Nieuwsarchief

Dit is het archief van donderdag 14 mei 2009. Kies hieronder een optie om door het archief te bladeren.

» vrijdag 15 mei 2009 « woensdag 13 mei 2009


De EO steekt het niet onder stoelen of banken dat ze liever iemand anders de Libris Literatuurprijs zagen winnen. De Belg Dimitri Verhulst haalde het met zijn boek Godverdomse dagen op een godverdomse bol en sleepte zo het bedrag van 52.500 euro in de wacht.

De EO-presentatoren hebben moeite met de titel van het boek en doen er alles aan om deze niet uit te spreken. "Ik vermoed dat onze presentatoren zich in allerlei bochten zullen wringen om de titel van Verhulsts boek niet onomwonden te hoeven uitspreken. Dat zou namelijk wel eens slecht kunnen vallen bij onze gevoelige achterban", zegt een woordvoerder van de omroep.

Voor de jury van de Libris Literatuurprijs was het ongenuanceerde taalgebruik van Dimitri Verhulst juist doorslaggevend om hem als winnaar te bekronen. Enkele boekhandelaars hebben Godverdomse dagen op een godverdomse bol alvast uit de winkelrekken gehaald vanwege de vloek in de titel.

Bron: GVA


9602 views


Michelle Obama is een lekker wijf

14-05-2009 @ 23:17 •  Redactie
print 

Michelle Obama heeft als eerste Amerikaanse first lady ooit een plekje bemachtigd in de top 100 van meest sexy vrouwen ter wereld van het Britse tijdschrift Maxim. Met de tekst "het stimuleringspakket dat Amerika ècht nodig heeft" staat Obama op plaats 93. De first lady wist op de lijst presentatrice en model Padma Lakshmi en de Oscarwinnares en Wrestler-actrice Marisa Tomei op respectievelijk plaats 95 en 97 voor te blijven.

Op nummer een staat de relatief onbekende actrice Olivia Wilde. De 25-jarige actrice speelde onder meer in de film Alpha Dog (2006) en de Amerikaanse tv-serie House.

Michelle Obama wordt wereldwijd geprezen als stijlicoon, sinds haar man Barack Obama tot president werd gekozen. Beroemde modeontwerpers verdringen zich om haar te mogen kleden. Kenners omschrijven de kledingkeuze van de 44-jarige voormalig juriste als stijlvol, met combinaties van haute couture en H&M.


Bron: DAG


25474 views


Op de valreep vraagt minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) morgenochtend opnieuw of aandeelhouder Noord-Brabant niet nu al hun Essent-aandelen willen verkopen aan het Duitse RWE.

De minister deed die toezegging vanavond in de Tweede Kamer en kwam zo tegemoet aan het verzoek van de Kamer die zich zorgen maakt en pas op de plaats wil tot uiterlijk 26 mei het splitsingsplan is goedgekeurd. Ook de minister maakt zich zorgen. "Ik ben nog niet zover dat er sprake is van verkoop. Dat heb ik de aandeelhouders deze week nog verteld. Je moet weten wat je verkoopt en daar ben ik nog naar aan het kijken in het splitsingsplan", aldus Van der Hoeven.

De CDA-bewindsvrouw stelde dat er pas kan worden verkocht, als zij het splitsingsplan heeft beoordeeld. "Daarom is in het contract ook een ontbindende voorwaarde opgenomen", hield ze de Kamer voor.


Bron: ANP


3422 views


Ruim zes op de tien gemeenteambtenaren met een publieke functie hebben afgelopen jaar persoonlijk te maken gehad met agressie en geweld tijdens het werk. Vooral werknemers die zich bezighouden met handhaving en toezicht werden hiermee geconfronteerd.

Dat blijkt uit een onderzoek dat minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat werknemers die getuige zijn geweest van een geweldsincident daar zeer door geraakt kunnen worden. Getuigen van agressie en geweld kunnen bijna evenveel last hebben van een incident als hun collega's die daadwerkelijk het slachtoffer waren.

Het onderzoek maakt deel uit van de aanpak van agressie en geweld tegen ambtenaren met een publieke taak. Ter Horst werkt aan een onderzoeksmethode waarmee bijvoorbeeld gemeenten eenvoudig kunnen nagaan of hun aanpak van het probleem effectief is.

Bron: ANP


5007 views


De onthullingen over het declaratiegedrag van Britse politici hebben vandaag hun eerste slachtoffers geëist. Andrew MacKay is opgestapt als parlementariër van de Conservatieve Partij van David Cameron, nadat duidelijk was geworden dat hij tot april 2008 de hypotheekrente voor zijn huis in Londen bij de staat in rekening had gebracht.

Een afgevaardigde van de sociaaldemocratische regeringspartij Labour, voormalig staatssecretaris van Landbouw en Milieu Elliot Morley, werd geschorst omdat hij omgerekend 18.000 euro aan rente voor een hypotheek declareerde die hij al ruim achttien maanden had afgelost.

Morley had eerder vandaag in een regionale krant zijn excuses voor zijn wangedrag aangeboden. "Ik betuig mijn diepe spijt voor zulk slonzig boekhouden in een zeer ruim en wanordelijk systeem van toelages, maar mij alleen komt de schuld toe en ik neem de volle verantwoordelijkheid ervoor", zei Morley.

De echtgenote van MacKay, Julie Kirkbride, die eveneens Lagerhuislid is, bleek tegelijk een declaratie te hebben ingediend voor de hypotheekrente op het huis dat zij in haar kiesdistrict bezit. Partijleider Cameron noemde Mackay's gedrag "onaanvaardbaar".

Zowel de Conservatieven, de Labourpartij van premier Gordon Brown en de Liberaal-Democraten zijn door de onthullingen in de krant The Daily Telegraph over de misstanden in verlegenheid gebracht. Parlementariërs van alle drie partijen blijken zich onder meer porno, hondenvoer en een kroonluchter te hebben aangeschaft op kosten van de Britse belastingbetaler.

De Vereniging van Belastingbetalers heeft de politie gevraagd de affaire te onderzoeken. Als die dat niet doet, wil zij aangifte doen tegen Morley en andere parlementariërs die "de wet lijken te hebben overtreden".

Bron: ANP


6247 views


De KRO-comedyserie 't Vrije Schaep heeft de Zilveren Nipkowschijf gewonnen, zo maakte de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) vandaag bekend. De prijs wordt jaarlijks toegekend door radio- en televisiecritici.

De jury noemt het tv-programma "een toonbeeld van het samengaan van muziek en drama, met een verrassend script en uitnemende acteerprestaties". Een eervolle vermelding gaat naar Van Moskou tot Magadan (VPRO), dat wordt gepresenteerd door Jelle Brandt Corstius en geregisseerd door Hans Pool. De jury roemt "de aanstekelijke en onbevangen verteltrant die deze reisreportages kenmerkt."

Simek in de Nacht (RVU) ontvangt de Zilveren Reissmicrofoon voor het beste radioprogramma. Volgens de jury blinkt presentator Martin Simek uit in "scherpzinnigheid, doortastendheid en intuïtie, waardoor de gasten zich van onvermoede kanten laten horen."

De Zilveren Prichettprijs gaat naar de website van het VPRO-programma Metropolis. "Als een wereldomroep nieuwe stijl legt de site internationale contacten in een filmische vorm die vooral jongeren aanspreekt."

De prijzen worden 14 juni uitgereikt in Studio Plantage in Amsterdam.


Bron: DAG


3508 views


Belgen strooien met losse flodders

14-05-2009 @ 22:43 •  Redactie
print 

Belgische militairen hebben tijdens een militaire oefening in Den Helder losse flodders uitgedeeld aan spelende kinderen. De oefenpatronen zijn op zich niet gevaarlijk, maar kunnen bij verhitting ontploffen.

Naast dat zij de oefenmunitie weggaven lieten de Belgische soldaten ook nog eens verschillende patronen slingeren. Zo werden op straat een zestigtal patronen gevonden en troffen bewoners van Texel, waar eveneens geoefend werd, ook losse flodders aan.

Geschrokken ouders hebben direct de politie gebeld toen zijn de patronen bij hun kinderen aantroffen. De loco-burgemeester van Den Helder, Cor Hienkens, noemt het 'te gek voor woorden' dat militairen zo slordig met hun munitie omgaan. De gemeente heeft een informatielijn geopend voor haar bewoners.

De Belgische militairen waren in de stad vanwege een oefening, waarbij ze ook in de straten van Den Helder mochten komen. Ook op Texel werd geoefend.


Bron: DAG


7671 views


Het Amerikaanse leger heeft voor het eerst informatie die verkregen is met onbemande vliegtuigjes boven Pakistan, doorgespeeld aan Islamabad. Dat berichtten Amerikaanse media vandaag. De voorzitter van de chefs van staven, admiraal Mike Mullen, heeft de berichten in de Senaat bevestigd. Pakistan had gevraagd om de informatie, aldus Mullen.

Volgens een anonieme legerfunctionaris wilde Pakistan eigenlijk de technologie hebben waarmee de surveillance-informatie verkregen wordt. De VS wilden alleen de vergaarde informatie delen.

Washington en Islamabad liggen al lang met elkaar overhoop over de onbemande vliegtuigjes, waarmee tevens raketaanvallen op doelen in Pakistan worden uitgevoerd. De acties zijn gericht tegen aanhangers van de Taliban en al-Qaeda. De Pakistaanse regering heeft herhaaldelijk tegen de aanvallen geprotesteerd.

Bron: ANP


5200 views


Trambotsing in Den Haag

14-05-2009 @ 19:52 •   dm Sander (Xender)
print 
In Den Haag zijn tien mensen lichtgewond geraakt door een tramongeluk met Randstadrail 3 . Dat gebeurde op het kruispunt van de Noord-West Buitensingel en de Loosduinseweg. Dat is aan de rand van het Haagse centrum.

De tram ontspoorde, raakte een mast van de bovenleiding en kwam op het kruispunt tot stilstand. De tien slachtoffers hebben volgens het vervoersbedrijf HTM schrammen en builen.

Op het traject van lijn 3 zijn bussen ingezet.

Bron: RTV West


9827 views


De Britse acteur Jamie Campbell Bower, die een van de hoofdrollen vertolkte in de Nederlandse film Oorlogswinter, heeft een rol bemachtigd in de laatste twee Harry Potter-films. Dat heeft zijn agent vandaag officieel bekendgemaakt op het filmfestival van Cannes. Het gerucht ging al langer.

De acteur speelt in Harry Potter and the Deathly Hallows, die in twee delen wordt uitgebracht, de rol van de duistere tovenaar Gellert Grindelwald.

De opnames van de twee laatste Potter-films beginnen eind mei. De delen gaan in première in november 2010 en juli 2011. Daarvoor is Campbell Bower ook nog te zien in New Moon, het vervolg op de succesvolle vampierfilm Twilight, en de miniserie The Prisoner.

De 20-jarige Brit speelde in de film Oorlogswinter een neergestorte piloot die tijdens de hongerwinter hulp krijgt van hoofdpersonage Michiel.

Trailer Harry Potter en de Halfbloed Prins (deze zomer in première)

 


Bron: ANP


13504 views


De Engelse band Keane komt naar Nederland voor het Beatstad Festival. Het festival wordt ieder jaar gehouden sinds 2005 en vindt plaats op het Haagse Malieveld. Het festival is dit jaar op zaterdag 29 augustus. 

Naast Keane treden ook VanVelzen, Miss Montreal, Alain Clark, Rigby en STEREO op. Vorig jaar traden onder andere wijlen Leaf, De Dijk en de Amerikaanse band Live op. Tickets voor het festival kunnen vanaf aankomende zaterdag gekocht worden. Behalve Beatstad doet Keane ook de Pinkpop-zondag aan.


Keane op Lowlands 2004 (fotograaf: TripleM)

Bron: Beatstad.nl


5087 views


Een groepje jongeren uit Gouda heeft deze week een boete gekregen van slechts 90 euro, omdat ze stenen gooiden naar een politieauto. De politie vond dat het slechts baldadigheid was. De sidekick van Veronica-DJ Rick van Velthuysen, Erik-Jan Rosendahl, nam de proef op de som en onderzocht of het ook baldadigheid was als hij een politieauto vernielde. Hij ging vanmorgen op pad naar Gouda en sloeg een raam kapot met een noodhamer. Helaas voor hem werd hij door de politie opgepakt.

Erik-Jan ging naar Gouda om een woordvoerder van de politie te ondervragen over de boete van slechts 90 euro, maar de woordvoerder wilde hem niet te woord staan. Vervolgens sloeg Erik-Jan, voor het oog van agenten die binnen stonden, met een noodhamer door de ruit van een politieauto. Hij sloeg op de vlucht, maar werd live op de radio aangehouden.

Later bleek dat er toch een addertje onder het gras was, want Erik-Jan sloeg niet tegen een ruit van een politieauto, maar van een sloopauto. Wel is hij aangehouden en het is nog niet bekend welke straf de sidekick krijgt.

Luister hier naar het fragment van Radio Veronica.

Update 17:10:
Het AD meldt dat er nog helemaal geen bekeuring is uitgedeeld aan de stenengooiers en dat ze ook nog niet aangehouden zijn. Erik-Jan heeft uit een container een portier van een sloopauto gehaald en die vernield met zijn noodhamer. Vervolgens rende hij keihard weg, waarop de politie hem achtervolgde en tenslotte hebben aangehouden op verdenking van vernieling en opruiing. Erik-Jan zit nu nog steeds vast op het politiebureau en op dit moment wordt onderzocht hoe hoog de kosten zijn van de politie-inzet.
25598 views


Nederland mag spelen met de grote jongens

14-05-2009 @ 17:10 •  Redactie
print 

Italië nodigt Nederland en Spanje uit om deel te nemen aan de G8-top, die deze zomer wordt gehouden. Dat kondigde premier Silvio Berlusconi van het gastland vandaag aan, voorafgaand aan de werklunch die hij met zijn Nederlandse ambtgenoot Jan Peter Balkenende in Rome had. Ook bespreken beide premiers twee andere internationale topbijeenkomsten, die later volgen.

Volgens Berlusconi is de economische situatie een prioriteit. Balkenende voegde daaraan toe dat behalve een duurzame economische ontwikkeling, ook de klimaatverandering, de wereldhandelsorganisatie WTO en het Verdrag van Lissabon belangrijke thema’s zijn.


Nederland mag spelen met de grote jongens  (foto: DAG)

Bron: DAG


18961 views


Turkse koe op onderduikadres

14-05-2009 @ 17:06 •  Redactie
print 

Een Turkse boer heeft zijn koe laten onderduiken. Het dier had tijdens een uitbraak in het oostelijke dorp Kadirusagi een standbeeld van Mustafa Kemal Atatürk, de grondlegger van het moderne Turkije, omgestoten. Dat meldde de Turkse krant Yeni Asya vandaag.

De eigenaar van de koe is bang dat hij een zware straf krijgt. Op belediging van Atatürk staan in Turkije zware straffen. Hij heeft het dier daarom ondergebracht bij kennissen in een nabijgelegen dorp.


Turkse koe op onderduikadres  (foto: DAG)

Bron: DAG


9105 views


Luchtvaartmaatschappij Air France/KLM heeft de Europese Commissie vanochtend beloofd haar website te verbeteren.

Dat gebeurde enkele uren voordat EU-commissaris Meglena Kuneva (Consumentenbescherming) de resultaten van een onderzoek naar onbetrouwbare vliegsites presenteerde. Ook British Airways heeft op de valreep medewerking beloofd, meldde de eurocommissaris vandaag.

Volgens KLM gaat het in haar geval om kleine aanpassingen op de site. "Zo meldden we bijvoorbeeld dat we naar Brussel vliegen, zonder verdere toevoeging. Dat gaan we voortaan anders doen", aldus een woordvoerster. Zo heet Brussel nu op de site Brussel National, zoals de luchthaven officieel heet. "We gaan transparanter communiceren." Volgens de woordvoerster was er in het geval van KLM geen sprake van het onjuist weergeven van de prijzen van vluchten.

Kuneva strijdt sinds twee jaar tegen misleidende prijzen en oneerlijke praktijken op de websites van vliegmaatschappijen. De Bulgaarse commissaris vindt het onterecht dat consumenten soms een andere prijs moeten betalen dan de site aanvankelijk weergeeft.

De commissaris ziet in het nieuwe onderzoek enige verbetering onder de vliegsites vergeleken met twee jaar geleden. De sites van zestien bedrijven zijn inmiddels helemaal in orde, waaronder SAS en Spanair. Daarnaast zijn er 38 bedrijven die aanpassingen hebben beloofd. Naast Air France/KLM zijn dit onder anderen Lufthansa, EasyJet, Ryanair, Wizz Air en Brussels Airlines.


Air France en KLM beloven websites aan te passen  (foto: DAG)

Bron: DAG


8687 views


De levensomstandigheden in de Belgische gevangenissen zijn beneden alle peil. Er zijn problemen met hygiëne, medische voorzieningen en de voedselkwaliteit. Het voedselbudget van 4 euro per dag is ontoereikend, aldus het jaarraport van de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen. De Vlaamse omroep VRT meldde dit vandaag op zijn website.

Uit de studie blijkt ook dat 70 tot 80 procent van de gedetineerden regelmatig drugs gebruikt.

De toezichtsraad wil dringend meer rechten voor de gevangenen. Hij raadt gratis televisie en een ijskast in de cel aan. Ook zouden gevangenen onder toezicht gebruik moeten kunnen maken van internet.

In de Belgische gevangenissen, die standaard meer gevangenen huisvesten dan er plaatsen zijn, breken regelmatig opstanden uit.


Oost-Europese toestanden in Belgische bajes  (foto: DAG)

Bron: DAG


6224 views


Pilotproject met demontabele drempels

14-05-2009 @ 16:40 •   dm Marc (MPG)
print 
Om de Zuid-Limburgse wegen aantrekkelijker te maken voor wielerevenementen gaat de provincie experimenteren met demontabele drempels en vluchtheuvels. Een pilotproject wordt gestart op de N590 tussen Valkenburg en Maastricht.

Deze weg is een deel van de route voor onder andere de Amstel Gold Race. Volgend jaar worden hier de eerste drempels en vluchtheuvels geplaatst die eenvoudig te verwijderen zijn. De provincie hoopt zo de regio Zuid-Limburg nog nadrukkelijker op de kaart te zetten als wielerregio.

Bron: L1


6724 views


Romeinse weg gevonden bij Venlo

14-05-2009 @ 16:31 •   dm Marc (MPG)
print 
In het Limburgse Blerick, bij Venlo, hebben archeologen een weg uit de Romeinse tijd gevonden. Volgens een woordvoerder van de gemeente Venlo betekent dit dat Venlo en Blerick in de Romeinse tijd al door een brug over de Maas met elkaar verbonden waren.

De gevonden weg wijst vanaf het kazerneterrein naar het centrum van Venlo. De vondst van deze grindweg zou volgens de archeologen van nationaal belang zijn.9490 views


Balkenende: te veel aandacht voor Wilders

14-05-2009 @ 16:09 •  Redactie
print 

Premier Jan Peter Balkenende vindt dat PVV-leider Geert Wilders te veel aandacht krijgt. "We hebben Wilders niet nodig om bepaalde problemen te signaleren”, aldus Balkenende donderdag in een interview in dagblad Metro.

Volgens de premier creëert Wilders een sfeer van populisme "waarin geen recht wordt gedaan aan de mensen van goede wil”. Hij wijst erop dat er al veel is gedaan om problemen met de integratie van allochtonen aan te pakken. "Het is waanzin te doen alsof hij ons wakker heeft geschud."

Eerder deze week sloot PvdA-vicepremier Wouter Bos regeren met de PVV van Wilders uit. Ook ChristenUnie-leider André Rouvoet noemde deelname aan een coalitie met de PVV voor zijn partij ondenkbaar. Balkenende wil zich in het interview niet uitspreken.


Balkenende: te veel aandacht voor Wilders  (foto: DAG)

Bron: DAG


10967 views


Twee jonge vrouwen uit het West-Duitse Münster moeten de cel in omdat zij uit verveling winkelwagens van acht hoog uit een flatgebouw gooiden.

Een rechtbank legde een 18-jarige vandaag 3,5 jaar gevangenisstraf op. Een 20-jarige vriendin moet drie jaar achter de tralies wegens poging tot moord.

De meiden gooiden de wagentjes terwijl beneden iemand stond. Samen met twee vriendinnen smeet het duo ook meerdere brandblussers van 6 kilo van een balkon. Verder lieten zij een paar keer het brandalarm afgaan, waarop de brandweer uitrukte. De twee handlangers kregen een voorwaardelijke straf en een taakstraf, meldden Duitse media.


Cel voor meiden die winkelwagens uit flat gooien  (foto: DAG)

Bron: DAG


12303 views


Paling uitgezet in de IJssel

14-05-2009 @ 15:46 •  Redactie
print 
Op initiatief van de Peurvereniging Kampen-IJsselmuiden-Genemuiden zijn vanochtend 18.000 jonge palingen uitgezet in de IJssel bij Kampen. De visvereniging wil hiermee een gebaar van goede wil tonen om te helpen bij het behouden van de wilde paling in Nederland.

Paling staat op de lijst van bedreigde diersoorten in Nederland. De vissen die worden uitgezet, zijn bij twee bedrijven gekweekt. De kweekaal heeft een goede overlevingskans, zegt secretaris van de peurvereniging Jan Willem van Riesen. De vereniging, enige in zijn soort, zet zich in voor behoud van een eeuwenoude visvorm, het peuren.

Het peuren naar vissen gebeurt niet met een vishaak, maar met een grote hoeveelheid wormen die aaneengeregen zijn met een draad. Het geurspoor van de wormen trekt de palingen aan.

Bron: ANP


8273 views


Vierdaagse bang voor Mexicaanse griep

14-05-2009 @ 15:44 •  Redactie
print 

De organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse wil binnenkort met burgemeester Thom de Graaf praten over de mogelijke gevolgen van de Mexicaanse griep voor het wandelevemenent. Ook de geneeskundige dienst wordt betrokken bij dat gesprek, aldus een woordvoerder van de Vierdaagse.

De organisatie wil vooral weten welke draaiboeken bij de overheid klaarliggen als de Mexicaanse griep zich verder uitbreidt. De Vierdaagse staat te boek als een van de grootste publieksevenementen van Nederland.

Aan de wandeltocht doen in juli meer dan 40.000 wandelaars uit binnen- en buitenland mee. Daar zit overigens slechts één persoon bij met de Mexicaanse nationaliteit. Afgelasting van het evenement is op dit moment absoluut niet aan de orde, aldus de woordvoerder.


Bron: DAG


6629 views


Een 38-jarige Duitse vrouw is vandaag door haar eigen auto doodgereden. Het incident vond plaats in de Duitse plaats Frankenthal. Dat heeft de Duitse politie bekendgemaakt.

De vrouw parkeerde haar auto op een parkeerplaats die op een helling ligt en stapte uit, haar 2-jarig zoontje liet ze daarbij even alleen. Om nog onduidelijke redenen begon de auto te rijden. De moeder heeft nog een poging gedaan de auto met haar lichaam tegen te houden. Hierbij werd zij overreden en liep dodelijke verwondingen op.


Bron: De Telegraaf


14025 views


De politie heeft gisteren tijdens invallen in een aantal flatwoningen in Amsterdam-Zuidoost tientallen kilo's harddrugs en versnijdingmiddelen gevonden. Het gaat om onder meer cocaïne en slikkersbollen. Ook heeft zij tienduizenden euro's contant geld aangetroffen

Dat heeft het Openbaar Ministerie vandaag bekendgemaakt. Tijdens de invallen probeerden vier verdachten via balkons te ontsnappen. Daarbij sprongen of vielen zij naar beneden. Een man overleed, drie anderen liggen nog in het ziekenhuis. Een andere verdachte moest ook worden opgenomen omdat hij slikkersbollen begon uit te braken en onwel raakte.


Flat in Zuidoost (foto: ANP)

Bron: ANP


10202 views


Vanmiddag lancering ruimtetelescopen

14-05-2009 @ 14:41 •   dm Michel (OA)
print 

Om drie uur vanmiddag worden twee ruimtelescopen van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA gelanceerd vanaf de lanceerbasis in Frans Guyana. Met behulp van de telescopen, genaamd Herschel en Planck, wordt onderzoek gedaan naar het ontstaan van het heelal en sterrenstelsels.

Herschel gaat proberen het ontstaan van sterren en sterrenstelsels in kaart te brengen. Hiervoor is de telescoop uitgerust met een infraroodcamera die is ontwikkeld door het Nederlandse ruimteonderzoeksinstituut SRON. Deze camera moet het mogelijk maken om door stofwolken heen te kijken en zo te achterhalen wat zich daar achter bevindt.

De telescoop Planck gaat onderzoek doen naar kosmische achtergrondstraling. Hiermee wordt de straling bedoeld die is vrijgekomen tijdens de oerknal en nu pas de omgeving van de aarde bereikt. De wetenschappers achter deze telescoop hopen middels deze straling meer over de periode kort na de oerknal te weten te komen.

De telescopen zullen op een afstand van ongeveer anderhalf miljoen kilometer van de aarde rond een fictief punt, genaamd L2, cirkelen. Planck blijft ongeveer een jaar operatief en Herschel ongeveer drie jaar.

De lancering is hier en hier live te volgen.


Bron: NOS


6977 views


Je hoeft heus geen hoogst diepzinnige bijdragen te leveren om een succesnummer te worden op Twitter. Als iemand het bewijst, is het wel Sockington, de zwarte kat met witte sokjes van Jason Scott. Bijna een half miljoen volgelingen heeft het beest, en zoveel spannends heeft hij echt niet te melden.

Baasje Jason Scott is er ook verbaasd over. Net nadat de kat de magische 200.000 volgelingen had bereikt, schreef hij op zijn blog: "Dit geeft mij weinig hoop voor de toekomst van de mensheid."

Overigens is Sockington lang niet de enige kat op Twitter. Zo is zijn medeberoemdheid Keyboard Cat er ook actief, evenals tientallen andere katten wiens baasjes de wereld up-to-date houden van hun beslommeringen.


Half miljoen Twitteraars volgen kat Sockington  (foto: DAG)

Bron: DAG


17209 views


Moergestel is in de ban van Marij Pijnenburg, de 46-jarige vrouw die vrijdag overleed aan de verwondingen die ze opliep bij het Koninginnedagdrama in Apeldoorn. Vandaag vond de uitvaart plaats, waar honderden mensen op af kwamen. In Moergestel hangen de vlaggen halfstok.

In de parochiekerk werd een katholieke dienst gehouden, waar ook de Apeldoornse burgemeester Fred de Graaf aanwezig was. De kerk biedt echter maar plaats aan 650 personen, andere belangstellenden konden terecht in buurthuis Den Boogaard. Via een televisieverbinding was de dienst daar te volgen.

Het slachtoffer was docent van de Oisterwijkse school 2College Durendael. Ze laat haar man en twee dochters na.


Bron: De Telegraaf


12047 views


Nederland heeft het vertrouwen in politici verloren, zo lijkt het. Uit een onderzoek van uitgeverij Reader's Digest blijkt dat het vertrouwen in de politiek de afgelopen vijf jaar tot een dieptepunt is gedaald. Zelfs autoverkopers worden betrouwbaarder beoordeeld door de ondervraagden.

Slechts 12% van de Nederlandse bevolking ziet het nog zitten met de politici van vandaag. Trendwatcher Adjiedj Bakas weet dit dieptepunt wel te verklaren: "We kampen met structurele problemen, maar er komen geen structurele oplossingen. Niet vanuit Nederland en niet vanuit Europa. Dat leidt tot ergernis en wantrouwen in het Nederlands kabinet en in de EU. Er zal een nieuwe generatie politici aan te pas moeten komen om het vertrouwen te herstellen."

Zo slecht als het vertrouwen in politici is, zo goed is dat bij artsen, brandweermannen en piloten. Van alle ondervraagden zegt 90% vertrouwen te hebben in deze beroepsgroepen. Volgens Bakas is dat simpel te verklaren: we kunnen simpelweg niet zonder. "Niet voor niets willen alle jongetjes op de basisschool brandweerman of piloot worden. Er hangt een hoop geheimzinnigheid omheen. We zien brandweermannen en piloten zelden in actie. Zo wordt het sprookje in stand gehouden.", aldus de trendwatcher.


Bron: De Telegraaf


12830 views


Miljoenenoplichter gepakt in Rotterdam

14-05-2009 @ 12:33 •   dm Marc (MPG)
print 
Een 44-jarige man is opgepakt in Rotterdam op verdenking van oplichting. De man zou tientallen mensen gedupeerd hebben voor in totaal ongeveer vijf miljoen euro. Later vandaag wordt hij voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De man woonde de afgelopen jaren in Suriname. Onlangs was hij weer in Nederland. Zijn slachtoffers investeerden in door hem opgezette ondernemingen. Zodra de buit binnen was, verdwenen de bedrijven.

Bron: De Pers


14258 views


Google doet Street View in Japan opnieuw

14-05-2009 @ 12:16 •  Redactie
print 

Google gaat Japan opnieuw opnemen voor de dienst Street View. Deze Google-dienst maakt het mogelijk beelden van straten over heel de wereld te bekijken. Auto’s met camera’s op het dak maken de opnamen, waarop ook toevallige passanten te zien zijn.

In meerdere landen heeft dit geleid tot kritiek. Velen vinden het een onaanvaardbare inbreuk op de privacy als mensen die niet om toestemming is gevraagd, tot in lengte van dagen zijn terug te vinden op de beelden. Ook in Japan woedt die discussie.

Hoewel al twaalf Japanse steden, waaronder Tokyo en Osaka, waren gecoverd, komt Google komt nu met een compromis. De opnamen worden overgedaan, waarbij de camera’s op de auto ruim 30 centimeter lager komen te staan.

Steen des aanstoots was namelijk dat de oorspronkelijke beelden vanaf een hoogte waren genomen van waar je makkelijk over hekken kon gluren op privéterrein.

Ook in Griekenland heeft Street View tot ophef geleid, maar daar mogen voorlopig helemaal geen beelden worden geschoten. De Griekse privacywaakhond wil dat Google eerst met betere maatregelen komt om de privacy van voorbijgangers te waarborgen.

Het simpelweg onherkenbaar maken van gezichten en kentekens vinden de Grieken niet voldoende.


Google doet Street View in Japan opnieuw  (foto: DAG)

Bron: DAG


13963 views


Vrouw (18) gespiest op schoolhek

14-05-2009 @ 11:59 •  Redactie
print 

De brandweer heeft gisterenavond een 18-jarige vrouw uit Asten moeten bevrijden die door haar bovenbeen was vast gespiest aan het hek van basisschool de Zonnebloem in Liessel.

Het hek is losgeknipt en de tiener werd, met een pin van het hek vrijwel dwars door haar been, naar het ziekenhuis in Helmond gebracht, meldde een politiewoordvoerder vandaag.

De Astense was met vrienden op het schoolplein gaan skaten. Na afloop probeerden ze via een container over het hek te klimmen. De container ging rollen en ze viel op het hek, aldus de politie.


Bron: DAG


34051 views


'designer-vagina' voor 75-jarige

14-05-2009 @ 11:35 •   dm Marc (MPG)
print 
Om haar seksleven een boost te geven heeft de 75-jarige Nina M. uit Rusland een operatie ondergaan om een 'designer-vagina' te hebben. Met haar nieuwe geslachtsorgaan hoopt de vrouw een jonge vent aan de haak te slaan.

Volgens de chirurg komen dergelijke verzoeken meestal van vrouwen die veel jonger zijn. "Maar Nina wilde ondanks haar leeftijd een actief seksleven, dus hebben we besloten haar te helpen."

De 75-jarige is erg blij met het resultaat van de operatie. "Ik voel me weer als een jonge vrouw."

Bron: The Sun


22436 views


Fortis boekt winst

14-05-2009 @ 11:19 •  Redactie
print 
Het verzekeringsconcern Fortis heeft in het eerste kwartaal een nettowinst geboekt van 44 miljoen euro. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt.

Het financiële concern kwam vorig jaar in zwaar weer door de kredietcrisis en dreigde om te vallen. De opsplitsing van Fortis door de Nederlandse en Belgische overheid en het Franse BNP Paribas werd eerder deze week afgerond. Het beursgenoteerde Fortis is nu een verzekeringsbedrijf.

De Belgische verzekeringstak van Fortis boekte 5 miljoen euro winst. Het internationale verzekeringsbedrijf realiseerde een winst van 8 miljoen euro. De algemene divisie van Fortis behaalde een winst van 31 miljoen euro.

Fortis boekt winst  (foto: ANP)

Bron: ANP


6757 views


Arnhemse vrouw ontvoerd

14-05-2009 @ 11:18 •   dm GauloisesB.
print 

Een 32-jarige Arnhemse vrouw is gisteravond korte tijd ontvoerd geweest. De vrouw kreeg het samen met haar 43-jarige vriend aan de stok met een 41-jarige man uit Apeldoorn. De Apeldoorner bedreigde het Arnhemse duo met een vuurwapen en ging er vervolgens vandoor, maar nam de vrouw met zich mee.

De vriend van de vrouw schakelde de politie in. Korte tijd later troffen agenten de ontvoerder en zijn gijzelaar aan in een woning in de Arnhemse wijk Klarendal. De 41-jarige Apeldoorner is door de politie aangehouden, evenals de 42-jarige eigenaar van de woning. Zij bleken bekenden van de slachtoffers te zijn.

In de woning vond de politie tevens een vuurwapen en een lading harddrugs. 'Conflicten in de drugsscene en de relationele sfeer' zijn de aanleiding geweest voor het conflict, denkt de politie.
10489 views


Geen wijziging straatnamen Heerlen

14-05-2009 @ 11:07 •   dm Marc (MPG)
print 
Het fel bekritiseerde plan om 58 straatnamen in Heerlen te veranderen is van tafel. Het college van B en W wilde de namen veranderen, omdat ze te veel op elkaar lijken. Hierdoor zou verwarring ontstaan bij hulpdiensten.

Juist de hulpdiensten gaven aan dat er helemaal geen probleem is met de straatnamen. Het plan bleek van de straatnamencommissie te komen. Wethouder Duijf, die hier verantwoordelijk is, was niet op de hoogte van het plan en vernam het nieuws via de krant.

De gemeente Heerlen heeft naar aanleiding van deze affaire besloten om gevoelige onderwerpen niet zonder meer openbaar te maken. Eerst moet het college zich erover buigen.

Bron: L1


9382 views


Gratis picknick voor wapenbezitters

14-05-2009 @ 10:27 •  Redactie
print 

In Onalaska in het noorden van de Verenigde Staten, houden wapenliefhebbers zondag een gezellige picknick. Er zijn gratis hamburgers, hotdogs, chips en limonade voor iedereen. Ook kinderen zijn welkom. Maar: breng wel je geweer mee.

Hubert Hoffman, de organisator van het festijn, is openlijk voorstander van wapenbezit en steekt dat niet onder stoelen of banken. We moeten er ook niet zo moeilijk doen als mensen lekker met hun pistool of revolver over straat willen, vindt Hoffman.

Tegen La Crosse Tribune vertelt hij: "Mensen die hun wapen openlijk willen dragen, zien nu dat ze daarin niet alleen staan. En de picknick is een manier om de rest van de wereld te laten zien dat wij veilige individuen zijn, die op geen enkele manier een gevaar of risico vormen voor de samenleving."

Hoffman organiseert het feest om te vieren dat de minister van justitie van Wisconsin, J.B. van Hollen, onlangs verklaarde dat burgers die openlijk de straat op gaan met een wapen, niet vervolgd hoeven te worden voor het verstoren van de openbare orde.

De politie neemt vooralsnog geen aanstoot aan het evenement. "Wat ze doen is volledig legaal", aldus een woordvoerder.


Gratis picknick voor wapenbezitters  (foto: DAG)

Bron: DAG


10032 views


Tanja Nijmeijer beschuldigd van rebellie

14-05-2009 @ 10:10 •  Redactie
print 

De Nederlandse Tanja Nijmeijer zal zich voor de Colombiaanse rechter moeten verantwoorden voor rebellie tegen de Colombiaanse staat. Ze staat op een lijst van 45 leden van de linkse guerrillabeweging FARC. Dat maakte het Colombiaanse Openbaar Ministerie gisteren bekend.

Het Openbaar Ministerie vond deze lijst op een USB-stick van de FARC, die na een aanval van het leger vorig jaar bij het plaatsje Uribe in het departement Meta werd aangetroffen.

Tanja Nijmeijer kwam in het najaar 2007 in het nieuws. Het leger had het kampement waar zij zich bevond aangevallen en vond na de aanval onder meer haar dagboek en de laptop van haar commandant Carlos Lozada.


Tanja Nijmeijer beschuldigd van rebellie  (foto: DAG)

Bron: DAG


8269 views


President Obama heeft zich bedacht en gaat proberen de publicatie van foto's van mishandeling van terreurverdachten door Amerikaanse militairen tegen te houden.

Eerder had zijn regering laten weten dat zij zich niet zou verzetten tegen een rechterlijk bevel om de beelden openbaar te maken. Obama kwam terug van dit standpunt omdat hij vreest voor de veiligheid van de Amerikaanse troepen in Irak en Afghanistan. Hij is bang dat ze door publicatie meer risico lopen doelwit te worden.

De regering heeft van het federale Hof van Beroep tot 28 mei de tijd gekregen om de foto's te publiceren. Obama heeft zijn juristen opdracht gegeven het bevel van het hof aan te vechten.

Verwacht wordt dat de beelden van harde ondervragingstactieken, zoals het zogeheten waterboarding, zowel nationaal als internationaal veel opschudding zullen veroorzaken. Obama heeft dergelijke methoden, die onder zijn voorganger Bush werden toegepast, afgekeurd en inmiddels verboden.


Obama wil nieuwe martelfoto's tóch niet vrijgeven  (foto: DAG)

Bron: DAG


7334 views


De Amerikaanse komiek en acteur Robin Williams gaat in september verder met zijn komedieshow Weapons of Self-Destruction. Dat maakte zijn agent gisteren bekend. In maart stelde hij zijn optredens uit, omdat hij een hartoperatie moest ondergaan.

Gisteren vertelde Williams in de talkshow van David Letterman dat hij een hartklep van een koe heeft gekregen tijdens de operatie. Dat hij zijn humor niet verloren is door de ingreep, was duidelijk. "Ik kon kiezen tussen een klep van een varken of een koe en deze is het geworden. Het is fantastisch om de hartklep van een koe te hebben. Als je geen hekel hebt aan grazen, is het zeer inspirerend."

Op 30 september staat Robin Williams voor het eerst sinds de operatie weer in het theater, in Bloomington, Indiana. Daarop volgen nog 29 optredens. Het laatste optreden van zijn tour is op 28 november. De grapjas heeft er weer zin in, zo vertelde hij Letterman. "Deze kleine pauze heeft me meer energie dan ooit gegeven."

Robin Williams is als acteur onder meer bekend van de films Mrs Doubtfire, Good Will Hunting en A Night in the Museum. In deze laatste film speelde hij de rol van de Amerikaanse president Theodore Roosevelt. Naast zijn acteerwerk is hij al sinds de jaren tachtig actief als standup comedian.

Robin Williams vervolgt shows na hartoperatie  (foto: ANP)

Bron: ANP


6170 views


Scorsese maakt film over Frank Sinatra

14-05-2009 @ 09:57 •  Redactie
print 
Regisseur Martin Scorsese gaat een film maken over het leven van de Amerikaanse zanger en acteur Frank Sinatra. Tina, de dochter van The Voice, zoals Sinatra ook wel genoemd wordt, wordt productieleider van de film. Dat maakte Universal Pictures gisteren bekend.

Tina Sinatra is erg blij met het initiatief van Oscarwinnaar Scorsese. "Mijn vader had grote bewondering voor het talent van de mensen met wie hij werkte, en zij hadden altijd bewondering voor mijn vader. Ik ben blij dat deze gewoonte nu doorgezet wordt met Martin Scorsese aan het roer van een Sinatra film."

De voorbereidingen van de film zijn al jaren aan de gang. Het duurde lang voordat de familie eruit was hoe het verhaal van Sinatra het beste verteld kon worden. Sinatra begon met muziek maken in 1939 toen hij Bing Crosby op de radio hoorde. Zijn stem is heel herkenbaar en wordt omschreven als krachtig, charismatisch en teder. Het bekendste nummer van The Voice is My Way.

In de jaren vijftig ging het bergafwaarts met zijn carrière, maar hij maakte een comeback als acteur in de film From Here to Eternity. Sinatra ging door met muziek maken en acteren totdat hij in 1998 op 82-jarige leeftijd overleed aan een hartaanval. Zijn laatste woorden waren "I'm Losing".

Bron: ANP


4049 views


Frisdrankconflict bij Albert Heijn

14-05-2009 @ 09:55 •  Redactie
print 
Een aantal frisdrankmerken is binnenkort niet meer verkrijgbaar bij Albert Heijn. Dit komt door een zakelijk conflict tussen producent Vrumona en de supermarktketen.

Vrumona waarschuwde vandaag in een advertentie in landelijke ochtendkranten dat consumenten mogelijk mis zullen grijpen als zij zoeken naar flessen, blikken en pakken van Crystal Clear, Royal Club, Sisi en Sourcy. Albert Heijn heeft besloten deze producten uit de schappen te halen als gevolg van een zakelijk verschil van mening, aldus de producent. Het dochterbedrijf van Heineken maakt onder licentie ook onder meer Pepsi, 7UP en Schweppes.

Supermarktketens en leveranciers hebben wel vaker hoog oplopende conflicten. Albert Heijn voerde bijvoorbeeld in 2007 wekenlang een gevecht met Coca-Cola, dat een hogere prijs wilde voor zijn producten.

Frisdrankconflict bij Albert Heijn  (foto: ANP)

Bron: ANP


12915 views


Een 45-jarige Italiaanse zakenman heeft 10.000 euro betaald om Alina Percea (18) te mogen ontmaagden. Het meisje bood haar maagdelijkheid te koop aan op internet en gaf een uitgebreid interview over haar eerste seksuele belevenis.

"Ik mocht op zijn kosten naar Venetië vliegen om hem daar te ontmoeten. Bij aankomst gaf hij me een doos chocolaatjes. Hij zag er veel jonger uit dan 45 en had donker haar, groene ogen en een lieve glimlach", zegt Alina in een interview met The Sun.

Samen gingen ze naar een vijfsterrenhotel. "We kusten en trokken onze kleren uit. Ik was natuurlijk zenuwachtig, want ik had dat nog nooit eerder gedaan. Toen legde hij me op bed en begon hij mijn lichaam te kussen. Ik vond hem knap dus ik genoot er wel van, maar omdat we het zonder condoom deden, was het wel pijnlijk."

"Na de seks vielen we in slaap. De volgende morgen gingen we ontbijten zoals een normaal koppel en nam ik de morning-afterpil. Hij vertelde me dat hij me graag nog eens zou zien. En waarom niet? Dan mag hij zelfs gratis", vertelt Percea openhartig.

Alina bood haar maagdelijkheid te koop aan om met het geld haar studies te kunnen betalen en een eigen appartementje te huren. Ze had echter gehoopt om meer dan 10.000 euro te krijgen en een eigen appartementje zit er dus niet in. "De opleiding zal nog wel lukken, maar een eigen appartementje kan ik op mijn buik schrijven. Ik zal dus gewoon bij mijn ouders blijven wonen."

Bron: Telegraaf


23922 views


Winkeliers overwegen geen aangifte meer te doen van winkeldiefstal bij de politie. Volgens Detailhandel Nederland, een brancheorganisatie voor winkeliers, vinden veel winkeliers die procedure te ingewikkeld.

Winkeliers moeten vaak weken wachten na een aangifte van diefstal, en krijgen daarna ook te maken met onduidelijke aangifteformulieren. Utrechtse winkeliers moeten bijvoorbeeld een formulier van acht pagina's invullen. Dit terwijl het officiële aangifteformulier maar één pagina lang is.

Volgens Detailhandel Nederland treden politie en justitie vaak laks of helemaal niet op na een melding. De voorzitter van de organisatie roept het kabinet op tot actie. Hij wil dat er een bewindvoerder komt, die de aangifteprocedure gaat verbeteren.


Bron: NOS


6536 views


Lekkerste student(e) van het jaar

14-05-2009 @ 09:20 •   dm HuHu
print 

De leukste verkiezing van het jaar zit er weer aan te komen, namelijk de Student of the Year verkiezing. Alle lekkere HBO'ers en WO'ers kunnen zich opgeven en strijden mee voor de titel. Tot en met aanstaande dinsdag kan er gestemd worden en de top-3 gaat door naar de finale op 3 juni in Amsterdam.

Om het niet helemaal een ordinaire vleeskeuring te laten lijken, worden de kandidaten ook getest op algemene kennis en maatschappelijke betrokkenheid. Intelligente vragen als: "Wat is de oplossing voor de kredietcrisis?" en "Wat zal er gebeuren nu Obama president is?" moeten aantonen wie er naast knap ook nog slim is.

Er doen zowel mannelijke als vrouwelijke studenten mee, maar de laatste categorie is natuurlijk het interessantst. De favoriete studente van de FOK!redactie, Sanne Roffel, doet ook weer mee. Eerder werd zij al Schoolmeisje van het Jaar en was ze te horen in FOK!radio.

FOK! sprak gisteren met haar over deze verkiezing om eens te horen wat haar antwoorden op de vragen zijn. Met de kredietcrisis weet onze volleyballende studente helaas geen raad: "Als er een gemakkelijke oplossing zou zijn die ik zo 1,2,3 bedenk, dan zou er geen kredietcrisis zijn." Wel kijkt ze graag uit naar wat er gaat gebeuren nu Obama president is geworden.

Stiekem gaat de verkiezing natuurlijk wel gewoon om wie er het lekkerste uit ziet, dus heeft FOK! wat foto's los weten te peuteren van Sanne. Ze is hier te bekijken in bikini, op het strand en in close-up.


Sanne Roffel

Bron: FOK!


31181 views


Een Britse man heeft een kinderritje, een Pieter Post-auto, omgebouwd tot de kleinste auto ter wereld. De Amerikaanse World Records Academy heeft dat bevestigd.

De Brit bouwde het ding om tot een echte auto. Nadat hij de auto gekocht had sloopte hij alle Pieter Post spullen zoals de geldmachine, de poppen van Pieter Post en diens kat uit het kinderritje. Hierna monteerde hij wat over was op het onderstel van een mini-quad en installeerde een motortje en stalen balken voor de stevigheid.

Spiegels, uitlaat, lampen, ruitenwissers en richtingaanwijzers maken de auto af. Het voertuigje is slechts 99 centimeter hoog en 66 centimeter breed.


Bron: NOS


13694 views


VNO-NCW wil dat het kabinet de verkoop van de energiebedrijven Essent en Nuon stopt. De werkgeversorganisatie schrijft in een brief aan de regering dat de energievoorziening te belangrijk is om een besluit over de verkoop van de bedrijven aan provincies en gemeenten over te laten. Die hebben de aandelen in handen.

"Er is hier een nationaal belang in het geding", staat in de brief, die vandaag naar premier Jan Peter Balkenende is gestuurd. VNO-NCW wil dat het kabinet regelt dat een besluit over de verkoop minstens drie maanden wordt uitgesteld. "In deze periode moet Nederland de verkoop van de energiebedrijven nogmaals principieel wegen."

Het Duitse bedrijf RWE wil Essent overnemen. De miljardendeal gaat door als het 80 procent van de aandelen krijgt aangeboden. De provincie Noord-Brabant bezit 30,8 procent van de aandelen. Provinciale Staten stemden tegen verkoop, maar een definitief besluit is nog niet genomen. Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall wil Nuon overnemen.

Bron: ANP


2306 views


Fed is 9 biljoen dollar kwijt

14-05-2009 @ 08:42 •   dm Peter (pberends)
print 

De Amerikaanse centrale bank de Federal Reserve (de Fed) kan niet zeggen waar 9 biljoen dollar aan transacties buiten de balans om is gebleven. Het Democratische Congreslid Alan Grayson ondervroeg de Fed-hoofdinspecteur Elizabeth Coleman waar de biljoenen waren gebleven, maar de inspecteur bleef het antwoord verschuldigd.

Grayson: "Ik ben geschokt te ontdekken dat niemand bij de Federal Reserve ook maar iets bijhoudt." Toen Grayson vroeg of de Fed ook maar enig onderzoek gedaan heeft naar de val van de Amerikaanse bank Lehman Brothers, dat een schokgolf teweeg bracht in het gehele financiële stelsel, zei Coleman dat de Fed daar geen onderzoek naar gedaan heeft.

Grayson: "De Fed heeft sinds september 2008 meer dan een biljoen dollar extra op de balans erbij gekregen. Welke partijen hebben dat geld ontvangen?" Coleman antwoordde: "Ik heb geen idee. We hebben dit niet specifiek onderzocht."

De inspecteur zei dat ze geen accountantscontrole heeft over de Fed. Grayson reageerde geïrriteerd en zei dat het wel de taak van de Fed-inspecteur was. Coleman: "We zijn niet in de positie om te zeggen of er enige verliezen waren."

Congreslid Alan Grayson ondervraagt Fed-hoofdinspecteur Elizabeth Coleman

Bron: MoneyNews


12475 views


Verlies Aegon valt mee

14-05-2009 @ 08:38 •  Redactie
print 
Verzekeraar Aegon heeft na een nettoverlies over 2008 in het eerste kwartaal van 2009 opnieuw rode cijfers geschreven. Dit maakte het bedrijf donderdag bekend.

Het nettoverlies bedroeg over het kwartaal 173 miljoen euro. Dit was beter dan analisten hadden verwacht. Zij rekenden gemiddeld op een nettoverlies van 362 miljoen euro.

Aegon moest voor 386 miljoen euro afschrijven op zijn beleggingsportefeuille. Hiervan was 205 miljoen euro gerelateerd aan beleggingen in de Amerikaanse hypotheekmarkt. Verder moest Aegon afboeken op investeringen in obligaties en aandelen.

Bron: ANP


3033 views


BNN's Lodiers verdient ruim drie ton

14-05-2009 @ 08:37 •  Redactie
print 
Patrick Lodiers verdiende in 2008 een jaarsalaris van 323.000 euro bij de publieke omroep BNN. Hij kreeg 260.000 euro als presentator en 63.000 euro voor het voorzitterschap. Dit staat in het jaarverslag van de jongerenomroep, meldde een BNN-woordvoerster donderdag.

De bedragen zijn inclusief pensioenafdracht en de bijtelling voor zijn leaseauto. Naast Lodiers verdienen nog twee andere BNN-presentatoren meer dan de zogeheten Balkenendenorm. De ene presentator verdiende 205.000 euro in 2008, de andere presentator heeft een jaarsalaris van 201.000 euro. De omroep maakt de namen van deze presentatoren niet bekend.

Algemeen directeur Lucas Goes zit met 189.000 euro net iets boven de Haagse norm.

Bron: ANP


10032 views


Schoolfeesten vaker alcoholvrij

14-05-2009 @ 07:43 •   dm Veerle (Volpez)
print 

Op steeds meer middelbare scholen is alcohol op schoolfeesten uit den boze. Middelbare scholen verbieden drank op schoolfeesten 'om jongeren tegen zichzelf in bescherming te nemen'. Dit blijkt uit onderzoek door het Nederlands instituut voor alcoholbeleid STAP.

"Op veel schoolfeesten die niet alcoholvrij zijn, drinkt tweederde van de leerlingen nog onverantwoord veel", aldus Veronique Bos, onderzoeker van STAP. "Dat feit alleen al is een pleidooi voor meer alcoholvrije schoolfeesten".

Het onderzoek wees uit dat een derde van de schoolfeesten alcoholvrij was, terwijl dit in 2005 nog maar bij een op de vier schoolfeesten het geval was. Het percentage leerlingen dat alcohol drinkt op schoolfeesten is echter vrijwel gelijk gebleven aan 2005, namelijk 65 procent. Het onderzoek van STAP werd uitgevoerd onder 558 leerlingen en 43 in het voortgezet onderwijs.

 


Bron: De Telegraaf


5262 views


Suu Kyi vervolgd om bezoek Amerikaan

14-05-2009 @ 07:33 •  Redactie
print 
De autoriteiten in Myanmar klagen oppositieleidster Aung San Suu Kyi aan vanwege een incident waarbij een Amerikaan heimelijk in haar huis verbleef. Ook haar twee dienstmeiden worden vervolgd, liet Suu Kyi's Nationale Liga voor Democratie (NLD) vandaag weten.

De Amerikaan John William Yeattaw werd afgelopen week gearresteerd toen hij op de terugweg was. Hij had het meer naar het huis overgestoken en twee dagen gebivakkeerd bij de winnares van de Nobelprijs voor de Vrede, die al jaren onder huisarrest staat.

Een woordvoerder van de NLD zei dat Suu Kyi en de dienstmeiden moeten terechtstaan in de beruchte Insein-gevangenis in Yangon. Waar ze voor worden vervolgd is onbekend. In de Insein-gevangenis worden alle zaken tegen dissidenten in het autoritair geregeerde Myanmar afgewikkeld.

Bron: ANP


5075 views


Zwaargewonde door brand in garagebedrijf

14-05-2009 @ 07:31 •  Redactie
print 
In een garagebedrijf in het Zeeuwse 's Gravenpolder is afgelopen nacht brand uitgebroken. Een nog onbekende persoon is zwaargewond afgevoerd naar een ziekenhuis in Antwerpen. De brandweer is nog aan het blussen.

Rond 00.50 uur kreeg de brandweer een melding van een grote brand. Bij aankomst bleek het te gaan om een uitslaande brand in een garagebedrijf die van verre te zien was. De garage zit in een gebouw met meerdere bedrijven. Ook de andere panden in het gebouw worden bedreigd door de vlammen.

Bron: ANP


3822 views


Flinke borsten, een dikke buik en stevige dijen. Zo ziet een zes centimeter groot beeldje van 35.000 jaar oud eruit dat onlangs werd gevonden in Duitsland. Wetenschappers toonden gisteren de vermoedelijk oudste afbeelding van een vrouw ter wereld.

Duitse archeologen vonden het beeldje in de Zwabische Jura, een gebied dat bekendstaat om de vele archeologische vondsten. Het beeldje is gemaakt van de slagtand van een mammoet. Volgens de onderzoekers gaat het om de "oudste vorm van figuratieve kunst" ter wereld.

"De eigenschap van dit beeldje dat ongetwijfeld de meeste aandacht vraagt, is de expliciete, bijna agressieve, seksuele natuur gericht op de seksuele karakteristieken van de vrouw", aldus onderzoeker Paul Mellars van de Universiteit van Cambrigde, die over de vondst schrijft.

"Hoe je ook naar deze representatie kijkt, het is duidelijk dat de seksuele symbolische dimensie in Europese, en zelfs wereldwijde kunst een lange voorgeschiedenis heeft in de evolutie van onze soort."

Oudste sensuele beeldje ter wereld getoond  (foto: ANP)

Bron: ANP


13051 views


Cocaïne in Spaanse lucht

14-05-2009 @ 00:10 •   dm Marc (MPG)
print 
In de Spaanse steden Madrid en Barcelona is door wetenschappers cocaïne aangetroffen. Onderzoeksinstituut CSIC meldde gisteren dat de wetenschappers de aanwezigheid van drugs aantoonden met een nieuwe techniek.

De wetenschappers onderzochten de aanwezigheid van zeventien bestanddelen van drugs in de lucht. Het ging om bestanddelen van cocaïne, opium, LSD, cannabis en amfetamine. De meest voorkomende drug was cocaïne. Per kubieke meter werd 29 tot 850 picogram (een miljoenste van een miljoenste gram) van deze drug aangetroffen.

In het weekend waren de gemeten concentraties drugs hoger. De onderzoekers verklaren dit door aan te nemen dat dan meer drugs gebruikt worden. In Madrid is naast cocaïne ook heroïne aangeroffen. Een mogelijke verklaring hiervoor is de activiteit van drugsdealers in het gebied waar gemeten is.

Volgens de onderzoekers hoeven inwoners van de steden zich geen zorgen te maken over de aanwezigheid van drugs in de lucht. "Zelfs als we duizend jaar zouden leven krijgen we niet het equivalent van een dosis cocaïne binnen door de lucht", stelt een van de wetenschappers.

Bron: De Pers


13340 views


Gebruikersnaam 
Wachtwoord
 
Video's