FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Nieuwsarchief
Artikelen van vrijdag 29 mei 2009

Phil Spector zeker 19 jaar achter de tralies

De excentrieke Amerikaanse muziekproducer Phil Spector (69) is vrijdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van negentien jaar tot levenslang voor de moord op Hollywoodactrice Lana Clarkson in 2003. In april werd Spector door een jury al schuldig bevonden aan de dood van Clarkson.

Spector is vooral bekend als de uitvinder van de zogenoemde Wall of Sound, waarmee hij in de jaren zestig de popmuziek een compleet ander geluid gaf. Hij produceerde platen voor onder meer The Beatles, The Ronettes en The Righteous Brothers.

Clarkson overleed in februari 2003 op 40-jarige leeftijd in het huis van Spector nadat ze in haar mond was geschoten met een geweer van de muzieklegende.

Phil Specter   (foto: ANP)

Wall Street laat GM vallen

De effectenbeurzen in New York zijn vrijdag met behoorlijke winsten gesloten. In het laatste handelsuur schoten de belangrijkste graadmeters omhoog door optimisme onder beleggers dat de economie aan de beterende hand is.

De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen sloot 1,1 procent hoger op 8500,33 punten. Grote winnaars waren onder meer Coca-Cola (plus 4,8 procent) en Pfizer (plus 3,4 procent). De breder samengestelde S&P 500 noteerde een stijging van 1,4 procent op 919,14 punten. De index van de schermenbeurs Nasdaq ging 1,3 procent omhoog naar 1774,33 punten.

General Motors (GM) had het wel zwaar te verduren. Beleggers gaan uit van een faillissement van het autobedrijf en duwden het aandeel 33 procent omlaag tot 75 dollarcent. GM is daarmee een 'pennystock' geworden. Vorig jaar juni stond het aandeel nog boven de 18 dollar.

Oliefondsen zaten aanvankelijk stevig in de lift. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie kwam vrijdag boven de 66 dollar uit, op het hoogste niveau in zes maanden. Chevron bleef met een winst van 1,3 procent flink in de plus, maar beleggers in ExxonMobil besloten aan het einde van de handel hun winsten te nemen, waarna dit grote oliefonds sloot met een plusje van nog geen 0,2 procent.

De olieprijzen zijn deze maand al 30 procent gestegen in reactie op berichten dat de grootste economische misère achter de rug is. Vrijdag kwamen er cijfers uit Japan, India en de Verenigde Staten die daar op duiden.

Zo steeg in Japan de industriële productie met ruim 5 procent in april en kon India een veel hogere economische groei in het eerste kwartaal overleggen dan was verwacht. Het Amerikaanse ministerie van Handel stelde het krimpcijfer voor de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal naar beneden bij, van 6,1 naar 5,7 procent. Ook bleek uit de index voor het consumentenvertrouwen van de universiteit van Michigan dat het vertrouwen van de Amerikaanse consument sinds september vorig jaar niet zo hoog is geweest.

De euro stond op de New Yorkse valutamarkt op 1,4130 dollar tegen 1,4125 dollar eerder op de dag in de Europese handel. De dollar was vrijdag op de laagste koers van het jaar beland, door onzekerheid of de Amerikaanse munt nog wel de leidende munt in de wereld is.

Obama gaat strijden tegen cybercrime

De Amerikaanse president Barack Obama gaat de strijd aan met criminelen die het internet gebruiken voor hun misdaden. Hij zal daartoe een hoge functionaris benoemen die de criminelen achter de broek aan moet zitten, zo zei hij vrijdag.

Spionage
Obama nam in het Witte Huis een onderzoek naar cybercrime in ontvangst. De belangrijkste aanbeveling was de benoeming van een zogenoemde cybertsaar, die het gevecht tegen digitale criminaliteit moet coördineren. Op die manier kan spionage, identiteitsdiefstal, creditcardfraude en phishing worden tegengegaan.

"De ironie aan onze digitale tijd is dat de technologie die ons in staat stelt te creëren en te bouwen, ook hen die willen ontwrichten en verwoesten in staat stelt dat te doen”, aldus Obama. "We kunnen en moeten het beter doen."

Cybercriminelen
De VS vrezen dat Rusland en China met hulp van cybercriminelen in staat zijn te spioneren. Met het nieuwe plan moet ook dat worden tegengegaan.

T-Mobile kampt met storing zuidelijke regio

Door een technische storing bij T-Mobile krijgen mobiele bellers vrijdagavond regelmatig onbekende mensen aan de lijn. Het T-Mobile netwerk in het zuiden van Nederland en de omgeving van Rotterdam kampt met verbindingsproblemen. Dat heeft een woordvoerder van T-Mobile vrijdag gemeld.

De storing zorgt ervoor dat bellers een andere persoon aan de lijn krijgen dan degene die ze proberen te bellen. Soms gebeurt dit verscheidene keren achterelkaar. Volgens de woordvoerder treft het probleem niet alle T-Mobile klanten.

[NASCAR] Kyle Busch bekritiseert Earnhardt jr.

NASCAR-coureur Kyle Busch heeft uitgehaald naar Dale Earnhardt jr. Vandaag werd bekend dat diens crewchief vervangen werd door de matig prestaties van de coureur. Busch is van mening dat de prestaties niet aan de crewchief te wijten zijn, maar aan junior zelf.

Busch die vorig jaar bij Hendrick Motorsports nog vervangen werd door Earnhardt jr. zag dat de vaste crewchief Tony Eury Jr. vervangen werd door Lance McGrew. "Hij zal zijn handen vol hebben denk ik. Als junior het niet goed doet, dan zal hij het probleem zijn. Het is nooit Earnhardt jr. maar altijd de crewchief," zei de jongste van de gebroeders Busch die er op wijst dat Earnhardt jr. de populairste coureur in het veld is en dat hij daarom in bescherming wordt genomen.

"Hij heeft geëist dat Tony Eury Jr. binnen zou worden gehaald. Dat leek in het begin te werken, maar sinds vorig jaar zomer is er al de klad in gekomen," zei de coureur die zesde staat in de Sprint Cup Series. Earnhardt jr. staat slechts negentiende in dat klassement en al bijna vijfhonderd punten achter op zijn teamgenoot en klassementsleider Jeff Gordon.

KNVB ontvangt nieuwe begroting Eindhoven

De KNVB heeft van FC Eindhoven vrijdag een nieuwe begroting ontvangen. De Eindhovenaren hebben de begroting sluitend weten te krijgen en ze hopen dat zij voor het aankomende seizoen een licentie ontvangen. Dit meldt Omroep Brabant.

Zonder de betreffende licentie mag de club in het seizoen 2009/2010 namelijk niet betaald voetbal spelen. Fortuna Sittard was recentelijk de sigaar, daar de Limburgers geen sluitende begroting indienden. Daaropvolgend ontnam de KNVB hun licentie.

Tot nog toe wil de voetbalbond FC Eindhoven ook geen licentie geven. Volgens de KNVB heeft de club de financiën nog niet op orde, ondanks het feit dat voorzitter Ed Creemers in de afgelopen weken enkele sponsoren heeft binnengehaald.

De KNVB wil Eindhoven enkel een nieuwe licentie geven als de club aan enkele voorwaarden kan voldoen. Zo moet de club alle financiële verplichtingen van dit seizoen nakomen en moet er voor 31 mei een sluitende begroting zijn ingediend, waarmee de club tot de zogenaamde categorie 2 kan doorstromen.

Sparta en De Graafschap willen Bakens

Sparta Rotterdam lonkt naar Tim Bakens. De verdediger speelde afgelopen seizoen voor FC Volendam, maar bij de wijdbroeken heeft hij een aflopend contract.

De oud-speler van De Graafschap kan echter alleen naar Sparta vertrekken als de Kasteelclub erin slaagt voldoende financiële middelen bijeen te brengen. Wellicht lukt dat met de verkoop van Kevin Strootman. Het 19-jarige talent staat in de belangstelling van enkele grote clubs uit de Eredivisie.

De 26-jarige Bakens wordt volgens het Algemeen Dagblad ook gevolgd door De Graafschap, maar Bakens heeft een voorkeur voor een vernieuwde samenwerking met Frans Adelaar. Alex Kroes, zaakwaarnemer van de mandekker: "Er is interesse en contact. Maar er is absoluut nog geen akkoord."

Bakens' ploeggenoot Yannick de Wit zou ook op het verlanglijstje staan van Sparta. De 22-jarige speler speelde in de jeugd bij Ajax en kreeg de afgelopen jaren bij Volendam de kans in het betaalde voetbal.

Anjema niet naar EK-finale squash

Laurens Jan Anjema is er niet in geslaagd om de finale te bereiken van het EK squash in het Belgische Herentals. De 25-jarige Nederlander, die deze week zijn rentree maakte na een blessureperiode van ruim twee maanden, moest zijn meerdere erkennen in Gregory Gaultier. Hierdoor wacht Anjema morgen in de strijd om het brons een partij tegen de Engelsman Nick Matthew.

Ondanks de nederlaag kan Anjema, de nummer negentien van de wereld, met tevredenheid terugkijken op zijn partij tegen de toernooifavoriet. De linkshandige Hagenaar won de openingsgame overtuigend en liet ook in het vervolg van het duel zien weinig meer onder te doen voor de absolute wereldtop. Alleen in de derde game was de viervoudig Nederlands kampioen even de weg kwijt: 11-5, 8-11, 1-11, 9-11. De partij duurde 67 minuten.

Een schande was de nederlaag dus allerminst voor Anjema. Zijn Franse tegenstander, die morgen in de finale uitkomt tegen landgenoot Thierry Lincou, staat op de mondiale ranglijst op de tweede positie en is al vijf jaar op rij de sterkste Europese squasher. Sinds 2004 verloor Gaultier geen wedstrijd meer op de Europese titelstrijd. Bovendien verkeert hij de laatste zes maanden in bloedvorm. Zo won hij onder meer de Tournament of Champions 2009 in New York en de Super Series Finals 2009 in Londen, twee van de grootste en belangrijkste toernooien dit jaar op de PSA World Tour.

Nederland verzekerd van Europese squashtitel

Vanessa Atkinson en Natalie Grinham hebben zojuist de eindstrijd bereikt van het individuele Europese Kampioenschap squash. Daarin nemen beide Nederlandse wereldtoppers het morgenmiddag in het Belgische Herentals om 15.00 uur op tegen elkaar.

De als vierde geplaatste Atkinson verraste in de halve finales met een overwinning op de Engelse Laura Lengthorn-Massaro. De Nederlandse nummer twaalf van de wereld won de eerste twee games met miniem verschil tegen haar hoger aangeslagen tegenstandster die de zevende positie in neemt op de mondiale ranglijst. De derde game ging vervolgens nipt verloren voor Atkinson, maar in het volgende bedrijf sloeg de voormalige wereldkampioene en nummer één van de wereld genadeloos toe. Het werd na 44 minuten 12-10, 11-9, 9-11, 11-5. Het was voor de 33-jarige Atkinson pas voor het eerst sinds maart 2008 dat ze van een top-10 speelster wist te winnen.

In de tweede halve finale volgde Grinham het goede voorbeeld van haar twee jaar oudere landgenote. De nummer één van de plaatsingslijst moest in de openingsgame diep gaan om regerend Europees kampioene Isabelle Stoehr van zich af te houden, maar in het vervolg van de partij was de nummer vier van de wereld heer en meester: 15-13, 11-8, 11-6 na 38 minuten. Het is voor de Almeerse overigens de eerste keer dat ze mee doet aan de EK individueel. De voormalige Australische, getrouwd met viervoudig Nederlands kampioen Tommy Berden, komt pas sinds 2008 uit voor ons land.

Atkinson en Grinham speelden twaalf keer eerder tegen elkaar. Beide dames wonnen zes keer. De laatste vier ontmoetingen gingen naar Grinham, maar Atkinson won eind december 2004 de belangrijkste. In de WK-finale was ze destijds te sterk voor de toen nog voor Australië uitkomende Grinham. Een aantal maanden later pakte Atkinson ook nog de Europese titel. De laatste keer dat beide kemphanen tegen elkaar uitkwamen was in de kwartfinales van de Forexx Dutch Open 2008. In Amsterdam won Grinham toen in vier games.

FC Utrecht weet ook Mulenga te strikken

FC Utrecht heeft zich behalve met Ricky van Wolfswinkel ook met de Zambiaanse international Jacob Mulenga versterkt. De Domstedelingen bonden de aanvaller voor drie jaar aan de club. In het contract is een optie voor nog een seizoen opgenomen.

De 25-jarige speler komt over van Châteauroux, dat acteert in de tweede klasse van Frankrijk (Ligue 2). Aldaar speelde hij sinds 2004 zijn wedstrijden. In totaal stond de teller na vijf seizoenen op 108 wedstrijden en 26 doelpunten.

Een saillant detail is dat zowel Mulenga als Van Wolfswinkel dit seizoen achtmaal scoorde. Laatstgenoemde speler tekende een contract voor de duur van vier jaar. De 20-jarige spits komt over van Vitesse, waar hij sinds de D-jeugd speelde.

[RG] Sharapova met moeite door

De Russische tennister Maria Sharapova had vrijdag veel moeite in de derde ronde van Roland Garros met haar Kazachse tegenstandster. Yaroslava Shvedova, die eerder won van Arantxa Rus, moest uiteindelijk het onderspit delven in 1-6, 6-3 en 6-4.

Masha kwam er in de eerste set nauwelijks aan te pas en verloor die dan ook terecht. In de tweede set kon Sharapova wel haar ritme vinden en won zo de set. In de beslissende derde set maakte de Russische het karwei af. Roland Garros betekent voor Sharapova haar terugkeer op een Grand Slam. De afgelopen tien maanden was ze uit de roulatie vanwege een schouderblessure. In de volgende ronde is de Chinese Na Li haar opponente.

'Ajax op het vinkentouw voor Strootman'

Kevin Strootman staat nadrukkelijk in de belangstelling van enkele teams uit de Eredivisie. FC Utrecht, FC Groningen, FC Twente en AZ zouden hengelen naar zijn diensten, maar ook Ajax ligt op de loer.

Dit werd vrijdag gemeld in het televisieprogramma FC Rijnmond, dat wordt uitgezonden op TV Rijnmond. In dat programma werd duidelijk dat Ajax de groeibriljant van Sparta Rotterdam op de zogenaamde shortlist heeft staan.

Recentelijk meldde AZ zich officieel bij het talent. De 19-jarige middenvelder, die dit seizoen meermaals liet blijken een prachtig schot in de benen te hebben, staat bij Sparta nog tot medio 2012 onder contract. Derhalve is het logisch dat er een flinke transfersom moet worden opgehoest door de mogelijke koper.

[upd] Zeer grote brand in Nieuwleusen

In Nieuwleusen (vlakbij Zwolle) woedt momenteel een zeer grote brand in het voormalige pand van fietsenfabrikant Union aan de Den Hulst. In het pand zijn nu meerdere bedrijven gevestigd. Hoe de brand is ontstaan is nog niet duidelijk, volgens diverse ooggetuigen is er een explosie aan de brand voorafgegaan.

De brandweer is met groot materieel uitgerukt en probeert het vuur met man en macht te blussen. Boven Nieuwleusen hangt een enorme rookwolk, die in de wijde omgeving te zien is. Het is nog onduidelijk of er slachtoffers zijn gevallen, uit voorzorg roept de politie op om ramen en deuren gesloten te houden.

Inmiddels is ook het luchtalarm in Nieuwleusen afgegaan, omdat er gevaarlijke stoffen vrijgekomen zouden zijn.

Volg ook het topic op het FOK!forum over de brand.

Update 20:30
De NOS meldt dat de brand is ontstaan in een autospuiterij en is overgeslagen naar een naastgelegen huis. De zwarte rookwolken zijn tientallen kilometers verder nog te zien. Er is volgens de NOS een persoon naar het ziekenhuis gebracht na ademhalingsproblemen. Getuigen melden dat in omliggende straten as- en stofdeeltjes naar beneden dwarrelen

Update 21:30
De brandweer heeft bevestigd dat er asbest is vrijgekomen tijdens de brand. Bewoners worden dringend geadviseerd binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden. Het incident is inmiddels opgeschaald naar GRIP 3.

 


Foto: FOK!user JJH


 Foto: FOK!user vanhal
 
Foto: FOK!user DrankBakje
 
Foto: FOK!user PatrickW1693


Foto: FOK!user flashbacknl
 
 
 
 Foto: FOK!user flashbacknl

Boskamp nieuwe trainer Beveren

Het zat er al aan te komen, maar vrijdag hebben Beveren en Johan Boskamp definitief een akkoord bereikt. De oefenmeester tekende een driejarig contract bij de tweedeklasser.

Bij Beveren is Boskamp de opvolger van Alex Czerniatynski, die in april op de straat werd gezet. De 60-jarige trainer en zijn oude club FCV Dender gingen na een geschil tussen Boskamp en diens assistent-trainer uit elkaar, waardoor de keuzeheer naar een andere club moest uitkijken.

Dirk Verelst, voorzitter van Beveren gaf eerder al aan dat Boskamp een 'ernstige kandidaat' was. "We hebben een lijst met onze voorkeur. Als de eerste mogelijkheid afspringt, gaan we over naar de tweede. Maar ten laatste vrijdag moeten we een nieuwe coach hebben", zei de preses.

Adam Curry wil geld van Privé om Flickr-foto

Adam Curry is boos op weekblad Privé. Het blad zou zonder toestemming en zonder te betalen een persoonlijke foto van de radioman hebben gepubliceerd. Het plaatje  is door de eiser zelf op de internationale fotowebsite Flickr gezet. Dat meldde het tv-programma RTL Boulevard vandaag.

Volgens het programma eist Curry een schadevergoeding van 5000 euro en een tegemoetkoming in de advocaatkosten van 1500 euro van het blad. Het gaat om een foto van Curry met wat lijkt op een joint in zijn mond achter de stuurknuppel van een vliegtuig. De foto is op 6 april op flickr.com geplaatst.

Evert Santegoeds, hoofdredacteur van Privé, liet in het programma Shownieuws weten nog niets van Curry te hebben ontvangen. "Maar we wachten rustig af." Santegoeds verwacht dat de kwestie voor de rechter zal worden uitgemaakt. "Ik vind dit niet zomaar een foto, maar eentje die er wel degelijk toe doet in het publieke debat. Daarvoor zullen we naar de rechter moeten." Volgens de Privéman zal ook weblog GeenStijl zich in dat geval bij de rechtbank moeten melden, omdat ook zij de bewuste foto hebben gepubliceerd.

[RG] Ferrero overweegt afscheid

Juan Carlos Ferrero overweegt om na dit seizoen een punt achter zijn tennisloopbaan te zetten. De Spanjaard verloor vandaag in de tweede ronde van Roland Garros van de Duitser Philipp Kohlschreiber met 4-6, 6-2, 4-6, 7-6 en 6-3.

"Het zal afhangen van mijn ranking, mijn fysieke conditie en mijn motivatie. Wat het tennis betreft gaat het nog goed, maar als het gaat om de motivatie heb ik ups en downs. Het is afwachten of ik na dit jaar nog in de top honderd sta. Daar zal veel van afhangen," zei de winnaar van 2003 die momenteel 104e op de wereldranglijst staat.

Gokken is niet meer mogelijk in Pokémon Platinum

Pokémon heeft volgens velen een kinderlijk imago. De game is tenslotte kleurrijk en is, ondanks de diepgaande gameplay, toch wat meer op kinderen gericht. Eén ding zorgde er echter voor dat de game wat minder kinderlijk was, namelijk de slotmachines. Dit kun je eigenlijk ook niet meer meetellen, aangezien ze in Platinum verwijderd zijn. Waarom? Omdat PEGI de game een hogere leeftijdsgrens zou geven als je de mogelijkheid had om te gokken. Dit is overigens alleen in de Europese versie van Pokémon Platinum. Meer over Pokémon Platinum lees je binnenkort in onze review!

“In Pokémon Platinum Version, the slot machines in the Game Corner cannot be operated by the player, to comply with PEGI age rating guidelines concerning gambling. Players can still get coins to exchange for items, simply by checking the slot machines or from the Game Corner counter."
- Nintendo of Europe vertegenwoordiger

[RG] Ook Hewitt kan Nadal niet stoppen

Rafael Nadal is doorgedrongen tot de laatste zestien op Roland Garros. De Spanjaard rekende in drie sets af met de Australiër Lleyton Hewitt. De setstanden waren 6-1, 6-3 en 6-1.

In de eerste set zag Hewitt alle hoeken van de baan en hij had dan ook geen antwoord op het krachttennis van de nummer een van de wereld. De tweede set kende een ander verloop, want de Australiër ging mee in de rally's en wist daardoor regelmatig punten te behalen. Maar nadat Nadal hem gebroken had en de set pakte was het over en uit met Hewitt.

Trauma Team komt naar de Wii

Wellicht ken je de Trauma-reeks al, er zijn namelijk ondertussen al een paar delen uit voor de Nintendo DS en Nintendo Wii. Atlus rust echter niet, en is alweer begonnen aan een derde Wii-game in de Trauma-reeks, genaamd Trauma Team. In dit deel zul je verschillende rollen in het ziekenhuis kunnen vervullen. Cutscenes zullen handgetekend geanimeerd worden en deze worden ook ingesproken. Trauma Team komt in lente 2010 uit.



Russisch dorp beschoten door eigen marine

Tijdens een oefening gisteravond heeft een Russisch marineschip raketten afgeschoten. Tot zover niks vreemds, ware het niet dat deze raketten op een Russisch dorp terechtkwamen.

Wonder boven wonder raakte niemand gewond bij het incident. Boeren die op het land werkten konden op tijd dekking zoeken, en kwamen met de schrik vrij. Wel sneuvelde een autoruit.

Dit voorval is niet de eerste blunder van de Russische marine. Sinds de val van de Sovjetunie gebeuren regelmatig ongelukken, met als trieste uitschieter de ramp met onderzeeër Koersk, waarbij 118 mariniers omkwamen.

Johan Pater naar IJsselmeervogels

Johan Pater zet zijn loopbaan voort in de zaterdaghoofdklasse. De spits van AGOVV gaat naar IJsselmeervogels.

De 28-jarige aanvaller uit Ede doorliep de jeugdopleiding van PSV, maar kwam uiteindelijk nooit verder dan één duel in het eerste elftal. Pater speelde verder voor FC Eindhoven, Telstar, Go Ahead Eagles, FC Volendam, wederom Telstar en AGOVV. Bij die club was hij de laatste twee seizoenen actief, maar in Apeldoorn werd zijn contract niet verlengd. In totaal speelde Pater 189 competitiewedstrijden als prof, waarin hij twaalf keer de netten liet bollen.

Doelman Appels naar Den Bosch

FC Den Bosch neemt doelman Bruno Appels over van Willem II. De Belg komt transfervrij naar de club uit de Jupiler League.

De twintigjarige Appels was dit seizoen derde doelman bij Willem II. Hij keepte nog nooit in het eerste elftal van de Tilburgers. Samen met eerste doelman Brahim Zaari en de van zondaghoofdklasser OJC Rosmalen gehaalde Bart Tinus moet Appels strijden om de plek onder de Bossche lat.

Sparta haalt ook Boakye

Sparta Rotterdam heeft vandaag beide vacantie backposities ingevuld. Na de komst van linksback Donovan Slijngard, die al op huurbasis op het Kasteel speelde, komt nu ook rechtsback Emmanuel Boakye over van Heracles Almelo.

De 24-jarige Ghanees heeft net als Slijngard een verleden bij Ajax. In het seizoen 2005/06 speelde hij zes keer mee in het eerste elftal. De Amsterdammers verhuurden Boakye in de zomer van 2006 aan Heracles, waarna die club hem definitief overnam van de Nederlandse recordkampioen. Boakye, die voor twee jaar tekende bij Sparta, speelde tot nu toe 81 wedstrijden in de Eredivisie, waarin hij één keer scoorde.

Westlandia brengt spanning terug in titelrace

Westlandia heeft gisteravond de spanning helemaal teruggebracht in de kampioenscompetitie van de zondagamateurs. De ploeg uit Naaldwijk wist de uitwedstrijd bij Baronie met 0-1 te winnen.

Afgelopen zondag ging Westlandia met 5-0 onderuit bij WKE, waardoor het wel een goed resultaat moest boeken in Breda om niet kansloos te worden in de titelrace. Baronie had gehoopt middels een zege een voorschot op de titel te kunnen nemen, maar kwam bedrogen uit. Een wilskrachtiger Westlandia nam voor rust de leiding door een goal van Sjors Verhagen en stond die niet meer af.

Baronie probeerde het in de tweede helft nog wel, maar echt grote kansen kwamen er niet. Pas diep in blessuretijd moest Westlandia-doelman Juriën Heskes een zeer belangrijke redding verrichten. Westlandia liet zelf overigens ook na om de score verder uit te bouwen.

Door de overwinning deelt Westlandia nu de koppositie met Baronie. Zondag zal Baronie uit moeten spelen bij WKE. Zeker is dat de ploeg die dan verliest geen kampioen meer zal worden. De definitieve beslissing valt dan pas op zondag 7 juni, als Westlandia en WKE elkaar treffen.

Baronie - Westlandia 0-1 (0-1)
0-1 Sjors Verhagen

Stand

Pos. Team Wedstrijden PuntenDoelsaldo
1. Baronie345-3
2. Westlandia343-7
3. WKE235-3

Montage-video voor Arc Rise Fantasia

Arc Rise Fantasia is de eerste game van Imageepoch die niet voor een handheld is. De makers hebben onder andere Yasunori Mitsuda, de componist van onder andere Chrono Trigger, en Hiroyuki Kanemaru, de director van verschillende Tales games, ingehuurd, zodat ze een goede game voor ons kunnen afleveren. De game is een RPG in de trant van RPG's uit de twintigste eeuw en zal dus verscheidene aspecten uit deze games tevoorschijn toveren. Vandaag hebben we een video voor jullie klaar liggen.

Kabinet schuift binnen begroting

Het kabinet heeft vandaag bij de behandeling van de Voorjaarsnota ingestemd met een aantal verschuivingen binnen de begroting voor dit jaar. Minister Wouter Bos van Financiën heeft daarover vandaag een overzicht naar de Tweede Kamer gestuurd.

Er is meer geld nodig voor onderwijs, omdat er meer leerlingen en studenten zijn dan eerder geraamd, voor de politie- en onderwijs-cao, voor de uitgaven aan de WAO, voor de gezondheidszorg en de jeugdzorg en voor de opvang van (meer) asielzoekers.

Dat wordt mogelijk door onder meer meevallers bij de studiefinanciering, door te snijden in de uitgaven voor medisch specialisten (500 miljoen), en doordat meer mensen kiezen voor generieke (patentloze) medicijnen (400 miljoen). De korting op de specialisten staat pas voor volgend jaar op de agenda, omdat nu nog niet duidelijk is hoe deze moet worden doorgevoerd. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) praat daarover nog met de specialisten.

Kabinet schuift binnen begroting  (foto: ANP)

[Giro] Sastre wint rit naar Vesuvius

Carlos Sastre heeft in de Giro d'Italia zijn tweede ritzege behaald. Hij kwam als eerste aan op de top van de Vesuvius. Rabobank-renner Menchov blijft klassementsleider.

Franco Pelizotti werd tweede en behield zijn tweede plek in het klassement. Denis Menchov behield de leiding door als vierde te eindigen. Hij moest wel acht bonificatieseconden toegeven op Danilo Di Luca die als derde eindigde. Het verschil tussen de twee klassementsleiders bedraagt twee dagen voor het einde nog achttien seconden.

De etappe kwam al vroeg op gang. Na zestien kilometer ontsnapten Mauro Facci (Quickstep) en Yuri Krivtsof (Ag2r) aan het peloton. Maar liefst 138 kilometer hielden zij het vol, maar aan de voet van de Vesuvius werden zij uiteindelijk toch bijgehaald door het peloton.

De volgende die de koers openbrak was Di Luca. Ivan Basso plaatste een tegenaanval, waarbij hij gezelschap kreeg van Sastre. Vijf kilometer voor het einde ging Sastre alleen verder. Achter de Spanjaard bleef Di Luca Menchov aanvallen. De Rus hield stand, maar de eindsprint van Di Luca was hem te machtig. Hierdoor verloor hij wederom acht kostbare seconden, waardoor Di Luca bij een ritzege morgen de roze trui kan pakken. Menchov heeft echter de betere papieren bij de afsluitende tijdrit.


Uitslag:

#Naam RennerPloegTijd
1 Sastre (Spa) Cervélo4:33:23
2 Pellizotti (Ita) Liquigas+00:21
3 Di Luca (Ita) LPR+00:30
4 Menchov (Rus) Rabobank+00:30
5 I. Basso (Ita) Liquigas+00:35

Klassement:

#Naam RennerPloegTijd
1 Menchov (Rus) Rabobank81:13:55
2 Di Luca (Ita) LPR+00:18
3 Pellizotti (Ita) Liquigas+01:39
4 Sastre (Spa) Cervélo+02:40
5 I. Basso (Ita) Liquigas+03:33

Matthijs van Nieuwkerk met vakantie

Vanavond is de laatste uitzending van het VARA-programma De Wereld Draait Door. Althans, voor dit seizoen. Na de zomer komt het door Matthijs van Nieuwkerk gepresenteerde programma weer terug. Tot die tijd komt er een vervangend programma: De Zomer Draait Door, gepresenteerd door Froukje Jansen, Waldemar Torenstra en Art Rooijakkers.

De Zomer Draait Door is naar eigen zeggen van de VARA een 'vette knipoog' naar de grote broer. Het programma wijkt eigenlijk niet zo heel veel af van DWDD, aangezien vaste onderdelen als Fokke & Sukke, LuckyTV, De Jakhalzen en De TV Draait Door ook in de zomer te zien blijven.

Peter R. is weer blij

Schreuder wordt assistent-trainer bij FC Twente

Alfred Schreuder is de komende seizoenen assistent-trainer bij FC Twente. De voormalig middenvelder heeft bij de Tukkers een dienstverband voor drie seizoenen getekend.

De 36-jarige Schreuder was als speler al eens actief voor FC Twente. In de zomer van 2008 besloot de middenvelder de Enschedese club te verruilen voor Vitesse, maar daar hing hij na een half seizoen zijn schoenen aan de wilgen.

Schreuder ging vanaf dat moment de nieuwe hoofdtrainer Theo Bos assisteren. Bij Twente wordt hij de rechterhand van de Engelsman Steve McClaren.

Tijdens zijn actieve loopbaan verwierf Schreuder met name bekendheid als speler van RKC Waalwijk en NAC Breda. Tevens stond hij onder contract bij Feyenoord.

Zwemverbod in Noord- en Zuid-Holland

Nu het weer wat zonniger wordt, trekken veel mensen richting de binnenwateren om een dagje lekker aan het water te vertoeven. Maar dat is niet altijd zonder risico. In de provincies Noord- en Zuid-Holland zijn voor diverse binnenwateren zelfs zwemverboden van kracht geworden, in verband met de aanwezigheid van blauwalg en andere ziekteverwekkende bacteriën.

Blauwalg is over het algemeen makkelijk te herkennen. Als er blauwalg in het water zit, verschijnt er een groenblauw olieachtige laag op het wateroppervlak. Blauwalg komt doorgaans wat later in het jaar, maar nu iets eerder door het vroege zomerweer.

Binnenwateren waar een zwemverbod voor geldt zijn niet hermetisch afgesloten. Wie toch een besmette plas ingaat, kan rekenen op hoofdpijn, maag- en darmklachten.

Niko Kovac zegt voetbal vaarwel

De Kroaat Niko Kovac heeft besloten zijn profcarrière te beëindigen. De voormalig aanvoerder van Kroatië maakte dit vrijdag bekend op de website van zijn werkgever Red Bull Salzburg.

"Vandaag zeg ik vaarwel. Het waren 18 schitterende jaren," aldus de woorden van de 37-jarige Kovac, die wel actief wil blijven in de voetballerij.

De in West-Berlijn geboren Kovac speelde nooit voor een club in zijn vaderland Kroatië. Het grootste deel van zijn loopbaan bracht hij door in Duitsland. Hertha BSC (twee keer), Bayer Leverkusen, Hamburger SV en Bayern München waren zijn werkgevers bij onze oosterburen. Sinds 2006 was hij actief in Oostenrijk voor Red Bull Salzburg.

Zijn debuut voor Kroatië maakte Kovac in december 1996 in een oefenwedstrijd tegen Marokko. De teller stopte voor de middenvelder uiteindelijk op 83 interlands.

In Salzburg zal op 10 juli een vriendschappelijke wedstrijd tussen Red Bull Salzburg en Bayern München worden gespeeld ter ere van het afscheid van Kovac.

België en Chili spelen gelijk tijdens Kirin Cup

België heeft zijn eerste wedstrijd voor de Kirin Cup in Japan met 1-1 gelijkgespeeld tegen Chili. Ajacied Toby Alderweireld maakte zijn debuut voor de Rode Duivels.

België nam na zeventien minuten de leiding. Debutant Kevin Roelandts werd gelanceerd en faalde niet oog in oog met de Chileense doelman: 1-0. Medel egaliseerde acht minuten later de situatie echter: 1-1.

Bondscoach Franky Vercauteren liet de 'Nederlanders' Gill Swerts, Toby Alderweireld, Thomas Vermaelen, Timmy Simons, Sebastien Pocognoli en Maarten Martens in de basis starten. Stijn Huysegems (ex-AZ, Feyenoord en FC Twente) kwam als invaller binnen de lijnen.

Chili verloor eerder van Japan en is met één punt uit twee duels uitgeschakeld voor de eindzege. België kan bij winst op Japan beslag leggen op de Kirin Cup.

Records voor het grijpen voor Oranje

Het Nederlands elftal kan zaterdag in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland twee records pakken.

Van de Scandinaviërs werd in de negen voorgaande ontmoetingen nog nooit verloren door Oranje. Alleen tegen Cyprus wist Nederland een dergelijke reeks neer te zetten. De ploeg van bondscoach Bert van Marwijk kan zaterdag bovendien de achtste uitzege op rij boeken. De uitwedstrijd tegen Macedonië bijna vijf jaar geleden hield voor het laatst puntenverlies in voor Oranje.

De wedstrijd in IJsland zal worden geleid door de Engelsman Michael Dean. De 40-jarige Dean had in het verleden de oefeninterlands tegen Ierland (2004) en Australië (2006) onder zijn hoede. De Rus Joeri Baskakov fluit op 10 juni de wedstrijd tegen Noorwegen. Baskakov was eerder arbiter bij de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Cyprus in 2001 (4-0).

Klaas-Jan Huntelaar, Nigel de Jong, Maarten Stekelenburg, Robin van Persie en Rafael van der Vaart staan op scherp in IJsland en zijn bij een volgende gele prent geschorst voor het duel met Noorwegen.

Van Wolfswinkel tekent bij FC Utrecht

Ricky van Wolfswinkel zal komend seizoen in het shirt van FC Utrecht te bewonderen zijn, zo meldt Voetbal International. De 20-jarige aanvaller komt over van Vitesse en tekent in de Domstad een contract voor vier seizoenen.

Van Wolfswinkel brak dit seizoen door bij Vitesse. De jonge spits scoorde in 32 duels in de Eredivisie acht keer. Door zijn prestaties vestigde Van Wolfswinkel de aandacht van FC Utrecht, AZ en FC Twente op zich.

Het wordt uiteindelijk FC Utrecht voor Van Wolfswinkel, die wekelijks aan spelen wil toekomen en in dat kader bij de Domstedelingen de grootste kans hierop ziet. FC Utrecht zal de nieuwe aankoop vrijdagavond presenteren.

FC Utrecht legde in een eerder stadium al Dries Mertens (AGOVV Apeldoorn) en Nana Asare (KV Mechelen) vast.

Haalt AH kangoeroevlees uit schappen?

Supermarktconcern Albert Heijn haalt wellicht het kangoeroevlees uit de schappen. De kangoeroes, waarvan het vlees door seizoengebondenheid slechts enkele maanden per jaar te koop is, komen op een nogal brute wijze aan hun einde. Albert Heijn is het niet eens met deze wijze.

De kangoeroes worden in Australië, waar ze in het wild leven, midden in de nacht met schijnwerpers verblind en vervolgens door jagers afgeschoten. 'Een voortschrijdend inzicht in dierenwelzijn', zoals een woordvoerder van het bedrijf zegt, is voor het concern genoeg reden de verkoop van het vlees te heroverwegen.

Sinds eind 2006 kunnen consumenten bij Albert Heijn enkele maanden per jaar kangoeroevlees kopen. Het product is volgens het concern niet heel populair, maar wordt vooral gekocht door Nederlanders die het vlees in Australië hebben ontdekt.

Dagwinst Greipel in Beieren

De derde etappe van de Ronde van Beieren is vandaag gewonnen door André Greipel. Greipel, die eerder deze week ook al de openingsetappe won, versloeg in Schrobenhausen na een etappe van 178 kilometer zijn landgenoten Heinrich Haussler en Sebastian Siedler.

Markus Eibegger blijft aan de leiding in het algemeen klassement. Morgen staat er een tijdrit over 26 kilometer op het programma. De Ronde van Beieren eindigt zondag.

Belinda Meuldijk moet huis uit

Belinda Meuldijk moet de voormalige echtelijke woning in Bosch en Duin binnen zes weken verlaten. Dat heeft de voorzieningenrechter in Utrecht vandaag bepaald in een kort geding dat Meuldijk zelf had aangespannen tegen haar ex-man Rob de Nijs.

Meuldijk eiste juist dat ze langer zou mogen blijven. Ze is bang dat ze zonder geld op straat komt te staan. Maar haar eisen werden door de rechter afgewezen. Rob de Nijs eiste in hetzelfde kort geding dat Belinda snel zou vertrekken.

De rechter bepaalde dat Meuldijk binnen zes weken de woning moet ontruimen. De rechter legde een dwangsom op van 10.000 euro per dag tot een maximum van 300.000 euro.


Belinda Meuldijk moet huis uit  (foto: DAG)

Man rijdt in op spelende kinderen

In het Noord-Brabantse Veen is gisteren een 27-jarige man met zijn auto op een groep spelende kinderen ingereden. Gelukkig konden de kinderen op tijd wegspringen en raakte niemand gewond.

Het incident gebeurde bij een speelplaats in de Hubertus Schreudershof, zo meldt het Brabants Dagblad. De dader zou een buurtbewoner zijn. Vermoedelijk stoorde hij zich aan het gedrag van de kinderen.

Toen een 40-jarige plaatsgenoot de man aansprak op zijn doldrieste actie, ontstond een ruzie waarbij de 27-jarige man een klap kreeg. Die ging vervolgens naar huis om een mes te halen, waarmee hij achter de 40-jarige man aanging.

De politie heeft de man inmiddels aangehouden op verdenking van poging tot doodslag. De auto en het mes zijn in beslag genomen.

Christelijke scholier geschokt door examen

Een tekst in het examen Engels voor VWO riep gisteren bij een leerling zo een weerstand op, dat hij de vragen erover niet meer goed kon beantwoorden. De tekst was een fragment uit de roman "The Light Listener" van Armistead Maupin, waarin een getrouwd homostel wordt opgevoerd. De christelijke examenkandidaat vond dit gegeven zo afstotelijk, dat hij te veel uit zijn concentratie was om de vragen nog te kunnen beantwoorden.

Bovendien moest hij de tekst vier keer lezen, voordat hij snapte dat het ging om twee mannen die met elkaar getrouwd waren. Na het lezen van de tekst moesten de examenkandidaten over een aantal beweringen aangeven of ze deze uit de tekst konden opmaken. Een aantal van de beweringen ging in op de relaties tussen de karakters, maar de homoseksualiteit van de karakters werd niet expliciet genoemd.

Meer over de examens vind je in ons examenforum.

[Upd] Inschrijftermijn teams verloopt vandaag

Vandaag hebben de Formule 1-teams de laatste kans om zich voor het komende seizoen in te schrijven. De deadline verstrijkt om 23:59. De FIA gaat daarna bekijken welke teams op de startopstelling mogen plaatsnemen, want er is maar plaats voor dertien teams komend seizoen.

Er zijn negen teams die zich reeds hebben ingeschreven. Het gaat hierbij om acht nieuwe teams en Williams F1. Mogelijk zal Prodrive van David Richards zich vandaag ook nog aanmelden, maar dit team wilde de uitkomst van de perikelen rondom de budgetlimiet afwachten.

Nu het compromis dat door de FOTA aan de FIA is voorgesteld goed ontvangen is, is de verwachting dat alle andere teams zich ook zullen inschrijven voor het komende seizoen. Hiermee is de kans groot dat de soap rondom de budgetlimiet, met als hoogtepunt een rechtszaak van Ferrari, met een sisser zal aflopen.

Update:
Inmiddels heeft Prodrive bekendgemaakt dat zij zich zullen inschrijven voor het seizoen van 2010.

Update 2:
Volgens diverse bronnen zullen alle bestaande teams zich binnen enkele uren bij de FIA melden om zich in te schrijven. Het zou hierbij gaan om de teams van BMW, Brawn GP, Ferrari, Force India, McLaren, Red Bull Racing en Toro Rosso. Toyota zou mogelijk nog een vraagteken kunnen zijn, omdat de bazen van het bedrijf niet te spreken zijn over de prestaties tot nu toe.

Update 3:
De FOTA heeft zojuist een persbericht uitgegeven waarin aangegeven werd dat alle aangesloten teams, behalve Williams, zich onder voorwaarden zullen inschrijven.

Update 4:
Litespeed GP heeft zich ook ingeschreven voor het seizoen van 2010.

Aangemelde teams
BMW *
Brawn GP *
Campos Racing
Epsilon Euskadi
Ferrari *
Force India *
Formtech
iSport
Lola
Lightspeed GP
McLaren *
Prodrive/Aston Martin
Ray Mallock Limited
Renault *
Red Bull Racing *
Team USF1
Toro Rosso *
Toyota *
Williams F1
Writh Research

* = Aangemeld onder voorwaarden

(Nog) niet aangemelde teams
Andretti Green *
Penske *
Racing Engineering

* = Gebaseerd op geruchten

Slijngard definitief naar Sparta

Sparta Rotterdam neemt Donovan Slijngard definitief over van Ajax. De Kasteelclub en de 21-jarige verdediger werden het vrijdag eens over een contract tot medio 2012.

Slijngard werd het voorbije seizoen door Sparta gehuurd van Ajax. In Rotterdamse dienst speelde de linksback 24 competitiewedstrijden.

Eerder in zijn carrière werd Slijngard verhuurd aan FC Groningen. De linkspoot, in 2006 nog talent van het jaar bij Ajax, werkte in de play-off-wedstrijd tegen FC Twente (0-0, red.) zijn enige officiële duel in Amsterdamse dienst af.

Sparta presenteerde eerder deze maand Frans Adelaar als nieuwe trainer van de club.

Litespeed GP schrijft zich ook in

Ook het team van Litespeed GP zal zich inschrijven voor het komende Formule 1-seizoen. Het Formule 3-team wil onder leiding van Mike Gascoyne deel gaan nemen aan het kampioenschap.

Het Britse team heeft vandaag de benodigde papieren bij de internationale autosportbond FIA afgeleverd en heeft ook meteen een aanbetaling gedaan om gebruik te mogen gaan maken van Cosworth-motoren.

Nino Judge, teambaas, vertelt: "Ik kan bevestigen dat wij ons officieel hebben ingeschreven voor het seizoen van 2010. Het is een spannende tijd in de Formule 1, omdat alles fundamenteel gaat veranderen. Ik wens dan ook iedereen succes voor de beschikbare plaatsen op de startopstelling en wij verheugen ons op een mogelijke startplaats in 2010."

'Fenerbahçe gaat voor Rijkaard'

Volgens de krant Sabah wil het Turkse Fenerbahçe Frank Rijkaard aanstellen als nieuwe trainer. De voormalig coach van onder meer FC Barcelona zou in Istanbul de opvolger moeten worden van de Spanjaard Luis Aragonés.

Met Aragonés aan het roer heeft Fenerbahçe een teleurstellend seizoen achter de rug. De Gele Kanaries kunnen met nog één speelronde te gaan hooguit vierde worden in de Türkcell Süperlig. Een vertrek van Aragonés lijkt dan ook aanstaande.

Rijkaard nam vorig jaar zomer een sabbatical year na een dienstverband bij FC Barcelona. De voormalig bondscoach, die op het lijstje zou staan van Chelsea en AC Milan, zei onlangs 'nee' tegen een toenaderingspoging van Ajax.

Sabah nam contact op met Perry Overeem, de zaakwaarnemer van Rijkaard. Overeem ontkende het bezoek van de coach aan Istanbul maar: "Hij vindt Turkije wel een mooi land en staat open voor aanbiedingen."

Bozic pakt wederom dagzege België

Borut Bozic heeft voor de tweede opeenvolgende dag een etappe gewonnen in de Ronde van België. In de etappe van vandaag, over 181,7 kilometer van Knokke-Heist naar Temse, was Bozic, de leider in het algemeen klassement, de snelste in de massasprint.

Meirhaghe, Vanmarcke, Zen en Criquelion gaven de etappe van vandaag kleur door tachtig kilometer na de start uit het peloton te ontsnappen. Ze wisten een maximale voorsprong te nemen van vijf minuten, maar werden vijftien kilometer voor de finish gepakt. Vervolgens bleek ook de poging van een groepje met Michiel Elijzen en Koen de Kort kansloos te zijn.

Positie Mark Rutte bij VVD wankelt

Nog geen week voor de Europese verkiezingen heeft VVD-leider Mark Rutte zijn toch al wankele positie verder verzwakt. In de partij is grote ontevredenheid over zijn timing en de terloopse manier waarop hij heeft voorgesteld ontkenning van de Holocaust niet langer te vervolgen.

Van lokale afdelingen tot in zijn Kamerfractie wordt gemord. Over de wenselijkheid van een pleidooi voor de verruiming van de vrijheid van meningsuiting bestond breed overeenstemming in de partijtop. Ook was besproken dat het niet langer strafbaar stellen van de Holocaustontkenning een logische voortzetting van die redenering was.

"Maar hij had het nooit moeten aandragen als zomaar een voorbeeld", aldus een Kamerlid. "En al helemaal niet zo terloops. Zoiets bereid je terdege voor."

In het programma Knevel & Van de Brink schakelde Rutte afgelopen dinsdag in een bijzin over van een vergelijking over het jasje van presentator Knevel naar "ook het bekende verhaal van de Holocaustontkenner". De presentatoren sloegen er niet op aan, partijveteranen als Wiegel en Weisglas de volgende dag wel.

Ook Ronny Naftaniël van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) reageerde onthutst. Een geïrriteerd Kamerlid: "Dat had Mark kunnen weten. Als je iemand zo overvalt." Pijnlijk is ook dat Europees lijsttrekker Van Baalen zich in een interview met het CIDI distantieerde van Rutte door te zeggen dat hij voor strafbaarstelling is en blijft.

Bij het partijbureau zijn 'enkele tientallen' negatieve reacties binnen gekomen, aldus een woordvoerder van partijvoorzitter Opstelten, plus 'een tiental opzeggingen' van het lidmaatschap. Ook bij lokale afdelingen kwamen veel negatieve reacties binnen. "Ik heb er 15 tot 20 gekregen", zegt bijvoorbeeld voorzitter Tony Colijn van de afdeling Ede. "Dat is niet weinig, op nog geen tweehonderd leden. Alle klagers zijn verbaasd en vinden het gekozen voorbeeld heel slecht."

Volgens een enquête van de actualiteitenrubriek het EénVandaag splijt het thema de VVD vrijwel doormidden; 46 procent is het met Rutte eens, 48 procent oneens. Los van politieke kleur is bijna tweederde van de ondervraagden tegen het plan.

Ruim tweederde van de PVV-stemmers is het wel eens met Rutte. Maar Wilders heeft zich er nog niet over uitgesproken. De doorgaans vlot reagerende PVV-leider liet ditmaal weten nog te moeten nadenken over de voorstellen.

CDA-minister van Buitenlandse Zaken Verhagen sprak zich wel onomwonden uit. "Rutte is het spoor helemaal bijster", zei hij. Verhagen riep ook Hitler in herinnering: "Hij begon met haat zaaien tegen joden, daarna volgde discriminatie van deze groep en uiteindelijk ontmenselijking."

In CDA-kringen werd vergenoegd gewezen op het dilemma dat zich voor Wilders aftekent. Die staat - net als Verhagen - bekend als bondgenoot van Israël. Maar sinds zijn vervolging wegens haatzaaien, geldt hij óók als kampioen van het vrije woord. Vasthouden aan het verbod op de Holocaustontkenning kan dat beeld verstoren.

 

 


Positie Mark Rutte bij VVD wankelt  (foto: DAG)

Alle bestaande teams schrijven in voor 2010

De teams vereningd in de FOTA hebben zojuist door middel van een persbericht bekend gemaakt dat alle bij de FOTA aangesloten teams zich voor het komende seizoen zullen inschrijven.

Het volledige persbericht valt hier te lezen. Hiermee komt een voorlopig einde aan het getouwtrek tussen de teams en de FIA. Alle teams, exclusief Williams, hebben zich voorwaardelijk ingeschreven. De teams zullen alleen deelnemen aan het komende seizoen wanneer de FIA akkoord gaat met het voorstel dat de FOTA eerder deze week deed. Max Mosley was echter zeer positief over dit voorstel.

Dit betekent echter ook dat er volgend jaar maar één extra plaats is op de startopstelling voor een nieuw team. Er zijn echter diverse nieuwe gegadigden. In de komende weken zal de FIA beslissen welk team op de startopstelling zal verschijnen. De belangrijkste gegadigden zijn Prodrive en Team USF1.

Elia debuteert bij Nederlands elftal

Bert van Marwijk heeft de selectie voor het Nederlands elftal bekend gemaakt voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen IJsland en Noorwegen. Opvallendste naam in de selectie is die van Eljero Elia. De aanvaller van FC Twente is voor het eerst opgeroepen.

De 24-koppige spelersgroep kent voor de rest geen verrassingen. Van Marwijk heeft John Heitinga, David Mendes da Silva en Robin van Persie teruggehaald bij de selectie, nadat ze weer hersteld waren van hun blessures. Ibrahim Afellay en Wesley Sneijder moeten daarentegen verstek laten gaan wegens blessures.

De volledige selectie:

Doel: Maarten Stekelenburg (Ajax) en Henk Timmer (Feyenoord)

Verdediging: Khalid Boulahrouz (VfB Stuttgart), Edson Braafheid (FC Twente), Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord), John Heitinga (Atlético Club de Madrid), Joris Mathijsen (Hamburger SV), Dirk Marcellis (PSV), André Ooijer (Blackburn Rovers) en Gregory Van der Wiel (Ajax)

Middenveld: Mark van Bommel (Bayern München), Nigel de Jong (Manchester City), David Mendes da Silva (AZ), Stijn Schaars (AZ), Rafael van der Vaart (Real Madrid) en Demy de Zeeuw (AZ)

Aanval: Ryan Babel (Liverpool), Eljero Elia (FC Twente), Klaas-Jan Huntelaar (Real Madrid), Dirk Kuijt (Liverpool), Robin van Persie (Arsenal) en Arjen Robben (Real Madrid)

Voor meer sportnieuws kijk je op sport.fok.nl

Zwaan gebruikt als knuppel

Een dronken Duitser heeft in München een zwaan gebruikt als knuppel. Sebastian P. had te diep in het glaasje gekeken en kreeg het aan de stok met een toerist. Het Oost-Duitse accent van de toerist stond hem namelijk niet aan.

P. bedreigde de toerist met een brandende barbecue. Hij schreeuwde: "Rot op vuil oosters varken, ze moeten de Muur herbouwen tot de hemel!" Hij pakte een zwaan bij de hals beet en zwaaide met het dier als ware het een knuppel.

De zwaan bleef wonder boven wonder ongedeerd. Het dier wist na het incident te ontkomen. De toerist raakte lichtgewond. P. werd opgepakt en kreeg een voorwaardelijke celstraf van twee jaar.

Elia debuteert bij Nederlands elftal

Bert van Marwijk heeft de selectie voor het Nederlands elftal bekend gemaakt voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen IJsland en Noorwegen. Opvallendste naam in de selectie is die van Eljero Elia. De aanvaller van FC Twente is voor het eerst opgeroepen.

De 24-koppige spelersgroep kent voor de rest geen verrassingen. Van Marwijk heeft John Heitinga, David Mendes da Silva en Robin van Persie teruggehaald bij de selectie, nadat ze weer hersteld waren van hun blessures. Ibrahim Afellay en Wesley Sneijder moeten daarentegen verstek laten gaan wegens blessures.


De volledige selectie:

Doel: Maarten Stekelenburg (Ajax) en Henk Timmer (Feyenoord)

Verdediging: Khalid Boulahrouz (VfB Stuttgart), Edson Braafheid (FC Twente), Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord), John Heitinga (Atlético Club de Madrid), Joris Mathijsen (Hamburger SV), Dirk Marcellis (PSV), André Ooijer (Blackburn Rovers) en Gregory Van der Wiel (Ajax)

Middenveld: Mark van Bommel (Bayern München), Nigel de Jong (Manchester City), David Mendes da Silva (AZ), Stijn Schaars (AZ), Rafael van der Vaart (Real Madrid) en Demy de Zeeuw (AZ)

Aanval: Ryan Babel (Liverpool), Eljero Elia (FC Twente), Klaas-Jan Huntelaar (Real Madrid), Dirk Kuijt (Liverpool), Robin van Persie (Arsenal) en Arjen Robben (Real Madrid)

[Upd] McEwen mist Tour de France

Robbie McEwen neemt deze zomer niet deel aan de Tour de France. De renner van Team Katyusha kwam in de tweede etappe van de Ronde van België ten val en hield daar een gekwetste knie aan over.

McEwen reed namelijk tegen een bloembak aan. Men denkt dat de Australiër een pees in zijn knie heeft afgescheurd. De kans is groot dat de Australiër onder het mes moet, zodat het euvel wordt verholpen.

Deze ingreep zorgt ervoor dat McEwen zeer waarschijnlijk niet aan La Grande Boucle kan deelnemen. Het is zelfs nog maar de vraag of de renner dit seizoen nog in actie komt.

Update @ 13:08 uur:

De blessure van Robbie McEwen lijkt vooralsnog mee te vallen. De verwachting is dat de sprinter van Team Katyusha een maand uit de roulatie is. Er bestaat nog wel een mogelijkheid dat de Tour de France te vroeg zal komen voor de Australiër.

"Er is minimale schade aan de pezen en banden," liet Victor Popov, fysiotherapeut van McEwen, in een reactie weten.

Update @ 15:13 uur:

Robbie McEwen kan de Tour de France, die komende zomer wordt verreden, definitief uit zijn hoofd zetten. De Australiër heeft zijn scheenbeen gebroken en kan naar verwachting in september pas weer gaan fietsen.

Bart Leysen, sportdirecteur van Team Katyusha, baalde als een stekker. "Hij zou in de Tour de France worden uitgespeeld als sprinter, maar daar kunnen we nu een kruis over maken. We hopen nu dat de operatie perfect verloopt en dat hij zo snel mogelijk kan beginnen met revalideren."

[RG] V. Williams hard onderuit

Agnes Szavay heeft voor een verrassing gezorgd door op Roland Garros van Venus Williams te winnen. De Hongaarse liet haar Amerikaanse opponente kansloos en won in twee sets. De standen waren 6-0 en 6-4.

Williams werd vanaf het begin door Szavay onder druk gezet. De Hongaarse tennisster stond geen game af en won de eerste set dan ook met 6-0. In het tweede bedrijf probeerde haar Amerikaanse tegenstandster wat meer grip op de partij te krijgen. Hiermee wist ze alsnog vier games te pakken, maar het zou uiteindelijk niet voldoende zijn.

In de volgende ronde treft Szavay de Slowaakse Dominika Cibulkova. Williams zal haar pijlen waarschijnlijk op Wimbledon gaan richten.

Oud-schaker Hartoch (61) overleden

Na een lang ziekbed is donderdag oud-schaker Rob Hartoch overleden. De Remisekoning, zoals hij werd omschreven, was in de jeugd een van Nederlands grootste talenten.

Hartoch was een van de eerste schakers die professioneel ging spelen. In 1965 werd hij tweede op het jeugdwereldkampioenschap in Barcelona. In zijn woonplaats Amsterdam stierf hij gisteren na een lang ziektebed. Rob Hartoch is 61 jaar geworden.

Mijlpaal voor Van Bommel en Ooijer

Mark van Bommel en André Ooijer kunnen op 6 juni, tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland, een mijlpaal bereiken. De internationals van het Nederlands elftal spelen dan mogelijk hun 50e duel in Oranje.

Van Bommel maakte op 7 oktober 2000 zijn debuut voor Oranje. Dit deed de middenvelder in het duel tegen Cyprus, dat het Nederlands elftal destijds met 4-0 wist te winnen.

Ooijer begon zijn interlandcarrière al op 5 juni 1999 en deed dit tegen Brazilië (2-2). Zodra het tweetal hun 50e interland heeft gespeeld, dan ontvangen zij van de Nederlandse voetbalbond een zilveren schaal met inscriptie.

[RG] Djokovic naar derde ronde

Novak Djokovic heeft zich voor de derde ronde van Roland Garros geplaatst. De Serviër was in drie sets te sterk voor zijn Oekraïense tegenstander Sergii Stakhovski. De standen waren 6-3, 6-4 en 6-1.

De wedstrijd stond oorspronkelijk voor donderdag op het programma, maar door invallende duisternis was het niet mogelijk om de partij af te ronden. In de volgende ronde moet Djokovic het opnemen tegen de winnaar van de confrontatie tussen Juan Carlos Ferrero uit Spanje en Philipp Kohlschreiber.

Trezeguet mag vertrekken bij Juventus

Juventus staat niet afwijzend tegenover een vertrek van spits David Trezeguet. De Oude Dame liet dit bij monde van voorzitter Giovanni Cobolli Gigli weten.

"Trezeguet is een groot kampioen. We zullen zien of er interessante aanbiedingen komen voor hem," zei Cobolli Gigli in La Gazzetta dello Sport over de 31-jarige Fransman, die sinds 2000 in dienst is van de bianconeri.

Juventus nam Trezeguet in dat jaar over van AS Monaco, waar hij samen met Thierry Henry doorbrak. De spits scoorde in negen Italiaanse seizoenen meer dan 120 doelpunten in competitieverband.

Dit seizoen heeft Trezeguet echter veel te kampen gehad met blessures. Bovendien raakte hij uit de gratie bij de inmiddels vertrokken trainer Claudio Ranieri door in een interview zijn werkwijze te bekritiseren.

Wikipedia-ban voor leden Scientology

Leden van de omstreden Scientology-beweging mogen geen artikelen meer aanpassen op Wikipedia. De internet-encyclopedie heeft alle IP-adressen waarvan bekend is dat er sekteleden van Scientology achter schuilgaan, in de ban gedaan.

Het besluit is het gevolg van de hardnekkigheid waarmee de aanhangers van de sekte kritische geluiden over Scientology van Wikipedia blijven verwijderen. Iedereen kan meeschrijven aan Wiki-onderwerpen volgens het principe van de wijsheid van de massa. Maar met de stelselmatigheid waarmee elke zweem van commentaar op Scientology door eigen volgelingen wordt gewist, werkt het principe van ‘wisdom of the crowds’ volgens Wikipedia niet meer.

Volgens Britse media is het voor het eerst dat Wikipedia een ban oplegt aan een organisatie omdat die de encyclopedie misbruikt voor zijn eigen agenda. Wel komt het vaker voor dat individuen worden geweerd van de site.

Criticasters van deze Wikipedia-actie werpen tegen dat het helemaal niet zo hoeft te zijn dat de gebruikers die de aanpassingen maken, daartoe worden aangestuurd vanuit de Scientology Church. Maar een voormalig lid van de sekte zegt tegen The Register dat Scientology een heel team heeft dat alle negatieve informatie over de beweging van het net moet verwijderen. Deze Tory Christman zegt: "De jongens waar ik mee werkte postten elke dag, de hele dag. Het was als een machine. Eén collega werkte met vijf aparte computers en vijf anonieme id’s om alle feiten over Scientology te herzien."

Hakenkruizen op VVD-posters

Verkiezingsposters van de VVD zijn in Utrecht beklad met hakenkruizen. De bekladde propaganda, die was bedoeld voor de Europese verkiezingen, wordt vandaag nog weggehaald door de VVD. Volgens een bestuursvoorzitter is het een reactie op uitspraken van Mark Rutte, leider van de VVD.

Deze week zei Rutte dat het niet meer strafbaar moet zijn om de holocaust te ontkennen. Dat werd direct beantwoord met de hakenkruizen op verkiezingsposters. Het hakenkruis was tijdens Duitse oorlogen het handelsmerk van de Duitse partij NSDAP; de partij van Adolf Hitler. Hakenkruizen worden tegenwoordig vooral gebruikt door rechts-radicalen.

Rutte maakt zich zorgen om een kleine groep radicale moslims. Deze mensen zetten volgens de VVD-leider de vrijheid van meningsuiting onder druk. Daarom wil Rutte die vrijheid wat oprekken. Maar, zegt Rutte, het ontkennen van de Holocaust blijf niet altijd onbestraft. "Het ontkennen van de holocaust vindt bijna altijd plaats in het kader van aanzetten tot geweld", zegt Rutte, die vindt dat de rechter in zulke gevallen over moet blijven gaan tot vervolging.

[E3 '09] Fight Night Round 4 demo te downloaden

Om te vieren dat de E3 voor de deur staat heeft Microsoft de handen ineen geslagen met EA en hebben ze tijdelijk een Fight Night Round 4 demo online gezet.

De demo weegt 784 MB en biedt naast een fancy tutorial ook een gevecht tussen Ricky ‘The Hitman‘ Hatton en Manny ‘Pac-Man‘ Pacquiao. Vol trots kan ik jullie melden dat mijn Pac-Man de Hitman heeft gehit met een knock-out in de 3e ronde! Probeer dat maar eens te verbeteren, denk ik dan!

De demo is alleen voor Xbox Live Gold-houders en is hier te downloaden. Het volledige spel ligt deze zomer in de winkels voor zowel de Xbox 360 als de PlayStation 3.


Zo zag de knock-out er ongeveer uit!

Peuter valt van 3 hoog naar beneden

In Voorburg is een 1-jarige peuter van de derde verdieping van een flat naar beneden gevallen. De peuter was aan het spelen in de woonkamer van zijn ouderlijk huis, toen hij vermoedelijk op de bank is geklommen. Daar aangekomen kroop hij door naar de rugleuning, waarachter een raam open stond.

De peuter viel voorover door het raam, ging drie verdiepingen naar beneden en landde in een perkje voor de flat. Het kindje heeft geluk gehad: hij liep alleen een beenbreuk en een buil aan het hoofd op. Wel moest hij voor onderzoek nog even naar het ziekenhuis. De politie doet technisch onderzoek in en om de woning om de juiste toedracht in kaart te brengen.

'Horeca graaft zijn eigen graf'

De Nederlandse horeca graaft zijn eigen graf, zo kopt het gratis dagblad De Pers vrijdag op de voorpagina. Juist nu de horeca is getroffen door de grootste omzetdaling ooit gemeten blijkt men de prijzen nog verder verhoogd te hebben.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte donderdag bekend dat de omzet het afgelopen kwartaal daalde met 6,1 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Prijzen verhoogd
Uit de CBS-cijfers blijkt dat de volumes (-8 procent) nog harder zijn gedaald dan de omzet, wat betekent dat de horeca de prijzen heeft verhoogd om de teruglopende bestedingen te compenseren. Volgens de cijfers vroegen bijvoorbeeld cafés 4,6 procent meer voor hun drankjes. "Dat is veel hoger dan de inflatie", merkt CBS-econoom Michiel Vergeer daarover op, die wijst op een trend die al tien jaar aan de gang is.

Broodje van 2 euro inkoop naar 8,75 euro
Als test ging De Pers naar zomaar een café in het Noord-Hollandse plaatsje De Rijp. Er werden een Italiaanse bol met rundercarpaccio, pesto, zongedroogde tomaatjes en balsamicodressing besteld voor 8,75 euro. Dit blijkt bijna 4,5 keer zo duur te zijn als de inkoopprijs van 2 euro. Dit blijkt ver boven de norm te zijn van 3 maal de inkoopprijs.

Toenemende klachten
De klachten over de hoge horecaprijzen zijn weer terug van weggeweest, merkt horecawatcher en ex-hoofdredacteur van vakblad Misset Horeca Hans Steenbergen: "Vooral na de invoering van de euro hebben café’s en restaurants het zwaar te verduren gehad, omdat alles zo veel duurder geworden zou zijn. Daarna zijn de prijzen een tijdje licht gestegen. De horeca was net van zijn dure imago af, nu steekt het weer de kop op."

Toch vindt Steenbergen het allemaal maar gezeur omdat de grondstofprijzen ook hoger zijn geworden: "Persoonlijk vind ik het nogal gezeik, over de prijs. Je gaat uit of niet, en uitgaan kost nu eenmaal geld."

Kopersstaking
Volgens Sasja van As, adviseur vrijetijdssector bij ABN Amro, is een kopersstaking de enige manier om de prijzen omlaag te krijgen: "Misschien dat al die ondernemers, die verwend zijn geraakt door jaren van omzetstijging en kritiekloze consumenten, zich eens realiseren dat prijsconcurrentie zo gek nog niet is."

Paar biertjes in de horeca of een krat bier bij de supermarkt: even duur

Bruut geweld in trailer Warhammer 40K: Space Marine

Met inmiddels een tweetal RTS-games en een batterij uitbreidingen voor het eerste deel gebaseerd op het Warhammer 40K-spel is Relic geen groentje meer te noemen. Hun volgende game die gebaseerd wordt op het populaire tabletop spel zal echter geen RTS zijn, maar een rasechte hack-n-slash action-RPG. In de game zul je de rol van een Space Marine op je nemen en je taak is vrij simpel: daar zijn de vijanden van het Rijk, veel plezier ermee, zoveel maakt deze trailer wel duidelijk.

Warhammer 40K: Space Marine is in ontwikkeling voor de Xbox 360 en PlayStation 3.

Vader Katja meldt zichzelf

De vader van de 7-jarige Katja Leendertz heeft zichzelf gemeld. Katja werd woensdagochtend ontvoerd vanaf het schoolplein van haar school in Ede. De vader heeft vanochtend telefonisch contact opgenomen met regionaal nieuwsblad Ede Stad en zegt het meisje meegenomen te hebben naar het Amerikaanse Pennsylvania.

De vader, woonachtig in de VS, zegt dat hij de volledige voogdij over Katja toegewezen heeft gekregen. Naar eigen zeggen heeft hij dit niet tegen haar moeder verteld, omdat hij bang was dat Katja dan meegenomen zou worden naar de Oekraïne, waar de moeder van origine vandaan komt.

"Als zij had geweten dat ik volledig gezag had gekregen, dan had ze Katja meegenomen en had ik haar niet meer gezien. Ik heb altijd geprobeerd alles met schikken te regelen, maar dit is het eindpunt van de piramide die door de moeder is gespitst", laat de vader van Katja weten.

"Ik heb zes jaar strijd gevoerd. De moeder heeft de laatste jaren alle contact met mijn dochter tegengehouden. Ik heb nu eindelijk alleenrecht over mijn dochter gekregen en ik heb haar gelijk opgehaald bij school", vervolgt de vader. Hij zegt al contact te hebben gehad met de politie, nadat hij hoorde van alle paniek die was ontstaan. "Ik wist niet dat er kortgeleden een kind was ontvoerd door ontuchtplegers. Ik had die paniek nooit verwacht, want ik haalde gewoon mijn dochter op."

9-jarig meisje zorgt voor het gezin

De Chinese Li Jun staat al jaren aan het hoofd van het gezin. Sinds haar vader drie jaar geleden overleden is en haar moeder het gezin achtergelaten heeft, heeft Li de zorg voor haar grootouders en broer op zich genomen.

Elke dag staat het kind om zes uur 's morgens op en maakt het ontbijt voor haar grootouders en broertje. Als ze na school thuiskomt, begint ze met het huishouden. Daarna geeft ze de dieren eten, vervolgens maakt ze eten klaar voor het gezin. Het gezin moet maandelijks rond zien te komen van een bedrag van 298.78 yuan (31 euro).

'Ferrari blijft in Formule 1'

Volgens de Britse media blijft Ferrari actief in de Formule 1. Het Italiaanse team had gedreigd de sport te verlaten als de budgetlimiet doorgezet zou worden en het kwam zelfs tot een rechtszaak.

Nu het erop lijkt dat de FIA het voorstel van de FOTA zal overnemen, zal het team toch deelnemen aan het komende seizoen. Het team heeft dit zelf echter nog niet officieel bekend gemaakt. Ook de teams van Red Bull, Renault, Toro Rosso Toyota zouden zich vandaag zeker in gaan schrijven.

Man. City geeft Ireland nieuw contract

Stephen Ireland heeft van zijn werkgever Manchester City een nieuw, lucratief contract aangeboden gekregen vanwege zijn prima prestaties dit seizoen.

De 22-jarige middenvelder zette donderdag zijn handtekening onder een nieuwe vijfjarige verbintenis. Ireland reageerde hierbij zeer opgetogen en verklaarde zelfs nooit meer weg te willen bij The Citizens.

Ireland debuteerde in het seizoen 2005/2006 voor Manchester City in de wedstrijd tegen Bolton Wanderers. De aanvallende middenvelder, tevens international van Ierland, werd het afgelopen seizoen uitgeroepen tot beste speler van zijn ploeg.

In de Premier League speelde Ireland dit seizoen 35 duels, waarin hij negen keer scoorde.

Frankrijk wil snel terug op kalender

Francois Fillon, de Franse premier, wil zo snel mogelijk weer een Grand Prix organiseren in zijn land. Frankrijkt ontbreekt momenteel op de kalender en lijkt tot 2011 te moeten wachten voordat het weer op de kalender zal prijken.

Om weer op de kalender te komen zal er een nieuw circuit nabij Flins-Les-Mureaux gebouwd worden. Echter heeft de aanleg al vertraging opgelopen door politieke problemen en de premier vindt dat het maar eens afgelopen moet zijn met het politieke getouwtrek: "Ik beloof dat de overheid alles op alles zal zetten om zo snel mogelijk weer een Franse Formule 1-race te organiseren. Ik kan niet geloven dat er momenteel geen Franse Grand Prix is."

Champions League blijft bij de NOS

De wedstrijden uit de Champions League zullen ook de komende drie seizoenen op dinsdag en woensdag live en in samenvattingsvorm te volgen zijn bij de NOS. Voor de uitzendrechten wordt deze keer veel minder betaald dan voorheen, aldus de NOS-directeur op de landelijke radio.

Voor de duels werd de afgelopen seizoenen een bedrag van ongeveer 30 miljoen euro op tafel gelegd. Dit bedrag daalt nu echter naar tien miljoen euro per seizoen. Het rechtenbureau TEAM schreef reeds een tweede biedingronde uit vanwege de tegenvallende bedragen.

Even leek het er zelfs op dat de Champions League helemaal van het open net zou verdwijnen. Er wordt beweerd dat ook RTL Nederland een bod heeft gedaan op de rechten, dit in tegenstelling tot SBS Broadcasting.

De NOS krijgt wel meer bevoegdheden. Het aantal wedstrijden wordt uitgebreid en de samenvattingen van de wedstrijden op dinsdag keren weer terug. De Europa League zal daarentegen niet te zien zijn bij de NOS. "Daarvoor hebben we nu geen geld meer," aldus de verklaring.

Fuji Speedway kampt met problemen

Ook in Japan ondervinden de circuits momenteel veel hinder van de kredietcrisis. Het Fuji Speedway-circuit zou namelijk financiële problemen hebben en daardoor mogelijk volgend jaar niet terugkeren op de Formule 1-kalender.

De Grand Prix van Japan vindt om en om op de circuits van Suzuka en Fuji plaats, maar het lijkt er dus op dat Fuji gaat afvallen. Voor Toyota is Fuji een belangrijk circuit. Een woordvoerder van het team verklaarde: "Fuji heeft kenbaar gemaakt dat ze hun mogelijkheden bekijken of het circuit volgend jaar de Formule 1-race zal huisvesten. Ze nemen alle elementen in beschouwing bij hun overweging."

Kapitein Kroon tot ridder geslagen

Koningin Beatrix heeft kapitein der infanterie Marco Kroon vanochtend tijdens een grote ceremonie op het Binnenhof de ridderslag gegeven. Hij is nu Ridder der Militaire Willems-Orde 4e Klasse. Kroon kreeg de onderscheiding wegens zijn moedige optreden als pelotonscommandant in Afghanistan in 2006.

Het is een eer die bijna niemand meer te beurt valt. De Militaire Willems-Orde is de hoogste dapperheidsonderscheiding van het koninkrijk. De laatste Militaire Willems-Orde werd op 31 mei 2006 toegekend aan de 1ste Zelfstandige Poolse Parachutistenbrigade wegens haar inzet tijdens de operatie Market Garden in september 1944. Er zijn momenteel acht Nederlandse, een Amerikaanse en twee Canadese Ridders Militaire Willems-Orde.

Heracles in gesprek met Cziommer

Heracles Almelo heeft zich bij AZ gemeld voor Simon Cziommer. De Duitser speelde afgelopen seizoen op huurbasis bij FC Utrecht. Afgelopen week kreeg de middenvelder te horen dat hij mocht vertrekken bij de club uit Alkmaar.

"Hij was vorig jaar al overbodig, en toen verhuurd aan FC Utrecht. Ook komende seizoen is hij niet meer nodig, wat voor ons het alleen maar aantrekkelijker maakt", aldus voorzitter Jan Smit van Heracles. "Voor ons zou het een zeer goede versterking zijn, en daarnaast kan hij een belangrijke speler binnen de selectie worden."

13-jarige verdrinkt peuter en verkracht lijkje

In Guangzhou (China) is een 13-jarige jongen opgepakt op verdenking van het vermoorden van een 3-jarig meisje. Nadat de jongen het meisje verdronken had, verkrachtte hij het lijkje. De Chinese krant China Daily meldt dat de tiener de gruwelijke misdaad heeft bekend.

De dader zag het meisje, Wang Xiaoyi, op straat spelen toen hij van school naar huis liep. Hij nam het meisje mee naar het appartement waar hij woonde en bond haar vast. Vervolgens duwde hij het slachtoffertje met haar hoofd in een emmer water totdat ze verdronk, om daarna het lichaampje te verkrachten en van de vijfde verdieping naar beneden te gooien. Beide ouders van de jongen waren tijdens het misdrijf niet in huis aanwezig.

De dader zal echter niet in de gevangenis terechtkomen om te boeten voor zijn daden omdat hij daar in China nog niet oud genoeg voor is. De vader van het meisje zei gefrustreerd dat meer dan een heropvoedingskamp er voorlopig niet in zit. Verder vertelde hij: "Dit is een drama. Ze was buiten aan het spelen maar kwam niet meer terug. Toen we de politie door de straten zagen scheuren, wisten we meteen hoe laat het was. Daar lag onze dochter dan, verminkt op het asfalt. Hartverscheurend."

Pranjic verkiest Spanje boven Engeland

Danijel Pranic denkt nog altijd aan een vertrek bij sc Heerenveen. Liverpool zou haar pijlen inmiddels op de Serviër hebben gericht. De middenvelder van de Friezen is in ieder geval blij met de belangstelling.

Sterker nog, Pranjic droomt er van om op Anfield Road, de thuishaven van Liverpool, te spelen. "Voor mij is het echt, echt geweldig om voor te stellen dat ik ooit voor Liverpool zou spelen. Het is voor iedere speler een droom om daar te spelen, het is de grootste club van Engeland. Ook denk ik dat ik erg goed in de competitie pas. Ik ben erg snel, kan veel rennen en ik denk dat dat erg belangrijk is in Engeland."

Ook de Spaanse competitie zou de aandacht van Pranjic hebben getrokken. "Als ik de keuze heb tussen Engeland en Spanje, zou ik voor Spanje kiezen omdat ik hou van technisch voetbal. Ook hou ik van lekker weer en in Engeland regent het altijd. Maar als Liverpool me wil hebben zou ik uiteraard geen nee zeggen."

[E3 '09] De vele opties van Mike in trailer Alpha Protocol

Alpha Protocol is een spionage-rpg van Obsidian Entertainment. Zoals in een goede rpg zijn er veel keuzes om te maken, en in de wereld van de spion zijn dat er heel wat. De onderstaande trailer schept op dat er heel wat keuzes te maken zijn, maar of alle keuzes leiden tot wat de speler verwacht is natuurlijk een tweede. De game moet in oktober uitkomen.

Loyaliteit kent zijn prijs, niemand weet dit beter dan Michael Thorton, een getalenteerde jonge geheim agent, verstoten door zijn regering. Nu is er een klein probleem, en dat is dat Thorton de enige is met de kennis om een op handen zijnde internationale crisis te voorkomen. Om dit te doen gebeuren moet Thorton zich afsluiten van de mensen die hij zwoor te beschermen. Elke keuze die hij maakt tijdens de game zal het spelverloop en zijn karakter beïnvloeden. Al zijn beslissingen hebben invloed op het lot van de wereld.

[E3 '09] Meer dan 30 miljoen Xbox 360s verkocht

Microsoft brengt vandaag het nieuws naar buiten dat er inmiddels 30 miljoen Xbox 360s verkocht zijn en er meer dan 20 miljoen actieve gebruikers zijn op Xbox Live. Prachtige cijfers natuurlijk en je kunt er vergif op innemen dat Microsoft deze getallen vaak terug zal laten komen tijdens de E3, maar er is meer waar dat vandaag kwam!

In hetzelfde persbericht staat namelijk ook wat over de verkopen in vergelijking met vorig jaar. 2008 was al een record-jaar voor gameconsoles, Microsoft doet het voorlopig in 2009 alleen nog maar beter: in vergelijking met vorig jaar zijn er nu 28% meer systemen verkocht, de grootste groei van alle console-fabrikanten. In totaal is er nu $ 14,5 miljard omgezet in Xbox 360-produten in de VS, waarbij er $ 5,9 miljard aan 3rd-party games is besteed. Vooral voor de 3rd-party uitgevers is dit leuk nieuws, want die $ 5,9 miljard is meer dan de 3rd-party verkopen van de concurenten bij elkaar opgeteld!

Daarnaast heeft Microsoft nog wat leuke cijfers over het Xbox Live-gebruik sinds in november de New Xbox Experience gelanceerd werd: sindsdien is het aantal nieuwe gebruikers met 136% gestegen, is het aantal film- en TV-downloads verdubbeld en is er een 70% stijging in DLC- en Xbox Live Arcade-aankopen.



[E3 '09] Steek wat Orcs neer in Dragon Age: Origins

We worden overspoeld met filmpjes door de E3 en ook Dragon Age: Origins kon niet achterblijven. BioWares nieuwste epos belooft een van de betere aankomende fantasy-rpg's te zijn en met BioWare achter het roer hoeven we ons daar eigenlijk ook geen zorgen over te maken. We zien een held wat monstertjes neersteken en daarna een deur openen. De trailer is wel wat meer spectaculair dan de voorgaande zin, alhoewel ik het zelf wel een redelijke samenvatting vind.

De spirituele opvolger op Baldur's Gate, met deze game keert BioWare terug naar zijn roots: een epische RPG in een fantasy-setting. Speel een aan jouw keuzes aangepast verhaal, pas je speler helemaal aan jouw wensen aan en vernietig vijanden met het schaalbare combat-systeem.

Prijzen Cities XL bekend, geen Engels bij launch

Cities XL is een citybuilder van Monte Cristo die de leegte moet gaan opvullen in het genre dat er is sinds SimCity 4. Het unieke aan de game moet worden dat als je wilt je jouw steden kan bouwen op een online planeet, waardoor dit de eerste MMO citybuilder wordt. Je kan natuurlijk alleen offline spelen, maar de prijzen voor het online gedeelte zijn nu bekend gemaakt:

* 1 Month = 7€
* 3 Months = 5€/month
* 6 Months = 4.5€/month

Verder is er het marketingpraatje waarin de volgende features staan die je sowieso krijgt, waarover wat verdeling lijkt te ontstaan hoe positief dit is. Een voorbeeld is het eerste punt - sluit dit terraforming uit, iets wat al in citybuilders zit sinds de originele SimCity?

# 25 maps featuring varying landscapes - from canyons to grassy hills and snowy mountains
# Around 500 buildings based on various architectural styles (European, American … )
# Diverse citizen structure: Four levels of wealth, four main different needs (Services, Environmental, Prices and Traffic) split into many sub-categories (Police and Fire departments, Education, Leisure, Commerce, multiple types of Pollution, Taxes, Cost of Life, Distance to work and more)
# A rich enterprise selection ranging from agriculture to heavy industry, services, tourism…
# A complex, but easy to access, simulation based on 12 resources to trade with an opportunistic IA (electricity, waste management, agriculture, water, fuel, etc.)
# An ambitious traffic system including many type of roads (five different widths, costs, quality and capacity), highways, airports, ports, and much more
# A set of never-before-seen real-time construction tools allowing players to create curved roads, building zones of various shapes, elaborate bridges...
# An avatar studio and Web-based profile pages

Verder gaf Monte Cristo aan in een vorige blogpost dat de releasedate van de Franse en Duitse versie op 3 september is en uitgegeven zal worden in Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Nederland. Dit zou betekenen dat iemand bij Monte Cristo dacht dat het een goed idee was om een Franse versie in Nederland uit te brengen. Een releasedatum voor de Engelstalige versie is nog niet bekend.

NS gaat strijd aan met skimmers

De Nederlandse Spoorwegen hebben in de strijd tegen skimmers een nieuwe voorzetmond voor kaartautomaten ontwikkeld. Het gaat om een techniek die afwijkt van de voorzetmonden op de pinautomaten van banken. Een woordvoerster van de NS bevestigde een bericht hierover in De Telegraaf.

NS hoopt het apparaat in september op alle 1200 kaartjesautomaten te kunnen bevestigen. Meer bijzonderheden of een afbeelding wil NS nog niet kwijt. "De puntjes worden nog op de i gezet, maar de techniek is er." Het vervoerbedrijf hoopt met de nieuwe vinding het gilde der skimmers weer een stap voor te zijn. Onbemande betaalautomaten zijn een geliefd doelwit van deze fraudeurs.

Gewonden bij treinbotsing Zwolle

Op het station in Zwolle zijn een aantal gewonden gevallen bij een botsing tussen een personentrein en een goederentrein, dit meldde de politie vandaag.

Het ongeval is bevestigd door een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail, maar verdere details konden nog niet worden gemeld.

Volgens de NS rijden er op dit moment geen treinen rond Zwolle, en het is nog onbekend hoe lang dit zal duren.

Met dank aan Schaberg voor de submit.

Op heterdaad betrapte autodief vrijgesproken

Een Antwerpse strafrechter heeft onlangs een Antwerpse autokraker van Marokkaanse afkomst vrijgesproken. Dit terwijl de 44-jarige man, Saïd L., op 12 april op heterdaad betrapt werd, toen hij door een gebroken autoruit bungelde en met bloederige armen en een GPS-systeem de politie recht in de ogen staarde.

Toen de man de rechtszaal binnenkwam, zei strafrechter Walter de Smedt: “Maar ik ken u. Wanneer hebben wij elkaar nog gezien? Aha. Op vijf februari.” Nauwelijks twee maanden eerder was dezelfde man voor eenzelfde vergrijp door dezelfde rechter veroordeeld tot anderhalf jaar cel.

De rechter vroeg hoeveel de man daadwerkelijk had gezeten. “Hoeveel heeft u van die achttien maanden in de cel gezeten? Wablief? Geen enkele dag? Dan heeft het geen zin dat ik u opnieuw veroordeel.” België voert al enige tijd celstraffen tot drie jaar niet meer uit vanwege een chronisch cellentekort.

Volgens de rechter is het feit dat de man in herhaling viel direct te relateren aan het feit dat hij klaarblijkelijk geen enkele dag van de opgelegde celstraf hoefde te zitten. “De rechtbank heeft de plicht om de maatschappij te beschermen tegen dergelijke veelplegers. In het zoeken naar een gepaste sanctie moet ze evenwel vaststellen dat de niet-uitvoering van de vorige rechterlijke uitspraak het plegen van nieuwe feiten heeft mogelijk gemaakt.”

“Een dergelijke straffeloosheid kan niet anders dan de veelplegers aanzetten tot het voortzetten van hun criminele activiteiten. In die zin is een rechterlijke uitspraak zinloos en van geen enkele waarde en worden nieuwe feiten door de niet-uitvoering uitgelokt.”

In België kampt men behalve met een chronisch cellentekort, ook met ondercapaciteit in de bewakingssector. Tevens zijn de in het Belgische justitiële systeem opgelegde, evenals de uitvoering van die straffen in de ogen van veel Belgen te laag. De vrijspraak wordt gezien als een aanklacht tegen al deze punten.

[E3 '09] Geloofwaardige verhalen in Brütal Legend video

Brütal Legend is momenteel in ontwikkeling voor de Playstation 3 en Xbox 360. De game is ontwikkeling bij voormalig Psychonauts-developer Tim Schafer. In Brütal Legend gaat de hoofdpersoon met Jack Black als stemacteur de strijd aan tegen demonen en ander tuig door middel van een flink potje metal uit zijn gitaar. De game komt in oktober uit. Vandaag hebben we een verse video voor jullie.

Verkrachten mag gewoon weer in Japanse Games

Japanners zijn rare jongens, dat mag duidelijk zijn. Erotische games zijn zeer gewild in Japan, en soms gaan die games behoorlijk ver. Het leek erop dat de zogenaamde 'Rape Games' even verbannen waren, maar al snel leek het om een misverstand te gaan, en inmiddels kunnen de Japanners gewoon weer verder met het produceren van games waar je een handje vol polygonen en textures kan verkrachten.

Het misverstand was ontstaan door Tokyo Broadcasting Systems. Er was een taboe gaande over Rape Games, en daarom besloot TBS een interview te doen met de Ethics Organization of Computer Software in Japan. TBS had de woorden verdraaid van de organisatie, en kwam daarom met een vertekend rapport waarin stond dat de EOCS halt toe zou roepen tot Rape Games.

Toen het nieuws naar buiten kwam bleek EOCS verrast te zijn, ze waren het niet eens met het rapport, en ze blijken -ondanks dat ze het walgelijk vinden- niet de intentie te hebben games waarin verkrachtingen voorkomen te verbieden. De Japanse productie van Rape Games kan dus gewoon door gaan.

Levenslang voor incest

Een rechtbank in Peru heeft een dominee tot een levenslange celstraf veroordeeld. De man heeft zijn dochter jarenlang seksueel misbruikt. De 49-jarige dominee verwekte vijf kinderen bij zijn dochter, twee van deze kinderen werden ook slachtoffer van zijn praktijken. Dat berichtten locale media vrijdag.

De man misbruikte zijn 29-jarige dochter van haar zevende tot haar 23ste. Na een mislukte zelfmoordpoging in 2005 besloot ze haar vader aan te geven. De man had een baan bij de Peruaanse inlichtingendienst. Een levenslange celstraf betekent in Peru dat de dader ten minste voor dertig jaar achter de tralies verdwijnt.

Prodrive schrijft zich in met Aston Martin

Het lijkt erop dat Prodrive zich voor het komende Formule 1-seizoen zal inschrijven. Nu er meer duidelijkheid is rondom de reglementen voor 2010 lijkt de twijfel bij David Richards weggenomen te zijn.

Het door de FOTA voorgestelde compromis is voor het team reden genoeg om zich bij de internationale autosportbond FIA in te schrijven voor het seizoen van 2010. In eerste instantie zal het team de naam "Prodrive" gaan dragen, maar vanaf 2012 zou de naam van Aston Martin op de auto's moeten staan. Er zal echter wel gebruik gemaakt gaan worden van een klantenmotor.

België maakt zich ongerust over Advocaat

Zijn komst leek in kannen en kruiken, maar de handtekening onder het contract met de Belgische voetbalbond KBVB heeft Dick Advocaat nog niet gezet. Voorzitter van de Technische Commissie Philippe Colin is er dan ook niet gerust op.

"Ik was liever in België gebleven voor de besprekingen." volgens Colin die aanwezig is bij de Kirin Cup, het toernooi waaraan de nationale ploeg van België deelneemt. De delegatieleider van de Rode Duivels zou echter veel liever de deal met Advocaat definitief rond maken. "Ik heb met voorzitter De Keersmaecker gesproken en ik begrijp dat mijn plaats hier is," zegt Collin in Het Laatste Nieuws en Gazette des Sports. "Maar ik heb het gevoel dat ik eigenlijk ander werk heb."

"Ik was liever in België gebleven, dan kon ik me bezighouden met de besprekingen met de raadsman van Advocaat. Ik zou naar Rusland gevlogen zijn, via mail is het toch maar onpersoonlijk," gaat de ongeruste Collin verder. "Jean-Marie Philips houdt zich ermee bezig, maar het duurt te lang. Dat is niet goed. Hij (Advocaat, red.) heeft ook andere mogelijkheden."

De komst van de coach van Zenit Sint-Petersburg leek eigenlijk al helemaal geregeld te zijn. "Maar ik zal pas gerust zijn als dat ook effectief gebeurd is," aldus Collin. "Ik ben hier ook moeilijk bereikbaar via gsm en dat maakt me zenuwachtig. Maar als ik een seintje krijg, dan spring ik meteen in het vliegtuig naar Sint-Petersburg."

'Google gaat Brawn GP sponsoren'

Tijdens de Grand Prix van Monaco werd door diverse mensen gesuggereerd dat Google wel eens Brawn GP kon gaan sponsoren.

Larry Page, één van de oprichters van de zoekmachine Google, is een goede vriend van Virgin-eigenaar Richard Branson. Virgin is momenteel de belangrijkste sponsor van het team van Ross Brawn. Page was tijdens het weekend in Monaco te gast bij Vodafone en door de vriendschap tussen Branson en Page was de link snel gelegd met het Britse team dat nog steeds op zoek is naar sponsors.

Van der Sar: "Breek dat Stadio Olimpico maar af"

Edwin van der Sar en het Stadio Olimpico te Rome: het zullen wel nooit goede vrienden van elkaar worden. Met Ajax verloor de doelman in 1996 in de Italiaanse hoofdstad de Champions League-finale van Juventus, terwijl hij woensdag met Manchester United zijn meerdere moest erkennen in FC Barcelona.

Als het aan Van der Sar ligt, blijft de voetbaltempel in Rome dan ook niet al te lang meer overeind. "Ik vind Rome nog steeds een mooie stad, maar dit stadion mag van mij afgebroken worden," tekende de Telegraaf op uit de mond van de teleurgestelde goalie.

Dat Barcelona de verdiende winnaar was, moet de Nederlander ook wel weer toegeven. "De eerste tien minuten speelden we goed en hebben we goede kansen gekregen. Als een van die ballen erin was gegaan, was het een heel andere wedstrijd geworden."

"Na de tegentreffer hebben we nooit ons normale niveau gehaald. Het is moeilijk te zeggen, waarom dat zo was. Maar als FC Barcelona eenmaal de bal heeft, is het heel lastig om die terug te krijgen."

PSV gaat doelman Ramos weer verhuren

Cassio Ramos wil in de voorbereiding op komend seizoen graag de concurrentiestrijd aangaan met Andreas Isaksson om de plaats onder de lat bij PSV. Fred Rutten, de nieuwe trainer in Eindhoven, heeft echter andere plannen met de Braziliaanse doelman en wil Ramos verhuren, zo meldt De Telegraaf.

In de ogen van Rutten is Isaksson de absolute nummer één bij PSV. De ervaren tweede doelman Bas Roorda heeft een nieuw contract getekend, terwijl de talentvolle Jeroen Zoet een basisplaats krijgt bij Jong PSV. Om deze redenen zouden de Eindhovenaren de 21-jarige Ramos tijdelijk ergens anders willen stallen.

Ramos speelde de tweede helft van het voorbije seizoen op huurbasis voor Sparta Rotterdam en de Kasteelclub is ook nu weer één van de gegadigden om de jonge Braziliaan tijdelijk binnen te halen. PSV bood Ramos reeds aan in Rotterdam en deed hetzelfde bij onder andere ADO Den Haag en VVV-Venlo. ADO en VVV hebben in hun keepersjacht ook al het oog laten vallen op respectievelijk Erwin Mulder (Feyenoord) en Dennis Gentenaar (Ajax).

Bij PSV is men van mening dat Ramos wel degelijk toekomst heeft bij de club. Momenteel achten de Eindhovenaren hem echter nog niet ervaren genoeg voor een basisplaats in de hoofdmacht.

Haverkort wil geen geld voor Fortuna - Bayern

Scheidsrechter Ben Haverkort fluit zondag de benefietwedstrijd tussen Fortuna Sittard en Bayern München. De leidsman zal dit helemaal gratis doen, zo meldt het Limburgse medium L1.

Haverkort verklaart zich hiermee solidair met de club uit Sittard. De professionele toekomst van Fortuna hangt aan een zijden draadje en met het benefietduel met Bayern München hoopt men in Sittard de financiële zorgen wat te kunnen verlichten. Met het afzien van een vergoeding draagt Haverkort zijn steentje bij aan het gebeuren.

Ook Bayern komt helemaal gratis naar Sittard. De Zuid-Duitse club, waar oud-Fortunees Mark van Bommel aanvoerder is, zal met al zijn sterren afreizen naar Limburg. Alleen de Duitse internationals van Bayern ontbreken vanwege een oefentrip met die Mannschaft.

De wedstrijd Fortuna Sittard - Bayern München wordt zondag om 15:30 uur afgetrapt. L1 zendt het duel live uit. De opbrengst van de wedstrijd komt volledig ten goede aan de Limburgse club.

[E3 '09] Trailer Mass Effect 2: Commander Shepard is alive!

Er hing een sombere sfeer, toen ongeveer een jaar geleden een teaser van Mass Effect 2 geplaatst werd. Het leek er op dat Commander Shepard op miraculeuze wijze gesneuveld was, en Mass Effect 2 niet zou halen. Ik moet eerlijk toegeven dat ook ik het toen niet droog gehouden heb. Maar in een E3 trailer is te zien dat Shepard nog springlevend is! Tenminste, voor even..

Heijblok weet het even niet meer

Door de 2-0 nederlaag tegen RKC Waalwijk in de Jupiler League-play-offs is de druk op De Graafschap flink toegenomen. In de strijd om handhaving in de Eredivisie kunnen de Superboeren zich na donderdag geen enkele misstap meer veroorloven.

Doelman en aanvoerder Erik Heijblok kon na afloop van het duel in Waalwijk geen verklaring geven voor de verliespartij. "Ik kan niet bij andere mensen in de kop kijken, ik heb er geen verklaring voor," verzuchtte Heijblok tegenover de Gelderlander.

"Dit was een collectieve wanprestatie, of nee, een collectieve off-day. Het was slecht, heel slecht. Deze nederlaag was dik- en dikverdiend, we zijn weggespeeld."

De doelman weigert echter de moed te verliezen. "We zijn weggespeeld, maar het is nog niet over. Zondag kunnen we dit rechtzetten. Maar dan zullen we wel individueel en als team een hoger niveau moeten halen dan vandaag."

Heijbloks ploeggenoot Muslu Nalbantoglu spaarde zichzelf en zijn ploeg niet. "Het was van onze kant gewoon schandalig. RKC was scherper en had elke tweede bal. Na de 2-0 werd het wat feller bij ons, maar toen was het kwaad al geschied."

Kind komt om door huiselijk geweld

Een 12-jarig meisje is donderdagavond in Amsterdam om het leven gekomen door huiselijk geweld. De politie heeft een man en een vrouw aangehouden die in dezelfde woning aan de Nova Zemblastraat aanwezig waren, maakte ze vandaag bekend.

Agenten troffen een hectische situatie aan toen ze ter plekke kwamen. Ze probeerden het kind nog te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten. De man en vrouw waren ook gewond. Zij moest naar een ziekenhuis en hij is op het politiebureau behandeld aan zijn verwondingen. De politie kan nog niet zeggen wat zich precies in de woning in Amsterdam-West heeft afgespeeld.

Pérez stevent af op presidentschap Real

De kans dat Florentino Pérez de nieuwe voorzitter van Real Madrid wordt, lijkt met de dag groter te worden.

Eduardo Garcia, een voorname tegenkandidaat van Pérez, trok zich vandaag terug uit de race om het presidentschap van De Koninklijke. Zodoende is Pérez nog steeds de enige kandidaat die officieel staat ingeschreven. Als zich voor 1 juni geen andere kandidaat aanmeldt, wordt Pérez direct aangesteld als nieuwe preses.

Garcia liet vandaag in een verklaring op zijn website weten dat hij de financiën niet rond kon krijgen. Om mee te doen met de verkiezingen moet een bankgarantie van 57 miljoen getoond kunnen worden.

Pérez was eerder al zes jaar voorzitter van Real. Zijn aanstelling betekent vermoedelijk slecht nieuws voor de Nederlanders. Volgens Pérez spelen er 'te veel' Nederlanders bij de nummer twee van de Primera División.

[E3 '09] Beelden van de grimmige wereld van Lost Planet 2

De E3 komt er aan en hier en daar verschijnt al een trailer van een opkomende game. Lost Planet 2 laat ons een teaser zien waarin duidelijk te zien is dat Lost Planet 2 een andere weg in geslagen heeft dan het eerste deel. Sneeuw is ingeruild voor een grimmige wereld en de actie lijkt explosiever. Maar oordeel vooral zelf:

Voorlopig moeten we nog wel even wachten voor het tweede deel van de Lost Planet serie: het staat gepland voor 2010. Lost Planet 2 is het vervolg van Lost Planet: Extreme Condition. Het nieuwe deel speelt zich 10 jaar later af, en alle sneeuw E.D.N. III is gesmolten. Wat overblijft, is een duistere Jungle. Maar de oorlog om Thermische Energie zet zich voort.

Naakte man pleegt zelfmoord in kerk

In de Oekraiense havenstad Odessa heeft een man op een bijzondere manier zichzelf van het leven beroofd. De naakte man stapte het Spaso-Uspensky-klooster in en stak zichzelf net zo vaak met een mes tot hij bewusteloos raakte. Het bewuste klooster is beroemd om de relikwieën van Sint Kuksha van Odessa.

Diverse monniken waren gelijk ter plaatse om het lichaam van de man naar buiten te zeulen en een ambulance te bellen. Zonder nog bij bewustzijn te komen, is de onbekende man in het ziekenhuis overleden. Zijn beweegredenen zullen dan ook altijd wel een raadsel blijven.

Papegaai pikt paspoort

Een mogelijk reislustige papegaai heeft in Nieuw-Zeeland het paspoort van een Brit gestolen. De vogel is van de nieuwsgierige soort kea.

Media in Schotland meldden vandaag dat een Schotse toerist met een bus op weg was naar Milford Sound in de streek Fiordland in het zuiden van Nieuw-Zeeland. De buschauffeur stopte om iets uit het bagageruim te halen. Toen hij de opslag weer wilde afsluiten, zag hij de kea wegvliegen met een felgekleurd tasje met daarin een paspoort.

De vogels zijn gek op felgekleurde dingen. Het slachtoffer is over het verlies heen, maar kijkt niet meer op dezelfde manier tegen papegaaien aan.

Boete Orange wegens racistisch wachtwoord

Het Franse telecombedrijf Orange, in Nederland bekend onder de naam Online, heeft van de rechtbank in Bordeaux een boete opgelegd gekregen van 500 euro en moet een schade-vergoeding van 8.000 euro betalen. De reden: het bedrijf had een racistisch wachtwoord verstrekt aan een klant. 

De betreffende klant was Mohamed Zaidi, een garagehouder uit Bordeaux. Hij had eind 2007 problemen met zijn internetverbinding en belde daarop de helpdesk van Orange. Zaidi had een nieuw wachtwoord nodig en deze zou per post naar hem worden opgestuurd. Dat nieuwe wachtwoord was 'salearabe', wat Frans is voor 'vieze Arabier'. De Marokkaanse Zaidi stapte hierop naar de rechter, die hem nu in het gelijk stelde.

Met dank aan MREn voor de submit!


Interview met Mohamed Zaidi.

Bloedbad op Sri Lanka

De laatste fase van de oorlog op Sri Lanka heeft aan zeker 20.000 burgers het leven gekost. Dat meldde de Britse krant The Times vandaag op basis van eigen onderzoek en bronnen binnen de Verenigde Naties.

De meeste mensen kwamen om het leven als gevolg van bombardementen die door het leger werden uitgevoerd op het laatste bolwerk van de rebellenbeweging Tamil Tijgers. In het enkele vierkante kilometers kleine stukje kustgebied in het noordoosten van het eiland bevonden zich tegen het einde van de oorlog ongeveer 100.000 burgers.

De autoriteiten op Sri Lanka hebben tot nog toe volgehouden dat ze op 27 april zijn gestopt met artilleriebeschietingen van de ‘no-fire-zone’, zoals het oorlogsgebied ten onrechte werd beschreven. Tot dat moment waren circa zevenduizend burgers om het leven gekomen. Volgens bronnen binnen de Verenigde Naties ging het na 27 april helemaal mis. Tot en met 18 mei, toen de rebellenleider Velupillai Prabhakaran werd gedood, lieten per dag circa duizend burgers het leven.


Bloedbad op Sri Lanka  (foto: DAG)

Nieuwe supermarktoorlog op komst

De Nederlandse supermarktbranche maakt zich op voor een nieuwe prijzenoorlog. Supermarktketen Jumbo 'zet de aanval in op Albert Heijn en alle andere supermarktformules' en verlaagt de prijzen van meer dan honderd producten.

De komende weken worden nog eens honderden artikelen blijvend in prijs verlaagd. Dirk van den Broek en Nettorama, die zich net als Jumbo tot de prijsvechters rekenen, zijn hun concurrent direct gevolgd door ook een aantal prijzen te verlagen. Albert Heijn en Super de Boer ondernemen nog geen actie, maar laten weten de ontwikkelingen nauwlettend te volgen. "Wij hoeven niet per se de goedkoopste te zijn, maar willen wel onze middenpositie in de markt behouden", zegt een woordvoerder van Albert Heijn. 'Als die in gevaar komt, zullen wij zeker niet lijdzaam toezien.' Ook Super de Boer zal de prijzen 'waar nodig' bijstellen.

Dat de supermarkten weer op prijs gaan concurreren, is gezien het economische klimaat niet verwonderlijk. Het ING Economisch Bureau concludeerde vorige week na eigen onderzoek dat goedkope supermarkten terrein winnen. De consument is door de recessie prijsbewuster geworden. Supermarkten hebben dus veel te winnen bij een goedkoop imago.

Een woordvoerster van Jumbo bevestigt dat de recessie een rol speelt bij het besluit juist nu de prijzen te verlagen. "We willen de consument duidelijk maken dat Jumbo de allergoedkoopste is. Uit een onderzoek dat wij onlangs lieten uitvoeren, bleek dat de meeste klanten denken dat er weinig prijsverschil bestaat tussen de Nederlandse supermarkten. Die perceptie willen wij veranderen door de prijsafstand tussen ons en andere supermarkten te vergroten."

Jumbo verlaagt alleen de prijzen van A-merken. "Dat zijn bij ons de meest verkochte boodschappen. De A-merken zijn ook de beste graadmeter voor het prijsverschil tussen supermarkten, omdat die in tegenstelling tot huismerken overal verkocht worden."

Dat is ook de reden dat de Consumentenbond haar befaamde ranglijst van goedkoopste supermarkten voornamelijk opstelt aan de hand van de prijzen van A-merkproducten. Stunten met A-merken is daardoor de effectiefste manier om in de rangorde te stijgen.

Hoewel de omzet van A-merken stijgt door een prijzenslag, pakte een supermarktoorlog uiteindelijk bijna altijd slecht uit voor de A-merken, zegt supermarktdeskundige Jan-Willem Grievink van het Foodservice Instituut Nederland. Omdat winkeliers tijdens een prijzenslag weinig aan A-merken verdienen, of er zelfs verlies op lijden, gaan die merken de winkeliers een beetje tegenstaan, legt hij uit. "Ruwweg kun je stellen dat kruideniers slechts een derde van de schade die ze lijden door een prijzenoorlog voor eigen rekening nemen. Een derde compenseren ze door kosten te besparen en een derde berekenen ze door aan de A-merkfabrikanten."

Marcel van Aalst van de EFMI Business School, die de positie van A-merken heeft onderzocht, beaamt dit. 'Na een paar maanden prijzenoorlog gaan supermarkten steevast hun leveranciers onder druk zetten. Dan willen ze lagere inkoopprijzen.'

De A-merken kunnen die druk steeds moeilijker weerstaan. De consument is minder gehecht aan A-merken dan vroeger, zo blijkt uit weer ander onderzoek. Het kwaliteitsverschil met een goedkoper huismerk is de klant bovendien niet altijd even duidelijk.

Unilever realiseert zich dat en is deze week een reclamecampagne begonnen die de extra kwaliteit van de eigen A-merken belicht. Een heel goede reactie, vindt Grievink. "Zolang Unilever de kwaliteitsclaims maar kan waarmaken. Ik neem aan dat ze dat kunnen, want dat risico zullen ze niet nemen."

 


Supermarkten maken zich op voor nieuwe prijzenoorlog  (foto: DAG)

'Ribéry gaat naar Chelsea'

De Engelse media melden dat Franck Ribéry volgend seizoen het shirt van Chelsea zal gaan dragen. De Franse international zou voor een bedrag van 49,5 miljoen euro naar Stamford Bridge vertrekken.

De nieuwe trainer van Bayern München, Louis van Gaal, zou hier niet blij mee zijn. Hij wil zijn sterspeler maar al te graag behouden. De vleugelspeler wordt al een tijdje gelinkt aan vele topclubs uit Europa. Chelsea en Ribéry zijn er zelf nog niet uit. Een weeksalaris van 144 duizend euro wordt geëist terwijl de club niet hoger dan 104 duizend euro per week wil gaan. Manchester United en Real Madrid zijn de andere kandidaten om de speler over te nemen.

'Napoli wil Quagliarella halen'

Udinese-spits Fabio Quagliarella gaat hoogstwaarschijnlijk volgend seizoen voor Napoli spelen. De club zou een bedrag van 25 miljoen euro overhebben voor de spits.

De namen van Marek Hamsik en Ezequiel Lavezzi worden al een tijdje bij Juventus genoemd en hierdoor was Napoli al een bepaalde tijd op zoek naar vervangers. Aurelio de Laurentiis, de voorzitter van Napoli, wil Quagliarella al te graag hebben. Het seizoen van Napoli begon prima maar op dit moment staat de ploeg dertiende met slechts één speelronde te gaan. De 25-jarige spits scoorde twaalf keer voor Udinese in de Serie A.

[NBA] Uitslag Cavs - Magic

De finale in het oosten is weer een stuk spannender geworden. De Cleveland Cavaliers hebben de Orlando Magic met 112-102 verslagen door een topprestatie van LeBron James.

De koning van de NBA, zoals de speler zichzelf noemt, had een ware triple-double. Hij scoorde 37 punten, pakte veertien rebounds en gaf twaalf assists. James had na de wedstrijd weinig commentaar. “Het scorebord spreekt voor zich,” waren zijn woorden. Maurice Williams scoorde 24 punten door maar liefst zes van zijn negen driepunters te raken. Delonte West kwam tot dertien punten terwijl Zydrunas Ilgauskas er zestien in legde.

Bij de Magic was het de avond van de Turkse international Hedu Turkoglu. Hij was goed voor 29 punten en zes rebounds. Dwight Howard scoorde 24 punten en pakte tien rebounds. Rashard Lewis scoorde vijftien punten en pakte acht rebounds. De stand is hiermee op 3-2 gebracht.

[E3 '09] This shit is bananas in DJ Hero-trailer

Mede door Guitar Hero is het nu hip om muziek-games te maken met een extra plastic-controller om op te spelen. Het is zelfs zo populair dat andere genres dit zelfs overnemen (zoals Tony Hawks Ride). De makers van Guitar Hero komen binnenkort met een game voor mensen die niet zo van al die gitaar muziek houden. In DJ Hero stap je namelijk in de schoenen van een DJ. Van de game is nu de eerste trailer verschenen waarin we onder andere te weten komen dat er maar liefst 80 originele mixen in zullen zitten en dat de game verschijnt voor de Playstation 3 en Xbox 360.

Holland's Got Talent klaar voor finale

Het SBS6-programma Holland's Got Talent beleeft vrijdagavond (20.30 uur) de finale. Zes kandidaten moeten nog eenmaal alles uit de kast halen om de kijkers te overtuigen van hun talent. De hoofdprijs is een gastoptreden met Gerard Joling tijdens zijn zomerconcerten For Your Eyes Only in Spaarnwoude.

Holland's Got Talent is een talentenjacht waarin de afgelopen tien weken verschillende disciplines te zien waren. De familieshow trok gemiddeld 831.000 kijkers. Hoewel de kijkcijfers niet meer torenhoog zijn, is het niet de laatste talentenjacht. In het najaar begint SBS6 weer met een nieuw seizoen Popstars, waarin het draait om zangtalent.

De zes acts in de finale zijn tenor Alberto, dansgroep Groove Kings, 'rockchick' Tessa, de lenige hiphopdansers Psionics, gitaarvirtuoos Lars en zangeres Maxime Beelen.

De jury bestaat net als vorig jaar uit juryvoorzitter Henkjan Smits, Patricia Paay en circusdirecteur Robert Ronday. Zij voorzien de optredens van commentaar, maar het publiek beslist wie de finale van de multidisciplinaire talentenjacht wint. Vorig jaar won het slangenmeisje Daniëlle Bubberman. Zij mocht optreden in het kerstcircus in Carré.

Juryleden Holland's got talent met presentator Gerard Joling.  (foto: ANP)

Stuwdam breekt door in Brazilië

In het oosten van Brazilië is door hevige regenval een stuwdam doorgebroken, waardoor vijfhonderd woningen zijn verwoest. Vier mensen kwamen om het leven en zeker tien mensen worden nog vermist. Ongeveer 2500 mensen zijn dakloos, meldden autoriteiten gisteren.

De stuwdam nabij het plaatsje Cocal in de deelstaat Piaui kon de hoge druk van het water in de rivier Pirangi niet meer aan. Het waterpeil van de rivier was afgelopen weken flink gestegen door de aanhoudende regenval. In de dam was een 50 meter lange breuk ontstaan. Door overstromingen en landverschuivingen in de afgelopen weken zijn al zeker 55 mensen omgekomen.

[E3 '09] Verkeerstorens zullen vallen in Split/Second-trailer

De laatste tijd verschijnen er aardig wat race-games die het allemaal iets anders proberen te doen. Zo ook Split/Second die nog het meest lijkt op de gruwelijke races in Death Race. In de game zul je tijdens het rijden de mogelijkheid krijgen om met bepaalde events je tegenstanders een kopje kleiner te maken of de route van de hele baan te veranderen. De game krijgen we natuurlijk te zien op de E3 maar er is nu alweer een nieuwe trailer verschenen die je hieronder kunt zien.

Doden Zwijndrecht donderdag begraven

De 46-jarige vrouw en haar twee kinderen die maandag dood in hun woning in Zwijndrecht werden aangetroffen worden volgende week donderdag in hun woonplaats begraven. De begrafenis van de vader en ex-echtgenoot vindt twee dagen eerder plaats.

Volgens de gemeente is het de wens van beide families dat er twee begrafenissen zijn. De begrafenisceremonies zullen in besloten kring plaatsvinden. De politie spreekt officieel van een familiedrama, waarbij een moeder, haar twee kinderen, haar ex-man en zijn ex-vriendin omkwamen. De ex-man is de vermoedelijke dader.

Op 3 juni vindt in de Develhofkerk in Zwijndrecht een openbare herdenkingsbijeenkomst plaats waar de familieleden van de overleden slachtoffers en burgemeester Antoin Scholten aanwezig zullen zijn. Volgens de burgemeester begrijpen beide families dat het drama een grote invloed heeft gehad op de gemeenschap.

De gemeente liet weten de avondvierdaagse, die van dinsdag tot en met vrijdag plaats zou vinden, in te korten met een dag. De wandeling op de avond van 3 juni vervalt.

Champions League naar NOS, E.L. niet

De NOS heeft de uitzendrechten verworven voor de Champions League voor de komende drie seizoenen. Dat zei NOS-mediadirecteur Jan de Jong vanochtend in het Radio 1 journaal. De rechten voor de Europa League, de opvolger van de UEFA-cup, gaan niet naar de NOS, stelde hij verder.

Volgens De Jong kosten de rechten "aanzienlijk minder dan vorige keer". Exacte bedragen wilde de mediadirecteur niet noemen. Het bedrag zou volgens hem relatief weinig zijn vergeleken met wat de ons omringende landen betalen.

Meer voetbalnieuws lees je in fok.sport.

Kinderen bij 'foute' gastouders

In Den Haag zijn negen kinderen bij een gastoudergezin ondergebracht terwijl het gezin onder toezicht stond van jeugdzorg. De Haagse wethouder van jeugdzaken, Sander Dekker, oordeelde dat de veiligheid van de negen kinderen in het geding was en heeft het adres inmiddels gesloten.

De gastouder was een goede bekende van jeugdzorg. Afgelopen jaar was een voogd betrokken bij het gezin in verband met mishandeling van één van hun eigen twee kinderen. Ook stond het gezin onder toezicht van een gezinscoach. "De situatie in het gezin was dermate verontrustend, dat ik vond dat ik wel moest ingrijpen," zegt Dekker.

Liedjesbijbel stopt kogel, redt dominee

Een religieus liedboek heeft het leven van een dominee in Argentinië gered. Twee mannen vielen woensdag een kerk binnen in de westelijke provincie Mendoza, waar Mauricio Sanez Condori (38) de dienst leidde. Dat meldden bronnen bij de politie.

Een van de overvallers schreeuwde "Geld en mobiele telefoons". De dominee merkte dit echter niet op en ging door met de dienst, wat een van de criminelen in woede deed ontsteken. Ten overstaan van de parochianen schoot hij op de geestelijke. Maar het liedboek dat Condori beschermend voor zijn borstkas hield, ving de kogel op. Daardoor kwam het slachtoffer er met slechts lichte verwondingen van af.

"Ik dacht eerst dat het een rubberen kogel was, maar toen zag ik het gat in het boek", zei Condori. "Ik geloof dat er een God is die voor me zorgt."

'Zes ton salaris te veel voor PO'

Minister Ronald Plasterk (Cultuur) vindt dat een presentator bij de publieke omroep niet drie tot vier keer de Balkenendenorm van 176.000 euro mag verdienen. "Ik vind dat niet in proporties, zes ton", zei hij gisteravond desgevraagd in het televisieprogramma Knevel& Van den Brink.

De minister reageerde op een uitlating van bestuursvoorzitter Henk Hagoort van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) die eerder deze week in hetzelfde programma zei dat Paul de Leeuw wel drie tot vier keer de Balkenendenorm mag verdienen. Hagoort nam het op voor De Leeuw. "Mijn ster heeft uniek talent en dat mag uniek beloond worden."

De minister vindt het wel goed dat Hagoort het opneemt voor de publieke omroep en de sterren. "Maar ik vind dat we moeten kijken of die salarissen niet te ver zijn opgelopen en of we die niet terug moeten duwen."

Er wordt in omroepland gespeeld met de gedachte om uitzonderingen mogelijk te maken voor bepaalde unieke gevallen, zei Plasterk. "Maar je moet niet voor een hogere grens weer een uitzondering maken." Het moet binnen de eerder al door hem gestelde grens van "in de buurt van de 2 ton" blijven.

De minister wacht nog op een code die wordt opgesteld over de salarissen in de publieke omroep en zal die dan bekijken. Hij denkt dat hij nog voor de zomer een oordeel over de code kan geven.

  (foto: ANP)

ANWB verwacht drukte op de weg

De ANWB verwacht dat het vandaag flink druk wordt op de Nederlandse wegen. Veel Nederlanders gaan namelijk met de pinksterdagen een lang weekeinde weg.

Er komen al files rond het middaguur. Rond vijf uur staat er in totaal ruim 300 kilometer file, zo luidt de voorspelling. Ook maandag ontstaan veel files door terugkerend vakantieverkeer.

Door Pinkpop zal het morgen in de buurt van het Limburgse Landgraaf dringen zijn op de weg. En de pinksterraces in Zandvoort op zondag en maandag veroorzaken files op de omliggende wegen.

Met Pinksteren trekken ongeveer 800.000 Nederlanders er een lang weekeinde op uit. Ruim de helft van hen blijft in eigen land. Ook brengen veel buitenlandse toeristen het pinksterweekeinde in Nederland door.

Columnist Driek Oplopers ziet nog wel een oplossing voor de dreigende pinksterdrukte.


  (foto: ANP)

Kuifje-film najaar 2011 in première

De Kuifje-film van de Amerikaanse regisseur Steven Spielberg gaat in het najaar van 2011 in Europa in première.  De productie van de 3D-animatiefilm De Avonturen van Kuifje: Het Geheim van de Eenhoorn begon in januari.

De film van Spielberg is de eerste in een reeks over de Vlaamse stripheld van tekenaar Hergé, oftewel Georges Remi. De tweede film wordt geregisseerd door de Nieuw-Zeelander Peter Jackson. Vanaf eind december 2011 is Spielbergs film pas in de Amerikaanse bioscopen te zien. Het is ongebruikelijk dat een film eerst buiten de VS in première gaat, maar producenten Paramount Pictures en Sony Pictures Entertainment verwachten dat de film overzee meer succes zal hebben.

Verkrachte journaliste boos op Wilders

"Heel, heel pijnlijk. Ik ben aan het herstellen van mijn trauma. Geert Wilders bedrijft politiek over mijn rug." Zo reageerde journaliste Joanie de Rijke in het AD op diens woorden in het Tweede Kamerdebat van gisteren.

In het jaarlijkse Verantwoordingsdebat uitte Wilders zijn onbegrip over De Rijke, die door de Taliban is verkracht, maar daar volgens hem vergoelijkende woorden over sprak. In de ogen van Wilders is dat "tekenend voor het morele verval van onze elite".

De Rijke: "Als Geert Wilders mijn boek had gelezen, had hij dit niet gezegd. Ik ben wel degelijk heel kwaad op de daders. Ik ben razend op mijn ontvoerders en verkrachters. Het klopt helemaal niet wat Wilders allemaal roept."

Talibanstrijders gedood in Afghanistan

Zeker 35 Talibanstrijders zijn om het leven gekomen tijdens hevige gevechten in het zuidoosten van Afghanistan. De militanten hadden vroeg in de morgen in de provincie Zabul een patrouille van het Afghaanse leger aangevallen met vuurwapens en mortiergranaten.

De Afghaanse militairen kregen hulp van de Amerikaanse luchtmacht tijdens het gevecht met de radicaal-islamitische verzetsstrijders. Er zouden aan de zijde van de Taliban ook dertien gewonden zijn gevallen.

De militanten trokken zich na enige tijd terug. Het Afghaanse leger en de Amerikaanse troepen zouden geen verliezen hebben geleden. Ook zouden er geen burgers om het leven zijn gekomen tijdens het gevecht. Zabul grenst in het oosten aan het buurland Pakistan en in het westen aan de provincie Uruzgan, waar Nederlandse militairen actief zijn.

Ook Anjema naar laatste vier in Herentals

Nadat gistermiddag Natalie Grinham en Vanessa Atkinson zich al hadden geplaatst voor de halve finales van het EK squash, heeft ook Laurens Jan Anjema zich geschaard bij de beste vier squashers van Europa

De 25-jarige Anjema begon voortvarend aan zijn partij met de sterke Engelsman Peter Barker die de zevende plaats in neemt op de mondiale ranglijst. De viervoudig Nederlands kampioen, die deze week weer voor het eerst in actie komt sinds medio maart als gevolg van een enkelblessure, won de openingsgame met overmacht, maar moest vervolgens de tweede game afstaan aan de nummer vier van de plaatsingslijst. Anjema herpakte zich echter onmiddellijk en liet in het vervolg van de partij duidelijk zien wie de beste was: 11-6, 9-11, 11-2, 11-2.

De Nederlander was uiteraard in zijn nopjes met de duidelijke zege: “De tien weken gedwongen rust hebben me schijnbaar goed gedaan. Ik heb de laatste weken goed getraind en was zeer hongerig om weer te spelen. Vandaag viel alles op zijn plaats, vooral na de tweede game. Ik had al een paar keer nipt verloren van Barker en ben blij dat ik hem nu heb kunnen verslaan. Ik kijk er naar uit om me morgen te meten met Gaultier,” aldus de mondiale nummer negentien die vorig jaar derde werd op het EK.

De halve finale wedstrijd tussen Anjema en Gregory Gaultier staat morgenavond om 20.00 uur op het programma. De mondiale nummer twee, al sinds 2004 onafgebroken Europees kampioen, won in zijn kwartfinalepartij van Adrian Grant uit Engeland. De Fransman had net als zijn tegenstander morgen vier games nodig om zich te ontdoen van de Brit: 11-4, 7-11, 11-4, 11-6.

Bedien de Playstation 3 met de Sony Ericsson Aino

Sony heeft gisteren in Londen enkele nieuwe telefoons geïntroduceerd in de Sony Ericsson serie. Één daarvan, de Sony Ericsson Aino, kan draadloos gekoppeld worden aan de Playstation 3. Zo kun je alle audio- en video content van je Playstation 3 beluisteren en bekijken vanaf de Aino. Bovendien is het mogelijk de Playstation 3 te bedienen met deze nieuwe telefoon van Sony. Dit komt overeen met Remote Play van de Playstation Portable. Meer informatie en foto's van de Sony Ericsson Aino zijn hier te vinden.


Stukjes lichaamsdelen verstoppen wc

Een loodgieter in Shanghai kwam om een toilet te ontstoppen, maar deed en passant een wel heel gruwelijke ontdekking: de leiding bleek vol te zitten met afgesneden lichaamsdelen.

Er blijkt een gruwelijke geschiedenis aan te zijn vooraf gegaan. Volgens de China Daily nodigde een 31-jarige vrouw in januari van dit jaar het slachtoffer Li Lan uit op de koffie. Jiang Hong bleek haar gast niet zomaar een bakje aroma rood voor te schotelen: er was een flinke hoeveelheid gif aan toegevoegd.

Nadat Li bewusteloos neerviel trok Jiang een plastic zak over het hoofd van haar slachtoffer. Daarna zou ze het lichaam in een koffer hebben gepropt. Volgens Chinese media was de moordenares woest op haar slachtoffer omdat ze Li een grote som geld had geleend, die ze nooit meer terug had gezien.

Een paar dagen na het incident wist Jiang niet wat ze met het lijk aan moest en belde haar vader. Die suggereerde het lichaam in stukken te hakken en door de wc te spoelen. Zo geschiedde.

Uiteraard bleek dit niet zo'n slim plan en raakten de leidingen verstopt. Jiang en haar vader staan nu binnenkort terecht voor moord en medeplichtigheid aan het wegmaken van een lijk. De straffen voor moordpraktijken zijn in China over het algemeen niet mals.


Gelukkig niets te vinden  (foto: DAG)

Mensenrechten lijden onder recessie

De mensenrechten hebben wereldwijd te lijden onder de recessie. Dat concludeert Amnesty International in haar jaarrapport over 2008. De organisatie is ongerust over de groeiende mensenrechtenschendingen. Wereldleiders zijn zo druk met het redden van het financiële systeem, dat ze te weinig oog hebben voor de rechten van hun burgers. Bovendien leidt de toenemende onrust onder de bevolking over de financiële malaise tot repressie, zo schrijft Amnesty.

"In principe leidt elke economische achteruitgang tot een verslechtering van de mensenrechtensituatie", weet Nicole Sprokel, woordvoerder van Amnesty Nederland, "maar omdat deze recessie zo omvangrijk en zo hevig is, zijn de negatieve gevolgen dit keer ook veel groter."

In het jaarrapport beschrijft Amnesty de mensenrechtensituatie in 157 landen. Het beeld dat daaruit naar voren komt is somber. Zo kwamen er in Kameroen meer dan honderd mensen om bij demonstraties tegen prijsstijgingen van voedsel. Ook zijn vorig jaar in onder meer Nigeria, Argentinië en Cambodja honderdduizenden mensen met geweld hun huis uitgezet.

In Nederland bleven dat soort schrijnende toestanden gelukkig uit; de recessie heeft hier tot nog toe weinig negatieve gevolgen gehad voor de mensenrechten. Toch valt ook in ons land nog genoeg te verbeteren, vindt Sprokel. "Ons vluchtelingenbeleid kan nog veel beter en ook discriminatie blijft een punt van zorg."

 


Foto bij: Mensenrechten lijden onder recessie  (foto: DAG)

[RG] Favorieten door

Roger Federer, Andy Roddick, Jo-Wilfried Tsonga en Gaël Monfils hebben zich geplaatst voor de derde ronde in Parijs. Zij krijgen nog geen gezelschap van Novak Djokovic. De Serviër zag zijn partij tegen Sergiy Stakhovsky met een 6-3 en 6-4 voorsprong gestaakt worden vanwege de invallende duisternis.

Federer kende in Jose Acasuso een onverwacht lastig opstakel. De nummer twee van de wereld won de eerste set van de Argentijn, waarna hij de tweede verloor. De Zwitser won vervolgens met zeer veel moeite na een 1-5 achterstand de derde set van de nummer 45 van de wereld en daarmee was de wedstrijd over. De setstanden waren 7-6, 5-7, 7-6 en 6-2.

Roddick had het aanzienlijk eenvoudiger met de Tsjech Ivo Minar. De Amerikaan won met 6-2, 6-2 en 7-6 (8). Tsonga had vier sets nodig tegen de Argentijn Juan Monaco: 7-5, 2-6, 6-1 en 7-6 (8). De Fransman zag zijn landgenoot Monfils een stuk eenvoudiger winnen van de Roemeen Victor Crivoi: 6-4, 6-3 en 6-3.

Eindelijk een Europese PlayStationblog

Een jaar of twee geleden lanceerde Sony een Amerikaanse PlayStationblog. De blog was een succes en Sony gebruikt het nog steeds om te communiceren met hun fanboys. Er werd destijds gezegd dat er snel een Europese versie zou komen. En voila! Eindelijk is hij daar dan, de Europese versie van de PlayStationblog.

De Amerikaanse blog had naast exclusieve info vaak prijzen voor zijn gebruikers, waar het probleem natuurlijk was dat wij Europeanen buitengesloten waren. Een probleem dat nu hopelijk verholpen is. Verder wordt er aangegeven dat er ook Franstalige, Duitstalige etc. versies van de blog zitten aan te komen omdat sommige mensen gewoon geen engels willen leren. Klik hier om naar de blog te gaan.

Dosbox 0.73 is uit

Dosbox is een emulator waarmee je oude dosgames kan spelen op je nieuwe bak. Het is natuurlijk heel frustrerend als je graag the Settlers weer eens wilt spelen maar de game blijkt onspeelbaar dankzij Windows, en dat is wanneer je Dosbox installeert.

De vorige versie, 0.72, is ondertussen al bijna meer dan een jaar oud en dus is het de hoogste tijd voor een nieuwe versie. Het zijn vooral bugfixes maar de verbeterde Vistasupport zal waarschijnlijk erg welkom zijn (voor de Vistagebruikers, er zijn natuurlijk ook versies voor Mac en Linux)

* Support for more graphics modes and cards.
* Improved Vista support.
* New OPL emulation cores.
* Sound fixes and improvements for Mac OS X.
* Lots of compatibility fixes.
* Lots of cdrom detection improvements.
* Lots of memory (EMS/XMS) improvements.
* Various fixes and enhancements for the recompiling core.
* Support for evdev.
* Lots of DOS fixes.
* Slightly faster!
* More stable.

De complete changelog kan je hier vinden, Dosbox zelf kan je hier vinden.

De nachtmerrie van het forenzen in The Conduit

High Voltage Software werkt hard aan The Conduit, wat ze graag willen dat de beste shooter wordt voor de Wii. Veel concurrentie zullen ze in ieder geval niet hebben, maar een onterechte winnaar zullen ze niet worden want de onderstaande footage ziet er erg goed uit voor een Wiigame.

In een denkbeeldige toekomst wordt Washington D.C. opgeschrikt door een aantal vreemde gebeurtenissen die tot verhoogde plaatselijke en nationale spanningen leiden. John Adams, de raadselachtige leider van een schaduworganisatie die bekendstaat als de Trust, realiseert zich dat de hoofdstad wordt aangevallen door het buitenaardse ras de Drudge. Een voormalig geheimagent, codenaam "Mr. Ford", wordt gerekruteerd om het ontstaan van deze aanval te achterhalen. Het antwoord is echter niet wat Mr. Ford had verwacht.

Buzz komt naar Home

Microsoft kwam eerder al met 1 tegen 100, maar het quizspel Buzz komt ook naar Home. Dat zou dan 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 tegen 1 zijn (oftewel 64 man).

Het idee achter Buzz is dat je meedoet aan een quiz met een buzzer. Vier antwoorden op elke vraag en een beetje tijdsdruk: het kan erg leuk zijn met vrienden. De home versie gaat iets anders te werk: je Home avatar moet op de juiste kleur gaan staan. De vragen worden geplukt van de Buzzsite. De trailer hieronder kan het waarschijnlijk beter uitleggen.

Burnout op vakantie naar Big Surf Island

De aankomende DLC van Burnout Paradise zal het langverwachte nieuwe eiland aan de game toevoegen waar weer naar hartelust geraced, gecrashed en gestunt kan worden. Het is zeker de grootste DLC van de game tot nu toe na alle nieuwe auto's en een gamemode en Criterion is er zelf in ieder geval erg enthousiast over, zoals te zien in de onderstaande developerwalkthrough. Take me down to the Paradise City Big Surf Island!

Rockstar brengt ons vijftien Red Dead Redemption screenshots

Enkele jaren terug verscheen Red Dead Revolver, een western-shooter voor de Playstation 2 en Xbox. De heren en dames bij Rockstar zijn momenteel druk bezig met het vervolg; Red Dead Redemption voor de Xbox 360 en Playstation 3.

De game neemt ons mee naar het begin van de 20e eeuw, de tijd dat er een einde kwam aan het Wilde Westen en de wet overal in Amerika voelbaar werd. Als speler bestuur je John Marston, een voormalige outlaw wiens geweer nu in dienst staat van de sterke arm der wet. Vandaag hebben we een lading aan nieuwe screenshots voor jullie.










Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.