FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Nieuwsarchief
Artikelen van zondag 31 mei 2009

VVD zakt weg in peiling

De VVD heeft in de afgelopen week twee zetels verloren in de peiling van Maurice de Hond en komt daarmee uit op twaalf zetels. Het vertrouwen in VVD-leider Mark Rutte is afgenomen en inmiddels even laag (4,1) als het vertrouwen in fractievoorzitter Mariëtte Hamer van de PvdA.

De VVD-kiezers uit 2006 geven Rutte nog maar een 5,4. PVV-leider Geert Wilders krijgt een 8,5 van mensen die op zijn partij stemmen. Rutte veroorzaakte afgelopen week veel ophef met zijn voorstel om de vrijheid van meningsuiting op te rekken en vooral met zijn opmerking dat de Holocaust ontkend mag worden.

Uit de peiling van zondag blijkt verder dat regeringspartij PvdA er een zetel bij krijgt en uitkomt op 22. Ook de SP en D66 winnen een zetel, waardoor zij respectievelijk uitkomen op veertien en zeventien. Coalitiepartij CDA verliest een zetel (dertig). De PVV blijft in de peiling van De Hond met 32 zetels de grootste partij, als er nu verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden worden gehouden.

 


Foto bij: VVD zakt weg in peiling  (foto: DAG)

Superfund wil team starten

Superfund, een Oostenrijks investeringsmaatschappij, wil samen met Alexander Wurz een Formule 1-team starten. De plannen hiervoor zijn dan ook al in een vergevorderd stadium.

De Oostenrijkers zijn geen onbekende in de Formule 1. Eerder sponsorde de investeringsmaatschappij al de teams van Minardi en MF1 Racing. Ook verbond het bedrijf zijn naam aan de Euroseries 3000. In het verleden probeerde Superfund al een eigen klasse op te zetten, maar dit project strandde vanwege te hoge kosten voor de deelnemende Formule 3000-teams.

Laatste overlevende Titanic overleden

Millvina Dean, de laatste overlevende van de scheepsramp met de Titanic in 1912, is vandaag overleden. Ze stierf op 97-jarige in een verpleeghuis in Engeland, meldde de BBC.

Dean was twee maanden oud toen ze met haar ouders en broer derdeklas met de Titanic reisde om te emigreren naar de Verenigde Staten. Het enorme passagiersschip voer op 14 april 1912 tegen een ijsberg en zonk. Haar moeder en broer overleefden de ramp ook, maar haar vader verdronk.

In totaal kwamen circa 1500 mensen om het leven. Het was de eerste reis van de onzinkbaar geachte Titanic.

Millvina Dean  (foto: ANP)

Maaskant: "Dit voelt als een hoofdprijs"

NAC Breda is er zondagmiddag in geslaagd om zich voor de Europa League, de vernieuwde UEFA Cup, van volgend seizoen te plaatsen. De Bredase formatie won in het Euroborg Stadion met 2-0 van FC Groningen. De eerste wedstrijd in Breda was nog een gelijkspel.

"Dit voelt als een hoofdprijs," liet een dolgelukkige Robert Maaskant, trainer van NAC Breda, weten. "We wilden ons dolgraag voor de Europa League kwalificeren en dat is gelukt. Al hebben we ook wel weer een probleem. Op 16 juli spelen we alweer Europees."

"Wij hadden ook graag dat probleem gehad," aldus verliezend trainer Ron Jans. "Al hadden we die eerste Europese wedstrijd ook zonder onze internationals gespeeld. Die moeten volgende week nog twee keer aan de bak. Wij van FC Groningen willen namelijk dat iedereen drie weken vakantie neemt. Ik voorspel ook dat NAC niet de groepsfase van de Europa League haalt. Dat was ons waarschijnlijk ook niet gelukt. Maar we waren wel graag Europa in getrokken."

Jans was overigens van mening dat NAC Breda verdiend won. "Die ploeg verstaat de kunst om ons slecht te laten voetballen. Dat hebben ze al vaker aangetoond. Onze aanvallers werden nauwelijks gevaarlijk. Na de openingstreffer van Amoah was het gedaan."

Maaskant was het niet helemaal eens met zijn collega en sprak van een minimaal krachtsverschil. "Misschien waren we net iets fitter. En dat terwijl we vorig jaar juli al tegen Rosenborg in de Intertoto voetbalden. Het hoeft dus geen nadeel te zijn dat we nu weer zo vroeg moeten beginnen."

Brood: "Verdiende zege De Graafschap"

RKC Waalwijk is er zondag niet in geslaagd om promotie naar de Eredivisie af te dwingen. De Brabanders verloren namelijk van De Graafschap (2-1), waardoor een beslissingsduel noodzakelijk is. De eerste confrontatie resulteerde in een 2-0-zege voor de Waalwijkers.

Ruud Brood, trainer van RKC Waalwijk, liet na afloop weten dat zijn ploeg de mindere was. "De Graafschap was rustiger en dreigender. We wisten dat we dit keer een ander De Graafschap tegenover ons zouden vinden en ze hebben verdiend gewonnen."

De beslissingswedstrijd tussen RKC Waalwijk en De Graafschap staat voor woensdag op het programma en wordt in Waalwijk gespeeld.

[RG] Sharapova naar kwartfinales

Maria Sharapova is er in geslaagd om zich voor de kwartfinales van Roland Garros te plaatsen. De Russische tennisster was in de vierde ronde te sterk voor haar Chinese tegenstandster Na Li. De setstanden waren 6-4, 0-6 en 6-4.

In het derde bedrijf kreeg Sharapova nog wel een break om de oren, maar deze wist ze al snel weg te poetsen. Vervolgens wist ze Li te breken en serveerde de wedstrijd uit. In de kwartfinales neemt de Russin het op tegen Dominika Cibulkova uit Tsjechië, die als twintigste geplaatst is.

Forlan wint Gouden Schoen

Diego Forlan, topschutter bij Atlético Madrid, is met 32 goals topscorer van Europa geworden. De Uruguayaan heeft daarmee voor de tweede keer in zijn loopbaan de Gouden Schoen gewonnen.

Forlan maakte zaterdagavond één doelpunt in de laatste competitiewedstrijd van Atlético (3-0 tegen Almeria). Door die zege plaatsen de Madrilenen zich voor de voorronde van de Champions League.

Aanvaller Marc Janko (Red Bull Salzburg) had Forlan nog van de titel kunnen houden, maar hij kwam zondag niet tot scoren. Kampioen Salzburg verloor de laatste competitiewedstrijd met 4-1 van degradant SCR Altach.

Diego Forlan volgt Cristiano Ronaldo op, die vorig seizoen met overmacht de Gouden Schoen pakte. Forlan won de prijs ook in het seizoen 2004-2005, toen hij bij Villarreal speelde. De aanvaller deelde de prijs toen met Thierry Henry (destijds Arsenal).

Lane wint Hemubo Trophy in Almere

Gilly Lane heeft vanmiddag de Hemubo Squash Trophy 2009 op zijn naam geschreven. De 23-jarige Amerikaan was in de eindstrijd van het PSA Satellite-toernooi, gedoteerd met drieduizend Amerikaanse dollars, een maatje te groot voor de vier jaar jongere Engelsman Joe Lee: 11-5, 11-7, 12-10.

Lane was tijdens het proftoernooi in Almere als eerste geplaatst en maakte zijn favorietenrol uiteindelijk helemaal waar. In de halve eindstrijd zag het er echter lang naar uit dat de speler van landskampioen Hemubo/Squash Almere geen feest kon vieren in 'eigen huis'. Tegen Neil Cordell uit Engeland ontsnapte de nummer 78 van de wereld maar nipt aan een nederlaag, terwijl de als tweede ingeschaalde Lee wel eenvoudig de finale bereikte. Daarin was Lane vanaf het begin van de partij verrassend oppermachtig. Alleen in de derde game moest de Amerikaan zich terugknokken van een achterstand.

Voor de in Nederland woonachtige Lane, die in de kwartfinales Bart Ravelli uitschakelde, is het de tweede keer dat hij een toernooi wint op de Professional Squash Association (PSA) World Tour. In november 2008 won hij al de open kampioenschappen van Delft.

[E3 '09] Borderlands trailer kent geen grenzen

De E3 van dit jaar begint pas morgen, maar we hebben al een gigantische hoeveelheid aan E3-trailers van verschillende games. Ook Borderlands kunnen we daar nu aan toevoegen. De actie-RPG Borderlands brengt je naar een post-apocalyptische wereld waarin het recht van de sterkste geldt. De game is al een geruime tijd in ontwikkeling voor de Playstation 3, Xbox 360 en PC. Misschien dat we op de E3 te horen krijgen wanneer de game eindelijk uit zal komen.

Omstreden abortusarts doodgeschoten in kerk

George Tiller, een zeer omstreden Amerikaanse abortusarts, is vanmorgen (lokale tijd) doodgeschoten. De dokter, onder tegenstanders van abortus bekend als 'Tiller the Killer', bezocht een kerkdienst in de stad Wichita toen hij werd aangevallen. De onbekende dader is voortvluchtig, meldden Amerikaanse media.

Tiller had een kliniek in de staat Kansas. Het was een van de weinige plekken in de VS waar vrouwen hun zwangerschap in een laat stadium konden laten beëindigen.

De arts was al vele jaren het favoriete doelwit van antiabortusactivisten. In 1993 werd hij ook al neergeschoten. Hij liep toen verwondingen op aan zijn armen.

Bungie bezig met Halo: Reach?

De Halo-franchise is één van de grootste franchises van deze eeuw. Na drie succesvolle First Person Shooters in het universum van Halo en één Strategy-game is het tijd voor Bungie om met een vijfde Halo te komen. Momenteel is Halo 3: ODST in ontwikkeling, en het mysterieuze Halo: Chronicles.

Maar wacht, heeft Bungie nog een Halo-game in ontwikkeling? Gisteren kwam er een plaatje naar voren van een mogelijk Halo: Reach forum op Bungie.net. Inmiddels is de link weggehaald, maar hij is nog aanwezig in het cache geheugen van Google, welke hier te vinden is. We zijn benieuwd.



Volleyballers winnen tegen Estland

Na de wat minder soepele overwinning op Letland gisteren, stonden de mannen van bondscoach Peter Blangé vandaag tegen Estland, de nummer 46 op de wereldranglijst. Estland had het Turkije, als eerste geplaatst tijdens dit kwalificatietoernooi, een dag eerder bijzonder moeilijk gemaakt door een, uiteindelijk verloren, vijfsetter uit het vuur te slepen. Nederland was dus gewaarschuwd.

Oranje startte voortvarend in de eerste set en had een comfortabele voorsprong van drie punten bij de eerste technische time out. De Letten wisten dat gaatje echter vrij snel te dichten (11-12). De teams bleken goed aan elkaar gewaagd, maar de passing aan Oranjezijde was niet optimaal, met als gevolg een achterstand van drie punten (18-21). Onder aanmoediging van het publiek vocht Nederland zich terug naar 20-21, waarna vooral Robert Horstink aan het net goed werk verrichtte. Een servicefout van Wytze Kooistra bracht echter het eerste setpunt voor Letland op het bord (22-24). Horstink mocht serveren bij 23-24, waarna de ingewisselde Jeroen Rauwerdink de stand met een vernietigende smash weer gelijk trok. Vervolgens sleepte Nederland haar eerste setpunt binnen, dat na een spannende rally werd verzilverd door een uitgeslagen bal van de Letten (26-24).

In de tweede set startte Oranje gretig en stond telkens één, twee punten voor. Aanvoerder Trommel maakte op cruciale momenten het verschil, de ene keer met een bijna onmogelijke redding, de andere met een scorende smash. Met een ace bracht Rob Bontje 15-12 op het scorebord en die marge van drie punten bleef behouden. Goed blokkeerwerk van met name Bontje zorgde ervoor dat Nederland op 20-15 kwam. Op 18-23 maakte Trommel weer plaats voor Rauwerdink en deze zorgde met een onhoudbare smash voor het eerste setpunt (24-19). Een technische fout van de verder uitstekende Estlandse spelverdeler bracht Oranje de tweede setwinst.

In de derde set scoorde Nederland in de beginfase vooral met tactische ballen (4-2). Een kill blok van Bontje, die tot dat moment al zes rechtstreekse blokpunten had gescoord, bracht de marge op vier punten (6-2), waarna Oranje door denderde naar 8-3. Nederland zakte even in en stond de Letten toe terug te komen van 5 naar 9-12, maar de Oost-Europeanen slaagden er niet in het gat helemaal te dichten (12-15, 15-17). Op 15-18 bracht Blangé Rauwerdink wederom in voor Trommel, die zijn taak aan het net direct goed uitvoerde (15-19, 16-20). Als Estland vervolgens twee keer buiten de lijnen slaat, is Nederland dicht bij wedstrijdwinst. Ondanks een ace van Rauwerdink kwamen de Letten nog even dichterbij, maar Lorsheijd smashte het eerste wedstrijdpunt op het bord, dat werd verzilverd door ‘supersub’ Rauwerdink (25-19).

Blangé toonde zich na afloop blij met het resultaat, maar was nog niet geheel tevreden: "We werden te ontspannen wanneer we een punt of vier, vijf voor stonden. Daarbij maakten we te veel servicefouten, zeker voor het internationale niveau. Uiteindelijk hebben we ook geluk gehad in de eerste set, door te winnen na een 22-24 achterstand. Al heeft onze agressievere houding aan het einde van de set daar zeker toe bij gedragen. We speelden beter dan gisteren, maar het was zeker niet makkelijk."

Met dit resultaat staat Nederland voorlopig eerste, maar morgen staat de op papier sterkste tegenstander Turkije tegenover Oranje. Om 16.00 uur begint deze wedstrijd in het Rotterdamse Topsportcentrum, dat nog niet is uitverkocht.

Leonardo vervangt Ancelotti bij AC Milan

De Braziliaanse oud-international Leonardo is de nieuwe trainer van AC Milan. Leonardo is nu technisch directeur bij de Rossoneri, die dit seizoen derde zijn geworden in de Serie A.

Carlo Ancelotti maakte zondag na de laatste competitiewedstrijd bekend dat hij de Milanese club na acht jaar verlaat. Een nieuwe club heeft hij naar eigen zeggen nog niet gevonden, maar de verwachting is dat hij Guus Hiddink opvolgt bij FA Cup-winnaar Chelsea.

Tegenover Rai bevestigde vice president Adriano Galliani dat Leonardo naar voren wordt geschoven om volgend seizoen het eerste elftal te coachen. Maandag wordt hij op een persconferentie gepresenteerd aan het publiek.

Leonardo (39) speelde tussen 1997 en 2001 bijna honderd wedstrijden bij AC Milan. De middenvelder stond ook in zijn laatste profjaar (2002-2003) onder contract bij de Rossoneri.

Rabo-renner Menchov wint Giro d'Italia

Denis Menchov is de winnaar geworden van de Giro d'Italia 2009. De renner van de Rabobank behield in de afsluitende tijdrit ondanks een val in de laatste kilometer zijn leidende positie in het klassement. De dagzege ging naar de Litouwer Ignatas Konovalovas.

De tijdrit ging over 14,4 kilometer dwars door de straten van Rome. Danilo Di Luca, de enige overgebleven concurrent van Menchov met een achterstand van 20 seconden, begon sterk en had bij de eerste tussenmeting al vijf seconden gewonnen. Daarna zette de Rus de zaken snel recht had op het tweede tussenpunt al negentien seconden voorsprong, waarmee de eindzege een feit leek.

In de slotkilometer leek de zege toch nog in gevaar te komen toen Menchov, op de door de regen spekglad geworden kasseitjes, onderuit ging. Hij kreeg razendsnel een nieuwe fiets en hield op de streep zelfs nog 21 seconden voorsprong op Di Luca over.

Door de regen waren de rijders die al vroeg op de dag in actie kwamen in het voordeel. De voor Cervelo uitkomende Konovalovas won de rit in een tijd van 18.42, hij bleef Bradley Wiggins één seconde voor.

De Giro, die dit jaar zijn honderdste verjaardag vierde, was drie weken lang een secondenspel. Bonificatieseconden speelden daarom een grote rol. Menchov vergaarde Onderweg 46 bonificatieseconden, Di Luca haalde bijna het dubbele, namelijk 88. Menchov reed vanaf 21 mei in de roze leiderstrui, die dag won hij een zware tijdrit over meer dan 60 kilometer. Daar was hij bijna twee minuten sneller dan Di Luca. Daarna kon hij zijn voorsprong iedere dag met succes verdedigen.

Het is voor Menchov zijn derde zege in een grote ronde. In 2005 en 2007 was hij al de beste in de Vuelta.

Uitslag 21e etappe:

#NaamPloegTijd
1Ignatas KonovalovasCervelo18.42
2Bradly WigginsGarmin+0.01
3Edvald Boasson HagenColombia+0.07
4Jarovslav PopovitsjAstana+0.11
5Marzio BruseghinLampre+0.16

Eindklassement:

#NaamPloegTijd
1Denis MenchovRabobank86:03.11
2Danilo Di LucaLPR+0.41
3Franco PelizottiLiquigas+1.59
4Carlos SastreCervelo+3.46
5Ivan BassoLiquigas+3.59

Megan Fox: Ik ben een soort van prostituee

Megan Fox heeft in een interview gezegd dat ze acteurs en actrices als een soort van prostituees ziet. Zo vindt de sexy actrice van zichzelf dat ze zich soms als een hoer gedraagt, maar wil duidelijk maken dat ze eigenlijk geen wild type is. Toch trekt Megan Fox het zich niet aan wat anderen van haar denken. Ze zou immers veel te veel haar best moeten doen om braaf over te komen.

"Als je erover nadenkt zijn we allemaal hoeren. We krijgen betaald om liefde en aantrekkingskracht te spelen. Andere mensen kijken naar ons terwijl we iemand zoenen, aanraken en dingen doen die je in een monogame relatie niet zou doen. Eigenlijk is het best goor", zegt Megan Fox.

Bloemendaal wint Euro Hockey League

De mannenploeg van Bloemendaal heeft de Euro Hockey League gewonnen. De Nederlands kampioen versloeg zondag het Duitse UHC Hamburg met 5-4. Het is de eerste Europese prijs voor Bloemendaal sinds de Europa Cup 2 in 2006.

Bloemendaal begon uitstekend aan de wedstrijd. Na twintig minuten stond de ploeg uit Bloemendaal met 4-0 voor door treffers van Ronald Brouwer (2), Teun de Nooijer en Jamie Dwyer. Vijf minuten later scoorde de Duitser Philip Sunkel nog de 4-1, maar nog geen minuut later benutte Olmer Meijer een strafschop en zette de Nederlanders weer op 4 doelpunten voorsprong. Marco Miltkau maakte er vanuit een strafcorner voor rust nog 5-2 van.

Na de rust scoorde alleen Patrick Breitenstein (strafcorner) en Miltkau nog een doelpunt. Verder kwam Hamburg echter niet.

Onthoofde Saoediër gekruisigd

In Saoedi-Arabië is eergisteren een man ter dood veroordeeld en vervolgens aan een kruis genageld. Ahmed al-Anzi werd eerst onthoofd alvorens zijn levensloze lichaam aan een kruis werd bevestigd en tentoongesteld.

Al-Anzi was ter dood veroordeeld wegens de moord op een 11-jarige jongen en zijn vader. De veroordeelde zou de jongen hebben mishandeld en gewurgd. Vervolgens stak hij de vader dood toen deze op zoek ging naar zijn zoon. Toen de politie de winkel van al-Anzi bezocht om de man te arresteren bedreigde hij hen met een mes.

De man was al eerder veroordeeld wegens sodomie en het bezit van pornografische films, iets wat streng verboden is in Saoedi-Arabië, waar de streng islamitische sharia-wetgeving van kracht is. Het kruisigen van een lichaam is niet gebruikelijk in Saoedi-Arabië, maar in dit geval wilde de overheid een voorbeeld stellen, aldus een lokaal persbureau.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft de executie scherp veroordeeld. Vorig jaar bracht Saoedi-Arabië 102 mensen ter dood. Dit jaar waren dat er al 35.


Onthoofde Saoediër gekruisigd  (foto: DAG)

Voetbal: Uitslagen play-offs 31/05

NAC Breda heeft zich geplaatst voor de Europa League. Het won vandaag de tweede wedstrijd van FC Groningen. In de strijd om promotie/degradatie vielen er nog geen beslissingen en worden komende woensdag de beslissingswedstrijden gespeeld.

FC Groningen - NAC Breda

FC Groningen kende een prima start van de wedstrijd en was via Marcus Berg dichtbij de openingstreffer. Jelle ten Rouwelaar stond echter goed op te letten en wist een doelpunt te voorkomen. Kort daarna was NAC Breda dichtbij een goal, maar de volley van Joonas Kolkka belandde op het aluminium.

Na de thee sloeg NAC Breda via Matthew Amoah alsnog toe. De aanvaller stond vogelvrij en kon de bal ongehinderd achter Luciano koppen. Het gevolg was dat FC Groningen moest komen om een gelijkspel uit het vuur te slepen, wat uiteindelijk een paar mooie kansen opleverde. Het was echter Csaba Fehér, die het pleit voor de Groningers beslechtte. Met een schuiver bracht hij de tweede treffer van de Brabanders op het scorebord.

Doordat de eerste wedstrijd in een 1-1 gelijkspel eindigde was de zege  voor NAC voldoende om zich te plaatsen voor de tweede voorronde van de Europa League.

Karakteristieken

FC Groningen - NAC Breda 0-2
62’ Amoah 0-1
86’ Fehér 0-2

Toeschouwers: 21.000
Scheidsrechter: Vink
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Gele kaart: Svejdík, Holla (FC Groningen), Gilissen, Boukhari, Idabdelhay, Loran (NAC Breda)

Opstellingen

FC Groningen: Luciano, de Roover, Svejdík (Sankoh/82), Granqvist, Stenman, Meerdink (Matavz/62), Holla (Matthijs/73), Lovre, Levchenko, Berg, García

NAC Breda: ten Rouwelaar, Loran, Penders, Zwaanswijk, Mtiliga, Gorter, Gilissen, Kwakman, Kolkka, Amoah (Idabdelhay/79), Boukhari (Fehér/71)


De Graafschap  - RKC Waalwijk

De Graafschap heeft een derde en dus beslissende wedstrijd afgedwongen. In die wedstrijd moet degradatie naar de Jupiler League afgewend worden. RKC kwam nog wel op voorsprong, maar de Doetinchemmers bogen de achterstand om naar een 2-1 zege.

Direct vanaf de aftrap was het een gelijkopgaande wedstrijd. Het spel golfde op en neer en Stijn Wuytens was de eerste speler die een goede kans kreeg. Zijn schot vloog echter voorlangs. Na een corner van De Graafschap kwam RKC er razendsnel uit via Dustley Mulder. De verdediger kaatste met Charlison Benschop en schoot op doel. Graafschap-doelman Erik Heijblok redde in eerste instantie goed, maar Benschop was er als de kippen bij om het laatste zetje achter de bal te zetten: 0-1.

De Graafschap leek ietwat aangeslagen maar wist zich goed op te richten. Naarmate de eerste helft vorderde kwam het grootste manco van de Doetinchemmers aan het licht. De ploeg van trainer Darije Kalezic ontbeert scorend vermogen. Toch ietwat uit het niets kwam De Graafschap op gelijke hoogte. Geert den Ouden was attent op een voorzet van Stijn Wuytens en kopte de bal, via de paal en rug van RKC-keeper Jurgen Wevers, in de netten. De Superboeren schudden eindelijk de spanning van zich af en opnieuw Den Ouden was levensgevaarlijk. De spits stuitte echter op Wevers die snel zijn doel uitkwam.

De Graafschap ging na rust furieus van start en RKC werd vastgepind op eigen helft. De teruggekeerde Luuk de Jong schoot de 2-1 binnen na goed terugleggen van Rogier Meijer. De Jong was kort daarop opnieuw gevaarlijk maar schoot net naast. Het spelbeeld veranderde niet. De Graafschap had het balbezit en RKC loerde op de counter.

RKC wilde wel maar kon niet. Daar kon ook een grote kans van Benschop niets meer aan veranderen. Komende woensdag spelen de twee clubs een beslissende wedstrijd. Het duel zal in Waalwijk gespeeld worden, aangezien de Waalwijkers een uitgoal maakten.

De Graafschap - RKC Waalwijk 2-1
12’ Benschop 0-1
22’ Den Ouden 1-1
47’ De Jong 2-1

Toeschouwers: 11.300
Scheidsrechter: Braamhaar
Stadion: De Vijverberg
Gele kaart: Volmer, Sahar, Wuytens (De Graafschap), Benson, Gudde (RKC Waalwijk)

Opstellingen

De Graafschap: Heijblok, Nalbantoglu, Drost, Volmer, Buijs, Meijer, Jungschläger, Wuytens (90+2/de Ridder), de Jong, den Ouden (79/van den Ouweland), Sahar (46/Assaidi)

RKC Waalwijk: Wevers, Mulder, Gudde, van Mosselveld, Snoyl, Varela (61/Obodai), Berger, Mulder, De Ceulaer (61/Voskamp), Benson (82/van Hout), Benschop


Roda JC - sc Cambuur-Leeuwarden 

Nadat de tweestrijd tussen De Graafschap en RKC Waalwijk nog geen winnaar opleverde, moeten ook Cambuur en Roda JC een derde wedstrijd spelen. Door de 1-1 in Kerkrade moet een beslissingswedstrijd uitmaken wie er volgend seizoen in de Eredivisie speelt.

Het duel in het Parkstad Limburg Stadion kwam na een half uur pas echt los, nadat Marcel Meeuwis te hard een duel aanging met Cambuur-speler Nassir Maachi. Arbiter Bas Nijhuis trok de rode kaart, waardoor Roda JC met tien man verder moest. Cambuur profiteerde bijna van de overtalsituatie toen Sandor van der Heide dicht bij de openingstreffer was. Hij schoot met links net naast het Limburgse doel. Roda kwam even later wél tot scoren. Marcel de Jong bediende aanvaller Sekou Cissé, die de thuisploeg aan de leiding bracht.

Drie minuten later moest ook Cambuur met tien man verder. Nijhuis bestrafte Koen Brack met een tweede gele kaart voor een schwalbe in het strafschopgebied, terwijl de verdediger duidelijk onderuit werd gehaald. Roda was daarna via Cissé en Anouar Hadouir in de buurt van de 2-0, maar zij raakten de lat en de paal. Na de pauze ging Cambuur op zoek naar de gelijkmaker, die uiteindelijk na 80 minuten viel. Invaller Mark de Vries kopte bij de tweede paal de 1-1 binnen. Jeffrey de Visscher raakte in de slotfase nog de lat.

Het beslissingsduel is woensdag in Leeuwarden.

Roda JC - sc Cambuur-Leeuwarden 1-1
38’ Cissé 1-0
80’ de Vries 1-1

Toeschouwers: 18.200
Scheidsrechter: Nijhuis
Stadion: Parkstad Limburg Stadion
Gele kaart: Janssen, Linssen (Roda JC), van der Heide, de Visscher (sc Cambuur-Leeuwarden)
Rode kaart: Meeuwis (32) (Roda JC), Brack (41/2xg) (sc Cambuur-Leeuwarden)

Opstellingen

Roda JC: Castro, Delorge, De Fauw, Modou Kah, Lachambre, Janssen, Meeuwis, Bodor, Hadouir (90+2/Linssen), Cissé (78/Oper), de Jong (86/Vandamme)

sc Cambuur-Leeuwarden: van der Vlag, Jansen, Jansen (73/Fischer), Brack, Rustenberg, Wegh (59/de Vries), van der Heide (68/el Khalifi), Guyt, de Visscher, ter Heide, Maachi

[RG] Wassen uitgeschakeld in dubbel

Rogier Wassen is er niet in geslaagd om de vierde ronde van het dubbelspel op Roland Garros te bereiken. Samen met partner Christopher Kas werd kansloos verloren van het duo Daniel Nestor en Nenad Zimonjic.

Nestor en Zimonjic waren als eerste geplaatst in Parijs. In de eerste set hoefden ze geen enkele game af te staan aan het Nederlands/Duitse koppel. In de tweede set konden Kas en Wassen beter meekomen in het spel, maar uiteindelijk moesten zij ook in deze set hun meerdere erkennen in Nestor en Zimonjic. 6-0 en 6-3 waren de setstanden.

[RG] Nadal en Ivanovic uitgeschakeld

Robin Söderling heeft voor een grote verrassing gezorgd door Rafael Nadal te verslaan. Nadal, die 31 achtereenvolgende wedstrijden op Roland Garros had gewonnen, ging in vier sets ten onder tegen de Zweed.

Söderling begon ijzersterk en zette Nadal al vroeg onder druk met goed serveerwerk en krachtige groundstrokes. Dit resulteerde in een overtuigende 6-2 setwinst en het eerste setverlies voor Nadal in Parijs sinds 2007.

Ook in de tweede set speelde de Zweed sterk. Hij kwam terug van een break achterstand, maar verloor de set in de tiebreak met 7-2. Ondanks de setwinst lukte het Nadal niet om een ommekeer te bewerkstelligen. Söderling, als 23e geplaatst, bleef de rallies domineren en brak Nadal halverwege de set. De Zweed hield vervolgens zijn zenuwen in bedwang en pakte met 6-4 de setwinst.

In de vierde set pakte Nadal snel een break voorsprong, maar opnieuw oogde Söderling erg solide en een game later brak hij de Spanjaard al terug. Aan het eind van de set begon de Zweed wat zenuwachtiger te ogen, maar omdat ook Nadal niet in zijn spel kon komen wist hij tot een tiebreak te komen. Hier in was Söderling oppermachtig. Hij liep uit naar een 6-1 voorsprong en besliste de partij door uiteindelijk met 7-2 de tiebreak te winnen.

Eerder dit jaar verloor Söderling nog kansloos van Nadal. Op het gravel van Rome won de Zweed slechts één game. In de volgende ronde ontmoet hij de winnaar van het duel tussen Nikolay Davydenko en Fernando Verdasco.

Ook Ana Ivanovic werd uitgeschakeld. De Servische, die de editie van 2008 op haar nam had geschreven, verloor met 6-2 en 6-3 van Viktoria Azarenka.

Uitslag Roda JC - sc Cambuur-Leeuwarden

Om half vijf begon in de strijd om promotie/degradatie het duel tussen Roda JC en sc Cambuur-Leeuwarden. Hieronder vind je de uitslag.

Nadat de tweestrijd tussen De Graafschap en RKC Waalwijk nog geen winnaar opleverde, moeten ook Cambuur en Roda JC een derde wedstrijd spelen. Door de 1-1 in Kerkrade moet een beslissingswedstrijd uitmaken wie er volgend seizoen in de Eredivisie speelt.

Het duel in het Parkstad Limburg Stadion kwam na een half uur pas echt los, nadat Marcel Meeuwis te hard een duel aanging met Cambuur-speler Nassir Maachi. Arbiter Bas Nijhuis trok de rode kaart, waardoor Roda JC met tien man verder moest. Cambuur profiteerde bijna van de overtalsituatie toen Sandor van der Heide dicht bij de openingstreffer was. Hij schoot met links net naast het Limburgse doel. Roda kwam even later wél tot scoren. Marcel de Jong bediende aanvaller Sekou Cissé, die de thuisploeg aan de leiding bracht.

Drie minuten later moest ook Cambuur met tien man verder. Nijhuis bestrafte Koen Brack met een tweede gele kaart voor een schwalbe in het strafschopgebied, terwijl de verdediger duidelijk onderuit werd gehaald. Roda was daarna via Cissé en Anouar Hadouir in de buurt van de 2-0, maar zij raakten de lat en de paal. Na de pauze ging Cambuur op zoek naar de gelijkmaker, die uiteindelijk na 80 minuten viel. Invaller Mark de Vries kopte bij de tweede paal de 1-1 binnen. Jeffrey de Visscher raakte in de slotfase nog de lat.

Het beslissingsduel is woensdag in Leeuwarden.



Roda JC - sc Cambuur-Leeuwarden 1-1
38’ Cissé 1-0
80’ de Vries 1-1

Toeschouwers: 18.200
Scheidsrechter: Nijhuis
Stadion: Parkstad Limburg Stadion
Gele kaart: Janssen, Linssen (Roda JC), van der Heide, de Visscher (sc Cambuur-Leeuwarden)
Rode kaart: Meeuwis (32) (Roda JC), Brack (41/2xg) (sc Cambuur-Leeuwarden)

Opstellingen

Roda JC: Castro, Delorge, De Fauw, Modou Kah, Lachambre, Janssen, Meeuwis, Bodor, Hadouir (90+2/Linssen), Cissé (78/Oper), de Jong (86/Vandamme)

sc Cambuur-Leeuwarden: van der Vlag, Jansen, Jansen (73/Fischer), Brack, Rustenberg, Wegh (59/de Vries), van der Heide (68/el Khalifi), Guyt, de Visscher, ter Heide, Maachi

Nederlandse Girostart in 2010

De Giro d'Italia zal in 2010 in Nederland starten. Vandaag is bekendgemaakt dat de ronde op 8 mei volgend jaar in Amsterdam zal beginnen. De proloog zal waarschijnlijk de renners langs de grachten voeren en finishen in het olympisch stadion.

Naast de etappe in Amsterdam zal er ook een etappe door Utrecht en Middelburg voeren. Dat de Giro Nederland na de start in 2002 in Groningen weer aan doet, komt door het lobbywerk van Cees Priem die als oud-wielrenner en oud-ploegleider contacten heeft.

Doordat ook de Giro naar Nederland komt, zullen binnen een jaar tijd alle drie grote wielerondes in Nederland starten. In september zal de Vuelta op het circuit van Assen starten. De Tour de France heeft volgend jaar de start in Rotterdam.

[Giro] Menchov pakt de eindzege

Denis Menchov is de winnaar geworden van de Giro d'Italia 2009. De renner van de Rabobank behield in de afsluitende tijdrit ondanks een val in de laatste kilometer zijn leidende positie in het klassement. De dagzege ging naar de Litouwer Ignatas Konovalovas.

De tijdrit ging over 14,4 kilometer dwars door de straten van Rome. Danilo Di Luca, de enige overgebleven concurrent van Menchov op een achterstand van 20 seconden, begon sterk en had bij de eerste tussenmeting al vijf seconden gewonnen. Daarna zette de Rus de zaken snel recht had op het tweede tussenpunt al negentien seconden voorsprong, waarmee de eindzege een feit leek.

In de slotkilometer leek de zege toch nog in gevaar te komen toen Menchov, op de door de regen spekglad geworden kasseitjes, onderuit ging. Hij kreeg razendsnel een nieuwe fiets en hield op de streep zelfs nog 21 seconden voorsprong op Di Luca over.

Door de regen waren de rijders die al vroeg op de dag in actie kwamen in het voordeel. De voor Cervelo uitkomende Konovalovas won de rit in een tijd van 18.42, hij bleef Bradley Wiggins één seconde voor.

De Giro, die dit jaar zijn honderdste verjaardag vierde, was drie weken lang een secondenspel. Bonificatieseconden speelden daarom een grote rol. Menchov vergaarde Onderweg 46 bonificatieseconden, Di Luca haalde bijna het dubbele, namelijk 88. Menchov reed vanaf 21 mei in de roze leiderstrui, die dag won hij zware tijdrit over meer dan 60 kilometer. Daar was hij bijna twee minuten sneller dan Di Luca. Daarna kon hij zijn voorsprong iedere dag met succes verdedigen.

Het is voor Menchov zijn derde zege in een grote ronde. In 2005 en 2007 was hij al de beste in de Vuelta.

Uitslag 21e etappe:

#NaamPloegTijd
1Ignatas KonovalovasCervelo18.42
2Bradly WigginsGarmin+0.01
3Edvald Boasson HagenColombia+0.07
4Jarovslav PopovitsjAstana+0.11
5Marzio BruseghinLampre+0.16

Eindklassement:

#NaamPloegTijd
1Denis MenchovRabobank86:03.11
2Danilo Di LucaLPR+0.41
3Franco PelizottiLiquigas+1.59
4Carlos SastreCervelo+3.46
5Ivan BassoLiquigas+3.59

[IndyCar] Doornbos houdt van ovals

Robert Doornbos eindigde gisteren in de kwalificatie voor de Milwaukee Mile op de twaalfde plaats. De Newman/Haas/Lanigan-coureur wijt dit aan de verkeerde afstelling van de auto. Zijn teamgenoot Graham Rahal mag vanavond als tweede starten.

"We hebben wat te veel risico genomen met de versnellingsbak. Onze versnellingen waren te lang en je wilt hier niet schakelen. Jammergenoeg werkte dit niet," zei Doornbos die van ovals begint te houden. "Elke oval verrast me weer, ze zijn allemaal zo anders. Ik wil al mijn vrienden uit Europa uitnodigen om deze klasse te proberen, want het is zo anders dan wat ik gewend ben. Elk weekend is een nieuwe verrassing. In de eerste training vandaag werd ik zelfs duizelig na de eerste paar ronden."

"De auto verandert elke ronde. Ik zou wel willen dat iedere auto een camera aan boord heeft, want dan kun je zien dat we in de race druk bezig zijn, vooral hier. Amerikanen houden van oval-races en ik begin er ook van te genieten. In Kansas ging het erg goed. Hier wat minder, maar de race zou wat beter moeten gaan."

Palestijnen mogen exodus 1948 blijven herdenken

De regering van Israël heeft vandaag een uiterst omstreden wetsvoorstel aangepast. Palestijnen kunnen daardoor de Naqba (catastrofe), de term die zij gebruiken voor de oprichting van de staat Israël in 1948, blijven herdenken, zonder dat ze het risico lopen in de gevangenis te belanden.

Vorige week zag het er nog naar uit dat er een verbod zou komen op de jaarlijkse herdenking, die op 15 mei plaatsheeft. De regering stemde toen nog in met een voorstel van de ultranationalistische regeringspartij Yisrael Beitenu. Dat voorzag in een celstraf van maximaal drie jaar voor mensen die meedoen aan toekomstige Naqbaherdenkingen.

Het Israëlische kabinet heeft het wetsvoorstel aangepast, nadat er deze week hevige kritiek was geuit, onder meer door burgerrechtenorganisaties en belangenvertegenwoordigers van de Palestijnse minderheid. "Het originele wetsvoorstel betekende een ernstige schending van de vrijheid van meningsuiting", erkende een regeringsfunctionaris vandaag.

[DTM] Uitslag race Eurospeedway

Gary Paffett heeft de tweede DTM-race van het seizoen 2009 op zijn naam geschreven. De Brit bleef op de EuroSpeedway in Lausitz zijn Mercedes-teamgenoot Bruno Spengler nipt voor. Derde werd Audi-rijder Mattias Ekström.

Ekström mocht de race van poleposition beginnen met Paul di Resta naast hem. De Zweed wist zijn positie vast te houden en zag Mike Rockenfeller de tweede plaats pakken. Voor de winnaar van de Tom Kristensen verliep de race minder goed. De Deen kwam in de tweede ronde in een gevecht met Mathias Lauda tegen Oostenrijker aan en kreeg van de wedstrijdleiding een drie seconden straf tijdens de pitstop.

De pitstops brachten enkele verschuivingen met zich mee, want terwijl de eerste coureurs al hun tweede stop maakten, was het na 25 ronden Paffett die voor de eerste maal banden haalde. Hierdoor kon de Brit aan de leiding van de race blijven rijden voor Spengler en Jamie Green. De tactische zet pakte goed uit voor Mercedes want na de tweede series stops bleven zowel Paffett als Spengler voor Ekström. Achter dit trio werd uiteindelijk Di Resta vierde voor Timo Scheider, Jamie Green, Mike Rockenfeller en Maro Engel.

Uitslag race Eurospeedway

Pos.CoureurTeamTijdRonden
1. PaffettSalzgitter AMG Mercedes C-Klasse 1:10:01.572 52
2. Spengler Mercedes-Benz Bank AMG C-Klasse + 1.115 52
3. Ekström AUDI A4 DTM + 14.228 52
4. Di Resta AMG Mercedes C-Klasse + 15.134 52
5. Scheider AUDI A4 DTM + 15.755 52
6. Green Junge Sterne AMG Mercedes C-Klasse + 16.326 52
7. RockenfellerAUDI A4 DTM + 31.172 52
8. EngelGQ AMG Mercedes C-Klasse + 41.546 52
9. Laudastern AMG Mercedes C-Klasse + 49.968 52
10. Schumacher Trilux AMG Mercedes C-Klasse + 50.652 52
11. Stoddart TV Spielfilm AMG Mercedes C-Klasse + 1:16.331 52
12. KristensenAUDI A4 DTM + 1 lap 51
13. Kostka AUDI A4 DTM + 1 lap 51
14. Bakkerud AUDI A4 DTM + 1 lap 51
DNFPrémat AUDI A4 DTM + 35 laps 17
DNFJarvisAUDI A4 DTM +35 laps 17
DNFTomczyk AUDI A4 DTM + 39 laps 13
DNFWinkelhock AUDI A4 DTM + 41 laps 11
DNFLeggeAUDI A4 DTM + 42 laps 10

Klassement na EuroSpeedway

Pos.CoureurPunten
1 Scheider 12
2 Kristensen 10
3 Paffett 10
4 Di Resta 9
5 Spengler 8
6 Ekström 8
7 Jarvis 6
8 Winkelhock 5
9Green 4
10Engel 4
11 Rockenfeller 2

Eerste 'huiler' bij Ecomare gebracht

Bij waddencentrum Ecomare in De Koog op Texel is gisteren de eerste 'huiler' van dit jaar binnengebracht. De te vroeg geboren gewone zeehond (Tinus) woog 8,2 kg en werd gevonden onderaan bij Oudeschild. Dat liet Ecomare vandaag weten.

Tinus lag half onder water tussen de grote stenen en liet het typische 'huilende' geluid horen waarmee hij zijn moeder roept. Omdat zijn moeder niet in de buurt was, hebben medewerkers van Ecomare het beest meegenomen. Na onderzoek heeft het vocht en voedsel gekregen

Gewone zeehonden worden in juni en juli geboren met een grijze korte vacht en kunnen dan direct zwemmen. Deze zeehond had nog zijn lange witte haren. Die haren verliest hij normaal al in de baarmoeder. Ecomare denkt dat Tinus pas in het najaar wordt vrijgelaten, als hij ongeveer veertig kilo weegt.

  (foto: ANP)

Gerdemann wint Ronde van Beieren

Linus Gerdemann heeft de Ronde van Beieren op zijn naam geschreven. De Duitser zag vandaag zijn leidende positie niet meer in gevaar komen.

De etappe van vandaag, over 166,4 kilometer koersen van Friedberg naar Gunzenhausen, werd een overwinning voor André Greipel. Het was voor de Duitser van Columbia zijn derde ritzege deze Ronde van Beieren.

Gerdemann greep gisteren de leiding door in de tijdrit als derde te eindigen. Dat was genoeg om de leiding over te namen van Markus Eibegger.

[WTCC] Uitslag Valencia

Yvan Muller en Augusto Farfus hebben de overwinning opgeëist in respectievelijk de eerste en tweede race op het circuit van Valencia. Hiermee bezorgde Muller SEAT een zege op het thuiscircuit en behaalde BMW met Farfus hun eerste zege van het seizoen.

Race 1:
De eerste bocht zorgde meteen voor problemen in het middenveld. Rickard Rydell en Alain Menu waren hier het slachtoffer van en vielden beide terug tot achteraan het veld. Tom Coronel wist van de problemen te profiteren en won twee plaatsen. Gabriele Tarquini werd in de tweede ronde al door Yvan Muller ingehaald en kon deze plaats niet meer terugpakken. Hij verloor zelfs nog een plek aan Tiago Monteiro doordat hij een foutje maakte. Tom Coronel behaalde een nette zevende plaats in deze race en dit bezorgde hem belangrijke punten in de Independents' Trophy. Daarnaast stond hij hiermee in de tweede race op de tweede startplaats. Mehdi Bennani, een belangrijke concurrent van Coronel, werd in de derde ronde van de baan getikt door Rob Huff. Hierdoor verloor hij veel plaatsen en kwam hij uiteindelijk als twaalfde over de finish. Jaap van Lagen, de tweede Nederlander in het WTCC, kon geen indruk maken en eindigde op de eenentwintigste plaats.

Race 2:
Tom Coronel startte de tweede race van de tweede plaats, maar de Nederlandse coureur kon het geweld van de fabrieksteams niet aan. De coureur werd uiteindelijk slechts tiende, maar dit bezorgde hem wl de tweede plaats in de Independents' Trophy. Augusto Farfus en zijn teamgenoot Jörg Müller bezorgde het team van BMW de eerste plaatsen, waarmee BMW hun eerste seizoenszege binnen haalde. Gabriele Tarquini redde de eer van SEAT door als derde over de streep te komen. Ook de tweede race pakte voor Mehdi Bennani niet goed uit. Bennani kreeg alweer een tik, waardoor al zijn kansen op een goede klassering verkeken waren. Tarquini en Andy Priaulx streedden hard om de derde plaats, maar de Italiaan trok aan het langste eind. Jaap van Lagen kon in de tweede race weer niet imponeren met zijn nieuwe auto en behaalde zelfs nog een slechter resultaat dan in de eerste race; hij viel uit.

Uitslag De Graafschap - RKC Waalwijk

Om half drie begon in de strijd om promotie/degradatie het duel tussen De Graafschap en RKC Waalwijk. Hieronder vind je de uitslag.

De Graafschap heeft een derde en dus beslissende wedstrijd afgedwongen. In die wedstrijd moet degradatie naar de Jupiler League afgewend worden. RKC kwam nog wel op voorsprong, maar de Doetinchemmers bogen de achterstand om naar een 2-1 zege.

Direct vanaf de aftrap was het een gelijkopgaande wedstrijd. Het spel golfde op en neer en Stijn Wuytens was de eerste speler die een goede kans kreeg. Zijn schot vloog echter voorlangs. Na een corner van De Graafschap kwam RKC er razendsnel uit via Dustley Mulder. De verdediger kaatste met Charlison Benschop en schoot op doel. Graafschap-doelman Erik Heijblok redde in eerste instantie goed, maar Benschop was er als de kippen bij om het laatste zetje achter de bal te zetten: 0-1.

De Graafschap leek ietwat aangeslagen maar wist zich goed op te richten. Naarmate de eerste helft vorderde kwam het grootste manco van de Doetinchemmers aan het licht. De ploeg van trainer Darije Kalezic ontbeert scorend vermogen. Toch ietwat uit het niets kwam De Graafschap op gelijke hoogte. Geert den Ouden was attent op een voorzet van Stijn Wuytens en kopte de bal, via de paal en rug van RKC-keeper Jurgen Wevers, in de netten. De Superboeren schudden eindelijk de spanning van zich af en opnieuw Den Ouden was levensgevaarlijk. De spits stuitte echter op Wevers die snel zijn doel uitkwam.

De Graafschap ging na rust furieus van start en RKC werd vastgepind op eigen helft. De teruggekeerde Luuk de Jong schoot de 2-1 binnen na goed terugleggen van Rogier Meijer. De Jong was kort daarop opnieuw gevaarlijk maar schoot net naast. Het spelbeeld veranderde niet. De Graafschap had het balbezit en RKC loerde op de counter.

RKC wilde wel maar kon niet. Daar kon ook een grote kans van Benschop niets meer aan veranderen. Komende woensdag spelen de twee clubs een beslissende wedstrijd. Het duel zal in Waalwijk gespeeld worden, aangezien de Waalwijkers een uitgoal maakten.



De Graafschap - RKC Waalwijk 2-1
12’ Benschop 0-1
22’ Den Ouden 1-1
47’ De Jong 2-1

Toeschouwers: 11.300
Scheidsrechter: Braamhaar
Stadion: De Vijverberg
Gele kaart: Volmer, Sahar, Wuytens (De Graafschap), Benson, Gudde (RKC Waalwijk)

Opstellingen

De Graafschap: Heijblok, Nalbantoglu, Drost, Volmer, Buijs, Meijer, Jungschläger, Wuytens (90+2/de Ridder), de Jong, den Ouden (79/van den Ouweland), Sahar (46/Assaidi)

RKC Waalwijk: Wevers, Mulder, Gudde, van Mosselveld, Snoyl, Varela (61/Obodai), Berger, Mulder, De Ceulaer (61/Voskamp), Benson (82/van Hout), Benschop

Boom wint Ronde van België

Lars Boom heeft de Ronde van België op zijn naam geschreven.

De renner van Rabobank verdedigde vandaag met succes de leiderstrui die hij gisteren voor zich had opgeëist. In de laatste etappe van vandaag, een tijdrit over zestien kilometer, eindigde Boom als tweede, zes seconden achter winnaar Sébastien Rosseler.

In het algemeen klassement blijft Boom zijn ploeggenoot Koos Moerenhout voor. Moerenhout eindigde op achttien seconden als tweede.

Gay loopt supersnelle tijd op 200 meter

Tyson Gay heeft aangetoond dit seizoen al vroeg in vorm te zijn. De Amerikaanse atleet sprintte in New York op de 200 meter naar een tijd van 19,58 seconden. Hiermee zette hij de derde tijd ooit gelopen neer.

De drievoudig wereldkampioen van 2007 die vorig jaar zijn seizoen door een blessure in het water zag vallen moet op de eeuwige ranglijst op de 200 meter alleen Usain Bolt (19,30) en Michael Johnson (19,32) voor zich dulden. "Ik denk dat Bolt mijn tijd wel spannend vindt. Dit is goed nieuws voor de sport," zei Gay.

Favorieten in halve finale Hemubo Trophy

Alle favorieten hebben zich gisterenavond geplaatst voor de halve finales van de Hemubo Squash Trophy 2009, een zogenaamd PSA Satellite toernooi in Almere.

De Amerikaan Gilly Lane was in de kwartfinale verantwoordelijk voor de uitschakeling van de laatste Nederlander, Bart Ravelli. De als eerste geplaatste Lane, nummer 78 van de wereld, moest nog wel de eerste game laten aan zijn trainingsmaatje, maar in het vervolg van de partij was de toernooifavoriet duidelijk een maatje te groot. Het werd 9-11, 11-4, 11-8, 11-4. In de halve eindstrijd treft de speler van landskampioen Hemubo / Squash Almere nu de Engelsman Neil Cordell (3) die Peter Creed de baas was.

De tweede halve finale gaat tussen de als tweede ingeschaalde Joe Lee en Andre Haschker, de nummer vier van de plaatsingslijst. De Engelsman (Lee) won in straight games van Reiko Peter uit Zwitserland, terwijl de Duitser (Haschker) in een zware partij afrekende met Mark Fuller.

De Hemubo Squash Trophy 2009 maakt deel uit van de Forexx Pro Tour Squash 2008-2009 en is al weer het tiende en laatste toernooi uit dit nieuwe circuit. Naast punten voor de mondiale ranking kunnen de nationale topspelers tijdens dit circuit van tien proftoernooien wildcards verdienen voor de Dutch Open Squash 2009. Na negen toernooien staat Piedro Schweertman bovenaan de Forexx Pro Tour Ranking bij de heren.

Jacobs langer bij FC Oss

Regilio Jacobs zal ook uit gaan komen voor FC Oss, zoals TOP Oss komend seizoen zal heten. Het aflopende contract van de verdediger is alsnog met een jaar verlengd.

Centrumverdediger Jacobs debuteerde tijdens het seizoen 2006/07 voor de club. Sindsdien speelde hij 53 wedstrijden in de Jupiler League, waarin de in Oss geboren speler twee keer speelde. De 21-jarige Jacobs is één van de spelers die de club een regionaal gezicht moet geven.

Haarlem behoudt Wijks en haalt De Graaff terug

Haarlem heeft de zekerheid dat Marvin Wijks en Roel de Graaff volgend seizoen voor de club spelen. Wijks tekende voor twee jaar bij, De Graaff keert terug van FC Zwolle.

Rotterdammer Wijks kwam in 2006 naar Haarlem. De 25-jarige buitenspeler speelde sindsdien 103 wedstrijden in de Jupiler League, waarin hij vijftien keer scoorde. De kleine aanvaller speelde eerder voor Sparta. Zijn contract in Haarlem liep af, maar beide partijen hebben elkaar na langdurig onderhandelen dus toch gevonden.

Aanvaller Roel de Graaff debuteerde in het seizoen 2005/06 voor Haarlem, dat hem overnam van Sparta. De aanvaller uit Pijnacker speelde drie seizoenen in Haarlem, waarin hij tot 48 duels en 13 goals kwam. Afgelopen seizoen kwam De Graaff uit voor FC Zwolle, maar zijn avontuur daar werd niet zo'n succes. De 25-jarige speler kwam slechts dertien keer in actie voor Zwolle. Hij keert nu dus terug op het oude nest.

[MotoGP] Stoner wint GP Italië

Casey Stoner heeft op het circuit van Mugello de Grote Prijs van Italië gewonnen in de MotoGP klasse. De Australische motorcoureur bleef Jorge Lorenzo nipt voor.

Met zege van Stoner komt er een einde aan de hegemonie van Valentino Rossi op Mugello, de Italiaan was de afgelopen zeven jaar de beste maar moest vandaag genoegen nemen met de derde plaats. Door de zege neemt Stoner ook de leiding in het WK over van Lorenzo.

In de 125cc-klasse ging de zege naar Bradley Smith, die ook in het WK aan de leiding gaat. In de kwartliterklasse was de overwinning voor Mattia Pasini, de leiding in het WK bleef in handen van Alvaro Bautista die vandaag derde werd.

[F2] Uitslag Race 2 Spanje

Op het circuit van Valencia is Robert Wickens opnieuw de winnaar geworden van Race 2 in de Formule 2. Mirko Bortolotti finishte na zeventien ronden als tweede en Philipp Eng completeerde het podium.

Wickens vertrok ook de tweede race van poleposition, en de Canadees wist Bortolotti in het begin van zich af te houden. Hij koerste zonder problemen naar de finish, en Bortolotti die van de derde plek was gestart kwam als tweede over de streep. Oostenrijker Eng had op zaterdag nog pech door in de laatste ronde te spinnen en zo de vijfde plaats te verspelen om vervolgens als twaalfde te finishen. Vandaag had hij meer geluk en als vijfde gestart pakte Eng de derde plaats.

"Ik kan me niet indenken dat dit beter had kunnen gaan. Twee poles en twee wins - het wordt niet mooier. Ik ben in de zevende hemel nu", zei Wickens, die uitkomt voor het juniorteam van Red Bull, na afloop.

De eerste ronde bracht meteen al de enige uitvallers van deze race want de Brit Jolyon Palmer spinde van de baan de grindbak in, en de Zwitserse Natacha Gachnang werd aangetikt door Alex Brundle. Die kon uiteindelijk zelf wel verder maar zou als laatste finishen met een ronde achterstand.

In de eerste paar ronden legde Bortolotti nog enige druk op Wickens, maar de Canadees reed zonder veel moeite in de volgende paar ronden naar een voorsprong van circa zes seconden. Bortolotti wist wel voor Eng te blijven. De laatste had in de beginfase nog de hete adem van Soucek in zijn nek, maar Soucek belandde in de vierde ronde even naast de baan en verloor zo de aansluiting met de nummer drie. De Spanjaard werd nog wel vierde.

Soucek kende geen goede start en hij viel terug achter Mirko Bortolotti, Philipp Eng en Nicola de Marco naar een vijfde plaats. Litouwer Kazim Vasiliauskas passeerde om de negende plaats Braziliaan Carlos Iaconelli en wilde even later hetzelfde kunstje uithalen bij Julien Jousse, maar dat mislukte. De Litouwer moest om een aanrijding te vermijden zo hard op de rem trappen dat hij in de rondte ging. Teruggevallen naar de laatste plek wist Vasiliauskas toch nog drie coureurs in te halen en als twintigste te eindigen.

De klassementspunten voor de eerste acht werden verder binnengehaald door Nicola de Marco (vijfde), Mikhail Aleshin (zesde), Edoardo Piscopo - op zaterdag nog de eerste uitvaller - werd zevende en het laatste punt werd door Iaconelli in de wacht gesleept. In het klassement staat Wickens vanzelfsprekend bovenaan, met twintig punten staat hij negen punten los van Bortolotti.

De eerstvolgende race in deze vernieuwde Formule 2-klasse zal in het Tsjechische Brno zijn, in het weekend van 21 juni.


Uitslag Race 2 Spanje

Pos.CoureurTijd
1R. Wickens (CAN)25:22.024
2M. Bortolotti (ITA)+ 5.911
3P. Eng (AUS)+ 7.881
4A. Soucek (ESP)+ 8.615
5N. de Marco (ITA)+ 9.780
6M. Aleshin (RUS)+ 11.707
7E. Piscopo (ITA)+ 13.601
8C. Iaconelli (BRA)+ 16.616
9T. Hegewald (GER)+ 18.826
10J. Jousse (FRA)+ 21.577
11G. Sanchez (ESP)+ 22.968
12H. Surtees (GBR)+ 23.520
13S. Hohenthal (SWE)+ 27.911
14J. Moore (GBR)+ 30.365
15H. Karjalainen (FIN)+ 31.059
16A. Ebrahim (IND)+ 31.966
17M. Pavlovic (SRB)+ 32.704
18T. Gladdis (GBR)+ 36.317
19J. Clarke (GBR)+ 38.336
20K. Vasiliauskas (LIT)+ 38.653
21J. Höing (GER)+ 46.489
22P. Gandolfi (ITA)+ 1:01.306
DNFA. Brundle (GBR)+ 16 ronde(n)
DNFN. Gachnang (SUI)+ 17 ronde(n)
DNFJ. Palmer (GBR)+ 17 ronde(n)

Stand na twee ronden

Pos.CoureurPunten
1. R. Wickens 20
2.M. Bortolotti11
3.C. Iaconelli9
4.M. Aleshin8
5.P. Eng6
6.K. Vasiliauskas6
7.A. Soucek5
8.N. de Marco4
9.J. Jousse4
10.E. Piscopo2
11.H. Surtees2
12.A. Brundle1
13.T. Hegewald0
14. M. Pavlovic 0
15.S. Hohenthal0
16.N. Gachnang0
17.G. Sanchez0
18.J. Clarke0
19.J. Palmer0
20.J. Moore0
21.A. Ebrahim0
22.H. Karjalainen0
23.T. Gladdis0
24.J. Höing0
25.P. Gandolfi0

[F3 Euro] Uitslag race 2 Lausitzring

Christian Vietoris heeft zondag de tweede race van de Formule 3 Euroseries op de Lausitzring gewonnen. De Duitser won op de EuroSpeedway voor Roberto Merhi en Sam Bird. Beste Nederlander was Henki Waldschmidt op plaats vijf. Carlo van Dam werd negentiende.

Vietoris mocht van poleposition beginnen en wist deze plaats in de eerste ronde te behouden. Valtteri Bottas kwam goed weg bij de start en reed al snel op plaats twee. Jules Bianchi kwam ook goed weg bij de start, maar beide coureurs kregen een drive-through-penalty voor een te vroege start. Waldschmidt kende onder kende een iets mindere start en viel terug naar de zesde plaats.

Vietoris domineerde in het vervolg van de wedstrijd en geen van de coureurs kwam meer in zijn buurt. Roberto Merhi en Sam Bird eindigden op plaats twee en drie voor Brendon Hartley, Waldschmidt en Mika Mäki.

In het klassement gaat Bianchi aan de leiding voor Bird en Merhi die beiden zestien punten hebben vergaard. Jean-Karl Vernay staat een punt achter dit duo voor Vietoris die er veertien verzameld heeft.

Het volgende raceweekend is op 27 en 28 juni op de Norisring. Op 13 en 14 juni vinden de Masters of Formula 3 plaats op het circuit van Zandvoort en enkele rijders uit dit kampioenschap zullen daarbij aanwezig zijn.

Uitslag Lausitz race 2

Pos. Rijder Team Tijd
1 C. Vietoris Mücke Motorsport 40:45.948
2 R. Merhi Manor Motorsport + 4.819
3 S. Bird Mücke Motorsport + 5.769
4 B. Hartley Carlin Motorsport + 11.381
5 H. Waldschmidt SG Formula + 15.701
6 M. Mäki Signature-Plus + 28.429
7 A. Tambay ART Grand Prix + 30.147
8 C. Zanella Motopark Academy + 31.307
9 M. Wittmann Mücke Motorsport + 34.323
10 A. Mustonen Motopark Academy + 37.634
11 E. Gutierrez ART Grand Prix + 38.320
12 J. Vernay Signature-Plus + 39.572
13 V. Bottas ART Grand Prix + 42.119
14 J. Bianchi ART Grand Prix + 43.357
15 J. Rosenzweig Carlin Motorsport + 52.259
16 P. Enrique Manor Motorsport + 55.602
17 M. Chinosi Prema Powerteam + 1:04.827
18 J. Jokinen Kolles & Heinz Union + 1:10.060
19 C. van Dam Kolles & Heinz Union + 1:12.564
20 A. Caldarelli SG Formula + 1:13.165
21 B. Shaaban Prema Powerteam + 1:30.186
22 A. Sims Mücke Motorsport + 1 ronde(n)
23 S. Coletti Prema Powerteam + 1 ronde(n)
24 T. Geronimi Signature-Plus + 3 ronde(n)
25 K. Mirocha HBR Motorsport + 5 ronde(n)
DNFA. Marsoin SG Formula + 14 ronde(n)
DNFJ. Cecotto Jr. HBR Motorsport + 20 ronde(n)
DNFC. Ramos Manor Motorsport + 30 ronde(n)

Klassement na Lausitz

Pos. Naam Team Punten
1. J. Bianchi ART 18
2. S. Bird Mücke 16
3. R. Merhi Manor 16
4. J. Vernay Signature 15
5. C. Vietoris Mücke 14
6. S. Coletti Prema 12
7. V. Bottas ART 9
8. M. Mäki Signature 9
9. B. Hartley Carlin 8
10. H. Waldschmidt SG Formula 4
11. A. Mustonen Motopark 1

Tsvangirai: "Wantoestanden Zimbabwe duren voort"

De Zimbabwaanse premier Morgan Tsvangirai heeft vrijdag op een partijbijeenkomst gezegd dat de politieke intimidatie en mensenrechtenschendingen in het straatarme Afrikaanse land voortduren.

Tsvangirai sprak op de jaarlijkse bijeenkomst van zijn Beweging voor Democratische Verandering (MDC), ditmaal voor het eerst als lid van de regering. De eenheidsregering van MDC en de ZANU-PF van president Robert Mugabe is ruim honderd dagen aan de macht.

Tsvangirai gaf tegenover duizend in het rood uitgedoste partijleden toe dat de MDC er nog niet in is geslaagd de rechtsorde te herstellen. Burgers lijden nog steeds honger en zijn nog steeds bang voor politieke vervolging.

Politieke waarnemers waarschuwden eerder dat de MDC nu wel verantwoordelijkheid draagt, zonder dat de partij voldoende autoriteit heeft. Tsvangirai gaf niet aan zich te willen terugtrekken uit de eenheidsregering. Volgens hem zou de toestand in Zimbabwe nog erger zijn zonder MDC in de regering.


Morgan Tsvangirai   (foto: ANP)

Grootste rampenoefening ooit in Israël

Israël is vandaag begonnen met de grootste rampenoefening in het land ooit. De oefening duurt vijf dagen en simuleert raketaanslagen vanuit de Gazastrook, Libanon, Syrië en Iran. De test moet duidelijk maken hoe burgers en hulpverleners reageren.

"We oefenen het ergst denkbare scenario met meerdere aanvallen tegen Israël tegelijkertijd", zei een woordvoerder van het ministerie van Defensie voorafgaand aan de oefening. Ook chemische en biologische aanvallen op stedelijk gebied en een reeks zelfmoordaanslagen worden nagespeeld. Het kabinet oefent ook: de ministers komen bij elkaar om te oefenen hoe zij omgaan met rampen.

Dinsdag zal het luchtalarm afgaan en moeten burgers zo snel mogelijk een veilig heenkomen zoeken.

Het is het derde jaar op rij dat Israël een rampenoefening houdt, maar de training is voor het eerst zo groot. De oefening, met de naam Keerpunt 3, bevat ook voor de eerste keer een gesimuleerde aanval vanuit Iran. Israël vreest de islamitische republiek, die volgens verscheidene landen werkt aan nucleaire wapens.

Egyptenaar snijdt penis af

Een inwoner van een dorp in het zuiden van Egypte heeft vandaag op uiterst pijnlijke wijze geprotesteerd tegen de keuze van zijn ouders voor een huwelijkspartner. De 25-jarige sneed zijn geslachtsdeel af en verminkte zijn testikels.

"Hij was verliefd op een vrouw maar zijn ouders wezen haar af en vertelden hem dat hij met een andere vrouw moest trouwen, iets wat hij niet wilde", aldus een woordvoerder van de politie. "Hij pakte een mes, ging naar zijn kamer en sneed zijn penis af."

Artsen slaagden erin het geslachtsdeel weer aan de rest van het lichaam van de man te bevestigen.

Rutte spreekt met joden na ophef over Holocaust

VVD-leider Mark Rutte gaat met joodse organisaties praten over zijn voorstel om de vrijheid van meningsuiting op te rekken. Na de presentatie van het plan ontstond veel ophef over de opmerking van Rutte dat de Holocaust ontkend mag worden.

Naar aanleiding daarvan hebben de medeopsteller van het stuk en de voorzitter van de VVD-fractie in de Eerste Kamer, Uri Rosenthal, afgelopen donderdag een gesprek gehad met de joodse gemeenschap. Rutte kon daar niet bij zijn, omdat hij als fractievoorzitter de hele dag aan het verantwoordingsdebat in de Tweede Kamer moest deelnemen. Daarom zal hij op een later moment zelf met de joodse organisaties spreken, zei hij vandaag in het televisieprogramma Buitenhof.

Rutte heeft geen spijt van zijn uitlatingen en vindt dat er ook geen reden is om excuses aan te bieden. "Maar ik begrijp de gevoeligheid volledig", zei hij.

Bom in Iraans vliegtuig onschadelijk gemaakt

De Iraanse veiligheidsdienst heeft gisteren een bom in een vliegtuig onschadelijk gemaakt. De zelfgemaakte bom werd een kwartier na het opstijgen ontdekt in het toilet van het vliegtuig, meldde het Iraanse persbureau Fars vandaag.

Het vliegtuig vertrok in de ochtend vanaf het vliegveld in Ahvaz met 131 passagiers aan boord. De bestemming was Teheran, maar na het ontdekken van de bom keerde de piloot terug naar Ahvaz.

Over twee weken moeten de Iraniërs naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Het is nog onduidelijk of de bom daar iets mee te maken had.

Uitslag FC Groningen - NAC Breda

NAC Breda speelt volgend seizoen in de Europa League. De Bredase formatie won vanmiddag met 2-0 van FC Groningen. Het eerste duel tussen de twee ploegen eindigde in een gelijkspel (1-1).

FC Groningen kende een prima start van de wedstrijd en was via Marcus Berg dichtbij de openingstreffer. Jelle ten Rouwelaar stond echter goed op te letten en wist een doelpunt te voorkomen. Kort daarna NAC Breda dichtbij een goal, maar de volley van Joonas Kolkka belandde op het houtwerk.

Na de thee sloeg NAC Breda via Matthew Amoah alsnog toe. De aanvaller stond vogelvrij en kon de bal ongehinderd achter Luciano koppen. Het gevolg was dat FC Groningen moest komen om een gelijkspel uit het vuur te slepen, wat uiteindelijk een paar mooie kansen opleverde. Het was echter Csaba Fehér, die het pleit voor de Groningers beslechtte. Met een schuiver bracht hij de tweede treffer van de Brabanders op het scorebord.


Karakteristieken

FC Groningen - NAC Breda 0-2
62’ Amoah 0-1
86’ Fehér 0-2

Toeschouwers: 21.000
Scheidsrechter: Vink
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Gele kaart: Svejdík, Holla (FC Groningen), Gilissen, Boukhari, Idabdelhay, Loran (NAC Breda)

Opstellingen

FC Groningen: Luciano, de Roover, Svejdík (Sankoh/82), Granqvist, Stenman, Meerdink (Matavz/62), Holla (Matthijs/73), Lovre, Levchenko, Berg, García

NAC Breda: ten Rouwelaar, Loran, Penders, Zwaanswijk, Mtiliga, Gorter, Gilissen, Kwakman, Kolkka, Amoah (Idabdelhay/79), Boukhari (Fehér/71)

[RG] Safina eenvoudig verder

Dinara Safina heeft zich eenvoudig geplaatst voor de volgende ronde in Parijs. De Française Arevane Rezai won ondanks de steun van het thuispubliek slechts één game. 6-1 en 6-0 waren de setstanden.

De Russische nummer één van de wereld is op jacht naar haar eerste Grand Slam titel en maakt tot nu toe een ijzersterke indruk. In haar vier partijen verloor ze pas vijf games. Haar volgende opponente zal echter van een ander kaliber zijn. Deze zal komen uit de partij tussen titelverdediger Ana Ivanovic (8) en het jonge talent Viktoria Azarenka (9).

Hypo Real heeft meer staatssteun nodig

De Duitse bank Hypo Real Estate heeft meer staatssteun nodig. Dat heeft bestuursvoorzitter Axel Wieandt gezegd in een vraaggesprek met de krant Allgemeine Sonntagszeitung. Een kapitaalinjectie van 5,6 miljard euro, waaraan de Duitse overheid werkt, zal niet voldoende zijn om de financiën op orde te brengen, aldus de topman.

Hypo Real heeft al 102 miljard euro aan staatssteun gekregen en geldt als grootste Duitse slachtoffer van de kredietcrisis. Duitsland wilde de bank niet laten omvallen uit vrees voor een domino-effect in de nationale financiële sector. Het heeft door alle reddingsacties inmiddels 47,3 procent van de aandelen Hypo Real in handen en wil een meerderheid krijgen door er een steunronde van 5,6 miljard euro doorheen te drukken.

Dinsdag vindt een aandeelhoudersvergadering plaats, waar gestemd wordt over de nieuwe steun. Een groep van vijfhonderd investeerders rond de Amerikaanse durfkapitalist J.C. Flowers is tegen de plannen van Berlijn. De vijfhonderd hebben samen een belang van 14 procent. Zij hopen dat Hypo Real het op den duur op eigen kracht redt, zodat zij hun investeringen te gelde kunnen maken. Een bod van de Duitse staat om de kleinere aandeelhouders uit te kopen brengt waarschijnlijk minder op.

  (foto: ANP)

Hiddink gaat Chelsea van advies voorzien

De samenwerking tussen Guus Hiddink en Chelsea komt niet ten einde. De bondscoach van Rusland zal op de achtergrond een andere functie gaan vervullen. Een Engelse krant weet te melden dat de 62-jarige Nederlander de functie van technisch adviseur gaat vervullen.

"Ik blijf dus wel betrokken bij Chelsea. De club heeft me gevraagd om technisch adviseur te worden, en die aanbieding kon ik natuurlijk niet laten liggen," liet Hiddink in een reactie weten. Spelers en supporters lieten al eerder blijken dat zij graag met de succescoach verder willen.

Bovendien is Chelsea van plan om zeer binnenkort de naam van de nieuwe trainer bekend te maken. De verwachting is dat de Londenaren komende week met de persoon in kwestie naar buiten zullen komen.

Honderd aanhoudingen rond dancefeest

De politie heeft gisteren honderd aanhoudingen verricht rond dancefestival Emporium in Wijchen bij Nijmegen. In vrijwel alle gevallen ging het om drugsbezit. Het dancefeest verliep verder zonder grote incidenten of ongeregeldheden, liet de politie vandaag weten.

Dertig aangehouden personen hadden meer dan een gebruikershoeveelheid drugs bij zich en moeten zich bij de rechter verantwoorden. De politie hield ook een man aan die een agent een kopstoot zou hebben gegeven. De verdachte is ingesloten en wordt verhoord.

'Ferguson ziet Huntelaar wel zitten'

Sir Alex Ferguson heeft zijn begerige oog laten vallen op Klaas-Jan Huntelaar. De spits is niet tevreden over de hoeveelheid speelminuten die hij krijgt bij Real Madrid.

Manchester United-manager Ferguson heeft zijn lijstje weer rond. Zijn grootste doel komende zomer is het vastleggen van Huntelaar. Dat weet de Engelse krant People te melden.

Huntelaar zou in Manchester de vervanger van Carlos Tévez moeten worden. Het vertrek van de Argentijn lijkt zeer waarschijnlijk, daar hij ontevreden is over zijn rol in het team van Ferguson. Huntelaar zou ruim achttien miljoen euro moeten kosten.

Ook een andere spits van The Mancunians zou azen op een vertrek. Dimitar Berbatov is niet tevreden en wil, als hij volgend seizoen geen basisplaats krijgt, vertrekken.

Hongkong herdenkt neerslaan studentenprotest'89

Duizenden mensen zijn vandaag in Hongkong de straat opgegaan om het bloedige einde van de studentenprotesten op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking te herdenken. Hongkong is de enige plek in China waar de gebeurtenissen van twintig jaar geleden openlijk herdacht kunnen worden.

Ook voormalig studentenleider Xiong Yan liep mee met de mars. Hij werd gisteren toegelaten tot Hongkong. Dat is opmerkelijk omdat Peking elk jaar rond 4 juni iedereen die met de demonstraties in 1989 te maken had, de toegang weigert. Xiong woont in de Verenigde Staten, na eerst twee jaar in de gevangenis te hebben gezeten voor zijn rol bij de opstand. Hij is voor het eerst in zeventien jaar terug in China.

"Hongkong is het geweten van China geworden. Het is de plek waar de misdaad van de massamoord op het Tiananmenplein herdacht kan worden en waarvandaan de overheid gedwongen kan worden de fouten toe te geven", aldus organisator Lee Cheuk-yan.

De Chinese stadstaat Hongkong heeft een ander juridisch systeem dan de rest van China, waardoor in de stad geprotesteerd mag worden. Peking nam in 1997 de macht over Hongkong over van de Britten, met de belofte dat de inwoners zelf hun politieke toekomst konden bepalen. 'Eén land, twee systemen', noemde Peking dat compromis.

  (foto: ANP)

'Kroes neemt opnieuw Microsoft op de korrel'

Eurocommissaris Neelie Kroes (Concurrentie) bereidt een nieuwe aanval voor op softwaregigant Microsoft. Dat staat vandaag op de website van zakenkrant The Wall Street Journal. Kroes legde het bedrijf de afgelopen jaren al voor 1,7 miljard euro aan boetes op.

Het nieuwe offensief zou geënt zijn op een langlopende klacht; de bundeling van webbrowser Internet Explorer met het besturingsprogramma Windows waarmee Microsoft een dominante marktpositie heeft. Nieuw is echter de manier waarop Kroes Microsoft op dit vlak wil aanpakken. In plaats van Microsoft tot een scheiding van beide programma's te dwingen zou Kroes eisen dat Microsoft meerdere browsers opneemt in Windows.

Kroes heeft het al jaren aan de stok met Micrsoft en legde het bedrijf in 2004 en 2006 al boetes op voor in totaal ongeveer 800 miljoen euro. Vorig jaar kwam daar nog eens 899 miljoen euro bij, omdat het bedrijf concurrentie geen toegang gaf tot zijn softwaregeheimen. De krant noemt de nieuwe zaak tegen het softwareconcern een "stekelig afscheidscadeau" van Kroes, wier ambtstermijn over een paar maanden verstrijkt. Eerder deze maand legde Kroes chipfabrikant Intel een boete op van ruim 1 miljard euro, omdat het bedrijf met het geven van kortingen aan afnemers op een oneerlijke manier zou hebben geconcurreerd.

Drukte op wegen naar het strand

De wegen naar de Zeeuwse stranden staan helemaal vol. Op de A58 tussen Rilland en Yerseke stond zojuist een file van tien kilometer en ook tussen Zierikzee en Serooskerke staat het vast.

Ook op de wegen naar andere stranden is het druk. Richting Scheveningen en Zandvoort is het bumper aan bumper rijden. De drukte richting Zandvoort wordt behalve door het  mooie weer ook veroorzaakt door de pinksterraces op het circuit van de badplaats.

Ook voor morgen verwacht de ANWB drukte. Vanwege het pinksterweekend trekken ongeveer 800.000 Nederlanders er voor een lang weekend op uit. Ruim de helft daarvan blijft in eigen land.

[RG] Djokovic: "Ik kwam niet in het ritme"

Novak Djokovic slaagde er gisteren niet in om zich voor de vierde ronde van Roland Garros te plaatsen. De Serviër verloor in de derde ronde van de Duitser Philipp Kohlschreiber.

"Ik kwam de hele partij niet in mijn ritme, ik heb geen excuses voor deze nederlaag," blikte Djokovic na afloop van zijn partij terug. "Ik had veel vertrouwen, want tot nu toe liep mijn gravelseizoen perfect. Ik slaagde er goed in kalm te blijven, mijn vele onnodige fouten ten spijt. Maar Kohlschreiber gaf me niet de kans terug te komen in de wedstrijd. Ik ben niet bezweken onder de druk; in de eerste rondes van de Grand Slams stuit je altijd op spelers die niets te verliezen hebben."

[NHL] Uitslag Stanley Cup duel 1

De Detroit Red Wings hebben hun eerste wedstrijd van de Stanley Cup Finals tegen de Pittsburgh Penguins thuis gewonnen. In een gelijkopgaande wedstrijd bleken de Red Wings net iets gelukkiger, waardoor zij met 3-1 wonnen.

Man van de wedstrijd was Chris Osgood. Hij maakte 31 reddingen en hoefde slechts éénmaal de puck uit het net te halen. De belangrijkste redding was die op een break-away van Evgeni Malkin in de tweede periode. Verder speelde Darren Helm wederom een belangrijke rol. Hij maakte maar liefst acht bodychecks en domineerde in de face-offcirkel.

De eerste goal was voor de Red Wings na ruim dertien minuten spelen. Brad Stuart schoot van grote afstand op goal, maar schoot naast. De puck kaatste echter terug van de boarding achter goalie Marc-Andre Fleury en ging via de achterkant van zijn been alsnog het doel in. Vijf minuten later scoorde Ruslan Fedotenko de gelijkmaker. Osgood kon een schot van Malkin niet goed verwerken en Fedotenko kon de rebound met zijn backhand binnentikken.

In de tweede periode domineerden de Penguins in het begin. De Red Wings hadden lange tijd geen enkel schot op doel. Doelpunten leverde dat echter niet op voor de ploeg uit Pittsburgh, mede doordat de powerplay in de twee kansen die ze vlak achter elkaar kregen totaal niet liep. Langzamerhand kwamen de Red Wings terug in de wedstrijd, met als gevolg de winnende 2-1 van Johan Franzen. Ook hierbij speelden de gek terugstuiterende boardings een belangrijke rol. Een schot van verdediger Brian Rafalski ging naast, maar stuiterde voor de stick van Franzen, die vervolgens een pass voor het doel wilde geven. Fleury maakte echter een wanhopige duik naar de puck, met als gevolg dat de puck via de achterkant van zijn linkerbeen in het doel verdween.

Ook in de derde periode speelden de Penguins iets sterker, waarschijnlijk gemotiveerd door hun knullige achterstand. Het waren echter de Red Wings die weer scoorden. Justin Abdelkader plukte een rebound die hoog van Fleury wegstuiterde uit de lucht met zijn hand, legde deze voor zijn stick neer en kon binnenschieten.

Vannacht krijgen de Penguins een herkansing, wederom in Detroit. In deze wedstrijd zullen zij een stuk meer face-offs moeten gaan winnen; de Red Wings wonnen er 39 van de 56 deze wedstrijd, waardoor de Penguins steeds achter de Red Wings aan moesten om de puck weer in bezit te krijgen. Verder zullen de Penguins beter om moeten leren gaan met de gek terugstuiterende boardings in Detroit, en er misschien zelfs gebruik van gaan maken.

AZ in pot 2 Champions League

Atlético Madrid boekte een 3-0 overwinning op UD Almería door goals van Agüero, García en Forlán. Hierdoor zijn de Madrilenen verzekerd van een ticket in de voorronde van de Champions League. Een ander gevolg hiervan is dat AZ geen last heeft van de hoge UEFA-coëfficiënt van Villarreal.

AZ is hiermee verzekerd van Pot 2 bij de loting voor de groepsronde van de Champions League.

Pot 2
Olympique Lyon
Internazionale
Real Madrid
Shakhtar Donetsk
CSKA Moscow
FC Porto
Sporting CP Lisbon
AZ Alkmaar

[NBA] Uitslag Cavs - Magic

De Orlando Magic hebben de finale van de NBA bereikt voor het eerst sinds 1995. De Cleveland Cavaliers werden gisteravond met 103-90 verslagen. Hiermee was de eindstand op 4-2 gebracht en kan de ploeg zich voorbereiden op de finale tegen de Los Angeles Lakers.

Dwight Howard heeft dit seizoen uitstekend gedraaid en gisteravond kwam daar de bekroning op met veertig punten en veertien rebounds. Rashard Lewis voegde daar achttien punten aan toe terwijl Hedu Turkoglu er tien scoorde.

Bij de Cavs waren de scores eerlijker verdeeld. Delonte West scoorde 22 punten, pakte vier rebounds en gaf drie assists. LeBron James scoorde 25 punten, pakte zeven rebounds en gaf evenveel assists. Maurice Williams was goed voor zeventien punten maar de uitschakeling is een feit. De Cavs, die dit seizoen de meeste overwinningen boekten verloren van de Magic. De finale zal 4 juni starten in de Staples Center in Los Angeles.

[E3 '09] Alan Wake en Forza 3 bevestigd voor de E3

Goed nieuws voor de mensen die gaan kwijlen wanneer de titel Alan Wake wordt gezegd. Of voor de mensen waarvan de hormonen op hol slaan wanneer de titel Forza 3 wordt gezegd. Op de interactieve map van de E3 2009, die op Gamespot te bewonderen is, komen we erachter dat de Microsoft stand in ieder geval drie toffe games gaat showen: Halo 3: ODST (maar dat wisten we al), Alan Wake en Forza Motorsport 3.

Meer nieuws hebben we echter niet, maar het was al een enige tijd onduidelijk of Alan Wake of Forza Motorsport 3 wel op de E3 getoond zullen worden. Daarnaast deed Microsoft ook nog mysterieus over de drie speciale games die getoond zullen worden. Nou, wij hebben het antwoord.

Japans nieuwsblad voorspelt Wii Fit Plus

Nintendo zal de game Wii Fit Plus uitbrengen, aldus een rapport van het meestal betrouwbare Japanse nieuwsblad Nikkei. Volgens het rapport heeft de opvolger van het 18 miljoen keer verkochte Wii Fit online functionaliteit, waardoor je tegen vrienden en familie kan strijden. Waarschijnlijk betekent dit dat je je data kunt delen via het internet.

Ook spreekt Nikkei van meer accurate metingen, dit duidt waarschijnlijk op het MotionPlus accessoire.

Daarnaast spreekt het rapport in een iets vagere zin ook over het uitbrengen van een nieuwe Mario game voor het eind van het jaar. Over beide titels zullen we meer horen op de presentatie van Nintendo op dinsdag op de E3.

Metal Gear komt weer naar de PlayStation Portable

Ja, de PSP Go is nu ook zo goed als een feit. Wie goed luistert naar de onderstaande video, komt erachter dat er naast de PSP Go ook een nieuwe Metal Gear voor de PlayStation Portable komt. In een interview met een man die alles uitlegt over de PSP Go (ja, die vrouw ziet er ook leuk uit inderdaad), komen we erachter wat de PSP Go precies inhoudt, en dat de nieuwe Metal Gear naar de PSP komt.

Cruijff: "Organisatie bij Ajax zwak"

Johan Cruijff heeft zich wederom negatief uitgelaten over de situatie bij Ajax. De voormalig speler van de Amsterdammers velt deze keer zijn oordeel over het organisatorische aspect bij de club uit de hoofdstad.

"Het maakt mij niet zoveel uit wie de trainer is. Het gaat erom dat de organisatie bij Ajax zwak tot zeer zwak is. Laten we hopen dat Martin Jol dat naar zijn hand kan zetten. Krijgt hij de kans niet, dan zal ook hij stranden," liet Cruijff aan RTV Noord-Holland weten. "Het is te gek om los te lopen dat over de hele wereld de jeugdopleiding van Ajax wordt geprezen, terwijl er maar een paar spelers in het eerste elftal staan."

Cruijff vergeleek de huidige situatie bij Ajax met die van FC Barcelona: "Bij Barcelona lopen er in de finale zes, zeven, acht. Als je je organisatie niet goed neerzet, gaat je het ook niet lukken. Kijk, een Nederlandse club kan een speler als Lionel Messi niet kopen, maar je kunt hem wel zelf fabriceren. Het hangt alleen niet van één man af. Dit is het werk van meerdere mensen, van structuur, maar die zit er bij Ajax voor geen meter in."

Alle artiesten Guitar Hero 5 op een rijtje

Guitar Hero 5 komt er weer aan! Hiep hoi! Nadat modes en de tracklist van Guitar Hero 5 werden bekendgemaakt, is het nu tijd voor de volledige lijst van de deelnemende artiesten. En dat zijn er behoorlijk wat. De schrijver van dit nieuwsbericht is dan super blij met Arctic Monkeys en heeft net op straat lekker geschreeuwd. Na ja, je ziet hieronder alle artiesten op een rijtje.

* 3 Doors Down
* A Perfect Circle
* AFI
* Arctic Monkeys
* Attack! Attack!
* Band Of Horses
* Beastie Boys
* Beck
* Billy Idol
* Billy Squier
* Blink-182
* Blur
* Bob Dylan
* Bon Jovi
* Brand New
* Bush
* Children Of Bodom
* Coldplay
* Darker My Love
* Darkest Hour
* David Bowie
* Deep Purple
* Dire Straits
* Duran Duran
* Eagles Of Death Metal
* Elliott Smith
* Elton John
* Face To Face
* Garbage
* Gorillaz
* Gov’t Mule
* Grand Funk Railroad
* Iggy Pop
* Iron Maiden
* Jeff Beck
* Jimmy Eat World
* John Mellencamp
* Johnny Cash
* Kaiser Chiefs
* King Crimson
* Kings Of Leon
* Kiss
* Love and Rockets
* Megadeth
* Mötley Crüe
* Muse
* My Morning Jacket
* Nirvana
* No Doubt
* Peter Frampton
* Public Enemy Featuring Zakk Wylde
* Queen & David Bowie
* Queens Of The Stone Age
* Rammstein
* Rose Hill Drive
* Rush
* Santana
* Scars On Broadway
* Screaming Trees
* Smashing Pumpkins
* Sonic Youth
* Spacehog
* Stevie Wonder
* Sublime
* Sunny Day Real Estate
* T. Rex
* The Bronx
* The Derek Trucks Band
* The Duke Spirit
* The Killers
* The Police
* The Raconteurs
* The Rolling Stones
* The Sword
* The White Stripes
* Thin Lizzy
* Thrice
* Tom Petty & The Heartbreakers
* TV On The Radio
* Vampire Weekend
* Weezer
* Wild Cherry
* Wolfmother

[Giro] Gilbert: "Ik was alleen in deze rit goed"

Philippe Gilbert slaagde er gisteren in om de voorlaatste etappe in de Giro d'Italia op zijn naam te schrijven. Na afloop van deze rit gaf de Belg toe alleen gedurende die etappe goed te zijn.

"Ik wilde het shirt van Silence zaterdag toch eens laten zien. Het was een zeer zware Giro, eigenlijk was ik alleen in deze rit goed. Daarom probeerde ik nog eens weg te springen, ik had veel vertrouwen," liet hij in een reactie weten.

In de finale kreeg Gilbert nog gezelschap van Thomas Voeckler, maar die zou hem uiteindelijk niet meer van de overwinning af kunnen houden. "Ik keek naar zijn gezicht en zag dat hij niet goed was. Ik zette nog een tandje bij en pakte de overwinning. Het is mijn eerste zege in een grote ronde, dit is heel speciaal. Nu mik ik op het Belgisch kampioenschap, dat ook lastig wordt. Eerst rijd ik de Delta Ronde en de Ster Elektrotoer."

'Barça wil Fàbregas'

Cesc Fàbregas wordt al een tijdje gevolgd door Barcelona, maar nu wil de winnaar van de 'treble' zelfs gaan bieden op de spelmaker van Arsenal. Dit meldt Sunday Mirror.

De Catalanen zijn bereid om ruim 45 miljoen euro neer te tellen voor de Spaanse international, die momenteel bovenaan het verlanglijstje staat van Barça. Zes jaar geleden wist Arsenal Fàbregas voor een bedrag van slechts 850.000 euro weg te plukken uit de jeugdopleiding van Barcelona. Destijds maakten The Gunners dankbaar gebruik van de regels die zijn opgesteld in Spanje inzake jonge spelers.

Man sterft tijdens deelname Expeditie Robinson

Tijdens het filmen van de Bulgaarse editie van Expeditie Robinson is een 53-jarige deelnemer om het leven gekomen. De man stierf aan de gevolgen van een hartaanval. Het realityprogramma, dat in de rest van de wereld bekend is onder de naam 'Survivor', werd opgenomen op een Filipijns eiland.

Moncho Vodnicharov is gisteren overleden na deelname aan een test. De man kreeg plotseling een hartstilstand en overleed terstond, zo werd door twee artsen vastgesteld. Het is nog niet duidelijk aan welke test de man van middelbare leeftijd heeft meegedaan.

Op het bewuste eiland werden eerder al de beelden voor de de Franse en de Israëlische versie van Expeditie Robinson geschoten. Tijdens het programma moeten de deelnemers zien te overleven op een onbewoond eiland. Men moet zijn eigen voedsel opscharrelen en meedoen aan allerlei zware beproevingen. De Nederlandse presentator van Expeditie Robinson, Ernst-Paul Hasselbach, overleed vorig jaar bij een auto-ongeluk in Noorwegen.

Heidfeld: "Circuit Turkije uitdaging"

BMW Sauber hoopt volgend weekend, tijdens de Grand Prix van Turkije, beter te presteren dan vorig weekend. Nick Heidfeld kwam als elfde over de streep. Zijn teamgenoot, Robert Kubica, wist de finish niet eens te halen.

"Ik hoop dat onze prestatie in Monaco slechts een dipje blijkt te zijn en dat het circuit onze auto niet lag," aldus Heidfeld. "Tenslotte begonnen we in Spanje al wat verbeteringen te zijn, en de volgende update staat gepland voor Istanbul, waaronder de dubbele diffuser. Vooral bocht 8 is erg leuk op het circuit. Het is een lange, snelle bocht, met verschillende apexes. Het is een echte uitdaging."

Ook Kubica ziet een uitdaging in bocht 8. "De baan in Istanbul is heel anders dan die van Monaco. Het is erg modern met een paar snelle bochten. De beroemdste is de linksdraaiende bocht 8. We hopen het natuurlijk een stuk beter te doen dan in Monaco."

'Franse ploegen informeren naar Bréchet'

Jérémie Bréchet is een gewild transferobject. De verdediger van PSV speelt pas sinds medio 2008 voor de Eindhovenaren, maar bevindt zich in de warme belangstelling van verschillende Franse clubs.

De zaakwaarnemer van Bréchet zou in de Franse krant L'Est Républicain hebben laten weten dat drie clubs hebben geïnformeerd naar zijn pupil.

Een daarvan zou zijn oude club Sochaux zijn. Geen van de clubs zou hun interesse echter hebben geconcretiseerd. Volgens de krant hebben de vrouw en kinderen van de verdediger heimwee. Sochaux zou hopen hem te kunnen huren van PSV. Bréchet is nog in het bezit van een tweejarige verbintenis in Eindhoven.

Eigenaar wil opnieuw van Newcastle af

Newcastle United-eigenaar Mike Ashley probeert opnieuw om de Engelse club te verkopen. De eigenaar wilde Newcastle in een eerder stadium al van de hand doen, maar er werd vooralsnog geen serieus bod uitgebracht.

The Magpies degradeerden onlangs naar het Championship en mede daardoor zal de club niet meer waard worden. Ditmaal is Ashley bereid om verlies te maken op de koop en de aandelen voor minder geld te verkopen.

Het bedrag dat Ashley twee jaar terug moest betalen (154 miljoen euro) ligt veel hoger dan de vernieuwde vraagprijs van 115 miljoen euro. Als de eigenaar Newcastle daadwerkelijk voor het laatstgenoemde bedrag overdoet, heeft hij een verlies gemaakt van 39 miljoen euro.

De geliefde trainer Kevin Keegan stapte vorig seizoen op vanwege een geschil met Ashley. Het ging over het aan- en verkoopbeleid van de club. De eigenaar in Sunday Times: "Ik heb nooit gezegd dat ik verstand heb van voetbalclub. Ik was gewoon een fan, weliswaar een heel rijke, maar nu ben ik niet meer zo rijk."

Ashley betuigt spijt. "Ik heb mijn geld erin gestopt en mijn best gedaan, maar ik accepteer dat ik schromelijk tekort schoot. Dat spijt me oprecht voor iedereen."

Lampard: "Besef zal later wel komen"

Chelsea sloot het seizoen onder Guus Hiddink zaterdag af met het winnen van de FA Cup. Louis Saha, oud-speler van Manchester United maakte het snelste doelpunt ooit in de FA Cup, maar Didier Drogba en Frank Lampard verzorgden de Londense treffers tegen Everton (2-1).

Lampard was de initiator van de zege en scoorde de winnende goal. "Dat is zeer speciaal. Het is voor jezelf natuurlijk heerlijk om de winnende goal te maken en het besef zal later wel komen", sprak de middenvelder tegenover Sky Sports.

The Toffees waren op Wembley de onderliggende partij. "Maar we hebben het als team verdiend. Met alle respect voor Everton natuurlijk, want ze speelden zeer goed op Wembley. Maar na het seizoen dat we hebben gehad, het werk dat we hebben geleverd en hoe dichtbij de finale van de Champions League kwam, is het winnen van de FA Cup zeer belangrijk voor ons."

Het was moeilijk voor Chelsea. "We moesten zien te reageren op die vroege goal en doordat wij mentaal zeer sterk zijn konden we dat ook. Het zelfvertrouwen was heel hoog en daardoor begonnen we te voetballen."

Het doelpunt van Lampard gaf de doorslag. "Als speler wil je natuurlijk belangrijke goals scoren en dit was een belangrijk doelpunt, die blijf je je leven lang herinneren."

Muziek helpt prematuren groeien

Te vroeg geboren baby's hebben baat bij muziek luisteren. Ze groeien hierdoor beter en voelen minder pijn. Dankzij het luisteren naar muziek worden de baby en hun ouders rustiger.

Onderzoekers van de Canadese University of Alberta onderzochten negen effecten van muziek op prematuren. Uit het onderzoek bleek dat door de muziek de baby's beter gevoed konden worden en hierdoor beter groeiden. Ook leken ze minder pijn te hebben. Pijnlijke onderzoeken zoals de hielprik verliepen rustiger.

Over het algemeen werd er bij de studies gebruik gemaakt van slaapliedjes. Soms werden daar extra geluiden aan toegevoegd, zoals het geluid van een kloppend hart. Ook het repertoire van componisten als Mozart werd gebruikt.


Tweede dag Pinkpop van start

Het muziekprogramma van de tweede dag van Pinkpop gaat zondag om 13.00 uur van start met optredens van de bands You me at Six in de tent en De Staat op het 3FM-podium. Van de verwachte 60.000 bezoekers hebben er tienduizend een dagkaart gekocht; de rest vertoeft de volle drie dagen op het festival in Landgraaf.

Op het programma van de tweede festivaldag staan verder onder meer Kyteman's Hiphop Orkest, White Lies, Pendulum, Keane en Madness. De Britse band Placebo sluit de tweede dag van Pinkpop op het hoofdpodium af. Oorspronkelijk zou Depeche Mode de zondag afsluiten, maar door ziekte van de zanger moest de band het optreden afzeggen. In Krezip werd op het laatste moment een waardige vervanger gevonden.

Ook de Limburgse band Rowwen Hèze betreedt zondag een van de drie podia. Het optreden van de lokale helden is een cadeau van de provincie Limburg aan de organisatie van het evenement ter gelegenheid van de veertigste editie van Pinkpop.

Tweede dag Pinkpop van start  (foto: ANP)

Zuiplap rijdt 84 kilometer te hard

In Zeeland is gistermiddag een 24-jarige automobilist uit de gemeente Sluis aangehouden. De man reed maar liefst 84 kilometer per uur te hard. Daarnaast was de Zeeuw niet zo zuinig geweest met drinken, want hij bleek te veel te hebben gedronken.

De man reed op de Rijksweg langs het kanaal van Terneuzen naar Gent. De man stoorde zich niet aan de maximumsnelheid van tachtig kilometer per uur, en besloot dat hij hier wel met een rotgang van 164 kilometer per uur overheen kon. In Sas van Gent wist de politie de asociale rijder eindelijk in de kraag te vatten.

[E3 '09] Alex Mercer laat zijn vuisten spreken in Prototype

Onlangs is inFAMOUS verschenen op de Playstation 3. Binnenkort verschijnt het soortgelijke Prototype op de Xbox 360 en Playstation 3. In Prototype neem je de rol aan van Alex Mercer, een jonge man die kampt met psychische problemen en daarbij ook nog eens de beschikking heeft over bovennatuurlijke gaven. Vandaag hebben we een korte video voor jullie waarin Alex zijn vuisten laat spreken. God of what?

Defensie onderzoekt Schotse UFO-beelden

Vorige week is er een UFO gefilmd boven het Schotse Edinburgh International Airport. De filmbeelden zijn zo bijzonder, dat de luchtverkeersleiding deze aan het Ministerie van Defensie heeft gegeven. Deze zal de beelden nu onderzoeken.

Het incident vond plaats rond half elf 's avonds op 21 mei. Een passagiersvliegtuig wil net de landing inzetten, als er ineens twee UFO's opduiken. Zij cirkelen over en rond het vliegtuig heen. Van het bijzondere incident is een videootje opgedoken, dat door Jackie Gillies, een buurtbewoner is gefilmd.

David Morley van de luchtverkeersleiding heeft de zaak en de beelden nu doorgestuurd naar het Britse Ministerie van Defensie. Hij gaat ervanuit dat UFO-expert Nick Pope het mysterie wel zal kunnen ontrafelen.

Volgens vele ufologen zien de beelden er hoopvol uit. Op het filmpje is namelijk te zien dat ze vredelievend zijn en niets kwaad in de zin hebben.


Dat dit kan, in Schotland!

Man weigert Mick Jagger ijscokar te verkopen

Een Italiaanse ijscoboer heeft een bod afgeslagen van niemand minder dan Mick Jagger. De frontman van de Rolling Stones had maar liefst een ton over voor de ijscokar van Giuseppe Della Camera. Toch weigerde de ijscoman met Jagger in zee te gaan.

Giuseppe heeft er namelijk tien jaar over gedaan om de ijscowagen helemaal te restaureren. Daarnaast heeft het hem maar liefst 35.000 pond gekost om deze in oude staat te herstellen. Tijdens een wandelingetje werd Jagger echter spontaan verkikkerd op de ijscokar uit 1954 en wilde hem dan ook gelijk hebben.

"Ik was aan het werk toen Mick en zijn zoon ijs kwamen kopen. Hij zei tegen me dat hij verliefd was geworden op mijn wagen en of ik het wilde verkopen. Ik stond perplex toen hij me 100.000 pond bood. Hij heeft zeven kinderen en ik denk dat hij het leuk speelgoed vond voor hen en zijn kleinkinderen", vertelt de Italiaan aan The Sun.

De ijscoboer weigerde echter op het aanlokkelijke aanbod in te gaan. "Ik was wel in de verleiding gebracht. Maar ik zei hem dat ik mijn wagen niet kon verkopen, omdat het altijd mijn droom is geweest om mijn nu twaalfjarige dochter op de dag dat ze trouwt naar de kerk te rijden in mijn wagen." Dat is wat Giuseppe betreft dan ook onbetaalbaar.

Kerk in Hulst is de mooiste

De Heilige Willibrordusbasiliek in Hulst is de mooiste kerk van Nederland. Dat bleek vandaag uit de verkiezing tijdens het NCRV-radiopogramma Plaza. Aan de finale deden vier kerken mee.

Duizenden mensen hebben de afgelopen weken hun stem uitgebracht voor de kerken die naar de finale gingen. De andere drie finalisten waren de Basiliek in Oudenbosch, de Bantsiliek in Bant en de Sint Victorkerk in Obdam. De kerk in Bant kreeg van de jury de aanmoedigingsprijs.

De kerk in het Zeeuwse Hulst is gebouwd in Brabantse gotiek-stijl. De kerk is gebouwd als Rooms-Katholieke kerk maar werd in de Tachtigjarige Oorlog een Nederlands Hervormde kerk. Dat bleef zo tot de tijd van Napoleon, toen er een simultaankerk van werd gemaakt. De katholieken kregen het koor en het schip bleef beschikbaar voor de protestanten. Sinds 1930 is de kerk weer katholiek en werd het door Paus Pius XI tot basiliek verheven.

De jury is enthousiast omdat het kerkgebouw op een fraaie manier de gelaagdheid van de geschiedenis toont. "Het verleden werd gerespecteerd en zichtbaar gehouden. De kerk is nog altijd het middelpunt van het stadje, maar toont ook de ontwikkelingen van de tijd. Het blijft een levend bouwwerk, met respect voor het verleden en een open houding naar de toekomst."

De afgelopen week had de website GeenStijl een stemadvies gegeven om te stemmen op de Bantsiliek. Veel mensen deden dat. Om de overige kerken niet te benadelen werd besloten de finaleronde uit te breiden van drie naar vier kerken.

De Heilige Willibrordusbasiliek   (foto: ANP)

[E3 '09] Zeeën van zombies in Dead Rising 2 trailer

Wat is er nou leuker dan zombies neerknallen, neerknuppelen of neermaaien? Een onderzoek eerder dit jaar heeft zelfs aangetoond dat het nog leerzaam is ook. In de eerste Dead Rising hebben de makers het verslaan van zombies naar een nieuwe hoogte geholpen doordat je alles wat los en vast zit kon gebruiken om de zombieplaag te lijf te gaan. Ondanks dat Dead Rising 2 waarschijnlijk niet aanwezig zal zijn op de E3, omdat de medewerkers van Capcom niet naar de VS mogen reizen i.v.m. de Mexicaanse griep, is er toch een nieuwe trailer verschenen waarin we weer veel zombies kunnen zien.

Vieze man in pandapak wil seks met minderjarige

Een man die werkzaam was bij de senaat van de Amerikaanse staat Pennsylvania is in de boeien geslagen. De man probeerde seks te hebben met een jongen van vijftien, zij het op een bizarre voorwaarde. De man wilde graag een pandapak aantrekken tijdens de seks. De geile pandafan is inmiddels ontslagen.

Via internet kwam de 40-jarige Alan David Berlin in contact met de jongen. Hij sprak af dat hij naar het huis van de jongen zou gaan om daar in diens achtertuin de liefde met hem te bedrijven. Om niet te worden herkend, wilde hij zich hierbij wel graag hullen in zijn pandapak.

Ook aasde Berlin op naaktfoto's van de jongen. Daarnaast vroeg hij de knaap met hem mee te gaan naar een hotel. Als klap op de vuurpijl wilde de pandapedo foto's maken van de jongen terwijl deze seks had met een andere man. Alle gesprekken hebben geleid tot de arrestatie van de man. Hij zal nu worden aangeklaagd wegens seksuele uitbuiting van minderjarigen.

Berlin kan nu gelijk naar zijn goed betaalde baan fluiten. Al zestien jaar was hij werkzaam bij de senaat van Pennsylvania. Als grond voor het ontslag voerde men het gebruik van de werkcomputer voor het maken van de perverse afspraakjes op.

Bij een huiszoeking bleek Berlin helemaal de lul te zijn. In zijn woning werd namelijk zowel een kat- als een wolvenpak aangetroffen. Een pandakostuum kon de politie echter niet vinden.

Tientallen doden door mijnexplosie China

Zeker dertig mijnwerkers in China zijn omgekomen door een explosie in een mijn in het zuidwesten van het land. Circa zestig mensen raakten gewond door de ontploffing van gisteren, berichtte staatspersbureau China News Service vandaag.

Drie mensen, die verantwoordelijk zouden zijn voor de mijnexplosie in de plaats Anwen (provincie Chongqing), zijn opgepakt. De oorzaak van de ontploffing is nog onbekend.

De kolenmijnen in China zijn berucht om hun onveiligheid. Volgens officiële cijfers kwamen vorig jaar 3.200 werkers om, maar waarnemers zeggen dat dat aantal in werkelijkheid een stuk hoger ligt. Veel ongelukken zouden in de doofpot worden gestopt.

President Obama neemt zijn vrouw mee uit

De Amerikaanse president Barack Obama heeft sinds zijn aanstelling in januari veel verkiezingsbeloftes na te komen. Gisteren loste hij er weer een in, dit keer aan zijn vrouw Michelle. Hij nam haar mee naar New York voor een etentje en een bezoek aan het theater, meldden Amerikaanse media.

Het presidentiële paar vloog naar New York om op Broadway een show bij te wonen. "Ik heb mijn vrouw meegenomen naar New York, omdat ik haar had beloofd dat we naar het theater gingen als het allemaal voorbij was", aldus Obama in een verklaring.

Het onaangekondigde bezoek zorgde in de Big Apple tot veel opschudding. Op Broadway stond het publiek rijendik om een glimp van Obama op te vangen. Ook op Times Square was het veel drukker dan anders. De voorstelling op Broadway begon drie kwartier later wegens rijen bij de metaaldetectoren.

Gezellig een avondje uit  (foto: ANP)

Man eist miljoenen na verkrachting met wapenstok

Een Amerikaan eist veel geld van de New Yorkse politie. Maar liefst 156 miljoen euro wil de man omgerekend zien, nadat hij naar eigen zeggen door enkele agenten op een wapenstok is gezet.

Op 15 oktober vorig jaar rookte de 24-jarige Michael Mineo stiekem een joint. Enkele agenten hadden hem echter in de smiezen en riepen versterking op. Samen volgden zij Mineo naar een metrostation, alwaar de arme blower werd overmeesterd en een wapenstok in zijn kont kreeg geduwd.

Mineo eist nu 156 miljoen euro van de politie voor het beroeren van zijn ster. "De man heeft afgezien en zal dit de rest van zijn leven meedragen. Het bedrag staat in verhouding tot het onrecht dat hem is aangedaan", vindt zijn advocaat.

De agenten houden bij hoog en laag vol dat ze onschuldig zijn. Mochten zij wel schuldig worden bevonden, dan mogen zij allemaal voor 25 jaar achter tralies bij degenen die zij hebben opgesloten. 

'Aung San Suu Kyi verborg de waarheid'

Oppositieleidster Aung San Suu Kyi van Myanmar heeft de waarheid bewust verborgen door de autoriteiten niet te informeren over "een illegale immigrant" in haar huis. Het militaire regime had geen andere keus dan haar te vervolgen.

Dat zei de Myanmarese onderminister van Defensie Aye Myint zondag op een internationale veiligheidstop in Singapore. Ook benadrukte hij dat de kwestie een binnenlandse aangelegenheid is waarin andere landen zich niet moeten mengen.

Suu Kyi (63) zou de voorwaarden van haar huisarrest hebben geschonden, toen ze begin mei de Amerikaan John Yettaw twee dagen onderdak verschafte. De man was over een meer gezwommen om bij de woning van de politica te komen, naar eigen zeggen om haar te waarschuwen voor een moordcomplot. Als de oppositieleidster veroordeeld wordt, kan ze vijf jaar cel krijgen. De slotpleidooien staan voor vrijdag op de agenda.

Medestanders springen voor haar op de bres (foto: ANP)  (foto: ANP)

'God straft Belgen met vliegenplaag'

Terwijl buiten de mussen van het dak vallen, is rustig buitenzitten er niet bij voor de inwoners van Zandhoven, even buiten Antwerpen. Voor het tweede jaar op rij hebben de bewoners van de Ringlaan te kampen met een ernstige vliegenplaag. Omdat de vieze beesten zelfs bezit nemen van de huizen in de straat, deelt de gemeente in afwachting van de uitkomst van een onderzoek chemische vliegenvallen uit.

Gisteren bleek het mee te vallen met de overlast, maar volgens een bewoonster laten de vliegen zich pas zien bij hogere temperaturen. "Want op warme zomerdagen is het hier echt niet te harden. Dan is het om gek van te worden. Ze zoemen soms met tientallen tegelijk om je hoofd. Overal in ons huis - in de keuken, naast de computer, in de woonkamer en de slaapkamers - liggen er vliegenmeppers, maar je weet gewoon niet waar eerst te slaan", klaagt ze.

"Vandaag mogen we niet klagen, maar afgelopen woensdag hebben we voor de zoveelste keer een hele zwerm over ons heen gekregen", vervolgt ze. "Ik was net pannenkoeken aan het bakken: telkens als ik wat deeg in het ijzer deed, moest ik er eerst met de mepper doorgaan, anders hadden we wellicht pannenkoeken met rozijnen gegeten."

Haar echtgenoot denkt dat Onze Lieve Heer achter de vliegenplaag zit. "Ik weet niet wat we God misdaan hebben, maar het is nu al het tweede jaar dat we overspoeld worden door dat ongedierte", vertelt hij. "Vorig jaar heeft de plaag geduurd van half mei tot half juli. Op warme dagen moesten we er gewoon niet aan denken om te genieten van de tuin."

Ondanks het vele extra vlees, is ook een barbecue niet aan te raden in het Belgische dorp. "We hebben het een paar keer geprobeerd, maar we hebben er weinig plezier aan beleefd. We zijn buiten begonnen, maar na een uur is iedereen naar binnen gevlucht. We hebben toen in ploegen gewerkt: terwijl de ene aan het eten was, moest de andere de vliegen rond zijn hoofd wegmeppen. Die barbecue heeft niet lang geduurd. Het gemeentebestuur heeft toen een onderzoek ingesteld, maar de resultaten waren pas eind augustus bekend. Toen was de plaag al vanzelf overgewaaid. Ik hoop dat de gemeente er nu wat vlugger bij is."

Sommige mensen in de straat wijzen met de beschuldigende vinger naar een kippenfokker, die in een oude stal nog wat legbatterijen heeft liggen. De man wordt door de hele buurt met de nek aangekeken, maar aan die zwartmakerij doet het stel niet mee. "Het is niet aan ons om schuldigen te zoeken. Behalve die kippenkweker is er hier ook nog een bedrijf dat met gemalen boomschors werkt. We wonen bovendien vlakbij het milieupark. Laat het gemeentebestuur maar uitvissen waar de oorzaak precies ligt, in plaats van iemand onterecht te beschuldigen." 

De burgemeester lijkt er nu eindelijk serieus werk van te maken. Hij heeft overal in de buurt monsters laten afnemen van producten die voor de overlast zouden kunnen zorgen. Tegen 17 juni is de uitslag bekend. Tot die tijd mogen de bewoners gratis vliegenlokzakken afhalen. Hierin zit een chemisch lokmiddel dat sterk ruikt. Als een vlieg hier naar binnen vliegt, verdrinkt deze gelijk in de oplossing.

Toch is de lokzak ook al geen redmiddel. "Dat goedje ruikt nogal en mag daarom niet in huis gebruikt worden. Daar behelpen we ons met vliegenmeppers en ouderwetse vliegenvangers. Het is geen fraai gezicht, zulke lijmbanden vol dode vliegen, maar het is nog altijd het meest efficiënte middel. Want na één dag zwemt er welgeteld één vlieg rond in onze lokzak. Ze hebben ons wel gezegd dat die lokstof onweerstaanbaar is, maar blijkbaar hebben ze dat nog niet tegen de vliegen gezegd."

Doden door gevechten op Westelijke Jordaanoever

Door gevechten op de Westelijke Jordaanoever zijn vandaag zes mensen om het leven gekomen. Het gaat om drie Palestijnse agenten, twee Hamas-strijders en een burger, meldden Palestijnse veiligheidsfunctionarissen.

De politie doorzocht de plaats Qalqilya voor zonsopgang om leden van de radicale Palestijnse beweging Hamas te arresteren. Daarbij kwam het tot een aantal vuurgevechten.

Het is het ergste geweld tussen Palestijnse facties sinds 2007. Toen brak de Palestijnse president Mahmoud Abbas met Hamas om vredesgesprekken met Israël verder op gang te helpen. Hamas won kort daarvoor met groot overwicht de parlementsverkiezingen en greep de macht in de Gazastrook.

Het gematigde en seculiere Fatah van de Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft het voor het zeggen op de Westelijke Jordaanoever.

Massaontsnapping gevangenen in Peru

Circa honderd gevangenen in Peru hebben zich zaterdagochtend gestort op twee bewakers in een afgelegen gevangenis in het westelijke Amazonegebied. Ze bedreigden de bewakers met messen en beschikten over een automatisch wapen. Zeker 44 gevangenen zijn er in geslaagd via de ingang te ontsnappen.

Dat meldden de autoriteiten zaterdag (lokale tijd), berichtten Peruaanse media. Veel gevangenen zaten vast in het detentiecentrum San Humberto de Bagua Grande voor zware overvallen. Ze vluchtten alle kanten op, sommigen naar een nabijgelegen rivier, anderen snelden de stad in. De politie in de provincie Utcubamba beschikte over weinig manschappen om de mannen weer op te pakken.

Kankerpatiënt wint weddenschap om eigen leven

Een terminale kankerpatiënt uit Engeland heeft voor de tweede maal een weddenschap gewonnen door te blijven leven. Dat berichtte de BBC zaterdag.

Artsen hadden in 2006 longvlieskanker vastgesteld bij Jon Matthews (59) uit de zuidoostelijke stad Milton Keynes. De man had te horen gekregen dat hij nog slechts enkele maanden te leven had. "Ik maakte me niet druk, want iedereen gaat een keer dood", aldus Matthews. Wel was de Brit nieuwsgierig naar hoeveel tijd hem nog was gegund.

Hij plaatste drie weddenschappen van elk 115 euro bij bookmaker William Hill: dat hij nog in leven zou zijn in juni 2008, juni 2009 en juni 2010. De weduwnaar mag maandag zijn 5000 pond (5.700 euro) van dit jaar ophalen. Matthews is van plan een groot deel van het bedrag weg te geven aan liefdadigheid.

"We hebben nog niet eerder zo'n weddenschap aangenomen", aldus een woordvoerder van gokkantoor William Hill. "Ik ben in dertig jaar tijd niet zo blij geweest geld uit te keren als bij Matthews." De zegsman rekent erop dat Matthews volgend jaar het dubbele ophaalt.

Regering VS positief over akkoord Opel

De Amerikaanse regering heeft gisteren welwillend gereageerd op het akkoord tussen de Canadese producent van auto-onderdelen Magna en verkoper General Motors over het Duitse Opel. "Deze overeenkomst is een positieve ontwikkeling voor de auto-industrie", aldus een bron binnen de regering van de Democratische president Barack Obama.

De president van de Verenigde Staten heeft voorafgaand aan het akkoord telefonisch contact gehad met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Het gesprek zou "constructief" zijn verlopen. De regeringsbron zei verder dat de Amerikaanse regering geen financiële verplichtingen is aangegaan rond het akkoord.

  (foto: ANP)

The Boss kan het ook op Pinkpop

Er was waarschijnlijk niet één Pinkpopbezoeker die zaterdagavond niet voor het hoofdpodium stond voor het optreden van Bruce Springsteen en zijn E-Street Band. Al was het maar om even een glimp op te vangen van dé ster van Pinkpop 2009. The Boss kreeg zonder moeite het festivalterrein op zijn kop en wist dat bijna drie uur lang vol te houden.

De 59-jarige Springsteen wist zich moeiteloos staande te houden tussen de hippe jonkies op het programma van het jubilerende popfestival. Natuurlijk waren veel fans speciaal voor The Boss naar Landgraaf afgereisd (de kaartjes voor de Pinkpop-zaterdag waren binnen een recordtijd van 18 minuten uitverkocht), maar ook de mindere fanatiekelingen konden niet aan zijn aanstekelijke enthousiasme en onuitputtelijke energie op het podium ontkomen.

Met zichtbaar plezier bespeelde Springsteen zijn publiek en de camera's. Hij had zelfs de moeite genomen om de massa in bijna accentloos Nederlands een aantal keer te bedanken voor hun enthousiasme.

Met de hit Glory Days sloten The Boss en zijn "madd E-Street Band" de show af. Daarmee ging het publiek nog een laatste keer die avond massaal uit zijn dak. Triomfantelijk constateerde Springsteen "we lopen uit", om daarna met een grote grijns de knaller Dancing in the Dark in te zetten. Een fortuinlijke fan werd zelfs door haar held het podium op getrokken om een eredansje te maken.

Pinkpopbaas Jan Smeets, die Springsteen hoogstpersoonlijk naar Landgraaf haalde, was in zijn nopjes met de show op de veertigste editie van zijn festival. "Was dat een mooi cadeau of niet?" vroeg hij het publiek na afloop. Hij stelde vast dat nog nooit zoveel mensen tot het einde van een afsluitende act waren blijven staan.

  (foto: ANP)

Walvissen afgemaakt in Zuid-Afrika

Zeker dertig walvissen hebben vandaag de dood gevonden op een strand ten zuiden van Kaapstad. De Zuid-Afrikaanse autoriteiten zagen geen andere mogelijkheid dan de meterslange zoogdieren op humane wijze af te maken door een schot in het hoofd.

Dat meldde de Britse omroep BBC. Een groep van 55 walvissen was vanmorgen vroeg aangespoeld op het strand bij de badplaats Kommetjie. Het was de eerste keer dat hier zo massaal walvissen het strand op zwommen.

Reddingsmedewerkers zetten onder meer bulldozers in om de tonnen zware dieren terug naar zee te brengen. Een aantal walvissen dat eerst gered leek, kwam in een later stadium weer op het strand terecht. De reddingsoperatie werd gehinderd door harde wind en hoge golven.

Walvissen afgemaakt in Zuid-Afrika  (foto: ANP)

[IndyCar] Uitslag kwalificatie Milwaukee

Ryan Briscoe heeft zijn Penske in Milwaukee naar poleposition gereden. De Australiër versloeg Graham Rahal en Tony Kanaan in het duel voor de pole. Ondertussen kuste Helio Castroneves met zijn Penske even snel de muur en reed Robert Doornbos een nette kwalificatie in Milwaukee.

Briscoe pakte na een spannend duel met Graham Rahal (de teamgenoot van Robert Doornbos) de pole op de Milwaukee Mile met een gemiddelde kwalificatiesnelheid over vier ronden van 168,394 mijl per uur. Castroneves slaagde er daarentegen nog niet in om twee ronden vol te maken en parkeerde zijn Penske in de muur. Waar hij vorige week de Indy 500 nog won, wordt het nu lastig voor de Braziliaan om morgen ook de winst te pakken.

Robert Doornboos kende had een prima dag vandaag, de Rotterdammer reed een doorsnee kwalificatie zonder enige aanrakingen met de muur. De teamgenoot van Doornbos deed het een stuk beter, Graham Rahal start morgen achter Ryan Briscoe op de tweede plaats.

Uitslag kwalificatie Milwaukee

PosCoureurTeamTijd
1R. BricoePenske1:26,796
2G. RahalNewman/Haas/Lanigan1:26,939
3T. KanaanAndretti-Green1:27,107
4S. DixonGanassi Racing1:27,474
5M. MoraesKV Racing1:27,630
6H. MutohAndretti-Green1:27,974
7D. PatrickAndretti-Green1:28,740
8D. FranchittiGanassi Racing1:28,740
9R. MatosLuczo Dragon Racing1:28,759
10T. ScheckterLuczo Dragon Racing1:29,498
11M. ConwayDreyer & Reinbold1:30,118
12R. DoornbosNewman/Haas/Lanigan1:30,413
13M. AndrettiAndretti-Green1:30,484
14D. WheldonPanther1:30,539
15J. WilsonDale Coyne1:30,551
16P. TracyAJ Foyt Racing1:30,896
17E. VisoHVM Racing1:30,927
18R. Hunter-ReayVision1:31,132
19E. CarpenterVision1:31,305
20H. CastronevesPenskeGeen tijd

Nedved stopt definitief bij Juventus

Pavel Nedved heeft laten weten Juventus na dit seizoen te verlaten. De 37-jarige middenvelder denkt dat hij door de nieuwe aanwinsten, Diego en Giovinco, geen verdere toekomst heeft bij de club.

"Ik heb een prachtige tijd gehad bij Juventus. Ik heb vier landstitels gewonnen (waarvan twee werden ingetrokken vanwege het omkoopschandaal) en ik heb de Gouden Bal in mijn prijzenkast staan." aldus de middenvelder van Juventus.

Nedved vertelde niet of hij nog naar een andere club gaat om daar zijn carrière af te ronden. Zijn zaakwaarnemer Mino Raiola vertelde eerder deze maand dat de Tsjech vermoedelijk nog een seizoen als profvoetballer doorgaat.

[Update] Foto's en video van nieuw PSP-model gelekt

Update:
Een meer uitgebreide video is hier te vinden.

Oorspronkelijk bericht:
Vandaag zijn er beelden van het nieuwe PSP-model, de PSP Go, gelekt via Qore. Het ziet ernaar uit dat de PSP Go een slidescreen zal hebben. Ook leren we uit de video dat de PSP Go 16 GB aan flash-geheugen zal hebben. De PSP Go zal de PSP-3000 echter niet vervangen,beide systemen zullen nog ondersteund blijven door Sony. In de video kunnen we ook nog korte gameplay van LittleBigPlanet en Jack and Daxter zien. Jullie kunnen komend week zeker meer informatie over de PSP Go verwachten, aangezien Sony hun persconferentie dinsdag houdt.






'OkkeXXL' en 'lordteddybeer' bedankt voor de submit

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.