoen om de bovenste plekken. Directe versterkingen zouden dat mogelijk moeten maken.

"Ik wil dat Daniel Levy (de eigenaar, red.) de markt op gaat en drie fantastische spelers gaat halen. We moeten ons volgend seizoen verbeteren, ook al hebben we dit jaar de Champions League niet gehaald. Manchester United, Chelsea, Arsenal, Manchester City, ze gaan zich allemaal versterken. Wij moeten volgen."

Redknapp gaat bij de clubeigenaar het verzoek tot versterkingen neerleggen. "Ik voel dat we drie spelers met goede kwaliteiten nodig hebben om met de concurrenten de strijd aan te gaan. Anders wordt het heel moeilijk."

Minder treinen door koperdiefstal Lisse

Reizigers tussen Leiden en Haarlem moeten rekening houden met vertraging vanwege koperdiefstal. Op het traject zijn woensdagnacht bij een stuk spoor van achthonderd meter bij Lisse delen van koperen kabels weggehaald, meldt ProRail. Er is daardoor nu maar een spoor beschikbaar.

Tussen Leiden en Haarlem rijden minder treinen. Reizigers moeten rekening houden met een vertraging van dertig tot zestig minuten. ProRail verwacht nog tot 13.00 uur bezig te zijn met het herstellen van het spoor.

[E3] Geen friendcodes op Wii U

Online gamen op een Nintendo handheld of console is al een tijdje mogelijk, maar echt uitblinken doet het niet. Eén van de redenen is het gebruik van Friendcodes waarbij beide partijen een code van 12 cijfers moet invoeren om elkaar toe te voegen in de vriendenlijst. Voor Wii U wordt dit anders.

Adrian Blunt, developer bij Ubisoft voor de game Ghost Recon Online, heeft dit gezegd in een interview. Op Wii U krijgen users de mogelijkheid een account te maken per individu, niet per console. Volgens Blunt wordt het vergelijkbaar met gamertags op Xbox Live. Ook de mogelijkheid om vrienden te zoeken wordt gemakkelijker.

Op de vraag of er ook achievements-achtige features komen op Wii U kon hij geen antwoord geven: "I...can't answer that at the moment."

[E3] Kojima Productions benaderd voor Wii U-game

Nintendo heeft Kojima Productions benaderd voor het maken van een Wii U-game. Dit heeft de studio bevestigd. Nintendo heeft de Wii U een flinke tijd terug laten zien aan de studio, ver voor E3. Ze zijn op dit moment aan het bedenken hoe ze de console het best kunnen ondersteunen.

"Obviously we did have talks with Nintendo early on – they approached us with the Wii U. We can't say exactly when this happened or what kind of talks we've had but we were aware of the hardware and we've been looking at it. We are very much thinking about possibilities with the Wii U and it looks like a very fun system. As for whether we'll have something at launch for the Wii – we can't say that. Probably not, but we definitely have things in mind"

Voordat ze precies weten wat ze willen gaan maken, kijken ze goed naar de publieke opinie: wat wil de gamer?

"We're also looking at the public reaction. If there are enough people who say they want us to bring something to the Wii U that also factors into things"

Op de vraag of Metal Gear Solid 5 naar Wii U komt was het antwoord dat ze geen antwoord kunnen geven. Om preciezer te zijn, ze kunnen helemaal niets zeggen op dit moment. Waarschijnlijk moeten we tot de Tokyo Game Show wachten voordat Kojima Productions iets vertelt over hun Wii U-plannen.

"We anticipated we would get questions about this today and unfortunately our answer is, we can't answer that. We can't say anything right now. Top secret."

Zingende wees ontroert Korean's Got Talent-publiek

Het leven van de nu 22-jarige Koreaanse Sung-Bong Choi had geen eenvoudige start. Hij werd op 3-jarige leeftijd door zijn ouders bij het weeshuis gedropt en vluchtte daar op 5-jarige leeftijd weer uit, omdat hij mishandeld werd door het personeel. Een zwaar leven als kauwgumverkoper op straat volgde.

Toen Sung-Bong tijdens zijn werk een nachtcluboptreden van een professionele zanger meemaakte, had hij z'n levensdoel gevonden. Uiteindelijk schopt hij het tot Korea's Got Talent, een talentenjacht op de landelijke Koreaanse televisie, waar hij de jury en het publiek met zijn levensverhaal tot tranen dwingt.

Zijn zangoptreden blijkt ook van redelijk niveau. Desondanks heeft een van de juryleden hem wel wat extra lessen aangeboden.


Het tv-debuut van de bewuste Koreaan

[NHL] Bruins trekken stand gelijk

Boston Bruins is op gelijke hoogte gekomen met Vancouver Canucks in de NHL-finale. De Bruins wonnen in eigen huis met 4-0, waarmee de stand in de best-of-sevenserie nu 2-2 is. Het was de tweede thuisoverwinning op rij voor de Bruins, nadat de Canucks in het derde duel al met 8-1 waren verslagen. De vijfde wedstrijd in de serie staat morgen in Vancouver op het programma.

De overwinning van de Bruins was voor een groot deel te danken aan sluitpost Tim Thomas die 38 keer redding moest brengen. Zijn collega-doelman bij de Canucks Roberto Luongo moest vier keer capituleren, voordat hij werd vervangen door Cory Schneider.

Rich Peverley zette de Bruins in de eerste periode op voorsprong. Nadat Michael Ryder de score verdubbelde, was Brad Marchand goed voor de derde treffer van het duel. Peverley werd de topscorer aan de zijde van de Bruins door in de laatste periode de 4-0 te forceren.

116 miljoen Chinezen zien Li Na winnen

Tennisorganisatie WTA heeft vandaag bekend gemaakt dat tennisster Li Na in China vorige week heel wat los heeft gemaakt. Liefst 116 miljoen Chinezen zagen hun landgenote afgelopen zaterdag de titel winnen op Roland Garros. Hiermee was dit in het Aziatische land het best bekeken sportevenement van het jaar.

Li Na wist in de finale in Parijs van de Italiaanse Francesca Schiavone te winnen en werd hiermee de eerste Aziatische die een Grand Slam op haar naam wist te schrijven.

'Nieuwe Mirrors Edge gebaseerd op Frostbite 2'

Mirror's Edge is nog niet dood, aldus EA-executive Frank Gibeau. Alhoewel we niks meer gehoord hebben over een vervolg, zegt Gibeau dat ze de game nog niet afgeschreven hebben. Hij gaf zelfs een subtiele hint dat we een nieuwe Mirror's Edge kunnen verwachten gemaakt op de Frostbite 2-engine.

"We're actively looking at how to bring it back in the right way. We love that franchise, the DICE guys really created something special the first time around. You've got to have a big idea to be able to do the next one, and that's what we're working on."

Misschien een combinatie tussen Mirrors Edge en de Battlefield 3-engine Frostbite 2? "Mirror's Edge, Frostbite 2 - I'm there. You'll see that combination, I'm sure," aldus Gibeau.

[E3] Ontwikkeling Smash Bros. nog niet begonnen

Tijdens de persconferentie van Nintendo werd gesproken over een nieuwe Smash Bros.-game voor 3DS en Wii U welke op beide platformen gespeeld kan worden. Sakurai, de director van de Smash Bros.-serie, heeft nu bekendgemaakt dat de aankondiging eigenlijk te vroeg was.

"We really shouldn't have announced it for the general public at this timing. But since we have to assemble staff, we made the notice. The future will change depending on the strength of the gathered developers."

Nintendo gaat pas beginnen aan Smash Bros. als Kid Icarus voor Nintendo 3DS klaar is, aan het einde van dit jaar. We kunnen er dus vanuit gaan dat Smash Bros. geen launchtitel is voor Wii U.

MotorStorm: Apocalypse geannuleerd in Japan

Mensen in Japan zullen helaas niet kunnen genieten van Motorstorm: Apocalypse. Eerder was al bekend dat de game vertraagd maar nu is de game zelfs geheel geannuleerd. De reden hiervoor is dat de content te gevoelig is op dit moment.

In Apocalypse moet je rondracen in een wereld die geteisterd wordt door aardbevingen. Het is dus logisch dat dit op het moment niet fijn ligt bij onze Japanse medemens. Wil jij graag weten wat wij van de game vonden, lees de review dan hier.

Regenrace verwacht in Canada

Het lijkt er op dat de Grand Prix van Canada komende zondag de eerste echte regenrace van het Formule 1-seizoen 2011 zal gaan worden. De laatste weersvoorspellingen geven aan dat de kans dat het zondagmiddag in Montreal nat is boven de 60% ligt. Er zou zelfs veel water kunnen vallen.

Voor de Formule 1-coureurs begint het weekend droog, want zowel op vrijdag als op zaterdag overdag is de kans op neerslag klein. De kwalificatie op het Circuit Gilles Villeneuve zal waarschijnlijk onder een bewolkte hemel verreden gaan worden. Als het regent dan zal de temperatuur niet boven de 20 graden Celcius gaan komen.

'McClaren wil terug naar FC Twente'

Het vertrek van Michel Preud'homme bij FC Twente is slechts een kwestie van tijd. Het speculeren over een opvolger van de Belgische coach is derhalve begonnen.

Gertjan Verbeek werd genoemd als kandidaat, maar die optie sloot AZ direct uit. De Alkmaarders weigeren mee te werken aan een vertrek van de coach. "Ze hoeven de auto niet te starten en de telefoon niet te pakken", liet Toon Gerbrands weten aan Voetbal International.

Nu vallen ook de namen van Steve McClaren en Co Adriaanse. McClaren was al een seizoen trainer bij FC Twente en leidde de club naar het eerste kampioenschap uit de historie van de club. Hij vertrok naar VfL Wolfsburg, maar werd in februari van dit jaar ontslagen. De Engelsman zou volgens De Telegraaf oren hebben naar een terugkeer naar Enschede.

Mocht FC Twente er niet uitkomen met McClaren, dan zou Co Adriaanse in beeld komen. De coach zit zonder club, nadat hij werd ontslagen bij de Qatarese voetbalfederatie. Adriaanse was vorig seizoen de gedroomde kandidaat om McClaren bij FC Twente op te volgen.

id heeft nog geen Wii U-games

Hoewel het lijkt alsof Nintendo behoorlijk veel third party developers aan boord van de Wii U trein heeft gekregen zijn ze dat niet allemaal. id Software (Doom, Quake, Rage) wacht bijvoorbeeld nog even af wat er gaat gebeuren de komende tijd. Ze twijfelen op dit moment of de FPS-markt groot genoeg is op Wii U.

"The Nintendo market is a tough market for us to get into. A lot of first party games, a lot of licensed games – those are the ones that have done the best on that platform. I'd love it if we can get a hardcore FPS community going and build on it, but it's tough. I think we should keep our toes where we know best."

id hoopt daarnaast dat Microsoft en Sony nog lang geen nieuwe console op de markt zetten. Stabiliteit is goed en helpt developers om de hardware steeds beter te benutten. De focus kan dan op de game komen te liggen en niet op het draaiend krijgen van de game.

"Stability in the consoles is good. If they want to stack another year or two on this generation I'd be more than happy. I know somebody is working on it somewhere but I don't want to hear about it.

It allows us to focus on the game. You get a technology locked down then you can focus on the design. If you spend too long working on the tech it's so much more difficult. When you know what the platform does you can focus on what is fun."

PSV hengelde naar Sigthórsson

Kolbeinn Sigthórsson is een gewilde speler aan het worden. Ajax had eerder al interesse in de IJslandse spits van AZ, maar nu blijkt dat ook PSV naar de voetballer heeft geïnformeerd.

"Sigthórsson heeft aangegeven dat Ajax zijn eerste keus is. Daarop hebben wij niets meer ondernomen," liet de technisch directeur van PSV, Marcel Brands, vandaag aan De Telegraaf weten. Hij benadrukte daarnaast dat de komst van Stijn Schaars nog altijd in de pijplijn zit. "We hebben wel naar beide spelers, Schaars en Sigthorsson, geïnformeerd. We weten wat AZ verlangt. Maar we gaan nu eerst kijken of we er met Stijn Schaars zelf kunnen uitkomen."

AZ wil vijf miljoen euro voor Sigthórsson ontvangen. Voor Ajax is deze prijs echter te gortig, waardoor een overgang naar Amsterdam nog niet zeker is. Naast de Nederlandse interesse zijn ook ploegen uit het buitenland geïnteresseerd in de diensten van de IJslander. Zo zouden onder meer Borussia Dortmund en Newcastle United belangstelling hebben.

Inflatie naar hoogste niveau in 2,5 jaar

De inflatie is in mei gestegen naar 2,3 procent, het hoogste niveau in tweeënhalf jaar tijd. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag gemeld. In april bedroeg de inflatie nog 2,1 procent.

De inflatie nam vooral toe door hogere prijzen voor energie en vliegtickets. Gas en elektriciteit waren in mei gemiddeld 6,1 procent duurder dan een jaar eerder. Vorige maand waren de prijzen op jaarbasis nog 4,5 procent hoger. Vliegtickets waren in mei 6,8 procent duurder dan vorig jaar.

Ook verse groenten werd duurder. Gemiddeld kostten levensmiddelen 2,7 procent meer dan in mei vorig jaar.

Inflatie naar hoogste niveau in 2,5 jaar
Inflatie naar hoogste niveau in 2,5 jaar (Foto: ANP)

Gesink: "Parcours Tour-tijdrit ligt me"

Robert Gesink heeft er alle vertrouwen in dat hij in de lange tijdrit in de Tour de France dit jaar goed kan gaan presteren. De Rabobank-renner werd gisteren in de tijdrit in het Criterium du Dauphiné 23e zonder diep te hoeven gaan. Het parcours leek sterk op dat wat de renners op de voorlaatste dag in de Tour kunnen verwachten.

"Het traject met zo’n zeshonderd hoogtemeters ligt mij wel. Beter dan de vlakke tijdrit vorig jaar in de Tour in de wijnstreek van Bordeaux. Ik heb nu eens goed met de versnellingen kunnen goochelen," zei Gesink die afgelopen winter veel in zijn tijdrit geïnvesteerd heeft. Zo reisde hij enkele malen naar Engeland om daar in een Formule 1-windtunnel plaats te nemen. Op de voorlaatste dag kan het klassement in de Tour nog op zijn kop worden gezet, iets wat de leider in de Dauphiné Bradley Wiggins zich nu ook zegt te beseffen.

'Kluivert nieuwe beloftentrainer Twente'

Patrick Kluivert is het komend seizoen trainer van het beloftenelftal van FC Twente. De voormalig aanvaller is volgens Voetbal International de opvolger van Jos Daerden die na een seizoen vertrekt uit Enschede. De 34-jarige Kluivert was het afgelopen jaar assistent-trainer van Wiljan Vloet bij N.E.C. Nijmegen.

"Wij weten nog van niets. Ik heb ook geen idee of er al gesprekken gaande zijn met Kluivert", meldt een woordvoerder van Twente. De topscorer aller tijden van het Nederlands Elftal zette in mei 2010 een punt achter zijn voetbalcarrière. Kluivert was sinds augustus vorig jaar assistent bij N.E.C. Nijmegen. De 79-voudig international liet aan het eind van het seizoen echter weten op eigen benen te willen staan en te vertrekken uit Nijmegen.

[E3] Details Assassin's Creed Wii U

Ubisoft heeft de eerste details vrijgegeven over Assassin's Creed voor Wii U. Hoewel er niet gezegd is of het om een port van een bestaande titel gaat of over een nieuw deel in de serie werd wel gezegd dat de game assets van eerdere delen op PS3, 360 en PC gebruikt.

Tevens werd er over de controller verteld dat het touchscreen gebruikt wordt voor een plattegrond en interactieve database. Tevens kun je er snel wapens mee wisselen en wordt het gebruikt voor unieke, alternatieve puzzels en de Eagle Vision.

[E3] Darksiders II loopt al op Wii U

Tijdens de persconferentie toonden alle third party games een trailer van de games lopend op een andere console, maar Vigil heeft Darksiders II al wel werkend op Wii U en volgens hen is de game absoluut net zo mooi als op PS360. De game is echter niet aanwezig omdat Nintendo dat nog niet wilde.

"We have Darksiders II completely running on the Wii U right now. It took about five weeks. Coming into the show we were ready to go. We could have demonstrated it on the hardware but they [Nintendo] decided not to have full games shown in the booth.

Instead, as confirmed by Nintendo this week, PS3 and Xbox 360 footage was shown to reveal that Darksiders II is set for launch on Wii U, due out next year. But if you were to go into Vigil in Austin, Texas right now, Darksiders II is fully running on the new hardware.

The Darksiders team was one of the first teams to get dev kits. We've had dedicated engineers on it working seven day weeks leading up to the show.I've got all the emails. We now have it running with the controller. So we could have shown it."

Op dit moment kan Vigil nog geen uitspraken doen over de hardware en hoe deze in vergelijking staat met PS360. Er komen nog wat kleine aanpassingen in de toekomst.

"Some of it is still in flux. There are still some improvements to be made to some parts of it."

Zaak Van der Sloot uitgesteld

De behandeling van de moordzaak van Joran van der Sloot in Peru is uitgesteld. Van der Sloot had geen advocaat om zich te verdedigen bij een eerste hoorzitting die woensdag gepland stond, nadat zijn advocaat vorige week opstapte. De zitting is volgens berichten verplaatst naar volgende week.

Vorige week werd bekend dat Van der Sloot en zijn advocaat uit elkaar waren gegaan. Ze zouden het oneens zijn geweest over betalingen en de te voeren verdediging. Advocaat Maximo Altez vond dat de Nederlander de moord op de 21-jarige Stephany Flores moet bekennen in ruil voor een lagere straf, maar dat wil Van der Sloot niet.

Op de zitting zou woensdag de vader van het slachtoffer videobeelden te zien krijgen uit het hotel in de Peruaanse hoofdstad Lima, waar zijn dochter vorig jaar mei omkwam. Van der Sloot en de vader zouden niet rechtstreeks met elkaar in contact komen.

Van der Sloot zit sinds juni vorig jaar vast in de beruchte Miguel Castro Castro gevangenis. Hij kan tot 35 jaar cel krijgen als hij wordt veroordeeld voor roofmoord. Bij een bekentenis en een veroordeling voor doodslag is vijf jaar cel de maximale straf.


Zaak Van der Sloot uitgesteld (Foto: Novum)

Ook Nadal al zeker van ATP-finale

Het jaar 2011 is nog niet halverwege, maar er zijn nu al twee tennissers zeker dat ze eind dit jaar de ATP-finale zullen gaan spelen. Na Novak Djokovic heeft ook Rafael Nadal zich geplaatst voor het toernooi dat 20 tot en met 27 november in de O2 Arena in Londen gespeeld wordt.

Nadal speelt deze week op Queen's. De Spanjaard wist zich gisteren voor de achtste finales te plaatsen in het grastoernooi dat hij vorig jaar op zijn naam schreef. De nummer één van de wereld won afgelopen zondag nog Roland Garros en met de zege van gisteren er bij heeft hij genoeg punten verzameld voor de seizoensfinale.

"Het is altijd leuk om in Londen te spelen. Vorig jaar stond ik in de finale en speelde ik een paar zware maar goede partijen in Londen. Ik ben erg blij dat ik er dit jaar weer bij ben," zei Nadal die vorig jaar in de ATP-finale onderuit ging tegen Roger Federer.

Oud-partijvoorzitter PvdA twijfelt aan Cohen

De onvrede over het functioneren van partijleider Job Cohen binnen de PvdA groeit. Oud-PvdA-voorzitter Michiel van Hulten spreekt als eerste PvdA'er openlijk zijn twijfel uit over Cohen. "Ik zie het niet meer goed komen met Cohen", zegt hij in het AD. "Ik denk dat de PvdA op zoek moet naar een nieuwe leider."

Van Hulten stelt dat Cohen geen ambitie uitstraalt. "Hij mist de drive." Volgens van Hulten, die van 2005 tot 2007 partijvoorzitter was, moet een politicus inspireren en vergezichten schetsen. "Wat wil Cohen met Nederland? Geen flauw idee."

Volgens Van Hulten twijfelen ook andere PvdA'ers aan het leiderschap van de oud-burgemeester van Amsterdam. "Maar niemand durft het hardop te zeggen."

Vorige week noemden anonieme criticasters Cohen in HP/De Tijd al een 'non-leider'. Het weekblad schreef dat meerdere Kamerleden en partij-ideologen het gehad met de partijleider. Ze vinden de oud-burgemeester een aardige man, maar hij wordt beschouwd als de verkeerde persoon voor deze rol.

[E3] Killer Freaks is Wii U FPS

De 'FPS for Wii U' van Ubisoft is bekend. Het is Killer Freaks from outer space geworden, een FPS in Grindhouse-sfeer. De hoofdpersoon is een ver familielid van The Duke als we zijn opmerkingen in de trailer beluisteren. Naast de trailer zijn er ook wat screenshots vrijgegeven.

In het spel is de personage gek van wapens en schieten. Hij heeft mazzel, want er is net een buitenaardse invasie gestart en hij kan zijn hart ophalen. Killer freaks from outer space gebruikt de gyroscoop om te richten, en de accelerator om te kijken hoe snel je wil bewegen op het scherm. Dus een snelle draai zorgt er ook voor dat je in de spelwereld snel draait, een langzame draai natuurlijk juist langzaam.

Er is naast de singleplayer ook een multiplayer. In de demo werd een één tegen één gespeeld, waarbij een persoon de hoofdpersonage speelt en de ander de buitenaardse leider. De leider roept zijn onderdanen op de kaart op via de touch screen van de controller om te proberen de hoofdpersonage te overrompelen.

KF KF

KF KF

Chris O'Dowd in Knocked Up-spinoff

Chris O'Dowd, bekend van de Britse sitcom The IT Crowd, gaat een rol vertolken in een spinoff van Judd Apatow-comedy Knocked Up. De film heeft nog geen officiële titel, maar wordt voorlopig This is Forty genoemd.

In de film, waarvan het plot nog niet bekend is, zullen Paul Rudd en Lesie Mann hun rollen uit Knocked Up opnieuw op zich nemen. Ze worden vergezeld door Megan Fox en Albert Brooks, die Rudd's vader zal spelen.

O'Dowd heeft een groot aantal rollen aangeboden gekregen na zijn rol in het in ons land nog te verschijnen Bridesmaids, waarin hij de romantische partner van Kristen Wiig speelt. Daarvoor was hij te zien in Dinner for Schmucks en Gulliver's Travels.

Chris O'Dowd
Chris O'Dowd in Bridesmaids (foto: Universal Pictures)

Vrouw gespietst tijdens plassen; ex aangeklaagd

Een Australische vrouw heeft haar ex voor de rechter gesleept. Michelle Egglestone uit South Ballarat werd enkele jaren geleden tijdens het plassen rectaal en vaginaal doorboord door een hek. De vrouw was aan het plassen op de veranda van de woning, maar kukelde naar beneden en landde bovenop het houten hek.

Egglestone beweert dat de veranda van de woning in Smythes Creek niet was voorzien van een deugdelijke ballustrade. Hierdoor was het mogelijk dat zij op 1 november 2008 tijdens het plassen een klein eindje naar beneden viel en werd gespietst door de houten omheining rond het huis. De vrouw liep hierdoor 'penetratieverwondingen aan haar rectum, vagina en blaas op', aldus de aanklacht.

"Hierdoor moest ze operaties ondergaan aan haar blaas, vagina en darmstelsel. De eiser liep het letsel op terwijl ze plaste vanaf een onverlichte veranda." Egglestone sleept haar ex-verloofde, Leslie Furness, voor de rechter omdat hij als eigenaar van de woning niet aan de bouwvoorschriften heeft voldaan. Ook had hij de punten op het hek niet afgedekt.

Door de verwondingen heeft het slachtoffer te kampen met littekens, een depressie, angststoornissen, een posttraumatische stressstoornis en nachtmerries. Haar conclusie luidt dat haar verwondingen tijdens het urineren 'een gevaar waren dat zou kunnen zijn voorkomen als de verdachte zorgvuldiger was geweest'.

De vrouw was destijds werkzaam als schoenenverkoopster, maar kon door de verwondingen haar vak niet langer uitoefenen. Ze wil nu compensatie wegens gederfde inkomsten. De beklaagde heeft nog geen verweer ingediend.

Rapper Ja Rule achter de tralies

Ja Rule heeft zich woensdag bij een gevangenis in New York gemeld om te beginnen aan zijn celstraf. De 35-jarige rapper kreeg twee jaar opgelegd wegens illegaal wapenbezit. Hij kan eerder vrijkomen wegens goed gedrag.

Ja Rule bekende in december schuld. In 2007 werd hij door de politie aan de kant van de weg gezet omdat hij met zijn sportwagen de snelheidslimiet had overschreden. In zijn auto werd een geladen vuurwapen aangetroffen.

"Wetten zijn wetten", sprak hij maandag in de televisieshow Good Day New York. "Ik kan niks aan de situatie veranderen en moet het gewoon accepteren."

Ja Rule werkte in zijn loopbaan samen met verschillende rappers en zangeressen, onder wie Jennifer Lopez. Ook speelde hij in films als The Fast and the Furious en Scary Movie 3.

Ja Rule
Rapper Ja R. (foto: Novum)

Preud'homme weg als trainer van FC Twente

Michel Preud'homme vertrekt na één seizoen als trainer van FC Twente. De 52-jarige Belg heeft FC Twente laten weten dat hij in onderhandeling is met een club uit Saudi-Arabië.

Afgelopen seizoen veroverde Twente onder Preud'homme de Johan Cruijff-schaal en de KNVB beker. In de Europa League reikte de club tot de kwartfinales. Daarnaast deed de club uit Enschede lang mee in de strijd om de landstitel.

Preud'homme had in Enschede nog een verbintenis tot medio 2013.

Voedselbanken overspoeld met groenten

Voedselbanken krijgen enorme hoeveelheden tomaten, komkommer en taugé aangeboden. Consumenten laten die groenten vanwege de EHEC-uitbraak links liggen, schrijft het AD donderdag.

Vorige week kwamen er bij de voedselbanken al tientallen pallets met zeventigduizend tomaten binnen. Voedselfocus Amersfoort moest woensdag zelfs extra vrijwilligers oproepen om pallets met Hollandse rauwkost en bladsla uit te laden.

De groenten komen uit de schappen van supermarkten die ze niet meer verkocht krijgen. De voedselbanken stoppen de groenten gewoon in de voedselpakketten en zijn niet bang voor gezondheidsproblemen. "Het is gewoon gezond spul", zegt Tom Hillemans van Voedselbanken Nederland. Volgens hem zijn de minderbedeelden er heel blij mee.

Ondertussen hebben de Duitse autoriteiten woensdag opnieuw komkommers in het vizier als mogelijke bron van de EHEC-uitbraak. Bij een gezin, dat ziek was geworden, in het oosten van Duitsland werden op een komkommer sporen van de EHEC-bacterie aangetroffen.

Nederland loopt achter met mobiel internet

Nederland loopt op alle terreinen voorop als het gaat om digitalisering binnen Europa, alleen bij mobiel internet blijft ons land achter op de rest. Dat blijkt uit een eerste onderlinge vergelijking van de Europese lidstaten op basis van de Digitale Agenda door de Europese Commissie, waar telecomtoezichthouder Opta donderdag over bericht.

"Mobiel internet blijft achter bij het Europese gemiddelde en is duidelijk nog in ontwikkeling", aldus de Opta. Nederland heeft daarentegen de hoogste penetratie van breedband van de Europese lidstaten; 91 procent van de huishoudens en bedrijven heeft breedband via een vast netwerk en dat netwerk is ook snel. Meer dan de helft van de verbindingen heeft een snelheid van meer dan 10 MB per seconde. "Wat in Europees verband perspectief zeer hoog is."

Nederland loopt achter met mobiel internet
Nederland loopt achter met mobiel internet (Foto: ANP)

Ajax bijna akkoord: "Ligt eraan wat Demy wil"

Ajax en Spartak Moskou zijn nagenoeg akkoord over de transfer van Demy de Zeeuw. Op hoofdlijnen hebben de twee clubs overeenstemming bereikt.

De bal ligt nu bij De Zeeuw. "Het ligt eraan wat Demy wil. Als hij voor een overgang kiest, komen Ajax en Spartak er wel uit", zegt technisch manager Danny Blind in De Telegraaf. Volgens Blind hoeft De Zeeuw niet weg.

De Oranje-international wil eerst horen wat de plannen van Ajax zijn. Als de kans op speeltijd dusdanig is verkleind door de komst van Theo Janssen, dan zou de Zeeuw een transfer kunnen overwegen. Voor De Zeeuw lijkt geen basisplaats weggelegd door de aanwezigheid van Janssen, Christian Eriksen en Siem de Jong.

Spartak zou naar verluidt zeven tot acht miljoen euro willen uittrekken voor de 28-jarige middenvelder. De Zeeuw kwam twee seizoenen geleden over van AZ. Dit seizoen kreeg hij slechts 19 competitieduels omdat hij kampte met een blessure, opgelopen tijdens het afgelopen WK.

PSV geeft twee jeugdspelers de kans

Youness Mokthar en Marcel Ritzmaier krijgen tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen de kans zich te bewijzen bij PSV.

De twee jeugdspelers zullen deel gaan uitmaken van de A-selectie. "Dan bekijken we of ze het komend seizoen onderdeel blijven van onze spelersgroep", zegt technisch directeur Marcel Brands in De Telegraaf. Beide spelers zijn afkomstig uit de jeugd van de Eindhovense club.

Ritzmaier kwam vorig jaar over van SK Austria Kärnten. Hij tekende een in februari 2010 een contract voor drie seizoenen bij de club. In Oostenrijk maakte hij al op zestienjarige leeftijd zijn debuut.

Brands heeft Milos Djordjevic en Gerson laten weten dat er geen plek voor hen is. Het tweetal moet vertrekken. Mogelijk dat Maza Rodriguez dat voorbeeld moet volgen. De verdediger keert waarschijnlijk terug naar Mexico.

'V-Raad stemt snel over Syrië-resolutie'

De Veiligheidsraad stemt mogelijk nog deze week over een resolutie tegen het Syrische bewind. Dat heeft de Britse gezant bij de VN Mark Lyall Grant woensdag gezegd na presentatie van het voorstel.

De conceptresolutie veroordeelt het bloedige neerslaan van de volksopstand, eist een einde aan het geweld en roept het Syrische regime op tot politieke hervormingen. In de voorgestelde tekst worden echter geen sancties opgelegd. Dat is vermoedelijk een tegemoetkoming aan China en Rusland. Die voelen weinig voor inmenging in Syrië en kunnen met een veto de resolutie blokkeren. Bij de stemming over de Libië-resolutie onthielden de twee landen zich van stemming.

De tekst is opgesteld door Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Portugal. Zij hebben de steun van de Verenigde Staten gekregen.

TNO vindt oplossing tegen EHEC

Onderzoeksinstituut TNO zegt een oplossing tegen levensgevaarlijke bacteriën zoals EHEC binnen handbereik te hebben. Dat liet TNO donderdag weten.

Voedselwetenschappers van het instituut zijn erin geslaagd natuurlijk ingrediënten te vinden die korte metten maken met bacteriën die resistent zijn geworden tegen antibiotica. De vinding is getest met de ESBL-bacterie, maar is ook toepasbaar op EHEC. Voor de huidige patiënten biedt het nog geen soelaas. TNO schat dat de vinding pas over twee jaar in de praktijk toepasbaar is.

TNO vindt oplossing tegen EHEC
TNO vindt oplossing tegen EHEC (Foto: ANP)

'Mensen onder hoogspanningskabels uitgekocht'

De staat gaat 1300 huishoudens die onder een hoogspanningskabel wonen uitkopen. Het wonen onder zulke kabels is door onderzoekers in verband gebracht met leukemie. Er is zo'n 500 miljoen euro nodig voor het uitkopen van de gezinnen, dat schrijft De Telegraaf donderdag op basis van een uitgelekte brief aan de Tweede Kamer.

Het geld voor de actie komt niet uit de staatskas. Alle Nederlanders gaan er via de energierekening aan meebetalen. Omdat het plan wordt uitgesmeerd over 25 jaar komen de kosten neer op ongeveer een euro per huishouden.

Hoeveel geld wordt uitgekeerd aan de betrokken huishoudens is nog onduidelijk. Dat hangt mede af van de waarde van hun huis. Het gaat om woningen die meer dan 0,4 microtesla straling te verduren krijgen. Dat komt neer op huizen die binnen vijftig meter van kabels staan.


'Mensen onder hoogspanningskabels uitgekocht' (Foto: Novum)

Ouders bieden kind (8) aan voor seks

Een meisje van 8 jaar is door haar ouders te koop aangeboden op internet voor seks. De politie greep woensdag net op tijd in om te voorkomen dat het kind ten prooi zou vallen aan een 32-jarige man uit Heusden. Het kind is bij een gastgezin geplaatst. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in het AD.

De ouders zitten al vier weken vast, maar de aanhoudingen van de 44-jarige man en 43-jarige vrouw werden in het belang van het onderzoek stilgehouden. Ze worden verdacht van het bevorderen van seks met een minderjarige, mensenhandel en het vervaardigen en verspreiden van kinderporno.

De politie kreeg op 12 mei een tip van een familielid van de ouders. Die had op hun laptop een mailwisseling gezien tussen het echtpaar en de verdachte. Daarin werd overlegd over de prijs die moest worden betaald voor seks met het kind. Ook werden er foto's uitgewisseld, ook van het kind.

Het onderzoek naar de zaak is nog in volle gang. Het OM wil in de krant niet zeggen of er ook door andere 'afnemers' interesse is getoond in het kind en of de ouders nog meer kinderen hebben.

Gezichtsherkenning Facebook onder vuur

Netwerksite Facebook ligt opnieuw onder vuur om een privacykwestie. Een nieuw programmaatje, dat in alle stilte is geïnstalleerd, blijkt gezichten op foto’s te scannen en kan daarin gebruikers herkennen. In principe zijn alle Facebookers zo op te sporen, tenzij ze zich gericht afmelden voor de gezichtsherkenning.

Bij een debat in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden woensdag kreeg Facebook forse kritiek. "Als dit nieuwe onderdeel zo nuttig is als Facebook beweert, moet het op eigen benen kunnen staan, zonder een automatische aanmelding die de privacyinstellingen van gebruikers verandert zonder hun toestemming", zei de Democraat Edward Markey.

Facebook gebruikt de gezichtsherkenning bij het taggen van foto's. Daarbij kunnen gebruikers aangeven wie zijn afgebeeld. Met de herkenning geeft Facebook zogeheten 'tag suggestions’.

Gezichtsherkenning Facebook onder vuur
Gezichtsherkenning Facebook onder vuur (Foto: ANP)

EHEC op Nederlandse bietenspruiten

Op een partij rode bietenspruiten, afkomstig van een Nederlandse teler, zijn in Duitsland EHEC- bacteriën aangetroffen. Dat heeft de Europese Unie Nederland woensdagavond laten weten. Hierbij gaat het niet om het type O104, dat in Duitsland de crisis heeft veroorzaakt, maakte een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid woensdag bekend.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft echter besloten om de producten van het betreffende bedrijf uit de handel te halen omdat de nVWA, verantwoordelijk voor de voedselveiligheid, deze week monsters heeft genomen bij dat bedrijf en ook EHEC heeft aantroffen. Over de locatie van het bedrijf worden geen mededelingen gedaan.

Rode bietenspruiten zijn een kiemgroente, net als tauge. De partij is uit de handel genomen omdat het mogelijk wel een ziekteverwekkend type bacterie bevat, maar dus niet de zeer gevaarlijke EHEC-soort. Consumenten vinden vanaf donderdagmorgen meer informatie op de website van de nVWA over de bietenspruiten.

Al-Zawahri dreigt VS met vernietiging

De rechterhand van wijlen Al-Qaidaleider Osama bin Laden, Ayman al-Zawahri, heeft woensdag een videoboodschap vrijgegeven. Hij prijst daarin Bin Laden en waarschuwt de Verenigde Staten dat een internationale gemeenschap van moslims het land gaat vernietigen.

Op de videoboodschap van 28 minuten verscheen Al-Zawahri in een Arabisch gewaad en een tulband. Naast zich had hij een Kalasjnikov staan. "Vandaag, Allah zij geprezen, heeft Amerika niet te maken met een individu, een groep of een factie. Het heeft te maken met een natie die in opstand is gekomen, opgestaan is uit zijn lethargie voor een renaissance van de jihad", aldus Al-Zawahri. "Onze broeders die overal in naam van de islam bezig zijn, ik zeg jullie dat onze hand is uitgestoken naar jullie en dat onze harten open staan voor jullie, zodat we samen kunnen werken om het woord van Allah het hoogste te maken."

Al-Zawahri prees in zijn toespraak tevens Bin Laden. Hij zei dat hij 'Amerikanen angst heeft aangejaagd' toen hij in leven was en dat hij dat blijft doen, ook al is hij overleden. Hij uitte tevens felle kritiek op de VS, omdat Bin Laden een zeemansgraf heeft gekregen. "Hij is naar Allah gegaan als een martelaar, de man die Amerikanen angst aanjoeg toen hij in leven was en ze doodsbang maakt nu hij gestorven is. Zo zeer zelfs dat zij trillen van angst bij het idee dat ze zijn tombe in bezit zouden hebben." Volgens Al-Zawahri blijft Bin Laden een 'bron van afgrijzen en een nachtmerrie die Amerika, Israël en hun bondgenoten achtervolgt'.

Al-Zawahri uitte tevens zijn woede jegens de Pakistaanse regering. Hij impliceerde dat zij een rol hebben gespeeld bij de dood van Bin Laden. Al-Zawahri riep de bevolking van Pakistan dan ook op om in opstand te komen tegen de militaire en politieke leiders van het land, die hij 'verraders' noemde.

Al-Zawahri is de vermoedelijke opvolger van Bin Laden als leider van Al-Qaida. Het vermoeden bestaat dat Al-Zawahri zich schuilhoudt in het grensgebied tussen Pakistan en Afghanistan.


Al-Zawahri dreigt VS met vernietiging (Foto: Novum)

Ex-terrorist definitief niet naar Italie

Italië heeft weer bot gevangen in de jacht op ex-terrorist Cesare Battisti, die al jaren in Brazilië woont. Rome wil dat het Zuid-Amerikaanse land hem uitlevert, maar dat is woensdag afgewezen door het Braziliaanse Hooggerechtshof. Battisti komt mogelijk donderdag op vrije voeten, aldus Braziliaanse media.

Italië heeft woedend gereageerd op het besluit van het Hooggerechtshof. "De beslissing van de Braziliaanse opperrechters om de uitlevering van een crimineel als Battisti niet goed te keuren, is de zoveelste vernedering voor de nabestaanden van zijn slachtoffers", zei minister van Jeugdzaken tegen de Italiaanse krant La Repubblica. Het besluit is volgens haar "een beschaafd en democratisch land onwaardig".

Battisti was in de jaren 70 lid van de extreem linkse organisatie Gewapende Proletariërs voor het Communisme. Volgens Italië was hij betrokken bij vier moordaanslagen van de beweging, in 1978 en 1979. Wegens lidmaatschap van de terreurbeweging werd Battisti veroordeeld tot 13 jaar en 5 maanden celstraf. Hij wist echter na enkele jaren te ontsnappen en vluchtte naar Frankrijk. Bij verstek kreeg hij in Italië een levenslange gevangenisstraf opgelegd wegens de vier moorden.

In Frankrijk maakte Battisti naam als schrijver van misdaadboeken. Toen Parijs in 2004 besloot Battisti uit te leveren aan Italië, vluchtte hij met een vals paspoort naar Brazilië. Het Zuid-Amerikaanse land verleende hem politiek asiel, tot woede van Italië, maar hij werd in 2007 opgepakt.

Na een procedure van 2 jaar besloot het Braziliaanse Hooggerechtshof dat Battisti moest worden uitgeleverd. President Luiz Inácio Lula da Silva stak daar eind vorig jaar, op zijn laatste dag in functie, echter een stokje voor. Italië is daar tevergeefs tegen in beroep gegaan.

Ex-terrorist definitief niet naar Italië
Ex-terrorist definitief niet naar Italië (Foto: ANP)

Nederland haalt klimaatdoelen 'wellicht' in 2020

Nederland zal in 2020 'zeer waarschijnlijk' voldoen aan de Europese doelen op het gebied van reductie van de uitstoot van broeikasgassen. Dat heeft staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) woensdag aan de Tweede Kamer gemeld.

In 2020 moet de uitstoot twintig procent lager liggen dan in 1990, hebben de EU-landen afgesproken. Atsma baseert zich op berekeningen waarin de verhoging van de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur nog niet is meegenomen, net als enkele andere maatregelen. Hij verwacht desondanks dat Nederland het doel zal halen. Daarbij hoeven geen uitstootrechten van andere landen te worden gekocht.

Volgens EU-afspraken moet de uitstoot in 2050 80 tot 95 procent lager zijn dan in 1990. Atsma komt dit najaar met een eerste plan om dit te realiseren.

Dr. Dre treft schikking over opbrengst The Chronic

Dr. Dre heeft een schikking getroffen met zijn oude platenmaatschappij WIDEawake Death Row Records. In april besloot een Amerikaanse rechter dat Death Row het album The Chronic illegaal verkocht. De schikking gaat over het door de platenmaatschappij verdiende geld.

The Chronic was een zeer succesvol album en stond aan de wieg van de carrière van collega-rapper Snoop Dogg. Details van de schikking zijn nog niet vrijgegeven, maar het album is sinds maandag niet meer verkrijgbaar via de populaire muziekdienst iTunes. De overeenkomst tussen beide partijen kwam een dag voordat de rechtszaak zou dienen tussen de twee.

Dr. Dre was een van de mede-oprichters van Death Row Records, maar vertrok na een hoop geruzie met de andere oprichter Suge Knight. Ze maakten de afspraak dat Death Row muziek alleen na toestemming van Dr. Dre mocht uitbrengen.

Knight zelf is ook niet meer betrokken bij het platenlabel. Het bedrijf ging failliet en werd overgenomen door nieuwe eigenaren, waarna Death Row onder de nieuwe naam verderging.


Dr. Dre treft schikking over opbrengst The Chronic (Foto: Novum)

Mars-missie kampt met hindernissen

Voordat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie later dit jaar een nieuwe Mars-rover kan lanceren moeten er eerst nog de nodige hindernissen worden genomen. Dat staat in een woensdag vrijgegeven rapport van de inspecteur-generaal van NASA.

Het project is al twee jaar vertraagd, maar mogelijk is er meer geld nodig om de rover in november te kunnen lanceren, aldus het rapport. Door diverse problemen zijn de kosten van het project gestegen van 1,1 miljard euro tot 1,7 miljard.

De rover, Curiosity genaamd, wordt later deze maand van Californië naar Florida vervoerd, waar hij wordt voorbereid op de lancering. Het apparaat gaat op de Rode Planeet gesteentes en bodemmateriaal analyseren om te achterhalen of de omstandigheden de ontwikkeling van primitief leven mogelijk hebben gemaakt.


Mars-missie kampt met hindernissen (Foto: Novum)

PVV vreest fraude met kennismigranten

De PVV is bezorgd over de groei van het aantal kennismigranten dat naar Nederland komt. Volgens PVV-Kamerlid Sietse Fritsma wordt misbruik gemaakt van de speciale regeling voor deze groep.

Op een lijst van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) van bedrijven die van de regeling gebruikmaken, staan onder meer agrarische loonbedrijven, een uitzendbureautje uit de Haagse Schilderswijk, een 'pizza- en snackservice' en een coffeeshop, stelde Fritsma woensdag tijdens een Kamerdebat.

"Deze regeling is bedoeld voor bedrijven als Philips en Shell. Ik begrijp ook nog dat het vijfsterrenhotel Okura op de lijst staat, maar wat doet Hotel Flipper erop? Dat is een pensionnetje dat gezien de commentaren op internet eerder een schoonmaker nodig heeft dan een kenniswerker", zei Fritsma.

Volgens Fritsma wordt er veel gefraudeerd met de regeling. Dat is mogelijk doordat het enige criterium is dat de kenniswerker minstens vijftigduizend euro verdient. "Er is een rechtszaak geweest over een pannenkoekenbakker uit Albanië die als kenniswerker naar Nederland was gekomen. Die wist niet wat een pannenkoek was, maar mocht toch blijven, want hij verdiende genoeg, in elk geval op papier."

Leers beaamde dat het 'te gek voor woorden' is dat er coffeeshops en andere schimmige bedrijven op de lijst staan. "Snackbar Het Snorretje moet niet gebruik kunnen maken van de kennismigrantenregeling", stelde hij. Leers laat nagaan of het klopt dat alle bedrijven op de lijst inderdaad een verblijfsvergunning hebben gekregen.

Leers voelt niet voor uitbreiding van de criteria voor de kennismigrantenregeling, zoals de PVV bepleit, omdat hij de regeling eenvoudig wil houden. Leers heeft al eerder aangekondigd dat hij scherper gaat toezien op misbruik van de regeling.

Vorig jaar kregen ruim 6500 kennismigranten een verblijfsvergunning. Een jaar eerder waren dit er nog ruim zesduizend.

Eén dag lekker weer in pinksterweekend

Het weer tijdens het komende pinksterweekend wordt niet spectaculair. Tijdens het extra lange weekend wordt het alleen op zondag echt mooi weer, met zon en ruim 20 graden. Het hele weekend is er kans op regen. Bezoekers van Pinkpop moeten laarzen meenemen. Dat meldt Weeronline woensdag.

Zaterdag begint de dag met veel wind en regen. In de loop van de middag klaart het op en breekt de zon door, maar warm wordt het met 16 graden in het noordwesten tot 19 graden in Limburg niet. Pinkpop begint pas om 15.00 uur, maar festivalgangers treffen in Landgraaf wel een verregend terrein aan.

Op eerste pinksterdag trekt er warmere lucht over Nederland. Het wordt overal boven de 20 graden en vrij zonnig. Wel is ook zondag een lokale (onweers)bui mogelijk. Op tweede pinksterdag blijft het waarschijnlijk warm, maar is het bewolkt met af en toe regen.

Deel beslaglegging Chemie-Pack opgeheven

Het waterschap Brabantse Delta moet het beslag op een deel van de verzekeringsgelden van Chemie-Pack opheffen. Het gaat om 532.000 euro. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch woensdag bepaald.

Het waterschap maakte na de grote brand bij het chemische bedrijf in Moerdijk de omgeving zelf schoon. Dat kostte het waterschap zo'n dertien miljoen euro. De rekening wilde het waterschap op het bedrijf verhalen. Omdat werd gevreesd dat Chemie-Pack op de fles zou gaan, werd beslag gelegd op de verzekeringsgelden van het bedrijf.

De rechtbank in Breda gaf daar eind april goedkeuring aan, maar het hof stelt nu dat door de beslaglegging de kans groter wordt dat Chemie-Pack zijn activiteiten niet kan voortzetten. Door het beslag gedeeltelijk op te heffen kan de werkgelegenheid voor de negentien werknemers wellicht behouden blijven. Zij werken momenteel in de vestiging van Chemie-Pack in Oud Gastel.


Deel beslaglegging Chemie-Pack opgeheven (Foto: Novum)

Salaris Forum-bestuurder Harchaoui niet aangepast

Forum past het huidige salaris van directeur Sadik Harchaoui niet aan. De raad van toezicht overweegt naar aanleiding van de kritiek van het personeel op de vergoeding van Harchaoui wel een aanpassing van de inschaling van het salaris van toekomstige bestuurders. Dat heeft een woordvoerder van het multiculturele instituut woensdag gemeld.

De vergoeding van de 38-jarige Harchaoui, in 2010 ruim 142.000 euro inclusief uitbetaalde vakantiedagen, was vorige maand voor SP en PVV reden om opheldering te vragen. Harchaoui zou ook ten onrechte luxe hotelovernachtingen hebben gedeclareerd en een dvd-speler in zijn door Forum betaalde Audi A6 hebben laten inbouwen.

De raad van toezicht heeft zich over de zaken gebogen en vond geen onregelmatigheden, aldus de woordvoerder. De omstreden bestuurder was maandag aanwezig bij een gesprek van de raad van toezicht met het personeel.

Forum heeft een extern vertrouwenspersoon aangesteld die klachten van personeel voortaan behandelt. Daarnaast is er een interim-bestuurder aangetrokken die zich met de interne organisatie bezighoudt, zodat Harchaoui zich kan richten op externe zaken. Volgens de woordvoerder heeft de raad de maatregelen genomen 'op initiatief van of op zijn minst met instemming van Harchaoui'.

De organisatie verwacht binnen enkele weken een besluit te nemen over de inschaling van het salaris van toekomstige bestuurders. De beloning bij gelijksoortige en even grote gesubsidieerde organisaties ligt een stuk lager. Forum krijgt zes miljoen euro subsidie per jaar.


Salaris Forum-bestuurder Harchaoui niet aangepast (Foto: Novum)

Honderd kilo hasj in Haagse woning

In een woning in Den Haag heeft de politie dinsdag na een tip zo'n honderd kilo hasj aangetroffen. Een 38-jarige Hagenaar die vertelde de eigenaar te zijn, is aangehouden. Ook een 25-jarige man uit Den Haag die er werkte, werd aangehouden.

In het door camera's beveiligde pand werden ook computers, drank en kluizen met wiet aangetroffen. Agenten stuitten in een van de kamers op voorgedraaide joints. Bij het pand aan het Westeinde stonden twee busjes, die in beslag zijn genomen.

De twee mannen zitten woensdag nog vast voor verhoor, laat de politie weten.

Medewerkster kinderdagverblijf beschoten met buks

Een 47-jarige begeleidster van een kinderdagverblijf in Eindhoven is dinsdagmiddag beschoten met een luchtbuks. Ze raakte gewond aan haar pols, meldt de politie woensdag.

De Eindhovense stond om 17.10 uur op het schoolplein aan de Sint Trudostraat toen zij plotseling werd geraakt. Het kogeltje is in het ziekenhuis verwijderd.

Van de dader ontbreekt ieder spoor. De politie is een onderzoek gestart.

Nieuw album Tim Knol pas in 2013

De volgende plaat van Tim Knol laat nog even op zich wachten. De 21-jarige singer-songwriter wil eerst genieten van zijn huidige album Days, dat eind mei uitkwam.

"Dit is zijn droomplaat, die wil je zo lang mogelijk spelen", vertelt Matthijs van Duijvenbode, de manager van Knol. "We willen zorgen dat iedereen 'm hoort." Volgens Van Duijvenbode kan het best tot 2013 of 2014 duren voor het volgende schijfje verschijnt. "We nemen er ruim de tijd voor."

Knols carrière verloopt voortvarend in Nederland, maar de zanger hoopt ook in het buitenland hoge ogen te gooien. "Er lopen lijntjes met onder meer Duitsland, Engeland en Indonesië", vertelt zijn manager. "We gaan het zeker proberen, maar willen het goed aanpakken. We doen het goed, of we doen het niet."

Wanneer de volgende single van Days uitkomt, is nog niet bekend. Knol is op dit moment volop bezig met de voorbereidingen voor Pinkpop, waar hij zondagmiddag op het hoofdpodium staat. Het is de eerste keer dat de zanger voor zo'n groot publiek moet optreden. "Dat moet 'm worden. Hij heeft er ontzettend veel zin in."


Nieuw album Tim Knol pas in 2013 (Foto: Novum)

Arrestatieteam pakt ontsnapte Tilburger op

Een arrestatieteam heeft dinsdagavond een 25-jarige Tilburger aangehouden die sinds 9 februari werd gezocht. Hij was uit een gevangenis ontsnapt en moet nog 566 dagen uitzitten. Bij de aanhouding werd een waarschuwingsschot gelost, laat de politie woensdag weten.

Ook zijn 21-jarige vriendin werd aangehouden, omdat in de bovenwoning in de Tilburgse wijk Sint Anna twee imitatiepistolen en een luchtbuks werden aangetroffen. De politie was getipt dat de ontsnapte gedetineerde in de bewuste woning zou verblijven. Omdat hij was veroordeeld voor een ernstig geweldsmisdrijf, werd besloten het arrestatieteam in te zetten. De Brabander vluchtte via een raam het dak op, maar na twee oproepen en het waarschuwingsschot gaf hij zich over.

NAVO-hoofdkwartier Brunssum blijft bestaan

Het operationele hoofdkwartier van de NAVO in Brunssum blijft bestaan. Dat hebben de ministers van defensie van de 28 NAVO-landen woensdag besloten.

Commissaris van de Koningin in Limburg Léon Frissen (CDA) reageert opgetogen. "Dit is heel goed nieuws voor Nederland en nog veel beter nieuws voor Limburg", laat hij in een reactie weten.

De werkgelegenheid wordt vanwege een herschikking van Europese hoofdkwartieren zelfs uitgebreid: van 620 tot 850 arbeidsplaatsen. "Dat betekent dat er meer dan tweehonderd extra gezinnen in de regio Brunssum gehuisvest worden. Dat is een enorme impuls, gezien de economische en demografische ontwikkelingen in deze regio", aldus Frissen.

Opnieuw komkommers verdacht

De Duitse autoriteiten hebben woensdag opnieuw komkommers in het vizier als mogelijke bron van de EHEC-uitbraak. Bij een gezin, dat ziek was geworden, in het oosten van Duitsland werden op een komkommer sporen van de EHEC-bacterie aangetroffen.

Twee weken geleden werden komkommers uit Spanje er van verdacht de bron van de uitbraak te zijn. Later werd dit weer ingetrokken en werd de focus verlegd naar kiemgroentes uit Noord-Duitsland. Nu is de verdenking opnieuw gevallen op komkommers.

Het is echter onduidelijk of de komkommer de mensen heeft besmet, of de mensen de komkommer, aldus een woordvoerder van het ministerie van volksgezondheid van de deelstaat Saksen-Anhalt. "Het gezin was ziek, dus zij kunnen de komkommer ook besmet hebben in plaats van andersom." Er zijn echter nog geen bewijzen dat mensen groenten hebben besmet.

De Duitse autoriteiten houden ondertussen vol dat aan de vondst van de EHEC-bacterie op de komkommer geen conclusies kunnen worden verbonden, omdat de komkommer tussen 19 mei en 30 mei in de prullenbak heeft gelegen.

Inmiddels zijn 26 mensen overleden aan de gevolgen van de besmetting en meer dan 2700 mensen zijn ziek geworden.

Lazio Roma haalt transfervrije Klose

Miroslav Klose is vanaf volgend seizoen te bewonderen in de Serie A. Lazio Roma wist de Duitse spits transfervrij te strikken. Klose komt over van Bayern München.

De Duitser, die vandaag zijn 33e verjaardag viert, kon ook op belangstelling rekenen van clubs uit Spanje en Engeland. Sinds 2007 speelde de aanvaller voor Bayern, waar hij honderd competitiewedstrijden voor speelde. Daarin kwam hij tot 24 doelpunten. Met de Duitse ploeg veroverde hij in 2008 en 2010 de dubbel.

Der Rekordmeister wilde graag verder met Klose, maar kwamen niet tot overeenstemming met de speler over de lengte van de nieuwe verbintenis. Afgelopen seizoen kon de Duitser niet meer op een basisplaats rekenen bij Bayern.

PSV ontkent akkoord over Dzsudzsák

PSV heeft bij monde van technisch manager Marcel Brands ontkend dat de club al een akkoord heeft bereikt met Anzhi Makhachkala over de verkoop van Balázs Dzsudzsák. In verschillende Russische media was al te lezen dat de aanvaller de Eindhovenaren elf tot twaalf miljoen euro op zou leveren.

"Ze hebben gevraagd of ze met Balázs mogen praten. Wij praten donderdag pas met Anzhi. Er ligt dus nog geen akkoord," zei Brands die weet dat Dzsudzsák gisteren in Rome al wel een medische keuring heeft ondergaan. De 24-jarige Hongaar was daar omdat hij met zijn land een EK-kwalificatiewedstrijd tegen San Marino heeft gespeeld.

Dzsudzsák speelt sinds begin 2008 voor PSV en trof voor de Eindhovenaren in 105 competitiewedstrijden 38 keer doel. Begin dit seizoen werd de Hongaar nog tot medio 2015 vastgelegd. Mocht hij daadwerkelijk naar Anzhi vertrekken dan treft de aanvaller bij de Russische middenmoter onder meer Roberto Carlos, Diego Tardelli en Mbark Boussoufa.

Marko: "Red Bull kan Toro Rosso-rijder doorschuiven"

Mocht coureur Mark Webber na het seizoen 2011 niet meer voor Red Bull Racing rijden dan is het volgens adviseur Helmut Marko de bedoeling dat Red Bull een van de Scuderia Toro Rosso-rijders doorschuift naar het hoofdteam.

Bij Red Bull Racing liggen alle sleutelfiguren voor langere tijd vast, maar dit geldt niet voor Webber die aan moet tonen dat hij nog altijd de snelheid en motivatie heeft om goed te kunnen presteren. Pas als de Oostenrijkse renstal daar van overtuigd is wordt er met Webber gesproken.

Ondertussen azen Toro Rosso-rijders Sébastien Buemi en Jaime Alguersuari op het stoeltje van de Australiër. "Zo is het bedoeld. We proberen te doen wat we met Sebastian Vettel deden toen David Coulthard drie jaar geleden stopte," zei Marko tegen Autosprint. "Het is natuurlijk voor hen geen zekerheid. Als een coureur niet aan alle voorwaarden voldoet dan geven wij hem niet de kans om voor Red Bull te mogen rijden."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.