FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Nieuwsarchief
Artikelen van dinsdag 11 mei 2010

Ranglijst Trouw van invloed op schoolkeuze

Het onderzoek naar de kwaliteit van scholen dat Trouw jaarlijks uitvoert, is van invloed op de schoolkeuze van ouders en leerlingen. Ook verbeteren scholen hun prestaties na een negatieve beoordeling in het dagblad. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) in een onderzoek dat dinsdag verscheen.

Trouw publiceert sinds 1996 een ranglijst van middelbare scholen. Uit het onderzoek blijkt dat de instroom van nieuwe leerlingen afhangt van de beoordeling door Trouw. De effecten zijn het sterkst bij het vwo-onderwijs. De meest positieve beoordeling leidt tot gemiddeld zestien extra leerlingen.

Overigens is de reistijd een belangrijkere factor in de keuze voor een school. Zo neemt de geschatte kans dat een leerling een school kiest met dertig procent af per extra kilometer dat die school verder van huis ligt. Omgerekend komt dit erop neer dat een gemiddelde leerling maximaal grofweg tweehonderd meter extra zou willen reizen om een school met een positief oordeel te kiezen in plaats van een school met slechts een neutraal oordeel.

Het CPB kwam er ook achter dat scholen met het meest negatieve oordeel in Trouw beter gaan presteren. Het is dus niet zo dat scholen na een negatief oordeel in een neerwaartse spiraal geraken.

Stiekem filmen van naakte vrouwen mag

Een 28-jarige man uit Almere krijgt geen straf voor het stiekem filmen van een naakte vrouw in het zwembad van Zeewolde. De officier van Justitie had een werkstraf van 80 uur geëist voor aanranding, maar de politierechter in Lelystad was het daar niet mee eens.

De Almeerder werd in december 2009 betrapt toen hij met zijn mobiele telefoon een naakte vrouw in een aangrenzend kleedhokje filmde. Volgens de rechter is er geen sprake van aanranding, dat moet blijkbaar gewoon kunnen. Geen straf voor de filmer dus.

Het is wel opmerkelijk dat de ‘schreeuwer’ die op 4 mei jongstleden de dodenherdenking verstoorde, langer vast blijft zitten omdat hij de koningin en haar gevolg ‘aangerand’ zou hebben.

Beatrix aanwezig bij Memorial Day in Margraten

Koningin Beatrix is 30 mei aanwezig bij Memorial Day op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Ze zal bij de plechtigheid de eerste krans leggen, maakte de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag bekend. Op Memorial Day worden de Amerikaanse en de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Het is niet gebruikelijk dat de koningin bij de bijeenkomst aanwezig is.

De herdenkingsbijeenkomst wordt jaarlijks gehouden op de laatste maandag in mei. Dit jaar is het 65 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd. Het grondgebied waarop de begraafplaats is gevestigd werd op 13 september 1944 bevrijd door eenheden van het Amerikaanse leger. Op 10 november 1944 namen de Amerikanen de begraafplaats in Margraten in gebruik. Na de oorlog heeft de Nederlandse regering het gebied ter beschikking gesteld als begraafplaats voor gesneuvelde soldaten.

Pantelic en Sulejmani in WK-selectie Servië

Ajax heeft twee spelers in de voorlopige Servische selectie voor het WK. Aanvaller Marko Pantelic en middenvelder Miralem Sulejmani zijn door bondscoach Radomir Antic opgeroepen. Danko Lazovic, de begin maart PSV voor Zenit Sint Petersburg verruilde, zit ook in de 30-koppige voorselectie.

Antic riep vooral bekende namen op. Zo staan Braislav Ivanovic van Chelsea en Nemanja Vidic van Manchester United in de verdediging. Wesley Sneijders collega Dejan Stankovic van Internazionale is een van de elf middenvelders in Antic' ploeg.

Servië speelt tijdens het WK in de groepsfase tegen Australië, Duitsland en Ghana.



Voorlopige selectie Servië:

Doel: Vladimir Stojkovic (Wigan Athletic), Zeljko Brkic (Vojvodina Novi Sad), Bojan Isailovic (Zaglebie Lubin), Andjelko Djuricic (União Leiria)

Verdediging:  Branislav Ivanovic (Chelsea), Antonio Rukavina (1860 München), Nemanja Vidic (Manchester United), Neven Subotic (Borussia Dortmund), Aleksandar Lukovic (Udinese), Ivan Obradovic (Real Zaragoza), Aleksandar Kolarov (Lazio)

Middenveld:  Dejan Stankovic (Internazionale), Nenad Milijas (Wolverhampton Wanderers), Milos Krasic (CSKA Moskou), Milan Jovanovic (Standard Luik), Milos Ninkovic (Dinamo Kiev), Zdravko Kuzmanovic (VfB Stuttgart), Zoran Tosic (1. FC Köln), Miralem Sulejmani (Ajax), Gojko Kacar (Hertha BSC), Nemanja Matic (Chelsea), Radosav Petrovic (Partizan Belgrado)

Aanval:  Nikola Zigic (Valencia), Marko Pantelic (Ajax), Danko Lazovic (Zenit Sint-Petersburg), Dragan Mrdja (Vojvodina Novi Sad), Dejan Lekic (Rode Ster Belgrado)

Brabantse doodgeslagen met bijl

Een vijftigjarige vrouw uit Terheijden is dinsdag in haar woning aan de Raadhuisstraat aangevallen met een bijl. Ze heeft de aanval niet overleefd. De vermoedelijke dader, de echtgenoot van de vrouw, is nog voortvluchtig.

Het slachtoffer werd rond zes uur 's avonds gevonden met zware verwondingen aan haar hoofd. De vrouw werd naar het ziekenhuis gebracht, maar hulp mocht niet meer baten: ze overleed korte tijd later. Het echtpaar zou volgens vrienden al langer met huwelijksproblemen kampen.

Zelfmoordpoging leidt tot huwelijk suïcidaaltjes

Een Russisch stelletje van begin twintig jaar is van plan in het huwelijksbootje te stappen. Het was namelijk liefde op het eerste gezicht tijdens hun eerste ontmoeting. Deze was echter een stuk minder romantisch. Andriej Ivanov en Maria Petrova vonden elkaar tijdens een zelfmoordpoging.

De 26-jarige Rus was vastbesloten een eind te maken na de tragische dood van zijn verloofde. Hij wilde zich van een hoge brug bij het Midden-Russische Ufa in een ijskoude rivier storten.

Eenmaal bij de brug aangekomen zag hij de 21-jarige Maria die hetzelfde plan had nadat zij wegens haar zwangerschap uit het ouderlijk huis was gegooid. Het emotionele meisje brak Andriejs hart. Hij liet zijn zelfmoordplannen varen en wist Maria ervan te overtuigen dat ook voor haar het leven nog zin had.

Het duo praatte de hele avond met elkaar en besloten elkaar te helpen met hun gebroken hart. Het stel heeft nu zelfs serieuze trouwplannen. "Hij is mijn ridder en redder in nood", laat een dolblije Maria weten. "De pijn was nog ergens goed voor. Het heeft me naar Andriej geleid."

ChristenUnie wil ook regeren zonder CDA

ChristenUnie-leider André Rouvoet ziet geen bezwaren om in een regering plaats te nemen zonder het CDA. Dat zei hij dinsdagavond in het televisieprogramma Moraalridders. Uit een peiling bleek al dat 68 procent van de ChristenUnie-achterban coalitiedeelname zonder het CDA, maar met de PvdA, geen probleem vindt.

"Qua uitgangspunten heeft de ChristenUnie natuurlijk meer verwantschap met het CDA", verklaarde Rouvoet. "Maar als je naar de verkiezingsprogramma's kijkt zie je meer overeenkomsten tussen de PvdA en onze partij."

ChristenUnie wil ook regeren zonder CDA
ChristenUnie wil ook regeren zonder CDA (Foto: Novum)

Di Resta niet in actie in Monaco

Paul di Resta kwam de afgelopen Grands Prix voor Force India op de vrijdagen in de eerste training in actie, maar in Monaco zal de Schot komend weekend werkloos aan de kant toe moeten kijken. Dit omdat het belangrijk voor de vaste rijders is om veel meters te maken en hun auto goed af te kunnen stellen.

Het betekent niet dat Di Resta niet in Monte Carlo hoeft te zijn. "Ik ben er de hele week bij. Ik kan dus volop sfeer snuiven. Daarnaast moet ik ook professioneel blijven en zo veel mogelijk ervaring opdoen, bijvoorbeeld door aan te schuiven bij de teambesprekingen. Dus ook al sta ik langs de zijlijn, heb ik nog genoeg te doen"

Eind mei mag de Schot weer plaats gaan nemen in de VJM03. "Ik voel me steeds meer op mijn gemak en kan me daardoor beter richten op de doelen die we hebben gesteld en de verschillende situaties die ik moet simuleren. Ik wil me blijven verbeteren en mijn band met het team versterken."

'Borstendokter' uit beroep gezet

'Borstendokter' Rock Goerdin mag zich niet langer voor arts uitgeven. Het Medisch Tuchtcollege heeft hem dinsdag uit zijn beroep gezet.

Vorig jaar zomer werd zijn Citykliniek aan de Prinsegracht in Den Haag al gesloten door de Inspectie voor de Gezondheidszorg. In de kliniek waren tientallen mislukte borstvergrotingen uitgevoerd door Goerdin. Een aantal patiënten hield daar zware complicaties aan over.

De zaak werd in 2009 aan het rollen gebracht, nadat de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie klachten kreeg over infecties, foute plaatsing van borstimplantaten en slechte nazorg. De inspectie constateerde diverse misstanden in de kliniek. De hygiëne was bedroevend. Implantaten werden niet steriel bewaard, een operatiekamer grensde aan een toilet en er waren geen goede mogelijkheden om operatie-instrumenten te desinfecteren.

Het Openbaar Ministerie houdt zich ook met de 'borstendokter' bezig. Op het huis van de arts is vorig jaar beslag gelegd op verzoek van een aantal gedupeerde patiënten.

Goerdin, die van huis uit gynaecoloog is en naast borstvergrotingen ook schaamlipcorrecties uitvoerde, moest in 2004 ook al eens voor de tuchtrechter verschijnen. Deze veroordeelde hem toen tot een schorsing van enkele maanden.

Anand blijft wereldkampioen schaken

De Indiase grootmeester Viswanathan Anand blijft wereldkampioen schaken. In Sofia won hij met zwart de twaalfde partij van zijn tweekamp tegen de Bulgaar Veselin Topalov. Daardoor kwam Anand op een 6,5-5,5 voorsprong. Anand en uitdager Topalov waren op 24 april aan de tweekamp begonnen. Het duo mag twee miljoen euro verdelen.

Half april leek de tweekamp in gevaar te komen door de vulkaanaswolk die vliegverkeer in Europa onmogelijk maakte. Anand strandde daardoor in Frankfurt en dreigde door een lange treinreis pas vlak voor de aanvang van de eerste wedstrijd Sofia te bereiken. Uiteindelijk kon hij via de weg Sofia bereiken, maar was wel een dag te laat waardoor de eerste wedstrijd uitgesteld moest worden.

De 40-jarige Anand was in 2000 al eens Fide-wereldkampioen en werd in 2007, nadat de twee wereldkampioenschappen in de schaakwereld waren samengevoegd, opnieuw wereldkampioen. In 2008 verdedigde hij zijn titel al succesvol tegen Vladimir Kramnik.

Anand blijft wereldkampioen schaken
Anand blijft wereldkampioen schaken (Foto: Novum)

Nieuwe Britse premier heet David Cameron

De leider van de conservatieven, David Cameron, is dinsdagavond afgereisd naar Buckingham Palace om de nieuwe premier van Groot-Brittannië te worden. Britse media meldden dat hij de uitnodiging van koningin Elisabeth II, om een nieuwe regering te vormen, accepteert.

De Conservatieven zullen een regering gaan vormen met de Liberaal-Democraten van Nick Clegg.  Dat zei de kersverse premier dinsdagavond in een toespraak voor zijn ambtswoning in Downing street, aldus de BBC.

David Cameron is de twaalfde premier onder koningin Elisabeth II, en met zijn aantreden komt er een einde aan dertien jaar Labourregering.

Adu niet in voorselectie Verenigde Staten

Bob Bradley heeft vandaag zijn voorselectie voor het WK voetbal in Zuid-Afrika gepresteerd. De bondscoach selecteerde onder meer Freddy Adu, die ooit als groot talent werd omgeschreven, niet.

Ook Charlie Davies is niet opgeroepen. De aanvaller van het Franse Sochaux raakte in oktober 2009 betrokken bij een auto-ongeluk en traint pas een paar weken mee.

Voormalig PSV-speler DaMarcus Beasley behoort wel tot het voorlopige keurkorps van Bradley. De middenvelder verdient zijn belegde boterham tegenwoordig bij Glasgow Rangers. Ook zijn ploeggenoot bij de Schotse club, Maurice Edu, heeft een uitnodiging uitvangen.

Bij de Amerikaanse selectie zullen voor 1 juni nog zeven namen af vallen. De Verenigde Staten spelen in Zuid-Afrika hun groepswedstrijden tegen Algerije, Slovenië en Engeland.



Voorselectie VS:

Doel: Brad Guzan (Aston Villa), Tim Howard (Everton) en Marcus Hahnemann (Wolves)

Verdediging: Carlos Bocanegra (Stade Rennes), Jonathan Bornstein (Chivas USA), Steve Cherundolo (Hannover 96), Jay DeMerit (Watford), Clarence Goodson (IK Start), Chad Marshall (Columbus Crew), Oguchi Onyewu (AC Milan), Heath Pearce (FC Dallas) en Jonathan Spector (West Ham United)

Middenveld: DaMarcus Beasley (Glasgow Rangers), Alejandro Bedoya (Orebro), Michael Bradley (Borussia Mönchengladbach), Ricardo Clark (Houston Dynamo), Clint Dempsey (Fulham), Landon Donovan (Los Angeles Galaxy), Maurice Edu (Glasgow Rangers), Benny Feilhaber (Aarhus), Stuart Holden (Bolton), Sacha Kljestan (Chivas USA), Robbie Rogers (Columbus Crew) en Jose Torres (Pachuca)

Aanval: Jozy Altidore (Villarreal), Edson Buddle (Los Angeles Galaxy), Brian Ching (Houston Dynamo), Robbie Findley (Real Salt Lake), Herculez Gomez (Puebla) en Eddie Johnson (Aris Thessaloniki)

 

Frans parlement tegen boerka

Het Franse parlement heeft dinsdag ingestemd met een resolutie waarin het dragen van een gezichtssluier verboden wordt. De resolutie was ingediend door de regeringspartij UMP en stelt dat ‘de gezichtsbedekking bij moslima’s een belediging is van de waarden van de Franse natie’.

De Franse regering is van plan om deze week een wetsvoorstel in te dienen dat het dragen van deze sluiers, de boerka of de niqab, te verbieden in openbare ruimten. Ook België denkt erover om zo’n verbod in te voeren.

De Franse socialisten, de Raad van Europa en enkele mensenrechtenorganisaties zetten vraagtekens bij een totaalverbod, omdat het zou leiden tot allerlei praktische problemen.

Iniesta traint weer mee bij FC Barcelona

Andrés Iniesta heeft vandaag de training bij FC Barcelona hervat. De middenvelder van de Catalaanse formatie is weer hersteld van een spierblessure en kan zondag a.s. waarschijnlijk meespelen in de laatste competitiewedstrijd.

Door de kwetsuur miste Iniesta de Champions League-wedstrijden met Interzionale. De Italiaanse formatie bleek over twee wedstrijden de betere te zijn en plaatste zich zodoende voor de finale van het miljoenenbal.

Mocht FC Barcelona komend weekend van Valladolid winnen, dan is de club opnieuw kampioen van Spanje. Als de Catalaanse formatie verliest en Real Madrid wint, dan gaat De Koninklijke met de landstitel aan de haal.

[Upd] Rita Verdonk-spotje grote hit

Het nieuwe Trots op Nederland-verkiezingsspotje waarin lijsttrekker Rita Verdonk als een echte crimefighter te werk gaat is regelrechte internethit aan het worden. Terwijl andere spotjes van TON, maar ook andere partijen, slechts enkele honderden tot duizenden kijkers trekken, wist het nieuwe filmpje alleen al op Youtube meer dan 64.000 views in één dag te bewerkstelligen.

Succes
Het succes van het filmpje, dat mede geproduceerd is door tv-maker Willibrord Frequin, heeft ook invloed gehad op de sociale internetmedia; zo is er een speciale Facebook-pagina geopend en ook Twitter stroomt vol met 'tweets' over Verdonks optreden.

Het filmpje kreeg al enige bekendheid vooraf omdat Verdonk tijdens het filmen in Den Bosch werd lastiggevallen door groepen jongeren. De lijsttrekker werd uitgescholden en een racist genoemd. De cameraman moest het ook ontgelden, hij werd geduwd.

Kankerhoer
Op haar Twitterpagina meldde Verdonk het volgende: "Filmopname gedaan voor Trots. Bekogeld met eieren en uitgemaakt voor kankerhoer en racist. Door Marokkaanse jongens natuurlijk."

Of het populaire spotje electoraal succes gaat opleveren moet blijken bij de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni aanstaande. De reacties van internetters zijn over het algemeen niet bepaald positief te noemen.

Update 21:38
In de Volkskrant analyseert Jan Kleinnijenhuis, hoogleraar communicatie aan de Vrije Universiteit, het TON-promotiefilmpje: "Het is amateuristisch en veel te opzichtig. In het filmpje worden Marokkanen duidelijk aan criminaliteit gelinkt. Op zo'n overdreven manier dat het voor veel mensen ongeloofwaardig wordt. Hier prikken ze zo doorheen."

Anders dan in de VS kent Nederland geen sterke traditie van campagnefilmpjes. Volgens Kleinnijenhuis heeft dit meerdere oorzaken: "Partijen hebben weinig geld. Spotjes zijn erg duur. In Nederland geloven mensen spotjes niet. Ze baseren hun oordeel op kranten en nieuws. Daar kunnen partijen gratis in komen. Een stem is in Nederland dus veel goedkoper dan in de VS, waar partijen miljoenen dollars voor campagnes uittrekken."

Wilders moet iets nieuws verzinnen

De partijen van Verdonk en Geert Wilders (PVV) profileren zich op immigratie en veiligheid. Zo zien we in een filmpje van de PVV 'vliegtuigladingen vol uit moslimlanden naar Nederland komen'.

Kleinnijenhuis vreest voor het succes van de partijen: "Immigratie speelt bij PVV-kiezers een steeds kleinere rol. Veiligheid is wel belangrijk, maar daar vinden kiezers ook het CDA en de VVD goed in. Wilders zit in de verdediging en daar komt hij maar moeilijk uit. Hij zal iets nieuws moeten verzinnen."

DWDD
Verdonk hoeft in ieder geval niet te klagen over aandacht voor haar nieuwe creatie: dinsdagavond werd het spotje uitgezonden en besproken in de tv-show De Wereld Draait Door (DWDD).


TON-verkiezingsspotje met Rita Verdonk grote hit op internet

Britse premier Gordon Brown treedt af

De Britse premier Gordon Brown is dinsdagavond afgetreden. Na de aankondiging ging hij op weg naar Buckingham Palace om de Britse koningin Elizabeth II zijn ontslag aan te bieden.

"Ik heb de secretaris van de koningin geïnformeerd dat het mijn bedoeling is mijn ontslag in te dienen bij de koningin", zei een duidelijk emotionele Brown. Hij zei ook dat hij Elizabeth II zou vragen om David Cameron, de voorzitter van de Conservatieve Partij, uit te nodigen een nieuwe regering te vormen. Hij wenste de nieuwe leider van Groot-Brittannië alle goeds.

Na zijn korte verklaring liep Brown samen met zijn vrouw Sarah en hun zoons John en Fraser naar een auto die hen zou vervoeren naar het koninklijk paleis.

Met het ontslag van Brown komt een einde aan vijf dagen van onzekerheid, nadat bij de verkiezingen van vorige week geen duidelijke winnaar naar voren was gekomen. De Conservatieven van Cameron wisten de meeste zetels te behalen, maar hadden er niet genoeg voor een absolute meerderheid. Ze werden gedwongen de strijd aan te gaan met de Labourpartij voor de gunst van de Liberal Democrats van Nick Clegg.

De Lib Dems spraken met beide partijen. Hoewel de partij op ideologisch vlak meer gemeen heeft met de Labourpartij liepen de gesprekken op niets uit. Veel leden van de Labourpartij waren van mening dat het tijd was om in de oppositie te gaan, nadat de partij tweede werd bij de verkiezingen.

Met het aftreden van Brown en de samenwerking tussen Cameron en Clegg komt een einde aan de ruim dertien jaar durende regering van de Labourpartij.

Britse premier Gordon Brown treedt af
Britse premier Gordon Brown treedt af (Foto: Novum)

Merkwaardige voorselectie Frankrijk

Raymond Domenech heeft vandaag zijn voorlopige selectie voor het WK in Zuid-Afrika gepresteerd. Bij Frankrijk zijn een aantal grote namen gepasseerd, waardoor de selectie een ietwat merkwaardig beeld heeft.

Zo koos Domenech ervoor om Samir Nasri van Arsenal en Karim Benzema van Real Madrid geen invitatie te sturen. Ook Patrick Vieira (Manchester City) en Mathieu Flamini (AC Milan) werden gepasseerd. De voorselectie van de Fransen telt 30 namen, waardoor nog zeven spelers af moeten vallen.

Frankrijk komt in op het wereldkampioenschap voetbal uit in groep A en speelt in elk geval tegen tegen gastland Zuid-Afrika, Mexico en Uruguay.



Voorlopige selectie Frankrijk:

Doel: Cédric Carrasso (Girondins Bordeaux), Mickaël Landreau (Lille OSC), Hugo Lloris (Olympique Lyon), Steve Mandanda (Olympique Marseille)

Verdediging: Eric Abidal (FC Barcelona), Gaël Clichy (Arsenal), Patrice Evra (Manchester United), Rod Fanni (Stade Rennes), William Gallas (Arsenal), Marc Planus (Girondins Bordeaux), Adil Rami (Lille OSC), Anthony Reveillère (Olympique Lyon), Bacary Sagna (Arsenal), Sébastien Squillaci (Sevilla)

Middenveld: Vassiriki Diaby (Arsenal), Alou Diarra (Girondins Bordeaux), Lassana Diarra (Real Madrid), Yoann Gourcuff (Girondins Bordeaux), Yann M'Vila (Stade Rennes), Florent Malouda (Chelsea), Jérémy Toulalan (Olympique Lyon)

Aanval: Nicolas Anelka (Chelsea), Hatem Ben Arfa (Olympique Marseille), Jimmy Briand (Stade Rennes), Djibril Cissé (Panathinaikos), André-Pierre Gignac (Toulouse FC), Sidney Govou (Olympique Lyon), Thierry Henry (FC Barcelona), Franck Ribéry (FC Bayern München), Mathieu Valbuena (Olympique Marseille)

 

Toni en Totti niet in Italiaanse voorselectie WK

Luca Toni en Francesco Totti kunnen het WK in Zuid-Afrika uit hun hoofd zetten. De Italiaanse bondscoach Marcello Lippi heeft in de voorlopige selectie geen plaats ingeruimd voor de twee vedettes.

De 32-jarige Toni hoopte na een teleurstellende eerste seizoenshelft bij Bayern München, zich weer in de kaart te spelen bij AS Roma. In de Italiaanse hoofdstad verdiende hij met vijf goals in vijftien wedstrijden echter niet zijn plek terug in het nationale elftal.

Ploeggenoot Totti, die na het WK 2006 bedankte voor de Azzurri maar zich in oktober weer beschikbaar stelde, is eveneens gepasseerd. De 33-jarige spits kwam dit seizoen 22 keer in actie voor Roma en scoorde daarin veertien keer.

Begin mei was er ook al een voorselectie, maar toen ontbraken de namen van de spelers van AS Roma en Internazionale. Zij speelden namelijk nog een bekerfinale.



Voorlopige selectie Italië:

Doel: Gianluigi Buffon (Juventus), Morgan De Sanctis (Napoli), Federico Marchetti (Cagliari), Salvatore Sirigu (Palermo)

Verdediging: Gianluca Zambrotta (AC Milan), Fabio Cannavaro (Juventus), Giorgio Chiellini (Juventus), Christian Maggio (Napoli), Leonardo Bonucci (Bari), Fabio Grosso (Juventus), Domenico Criscito (Genoa), Mattia Cassani (Palermo), Salvatore Bocchetti (Genoa)

Middenveld: Andrea Pirlo (Milan), Gennaro Gattuso (Milan), Daniele De Rossi (Roma), Riccardo Montolivo (Fiorentina), Mauro Camoranesi (Juventus), Angelo Palombo (Sampdoria), Antonio Candreva (Juventus), Andrea Cossu (Cagliari), Claudio Marchisio (Juventus), Simone Pepe (Udinese)

Aanval: Fabio Quagliarella (Napoli), Giuseppe Rossi (Villarreal), Vincenzo Iaquinta (Juventus), Antonio Di Natale (Udinese), Marco Borriello (Milan), Alberto Gilardino (Fiorentina), Giampaolo Pazzini (Sampdoria)

Vijf miljoen voor bestrijding kinderarbeid

Nederland heeft ruim vijf miljoen euro uitgetrokken voor de internationale bestrijding van kinderarbeid. Dat heeft het ministerie van Sociale Zaken dinsdag bekendgemaakt.

Nederland kwam met het geld op een internationale conferentie over kinderarbeid, die plaatsvond in Den Haag. Daar hebben ruim tachtig landen en internationale organisaties een plan gemaakt om de ergste vormen van kinderarbeid aan te pakken.

De vijf miljoen van Nederland gaat onder meer naar onderwijs in landen waar kinderarbeid voorkomt.

Stoch in voorselectie Slowakije

Miroslav Stoch maakt nog steeds kans op deelname aan het WK voetbal, dat half juni begint. De speler van FC Twente is door de Slowaakse bondscoach, Vladimir Weiss, namelijk opgenomen in de voorlopige selectie.

Andere bekende namen in de selectie van Slowakije zijn Martin Skrtel (Liverpool) en Marek Hamsik (Napoli). Op 1 juni moeten alle definitieve selecties bij de FIFA binnen zijn, waardoor er in de Slowaakse selectie nog één speler moet afvallen.



Voorlopige selectie Slowakije:

Doel: Jan Mucha (Legia Warschau), Lubos Kamenar (FC Nantes), Dusan Kuciak (FC Vaslui), en Dusan Pernis (Dundee United)

Verdediging: Marek Cech (West Bromwich Albion), Jan Durica (Hannover 96), Tomas Hubocan (Zenit Sint-Petersburg), Lubomir Michalik (Leeds United), Mario Pecalka (MSK Zilina), Peter Pekarik (VfL Wolfsburg), Martin Petras (Cesena), Kornel Salata (Slovan Bratislava), Martin Skrtel (Liverpool) en Radoslav Zabavnik (FSV Mainz 05)

Middenveld: Marek Hamsik (Napoli), Miroslav Karhan (FSV Mainz 05), Jan Kozak (FC Timisoara), Juraj Kucka (Sparta Praag), Marek Sapara (Ankaragücü), Stanislav Sestak (VfL Bochum), Zdeno Strba (Xanthi), Dusan Svento (Red Bull Salzburg), Kamil Kopunek (Spartak Trnava), Miroslav Stoch (FC Twente) en Vladimir Weiss (Bolton Wanderers)

Aanval: Filip Holosko (Besiktas), Martin Jakubko (Saturn Moskou), Erik Jendrisek (Schalke 04) en Robert Vittek (Lille)

Roodhemden gaan door met protest

Thaise anti-regeringsdemonstranten gaan door met hun reeds twee maanden durend protest. Dat hebben ze dinsdag gezegd. De roodhemden stoppen pas met demonstreren als de belangrijkste leiders van het land aangeklaagd worden voor de gewelddadige onderdrukking van de demonstranten.

De roodhemden stemden maandag in eerste instantie in met een aanbod van de regering van premier Abhisit Vejjajiva om in november verkiezingen uit te schrijven. Deze handreiking werd gezien als een oplossing voor de crisis, waarmee mogelijk een einde zou komen aan de protesten. De roodhemden zeiden dinsdag echter dat ze op hun post blijven totdat Abhisit en vicepremier Suthep Thaugsuban zich aangeven bij de politie, om zich te laten berechten voor het geweld in april, waarbij diverse doden vielen.

De regering reageerde snel en zei dat Abhisit en Suthep bereid zijn zich te onderwerpen aan de rechtsgang. Daarmee hoopten zij de roodhemden te overtuigen dat hun eisen werden ingewilligd zodat ze hun protest zouden beëindigen. "Ik ben klaar om de gerechtelijke procedure aan te gaan", zei Suthep. "Ik volg niet de eisen van de demonstranten. Ik volg de wet."

De demonstranten zeiden echter dat het gebaar onvoldoende was. Ze willen dat de leiders -in het bijzonder Suthep, die de leiding heeft over de veiligheidsdienst die het verzet moest onderdrukken- worden aangeklaagd voor doodslag of vergelijkbare misdaden. Tegen de leiders zijn vooralsnog geen aanklachten ingediend.

"Zodra Suthep zichzelf aangeeft, oprecht en wettelijk, zullen de roodhemden direct het eind van de protesten aankondigen", aldus Nattawut Saikua, een protestleider.

Ook hadden de protestleiders scherpe kritiek op Suthep, omdat hij zich dinsdag meldde bij de Afdeling voor Speciaal Onderzoek (DSI), vergelijkbaar met de Amerikaanse FBI. Dit bureau is onderdeel van het Centrum voor de Oplossing van Noodsituaties en valt onder het gezag van Suthep zelf. Het hoofd van de DSI is 'een ondergeschikte van Suthep' en kan dan ook niet de aanklager zijn, zei Weng Tojirakarn, een andere protestleider. De roodhemden eisen dat Suthep zich aangeeft bij de afdeling misdaadbestrijding van de nationale politie, een afdeling die lijkt te sympathiseren met de roodhemden.

Bij het geweld rond de demonstraties kwamen in totaal 29 mensen om het leven. Meer dan 1400 mensen raakten gewond. Dat zei het Thaise ministerie van volksgezondheid maandag. Een poging van het leger de demonstranten uit de straten van de hoofdstad Bangkok te weren liep in april uit op straatgevechten. Hierbij vielen 25 van de 29 doden.

Sluiter hoopt nog op Roland Garros

Tennisser Raemon Sluiter hoopt nog steeds dat hij de kwalificaties voor Roland Garros kan spelen. De Nederlander liet afgelopen week de Davis Cup-ontmoeting met Italië aan zich voorbij gaan met een elleboogblessure. Een foto en een scan wezen vandaag uit dat er niets mis is met het gewricht.

"Het goede nieuws is: er is niets kapot. Het slechte nieuws is dat het een lichte tennisarm lijkt. Met intensieve fysiotherapie en pijnstillers ga ik morgen weer trainen en kijk ik hoe het deze week gaat. Wellicht dat ik toch nog mee kan doen aan de kwalificaties voor Roland Garros, die volgende week starten. Dat bekijk ik over een paar dagen," zei Sluiter.

Brazilië: Dunga laat vedettes thuis

Ronaldinho en Adriano zitten niet bij de eerste 23 namen in de Braziliaanse selectie. Bondscoach Dunga, die later vandaag nog zeven reservespelers aanwijst, bleef bij de bekende namen waarmee Brazilië vorig jaar de Confederations Cup won. Adriano, die de laatste paar wedstrijden steevast werd opgeroepen, is vervangen door Grafite van VfL Wolfsburg.

"Deze spelers zijn winnaars," verklaarde Dunga zijn keuze. "Er is geen twijfel dat ze klaar zijn om met Brazilië hun doel te bereiken. Ze zijn bereid alles voor hun land te geven." Over Adriano was hij duidelijk. "We hebben hem meerdere kansen gegeven, maar er kwam een moment dat we een beslissing moesten nemen."

Het niet oproepen van Ronaldinho komt niet als een verrassing. Hij speelt al ruim een jaar geen interlands meer. De aanvaller van AC Milan had eind vorige maand nog openlijk naar een plaats in de selectie gesolliciteerd.

Dunga laat ook de 18-jarige aanvaller Neymar thuis. De jongeling van Santos is in eigen land de sensatie van het seizoen, maar de keuzeheer was niet onder de indruk van de roep van media en publiek om hem mee te nemen. "Sommige spelers zijn extreem getalenteerd, maar we moeten hen testen voor we ze meenemen naar een WK."



Voorlopige selectie Brazilië:

Doel: Julio Cesar (Internazionale), Gomes (Tottenham Hotspur), Doni (AS Roma)

Verdediging: Maicon (Internazionale), Daniel Alves (Barcelona), Michel Bastos (Olympique Lyon), Gilberto (Cruzeiro), Lucio (Internazionale), Juan (AS Roma), Luisao (Benfica), Thiago Silva (AC Milan)

Middenveld: Elano (Galatasaray), Kaka (Real Madrid), Gilberto Silva (Panathinaikos), Josue (VfL Wolfsburg), Ramires (Benfica), Felipe Melo (Juventus), Kleberson (Flamengo), Julio Baptista (AS Roma)

Aanval: Luis Fabiano (Sevilla), Nilmar (Villarreal), Robinho (Santos), Grafite (VfL Wolfsburg)

Bisschoppen eens met aanpak Deetman

De Nederlandse bisschoppen zijn het eens met de manier waarop oud-minister Wim Deetman het seksueel misbruik in de katholieke kerk wil onderzoeken. Dat hebben de bisschoppen dinsdag bekendgemaakt.

De bisschoppen rekenen erop dat de commissie die Deetman heeft samengesteld, het onderzoek 'transparant, onafhankelijk en wetenschappelijk' zal uitvoeren. De bisschoppen beloven alle medewerking en zullen zich 'inspannen om alle relevante informatie beschikbaar te maken'.

Deetman presenteerde vrijdag zijn commissie, die vooral uit wetenschappers bestaat. De oud-minister en voormalig voorzitter van de Tweede Kamer zei toen te hopen dat de bisschoppen druk uitoefenen op de kerk, zodat de archieven opengaan voor de onderzoekers.

Het onderzoek van Deetman gaat ongeveer een jaar duren. De commissie gaat het misbruik in kaart brengen. Ook zal de commissie bekijken hoe de hulp aan slachtoffers beter kan en hoe herhaling van het misbruik kan worden voorkomen.

Cartoonist krijgt kopstoot tijdens lezing

Lars Vilks, een Zweedse cartoonist die zich de woede van moslims op de hals haalde door de profeet Mohammed af te beelden als een hond, is dinsdag aangevallen. Volgens Vilks kreeg hij tijdens een lezing over de vrijheid van meningsuiting op een universiteit een kopstoot van een van de aanwezigen. De bril van Vilks brak door de aanval, maar Vilks zelf raakte niet gewond. Of de aanvaller is aangehouden is niet duidelijk.

Voorafgaand aan de lezing was er een vreedzame demonstratie van een groep moslims. Kort voor het incident probeerden vijftien mensen de lezing te verstoren. Na de aanval op Vilks stormde een deel van hen naar voren. Ze werden tegengehouden door beveiligingsmedewerkers terwijl Vilks naar een andere ruimte werd gebracht. Een woordvoerder van de universiteit van Uppsala zei dat Vilks vlak voor de aanval een provocerende film liet zien met seksueel getinte beelden.

Volgens het Zweedse persbureau TT heeft de politie twee mensen aangehouden. De politie wilde hier echter geen commentaar op geven. Een woordvoerder van de politie zei dat hij onvoldoende informatie over het incident had.

Eerder dit jaar zeiden Amerikaanse onderzoekers dat Vilks het doelwit was in een moordcomplot dat zou zijn beraamd door Colleen LaRose, een Amerikaanse vrouw die zichzelf JihadJane noemde. LaRose is aangeklaagd wegens terrorisme en krijgt mogelijk een levenslange gevangenisstraf.

Hispania werkt in Monaco samen met brandweer

Het Hispania-team zal tijdens de Grand Prix van Monaco samenwerken met de lokale brandweer. Men zal gedurende het raceweekende diverse activiteiten ontplooien waarbij de vier coureurs van het team aanwezig zullen zijn. In Monaco zullen de coureurs de 131 medewerkers van de brigade ontmoeten, die tevens tijdens de race langs het circuit zullen staan.

Bruno Senna, Karun Chandhok, Christian Klien en Sakon Yamamoto zullen deelnemen aan een trainingsprogramma wat onder andere bestaat uit ladderklimmen, vuur- en rookbestrijding en men krijgt uitleg over hoe de brandweerauto's werken. Hiermee probeert men de brandweer te bedanken en de aandacht van het publiek te vestigen op de gevaren van brand.

 

Wozniacki uitgeschakeld in Madrid

Alona Bondarenko heeft voor een verrassing gezorgd door in de tweede ronde van het WTA-toernooi van Madrid Caroline Wozniacki uit te schakelen. De Oekrainse versloeg de nummer twee van de plaatsingslijst met ruime cijfers, 6-2 en 6-3.

De Deense Wozniacki is niet de eerste geplaatste speelster die wordt uitgeschakeld. Zo zijn ook Justine Henin, Maria Sharapova en de Poolse Radwanska al vroeg uitgeschakeld in het voorbereidingstoernooi voor Roland Garros.

Assassin's Creed: Brotherhood onthullingen

Ubisoft heeft vandaag nieuwe informatie over Assassin's Creed: Brotherhood vrijgegeven, de game wordt ontwikkeld door Ubisoft Montreal in samenwerking met de Singapore, Boekarest, Quebec en Annecy studios.
Ezio zal als meester assassin afreizen naar Rome, hier zal hij zijn manschappen moeten trainen en deze ook moeten gebruiken in het gevecht met de tempeliers.

Ezio zal in dit nieuwe deel onder andere met Da Vinci, Machiavelli en Caterina Sforza in contact komen en zal daarnaast ook eens gebruik kunnen maken van een geavanceerde vliegmachine. Naast dit zullen er ook vergiftigde pijltjes, verstopte messen en pistolen en parachuten beschikbaar zijn. Het spel zou 15 uur aan singleplayer-actie moeten bevatten en zal een nog uitgebreidere villa-managementsysteem bevatten waarmee je ook missies verkrijgt.

Het spel zal ook multiplayer bevatten, hier is nog niet veel over bekend maar je kan ieder geval kiezen uit een aantal unieke karakters met allemaal hun eigen wapens en aanvallen. Ubisoft heeft gezegd dat elk online spel nooit hetzelfde zal zijn.

Assassin's Creed Brotherhood krijgt dan niet de III, maar is wel een volwaardig vervolg op deel II en zal met de feestdagen van dit jaar nog uitkomen.

Assassins Creed Brotherhood

Mei extreem koud begonnen

Mei is dit jaar uitzonderlijk koud begonnen. De gemiddelde temperatuur over de eerste tien dagen bedraagt 8,2 graden Celcius. Sinds 1982 is de eerste decade van mei niet meer zo koud geweest. Normaal is de gemiddelde temperatuur over de eerste tien dagen in mei 11,4 graden. Sinds de metingen in 1901 begon mei slechts zeven keer kouder.

Ook de gemiddelde maximumtemperatuur per dag is met 11,3 graden zeer laag voor begin mei. Slechts in 1979 was die gemiddelde temperatuur met 11 graden iets lager. Normaal ligt de maximumtemperatuur rond de 16 graden begin mei. Ook de nachten verlopen koud. In het oosten is het zelfs verschillende keren tot nachtvorst gekomen.

De kou wordt veroorzaakt door een aanhoudende noordelijke wind. Koude lucht wordt vanuit de Noordzee en Scandinavië Nederland opgeduwd.

Verwacht wordt dat het koude weer voorlopig nog niet voorbij is. Morgen blijven de temperaturen rond of onder de tien graden. Meteoroloog Marco Verhoeff verwacht dat de rest van deze maand ook koud zal verlopen, al gaat de temperatuur volgende week wel iets omhoog. 

'Nee, kussens met D-cup zijn niet geil'

Een Kroatische meubelzaak heeft sinds kort nieuwe kussens te koop. Nu hebben winkels als de HEMA en de Zeeman ook kussens te koop, maar de kussens van Globus hebben wel een heel bijzondere vorm. Ze zijn namelijk gemodelleerd als borsten, cupmaat D welteverstaan. Toch moeten potentiële kopers de kussens niet associëren met seks.

De met wol gevulde kussens met de naam 'Dude', het Kroatische woord voor tieten, zijn volgens de website namelijk zo ontworpen wegens de anatomische vorm. Toch vliegen de decoratiestukken niet de winkel uit.

"De belangstelling voor de kussens is groot", laat ontwerper Goran Tonkicwas Kroatische media weten. "Potentiële kopers nemen slechts een kijkje om hun nieuwsgierigheid te bevredigen. De meesten zijn te preuts om ze in de huiskamer op de bank te willen leggen."

"Ik zie echter het probleem niet. Dankzij de perfect anatomische vorm dragen deze kussens bij aan een goede nachtrust." Het bedrijf, gelegen in de Oost-Kroatische stad Slavonski Brod zoekt nog verkopers die de tietenkussens buiten het land aan de man willen brengen.

Tietenkussen
Best een geil kussentje...

Wetenschap: Oranje haalt kwartfinale, Brazilië wint WK

Het Nederlands elftal zal tijdens het komende WK in Zuid-Afrika in de kwartfinale worden uitgeschakeld door Brazilië, dat wereldkampioen zal worden. Dat is de uitkomst van wetenschappelijk onderzoek van economen, die met onorthodoxe meetmethodes hebben bekeken wie wereldkampioen voetbal zal gaan worden.

Er werd door de onderzoekers enkel gekeken naar de economische omstandigheden. Volgens de wetenschappers is het berekenen van economische factoren zoals het Bruto Nationaal Product veel betrouwbaarder dan de vele onzekere voetbalfactoren. Zo denkt men met 72% zekerheid te kunnen voorspellen wat de uitkomst is van het WK.

Volgens het onderzoek worden naast Nederland ook Frankrijk, Italië en Spanje in de kwartfinale uitgeschakeld. Brazilië zou in de halve finale eerst Duitsland verslaan, om vervolgens ten koste van het verrassende Servië voor de zesde keer wereldkampioen te worden.

 

Protest tegen pro-Russisch beleid Oekraïne

Ongeveer drieduizend demonstranten hebben zich dinsdag verzameld voor het Oekraïense parlementsgebouw. De demonstranten protesteerden tegen de kortgeleden ondertekende overeenkomst met Rusland over een verlenging van het verblijf van de Russische Zwarte Zeevloot in de havenstad Sebastopol.

Ongeveer tweeduizend aanhangers van president Viktor Janoekovitsj steunden juist de overeenkomst en omcirkelden het parlementsgebouw, om te voorkomen dat de demonstranten het gebouw binnen zouden gaan.

De demonstratie verliep vreedzaam.

Oppositieleider Joelia Timosjenko riep de tegenstanders van Janoekovitsj op om deel te nemen aan grootschalige protesten om zo hun eis dat de regering af moet treden kracht bij te zetten.

De overeenkomst die vorige maand werd bereikt, wekte de woede van nationalisten die de aanwezigheid van de Zwarte Zeevloot beschouwen als een militaire bezetting.

Federer naar derde ronde Masters Madrid

Roger Federer heeft als eerste speler de derde ronde bereikt van het ATP Masters-toernooi van Madrid. De Zwitser was te sterk voor Benjamin Becker. De Duitser wist het Federer alleen in de tweede set moeilijk te maken.

Uiteindelijk was de einduitslag 6-2 en 7-6. Federer, nummer één van de wereld, treft in de derde ronde mogelijk zijn landgenoot Stanislas Wawrinka. De Zwitser dient dan wel af te rekenen met Leonardo Mayer.

Hertha laat trainer Funkel gaan

Hertha BSC en trainer Friedhelm Funkel gaan uit elkaar, dit meldt de club dinsdag op de website. De club uit Berlijn heeft besloten het aflopende contract niet te verlengen. De Duitser was vanaf oktober eindverantwoordelijke bij Hertha toen hij de Zwitser Lucien Favre opvolgde.

Funkel beleefde een teleurstellend seizoen met Hertha en eindigde onderaan in de Bundesliga. Het jaar ervoor was de club nog als vierde geëindigd. Mocht de 56-jarige trainer er wel in geslaagd zijn om de club voor degradatie te behoeden, dan zou zijn contract automatisch verlengd worden.

Hertha laat trainer Funkel gaan
Hertha laat trainer Funkel gaan (Foto: Novum)

Twee doden bij schietpartij Albanese school

Een Albanese tiener heeft dinsdag op een middelbare school in de stad Elbasan, 35 kilometer ten zuiden van de Albanese hoofdstad Tirana, een scholier doodgeschoten. Vervolgens sloeg hij de hand aan zichzelf. Dat heeft de politie dinsdag gezegd.

Volgens de politie stormde de 19-jarige Endrit Llambaj met een pistool een klaslokaal binnen en beval hij alle scholieren op een na, de 20-jarige Gerta Baja, het lokaal te verlaten. Nadat de scholieren waren vertrokken schoot Llambaj drie keer. Baja werd dood aangetroffen in haar schoolbank.

De schutter nam na zijn daad de benen. Toen hij merkte dat hij door de politie werd achtervolgd, beroofde hij zich van het leven.

De politie vermoedt dat Llambaj door jaloezie tot zijn daad gekomen was.

Vier jaar cel geëist tegen Paarlberg

Tegen zakenman Jan-Dirk Paarlberg is dinsdag een gevangenisstraf van vier jaar geëist. Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie wil dat Paarlberg de cel ingaat vanwege onder meer het witwassen van zeventien miljoen euro die Willem Holleeder verkreeg door Willem Endtra af te persen. Endstra werd in 2004 geliquideerd op de Apollolaan in Amsterdam.

Ook wordt de multi-miljonair Paarlberg valsheid in geschrifte en belastingontduiking ten laste gelegd. Paarlberg ontkent alle beschuldigingen.

Advocate Bénédicte Ficq van Paarlberg is gechoqueerd en noemt de eis onvoorstelbaar hoog. Zij vindt dat Paarlberg eerder slachtoffer dan dader is.

De rechter doet op 8 juni uitspraak.

StarCraft 2 nog niet naar console

Zal StarCraft 2 ooit op de console uitkomen? Hoofdontwerper Chris Sigaty heeft gehint dat Blizzard steeds geïnteresseerder raakt omdat de ontwikkelaars nog steeds bezig zijn met manieren om een RTS te spelen met behulp van een controller.

In een interview zei Sigaty dat de game niet op de radar van een console staat maar dat er wel een aantal interessante ontwikkelingen zijn, zeker ook met de controls op een console.

Sigaty geeft aan dat het keyboard en de muis zich toch nog als beste lenen voor een RTS zoals StarCraft 2 maar wanneer daar het optimale moment is, dan is een consoleversie een van de opties.

Consoleversies van Blizzard spellen zijn er trouwens wel, alleen de laatste was lang geleden, toevallig zijn Diablo en Warcraft II op de Playstation en de originele StarCraft op de Nintendo 64 de laatste.

Starcraft 2: Wings of Liberty staat gepland voor een release op 27 juli op de PC.

StarCraft 2
Betere controls op de PC

Oostenrijk onderzoekt seksschandaal

De Oostenrijkse autoriteiten onderzoeken aantijgingen dat jongeren van een kindertehuis in Wenen in de jaren negentig zijn gedwongen deel te nemen aan seksfeestjes. Dat heeft een woordvoerder van de Weense aanklager dinsdag gezegd.

Naar zes personen is een onderzoek ingesteld wegens verkrachting, seksueel misbruik, machtsmisbruik en seksuele intimidatie. Volgens de Oostenrijkse radiozender Ö1 vond het misbruik plaats in appartementen in de Weense hoofdstad.

Een slachtoffer vertelde de zender dat hij en anderen als goederen werden verkocht en dat zij onder meer werden verkracht en mishandeld. Volgens een andere getuige werden minderjarigen gedwongen tot seksuele handelingen en kregen zij daarvoor betaald. De getuige, een 27-jarige man, is zelf geen slachtoffer, maar hij maakte de appartementen schoon voor een ondernemer. Hij zei 170 foto's te hebben gevonden waarop kinderen van 14 jaar en jonger seksuele handelingen verrichten in de appartementen.

"We werden met een busje opgehaald om schoon te maken en we moesten erop toezien dat seksspeeltjes in de kelder voor en na gebruik werden schoongemaakt", zei hij.

Het is onduidelijk of zowel jongens als meisjes werden misbruikt. Volgens Ö1 werd tien jaar geleden al een onderzoek ingesteld, maar is er nooit iemand veroordeeld. Een voormalige leraar en twee getuigen stapten vorige maand naar de politie. Eén van de personen waarnaar een onderzoek is ingesteld is de eigenaar van een schoonmaakbedrijf.

Beatrix betaalt mee aan onderhoud Groene Draeck

Koningin Beatrix betaalt het grootste deel van de onderhoudskosten van haar zeiljacht De Groene Draeck zelf. Dit meldt RTL Nieuws. Het ministerie van Defensie draait op voor het reguliere onderhoud.

De extra onderhoudskosten zijn voor de komende twee jaar begroot op 163.000 euro per jaar. Deze kosten zijn voor rekening van Beatrix. Defensie betaalt de 47.000 euro die jaarlijks nodig zijn voor het reguliere onderhoud. De houten platbodem heeft de komende tijd forse opknapbeurten nodig.

De afgelopen jaren klonk veel kritiek op de kosten van het koningshuis. Zo laakten politici het feit dat Beatrix geen belasting betaalt en dat sommige privéreizen van belastinggeld betaald worden.

Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 19

Bekende voetballers als Elia, Sneijder en Van Persie zien we bijna dagelijks verschijnen in nieuwsberichten. Maar hoe vergaat het onze voetballende landgenoten bij de voor ons minder bekende clubs en competities? FOK!sport houdt jullie, door middel van een wekelijks verslag, op de hoogte over deze minder bekende Nederlandse voetballers.

Wigan Athletic ging zondag met 8-0 onderuit bij Chelsea, dat zich hiermee kampioen van Engeland kroonde. Bij Wigan speelde Mario Melchiot de gehele wedstrijd mee. Hull City, dat al gedegradeerd was, speelde de laatste wedstrijd van het seizoen met 0-0 gelijk tegen Liverpool. Bij Hull startte de Nederlanders George Boateng en Jan Vennegoor of Hesselink in de basis. 

In de Britse League two stond Benjamin van den Broek in de basis bij Shrewsbury Town in de uitwedstrijd tegen Porte Vale. De wedstrijd eindigde in 1-1. Shrewsbury staat twaalfde in de stand met 63 punten uit 46 wedstrijden.

Celtic sloot het seizoen af met een 1-2 uitzege bij Hearts. Robbie Keane en Zheng Zhi scoorden namense de nummer twee van de ranglijst waar Edson Braafheid de gehele wedstrijd meespeelde. Celtic eindigde achter stadsgenoot en aartsrivaal Glasgow Rangers als tweede.

Austria Wien heeft met 0-1 gewonnen van Red Bull Salzburg. Het team van Barry Opdam blijft, ondanks het verlies, wel op de eerste plek staan. Opdam speelde de hele wedstrijd mee. Twee weken terug was de voorsprong van Salzburg op de concurrentie nog zeven punten, maar dankzij twee nederlagen op rij is deze flink geslonken. Komende donderdag kan de ploeg van Huub Stevens het kampioenschap alsnog binnenhalen tegen Sturm Graz.

Hapoel Tel Aviv heeft de koppositie in de Israelische competitie weer uit handen gegeven. De ploeg speelde de derby tegen Maccabi Tel Aviv met 0-0 gelijk en zag Maccabi Haifa winnen. Daardoor gaat laatstgenoemde club met twee punten voorsprong de laatste speelronde in. Daniel de Ridder begon in de basis bij Hapoel Tel Aviv, maar werd kort voor tijd naar de kant gehaald.

Malmö FF heeft afgelopen zaterdag het thuisduel tegen Atvidaberg met 3-1 weten te winnen. Oud-FC Utrechtspeler Rick Kruys viel een kwartier voor tijd in en pakte daarmee zijn eerste minuten van het lopende seizoen. Dankzij de overwinning blijft Malmö op een keurige tweede plaats staan. De voorsprong op nummer drie Örebro SK bedraagt inmiddels al zes punten. Helsingborgs IF gaat nog altijd op kop, met één punt voorsprong op Malmö. Tevens heeft de koploper nog een duel tegoed.

Alexander Prent verging het afgelopen weekend minder. Hij verloor met zijn ploeg Halmstads BK het thuisduel van Hacken BK. Na twee minuten stond er al een 1-1 stand op het scorebord. Na een kwartier spelen werd het 1-2 voor Häcken en dit was tevens ook de eindstand. Prent viel een kwartier voor tijd in. Halmstads zakte na het verlies naar een elfde plaats.

Afgelopen donderdag was Tim Janssen uitstekend op dreef voor zijn ploeg Esbjerg FB. In het thuisduel met Silkeborg, dat met 4-0 werd gewonnen, scoorde de Nederlander maar liefst driemaal. Na een kwartier spelen had Janssen al twee doelpunten gemaakt. Zijn derde doelpunt viel na ruim een uur spelen. Zondag verging het Esbjerg, met opnieuw Janssen de hele wedstrijd in het veld, minder goed. Uit bij SønderjyskE werd met 1-0 verloren en daardoor staat Esbjerg, met nog één ronde te gaan, op een vierde plaats.

Esbjerg staat op gelijke hoogte met Brøndby IF. Brøndby won afgelopen weekend met 2-0 van Aalborg en behoudt daardoor de derde plaats, die rechtgeeft op het spelen van Europees voetbal. Remco van der Schaaf speelde de volle negentig minuten mee bij Brøndby. Brøndby en Esbjerg hebben evenveel punten en ook het doelsaldo is hetzelfde.

Turkse Grand Prix in zwaar weer

De Turkse Grand Prix bevindt zich momenteel in zwaar weer wat betreft het aantal bezoekers. De kaartverkoop voor de race valt zozeer tegen dat de organisatie heeft besloten de toegangsprijzen te verlagen tot wel vijftig procent van de oorspronkelijke prijs.

Het eerste jaar dat de race plaatsvond op het circuit, dat niet als spannend te boek staat, trok nog ruim 180.000 bezoekers, het afgelopen jaar kwamen er echter maar 65.000 bezoekers opdagen bij de race. Dit is een daling van meer dan zestig procent waar de organisatie flink mee inzijn maag zat.

Ook dit jaar lijkt het dus geen succes te gaan worden. Vooral de duurde kaarten worden slecht verkocht en de organisatie doet er alles aan om deze op te vullen. "De zitplaatsen zijn slecht bezet. Om het toch betaalbaar te maken en mensen van de sport te laten genieten, hebben wij de plaatsen goedkoper gemaakt. Gelukkig zijn wij niet de enige met het probleem. Ook de GP van Spanje schijnt veel lege plaatsen te hebben gehad op de hoofdtribune", aldus Bulent Ozerdim van de organisatie.

Rukken op 3D Playmate eindelijk mogelijk

De opmars van 3D is niet meer te stuiten. Naast de komst van driedimensionale films en televisie, zijn er nu ook blote vrouwen in 3D te bewonderen. Playboy levert bij het juninummer namelijk een 3D-brilletje mee.

Naast goede interviews lezen kunnen mannen en vrouwen nu dus ook Playmate Hope Dworaczyk in volle glorie bewonderen."Wat willen mensen graag zien in 3D", vroeg Mr Playboy Hugh Hefner zich af. "Waarschijnlijk een naakte vrouw."

"Ik ben geen grote fan van 3D, maar als ik naar de film ga, verlaat ik even het echte leven. Voor mij hoeft dat echter niet in 3D te zijn." Toch beseft Hefner dat alles wat 3D is inmiddels veel geld oplevert. "Playboy moet meegaan met zijn tijd aangezien het de verkoop zag dalen van 3,5 miljoen in 2006 naar 1,5 miljoen in 2009."

Liefhebber of niet, tijdens de introductie van Playboy zestig jaar geleden dacht de ouwe baas er al aan het mannenblad in 3D uit te brengen. "Ik had een fotograaf ingehuurd om twee modellen naakt te fotograferen in 3D, maar ik heb het idee laten varen toen ik erachter kwam hoe duur het was om die brilletjes bij het magazine te stoppen."

Chicanes Monaco aangepast

De FIA heeft besloten om de chicanes van het stratencircuit in Monaco aan te passen. De kerbstones aan de zijkanten van het circuit zullen verhoogd worden om het afsnijden van de chicanes op hoge snelheid zoveel mogelijk tegen te gaan.Het gaat hierbij om de Nouvelle-chicane (Bocht elf) en de chicane bij het zwembad (Bocht zestien).

Daarnaast zijn ook enkele delen van het circuit opnieuw geasfalteerd, waaronder de pitsstraat, het rechte stuk van de Ste Devote-bocht tot aan de kruising met de Avenue de Monte Carlo en de stukken van het Place du Casino tot aan de tunnel du Portier-ingang en vanaf de tunneluitgang tot aan de chicane.

Giro-baas hekelt dopingbeleid buiten Italië

De baas van de Giro d'Italia Angelo Zomegnan heeft op de eerste rustdag hard uitgehaald naar de dopingbestrijders buiten Italië. Hij is van mening dat de Italianen bij het bestrijden van doping ver voorop lopen en de andere landen achterblijven, waardoor dopingzondaars schone renners voor kunnen blijven.

"De Italiaanse renners worden vaker gecontroleerd en gestraft dan coureurs van andere landen," zei Zomegnan die het ook vreemd vindt dat de Spanjaard Alejandro Valverde in Italië een schorsing voor twee jaar heeft, maar ondanks dat in de rest van de wereld gewoon kan koersen. "We kunnen controleren wat we willen, maar als renners niet geschorst worden, blijven we bezig. Op die manier komt er nooit gerechtigheid."

Van de Italiaanse toprenners werden in het verleden Ivan Basso en Ricardo Ricco al geschorst, terwijl begin dit jaar Danilo di Luca zich bij hen voegde. Franco Pellizzoti werd vlak voor aanvang van de Giro een startverbod opgelegd en ook hij mag zich binnenkort bij het Italiaans olympisch comité (CONI) verantwoorden voor zijn afwijkende bloedwaarden.

Turner Zonderland niet naar WB Moskou

Turner Epke Zonderland zal niet deel gaan nemen aan de wereldbekerwedstrijd in Moskou. De Fries won afgelopen maand bij het EK zilver, maar hij ondervindt nu hinder van een schouderblessure waardoor hij voor deze wedstrijd af moet haken.

Bij de mannen doen daarom Jeffrey Wammes, Anthony van Assche en Bart Deurloo mee in de Russische hoofdstad. Bij de vrouwen zal alleen Mayra Kroonen in actie gaan komen.

Moeder vergeet kind in supermarkt

Een Amerikaanse moeder is aangehouden, omdat ze haar dochtertje van drie jaar oud per ongeluk achterliet in de supermarkt in Ohio. De 43-jarige mama van maar liefst vijftien kinderen merkte pas dat ze een koter was vergeten toen een familielid op het journaal zag dat er een peuter was gevonden in de supermarkt.

Klanten van de winkel hadden zich over het meisje ontfermd toen het kind haar moeder niet meer vond. Het veiligheidspersoneel van de supermarkt schakelde uiteindelijk de politie in. De kinderbescherming heeft de moeder de voogdij over haar elf minderjarige kinderen ontnomen. De andere vier zijn al volwassen.

Fallout: New Vegas krijgt een collector's edition

Bethesda heeft vandaag aangekondigd dat ze naast de normale versie ook een Collector's Edition uitbrengen. Deze komt samen met de gewone editie uit in de herfst van dit jaar.

Naast het spel zelf bevat de Collector's Edition:

*Zeven 'lucky poker chips' die elk één van de casinos uit het spel vertegenwoordigen.

*Een deck speelkaarten met op elke kaart een Fallout-illustratie.

*Een namaakversie van de felbegeerde 'Lucky 38 platinum chip'.

*All Roads: een graphic novel geschreven door de creative director Chris Avellone.

*The making of Fallout: New Vegas DVD. Een documentaire vol exclusieve videos, interviews en 'concept to creation'-informatie.

De prijs voor dit alles weten we nog niet maar wel weten we dat deze Collector's Edition op de Playstation 3, Xbox 360 en PC verschijnt. Ook vertelt Bethesda ons dat je hem al binnen enkele weken kunt pre-orderen.

Fallout New Vegas Collector's Edition

Man kiekt wildplassende agent

Agenten zijn soms net mensen. Waar menigeen wel eens de inhoud van zijn blaas aan Moeder Natuur toevertrouwt, heeft ook de sterke arm der wet af en toe hoge nood. Een motoragent is dan ook lelijk in zijn hemd gezet nu heel internet kan zien dat hij aan de kant van de weg de aardappels afgiet.

Helaas is wildplassen streng verboden. Mocht Oom Agent je hierop betrappen, dan ben je negentig euro lichter.

Een voorbijganger greep dan ook direct naar de camera toen hij een politieman in Hoofddorp betrapte op wildplassen. Hij zette de foto online met het commentaar 'Blijkbaar mogen agenten wel wildplassen'.

Benieuwd naar de plassende bromsnor? De foto is hier te zien

Chauffeur zet kleuter uit bus

Een buschauffeur heeft op het Australische eiland Tasmanië een 4-jarig meisje uit de bus gezet, omdat het reispasje van het kind niet werkte. De chauffeuse besloot dat de kleine Tiarnah Fahey dan maar naar school moest lopen. De 13-jarige zus van de kleuter kon nog net op tijd uit de bus stappen om haar zusje te helpen.

Daarna reed de buschauffeur doodleuk verder. De twee meisjes moesten om op hun onderwijsinstelling terecht te komen een heuvel en een drukke weg oversteken. De tocht naar de school van het 4-jarig meisje duurde twintig minuten. Haar zus moest daarna nog een uur naar haar eigen school lopen.

De familie van de kleuter heeft een klacht ingediend tegen vervoersbedrijf Metro. Dat heeft een onderzoek ingesteld naar de handelswijze van de chauffeur en belooft onmiddellijk een nieuw reispasje op te sturen.

N'Kufo in definitieve selectie Zwitserland voor WK

Blaise N'Kufo gaat met Zwitserland naar het WK in Zuid-Afrika. De spits van FC Twente is door Ottmar Hitzfeld opgeroepen. De Duitse bondscoach van de Zwitsers maakte zijn definitieve selectie vandaag al bekend.

N'Kufo is de laatste jaren weer een vaste waarde bij Zwitserland, waarvoor hij op 2 september 2000 zijn debuut maakte. Vanaf 2002 weigerde de sterke spits echter nog voor zijn land uit te komen. Hij vond dat de toenmalige bondscoach, Jakob Kuhn, "discriminerend selectiegedrag" vertoonde. In 2007 legde hij dat meningsverschil bij en keerde hij terug in de selectie.

Hitzfeld is sinds de zomer van 2008 keuzeheer van de Zwitsers. De succestrainer was eerder werkzaam bij clubs als Bayern München en Borussia Dortmund. Op het WK komt Zwitserland in actie tegen Europees kampioen Spanje, Chili en Honduras in groep H.



Definitieve selectie Zwitserland:

Doel: Diego Benaglio (VfL Wolfsburg), Johnny Leoni (FC Zurich), Marco Woelfli (Young Boys Bern)

Verdediging: Stephan Lichtsteiner (Lazio Roma), Stephane Grichting (Auxerre), Steve Von Bergen (Hertha BSC), Philippe Senderos (Arsenal), Mario Eggimann (Hannover 96), Christoph Spycher (Eintracht Frankfurt), Reto Ziegler (Sampdoria)

Middenveld: Valon Behrami (West Ham United), Gokhan Inler (Udinese), Benjamin Huggel (FC Basel), Gelson Fernandes (St. Etienne), Xherdan Shaqiri (FC Basel), Pirmin Schwegler (Eintracht Frankfurt), Tranquillo Barnetta (Bayer Leverkusen), Marco Padalino (Sampdoria)

Aanval: Alex Frei (FC Basel), Blaise N'Kufo (FC Twente), Eren Derdiyok (Bayer Leverkusen), Hakan Yakin (FC Luzern), Marco Streller (FC Basel)

Oortjes doen intrede in zwemsport

De zwemmers Nationaal Zweminstituut Eindhoven (NZE) gaan trainen met oortjes. Op die manier hoopt coach Jacco Verhaeren sneller aanwijzingen te kunnen geven en de sporters beter te laten presteren.

"Het is een probeersel. We werken op het gebied van innovatie nauw samen met het InnoSportLab en de manager kwam hiermee. De oortjes zijn onlangs aangemeten en binnenkort krijgen we ze. Misschien is het niks, maar het zou ook een belangrijke toevoeging kunnen zijn," zegt Verhaeren die samen met InnoSportLab de oortjes ontwikkelde. "Ik denk dat het vooral nuttig is om een beweging te corrigeren als iemand in het water ligt. Dat kun je op die manier beter en sneller doen dan vanaf de kant. We hebben ook wel eerder aan oortjes gedacht, maar het is er tot nu toe nooit van gekomen."

Mochten de oortjes werken, dan zal het Nationaal Zweminstituut Amsterdam er ook mee gaan werken. Tijdens races worden ze niet gebruikt. "Daarvoor duurt het te kort. Ik ga er ook vanuit dat het niet mag. Alleen bij het open water is het wel nuttig, want dan heb je net als bij wielrennen wel met tactiek te maken," zei Verhaeren die ook onthulde dat er gewerkt wordt aan hartslagmeters, lampjes om zwemmers op tempo te laten zwemmen en apparatuur om de krachten tijdens het starten en het keren te meten.

Uitzetting Afghaanse christen verboden

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft het Nederland verboden om een in Nederland tot het Christendom bekeerde asielzoeker uit te zetten naar Afghanistan.

De Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) verstrekte de Afghaan geen verblijfsvergunning, omdat de dienst niet gelooft in het bekeringsverhaal van de man. De IND vreest er bovendien voor dat asielzoekers zich massaal tot het Christendom gaan bekeren om zo een verblijfsvergunning los te peuteren. De Afghaan had zich bekeerd in een Iraanse kerk in Nederland.

Hij kon tegenover het IND niet verklaren waarom hij ineens christen was geworden. Zijn advocaat Frans-Willem Verbaas: "Ik snap wel dat de man dat niet kon zeggen. Bekering is niet per se een kwestie van een knop omzetten. Zoiets kan ook geleidelijk groeien." De advocaat meent dat het eerste keer is dat het hof besluit dat een ex-moslim om deze reden in Nederland mag blijven.

Geen Van Nistelrooy in voorlopige selectie Oranje

Ruud van Nistelrooy maakt geen deel uit van de voorlopige selectie van het Nederlands elftal voor het komende WK voetbal. "We hebben Ruud intensief gevolgd. Naar mijn idee is hij weliswaar fit, maar restte hem na zijn knieblessure niet genoeg tijd om zijn noodzakelijke niveau te halen," aldus bondscoach Bert van Marwijk, die ook Piet Velthuizen liet afvallen.

Van de dertig man vallen er voor 1 juni, als de definitieve selectie moet worden doorgegeven aan de FIFA, nog zeven man af.



Voorlopige selectie Nederland


Doel: Maarten Stekelenburg (Ajax), Michel Vorm (FC Utrecht), Sander Boschker (FC Twente)

Verdediging: Khalid Boulahrouz (VfB Stuttgart), Edson Braafheid (Celtic), Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord), John Heitinga (Everton), André Ooijer (PSV), Joris Mathijsen (HSV), Vurnon Anita (Ajax), Gregory van der Wiel (Ajax), Ron Vlaar (Feyenoord)

Middenveld: Ibrahim Afellay (PSV), Mark van Bommel (Bayern München), Orlando Engelaar (PSV), Nigel de Jong (Manchester City), David Mendes da Silva (AZ), Stijn Schaars (AZ), Wesley Sneijder (Internazionale), Rafael van der Vaart (Real Madrid), Demy de Zeeuw (Ajax), Wout Brama (FC Twente), Otman Bakkal (PSV)

Aanval: Ryan Babel (Liverpool), Klaas-Jan Huntelaar (AC Milan), Dirk Kuyt (Liverpool), Robin van Persie (Arsenal), Jeremain Lens (AZ), Eljero Elia (HSV),  Arjen Robben (Bayern München)

FIFA stopt nog 100 miljoen extra in WK

De wereldvoetbalbond FIFA stopt nog eens 100 miljoen dollar (78,5 miljoen euro) in het WK voetbal. De bond doet dit om er voor te zorgen dat alle deelnemende teams komende maand in Zuid Afrika goede trainingsfaciliteiten hebben. Dit zei secretaris-generaal van de FIFA Jerome Valcke vandaag.

De FIFA kwam tot deze extra financiële injectie omdat enkele teams hadden geklaagd over de kwaliteit van de trainingsvelden. Valcke zei tegen de BBC te verwachten dat het geld snel wordt terug verdiend. Het grootste voetbalspektakel ter wereld moet zo'n 3,2 miljard dollar gaan opleveren. Tot nu toe heeft de organisatie 1,5 miljard dollar geïnvesteerd.

3FM naar Eindhoven, 2011 Leiden

Het Glazen Huis, het jaarlijkse goededoelenevenement van 3FM, strijkt in december neer in Eindhoven. Dat werd zojuist bekendgemaakt door Giel Beelen die in de Lichtstad stond.

De laatste uren werd er druk gespeculeerd waar het Glazen Huis zou komen. Zwolle en Nijmegen vielen eerder deze dag al af. Leiden viel een klein beetje af uiteindelijk, omdat 3FM bekendmaakte dat het Glazen Huis in 2011 naar de studentenstad komt.

Velg veroorzaakte crash Hamilton

Niet de band, maar een kapotte velg heeft er voor gezorgd dat Lewis Hamilton afgelopen weekend in de Grand Prix van Spanje de finishvlag niet zag. De Britse Formule 1-coureur lag op de tweede plaats toen het noodlot twee ronden voor het einde toesloeg en hij zijn McLaren in de bandenstapels moest parkeren.

Teambaas Martin Whitmarsh gelastte een snel onderzoek naar de oorzaak van de uitvalbeurt, waarbij hij al meldde dat het mogelijk niet de band was die het defect veroorzaakte. "Zoals we al dachten was de lekke band niet de oorzaak van de uitvalbeurt, maar het gevolg van een ander probleem."

McLaren onderzoekt nu waarom de velg het begeven heeft. "Dat kan veroorzaakt zijn door vuiligheid op de baan of doordat de wielmoer niet voldoende is vastgedraaid, zodat er ruimte voor beweging is ontstaan. Het is in ieder geval duidelijk dat het oorspronkelijke probleem in de velg zat, waarschijnlijk door een menselijke fout ergens in het proces, en dat daardoor de band is geklapt en Hamilton is uitgevallen."

Servische testspeler voor De Graafschap

De Graafschap test deze week een Servische middenvelder. Het gaat om Pavle Popara, die momenteel in Bulgarije speelt. Hij krijgt tot zaterdag 15 mei de kans om de technische staf van de Superboeren van zijn kwaliteiten te overtuigen.

De 22-jarige Popara zal meedoen in de oefenduels die deze week gepland zijn. De Graafschap neemt het daarin op tegen de amateurclubs AWC en DZC '68. Popara werd opgeleid bij Partizan Belgrado. Momenteel komt hij uit voor het Bulgaarse Slavia Sofia. Als hij een goede indruk maakt, tekent hij mogelijk een contract bij het naar de Eredivisie gepromoveerde De Graafschap.

Heineken legt beslag op goederen Sjoerd Kooistra

Heineken heeft beslag gelegd op bezittingen van horecamagnaat Sjoerd Kooistra. Gerechtsdeurwaarders hebben dinsdag bij drie woningen van Kooistra invallen gedaan. Dat meldt een woordvoerder van Heineken.

Kooistra heeft een schuld van twee miljoen euro uitstaan bij de bierbrouwer, onder meer door huurachterstanden van de cafés die hij heeft in Groningen en Amsterdam. Volgens Heineken zijn er geen spullen meegenomen uit de woningen, maar is op videobeelden vastgelegd welke waardevolle spullen in de woningen staan. Op basis van die inventarisatie is beslag gelegd op de spullen.

Kooistra werd begin deze maand bij een beroving neergestoken op het Spaanse eiland Ibiza. Hij lag drie dagen op de intensive care. Hij zou inmiddels uit het ziekenhuis zijn.

Kluivert ziet kansen voor Oranje

Patrick Kluivert gelooft dat het Nederlands elftal bij het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika ver kan komen. Volgens de oud-international heeft de selectie van Oranje veel kwaliteit en is de honger naar succes groot.

"Het zou geweldig zijn, als ze de finale halen'', zegt de voormalige Ajacied in een interview op de website van wereldvoetbalbond FIFA. "Nederland heeft een goede ploeg. Als de conditie goed is, moeten ze ver kunnen komen. Het is ook een heel jong team. Het gebrek aan ervaring kan op beslissende momenten een rol spelen, maar er is veel kwaliteit en ze willen heel graag."

Kluivert ziet Argentinië als een van de grote favorieten, als het team wordt gebouwd rond Lionel Messi. "Messi is een fenomeen. Als ik naast hem had gespeeld, had ik zoveel meer doelpunten gemaakt. Maar het zal er vooral van afhangen of iedereen fit is en blessurevrij blijft. Dat zal straks het verschil maken.''

Kluivert geniet van zijn leven buiten het veld en heeft er geen spijt van dat hij zich op een loopbaan als trainer is gaan concentreren. "Ik ben blij met mijn carrière en wat ik heb bereikt. Het had frustrerend geweest als ik was blijven spelen omdat ik mijn niveau uit het verleden niet meer kon halen. Ik ben blij dat ik nu aan een nieuw hoofdstuk ben begonnen. Ik heb nu mijn diploma. Het is nog even afwachten wat ik verder ga doen."

De Vries erkent buitenechtelijke relatie

Jack de Vries (CDA) geeft toe dat een buitenechtelijke relatie er de oorzaak van is dat hij al enige weken buiten de deur bivakkeert. Dat laat de demissionair staatssecretaris van Defensie dinsdag weten in een verklaring.

Hij reageert hiermee op berichtgeving in de media. "Dat dit nu op deze wijze naar buiten is gekomen betreur ik, vooral voor mijn gezin en naaste omgeving", zegt de bewindsman van de partij die van oudsher pal staat voor het gezin en hamert op normen en waarden.

De Vries zou een relatie hebben met zijn adjudant. "Ik erken dat de oorzaak is gelegen in een relatie op de werkvloer. Om die reden is al eerder besloten om deze werkverhouding te beëindigen." De betreffende vrouwelijke medewerker is niet ontslagen, maar heeft een andere functie gekregen binnen Defensie, licht de woordvoerder van De Vries toe.

"Ik wil de komende tijd gebruiken om te zoeken naar een goede oplossing voor onze privésituatie", schrijft De Vries verder. "Ik hoop dat dit wordt gerespecteerd."

De bewindsman kondigt ook aan dat hij om deze reden een stap terugzet in zijn 'media- en campagneactiviteiten' voor het CDA in aanloop naar de verkiezingen. Wel blijft hij gewoon in functie als staatssecretaris.

Crowe en Scott ruziën op set 'Robin Hood'

De werkrelatie van acteur Russell Crowe en regisseur Ridley Scott is bij vlagen nogal vijandig. "Een beetje creatieve spanning is gewoon hoe wij werken", zegt de regisseur in een interview met filmmaatschappij Universal.

"Russell kwam eens naar me toe en vroeg of het niet 'gewoon onze manier van samenwerken' is. 'Tja, dat zal wel, maar je weet dat het een stuk gemakkelijker zou kunnen', antwoordde ik. Als je met Russell samenwerkt, moet je gewoon zorgen dat je goed voorbereid bent."

Hoewel de twee mannen vaak strubbelingen hebben op de set, is het duidelijk dat ze elkaar nog altijd zeer hoog achten. Scott noemt de Australische acteur, van wie vaak wordt gezegd dat hij een drinkebroer met losse handjes is, juist 'bovenmatig intelligent' en 'zeer goed belezen'.

"Russell weet altijd alles af van het onderwerp waarover hij een film maakt. Hij heeft dus altijd een zeer sterke mening. Dat is soms moeilijk, maar we hebben nu al vijf keer met succes samengewerkt. Het werkt blijkbaar wel."

Scott en Crowe werkten eerder al aan 'Gladiator' (2000), 'A Good Year' (2006), 'American Gangster' (2007), en 'Body of Lies' (2008).

'Robin Hood' is op woensdag de openingsfilm van het filmfestival in Cannes en gaat op donderdag in Nederland in première. Regisseur Ridley Scott is niet aanwezig bij de première in Cannes, hij herstelt van een knieoperatie. Het genezingsproces verloopt langzamer dan de regisseur had gehoopt.

Crowe en Scott ruziën op set 'Robin Hood'
Crowe en Scott ruziën op set 'Robin Hood' (Foto: Novum)

Paus: de zonde ontspruit binnen de kerk

Het schandaal rond misbruik door katholieke geestelijken vormt de grootste bedreiging voor de Rooms-Katholieke Kerk en de crisis komt voort 'uit zonden binnen de kerk', niet van buiten. Dat heeft paus Benedictus XVI dinsdag in Portugal gezegd.

De paus riep op tot verregaande zuivering en boetedoening binnen de kerk. In niet eerder vertoonde harde bewoordingen zei Benedictus dat de katholieke kerk altijd al heeft geleden aan interne problemen, maar dat 'we die vandaag de dag in een waarlijk verschrikkelijke vorm zien'.

"De grootste vervolging van de kerk komt niet van vijanden van buiten, maar ontspruit uit de zonde binnen de kerk", zei de kerkvader. "De kerk moet opnieuw leren berouw te tonen, zuiveringen accepteren, leren te vergeven, maar ook gerechtigheid nastreven."

De paus reageerde op vragen van journalisten, die tevoren werden ingediend in het vliegtuig naar Portugal aan welk land de kerkvader een vierdaags bezoek brengt.

King, Carragher in voorlopige WK-selectie Engeland

De Engelse bondscoach Fabio Capello heeft Ledley King en Jamie Carragher opgenomen in zijn voorlopige selectie voor het wereldkampioenschap voetbal komende maand in Zuid-Afrika. King, verdediger van Tottenham Hotspur, kampt nog met knieklachten. Carragher bedankte eerder nog voor de nationale ploeg.

Engeland begint het WK op 12 juni tegen de Verenigde Staten. Algerije en Slovenië zijn de andere tegenstanders in groep C.



Voorlopige selectie Engeland
:

Doel: Joe Hart (Manchester City), David James (Portsmouth), Robert Green (West Ham United)

Verdediging: Leighton Baines (Everton), Jamie Carragher (Liverpool), Ashley Cole (Chelsea), Michael Dawson (Tottenham Hotspur), Rio Ferdinand (Manchester United) , Glen Johnson (Liverpool), Ledley King (Tottenham Hotspur), John Terry (Chelsea), Matthew Upson (West Ham United), Stephen Warnock (Aston Villa)

Middenveld: Gareth Barry (Manchester City), Michael Carrick (Manchester United), Joe Cole (Chelsea), Steven Gerrard (Liverpool), Tom Huddlestone (Tottenham Hotspur), Adam Johnson (Manchester City), Frank Lampard (Chelsea), Aaron Lennon (Tottenham Hotspur), James Milner (Aston Villa), Scott Parker (West Ham United), Theo Walcott (Arsenal), Shaun Wright-Phillips (Manchester City)

Aanval: Darren Bent (Sunderland), Peter Crouch (Tottenham Hotspur), Jermain Defoe (Tottenham Hotspur), Emile Heskey (Aston Villa), Wayne Rooney (Manchester United)

Minister teruggefloten in zaak Hells Angel

Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) heeft voorman van de Amsterdamse Hells Angels Daniël Uneputty ten onrechte geweigerd hem inzage te geven in gegevens die over hem gaan. De rechtbank van Amsterdam floot de bewindsman terug en vindt dat hij zich opnieuw over de verzoeken moet buigen.

De zaak draait om informatie uit de strafzaak tegen 22 Hells Angels, het zogenoemde Acroniemdossier. Deze informatie is gebruikt bij de beoordeling of de Hells Angel bepaalde vergunningen mag krijgen. Eerder probeerde hij een vergunning te krijgen om als beveiliger te mogen werken.

De Acroniem-zaak liep voor het Openbaar Ministerie in het honderd. De rechtbank verklaarde het OM niet-ontvankelijk vanwege grote fouten in de zaak. Volgens Uneputty zijn gegevens uit het Acroniemonderzoek daarom niet meer bruikbaar. Hij vindt dat hem geen vergunning kan worden geweigerd op basis van dubieuze informatie.

Uneputty wilde de gegevens op basis waarvan zijn vergunning was geweigerd inzien, maar de minister wees zijn verzoeken eerder af. De rechtbank vindt dat niet terecht omdat de informatie over Uneputty zelf gaat.

Maatregelen Q-koorts waarschijnlijk niet versoepeld

Het ziet er niet naar uit dat het fok- en aanvoerverbod voor melkschapen- en melkgeitenhouders per 1 juni wordt versoepeld. Reden is dat een groot aantal bedrijven hun dieren nog niet heeft laten vaccineren, maakte demissionair minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) dinsdag bekend tijdens een persconferentie.

Van de 426 bedrijven hebben er inmiddels 37 laten weten dat hun geiten en schapen zijn gevaccineerd. Voor een volledige vaccinatie zijn twee prikken nodig. Tussen de eerste en de tweede prik zit drie weken. "Het is aanneembaar dat 1 juni niet haalbaar is", concludeerde Verburg dan ook. Zij houdt namelijk vast aan de voorwaarde dat alle dieren op melkleverende bedrijven volledig zijn gevaccineerd.

De bewindsvrouw deed een klemmend beroep op de geiten- en schapenhouders om alles op alles te zetten om alsnog hun dieren te laten vaccineren. "Het is alle hens aan dek." Verburg wees er op dat het in het eigenbelang van de bedrijven is om de dieren te laten vaccineren, maar mogelijk volgen ook sancties. Wanneer de maatregelen wel zouden kunnen worden versoepeld, is niet bekend.

Dat zo weinig schapen en geiten zijn gevaccineerd, wijt de minister aan een onderzoek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Daaruit zou blijken dat de Q-koortsbacterie is terug te vinden in de melk van gevaccineerde dieren. Boeren zouden hierdoor huiverig worden hun dieren te laten prikken omdat zij vrezen dat de melk dan wordt besmet.

De bevindingen van het ziekenhuis worden echter niet bevestigd door de tests die haar ministerie laat uitvoeren en waar de bacterie niet wordt aangetroffen. Verburg denkt dat dit komt omdat het ziekenhuis strengere criteria gebruikt. De bewindsvrouw beklemtoonde meerdere malen dat haar eigen testen betrouwbaar zijn en riep de geiten- en schapenhouders op om hun dieren te laten prikken. "Dit is een uiterste oproep. Doe het zo snel mogelijk."

Journalist Newsweek veroordeeld in Iran

Maziar Bahari, een verslaggever van Newsweek, is door een Iraanse rechtbank bij verstek veroordeeld tot 13,5 jaar celstraf en vijftig zweepslagen. Dat heeft zijn advocaat, Saleh Nikbakht, dinsdag gezegd. Volgens Nikbakht is de uitspraak begin mei gedaan, zijn kantoor heeft de uitspraak echter nog niet ontvangen.

Bahari, die zowel de Iraanse als de Canadese nationaliteit heeft, zat vier maanden in de gevangenis, maar werd op borgtocht vrijgelaten en kreeg in oktober toestemming om naar zijn vrouw in Londen te gaan.

De verslaggever was een van tientallen politieke activisten in Iran die in augustus in een massaproces veroordeeld werden. Na de betwiste Iraanse presidentsverkiezingen in juni vorig jaar trad de regering hard op tegen de oppositie. Het massaproces was daar onderdeel van.

Voorlopige WK-selectie Kameroen kent geen verrassingen

De bondscoach van Kameroen, Paul LeGuen, heeft vandaag zijn voorlopige WK-selectie voor het komende WK voetbal naar buiten gebracht. De selectie kent weinig verrassingen.

Kameroen is in Zuid-Afrika met Oranje ingedeeld in Groep E.



Voorlopige selectie Kameroen:

Doel: Hamidou Souleymanou (Kayserispor), Idriss Carlos Kameni (Espanyol), Guy Roland Ndy Assembe (Valenciennes), Amour Patrick Tignyemb (Bloemfontein)

Verdediging: Jean Patrick Abouna Ndzana (Astres de Douala), Benoit Assou-Ekotto (Tottenham Hotspur), Sebastien Bassong (Tottenham Hotspur), Gaetan Bong (Valenciennes), Aurelien Chedjou (Lille), Geremi Njitap (Ankaragücü), Stephane Mbia (Marseille), Makadji Boukar (Al Nahdha), Nicolas Nkoulou (Monaco), Rigobert Song (Trapzonspur)

Middenveld: Marcel Ndjeng (Augsburg), Eyong Enoh (Ajax), Jean II Makoun (Olympique Lyon), Georges Mandjeck (Kaiserslautern), Joel Matip (Schalke 04), Patrick Mevoungou (Canon Sportif de Yaounde), Landry Nguemo (Celtic), Alexandre Song (Arsenal)

Aanval: Vincent Aboubakar (Coton Sport de Garoua), Eric Choupo-Moting (Nürnberg), Achille Emana (Betis), Samuel Eto'o (Internazionale), Mohamadou Idrissou (Fribourg), Rostand Dorge Kouemaha (Club Brugge), Achille Webo (Majorque), Jacques Zoua (FC Basel)

Charisteas en Samaras mee naar Zuid-Afrika

Bondscoach Otto Rehhagel heeft de voorselectie van zijn Griekenland bekend gemaakt. Bij het team zitten twee spelers die in de Eredivisie hebben gespeeld. Giorigos Samaras en Angelos Charisteas zijn beide opgeroepen door de Duitser.

Opvallend aan de selectie is dat er maar liefst tien spelers van Panathinaikos zijn opgeroepen. Verder zijn ook Christos Patsatzoglou en Georgos Seitaridis. Eerstgenoemde speelde door een blessure maar acht wedstrijden dit seizoen, en Seitaridis kon door een kniekwetsuur de gehele kwalificatie zelfs niet meedoen.



Voorlopige selectie Griekenland:

Doel: Michail Sifakis (Aris Saloniki), Alexandros Tzorvas (Panathinaikos), Konstatinos Chalkias (PAOK Saloniki)

Verdediging: Georgos Seitaridis, Loukas Vintra, Nikolaos Spiropoulos, Stergos Marinos (Panathinaikos), Evangelos Moras (Bologna), Socrates Papastathopoulos (Genoa), Sotiris Kyrgiakos (Liverpool), Avraam Papadopoulos, Vassillis Torosidis, Georgos Galitsios (Olympiakos), Stelios Malezas (PAOK Saloniki), Giorgos Tzavellas (Panionios), Kostas Manolas (AEK Athene)

Middenveld: Kostas Katsouranis, Giorgos Karagounis, Sotiris Ninis (Panathinaikos), Lazaros Christodoulopoulos (Panathinaikos), Alexandros Tziolis (Siena), Christos Patsatzoglou (Omonia), Grigoris Makos (AEK Athene), Sakis Prittas (Aris Saloniki)

Aanval: Angelos Charisteas (Nurnberg), Dimitris Salpigidis (Panathinaikos), Pantelis Kapetanos (Steaua Boekarest), Theofanis Gekas (Hertha BSC), Giorgos Samaras (Celtic), Kostas Mitroglou (Olympiakos)

Bijdehante bejaarde ontkomt aan beroving

Een bijdehante bejaarde is maandag in Landgraaf op het nippertje zijn portemonnee niet kwijtgeraakt aan drie jonge overvallers. De 67-jarige man werd aangesproken door de knapen, van wie de jongste nog geen 10 jaar was. Een van de kinderen snauwde hem toe: "Hé, ik moet geld hebben", waarop de man ad rem antwoordde: "Ik ook".

Een van de jongens toverde vervolgens een stanleymes tevoorschijn en een ander tilde zijn t-shirt op, waarbij de kolf van een vuurwapen zichtbaar werd. De 67-jarige man vroeg de messentrekker daarop of hij van god verlaten was.

De jongens staakten hun poging de man te beroven toen twee mensen aan kwamen lopen. De aspirant rovers gingen er op twee crossfietsen en een kinderfiets vandoor.

De man schat dat twee van de jongens tussen de 12 en 17 jaar oud zijn. De jongste was volgens hem nog geen 10 jaar.

Aung San Suu Kyi naar rechter voor vrijheid

De Birmese Nobelprijswinnares en oppositieleidster Aung San Suu Kyi pleit voor de laatste maal voor haar vrijheid. Dat zeiden haar advocaten dinsdag nadat zij maandag een verzoek voor een speciaal beroep hadden ingediend tegen haar huisarrest.

Suu Kyi verloor al tweemaal een beroepszaak tegen haar veroordeling in augustus 2009, voor het laatst in februari. Haar laatste juridische mogelijkheid is een hof van beroep in de afgelegen hoofdstad Naypyitaw.

De 64-jarige Suu Kyi heeft veertien van de afgelopen twintig jaar in huisarrest doorgebracht. In augustus vorig jaar werd ze schuldig bevonden aan het schenden van de regels omtrent haar huisarrest door korte tijd een Amerikaan onderdak te bieden die naar haar huis was gezwommen. Ze werd veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf met dwangarbeid.

Later werd de straf omgezet in achttien maanden verlenging van haar huisarrest, zodat ze binnen moet blijven tot na de verkiezingen later dit jaar.

Ballack wil niet weg bij Chelsea

Het was niet het seizoen voor Michael Ballack. De middenvelder van Chelsea zat meer op de bank dan hem lief was. Aan een vertrekt bij kersverse kampioen van de Premier League denkt hij vooralsnog echter niet.

Bij de Londense topclub is de Duitser in het bezit van een aflopend contract. "Ik wil graag blijven. Chelsea is en blijft mijn eerste gesprekspartner. Zij hebben gezegd dat ze pas willen praten over een nieuw contract na afloop van het vertrek. Daar wacht ik dus op", zo zegt Ballack in diverse Duitse media.

Het is echter nog maar de vraag of Chelsea door wil met de international. De club wil zich namelijk meer gaan richten op de jeugdige spelers. Zodoende krijgt Twente-target Jeffrey Bruma in de voorbereiding op het nieuwe seizoen een kans bij het eerste elftal.

Sinds het seizoen 2006/2007 staat Ballack onder contract bij Chelsea. Sinds zijn komst kwam hij 104 duels in actie voor de club, waarin hij zestien keer scoorde. Daarvoor droeg de 33-jarige middenvelder het shirt van onder andere Bayern München en Bayer Leverkusen.

Flexibiliteit belangrijk in kwalificatie Monaco

Flexibiliteit is volgens de teambazen het sleutelwoord in de kwalificatie in Monaco komende zaterdag. De teams vrezen dat de kwalificatie op het korte, bochtige en smalle circuit lastig gaat worden, omdat 24 rijders tegelijk een tijd willen gaan rijden.

Voor de gevestigde teams is het zaak om Q1 ongeschonden door te komen. Makkelijk zal dit niet zijn, omdat er vaak andere coureurs in de weg rijden. Eén van de mogelijkheden is volgens Red Bull-teambaas Christian Horner om bijna de volledige 20 minuten op de baan te zijn. "Dat is een manier om het te doen, of je kun in een gat komen terwijl de anderen pitten. Flexibiliteit is hetgeen dat telt. Q1 zal het ergst zijn. Het is gewoon proberen om een redelijk vrije ronde in Q1 te rijden om zo door te gaan. Het ergste is als je iedere ronde door Rascasse komt en er een rij van vijf auto's is. Het is zoeken naar een gat en je hebt maar één ronde nodig."

In Spanje lagen er plannen klaar om de kwalificatie in Monaco op te splitsen in twee gelijke groepen, maar de kleinere teams stemden er niet mee in omdat ze zo een kans om voor een verrassing te zorgen kleiner zagen worden.

Elia: "Mijn enkel is perfect"

Eljero Elia trainde vanmorgen in Hoenderloo apart van de rest van de voorlopige selectie van het Nederlands elftal. Afgelopen weekend maakte de aanvaller zijn rentree bij HSV na lange tijd aan de kant te hebben gestaan.

"Mijn enkel is perfect”, aldus Elia die nog wel wat hinder ondervindt van wat bijkomende pijntjes. "Toch moet ik nu laten zien dat ik er klaar voor ben." Elia zei dat hij gedurende zijn revalidatie contact bleef houden met bondscoach Bert van Marwijk. "Hij heeft mij voor gehouden dat ik geduld moest hebben. Voor het trainingskamp in Oostenrijk volgende week moet ik echter honderd procent zijn. Dat weet ik. Dat betekent dat ik nu moet bikkelen. Ik moet nu laten zien dat ik op tijd fit ben voor het WK in Zuid-Afrika."

Britney loopt rond in blote kont

Nu het al weer enige tijd stil is rond Britney, heeft de zangeres weer eens iets gevonden om in het nieuws te komen. Spears is namelijk een dagje op stap geweest, maar vergat alleen even een onderbroek aan te trekken.

Tijdens het uitstappen had ze heel onkuis haar benen niet bij elkaar gehouden. De lachende derde zijn de paparazzi, die Britney snel op de gevoelige plaat zetten.

Benieuwd naar de foto? Deze is hier te zien.

Gewonde militairen terug in Nederland

De tweede militair die donderdag gewond raakte in Afghanistan is maandagnacht aangekomen in Nederland. De andere militair kwam zaterdag al terug.

De militairen worden verder behandeld in het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht en ze zijn herenigd met hun familie. Hun toestand is volgens het ministerie van Defensie stabiel en niet levensbedreigend.

De militairen maken deel uit van de Task Force 55, een verkennings- en inlichtingeneenheid die Talibanleiders en bermbomleggers probeert te arresteren. De militairen raakten gewond tijdens een operatie. Vanwege de aard van de operaties wil het ministerie geen verdere details geven over hoe ze gewond raakten.

Politie rijdt bejaarde aan in Lelystad

Een politieauto heeft maandagavond in Lelystad een 71-jarige vrouw aangereden. De inwoner van Lelystad werd geraakt toen de wagen op de Sont achteruit reed bij een wegopbreking. De vrouw liep net op dat moment achter de auto langs, meldt de politie dinsdag.

De vrouw viel en is met letsel aan haar arm vervoerd naar een ziekenhuis. De officier van justitie gaat nog bekijken of de politieagent die achter het stuur zat gaat worden vervolgd.

Pennetta, Radwanska uitgeschakeld in Madrid

Flavia Pennetta is in de tweede ronde van het WTA-toernooi in Madrid uitgeschakeld. De als veertiende geplaatste Italiaanse ging met 6-7 en 3-6 onderuit tegen de Duitse Andrea Petkovic.

Ook voor de als negende geplaatste Poolse Agnieszka Radwańska was de tweede ronde in de Spaanse hoofdstad het eindstation. Ze verloor met 6-3, 4-6 en 4-6 van de ongeplaatste Patty Schnyder uit Zwitserland.

Wellink: 'vangnet euro niet genoeg'

Volgens Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank (DNB), is het reddingsplan van 750 miljard euro niet voldoende om het eurogebied en daarmee de euro te redden. Om te voorkomen dat de huidige crisis nog verder doorzet, moeten landen als Griekenland, Spanje en Portugal hun begrotingen snel saneren.

In een interview dat Wellink dinsdag aan het NRC Handelsblad gaf noemt Wellink het noodplan 'van ongekende omvang en zonder precedent'. Hij wijst er wel op dat de oorzaak van de huidige problemen van de euro liggen bij de zuidelijke lidstaten. "Dat probleem moet opgelost worden, het vangnet is van tijdelijke aard", zegt de president. "De zuidelijke landen moeten hun begroting en de publieke financiën sneller op orde brengen."

Toekomst
Om toekomstige problemen te voorkomen, pleit hij voor een strenger Stabiliteitspact. "Er moet sneller overgegaan worden tot het uitdelen van boetes als landen de regels overschrijden." Ook haalt Wellink uit naar het 'Europese non-interventiegedrag'. Volgens de DNB-president bestaat zo’n verdrag al jaren en zouden lidstaten hierdoor weigeren om in te grijpen wanneer anderen in de fout gaan.

Internationale bijval
De kritiek van Wellink wordt gedeeld door diverse grote obligatiehandelaren. Het Amerikaanse Pimco liet maandag weten dat zij nog 'zeer voorzichtig' zijn als het gaat om de Griekse staatsleningen. Ze willen namelijk eerst nog afwachten of Griekenland de begroting in orde kan maken.

[Giro] Vande Velde moet operatie ondergaan

Christan Vande Velde moet geopereerd worden aan zijn sleutelbeen. De 34-jarige Amerikaan viel maandag in de derde etappe van de Giro d'Italia en brak daarbij zijn sleutelbeen. De Garmin-renner was betrokken bij een valpartij 35 kilometer voor de streep.

Vorig jaar moest Vande Velde ook al opgeven na de derde etappe in de Ronde van Italië. Hij brak toen vijf wervels, zijn bekken en een aantal ribben. Na die blessure kwam hij sterk terug in de Ronde van Frankrijk door als achtste te eindigen. Ook dit jaar richt de Amerikaan zich op de Tour. "Ik zal er alles aan doen om aan de start van de Tour de France te staan."

Vande Velde was de kopman van de Garmin-formatie. Zijn rol zal waarschijnlijk worden overgenomen door David Millar.

Zulte Waregem haalt AGOVV'er Bokila

Jeremy Bokila verruilt AGOVV transfervrij voor Zulte Waregem. De Nederlander heeft een contract voor vier seizoenen getekend. De 21-jarige aanvaller speelde drie jaar voor de Apeldoornse club.

"Het is duidelijk dat we afgelopen seizoen niet uitblonken in efficiëntie en scorend vermogen," zegt Algemeen manager Vincent Mannaert op de website van de club. Ook Heerenveen toonde vorig jaar interesse in de fysiek sterke speler. Bokila stond de afgelopen drie seizoenen 96 wedstrijden binnen de lijnen en scoorde daarin 31 keer, dit seizoen kwam hij tot tien doelpunten.

Nieuwe 'Judge Dredd'-film komt eraan

De nieuwe 'Judge Dredd'-film lijkt nu toch echt van de grond te komen. Pete Travis, die eerder 'Vantage Point' (2008) maakte, is aangesteld als regisseur van het project. Daarnaast is besloten de film, geheel volgens de huidige trend, uit te brengen in 3D. Dat staat op de filmwebsite Deadline.

'Judge Dredd' is gebaseerd op een Britse comic die draait om een gepantserde wetsdienaar in een post-apocalyptisch tijdperk. De strip werd in 1995 ook al verfilmd met Sylvester Stallone in de titelrol. De nogal komische film kon echter maar weinig fans van de rauwe strip bekoren. Producent Andrew Macdonald van DNA Films belooft dat de nieuwe film veel dichter bij de comic zal staan.

'Judge Dredd' moet volgens de producenten niet meer dan vijftig miljoen dollar gaan kosten. Het project wordt tijdens het Filmfestival in Cannes, dat woensdag van start gaat, aangeboden aan verschillende distributeurs.

Nieuwe 'Judge Dredd'-film komt eraan
Nieuwe 'Judge Dredd'-film komt eraan (Foto: Novum)

Meeuwis en Borsato komen met duet

Guus Meeuwis en Marco Borsato hebben een langgekoesterde wens in vervulling zien gaan. De twee zangers doken samen de studio in voor het duet 'Schouder aan Schouder'. "De wens om samen iets te doen bestaat al jaren. Nadat we afgelopen zomer het podium deelden is dat gevoel alleen maar gegroeid", reageert Meeuwis op zijn website.

De twee zangers maakten vorig jaar zware tijden mee toen The Entertainment Group failliet ging. Borsato was mede-aandeelhouder, Meeuwis een van de grootste schuldeisers. Ondanks de financiële problemen bleef de band tussen de zangers sterk. "Het is fantastisch om onze warme vriendschap op deze manier te kunnen bezegelen met muziek!", jubelt Borsato.

'Schouder aan Schouder', van de hand van Meeuwis, John Ewbank, JW Roy en Jan-Willem Rozenboom, is volgende week dinsdag voor het eerst op de radio te beluisteren. Twee dagen later verschijnt de single. "'Schouder aan Schouder' staat voor saamhorigheid, broederschap, samenspel en kameraadschap, in muziek, sport, spel en het leven zelf", legt Borsato uit. Meeuwis: "We hebben samen iets heel moois mogen maken."

Wens Meeuwis en Borsato komt uit met duet
Wens Meeuwis en Borsato komt uit met duet (Foto: Novum)

Piraten laten vrachtschip gaan voor losgeld

Somalische piraten hebben een door hen gekaapt vrachtschip laten gaan nadat zij losgeld hadden ontvangen. Dit heeft de woordvoerder van de patrouillevloot van de Europese Unie dinsdag bekendgemaakt.

Het vrachtschip de Talca werd 23 maart op een kleine tweehonderd kilometer uit de kust van Oman door de piraten overmeesterd. Drie dagen geleden ontvingen zij het door hen bedongen losgeld. Dinsdagochtend lieten zij de Talca gaan. De bemanning -23 Sri Lankanen, een Filipijn en een Syriër- is ongedeerd, zei woordvoerder John Harbour.

Somalische piraten houden momenteel nog minstens twintig schepen vast met in totaal 283 bemanningsleden.

Onderzoeker overtuigd van vondst Ark van Noach

Een Nederlandse onderzoeker is overtuigd dat de Ark van Noach is gevonden. In het Reformatorisch Dagblad zegt Gerrit Aalten dat de ark op vier kilometer hoogte op de berg Ararat in het oosten van Turkije ligt. Hij is bedolven onder ijs en rotsachtige grond. Uit een test zou blijken dat het hout 4800 jaar oud is.

Een onderzoeksteam van Chinese en Turkse documentairemakers is de nog intacte ark binnengegaan. Dinsdagmiddag presenteerden zij en een functionaris van de Turkse overheid de onderzoeksresultaten op Kasteel De Vanenburg in Putten. In buitenlandse media sprak Aalten al eerder over de vondst. De universiteit van Oxford deed zijn beweringen echter al snel af als 'onzin'.

Aalten is aan het team toegevoegd omdat hij al 35 jaar onderzoek doet naar mogelijke resten van het schip. De ingang lag drie meter onder de grond en moest volgens Aalten worden uitgegraven.

Binnen vonden de onderzoekers volgens Aalten ruimten die lijken op stallen. Een balk met acht pinnen met vierkante koppen is volgens hem bedoeld om dieren aan vast te binden. Ook zijn er deurtjes van een meter bij een halve meter waar alleen dieren door kunnen.

Aardewerken schalen die er liggen dienden volgens hem als voederbakken. Duizenden witte bolletjes op de grond zouden voedselresten zijn. Toen een onderzoeker tijdens de speurtocht door het bouwwerk uitgleed, belandde hij aan het eind van een gang. Daar kon hij volgens Aalten zes meter naar boven en zes meter naar beneden kijken. "Dan denk je aan een flatachtig gebouw."

Op de hoeken van het hout zit een zwarte substantie. "We weten vanuit de bijbel dat de ark met pek was afgewerkt", zegt Aalten in de krant. Volgens hem gebruikt god de onderzoekers om de wereld te laten zien dat hij is geïnteresseerd in het behoud van mensen.

Doodsoorzaak arrestant Roermond nog onduidelijk

Het is nog onduidelijk wat de doodsoorzaak is van de 59-jarige man die maandagavond is overleden in een politiecel in Roermond. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie meldt dinsdag dat het onderzoek naar de dood van de Rotterdammer zonder vaste woon- of verblijfplaats enkele weken zal duren.

Voor die tijd verwacht de woordvoerder niet dat iets over de zaak bekend zal worden gemaakt. De Rotterdammer was eerder op de avond aangehouden omdat hij nog celstraffen had openstaan en boetes niet had betaald. De man was onwel geworden voordat hij overleed. Of hij onwel werd in de cel, is ook nog onbekend. De rijksrecherche onderzoekt de zaak.

Directeuren: "Bridgestone moet in F1 blijven"

De Formule 1-bazen van Bridgestone willen dat het Japanse merk na dit jaar in de F1 actief blijft ondanks de aankondiging om zich terug te trekken uit de sport. De teams hebben hier op aangedrongen nu ze dichterbij een beslissing over de leverancier voor volgend jaar komen.

Bridgestone motorsportdirecteur Hiroshi Yasukawa had afgelopen weekend in Spanje een ontmoeting met de bazen van de FOTA om te kijken wat de mogelijkheden voor samenwerking in de toekomst waren. Ook de hoogste Europese baas van de rubberfabrikant Makio Ohashi was hierbij aanwezig. Zij zullen er bij de hoogste bazen in Japan op aandringen in de Formule 1 te blijven, omdat de teams ondanks het aangekondigde vertrek zoveel vertrouwen in het bedrijf hebben dat ze steeds heviger aandringen om te blijven. Daarnaast is in de F1 meer aandacht voor het milieu, iets wat het voor het bedrijf waard kan maken om toch te blijven.

Koreanen maken Mega Man Online

Capcom heeft bekend gemaakt dat ze samen gaan werken met NeoWiz Games voor het maken van een online game met onze favoriete blauwe robot in de hoofdrol. Omdat het spel in Azië gemaakt wordt gaat het ‘Rockman Online’ heten, want zo heet Mega Man in het Verre Oosten.

NeoWiz heeft eerder Duel Gate en Battlefield Online, een remake van Battlefield 2, gemaakt. In de bekendmaking stond letterlijk dat Capcom de online PC-ontwikkeling wil versterken en dat ze hun markt in Azië verder willen uitbreiden. Het gaat dus om een PC-game die in eerste instantie voor de Aziatische markt gemaakt wordt. Nu maar hopen dat hij ook deze kant op komt!

VN kritiseert migratiewet Arizona

Naleving van nieuwe wetgeving in de Amerikaanse staat Arizona tegen illegale immigratie kan ertoe leiden dat internationale mensenrechten worden geschonden, die de Verenigde Staten hebben gezegd te zullen respecteren. Dat zeiden zes mensenrechtendeskundigen van de Verenigde Naties dinsdag.

De nieuwe wet in Arizona stelt het voor agenten verplicht om individuen naar hun migrantenstatus te vragen als getwijfeld wordt of iemand illegaal in de VS verblijft. Tevens maakt de wet illegaal verblijf in Arizona tot misdrijf.

Critici zeggen dat de wet ertoe leidt dat Hispanics als criminelen worden weggezet. Voorstanders beweren daarentegen dat illegalen door de wet gedwongen worden het land vrijwillig te verlaten.

In een verklaring laten de VN-deskundigen weten dat 'staten verplicht zijn de mensenrechten van alle personen binnen hun jurisdictie te respecteren, zonder daarbij onderscheid te maken'. De wet kan resulteren in discriminatie van Mexicanen, indianen en andere minderheden in Arizona, zeiden ze.

'Berlusconi betaalt ex 3 ton per maand'

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft een akkoord bereikt over de voorwaarden voor de echtscheiding tussen hem en zijn vrouw Veronica Lario. De 73-jarige Berlusconi zal zijn twintig jaar jongere ex 300.000 euro per maand betalen. Bovendien krijgt ze een van zijn kapitale villa's, meldde het Italiaanse persbureau ANSA dinsdag.

Het gebrouilleerde koppel en de advocaten zouden het afgelopen weekeinde vijf uur hebben doorgebracht in een rechtszaal. Aanvankelijk eiste Veronica 3,5 miljoen euro per maand. De miljardair Berlusconi wilde niet verder gaan dan 200.000 euro per maand.

Veronica vroeg de echtscheiding vorig jaar aan, na negentien jaar huwelijk. Aanleiding was een relatie die de bejaarde Berlusconi zou hebben met een 17-jarig meisje.

Woning brandt uit na ruzie tussen exen

Een woning in het Noord-Hollandse Hippolytushoef is dinsdagochtend volledig uitgebrand na een relationeel conflict tussen een vrouw en haar ex. De man bleek de gaskraan open te hebben gezet, om er vervolgens tussenuit te knijpen. Vanwege de brand moesten omliggende woningen worden ontruimd.

De vrouw was volgens de politie na de ruzie naar een buurman gegaan, waar zij met agenten praatte toen zij rook uit haar woning zagen komen. De brandweer sloeg de ramen van de woning in om een explosie te voorkomen, maar kon niet voorkomen dat de woning uitbrandde.

De politie is nu op zoek naar de ex van de vrouw.

Kamervragen door restaurantrecensie

Een restaurantrecensie van culinair journalist Johannes van Dam heeft geleid tot Kamervragen. PvdA-Kamerlid Mei Li Vos wil van het kabinet weten of het klopt dat een Amsterdams restaurant geen drankvergunning krijgt omdat het plafond zeven centimeter te laag is.

Van Dam schreef begin deze maand een lovende recensie in dagblad Het Parool over het Italiaanse restaurant Soprano. Deze zaak is niet open voor het diner, omdat er geen wijn bij mag worden geschonken. "Kan niet iemand voor die zeven centimeter een ontheffing verlenen? Dit is zo Hollands!" klaagde Van Dam.

Dinsdag kwam Vos in actie. Zij eist opheldering van minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) en minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA). Ook vindt Vos dat de regels moeten worden versoepeld. De hoogte-eis heeft volgens haar te maken met de afvoer van tabaksrook, en dat is sinds de invoering van het rookverbod niet meer van belang.

Ajax en Omniworld gaan samenwerken

Ajax en FC Omniworld gaan de komende vijf jaar samenwerken. De clubs hebben daar dinsdag een overeenkomst over bereikt. Sinds het faillissement van HFC Haarlem in januari, misten de Amsterdammers een satellietclub in de Eerste Divisie.

Ajax gaat met Omniworld, dat per 1 juli Almere City FC heet, intensief samenwerken op voetbaltechnisch gebied. Daarbij gaat het volgens de Amsterdammers onder meer over de scouting, de doorstroming van talenten en het verhuren van spelers. "Het was voor ons primair van belang dat we een club zouden vinden waarbij spelers zich verder kunnen ontwikkelen en waarmee we onze jeugdopleiding en ons scoutingnetwerk zouden kunnen uitbreiden", licht algemeen directeur Rik van den Boog van Ajax toe.

De samenwerking tussen Omniworld en Ajax gaat op 1 juli in.

Mathijsen en Mendes ontbreken op training Oranje

Joris Mathijsen en David Mendes da Silva ontbraken vanmorgen op de training van het Nederlands elftal. Mathijsen had lichte pijntjes terwijl Mendes da Silva een griepje heeft. De KNVB meldt dat het duo later deze week weer fit is.

In Hoenderloo belegt een groot deel van de selectie van het Nederlands elftal een trainingsstage. Eljero Elia, die terug is van enkelblessure, trainde nog apart van de selectie. Later vandaag maakt bondscoach Bert van Marwijk zijn voorselectie van dertig man voor het komende WK voetbal bekend.

Snookerschandaal breidt zich uit

Het omkoopschandaal in de snookerwereld lijkt zich uit te breiden. Voormalig wereldkampioen Alex Higgins beweert dat naast John Higgins nog zeker vier topspelers steekpenningen hebben aangenomen om de uitkomsten van partijen te doen veranderen.

Alex Higgins zelf zou in het verleden ook meermalen het aanbod hebben gekregen om opzettelijk te verliezen in ruil voor geld. Zo zou volgens hem in 1979 door Griekse gokkers 18.000 pond zijn geboden om in de Benson & Hedges Masters de kwarfinale tegen Perrie Mans te verliezen. Tien jaar later werd hem tijdens de Ierse Masters nog eens 20.000 pond geboden maar ook dat aanbod wees hij af.

"Ik wilde niets te maken met hen hebben. Ik zou niet met mezelf kunnen leven als ik dat had gedaan," zei Higgins die John Higgins (geen familie, red.) enkele weken geleden geschorst zag worden. Hij is in afwachting van een onderzoek dat na beschuldigingen van een Britse zondagskrant tegen hem loopt.

"De namen van de vier spelers zouden een grote schok zijn voor het publiek als bewezen wordt wat ik weet," zei Alex Higgins die geen namen wilde noemen. "Maar ik weet dat er genoeg weerzinwekkend professionele spelers zijn die partijen voor weddenschapen hebben beïnvloed. Omdat zij mooie witte overhemden dragen wil dat niet zeggen dat ze brandschoon zijn. Het gebeurde direct onder de neus van de autoriteiten en het publiek."

Zo lijken enkele snookeraars op hun eigen partijen te wedden, iets waar bij de Schotten Stephen Maguire en Jamie Burnett een onderzoek tegen loopt en de Engelsman Stephen Lee op borgtocht vrij voor is. Tot veroordelingen is het in het verleden al eens gekomen, want in 2006 werd de Australiër Quinten Hann voor acht jaar geschorst wegens omkoping.

Socom-cheater veroordeeld voor hacken

Een zeventienjarige gamer uit de Amerikaanse staat Pennsylvania is veroordeeld voor het hacken van de officiële PlayStation-website van Sony. De jongen haalde de website uit de lucht als wraak voor een speelverbod in de online game SOCOM U.S. Navy Seals wegens valsspelen.

Na diverse malen uit de online multiplayer-modus van SOCOM U.S. Navy Seals te zijn gegooid, kroop de tiener achter zijn PC. Volgens de FBI gebruikte hij zeer geavanceerde hacking tools om zijn wraakactie uit te voeren. Zo heeft hij virusgeïnfecteerde computers over de hele wereld laten samenwerken om een aanval op de PlayStation-website uit te voeren. Als gevolg van deze botnet-aanval raakte de website overbelast en ging deze offline.

Sony eiste 26.000 euro van de jongen, maar de rechter vond dit bedrag te hoog voor een zeventienjarige. In plaats daarvan kreeg de gamende hacker een boete van vierduizend euro, twaalf maanden voorwaardelijk en 250 uur maatschappelijke dienstverlening opgelegd.

Socom-valsspeler veroordeeld
Socom-valsspeler veroordeeld (Foto: Novum)

Vacansoleil tot 2013 in wielrennen

Vacansoleil zal zeker tot 2013 in de wielersport actief blijven, zo maakte het AD vandaag bekend. De sponsor en de wielerploeg hebben de intentie om het contract dat eind volgend jaar afloopt te verlengen.

Vorig jaar kende Vacansoleil maakte indruk in de Ronde van Spanje en ook dit voorjaar toonde de ploeg zich van voren. Toch leverde dit geen uitnodigingen op voor Luik - Bastenaken - Luik, de Waalse Pijl en de Tour de France. Ook een hernieuwd optreden in de Ronde van Spanje is nog niet zeker.

Vacansoleil wil in ieder geval de sponsorbijdrage langzaam verhogen. Zo kan de ploeg kwalitatief beter beter worden en zich in wielerkoersen vaker van voren tonen. Manager Daan Luijkx zoekt nog naar een co-sponsor die een miljoen euro op wil hoesten om het proces te versnellen.

Project Natal bevestigd voor oktober

Syed Bilal Tariq, marketing manager bij Microsoft in Saudi Arabië, heeft op de Saudische televisie bevestigd dat Project Natal in oktober wereldwijd gelanceerd zal worden.

"Ik heb goed nieuws voor iedereen. Project Natal wordt in Saudi Arabië en de rest van de wereld gelanceerd ergens in oktober."

Begin dit jaar werd bekend dat Microsoft de nieuwe revolutionaire besturing voor de Xbox 360 voor de kerst in de winkels wil hebben liggen. Een nauwkeurige datum kan nog niet genoemd worden.

"We kunnen de datum van de lancering van Project Natal na de E3 in juni bevestigen maar het wordt zeker in oktober 2010, en we kunnen het zeker in Saudi Arabië verwachten."

Project Natal is een nieuw besturingsmechanisme waarbij gamers een spel niet besturen met een controller, maar met hun lichaam. Een speciale camera kan de bewegingen van een gamer driedimensionaal registreren.

Eerdere geruchten verwezen al naar een release ergens in oktober, maar dit is de eerste keer dat een medewerker van Microsoft deze maand specifiek noemt.

Project Natal bevestigd voor oktober
Project Natal bevestigd voor oktober (Foto: Novum)

Nintendo 3DS krijgt veel casual games

Nintendo-directeur Satoru Iwata heeft in een gesprek met investeerders laten weten dat de Nintendo 3DS veel toegankelijke games krijgt. Net als haar succesvolle voorganger, de Nintendo DS, moet de nieuwe spelcomputer een breed publiek gaan bedienen.

"De Nintendo 3DS moet allerlei soorten software ondersteunen. Dit was tijdens de productie een belangrijk doel. Er moeten zowel hardcore als zeer toegankelijke games voor gemaakt kunnen worden."

3D-technologie is volgens Iwata voor iedereen interessant.

"Ik geloof niet dat 3D alleen voor hardcore gamers is. Dit moeten we wel eerst bewijzen. Pas als we iets getoond hebben waarvan mensen zeggen 'natuurlijk, op deze manier kan iedereen een 3D game spelen' zal men het snappen. Hopelijk kunnen we dit snel laten zien."

Nintendo 3DS krijgt veel casual games
Nintendo 3DS krijgt veel casual games (Foto: Novum)

Wilders open voor democratisering

Na dat Hero Brinkman afgelopen maandag bij Pauw en Witteman heeft verkondigd dat hij de PVV democratischer wil maken, wilde iedereen graag weten wat Geert Wilders er van vond. Hij heeft ondertussen gereageerd en aangegeven dat hij 'geen problemen met de wensen van zijn fractielid Hero Brinkman' heeft.

Wilders zegt dat hij niet principieel tegen een partij met leden is. Hij vindt het een interessant punt. "Maar het moet niet te snel. Een legitiem moment voor een discussie hierover is met de nieuwe fractie na de verkiezingen", aldus het nu nog enige PVV-lid.

Ondanks dat Brinkman Wilders niet van te voren heeft ingelicht over zijn uitlatingen bij het VARA programma, is hij niet boos op zijn fractielid. Hij had het wel 'chiquer' gevonden als hij eerder was ingelicht over de plannen van Brinkman.

Nederlandse squashers met sterke ploeg naar EK individueel

Nederland reist eind deze maand met een sterke squashploeg af naar het EK-individueel in Duitsland. Vanessa Atkinson en Laurens Jan Anjema leiden het achtkoppige gezelschap naar het prestigieuze squashkampioenschap, dat dit jaar van 26 t/m 29 mei plaatsvindt in het Duitse Saarbrucken.

Naast de 34-jarige Atkinson, in 2005 al eens de beste van Europa en vorig jaar verliezend finaliste, komen ook Annelize Naudé, Orla Noom en Milou van der Heijden in actie in het damestoernooi tijdens de Europese titelstrijd. Bij de mannen vertegenwoordigen de 27-jarige Anjema, Piedro Schweertman, Sebastiaan Weenink en Bart Ravelli ons land tijdens het belangrijke evenement op de internationale squashkalender. Anjema veroverde vorig jaar in het Belgische Herentals de bronzen medaille.

Titelverdedigster Natalie Grinham ontbreekt in de Oranjeploeg als gevolg van haar zwangerschap. De 32-jarige Almeerse staat inmiddels al weer bijna acht maanden buitenspel, maar bezet desondanks de derde plaats op de wereldranglijst. Daarmee is ze nog steeds de hoogst gerangschikte Nederlandse. Ook Dylan Bennett doet niet mee aan het EK. Hij prefereert een PSA toernooi in Brazilië.

Voor de Nederlandse squashers en squashsters is het EK-individueel een zeer belangrijk moment. Niet alleen staat er een Europese titel op het spel, tevens kan er tijdens het evenement een sportstatus bij NOC*NSF worden verdiend. Een top-4 positie levert een A-status op, een kwartfinaleplaats is goed voor de B-status.

Opvallend genoeg tellen de fantastische resultaten van de nationale ploegen eerder deze maand tijdens het EK voor landenteams in het Aix en Provence niet mee bij de bepaling van de statussen door de Olympische sportkoepel. De Nederlandse vrouwen zorgden daar voor een historische prestatie door voor het eerst Europees Kampioen te worden. In de 33-jarige historie van het evenement was het nog niet voorgekomen dat een ander land dan Engeland met de titel aan de haal ging. De Oranjemannen werden in Frankrijk derde, achter het ongenaakbare Engeland en het gastland.

Tweede verdachte dodelijke schietpartij opgepakt

Een 29-jarige man uit Den Bosch is maandag in zijn woning opgepakt voor een dodelijke schietpartij begin dit jaar in zijn woonplaats. Dat meldt de politie dinsdag. In de zaak werd eerder al een 29-jarige Bosschenaar aangehouden.

De schietpartij vond 29 januari plaats op de Oude Engelenseweg, in de buurt van de Brabanthallen. Een 39-jarige man uit de hoofdstad van Noord-Brabant kwam hierbij om het leven.

De verdachte zit vast op een politiebureau. De Bosschenaar die 1 februari werd aangehouden in verband met de zaak zit ook nog steeds vast. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Promotie: wie komen er bij?

Terwijl in de hoogste divisies door een hoop teams wordt gestreden tegen degradatie, staan in de competities eronder de clubs te trappelen om hun plaats over te nemen. Een overzicht van wie er bij zijn gekomen, of gaan komen.

Eerste Divisie

Van de acht clubs uit de Jupiler League die zich kwalificeerden voor de play-offs zijn er nog maar twee over. Excelsior Rotterdam en Go Ahead Eagles, de nummers drie en vijf van de competitie, spelen in de play-offfinales tegen de Eredivisionisten Sparta en Willem II. Aankomende donderdag zijn de eerste duels, zondag worden de wedstrijden beslist.

13 mei: Excelsior - Sparta
13 mei: Go Ahead - Willem II

16 mei: Sparta - Excelsior
16 mei: Willem II - Go Ahead


Championship:

In de Championship zijn de play-offs van start gegaan. De winnaar van de play-offs is de derde en laatste club die zich promovendus mag gaan noemen. Eerder promoveerden Newcastle en West Bromwich al. Blackpool won het eerste duel van Nottingham Forest. De bezoekers kwamen nog wel op voorsprong, maar na afloop prijkten de cijfers 2-1 op het scorebord. Elders verzekerde Cardiff City zich van de zege bij Leicester City (0-1). De returns staan vandaag en morgen op het programma.

Blackpool 2-1 Nottingham Forest
Leicester City 0-1 Cardiff City

11 mei: Nottingham Forest - Blackpool
12 mei: Cardiff City - Leicester City


Segunda División:

In de Segunda División is nog niets beslist, vooral door het feit dat er nog zes duels voor de boeg zijn. Real Sociedad komt wel steeds dichter bij promotie. Het heeft nu vijf punten voorsprong op nummer vier Hércules. Levante en het verrassend sterke FC Cartagena bezetten de tweede en derde posities. Villarreal B, dat net als Cartagena bezig is aan het eerste seizoen Segunda División, bezet de vijfde stek, maar is uitgesloten van promotie. Real Betis staat zesde, op zes punten van de derde plaats. Directe terugkeer naar de Primera División wordt dan ook erg lastig.

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Real Sociedad 36 17 13 6 64 45-30
2 Levante UD 36 16 13 7 61 51-33
3 FC Cartagena 36 17 10 9 61 53-37
4 Hércules CF 36 16 11 9 59 51-31
5 Villarreal CF B 36 15 11 10 56 54-48
6 Real Betis Balompié 36 14 13 9 55 51-37

Serie B:

Lecce is zo goed als zeker kampioen van de Serie B. Het heeft met drie duels te gaan zeven punten voorsprong op de nummer twee, Brescia. Desondanks is de club nog altijd niet officieel gepromoveerd, omdat het gat met nummer drie Cesena acht punten bedraagt. Clubs als Sassuolo, Torino, Cittadella, Crotone en Grosseto hopen een plaats bij de beste zes te bemachtigen, aangezien die recht geeft op play-offs voor promotie.

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 US Lecce 39 20 13 6 73 65-45
2 Brescia Calcio 39 19 9 11 66 54-41
3 AC Cesena 39 17 14 8 65 50-27
4 US Sassuolo Calcio 39 16 14 9 62 53-39
5 Torino FC 39 17 10 12 61 51-36
6 AS Cittadella 39 16 12 11 60 56-40
7 FC Crotone 39 17 10 12 59 50-43
8 US Grosseto FC 39 14 17 8 59 62-58

2. Bundesliga:

St. Pauli voegde zich bij Kaiserslautern als promovendus naar de Bundesliga. De club uit Hamburg bleef FC Augsburg twee punten voor. Die laatste club kan ook nog promoveren, als het de play-offs om promotie/degradatie weet te winnen van FC Nürnberg, dat als zestiende eindigde in de Bundesliga.

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 1. FC Kaiserslautern* 34 19 10 5 67 56-28
2 FC St. Pauli* 34 20 4 10 64 72-37
3 FC Augsburg** 34 17 11 6 62 60-40

13 mei: Nürnberg - Augsburg
16 mei: Augsburg - Nürnberg


* = promotie
** = play-offs voor promotie

Degradatie: wie vallen er af?

De Europese topcompetities naderen hun eind, en terwijl de landskampioenen langzamerhand bekend worden zijn er onderin veel clubs aan het zwoegen de punten bij elkaar te rapen om zo degradatie te voorkomen.

Eredivisie:

De twee clubs uit de Eredivisie die in de play-offs strijden tegen degradatie hebben de eerste ronde overleefd. Sparta Rotterdam verloor verrassend bij Helmond Sport, maar wist zich in de return alsnog te verzekeren van een finaleplaats tegen stadsgenoot Excelsior. Willem II had ook geen makkelijke tweestrijd, maar won het eerste duel in Eindhoven van de plaatselijke FC al met 1-2. Vervolgens maakten de Tilburgers het thuis af. In de finale treedt Willem II aan tegen Go Ahead Eagles.

13 mei: Excelsior - Sparta
13 mei: Go Ahead - Willem II

16 mei: Sparta - Excelsior
16 mei: Willem II - Go Ahead


Premier League:

Hull City keert na twee seizoenen Premiership terug naar het Championship. In plaats van de laatste twee duels te winnen werden beide gelijkgespeeld. Hierdoor kon het al eerder gedegradeerde Burnley nog de achttiende positie overnemen. Portsmouth was al geruime tijd zeker van degradatie, mede door puntenaftrek.

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
17 West Ham United FC 38 8 11 19 35 47-66
18 Burnley FC* 38 8 6 24 30 42-82
19 Hull City AFC* 38 6 12 20 30 34-75
20 Portsmouth FC* 38 7 7 24 19 34-66

Primera División:

In de Primera División is aankomend weekend het hoogtepunt in de degradatiestrijd. Vijf clubs kunnen allemaal nog degraderen, en kunnen zich ook allemaal nog veilig spelen. Voor Xerez is het het lastigst, zelfs als zij winnen bij Osasuna is het afhankelijk van andere resultaten. Valladolid en Málaga hebben ook geen goede vooruitzichten. Zij spelen tegen kampioenskandidaten FC Barcelona en Real Madrid. Tenerife, dat op onderling resultaat de negentiende plaats bezet, speelt uit tegen het al uitgespeelde Valencia. Racing, als laatst, heeft de beste papieren. Het speelt thuis tegen Sporting, terwijl de club uit Gijón niets meer te winnen of verliezen heeft.

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
16 Real Valladolid CF 37 7 15 15 36 37-58
17 Real Racing Club de Santander 37 8 12 17 36 40-59
18 Málaga CF 37 7 15 15 36 41-47
19 CD Tenerife 37 9 9 19 36 40-73
20 Xerez CD 37 8 9 20 33 37-65

Serie A:

Afgelopen weekend viel de beslissing onder in de Serie A. Waar Livorno en Siena zich al konden opmaken voor minimaal één seizoen Serie B, voegde Atalanta BC zich daar bij. De ploeg uit Bergamo verloor bij Napoli en kan zo de achterstand van zes punten op Bologna niet meer goedmaken.

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
17 Bologna FC 37 10 11 16 41 41-54
18 Atalanta BC* 37 9 8 20 35 36-51
19 AC Siena* 37 7 10 20 31 40-66
20 AS Livorno Calcio* 37 7 8 22 29 26-57

Bundesliga:

Hannover 96 heeft met een goede eindspurt de veiligheid bereikt in Duitsland. Hertha BSC moest er wel aan geloven. De Berlijnse club stond vrijwel het gehele seizoen onderaan. VfL Bochum voegde zich bij Hertha en kan zich gaan richten op de 2. Bundesliga. Voor FC Nürnberg is het seizoen nog niet voorbij. Zij gaan in een rechtstreekse play-off nog strijden tegen degradatie. FC Augsburg, de nummer drie van de 2. Bundesliga, is op 13 en 16 mei de tegenstander.

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
15 Hannover 96 34 9 6 19 33 43-67
16 1. FC Nürnberg** 34 8 7 19 31 32-58
17 VfL Bochum* 34 6 10 18 28 33-64
18 Hertha BSC* 34 5 9 20 24 34-56

13 mei: Nürnberg - Augsburg
16 mei: Augsburg - Nürnberg

 


 

Verder in Europa:

Boulogne en Le Mans hebben zich bij Grenoble gevoegd als degradanten van de Ligue 1. Os Belenenses en hekkensluiter Leixões degraderen uit de Liga Sagres naar de Liga de Honra in Portugal. Falkirk is op de twaalfde en laatste plaats geëindigd in de Schotse Premier League. De ploeg won geen enkel duel in de bottom six group.


* = gedegradeerd
** = play-offs tegen degradatie

v

'Griekenland doet beroep op noodpakket'

Dinsdag zal Griekenland een eerste beroep doen op het uitgebreide noodhulppakket van de EU en het IMF. De Grieken zullen hun hand ophouden voor een bedrag van 20 miljard euro.

Van die 20 miljard, zal de EU 14,5 miljard euro bijdragen. Het IMF zal de overige 5,5 miljard aan de Grieken betalen. Met dit geld wil Griekenland de staatsobligaties die deze maand aflopen herfinancieren.

Een staatsobligatie is een lening aan een land. Deze schuldpapieren kunnen door iedereen worden gekocht en hebben een vaste looptijd. Aangezien de beleggers weinig vertrouwen hebben dat Griekenland de leningen terugbetaald, is de rente op de financiële markten hoog opgelopen voor het Zuid-Europese land

Het geld dat de EU en het IMF aan Griekenland lenen, wordt tegen een aanzienlijk lagere rente verstrekt. In essentie kopen de EU en het IMF dus Griekse staatsobligaties.

Fry: "Schumacher heeft vonk terug"

Michael Schumacher lijkt zijn zelfvertrouwen terug te hebben in de Formule 1. De Duitser maakte dit jaar zijn rentree in de sport na drie jaar afwezig te zijn geweest. De zevenvoudig wereldkampioen kon echter tot de race in Spanje nog geen potten breken.

Zijn team Mercedes Grand Prix gaf Schumacher in Barcelona een aangepaste bolide waarmee hij veel beter uit de voeten kon en uiteindelijk vierde werd. De langere wielbasis en het nieuwe chassis zorgde er voor dat de Duitser zelfvertrouwen kon tanken. De zevenvoudig wereldkampioen was het hele weekend sneller dan teamgenoot Nico Rosberg die meer moeite met de nieuwe bolide leek te hebben.

"De vonk is terug bij Michael Schumacher," zei Mercedes GP-directeur Nick Fry tegen Autosport. "In China stond hij nog perplex. Hij begreep niet waarom het niet lukte met de auto en ook wij stonden voor een raadsel. Dat brengt zorgen met zich mee. Maar gelukkig was het in Spanje vanaf het begin raak. In zijn stem klinkt ook weer vertrouwen. Michael weet wat hij wil van een auto en wij hebben hem gegeven wat hij wilde. Samen zijn we op de goede weg."

Halo 2 officieel dood verklaard

De laatste speler heeft de online wereld van Halo 2 verlaten. Bijna een maand lang hielden spelers de online wereld van Halo 2 kunstmatig in leven nadat Microsoft de stekker er uit had getrokken. Vanmorgen vroeg stapte de laatste speler, Apache Nas1r, uit de game.

Een grote groep spelers probeerde de speelsessie waar ze mee bezig waren oneindig te laten duren. Dit alles uit liefde voor de game Halo 2. Langzaam maar zeker vielen steeds meer spelers af. Falende internetverbindingen en doorgebrande spelcomputers waren de oorzaak.

Apache Nas1r claimt zelf dat hij door Microsoft van de server is gegooid. In z'n eentje kan de gamer natuurlijk geen multiplayer-wedstrijden spelen. Met het wegvallen van Apache Nas1r is het online multiplayer-tijdperk van Halo 2 officieel ten einde.

Halo-fans hoeven echter niet lang te treuren, want door Halo ODST te kopen, krijgen gamers toegang tot de bètatest van Halo: Reach. Daarnaast wordt Halo 3 nog altijd online veel gespeeld.

'Halo 2' officieel dood verklaard
'Halo 2' officieel dood verklaard (Foto: Novum)

Definitieve WK-selectie Honduras bekend

De bondscoach van Honduras, Reinaldo Rueda heeft zijn selectie bekendgemaakt voor het WK in Zuid-Afrika. David Suazo is opgeroepen. De aanvaller wordt door de club van Wesley Sneijder, Internazionale, verhuurd aan Genoa. Een andere bekende speler is Wilson Palacios van Tottenham Hotspur.

Gisteren werd al bekend dat de topscorer van Honduras in de WK-kwalificatie, Carlos Costly, wegens een blessure het WK in Zuid-Afrika moet laten schieten.

Voor Honduras is het de tweede keer dat het zich wist te plaatsen voor de eindronde van het WK. Het doet vanaf 1960 mee aan de WK-kwalificaties en plaatste zich in 1982 voor het eerst. Op het WK neemt Honduras het in groep H op tegen Europees kampioen Spanje, Zwitserland en Chili.

Vrijdag vertrekt Honduras op een trainingsstage naar Duitsland. Later zal de selectie door reizen naar Australië, waar een aantal oefenwedstrijden wordt gespeeld. Op 8 juni vertrekt Rueda met zijn spelers naar Zuid-Afrika.



Definitieve selectie Honduras:

Doel: Ricardo Canales (Motagua), Noel Valladares (Olimpia), Donis Escober (Olimpia).

Verdediging: Victor Bernardez (Anderlecht), Maynor Figueroa (Wigan Athletic), Oscar Garcia (Olimpia), Sergio Mendoza (Motagua), Emilio Izaguirre (Motagua), Johnny Palacios (Olimpia), Mauricio Sabillon (Hangzhou Luchen), Osman Chavez (Platense)

Middenveld: Edgard Alvarez (Bari), Julio Cesar de Leon (Torino), Roger Espinoza (Kansas City Wizards), Amado Guevara (Motagua), Ramon Nunez (Olimpia), Wilson Palacios (Tottenham Hotspur), Hendry Thomas (Wigan Athletic), Danilo Turcios (Olimpia)

Aanval: David Suazo (Genoa), Georgie Welcome (Motagua), Carlos Pavon (Real Espana), Walter Martinez (Marathon)

Rebellion betaalt medewerkers niet

De Britse gamestudio Rebellion, gevestigd in het Engelse plaatsje Derby, wordt beschuldigd van nalatigheid in het uitbetalen van lonen. Verschillende bronnen hebben aan de website Develop Online laten weten dat het kantoor nagenoeg leeg is en werknemers hun loon van april nog niet ontvangen hebben.

Het ziet er naar uit dat Rebellion Derby op het punt staat om failliet verklaard te worden. Medewerkers die bijna twintig jaar voor de studio gewerkt hebben, is verteld dat ze hun bureau leeg moeten maken en vrije dagen op moeten nemen. Het was al langer bekend dat de gamestudio in zwaar vaarwater zat.

De medewerkers van Rebellion zijn bang dat zij naar hun loon, declaraties, en vakantiegeld kunnen fluiten. Rebellion lijkt het zo te spelen dat het gehele bedrijf geliquideerd wordt, waardoor er uiteindelijk niets anders dan werknemers overblijven. Dat zou kunnen betekenen dat de medewerkers hun geld kwijt zijn.

Het rommelt al een tijdje bij Rebellion. Eerder dit jaar werd de studio in Oxford gesloten. Medewerkers van de gamestudio in Oxford hebben wel al hun achterstallige loon ontvangen.

Rebellion werkte in de afgelopen jaren onder andere aan het geflopte Rogue Warrior met Mickey Rourke, en aan Aliens vs. Predator.

Rebellion betaalt medewerkers niet
Rebellion betaalt medewerkers niet (Foto: Novum)

Hooikoorts kost jaarlijks ruim zeven miljoen

Nederland is jaarlijks ruim zeven miljoen euro kwijt aan hooikoorts. De zorgkosten voor de allergie zijn voor het eerst onderzocht en waren twee jaar geleden 7,16 miljoen euro. Dat meldt het gezondheidsinstituut Nivel dinsdag na onderzoek.

Veel hooikoortspatiënten kopen medicijnen zonder recept bij de drogist of de supermarkt. De kosten van deze middelen zijn niet meegenomen in de berekening.

Nivel deed het onderzoek in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Het ministerie vreest dat het hooikoortsseizoen langer wordt nu de uitheemse plant ambrosia steeds vaker wordt aangetroffen in Nederland.

De plant bloeit van augustus tot oktober en kan hevige allergische reacties veroorzaken. Behalve dat het hooikoortsseizoen hierdoor waarschijnlijk langer gaat duren, is het ook mogelijk dat meer mensen vanwege de hevigheid van de allergische reactie een beroep zullen doen op de huisarts of specialist.

Het onderzoek wijst uit dat ongeveer twintig op de duizend mensen in 2008 naar de huisarts gingen of een recept kregen vanwege hooikoorts, zo'n 330.000 mensen in totaal. Volgens Nivel zijn er veel meer hooikoortspatiënten, maar zijn de mensen die niet naar de dokter gaan niet meegeteld.

Patiënten die wel medicijnen kregen voorgeschreven, waren in 2008 bijna zes euro kwijt aan de tabletjes, neusspray en oogdruppels. De symptomen van hooikoorts lijken op verkoudheid. Daarnaast zorgt het onder meer voor jeuk aan de ogen en overgevoeligheid voor licht. De allergie komt het meeste voor in de leeftijd van 15 tot 44 jaar.

Dodental Russische mijnramp gestegen

Het dodental van de ramp in de grootste kolenmijn van Rusland is tot 44 gestegen. Er zitten nog 46 mensen ondergronds vast. Dit meldt het Russische persbureau RIA Novosti. Onder de slachtoffers zijn niet alleen kompels, maar ook reddingswerkers.

Premier Vladimir Poetin is naar de plaats van de ramp gekomen om persoonlijk poolshoogte te nemen. De Raspadskaja-mijn is gesitueerd in Kemerovo, op ongeveer driehonderd kilometer ten oosten van Moskou. De mijn werd zaterdag en zondag door twee explosies getroffen.

Op het moment van de eerste ontploffing, die vermoedelijk door een opeenhoping van methaangas werd veroorzaakt, bevonden zich 359 mijnwerkers in de mijn. Toen de tweede knal volgde, waarbij de belangrijkste luchtschacht -met een diameter van vijf meter- werd vernield en een gebouw van vijf verdiepingen in het mijncomplex instortte, bevonden zich inmiddels ook reddingswerkers ondergronds.

Mijnexplosies en andere industriële ongelukken komen vaak voor in Rusland en andere voormalige Sovjet-republieken. Veelal gebeuren ongelukken doordat bedrijven of werknemers de veiligheidsvoorschriften niet in acht nemen.

Sienna Miller bekeerd tot Kabbala

Sienna Miller heeft zich bekeerd tot het Kabbala-geloof. De Britse Daily Mail spotte haar met het beroemde rode bandje om haar rechterpols. De 28-jarige actrice heeft inmiddels al verschillende sessies bijgewoond in het Kabbalah centre in New York. Dat is het centrum waar Madonna ook regelmatig sessies volgt.

"Sienna heeft zich aangesloten bij het Kabbala-geloof en is het rode bandje gaan dragen. Ze lijkt erg gefascineerd. En met zo veel andere beroemdheden die het geloof aanhangen, zal het ook niet slecht zijn voor haar carrière," vertelt een vriend.

Miller is niet de eerste beroemdheid die zich aansluit bij het Kabbala-geloof. Onder andere Britney Spears, Madonna en Demi Moore gingen haar al voor.

Sienna Miller bekeerd tot Kabbala
Sienna Miller bekeerd tot Kabbala (Foto: Novum)

GGD waarschuwt alvast voor hittegolf

Terwijl iedereen nog in een jas rondloopt, waarschuwt de GGD van Rotterdam zorginstellingen in een brief alvast voor een hittegolf. "Het is belangrijk dat instellingen de tijd krijgen zich voor te bereiden", legde een woordvoerder op RTV Rijnmond uit.

In 2006 vielen in Rotterdam veertig doden door de hitte. Het was toen extreem warm. Vanwege het grote aantal doden door de hitte werd een landelijk hitteplan opgesteld. De waarschuwende brief hoort daarbij.

Vooral ouderen zijn kwetsbaar. In de brief aan zestienhonderd apothekers, dokters en andere organisaties adviseert de GGD daarom ouderen goed in de gaten te houden. Die beseffen soms niet dat ze bij warm weer meer moeten drinken.

Omdat het een koude winter was, is de kans volgens de GGD groot dat de zomer juist heel warm wordt. "Als we zien dat het echt warm gaat worden, sturen we nog een brief", kondigt de woordvoerder aan. Als er daadwerkelijk een hittegolf komt, volgt een derde brief.

De GGD van Amsterdam heeft geen brieven gestuurd. "We wijzen er tijdens inspectiebezoeken op", zegt een woordvoerder. "Net als voor de hygiëne van de keuken gelden voor het omgaan met hitte bepaalde regels. Sinds de invoering van het hitteplan voegen we wel een papiertje met adviezen toe bij de inspectierapporten." Als er een hittegolf aankomt, stuurt de GGD van Amsterdam wel brieven.

Kravitz geeft concert voor gedupeerde vissers

Lenny Kravitz gaat optreden op een benefietconcert voor de gedupeerden van de olievlek in de Golf van Mexico. De 46-jarige zanger is de eerste artiest die toezegde te gaan zingen op het concert, andere acts zijn Allen Toussaint, Zachary Richard en Jeremy Davenport.

De opbrengsten van het concert komen ten goede aan vissers en hun familie, hun levens hangen af van de opbrengst van gevangen vis. Ook organisaties die de kustlijn van Louisiana beschermen krijgen een deel van de omzet. Het benefietconcert vindt zondag plaats in New Orleans.

Lenny Kravitz liet al eerder van zich horen bij een natuurramp. Hij sprong in de bres voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Hij spoorde mensen aan om 'onze Haïtiaanse broeders en zusters' te helpen. "Onze buren in Haiti hebben in deze zware tijd onze hulp heel hard nodig", zei hij destijds.

Kravitz geeft concert voor gedupeerde vissers
Kravitz geeft concert voor gedupeerde vissers (Foto: Novum)

Militair verdacht van bezit kinderporno

Een 26-jarige militair uit Almere is maandag in zijn woning opgepakt op verdenking van het in bezit hebben van kinderporno. De marechaussee kwam de man op het spoor nadat er aangifte was gedaan tegen de militair over kinderporno op zijn privé-laptop.

Door wie de aangifte is gedaan, wil de marechaussee niet zeggen. De man zit lopende het onderzoek vast. Hoeveel kinderporno de man in zijn bezit zou hebben, wordt nog onderzocht.

Hodgson Manager van het Jaar in Engeland

Roy Hodgson, coach van Fulham, is door de coaches en managers van de vier hoogste afdelingen in Engeland verkozen tot Manager van het Jaar. Dit gebeurde twee dagen voor de finale van de Europa League tegen Atlético Madrid morgen in Hamburg.

De 60-jarige Hodgson bleef in de stemming collega Carlo Ancelotti voor. Ancelotti werd afgelopen zondag met Chelsea kampioen van de Premier League.

[NHL Playoffs] Flyers komen terug tot 3-2

De Philadelphia Flyers zijn nog altijd niet uitgeschakeld. Met een 4-0 overwinning op de Boston Bruins brachten zij de stand in de serie op 3-2, wel nog altijd in het voordeel van Boston. Minpuntje was wel dat zij goalie Brian Boucher verloren met een blessure nadat deze na een redding verkeerd terecht kwam en ook nog twee mensen bovenop zich kreeg. Ook aanvaller Claude Giroux kwam niet ongeschonden uit de strijd, maar dit leek minder ernstig.

Goalie Michael Leighton, die pas net hersteld is van een enkelblessure, nam het over van Boucher en wist ook zijn doel schoon te houden met veertien reddingen. Het was de eerste gedeelde shutout in een playoffwedstrijd sinds 1955. Beide teams worden flink geteisterd door blessures. De Flyers zijn nu Jeff Carter, Brian Boucher en Daniel Carcillo kwijt door blessures, terwijl de Bruins verdedigers Dennis Seidenberg, Mark Stuart en aanvaller David Krejci moeten missen.

De Bruins kwamen eigenlijk geen moment echt in de wedstrijd, met name doordat zij veel straffen pakten. De Flyers scoorden weliswaar slechts éénmaal in de maar liefst negen powerplay-mogelijkheden, maar met het andere team in de powerplay is het ook lastiger om zelf goals te maken. De Bruins zelf kregen slechts ééń powerplay-mogelijkheid van de gedisciplineerd spelende Flyers.

Ville Leino opende de score in de eerste periode door een rebound van een schot van verdediger Chris Pronger binnen te schieten. Scott Hartnell maakte vervolgens zijn eerste playoffgoal van het jaar in de tweede periode, waarna Simon Gagne in de powerplay de 3-0 scoorde. Toen in de derde periode diezelfde Gagne de 4-0 maakte was de wedstrijd definitief gespeeld.

Woods op zoek naar nieuwe golfcoach

Golfer Tiger Woods moet op zoek naar een nieuwe coach. Hank Haney maakte gisteren bekend na zeven jaar de samenwerking met de beste golfer ter wereld beëindigd te hebben.

Woods raakte vorig jaar in opspraak omdat hij buitenechtelijke affaires bleek te hebben. Nadat dit uitkwam gelaste hij een rustperiode in om zijn huwelijk te redden. De Amerikaan vierde in april bij de Masters in Augusta zijn rentree in het circuit. "Ik ben zeer dankbaar dat ik de gelegenheid heb gehad om de coach van Tiger Woods te zijn geweest. Maar nu is het tijd om verschillende wegen te bewandelen. Tiger en ik zullen altijd vrienden blijven," zei Haney die met Woods 6 Major-toernooien en 37 PGA-toernooien won. De reden voor de breuk is niet bekend gemaakt.

Drie jaar cel voor drugsbaron Charles Z.

Drugsbaron Charles Z. (54) is dinsdag door de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot drie jaar cel voor drugshandel en wapenbezit. Justitie had zeven jaar cel geëist.

De straf viel lager uit omdat Z. werd vrijgesproken van het bezit van 59 kilo amfetamine en xtc-pillen. Bij de veroordeling van Z. hield de rechtbank er onder meer rekening mee dat de 54-jarige al eerder werd veroordeeld voor drugsbezit. "Hij kent het klappen van de zweep. Desondanks neemt hij een nieuwe veroordeling op de koop toe", zei de rechter.

De drugs werden in 2006 aangetroffen bij een inval in de woning van Z. in het Gelderse Zwartebroek. Agenten vonden onder meer tweeduizend kilo hasj. In de zaak staan nog drie verdachten terecht, onder wie de 43-jarige vriendin van Z., Scarlet D. Tegen haar heeft justitie een jaar cel geëist. In de zaak tegen D. wordt woensdag uitspraak gedaan.

Charles Z. staat ook terecht in een nog grotere zaak die draait om grootschalige internationale drugshandel. Wanneer die zaak, het zogenoemde Doomer-onderzoek, inhoudelijk wordt behandeld is nog niet bekend.

Het is niet de eerste keer dat de voormalige autocoureur Z. zich bij de rechtbank moet verantwoorden voor drugshandel. De drugsbaron heeft in de jaren negentig al een celstraf van vijf jaar uitgezeten voor het leiden van een criminele organisatie. In 2005 werd hij ook al eens veroordeeld voor drugshandel. Verder werd hij in dat jaar veroordeeld tot het betalen van 22,5 miljoen euro aan de staat. Volgens justitie heeft Z. de miljoenen verdiend met zijn criminele praktijken.

Mercedes gebruikt oude auto in Monaco

Mercedes Grand Prix zal komend weekend in Monaco gebruik gaan maken van de bolide zoals deze was voor de Grand Prix van Spanje. Vorige week introduceerde het team een serie updates, waaronder een langere wielbasis waarmee met name Michael Schumacher gebaat was.

Mercedes verwacht dat de bolide met de kortere wielbasis in Monaco beter uit de voeten kan dan de aangepaste auto. omdat er in het langzame parcours enkele scherpe bochten zitten. Wel zal de auto voorzien zijn van updates zoals de verplaatste luchtinlaten. Hiermee hoopt het team competitiever te zijn dan in Barcelona.

Doden door tornado's in Oklahoma

Tornado's hebben maandag huisgehouden in de Amerikaanse staat Oklahoma. Het noodweer kostte aan vijf mensen het leven. Voorts vielen er zeker 58 gewonden. Twee van hen verkeren in kritieke toestand. Dit melden de plaatselijke autoriteiten.

In de hoofdstad Oklahoma City kwamen twee mensen om het leven. De overige drie doden vielen in Cleveland County, ten zuiden van Oklahoma City.

Door toedoen van het natuurgeweld kwamen ruim 37 duizend huizen en bedrijven zonder stroom te zitten, raakten huizen zwaar beschadigd en begaven bomen en elektriciteitsmasten het.

[NHL Playoffs] Canadiens dwingen game 7 af

De Montreal Canadiens hebben met een 4-3 thuisoverwinning een beslissingswedstrijd afgedwongen tegen de Pittsburgh Penguins. Deze wedstrijd zal bij de Penguins thuis in de Mellon Arena gespeeld worden. Mochten de Penguins, de verdedigend Stanley Cup winnaars, verliezen dan is dat hun laatste wedstrijd in de Mellon Arena aangezien zij volgend seizoen een nieuw stadion betrekken.

Michael Cammalleri opende voor de Canadiens al na een minuut spelen de score. Sterspeler Sidney Crosby, die de laatste tijd veel bekritiseerd wordt voor zijn dalende productie, maakte vervolgens gelijk. De Penguins domineerden deze periode, maar wisten verder niet te scoren.

In de tweede periode zorgde Kris Letang er in de powerplay voor dat de Penguins op voorsprong kwamen. Jordan Staal schoot tweemaal op de paal en ook Evgeni Malkin maakte kennis met het ijzerwerk, de rest van de schoten van de Penguins werden uit het doel gehouden door de wederom fantastisch keepende Jaroslav Halak. Aan de andere kant ging de puck er wel in. Cammalleri maakte alweer zijn elfde goal in de playoffs, waarna Jaroslav Spacek, die deze wedstrijd terugkeerde van een blessure, de 3-2 maakte met een afstandsschot.

Halverwege de derde periode maakte Maxim Lapierre de beslissende 4-2. Anderhalve minuut voor tijd veranderde veteraan Bill Guerin een schot van verdediger Sergei Gonchar nog van richting voor de 4-3, maar de gelijkmaker kon niet meer worden gescoord. De Canadiens, die als achtste geplaatst zijn en bovendien een waslijst aan blessures hebben, hebben dus nog steeds kans om hun sprookje te voltooien.

Twente raakt McClaren kwijt aan Wolfsburg

FC Twente raakt trainer Steve McClaren kwijt aan VfL Wolfsburg. De coach werd dit jaar met de club uit Enschede kampioen in de Eredivisie, maar verlaat de Tukkers toch, zo meldde hij vandaag aan TC Tubantia. Naar eigen zeggen heeft hij in Nederland twee fantastische jaren gehad.

De Brit is FC Twente-voorzitter Joop Munsterman dankbaar dat hij hem de kans heeft gegeven terug te keren op het hoogste niveau. Met het bereiken van de bekerfinale vorig jaar en het behalen van de landstitel dit jaar poetste McClaren de nare bijsmaak van het met Engeland niet behalen van het EK in 2008 weg. "Ik heb in Twente twee fantastische jaren gehad en het is ook fantastisch geëindigd. Ik had mijn vrouw en kinderen beloofd dat ik maximaal twee jaar bij hen weg zou zijn (zijn familie bleef in Engeland wonen, red.). We gaan nu allemaal in Duitsland wonen."

McClaren kondigde na het succesvolle seizoen al aan zich te bezinnen op zijn toekomst, waardoor zijn naam aan enkele clubs gelinkt werd. Volgens de Wolfsburger Allgemeine Zeitung was de Brit afgelopen vrijdag al akkoord met die Wölfe, maar liet de definitieve handtekening nog enkele dagen op zich wachten.

Naast het vertrek van McClaren moet FC Twente ook op zoek naar een nieuwe assistent-trainer. Kees van Wonderen wil meer tijd met zijn gezin doorbrengen, waardoor hij een andere functie binnen de club ambieert. De oud-voetballer wil echter nog wel bij het eerste elftal betrokken blijven.

Bierdief wil te warm bier omruilen

Een man uit het Amerikaanse Montgomery County had onlangs zin in bier maar wilde hier niet voor betalen. De man ging daarom naar een tankstation om daar een paar blikjes bier te jatten. Helaas voor hem stond het bier niet koud en kwam hij even later terug om het bier te ruilen.

Een medewerkster vertelde de politie dat ze tijdens het biervak vullen even naar achteren liep. Eenmaal terug bij het bierschap, bleken er enkele blikjes te zijn verdwenen.

Prompt kwam er een vermoedelijk dronken man de kiosk binnen met de klacht dat het bier te warm was en of hij deze kon ruilen voor gekoeld bier. Toen de vrouw vroeg of hij voor het bier had betaald, keek de dronkelap verschrikt op en liep het tankstation uit.

Belgische clubs massaal tegenstander van play-offs

In België is men absoluut niet tevreden met het play-off systeem dat afgelopen seizoen voor het eerst werd gebruikt. Slechts drie clubs zien het huidige systeem wel zitten.

Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad informeerden bij alle clubs naar hun mening en daaruit bleek dat België massaal tegenstander is van de huidige play-offs. Zo kon koploper Anderlecht, dat in de reguliere competitie een ruime voorsprong had opgebouwd, in theorie de landstitel nog verspelen.

Een ander punt van kritiek is dat de nummer vijftien, Roeselare, zo'n twee maanden niet in actie kwam. De opzet van de huidige play-offs gaat bestudeerd worden vervolgens worden er eventueel enkele kleine aanpassingen gedaan.

"Voor de vijftiende en de zestiende plek moeten we zeker iets doen", reageert Ivan DeWitte, voorzitter van de Jupiler Pro League. "De meeste clubs zijn ook tegen de halvering van de punten. Mogelijk kunnen we die twee zaken aanpassen voor volgend seizoen."

Euro weer bijna terug bij af

De euro is na de sterke rally maandagochtend weer bijna terug bij af. Dinsdagochtend stond de munt weer rond het niveau van voor het weekend en voor het reddingsplan van de Europese Unie.

Maandagochtend, na bekendmaking van het omvangrijke steunpakket was de munt tot boven de 1,30 euro gestegen. Vrij snel werd de daling echter al weer ingezet. Dinsdagochtend noteerde de munt rond 1,2700 dollar, een vergelijkbare stand met vrijdagmiddag.

"Het doel van het Europees noodfonds om de euro te steunen en te behoeden voor een verdere val, lijkt nog niet bereikt", constateerde handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer dinsdag.

'Opzettelijk' post weggegooid bij TNT-Post

Bij TNT-Post in Haarlem zijn grote hoeveelheden post opzettelijk weggegooid en vernietigd. Het gaat voor zover bekend om twee incidenten. In november 2008 zou een zogenoemde teamcoach bewust 1200 tot 1300 brieven hebben weggemaakt. In februari 2009 gebeurde dat nog een keer. Toen ging het om enkele honderden poststukken.

TNT Post erkent het incident van 2009. Van het andere voorval is het bedrijf pas heel recent op de hoogte gesteld, laat een woordvoerster van TNT weten. Jurist Ferdy Roet heeft namens de Stichting Meldpunt Collectief Onrecht inmiddels aangifte bij de politie gedaan. Het opzettelijk onttrekken van post is namelijk strafbaar. Er staat een gevangenisstraf van maximaal een jaar of een geldboete op.

In de aangifte staat dat de poststukken in 2009 zijn weggegooid in opdracht van de vestigingsmanager. Een medewerker van TNT had de vestigingsmanager van de locatie Minckelersweg nog om opheldering gevraagd waarom er post werd weggegooid. Antwoord op die vraag zou hem nooit zijn gegeven.

Volgens Roet meldden verschillende postbestellers van TNT-Post in Haarlem dat "door diverse managers in dienst van TNT opzettelijk en willens en wetens poststukken bestemd voor particulieren en bedrijven" zijn weggegooid voor vernietiging. "Door de managers is er bewust voor gekozen om de post niet te bezorgen, terwijl er wel betaald werd voor de te leveren diensten."

De zegsvrouw van TNT vertelt dat het voorval in 2009 een betreurenswaardige fout is geweest, maar er was geen opzet in het spel, benadrukt ze. Omdat een groot aantal postbussen overvol was omdat ze te weinig werden geleegd, werd de overlopende post tijdelijk opgeslagen in een blauwe container. "Die container is per abuis als een container met oud papier aangezien. Daarom is de inhoud weggegooid."

Het incident uit 2008 gaat de bedrijfsrecherche van TNT onderzoeken. "Dit geval is pas kort geleden gemeld", aldus de woordvoerster. "Het is heel vervelend als dit waar blijkt te zijn. Dat kunnen we natuurlijk niet tolereren. Post moet altijd worden bezorgd en als dat om wat voor reden niet lukt, dan moet de post worden teruggestuurd naar de afzender."

Twente, AZ vertegenwoordigd in selectie Verbeek WK

David Carney en Nikita Rukavytsya van FC Twente en AZ'ers Brett Holman en James Holland zijn door de Australische bondscoach Pim Verbeek opgeroepen voor de voorlopige WK-selectie. Ook Utrecht-talent Tommy Oar zit verrassend bij de 31-koppige selectie.

Volgens Verbeek is de opkomst van de 18-jarige Oar een veelbelovend teken voor de nationale ploeg. "Een speler als Oar is geweldig voor het Australisch voetbal. Hij heeft in een paar weken tijd grote indruk gemaakt in Nederland."

Verbeek benadrukt wel dat Oar nog niet zeker is van een plek bij de definitieve selectie. Voor 1 juni moeten er nog acht voetballers afvallen. Het WK voetbal begint op 11 juni in Zuid-Afrika.



Voorlopige selectie Australië:

Keepers: Mark Schwarzer (Fulham), Brad Jones (Middlesbrough), Eugene Galekovic (Adelaide United), Adam Federici (Reading)

Verdedigers: Craig Moore (clubloos), Lucas Neill (Galatasaray), Luke Wilkshire (Dinamo Moskou), Scott Chipperfield (FC Basel), David Carney (FC Twente), Mark Milligan (JEF United), Jade North (Tromsø IL), Michael Beauchamp (Al-Jazira), Shane Lowry (Aston Villa), Rhys Williams (Middlesbrough)

Middenvelders: Jason Culina (Gold Coast), Tim Cahill (Everton), Brett Emerton (Blackburn Rovers), Mark Bresciano (Palermo), Vince Grella (Blackburn Rovers), Brett Holman (AZ), Carl Valeri (Sassuolo Calcio), Mile Jedinak (Antalyaspor Kulubu), Richard Garcia (Hull City), Nicky Carle (Crystal Palace), Tommy Oar (FC Utrecht), James Holland (AZ)

Aanvallers: Harry Kewell (Galatasaray), Josh Kennedy (Nagoya Grampus), Scott McDonald (Middlesbrough), Dario Vidosic (FC Nürnberg), Nikita Rukavytsya (FC Twente)

Doden door overstromingen in Zuid-China

Zware regenval heeft in het zuiden van China tot overstromingen geleid die aan minstens zeventig mensen het leven hebben gekost. Ruim tachtigduizend huizen hebben schade opgelopen en veel bouwland staat onder water. Dit melden de Chinese staatsmedia dinsdag.

Gevreesd wordt voor nog meer overstromingen, omdat het echte regenseizoen nog niet eens begonnen is.

Getroffen zijn de provincies Guangdong, Chongqing, Sichuan, Fujian, Jiangxi, Hunan en Zhejiang. In minder dan een week tijd moesten 145 duizend mensen worden geëvacueerd.

Politieke posters in wachtkamers huisartsen

Huisartsen gaan posters in hun wachtkamer ophangen waaruit duidelijk moet worden welke plannen de politieke partijen met de zorg hebben. De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) zegt in Trouw geen politiek te willen bedrijven.

De posters moeten duidelijk maken hoe de verschillende partijen over de zorg denken. De actie is volgens de huisartsen noodzakelijk omdat de partijprogramma's vaak erg algemeen zijn over de toekomst van de zorg. Voor de patiënt zou het niet duidelijk zijn wat een partij nou precies van plan is.

Daarom heeft de vereniging de partijen vragen voorgelegd zoals 'moeten huisartsen onderling gaan concurreren' en 'moet er een eigen bijdrage komen voor de huisarts'. Daardoor moeten de verschillen tussen de partijen duidelijker worden. Ook kunnen de huisartsen de partijen hierdoor aan hun woord houden.

Op een ledenvergadering van de LHV werd onlangs unaniem met het plan ingestemd. De verwachting is dan ook dat huisartsen de posters massaal op gaan hangen.

Suárez, Lodeiro in voorselectie Uruguay

Luis Suárez en Nicolas Lodeiro van Ajax zijn door de bondscoach van Uruguay, Oscar Washington Tabarez, opgenomen in de voorselectie voor het komende WK voetbal in Zuid-Afrika. Van de selectie van 26 man vallen er nog drie af.

Bij Ajax kreeg Lodeiro dit seizoen weinig speeltijd, maar hij maakt al enige tijd deel uit van het keurkorps van Tabarez. De selectie kent verder weinig verrassingen. Middenvelder Cristian Gonzalez ontbreekt omdat de speler van Porto nog een schorsing van twee duels moet uitzitten vanwege zijn rode kaart in een duel met Argentinië.



Voorlopige selectie Uruguay:

Doel: Fernando Muslera (Lazio), Juan-Guillermo Castillo (Deportivo Cali), Martin Silva (Defensor Sporting)

Verdediging: Diego Lugano (Fenerbahçe), Diego Godin (Villarreal), Andres Scotti (Colo Colo), Jorge Fucile (FC Porto), Martin Caceres (Juventus), Mauricio Victorino (Universidad de Chile), Maximiliano Pereira (Benfica)

Middenveld: Walter Gargano (Napoli), Egidio Arevalo-Rios (Penarol), Sebastian Eguren (AIK Stockholm), Diego Perez (AS Monaco), Alvaro Pereira (FC Porto), Alvaro Fernandez (Universidad de Chile), Jorge Rodriguez (River Plate), Alvaro Gonzalez (Nacional), Ignacio Gonzalez (Valencia), Nicolas Lodeiro (Ajax)

Aanval: Sebastian Fernandez (Banfield), Luis Suárez (Ajax), Diego Forlan (Atlético Madrid), Sebastian Abreu (Botafogo), Edinson Cavani (Palermo), Jorge Martinez (Catania)

Gebruik illegale software niet toegenomen

Ondanks de recessie zijn Nederlanders niet meer illegale software gaan gebruiken. Vorig jaar was net als in het jaar daarvoor 28 procent van de op pc's geïnstalleerde software illegaal, concludeert de Business Software Alliance (BSA) uit een wereldwijd onderzoek.

Wereldwijd steeg het aandeel van illegale software van 41 naar 43 procent. Dat komt vooral door de snelle groei van 'piraterijmarkten' zoals China, India en Brazilië. De totale waarde van de illegale software daalde echter naar 35,9 miljard euro, drie procent minder dan in 2009.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is Nederland lang niet het stoutste jongetje van de klas. Met een piraterijpercentage van 28 procent scoort het net iets slechter dan de braafste jongetjes van de klas. Dat zijn de Verenigde Staten (twintig procent), Japan en Luxemburg (allebei 21 procent). Toch vindt de BSA het piraterijpercentage in Nederland te hoog.

De piraterijpercentages zijn het hoogst in Georgië, Zimbabwe en Moldavië, waar meer dan negentig procent van de op pc geïnstalleerde software illegaal is. In 54 van de 111 onderzochte landen daalde de softwarepiraterij.

Gebruik illegale software niet toegenomen
Gebruik illegale software niet toegenomen (Foto: Novum)

 

'Agent deels blind door pepperspray'

Door een oefening met pepperspray ziet een hoofdagent in opleiding met zijn rechteroog alleen nog een soort rode mist. Het is volgens De Telegraaf de eerste keer dat een agent in opleiding mogelijk blijvend letsel overhoudt aan de oefening met pepperspray die met alle eerstejaarsstudenten wordt gedaan.

Om zelf te ervaren hoe het is als het geweldsmiddel wordt ingezet, krijgen alle eerstejaars op de politieacademie in Apeldoorn pepperspray in hun gezicht gespoten. De bedoeling is dat de aspirant-agenten op dat moment hun ogen dichthouden en de adem inhouden.

Bij het 21-jarige slachtoffer van de regiopolitie Gelderland-Midden heeft de spray de gel in zijn oogbal ernstig aangetast. Hij heeft de lessen zelfverdediging moeten staken en mag de straat niet meer op.

De aandoening kan volgens de krant worden geopereerd, maar er is dan wel kans dat de lens wordt beschadigd. Ook is er kans op staar.

'Agent deels blind door oefening met pepperspray'
'Agent deels blind door oefening met pepperspray' (Foto: Novum)

 

[NBA] Lakers, Orlando eenvoudig door

Los Angeles Lakers heeft de finale bereikt van de play-offs in de Western Conference. De regerend NBA-kampioen versloeg Utah Jazz met 111-96. Daarmee beslisten de Lakers de play-offs met 4-0 in hun voordeel. In de finale treft Los Angeles Lakers Phoenix Suns.

In de Eastern Conference plaatste Orlando Magic zich ook voor de finale. De verliezend finalist van vorig jaar was met 99-84 Atlanta Hawks de baas en bracht daarmee de eindstand in de best-of-seven series ook op 4-0. De tegenstander van Orlando in de finale komt van de confrontatie tussen Boston Celtics en Cleveland Cavaliers.  

Real Madrid en Barça willen eigen competitie opzetten

Het Spaanse voetbal dreigt gesplitst te gaan worden als de clubs het niet eens worden over de verdeling van de tv-gelden. Real Madrid en FC Barcelona willen daarom een eigen competitie opzetten waaraan alleen de grootste clubs van Spanje meedoen.

De topclubs willen zich afscheiden van de Primera Division en daarbij nemen ze de Engelse Premier League in Italiaanse Serie A als voorbeeld. In Spanje sluiten clubs zelf deals af met tv-maatschappijen, terwijl dat in enkele andere landen niet zo is.

Real Madrid en Barcelona ontvangen ieder jaarlijks zo'n 150 miljoen euro, maar de kleinere clubs moeten het met veel minder inkomsten doen. Zij hebben bij de Spaanse regering juist aangedrongen om een collectieve regeling vast te stellen voor verdeling van de uitzendrechten.

Een eventuele nieuwe competitie is voor Real en Barça veel interessanter dan de Primera Division. Profliga LFP liet gisteren weten dat er overeenstemming is bereikt om te gaan praten over die nieuwe competitie. Wat de rol van de LFP precies is, is niet bekend.

Safina uitgeschakeld in Madrid door qualifier

De voorbereiding van Dinara Safina op Roland Garros is gisteravond danig in de war gestuurd. De Russische tennisster vloog er in de eerste ronde van het Spaans Open in Madrid al uit.

De 28-jarige Tsjechische qualifier Klara Zakopalova was de als derde geplaatste titelverdedigster verrassend de baas. Ze sloeg twee keer in de tiebreak overtuigend toe: 7-6 (7-1) 7-6 (7-3). Venus Williams bereikte in navolging van haar zus Serena de derde ronde. De als vierde geplaatste Amerikaanse versloeg de Russin Vera Zvonareva in twee sets: 7-5 6-3.

LittleBigPlanet 2 in interview

LittleBigPlanet 2 is het vervolg op LittleBigPlanet. In dit vervolg ben je echter niet gelimiteerd tot het maken van platformer-levels. Zo kun je bijvoorbeeld heuse RTS-games namaken.

We weten nu al een heleboel over LittleBigPlanet 2. Zo weten we dat de game zo'n 50 levels zal bevatten en dat de game dit jaar nog uitkomt. Toch wilden de mensen van Media Molecule nog een video-interview plaatsen.

Mario beweegt in het heelal

Over een paar weken is Super Mario Galaxy 2 uit. Het vervolg op de succesvolle Super Mario Galaxy belooft meer levels, gameplay en power-ups met zich mee te brengen. Vandaag is een trailer van deze game verschenen.

Super Mario Galaxy 2 zal de vernieuwingen brengen die de makers niet in het eerste deel hebben kunnen stoppen. Zo zal bijvoorbeeld Yoshi terugkeren. Super Mario Galaxy 2 is vanaf 11 juni verkrijgbaar in Europa.

Obama reactiveert atoomakkoord met Rusland

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag een nucleair akkoord met Rusland nieuw leven ingeblazen door het voor te leggen aan het Congres. De deal over samenwerking op het gebied van atoomenergie voor vreedzame doeleinden kwam op de plank te liggen door de Russisch-Georgische oorlog in 2008.

Het pact werd in Moskou ondertekend op 6 mei 2008 en goedgekeurd door toenmalig president George W. Bush. Het is toen echter nooit aangenomen. Volgens Obama vormt de situatie in Georgië, een bondgenoot van de Verenigde Staten, niet langer een obstakel voor de geplande overeenkomst. "Het akkoord zal de gezamenlijke defensie en veiligheid bevorderen", spoorde Obama het Congres aan de overeenkomst aan te nemen.

Rusland steunde eind maart nieuwe sancties tegen Iran in de VN-Veiligheidsraad wegens het omstreden Iraanse atoomprogramma. Vorige maand kwamen Moskou en Washington overeen hun kernwapenarsenaal te verminderen.

Bisschoppen buigen zich over Deetman-advies

De Nederlandse bisschoppenconferentie en de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) komen dinsdag met een reactie op het vrijdag gepresenteerde advies (pdf) over het onderzoek naar seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk.

Oud-minister Wim Deetman presenteerde zijn advies over het nog uit te voeren misbruikonderzoek vrijdag in Den Haag. Hij is in maart door de bisschoppen en de KNR gevraagd de eerste fase van het misbruikonderzoek te leiden. "De conferenties zijn volstrekt vrij om het advies in de prullenbak te deponeren", zei Deetman vrijdag. "Men mag dingen veranderen maar dat gaat niet in achterkamertjes gebeuren."

Deetman heeft gepleit voor een wetenschappelijk onderzoek naar aard, omvang en omstandigheden van seksueel misbruik en de verantwoordelijken binnen de kerk. Het onderzoek moet de periode tussen 1945 en nu beslaan.

Capcom gaat zich richten op online markt

Capcom gaat zich meer richten op online gaming en digitale distributie van onderandere DLC om een grotere markt te bereiken.
De Japanse ontwikkelaar is van plan om meer te willen gaan ontwikkelen voor de online PC markt, doelend op Monster Hunter Online die in Japan voor de PC is uitgekomen is en ook voor de Xbox 360 uit zal komen komende zomer in Japan.

Capcom gaat zich ook richten op meer downloadbare games voor smarthphones zoals de Iphone en de HTC telefoons maar ook games die je kan downloaden en gewoon op je console of PC kan spelen. Het ontwikkelaarsteam gaat daarnaast een stapje harder zetten om ook meer DLC te ontwikkelen voor grote games zoals Super Street Fighter IV, Lost Planet 2 en andere "grote" titels.

Capcom is niet onbekend met digitale distributie want Bionic Commando: Rearmed en Megaman 9 & 10 waren een groot succes.

CapcomLogo
Nog meer vechters in SSF IV?

Ajilore niet, Adeleye wel in WK-voorselectie Nigeria

Ayodele Adeleye heeft een goede kans om met het nationale elftal van Nigeria af te reizen naar Zuid-Afrika, alwaar het WK wordt gespeeld. FC Groningen-middenvelder Femi Ajilore is afgevallen.

Bondscoach Lars Lägerback maakte gisteren zijn voorlopige WK-selectie bekend. De Zweedse bondscoach nam dertig man op in zijn selectie, die moet worden gereduceerd tot 23 spelers. Adeleye maakt daar misschien deel van uit. Ajilore niet.

De selectie van Adeleye is verrassend, daar hij met Sparta Rotterdam een slecht seizoen doormaakt en zelfs tegen degradatie strijdt. Op het WK speelt Nigeria in de poule tegen Argentinië, Griekenland en Zuid-Korea.



Voorlopige selectie Nigeria:

Doel: Vincent Enyeama (Hapoel Tel Aviv), Dele Ayenugba (Beni Yehuda FC), Bassey Akpan (Bayelsa United), Austine Ejide (Hapoel Petah Tikva)

Verdediging: Taye Taiwo (Marseille), Elderson Echiejile (Rennes), Chidi Odiah (CSKA Moskou) Onyekachi Apam (Nice), Joseph Yobo (Everton), Daniel Shittu (Bolton), Ayodele Adeleye (Sparta), Rabiu Afolabi (Salzburg), Peter Suswan (Lobi Stars)

Middenveld: Kalu Uche (UD Almería), Dickson Etuhu (Fulham), John Obi Mikel (Chelsea), Sani Kaita (Alaniya), Lukman Haruna (Monaco), Ayila Yussuf (Dynamo Kiev), Peter Osaze (Lokomotiv Moskou)

Aanval: Yakubu Ayegbeni (Everton), Victor Anichebe (Everton), Chinedu Obasi (Hoffenheim), Nwankwo Kanu (Portsmouth), Obafemi Martins (Wolfsburg), Ideye Brown (Sochaux), Ikechukwu Uche (Real Zaragoza), John Utaka (Portsmouth), Peter Utaka (Odense BK), Victor Obinna (Málaga)

Van der Gaag mag toch bij Marítimo blijven

Mitchell van der Gaag mag toch bij Marítimo Funchal blijven. Hij kreeg een paar weken geleden te horen dat hij mocht vertrekken aan het einde van het seizoen, maar de ploeg haalde alsnog Europees voetbal. Voorzitter Carlos Pereira ontkent nu tegen het Portugese A Bola dat hij gezegd heeft dat Van der Gaag moest vertrekken.

In de laatste paar weken wist Marítimo nog van plaats naar negen naar de vijfde plek te stijgen. Hierdoor speelt de ploeg volgend seizoen in de Europa League. De voorzitter lijkt nu spijt te hebben van zijn beslissing. Hij wil binnenkort met de Nederlander praten over contractverlenging.

Van der Gaag speelde zelf vijf seizoenen voor de club van Madeira. Voordat hij hoofdtrainer werd was hij eerst trainer bij het jeugdteam van Marítimo. In september volgde hij de naar Sporting vertrekkende Carlos Carvalhal op. Op dat moment stond de club nog twaalfde. In de laatste wedstrijd won de ploeg van concurrent Vitória Guimarães. Het resultaat was de vijfde stek en Europa League voetbal.

VN: steeds minder soorten

De wereld slaagt er niet in om zich te houden aan de belofte een halt toe te roepen aan het verdwijnen van soorten en gebieden die van groot belang zijn bij het overleven van de planeet. Dat staat in een rapport van de Conventie voor Biodiversiteit van de Verenigde Naties dat maandag verscheen.

Volgens het rapport zijn amfibieën het meest bedreigd, gaan koraalriffen in hoog tempo achteruit en loopt een kwart van alle plantensoorten het risico uit te sterven. De wereld is er niet in geslaagd 'op wereldwijd, regionaal of nationaal niveau een significante vermindering van de snelheid waarmee de biodiversiteit verdwijnt' te bereiken, aldus het rapport.

Er zijn ook een paar lichtpuntjes. Zo zijn maatregelen getroffen om de verspreiding van de zogenaamde uitheemse invasieve soorten te beperken. Het resultaat van de maatregelen was dat de afgelopen eeuw eenendertig vogelsoorten konden worden behoed voor uitsterven.

Sportmedisch centrum KNVB krijgt erkenning van FIFA

Het sportmedisch centrum (SMC) van de KNVB is door de FIFA erkend als 'medical centre of excellence' in Nederland.

De KNVB schrijft het succes vooral toe aan de succesvolle samenwerking tussen de voetbalbond en UMC Utrecht. De erkenning geldt voor vijf jaar. Momenteel zijn wereldwijd ongeveer tien medische centra door de FIFA op deze wijze gewaardeerd. Dat meldt De Pers.

De FIFA ziet sportgeneeskunde als een belangrijke factor in de ontwikkeling en vooruitgang van het voetballen op alle niveaus. Het FIFA Medical & Research Centre speelt een actieve rol in sportgeneeskundig onderzoek; met name in de preventie van blessures en in de strijd tegen doping.

 

Vrouw jaren opgesloten in schapenhok

De politie in Algerije heeft de vader en broer van een 40-jarige Algerijnse vrouw opgepakt omdat ze haar twintig jaar lang in een schapenstal hadden opgesloten. De vader zou S. Zohra hebben weggestopt nadat ze slachtoffer was geworden van seksueel misbruik, berichtte de Algerijnse krant El Watan maandag. Hij wilde daarmee een schandaal voorkomen.

De politie in de zuidelijke stad Adrar bracht een bezoek aan de familieboerderij in het dorpje Zaouia Kounta na het ontvangen van een tip. Omwonenden hadden tussen dierlijke geluiden door ook menselijk geschreeuw gehoord. Agenten troffen de vrouw vastgebonden als een dier aan tussen de schapen en de geiten. Ze was vervuild en haar nagels en haar waren jarenlang niet geknipt.

De vrouw was niet in staat te spreken en leek gedesoriënteerd. Ze is naar het ziekenhuis overgebracht voor geestelijke behandeling. De vader en broer zijn aangeklaagd voor vrijheidsberoving en marteling.

Van Buyten: "Bierdouche uit respect voor Van Gaal"

De spelers, de clubleiding van Bayern München en zelfs de altijd kritische Duitse media kwamen superlatieven tekort om Louis van Gaal te prijzen na het pakken van de Duitse landstitel. Ook Daniel van Buyten had lovende woorden over voor de Nederlandse trainer.

De Belg blikte op zijn website terug op het seizoen en de traditionele bierdouche die hij Louis van Gaal gaf. "Kampioen worden is het zwaarst, want daar moet je 34 matchen voor knokken. We laten Schalke vijf punten en Bremen negen punten achter ons. En we hebben de beste aanval en de beste verdediging. Dat maakt van ons een mooie kampioen", aldus Van Buyten.

Der Rekordmeister is nog in de race voor de triple, daar het in de finale van de DFB Pokal en Champions League staat. "Wij willen de drie trofeeën, want de triple heeft Bayern nog nooit behaald. Deze spelersgroep wil geschiedenis schrijven."

Van Buyten had ook oog voor zijn eigen prestaties dit jaar. "Ik beleefde een van mijn beste seizoenen in de Bundesliga. Net als het team kende ik een delicaat seizoensbegin. Maar ik volhardde en Van Gaal bracht er mij weer bovenop. Als iemand als Van Gaal je een vaste stek in de verdediging geeft, geeft dat enorm veel vertrouwen. En dat is heel belangrijk voor een voetballer."

Na afloop van de laatste wedstrijd van het seizoen trakteerde Van Buyten zoals de traditie voorschrijft zijn trainer op een bierdouche. "Slim als hij is, wisselde hij tijdens de rust zijn maatpak voor een trainingspak. De eerste aanval kon hij nog makkelijk ontwijken, maar bij de tweede goot ik mijn groot glas bier over hem heen. Voor mij stond dat symbool voor onze goeie verstandhouding en respect. En hij heeft dat ook zo begrepen."

[Giro] Vino dacht niet aan roze trui

Na de derde etappe in de Giro d'Italia is Alexandre Vinokourov de nieuwe leider in het algemeen klassement. De renner van Astana toonde zich blij verrast na afloop van de etappe.

"Ik heb onderweg niet gedacht aan de roze trui. Ik zag dat Greipel mee was en had verwacht dat hij zou winnen en dankzij de bonificaties de trui zou pakken. Dat ik hem in mijn eerste Giro overneem zonder er voor te gaan is geweldig!. Het was erg gevaarlijk, maar ik kon uit de problemen blijven. Het was ons plan om actief mee te doen in de waaiers, het team heeft perfect gewerkt," aldus Vino die ook zijn ploeggenoten Paolo Tiralongo en Andreï Grivko in de eerste groep zag eindigen. "Dit geeft me erg veel voldoening, bovendien starten we nu als laatste in de ploegentijdrit. Dat is perfect".

Brown maakt aftreden onderdeel van coalitievorming

In een poging de Liberale Democraten te verleiden tot het vormen van een coalitie met zijn Labourpartij, heeft de Britse premier Gordon Brown aangekondigd te zullen aftreden als het werkelijk tot zo'n regering komt. Door zijn aftreden als onderhandelingspunt aan te bieden hoopt Brown dat de Liberale Democraten zullen afzien van een coalitie met de Conservatieve Partij.

Labour eindigde als tweede in de verkiezingen. "Als partijleider moet ik dat als een veroordeling (van mijn premierschap, red.) accepteren", zei Brown daarover. Terwijl hij zich wil richten op het vormen van een coalitie, zal Labour een nieuwe leider kiezen.

De Conservatieven wonnen bij de verkiezingen vorige week donderdag de meeste zetels in het Britse Lagerhuis, maar behaalden geen absolute meerderheid. Zij zijn inmiddels in onderhandeling met de Liberale Democraten, hoewel de gesprekken volgens sommige parlementariërs zijn vastgelopen op bepaalde kernkwesties als de hervorming van het kiesstelsel.

Brown zei dat Nick Clegg, leider van de Liberale Democraten, heeft verzocht om onderhandelingen met Labour. Eerder had Clegg al aangegeven dat het aftreden van Brown een voorwaarde zou zijn voor welke overeenkomst met Labour dan ook.

Waarschijnlijk wordt Brown in het najaar als partijleider vervangen. Minister van buitenlandse zaken David Miliband en minister van onderwijs Ed Balls zijn de belangrijkste kandidaten om Brown op te volgen.

Dost wil alleen naar Heerenveen bij gelimiteerde transfersom

Bas Dost is dinsdagochtend te vinden in het Abe Lenstra stadion van sc Heerenveen. Daar praat de spits van Heracles Almelo over een contract bij de Friezen, zo meldt Voetbal International. Heerenveen en Dosts werkgever Heracles kwamen er afgelopen weekeinde al uit.

Daardoor is de speler vrij om te praten met Heerenveen, dat met de lange aanvaller aan de haal lijkt te gaan. Zeker is de transfer echter nog niet.

Dost heeft namelijk nogal wat noten op de zang. Volgens Voetbal International wil de spits alleen naar Friesland, wanneer hij een gelimiteerde transfersom in zijn contract krijgt. Het is niet bekend hoe de club hier over denkt, maar daar zal dinsdag dus verandering in komen. De twintigjarige aanvaller beleefde dit seizoen zijn definitieve doorbraak in de Eredivisie. Met veertien doelpunten was hij zeer productief voor de Heraclieden, die verrassend op de zesde plaats eindigde. Naast Heerenveen zouden ook clubs als Twente en Ajax interesse hebben.

18 jaar cel geëist voor brute moord

De officier van justitie heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van 18 jaar geëist tegen Dirk Z. De Groninger wordt er van verdacht in november 2008 in zijn woonplaats de gehandicapte studente Suzanne Martens in haar woning met meerdere messteken te hebben doodgestoken. Martens was de buurvrouw van Dirk Z.

De 20-jarige Dirk Z. werd eerder door de rechtbank veroordeeld tot een celstraf van 14 jaar. Het Openbaar Ministerie ging in beroep, omdat men de straf te laag vond. Eerder was er 20 jaar cel tegen de Groninger geëist. Op 21 mei doet het Hooggerechtshof uitspraak.

Punten Ronde 5 FOK! Formule 1-manager

Afgelopen weekend werd de Grand Prix van Spanje verreden, met Mark Webber als winnaar. Voor de FOK! Formule 1-manager betekent dat dat de vijfde ronde afgerond is.

Nog een opmerking vooraf: omdat het momenteel technisch niet mogelijk is om exact het aantal punten dat alle deelnemers hebben gehaald in iedere ronde te laten zien in een lijst, heeft de crew een berekening in Excel losgelaten op grofweg de eerste 525 deelnemers die bovenaan stonden en staan in Ronde 4. We hopen dat in de nabije toekomst wel te zien is hoeveel punten de deelnemers in één ronde gescoord hebben.

De straffen die we uitgedeeld hebben, zijn:

Timo Glock, Virgin: teruggezet op grid: -15
Lucas di Grassi, Virgin: teruggezet op grid: -15
Karun Chandhok, HRT: teruggezet op grid: -15
Vitaly Petrov, Renault: teruggezet terug op grid: -15
Sébastien Buemi, STR: drivethroughpenalty -15
Jaime Alguersuari, STR: drivethroughpenalty -15

HRT-motor: wissel van versnellingsbak Chandhok: -10
Force India-motor: Liuzzi gestopt op de track in laatste ronde, verlies van vermogen: -15
Lotus Racing-motor: versnellingsbakproblemen Kovalainen: -15

STR-chassis: hydraulica Buemi: -15

Overige bijzonderheden, die geen straf hebben ontvangen hiervoor:
Bruno Senna, HRT: crash
Pedro de la Rosa, BMW Sauber: schade na crash
Karun Chandhok, HRT: schade na aanrijding
Lewis Hamilton, McLaren: crash, puncture, velg? Wel geklasseerd

Door een vergissing zijn de strafpunten voor Chandhoks terugzetting op de grid te laat ingevoerd en nog niet doorgevoerd. Die 15 strafpunten zullen om 1:15 uur als het herstelscript draait, bijgewerkt worden. Dat betekent dat sommige users wissels die ze al uitgevoerd hebben, achteraf toch niet konden betalen. Omdat ze te veel budget hebben gekregen of omdat hun coureur Chandhok te veel waard was. Excuses voor dit ongemak. Omdat dit keer een back-to-backrace is en al aankomend weekend weer geracet wordt, hebben we besloten om de teams niet dicht te laten tot dat verwerkt is.

Team EPM Racing voert deze race de lijst aan met meeste punten per ronde, met 271 punten. Team D-TS Racing heeft 261 punten gescoord, en team DunDave Racing één punt minder. Met 234 punten staat team Ferrari_team op een vierde plaats, en team Team Bacoo F1 haalde met 231 punten de vijfde plek.

In het Algemeen klassement is het team shannara die van een gedeelde derde plaats doorstoot naar de eerste met 992 punten in totaal. Team PP-Vogels komt de top tien binnenstormen en meteen een tweede plaats met 960 punten. Eén punt minder heeft nu team DeeDZ Racing, die daarmee op de derde plek belandt, vorige keer stond ook hij buiten de top tien. Team Köttbullar zakt een plaatsje, met 955 punten staat hij op de vierde plaats. En team Nivjes zakt van de tweede naar de vijfde stek, hij heeft nu 942 punten.

Punten ronde 5

Pos. Teamnaam Ronde 4
Totaal Verschil
1 EPM Racing 625 896 271
2 D-TS Racing 582 843 261
3 DunDave Racing 516 776 260
4 Ferrari_team 663 897 234
5 Team Bacoo F1 671 902 231
6 PP-Vogels 732 960 228
= shannara 764 992 228
8 barreman 573 799 226
= GlowingE 586 812 226
10 Vangangelt grand prix 676 901 225


Algemeen klassement

Pos. Teamnaam Totaal
1 shannara 992
2 PP-Vogels 960
3 DeeDZ Racing 959
4 Köttbullar 955
5 Nivjes 942
6 HOT WHEELS 929
= oort83racing 929
8 JGP 926
9 mds 924
= Niox 924

Bij de subleagues staat subleague ADP F1 nog steeds bovenaan. CRS klimt van de vierde naar de tweede stek, en subleague !!!Cloudbusters!!! komt de top tien binnen op plaats drie. Dat doet ook subleague F1 BBR, die met 727 punten de vierde plaats bezet. Subleague Squadron steeg twee plekken en staat met 726 punten op de vijfde plaats.

Algemeen Klassement subleagues

Pos. Subleague Totaal
1 ADP F1 824
2 CRS 741
3 !!!Cloudbusters!!! 730
4 F1 BBR 727
5 Squadron 726
6 Gas Hoare F1 723
7 Snapnie F1 717
8 F1 Predictions 712
9 TUI 711
10 Multikabel F1 709
= ! AIM ON TOP ! 709


Allemaal gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht.

Let op! Over één week al is de Grand Prix van Monaco, op zondag 9 mei wordt geracet op het circuit van Monte Carlo. De volgende ronde sluit al op vrijdag 14 mei 23:59 uur, dus zorg dat je voor die tijd je team opgeslagen hebt!

Kijk gauw verder bij de speluitleg of de puntentelling, en als je nog andere vragen hebt, kun je terecht bij de FAQ. Om direct naar de FOK! Formule 1-manager te gaan klik je hier.

Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan hier!

Mochten er vragen of opmerkingen zijn, dan kan dat of via pm aan FOKmanagers, via mail sport[at]fok.nl of via een bericht in het speciale F1-manager 2010-topic in het Autosport- en motorsport-forum!

Tot slot wensen we je dit seizoen veel succes en uiteraard ook veel plezier met de Formule 1-manager 2010 van FOK!

Etnische Albanezen protesteren in Macedonië

Ongeveer vierduizend etnische Albanezen zijn maandag in de Macedonische hoofdstad Skopje de straat opgegaan om te protesteren tegen discriminatie. De demonstranten marcheerden vreedzaam langs het hooggerechtshof, het parlement en het belangrijkste regeringsgebouw en zwaaiden met rood-zwarte Albanese vlaggen.

De demonstratie was georganiseerd door een groep die veertig etnische Albanese organisaties vertegenwoordigde. De organisaties beweren dat de conservatieve regering van premier Nikola Gruevski etnische Albanezen discrimineert op 'etnische en religieuze gronden'. De regering ontkent de aantijgingen.

Etnische Albanezen vormen een kwart van de in totaal 2,1 miljoen inwoners van Macedonië. Bij een gewapende opstand van de Albanezen in 2001 kwamen tachtig personen om het leven. Aan de opstand kwam een einde na internationale bemiddeling waarbij meer rechten voor minderheden werden gegarandeerd. De leiders van de etnische Albanezen zeggen echter dat de regering veel garanties niet nakomt.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.