FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Nieuwsarchief
Artikelen van vrijdag 21 mei 2010

Cameron en Merkel: sterke euro noodzakelijk

De nieuwe Britse premier David Cameron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel zijn beiden van mening dat een stabiele euro in het voordeel is van alle Europeanen - ook van niet-leden. Ze werden het echter niet eens over de mate van regulatie die de financiële markt aankan.

Cameron bezocht Angela Merkel een dag nadat hij in Parijs gesprekken had gevoerd met de Franse president Nicolas Sarkozy. Zowel Cameron als Merkel noemden de gesprekken vriendschappelijk en onderstreepte het belang van samenwerking in de strijd tegen de Europese economische crisis. Cameron liet echter geen twijfel bestaan dat zijn regering heel andere denkbeelden heeft dan Merkel. Haar regering ziet graag toenemende regulatie op de financiële markt.

"Het lijkt mij dat de oorzaak van veel van onze problemen in de Europese economieën terug te voeren is op overmatige schulden, overmatige tekorten, op financiële systemen die niet gewerkt hebben en op banksystemen die onze economieën hebben beschadigd", zei Cameron.

Cameron benadrukte dat Groot-Brittannië een EU-verdrag om de eurozone te redden niet zal steunen. "Er is geen enkele reden om met een verdrag in te stemmen dat de macht van Westminster naar Brussel verplaatst", zo zei hij.

Volgens Merkel is een verdrag slechts een van de mogelijkheden. "Er zijn ideeën uit Duitsland waarin verdragen een rol spelen, maar we zeggen er duidelijk bij dat we nog maar net zijn begonnen met dit werk", aldus de bondskanselier.

Cameron en Merkel: sterke euro noodzakelijk
Cameron en Merkel: sterke euro noodzakelijk (Foto: Novum)

VN-chef vraagt om actie tegen kindsoldaten

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft de Veiligheidsraad dringend verzocht om strenge maatregelen te overwegen tegen landen en rebellengroeperingen die kindsoldaten rekruteren.

Het jaarlijkse rapport van Ban aan de raad bevat voor de eerste keer een lijst met hardnekkige overtreders als de overgangsregering van Somalië, het leger van Congo, het leger van Birma en rebellengroeperingen in Congo, Birma, de Filipijnen, Colombia, Sudan en Uganda.

Het rapport noemt twee partijen die kinderen in het conflict proberen te doden of te verminken, de regering van Somalië en de Al-Shahab-militanten die die regering omver proberen te werpen. Er worden zeven partijen genoemd die zich schuldig maken aan verkrachting en seksueel geweld: zes in Congo en één in Uganda.

Stranden VS gesloten onder dreiging olie

Het strand in de Amerikaanse staat Louisiana is gesloten nu dikke, klonterige olie de kust heeft bereikt. Het is een duidelijk zichtbaar gevolg van het lek in de Golf van Mexico dat nog steeds olie spuwt.

De klonten stinkende olie hebben intussen ook de moerassen van Louisiana bereikt, waar zeldzame vogels en zoogdieren leven en waar een grote verscheidenheid aan zeeleven is. Deskundigen denken dat ontelbare dieren de gevolgen van het olielek zullen merken, hoewel reddingwerkers tot nog toe slechts een handvol gewonde dieren hebben gevonden.

Oliebedrijf BP probeert al weken tevergeefs het lek te dichten. Volgens het bedrijf stroomt dagelijks nog achthonderdduizend liter olie uit het lek, of vijfduizend vaten. Wetenschappers die beelden van het lek hebben bestudeerd schatten dat er veel meer olie weglekt. De frustratie over het tempo waarin pogingen worden ondernomen om het lek te dichten wordt onderhand steeds groter en BP zei vrijdag dat het op z'n vroegst dinsdag wordt voordat begonnen kan worden met een nieuwe methode om de olie te stoppen.

Doug Suttles, operationeel directeur van BP, zegt te begrijpen dat de mensen gefrustreerd zijn over de resultaten. Hij vertelde vrijdag bij het televisieprogramma "Early Show" dat in het ergste geval het lek pas in augustus gedicht kan worden. Suttles is er wel van overtuigd dat de natuur weer zal herstellen, mede omdat de Golf zo'n groot wateroppervlak heeft en eerder olierampen heeft overwonnen. "Ik ben er optimistisch over, ik ben er zeer optimistisch over dat de Golf helemaal zal herstellen."

Washington heeft ondertussen de druk op BP opgevoerd en om meer openheid voor de bevolking gevraagd, onder meer over de afmetingen van het lek en de baan van de olie. BP werd eerder al beschuldigd van het verdoezelen van de omvang van de ramp. Ook is BP gevraagd een minder giftige variant te gebruiken van de chemische substantie die de olie moet verdunnen, zodat die niet aan de oppervlakte komt.

Het geduld raakt op en er gaan steeds meer stemmen op voor een grotere rol van de regering in de ramp. "We hebben BP genoeg tijd gegeven", aldus een lokale politicus.

'Williams wil motoren Renault in 2011'

Na ART en Lotus lijkt ook Williams in beeld te zijn om in 2011 gebruik te gaan maken van de motoren van Renault. Volgens Autosprint is Williams niet tevreden over de Cosworth-motoren en is het Britse team daarom al in gesprek met het Franse bedrijf.

In het verleden bleek de combinatie Williams-Renault een gouden te zijn met vijf constructeurstitels in de jaren negentig en nog vele ereplaatsen. Een hernieuwde samenwerking lijkt in de maak te zijn nu volgens de geruchten voormalig Renault hoofdingenieur Pat Symonds binnenkort als consultant bij Williams aan de slag kan gaan om de nieuwe FW33 te gaan ontwerpen.

Hockeydames Den Bosch naar finale CCC

De vrouwen van Den Bosch gaan na de landstitel hoogstwaarschijnlijk ook de European Club Champions Cup winnen. De Brabantse ploeg nam vrijdag een voorschot op de eindzege door in de halve finale Amsterdam met 2-1 te verslaan. Zondag wacht de finale tegen het op papier veel minder sterke UHC Hamburg.

Den Bosch begon uitstekend aan de wedstrijd. In de tweede minuut voorkwam Amsterdam-goalie Floortje Engels nog met een knappe save dat Maartje Paumen een strafcorner benutte, maar in de vierde minuut moest de international toch buigen voor diezelfde Paumen: 0-1.

Amsterdam raakte niet in de war van die snelle achterstand en sloeg meteen terug. Een mooie backhandvoorzet van Ellen Hoog werd door Kelly Jonker schitterend in het dak van het doel getipt: 1-1. Na deze spectaculaire openingsfase zakte de amusementswaarde. Den Bosch was meer in de aanval, maar wist weinig grote kansen te creëren.

Na de pauze zette Den Bosch het balbezit wel om kansen. Eerst miste Vera Vorstenbosch een uitgelezen mogelijkheid op de 1-2, maar uit een mislukte strafcornervariant was het even later Nienke Kremers die wel scoorde: 1-2.

Den Bosch bleef druk zetten, maar hield Amsterdam in de wedstrijd door de marge niet te vergroten. De thuisploeg overleefde het moeilijke derde kwart en had nog de kracht voor een slotoffensief in het laatste deel van de wedstrijd. Dat leverde nog twee strafcorners op, maar die bleven onbenut waardoor Den Bosch zondagochtend de finale mag spelen. Amsterdam moet zaterdag om het brons aantreden tegen Atasport uit Azerbeidzjan.

EuroHockey Club Champions Cup, de nieuwe versie van de Europacup voor vrouwen, wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd. Deelnemende teams zijn de kampioenen uit Rusland, Schotland, Oekraïne, Azerbeidzjan, Nederland, Engeland, Duitsland en Spanje plus de runner-ups van de vier laatst genoemde landen. Voor Nederland komen Amsterdam en Den Bosch in actie.

[Giro] Lekke band nekt Stamsnijder

Tom Stamsnijder was  een van de smaakmakers in de dertiende etappe van de Giro d'Italia, maar zag door domme pech zijn kansen op de overwinning in rook opgaan. De renner van Rabobank voelde zijn band in de slotfase langzaam leeglopen en kon daardoor niet meesprinten. De Italiaan Manuel Belletti ging in Cesenatico met de ritzege aan de haal.

Stamsnijder toonde zich in de slotfase uitermate actief en sprak na afloop dan ook van een gemiste kans. "Dit is echt klote, want ik voelde dat het mijn dag was", baalde de renner van Rabobank, die op zijn ploeggenoot Rick Flens na deze Giro de renner is met de meeste vluchtkilometers in zijn benen.

Ritwinnaar Belletti kampte aan de finishlijn met hele andere emoties. De 24-jarige Italiaan boekte zijn grootste overwinning tot nu toe en dat ook nog eens in zijn eigen woonplaats. "Dit is iets waar ik als kind al van heb gedroomd en dat vandaag gewoon uitkomt", stamelde hij nadat zijn vreugdetranen waren gedroogd. "Om voor eigen publiek en voor het monument van Marco Pantani te winnen, betekent echt heel veel voor me."

Hartproblemen Zuid-Afrikaanse voetballer Jali

De Zuid-Afrikaanse voetballer Andile Jali kampt met lichte hartproblemen. De 20-jarige middenvelder van Orlando Pirates uit Johannesburg vertrekt naar de Verenigde Staten om zich daar verder te laten onderzoeken, meldt de voetbalbond. Jali maakt deel uit van de voorlopige selectie van zijn land.

De problemen kwamen aan het licht na een routine controle. Een tweede test bevestigde de constatering, waarna werd besloten om Jali verder te laten onderzoeken op de Universiteit van Florida. Op de medische afdeling daar hebben ze ervaring met topsporters die met hartproblemen kampen.

Bondscoach Alberto Parreira maakt zijn definitieve selectie bekend op 31 mei. Jali wordt voor die tijd onderzocht zodat hij eventueel deel uit kan maken van de selectie.

Rossi: "Nog steeds last van schouder"

Valentino Rossi is teleurgesteld dat hij tijdens de eerste vrije trainingen voor de Grand Prix van Frankrijk nog steeds last heeft van zijn schouder. De Italiaanse MotoGP-coureur blesseerde het gewricht vorige maand tijdens een valpartij bij het motorcrossen en kon mede daardoor in Jerez geen vuist maken.

"Ik had vandaag veel pijn in mijn schouder," zei Rossi. "In de twee of drie bochten waar je heuvel af remt doet het pijn. Ik hoop dat het snel beter wordt, maar ik had wel verwacht dat het nu over zou zijn." Toch reed de Italiaan de snelste tijd van de dag. Hij was Yamaha dankbaar dat ze het probleem dat hem in Jerez nekte hebben gevonden en hebben opgelost, zodat hij weer mee kan doen om de prijzen. Teamgenoot Jorge Lorenzo sloot de dag als derde af.

Ruime meerderheid tegen steun voetbalclubs

Gemeenten moeten geen steun meer geven aan professionele voetbalclubs. Acht op de tien deelnemers aan een peiling van Eén Vandaag vinden dat er geen geld meer in clubs moet worden gepompt. Ook van de deelnemers die supporter zijn van een voetbalclub is 69 procent tegen financiële steun.

Van de 22 duizend ondervraagden vindt 69 procent dat ingrijpen door de gemeente competitievervalsing is. Ook vindt een meerderheid van de 414 ondervraagde Tilburgers dat de Tilburgse club Willem II niet gered moet worden. De club verkeert in zware financiële problemen.

Als gemeenten de clubs niet meer helpen kan dat betekenen dat er clubs verdwijnen. De KNVB heeft aangegeven streng op te treden tegen clubs met geldproblemen.

Jong Oranje nu gelijk tegen Portugal

Jong Oranje heeft het tweede oefenduel met Portugal gelijk gespeeld. Het team van bondscoach Cor Pot kwam niet verder dan 0-0. Het eerste vriendschappelijke duel werd dinsdag met 3-1 verloren.

Kevin Strootman, Nick Viergever en Ricky van Wolfswinkel waren weer van de partij. Het trio ontbrak dinsdag bij de eerste wedstrijd omdat hun vlucht maandag werd geschrapt vanwege de IJslandse aswolk. De spelers kwamen later naar Portugal omdat ze nog verplichtingen hadden bij hun club.

De wedstrijden worden ter voorbereiding op de laatste EK kwalificatiewedstrijden gespeeld. Op 11 augustus hervat Nederland de kwalificaties met een uitwedstrijd tegen Liechtenstein. Het laatste duel staat 3 september tegen Spanje op het programma. Tot nu toe werden alle groepsduels gewonnen, waardoor Jong Oranje koploper is in Groep 4 en bijna zeker is van de play-offs.

Eto'o: "Van Bommel belangrijkste wapen van Bayern"

Waar zijn trainer José Mourinho er soms nog wel eens een handje van heeft om een sneer uit te delen naar de tegenstander, doet Samuel Eto'o dat niet, integendeel. Op de vooravond van de Champions League-finale spreekt de spits van Inter met veel respect over Mark van Bommel.

Waar het de laatste dagen vooral gaat over de strijd tussen Bayern en Inter, Louis van Gaal en Mourinho en Arjen Robben en Wesley Sneijder, haalt Eto'o Bayern's aanvoerder Van Bommel aan. De Kameroener vindt de Oranje-international de beste speler van Bayern. "Van Bommel is het belangrijkste wapen van Bayern. Hij is een leider, een grote speler. Tijdens mijn loopbaan heb ik genoeg toppers ontmoet om te concluderen dat Van Bommel een echte winnaar is", aldus Eto'o over Van Bommel op de website van de UEFA.
 

"Hij geeft nooit op, zulke strijders zijn onmisbaar", gaat Eto'o verder over de tegenstander van zaterdagavond. Eto'o kent Van Bommel uit zijn tijd bij FC Barcelona. In het seizoen 2005/2006 speelden de aanvaller en middenvelder samen. Ook toen stonden zij samen in de finale van de Champions League, al was het toen in hetzelfde shirt.

Diarra ziek van hoogtestage

De Franse international Lassana Diarra gaat het verblijf op hoogte voorlopig nog niet goed af. De middenvelder van Real Madrid moest de training van vandaag missen door maagpijn. Volgens een woordvoerder is de hoogtestage op 2100 meter in het skioord Tignes de oorzaak.

Bondscoach Raymond Domenech kon vandaag wel weer beschikken over William Gallas. De verdediger is al sinds eind maart geblesseerd en trainde vandaag voor het eerst weer mee. Daarmee groeit de hoop dat hij op toch nog op tijd fit is voor het WK. 

[IndyCar] Inschrijflijst Indy 500

Komend weekend worden op de Indianapolis Motorspeedway de kwalificaties verreden voor de Indy 500. Morgen zullen de eerste 24 startplaatsen worden bepaald, terwijl zondag de nummers 25 tot en met 33 een startpositie krijgen en andere rijders op bumpday ze er uit mogen knikkeren.

Dat de kwalificatie op twee dagen verreden wordt en niet in twee weekenden is niet nieuw. Het format werd ook tussen 1998 en 2000 gebruikt. Morgen zullen tussen 11:00 en 16:00 lokale tijd de coureurs hun ronden rijden, waarna de beste negen ieder twee pogingen krijgen om de poleposition te gaan bepalen. Ook levert de eerste startplaats naast 175.000 dollar vijftien punten op in het IndyCar-kampioenschap. Nieuw in de regels dit jaar is dat mocht een rijder crashen in een training na de kwalificatie en over moeten stappen naar de reserve-bolide hij niet teruggezet wordt naar de laatste startplaats.

Het veld bestaat dit jaar uit 38 inschrijvingen. Er doen vier oud-winnaars mee, te weten Helio Castroneves, Dan Wheldon, Scott Dixon en Dario Franchitti. Zij behoren ook dit jaar weer tot de favorieten. Daarnaast komen er zeven rookies aan het vertrek, namelijk Takuma Sato, Ana Beatriz, Sebastian Saavedra, Mario Romancini, Bertrand Baguette, Jay Howard en Simona de Silvestro. Eén team moet de coureur nog bekend maken.

De volledige inschrijflijst:

# Coureur Team
2 Raphael Matos De Ferran Dragon Racing
3 Helio Castroneves Team Penske
4 Dan Wheldon Panther Racing
5 Takuma Sato KV Racing Technology
6 Ryan Briscoe Team Penske
7 Danica Patrick Andretti Autosport
8 E.J. Viso KV Racing Technology
9 Scott Dixon Target Chip Ganassi Racing
10 Dario Franchitti Target Chip Ganassi Racing
11 Tony Kanaan Andretti Autosport
12 Will Power Verizon Team Penske
14 Vitor Meira A.J. Foyt Enterprises
15 Paul Tracy KV Racing Technology
18 Milka Duno Dale Coyne Racing
19 Alex Lloyd Dale Coyne Racing
20 Ed Carpenter Panther Racing
21 Davey Hamilton De Ferran Dragon Racing
22 Justin Wilson Dreyer & Reinbold Racing
23 Tomas Scheckter Dreyer & Reinbold Racing
24 Mike Conway Dreyer & Reinbold Racing
25 Ana Beatriz Dreyer & Reinbold Racing
26 Marco Andretti Andretti Autosport
29 Sebastian Saavedra Bryan Herta Autosport
30 Graham Rahal Rahal Letterman Racing
32 Mario Moraes KV Racing Technology
33 Bruno Junqueira FAZZT Race Team
34 Mario Romancini Conquest Racing
36 Bertrand Baguette Conquest Racing
37 Ryan Hunter-Reay Andretti Autosport
41 A.J. Foyt IV A.J. Foyt Racing
43 John Andretti Richard Petty/Andretti Autosport
66 Jay Howard Sarah Fisher Racing
67 Sarah Fisher Sarah Fisher Racing
77 Alex Tagliani FAZZT Race Team
78 Simona De Silvestro HVM Racing
98 TBA CURB/Agajanian/Team 3G
99 Townsend Bell Chip Ganassi Racing Sam Schmidt Mtrspts
06 Hideki Mutoh Newman/Haas Racing

Platje nog een seizoen in Volendam

Melvin Platje heeft zijn contract bij FC Volendam verlengd met één seizoen. De onderhandelingen tussen FC Volendam en Platje liepen alles behalve vlekkeloos. Een eerdere aanbieding weest de aanvaller van de Volendammers van de hand.

Daarnaast hadden ook enkele clubs interesse in Platje. Onder meer Heracles Almelo zou hem graag naar de Eredivisie halen. Platje maakte in 2006 zijn debuut in het betaalde voetbal. Twee seizoenen geleden maakte hij nog indruk in de Eredivisie. Als invaller pakte hij vaak punten voor FC Volendam. Ondanks zijn goals degradeerde Volendam naar de Jupiler League.

'Duitser' Boateng mag met Ghana naar WK

Kevin-Prince Boateng werd geboren in Berlijn, maar mag met Ghana naar het WK in Zuid-Afrika. Ghana kreeg hiervoor vandaag toestemming voor van de FIFA. Boateng heeft een Duitse moeder, maar een Ghanese vader. In zijn jeugd kwam de inmiddels 23-jarige Boateng uit voor verschillende jeugdelftallen van Duitsland.

De middenvelder begon zijn loopbaan bij Herta BSC. Al snel maakte hij de overstap naar de Premier League. In 2007 haalde Tottenham Hotspur naar Engeland. Momenteel komt hij uit voor Portsmouth.

Boateng was de afgelopen weken veelbesproken. Door een zware overtreding van hem op Michael Ballack kan de Duitser niet mee naar het WK. De belangrijke schakel van het Duitse team staat acht weken aan de kant met een enkelblessure. Boateng is opgenomen in de voorlopige selectie van Ghana. Het Afrikaanse land komt op het WK Duitsland tegen in de groepsfase.

Van Gaal: "Bayern niet bij de beste teams van Europa"

Het is bijna zover: de Champions League finale. Op de vooravond van de climax van het Europese voetbal geeft Bayern München-trainer Louis van Gaal aan dat de weg naar de finale geen gemakkelijke was.

"Ik denk niet dat wij bij de beste teams van Europa horen," is Van Gaal bescheiden tijdens de persconferentie aan de vooravond van de finale. "Inter, Chelsea, Barcelona en Manchester United zijn de beste teams in Europa, niet Bayern."

Het mag een verrassing genoemd worden dat Bayern in de finale staat. In de groepsfase stond de club uit de Bundesliga er niet goed voor. Van Gaal beseft dat zich terdege. "We hebben veel geluk gehad op weg naar de finale van de Champions League. We hebben de finale onder andere bereikt door fouten van scheidsrechters die in ons voordeel uitpakten."

Van Gaal nam ook tijd om zijn relatie met Inter-trainer José Mourinho te bespreken. "José is naar mijn mening één van de beste coaches. Ik zeg dit niet over veel trainers, maar Mourinho verdient het. Hij heeft van Inter een winnend team gemaakt en daarbij heeft hij de juiste spelers aangetrokken die bij zijn manier van spelen horen."

President Zuid-Sudan beëdigd

President Salva Kiir van Zuid-Sudan is vrijdag beëdigd, acht maanden voor het geplande referendum over de vraag of het zuiden van het land zich moet afscheiden van het noorden.

Kiir zei tegen de ongeveer duizend mensen die bijeen waren gekomen dat hij de eenheid wil bevorderen en het democratische systeem in de regio wil consolideren. Hij benadrukte ook het belang van onderwijs en zorg en noodzaak iets te doen aan het grote aantal vrouwen dat sterft bij de bevalling. Tevens riep hij op tot verzoening in het gebied, dat verwoest is door decennia van conflicten.

De zuidelijke regering en de noordelijke, geleid door de Sudanese president Omar al-Bashir, moeten voor het referendum nog wel onderhandelen over hoe de twee regio's de olieopbrengsten gaan verdelen en hoe de toegang tot de Nijl geregeld wordt. Ook over burgerschap en de rechten van minderheden moet nog gesproken worden.

Analisten vrezen dat de vijf jaar oude zuidelijke regering moeite zal hebben om alle taken voor het referendum tot een goed einde te brengen.

Al-Bashir wordt waarschijnlijk donderdag beëdigd. Humans Rights Watch heeft Europese diplomaten dringend verzocht niet bij de inauguratie aanwezig te zijn aangezien er een internationaal arrestatiebevel tegen Al-Bashir is uitgevaardigd voor gruweldaden die hij zou hebben gepleegd in Darfur.

Auto ramt Schwung-gebouw Tilburg

Een Volkswagen Golf heeft rond half drie het gebouw van reclamebureau Schwung geramd. Dit gebeurde nadat de Volkswagen Golf in botsing kwam met een Peugeot 306.

De brandweer moest uitrukken om de bestuurster van de Volkswagen te bevrijden uit de auto. Ambulancepersoneel stond al stand-by. Het slachtoffer, een vrouw van rond de 40, werd nadat ze uit het wrak was gehaald aan de beademing gelegd.

Het is onduidelijk of medewerkers van Schwung gewond geraakt zijn door het ongeluk. Het is bekend dat de auto tegen de muur van een vergaderzaal gereden is.

Foto's ongeluk

Volleyballers verliezen van Portugal

De mannen van de nationale volleybalploeg zijn de serie EK-kwalificatiewedstrijden in het Macedonische Skopje slecht begonnen. De ploeg van bondscoach Peter Blangé verloor met 3-0 van Portugal en dat is gezien de krachtsverhoudingen van de afgelopen jaren een verrassende uitslag: 25-20, 25-22 en, 25-18.

Duidelijk is dat het gemis van steraanvaller Robert Horstink, die thuis bleef wegens privé-omstandigheden, binnen de Nederlandse ploeg merkbaar was. De nederlaag is echter nog geen ramp omdat er nog vijf speelronden te gaan zijn en bij het opmaken van de balans ook de nummer twee nog kans maakt op kwalificatie voor het EK van 2011. Morgen speelt Nederland tegen Zweden.

Sauber wil finishen in Turkije

Sauber Motorsport beleeft tot nu toe een van de slechtste jaren uit de Formule 1-geschiedenis. De bolides van het Zwitserse team hebben nog weinig de finish gezien en daarom hopen de coureurs Pedro de la Rosa en Kamui Kobayashi dat het tij eindelijk eens keert.

"Ik moet echt weer eens de eindstreep halen," zei De la Rosa die hoopt dat bij de renstal naast de betrouwbaarheid ook de snelheid verbetert. "Op dit circuit kunnen we hopelijk net zo competitief zijn als in Barcelona. De laatste keer dat ik in Turkije reed, was in 2006. Ik werd toen vijfde. Het is een leuke baan. Maar nogmaals, ik wil de race gewoon uitrijden."

Ook Kobayashi hoopt eindelijk zichzelf eens van zijn beste kant te kunnen laten zien. "We moeten Monaco gewoon als een les beschouwen, en proberen de goede vorm die we in Spanje hadden te herhalen. Istanbul Park is een mooie baan die goed bij onze auto moet passen. We moeten zelfverzekerd blijven en hard werken."

Balkenende: hypotheekrente is breekpunt

Het CDA zal niet tornen aan de aftrek van de hypotheekrente. Bij de komende kabinetsformatie is dit voor het CDA onbespreekbaar. Dat heeft premier Jan Peter Balkenende (CDA) vrijdag gezegd tijdens het eerste lijsttrekkersdebat op Radio 1.

Balkenende daagde VVD-leider Mark Rutte uit om de hypotheekrente ook tot breekpunt te benoemen. Die ging daar niet op in. "Wij komen onze afspraken met de kiezer na", zei Rutte. "Dit soort misplaatste stoerheid hebben wij niet nodig."

Volgens Rutte wil het niets zeggen als het CDA iets uitroept tot een breekpunt. Hij wees erop dat het CDA voor de vorige verkiezingen beloofde de AOW intact te laten, terwijl het kabinet later toch heeft besloten de AOW-leeftijd te verhogen.

Balkenende noemde beperking van de hypotheekrenteaftrek een 'domme maatregel', zeker gezien de economische crisis. "Als je onrust wil veroorzaken, moet je nu beginnen over de hypotheekrente."

PvdA-lijsttrekker Job Cohen kwam onder vuur van Balkenende en Rutte omdat hij terugkwam van het PvdA-plan voor een inkomensafhankelijk eigen risico bij de zorgverzekering. De PvdA heeft ontdekt dat het te weinig oplevert en is nu voor een eigen risico van 210 euro.

Rutte en Balkenende vroegen zich hardop af hoe vaak de PvdA nog van mening gaat veranderen. Zij wezen erop dat de PvdA afgelopen week al de bezuinigingsplannen heeft aangepast. Ze wilden weten hoe vaak de PvdA de plannen nog gaat veranderen. Dit was de laatste keer, zei Cohen daarop.

Rutte haalde in één moeite door uit naar het CDA. "Eén ding moet je Balkenende nageven: alle nare maatregelen staan bij het CDA gewoon in het programma", zei Rutte.

Meer dan 1000 jaar cel voor ETA-terroristen

Drie leden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA zijn vrijdag veroordeeld tot 1040 jaar cel voor hun rol bij de aanslag op de luchthaven van Madrid in 2006.

Daarbij vielen twee doden en 48 gewonden. Door de enorme ontploffing, veroorzaakt door honderden kilo's explosieven die waren verborgen in een auto, ontstond voor 27 miljoen euro schade. De verdachten Mattin Sarasola, Mikel San Sebastián en Igor Portu zeiden tijdens het proces dat zij door de politie zijn gemarteld en deden er verder het zwijgen toe. Zij zullen maximaal veertig jaar van hun eeuwenlange celstraf moeten uitzitten. In Spanje hoeft niemand meer dan veertig jaar in de cel te zitten.

De ETA vecht sinds 1968 voor een onafhankelijk Baskenland.

Arsenal bevestigt komst Chamakh

Arsenal heeft de komst van Marouane Chamakh bevestigd. De Engelsen maakten niet bekend voor hoe lang de Marokkaan tekent, maar houden het op "een contract voor de lange termijn". De aanvaller maakte zijn transfer van Bordeaux naar de Engelsen enkele weken terug al wereldkundig.

De 26-jarige Chamakh komt transfervrij over van Bordeaux, waar hij acht jaar speelde. Arsenal-trainer Arsène Wenger gaf toe al een tijdje achter de international aan te zitten. "Ik weet dat hij veel kwaliteit aan onze selectie toevoegt." De Fransman roemde ook de mentaliteit van Chamakh. "Hij is niet alleen een goede voetballer maar ook een vechter."

Chamakh had zijn keuze al snel gemaakt. "Zonder twijfel is Arsenal mijn favoriete club. Ik wilde altijd al in de Premier League spelen en dit is de club van mijn hart."

Losse putdeksel oorzaak crash Barrichello

Een losse putdeksel lijkt de oorzaak te zijn van de crash die Williams-coureur Rubens Barrichello beleefde tijdens de Grand Prix van Monaco afgelopen zondag. Zowel het team als de FIA denken hier nu aan, nadat de eerste oorzaak in de richting van een falende achterwielophanging wees.

"We hebben een goed idee welk onderdeel verdacht is, maar om het zeker te weten moeten we de tests van het materiaal in de fabriek afwachten," zei technisch directeur Sam Michael eerder deze week. Volgens Auto Motor und Sport heeft een losse putdeksel het linker achterwiel beschadigd. Het was niet het putdeksel dat later in de race nog voor een safetycarsituatie zorgde.

Zowel het chassis als de motor van Barrichello waren niet beschadigd geraakt na de crash, maar desondanks heeft Williams besloten de motor alleen nog maar op vrijdagen in te zetten. Daarnaast zal uit voorzorg de versnellingsbak bij de Braziliaan vervangen worden. Ook zullen hij en Nico Hülkenberg in Istanbul met een oudere voorvleugel rijden, omdat vervanging er van zou zorgen voor stagnering van de ontwikkeling van de delen voor Montreal.

UCI schorst Poolse veldrijder acht jaar

Veldrijder Pawel Szczepaniak heeft van het UCI een schorsing van maar liefst acht jaar opgelegd gekregen. De Pool won met overmacht het WK veldrijden onder 23 jaar in het Tsjechische Tabor, maar werd later betrapt op het gebruik van epo.

De broer van Szczepaniak Kacper werd tweede bij het kampioenschap, maar ook hij werd betrapt en door het UCI voor vier jaar geschorst. Hierdoor gaat de wereldtitel bij de beloften nu naar de Fransman Arnaud Jouffroy.

WHO ziet snelle comeback van mazelen

De Wereldgezondheidsorganisatie ziet een snelle comeback van mazelen in Afrikaanse, Aziatische en zelfs sommige Europese landen. Volgens de WHO komt dit door een daling van de vaccinatiegraad.

In 2008 stierven nog maar 118 duizend jonge kinderen aan de mazelen, vergeleken met 1,1 miljoen in 2000. Maar het afgelopen jaar is het aantal weer sterk opgelopen, met grote uitbarstingen in dertig Afrikaanse landen, Indonesië, Thailand, Vietnam en Bulgarije. WHO-expert Peter Strebel zei vrijdag te vrezen dat het aantal doden door mazelen in 2012 boven het half miljoen zal stijgen.

Zelfs in Groot-Brittannië nam het aantal mazelengevallen toe, zegt de WHO. Die stijging wordt in verband gebracht met een sterke afname van het aantal inentingen in de jaren negentig, nadat ten onrechte een verband was gelegd tussen autisme en de combinatieprik tegen mazelen, bof en rodehond. In zowel 2008 als 2009 werden in Groot-Brittannië duizend gevallen gemeld, meer dan tien keer zo veel als tien jaar geleden.

Volgens de WHO kost het nog geen tachtig cent om een kind met een inenting tegen mazelen te beschermen.

Agent gewond na duw scooterrijder

Een motoragent is donderdagavond gewond geraakt door een duw van een scooterrijder die probeerde te ontkomen aan een verkeerscontrole. De agent gaf de man op de scooter bij een controle in Breda een stopteken, maar die reed door. Bij een wilde achtervolging kreeg de motoragent een schouderduw. Hij ging onderuit en raakte gewond.

De agent bleek bij een controle in het ziekenhuis zijn arm uit de kom te hebben. Ook zat er een scheurtje in zijn schouderbot. Hij kan de komende tijd door de duw niet werken.

De scooterrijder slaagde erin te ontkomen. Een tweede motoragent stopte na de duw om zijn collega te helpen. Een voorbijganger probeerde de vluchtende man nog te stoppen, maar dat lukte niet.

De politie is op zoek naar getuigen, onder wie de voorbijganger. Ook andere mensen die de val of delen van de achtervolging hebben gezien, wordt verzocht contact op te nemen met de politie.

[RG] Krajicek niet naar hoofdtoernooi

Michaëlla Krajicek is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi van Roland Garros. De 21-jarige Nederlandse verloor verrassend in de laatste kwalificatieronde met 4-6, 7-6(5), 2-6 van Anastasia Pivovarova. De Russische is de mondiale nummer 186, Krajicek staat 131e.

Door de uitschakeling van Krajicek doen er geen Nederlandse vrouwen mee aan Roland Garros. Arantxa Rus werd in de tweede kwalificatieronde al uitgeschakeld. Bij de mannen doen Robin Haase en Thiemo de Bakker mee aan het hoofdtoernooi. Igor Sijsling kwam niet door de kwalificaties.

Krajicek niet naar hoofdtoernooi Roland Garros
Krajicek niet naar hoofdtoernooi Roland Garros (Foto: Novum)

Beelden Alberto Stegeman mogen worden uitgezonden

Het hield heel FOK! afgelopen weken in zijn greep, maar na het turbospoedappèl dat Alberto Stegeman is begonnen mogen de onthullende beelden van de malafide paardenhandelaar toch worden uitgezonden. Voorwaarde is wel dat de stem van de paardenhandelaar gecensureerd moet worden. Dat heeft het gerechtshof vrijdag bepaald.

De rechtbank verbood SBS6 vorige week nog om de beelden uit te zenden. De verborgen camera beelden en de onthulling mochten niet worden uitgezonden. De aflevering zou namelijk gaan over een paardenverkoopster die respectloos met paarden om zou gaan.

De beelden zijn te zien in Undercover in Nederland komende zondag.

Nationaal Jeugddebat in teken verkiezingen

De NJR (Nationale Jeugdraad) organiseert op 3 juni een bijzondere jubileumeditie van het Nationaal Jeugddebat. Dit jaar is gekozen voor een verkiezingsdebat, waar de jongeren de politici eens stevig aan de tand voelen over voor hen relevante onderwerpen als onderwijs, jeugdbeleid, economie en veiligheid. Gerdi Verbeet, Voorzitter van de Tweede Kamer, opent de bijzondere jubileumeditie van het debat.

Onder andere Rita Verdonk, Renske Leijten, Marianne Thieme, Tofik Dibi, Boris Van der Ham, Joël Voordewind, Wim van Duijn en Ronald Plasterk zullen in debat gaan met de jongeren en met elkaar. Deze opzet wijkt af van voorgaande edities van het Nationaal Jeugddebat, waar de jongeren telkens met de ministerraad in debat gingen. Door de val van het kabinet is er echter voor gekozen het vijftiende Nationaal Jeugddebat een andere opzet te geven.

Uniek aan het Nationaal Jeugddebat is dat de deelnemende jongeren een representatieve afspiegeling vormen van de Nederlandse jeugd. De groep bestaat uit ruim 100 jongeren van 12 t/m 19 jaar, uit alle provincies, verschillende schooltypes en diverse culturen. Tevens debatteren een aantal jongeren uit jeugdzorginstellingen mee.

NJR wil jongeren graag bij de politiek betrekken. Enerzijds om jongeren het belang van politiek te laten zien, anderzijds om de politiek te verrijken met de inbreng van de jeugd. Dit jaar krijgt NJR hulp bij het uitvoeren van deze missie. Want op dezelfde dag komen ’s ochtends kinderen tot 12 jaar aan het woord tijdens de opnames van het lijsttrekkersdebat van het NOS Jeugdjournaal en ’s avonds is er een live-uitzending van MTV’s Coolpolitics, dat zich richt op jongeren vanaf 18 jaar.

Evenals vorig jaar zal FOK! bij het Nationaal Jeugddebat aanwezig zijn.

Gary Oldman in sequel 'Kung Fu Panda'

Gary Oldman gaat een rol spelen in de nieuwe 'Kung Fu Panda'-film. De acteur zal met zijn stem te horen zijn als het personage Peacock. Dat schrijft het Amerikaanse filmvakblad The Hollywood Reporter op zijn website.

De sequel gaat 'Kung Fu Panda: The Kaboom of Doom' heten waarin panda Po (Jack Black) op zoek gaat naar andere panda's en komt onderweg een groep bandieten tegen. Oldman, die recentelijk nog te zien was in de apocalyptische film 'The Book of Eli', speelt een vogelachtig figuur dat Po helpt, maar later toch anders is dan hij zich voordoet.

Daarnaast is er een zeer interessante en onverwachte ontwikkeling te melden. Charlie Kaufman, de excentrieke scenarioschrijver van onder andere 'Being John Malkovich', 'Adaptation' en 'Eternal Sunshine of the Spotless Mind', is aangetrokken om het script aan te scherpen en van spitsvondige dialogen te voorzien.

Oldman verleende de laatste jaren vaker zijn medewerking aan animatiefilms. Zo was hij te horen in 'Planet 51' en speelde hij meerdere rollen in 'A Christmas Carol'.

'Kung Fu Panda: The Kaboom of Doom' is vanaf juni 2011 in de bioscopen te zien.

Gary Oldman in sequel 'Kung Fu Panda'
Gary Oldman in sequel 'Kung Fu Panda' (Foto: Novum)

Zes jaar cel voor poging moord ex

Een 47-jarige man uit Leiden is vrijdag veroordeeld tot zes jaar cel voor een poging tot moord op zijn ex-vrouw. Hij schoot van dichtbij met een pistool op de vrouw, maar die overleefde het als bij wonder. De vrouw raakte zwaargewond, waarna hun dochter alarm sloeg. De man ontkent elke betrokkenheid.

De rechter acht echter bewezen dat de man degene was die de vrouw op 23 juni neerschoot, meteen toen ze de deur opendeed. Hij zou daarvoor ook al in een telefoontje met zijn dochter hebben gedreigd hen te doden. De vrouw was gewond naar het balkon van de buren gevlucht. De dochter verschanste zich in de badkamer.

Justitie vermoedt dat een langlopend scheidingsconflict de reden was voor de schietpartij, maar dat is door het zwijgen van de man niet duidelijk geworden. Er was acht jaar tegen hem geëist, maar dat vond de rechter in Den Haag te hoog.

Rutte: ik ben kandidaat-premier

VVD-leider Mark Rutte wordt premier als zijn partij bij de verkiezingen op 9 juni de grootste wordt. Dat heeft Rutte vrijdag gezegd tijdens het lijsttrekkersdebat op Radio 1.

"Ik ben kandidaat-premier", zei Rutte op de vraag wie er minister-president zal worden als de VVD de grootste wordt, hij of eurocommissaris Neelie Kroes.

De afgelopen tijd wordt in politiek Den Haag gespeculeerd over een mogelijk premierschap van Kroes, mocht de VVD de grootste worden. Kroes zelf heeft die mogelijkheid tot nu toe niet uitgesloten.

Tijdens het debat viel Rutte PvdA-leider Job Cohen aan omdat die een slechte burgemeester van Amsterdam zou zijn geweest. Zo zou hij niet hebben ingegrepen toen bewoners van de Diamantbuurt door Marokkanen werden weggepest.

Cohen zei dat hij juist heel veel heeft gedaan voor een veiliger Amsterdam. "Ik heb ervoor gezorgd dat er straatcoaches zijn gekomen, dat de drugsoverlast is afgenomen, en dat heel veel overlast veroorzakende jongeren nu naar school gaan, aan het werk zijn of in de gevangenis zitten."

Rutte: ik ben kandidaat-premier
Rutte: ik ben kandidaat-premier (Foto: Novum)

Hond neergestoken in Zandvoort

De politie heeft een 25-jarige Pool aangehouden voor het neersteken van een hond in Zandvoort. De man liep donderdagavond met zijn eigen hond langs het terras in Zandvoort waar een vrouw met haar hond zat. De boxer liep op de rottweiler van de Pool af. Daarop schopte de Pool de hond en stak hij op het dier in, meldt de politie.

De boxer raakte zwaargewond. De hond is overgebracht naar een dierenarts en geopereerd.

Waarom de man de hond van de 61-jarige vrouw uit Haarlem te lijf ging, is niet bekend. Volgens de politie liep de boxer rond 19.45 uur bij de beachclub aan de Boulevard Paulus Loot alleen op de rottweiler af. Daarop begon de Pool te schreeuwen en schopte en stak hij het dier.

De man ging er met zijn hond en een vrouw in een auto vandoor. Hij kon niet lang daarna worden aangehouden op de Zandvoorterweg in Aerdenhout. Hij gooide het mes uit de auto, maar dat werd teruggevonden. De man zit vast.

Nascimento vreest voor baan in Mozambique

David Nascimento vreest voor zijn baan als bondscoach van Mozambique. De Portugees van Kaapverdiaanse afkomst werd in april de opvolger van Mart Nooij, maar het ministerie van Sport is het niet eens met die aanstelling.

Het ministerie betaalt het salaris van de bondscoach en het weigert om het contract met Nascimento te ondertekenen. "Ik verkeer nu in onzekerheid. Ik houd elke dag de kranten goed in de gaten. Het lijkt erop dat de voetbalbond gaat toegeven aan het ministerie," zei de oud-voetballer van onder meer FC Utrecht.

Makaay wil trainersvak in

Roy Makaay gaat het trainersvak in. Hij begint aan de cursus TC-1 jeugd en neemt volgend seizoen samen met Gerard Rutjes het team van Feyenoord onder de 13 jaar onder handen. Daarnaast gaat de onlangs afgezwaaide spits stage lopen bij de profopleiding van de Rotterdammers.

De 35-jarige spits kijkt erg uit naar het coachen van de jeugd. "Onlangs is de jeugdopleiding beloond met de prijs voor beste opleidingsinstituut van Nederland. Ik vind het heel mooi dat ik daar deel van uit mag maken", zegt Makaay op de website van Feyenoord. Hij denkt veel te kunnen leren van Rutjes. "Gerard loopt al heel wat jaren mee in het trainersvak."

Hoofd jeugdopleiding Stanley Brard denkt veel te hebben aan de voormalige Feyenoord-spits. "Roy heeft veel ervaring op het hoogste niveau. Hij heeft een aantal jaar bij Feyenoord gespeeld. Hierdoor is hij een waardevolle toevoeging."

Peuter verliest mogelijk been na ongeluk met grasmaaier

Een 3-jarig jongetje moet mogelijk een been missen na een ongeluk met een zitgrasmaaier in het Gelderse De Heurne. De peuter uit Dinxperlo werd bij een woning overreden door de maaier, die door een familielid werd bediend. Het kind is zwaargewond geraakt aan het onderlichaam en met een traumahelikopter naar een ziekenhuis gebracht.

Volgens een woordvoerder is het been bekneld geraakt in de maaier. Artsen zullen proberen het been te redden, maar of dat lukt is nog zeer de vraag.

De politie geeft geen nadere informatie over de identiteit van de betrokkenen. Wat voor een familielid de maaier bediende, is dan ook niet bekend. De politie onderzoekt de zaak.

Coalitieakkoord in Den Haag

PvdA, VVD, D66 en het CDA in Den Haag hebben overeenstemming bereikt over een coalitieakkoord. Dat laat de gemeente vrijdag weten. De details van het akkoord werden vrijdagmiddag toegelicht tijdens een persconferentie op het stadhuis.

De PVV van Geert Wilders was een van de winnaars tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart, maar al snel werd duidelijk dat zijn partij niet in het stadsbestuur komt. Informateur Boele Staal concludeerde begin april dat de opstelling van de PVV op het gebied van islamisering samenwerking met andere partijen onmogelijk maakte.

Staal adviseerde vervolgens een college van PvdA, VVD, D66 en CDA. Lijsttrekker Sander Dekker (VVD) noemt het bereikte akkoord vrijdag 'evenwichtig, gedegen en toekomstgericht'. "We investeren ondanks de crisis in belangrijke zaken als lastenverlichting, veiligheid en onderwijs. Dat in een financieel kader dat staat als een huis."

De partijen hebben afgesproken de komende vier jaar structureel 150 miljoen euro te bezuinigen. Dat gebeurt onder meer op de gemeentelijke organisatie en op subsidies. Het voorkomt dat inwoners met hogere lasten worden opgezadeld.

Geïnvesteerd wordt er ook: structureel wordt er vijftig miljoen uitgetrokken voor onderwijs, economie, werk, armoedebeleid, duurzaamheid, wonen, mobiliteit en veiligheid. Eenmalig gaat er nog eens 165 miljoen hier naartoe.

Ook komen er meer handhavers op straat, meer conducteurs op de tram en worden de parkeerproblemen aangepakt, laat Dekker weten.

De grootste partij PvdA roemt het sociale karakter van het gesloten akkoord. "Dit akkoord biedt extra impulsen om de gevolgen van de financiële crisis op te vangen, zodat iedereen actief kan blijven deelnemen aan de Haagse samenleving en niemand buiten de boot hoeft te vallen", aldus de onderhandelaars Marnix Norder en Henk Kool.

De PVV is overigens niet van plan om werkeloos toe te kijken vanuit de oppositiebankjes. Fractievoorzitter Sietse Fritsma belooft druk op de ketel te zetten bij de 'gevestigde orde'. "We eisen aandacht voor veiligheidsproblemen, zullen de islamisering bestrijden, willen elke eurocent subsidie verantwoord zien en eisen uitleg waarom megalomane statusprojecten als een cultuurpaleis belangrijker zijn dan goede ouderenzorg."

Tijdens de persbijeenkomst worden ook de nieuwe wethouders gepresenteerd. De VVD moet één wethouder inleveren. Dekker, wethouder van financiën, en verkeerswethouder Peter Smit gaan door. Dat betekent dat Frits Huffnagel moet vertrekken.

Huffnagel, de afgelopen jaren belast met 'citymarketing', kreeg bij de verkiezingen meer dan tweeduizend voorkeurstemmen. Hij laat in een reactie weten 'zeer teleurgesteld' te zijn. Hij weet niet of hij in de gemeenteraad blijft zitten.

[Giro] Dagzege Belletti

De dertiende etappe in de Giro d'Italia is gewonnen door Manuel Belletti. Na 226 kilometer koersen, van Porto Recanati naar Cesenatico, was de Italiaan de sterkste van een kopgroep van zeventien man. Richie Porte behield de leiding in het algemeen klassement.

Een groep van zeventien man, met daarin Tom Stamsnijder, ontsnapte in het eerste wedstrijduur en ze kregen de zegen van het peloton. In de finale van de etappe reed Stamsnijder met drie anderen voorop, maar de vier wisten niet weg te blijven. In de slotkilometer leek de Amerikaan Craig Lewis het te gaan halen, maar Belletti wist over de renner van Columbia heen te denderen en de dagzege te pakken.

Uitslag dertiende etappe:

# Renner Ploeg Tijd
1 Manuel Belletti (Ita) Colnago 5.27;12
2 Greg Henderson (NZl)
Sky z.t.
3 Iban Mayoz (Spa) Footon z.t.
4 Paul Voss (Dui) Milram z.t.
5 Sebastian Lang (Dui) Omega Pharma Lotto z.t.
6 Kalle Kriit (Est) Cofidis z.t.
7 Mathieu Claude (Fra) Bouygues z.t.
8 Craig Lewis (VS) Columbia z.t.


Klassement:

# Renner Ploeg Tijd
1 Richie Porte (Aus) Saxo Bank 56.20;56
2 David Arroyo (Spa) Caisse d'Epargne +1.42
3 Robert Kiserlovski (Kro) Liquigas +1.56
4 Xavier Tondo (Ita) Cervélo +3.54
5 Valerio Agnoli (Ita) Liquigas +4.41
6 Alexandre Efimkin (Rus) AG2R- La Mondiale +5.16
7 Linus Gerdemann (Dui) Milram +5.34
8 Carlos Sastre (Spa) Cervélo +7.09

Henry mag Barcelona verlaten

Thierry Henry mag Barcelona verlaten. De Franse spits zat afgelopen seizoen vooral op de bank bij de Spaanse kampioen.

"Ik kan me voorstellen dat hij niet gelukkig is met de situatie en dat hij een oplossing wil", aldus technisch directeur Txiki Begiristain van de Catalaanse club tijdens de presentatie van aanwinst David Villa. Die aanvaller werd voor 40 miljoen euro losgeweekt bij Valencia. "Thierry kende een goed seizoen, maar moest vaak op de bank plaatsnemen omdat Pedro doorbrak", zei Begiristain.

Voorzitter Joan Laporta liet eerder in de week al weten dat de 32-jarige Henry, aanvoerder van het Franse elftal op het WK, mogelijk naar de Verenigde Staten vertrekt. "We werken in een richting die voor de club en de speler interessant is", gaf de preses aan.

Sigaretten duurder, pakje shag lichter

Rokers moeten weer meer betalen voor hun sigaretten en shag. Pakjes waarin een eerder aangekondigde accijnsverhoging is verwerkt, liggen nu in het schap.

Een pakje sigaretten is na de accijnsverhoging van 1 april gemiddeld 20 cent duurder geworden. Een pakje shag is niet in prijs verhoogd, maar daar zit wel 2,5 gram minder tabak in. Volgens een woordvoerder van de Vereniging Nederlandse Kerftabakindustrie (VNK) kostte een pakje van de meest verkochte shag voor de wijziging 5,50 euro voor 45 gram.

De prijs is hetzelfde gebleven, maar in een pakje zit nu 42,5 gram. Ongeveer twee jaar geleden was dat nog 50 gram. "Het verschilt per fabrikant en daarmee per merk op welke wijze de accijnsverhoging in de prijzen wordt opgevangen. De een kiest voor een prijsverhoging, de andere kiest voor 'gewichtsverlies'."

Het aantal sigaretten per pakje varieert de laatste jaren dan ook sterk. Fabrikanten kiezen daarvoor om een prijsverhoging te camoufleren.

Tijgertjes geboren in Diergaarde Blijdorp

In de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp zijn drie jonge tijgertjes geboren. De verzorgers vonden de jonkies vrijdagochtend in het kraamhol van de Sumatraanse tijger Alia.

Een jong was zwak en stierf na korte tijd; de twee andere dieren maken het goed. Dat heeft Blijdorp laten weten. Hoewel het tweetal inmiddels moedermelk heeft gedronken, is het volgens de dierentuin nog even spannend of het goed blijft gaan. Het is voor de vijfjarige Alia namelijk de eerste keer dat ze jongen krijgt.

En geregeld gaat het bij een eerste keer door onervarenheid niet goed. Het publiek kan de moeder en haar jongen zeker de eerste dagen nog niet zien. De Sumatraanse tijger is in het wild een erg bedreigde diersoort. Volgens Blijdorp werden tijdens de laatste telling op Sumatra slechts 326 exemplaren gezien. In het fokprogramma van Europese dierentuinen staan ongeveer honderd tijgers in 45 dierentuinen geregistreerd.

Het is voor het eerst in acht jaar dat in Blijdorp Sumatraanse tijgers ter wereld komen.

Kijk voor foto's en een filmpje op het forum.

Pantera in Rock Band DLC van komende week

Sinds Rock Band uit is, komt Harmonix elke week met extra liedjes die je tegen betaling kunt downloaden. Deze week zal er een langverwacht album in de Rock Band Store komen te staan, namelijk het album Great Southern Trendkill van de band Pantera. Dit album uit 1996 is een metalalbum en zal in zijn volledigheid naar Rock Band komen.

“The Great Southern Trendkill”
“War Nerve”
“Drag the Waters”
“10’s”
“13 Steps to Nowhere”
“Suicide Note Pt. II”
“Living Through Me (Hell’s Wrath)
“Floods”
“The Underground in America”
“(Reprise) Sandblasted Skin”


De liedjes zijn beschikbaar vanaf dinsdag 25 mei voor de Wii en de Xbox 360 en vanaf woensdag 26 mei voor de Playstation 3. Elk los liedje kost € 1,49 of 160 MS points of 200 Wii points. Het album 'Great Southern Trendkill' is in zijn volledigheid te downloaden voor €12,99 of 1280 MS Points.

Pantera

[RG] Wickmayer op tijd fit

Yanina Wickmayer zal dit jaar toch deelnemen aan het toernooi van Roland Garros. De Belgische ging eerder deze maand onder het mes om stukjes zwevend kraakbeen uit haar elleboog te laten verwijderen. Daarvan is ze nu voldoende hersteld.

In de eerste ronde zal de als zestiende geplaatse Wickmayer het op moeten nemen tegen de Tsjechische Sandra Zahlavova. Mocht ze die ronde doorkomen, dan moet de Belgische het opnemen tegen de winnares van het duel tussen de Colombiaanse Mariana Duque Marino en de Oostenrijkse Sybille Bammer.

Wekelijkse Japanse verkoopcijfers

De Japanse verkoopcijfers zijn er weer, deze week de cijfers van 10 mei tot en met 16 mei 2010.

- Tabel 1 laat de top 10 software zien van deze week
- Tabel 2 laat de hardware verkopen zien van deze week, hoeveel minder of meer dan de week ervoor.
- Tabel 3 laat de handhelds bij elkaar zien; PSP (PSP GO en PSP 3000) en de DS (DS, DSi, DSi XL), alleen van deze week.
- Tabel 4 laat de totaal verkochte software en hardware zien van deze week.
- Tabel 5 laat de hardware verkopen zien van 04-01-2010 tot en met heden en alles in totaal.
- Tabel 6 is hetzelfde als tabel 3 en 5 in elkaar.

Plaats Hardware Game Stuks Verkocht
1 DS Dragon Quest Monsters: Joker 2
126.096
2 PSP Metal Gear Solid: Peace Walker
62.887
3 Wii New Super Mario Bros 18.843
4 DS Friend Collection
16.035
5 PSP
Hakuouki: Yuugi Roku 15.569
6 Wii
Mario Kart
12.881
7 PS3
Nier
12.662
8 Wii Wii Fit Plus
12.536
9 PS3 Super Street Fighter IV
12.036
10 PS3
FIFA 2010 World Cup: South Africa
10.373

 

Plaats Hardware Stuks Verkocht Meer/Minder dan vorige week
1 PSP 24.475 -10.758
2 PS3 20.463 -5.722
3 Wii
17.570 -13.829
4 DSi XL
15.879 -10.854
5 DSi 9.990 -5.749
6 Xbox 360
4.370 +92
7 DS Lite
2.695 -1331
8 PS2
1.293 -198
9 PSP Go
871 -593

 

Handheld Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
PSP 78.456 25.346
DS 142.131 28.564

 

Bedrijf Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
Sony 113.527 47.102
Microsoft - 4.370
Nintendo 186.391 46.134

 

Hardware Verkocht in 2010
Verkocht sinds uitgave
PSP 902.268 14.569.601
PS3 622.806 5.124.173
Wii 680.474 10.285.673
DSiXL 471.346 978.253
DSi 343.521 4.682.467
DS Lite
90.659 17.938.415
Xbox 360
64.551 1.274.223
PSP GO
31.228 106.983
PS2 35.435 21.645.612

 

Handheld Verkocht in 2010
Verkocht sinds uitgave
PSP 933.496 14.676.584
DS 905.526 30.184.606

Drie Britten doodgeschoten in Pakistan

Een Brits gezin en een Pakistaans familielid zijn donderdag op een kerkhof in Gujrat, in het oosten van Pakistan, doodgeschoten. Dat heeft de politie vrijdag gezegd. Het lijkt er op dat de oorzaak moet worden gezocht in de echtscheiding van een familielid.

De drie Britten, die van Pakistaanse afkomst zijn, bezochten donderdag het graf van een familielid. Vader, moeder en dochter werden daarop getroffen door een kogelregen. Een vrouwelijk familielid uit Pakistan werd eveneens gedood. Een van de schutters kwam in de schietpartij die volgde om het leven.

De ruzie ontstond volgens de politie vermoedelijk doordat de vader van het gezin na twaalf jaar het huwelijk met de dochter van een van de schutters had verbroken.

Drukke avondspits door Pinksteren

Het is zoals verwacht erg druk op de wegen door het naderende pinksterweekeinde. De stroom vakantiegangers zorgt voor een erg drukke vrijdagavondspits. Rond 16.15 uur stond er al ruim driehonderd kilometer file. Dat is ongeveer honderd kilometer meer dan normaal rond dat tijdstip en er komt nog wel honderd kilometer bij.

Volgens een woordvoerder van de ANWB is het vooral in het midden van het land erg druk. Ook op de A4 van Den Haag naar Amsterdam en op de A6 naar het noorden bij de Ketelbrug is het druk door ongelukken en werkzaamheden.

De piek van de files wordt verwacht rond 17.00 uur, maar de drukte houdt naar verwachting lang aan. Dat komt onder meer doordat het het eerste lange weekeinde is met goed weer. "Er zijn ook opvallend veel caravans onderweg", zegt de ANWB-woordvoerder.

Het is overigens niet drukker dan verwacht. Vorig jaar was het rond Pinksteren even druk.

Blur-reclame haalt uit naar Mario Kart

Eind deze maand moet de racegame Blur in de winkels liggen en deze game werd al snel vergeleken als Mario Kart maar dan met echte auto's. De makers van Blur (Blizzard) hebben dat ook gemerkt en de kans om daar iets mee te doen hebben ze niet laten glippen.

Zo halen ze behoorlijk uit naar Mario Kart in hun reclame voor het spel. In deze reclame laten ze de kijker geloven dat een spel zoals Mario Kart maar kinderachtig en dom is, terwijl Blur voor echte stoere kerels is. Of dat bericht goed overkomt kan je zelf bekijken, de reclame is hieronder te zien. Blur komt op 28 mei uit voor de Xbox 360, PlayStation 3 en de PC.

Merendeel in Nijmeegse politiek niet eens met burgemeester

Een merendeel van de politieke partijen uit Nijmegen heeft laten weten dat zij het niet eens zijn met burgemeester Thom de Graaf. Hij wil geen thuiswedstrijden van N.E.C. in augustus.

De KNVB heeft inmiddels laten weten dat N.E.C. tijdens de eerste twee speelronden minimaal één keer een thuisduel moet afwerken. Een groot deel van de politieke partijen van de gemeente Nijmegen acht die kans haalbaar.

CDA, VVD, GroenLinks en Nijmegen Nu vinden dat N.E.C. in de eerste helft van augustus gewoon een thuiswedstrijd moet spelen. Zij willen tevens dat burgemeester De Graaf contact met de voetbalbond opneemt. Dat meldt Omroep Gelderland.

De Graaf moet er dan uit zien te komen met de bond. De burgemeester opperde eerder dat het niet mogelijk was dat N.E.C. een thuisduel zou spelen in de eerste weken van augustus. Volgens hem is er, kort na de Vierdaagse, te weinig politie inzetbaar.

Fable 3 Limited Edition in beeld

Eind dit jaar zal het derde deel uit de Fable-reeks uitkomen, waarin jij als koning of koningin het land van Albion op je eigen manier mag regeren. Of je dit doet als een brave koning die zijn burgers brood en spelen geeft of als dictator regeert, het ligt allemaal in de handen van de speler. Microsoft zal ook een Limited Edition uitgeven van dit spel met veel extra content.

Zo zal de LE naast een mooie verpakking bezitten met:

-Een extra quest waarin je het mysterische bos in moet waar naar alle waarschijnlijk geesten zijn om een exclusief zwaard te vinden.

-Een exclusieve locatie, namelijk een vredige plek waar je een gezin kan starten en op zoek kan gaan naar schatten.

-Een pak kaarten. Dit pak kaarten zal alle helden en vijanden van Fable 3 bevatten.

-Een keuzenmunt, bij de game zal een grote munt zitten met twee kanten, namelijk een rode en een blauwe kant. Deze zou je kunnen helpen bij het maken van beslissingen in de game, of dat je toch voor de pizza of de patat gaat die avond.

-Een exclusief hondenras. Wanneer je de Limited Edition hebt aangeschaft, kan je in-game kiezen voor een nieuwe hondenras, namelijk de Boxer.

-En als laatst krijg je een exclusieve outfit voor jouw koning(in).

Hieronder is de LE in zijn geheel te zien, met dit plaatje bevestigt Microsoft ook dat er een PC-versie op komst is. De LE zal voor 85 euro over de toonbank gaan en is eind dit jaar te koop.

Fable3

 

Pachter: PSP2 moet goedkoop blijven

De PSP2 moet goedkoper dan een iPod Touch blijven als Sony succes op de draagbare spelcomputer-markt wil hebben. Dat beweert analist Michael Pachter in een interview met Industry Gamers.

"De PSPgo [Sony's laatste PSP uitvoering] is fantastisch, maar veel te duur", zegt Pachter. "De hoge prijsstelling heeft het apparaat de das om gedaan. Als Sony hetzelfde met de PSP2 doet dan is ook deze draagbare spelcomputer geen lang leven beschoren."

Volgens de laatste geruchten krijgt de opvolger van de PSP twee camera's en een krachtige processor. Dat baart Pachter zorgen. "De PSP2 moet voor minder dan 169 euro op de markt komen om een kans te maken. Dat gaat met een Cell processer en meerdere camera's waarschijnlijk niet lukken."

De website VG247 bracht eerder de gelekte specificaties van de PSP2 naar buiten. Zo zou de PSP2 twee camera's, touch-screen en geen opening voor fysieke media bevatten. Verder is het apparaatje ziekelijk krachtig dankzij een four-core Cell CPU. Dat is ongeveer de halve kracht van de Playstation 3.

Pachter: PSP2 moet goedkoop blijven
Pachter: PSP2 moet goedkoop blijven (Foto: Novum)

Valve: Was de PS3 maar een Mac

Gabe Newell had graag gezien dat de PS3 net zo 'toegankelijk als een Mac' zou zijn geweest in plaats van 'gesloten als een GameCube'. Dat heeft de Valve-baas in een interview met 5BY5TV laten weten.

"Het maken van games voor een bepaald platform is een hele investering", begint Newell. "Als de structuur van de PS3 net zo toegankelijk als een Mac' was geweest in plaats van zo gesloten als een GameCube, was het maken van een dergelijke investering gemakkelijker te verantwoorden."

Valve laat de PS3 al tijden bewust links liggen. Eerder noemde Newell de machine van Sony 'een verspilling van ieders tijd' en zouden programmeurs 'niets anders dan haat' voor de architectuur kunnen voelen.

De bekende studio kijkt echter wel degelijk verder dan alleen naar de PC en Xbox 360. Zo heeft Valve recentelijk haar Steam-service naar de Mac uitgebreid en kunnen games als Left 4 Dead 2, Portal, Team Fortress 2, Counter-Strike en natuurlijk de Half-Life-serie op computers van Apple worden gespeeld.

Valve: Was de PS3 maar een Mac
Valve: Was de PS3 maar een Mac (Foto: Novum)

Duizenden studenten protesteren op Museumplein

Een paar duizend studenten zijn vrijdagmiddag begonnen aan een betoging op het Museumplein tegen bezuinigingen in het onderwijs. De politie spreekt van een 'rustige en prima sfeer'. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

De protestmanifestatie is om 14.00 uur begonnen en duurt tot 17.00 uur. Studenten vrezen dat zij er na de verkiezingen op achteruitgaan. Onder meer staatsecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) en Kamerleden Boris van der Ham (D66), Mark Harbers (VVD), Tofik Dibi (GroenLinks) en Jasper van Dijk (SP) spreken op de manifestatie.

Examen in quarantaine om huwelijk

Een leerlinge van het Calvijn College in Goes mocht vrijdag al om 07.00 uur aan haar havo-examen geschiedenis beginnen, omdat haar broer ging trouwen. Het examen van de overige leerlingen begon om 09.00 uur.

De inspectie gaf haar toestemming het examen in quarantaine en onder begeleiding van twee leerkrachten te maken. Zij moest in ieder geval tot 09.30 uur 'opgesloten' blijven, zodat er geen kans was dat zij met leerlingen zou praten die het examen nog moesten maken. De examenkandidaten moesten namelijk voor 09.30 uur binnen zijn.

Politie lost schoten bij arrestatie inbrekers

De politie heeft vrijdagochtend schoten gelost bij de aanhouding van twee inbrekers in het Brabantse Etten-Leur. Twee mannen van 29 en 19 jaar oud werden aangehouden, meldt de politie. Twee andere verdachten zijn in een auto gevlucht.

Rond 04.15 uur kreeg de politie melding van een inbraak aan het Van Bergenplein. De bewoners van het pand waren wakker geworden van glasgerinkel en alarmeerden de politie. De vluchtauto kwam de politie op de rotonde van de Concordialaan tegemoet rijden. De politie sommeerde de bestuurder uit te stappen. In plaats van dit te doen gaf de man gas en reed om de politieauto heen. Hierop schoten de agenten op de auto.

Een van de banden van de auto raakte lek, waarop het voertuig bijna in botsing kwam met een politieauto. De vier inzittenden wilden vervolgens nog niet uit de auto komen. De deuren waren op slot, waarop agenten een ruit insloegen. Toen de politie twee mannen aanhield, kon een derde persoon met zijn kompaan alsnog met de auto wegrijden. De politie probeerde de bestuurder nog tegen te houden met pepperspray, maar dit lukte niet.

Vrouwenteam Willem II gered

Het vrouwenteam van Willem II is gered. Mediabedrijf Audax komt de club met extra middelen tegemoet. Het elftal, dat dit jaar derde werd, is hierdoor ook volgend seizoen actief in de eredivisie. De Tilburgers wilden zelf graag door met het vrouwenteam, maar de financiële middelen lieten te wensen over.

Overleg tussen Audax, Willem II, de KNVB en de Stichting Eredivisie Vrouwen heeft ertoe geleid dat Audax extra mogelijkheden heeft gevonden om het vrouwenvoetbal volgend jaar volledig te ondersteunen. "Aan een lange periode in onzekerheid is een einde gekomen. Audax gaat de vrouwen volledig ondersteunen. Wij hopen natuurlijk ook dat de hele club het redt, want anders is dit voor niets geweest", zegt interim-bestuurder Paul Bottelier.

Volgend seizoen is de naam Audax te zien op de tenues, want de ondersteuning houdt in dat de vrouwen met de sponsornaam op het shirt moeten spelen.

Nieuwe plannen voor Amerikaanse GP

Er zijn nieuwe initiatieven ontplooid om de Formule 1 naar de Verenigde Staten te halen. Ditmaal lijkt Monticello in de running te zijn om de race te gaan organiseren. Die plaats ligt op anderhalf uur rijden van hartje New York.

De plannen in Jersey City betroffen de aanleg van een nieuw circuit in een park. Hierdoor stuitten de plannen op veel weerstand van belanghebbende organisaties, waardoor dit idee niet door lijkt te kunnen gaan. In Monticello zal de weerstand minder zijn, omdat het een bestaand circuit betreft. De bijna zeven kilometer lange baan is in 2006 geopend rondom een oud vliegveld.

De voorzitter van de Monticello Motor Club Ari Strauss heeft in de Amerikaanse Autoweek toegegeven dat er gesprekken zijn geweest met Formule 1-baas Bernie Ecclestone. Ook was de huisarchitect van de sport Hermann Tilke hierbij aanwezig. "We hebben de vooraarden besproken voor een tienjarig contract om de Grand Prix van de Verenigde Staten te mogen organiseren. Daarna is Hermann Tilke op bezoek geweest. Hij heeft bevestigd dat ons circuit met wat kleine aanpassingen een uitstekende locatie zou zijn voor een Grand Prix," zei Strauss.

Hij voegde er aan toe dat er hard gewerkt wordt om de financiering rond te krijgen. "Sinds Ecclestone heeft laten weten dat hij graag zou terugkeren naar Amerika, hebben wij er alles aan gedaan om een sluitende begroting te maken voor dit plan. Het is echter allesbehalve zeker dat het ons ook gaat lukken. Er zijn kapers op de kust."

School de fout in bij examens

Op het Bertrand Russell College in Krommenie is vandaag een grote fout gemaakt tijdens de examens van geschiedenis voor havo en vwo. In het havo-examen bleek een fout te zitten en de leerlingen hoefden een opgave niet te maken, maar de mededeling werd op de school gegeven aan de vwo'ers.

De mededeling luidde dat opgave 7 niet gemaakt hoefde te worden. Door de mededeling aan de verkeerde leerlingen te geven werd een grote fout gemaakt. De havisten hebben vervolgens de opgave wel gemaakt, maar de vwo'ers niet, terwijl dat wel moest. Voor de vwo'ers is de opgave van 4 punten (van de totaal van 76 punten) foutgerekend.

Een examencoördinator van de school vertelde aan het LAKS: "Ik vind dit zelf ook vreselijk, dit had absoluut niet mogen gebeuren. Zelf ga ik ook een slecht weekend tegemoet. Al 25 jaar doe ik dit en het is de eerste keer dat dit ons overkomt. We hebben het proberen uit te leggen aan de kandidaten. Sommigen begrepen het, anderen niet."


De bewuste opgave 7 met uitwerking uit het havo-examen geschiedenis (bron: Examenblad)

'3D-tv zorgt voor hoofdpijn'

3D-tv's zorgen voor hoofdpijn, vertonen allerlei technische mankementen en zijn slecht voor de portemonnee. Dit blijkt uit een vrijdag gepubliceerde analyse van de technologiesite Hardware.info, die de mogelijkheid kregen om een nieuw type 3D-tv van producent Samsung uit te proberen. 3D-tv's zijn de nieuwste hype op het gebied van media-apparatuur.

Shutterglasses
De 3D-tv's maken gebruik van zogeheten 'shutterglasses'. Hierbij zet men een bril op waarbij de glazen op een hoog tempo om en om zwart worden, zodat op deze manier 3D-beeld ervaren kan worden. Een direct nadeel hiervan is dat de omgeving donkerder wordt, vergelijkbaar met het effect van een zonnebril.

Hoofdpijn

Het grootste nadeel is echter dat het kijken van 3D met shutterglasses kan zorgen voor medische klachten. "Je krijgt er na een half uurtje een klein beetje hoofdpijn van", aldus Eric van Ballegoie van Hardware.info. Ook wordt 3D-tv gelimiteerd door de beperkte fysieke grootte van de tv zelf. "Je ziet het kader van de televisie, waardoor het moeilijk is om objecten echt uit de tv te laten komen."

Storing
Hardware.info ondervond daarnaast 'crosstalk' bij het kijken van 3D, omdat de shutterglasses niet per definitie aansluiten op de snel wisselende beelden die op de tv te zien zijn. Hierdoor kan 3D-beeld niet altijd optimaal weergegeven worden. Ook ziet de tv niet direct of het materiaal 3D is of niet. Dat moet handmatig worden ingesteld.

Niet goedkoop
Om 3D-tv te bekijken moet de consument flink in de buidel tasten: 3D-tv's zijn op dit moment al snel dubbel zo duur als vergelijkbare tv's zonder 3D, en om 3D-Blu-rays te bekijken moet er een nieuwe generatie Blu-rayspeler worden aangeschaft. Daarnaast zijn er de shutterglasses benodigd.


Shutterglasses in actie bij een 3D-tv

Excelsior bouwt aan Eredivisieteam

Excelsior is druk bezig de selectie voor volgend seizoen in te richten. De Kralingers promoveerden afgelopen zondag naar de Eredivisie en hebben dus een uitstekende uitgangspositie om de selectieleden vast te houden. De clubleiding hoopt zo snel mogelijk een akkoord te bereiken met Daan Bovenberg, Lex van Haeften en Leen van Steensel over contractverlenging, meldt RTV Rijnmond.

Bovendien wil Excelsior enkele van Feyenoord gehuurde spelers behouden voor volgend seizoen. Kevin Wattamaleo, Tobias Waisapy en Tim Vincken maken, als het aan Excelsior ligt, volgend seizoen deel uit van de selectie. Het drietral lijkt bij Feyenoord geen zicht te hebben op speelminuten. De club hoopt dat Jerson Ribeiro eveneens voor een langer verblijf kiest.

Sigourney Bandjar, doelman Arjan van Dijk en Michel van Guldener kregen minder leuk nieuws. Zij hoeven volgend seizoen niet terug te keren op de training van de promovendus.

Coke aangetroffen in container met vis

De douane heeft 239 kilo cocaïne onderschept in de Rotterdamse haven. De drugs waren verstopt in een container met vis die afkomstig was uit Panama. Vier verdachten zijn aangehouden. De coke, met een waarde van zes miljoen euro, is vernietigd, laat het Openbaar Ministerie weten.

Bij de zeehavenpolitie was informatie binnengekomen over de vracht, waarna de container maandag door de douanescan werd gehaald. Tussen tientallen dozen met vis werden bijna twintig dozen met cocaïne aangetroffen.

Maandag werden een 22-jarige man uit Lelystad, een 38-jarige man uit Bunschoten, een 19-jarige Albanees en een 47-jarige Bosniër aangehouden. Zij zijn inmiddels voorgeleid en zitten nog vast.

Grote brand in Haagse portiekwoning

Op de derde verdieping van een portiekwoning aan het Jonckbloetplein in Den Haag woedt vrijdagmiddag een grote brand. Volgens de brandweer is er niemand gewond geraakt. Zo'n vijftien woningen en winkels zijn ontruimd. Rond 14.15 uur was de brand redelijk onder controle. Bij de brand kwam aanvankelijk veel rook vrij.

De melding van de brand kwam om 13.30 uur binnen, waarna de brandweer met groot materieel uitrukte. Het tramverkeer aan het plein ligt stil. De brand woedt in twee woningen. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is nog onduidelijk.

 

PSV wil ook El Hamdaoui

Eerder vandaag werd al bekend dat Jeremain Lens en technisch directeur Marcel Brands AZ verruilen voor PSV. Het Eindhovens Dagblad meldt dat ook Mounir El Hamdaoui op het verlanglijstje van de Eindhovenaren staat.

De aanvaller zou volgens de krant naar Eindhoven vertrekken als Ibrahim Afellay vertrekt. PSV is momenteel met HSV in gesprek over een transfer van Afellay. El Hamdaoui zou zo'n zeven miljoen euro kosten.

PSV trekt technisch directeur Brands aan

Marcel Brands is per 1 juni de nieuwe technisch directeur van PSV Eindhoven. De geboren Bosschenaar (48) verbindt zich voor vier jaar aan de club uit de Lichtstad. Brands maakt de overstap vanuit Alkmaar, waar hij bij AZ de technische leiding had.  

Algemeen directeur Tiny Sanders ziet uit naar de samenwerking met Brands. "Ik heb hem leren kennen als een bekwaam voetbalvakman, die als persoon een zeer welkome collega zal zijn." Volgens Raad van Commissarissen-voorzitter Frits Schuitema is het aantrekken van Brands een goede keuze: "Met Marcel Brands als technisch manager en algemeen directeur Tiny Sanders hebben we een sterk complementair team waarin PSV heel veel vertrouwen heeft." 

Brands laat op zijn beurt weten dat hij de club uit Alkmaar veel dank verschuldigd is. "Na vijf prachtige jaren neem ik met pijn in mijn hart afscheid van een heel mooie club met fantastische mensen. Ik ben AZ veel dank verschuldigd. Mede door de vrijheid die ik binnen de club kreeg, kan ik deze volgende stap in mijn carrière maken. Ik wil iedereen die AZ een warm hart toedraagt bedanken voor hun steun", aldus Brands op het digitale huis van AZ. 

De overstap van Brands vanuit Alkmaar naar Eindhoven is de tweede van vandaag. Eerder werd bekend dat Jeremain Lens komend seizoen in het shirt van PSV te bewonderen is.

[RG] Haase baalt van loting

Eerder vandaag werd bekend dat Robin Haase in de eerste ronde op Roland Garros de Spanjaard Nicolás Almagro treft. De Nederlander, die nog nooit eerder speelde tegen de nummer 22 van de wereld, weet dat het een moeilijke partij zal gaan worden.

Haase baalde duidelijk van zijn loting. "Klote", aldus de reactie van Haase op de loting. "Hij is een echte gravelspecialist, een van de beste die er is. Het is jammer. Tegen iedereen moet je goed spelen, maar tegen hem moet ik echt alles eruit halen."

De 24-jarige Spanjaard won in zijn loopbaan vijf graveltoernooien.

Geen verbod op gewelddadige games Duitsland

Een klein jaartje geleden hadden Duitse ministers hun pijlen gericht op gewelddadige games (met de bijnaam killerspiele), waarbij het uiteindelijke doel was de productie en distributie van deze games compleet te verbieden. De ban is nu van de baan, mede dankzij een petitie die uiteindelijk zo'n 73.000 stemmen opleverde.

Door het grote aantal stemmen heeft de organisator van de petitie mogen spreken voor het Petitionsausschuss. Hij pleitte voor betere scholing over de huidige PEGI-waardering, de Europese leeftijdsklassificatie voor games. Zo worden klanten en verkopers beter ingelicht over de inhoud van games. Dit is precies wat hij heeft gekregen, want Staatssecretaris Dr. Herman Kues heeft aangekondigd geen veranderingen in de huidige wetgeving aan te brengen.

Vanzelfsprekend is de gamesindustrie blij met het besluit; EA Senior Vice President Dr Jens Uwe Intat vond "De Duitse beslissing een erg welkome stap in het overtuigen van beleidsmakers van de waarde van de gamesindustrie, en deze te behandelen met hetzelfde respect als boeken, films en muziek.

De huidige censuur op gewelddadige games in Duitsland lijkt echter nog steeds stand te houden.

Noors olieplatform deels ontruimd na incident

In de Noordzee voor de Noorse kust is een Noors olie- en gaswinningsplatform deels ontruimd na een ernstig incident. Een van de twee veiligheidsmechanismen tegen explosies liet het afweten, zo maakte het Noorse energieconcern Statoil vrijdag bekend.

Bij het boorgat werd een onregelmatige druk vastgesteld. Volgens Statoil is er geen lek. De maatschappij zei bezig te zijn de situatie te "normaliseren" nadat het probleem donderdag was opgetreden.

Bijna negentig medewerkers op het platform werden in veiligheid gebracht. De milieubeschermingsorganisatie Bellona maakt zich grote zorgen. Door een ongecontroleerde druk kunnen zware ongelukken gebeuren, aldus de voorzitter.

Willem II'er Akgün transfervrij naar Gençlerbirligi

Willem II verliest middenvelder Mehmet Akgün aan het Turkse Gençlerbirligi. De speler had een aflopend contract bij de Tricolores, die in financiële nood verkeren.

Akgün heeft bij de Turkse club een tweejarig contract ondertekend, ook al wilde Willem II graag langer door met de voetballer. De hoofdpersoon gaf zelf echter aan een transfer te prefereren boven een langer verblijf in Tilburg. In 2008 meldde Akgün zich voor het eerst bij Willem II. In de winterstop van het seizoen 2007/08 werd hij door de Tilburgers overgenomen, waarna hij zich wist te ontpoppen tot een vaste waarde.

De speler van Turkse komaf kampte echter met veel blessureleed en daardoor bleef zijn aantal optredens in de hoofdmacht dit seizoen beperkt tot vier. Met een treffer in de play-offs tegen Go Ahead Eagles behield hij Willem II wel voor de Eredivisie.

Nederlandse in Zuid-Afrika neergestoken

Een 51-jarige Nederlandse vrouw is donderdag in de Zuid-Afrikaanse stad Port Elizabeth bij een beroving neergestoken. De vrouw was op bezoek bij haar dochter, die als uitwisselingsstudent in het land verblijft. Dat melden Zuid-Afrikaanse media.

De vrouw had zojuist boodschappen gehaald, toen een man haar benaderde. Hij wilde haar boodschappen en handtas hebben, wat zij weigerde. Vervolgens haalde hij een mes tevoorschijn en stak de vrouw in haar arm. Hij pakte haar tas en ging ervandoor. Een passant bracht de vrouw naar het ziekenhuis, waar zij aan haar arm geopereerd werd.

De vrouw was al drie weken in de havenstad Port Elizabeth in de provincie Oost-Kaap. Zij zou naar aanleiding van de steekpartij vrijdag terugvliegen naar Nederland. De politie heeft nog niemand aangehouden.

Zuid-Korea wil 'geen fouten' in reactie

De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak heeft vrijdag gezegd dat zijn land uiterst omzichtig moet zijn in zijn reactie op het torpederen van het marineschip Cheonan door Noord-Korea. Hij sprak van een 'militaire provocatie' en zei dat in de reactie daarop 'geen enkele fout' gemaakt mag worden. Noord-Korea ontkent voor het zinken van de Cheonan verantwoordelijk te zijn en waarschuwde vrijdag opnieuw dat de spanningen kunnen leiden tot een oorlog.

Het zinken van de Cheonan op 26 maart kostte aan 46 opvarenden het leven. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton, die vrijdag aan een rondreis door Azië begon, noemde het bewijs dat het schip door een Noord-Koreaanse torpedo is gekelderd 'overweldigend'. Zij zei dat er niet kan worden gedaan alsof er niets aan de hand is en dat er een internationale reactie moet komen. Zij wilde niet vooruitlopen op mogelijke acties, maar noemde het belangrijk dat Noord-Korea ervan wordt doordrongen 'dat provocerende acties consequenties hebben'.

Het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie heeft de wapenstilstandscommissie van de Verenigde Naties gevraagd een onderzoek in te stellen, naast het onderzoek dat Zuid-Korea door buitenlandse onderzoekers heeft laten doen. Noord-Korea heeft gevraagd eigen onderzoekers te mogen sturen, maar de Zuid-Koreaanse minister van defensie Kim Tae-young noemde het verzoek 'irrationeel en onbegrijpelijk'.

Clinton zei dat de VS met Zuid-Korea, Japan en China beraadslagen over een reactie. Japan, Zuid-Korea en de VS hebben Noord-Korea scherp veroordeeld, maar China houdt zich tot nog toe op de vlakte. De regering in Beijing deed donderdag een beroep op alle partijen om de kalmte te bewaren en zelfbeheersing te betrachten.

OM: verlof Cees van H. was misverstand

De 28-jarige Cees van H., die vijftien jaar moet zitten omdat hij politieman Rob Oostrom heeft neergestoken, zou het pinksterweekeinde niet op verlof gaan. Dat meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Arnhem vrijdag. Oostrom stapte verontwaardigd naar De Telegraaf toen hij hoorde dat Van H. verlof zou krijgen.

Het OM had volgens de woordvoerder Oostroms advocaat benaderd over het verlof van een ander dan Van H. Die ander pleegde een misdrijf tegen een gedupeerde die toevallig ook Oostrom heet. In de communicatie hierover is volgens de zegsman 'ergens iets misgegaan'. Uiteindelijk is er dus nooit sprake geweest van een verlofregeling voor Van H.

Van H. zit inmiddels anderhalf jaar vast. De Telegraaf meldde vrijdag dat zijn verlof was ingetrokken naar aanleiding van 'een storm van protest'.

Donderdag kreeg Van H. volgens de krant toestemming om van vrijdag tot maandagavond het huis van bewaring te verlaten. Hij zou hiervoor toestemming hebben gehad van de gevangenisdirecteur. Oostrom was boos, omdat Van H. vijf kilometer bij hem vandaan woont.

Verburg dreigt met levenslang fokverbod

Melkschapen- en melkgeitenhouders die weigeren hun dieren voor 1 juni te laten vaccineren tegen de Q-koorts en van wie de schapen en geiten alsnog besmet raken, kunnen een levenslang fokverbod tegemoetzien. Dat betekent het einde van hun bedrijf, zei demissionair minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) vrijdag na afloop van de ministerraad.

Zij maakte bekend dat zeventien bedrijven nog niet hebben gereageerd op haar oproep om de melkschapen en -geiten tijdig te laten vaccineren. De bewindsvrouw kan het fok- en vervoersverbod pas versoepelen als alle bedrijven zijn gevaccineerd.

Het dreigen met een levenslang fokverbod is een 'extra stok' achter de deur om de betreffende boeren alsnog snel van gedachten te doen veranderen.

Begin vorige week, toen Verburg haar oproep deed, hadden van de 426 bedrijven nog maar 37 hun dieren laten inenten. De oproep heeft 'enorm geholpen', concludeerde Verburg. "Het aantal vaccinaties is sterk toegenomen."

De resterende zeventien bedrijven worden nu aan de schandpaal genageld via 'naming and shaming'. De namen worden doorgegeven aan de werkgeversorganisatie LTO. Die gaat ze achter de vodden zitten om de dieren alsnog van een prik te voorzien. Gebeurt dat niet voor 1 juni, dan gaat de Voedsel en Waren Autoriteit zelf de dieren vaccineren en verhaalt de kosten op de betreffende bedrijven. Dat kan oplopen tot drieduizend euro per bedrijf.

Het is overigens uitgesloten dat de maatregelen tegen de Q-koorts per 1 juni kunnen worden versoepeld, zei Verburg. Het is nu de bedoeling dat het fok- en vervoersverbod 'zo snel mogelijk' wordt opgeheven nadat alle dieren zijn gevaccineerd.

Ook MacGyver komt in de bioscoop

Vlak voor de MacGyver-parodie 'MacGruber' in Amerika in première gaat, maakt New Line Cinema bekend dat Jason Richman het script gaat schrijven voor een verfilming van de jaren tachtig-serie. Dat is te lezen op de website van het Amerikaanse filmvakblad Empire.

MacGyver was een populaire serie die liep van 1985 tot 1992, over een vindingrijke geheim agent die uit de meest benarde situaties kon ontsnappen door het ingenieuze gebruik van de kleinste voorwerpen en materialen.

MacGyver werd een populair cultfiguur en het satirische tv-programma Saturday Night Live besloot onlangs om een filmparodie te maken van het personage. Filmstudio New Line reageert daarop door een heuse 'MacGyver'-film te maken.

Na onder andere 'The Dukes of Hazard', 'Miami Vice' en 'The A-Team' (die op 23 juli in première gaat) is dit de zoveelste verfilming van een populaire serie uit de jaren tachtig. Doorgaans ademen deze films de sfeer van toen niet meer uit en worden de bekende theme songs ongegeneerd verbouwd, maar het inhuren van Jason Richman belooft een strak script met de nodige humor.

Richman deed als schrijver veel werk achter de schermen van 'Black Hawk Down' en 'Rush Hour 3' en schreef de actiekomedie 'Bad Company' met Chris Rock en Anthony Hopkins. MacGyver moet in 2011 in de bioscopen te zien zijn.

Na parodie volgt ook verfilming van MacGyver
Na parodie volgt ook verfilming van MacGyver (Foto: Novum)

Marcellis richt zich "met frisse energie op toekomst"

Het is eindelijk rond: de ruil tussen Dirk Marcellis en Jeremain Lens. Marcellis bewandelt het pad van PSV naar AZ en Lens de omgekeerde route. De centrumverdediger is blij met de overstap naar Alkmaar, waar hij aan spelen toe kan komen.

Marcellis staat te boek als grote belofte en het leek hem ook voor de wind te gaan. Hij haalde zelfs het Nederlands elftal, maar het ging een tijdje bergafwaarts. Nu de transfer rond is, verwacht de verdediger veel te kunnen spelen. "AZ is een mooie club waar ik graag weer aan spelen wil toekomen", reageert Marcellis verheugd op de website van PSV op zijn transfer. "Ik heb heel lang bij PSV gezeten en altijd met veel plezier."

Marcellis vervolgt: "Ik heb ook heel veel aan de club te danken. Maar op een gegeven moment moet je voor jezelf kiezen. Dit is iets nieuws." Morgen zal Mercellis de onderhandelingen starten met AZ. "En dan richt ik me met frisse energie op de toekomst."

Tot dusver negen doden door overstromingen Polen

Door de overstromingen in Polen zijn tot dusver deze week negen mensen verdronken. Dit heeft de politie vrijdag meegedeeld.

De verdrinkingen vonden plaats in het zuiden van het land. Inmiddels is het water daar weer aan het zakken, maar nu wordt meer naar het noorden de hoofdstad Warschau bedreigd.

Verwacht wordt dat het water in de rivier de Wisla in Warschau vrijdag zijn hoogste stand bereikt. Inwoners van de hoofdstad zijn samen met duizenden brandweerlieden en politiemensen bezig dijken en de oevers van de rivier te versterken. Tot de bedreigde delen van de stad behoort ook de dierentuin van Warschau.

Brits onderzoek naar klachten over marteling

Een Britse rechter gaat leiding geven aan een formeel onderzoek naar klachten dat het Verenigd Koninkrijk betrokken was bij martelingen in het buitenland. Dat heeft de Britse minister van buitenlandse zaken, William Hague, gezegd. Hoe het onderzoek precies zal worden uitgevoerd werd niet bekendgemaakt.

Ten minste twaalf personen hebben Groot-Brittannië aangeklaagd. Ze beweren dat de regering af wist van, of betrokken was bij hun martelingen in het buitenland. Een van de klagers is Binyam Mohamed, die in de Amerikaanse gevangenis Guantanamo Bay werd vastgehouden.

Naar twee Britse medewerkers van de inlichtingendiensten wordt op dit moment onderzoek gedaan door de politie.

De vorige Britse regering heeft lang ontkend dat het land betrokken was bij welke vorm van mishandeling dan ook.

Lotus Racing richt zich op 2011

Het Formule 1-team Lotus gaat zich richten op 2011. Hiermee hoopt de nieuwe renstal de concurrentie te gaan verbazen.

Dit seizoen baart Lotus opzien door als beste renstal uit de bus te komen, terwijl het de minste voorbereidingstijd van iedereen heeft gehad. Een grote upgrade in Spanje heeft de het team dichter bij het middenveld gebracht en een volgende upgrade in Groot-Brittannië moet het verschil verder verkleinen. "We hebben nog nieuwe dingen die in Silverstone komen, maar nu gaan we ons vooral concentreren op 2011. Het model voor 2011 gaat spoedig de windtunnel in," zei technisch directeur Mike Gascoyne tegen Autosport.

"Dit jaar was het alleen maar mogelijk om anderen bij te halen, maar volgend jaar wanneer er grote regelveranderingen van kracht worden is het speelveld weer gelijk en daar moeten we in investeren. We blijven dit jaar pushen, maar we willen ook ons op volgend jaar richten."

Eén van de veranderingen die dit jaar nog komt is het vervangen van de achtervering. De bolide is momenteel nog te zwaar, maar dat verandert op het moment dat er carbonvering in Silverstone geïntroduceerd wordt. Gascoyne is tevreden over waar Lotus nu staat, maar wil niet te veel investeren in dit seizoen, omdat het niet realistisch voor het team lijkt te zijn om nog achtste of negende in het constructeurskampioenschap te eindigen.

Sander V: moord en seksueel misbruik

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de 26-jarige agent Sander V. vervolgen voor moord, seksueel misbruik, vrijheidsberoving en het verbergen van het dode lichaam van de 12-jarige Milly Boele. Dat meldt Justitie in Dordrecht vrijdag.

De huidige stand van het onderzoek heeft tot deze verdenking geleid, aldus het OM. Eerder was de verdenking juridisch gezien minder zwaar, namelijk doodslag. De dagvaarding met de beschuldigingen is inmiddels aan de verdachte uitgereikt. Daarin staat dat V. op 4 juni moet voorkomen voor de meervoudige strafkamer in Dordrecht. De zaak zal dan overigens nog niet inhoudelijk worden behandeld, laat justitie weten.

De aanklacht is vrijdagochtend door de aanklager in een persoonlijk gesprek met de directe familie van Milly en hun advocaat Frank van Ardenne toegelicht. Om privéredenen worden over dit gesprek verder geen mededelingen gedaan. In een eerste reactie zegt Van Ardenne namens de familie dat de ontmoeting met de officier van justitie "constructief" was. "De ongerustheid over de verdenking doodslag en dat V. niet voor de zwaarste verdenking zou worden aangepakt, is weggenomen nu de verdachte toch gaat worden vervolgd voor moord."

De 26-jarige agent van het korps Rotterdam Rijnmond heeft het doden van het 12-jarige meisje toegegeven. Hij meldde zich bij de politie. Daarna vond de politie het lichaam van Milly in zijn tuin, vlakbij haar ouderlijk huis.

Squasher Schweertman door in Atlanta

Piedro Schweertman is de Atlanta Open 2010 goed begonnen. De 26-jarige squasher won in de openingsronde van het PSA toernooi, gevuld met een totale prijzenpot van circa achtduizend euro, moeizaam van de Engelsman Chris Truswell.

De eerste twee games werden eerlijk verdeeld door het tweetal en pas aan het einde van het derde en vierde bedrijf kon de Zeeuw het verschil maken. Het werd 13-11, 9-11, 11-8, 11-8.

De linkshandige Nederlander moet het nu opnemen tegen Cesar Salazar, de nummer twee van de plaatsingslijst. De Mexicaan moest alle zeilen bijzetten om qualifier Mark Heather (Eng) van zich af te houden, maar won uiteindelijk wel in vijf games.

Kluivert verwacht tactisch steekspel in finale CL

Patrick Kluivert denkt dat de Champions League-finale tussen Bayern München en Internazionale morgen een tactisch steekspel wordt. De topscorer aller tijden van het Nederlands elftal kent de trainers van beide ploegen, Louis van Gaal en José Mourinho, onder meer uit zijn periode als speler van FC Barcelona.

Volgens Kluivert denken beide trainers ongeveer hetzelfde over voetbal. "Wat dat betreft verschillen ze niet zoveel en hanteren ze dezelfde speelstijl", zegt de voormalige topspits, die tussen 1997 en 2000 bij Barcelona met zowel hoofdcoach Van Gaal als diens assistent Mourinho te maken had. "Mourinho kiest misschien voor een fysieke aanpak, maar daar zal Van Gaal zijn spel dan wel op aanpassen."

Kluivert, die ook bij Ajax en het Nederlands elftal onder Van Gaal werkte, kent beide trainers als tactische grootmeesters. "Daarom wordt het erg belangrijk wie er als eerste scoort. Voor de ploeg die achter komt, zal het erg moeilijk worden om terug te komen." Een favoriet durft hij niet aan te wijzen. "Het zijn allebei teams met enorm veel individuele kwaliteit."

Naast Van Gaal zorgen ook Arjen Robben, Mark van Bommel (Bayern München) en Wesley Sneijder (Inter) voor de Nederlandse inbreng. "Degene die de Champions League wint, zal met een fantastisch gevoel aan het WK beginnen", voorspelt Kluivert. "De verliezer moet in Zuid-Afrika proberen een vervelende bijsmaak weg te spoelen."

Naakte clown in Groningen

Een 19-jarige man die halfnaakt in een clownspak door het centrum van Groningen liep, is donderdagochtend opgepakt. Winkelend publiek zag de man op het Kwinkenplein. Gealarmeerde agenten vatten de joker vervolgens in de kraag.

De naaktloper gaf aan dat hij in opdracht van een studentenvereniging handelde. De politie had weinig boodschap aan deze ludieke actie. De clown mocht gekleed en in het bezit van een proces-verbaal het politiebureau verlaten.

"Nieuwe teams moeten in GP2 racen"

Ferrari-president Luca di Montezemolo heeft wederom hard uitgehaald naar de nieuwe renstallen in de Formule 1. De Italiaan ziet liever dat de topteams een derde bolide inzetten in plaats van nieuw bloed in de sport zoals Lotus, Virgin en HRT dat dit jaar hebben gebracht.

Eerder dit jaar schokte Di Montezemolo alle Formule 1-volgers door te stellen dat met de komst van de nieuwe teams de sport Formule GP3 genoemd zou moeten worden. Ditmaal gebruikt hij woorden van eenzelfde strekking.

"In de zestigjarige historie van de Formule 1 viert Ferrari haar 800e Grand Prix. Ik zeg met trots dat niemand dit record zal kunnen evenaren. Voor ons is dat iets om tevreden over en trots op te zijn, want het geeft aan dat Ferrari ook in moeilijke tijden gebleven is, terwijl andere teams gekomen en weer gegaan zijn," zei Di Montezemolo tegen Tuttosport. "Ik herhaal nog maar eens: de Formule 1 zonder Ferrari is geen Formule 1. Dit jaar racen er veel teams mee die eigenlijk in de GP2 thuis horen."

[RG] Haase treft Almagro, De Bakker een qualifier

Robin Haase zal het in de eerste ronde van Roland Garros moeten opnemen tegen de als negentiende geplaatste gravelspecialist Nicolas Almagro. Dit is gebleken uit de loting.

Thiemo de Bakker treft een qualifier. De tegenstander wordt vandaag na de laatste ronde in de kwalificaties bekend. Roger Federer, titelverdediger in Parijs, moet het opnemen tegen Peter Luczak terwijl Rafael Nadal de Fransman Gianni Mina treft.

Postbode ontslagen na niet bezorgen stempassen

Een postbode van TNT Post is ontslagen omdat hij voor de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart in drie Hilversumse straten geen stempassen heeft bezorgd. Dat bevestigt een woordvoerder van het bedrijf vrijdag. Kort na de verkiezingen werd de besteller de laan uitgestuurd.

De nacht voor de verkiezingen moest de gemeente vanwege het incident nieuwe stempassen regelen. Het zou om 350 passen gaan. De gemeente klopte vervolgens bij TNT aan, waarna de zaak werd onderzocht. De postbode werkte pas kort bij het bedrijf, maar had volgens de zegsvrouw altijd goed zijn werk gedaan. Hoe de post en de stempassen hebben kunnen verdwijnen, blijft onduidelijk.

Rel om Zweeds koninklijk huwelijk

In Zweden is een relletje ontstaan om de trouwplannen van de kroonprinses Victoria. Ze wil dat papa koning Carl Gustaf haar naar het altaar leidt, maar dat stuit op weerstand.

De vrouw is geen bezit dat van de ene aan de andere man overgaat, vinden veel Zweden. Zij kregen vrijdag steun van negen priesters uit het Zweedse Lund, zo meldt de nationale omroep SVT. De geestelijken wijzen Victoria er in een persoonlijke brief op dat haar plan in strijd is met de officiële huwelijksregels en vragen de kroonprinses te kiezen voor aanstaande echtgenoot Daniel Westling aan haar zijde. Een priesteres in Uppsala is een Facebookgroep gestart met hetzelfde doel. Volgens de SVT zou ook de Zweedse aartsbisschop Anders Wejryd willen dat de kroonprinses zich aan de Zweedse traditie houdt.

De Zweedse kerk verbindt geliefden zowel voor God als staat met elkaar. Er is geen losse ceremonie voor de burgerlijke stand nodig. De huwelijksvoltrekking is op 19 juni in de Grote Kerk van Stockholm.

Onderscheiding voor held Jasper Schuringa

Jasper Schuringa heeft een onderscheiding gekregen van de gemeente Amsterdam voor zijn heldhaftige optreden tijdens zijn vlucht van Schiphol naar Detroit in december. Hij overmeesterde toen een Nigeriaanse terrorist die het toestel wilde opblazen.

Waarnemend burgemeester van Amsterdam Lodewijk Asscher overhandigde Schuringa vrijdag de onderscheiding. Hierop staan de drie woorden uit het logo van de hoofdstad: heldhaftig, vastberaden en barmhartig. Niet eerder reikte de gemeente een onderscheiding uit voor heldhaftige Amsterdammers.

Asscher prees de 'uitzonderlijke heldhaftigheid' van Schuringa. "Je volgde je 'niet pluis'-gevoel, en je bent daarbij gezegend met uitmuntende reflexen en een sterke drang om het goede te doen. En dat maakt je, behalve de gewone Amsterdamse jongen die je nog steeds bent volgens mij, een heel bijzonder iemand", sprak Asscher.

Eyeworks, het productiebedrijf van Reinout Oerlemans, liet eerder al weten een documentaire te gaan maken over Schuringa. Vlucht 253 in het toestel van Northwest Airlines maakte de 32-jarige Amsterdammer op slag wereldnieuws. Hij deed onder meer in het programma van Larry King zijn verhaal.

Japanse held van Nier was te meisjesachtig

De ontwikkelaar van Nier moest een andere hoofdpersoon ontwikkelen voor een release in het Westen, de held moest een stuk stoerder worden vond uitgever Square Enix. De Japanse held was te mager en meisjesachtig. Er heeft een hevige discussie plaats gevonden toen de Europese en Amerikaanse staf erbij gehaald werden.

Executive producer Yosuke Saito en director Taro Yoko van de ontwikkelaar geven aan dat er dingen moesten veranderen: "Een magere, meisjesachtige held kon nooit zo'n groot zwaard optillen en rondzwaaien. Kijk maar naar Amerikaanse sport, iedereen ziet eruit alsof ze American football spelen."

Saito gaat verder: "We dachten dat deze nieuwe game wel zou verkopen en daarom hebben we gekozen om het originele karakter in de Japanse versie te houden en een nieuw karakter te maken voor een Westerse release, als we alleen een macho karakter zouden maken, wat veel mensen van het uitgevers team wilden, zou het alleen maar langer duren want we zouden ons gevoel ervoor verliezen"

Uiteindelijk heeft alleen de Japanse PS3 versie het originele karakter gekregen en de Japanse Xbox 360 versie de macho held. De Westerse release had alleen de macho held op beide consoles.

Hieronder links de "macho" en rechts het "mietje"

Macho Mietje

Lens naar PSV, Marcellis naar AZ

PSV en AZ hebben overeenstemming bereikt over de transfers van Jeremain Lens naar Eindhoven en Dirk Marcellis naar Alkmaar. Dit hebben de Eindhovenaren bekendgemaakt op de website.

Lens, die momenteel met het Nederlands elftal in Oostenrijk verblijft, speelde sinds 2005 voor AZ en werd tussentijds voor een seizoen verhuurd aan N.E.C. Nijmegen. Marcellis maakte in het seizoen 2006-2007 zijn debuut voor PSV in de Champions League-wedstrijd tegen Liverpool. "De verwachting is dat ook de spelers er met de clubs spoedig zullen uitkomen", aldus Tiny Sanders, directeur van PSV.

Hamstringblessure Babel

Ryan Babel heeft vandaag op de training van het Nederlands elftal zijn rechter hamstring verrekt. De aanvaller van Liverpool weet binnen 24 uur hoe ernstig zijn blessure is. Hij verliet voortijdig het trainingsveld in Seefeld en liet zich meteen behandelen.

De 23-jarige Babel miste twee jaar geleden het EK in Oostenrijk en Zwitserland. Hij scheurde in de aanloop naar de Europese eindronde een enkelband. De aanvaller wil tijdens het trainingskamp van het Nederlands elftal in Seefeld een plaats in de definitieve WK-selectie van bondscoach Bert van Marwijk afdwingen.

De huidige selectie van Oranje telt nog 27 spelers. Van Marwijk moet voor 2 juni nog vier voetballers teleurstellen. Het Nederlands elftal vertrekt op 5 juni met drie doelmannen en twintig spelers naar Johannesburg.

Dichter Driek van Wissen overleden

Voormalig Dichter des Vaderlands Driek van Wissen is overleden. Dat meldt het Dagblad van het Noorden, waarvoor hij sinds 2002 schreef. Hij overleed woensdagnacht in Istanbul na een hersenbloeding.

De Groninger werd in de jaren zeventig bekend met zijn gedichten, die doorgaans licht van toon waren. Hij was jarenlang te horen in het radioprogramma 'Spijkers met Koppen' en 'Binnenlandse Zaken'. In 2005 volgde hij Gerrit Komrij op als Dichter des Vaderlands. Ramsey Nasr nam die eretitel vorig jaar van Van Wissen over.

Driek van Wissen werd 66 jaar oud.

Hoogma blijft gewoon bij Heracles

Nico Jan Hoogma blijft als algemeen directeur aan bij Heracles. Hoogma kon op de interesse rekenen van HSV, maar beide partijen kwamen er niet uit.

"Ik blijf dan ook in Almelo, en met heel veel plezier. Heracles staat voor een belangrijke periode. Het nieuwe seizoen komt eraan en we zijn druk bezig met de definitieve invulling van onze selectie. Daarnaast speelt op de achtergrond natuurlijk ook de komst van het het nieuwe stadion,” aldus Hoogma.

Total War-makers werken aan Olympische game

Creative Assembly, al jarenlang de makers van de Total War-serie, gaan een creatieve uitstap maken naar het sportgenre. De Britse website Eurogamer meldt dat de gamestudio werkt aan een game rond de Olympische Spelen van Londen in 2012.

Creative Assembly heeft meerdere studio's en in dit geval zou het gaan om de vestiging in Australië. Het is niet de eerste keer dat Creative Assembly een sportgame maakt, want de gamestudio is eind jaren negentig begonnen met de ontwikkeling van rugby- en cricketgames.

Hoewel er geen officiële bevestiging is vanuit Creative Assembly of game-uitgever Sega, heeft de gamestudio wel een vacature op haar website staan waarin men zegt te zoeken naar iemand die aan een nieuwe sportgame wil werken.

Bovendien heeft uitgever Sega de rechten om games gebaseerd op de Olympische Spelen te maken. Beijing 2008 en Vancouver 2010 kwamen ook bij Sega vandaan.

Total War-makers werken aan Olympische game
Total War-makers werken aan Olympische game (Foto: Novum)

Vijfduizend euro boete voor Theo Janssen

Theo Janssen heeft een boete van vijfduizend euro gekregen wegens rijden onder invloed. Dat heeft de rechtbank in Almelo vrijdag bepaald. Er werd bij hem een promillage van 0,8 gevonden. Van het veroorzaken van een ernstig verkeersongeval is hij vrijgesproken.

De 28-jarige middenvelder raakte in de nacht van zaterdag 21 november met zijn auto van de weg. Zijn auto raakte een boom en sloeg over de kop. Hij en zijn drie passagiers raakten hierbij gewond. FC Lienden-keeper Kevin Moeliker, die bij hem in de auto zat, raakte in coma en is nog steeds niet volledig hersteld.

Twee weken geleden werd een werkstraf van 120 uur tegen de speler van FC Twente geëist voor het veroorzaken van een ernstig verkeersongeval. Die eis wordt nu afgewezen. Volgens de rechter was er geen aantoonbaar verband tussen het ongeval en het alcoholgebruik. Er was ook geen sprake van roekeloos rijgedrag, maar alleen van onoplettendheid.

Vijfduizend euro boete voor Theo Janssen
Vijfduizend euro boete voor Theo Janssen (Foto: Novum)

'Special Editions worden standaard'

Speciale edities van games zouden weleens de normale versies kunnen vervangen. Dit heeft Marko Hein, game-industrie veteraan en ondernemer, gezegd in een interview met de website Gamesindustry.

"Ik denk dat de Special of Collectors Edition van vandaag de standaardversie van de toekomst kan worden. Het fysieke product moet gedifferentieerd worden van de digitale download of online game", stelt Hein, voormalig topman van onder andere Nintendo en THQ. "Er is een vraag naar een toegevoegde waarde in goederen om tegen digitale distributie op te kunnen boksen."

Op dit moment hebben verpakte producten een probleem. Er zit geen meerwaarde in de fysieke aanschaf van een game ten opzichte van het downloaden van een exemplaar. Hein is van mening dat bedrijven op zoek moeten naar een meerwaarde die digitale distributie niet kan leveren.

Hein denkt bijvoorbeeld dat een game in een doos ook geleverd zou kunnen worden met eerdere versies of een uitgebreid handboek om op die manier meer informatie te leveren aan de consument.

'Special Editions worden standaard'
'Special Editions worden standaard' (Foto: Novum)

'3DS in eerste instantie alleen voor hardcore'

De Nintendo 3DS zal in eerste instantie alleen hardcore gamers aanspreken. Dit suggereert Kenji Matsubara, voorzitter van uitgever Tecmo Koei, in een interview met de zakelijke krant Nikkei.

"Er zijn nog geen 3D games op de markt, dus ik kan niets met zekerheid zeggen," begint Matsubara. "Ik verwacht echter dat hardcore gamers de Nintendo 3DS eerder zullen omarmen dan casual spelers."

Toch wil Matsubara de casual gamer niet geheel uitsluiten. Volgens de topman van Tecmo Koei zouden hardcore gamers ervoor kunnen zorgen dat de casual gamers ook langzaam zullen volgen. Al moeten games daar wel 'boeiend genoeg' voor zijn.

Op de vraag of zijn bedrijf ook voor de Nintendo 3DS gaat ontwikkelen, blijft Matsubara vaag. "Ik mag helaas niets zeggen, maar er zijn titels in ontwikkeling die we nog niet hebben aangekondigd. Misschien dat we op de aankomende E3 beurs een tipje van de sluier kunnen oplichten."

'3DS in eerste instantie alleen voor hardcore'
'3DS in eerste instantie alleen voor hardcore' (Foto: Novum)

[Update] Red Dead Redemption wordt onzichtbaar

[Update 21-5-2010] Rockstar heeft een patch gemaakt en beschikbaar gesteld, het probleem zou verholpen moeten zijn. Vandaag met de europese release zullen we zien of het beter is.

[Origineel bericht] Red Dead Redemption is een spel waar je onder andere op een paard kan rijden... maar wat als je paard nu onzichtbaar wordt? Of je geweer onzichtbaar wordt? Of wat als je aangevallen wordt door een onzichtbare bergkat? Of dat je karakter onzichtbaar wordt, en dat anderen jou dus niet kunnen raken?

Deze bugs lijken de spelers te teisteren in de multiplayermode van Red Dead Redemption, het spel wat deze week uitkomt. De bugs gebeuren op de Xbox 360 en Playstation 3 en fans van de game hebben op het internet laten weten wat de problemen zijn.

Rockstar heeft deze problemen opgepakt en kwam met het volgende; "We zijn erg dankbaar dat de gemeenschap de game zo goed heeft opgepakt, we zijn op de hoogte van de problemen en proberen zo snel mogelijk een oplossing te vinden, mocht je op problemen stuiten kun je ons mailen op RDRSupportteam@rockstargames.com"

Rockstar bracht gisteren ook al een patch uit voor de Xbox 360 versie die problemen had met systemlink multiplayer.

Bekijk hieronder een van de youtube filmpjes met de bug.

 

Thaise premier doet handreiking aan roodhemden

De Thaise premier Abhisit Vejjajiva heeft vrijdag de anti-regeringsdemonstranten beloofd een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar 'alle gebeurtenissen' rondom het protest van de roodhemden. Bovendien riep hij op tot verzoening om de grote politieke verdeeldheid in het land op te lossen.

"Medeburgers, we leven allemaal in hetzelfde huis. Nu is ons huis beschadigd. We moeten elkaar helpen", zei Abhisit in een emotionele toespraak op de nationale televisie. "We kunnen natuurlijk de beschadigde infrastructuur en gebouwen herstellen, maar het belangrijkste is dat de emotionele wonden helen en de eenheid binnen het Thaise volk wordt hersteld."

De premier erkende dat er nog 'grote uitdagingen' zijn bij het oplossen van de verdeeldheid. Hij zei echter dat er eenheid kan worden bereikt door zijn verzoeningsplan, dat hij eerder aankondigde. "Dat plan is gebaseerd op het principe van deelname, democratie en rechtvaardigheid", zei hij. Het bestaat uit hervormingen van de economie en de media en heeft als doel de sociale en economische verschillen binnen de Thaise samenleving te verkleinen.

Abhisit zei echter niets over nieuwe verkiezingen, een belangrijke eis van de roodhemden. Eerder vrijdag zei de Thaise minister van financiën, Korn Chatikavanij, dat het aanbod van de regering voor verkiezingen op 14 november in de ijskast is gezet, totdat de onrust is geluwd en veiligheidssituatie in het land is verbeterd. "We moeten ervoor zorgen dat de emoties in die mate zijn afgekoeld dat kandidaten van alle partijen zich veilig genoeg voelen om overal in het land campagne te voeren. Eerlijk gezegd, voelen we ons daarvoor vandaag niet veilig genoeg."

In zijn toespraak zei Abhisit tevens dat de orde in Bangkok is hersteld. Woensdag werden de kampementen van de roodhemden in de hoofdstad Bangkok door het Thaise leger ontruimd. Hierbij kwamen in totaal veertig mensen om het leven. In de week voor de ontruiming verloren ook al 39 personen het leven. Na de ontruiming van de kampementen werd op grote schaal brand gesticht. Onder andere het beursgebouw, een bioscoop en het grootste winkelcentrum van Azië werden in brand gestoken.

D66-jongeren bezetten kantoor studentenvakbond

De jongerenafdeling van D66 heeft vrijdagochtend het kantoor van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) bezet. Zij zijn het niet eens met het verzet van de LSVb tegen het afschaffen van de studiefinanciering. Vrijdag protesteren de studenten op het Amsterdamse Museumplein tegen de voorgenomen bezuinigingen.

De Jonge Democraten vinden dat het geld van de studiefinanciering beter in de kwaliteit van onderwijs gestoken kan worden. Zij vinden dat de LSVb de demonstratie van vrijdag 'kaapt' voor hun standpunt om de basisbeurs te behouden. Omdat de jonge D66'ers het hier niet mee eens zijn hebben ze het pand aan de Drieharingenstraat in Utrecht bezet. Aan de gevel hangt een vlag.

Tijdens de demonstratie zijn de Jonge Democraten wel aanwezig. Ze steunen het standpunt dat er meer geld geïnvesteerd moet worden in het onderwijs, maar willen ook een kritisch tegengeluid laten horen. "Iedere euro op de onderwijsbegroting moet zorgvuldig worden uitgegeven. Daar past de huidige studiefinanciering niet bij."

D66-jongeren bezetten kantoor studentenvakbond
D66-jongeren bezetten kantoor studentenvakbond (Foto: Novum)

Mercedes heeft snelste pitstops

Mercedes Grand Prix heeft dit jaar de snelste pitstops in de Formule 1, zo heeft Auto Motor und Sport uitgerekend. Het Duits/Britse team heeft de afgelopen vier Grands Prix de snelste tijden laten noteren, terwijl Red Bull Racing dit in de eerste twee races gedaan heeft.

Door het verbod op bijtanken zijn dit jaar de bandenstops wederom belangrijk geworden. Door deze snel uit te voeren kunnen plekken gewonnen worden. Bij Mercedes had Michael Schumacher in China, Spanje en Monaco de snelste stop, terwijl Nico Rosberg de snelste stop in Maleisië had.

Wetenschappers creëeren Frankenstein-bacterie

Na vijftien jaar onderzoek zijn Amerikaanse wetenschappers er in geslaagd om ‘syntethisch leven' te scheppen. In het tijdschrift ‘Science' schrijven ze dat ze een lege cel hebben laten functioneren door er kunstmatig DNA in te stoppen. De ontdekking wordt door veel wetenschappers gezien als een doorbraak.

Een ‘nieuwe' cel
Eerst haalden de onderzoekers al het DNA uit een bacterie, waarna ze het nagemaakte DNA van een andere bacterie in de leeggemaakte cel deden. Die cel begon zich vervolgens te vermenigvuldigen. Wetenschappers vergelijken het met het installeren van nieuwe software op een volledig lege computer. Zo krijg je een geheel ‘nieuwe' computer.

Kritiek
Critici van het onderzoek van Craig Venter van het Amerikaanse J. Craig Venter Institute (JCVI) stellen echter dat hij geen geheel nieuw leven heeft gecreëerd, omdat de lege cel er al was. Dat de cel zich vermenigvuldigde is volgens de meeste wetenschappers echter al een doorbraak te noemen.

Toepassingen
Mogelijke toepassingen van de techniek liggen bij milieuproblemen en vaccins. Er zouden cellen kunnen worden gemaakt die CO2 opnemen. Ook zou je cellen zo kunnen manipuleren dat ze olie opzuigen of juist produceren. Daarnaast moet het mogelijk zijn om vaccins te maken met de nieuwe techniek. Venter is in gesprek met farmaceutische en brandstofbedrijven om de techniek in de komende jaren verder uit te kunnen breiden.

Craig Venter
Craig Venter is een succesvolle wetenschapper op het gebied van genonderzoek. In de jaren negentig ontdekte hij een manier om snel genen te ontdekken. Hierna brachten hij en zijn team het genoom van fruitvliegjes, muizen, maar ook mensen in kaart.

Meerderheid korpschefs woont buiten eigen regio

Vijftien van de 25 hoofdcommissarissen van de politie wonen nog altijd niet in het gebied waar ze verantwoordelijk voor zijn. Dat blijkt uit een inventarisatie van het AD.

De Tweede Kamer heeft nadrukkelijk de wens uitgesproken dat een korpschef in zijn eigen regio woont. Hiervoor is echter nog geen wet.

Ron Looie van de Raad van Korpschefs zegt in de krant dat de politie zo georganiseerd is dat de hoofdcommissaris in een crisissituatie ook de leiding kan nemen zonder hier direct lijfelijk bij aanwezig te zijn. Verhuizen is volgens hem dus niet altijd nodig.

Veiligheidsexpert Uri Rosenthal van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement COT is het hier niet mee eens: "Een korpschef moet op zaterdagochtend bij de Albert Heijn aanspreekbaar zijn voor burgers, de sfeer van zijn gebied proeven. Een korpschef functioneert gewoon beter als hij in het werkgebied woont."

Senaat VS stemt in met hervorming Wall Street

De Amerikaanse Senaat heeft donderdag ingestemd met een grootscheepse hervorming van het financiële stelsel. Met 59 stemmen voor en 39 tegen werd besloten de plannen van president Barack Obama door te voeren.

Obama legde medio vorig jaar de basis voor de nieuwe wet die moet voorkomen dat andermaal een financiële crisis uitbreekt. De hervorming is zijn belangrijkste doel op binnenlands gebied. Aan de goedkeuring ging maanden van gesteggel tussen Democraten en Republikeinen vooraf.

Het voorstel moet nog worden samengevoegd met de versie die door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is goedgekeurd. Pas daarna kan Obama zijn handtekening onder de wet zetten en de maatregelen doorvoeren. Verwacht wordt dat de wet voor 4 juli, Onafhankelijkheidsdag, in kannen en kruiken is.

Het plan voorziet onder meer in de oprichting van een onafhankelijke toezichthouder die de financiële sector, waaronder grote banken, in de gaten moet gaan houden. Ook moet er een einde komen aan de overheidssteun voor de financiële instellingen, waarvan tot 2008 gedacht werd dat ze niet konden instorten.

Tevens moet de Fed, het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten, transparanter gaan werken. Obama noemde de nieuwe maatregelen "voorspelbare, verantwoordelijke en verstandige regels voor de markt". Kritische Republikeinen vrezen dat de nieuwe wet de markt zal verstikken.

Kruiswijk naar sc Heerenveen

Arnold Kruiswijk verruilt het Belgische Anderlecht voor sc Heerenveen. De 25-jarige verdediger tekent een contract voor vier jaar bij de club uit Friesland.

In 2002 begon Kruiswijk zijn loopbaan in het betaald voetbal bij FC Groningen. Daar kwam hij toen Ron Jans al tegen, die komend seizoen de nieuwe coach van sc Heerenveen is. Medio 2008 verhuiste de voormalig jeugdinternational naar Anderlecht. Sinds begin dit dit jaar verhuurde de Belgische club hem aan Roda JC.

Brandende hooiberg zorgt voor overlast

Een brandende hooiberg in het Limburgse Landgraaf houdt de brandweer flink bezig. Het vuur in de berg met tweeduizend kubieke meter hooi ontstond donderdag rond 18.00 uur in een wei aan de Europaweg-Noord. De brandweer laat de brand gecontroleerd uitbranden. Vrijdagochtend was de rookoverlast afgenomen, maar brandde het hooi wel nog steeds.

De Limburgse brandweer krijgt hulp van Duitse collega's. Een deel van de Europaweg-Noord werd afgesloten. In de loop van de ochtend zal de weg weer opengaan.

Het is onduidelijk hoe de brand is ontstaan.

KPN koopt versneld aandelen in

Koninklijke KPN nv gaat versneld eigen aandelen inkopen in het kader van het eerste deel van het aandeleninkoopprogramma, om zo te profiteren van de lagere beurskoers, zo meldt het bedrijf vrijdag.

In het eerste deel van het aandeleninkoopprogramma wordt voor 500 miljoen euro ingekocht. Tot nu toe werd 39,4 procent van het programma afgerond. Het gaat daarbij om 35,4 miljoen aandelen voor een gemiddelde inkoopprijs van 11,14 euro.

Het aandeleninkoopprogramma werd op 26 januari dit jaar aangekondigd en omvat in totaal 1,0 miljard euro. Het tweede deel van het inkoopprogramma zal eind dit jaar zijn afgerond.

Vrijdag rond 09.15 uur noteert het aandeel KPN +2,4 procent op 10,40 euro op een 0,2 procent lagere AEX.

'Prijs van games moet naar beneden'

Olivier Comte, topman van Namco Bandai, is van mening dat de prijs van games naar beneden moet. Dit heeft de vicevoorzitter van Europese tak van Namco Bandai Partners gezegd in een gesprek met het vakblad MCV.

Comte noemt diverse mogelijkheden om de prijs van games te laten zakken. Zo kan men simpelweg de prijs laten zakken, of is het mogelijk om kortere games episodisch aan te bieden. Olivier Comte stipt zelfs de mogelijkheid aan om te praten met de platformhouders Nintendo, Sony en Microsoft over de hoge licentiekosten voor het ontwikkelen van een game voor hun spelcomputers.

"Ik heb het gevoel dat alle grote gamebedrijven bij elkaar moeten gaan zitten op een wereldwijde bijeenkomst om de toekomst van onze industrie te bespreken", laat Comte weten.

Comte maakt zich zorgen over de dalende verkopen in de game-industrie. Volgens hem ligt het probleem bij de manier waarop geld verdiend kan worden. Met muziek zijn er cd's en concerten, bij films zijn er dvd's en de bioscoop, en bij games is er enkel de fysieke of digitale levering van hetzelfde product.

"Voor games is er slechts één model, de verkoop van een product in een doos of als digitale download. We zouden moeten denken aan een manier om een secundair businessmodel op te zetten", suggereert de topman van Namco Bandai Partners

Doden na overstromingen Sri Lanka

Bij overstromingen en aardverschuivingen als gevolg van zware regenval zijn in Sri Lanka zeker twintig mensen om het leven gekomen. Dat heeft de Sri Lankaanse regering vrijdag gezegd. De meeste doden vielen in het westelijke district Gampaha.

Volgens de regering zijn veel huizen ondergelopen en zijn wegen weggespoeld. De marine probeert mensen die vast zitten te redden en helpt bij de verspreiding van hulpgoederen.

Oud Nintendo-directeur Yamauchi bouwt ziekenhuis voor $83 miljoen

Op 18 mei zullen de deuren geopend worden van een nieuw ziekenhuis dat speciaal is ingericht voor de strijd tegen kanker. Dit allemaal dankzij de oude directeur van Nintendo Hiroshi Yamauchi.

Het gaat om en faciliteit in Kyoto waar Yamauchi $83 miljoen aan heeft gedoneerd. De man heeft altijd bekend gestaan als een enorme harde zak, maar blijkbaar heeft de man toch het hart op de goede plek. Eind deze maand zullen de eerste patiënten geholpen worden.

'Grolsch gaat internationaal'

Bierproducent SABMiller plc gaat Grolsch de komende maanden internationaal positioneren, zegt bestuursvoorzitter Graham Mackay vrijdag in het Financieele Dagblad (fd).

SABMiller kocht Grolsch eind 2007 voor 816 miljoen euro en volgens Mackay is de tijd nu rijp om Grolsch internationaal te gaan verkopen, om te beginnen in Roemenie en Polen en bij het WK-voetbal in Zuid-Afrika.

SABMiller zag de omzet in Nederland in 2009 met 2 procent dalen. In het interview in het fd zeg Mackay verder 'geen spijt te hebben' de overname van het Mexicaanse Femsa Cerveza te hebben laten lopen en aan Heineken nv te hebben gelaten, hoewel hij Latijns-Amerika als 'de aantrekkelijkste markt van dit moment' beschouwt.

Mackay zegt verder in de krant dat het marktaandeel van de top 4 brouwers in de wereld in 10 jaar is gestegen van 15 naar 50 procent. "Daarmee is de consolidatie in de sector grotendeels gerealiseerd."

Costa Rica getroffen door aardbeving

Een aardbeving met een kracht van 6,2 heeft vrijdag Costa Rica getroffen. Vooralsnog zijn er geen meldingen van schade of gewonden. Volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS lag het epicentrum van de beving ongeveer 67 kilometer ten zuiden van de hoofdstad San José.

Freddy Roman, woordvoerder van het Rode Kruis, zei dat de aardbeving erg goed kon worden gevoeld in een aantal kantoren van de organisatie. Lokale tv-zenders onderbraken hun uitzending en ontvingen telefoontjes van kijkers die geschrokken waren van de aardbeving.

Brandende truck veroorzaakt lange file op A2

Op de A2 tussen Eindhoven en Maastricht is vrijdagochtend ter hoogte van Elsloo een vrachtwagen in brand gevlogen. Hierdoor ontstond een file van zestien kilometer. De vertraging bedraagt een half uur, meldt de VerkeersInformatieDienst (VID).

Rond 07.00 uur kreeg de vrachtwagen een klapband. Als gevolg hiervan vloog zijn trailer in brand. De brandweer was snel ter plaatse om het vuur te blussen. De vrachtwagentrailer wordt geborgen.

De rechterrijstrook werd afgesloten, waardoor tussen Roosteren en Elsloo een lange file ontstond. Verkeer richting Duitsland wordt geadviseerd om via de A67 te reizen.

Dodental cycloon India gestegen

Het dodental als gevolg van een krachtige cycloon die het zuidoosten van India heeft getroffen is gestegen naar 23. Donderdagnacht kwamen vier mensen om het leven bij een aardverschuiving in de stad Vijawyada.

Slagregens geselden woensdag het kustgebied van de deelstaat Andhra Pradesh en winden van honderd kilometer per uur rukten bomen en elektriciteitsmasten uit de grond. De storm zorgde voor aardverschuivingen in het kuststadje Bapatla. Golven van meer dan drie meter hoog troffen de Indiase kust.

Op voorhand werden meer dan vijftigduizend mensen geëvacueerd uit vrees voor mogelijk de ergste storm in veertien jaar. Toch verloren sinds woensdag 23 mensen het leven. Zeker 55 vissers worden vermist. Zes districten hadden te kampen met stroomuitval en honderden dorpen werden tien uur lang in duisternis gehuld.

In het noorden van India kwamen tien mensen om het leven bij een krachtig onweer. Zes mensen overleden toen hun huis vlakbij het dorp Allahabad in de deelstaat Uttar Pradesh instortte.

Werkloosheid voor het eerst weer gedaald

De werkloosheid is de afgelopen drie maanden voor het eerst sinds de zomer van 2008 gedaald. Van februari tot en met april hadden 437 duizend mensen geen baan, wat negenduizend minder is dan de vorige driemaandsperiode. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In alle provincies nam het aantal werkzoekenden af, waarbij de grootste daling in Friesland en Drenthe te zien was. Bij lagere technische beroepen daalde het aantal mensen dat op zoek is naar werk het sterkst. Het is volgens het CBS echter te vroeg om van een omslag in de ontwikkeling van werkloosheid te spreken. De situatie op de arbeidsmarkt in het eerste kwartaal is nog niet verbeterd, door onder meer een daling van het aantal vacatures en een forse krimp van het aantal banen.

Demissionair minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA) noemt de afname van de werkloosheid een 'bemoedigend signaal'. "Het goede nieuws komt sneller dan verwacht. Het aantal werklozen steeg sinds de tweede helft van 2008, maar toch had Nederland ten opzichte van andere landen een relatief lage werkloosheid", stelt de minister. Dit kwam volgens hem onder meer door een 'verantwoorde loonontwikkeling'.

Het gaat om cijfers voor seizoen gecorrigeerde werkloosheid. Over een langere periode gezien nam de werkloosheid het afgelopen half jaar met gemiddeld zesduizend per maand toe.

Nederlands consumentenvertrouwen daalt

Het Nederlandse consumentenvertrouwen is in mei licht gedaald ten opzichte van april, blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De index voor het consumentenvertrouwen kwam uit op -16 tegen -15 in april.

Het cijfer voor het consumentenvertrouwen wordt samengesteld uit de mening van consumenten over het economisch klimaat en een meting van de koopbereidheid onder consumenten. De koopbereidheid was in mei 1 punt lager dan in april. Consumenten vinden het een minder geschikt moment om grote aankopen te doen.

Over het economisch klimaat werd in mei licht negatiever gedacht dan in april.

Uit de vrijdag gepubliceerde cijfers blijkt eveneens dat minder consumenten verwachten dat de werkloosheid in het komende jaar zal toenemen. De helft van de consumenten verwacht een stijging. In februari verwachtten nog zeven van de tien consumenten een toename. Vrijdag maakte het CBS bekend dat de werkloosheid voor het eerst in twee jaar is gedaald.

'Geen teken van overlevenden vliegramp Afghanistan'

Zoekteams hebben vrijdag de plek bereikt waar eerder deze week een toestel van de Afghaanse luchtvaartmaatschappij Pamir Airways neerstortte. De teamleden hebben geen teken van overlevenden gevonden. Dat heeft de Afghaanse minister voor luchtvaart Mohammadullah Batash vrijdag gezegd.

Uit foto's van de NAVO bleek dat het vliegtuig in vier stukken is gebroken. De brokstukken liggen verspreid over een steile bergwand op een hoogte van 4270 meter in het Hindu Kush-gebergte, ongeveer 38 kilometer ten noorden van Kabul.

De afgelopen dagen werd de zoektocht naar het toestel gehinderd door slecht weer. Ook het ruige bergachtige terrein bemoeilijkte het zoeken.

Maandag verdween de Antonov-24 van de radar. Het toestel vloog op dat moment op 85 kilometer van Kabul. Aan boord van het vliegtuig waren 44 passagiers, onder wie drie Britten en een Amerikaan.

Kameroen zonder Zoua naar WK

Jacques Zoua mist het komende WK voetbal in Zuid-Afrika. De 18-jarige aanvaller van FC Basel viel af uit de voorselectie van Kameroen omdat hij een hamstringblessure heeft.

Zoua liep de blessure vorig weekend op, tijdens de laatste speelronde in Zwitserland. Vorig jaar maakte hij nog deel uit van Kameroen onder twintig bij het jeugd-WK in Egypte.

Kameroen is een van de tegenstanders van het Nederlands elftal in de groepsfase van het WK.

[Upd] 15 jaar cel, na 18 maanden verlof

Cees van H. die anderalf jaar geleden politieman Rob Oostrom neerstak en voor vijftien jaar de bak in moest loopt dit weekend alweer vrij rond.

Justitie gaf H. toestemming met pinksteren op verlof te gaan. Dit tot woede en verbijstering van Oostrom en zijn gezin. Oostrom raakte door het steekincident op station Driebergen-Zeist verlamd.

Oostrom belde daarop zelf met de Telegraaf: "Mijn advocaat is zojuist door justitie op de hoogte gesteld dat de dader vrijdagmiddag naar huis mag. Ik ben totaal verbijsterd. Hij woont hier 5 kilometer vandaan, dus we kunnen hem zelfs op straat tegenkomen. Mijn hele gezin is in shock, mijn vrouw Esther staat trillend in de keuken."

Onlangs werd er nog een benefietactie gehouden voor Oostrom.

Update 10.05 uur
Justitie heeft het verlof ingetrokken. De hoogste baas van het Openbaar Ministerie, procureur-generaal Harm Brouwer heeft er persoonlijk voor gezorgd dat H. niet vrijkomt. Het Openbaar Ministerie verweert zich met de stelling dat het allemaal een misverstand was en dat er wellicht van een naamsverwisseling sprake is.

 

Grote brand gemeentehuis Lelystad

In het gemeentehuis in Lelystad aan het Stadhuisplein woedt vrijdagochtend een grote brand. Volgens een woordvoerder van de gemeente staat het pand sinds oktober leeg, omdat het gerenoveerd wordt. De brandweer komt later met meer informatie over de brand.

Brandweerwagens zijn volgens de zegsman onderweg naar het gemeentehuis. De medewerkers van het gemeentehuis zijn sinds de renovatie op een andere locatie gehuisvest. In juni 2011 zou het pand weer in gebruik moeten zijn.

Pac-Man Reborn is nieuwste Pac-Man game

Op de iPhone verschijnt binnenkort de nieuwste Pac-Man game, genaamd Pac-Man Reborn. In het spel is het de bedoeling een Pac-Man te laten evolueren door hem op te eten.

Deze mobiele versie van Pac-Man is heel anders dan zijn voorgangers. De Japanse afdeling van Namco Bandai heeft aangekondigd dat het doel van het spel de ultieme Pac-Man creëren is. 

Spelers maken een eigen Pac-Man die bijna niet hetzelfde kan zijn als die van iemand anders. Kleur en vorm zijn naar alle hartelust aan te passen. Eenmaal gemaakt verschijnen ze in een arena en moet iedereen elkaar opeten. Wanneer dat gedaan is, poept de opeter de gene uit die opgegeten is in een nieuwe vorm - het evolutieproces.

Ook communiceert Pac-Man Reborn met Twitter, maar hoe is nog onduidelijk. Meer info verschijnt op de E3.

Pac-Man Reborn

Bruyneel: "Geen stappen tegen Landis"

Johan Bruyneel zal geen stappen ondernemen tegen Floyd Landis, de Amerikaanse wielrenner die gisteren jarenlang dopegebruik bekende. Landis beweert dat de Belgische ploegleider hem heeft aangezet tot het gebruik van verboden middelen.

"Het is jammer dat iemand zo maar deze dingen kan roepen, maar er is niet veel aan te doen. We zullen ook geen stappen ondernemen. Floyd Landis is gewoon een zielig verhaal", schrijft Bruyneel vandaag in zijn column in De Telegraaf.

Mario en Luigi meest 'gemodde' racers

Nota bene Nintendo's vooraanstaande iconen Mario en Luigi zijn samen met Marvel's Spider-man de meest 'gemodde' racers in Sony's ModNation Racers op de PlayStation 3 en PlayStation Portable.

Dat is in-game te zien op de onderstaande screen. gisteren is ModNation Racers uitgekomen op de PS3 en PSP. De vraag is nu hoe lang deze loodgieters daar plaats één en drie innemen.

ModNation Racers is een nieuw deel in de serie spellen die Sony uitgeeft waarin spelers zelf de controle over het verloop van het spel hebben. LittleBigPlanet was de eerste in de lijn, alwaar platformlevels gebouwd kunnen worden, en in ModNation Racers kunnen coureurs en racebanen gemaakt worden.

Nario en Luigi op plaats 1 en 3

Plaatsing bekend voor EK squash individueel

Vanessa Atkinson en Laurens Jan Anjema zijn tijdens het Europees kampioenschap Squash, dat volgende week (26-29 mei) plaatsvindt in Duitsland, geplaatst om de halve finales te bereiken. Dat maakte de Europese Squash Federatie (ESF) bekend.

De 34-jarige Atkinson is in het Duitse Saarbrucken als derde ingeschaald, achter de Engelse Jenny Duncalf, de nummer twee van de wereld, en de Française Camille Serme. Isabelle Stoehr (Frankrijk) neemt de vierde plek in op de plaatsingslijst. Atkinson, die in 2005 al eens de Europese squashtitel veroverde en vorig jaar tweede werd achter landgenote Natalie Grinham, die dit keer ontbreekt als gevolg van haar zwangerschap, versloeg Duncalf en Serme onlangs nog tijdens het voor Nederland zo succesvol verlopen EK voor landenteams in Aix en Provence.

Ook Annelize Naude en Orla Noom hebben tijdens het EK-individueel een beschermde status. Beide speelsters zijn geplaatst om de kwartfinales te bereiken. De 19-jarige Milou van der Heijden (9/16) is de vierde Nederlandse deelneemster.

Bij de mannen bestaat de Nederlandse afvaardiging uit de 27-jarige Anjema, Piedro Schweertman, Sebastiaan Weenink en Bart Ravelli. Anjema, de mondiale nummer elf, is in Duitsland net als Atkinson als derde gerangschikt. De Fransen Gregory Gaultier, vijfvoudig Europees kampioen, en titelverdediger Thierry Lincou voeren de plaatsingslijst aan. Opvallend is de afwezigheid van alle Engelse topspelers. De zes hoogst gerangschikte Engelsen op de wereldranglijst, waaronder de nummer twee van de wereld Nick Matthew, ontbreken op het EK.

[NHL Playoffs] Canadiens slaan terug

De Montreal Canadiens hebben na een 2-0 achterstand in de playoffserie tegen de Philadelphia Flyers de derde wedstrijd gewonnen. Thuis werd het 5-1, terwijl de Canadiens in de eerste twee wedstrijden niet één keer wisten te scoren. Goalie Jaroslav Halak stopte 25 van de 26 schoten op doel. 

De Canadiens domineerden in de eerste periode, onder meer dankzij drie powerplay-situaties. In de powerplay wisten zij niet te scoren, maar in vijf tegen vijf-situaties was het wel tweemaal raak. Michael Cammalleri opende de score nadat een schot van verdediger PK Subban via de boarding achter het doel langs bij hem terechtkwam en Tom Pyatt tikte de puck van dichtbij binnen. Goalie Michael Leighton voorkwam erger; hij stopte in totaal 14 van de 16 schoten op doel in deze periode. 

In de tweede periode hadden de Flyers aanvallend gezien iets meer in te brengen, maar zij wisten niet te scoren. De Canadiens deden dit wel via Dominic Moore, en daarmee was de wedstrijd eigenlijk al beslist. Vroeg in de derde periode maakte Brian Gionta de 4-0. Simon Gagne scoorde halverwege nog wel de 4-1, maar de overwinning kwam geen moment meer in zicht voor de ploeg uit Philadelphia. Twee minuten voor tijd ontstond nog een opstootje waarbij zes spelers van het ijs werden gestuurd, en even later moest Braydon Coburn van de Flyers gaan zitten omdat hij de puck bedekte met zijn hand. Marc-Andre Bergeron wist vervolgens de eindstand op 5-1 te bepalen in de powerplay. 

Verbruggen: "Landis stuurde een dreigbrief naar de UCI"

De oud-voorzitter van de internationale wielerunie UCI, de Nederlander Hein Verbruggen, heeft gereageerd op de beschuldigingen van Floyd Landis. Verbruggen zegt in het Algemeen Dagblad niet verbaasd te zijn.

"We hebben bij de UCI een paar weken geleden een dreigbrief van Landis ontvangen, waarin hij schreef dat deze 'onthullingen' er aan zaten te komen. De UCI heeft een brief teruggestuurd, in de trant van: pas op met deze beschuldigingen, kerel, of we sturen onze advocaten op je af. Ik neem aan dit nu ook gaat gebeuren. Maar verder lach ik er om. De UCI overigens niet hoor, die neemt dit een stuk ernstiger op," aldus Verbruggen.

Landis zei gisteren onder meer dat Verbruggen een positieve dopingtest van Lance Armstrong stilhield. "De grootst mogelijk onzin, van een geboren leugenaar. Ik weet één ding heel zeker: Lance Armstrong is nooit op Epo-gebruik betrapt. En hij is één keer bij de UCI geweest, om het World Cycling Centre te bezoeken. Maar dat kan nooit in 2001 geweest zijn, want toen stond dit centrum nog in de steigers."

Nescafé roept koffie terug om glassplinters

Oploskoffiefabrikant Nescafé haalt twee soorten koffie uit de handel omdat hier glassplinters in kunnen zitten. Het gaat om Cap Colombie en Espresso 100 gram, die in glazen potten worden verkocht en die zijn afgedekt met folie en een deksel. Dat laat de fabrikant vrijdag in een krantenadvertentie weten.

De glazen verpakking kan tijdens het leveringsproces beschadigd zijn. Klanten die de koffie al in huis hebben, wordt verzocht deze niet langer te gebruiken en de streepjescode van de verpakking naar Nescafé op te sturen. Zij krijgen dan het aankoopbedrag terug.

UEFA vermoedt omkoping bij groepsduel Champions League

De UEFA heeft enkele spelers van het Hongaarse Debreceni ondervraagd in verband met mogelijke omkoping. Het zou hierbij gaan om een groepsduel in het afgelopen Champions League-seizoen.

"De UEFA heeft vorige week inderdaad acht spelers van ons ondervraagd", reageert Csaba Bartha, technisch directeur van de Hongaarse club. "Maar de ernst van de zaak wordt gereflecteerd door het feit dat ze niet eens de moeite namen om de verklaringen op te nemen."

Het onderzochte duel betreft een thuiswedstrijd van Debreceni tegen Fiorentina, dat de Italianen met 3-4 wonnen. Debreceni debuteerde afgelopen seizoen in de Champions League, maar de club kende weinig succes. Alle poulewedstrijden, tegen Fiorentina, Lyon en Liverpool, werden verloren.

'Reddingsplan AZ rond'

De Telegraaf meldt dat de curatoren van DSB het reddingsplan voor AZ rond hebben en dat het 1 juni naar buiten zal worden gebracht. AZ zal volgens dat plan komend seizoen werken met een begroting van 25 miljoen euro en daarnaast zal het een aantal topspelers moeten verkopen.

Overigens zal de constructie, waarbij de aandelen in een stichting terecht zullen komen, nog wel moeten worden goedgekeurd door de rechtercommissaris.

DLC tussen Mass Effect 2 & 3

Het is geen geheim dat Mass Effect 3 eraan komt en vandaag is bekend geworden dat het verhaal tussen deel 2 en deel 3 overbrugd gaat worden door DLC. Lead Producer Casey Hudson zegt; "We zijn op het moment bezig met een aantal pakketten en er zal zeker een constante stroom van DLC zijn" en "We hebben een aantal pakketten dat het verhaal tussen deel 2 en 3 zal vertellen, maar verder moeten we kijken hoe mensen erop reageren en van daaruit verder kijken".

EA heeft al aangegeven dat er volgende maand een nieuwe DLC komt, dit pakket waar je voor moet betalen zal vijf levels bevatten van één verhaal dat zich afspeelt op één planeet. Spelers zullen zich door een laboratorium heen moeten vechten en kunnen met de Hammerhead de planeet verkennen.

Als laatste geeft Hudson nog aan dat ze voorlopig niks meer gaan vertellen over het derde deel en we zullen het gewoon moeten afwachten, waarschijnlijk niks nieuws op de E3 komende maand.

Mass Effect
Meer DLC!

Sibon naar Melbourne Heart

Gerald Sibon vervolgt zijn voetballoopbaan in Australië bij Melbourne Heart. De Nederlandse trainer John van 't Schip bevestigde vandaag de komst van de spits, die dit seizoen veelvuldig scoorde bij sc Heerenveen, maar geen nieuw contract kreeg bij de Friese club.

"We hebben zeven maanden gezocht naar een aanvaller wiens vaardigheden en mentaliteit passen bij ons team. Ik denk dat Gerald die speler is", aldus Van 't Schip. De 36-jarige Sibon voetbalde de afgelopen seizoenen voor Heerenveen. De spits begon zijn professionele carrière bij FC Twente in het seizoen 1993/1994 en speelde daarna voor VVV, Roda JC, Ajax, Sheffield Wednesday, PSV en 1. FC Nürnberg.

[Giro] Boete Evans vanwege slaande beweging

Cadel Evans en Daniele Righi hebben allebei een boete van 2.000 Zwitserse francs gekregen. De twee krijgen de boete vanwege hun wangedrag gisteren tijdens de twaalfde etappe.

Evans miste de slag gisteren waardoor hij tien seconden verloor op onder anderen Alexandre Vinokourov en Ivan Basso. De wereldkampioen was van mening dat hij in de achtervolging op de koplopers te veel werd gehinderd en raakte gefrustreerd slaags met Righi. De Italiaan van Lampre probeerde in volle vaart terug te slaan.

Sonic 4 wordt mobiel, maar niet deze zomer

SEGA zou vandaag met groot nieuws komen en dat doen ze zeker. Volgens SEGA moet Sonic 4 zijn bekendheid gaan waarmaken en is er besloten om de game uit te stellen voor een release in het najaar en niet meer deze zomer. SEGA geeft aan dat ze voor het eerst naast hun interne team ook naar de fans van de serie hebben geluisterd en er een aantal positieve veranderingen in de game hebben plaatsgevonden.

Maar het nieuws wordt nog beter volgens SEGA, naast de drie andere platforms waar de game op uitkomt, zal de game ook naar de iPhone en iPod Touch komen. SEGA geeft ook antwoord op de geruchten dat er wat speciaals zou gaan gebeuren in juni omtrent Sonic 4, dit zal zeker gaan gebeuren alleen moeten we ook nog even afwachten op het bericht. Maar bij die aankondiging/onthulling zal SEGA ook meer details gaan vrijgeven over Sonic 4.

Hieronder de nieuwe trailer voor Sonic 4, die in het najaar uitkomt op Xbox Live Arcade, Playstation Network, Wiiware, iPhone en de iPod Touch.

 

Drugslijn tussen Peru en Schiphol opgerold

Drie medewerkers van Schiphol zijn aangehouden in verband met een drugslijn tussen Peru en Nederland. Daarnaast werden twee verdachten uit Spanje en een uit Litouwen opgepakt. Zestien kilo cocaïne werd onderschept en bij een huiszoeking werd 44.000 euro in contanten aangetroffen, meldt de marechaussee.

De koeriers, een 42-jarige vrouw en een 45-jarige man uit Spanje en een 34-jarige man uit Litouwen, namen de drugs in hun handbagage en in speciale buikgordels mee uit Lima. Op Schiphol aangekomen moesten ze de cocaïne overgeven aan de luchthavenmedewerkers. Zij probeerde de drugs Schiphol af te krijgen. De zes zitten vast.

Telstar ziet trainer Bout opstappen

Telstar moet op zoek naar een nieuwe coach. Marcel Bout is per direct vertrokken bij de club uit de Jupiler League, meldt RTV Noord-Holland.

Meerdere bronnen rondom de club melden bovendien dat Bout ook niet zal terugkeren in zijn functie als technisch directeur. De 47-jarige oefenmeester leidde sinds februari, toen Edward Metgod werd ontslagen, het eerste elftal.

Bout begon zijn werkzaamheden bij de club uit Velsen-Zuid als technisch directeur. Als coach wist hij zich met de Witte Leeuwen op het nippertje te handhaven voor de Jupiler League. De trainer was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Jol: "Niemand gaat weg, of het moet Urby zijn"

Martin Jol houdt nog geen rekening met een vertrek van Luis Suárez. In AjaxLife zegt de hoofdtrainer dat Urby Emanuelson mogelijk de enige speler is die vertrekt.

Suárez zou in de nadrukkelijke belangstelling van Manchester United staan, maar Ajax vraagt vooralsnog een te hoge transfersom. De Amsterdammers willen veertig miljoen voor de spits uit Uruguay. "Er hangt een heel hoog prijskaartje om zijn nek", aldus Jol.

De Ajax-coach verwacht dan ook dat Suárez voorlopig blijft. "Hij bereidt zich voor op het WK en wij hebben nog niks gehoord. Suárez zal zo snel niet weg zijn."

Jol zegt ook nog te willen proberen om Urby Emanuelson in Amsterdam te houden. "Er gaan geen spelers weg, of het moet Urby zijn. Want hij wil maar niet bijtekenen. We gaan met hem in het zonnetje een paar biertjes drinken, lekker ontspannen. Desnoods houden we hem een paar keer onder water en dan hoop ik dat hij blijft", grapt Jol.

Blessures Armstrong vallen mee

Lance Armstrong kwam in de vijfde etappe van de Tour of California zwaar ten val. De Amerikaan liep daarbij verwondingen op in het gezicht en even werd gevreesd dat de renner van RadioShack ook een elleboogbreuk had opgelopen. Echter had hij enkel een wond aan dat gewricht en daardoor komt zijn Tour de France niet in gevaar.

"Dat is dan het goede nieuws bij het slechte nieuws," zei RadioShack-woordvoerder Philippe Maertens tegen Sporza. "Het ziet er naar uit dat hij snel weer op de fiets zal zitten. De blessures zullen hem natuurlijk wel wat hinderen, maar de Tour komt niet in het gedrang."

"Het jammere is vooral dat hij opnieuw vier dagen competitie zal missen en er zijn niet veel kansen meer." Vorig jaar brak Armstrong in maart zijn sleutelbeen, maar raakte hij via de Giro toch op tijd in vorm voor de Tour.

'Prandelli opvolger Lippi bij Italië'

Cesare Prandelli, trainer van Fiorentina, wordt zeer waarschijnlijk de opvolger van Marcello Lippi, die nu nog bondscoach van Italië is. Dit liet de Italiaanse voetbalbond weten. Lippi zwaait na het WK voetbal namelijk af.

"Prandelli mag zelf bepalen of hij al dan niet op het aanbod van de Italiaanse bond ingaat. In het belang van de club en de fans roep ik alle betrokkenen op om de zaak zo snel mogelijk af te ronden. Dan weet Fiorentina waar de club aan toe is en kunnen we verder gaan met de planning voor komend seizoen," lichtte Andrea Della Valle, voorzitter van Fiorentina, toe.

Prandelli, die eerder deze maand nog liet weten liever bij Fiorentina te blijven, was vandaag niet bereikbaar voor commentaar. De voormalig coach van Parma en AS Roma staat sinds 2005 onder contract bij de formatie uit Florence.

Studentenactie op Museumplein

Studenten protesteren vrijdag op het Museumplein in Amsterdam tegen bezuinigingen in het onderwijs. De protestmanifestatie vindt van 14.00 tot 17.00 uur plaats en wordt georganiseerd door onder meer de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Studenten vrezen dat zij er na de verkiezingen hard op achteruitgaan.

Zo worden het afschaffen van de studiefinanciering, het extra betalen voor een tweede studie, het verdwijnen van de OV-kaart in de huidige vorm en het verhogen van collegegelden veelvuldig genoemd als bezuinigingsmaatregelen. "Niet alleen dreigt het onderwijs onbetaalbaar te worden, ook daalt al jaren de onderwijskwaliteit terwijl investeringen uitblijven."

De studenten vinden de kenniseconomie onmisbaar 'en daar moet in geïnvesteerd worden'. De studenten komen samen onder de leus 'Laat het onderwijs niet leeglopen, vul het Museumplein tegen de bezuinigingen'. Ze willen ervoor zorgen dat de politiek na de verkiezingen op 9 juni niet meer om studenten heen kan.

Op de bijeenkomst spreken onder anderen staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA), Tweede Kamerleden Boris van der Ham (D66), Mark Harbers (VVD), Tofik Dibi (GroenLinks) en Jasper van Dijk (SP).

Voorafgaand aan de manifestatie op het Museumplein organiseert Comité SOS, een organisatie van studenten en scholieren die ook tegen de bezuinigingen is, een mars van de Dam naar het Museumplein. De mars begint om 13.00 uur.

Marokkanen overwegen aanklacht tegen ANWB-directeur

Het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) overweegt een klacht in te dienen bij het Meldpunt Discriminatie tegen ANWB-hoofddirecteur Guido van Woerkom. Die zei dinsdag op een congres dat hij zijn vrouw liever niet laat meerijden met een taxi omdat er nog wel eens een Marokkaan achter het stuur kan zitten. SMN is 'verontwaardigd en gegriefd', zo laat de organisatie weten.

SMN-voorzitter Faris Azarkan was zeer verbaasd over de uitspraak. "Dat geloof je toch niet? Een topman uit de wereld van maatschappelijke organisaties die zulke denigrerende en discriminerende uitspraken doet. Van Woerkom is goed de weg kwijt."

De directeur heeft spijt van zijn uitlating, meldde de ANWB donderdag in een verklaring. Hij zou niet de bedoeling hebben gehad 'chauffeurs uit verschillende culturen te beledigen', maar wilde enkel in een reactie op een vraag vanuit het publiek 'het verschil in kwaliteit van taxivervoer in Nederland aan de orde stellen'.

De uitspraak zou voor flink wat opschudding hebben gezorgd op het congres. Veel toehoorders zouden ontsteld zijn geweest. De ANWB onthoudt zich van verder commentaar. De bond heeft ongeveer vier miljoen leden. Vooralsnog heeft de affaire de bond geen leden gekost.

Winst voor Sagan in California, Rogers nieuwe leider

Peter Sagan is de winnaar van de vijfde etappe van de Tour of California. De talentvolle Slowaak van Liquigas was de sterkste in de sprint van een uitgedund peloton. David Zabriskie werd derde, maar verloor wel zijn leiderstrui aan Michael Rogers, die tweede werd.

Rabobank-renner Grischa Niermann had zitting in de kopgroep van de dag. De Duitser reed samen met Mark Renshaw, Kurt Hovelynck, Ben Day, William Dickeson en Paul Mach een aanzienlijke voorsprong bijeen, maar dat was niet voldoende om kans te kunnen maken op de ritzege.

De etappe werd verder nog opgeschrikt door een valpartij van Lance Armstrong. De Amerikaan liep daarbij verwondingen op aan het gezicht en brak mogelijk ook zijn elleboog.

Uitslag etappe vijf

# Renner Ploeg Tijd
1 Peter Sagan (Slw) Liquigas 4.52:28
2 Michael Rogers (Aus) Columbia z.t.
3 David Zabriskie (VS) Garmin z.t.
4 Chris Horner (VS) RadioShack z.t.
5 Paul Martens (Dui) Rabobank z.t.
6 Tony Martin (Dui) Columbia z.t.
17 Marc de Maar United z.t.


Stand na etappe vijf

# Renner Ploeg Tijd
1 Michael Rogers (Aus) Columbia 22.56:59
2 David Zabriskie (VS) Garmin z.t.
3 Levi Leipheimer (VS) RadioShack +0.10
4 Peter Sagan (Slw) Liquigas +0.15
5 Marc de Maar United +0.28
6 Janez Brajkovic (Slo) RadioShack +0.31

Chelsea gaat zich na WK roeren op transfermarkt

Chelsea kroonde zich dit seizoen tot landskampioen van Engeland, maar dat wil niet zeggen dat The Blues zich deze zomer rustig gaan houden op de transfermarkt.

Waarschijnlijk verlaten Deco en Michael Ballack de club. Voorzitter Bruce Buck wil de leemte, die het tweetal achterlaat, opvullen met aankopen. Dat zegt de preses op het digitale thuis van de kersverse kampioen van de Premier League.

"De puzzel van een elftal is nooit af. We voeren net als elk jaar mutaties door", aldus Buck. "Trainer Carlo Ancelotti wil twee of drie spelers laten afvloeien en die vervangen met evenzoveel aanwinsten."

Pas na het WK gaan de Londenaren zich roeren op de transfermarkt. "En laten we eerst afwachten wie er vertrekken. Ik weet zeker dat elke topvoetballer aan ons gaat worden gelinkt, maar wij wachten voorlopig af."

Sankoh naar Augsburg

Gibril Sankoh zet zijn voetbalcarrière voort in de Duitse competitie bij FC Augsburg, dat uitkomt in de tweede Bundesliga. De verdediger komt transfervrij over van FC Groningen. De in Sierra Leone geboren Sankoh zal een tweejarig contract ondertekenen.

"We kennen Sankoh al een hele tijd en zijn blij dat het zo snel gelukt is hem te halen. Hij had ook verschillende aanbiedingen van clubs uit de Nederlandse Eredivisie", zei de Limburgse trainer Jos Luhukay, die er afgelopen seizoen net niet in slaagde met Augsburg te promoveren.

Amerikaanse hoofd inlichtingen stapt op

De directeur van de Amerikaanse inlichtingendiensten Dennis Blair heeft donderdag zijn vertrek aangekondigd. Blair besloot tot zijn vertrek na een overleg met president Barack Obama.

Blair trad zestien maanden geleden aan als 'topspion'. Hij lag in die periode onder vuur door een aantal missers. Zo wist op eerste kerstdag een man bijna explosieven tot ontploffing te brengen in een vliegtuig op weg van Schiphol naar Detroit. Ook werd een mislukte aanslag met een bomauto op Times Square in New York maar net op tijd ontdekt.

Uit een rapport van de Amerikaanse Senaat, dat eerder deze week publiek werd gemaakt, bleek dat de inlichtingendiensten kansen hadden gemist om het incident in het vliegtuig te voorkomen. Daarnaast lag Blair sinds zijn aantreden al in de clinch met de directeur van de CIA, Leon Panetta.

FIFA wil kaartverkoop voor WK 2014 wijzigen

De FIFA is allerminst tevreden over de manier waarop de kaarten voor het WK in Zuid-Afrika zijn verkocht. De wereldvoetbalbond gaat na het mondiale eindtoernooi dan ook kijken of met oog het op het WK in 2014 de kaartverkoop kan worden aangepast. Nu worden de tickets vooral via internet verkocht, waardoor niet iedereen aan kaarten kan komen.

"De wijze waarop de FIFA de kaartverkoop in Zuid-Afrika en de rest van het continent heeft aangepakt, is inderdaad niet perfect geweest," bevestigt FIFA-secretaris Jerome Valcke op de website van de FIFA. "Voor het toernooi in Brazilië moeten wij onze werkwijze goed overdenken en waarschijnlijk aanpassen. Het zou namelijk goed kunnen dat wij in 2014 voor dezelfde problemen komen te staan."

Mario 64 planeet in Mario Galaxy 2

Eén van de vele planeten die zal schitteren in het universum van het spel Super Mario Galaxy 2 zal Whomp's Fortress zijn uit de klassieker Super Mario 64 van de Nintendo 64.

Het level heeft een complete metamorfose ondergaan en is helemaal up-to-date. Hij is ook helemaal compleet overgekomen en Nintendo heeft er niets uit geschrapt, maar er zelfs dingen aan toegevoegd. Bekijk de onderstaande trailer.

PS3 versie Dragon Age: Origins verlost van vastlopers

De problemen die er voor zorgden dat de PlayStation 3 versie van Dragon Age: Origins vastliep sinds de release van firmware 3.30 zijn eindelijk opgelost.

Vanaf vandaag is de patch te downloaden, die niet alleen de bevroren beelden ontdooit, maar er tevens voor zorgt dat middels promo's verkregen gratis downloadable content teruggezet wordt in de in-game winkel.

Als laatste zijn de missende trofeeën van de downloadable pack Darkspawn Chronicles toegevoegd.

Tekort BV Veendam groter dan gedacht

BV Veendam gaat het faillissement aanvechten, maar uit de financiële problemen is de Groningse club nog lang niet. Donderdagavond werd bekend dat het tekort niet drie, maar zes ton is.

Dat zei wethouder Henk Jan Schmaal volgens RTV Noord tegen een paar honderd supporters, die in optocht naar het gemeentehuis waren gekomen. De gemeente Veendam is bereid om de huur voor het volgend seizoen op te schorten.

Dat zou de club 190.000 euro schelen, maar dan moet er nog vier ton worden binnengehaald, zegt wethouder Schmaal. Eerder werd al bekend dat Jans Norder een bedrag van vier ton zou willen bijdragen, terwijl Henk-Jan Hoekman twee ton overboekt.

De supporters boden donderdagavond ruim tweeduizend handtekeningen aan de wethouder aan. Ze willen dat de gemeente geld steekt in hun club. Vier fans mochten vervolgens ook nog even praten met Schmaal. De wethouder sprak de voetbalfans tot slot toe en deelde hen dus mee dat het tekort groter is dan werd gedacht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.