FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Nieuwsarchief
Artikelen van vrijdag 7 mei 2010

Jeuk aan de neus wordt fataal

In Moskou heeft een politiesergeant zichzelf per ongeluk doodgeschoten toen hij zijn neus aan het krabben was met zijn dienstwapen. De politieman had dienst in het cellencomplex van het gerechtsgebouw, aldus de krant Moskovsky Komsomolets.

Het drama kwam aan het licht toen de officier met wacht probeerde om de sergeant op te bellen. De telefoon bleef onbeantwoord en dus ging de officier naar het kantoor van de man. Toen de deur op slot bleek te zijn, brak hij de deur open en trof de sergeant badend in het bloed aan.

Moord wordt na onderzoek uitgesloten, het kantoor was immers aan de binnenkant afgesloten. Bovendien blijkt dat de man wel vaker zijn neus krabde met zijn pistool.
 

[Giro] Sastre: "Uitgelezen kans om te winnen"

Carlos Sastre ziet voor zichzelf goede mogelijkheden om dit jaar de Giro te winnen. Hij is de enige renner uit de top vijf van vorig jaar die dit jaar aan de start verschijnt.

"Ik ben nu top",  aldus Sastre, die zich dit jaar nog niet veel heeft laten zien. Hierin verschilt hij trouwens niet van voorgaande jaren. "Ik had een slechte winter, maar ik heb mij nauwgezet aan mijn schema gehouden. Dat moet ervoor zorgen dat ik hier top ben. Ik voel me fris en sterk."

"Het is inderdaad een uitgelezen kans voor mij om deze Giro te winnen. Maar de concurrentie is toch nog altijd stevig, met Evans, Vinokourov, Basso en Wiggins", zegt de Spanjaard die in 2008 de Ronde van Frankrijk won. "Na een mislukte Tour wil ik weer vanaf nul beginnen. De Giro lijkt me hiervoor ideaal."

Brokkenmaker A15 komt vrij

De 21-jarige Rotterdammer die vorig week maandag op de A15 zeven auto's ramde hoeft niet langer in voorarrest te blijven. Dat bepaalde de rechtbank in Dordrecht vrijdag. Volgens de raadkamer is 'de rechtsorde niet langer geschokt' en is er weinig kans op herhaling. Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep.

De man verklaarde eerder dat hij haast had en zich ergerde aan andere weggebruikers. Hij reed met hoge snelheid van Rotterdam naar Gorinchem. Bij de botsing met de zevende auto kwam de Rotterdammer tot stilstand. Hierna verschanste hij zich in zijn voertuig en gedroeg zich agressief. Niemand raakte gewond bij de dollemansrit.

De man wordt onder meer verdacht van poging tot doodslag en bedreiging. Een woordvoerder van het OM kon vrijdagmiddag niet zeggen wanneer de man vrijkomt. Hij zit nog vast.

Paars mogelijk door grotere PvdA en VVD

Een paarse coalitie wordt vijf weken voor de verkiezingen voor het eerst in 3,5 jaar mogelijk. Als er nu verkiezingen gehouden worden, komen de PvdA, VVD en D66 samen op 76 zetels uit. In de jongste peiling van Synovate stijgt de PvdA een zetel naar 33. De VVD krijgt er ook een zetel bij en komt op 31 zetels uit.

Een coalitie van VVD, CDA en PVV is ook mogelijk. De drie partijen zouden ook op 76 zetels uitkomen. De christendemocraten verliezen deze week twee zetels en komen op 27 uit. De PVV krijgt achttien zetels en D66 twaalf. De SP en GroenLinks krijgen beiden negen zetels, de ChristenUnie krijgt er acht, de SGP twee en Trots op Nederland verdwijnt.

De Partij van de Dieren, die de afgelopen weken gebukt ging onder interne strubbelingen, halveert. Het is meer dan twee jaar geleden dat de partij zo weinig steun had.

Werkstraf geëist tegen Theo Janssen

Tegen FC Twente-speler Theo Janssen is vrijdag een werkstraf van 120 uur en een rijontzegging van een halfjaar geëist. De 28-jarige voetballer uit Arnhem staat terecht voor het veroorzaken van een verkeersongeluk met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg.

Een van zijn passagiers was oud-profvoetballer Kevin Moeliker. Die raakte zwaargewond bij het ongeval in november in Enschede en lag zelfs een tijd in coma. Ook twee andere passagiers raakten gewond. Janssen liep zelf een gebroken neus, snijwonden en kneuzingen op bij het eenzijdige ongeluk.

De voetballer was met te veel alcohol op achter het stuur gestapt, zo wees een bloedproef van de politie eerder uit. Hij had een promillage van 0,8, terwijl 0,5 is toegestaan.

De middenvelder van FC Twente kreeg eerder van zijn club de maximale boete opgelegd en werd voor twee maanden geschorst. "Ik ben verschrikkelijk stom geweest", liet de Arnhemmer destijds weten. Hij gaf hierbij aan dat het herstel van Moeliker voor hem centraal staat.

Vanwege zijn hulp aan Moeliker heeft officier van justitie om een mildere straf gevraagd. Normaal gesproken wordt een rijontzegging van anderhalf jaar geëist voor het feit waarvoor Janssen moet voorkomen. Als de rechter de eis van het OM volgt, betekent het dat de voetballer zijn rijbewijs over twee weken terugkrijgt.

De rechtbank in Almelo doet over twee weken uitspraak.

Redknapp manager van het jaar in Engeland

Harry Redknapp is verkozen tot manager van het jaar in Engeland. De trainer dankt de uitverkiezing grotendeels aan de vierde plaats in de Premier League, die hij afdwong met zijn club Tottenham Hotspur.

Manchester City werd woensdagavond met miniem verschil verslagen (1-0), waardoor Tottenham zeker is van plaats vier en een Champions League-ticket. Redknapp is de tweede manager die de prijs krijgt zonder dat hij landskampioen werd.

George Burley eindigde in het seizoen 2001/02 als vijfde met Ipswich Town, maar werd toch gekozen als trainer van het jaar. Voor Redknapp geldt nu hetzelfde. De coach volgt Sir Alex Ferguson op, die vorig jaar met Manchester United kampioen werd en de prijs in de wacht sleepte.

"Ik ben erg gelukkig met de prijs, maar we hebben het met een team gedaan", aldus Redknapp op de officiële website van The Spurs. "Kevin (Bond), Joe (Jordan), Clive (Allen), Tony (Parks), Tim (Sherwood), Les (Ferdinand) en de rest van de technische en medische staf verdienen net zoveel eer. Ik ben slechts onderdeel van een team en de spelers hebben het uiteindelijk gedaan."

Martinez Sanchez naar finale Rome

Jelena Jankovic en Maria Jose Martinez Sanchez spelen de finale bij het WTA-toernooi in Rome. Jankovic klopte de nummer een van de wereld Serena Williams in drie sets. Martinez Sanchez voorkwam even later een volledig Servische finale door Ana Ivanovic te kloppen. De ongeplaatste Spaanse was de voormalig nummer een van de wereld met 6-4, 6-2 de baas.

 

Voor Ivanovic, ook een oud-nummer een die inmiddels 58e staat op de wereldranglijst, zat een zege tegen Martinez Sanchez er geen moment in. De Spaanse speelde efficiënt service-volley-spel en dwong Ivanovic zo tot het maken van fouten.

Peres: Israël bereid tot Palestijnse staat

Israël is er klaar voor om een overeenkomst te bereiken over een Palestijnse staat. Dat heeft de Israëlische president Shimon Peres vrijdag gezegd. Wel moet eerst een oplossing worden gevonden voor de zorgen over Israëls veiligheid, voegde hij eraan toe.

Peres sprak vrijdag na afloop van zijn ontmoeting met de Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten, George Mitchell. Die is onlangs begonnen aan een vier maanden durende periode van indirecte gesprekken tussen Israël en de Palestijnen. Het is zijn taak een oplossing te vinden voor de grote meningsverschillen tussen beide kanten over een toekomstige Palestijnse staat.

Mitchell sprak vrijdag op de Westelijke Jordaanoever ook met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Abbas heeft ingestemd met het indirecte overleg, maar zei wel de steun nodig te hebben van PLO-leiders die zaterdag bijeenkomen.

De Palestijnen weigeren directe gesprekken aan te gaan zolang Israël geen algehele bouwstop heeft afgekondigd voor Oost-Jeruzalem en de Westoever.

Peres: Israël bereid tot Palestijnse staat
Peres: Israël bereid tot Palestijnse staat (Foto: Novum)

Resident Evil 5-maker voelde zich geïntimideerd

Jun Takeuchi, hoofdontwikkelaar bij Capcom, voelde zich geïntimideerd door de enorme druk die het maken van Resident Evil 5 met zich meebracht. In een interview met Xbox World 360 Magazine geeft hij aan hoe moeilijk het was om een vervolg op het veelgeprezen Resident Evil 4 te maken.

"De druk was enorm omdat we een vervolg op deze fantastische game van Shinji Mikami [bedenker van Resident Evil 4] moesten maken. Ondanks dit geweldige startpunt wilden we er toch ook onze eigen stempel op drukken", aldus Takeuchi. "Ik voelde de ziel van Mikami-san als een grote druk."

De eigen stempel van Jun Takeuchi kwam in de vorm van een tweespelermodus die volledig in de singleplayer-modus is geïntegreerd. De reacties op Resident Evil 5 waren bijzonder uiteenlopend en varieerden van zeer positief tot zeer negatief.

Takeuchi wil in ieder geval helemaal niets meer met de Resident Evil-serie te maken hebben. "Ik ga voor geen goud aan 'Resident Evil 6' werken. Er moeten minstens twee Olympische Spelen voorbij zijn gegaan voordat ik me weer met deze serie ga bemoeien."

Resident Evil 5-maker voelde zich geïntimideerd

Oud-directeur SE Fireworks doet aangifte van smaad

De oud-directeur van het voormalige SE Fireworks Willy Pater heeft aangifte gedaan van laster en smaad tegen zijn schoonzus. Een woordvoerder van het OM in Almelo bevestigt vrijdagavond dat de aangifte via zijn advocaat is gedaan. De schoonzus meldde zich bij het OM om een getuigenis af te leggen rond de toedracht van de vuurwerkramp in Enschede tien jaar geleden.

De schoonzus vertelde tegen justitie en de regionale zender RTV Oost dat Pater en de klusjesman de avond voor de ramp hadden afgesproken om de volgende dag op het bedrijf te gaan werken. Tot nu toe werd er altijd vanuit gegaan dat de fabriek op de rampdag dicht was. Als blijkt dat er gewerkt werd op de dag van de ramp zou de oorzaak een bedrijfsongeval kunnen zijn in plaats van brandstichting, waar altijd vanuit werd gegaan.

Het OM gaat de schoonzus verder verhoren, om te bekijken of het onderzoek heropend moet worden. De vuurwerkramp kostte op 13 mei 2000 aan 23 mensen het leven.

Teams kunnen kwalificatie Monaco aanpassen

De Formule 1-coureurs hebben vandaag tijdens de rijdersbriefing van Charlie Whiting te horen gekregen dat het aanpassen van de kwalificatie in Monaco alleen mogelijk is als alle teams er mee instemmen.

De rijders vrezen dat door het drukke verkeer op de baan de coureurs geen kans krijgen om een fatsoenlijke tijd neer te zetten. Daarom opperde onder meer Bruno Senna het idee om de snelle coureurs te scheiden van de langzamere rijders en hun eigen sessie te laten afwerken.

Whiting voelt wel wat voor het idee, maar laat het over aan de teams om voor volgende week zaterdag met een oplossing te komen. De renstallen moeten er unaniem mee instemmen, maar een akkoord bereiken is niet eenvoudig. Mocht er geen akkoord komen, dan blijft de huidige situatie gehandhaafd.

Olieprijs sluit lager

De olieprijs verloor vrijdag voor de vierde dag op rij veel terrein en belandde gedurende de dag op de laagste stand in 11 weken. Het banenrapport dat vrijdagmiddag werd gepubliceerd verhinderde een stijging van de olieprijs. Hoewel er in april 290.000 banen bijkwamen - de sterkste stijging in vier jaar - steeg de werkloosheid van 9,7 procent naar 9,9 procent.

Mike Fitzpatrick, vice president bij MF Global, geeft aan dat de extra banen in de VS een 'druppel in de zee' zijn nu de werkloosheid oploopt.

Hij benadrukt dat 'mensen geen geld hebben. Ze betalen hun schuld af, en geven niet uit.' Dit betekent volgens Fitzpatrick dat de vraag naar benzine en diesel nog niet aantrekt. Hij voorziet een daling van de olieprijs onder 70 dollar.

Donderdag verloor de olieprijs ook al ruim en vrijdag werd dat dieptepunt doorbroken. De daling van donderdag werd veroorzaakt door de grootste daling ooit in de Dow Jones index. Die daling werd overigens geholpen door een verkeerd uitgevoerde opdracht van een handelaar.

Maandag bereikte de olieprijs nog de hoogste stand sinds 8 oktober 2008 op 87,15 dollar.

Oliehandelaren gaven vrijdag aan dat de daling van donderdag maakt dat de olieprijs verder kan dalen. Een daling onder 70 dollar behoort tot de mogelijkheden. Zo'n stand werd voor het laatst begin februari bereikt.

Jim Ritterbusch, president van Ritterbusch and Associates, denkt dat de daling van de olieprijs kan doorzetten. Hij trekt de vergelijking met de 20 procent daling in olieprijzen gedurende de periode midden juni - midden juli vorig jaar.

De junifuture voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 2,0 dollar lager op 75,11 dollar.

Vredesmilitairen gedood in Darfur

Gewapende mannen hebben vrijdag in het zuiden van Darfur twee Egyptische vredesmilitairen gedood en drie anderen verwond. De aanvallers lieten het konvooi van de vredesmilitairen in een hinderlaag lopen. Dat heeft de vredesmissie van de Afrikaanse Unie bekendgemaakt.

De aanvallers openden het vuur op de drie voertuigen van UNAMID nabij het dorp Katila, ruim tachtig kilometer ten zuiden van Edd al Fursan. De twintig vredesmilitairen beantwoordden het vuur, waarop de aanvallers de benen namen.

De drie gewonde Egyptenaren werden per helikopter naar een ziekenhuis overgebracht. Hun toestand is stabiel.

Sinds vredestroepen van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie in januari 2008 in Darfur zijn gestationeerd, zijn 24 vredesmilitairen gedood. De vredesmissie moet de veiligheid in Darfur bevorderen en burgers beschermen.

Arrestaties rond Libanese lynchpartij

De Libanese politie heeft twee mannen opgepakt die ervan verdacht worden dat zij eind april hebben deelgenomen aan de lynchpartij van een moordverdachte. De twee werden vrijdag opgepakt in het bergdorp Ketermaya, hetzelfde dorp waar de lynchpartij plaatsvond.

De Egyptenaar Mohammed Msallem werd op 29 april door een woedende menigte doodgestoken. Zijn lichaam werd door het dorp gesleept en naderhand opgehangen aan een elektriciteitspaal. De man was eerder die dag opgepakt in verband met de moord op vier bewoners van het dorp.

Uit woede over de arrestaties wierpen dorpsbewoners op de hoofdstraat van het dorp een blokkade op.

3D functie van Nintendo 3DS kan aan en uit

Bang voor last van hoofdpijn door de 3D effecten van Nintendo's nieuwe handheld (codenaam 3DS)? Satoru Iwata van Nintento heeft de site Forbes verzekerd dat de 3D functie gemakkelijk uit gezet kan worden, zodat iedereen ook nog games kan spelen in 2D. Dit in verband met de mogelijke gezondheidsproblemen door 3D gaming.

Hoewel we nauwelijks wat weten over het apparaatje, lijkt het slim van Nintento om hun nieuwe handeld zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor een zo groot mogelijk publiek. Misschien zal het apparaat doen verbazen bij de E3, zodat je het 3D effect helemaal niet wilt uitzetten. Met dit nieuws weet je als fervente 2D gamer in ieder geval dat Nintendo ook aan jou denkt.

3ds
3D gaming! Totdat je barstende koppijn krijgt natuurlijk.

Nacompetitie De Visscher voorbij

Voor Jeffrey de Visscher is het seizoen voorbij. De middenvelder van Cambuur Leeuwarden is door de KNVB voor drie duels geschorst. De Visscher werd donderdag in de eerste wedstrijd van zijn ploeg in de tweede ronde van de nacompetitie met rood naar de kant gestuurd. Cambuur verloor het uitduel bij Go Ahead Eagles met 2-0.

Mocht Cambuur zich via de return alsnog plaatsen voor de laatste ronde, dan mist De Visscher beide duels in de laatste ronde van de nacompetitie. Als Cambuur wordt uitgeschakeld mist de middenvelder de eerste twee duels van de competitie volgend jaar.

Pirelli wil geen bandenoorlog

Bandenfabrikant Pirelli wil volgend seizoen toetreden tot de Formule 1, maar het Italiaanse merk heeft echter geen trek in concurrentie. Mario Isola van Pirelli heeft bij de FIA een voorstel ingediend en wacht nu op een beslissing welke leverancier er gekozen wordt.

"We geven er de voorkeur aan de enige leverancier zijn. Er is weinig tijd, dus we willen niet dat er veel verandert." Volgens Autosport wil Pirelli de eerste twee jaar zowel uit veiligheids- als uit financiële overwegingen de enige bandenleverancier zijn. Daarna zou volgens het bedrijf concurrentie mogelijk moeten zijn.

In de Formule 1 zijn er plannen om de 13 inch velgen in te ruilen voor 18 inch exemplaren. Pirelli wil hier eerst niet in meegaan en ook Michelin is bereid om voorlopig afstand te doen van de plannen. "Ik weet dat de teams ook liever op 13-inch banden rijden. Het is wat ons betreft een optie voor de toekomst, maar het kost tijd om de auto's er op aan te passen," zei Isola.

Naast Pirelli en Michelin is ook Cooper Avon in de race om het rubber vanaf volgend jaar te gaan leveren. De teams willen dat er zo snel mogelijk een beslissing wordt genomen omdat ze met de bouw van de bolides voor 2011 rekening moeten houden met de velgmaat van de banden.

Albino's vermoord in Burundi

Tien gewapende mannen hebben in Burundi de ledematen van een 5-jarig albinojongetje afgehakt en zijn moeder een oog uitgestoken. Naderhand werden moeder en kind vermoord. De aanvallers geloven dat de lichaamsdelen rijkdom en succes brengen, zeiden mensenrechtenactivisten vrijdag.

De moorden en andere vergelijkbare geweldsdaden in Tanzania zijn onderdeel van aanhoudend geweld tegen Afrikaanse albino's. Zeker tienduizend albino's zijn ontheemd geraakt of ondergedoken sinds een spiraal van geweld in 2007 begon. Dat liet het Rode Kruis weten. Sindsdien zijn 57 albino's in Tanzania vermoord en veertien in Burundi.

Afrikaanse albino's worden hun hele leven beledigd en buitengesloten. Hun lichte huidskleur valt in Afrika extra op. De lichte huidskleur loopt bovendien een groot risico op huidkanker door de felle Afrikaanse zon.

Tien aanvallers, bewapend met geweren en granaten, vermoordden maandag Desire Vyegura (5) en zijn moeder Susann Vyegura. Bij beide slachtoffers werden de ledematen afgehakt. Bij de moeder werd tevens een oog uitgestoken en werden de borsten afgesneden. Thoma Vyegura werd ook vermoord, omdat hij zijn dochter en kleinzoon wilde beschermen.

Polderbewoners Horstermeer halen stuw weg

Boze bewoners van de Horstermeerpolder hebben een stuw uit het poldergebied weggehaald. Zij protesteren al jarenlang omdat de provincie Noord-Holland van plan is een deel van het gebied onder water te zetten. Het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht is boos en dreigt aangifte te doen bij de politie om het weghalen van de stuw.

De stuw was volgens een woordvoerder van de Actiegroep Horstermeerpolder buiten gebruik. Het 11,5 ton wegende gevaarte is donderdag met hijskranen op een veilige plek neergezet, stelt de zegsman. De stuw zou hierbij geen schade hebben opgelopen. Het Waterschap heeft de actiegroep een week de tijd gegeven om te reageren.

De polderbewoners riepen in februari een eigen 'republiek' uit in het gebied, met onder meer een eigen volkslied. De provincie wil met het onder water zetten van het gebied de daling van de grondwaterstand tegengaan.

Willem II moet Demouge missen

Willem II zal zondag het in de return van de tweede ronde in de playoffs om promotie/degradatie het moeten stellen zonder Frank Demouge. De aanvaller viel gisteren in het duel tegen Eindhoven uit met een liesblessure. In het ziekenhuis bleek het te gaan om een spierverrekking.

Willem II won het duel in Eindhoven met 2-1 en probeert zondag in Tilburg een plaats in de derde ronde van de playoffs zeker te stellen. Mocht WIllem II die ronde doorkomen dan handhaaft het zich in de Eredivisie. Mogelijk moet de ploeg het komend weekend naast Demouge ook stellen zonder doelman Maikel Aerts. Hij heeft last van een hamstring.

[DC] Siemerink geeft tennissers peptalk

De Nederlandse tennissers kwamen vandaag in de Davis Cup-ontmoeting met Italië niet verder dan twee verliespartijen. Wil Nederland gaan strijden om een plek in de wereldgroep, dan zal de ploeg van coach Jan Siemerink de overige drie partijen moeten winnen.

"Ik ga ze vertellen over Roemenië. Het is inmiddels alweer veertien jaar geleden. Toen kregen we een behoorlijk pak slaag op de eerste dag," zei Siemerink die als tennisser in 1997 met het team een 2-0 achterstand alsnog omzette in winst. "Dat pak slaag vond ik nu wel meevallen. Thiemo (De Bakker, red.) en Robin (Haase, red.) waren er behoorlijk dicht bij met drie verloren tie-breaks. Dan moet je gaan denken dat het ook andersom kan zijn en dan kun je het omdraaien."

Siemerink had in de partij van De Bakker in Zoetermeer tegen Simone Bolelli wel gerekend op winst, maar de Nederlander kon zijn goede vorm niet aanspreken. "Thiemo had een zware tegenstander tegenover zich. Maar ik denk dat het verlies vooral aan zijn eigen spel heeft gelegen. Hij was niet in staat om winners in de rally’s te slaan, terwijl hij dat de laatste tijd juist goed laat zien. Door het strakke, vlakke spel van Bolelli werd hij erg onder druk gezet en kwam hij daar niet meer onderuit."

Schumacher: "Voel me meer op mijn gemak"

Michael Schumacher is te spreken over de veranderingen die Mercedes Grand Prix aan de W01 heeft gedaan. De zevenvoudig wereldkampioen kon tot op heden geen potten breken, maar in de eerste vrije trainingen voor de Grand Prix van Spanje reed de Duitser tweemaal naar een derde plaats.

"Ik voel me een stuk meer op mijn gemak in de auto. Voor mijn gevoel gedraagt de wagen zich nu een stuk consistenter," zei Schumacher die een niet alleen nieuw chassis kreeg, maar ook zijn bolide verlengd zag worden. Daarnaast zijn de luchtinlaten van de motor verplaatst. "We hebben dus zeker een stap voorwaarts gezet. Hoe groot die stap precies is, zullen we nog even moeten afwachten. De andere teams hebben natuurlijk niet stil gezeten. We zullen nu naar de data gaan kijken en de situatie goed analyseren, en morgen zullen we een beter beeld krijgen van de werkelijke stand van zaken."

Zijn teamgenoot Rosberg kwam niet verder dan plaats zeven. "Ik sta nu niet waar ik meestal sta na afloop van de vrijdagtrainingen. Er zijn geen problemen met het nieuwe aërodynamische pakket, maar ik denk dat we de verkeerde weg zijn ingeslagen met de afstelling van de auto. Ik heb er echter alle vertrouwen in dat we vanavond nog wat progressie kunnen boeken en morgen wel het maximale uit de auto kunnen halen."

[Upd]Verdacht pakketje gevonden op Times Square

De Amerikaanse politie heeft vrijdag de omgeving van Times Square in New York ontruimd na de vondst van een verdacht pakketje op een stoep, enkele blokken van de plek waar zaterdag een mislukte aanslag met een autobom werd gepleegd.

Explosievenexperts onderzoeken het object, een koelbox, met röntgenstralen om de inhoud te bepalen. Vooralsnog zijn geen omliggende gebouwen ontruimd, maar iedereen moest wel binnenblijven.

Het verdachte pakketje werd aangetroffen voor het Marriott Marquis Hotel.

Update 3:00

In de koelbox is niks meer gevonden dan een waterfles - loos alarm dus. Anderhalf uur na de vondst van het verdachte pakketje is het alarm opgeheven.

Schorsing Togo opgeheven

De schorsing van Togo is per direct opgeheven. De Afrikaanse voetbalbond CAF besloot dat na bemiddeling van FIFA-preses Joseph Blatter.

In januari van dit jaar trok het voetbalelftal van Togo zich, op advies van de regering, terug uit de Afrika Cup nadat de spelersbus in Angola onder vuur was genomen. Het CAF vond de inmenging van de politiek niet acceptabel. Bovendien was het CAF van mening dat Togo zijn afmelding eerst met de Afrikaanse bond had moeten bespreken. Togo ging in beroep bij het internationaal sporttribunaal CAS, dat beide partijen vroeg om weer om de tafel te gaan.

Togo en het CAF bereikten door de bemiddeling van Blatter een compromis: Togo erkende dat het verzuimd had de afmelding te rapporteren aan het CAF. Hierop trok het CAF de schorsing in.

Directeuren IJslandse bank langer vast

Twee voormalige directeuren van de ingestorte IJslandse bank Kaupthing blijven op last van een speciale aanklager in hechtenis van de politie. Tegen de twee wordt een strafzaak voorbereid. Beide mannen zijn donderdag aangehouden in verband met de bankencrisis in IJsland in 2008.

Hreidar Mar Sigurdsson, de voormalige directeur van Kaupthing, mag twaalf dagen worden vastgehouden. Magnus Gudmundsson, het voormalige hoofd van de Luxemburgse operaties van Kaupthing, wordt zeven dagen vastgehouden.

De arrestaties van twee dergelijke hoge figuren binnen de bankwereld zijn de eerste sinds IJsland getroffen werd door een financiële catastrofe. De speciale aanklager onderzoekt de bankencrisis.

Petrov: "Ben nu echte F1-coureur"

Vitaly Petrov vindt het belangrijk dat hij punten heeft gescoord in de Grand Prix van China. De Renault-coureur behaalde in zijn vierde race in de Formule 1 een zevende plaats. Voor de Rus voelt dit alsof hij nu een echte F1-coureur geworden is.

"Er is zoveel op me afgekomen, de Formule 1 is echt een enorme uitdaging. Ik moest ondervinden hoe het team te werk gaat, maar Renault heeft me de helpende hand geboden. Daar ben ik heel erg blij mee," zei Petrov die veel geld betaalde om bij het Franse team in te kunnen stappen. Toch is dit niet alleen de reden waarom de Rus in de F1 rijdt, want hij heeft de snelheid wel in huis. "De eerste twee races voelde het heel onwerkelijk om op de grid te staan, maar dat is er nu wel vanaf. Ik begin steeds meer te beseffen dat ik Formule 1 rijd. Ik probeer samen met het team iets moois op te bouwen en het iedere race beter te doen. Mijn vertrouwen neemt toe en dat betaalt zich uit."

Petrov denkt nog wel dat hij het beter kan doen dan de zevende plaats die hij tot nu toe heeft laten zien. "Ik geloof in mezelf en in Renault. Het kan alleen maar beter gaan, naarmate de tijd verstrijkt, leer ik slechts meer dingen bij."

Cohen wil einde aan schaalvergroting

De PvdA wil een einde maken aan schaalvergroting en privatisering in onder meer de zorg en het onderwijs. Dat heeft PvdA-leider Job Cohen vrijdagavond gezegd in een lezing in Heerlen.

Zorginstellingen, scholen en woningcorporaties zijn steeds groter geworden en steeds meer als bedrijven gaan functioneren. Daardoor zijn ze 'steeds meer organisaties vóór de mensen in plaats van ván de mensen geworden', zei Cohen.

Overigens heeft ook de PvdA daaraan bijgedragen, onder meer in de paarse kabinetten uit de jaren negentig. Cohen wil nu 'lessen trekken uit het recente verleden', zo zei hij. Het neoliberalisme is volgens hem 'ontspoord'.

De politiek moet weer de baas worden over de publieke sector, vindt Cohen. Verder wil hij mensen zelf meer invloed geven. Zo moeten ouders en docenten meer zeggenschap over scholen krijgen.

Cohen zei verder dat de verschillen tussen rijk en arm te groot zijn geworden. "Het inkomen van de grootverdieners in Nederland groeit twee keer zo snel als dat van de gewone, hardwerkende Nederlander."

Tenslotte bepleitte Cohen voorzichtigheid bij bezuinigingen op de verzorgingsstaat. Hij wil niet 'roekeloos snijden', maar 'verstandig en eerlijk hervormen'.

Federer naar halve finale Estoril

Roger Federer heeft bij het graveltoernooi in het Portugese Estoril de halve eindstrijd bereikt. De Zwitser versloeg Arnoud Clement met 7-6 en 6-2.

Federer begon matig aan de partij. Zijn eerste servicegame leverde hij op love in. Bij 1-2 wist hij echter weer terug te breken waarna hij in de tiebreak bij de stand 5-6 een setpoint wegwerkte. Vervolgens pakte Federer de set. In de tweede set kreeg de Zwitser de 32-jarige Fransman dankzij breaks op 1-0 en 4-2 op de knieën.

Federer moet het in de halve eindstrijd opnemen tegen de als vierde geplaatste Spanjaard Albert Montañes die het toernooi vorig jaar won.

Invalide man overlijdt na botsing met vrachtauto

Een 54-jarige Amsterdammer is vrijdagmiddag overleden nadat hij met zijn invalidewagen tegen een vrachtwagen was gebotst. De exacte toedracht van de aanrijding in Amsterdam-Zuid is nog niet helemaal duidelijk.

Wel staat vast dat de vrachtwagen rond 12.30 uur stilstond op De Boelelaan en linksaf wilde slaan. Het slachtoffer wilde rechtdoor rijden en botste tegen de achterkant van de truck. Hij overleed in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De 47-jarige vrachtwagenchauffeur uit Zaandam is verhoord, maar mocht snel weer naar huis.

Klien: "Perfecte dag"

Christian Klien is terug in de Formule 1. De Oostenrijker stapte vandaag in bij HRT in de eerste vrije trainging voor de Grand Prix van Spanje en bewees meteen zijn snelheid door meteen een halve seconde sneller te zijn dan vaste rijder Bruno Senna.

"Het was wat opwindend vandaag omdat ik pas tien minuten voor de eerste vrije training mijn superlicentie kreeg," zei Klien. "Gelukkig was alles goed geprepareerd en kreeg ik toestemming om in de auto te stappen. Ik had 90 fantastische minuten in de auto. Het was de eerste keer in de auto sinds januari vorig jaar, het voelde meteen goed en het was een goede ervaring om weer eens tijdens een raceweekend te rijden."

"Ik kon meteen de limiet van de auto opzoeken en zette constante rondetijden neer, iets wat de engineers moet helpen. Alles werkte prima en we hadden geen technische problemen. Daarom ben ik blij met de eerste sessie en blij om bij het HRT F1-team te zijn. Ik heb belangrijke feedback kunnen geven om de set-up te verbeteren en mijn ervaring met een topteam zal hun helpen. Het is nooit makkelijk om voor een jong team met een nieuwe auto."

Scheurtje in binnenmeniscus Olde Heuvel

Schaatser Wouter Olde Heuvel kan vier tot zes weken niet trainen. Bij de allrounder van TVM is vandaag bij een kijkoperatie in Bilthoven een scheurtje in de binnenmeniscus van zijn linkerknie geconstateerd.

Olde Heuvel heeft al langer last van zijn linkerknie. Bij twee MRI-scans werd eerder niet duidelijk wat hem mankeerde. De pijn bij Olde Heuvel, die mede door zijn blessure een teleurstellend seizoen kende, keerde vorige week bij een fietstraining terug. "Ik ben enorm opgelucht", aldus Olde Heuvel vandaag. "Eindelijk hebben ze iets gevonden."

Kijkadvies Kick-Ass van 12 naar 16 jaar

Het kijkadvies van de anti-superheldenfilm Kick-Ass gaat omhoog. De afgelopen weken konden twaalfjarigen de film gaan bekijken in de bios. De film gaat over superhelden zonder superkrachten die vechten tegen drugsbaronnen en ander leed. 

Er kwamen echter veel klachten binnen. De film is namelijk nogal gewelddadig. Zo worden ledematen expliciet afgehakt en worden mensen gespietst door messen en zwaarden. Leuk detail is dat dit wordt gedaan door een 10-jarig meisje, vermomd als superheldin HitGirl. In de bios is het kijkadvies in ieder geval omhooggeschroefd naar 16 jaar.

Jankovic verslaat ook S. Williams in Rome

Jelena Jankovic heeft bij het WTA-toernooi in Rome de finale bereikt. Gisteren versloeg ze Venus Williams, in de halve finale vandaag was ze met 4-6, 6-3 en 7-6 Serena Williams de baas.

Beide speelsters gaven elkaar weinig toe. Een tiebreak in de beslissende derde set moest daarom de beslissing brengen. Daarin verspeelde de Amerikaanse een voorsprong en trok Jankovic aan het langste eind.

De andere halve finale wordt momenteel gespeeld en gaat tussen Ana Ivanovic en de Spaanse Maria José Martinez.

Geheugensteuntje Formule 1-manager: Spanje

Komend weekend wordt de Grand Prix van Spanje verreden. Op het circuit van Barcelona gaat op zaterdag de kwalificatie om 14:00 uur en op zondag de race om 14:00 uur Nederlandse tijd van start. De races zijn om 14:00 uur live te zien op BBC One en RTL GP.

Uiteraard doet FOK!sport verslag van zowel de vrije trainingen, kwalificatie, als de race. Dit weekend wordt er live meegeschreven en het laatste nieuws geplaatst, dus kijk vooral eens tijdens de de race op FOK!sport en praat mee met andere users in de reacties!

De FOK! Formule 1-manager is bij de vijfde ronde aangekomen, altijd een extra belevenis als je tv zit te kijken om jouw 'team' aan te moedigen. Let op! Vrijdag 7 mei 2010 om 23:59 uur zal de F1-manager weer op slot gaan, dus zorg dat je voor die tijd je (gewijzigde) team opgeslagen hebt!

Om direct naar de FOK! Formule 1-manager te gaan klik je hier. Voor meer uitleg over de FOK! Formule 1-manager lees je [Upd] FOK! Formule 1-manager 2010 gelanceerd! Wil je weten welke prachtige prijzen FOK! heeft geregeld? Lees dan dit bericht even!

Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan eerst. Veel succes en vooral plezier gewenst met de FOK! Formule 1-manager!

 

Meepraten over de FOK! Formule 1-manager 2010? Er is een speciaal topic geopend in het AMS-forum.

Kirgizië eist uitlevering van Bakijev

Het openbaar ministerie in Kirgizië heeft Wit-Rusland gevraagd om de uitlevering van de afgezette Kirgizische president Koermanbek Bakijev, zodat hij kan worden berecht voor betrokkenheid bij moord en misbruik van zijn ambt. Openbaar aanklager Azimbek Beknazarov zei vrijdag dat Wit-Rusland verplicht is om Bakijev uit te leveren, omdat het een internationaal uitleveringsverdrag heeft getekend.

Het is echter allerminst zeker dat Wit-Rusland Bakijev zal uitleveren. De president van Wit-Rusland, Aleksander Loekasjenko, heeft Bakijev persoonlijk een wijkplaats geboden.

Bakijev ontvluchtte vorige maand Kirgizië, meer dan een week nadat hij was afgezet na een bloedige strijd tussen regeringstroepen en demonstranten, waarbij meer dan 85 personen om het leven kwamen.

Het verzoek om de uitlevering van Bakijev komt op een moment dat de interim-regering van Kirgizië de pogingen opvoert om diverse familieleden van Bakijev en voormalige hoogwaardigheidsbekleders te arresteren.

De internationale politieorganisatie Interpol heeft op verzoek van een Kirgizisch hof de zoon van Bakijev, Maksim, op een lijst met gezochte personen gezet. Kirgizische aanklagers zeggen dat bedrijven waarvan Maksim eigenaar is ongeveer tachtig miljoen dollar (bijna 63 miljoen euro) aan belasting hebben ontdoken, onder meer bij de verkoop van kerosine aan een Amerikaanse legerbasis in Kirgizië. De belastingontduiking stamt uit 2005, het jaar waarin Bakijev aan de macht kwam. Michael McFaul, een adviseur van de Amerikaanse president Barack Obama, zei dat de Verenigde Staten grotere transparantie willen nastreven bij de levering van kerosine aan de basis, zodat speculaties over activiteiten op de basis worden weggenomen.

Ook een broer van Bakijev wordt gezocht. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij bevel gaf het vuur te openen op demonstranten in de hoofdstad Bisjkek tijdens de demonstraties van 7 april.

De interim-regering heeft beloningen uitgeloofd voor informatie die leidt tot de arrestatie van een aantal voortvluchtige collega's van Bakijev, onder wie de voormalige premier Danijar Oesenov. De beloningen van twintig- tot honderdduizend dollar (vijftien- tot tachtigduizend euro) zijn kolossaal in een land waar het gemiddelde maandsalaris net honderd euro is.

Wekelijkse Japanse verkoopcijfers

De Japanse verkoopcijfers zijn er weer, deze week de cijfers van 26 april tot en met 02 mei 2010.

- Tabel 1 laat de top 10 software zien van deze week
- Tabel 2 laat de hardware verkopen zien van deze week, hoeveel minder of meer dan de week ervoor.
- Tabel 3 laat de handhelds bij elkaar zien; PSP (PSP GO en PSP 3000) en de DS (DS, DSi, DSi XL), alleen van deze week.
- Tabel 4 laat de totaal verkochte software en hardware zien van deze week.
- Tabel 5 laat de hardware verkopen zien van 04-01-2010 tot en met heden en alles in totaal.
- Tabel 6 is hetzelfde als tabel 3 en 5 in elkaar.

Plaats Console Game Stuks Verkocht
1 DS Dragon Quest Monsters: Joker 2
623.643
2 PSP Metal Gear Solid: Peace Walker
434.366
3 PS3 Super Street Fighter 4
80.882
4 Wii New Super Mario Bros
44.593
5 Xbox 360
Super Street Fighter 4
28.454
6 Wii
Mario Kart
28.152
7 DS
Friend Collection
26.787
8 DS Hitman Reborn!: Fate of Heat III
24.050
9 PS3 NieR
20.889
10 Wii
Wii Fit Plus
19.690

Plaats Console Stuks Verkocht Meer/Minder dan vorige week
1 PSP 59.315 +30557
2 PS3 32.874 +7245
3 Wii 30.757 +7066
4 DSi XL 25.569 +8893
5 DSi 15.628 +4988
6 Xbox 360
4.943 +2729
7 DS Lite
4.068 +1279
8 PSP GO
1.890 +346
9 PS2
1.577
+87

 

Handheld Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
PSP 434.366 61.205
DS 674.480 45.265

 

Bedrijf Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
Sony 536.137 94.079
Microsoft 28.454 4.943
Nintendo 766.915 76.022

 

Console Verkocht in 2010
Verkocht sinds uitgave
PSP 842.560 14.509.893
PS3 576.158 5.077.525
Wii 631.505 10.236.704
DSiXL 428.734 935.641
DSi 317.792 4.656.738
DS Lite
83.938 17.931.694
Xbox 360
55.903 1.265.575
PSP GO
28.893 104.648
PS2 32.651 21.642.828

 

Handheld Verkocht in 2010
Verkocht sinds uitgave
PSP 871.453 14.614.541
DS 830.464 30.109.544

[Giro] Baas Giro blij met Amsterdam

De baas van de Giro, Angelo Zomeghan, zei vanmiddag bij de ploegenpresentatie van de Giro in de Beurs van Berlage dat hij een tevreden man is. Morgen start in Amsterdam de Giro met een proloog.

"Ik ben heel tevreden met de inspanningen die Amsterdam heeft geleverd om de start van de Giro tot een belevenis te maken. En ik ben niet snel tevreden. Andere steden kunnen nog wat van Amsterdam leren. De Giro wil groeien en met de start in Amsterdam zetten we weer een stap in onze ontwikkeling", aldus de Italiaan.

Douane onderschept driehonderd blanco creditcards

Een passagier met driehonderd vervalste blanco creditcards in zijn bagage is vrijdag betrapt op Schiphol. De creditcards zaten in een doos in zijn bagage, meldt de douane. De man kwam van een vlucht uit Singapore.

De passagier heeft een proces-verbaal gekregen. Het Openbaar Ministerie gaat kijken of hij moet worden vervolgd. De creditcards werden ontdekt tijdens een controle.

Douane onderschept driehonderd blanco creditcards
Douane onderschept driehonderd blanco creditcards (Foto: Novum)

Tories willen met Clegg regeren

David Cameron, de leider van de Britse Conservatieven, heeft het recht opgeëist om als winnaar van de Britse verkiezingen als eerste een regering te vormen. Hij vroeg de centrumlinkse Liberale Democraten vrijdag zich bij hem aan te sluiten. Ook premier Gordon Brown liet weten naar de hand van Nick Clegg te dingen.

De Conservatieven hebben de verkiezingen gewonnen, maar geen absolute meerderheid in het Lagerhuis behaald. Daarmee is de strijd met de Labourpartij van Brown om gunst van de Liberale Democraten losgebarsten. "Ik ben bereid een groot, open en uitgebreid aanbod te doen", zei Cameron vrijdag.

Na bekendmaking van de resultaten van alle 649 kiesdistricten werd duidelijk dat de Conservatieven 306 zetels hebben gewonnen. De Labourpartij krijgt 258 zetels en de Liberale Democraten 57. De overige 28 zetels worden verdeeld onder kleinere partijen. Een 650e zetel wordt op 27 mei toegekend.

Cameron zei dat het noodzakelijk is vlug een regering te vormen om de financiële markten te kalmeren. De Tories zijn daarom bereid delen van het verkiezingsprogramma van de Liberale Democraten uit te voeren, hoewel Cameron liet weten niet bereid te zijn de Liberaal Democratische wens voor een verandering van het Britse kiesstelsel in te willigen.

Wel bieden de Conservatieven aan een onderzoekscommissie in het leven te roepen die de kwestie van het kiesstelsel moet onderzoeken. Brown ging verder en zei akkoord te gaan met de eisen van de Liberale Democraten. "Er moet direct wetgeving komen om het vertrouwen in de politiek te herstellen en het aanzien en de reputatie van het parlement te verbeteren. Een eerlijker kiessysteem staat daarbij centraal."

Clegg reageerde niet direct in het openbaar maar zei eerder dat de partij die de meeste winst heeft geboekt en de meeste zetels heeft behaald -de Conservatieven- 'het eerste recht om te regeren' moet hebben.

Als zittende premier moet Brown traditioneel gezien als eerste de kans krijgen een regering te vormen. Zijn Labourpartij wordt als een natuurlijker coalitiegenoot gezien van de Liberale Democraten dan de Conservatieve Partij. Veel vooral oudere Conservatieven zijn wantrouwend jegens de pro-Europese standpunten van de Liberale Democraten en zijn ook sterk gekant tegen hun roep om evenredige vertegenwoordiging. Door evenredige vertegenwoordiging wordt het vrijwel onmogelijk voor een partij een absolute meerderheid te behalen. Voor de Conservatieve Partij zou dat betekenen dat zij welhaast wordt uitgeschakeld.

Labour is veel meer geneigd eisen omtrent verandering van het kiesstelsel in te willigen, maar een coalitie van Labour en Liberale Democraten heeft nog steeds geen meerderheid. De partijen hebben de steun nodig van een van de nationalistische partijen uit Schotland of Wales. De leider van de Schotse nationale partij, Alex Salmond, is al door Brown benaderd.

Verstoorder dodenherdenking langer vast

De 39-jarige Amsterdammer die dinsdagavond de dodenherdenking op de Dam verstoorde blijft langer vastzitten. De rechter-commissaris in Amsterdam zag vrijdag voldoende ernstige bezwaren en gronden om de man voor veertien dagen in bewaring te stellen, meldt het Openbaar Ministerie in Amsterdam.

De man wordt naast het verstoren van de openbare orde verdacht van nog drie andere strafbare feiten. De officier van justitie vindt dat de man een gevaarlijke situatie heeft gecreëerd voor koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima of in ieder geval een poging heeft ondernomen om zo'n situatie te creëren. Dit is strafbaar. Ook verdenkt het OM de man van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel door schuld.

De man begon dinsdag tijdens de dodenherdenking op de Dam te schreeuwen, waarop hij door de politie werd aangehouden. Het publiek raakte in paniek door het gebeuren en veel mensen sloegen op de vlucht. Tientallen mensen raakten vervolgens in de chaos in de verdrukking.

Tijdens de herdenking waren onder anderen koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima aanwezig. Zij werden direct weggeleid. De herdenking werd een paar minuten later weer hervat, in bijzijn van de koningin.

Weer poederbrief in Oss

Oss is vrijdag weer opgeschrikt door een poederbrief. Een vrouw kreeg thuis een brief met een nog onbekend poeder bezorgd. Donderdag kwam er bij een politiebureau in de Brabantse plaats ook al een brief binnen. De mannen die deze brief naar het bureau brachten en een politiemedewerker moesten in quarantaine. Deze brief bleek geen schadelijke stoffen te bevatten.

De vrouw die vrijdag de poederbrief kreeg vertrok, nadat zij de brief half had geopend, naar het bedrijf waar haar zoon werkt. Daar heeft zij zich gewassen en is zij ontsmet, meldt een politiewoordvoerder. Ze liet de brief in haar auto liggen. De brandweer heeft de brief meegenomen. Mogelijk wordt later op de avond bekend of het goedje schadelijk is.

De politie laat weten te onderzoeken of er een verband is tussen de twee brieven.

Europese gegevensbescherming schiet tekort

Europese organisaties die persoonsgegevens beschermen, kunnen hun werk niet goed doen omdat hun (financiële) mogelijkheden beperkt zijn of omdat ze te weinig onafhankelijkheid genieten. Dat heeft het Europees Bureau voor de grondrechten (FRA) vrijdag gezegd.

Dergelijke organisaties in Oostenrijk, Hongarije en Polen kunnen hun beslissingen geen kracht bij zetten, terwijl in België en Duitsland de organisaties geen opdracht kunnen geven tot het blokkeren, verwijderen of vernietigen van gegevens. In Oostenrijk, Bulgarije, Roemenië, Cyprus, Frankrijk, Griekenland, Italië, Letland, Nederland, Portugal en Slowakije hebben de organisaties meer geld en personeel nodig.

Het in Wenen gevestigde FRA zei vrijdag tevens dat medewerkers in Litouwen, Letland, Estland, Ierland en Engeland niet onafhankelijk kunnen handelen door de wijze waarop ze zijn gekozen of zijn aangewezen.

Minder animo voor Moederdag

Weer minder mensen doen dit jaar aan Moederdag. De animo voor de feestdag is in vijf jaar met zeven procent gedaald. Vorig jaar zei nog 68,5 procent aan Moederdag te doen, dit jaar wil maar 65,2 procent de dag vieren. Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek onder duizend mensen door Q&A Research & Consultancy.

Zondag is het Moederdag. Het lagere enthousiasme dit jaar komt volgens het onderzoeksbureau onder meer door spanning die bij mensen ontstaat door de discussie over de hypotheekrenteaftrek en de economische situatie in Griekenland en Spanje. Kinderen geven dit jaar drie euro minder uit aan hun moeders. Van de mensen die Moederdag vieren, koopt 85 procent een cadeautje. Bloemen, kaarten, cosmetica en parfum zijn populair.

[DC] Ook Haase verliest

Het Nederlandse Daviscupteam staat na de eerste dag van het duel met Italië in Zoetermeer met 2-0 achter. Nadat eerder op de dag Thiemo de Bakker in drie sets had verloren van Simone Bolelli, was Potito Starace vanmiddag te sterk voor Robin Haase: 7-5, 6-3, 2-6 en 7-6 (2).

Nederland en Italië strijden om plaatsing voor een promotie/degradatieduel met een land uit de Wereldgroep. Bij een nederlaag moet Oranje in Wit-Rusland handhaving in de Europees/Afrikaanse zone afdwingen. Morgen is het dubbelspel.

De Vries betwijfelt boek Maria Mosterd

Iedereen die het verhaal van Maria Mosterd heeft gelezen, genaamd 'Echte Mannen Eten Geen kaas', weet dat de destijds 12-jarige Maria geronseld werd door de 18-jarige Loverboy Manou.

Peter R. de Vries zette echter vraagtekens bij haar verhaal en is in het verleden van het ex-tienerhoertje gedoken. De Vries vraagt zich af: "Maar de vraag dringt zich op hoe waarheidsgetrouw het verhaal van Maria eigenlijk is. Is het werkelijk mogelijk dat Manou, dan nog maar een tiener, aan het hoofd staat van een internationaal crimineel netwerk? Zit hij, zoals Maria beweert, achter tal van verdwijningen? En kan een middelbare scholier als Maria vier jaar lang vrijwel iedere dag spijbelen zonder dat ook iemand hier iets van merkt."

Van het boek werden 250.000 exemplaren verkocht. Ook is Mosterd bezig aan een vervolg. De laatste zin op de website van De Vries is in ieder geval een lekkere teaser: "Klopt het verhaal van Maria Mosterd wel? Of is ze alleen maar het slachtoffer van haar eigen fantasie?." De uitzending is zondagavond te zien op SBS6.

Motta twee Europese duels geschorst

Thiago Motta is voor twee Europese duels geschorst. De middenvelder van Internazionale was automatisch al geschorst voor de finale van de Champions League op 22 mei tegen Bayern München. De Europese voetbalbond UEFA schorst de Braziliaan voor zijn rode kaart in het tweede duel van de halve finale in de Champions League tegen Barcelona.

Motta maakte een slaande beweging naar Sergio Busquets, die naar de grond ging. De Braziliaan greep Busquets vervolgens in de nek omdat hij zich volgens hem aanstelde. Inter en Motta hebben drie dagen om in beroep te gaan.

Spencer Pratt blij met geldproblemen schoonmoeder

Spencer Pratt is blij dat zijn schoonmoeder problemen heeft met haar landgoed in de Amerikaanse staat Colorado. De echtgenoot van Heidi Montag, bekend van het realityprogramma 'The Hills', vindt dat 'het beste nieuws' dat hij die dag had gehoord. Dat zegt hij tegen de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

De schoonmoeder in kwestie, Darlene Egelhoff, leende vier jaar geleden 186.000 dollar van de bank en moet nu alles terugbetalen. Daarop zette de bank in Colorado het ongebruikte stuk grond van Egelhoff in de executieverkoop.

Pratt is erg blij met het nieuws. Blijkbaar heeft hij Egelhoff nog niet vergeven dat zij haar dochter na de zoveelste schoonheidsoperatie 'niet mooi' noemde. Die opmerking in een aflevering van 'The Hills' was volgens Spencer onacceptabel. "Iemand die dat haar dochter -mijn mooie, geweldige, fantastische vrouw Heidi- op nationale televisie aan kan doen zou opgepakt moeten worden."

Spencer Pratt blij met geldproblemen schoonmoeder (foto: Novum)

Nederland krijgt iPad in juli

De veelbesproken iPad-tabletcomputer komt in juli op de Nederlandse markt. Dat heeft het Amerikaanse computerconcern Apple vrijdag gemeld. Prijzen zijn nog niet bekendgemaakt.

Op 28 mei vindt de eerste officiële verkoop buiten de Verenigde Staten plaats in negen landen. Daaronder bevinden zich de vijf grootste Europese markten. In juli volgen negen andere landen, waaronder Nederland en België.

De iPad, veelal omschreven als een kruising tussen een iPhone en een laptop, ligt sinds begin april in de Amerikaanse winkels. Sindsdien zijn al wel exemplaren via import in Nederland terechtgekomen.

Nederland krijgt iPad in juli

Verloofde biedt Charlotte Church borstcorrectie aan

Gavin Henson heeft zijn verloofde Charlotte Church een borstcorrectie aangeboden als huwelijkscadeau. De 28-jarige rugbyspeler geeft haar hiermee de kans de vorm in haar borsten terug te brengen nu ze drie kledingmaten aan gewicht heeft verloren.

De 24-jarige Britse zangeres is moeder van twee kinderen en raakte onlangs wat kilo's kwijt. Church vatte het voorstel aanvankelijk niet goed op. "Charlotte werd gek toen ze zijn voorstel hoorde. Ze kon het niet geloven en dacht dat Gavin haar lichaam niet mooi meer vond", vertelt een bron aan het Britse tabloid The Sun.

Henson had zijn woordje klaarstaan. "Gavin legde uit dat hij haar lichaam mooi vindt, welke vorm of maat dan ook. Hij vindt dat ze er geweldig uitziet sinds ze gewicht is kwijtgeraakt, maar hij hield ook van haar rondingen", aldus de bron.

Charlotte is inmiddels bedaard en denkt na over het voorstel.

Wel of niet bedankt voor je cadeau! (foto: Novum)

Bayern naar sportribunaal wegens schorsing Ribéry

Bayern München stapt naar het sporttribunaal CAS om de schorsing van Franck Ribéry aan te vechten. De vleugelspeler kreeg in de eerste halve finale van de Champions League tegen Olympique Lyon een rode kaart. De Europese voetbalbond UEFA wees woensdag een beroep van de Fransman tegen een schorsing voor drie wedstrijden af.

Bayern-voorzitter Ulli Hoeness haalde hard uit naar de UEFA. "Er zijn te veel Italianen bij de UEFA die bepaalde belangen hebben." Daarnaast mist hij landgenoten bij de bond. "Dat zorgt voor weinig morele steun." Overigens maakt de preses van de Duitse voetbalbond deel uit van het uitvoerend comité van de UEFA.

In de finale op 22 mei in Madrid treft Bayern Internazionale.

Bayern naar sportribunaal wegens schorsing Ribéry
Bayern naar sportribunaal wegens schorsing Ribéry (Foto: Novum)

Wederom zege Rasmussen in Duinkerken

Alex Rasmussen heeft de derde etappe in de Vierdaagse van Duinkerken op zijn naam geschreven. De Deen van Team Saxo Bank, die ook al de eerste etappe won, was in de straten van Ieper de snelste in de massasprint.

Klassementsleider Danilo Napolitano werd tweede, maar moet zijn leiderstrui afstaan aan Rasmussen die dankzij de bonificatieseconden de Italiaan weer voorbij gaat in de stand.

Uitslag derde etappe

# Naam Tijd
1 Alex Rasmussen (Den/Sax)
4.22,46
2 Danilo Napolitano (Ita/Kat) z.t.
3 Juan José Haedo (Arg/Sax) z.t.
4 Rafaa Chtioui (Tun/A&S)
z.t.
5 Nikolas Maes (Bel/Qst) z.t.
6 Jean-Luc Delpech (Fra/Brt) z.t.

Algemeen klassement

# Naam Tijd
1 Alex Rasmussen (Den/Sax) 12.41,03
2 Danilo Napolitano (Ita/Kat) +0,01
3 Cedric Pineau (Fra/Rbx) +0,11
4 Gerald Ciolek (Dui/Mil) +0,14
5 Juan José Haedo (Arg/Sax) z.t.
6 Mathieu Drujon (Fra/Cai) z.t.

Wii Party is onderweg

Wii Fit, Wii Play, Wii Sports, Wii Music, Wii Fit Plus, Wii Sports Resort; het gaat tegenwoordig alle kanten op met de Wii-franchise. Dit jaar kunnen we daar een nieuwe game aan toevoegen: Wii Party.

Tijdens de laatste financiële briefing van Nintendo heeft Satoru Iwata, de grote baas van Nintendo, Wii Play gepresenteerd. De Mii's zullen de hoofdrol spelen in deze nieuwe party-game van Nintendo, welke te vergelijken zal zijn met Mario Party.

Wii Party krijgt onder andere een Living Party-modus. Deze modus zal gameplay kennen welke enkel met de Wii-controller gespeeld kan worden. Verder is er weinig bekend gemaakt over de nieuwe party-game en kunnen we slechts enkele screenshots met jullie delen. Wel heeft Iwate verteld dat de game belangrijk zal zijn voor het nieuwe fiscale jaar, wat zou betekenen dat de game voor 31 maart 2011 verschijnt.

Akkoord over ambtenaren-cao laat op zich wachten

De onderhandelingen tussen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de ambtenaren over een nieuwe cao hebben vrijdag niet tot een akkoord geleid. De VNG noemt de gesprekken desalniettemin 'constructief'. Volgende week praten de partijen verder. Wanneer precies is nog niet bekend.

De VNG liet eerder weten te verwachten vrijdag tot een akkoord te komen. De gemeenteambtenaren zitten sinds juni zonder cao, wat tot acties in verschillende steden heeft geleid. De bonden willen een loonstijging met anderhalf procent. De gemeenten zien hier niets in. De VNG wil alle 180.000 ambtenaren een eenmalige uitkering van een procent van hun jaarsalaris geven.

Jesus Navas (Sevilla): "Wij verslaan Barcelona"

In de Primera División is het ongekend spannend. Met nog maar twee duels te gaan is het verschil tussen de koploper (Barcelona) en de nummer twee (Real Madrid) slechts één punt. De tegenstander van Barça is dit weekend Sevilla. Real Madrid treedt aan tegen Athletic Club Bilbao.

In de aanloop naar de wedstrijd zet Sevilla-speler Jesús Navas de boel op scherp. De aanvaller laat weten dat Barcelona het moeilijk gaat krijgen in Andalusië. "Wij spelen voor Champions League-voetbal. Wij zullen Barcelona verslaan", aldus Navas in een interview met Marca.

Sevilla staat met zestig punten momenteel op de vierde plaats. Alleen Real Mallorca kan de vierde plek nog overnemen. Real Madrid-speler Sergio Ramos speelde eerder in zijn loopbaan voor Sevilla. Hij heeft zijn oud-ploeggenoten al opgeroepen om punten af te snoepen van Barcelona.

Verkooppraktijken energiebedrijven nader onderzocht

De Nederlandse Mededingingsautoriteit en de Consumentenautoriteit zijn een nader onderzoek gestart naar de misleidende verkooppraktijken van een klein aantal energiebedrijven. Dat schrijft demissionair minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) in een brief aan de Tweede Kamer.

De bewindsvrouw kondigde begin dit jaar een onderzoek naar de misleidende colportage aan. Reden was het toenemende aantal klachten. Dit beeld wordt bevestigd door het onderzoek. In de eerste drie maanden van dit jaar zijn driehonderd meldingen binnengekomen via ConsuWijzer, schrijft de bewindsvrouw. Veel mensen stellen het niet op prijs als ze aan de deur worden lastiggevallen.

Bij zeventig procent van de klachten gaat het om 'slechts enkele bedrijven'. Bij deze bedrijven lijkt dan ook 'structureel iets aan de hand' en de toezichthouders zijn een nader onderzoek gestart. Om welke bedrijven het gaat, meldt de minister niet.

Zij wijst erop dat deze vorm van misleiding aan de deur door energiebedrijven 'stevig' kan worden aangepakt. "De voorlopige resultaten van het onderzoek van de toezichthouders geven mij het vertrouwen dat de toezichthouders hier bovenop zitten en indien nodig actief zullen handhaven." Bedrijven die over de schreef gaan, kunnen bijvoorbeeld boetes tegemoet zien.

Twee jaar cel voor hoofdverdachte loverboyzaak

De hoofdverdachte in de zaak rond de zogenoemde Pijnacker-Noord Groep is vrijdag veroordeeld tot twee jaar cel. De rechtbank in Den Haag acht de man onder meer schuldig aan mensenhandel door minderjarige meisjes te werven voor prostitutie, het plegen van ontucht met twee minderjarige meisjes en het vervaardigen en verspreiden van kinderporno. Tegen de man was acht jaar cel geëist.

De man ging volgens het Openbaar Ministerie van 2006 tot in 2009 zijn gang in onder meer Pijnacker en Delft. De groep zou zich onder meer schuldig hebben gemaakt aan groepsverkrachtingen. In sommige gevallen was een filmpje gemaakt.

De rechtbank kwam tot een lagere straf dan geëist, omdat de rechter onder meer verkrachtingen, mishandeling en afpersing niet bewezen acht. De man werd nog wel schuldig bevonden aan het bezit van wapens en munitie en het voorbereiden van de productie van verdovende middelen.

KNVB bekijkt uitlatingen Vertonghen

De aanklager betaald voetbal heeft van de KNVB het verzoek gekregen om de te kijken naar de uitlatingen van Jan Vertonghen. Het gaat om de uitlatingen die de Belg gisteren deed tijdens de huldiging van Ajax na de gewonnen bekerfinale tegen Feyenoord.

Tijdens de festiviteiten in de ArenA noemde hij de Feyenoorders een aantal keer kakkerlakken. Inmiddels heeft Vertonghen zijn excuses aangeboden.

Battlefield: Bad Company 2 krijgt patches

DICE heeft nog maar net zijn laatste patch voor Battlefield: Bad Company 2 online gezet, of de volgende staat alweer in de startblokken. Op de officiële twitter staat namelijk dat de R8 Client en R12 Servers voor PC volgende week uitgebracht zullen worden. Treur niet, ook de consoles krijgen patches.

Even voor de duidelijkheid - de patch voor de consoles zal deze aanpassingen inhouden plus wat extra balanstweaks:

  • Slightly increased the damage of the UZI at long range.
  • The AKs74u now has more felt recoil when aiming.
  • The G3, VSS, and all SemiAutomatic rifles now settle slightly faster between shots when aiming.
  • The PKM, Type 88LMG, G3, An94, and 40mm shotgun have returned to their former glory.
  • Increased the damage of the MG3 to bring it in line with the rest of the LMGs.
  • Fixed a bug where the Saiga12 with slugs would do too much damage at long range.
  • Fixed a bug where the SVU would do too little damage at long range.
  • Fixed a bug where M95 rounds would not kill armored targets with headshots.

 

De patch voor PC zal andere dingen bevatten omdat de voorgaande veranderingen al zijn doorgevoerd, behalve het kleine lijstje hierboven. Vooral de Client updates zijn interessant. Het kleine lijstje hierboven zit er ook bij.

Changelog:

  • Server - Some potential sources for lag/rubberbanding have been eliminated
  • Server - The old reserved slots has been replaced by a kick-on-demand system like in BF2
  • Server - Log file for server admins: all remote admin interface commands/events are logged
  • Server - Log file for server admins: major server events + all chat messages are logged
  • Server - Idle kick is controllable
  • Server - Profanity filter can be disabled
  • Server - Teamkill-kick system is controllable
  • Server - Ticket counts and bleed rate are controllable per-level
  • Server - Infantry only mode available per-level
  • Server - Initial spawn delay and respawn delay are adjustable
  • Server - Server description can be up to 400 characters, and use "|" for line breaks
  • Server - Banlist can contain up to 10.000 entries
  • Server - reduced latency in packet handling
  • Admin Interface - fixed the player.onKill spam that occasionally happened
  • Admin Interface - ensured that player.onJoin events always report the player name
  • Admin Interface - events triggered when people spawn
  • Admin Interface - much more info on kills
  • Admin Interface - detailed stats are reported at end-of-round
  • Gameplay - Various minor level bugfixes
  • Gameplay - Helicopter handling has been tweaked
  • Gameplay - Weapon tweaks have been implemented based on PC public feedback
  • Gameplay - Fixed technical hang when a crate was armed outside of the combat area
  • Gameplay - "Victory is near" message was shown for the wrong team on Valparaíso, this has been fixed
  • Gameplay - Countermeasures can be fired when driving a helicopter
  • Gameplay - The brightness of the pilot view in the Russian helicopter has been reduced
  • Gameplay - Advanced Spotting scope works better
  • Gameplay - Knifing people in the back works again (we backed out the change that we had done for Server R11)
  • Server Browser - Servers are sorted into 3 categories: Normal, Modified, Hardcore depending on their settings
  • Server Browser – Added support for retrieving update progress
  • Server Browser - Now refreshes information
  • Server Browser - Join queue system when attempting to join a full server
  • Server Browser - all settings are automatically saved between sessions
  • Server Browser - Pings are sent via an alternate mechanism, which should work for non-Administrator users as well
  • Client - Fixed DX9 issue, which likely caused graphics glitches and perhaps crashes
  • Client - Fixed some crashes
  • Client - Toggle/hold crouch is user controllable
  • Client - Toggle/hold zoom is user controllable
  • Client - Vsync bugfixed for DX10/DX11
  • Client - Rewritten how settings are written to disk; this should reduce/eliminate the spawn lag
  • Client - Fixed bug where a player could join a server before the stats has been downloaded causing faulty stats in "EOR- unlock progression"-screen
  • Client - New chat system allows chatting when dead (but not during end of round) and keeps a 100 lines log
  • Client - Improved Play Now functionality
  • Client - Removed K/D ratio and Skill Level filters in the leaderboards
  • Client - Any points you get while being dead will be added to your score
  • Client - Reduced negative mouse acceleration
  • Client - More informative disconnection/kick reasons

 

De update voor de consoles komt op 11 mei, de voor PC in de loop van volgende week, mits dit door de kwaliteitscontrole komt.

 

[Giro] Greipel start als laatste aan proloog

Om 13:55 uur morgenmiddag gaat Matthias Russ als eerste van start in de proloog van de Ronde van Italië. De Duitser André Greipel start als laatste, twee minuten na Bauke Mollema.

Van de grote namen start Ivan Basso om 17.12 uur, Cadel Evans om 17.14 uur, Alexandre Vinokourov om 17.18 uur en Carlos Sastre om 17.28 uur. Rick Flens start om 14:37 uur als eerste Nederlander aan de proloog.

Race tegen de klok voor Engelsman Barry

Engeland moet het op het wereldkampioenschap voetbal mogelijk doen zonder Gareth Barry. De middenvelder van Manchester City heeft een verstuikte enkel en kan daardoor volgens zijn coach Roberto Mancini drie tot vier weken niet voetballen. Het WK begint voor Engeland op 12 juni met de wedstrijd tegen de Verenigde Staten.

Barry raakte woensdag in de verloren competitiewedstrijd tegen Tottenham Hotspur geblesseerd. Hij onderging vervolgens een MRI-scan om de ernst van de blessure te achterhalen. "Het is heel spijtig, ik hoop dat hij het WK haalt", zei Mancini. Manchester City sluit het seizoen zondag af tegen West Ham United. Barry, een vaste waarde in de nationale ploeg, meldt zich bij de medische staf van Engeland om zich te laten behandelen. Bondscoach Fabio Capello moet op 11 mei een voorlopige WK-selectie van dertig man indienen bij de wereldvoetbalbond FIFA.

Vertonghen biedt excuses aan: "Heel stom"

Toen Ajax gisteren gehuldigd werd in de Amsterdam ArenA ging Jan Vertonghen helemaal los. "Het zijn maar kutkakkerlakken" vloog meerdere malen uit de mond van de Belg. Op de website van de Amsterdamse club erkent de Belg dat het dom was.

"Dat was gewoon heel stom van me. Ik heb me laten meeslepen door mijn emoties. Dat had ik niet moeten doen. Zeker niet in de positie die ik als speler van Ajax heb", aldus Vertonghen. Vertonghen beseft ook dat het een extra lading heeft gekregen na alle onderhandelingen en regelingen rondom de bekerfinale.

"Juist omdat de Feyenoord-fans in De Kuip zich donderdagavond zo goed gedragen hebben. Tijdens de uitreiking van de beker werd er zelfs voor ons geklapt. Daarom wil ik mijn excuses aanbieden aan de fans en spelers van Feyenoord en ook aan andere mensen die ik met mijn uitspraken beschadigd heb."

Algemeen directeur Rik van den Boog heeft hem vanochtend meteen op het matje geroepen. De directeur was heel duidelijk in zijn bewoording: "Ik tolereer dit gedrag niet. Temeer omdat Ajax en Feyenoord de afgelopen tijd zo druk bezig zijn geweest met het af laten nemen van de te hoog opgelopen spanning tussen de supporters. In dat kader is dit extra onhandig. Ik heb een stevig gesprek met Jan gevoerd en hij was het roerend met mij eens", stelt hij.

Van Gaal vraagt zijn spelers af te zien van traditie

Louis van Gaal wordt met Bayern München morgen zo goed als zeker landskampioen. De Nederlandse trainer heeft zijn spelers gevraagd om af te zien van een Duitse traditie: de bierdouche.

"Ik heb mijn spelers gezegd dat ik daar niet van hou", vertelde Van Gaal vandaag voorafgaand aan de kampioenswedstrijd tegen Hertha BSC. "Maar oké, dat is de kleinste zorg die ik heb. Ik moet me aanpassen aan de Duitse cultuur." Mocht Van Gaal toch een bierdouche krijgen, dan is hij al goed voorbereid. In zijn koffer heeft hij in ieder geval al een extra pak gestopt.

Bayern is eigenlijk niet meer in te halen. Met drie punten voorsprong op achtervolger Schalke 04 en een veel beter doelsaldo is het het duel met het al gedegradeerde Hertha BSC slechts een formaliteit.

"We willen de minst gepasseerde defensie van Duitsland blijven en ook de meest productieve ploeg worden. Werder Bremen ligt één doelpunt op ons voor. En bovenal moeten we in onze 'flow' blijven"
, besluit Van Gaal, die zich na het duel van morgen kan gaan opmaken voor de finales van de Duitse beker en Champions League.

Sir Ben Kingsley in Fable 3

Eerder dit jaar werd bekend gemaakt dat John Cleese en Jonathan Ross hun opwachting zouden gaan maken in Lionheads Fable 3. Vandaag voegen we wederom een bekende acteur toe aan het lijstje.

Sir Ben Kingsley zal de stem inspreken van een tovenaar, welke de koning is van Mist Peak. Kingsley spreekt positief over het meewerken aan games. Volgens hem valt het inspreken van een stem ook onder acteren: "It's very energising and good for us actors to realise that [acting] is so diverse now. [Games] are as big a jump now as I suppose when cinema was invented, when people went from the stage to the cinema thinking: It's not really acting, is it? Now, it's video games - and it is acting. It's very demanding."

Mensen die nog nooit hebben gehoord van Sir Ben Kingsley moeten razendsnel naar de plaatselijke videotheek lopen om Ghandi te huren, waarin Kingsley de rol vertolkt van Ghandi Himself. Heb je meer zin in een hele slechte film van Kingsley dan kun je Uwe Bolls BloodRayne eens uit de schappen trekken. Kingsley zal tevens te zien zijn in de Prince of Persia-film, welke vanaf 21 mei in de bioscoop draait.

Schetendeken enorm populair

Hoewel voor een man niks zo lekker is als een flinke scheet te laken onder de dekens, zijn er helaas echtgenotes die dit staaltje mannenhumor minder weten te waarderen. Speciaal voor hen is er nu een deken ontwikkeld die de onwelriekende geur enorm snel absorbeert. De schetendeken wordt dan ook verkocht als 'Better Marriage Blanket'.

Ondanks dat de commercial om de deken aan de man te brengen niet op de Amerikaanse televisie is te zien, is het spotje in een maand tijd al ruim een miljoen keer bekeken op YouTube. Volgens de makers is de deken voor een beter huwelijk een 'ware oplossing voor een heus probleem'.

De schetendeken is vermoedelijk uitgevonden door een leraar uit Denver met de naam Francis Bibbo. De producenten beweren dat de stof waarvan de deken is gemaakt dezelfde is als die het leger gebruikt tegen chemische wapens.

De fabrikant biedt de deken in maar liefst twee verschillende kleuren aan: wit en beige. Voor een prijs van 49,95 dollar (36,75 euro) heb je er al eentje. Voor 7,35 euro extra heb je een kingsize formaat. Wie echter belt met het gratis nummer in het spotje, wordt verteld de schetendeken online te bestellen.


'Oh maar Mike, dat is geweeeeeeeeeeeeeeeeldig!'

Uitslag tweede vrije training Spanje

Sebastian Vettel heeft de snleste tijd neergezet tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Spanje. De Duitser bleef teamgenoot Mark Webber iets meer dan twee tienden voor. Michael Schumacher reed de derde tijd, gevolgd door Fernando Alonso en Lewis Hamilton, die in de eerste sessie nog de snelste tijd neerzette.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:19.965 24
2 M. Webber Red Bull 1:20.175 +0:00.210 35
3 M. Schumacher Mercedes 1:20.757 +0:00.792 28
4 F. Alonso Ferrari 1:20.819 +0:00.854 30
5 L. Hamilton McLaren 1:21.191 +0:01.226 23
6 R. Kubica Renault 1:21.202 +0:01.237 36
7 N. Rosberg Mercedes 1:21.271 +0:01.306 27
8 F. Massa Ferrari 1:21.302 +0:01.337 25
9 J. Button McLaren 1:21.364 +0:01.399 26
10 A. Sutil Force India 1:21.518 +0:01.553 32
11 P. de la Rosa Sauber 1:21.672 +0:01.707 37
12 V. Liuzzi Force India 1:21.904 +0:01.939 32
13 K. Kobayashi Sauber 1:21.931 +0:01.966 29
14 S. Buemi Toro Rosso 1:22.184 +0:02.219 37
15 R. Barrichello Williams 1:22.192 +0:02.227 33
16 V. Petrov Renault 1:22.435 +0:02.470 35
17 J. Alguersuari Toro Rosso 1:22.449 +0:02.484 34
18 N. Hülkenberg Williams 1:23.765 +0:03.800 7
19 J. Trulli Lotus 1:24.209 +0:04.244 26
20 H. Kovalainen Lotus 1:24.894 +0:04.929 22
21 L. di Grassi Virgin 1:25.066 +0:05.101 30
22 K. Chandhok HRT 1:25.972 +0:06.007 23
23 B. Senna HRT 1:26.152 +0:06.187 25
24 T. Glock Virgin 1:26.596 +0:06.631 21

Punten ronde 6 Voetbalmanager - eindstand & prijswinnaars

Nadat de laatste KNVB speelronde niet werd bijgeschreven in de FOK! Voetbalmanager, hebben we naarstig gezocht naar de oplossing voor het probleem. Die werd gisteravond gevonden en de punten zijn nu zover bijgewerkt dat we van een officiële eindstand kunnen spreken. Die vind je hieronder, net als de prijswinnaars.

De voetbalcompetitie 2009/2010 is beslist: FC Twente mocht zich voor de eerste keer kronen tot landskampioen. Dat betekent dat ook de FOK! Voetbalmanager 2009/2010 ten einde is, al verliep het dit seizoen een beetje anders dan anders.

De Voetbalmanager was weer terug, maar er bleken wat kinkjes in de kabel te zijn in de correcte werking. Daarop werd besloten om de manager tijdelijk stil te leggen tot na de winterstop, maar ook dat bleek iets te optimistisch. Toch hebben we de laatste paar speelronden wel kunnen spelen, helaas niet voor de mooie prijzen die we andere jaren hadden. Dit jaar hebben we een troostprijs in de vorm van FOK! t-shirts voor de beste drie managers.

Ik en de gehele crew hopen dat jullie er toch wat plezier aan beleefd hebben om mee te doen met deze ultieme test. De meeste fouten zijn inmiddels opgelost en we hopen dat we het komende seizoen weer een goedwerkende Voetbalmanager kunnen voorschotelen. En dan nu de uitslagen van Ronde 33/34.

Deze ronde heeft team Essche Boys 155 punten gehaald, zeven punten meer dan team FC Assenaar. Team Rode duivels heeft deze laatste ronde 145 punten gescoord en pakt daarmee de derde plek. Team MSNMGH on tour 2010 is vierde geworden met 142 punten en de vijfde plaats is voor team FC Rauzer met 140 punten. 

In het algemeen klassement stond team MSNMGH on tour 2010 al een tijdje bovenaan en die voorsprong heeft het team behouden. Met 666 punten is MSNMGH winnaar van deze editie van de FOK! Voetbalmanager. Team FC Assenaar behaalde 624 punten, team Pinquin zakte van de tweede naar de derde plek met tot slot 617 punten. Team Essche Boys bezet de vierde plek met 611 punten in totaal, en team tweenul zakte één plaatste naar de vijfde plaats met 605 punten in totaal.

Punten ronde 6

# Team Ronde 5 Ronde 6 Verschil
1 Essche Boys 456 611 155
2 FC Assenaar 476 624 148
3 Rode duivels 456 601 145
4 MSNMGH on tour 2010 524 666 142
5 FC Rauzer 452 592 140
6 Shinji's Toppers 379 515 136
7 tweenul 472 605 133
8 testfok! 344 476 132
9 SnuggLe Allstars 421 551 130
10 FC Beemster 374 503 129
= FC. to Inspire. 452 581 129


Algemeen klassement

# Teamnaam Totaal
1 MSNMGH on tour 2010 666
2 FC Assenaar 624
3 Pinquin 617
4 Essche Boys 611
5 tweenul 605
6 Rode duivels 601
7 FC Rauzer 592
8 jenger 589
9 FC. to Inspire. 581
10 This !S Football 577

Bij de subleagues is het Top Zoveel Afgelopen Jaren die nog steeds de eerste plaats heeft. Deze subleague heeft 516 punten gescoord. En dan heeft subleague FOK!crew een behoorlijke inhaalslag gemaakt op subleague Ajacied, want een achterstand van 27 punten is geheel weggewerkt tot een voorsprong van 17 punten. Subleague FOK!crew haalde 307 punten en Ajacied wordt derde met 290 punten.

Subleagueklassement

# Subleaguenaam Totaal
1 Top Zoveel Afgelopen Jaren 516
2 FOK!crew 307
3 Ajacied 290


Allemaal gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht!

Prijswinnaars

De prijswinnaars zijn bekend, user MSNMGH heeft bewezen een uitstekende manager te zijn en haalde met een keurige voorsprong de eerste plaats. User Assenaar en user shin88 hebben ook een t-shirt verdiend met hun inspanningen.

FOK!t-shirts

Willen jullie je adresgegevens, de gewenste maat en soort (top of t-shirt) mailen naar sport[at]fok.nl, of een pm aan FOKmanagers? Dan zorgen wij voor de verdere afhandeling.

Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. Mochten er toch nog vragen of opmerkingen zijn, dan kan dat of via pm aan FOKmanagers, via mail naar sport[at]fok.nl of via ons topic in feedback. Er is ook in het VBL-forum een speciaal topic voor de Voetbalmanager 2010 voor je reacties.


De FOK!crew hoopt dat je toch nog plezier hebt gehad met deze kleine versie van de Voetbalmanager van FOK!

Piraten die Russische tanker kaapten vrijgelaten

Tien Somalische piraten die donderdag door Russische commando's gevangen werden genomen, zijn vrijgelaten wegens 'onvolkomenheden' in de internationale wetgeving. Dat heeft het Russische ministerie van defensie vrijdag gezegd. In eerste instantie zeiden de autoriteiten dat de piraten naar Rusland zouden worden gebracht om daar berecht te worden voor het kapen van een Russische olietanker eerder deze week.

Welke onvolkomenheden in de wet ertoe hebben geleid dat de piraten werden vrijgelaten, wilde het ministerie niet zeggen.

In het zeerechtverdrag van de Verenigde Naties, dat Rusland mede heeft ondertekend, staat dat de rechtbank van een land dat een gekaapt schip opbrengt, het recht heeft om te beslissen welke straffen er worden opgelegd. Echter, sommige landen zijn huiverig voor het berechten van piraten, omdat ze vrezen dat ze met de piraten opgezadeld worden als die hun straf eenmaal hebben uitgezeten.

Ook de woordvoerder van het Russische ministerie van defensie, Aleksei Koeznetsov, leek hier voor te vrezen. "Waarom zouden we een paar piraten te eten geven?", zei hij, toen hem werd gevraagd waarom de piraten waren vrijgelaten.

Donderdag wekte de Russische president Dmitri Medvedev nog de indruk dat de piraten mogelijk streng zouden worden gestraft. Hij opperde het idee om een internationaal hof voor de berechting van piraten in te stellen en voegde daaraan toe: "Tot die tijd, moeten we doen wat onze voorvaderen deden als ze piraten tegenkwamen."

In Nederland, Frankrijk en de Verenigde Staten zitten in afwachting van een proces een aantal van piraterij verdachte mannen vast. Verschillende landen willen dat de rechtszaken over piraterij in de Keniaanse havenstad Mombasa worden afgehandeld. De VS, Groot-Brittannië en de Europese Unie hebben overeenkomsten getekend waarmee het mogelijk wordt dat de verdachten kunnen worden overgedragen aan Kenia om daar berecht te worden. Er bestaat echter twijfel of Kenia in staat is om een dergelijk kostbare en gecompliceerde taak op zich te nemen.

Ontsnapte TBS'er eist spaargeld op

Een ontsnapte Turkse TBS'er die vastzat voor een gewapende overval eist zijn spaargeld op van de Van Mesdagkliniek, waar hij vorig jaar ontsnapte. Hij vluchtte naar Turkije.

Ook wil de man zijn paspoort terug. Dit heeft hij samen met 2.800 euro spaargeld nodig om een nieuw leven op te bouwen in Turkije. Zijn advocaat Niek Heidanus zegt dat TBS'er Saïd recht heeft op het geld en zijn paspoort. Bovendien ontsnapte Saïd niet, aldus Heidanus. Hij ontrok zich aan zijn begeleiders en dat is niet strafbaar.

Intussen is er een internationaal opsporingsbevel, maar Turkije levert geen onderdanen uit. De Van Mesdagkliniek nodigt Saïd uit het geld gewoon even te komen ophalen aan de poort.

Dikke premie voor Sneijder en co bij 'triple'

Wesley Sneijder en zijn teamgenoten van Internazionale kunnen rekenen op een flinke premie als ze dit seizoen drie hoofdprijzen veroveren. De Italiaanse voetbalclub stelt volgens de krant Gazzetta dello Sport voor de spelers en technische staf twaalf miljoen euro beschikbaar bij een 'triple'.

Per speler komt dat neer op 600.000 euro. Sneijder won deze week met Inter al de Italiaanse beker. De titel ligt ook voor het grijpen en op 22 mei speelt Inter in de finale van de Champions League tegen Bayern München. De Duitse club van Louis van Gaal kan eveneens nog drie prijzen pakken.

Spits al vroeg begonnen

De avondspits is vrijdag vroeg op gang gekomen. Al om 12.30 uur begonnen de eerste files, een uur later stond er al ruim 160 kilometer file, meldt de VerkeersInformatieDienst (VID). Om 14.20 uur stond het over een lengte van 181 kilometer vast.

De files werden veroorzaakt door wegwerkzaamheden en ongevallen. Op de A27 van Gorinchem naar Utrecht stond het over tien kilometer vast door werk aan de weg, op de A28 tussen Hoogeveen en Zwolle stond een even lange file na een ongeluk. Ook op de A50 stond tien kilometer file tussen Arnhem en Oss.

De VID verwacht een reguliere spits, die mogelijk kan escaleren tot een zware spits.

Onderzoek misbruik kerk gaat jaar duren

Een wetenschappelijk onderzoek moet de omvang en omstandigheden van het seksuele misbruik in de rooms-katholieke kerk in kaart brengen. Dit onderzoek gaat ongeveer een jaar duren, maakte Wim Deetman (CDA) vrijdag bekend.

De bisschoppenconferentie en de Konferentie Nederlandse Religieuzen kondigden eerder het onderzoek aan. Deetman onderzocht op hun verzoek hoe dit onderzoek er precies uit moest zien.

Het onderzoek moet verder de hulpverlening aan slachtoffers bevorderen en maatregelen aandragen om herhaling van het misbruik tegen te gaan. Ook de relatie tussen seksueel misbruik en het celibaat wordt onderwerp van studie.

De commissie die het onderzoek gaat uitvoeren, bestaat grotendeels uit wetenschappers. Onder hen Nel Draijer, docent psychiatrie aan de Vrije Universiteit en Harald Merckelbach, hoogleraar psychologie te Maastricht. Ook oud-rechter Pieter Kalbfleisch zit in de commissie.

Deetman maakte verder bekend dat hij zo'n 350 meldingen heeft gekregen van seksueel misbruik die nog niet bij andere instanties, zoals stichting Hulp en Recht, zijn gemeld.

[DC] De Bakker verliest van Bolelli

Thiemo de Bakker heeft de eerste wedstrijd in de Davis Cup-ontmoeting met Italië verloren. De Nederlander verloor met 6-7, 6-7 en 3-6 van Simone Bolelli.

Beide spelers gaven elkaar weinig toe. Het verschil was dat de Italiaan zijn degelijke spel voortzette in de tiebreaks terwijl De Bakker een paar afzwaaiers maakte. Nadat de Nederlander ook de tweede set had verloren werd hij in het derde bedrijf gelijk gebroken en was de wedstrijd beslist.

In de tweede set overstrekte De Bakker overigens zijn knie en het leek er even op dat hij zwaar geblesseerd was. Uiteindelijk kon hij gewoon de baan weer op.

Wereldkampioenen 800 meter naar FBK-Games

De 800 meter bij de mannen zou tijdens de komende FBK-Games wel eens kunnen uitgroeien tot een van de absolute hoogtepunten. De Nederlandse toppers Bram Som, Robert Lathouwers en Arnoud Okken nemen het op tegen onder anderen de twee regerend wereldkampioenen van dit moment. De Zuid-Afrikaan Mbalaeni Mulaudzi greep in de zomer van 2009 de mondiale titel outdoor. Begin dit jaar was de Soendanees Abubaker Kaki de snelste bij het WK indoor. Beiden komen op 30 mei aan de start in het FBK-Stadion.

De 29-jarige Mbaleani Mulaudzi draait al jaren in de mondiale top mee op de 800 meter. In 2004 werd hij wereldkampioen indoor en won hij zilver bij de Olympische Spelen. In 2008 werd hij tweede op het WK indoor, achter Abubaker Kaki. Op de WK in Berlijn won hij goud. Vorig jaar scherpte hij zijn persoonlijke record aan tot 1.42,86.

De snelle Soedanees Abudaker Kaki, wereldkampioen indoor in 2009 en 2010, heeft met 1.42,69 nog een sneller persoonlijk record achter zijn naam staan. De nog maar twintigjarige Kaki maakt er een gewoonte van wedstrijden snel te maken en daar kan Hengelo uiteraard alleen maar zijn voordeel mee doen. Kaki is de titelverdediger bij de FBK-Games. Vorig jaar liep hij in 1.43,10 naar de winst. Bij het WK in Berlijn was Kaki de man, die in de halve finale ten val kwam en Bram Som deed struikelen. Som werd alsnog tot de eindstrijd toegelaten, Kaki liep zijn race niet meer uit en kwam dus niet meer in aanmerking voor zijn bijna zekere medaille.

Voor het trio Nederlanders zijn Mulaudzi en Kaki prachtige namen om zich aan op te trekken. Bram Som mikt sinds vorig jaar met een volledig vernieuwde trainingsaanpak op nieuwe successen. Na zijn Europese titel van 2006 werd de Arnhemmer gekweld door veel blessureleed. Sinds vorig jaar kiest Som voor een aanpak, waarbij het niet langer gaat om de kwantiteit van de trainingen, maar om de intensiteit ervan. Het leidde tot een prima jaar. Na zijn zevende plaats bij het WK in Berlijn - op slechts 0,57 seconde van winnaar Mulaudzi - bleef hij in september in Rieti slechts 0,14 seconde verwijderd van zijn Nederlandse record (1.43,45). De FBK-Games in Hengelo is de eerste serieuze graadmeter op weg naar een mogelijk nieuw succes op de EK in Barcelona eind juli.

Ook Okken en Lathouwers hebben het nodige blessureleed achter de rug. Beide plaatsten zich daardoor niet voor het WK in Berlijn. Okken is dit jaar al goed in vorm en heeft zich al gekwalificeerd voor het EK. Robert Lathouwers was de sensationele winnaar van de 800 meter van 2008 in Hengelo. Het was zijn eerste zege in een Grand Prix-wedstrijd. Ook hij lijkt goed op de weg terug.

Cabinepersoneel BA verwerpt loonbod

Het cabinepersoneel van de Britse luchtvaartmaatschappij British Airways heeft na een stemming een loonbod van de maatschappij verworpen. Het aanbod had het bittere conflict over salarissen en arbeidsvoorwaarden moeten oplossen. Vakbond Unite maakte vrijdag het resultaat van de stemming onder dertienduizend medewerkers bekend.

Unite had de medewerkers geadviseerd het nieuwe aanbod te verwerpen, omdat BA de reisvoordeeltjes, die het van stakende personeelsleden had afgenomen, niet wilde teruggeven. De vakbond was ook niet blij met de disciplinaire maatregelen die de maatschappij had getroffen tegen meer dan vijftig vakbondsleden.

De uitslag van de stemming maakt nieuwe stakingen waarschijnlijk. In maart werd BA door stakingen gedwongen honderden vluchten te annuleren. Het kostte de maatschappij tientallen miljoenen ponden.

Timmer, Boer en Gerritsen beginnen schaatsploeg

Marianne Timmer, Margot Boer en Annette Gerritsen starten gezamenlijk een ploeg. De drie schaatssters maakten dit vanmiddag bekend op een persconferentie. Eerder vandaag werd bekend dat ze bij Control vertrekken omdat ze het niet eens konden worden over een nieuw contract.

Timmer verwacht dat er op korte termijn een geldschieter wordt gevonden. “We krijgen signalen uit de markt die voldoende hoop geven. Wij willen een vuist maken.”

De drie vrouwen betreuren het vertrek bij Control. "We nemen met pijn in het hart afscheid van Jac en van een ploeg waarin het heel goed klikte," aldus Timmer en ook Gerritsen sprak van een moeilijk besluit: "De ploeg heeft me hele mooie dingen gebracht en ik heb er met ontzettend veel plezier geschaatst."

De onderhandelingen met Control liepen stuk omdat het bedrijf geen financiële garanties kon geven. Daarnaast moesten ze akkoord gaan met een nieuw te vormen CAO voor schaatsers. De inhoud daarvan is echter nog onduidelijk.

Buschauffeur in hand gestoken

Een 24-jarige buschauffeur is donderdagochtend in zijn hand gestoken. Het incident vond rond 11.45 uur plaats in Veendam, toen een onbekende man de chauffeur wilde overvallen. De overvaller maakte zich zonder buit uit de voeten, meldt de politie.

De verdachte stapte in op de Prins Bernhardlaan. Hij sprak de chauffeur dreigend aan en stak hem in zijn hand. Toen hij de bus verliet stond een handlanger klaar met een scooter. De buschauffeur raakte lichtgewond.

Bale verlengt contract bij Tottenham Hotspur

Gareth Bale heeft zijn contract bij Tottenham Hotspur met vier jaar verlengd. De 20-jarige linksback staat sinds 2007 onder contract bij de Spurs. Bale kwam in mei 2007 op 17-jarige leeftijd over van Southampton.

Bale debuteerde al op zijn zestiende voor Wales. Hij speelde inmiddels 24 interlands en scoorde daarin twee keer. Voor zijn club kwam hij 75 keer binnen de lijnen. Dit seizoen kwalificeerde hij zich met de Spurs voor de Champions League.

Referendum over grondwetswijzigingen Turkije

Het Turkse parlement heeft vrijdag een reeks grondwetswijzigingen aangenomen. Omdat er geen tweederde meerderheid werd behaald, waardoor de wijzigingen meteen hadden kunnen worden doorgevoerd, worden de amendementen nu aan de Turkse bevolking voorgelegd via een referendum. Waarschijnlijk zal het referendum deze zomer worden gehouden.

De regering van premier Recep Tayyip Erdogan zegt dat de grondwetswijzigingen de democratie versterken en de rechten van vrouwen en kinderen uitbreiden. Bovendien wordt het recht op privacy in de wet verankerd en krijgen ambtenaren het recht om cao-onderhandelingen te voeren, weliswaar zonder het recht om te staken.

De Turkse oppositiepartijen zijn tegen de wijzigingen. Volgens hen wordt door andere voorgestelde maatregelen de macht van de rechters uitgedund en wordt de macht van de op islamitische leest geschoeide regering vergroot ten koste van de overwegend seculiere rechterlijke macht. De seculiere Republikeinse Volkspartij zwoer de hervormingen voor de rechtbank te zullen aanvechten.

Het seculiere establishment, dat gesteund wordt door het leger en de rechterlijke macht, beschuldigt de partij van Erdogan al lange tijd van pogingen Turkije te veranderen in een islamitische staat. Een beschuldiging die Erdogan ontkent.

Een van de voorgestelde wijzigingen is het aantal rechters aan het Constitutionele Hof van elf naar zeventien te verhogen. Het parlement zou het recht krijgen drie van de rechters te benoemen. Het ledenaantal van een raad die toezicht houdt op aanklagers en rechters moet eveneens worden vergroot, van zeven naar 21, waarbij vier van de leden door de president moeten worden benoemd.

Als de bevolking de grondwetswijzigingen goedkeurt worden personen -ook militairen- die verdacht worden van misdaden tegen de staat door een civiele rechtbank berecht.

Onderzoek naar mini-crash Wall Street

De Amerikaanse beursautoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar de plotselinge val van de koersen op Wall Street donderdagavond.

De bekende Dow Jones-index viel in enkele minuten hard naar beneden naar een verlies van bijna 1000 punten, de sterkste daling ooit in de tussentijdse handel. Uiteindelijk krabbelden de koersen weer op, maar beleggers bleven vol ongeloof achter.

Ongewone handelsactiviteit
Beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission) sprak in een verklaring van 'ongewone handelsactiviteit'. Amerikaanse media noemde de mini-crash massaal breaking news.

Een aantal grote relatief stabiele aandelen, zoals dat van Procter & Gamble en 3M daalde meer dan 35 procent, om vervolgens met kleine verliezen de handelsdag uit te gaan. Sommige kleinere aandelen waren opeens nauwelijks meer iets waard.

High-frequency trading
De Amerikaanse krant The New York Times vermoedt dat een flink deel van de val te wijten is aan zogenoemde 'high-frequency trading'. Deze manier van handelen wordt volautomatisch door computers gedaan. Tegenwoordig maakt deze handel 50 tot 75 procent van het totale volume uit.

Een aantal grote financials die handelen op de beurs hebben bepaalde computeralgoritmen klaarstaan die door een daling van de koersen getriggerd kunnen worden, wat kan resulteren in een verdere daling. De aanzet van de daling komt echter nog steeds vermoedelijk door een foute invoer van een beurshandelaar.


Dow Jones donderdag intraday: -1000 punten, +650 punten

'Russen bevrijdden Europa'

Volgens de Russische president Medvedev is het aan de opoffering van het Rode Leger te danken dat Europa nu niet één groot concentratiekamp is. Hij beweert dit in een interview met een Russische krant.

"Soms wordt de overwinning op de fascisten vooral als succes van het tweede front gepresenteerd, dat de geallieerden in het Westen zijn begonnen", zegt Medvedev in de Russische krant Izvestia. Hij waarschuwt voor geschiedvervalsing en beweert dat de Nazi's hun beslissende nederlaag 'in werkelijkheid' aan het oostfront hebben geleden.

Herdenking
Aanstaande zondag wordt er in Rusland stilgestaan bij de overgave van de Nazi's aan de Sovjets. Hiermee werd de Tweede Wereldoorlog aan het oostfront officieel beëindigd. Bij de herdenking zullen vele hoogwaardigheidsbekleders aanwezig zijn. Onder hen is ook de Duitse Bondskanselier Angela Merkel.

Dubbelrol Sovjet-Unie
Hoewel het Rode Leger inderdaad vele veldslagen met de Nazi's heeft geleverd, is de rol van de Sovjet-Unie in WOII niet enkel positief. Stalin sloot in het begin van de oorlog namelijk een niet-aanvalsverdrag met Hitler. Dit heeft er voor gezorgd dat de Duitse oorlogsmachine, mede dankzij de brandstofleveringen uit Rusland, kon opstomen. Hitler verbrak dit verdrag toen hij de Sovjet-Unie in 1941 aanviel.

Geschiedenis herschrijven
Het Kremlin houdt zich tegenwoordig exclusief de slachtoffer- en heldenrol voor. De Sovjet-Unie zou alleen gezien mogen worden als gedupeerde van en overwinnaar op de Nazi's. Om dit te garanderen is er een nieuwe commissie in het leven geroepen door de Russen. Deze draagt de klinkende naam 'de Commissie ter Preventie van de Vervalsing der Geschiedenis ten Koste van de Russische Belangen'. De taak van de commissie is om mensen die 'de geschiedenis herschrijven' te vervolgen.

Gerard de Rooy in 2011 weer in Dakar Rally

Na een jaar afwezigheid vanwege rugletsel doet Gerard de Rooy in 2011 weer mee met de Dakar Rally door Chili en Argentinië. In 2009 eindigde hij als derde, een evenaring van zijn podiumplaats uit 2004.

Team De Rooy zal ter voorbereiding op de Dakar Rally meedoen aan de Silk Way Rally tussen Sint-Petersburg en Sochi. "Het wordt voor iedereen een opfriscursus na een jaartje sabbatical”, aldus de 29-jarige De Rooy die zijn vader Jan de Rooy heeft gevraagd om als teammanager mee te gaan naar Chili en Argentinië. De Rooy senior heeft nog niet beslist of hij ingaat op het aanbod.

Iedereen is een beetje Neanderthaler

De genen van Neanderthalers zitten in ons allemaal. Dat is wat een studie van het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie uitwijst. Onze vroege voorouders konden het blijkbaar niet laten om in zee te gaan met de kleine en gezette grotbewoners, waardoor bij moderne mensen in sommige delen van de wereld tot vier procent van hun DNA afkomstig is van de Neanderthaler.

De ontdekking komt voort uit een poging het gehele genoom van onze vroegste evolutionaire ‘familieleden' te ontrafelen. Neanderthalers stierven dertigduizend jaar geleden uit, waarschijnlijk door toedoen van de slimmere en competitievere moderne mens. Over mogelijke kruisingen tussen de twee is veel discussie geweest, maar dit baanbrekende onderzoek lijkt daar een helder licht over te schijnen.

Tijdens de vier jaar durende studie analyseerden de onderzoekers meer dan een miljard DNA-fragmenten van veertigduizend jaar oude Neanderthalerbotten. Hiermee reconstrueerde ze ongeveer zestig procent van het gehele genoom. Ze vergeleken dit vervolgens met het DNA van vijf groepen moderne mensen in het zuiden en westen van Afrika, China, Papoea Nieuw-Guinea en Frankrijk. De resultaten lieten zien dat tot vier procent van het DNA van de moderne niet-Afrikanen afkomstig is van de Neanderthaler.

"Het is zo opwindend, omdat de Neanderthalers onze dichtsbijzijnde evolutionaire verwanten zijn", zegt Dr. Svante Paboo van het Max Planck Instituut, die het project leidde. "Als we genetisch willen definiëren wat de moderne mens uniek maakt - niet alleen ten opzichte van de chimpansee maar ook ten opzichte van onze uitgestorven verwanten - dan kunnen we daar nu mee beginnen."

Niemand weet hoe vaak het voorkwam dat Neanderthalers en moderne mensen met elkaar paarden, of welke rol hun genen nu nog spelen. De Britse Neanderthaler-expert Chris Stringer noemde het onderzoek een ‘fenomenale technische prestatie'. "Ik zal moeten accepteren dat ik een beetje DNA van de Neanderthaler in me heb."

Een schedel van de kleine en wat dikkige Neanderthaler

Duitse parlement stemt in met hulp

Het Duitse parlement heeft vrijdag ingestemd met hulp aan het noodlijdende Griekenland. Van de 601 parlementariërs stemden 390 voor het financiële reddingsplan.

De steun is belangrijk omdat Duitsland de grootste economie van Europa is en als zodanig de grootste bijdrage gaat leveren van alle eurolanden. De eurolanden willen Griekenland 80 miljard euro lenen. Duitsland draagt 22,4 miljard euro bij.

Evans langer bij Manchester United

Johnny Evans heeft zijn contract bij Manchester United met vier jaar verlengd. De verdediger staat nu tot de zomer van 2014 onder contract bij de Britse club. De international van Noord-Ierland kwam dit seizoen regelmatig aan spelen toe door blessures van Rio Ferdinand en Nemanja Vidic.

United-trainer Sir Alex Ferguson ziet in de 22-jarige Evans een ster voor de toekomst. Evans speelde sinds zijn debuut in september 2007 64 wedstrijden voor de Red Devils. Tussendoor kwam hij nog op uitleenbasis uit voor Sunderland.

Orie verbaasd over vertrek drietal

Jac Orie heeft in een reactie gezegd verbaasd te zijn over het vertrek van sprintsters Marianne Timmer, Margot Boer en Annette Gerritsen. Vanmorgen werd bekend dat het trio het niet eens kon worden met Control over een nieuw contract.

"Dit is vervelend, ik kan niet begrijpen waarom het zo is gelopen. Ik had er geen rekening mee gehouden. Ik dacht: ‘dit komt goed.’ Ik wilde graag met hen door, maar ik heb het er maar mee te doen," aldus Orie tegenover Nusport.

Orie zei verder dat de schaatsploeg nu op zoek moet naar nieuwe schaatssters omdat Laurine van Riessen, die onlangs haar contract verlengde, nu de enige vrouw bij de schaatsploeg is.

Kim Jong Il verlaat China

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il is na een vijfdaags bezoek aan China naar Noord-Korea teruggekeerd. Zijn gepantserde trein passeerde vrijdag de grens. Kim heeft met de Chinese leiders onder andere gesproken over het belang van terugkeer naar het zeslandenoverleg. Dit heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua gemeld.

Kim zei tegen de Chinese president Hu Jintao dat Noord-Korea bereid is weer aan het overleg over nucleaire ontwapening deel te nemen. In ruil voor de ontmanteling van zijn nucleaire programma's zijn Noord-Korea voedselhulp en brandstof in het vooruitzicht gesteld. In het verleden heeft Kim ook al gezegd dat hij weer wilde aanschuiven bij het zeslandenoverleg, maar meestal verbond hij daar voorwaarden aan, zoals een directe dialoog met de Verenigde Staten. Of Kim dit keer eveneens voorwaarden heeft gesteld is niet bekend.

Xinhua noemde geen concrete datum voor de hervatting van het zeslandenoverleg.

Noord-Korea stapte in december 2008 uit dit overleg met Zuid-Korea, China, Rusland, Japan en de VS. Vervolgens voerde het een kernproef uit, waarna de Verenigde Naties het land sancties oplegden.

Hervatting van het overleg gaat waarschijnlijk hand in hand met Chinese hulp aan het straatarme land, dat lijdt onder jarenlange sancties en een recente mislukte herwaardering van de nationale munt. Kim is meer en meer afhankelijk geworden van de hulp en diplomatieke steun van de Chinezen, terwijl Beijing vastbesloten lijkt alles te doen wat nodig is om te voorkomen dat het regime in Noord-Korea in elkaar stort, wat mogelijk een politieke chaos in het land teweeg zou kunnen brengen en ernstige onrust aan de grens met China zou kunnen veroorzaken.

Het bezoek van Kim was het vijfde bezoek aan China, sinds hij zijn vader als leider opvolgde in 1994. Zijn voorlaatste bezoek vond plaats in 2006.

Chandhok verrast over snelheid Klien

Karun Chandhok zal verrast zijn geweest over het tempo dat de nieuwbakken testrijder Christian Klien uit de bolide van HRT wist te persen in Spanje. De Indiër moest plaats maken voor de Oostenrijker, terwijl Bruno Senna wel zijn rondjes kon rijden in Barcelona.

Klien werd eerder deze week door teambaas Colin Kolles aangetrokken vanwege zijn ervaring in de Formule 1. De Oostenrijker reed zijn laatste officiële training voor Honda in 2007, maar bewees vandaag dat hij meteen snel kan zijn. Uiteindelijk was Klien na 26 ronden zes seconden langzamer dan Lewis Hamilton, maar een halve seconde sneller dan Senna en slechts een halve seconde langzamer dan de Virgin van Lucas di Grassi.

Voorafgaand aan de eerste vrije training zei Chandhok nog tegen de BBC: "Ik zou verrast zijn als hij een halve seconde dan Bruno zou gaan, ik heb er mijn twijfels over." Klien was precies een halve seconde sneller dan de Braziliaan, wat betekent dat het potentieel van de bolide nog niet voldoende benut zou worden.

"Christian heeft ervaring bij een aantal goede teams opgedaan, dus hij kan bijdragen leveren," ging Chandhok verder. "Het team loopt wat achter de feiten aan, dus alle informatie die we van anderen kunnen krijgen is waardevol. Het is frustrerend voor mij, omdat ik zo veel mogelijk wil rijden."

Zes jaar cel voor serie winkelovervallen

Een 19-jarige Amsterdammer is vrijdag veroordeeld tot zes jaar cel voor het plegen van tien gewapende winkelovervallen. Het Openbaar Ministerie had acht jaar geëist, maar is toch tevreden met het vonnis, en voelt zich 'gesteund in haar aanpak van overvallen'.

De verdachte overviel vorig jaar binnen vier maanden tien winkeliers. Drie van deze overvallen werden gepleegd voordat hij 18 jaar was. Daarom viel de straf lager uit dan de eis.

De Amsterdammer verklaarde dat hij de overvallen pleegde omdat hij geld nodig had. De officier van justitie stelt dat 'deze houding het gemak aangeeft waarmee dit soort overvallen wordt gepleegd'. "Daders zijn alleen maar uit op financieel gewin en lijken niet na te denken wat voor impact en consequenties dit soort acties heeft op de slachtoffers en de maatschappij in het algemeen."

[Giro] Greipel focust zich volledig op Giro

Voor Andre Greipel is de Giro d'Italia die morgen in Amsterdam van start gaat zijn absolute hoofddoel van dit jaar. Afgelopen jaar won de Duitser van Team Columbia vier etappes en het puntenklassement in de Ronde van Spanje maar nu richt hij zich sinds afgelopen seizoen volledig op de Giro.

"Dit is de grootste ronde die ik ooit gereden hebt. Aan deelname aan de Tour de France wil ik nog niet denken," aldus de Duitser. Of Greipel ook kan starten bij de Tour hangt ook af van zijn relatie met de andere topsprinter binnen HTC-Columbia Mark Cavendish. "Mijn gedachten zijn nu bij de Giro en niet bij de Tour. De ploegleiding bepaalt wat ik rij."

Tweede Kamer achter steun aan Griekenland

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer staat achter het steunplan voor Griekenland. Dat betekent dat Nederland 4,7 miljard euro gaat uitlenen aan het bijna failliete land.

Als Griekenland geen financiële hulp krijgt, gaat het land failliet. Dat kan alle eurolanden, dus ook Nederland, meeslepen in een nieuwe financiële crisis. "Dat zal veel meer geld kosten", zei CDA-Kamerlid Frans de Nerée vrijdag tijdens een Kamerdebat over het steunplan. "We doen dit primair voor onszelf, niet voor de Grieken."

Ook de VVD steunt het plan, ook al heeft die partij lang volgehouden dat er geen cent Nederlands belastinggeld naar de Grieken mocht gaan. "Nu nee zeggen is kiezen voor de zekerheid dat het misgaat", zei VVD-Kamerlid Frans Weekers. De VVD dringt net als andere partijen aan op meer zekerheid dat Griekenland de lening terugbetaalt.

De PVV en onafhankelijk Kamerlid Rita Verdonk zijn ronduit tegen de steun aan Griekenland. Zij vinden dat Nederland moet overwegen uit de euro te stappen. De SP wil dat de financiële sector een bijdrage gaat leveren aan de steun voor Griekenland.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) komt later vrijdag aan het woord in het Kamerdebat. De Tweede Kamer onderbrak de meivakantie om het debat te kunnen houden.

De Nederlandse lening is onderdeel van een internationaal hulpplan voor Griekenland. De eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) willen in totaal 110 miljard euro aan Griekenland lenen.

Het Griekse parlement is donderdag akkoord gegaan met de drastische bezuinigingen die een voorwaarde zijn voor de financiële steun. De Griekse bevolking lijkt minder overtuigd. Er wordt dagelijks gedemonstreerd, waarbij het af en toe tot rellen komt.

De regeringsleiders van de eurolanden komen vrijdagavond in Brussel bijeen om het steunplan definitief te bezegelen.

Homo afgetuigd bij homomonument

In Amsterdam is woensdagnacht bij het homomonument een 38-jarige homoseksuele man het ziekenhuis in geslagen. Het slachtoffer werd door twee Marokkaanse jongens uitgemaakt voor flikker en geschopt en geslagen. De daders gingen er op een scooter vandoor, zegt het slachtoffer vrijdag in Het Parool.

De politie bevestigt de melding van het incident. De mishandeling wordt bij de politie genoteerd als homogerelateerd geweld. Er zijn vier getuigen gehoord.

De mishandeling vond plaats toen de man na een bevrijdingsfeest met een vriend en een vriendin richting de Dam liep. De twee Marokkaanse jongens riepen iets provocerends en begonnen te slaan toen hij niet reageerde. Ook de vriendin liep een klap op.

"Ik weet dat ze 'vieze, vuile flikker' riepen. Ze bleven doortrappen en schoppen, maar kennelijk schrokken ze toen ze zagen hoe ik erbij lag. Toen zijn ze er op een scooter vandoor gegaan", vertelt het slachtoffer in de krant.

De man was kort buiten westen, maar liep geen inwendig letsel op. De schade bleef beperkt tot een blauw oog, schrammen, een zwelling in het gezicht en een scheve neus.

'Kubica tekent voorcontract bij Ferrari'

Volgens het Italiaanse Tuttosport heeft Robert Kubica een voorcontract getekend bij Ferrari. De Pool beleeft dit jaar zijn eerste seizoen bij Renault en presteert daar boven verwachting. Een prestatie die Ferrari niet is ontgaan.

Volgens de Italiaanse krant heeft Kubica een document getekend waarin staat dat Ferrari een optie op hem heeft genomen voor het jaar 2011. Het team uit Maranello moet voor 15 juli laten weten of het de optie opneemt of laat verstrijken.

Geen extra wasbeurt voor groente om vulkaanas

De groenten die momenteel in Nederland worden geoogst hebben geen extra wasbeurt nodig vanwege de uitbarsting van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull. De Voedsel en Waren Autoriteit meldt vrijdag na onderzoek dat de as in Nederland geen risico voor de voedselveiligheid heeft veroorzaakt.

In Nederland worden dezer dagen maar een paar zogenoemde vollegrondsgroenten als prei, sommige koolsoorten en spinazie verbouwd en geoogst. Deze groenten kunnen volgens de VWA voor de bereiding op de normale manier worden gewassen. Ook het grazend vee in Nederland loopt geen gezondheidsrisico.

De VWA blijft de luchtkwaliteit en de stoffen in de regen de komende tijd in de gaten houden.

Blur: plezier gaat ten koste van realisme

Het is een kwestie van smaak of je liever realistische games speelt of juist niet. De hedendaagse technologie maakt het in ieder geval steeds meer mogelijk een realistisch plaatje neer te zetten. Gareth Wilson, lead designer van Blur heeft de opvallende uitspraak gedaan dat het focussen realisme het plezier uit het spel kan halen.

Hij maakt een goed punt door te zeggen dat graphics alleen geen spel meer verkoopt: “Project Gotham Racing 3 was an absolute joy to work on – because whenever you work on new tech, the first thing you want to do is to make the most visually stunning videogame that you’ve ever done. So you go, ‘wow, look, we’ve put 140,000 polygons into a car and we’ve got a physics engine that we couldn’t have even dreamt of a few years ago. But then once you get this far into the console cycle, then everybody has got a sim. Everybody has got a Forza or a Gran Turismo or Gotham or a whatever. So trying to convince people to buy yet another sim is just difficult, really.”

Na het mooiste plaatje komt eigenlijk het belangrijkste weer naar voren: gameplay. Wilson ging nog even verder: “It is very natural for us as developers to try to recreate reality with our new toys, but at this stage of the console cycle I think it’s important to focus on fun and new experiences, and different types of gameplay. Which is really where Blur has come from”.

Binnenkort kun je zelf oordelen of Wilson in zijn opzet geslaagd is!

Activision maakt winst

Activision Blizzard heeft vannacht de kwartaalcijfers voor het eerste kwartaal van 2010 onthuld. In drie maanden tijd maakte de grootste game-uitgever op aarde een winst van 299 miljoen euro.

Deze winst wordt vooral gedragen door het succes van Call of Duty: Modern Warfare en de 11,5 miljoen trouwe fans van World of Warcraft.

Voor het tweede kwartaal rekent Activision Blizzard op iets minder winst. Ondertussen is de uitgever bezig om haar inkomstenstroom te optimaliseren. Zo wil men een grote slag slaan met muziekgames. Bovendien komt Blizzard met Starcraft II, die samen met World of Warcraft: Cataclism voor een groeiende PC-markt zou gaan zorgen, en zullen Blur en Singularity ook nog uitkomen.

Activision maakt winst
Activision maakt winst (Foto: Novum)

Uitslag eerste vrije training Spanje

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Spanje. Teamgenoot Jenson Button kwam tot de tweede tijd, gevolgd door Mercedes-coureur Michael Schumacher. Bij Timo Glock brak er een onderdeel van zijn auto af, terwijl bij Pedro de la Rosa en Nico Hülkenberg respectievelijk de versnellingsbak en de motor het begaf.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton McLaren 1:21.134 21
2 J. Button McLaren 1:21.672 +0:00.538 14
3 M. Schumacher Mercedes 1:21.716 +0:00.582 12
4 M. Webber Red Bull 1:22.011 +0:00.877 27
5 S. Vettel Red Bull 1:22.026 +0:00.892 22
6 N. Rosberg Mercedes 1:22.070 +0:00.936 19
7 R. Kubica Renault 1:22.202 +0:01.068 22
8 F. Alonso Ferrari 1:22.258 +0:01.124 19
9 V. Petrov Renault 1:22.397 +0:01.263 23
10 K. Kobayashi Sauber 1:22.492 +0:01.358 26
11 S. Buemi Toro Rosso 1:22.588 +0:01.454 24
12 F. Massa Ferrari 1:22.975 +0:01.841 22
13 P. di Resta Force India 1:23.030 +0:01.896 21
14 J. Alguersuari Toro Rosso 1:23.110 +0:01.976 31
15 V. Liuzzi Force India 1:23.284 +0:02.150 19
16 R. Barrichello Williams 1:23.312 +0:02.178 22
17 N. Hülkenberg Williams 1:23.471 +0:02.337 20
18 H. Kovalainen Lotus 1:25.329 +0:04.195 17
19 J. Trulli Lotus 1:26.244 +0:05.110 20
20 T. Glock Virgin 1:26.340 +0:05.206 23
21 L. di Grassi Virgin 1:26.694 +0:05.560 24
22 C. Klien HRT 1:27.250 +0:06.116 26
23 B. Senna HRT 1:27.752 +0:06.618 27
24 P. de la Rosa Sauber -:--.--- -:--.--- 3

"PC-markt groeit dankzij Blizzard"

PC-gaming is dood! Althans, dat is wat veel gamers beweren. Het gebrek aan een hoop unieke titels en piraterij zou hiervoor gezorgd hebben. Toch zal volgens Activision de PC-markt gaan groeien en dat heeft één reden: Blizzard. Dat maakte de game-uitgever bekend tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers.

Het zou de eerste keer in tien jaar zijn dat de verkoop van PC-games bij Activision Blizzard in een stijgende lijn zit. Dit jaar komt Blizzard Entertainment met de strategiegame Starcraft II: Wings of Liberty en een uitbreiding op World of Warcraft genaamd World of Warcraft: Cataclysm.

Met World of Warcraft: Cataclysm hoopt Blizzard Entertainment niet alleen de game weer te vernieuwen, maar wil de gamestudio ook nieuwe spelers aanspreken. De missies die een speler in het begin van het spel moet doen, zijn allemaal onder handen genomen en zouden leuker en afwisselender moeten zijn dan voorheen. Bovendien kan de uitbreiding verloren fans weer terugbrengen in de game.

Ondertussen moet Starcraft II niet alleen een wereldwijde hit worden, maar moet het spel moet ook het professioneel gamen in Zuid-Korea gaan ondersteunen. Het tien jaar oude eerste deel van Starcraft is de meest populaire game onder professionele gamers in dat land.

'PC-markt groeit dankzij Blizzard'
'PC-markt groeit dankzij Blizzard' (Foto: Novum)

Spanje klimt uit recessie

De Spaanse economie is opgekrabbeld uit een langdurige recessie. In het eerste kwartaal van dit jaar groeide de op vier na grootste economie van Europa met 0,1 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat maakte de centrale bank van Spanje vrijdag bekend. Het gaat om een eerste schatting.

Spanje is het laatste grote Europese land dat uit een recessie klimt. De economie van het Zuid-Europese land kromp tot eind vorig jaar zes kwartalen achter elkaar.

Iran trakteert Veiligheidsraad op etentje

De Iraanse minister van buitenlandse zaken heeft donderdagavond een etentje gegeven voor de vijftien leden van de VN-Veiligheidsraad. Deze zeer ongebruikelijke geste was kennelijk bedoeld om de betreffende landen zo gunstig te stemmen dat zij niet tot nog meer economische sancties tegen Iran besluiten.

Meer sancties dreigen vanwege het omstreden nucleaire programma van Iran.

Westerse VN-diplomaten lieten weten dat de traktatie, aangeboden door minister Manouchehr Mottaki, wel een hoogst ongebruikelijke was. Ook werd gezegd dat zeker niet alle vijftien lidstaten hun ambassadeur naar het etentje zouden sturen. Uiteindelijk kwamen toch veel ambassadeurs aanzetten. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en Rusland stuurden lagere functionarissen.

Het diner vond plaats in de marge van het non-proliferatieoverleg van de VN. Deelnemers zeiden na afloop dat openhartige gesprekken waren gevoerd.

Blessures voor Stenman en Lovre

Goran Lovre en Frederik Stenman komen dit seizoen niet meer in actie voor FC Groningen. De twee raakten geblesseerd in de wedstrijd tegen FC Utrecht. De Servische middenvelder Lovre brak na een duel zijn jukbeen. De Zweedse linksback Stenman heeft last van een hamstringblessure. Dat meldt de club op zijn website.

FC Groningen speelt zondag de tweede wedstrijd tegen Utrecht voor een plaats in de volgende ronde van de play-offs. Het eerste duel in de Galgenwaard werd met 3-1 verloren. De winnaar speelt tegen Roda JC of Heracles Almelo voor een plaats in de Europa League.

Steekpartij in asielzoekerscentrum

Een doorgedraaide bewoner van een asielzoekerscentrum in Borne heeft donderdagavond een medebewoner in zijn nek gestoken. Het 40-jarige slachtoffer is in een ziekenhuis opgenomen en verkeert buiten levensgevaar. De 26-jarige agressieveling is aangehouden, meldt de politie.

Rond 22.15 uur zwaaide de man met een mes en bedreigde medebewoners en beveiligingspersoneel van het centrum aan de Bornerbroeksestraat. Agenten spoten pepperspray in zijn gezicht en een politiehond beet de man nadat hij had geprobeerd het beest aan te vallen. Nadat hij was aangehouden, werd de man naar het ziekenhuis gebracht om aan de bijtwond behandeld te worden. Hij weigerde echter zich te laten behandelen, waarna hij werd opgesloten op het politiebureau.

Een beveiligingsmedewerkster heeft aangifte gedaan omdat zij met het mes werd bedreigd, de gewonde asielzoeker gaat dat nog doen.

PSV en Ceará eindigen met remise

Afgelopen dinsdag vertrok PSV voor een trainingskamp naar Brazilië. De internationals Bakkal, Affelay, Engelaar en Ooijer bleven achter in Eindhoven. Gisteren trad het team van Fred Rutten in een oefenwedstrijd aan tegen Ceará Fortaleza. De wedstrijd eindigde in een gelijkspel, 1-1.

Al snel keek PSV tegen een achterstand aan, na zeven minuten was het Pablo die de bal wist binnen te koppen. Het leek er lange tijd op dat de nummer drie van de Eredivisie zijn eerste oefenwedstrijd in Brazilië zou verliezen. Maar Jan Kromkamp zorgde voor de gelijkmaker voor de Eindhovenaren. PSV beëindigde de wedstrijd met tien man na een rode kaart voor Jagos Vukovic.

Andy van der Meyde begon in de basis. Steve Olfers mocht in de tweede helft invallen, en de talenten Youness Mokhtar en Romario Sabajo kwamen ook aan spelen toe. De Eindhovenaren spelen zondag nog een wedstrijd tegen Vitoria.

Timmer, Boer en Gerritsen weg bij Orie

Marianne Timmer, Margot Boer en Annette Gerritsen verlaten de Control-schaatsploeg. Het trio ging niet akkoord met de het sterk verlaagde aanbod dat de ploeg van coach Jac Orie hen deed en gaan daarom volgend seizoen hun eigen weg.

Gerritsen behaalde tijdens de afgelopen Olympische Spelen in Vancouver een zilveren medaille, terwijl Boer vierde werd op zowel de 500 als 1.500 meter. Timmer kampte met een blessure en was tijdens de skate-off niet fit genoeg om alsnog naar Vancouver te mogen. Hierop besloot ze haar carrière met een jaar te verlengen en na komend seizoen afscheid te nemen van de schaatssport.

Ajax-speler beledigt Feyenoorders op tv

Jan Vertonghen, verdediger van de Amsterdamse voetbalclub Ajax, wakkerde de spanning tussen Feyenoord en Ajax nog maar eens aan. Tijdens de huldiging van de club na het winnen van de KNVB beker tegen Feyenoord noemde hij de Rotterdammers meerdere malen 'kakkerlakken'.

De beelden werden live uitgezonden op de Amsterdamse omroep AT5. Elf jaar geleden ging Feyenoorder Ulrich van Gobbel op ongeveer dezelfde manier in de fout door de Amsterdammers 'joden' te noemen.

Klachten over vuilstaking Utrecht stapelen zich op

De gemeente Utrecht krijgt steeds meer klachten binnen over de staking van vuilnismannen en straatvegers in de stad. Het aantal klachten dat direct kan worden gelinkt aan de staking is sinds het begin van de acties vervijfvoudigd. In Amsterdam verandert het straatbeeld ook na de eerste stakingsdag.

Donderdag kwamen er 232 telefoontje binnen, zegt een woordvoerder van de gemeente Utrecht. Veel bewoners en ondernemers vragen waar ze met hun vuilnis heen moeten. De gemeente verzoekt hen om de troep binnen te houden. Ook de afvalscheidingsstations in Utrecht zijn dicht, waardoor mensen hun afval ook niet zelf weg kunnen brengen.

Inmiddels worden de straten in Utrecht steeds viezer. In de binnenstad gaan ondernemers vrijdagmiddag de straat op om te vegen. Ze krijgen daarbij even hulp van burgemeester Aleid Wolfsen, die de Jansbrug onder handen zal nemen.

De staking voor een nieuwe cao is vrijdag in Amsterdam de tweede dag ingegaan. Wel werd tijdens Koninginnedag al 24 uur gestaakt, maar dat werd daarna opgeruimd. In de hoofdstad staken alleen de reinigingsdiensten en niet de vuilnismannen. "Het wordt hier al iets rommeliger", zegt een woordvoerder van stadsdeel Centrum.

"Het is pas de tweede dag maar je gaat het wel zien. Het is altijd lastig om te voorspellen hoe snel je het gaat merken, omdat je ook niet weet in hoeverre bewoners en bedrijven gehoor geven aan de oproep zelf hun straatje schoon te vegen."

In Amsterdam wordt in ieder geval tot en met woensdag gestaakt. In Utrecht duurt de staking zeker tot en met het weekeinde, maar de bonden hebben al aangekondigd dat tot woensdag te willen verlengen. De gemeente kijkt nog of ze naar de rechter stapt om dat te voorkomen.

Vakbond Abvakabo kondigde donderdag aan de acties door te willen zetten tot er een akkoord is. Ook andere gemeenten komen binnenkort mogelijk aan bod.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten onderhandelt namens de gemeenten als werkgever met de bonden over een nieuwe cao. Vrijdag staat een gesprek gepland.

Geen absolute meerderheid Conservatieven

De Britse parlementsverkiezingen van donderdag hebben geresulteerd in een zogeheten 'hung parliament'. De Conservatieve Partij van David Cameron heeft de verkiezingen gewonnen, maar zij heeft geen absolute meerderheid in het Lagerhuis behaald.

Volgens de Britse traditie is het in zo'n situatie aan de zittende regering, in dit geval die van het verliezende Labour, om als eerste te proberen een coalitie te vormen.

De beoogde coalitiepartner zijn de Liberaal-Democaten van Nick Clegg, die tegen de verwachtingen in geen grote klapper maakten en maar matig scoorden.

Labour-premier Gordon Brown gaf aan dat zijn partij wel in is voor samenwerking met Cleggs Lib-Dems. Clegg liet weten rustig de tijd te zullen nemen om over de mogelijkheden van een coalitie na te denken.

Tory-leider Cameron zei dat Brown het mandaat om te regeren heeft verloren.

Volgens de eerste officiële uitslagen hebben de Conservatieven 288 zetels behaald in het 650 zetels tellende Lagerhuis, heeft Labour er 244, komen de Lib-Dems uit op 51 zetels en gaan er 27 naar de overige partijen.

Glock: "Kan niet tevreden zijn"

Timo Glock beleeft dit jaar geen goede seizoensstart in de Formule 1 met Virgin Racing. De Duitser heeft de finish met de VR-01 nog niet gezien en is hier niet tevreden over. Toch ziet hij licht aan het einde van de tunnel.

"Als ik eerlijk ben, kan ik niet tevreden zijn. Dat ik na vier races de finish nog niet gezien heb en we laatste staan in het constructeurskampioenschap, is niet wat ik had verwacht," zei Glock tegen Auto Bild. "Gelukkig zie ik wel vooruitgang. Dat is het belangrijkste. Ik heb vanaf het begin gezegd dat we tijd nodig hebben, omdat het voor een nieuw team heel moeilijk is competitief te zijn," zei de Duitser die verwacht dat de betrouwbaarheid nu beter zal worden. "Nu wil ik de finish zien. Ook moeten we zo snel mogelijk het gat met de rest dichten."

Glock koos afgelopen winter voor Virgin, ondanks dat hij aanbiedingen van andere teams, waaronder Renault, op zak had. "Er waren veel vraagtekens bij een aantal gevestigde teams. Ik wilde niet het risico lopen ineens zonder stoeltje te zitten. Het is zwaarder dan ik dacht. Toch sta ik achter mijn beslissing," zei de Duitser die een rol als testrijder niet zag zitten.

Bij Virgin kreeg Glock een rol die hij nog niet eerder bekleed heeft. "Als teamleider is het mijn taak het team vooruit te brengen. Soms doe ik dat met positieve woorden, soms met opbouwende kritiek. Aan motivatie is in ieder geval geen gebrek."

'Misbruik binnen protestantse kerk'

De protestantse gemeente in Bussum heeft twee weken geleden een brief gekregen van een vrouw die zegt dat zij in haar pubertijd seksueel is misbruikt door twee prominente gemeenteleden van de kerk.

Dat schrijft scriba Peter David in een brief aan de protestantse gemeente Bussum. De vrouw schrijft in haar, volgens de scriba 'gedetailleerde' brief, dat ze als minderjarige slachtoffer is geworden van mishandeling en seksueel misbruik.

Tweede Kamer bespreekt steun Griekenland

De Tweede Kamer is vrijdagochtend begonnen aan een debat over het steunplan voor Griekenland. Het kabinet wil dat Nederland 4,7 miljard euro leent aan het bijna failliete land.

Op initiatief van de PVV, de VVD en SP onderbreken alle Kamerleden hun meivakantie voor het debat. De PVV wil dat de Tweede Kamer de lening aan Griekenland tegenhoudt. De Kamer gaat daarover stemmen, maar waarschijnlijk gaat een meerderheid akkoord met de lening.

De Nederlandse lening aan Griekenland is onderdeel van een internationaal hulpplan. De eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) willen in totaal 110 miljard euro aan Griekenland lenen. In ruil moet Griekenland flink bezuinigen.

De PVV vindt dat Nederland serieus moet overwegen uit de euro te stappen. "Wij mogen niet in deze ellende worden meegesleurd", zei PVV-Kamerlid Tony van Dijck vrijdag aan het begin van het debat.

Jol wil twee versterkingen

Martin Jol is het niet eens met algemeen directeur Rik van den Boog, die in principe geen spelers wil aantrekken in de aankomende transferperiode. Volgens De Telegraaf wil de coach van Ajax graag een type Balázs Dzsudzsák en een spits aantrekken. "Ik vind dat we onszelf, als iedereen blijft, op twee plaatsen moeten versterken. En ik weet precies waar", aldus Jol.

"Er hoeft niemand weg", aldus Van den Boog . "Althans van de vaste kern. We hadden 76 contractspelers en zullen die niet allemaal houden. Maar we zijn met alle drie de spelers die Luis (Suárez) noemt in gesprek en iedereen heeft zijn wensen en eisen. Als die op elkaar passen, gaan we met elkaar door." Suárez gaf eerder aan dat hij graag wil dat onder andere Dennis Rommedahl in Amsterdam blijft.

"We kunnen wel spelers aankopen"
, concludeerde Van den Boog eerder. "Maar dat willen we niet. Als we anderen aantrekken, belemmeren we onze jongelingen. En dit jaar is bewezen dat Ajax de jeugd en dus de toekomst heeft. Alleen als er spelers worden weggekocht, zullen er desgewenst adequate vervangers worden aangetrokken. Maar we hebben nog geen formele biedingen binnen."

Het lijkt erop dat het bestuur van Ajax tevreden is met de huidige selectie, die gisteren de KNVB-beker wist te veroveren.

Elia terug in selectie Hamburger SV

Eljero Elia kan morgen in de laatste competitiewedstrijd van het seizoen tegen Werder Bremen zijn rentree maken bij Hamburger SV. De vleugelspits is hersteld van een slepende enkelblessure en behoort tot de selectie van interim-trainer Ricardo Moniz voor het slotstuk in de Bundesliga. Dat liet Moniz op de website van HSV weten.

"Op de training was hij nog wat voorzichtig, maar we hebben nog een dag de tijd. Eljero is erbij", zei de coach. Elia werd in maart geopereerd aan zijn enkel. De international meldt zich volgende week bij bondscoach Bert van Marwijk voor een dubbele trainingsstage met het Nederlands elftal.

Halo beste computerspel allertijden?

Welk computerspel zou de titel "beste spel ooit" verdienen? Volgens de mensen achter het Guinness Book of World Records zou dat Halo moeten zijn.

In een online poll die tussen januari en augustus 2009 werd gehouden stemden ruim 13.000 mensen voor de Halo franchise. Volgens Guinness is Halo een spel met een hoofdpersoon van iconische proporties, uitmuntend level design, perfecte besturing en geweldige multiplayermogelijkheden. De Halo-serie zou het niveau voor het genre op ongekende hoogte hebben gebracht.

Nummers twee en drie zijn Call of Duty en The Legend of Zelda. Call of Duty beschikt over uitgebalanceerde gameplay, oogstrelende passages en uitstekende multiplayer mogelijkheden volgens Guinness. The Legend of Zelda zou spelers van alle niveaus verslavende gameplay bieden en een van de meest herkenbare personages, Link, bevatten.

Guiness World Records

De rest van de ranglijst;

Guitar Hero (#4), Metal Gear (#5), Super Mario Bros. (#6), World of Warcraft (#7), Gears of War (#8), Super Smash Bros. (#9), Grand Theft Auto (#10), Pokémon (# 11), Resident Evil (#12). Fallout (#13), Half-Life (#14), Sonic the Hedgehog (#15), Counter-Strike (#16), Runescape (#17), FIFA (#18), Kingdom Hearts (#19), Final Fantasy (#20), Pac-Man (#21), Madden NFL (#22), The Sims (#23), Tomb Raider (#24), WWE Smackdown Vs. RAW (#25), Rock Band (#26), LittleBigPlanet (#27), Saints Row (#28), The Elder Scrolls (#29), God of War (#30), GoldenEye 007 (#31), Bioshock (#32), KillZone (#33), Skate (#34), Left 4 Dead (#35), Need for Speed (#36), Chrono Trigger (#37), Gran Turismo (#38), StarCraft (#39), Ratchet & Clank (#40), Pong (#41), Tom Clancy's games (# 42), Star Wars: Battlefront (#43), Battlefield (#44), Diablo (#45), Lego Batman (#46), Mario Kart (#47), Burnout (#48), Crash Bandicoot (#49) and Pro Evolution Soccer (#50).

 

Deetman presenteert advies onderzoek misbruik kerk

De commissie onder leiding van Wim Deetman presenteert vrijdagmiddag haar plan van aanpak voor het onderzoek naar het misbruik in de rooms-katholieke kerk. De oud-minister werd begin maart door de Nederlandse bisschoppen gevraagd het onafhankelijke onderzoek op zich te nemen.

Sinds februari stromen de berichten over misbruik door paters, priesters en geestelijken op internaten binnen. Bij kerkelijke instantie Hulp en Recht zijn al honderden meldingen gedaan van misbruikgevallen.

De protestant Deetman presenteert tijdens een persconferentie onder meer de onderzoeksvraag van de commissie. Ook wordt bekend wie er naast hem in de onderzoekscommissie zullen plaatsnemen.

Mat Herben naar rechter om Fortuyn-docu BNN

Voormalig LPF-fractievoorzitter Mat Herben sleept omroep BNN voor de rechter vanwege een uitzending van woensdag over de moord op Pim Fortuyn. Dat schrijft het AD vrijdag. Herben werd in de bekritiseerde uitzending neergezet als pion van Defensie die Fortuyn moest overhalen om voor de aanschaf van de JSF te kiezen.

Herben reageert furieus in de krant. "Die hele uitzending was een aaneenschakeling van geruchten en beweringen die volstrekt uit de lucht zijn gegrepen. Zo wordt er doodleuk beweerd dat ik op 4 mei bij een geheime bijeenkomst was met Pim en de Amerikaanse ambassadeur. Gewoon niet waar!"

"Het kan toch niet zo zijn dat een publieke omroep zo maar klakkeloos de wildste complottheorieën overneemt die op internet de ronde doen", vraagt Herben, die niet om een reactie is gevraagd, zich af in de krant. "Zonder iets te checken, zonder zelfs mij om een weerwoord te vragen. Buitengewoon kwalijk!"

BNN reageert in de krant dat het 'op basis van archiefmateriaal bestaande feiten opnieuw heeft gerangschikt'. De reactie van Herben zit volgens BNN wel in het programma. Zijn reactie zou nu hetzelfde zijn als toen, namelijk 'dat dit alles is gebaseerd op leugens'.

In de uitzending wordt verder onder meer gesproken over de mogelijkheid dat Fortuyn, donderdag precies acht jaar geleden, door een sluipschutter zou zijn vermoord. Ook wordt de vraag opgeworpen dat het geen toeval is dat de ambulance niet snel het terrein op kon komen vanwege een gesloten hek.

Honderden Britten konden niet stemmen

In Londen, Sheffield, Birmingham en verscheidene andere Britse plaatsen zijn de stembureaus donderdag dichtgegaan terwijl er nog mensen in de rij stonden om te stemmen. Deze kiezers hebben hun stem niet kunnen uitbrengen. Het kwam tot confrontaties tussen het publiek en de medewerkers op de stembureaus.

In Londen moest de politie eraan te pas komen om een vijftigtal mensen uit een stembureau te verwijderen die weigerden te vertrekken omdat ze hun stem niet hadden kunnen uitbrengen.

Jenny Watson, het hoofd van de Britse kiescommissie, erkende dat het bestaande systeem in sommige kiesdistricten niet berekend was op de opkomst die op veel plaatsen ongekend hoog was.

'Tbs-kliniek mag chemische castratie niet weigeren'

Tbs-klinieken mogen chemische castratie van veroordeelde zedendelinquenten niet weigeren. Dit stelt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) in een rapport dat vrijdag gepresenteerd wordt, schrijft de Volkskrant. Het onderdrukken van lustgevoelens door medicijnen komt steeds vaker voor.

Volgens de RSJ hebben zedendelinquenten recht op deze behandeling. Maar sommige klinieken zijn huiverig voor libidoremmers en schrijven deze niet voor. Zo krijgt niet iedere patiënt een gelijke kans op de behandeling die hij verdient, vindt de RSJ. "Dit kan het verschil maken tussen verlof en een verblijf op de longstayafdeling", aldus de raad in de Volkskrant.

Libidoremmers zijn niet voor iedere tbs'er geschikt. Voor verkrachters die uit agressie handelen, werken de medicijnen bijvoorbeeld niet. Daarom moet per patiënt worden gekeken of de medicijnen in de behandeling passen. Bovendien zijn de bijwerkingen zeer sterk.

Poederbrief Oss ongevaarlijk

De poederbrief die donderdag binnenkwam bij een politiebureau in Oss bevatte geen schadelijke stoffen. Dat blijkt na onderzoek van de inhoud door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), meldt de politie vrijdag. Het bureau was donderdag enige tijd dicht door de brief.

Zo'n veertig medewerkers van de politie konden het politiebureau enige tijd niet verlaten. Twee burgers die de brief kwamen brengen en een medewerker die de brief aannam moesten in quarantaine.

Wie de brief heeft verstuurd en wat het poeder precies was, is niet bekend.

Twee miljoen kijkers Bekerfinale

Ruim twee miljoen kijkers hebben gisteren naar de bekerfinale gekeken. Het was daarmee het best bekeken programma van de avond. In de Rotterdamse Kuip won Ajax met 4-1 van Feyenoord. Doelpunten aan de kant van Ajax kwamen van Luis Suárez en Siem de Jong, beiden scoorden twee keer. Jon Dahl Tomasson scoorde namens Feyenoord.

In de heenwedstrijd werd het al 2-0 voor de Amsterdammers. Daardoor mocht aanvoerder Luis Suárez de beker in ontvangst nemen. De Ajacieden gingen daarna zo snel mogelijk terug naar de Arena waar ruim 13.000 supporters wachtten.

Zaak bewaarplicht naar Europese rechter

De Hoge Raad in Ierland heeft een zaak over de Europese bewaarplicht van telecommunicatiegegevens doorverwezen naar het Europese Hof van Justitie.

Afgelopen maart oordeelde het Duitse hof nog dat de opslag van deze gegevens ongrondwettelijk is. Dit gebeurde eerder ook in Roemenië en Hongarije. Echter is er op Europees niveau nog geen gerechtelijke uitspraak geweest over dit onderwerp.

Voor alle burgers
De rechtsgang van de Ierse digitale-burgerrechtenbeweging Digital Rights Ireland (DRI) begon al in 2008. Toen ging DRI naar de rechter om te vragen of deze kwestie kon worden voorgelegd aan het Europese Hof. De Hoge Raad in Ierland heeft nu uiteindelijk besloten dat DRI een zaak mag beginnen uit naam van alle burgers in Ierland en niet exclusief voor de beweging zelf. Tevens heeft de rechter besloten dat de staat alle juridische kosten moet vergoeden als de organisatie de zaak verliest.

Burgerrechten
Het Europese Hof zal nu moeten oordelen in hoeverre de rechten van de burgers, zoals het recht op privacy, in het geding zijn met deze EU richtlijn. Wanneer de rechter vindt dat dit inderdaad het geval is, zal de bewaarplicht moeten worden herzien.

[NHL playoffs] Red Wings vernederen Sharks

De Detroit Red Wings stonden voorafgaand aan deze wedstrijd met 3-0 achter in de best of seven-serie, maar waren niet van plan om de laatste wedstrijd cadeau te geven. Na vijf goals in de eerste periode werd het uiteindelijk 7-1 voor de Red Wings. Johan Franzen scoorde maar liefst viermaal en gaf ook nog twee assists. 

Franzen scoorde in de eerste periode een zogeheten 'natural hattrick', drie goals achter elkaar zonder tussenliggende goals. Bovendien waren zijn zes punten in één playoffwedstrijd een record. Norm Ullman en Red Wings-legende Steve Yzerman kwamen tot vijf punten in één playoffwedstrijd. "Je wilt niet met 4-0 uit de playoffs verdwijnen, je wilt je fans laten zien dat we nog kunnen winnen. Nu moeten we zorgen dat we de volgende ook winnen", aldus de 30-jarige Zweed. 

De wedstrijd was na de eerste periode al gespeeld, want de Red Wings kwamen 5-0 voor. De Sharks kregen wel wat kansjes maar wisten deze niet af te maken, terwijl aan de andere kant alles erin vloog. Todd Bertuzzi maakte de openingsgoal doordat Johan Franzen tegen zijn schaats aanschoot en de puck ietwat gelukkig in het Sharks-doel belandde. Vervolgens begon de Franzen-show met drie goals op rij, waarna Valtteri Filppula ruim een minuut voor het einde van de periode alle hoop op een overwinning van de Sharks wegnam door de 5-0 te maken. 

In de tweede periode gingen de Red Wings vrolijk door waar ze mee bezig waarde. Brian Rafalski scoorde in de powerplay met een hard afstandsschot. Pas een minuut voor het einde van de periode deden de Sharks via een goal uit een hard schot van Dany Heatley in de powerplay iets terug, maar dit zorgde bij de Sharks nauwelijks voor blije gezichten. 

In de derde periode namen de frustraties de overhand en ontstonden er enkele opstootjes. Joe Thornton liet zich gaan en werd de rest van de wedstrijd geschorst en gaf daarmee een vier minuten durende powerplay voor de Red Wings weg. Aan het einde van deze powerplay wisten de Wings de 7-1 te scoren via wie anders dan Franzen. Later ontstonden nog opstootjes waar Scott Nichol, Ryane Clowe en Douglas Murray bij betrokken waren maar de eindstand veranderde niet meer. 

Sharks-coach Todd McLellan was vanzelfsprekend zwaar ontevreden. "We moeten ons kapotschamen, we zijn allemaal erg teleurgesteld. We wisten dat de Red Wings er vol voor zouden gaan en waren alsnog niet voorbereid. We zeiden alle goede dingen voorafgaand aan de wedstrijd, maar er is nog een groot verschil tussen iets zeggen en het laten zien op het ijs." Red Wings-coach Mike Babcock was uiteraard een stuk vrolijker. "We waren er klaar voor vanavond en alles wat we schoten leek erin te gaan. We hebben nog een kans, en daar ging het vanavond om."

Sneijder: "Zondag meedoen is geen probleem"

Wesley Sneijder vermoedt dat zijn bovenbeenblessure, opgelopen tijdens de finale van de Coppa Italia, niet ernstig is.

De spelmaker van Internazionale kampte de voorbije weken al met fysiek ongemak. Toen Sneijder woensdag in de finale al na vijf minuten naar de kant moest, werd gevreesd voor het einde van het seizoen van de Utrechter.

Daar is volgens de speler zelf echter geen sprake van. "Het doet nog wat pijn en ik slik antibiotica voor een eventuele infectie, maar zondag meedoen is normaal gesproken geen probleem", zegt de speler in De Telegraaf.

Inter kan in het duel met Chievo Verona kampioen worden. Dan moet er gewonnen worden en moet nummer twee AS Roma punten verspelen. Sneijder is met zijn ploeg nog in de race voor de treble. Naast de inmiddels gewonnen Coppa Italia kan ook de Champions League nog worden gewonnen.

[NHL playoffs] Canadiens weer op gelijke hoogte

De Montreal Canadiens hebben thuis dankzij twee goals in de derde periode een 3-2 overwinning op de Pittsburgh Penguins geboekt. De stand in de best of seven-serie komt daarmee op 2-2. Goalie Jaroslav Halak was weer eens de man van de wedstrijd met 33 reddingen uit 35 schoten op doel.

De Canadiens kwamen via Tom Pyatt al na ruim twee minuten op voorsprong, maar de Penguins scoorden snel tegen. Maxime Talbot wist met zijn backhand de puck achter Halak te werken. Toen twee minuten later Chris Kunitz in de powerplay de 2-1 maakte leek er niets aan de hand voor de Penguins. 

In de tweede periode kwamen de Canadiens er totaal niet aan te pas met slechts drie schoten op doel, maar de Penguins verzuimden om verder uit te lopen. Dit kwam ze in de derde periode duur te staan, want in een tijdsbestek van twee minuten stonden de Canadiens weer op voorsprong door goals van Maxim Lapierre en Brian Gionta. De Canadiens speelden in deze periode met veel meer vuur en de Penguins kwamen er nauwelijks nog uit. Aan de stand werd zodoende niets meer veranderd.

Staat aangeklaagd om vingerafdrukdatabase

De stichting Privacy First heeft donderdag de Nederlandse staat aangeklaagd. Inzet van de civiele procedure is het ongeldig verklaren van de nieuwe paspoortwet.

De dagvaarding die de stichting samen met 22 burgers heeft verstuurd naar het ministerie van Binnenlandse Zaken (PDF) eist het ongeldig verklaren van de paspoortwet op een aantal punten. De wet zou volgens de advocaten haaks staan op andere regelgeving, niet af zijn, én niet doen wat Europa met de richtlijn vraagt.

Verder dan Europese richtlijnen
De Europese richtlijnen die landen verplichten om de vingerafdrukken op te nemen in de paspoorten is vele malen milder dan de wetgeving die in Nederland is doorgevoerd. De Europese regels schrijven namelijk voor dat er, naast een gelaatscan, twee vingerafdrukken op de chip in het paspoort geplaatst dienen te worden. De chip mag enkel worden uitgelezen wanneer de wetgeving dit verplicht, niet eerder.

Vooral de laatste beperking, welke in een laat stadium is toegevoegd door het Europees Parlement, wordt volgens de aanklacht met voeten getreden. Nederland eist namelijk geen twee, maar vier vingerafdrukken die bovendien ook nog eens in een centrale database worden opgeslagen. Dit zou volgens de stichting nooit de bedoeling geweest zijn van de Europarlementariërs.

De advocaten van de stichting trekken ook vergelijkingen met de landen om ons heen. Zo heeft Duitsland de wet zo ingericht dat de vingerafdruk in het paspoort enkel en alleen gebruikt mag worden voor identificatie.

Meer dan alleen identificatie
Dat Nederland veel te ver gaat met de nieuwe paspoortwet staat voor de advocaten vast. Zij stellen dat de vingerafdrukken ook voor andere doelen dan indentificatie worden gebruikt. "Onlangs benadrukte oud-minister Ter Horst nog dat de criminaliteitsbestrijding naar haar mening de belangrijkste reden vormt voor de opslag van vingerafdrukken", schrijven de juristen. Hiermee verwijzen ze naar het symposium 'Burger in de knel', van 28 april jongstleden.

EVRM
Doordat Nederland de paspoortwet veel breder heeft opgezet dan de EU-richtlijnen eisen, zou het Europees verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) geschonden zijn. De advocaten verwijzen naar Groot Brittannië op dit onderwerp. Het Europese Hof voor de Mensenrechten heeft het land namelijk veroordeeld wegens het bewaren van vingerafdrukken van gearresteerde mensen, ondanks dat zij onschuldig bleken te zijn. Waarom Nederland denkt dit wel te mogen, is de stichting dan ook een raadsel.

Wet verbieden
Privacy First kan op basis van de feiten en hun constateringen maar één conclusie trekken: de Nederlandse paspoortwet deugt niet. In de dagvaarding wordt dan ook gevraagd om de wet buiten werking te zetten. Hiermee zouden mensen niet langer verplicht zijn om hun vingerafdrukken af te geven bij het verlengen of aanvragen van hun identiteitsbewijs.

Europarlementariër Sophie in 't Veld reageert verheugd op het nieuws van de dagvaarding. "Dit lijkt me op zich een prima zaak. Het lijkt me goed dat burgers het recht in de hand nemen", zegt ze tegen Webwereld. Volgens haar zijn er al meerdere zaken gevoerd tegen de opslag van vingerafdrukken in Europa. Er ontstaat dus steeds meer jurisprudentie op dit vlak waaruit blijkt dat overheden niet klakkeloos alles van iedereen hoeft te weten. "De massale en langdurige opslag staat niet in verhouding tot het doel."

FOK! collumnist Driek Oplopers heeft vandaag ook wat over vrijheid te vertellen.

[NBA] Orlando wint ook tweede duel tegen Hawks

In de halve finale van de play-offs in de Eastern Conference heeft Orlando Magic ook het tweede duel tegen Atlanta Hawks gewonnen. Orlando zegevierde thuis met 112-98.

Na het eerste deel van de wedstrijd was het verschil tussen de twee ploegen slechts acht punten. Daarna bouwde Orlando de marge verder uit. De Hawks kwamen in het begin van het laatste kwart ruim drie minuten niet tot scoren. Orlando leidde toen met 98-87.

Topscorer bij Orlando was Dwight Howard die goed was voor 29 punten en 17 rebounds. Vince Carter scoorde 24 punten. Bij Orlando was Al Horford met 24 punten en tien rebounds het meest trefzeker.

Street Fighter: Legacy

Sommige mensen vinden het gewoon leuk of houden zoveel van een game, ontwikkelaar of gamekarakter dat ze een filmpje erover maken. Meeste mensen gebruiken hier ingame beelden voor, maar soms komt er een filmpje voorbij met echte mensen, en soms is zo'n filmpje nog best goed gelukt.

Zo is ook hier het geval, iedereen kent Streetfighter met Jean Claude van Damme wel, sommigen vinden de film geweldig en sommigen vinden het niks. Nu is er een bedrijfje Streetlight Films dat dus een korte fan made film heeft gemaakt van Street Fighter.

Wat vinden jullie? Goed genoeg voor een volledige film?

'Gehannes rond bekerfinale wordt geëvalueerd'

De alternatieve bekerfinale zal door alle betrokken partijen geëvalueerd worden, schrijft De Telegraaf.

Omdat er volgend seizoen weer de kans is dat Feyenoord en Ajax elkaar treffen in de eindstrijd en de finale ook dan weer in De Kuip gespeeld zal worden, gaan alle partijen rond de tafel zitten. Feyenoord opteert in de evaluatie voor een klein contingent Ajax-supporters en de rest van het aantal plaatsen in de vrije verkoop en dus beschikbaar voor de Feyenoord-aanhang, schrijft de ochtendkrant.

Extra geld leverden de twee finales overigens amper op. Gedacht wordt aan een bedrag van zo'n 100.000 euro. Beide wedstrijden waren bij lange na niet uitverkocht.

Van Gerwen positief over vinden nieuwe sponsor

De Nederlandse manager van Team Milram zegt dat hij positief is over het vinden van een nieuwe hoofdsponsor voor 2011 en 2012. Dit zei Van Gerwen op een persconferentie voorafgaande de Giro.

Volgens Van Gerwen zijn er momenteel gesprekken gaande met een bedrijf dat interesse heeft. "Uiterlijk op de tweede rustdag van de Tour de France hoop ik openheid te kunnen geven over de toekomst van het team."

FOK!tv bezoekt de Elf Fantasy Fair

Dat FOK!tv vorig weekend op de Elf Fantasy Fair was kon je al zien in het filmpje met leuke en lieve elfjes. Maar hebben ze ook nog iets te vertellen?

FOK!tv-verslaggever Stefan Tetelepta reisde af naar de Fair en nam een rugzak vol vooroordelen mee. Dat het alleen voor rare mensen was die een soort carnaval vierden. Maar kloppen die vooroordelen wel? Hoor het van de efljes en andere sprookjesfiguren zelf, in deze reportage van FOK!tv.


Of download als je een trage verbinding hebt. Kijken kan in dat geval in de gratis VLC mediaspeler.

[UPDATE]Britse mijlpaal voor Just Dance

Het succesverhaal van de Nintendo Wii-game Just Dance gaat maar door. Het spel heeft inmiddels meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Volgens Ubisofts Britse uitvoerende directeur Rob Cooper is dit een mijlpaal voor een Nintendo Wii-game van een zelfstandige uitgever, schrijft de site van het Britse vakblad MCV.

De grootste successen op de Nintendo Wii worden behaald door games van Nintendo, de platformeigenaar zelf. Alleen spellen als Super Mario Galaxy, Wii Fit, Wii Sports Resort en New Super Mario Bros Wii hebben miljoenen exemplaren verkocht. Het succes van Ubisofts Just Dance is daardoor des te opmerkelijker.

In het Verenigd Koninkrijk wist Just Dance begin dit jaar de toenmalige nummer één, Call of Duty: Modern Warfare 2, van de troon te stoten in de verkoop top tien. Inmiddels heeft Just Dance in Groot Brittannië al vier keer op nummer één gestaan.

De populariteit van Just Dance is in Nederland aanzienlijk minder groot. Het spel stond in Nederland nooit op de eerste plaats van de GfK-verkooplijst.

[UPDATE] Ubisoft heeft aangekondigd dat er een vervolg gaat komen, meer info wordt verwacht op de E3

Britse mijlpaal voor 'Just Dance'

Guitar Hero 6 en DJ Hero 2 deze herfst nog

Het financiele jaar loopt voor veel bedrijven af en vaak worden er dan cijfers bekend gemaakt aan de investeerders. Om deze investeerders te behouden wordt er ook vaak wat meer info gegeven over de opkomende games. Vandaag heeft Activision dit ook gedaan en ze hebben gezegd dat Guitar Hero 6 en DJ Hero 2 deze herfst uit zullen komen.

Als eerste zal Guitar Hero 6 gelanceerd worden en kort daarop DJ Hero 2, Activision geeft aan dat de komende versie meer originele muziek zal krijgen, innovatieve gameplay en na elke release zal er veel DLC beschikbaar zijn.
De gehele Guitar Hero franchise heeft tot nu toe meer dan 44 miljoen stuks verkocht en is een groot succes, Activision heeft wel in Februari aangegeven dat ze van 25 releases in 2009 naar 10 releases in 2010 zullen gaan.

Komende herfst zullen ook Spider-Man: Shattered Dimensions, Tony Hawk: Shred en nog een ongenoemde James Bond game uitkomen. Er wordt verwacht dat veel van deze titels zich op de E3 zullen onthullen.

Guitar Hero
Ben jij er klaar voor?

Vara's Lagerhuis terug op de tv

Het Lagerhuis van de VARA komt terug op televisie. Paul Witteman presenteert het bekende debatprogramma, dat vier afleveringen volledig in het teken staat van de Tweede Kamerverkiezingen.

Dat maakte de omroep donderdag bekend. De eerste uitzending is op woensdag 12 mei te zien op Nederland 1. In elke aflevering zijn twee politici te gast; vrijwel alle lijsttrekkers komen aan de beurt. Daarnaast keren een aantal oude bekenden van Het Lagerhuis terug, zoals Henk Bres, Hein van Meeteren, Frits Huffnagel en Jet Kording.

Schet verruilt Feyenoord voor RKC

RKC Waalwijk heeft zich verzekerd van de diensten van rechterspits Mitchell Schet. De 22-jarige voormalig jeugdinternational komt over van Feyenoord waar hij in 2008 debuteerde in het eerste elftal. Wanneer Schet de medische keuring goed doorloopt, tekent hij in Waalwijk een verbintenis dat hem voor de duur van twee seizoenen aan RKC verbindt.

Schet startte dit seizoen bij Excelsior om in de winterstop terug te keren naar Feyenoord. Bij de Kuipclub kwam hij dit seizoen tot twee optredens in de hoofdmacht. De aanvaller, die verschillende vertegenwoordigende elftallen doorliep, heeft indruk gemaakt op directeur voetbalzaken Mohammed Allach: "Mitchell is een talentvolle speler. Een speler met specifieke aanvallende kwaliteiten. Hij koppelt snelheid aan een sterke individuele actie. Wij zijn zeer content met het aantrekken van deze jongen."

RKC heeft ook de 22-jarige Aaron Meijers aangetrokken. De linksbenige voetballer speelde vier seizoenen voor FC Volendam, waarvan één seizoen in de Eredivisie. Meijers tekent na een geslaagde medische keuring een tweejarige verbintenis in Waalwijk.

100 passagiers ziek op cruiseschip

Zeker 94 passagiers van een cruiseschip van Royal Caribbean International dat een vijfdaagse reis in Noord-Europa maakte zijn getroffen door maag- en darmklachten, met braken en diarree als gevolg. Het is in drie maanden tijd de derde uitbraak van dit soort lichamelijke klachten aan boord van het schip, de Vision of the Seas.

In maart werd het schip enige tijd in quarantaine geplaatst nadat honderden passagiers eveneens maag- en darmklachten opliepen tijdens een cruise langs Brazilië. Een woordvoerder van Royal Caribbean liet weten dat de oorzaak van de meest recente uitbraak niet bekend is, maar voegde er aan toe dat er 'absoluut' geen verband was met het incident in Brazilië.

Twee dagen na aanvang van de cruise klaagden reizigers over fysiek ongemak. De symptomen waren mild en verdwenen na 24 uur. Het cruiseschip, met tweeduizend passagiers aan boord, kwam donderdag aan in Oslo.

Nederland ruziet met Italië over gas

Nederland en Italië ruziën over de lage prijs die Italië al sinds de Koude Oorlog aan Nederland betaalt. Nederland is een procedure gestart in Zwitserland om meer geld te krijgen voor het gas. Gasexporteur GasTerra claimt nog ruim een miljard euro van Italië voor het gas dat sinds 2005 is gekocht, schrijft het Financieele Dagblad vrijdag.

De lage prijs stamt uit de jaren zestig. Italië betaalt weinig voor het gas door tussenkomst van de NAVO die tijdens de Koude Oorlog wilde voorkomen dat Italië met de Sovjet-Unie in zee zou gaan.

Nederland is al sinds de jaren tachtig bezig de prijzen op te trekken. Italië wil juist een lagere gasprijs, schrijft het FD op basis van anonieme bronnen. De ruzie zou hoog oplopen en zelfs op regeringsniveau worden besproken.

GasTerra, dat voor de helft in handen is van de Nederlandse staat, wil volgens de krant niet op de procedure ingaan. "De arbitrage is niet openbaar. Wij zijn juridisch gehouden te zwijgen."

Eerder ging Frankrijk al door de knieën in een vergelijkbaar conflict over de gasprijs. Duitsland liet het wel op arbitrage aankomen, maar die ruzie werd uiteindelijk geschikt, volgens bronnen van het FD in gunstige zin voor Nederland.

Weinig dubbel glas ondanks subsidie

De tijdelijke subsidie op dubbel glas zorgt nauwelijks voor extra werk voor glaszetters. Ruim de helft van de bedrijven zegt geen toename van opdrachten te hebben gemerkt door de subsidie, schrijft het Nederlands Dagblad vrijdag op basis van onderzoek door branchevereniging Fosag.

Sinds juli vorig jaar is 45 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld. De vijftigduizend aanvragen tot nu toe hebben nog geen negentien miljoen euro daarvan opgemaakt. De subsidie geldt nog tot het einde van het jaar.

Het subsidiepotje loopt een stuk langzamer leeg dan bij andere stimuleringsmaatregelen voor de economie, zoals de koopsubsidie voor starters op de woningmarkt en de slooppremie voor oude auto's.

Volgens de glasbedrijven brengt de maatregel te veel rompslomp met zich mee. Omdat voor het papierwerk personeel vrijgesteld moet worden van hun echte werk kost de maatregel de bedrijven juist geld. De overheidsbijdrage gaat geheel naar de consument.

Uitzinnige ArenA huldigt Ajax

De selectie van Ajax is donderdagavond gehuldigd in de Amsterdam ArenA. Volgens een woordvoerster van de club vierden ongeveer 14.000 uitzinnige supporters daar met de selectie de winst van de beker.

Eerder op de avond bekeken duizenden voetbalfans in de ArenA de uitwedstrijd van hun team tegen Feyenoord. De sfeer zat er vanaf het begin goed in en werd nog beter bij elk doelpunt dat Ajax scoorde. De Amsterdammers wonnen met 1-4. Na de wedstrijd wachtten de zingende en dansende supporters ongeveer 2,5 uur tot hun team was teruggekeerd uit Rotterdam. Bij het treffen in de havenstad mocht, net als bij de eerste wedstrijd van de bekerfinale in Amsterdam, geen uitpubliek aanwezig zijn.

Bij aankomst in de ArenA konden de spelers, trainer Martin Jol en de technische staf rekenen op luid applaus. Een voor een mochten ze naar voren komen om de beker aan het uitzinnige publiek te tonen. Jol noemde het 'ongekend' dat de supporters zo lang hadden gewacht. "Ik ben zo geweldig trots op jullie. En op de spelers. Een voor een kanjers." Urby Emanuelson stelde het publiek gerust over geruchten dat hij zou vertrekken naar een van de grote concurrenten van Ajax. "Ik moet even wat kwijt, want ik word er zelf ook een beetje gek van. Ik vertrek niet naar PSV."

In het verleden vonden huldigingen van Ajax altijd in het centrum van Amsterdam plaats, maar dat draaide een aantal keren uit op ongeregeldheden. Daarom besloot de gemeente dat de winst van de beker dit keer in de ArenA moest worden gevierd. Die maatregel lijkt effect te hebben gesorteerd. Rond half twaalf had de Amsterdamse politie pas vier voetbalsupporters gearresteerd. Zij hadden zich schuldig gemaakt aan vergrijpen als belediging of vernieling.

Turkije voor hervormen grondwet

Het parlement van Turkije heeft vrijdagmorgen ingestemd met een wetsvoorstel van de regerende AKP om de grondwet te wijzigen. Het voorstel voorziet onder meer in het ter discussie stellen van de rol van het leger en de juridische macht in Turkije.

Het wetsvoorstel moet nu door president Abdullah Gül worden ondertekend. Daarna zou binnen zestig dagen een referendum over de hervorming van de grondwet kunnen worden gehouden. De huidige grondwet is kort na een militaire staatsgreep in 1980 opgesteld en is een heet hangijzer in de Turkse politiek.

Premier Tayyip Erdogans hervormingsgezinde partij AKP is sinds eind 2002 aan de macht en heeft onder meer de dominerende positie van de strijdkrachten in de politiek beperkt en ter discussie gesteld. De spanningen tussen leger en regering zijn in februari als gevolg van een strafrechtelijk onderzoek naar coupplannen van officieren in 2003 opgelopen.

EU beslist over hulp aan Griekenland

De leiders van de EU-lidstaten die de euro hanteren, komen vrijdagavond in Brussel bijeen om een definitief besluit te nemen over een noodlening van 80 miljard euro aan Griekenland.

De ministers van Financiën van de eurolanden werden het daar zondag al over eens, maar een aantal lidstaten moest nog toestemming vragen aan hun parlement. De Tweede Kamer praat vrijdagochtend over het onderwerp. Ze komt er speciaal voor terug van reces. In totaal ontvangen de Grieken 110 miljard euro, omdat het Internationaal Monetair Fonds ook nog eens 30 miljard bijdraagt.

De leningen van de eurolanden gaan naar rato. Het Nederlandse aandeel bedraagt een kleine vijf miljard. De regeringsleiders, onder wie demissionair premier Jan Peter Balkenende, proberen naar verwachting ook lessen te trekken uit de Griekse schuldencrisis. De Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel pleitten donderdag voor een aanscherping van de EU-begrotingsregels.

Been: "Ajax was de betere ploeg"

Feyenoord is er gisteren niet in geslaagd om de KNVB beker in de wacht te slepen. De Rotterdammers moesten in eigen huis een acherstand op Ajax goedmaken, maar gingen uiteindelijk met 4-1 onderuit.

"Ajax was over twee wedstrijden de veel betere ploeg", liet Been na afloop van het duel aan RTL7 weten. Feyenoord keek binnen vier minuten al tegen een 1-0-achterstand aan. Hierdoor moest de thuisploeg vier keer scoren om de bekerfinale alsnog te winnen. "Dan valt de tactiek helemaal weg. Vooral de manier waarop we verliezen is een grote teleurstelling."

Toch keek Been met een goed gevoel terug op het afgelopen seizoen. "We hebben Europees voetbal gehaald. Het was een goed seizoen, zeker als je ziet waar Feyenoord vandaan komt."

De Jong: "Na de 2-0 was het gedaan"

Siem de Jong was gisteravond, in de gewonnen bekerfinale tegen Feyenoord (1-4), twee keer trefzeker. In de eerste bekerfinale trof de jonge aanvaller ook al twee keer doel. Toch gaan de gedachten van de Ajacied nog niet uit naar het WK voetbal, dat in juni van start gaat.

"Ik ga met Jong Oranje naar Portugal en ik zie wel wat er gebeurt," liet De Jong na afloop van het duel met de Rotterdammers weten. Leuk detail is dat hij in de strijd om de Johan Cruijff-schaal tegen zijn broer Luuk (FC Twente) zal spelen.

Daarnaast analyseerde De Jong ook de wedstrijd tegen Feyenooord. "Na vier minuten weet je dat je heel dicht bij de beker bent. Na de 0-2 was het helemaal gedaan. Ik had er nog wel meer kunnen maken, maar als je 1-3 voorstaan gaan spelers toch wat meer voor eigen succes."

Ook Luis Suárez, aanvoerder van Ajax, was een tevreden man. "Het snelle doelpunt was beslissend. Wij wilden vooral geen tegendoelpunt in de eerste minuten en scoorden zelf, perfect."

"Dan wordt het voor Feyenoord heel moeilijk. Het was voor ons even moeilijk na het missen van de titel, maar dat we dit gewonnen hebben is heel belangrijk voor onze groep."

Krajicek klopt Siegemund opnieuw

Michaëlla Krajicek heeft voor de tweede keer in vijf dagen van Laura Siegemund gewonnen. In de tweede ronde van het ITF-toernooi in Indian Harbour Beach rekende Krajicek in 6-3, 7-5 met de Duitse af. Vorige week speelden de twee in de finale van het door de Nederlandse gewonnen ITF-toernooi van Charlottesville ook tegen elkaar.

In de kwartfinale neemt Krajicek het op tegen de Kroatische Ivana Lisjak of de Amerikaanse Julia Boserup. Lisjak is de nummer 218 van de wereld, Boserup staat 557e. Krajicek is de nummer 130 van de wereld.

Man. City zal Mancini niet ontslaan

Khaldoon Al-Mubarak, voorzitter van Manchester City, heeft met klem ontkend dat Roberto Mancini komende zomer zijn congé krijgt. De geruchten over een mogelijk ontslag volgden op het verlies van The Citizens op Tottenham Hotspur (1-0).

Door de eerdergenoemde verliespartij kan Manchester City deelname aan de Champions League volgend seizoen wel vergeten. Dat was ook de reden waarom de geruchten over een mogelijk ontslag weer aanwakkerden.

"Er zijn geen geruchten," aldus Al-Mubarak op de officiële website van Manchester City. "Roberto heeft het uitstekend gedaan. Daarnaast is Sheikh Mansour (eigenaar van de Engelse ploeg, red.) tevreden over de wijze waarop hij het team dit seizoen heeft geleid."

"Met een goede voorbereiding op het nieuwe seizoen hoop ik dat Mancini in het komende seizoen en de komende jaren nog meer mooie resultaten gaat boeken."

Zeventien man geweerd uit Amersfoortse cafés

Zeventien mannen die zich de afgelopen vijf maanden ernstig hebben misdragen in het uitgaansleven van Amersfoort, mogen in die stad voorlopig geen kroegen of andere horecagelegenheden bezoeken.

De zeventien raddraaiers hadden de maatregel in de meeste gevallen opgelegd gekregen vanwege geweld en/of wapenbezit. Sinds december heeft de stad de mogelijkheid een zogenoemde collectieve horecaontzegging op te leggen. De duur kan variëren van een half tot vijf jaar. Geen van de bestraften heeft het horecaverbod overtreden, meldt de gemeente donderdag.

De helft van de ongeveer vijftig 'relevante' horecaondernemingen in Amersfoort heeft zich aangesloten bij het project. Horecabedrijven krijgen via een website informatie over de mensen die een horecaontzegging hebben gekregen.

Plaatsing koepel op olielek in voorbereiding

Opruimteams werkten donderdag hard aan de voorbereiding op het laten afzinken van een grote betonnen en stalen koepel op het olielek in de Golf van Mexico. Het object moet anderhalve kilometer onder water het grootste van drie lekken dichten en daarmee zorgen dat zeker 85 procent minder olie de Golf van Mexico in stroomt.

Haast is geboden nu de eerste olie op de Amerikaanse Golfkust spoelt en al is gesignaleerd dat diverse zeevogels in de bruinoranje smurrie duiken. Dagelijks stroomt meer dan achthonderdduizend liter olie weg, waardoor op het zeeoppervlak inmiddels een laag olie van vele honderden vierkante kilometers is ontstaan. Terwijl de olie langzaam de kust nadert, stellen opruimteams alles in het werk om met garnalenvissers en opblaasbare versperringen te voorkomen dat kwetsbare natuurgebieden worden aangetast.

De Joe Griffin, het schip dat de betonnen koepel vervoerde, arriveerde donderdag op de plek van het lek. Of de techniek werkt, is nog niet bekend. Het is de bedoeling dat een groot deel van de olie in de koepel wordt opgevangen en via die weg in een tanker wordt gepompt. Vlakbij het lek wordt vervolgens een nieuwe oliebron geboord, die de druk van het lek moet halen. Dat karwei kan nog drie maanden in beslag nemen.

De opruimteams hopen de koepel donderdag nog op de zeebodem te laten afdalen, maar het duurt waarschijnlijk tot zondag of maandag tot het object volledig operationeel is. Dan kan ook worden bepaald op de koepel werkt.

Luinge lid van verdienste KNVB

Voetbalbond KNVB heeft scheidsrechter Roelof Luinge benoemd tot lid van verdienste. De 54-jarige leidsman floot gisteren in de bekerfinale Feyenoord - Ajax zijn laatste wedstrijd in het betaalde voetbal. Naast de benoeming kreeg de arbiter van de KNVB ook een reis naar het WK voetbal in Zuid-Afrika aangeboden.

"De KNVB heeft me wel verwend," zei een blije Luinge na de wedstrijd. "Ik was ook tijdens mijn laatste wedstrijd nog zeer gemotiveerd en geconcentreerd, al zeg ik het zelf. Wat ik volgend seizoen precies ga doen, weet ik nog niet. Het is de bedoeling dat ik doorga met fluiten in de zaterdagafdeling van de nieuwe Topklasse. Ook heb ik nog een gesprek met de KNVB. Wat daar uitkomt, durf ik nog niet te zeggen."

Luinge bepaalde zelf zijn afscheid in de met 1-4 door Ajax gewonnen wedstrijd. De Drent liet zich enkele minuten voor tijd vervangen door vierde man Kevin Blom en kreeg tijdens zijn wissel van alle spelers en de trainers van beide ploegen een hand. "In de rust hebben we het er even over gehad. Het was natuurlijk wel afhankelijk van het wedstrijdverloop en de stand. Toen Kevin Blom het uiteindelijk vroeg vlak voor tijd, zei ik: kom, we doen het gewoon. Directeur Bert van Oostveen vertelde later tegen mij dat ik de KNVB tot het laatste moment in mijn 26-jarige carière heb verrast, haha."

Merendeel ontwikkelaars blij met hun baan

Game Developer Research heeft uitgevonden dat de 2623 ondervraagde ontwikkelaars over het algemeen tevreden zijn over hun carrière. Veertien procent van de ondervraagden waren niet tevreden, terwijl de overige 86% aardig tevreden waren. Hiervan waren twee-derde tevreden of zeer tevreden.

Op de vraag of de game-industrie nog steeds een geweldige industrie is om in te werken stemden 88% van de ondervraagden mee in en twaalf procent was hier niet mee eens. Hoewel deze statistieken goed lijken worden deze toch overschaduwd door het feit dat 80% denkt dat er minder banen beschikbaar worden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.