FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Nieuwsarchief
Artikelen van donderdag 7 mei 2009

Voorbeschouwing Grand Prix van Spanje

Na vier Grands Prix overzee zijn we eindelijk weer terug in Europa. Voor teams begint het seizoen nu echt. De vrachtwagens staan gewoon weer in de paddock, de motorhomes staan weer op de plek waar ze horen. We zijn toe aan ronde vijf van het wereldkampioenschap Formule 1 met Jenson Button en Brawn GP aan de leiding van het kampioenschap. Wat gebeurt er in Spanje? Kan Force India nu eindelijk aan punten komen? Kan McLaren winnen en wat doet Ferrari? We zullen het op 10 mei iets over de klok van half vier weten.


Barcelona kent een rijke racehistorie welke terug gaat tot begin vorige eeuw. Desondanks is het Circuit de Catalunya pas sinds 1991 toneel van de Grand Prix van Spanje. Voorheen had de organisatie moeite de tribunes vol te krijgen, maar dankzij de prestaties van Fernando Alonso is dat sinds 2005 wel anders.

Het circuit is een van de belangrijkere testcircuits tijdens de winter. Aerodynamica is hier het sleutelwoord. Met een goede aerodynamica win je hier het meest van alle circuits op de kalender. Dankzij de schommelende temperaturen passen de omstandigheden van het asfalt zich vrijwel continu aan. De motor wordt gemiddeld belast, maar de paardenkrachten zijn op het rechte stuk van groot belang.

Circuit lengte: 4,655 km
Aantal Ronden: 66
Race afstand: 307.1048 km
Ronde record: 1:21,670 K. Räikkönen

Rijders

PosRijderNationaliteit Teampunten
1Jenson ButtonEngelandBrawn-Mercedes31
2Rubens BarrichelloBrazilieBrawn-Mercedes19
3Sebastian VettelDuitslandRBR-Renault18
4Jarno TrulliItalieToyota14.5
5Timo GlockDuitslandToyota12
6Mark WebberAustralieRBR-Renault9.5
7Lewis HamiltonEngelandMcLaren-Mercedes9
8Fernando AlonsoSpanjeRenault5
9Nick HeidfeldDuitslandBMW Sauber4
10Heikki KovalainenFinlandMcLaren-Mercedes4
11Nico RosbergDuitslandWilliams-Toyota3.5
12Kimi RäikkönenFinlandFerrari3
13Sebastien BuemiZwitserlandSTR-Ferrari3
14Sebastien BourdaisFrankrijkSTR-Ferrari1
15Felipe MassaBrazilieFerrari0
16Adrian SutilDuitslandForce India-Mercedes0
17Nelsinho PiquetBrazilieRenault0
18Giancarlo FisichellaItalieForce India-Mercedes0
19Kazuki NakajimaJapanWilliams-Toyota0
20Robert KubicaPolenBMW Sauber0


Constructeurs

PosTeamPoints
1Brawn-Mercedes50
2RBR-Renault27.5
3Toyota26.5
4McLaren-Mercedes13
5Renault5
6BMW Sauber4
7STR-Ferrari4
8Williams-Toyota3.5
9Ferrari3
10Force India-Mercedes0

De historie van de Spaanse Grand Prix gaat terug tot 1913 toen er op het stratencircuit van Guadarrama een race met sportwagens op het programma stond. Tot en met 1966 is de race vaker niet dan wel gehouden en is er met verschillende raceklasses gereden. De eerste race in het moderne tijdperk is in 1967 in Jarama een Grand Prix die niet voor het kampioenschap meetelt. Jim Clark is er met zijn Lotus-Cosworth de snelste. Daarna staat de race tot 1981 op de kalender.

De nieuwe start voor de race is in 1986 op het nieuwe Circuito de Jerez. Deze race wordt meteen legendarisch door het gevecht tussen Ayrton Senna en Nigel Mansell. Beide rijders strijden voor elke meter en de Braziliaan komt uiteindelijk 0,014 seconde eerder over de finish dan de Brit. Nog steeds is dit een van de meest close finishes in de Formule 1 ooit.

In 1991 wordt uitgeweken naar het nieuwe Circuito de Catalunya waar Williams en later Ferrari en McLaren de dienst uit maken. Zo wint Michael Schumacher de race zesmaal, waarvan viermaal achtereen. Maar in 2006 wordt de hegemonie van de grotere teams doorbroken door Fernando Alonso die met zijn Renault weet te winnen. De Spanjaard is de eerste rijder die in Spanje de Grand Prix voor eigen publiek op zijn naam weet te schrijven. Hij blijft in Barcelona Schumacher en zijn Renault-teamgenoot Giancarlo Fisichella ruim voor.

Voor de race in 2007 heeft het circuit bij Barcelona enkele aanpassingen ondergaan. Zo is er voor het opkomen van het rechte stuk voor start en finish een chicane gekomen om de veiligheid te verbeteren. Ook moet het inhalen zo bevorderd worden. Ferrari-coureur Felipe Massa weet de snelste kwalificatie te rijden voor Alonso. Het begin van de race verloopt spectaculair met allerlei aanrijdingen. Toro Rosso-coureur Scott Speed heeft de pech dat zijn linker achterband het op het rechte stuk begeeft en de Amerikaan valt dan ook uit. De eerste serie stops verloopt niet vlekkeloos, want Massa heeft bij het wegrijden meterslange vlammen uit zijn Ferrari en bij de BMW Sauber van Nick Heidfeld wil rechtsvoor de wielmoer er niet op. De Duitser rijdt weg, maar laat de moer achter bij het team van Toyota. Uiteindelijk weet Massa te winnen voor de McLarens van Lewis Hamilton en Alonso. Takuma Sato haalde met een achtste plaats het eerste punt binnen voor Super Aguri.

Kimi Räikkönen heeft de Spaanse Grand Prix in 2008 op zijn naam geschreven. De Fin weet in Barcelona zijn teamgenoot Felipe Massa en McLaren-rijder Lewis Hamilton voor te blijven. Räikkönen rijdt zich in de kwalificatie naar de poleposition en blijft daarmee Fernando Alonso en Massa voor. Grote verrassingen in de training zijn er niet, behalve dat David Coulthard zijn Red Bull Racing maar niet naar voren op de grid krijgt, terwijl zijn teamgenoot Mark Webber als zevende de race mag aanvangen.

Na de start pakt Räikkönen meteen de leiding voor Massa, Alonso en Hamilton. Verder naar achteren probeerde Adrian Sutil Coulthard in te halen, waardoor zowel de Force India-coureur als Sebastian Vettel op moesten geven. Na zeven ronden wordt het veld verder uitgedund, omdat een botsing van Nelson Piquet jr. met Sébastien Bourdais er voor zorgt dat beide uitvallen. Super Aguri-rijder Antony Davidson moet een ronde later met schade na deze aanrijding opgeven. In ronde zestien opent Alonso het bal van de pitstops, waardoor Hamilton doorschuift naar de derde plaats.

Na 22 ronden komt de meest spectaculaire crash op naam van McLaren-coureur Heikki Kovalainen die met 210 kilometer per uur zijn linker band het ziet begeven en daardoor hard de muur in rijdt. De Fin komt er ongedeerd vanaf. De safety car gaat naar buiten en verpest daarmee de race van Nick Heidfeld die moet stoppen voor brandstof en daardoor een tijdstraf oploopt. Ook is het het einde van de race voor Rubens Barrichello die in de pitstraat Giancarlo Fisichella tegenkomt. De leiding van de race is op dat moment in handen van Räikkönen voor Massa, Hamilton, Robert Kubica en Alonso die halverwege de race op moet geven met een geplofte motor.

Ook Nico Rosberg ziet zijn race eindigen door een falende motor. De Williams-coureur rijdt op dat moment als zevende in de rondte. De tweede serie stops levert geen verschuivingen op in de top van de rangschikking, maar achterin is er nog de aanrijding tussen Coulthard en Timo Glock, waardoor beiden terugvallen in de race door schade. Ook de Toyota-teamgenoot van Glock, Jarno Trulli, valt door dit incident terug omdat de Italiaan per ongeluk binnen wordt geroepen, terwijl er met zijn auto niets mis is. Hierdoor valt hij uiteindelijk terug naar de achtste plaats. Räikkönen wordt als eerste afgevlagd voor Massa, Hamilton, Kubica, Webber, Jenson Button, Kazuki Nakajima en Trulli.

Vrijdag 8 mei 2009
10:00 - 11:30 vrije training 1
14:00 - 15:30 vrije training 2

Zaterdag 9 mei 2009
11:00 - 12:00 vrije training 3
14:00 - 15:00 kwalificatie training

Zondag 10 mei 2009
14:00 - Grand Prix van Spanje


Datum Tijd Programma
Za 25 april 13.55-15.15 uur RTL GP: Formule 1 - Spanje - Kwalificatie
Zo 26 april 13.00-13.55 uur RTL GP: Formule 1 - Spanje - Pre-show
Zo 26 april 13.55-15.45 uur RTL GP: Formule 1 - Spanje - Race
Zo 26 apr 15.45-16.00 uur RTL GP: Formule 1- Spanje - Nabeschouwing
Zo 26 apr 20.00-20.30 uur RTL GP: Formule 1 - Spanje - Samenvatting

Datum Tijd Programma
Za 25 april 13.10-15.15 uur BBC1: Formule 1 - Spanje - Kwalificatie
Zo 26 april 13.10-16.00 uur BBC1: Formule 1 - Spanje - Race
Zo 26 april20.00-20.30 uur BBC3: Formule 1 - Spanje - Samenvatting
Nederlandse tijden



DagMinimumMaximumNeerslagkansWeerbeeld
Vrijdag13 °C24 °C20 %bewolkt
Zaterdag14 °C22 °C20 %bewolkt
Zondag14 °C22 °C20 %half bewolkt
Bron: The Wheather Channel

UItslag Hamburger SV - Werder Bremen

Werder Bremen heeft zich geplaatst voor de finale van de UEFA Cup. Het won in Hamburg met 2-3 en maakte zo de 0-1 thuisnederlaag ongedaan.

De eerste kans was voor Werder, maar een kopbal van Pizarro ging over. Nog geen minuut later was het Hamburg wat op voorsprong kwam. Na een knappe assist van Joris Mathijsen scoorde Olic. Werder Bremen was nu gedwongen vol op de aanval te spelen, HSV kwam aanvankelijk geen moment in de problemen en kreeg zelfs kansen op 2-0. Na een half uur spelen kwamen de bezoekers toch langszij via Diego. Niet veel later was er wederom een grote kans voor Diego, maar nu schoot hij op de lat. Diego kreeg ook nog een tegenvaller te verwerken, door een gele kaart zal de sterspeler van Werder Bremen de finale moeten missen.

De tweede helft was voor de neutrale toeschouwer prachtig om naar te kijken. Beide ploegen speelden vol op de aanval. Het was Werder Bremen wat op een 1-2 voorsprong kwam. Pizarro, die even daarvoor nog een doelpunt wegen buitenspel afgekeurd zag worden, scoorde na een afstandsschot. De thuisploeg ging daarna op zoek naar de gelijkmaker, maar het was de ploeg uit Bremen die op 1-3 kwam. Hamburg kwam nog wel terug tot 2-3 via Olic, maar verder kwam het niet meer.

Werder Bremen speelt op 20 mei in Istanbul de finale tegen Sjachtar Donetsk.

Karakteristieken:
Hamburger SV - Werder Bremen 2-3
'13 Olic 1-0
'29 Diego 1-1
'66 Pizarro 1-2
'84 Baumann 1-3
'87 Olic 2-3

Toeschouwers: 50.500
Scheidsrechter: De Bleeckere (Bel)
Stadion: HSH Nordbank Arena
Gele kaart: Alex Silva, Jarolim (Hamburger SV), Diego, Naldo (Werder Bremen)

Opstellingen

Hamburger SV Rost, Demel (J. Boateng/63), Gravgaard, Mathijsen, Jansen (Aogo/77), Pitroipa, Jarolim, Alex Silva (Benjamin/72), Trochowski, Petric, Olic

Werder Bremen: Wiese, Fritz, Mertesacker(Prödl/54), Naldo, Bönisch, Frings, Baumann, Diego, Özil, Pizarro (Niemeyer/90), Rosenberg (Almeida/62)

Duizenden op de vlucht voor bosbranden Californië

Duizenden mensen zijn op de vlucht geslagen voor bosbranden bij de Californische kustplaats Santa Barbara ten noorden van Los Angeles. Al tientallen huizen zijn in de as gelegd door de vuurzee. Duizenden andere inwoners moesten vandaag rekening houden met evacuatie.

De Californische gouverneur Arnold Schwarzenegger bracht een bezoek aan het rampgebied. Eerder had hij voor het getroffen gebied de noodtoestand uitgeroepen om de hulpverlening te vergemakkelijken.

Door de verwoestende vuurzee brandden zeker twintig miljoenenvilla's tot de grond toe af. Het vuur ontstond in kurkdroog struikgewas in de heuvels en legde ruim 500 hectare in de as. De autoriteiten onderzoeken of er sprake is van brandstichting.

Door een temperatuur van meer dan 37 graden Celsius en windsnelheden van ongeveer 80 kilometer per uur wist het vuur razendsnel om zich heen te grijpen. Ruim 1400 brandweerlieden zijn ingezet om de vuren te blussen en bedreigd gebied te beschermen. Ruim tien brandweerlieden raakten gewond.

In november verwoestten bosbranden meer dan tweehonderd huizen in Santa Barbara en omgeving. Een kampvuur was toen de oorzaak.

Zie ook het topic in De Elementen op het forum.

Ferrari komt met nieuw motorhome

Ferrari zal tijdens de Grand Prix van Spanje een nieuw motorhome meenemen.

De wedstrijd in Spanje is de eerste Europese Grand Prix van het jaar en dit stelt de teams in staat om hun motorhomes weer van stal te halen. Sinds de komst van het Red Bull Racing team is onder leiding van dit team het motorhome een waar prestige object geworden en zijn ze alleen maar mooier, groter en hoger geworden.

Het motorhome van Ferrari heeft twee verdiepingen en is iets gemoderniseerd ten op zichte van de oude, welke ernaast te bewonderen zal zijn tijdens de komende wedstrijd.

Williams vindt nieuwe sponsor

Williams heeft een nieuwe sponsor gevonden. Het gaat om Hell Energy Drinks, dat vanaf de komende race op de zijkanten van de achtervleugel zal prijken. Tevens zal de pitcrew het logo op hun pakken dragen.

Hell Energy wil na Red Bull het tweede merk voor energiedrankjes worden en gaat net als hun concurrent de Formule 1 in. "Met de sponsoring van Williams willen we verder kunnen groeien. Ons doel is om internationaal de tweede energiedrank te worden", aldus Tomas Grosch van het Hongaarse bedrijf.

The Offspring op Huntenpop

De Amerikaanse band The Offspring zal eind augustus op het podium staan op het Huntenpop Festival in het Achterhoekse Ulft. Dat heeft de organisatie vandaag bekendgemaakt.

The Offspring treedt op tijdens de openingsavond van het festival op vrijdag 28 augustus. Het festival viert met deze act het 20-jarig bestaan.

Op het festival staan verder Junkie XL, Danko Jones en De Jeugd van Tegenwoordig, Sabrina Starke en Van Velzen op het podium.

Het festivalterrein van Huntenpop verhuist na negentien jaar van Varsselder naar het DRUpark in Ulft.

Vrijdag 28 augustus te zien op Huntenpop in Ulft

Coureurs: "F1 kan niet zonder Ferrari"


Max Mosley was zaterdag duidelijk in zijn woorden: "De Formule 1 kan zonder Ferrari." Veel coureurs zien dat echter als onbestaanbaar.

"Zonder Ferrari is het niet meer de Formule 1", aldus Giancarlo Fisichella in een reactie op de uitspraak. Lewis Hamilton kan zich de sport zonder het Italiaanse team niet voorstellen en Fernando Alonso noemt het zelfs onmogelijk dat Ferrari, het enige team dat vanaf de start van de klasse op de grid te vinden is, de sport zou verlaten.

Ferrari-coureur Felipe Massa wil zichzelf niet in het middelpunt van het debat plaaten, maar geeft wel aan niet te houden van de huidige politiek binnen de Formule 1. "Het zou mooi zijn om een betere sport te hebben", aldus de Braziliaan. "Minder politiek en meer sport, dat is alles wat ik kan zeggen."

Mark Webber ging meer in op de bron van de uitspraak van Mosley. Die uitspraak volgde namelijk op een dreigement van Ferrari om de sport te verlaten als een voorstel voor een budgetlimiet zou worden doorgevoerd. "Het is voor mij als coureur totaal niet aantrekkelijk om twee verschillende regelgevingen te hebben", vindt de coureur van Red Bull. "Om het eenvoudig te zeggen wil ik dat de man aan het andere eind van het tennisveld dezelfde racket heeft als ik."

EU: banenverlies beperken, betere banen

Vandaag hield de Europese Unie (EU) een speciale werkgelegenheidstop in de Tsjechische hoofdstad Praag. Naast de EU, namen ook werkgevers en vakbonden deel aan het overleg. De deelnemers aan de conferentie hebben een tienpuntenplan, zogenaamde grondbeginselen, opgesteld om onder meer de bestaande werkgelegenheid in stand te houden en de toegang tot de arbeidsmarkt te verbeteren. De werkloosheid in de EU bedroeg in maart 8,8 procent. De verwachting is, dat deze naar 11,5 procent is gestegen eind volgend jaar.

José Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, zei na afloop het volgende: "Deze EU-werkgelegenheidstop is een belangrijke stap op weg naar meer en beter gecoördineerde actie op het terrein van de werkgelegenheid. We kunnen niet voorkomen dat deze crisis werkloosheid veroorzaakt. Maar door onmiddellijk optreden kan het banenverlies beperkt worden, en kunnen miljoenen mensen geholpen worden nieuwe en betere banen te vinden. Nu handelen betekent ook de weg effenen voor duurzaam herstel. De actie van de EU inzake werkgelegenheid is niet met de top van vandaag begonnen en eindigt daar ook niet mee. Maar deze top laat de Europese burgers zien dat we willen dat werkgelegenheid doelstelling nummer één is. Ik doe een beroep op alle lidstaten om samen te werken zodat zo snel mogelijk concrete actie ondernomen kan worden op het gebied van de werkgelegenheid."

Vladimír Špidla, EU-commissaris voor werkgelegenheid, zei dat mensen de eerste prioriteit zijn. "We moeten alle instrumenten waarover we beschikken gebruiken om de gevolgen van de crisis voor de reële economie, en met name voor mensen en hun middelen van bestaan, te beperken."

Het tienpuntenplan is op deze website te lezen.

[NHL] Uitslag Hurricanes - Bruins

De Carolina Hurricanes hebben een verrassende voorsprong genomen in de play-offserie tegen de als eerste geplaatste Boston Bruins. De Hurricanes leken beter gemotiveerd te zijn dan de favoriet en wonnen met 3-2 in de extra tijd. Jussi Jokinen maakte de winnende treffer.

Jokinen maakte ook al een de serie-beslissende goal tegen de New Jersey Devils met nog twee tienden te gaan op de klok, en bewees nu weer zijn waarde tegen de Boston Bruins. En dat terwijl hij de Hurricanes zo in de schoot geworpen werd door de Tampa Bay Lightning, die een dramatisch seizoen doormaakten en Jokinen naar het tweede team plaatsten. Omdat Jokinen een zogeheten one-way contract heeft mag een ander team dat hem wel in de NHL laat spelen hem dan overnemen.

Bruins-coach Claude Julien vond dat de overwinning de Hurricanes toekwam. "We speelden al niet goed genoeg om de 2-2 te verdienen in de reguliere speeltijd, laat staan dat we het verdienden om te winnen. We hadden een aantal goede kansen, maar de hockeygoden gaven de overwinning nu aan het team dat de overwinning verdiende. En met de manier waarop wij vandaag speelden verdienden wij het zeker niet," aldus de 49-jarige coach.

De cijfers ondersteunden zijn relaas: de Hurricanes hadden 41 schoten op doel, de Bruins 23. Slechts goalie Tim Thomas hield de Boston in de wedstrijd. De Bruins kwam niet erg gretig over en verloren de meeste een-tegen-eenduels bij de boardings. Bovendien gaven zij de puck vaak weg. De Bruins kwamen in de eerste periode nog wel op voorsprong via Milan Lucic, maar moesten daarna twee goals van de Hurricanes toestaan. Eric Staal en Sergei Samsonov waren de makers, alvorens veteraan Mark Recchi in de derde periode de gelijkmaker intikte. De Hurricanes trokken echter toch verdiend aan het langste eind toen Jokinen de rebound van een schot van Sergei Samsonov binnentikte.

[NHL] Uitslag Penguins - Capitals

De Pittsburgh Penguins houden de serie tegen de Washington Capitals spannend door in eigen huis de derde wedstrijd in de extra tijd te winnen met 3-2. De stand in de serie komt daarmee op 2-1 in het voordeel van Washington.

De winnende treffer werd gemaakt door Kris Letang, terwijl vlak voor de wedstrijd nog niet eens duidelijk was of hij wel kon spelen. Hij had een blessure die de Penguins niet wilden vrijgeven. Letang schoot in de eerste overtime periode een one-timer direct uit de gewonnen face-off van Sidney Crosby. De overige doelpuntenmakers waren Ruslan Fedotenko en Evgeni Malkin, die hiermee zijn criticasters de mond snoerde. Malkin speelde de afgelopen paar wedstrijden matig en zou volgens boze tongen niet goed tegen de play-offdruk bestand zijn. Met een goal en negen schoten op doel bewees hij het tegendeel.

Aan de Capitals-kant stal goalie Simeon Varlamov weer eens de show. Hij maakte maar liefst 42 reddingen uit 45 schoten op doel. De Penguins kondigden van tevoren al aan dat ze Varlamov vaak op de proef wilden stellen, en de goalie bleek wederom goed in vorm te zijn. Dit kon van de rest van de Capitals nauwelijks gezegd worden. Buiten een mazzelgoal van Alexander Ovechkin na ruim een minuut spelen en de eerste tien minuten lieten de Capitals het initiatief over aan de Penguins, die met een 45-24 voordeel in schoten op doel de overwinning verdienden.

De Capitals begonnen zoals gezegd wel goed. Ze werden daarbij geholpen door een grote fout van Pittsburgh-goalie Marc-Andre Fleury. Een schot van de Capitals knalde tegen de boarding achter zijn goal, en Fleury besloot om naar de puck te gaan om hem snel verder te kunnen spelen. De goalie schatte de snelheid van de puck echter verkeerd in, waardoor deze vanaf de boarding terugstuiterde naar de goed positie kiezende Ovechkin. Deze kon vervolgens eenvoudig de 1-0 binnenschieten. Hierna leken de Penguins verlamd, en in de eerste tien minuten domineerden de Capitals dan ook. Fleury hield zijn doel verder schoon deze periode, dus de Penguins hadden nog volop kans.

Deze kans pakten zij vanaf de tweede periode. In deze periode hadden de Capitals slechts vier schoten op doel, de Penguins vijftien. Een logisch gevolg was de gelijkmaker van Fedotenko, die samen met Maxime Talbot in een twee-tegen-eensituatie kwam. Met een mazzeltje (een pass van Fedotenko naar Talbot kwam bij hem terug via de stick van de enige overgebleven verdediger Milan Jurcina) scoorde Fedotenko de broodnodige goal om de serie spannend te houden. De voorsprong volgde met nog vijf minuten te gaan door een goal van Malkin uit een assist van Crosby. De Capitals kwamen via Alexander Semin vlak voor tijd nog gelijk in de powerplay doordat Pascal Dupuis op de strafbank zat, maar het laatste woord was aan Kris Letang die de wedstrijd besliste.

Uitslag Shakthar Donetsk - Dinamo Kiev

Shakthar Donetsk is de eerste finalist van de UEFA Cup. De ploeg speelde in de return van de halve finale tegen Dinamo Kiev en won uiteindelijk met 2-1. Vorige week eindigde het duel in een gelijkspel (1-1).

Na zeventien minuten spelen kwam Shakthar Donetsk al op voorsprong. Bij deze treffer ging de defensie van Dinamo Kiev niet vrijuit. Het geplaatste schot van Jadson was vervolgens niet te houden voor doelman Bogush. Ook daarna wist de thuisploeg de bezoekers in bedwang te houden. Dit deed men wel door veel kleine overtredingen te maken, waardoor het spel vaak even stil lag.

Vlak voor rust kwam Dinamo Kiev wat beter voor de dag en wist zelfs wat druk uit te oefenen. Dit resulteerde uiteindelijk in een treffer van Vukojevic, maar deze werd afgekeurd. De speler zou namelijk buitenspel staan.

Kort na de thee viel dan toch de gelijkmaker. Bangoura faalde niet, nadat hij oog in oog met Pyatov kwam te staan. Dinamo Kiev liet het, in tegenstelling tot Shakthar Donetsk, vervolgens na om op zoek te gaan naar een voorsprong. De voorsprong voor de thuisspelende ploeg hing in de lucht, maar men kwam niet verder dan een paar scherpe counters. Tien minuten voor tijd leek de druk voor de bezoekers wat af te nemen, waar men echter niet van wist te profiteren.

In de slotfase leek Shakthar Donetsk te twijfelen. Men kon nog één keer aanzetten om de bevrijdende goal te maken of men speelde het duel uit tot de verlenging. De thuisploeg koos echter voor de eerste optie. Ilsinho zorgde er namelijk voor dat Shakthar Donetsk er met de winst vandoor ging. De Braziliaan speelde zich binnen het strafschopgebied vrij en had de hoek daarna voor het uitkiezen.


Karakteristieken

Shakthar Donetsk (OEK) - Dinamo Kiev (OEK) 2-1 (1-1)
17’ Jádson 1-0
47’ Bangoura 1-1
89’ Ilsinho 2-1

Toeschouwers: 25.000
Scheidsrechter: Benquerenca (Por)
Stadion: RSK Olimpiyskyi, Donetsk
Gele kaart: Hübschman, Gladkiy (Shakthar Donetsk), El Kaddouri, Aliyev, Bangoura, Vukojevic (Dinamo Kiev)

Opstellingen

Shakthar Donetsk: Pyatov, Srna, Ishchenko, Chygrynskiy, Rat, Ilsinho (Lewandowksi/90+2), Hübschman, Jádson, Gai (Willian/70), Fernandinho, Luiz Adriano (Gladkiy/70)

Dinamo Kiev: Bogush, Betao, Sablic, Ayila, El Kaddouri, Eremenko (Corrêa/76), Vukojevic, Aliyev, Ninkovic, Bangoura, Milevskiy

'Tweede virusgolf in het najaar'

De Britse minister van Volksgezondheid Alan Johnson waarschuwt voor een tweede golf van Mexicaanse griep in het komend najaar. De tweede golf zou karakteriserend zijn voor virusuitbraken in het verleden, zoals de Spaanse griep, die naar schatting 50 miljoen mensen het leven kostte.

Johnson: "Dit is een nieuw virus, dat we nog nooit gezien hebben. Onze kennis van alle voorgaande virusuitbraken is dat er twee fases zijn. Eerst is er meestal een vrij milde fase en pas daarna volgt de tweede fase, vaak in de herfst en winter, die veel extremer is."

Ondertussen heeft het Britse ministerie van Volksgezondheid al geruime tijd maatregelen getroffen voor mogelijk 750.000 Britse doden als gevolg van een virusuitbraak, zo meldt de Britse krant The Daily Telegraph. Het ministerie bevestigt dat het in 2006 miljoenen extra bodybags besteld heeft als een voorzorgsmaatregel voor een virusuitbraak.

Er worden ook voorbereidingen getroffen voor het inzetten van opblaasbare mortuaria, 'express-begrafenissen' en rond-de-klok crematies, als de uitbraak van de Mexicaanse griep in alle hevigheid om zich heen grijpt.

In het allerergste scenario zullen zelfs koeltrailers worden ingezet, om alle lijken tijdelijk in op te slaan, en zullen begraafkisten meerdere malen gebruikt gaan worden. Slechts 30 procent van alle slachtoffers zullen begraven kunnen worden; de rest moet worden gecremeerd.

Tot nu toe zijn er in het Verenigd Koninkrijk 18 mensen daadwerkelijk besmet met de Mexicaanse griep. In totaal 716 patiënten worden op dit moment getest, of zij eveneens het slachtoffer van het nieuwe griepvirus zijn.

De Britse minister van Volksgezondheid Alan Johnson waarschuwt voor een tweede virusgolf in het najaar

Bunker: witbrood met meelwormen

De bewoners hebben het niet makkelijk in de bunker. Werd gisteren al een potje gel gevorderd, vanavond moesten twee bewoners witbrood met meelwormen eten in het kader van Extreme Eating.

Bewoners Amber en Pim kregen een hele schaal meelwormen op hun brood. Een lastige uitdaging als je brood letterlijk van je bord loopt. Amber gaf haar portie meteen al aan Fikkie, Pim nam wel dapper een paar happen broodje levende meelworm. Maar omdat hij zijn bord niet leegat won ook hij niet de battle. 

De bewoners besloten de overgebleven meelwormen vervolgens te bakken in de pan om ze met elkaar alsnog op te eten. Peter heeft ook een kooktip: "4-7 minuten doorbakken. Scheutje tabasco en rode wijn. Om en om!"


Meer weten van The Bunker Online? Kijk dan op het FOK!forum.

Bunker worm1

worm 4

 

worm 2


worm 3|

Hockeylegende Sikking overleden

Oud-international Maarten Sikking is op 61-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de hockeybond KNHB donderdagmiddag op de bondssite. Sikking stond tussen 1970 en 1980 123 keer onder de lat van het Nederlands hockeyteam.

In 1973 won hij met Oranje de wereldtitel en kreeg hij landelijke bekendheid door in de verlenging met een legendarische redding India van scoren af te houden. Bovendien stopte Sikking in de strafballenreeks twee inzetten. Daardoor werd Nederland voor het eerst in de geschiedenis wereldkampioen.

De oud-doelman van Schaerweijde uit Zeist woonde de laatste jaren op het Indonesische eiland Bali.

ECB zet voor het eerst de geldpers aan

De Europese Centrale Bank (ECB) zet voor het eerst in zijn bestaan de geldpers aan. De ECB koopt voor 60 miljard euro obligaties met onderpand van banken op. Economen hadden deze maatregel niet voorzien.

Jean-Claude Trichet maakte deze onverwachte ECB-beslissing vanmiddag bekend. De ECB-president liet ook weten dat de centrale bank de rente met een kwart procentpunt verlaagd naar 1 procent. Verder wordt het voor banken nog makkelijker tijdelijke geld te lenen.

De maatregelen van de ECB moeten de kredietverlening tussen banken onderling en aan bedrijven en consumenten verder op gang brengen. Die stagneert door de kredietcrisis en gebrek aan vertrouwen tussen de banken. Door de renteverlaging wordt lenen voor alle partijen goedkoper. De tijdelijke kapitaalinjecties moeten banken scheutiger maken met kredieten.

De ECB gaat met het opkopen van de bankobligaties veel minder ver dan de Federale Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken. De Fed laat de geldpers op volle toeren draaien: de centrale bank wil de economie steunen door voor 225 miljard euro staatsobligaties op te kopen. Veel economen vrezen dat deze vergroting van de geldhoeveelheid zal leiden tot een hogere inflatie.

Trichet zei dat het opkopen van schuldpapier niet leidt tot een hogere inflatie. De ECB heeft als voornaamste doel het in toom houden van de inflatie. De ECB wil de inflatoire werking van de aanschaf van de obligaties tegengaan door andere bezittingen juist te verkopen.


ECB zet voor het eerst de geldpers aan  (foto: DAG)

Kerk woedend op Goedele Liekens

De Belgische katholieke kerk staat op haar achterste benen. Niemand minder dan Goedele Liekens heeft namelijk de kerk beledigd. Op de cover van haar eigen glossy 'Goedele' staat de presentatrice en seksuologe afgebeeld als non.

Dit is echter nog niet het ergste. Volgens kardinaal Danneels is het cadeautje dat bij het tijdschrift zit het meest aanstootgevend. Bij het blad krijgt de lezer namelijk drie hosties, waarop de beeltenis van Goedelijke prijkt. Vooral de begeleidende tekst "neemt en eet hiervan, dit is mijn lichaam" stuit de kerk tegen de borst.

"Daarmee komt Goedele aan de kern van het christelijke geloof en dat doe je niet", aldus Hans Geybels, de woordvoerder van kardinaal Danneels. De man heeft inmiddels een brief geschreven naar de redactie van Goedeles glossy uit naam van alle bisschoppen. "Wij zijn ervan overtuigd dat het misbruik van centrale religieuze symbolen niet bevorderlijk is voor de uitbouw van een harmonieuze samenleving en zouden u willen vragen respect op te brengen voor de diepste overtuigingen van mensen."

De woordvoerder laat weten dat hij absoluut niet uit is op censuur, maar dat hij wil oproepen tot "respect en fijngevoeligheid". De kerk wil voorlopig nog niet naar de rechter stappen.

Goedele zelf kan er nog wel om lachen. Volgens haar is het allemaal een grote grap. "Ik had deze reacties niet verwacht. Het is niet de eerste keer dat ik als non op een cover sta en het is zeker niet onze bedoeling om zomaar te lachen met het geloof."

Likeens
Menigeen wil graag haar lichaam

Toeriste schiet olifant af met kruisboog

De Amerikaanse Teressa Groenewald-Hagerman heeft zich onsterfelijk gemaakt door met een kruisboog een olifant af te schieten. Onsterfelijk in de jagerswereld dan. De 39-jarige schutter uit Kansas is namelijk de eerste vrouw ter wereld die dat gelukt is.

Het doden van de olifant was het gevolg van een weddenschap, zo schrijft Groenewald-Hagerman trots op een jagerssite. Een vriend daagde haar uit met de opmerking dat het haar nooit zou lukken. Groenewald-Hagerman trainde vervolgens een jaar om zijn ongelijk te bewijzen.

Ze nam de olifant te grazen in Zimbabwe, waar ze een kudde had beslopen. Met één welgemikt schot trof ze het beest van ongeveer elf meter afstand. De olifant strompelde weg en zeeg ter aarde. Toen Groenewald-Hagerman de volgende dag terugkwam was hij dood.

Triomfantelijk poseert ze bij het dode beest, maar buiten de jagerswereld kan haar daad op weinig sympathie rekenen. Will Travers van dierenorganisatie Born Free Foundation is zelfs woest. "Wie gaat er nou een olifant afschieten met een kruisboog om een weddenschap te winnen?! Deze vrouw moet in therapie!" Toch is het in veel delen van Zimbabwe niet verboden om op wilde dieren te jagen.

Met dank aan mouthman voor de submit.

Chelsea verwerpt bedreigingen

Chelsea heeft met klem ontkend dat er bedreigingen aan het adres van arbiter Tom Henning Øvrebø zijn geuit. De arbiter van dienst zou de ploeg uit Londen, dat in de halve finale van de Champions League tegen FC Barcelona (1-1) speelde, twee strafschoppen hebben onthouden.

"Naar aanleiding van de geruchten over de bedreigingen aan het adres van de arbiter willen wij duidelijk maken dat de club alle bedreigingen aan het adres van scheidsrechters, officials en supporters verwerpt," was in een statement van Chelsea te lezen. "Mocht er overtuigend bewijs aan worden geleverd, dan zullen wij de strengst mogelijke maatregelen nemen tegen elke seizoenkaarthouder of elk lid van de club die meegedaan heeft aan dit soort acties. We betreuren de gebeurtenissen van gisterenavond, maar hebben vooralsnog geen bewijs dat Chelsea-fans betrokken zijn bij de gedane aantijgingen."

Eerder vandaag was ook al te lezen dat dat José Boswinga, speler van The Blues, over een scheidsrechterlijke samenzwering tegen zijn ploeg sprak.

De Bakker klaar in München

Thiemo de Bakker is uitgeschakeld op het tennistoernooi van München. De Nederlander was niet opgewassen tegen de Australiër Lleyton Hewitt. De 20-jarige tennisser bood enige weerstand, maar ging uiteindelijk met 3-6 en 4-6 onderuit.

Eerder deze week zorgde De Bakker nog voor een verrassing door de Duitser Rainer Schüttler, die als vijfde geplaatst was, naar huis te sturen. Het kostte overigens even tijd om het hoofdtoernooi te bereiken. De Nederlander moest zich namelijk eerst door de kwalificaties worstelen.

Oneindige explosies in End of Eternity screenshots

Ontwikkelaar Tri-Ace, bekend van Valkyria Profile en Star Ocean werkt momenteel aan End of Eternity, een RPG voor de Playstation 3 en Xbox 360. End of Eternity speelt zich af in de machinestad Burzel waarin de burgers allemaal dezelfde monotheïstische religie volgen. De speler zal de stad verlaten om de wereld te ontdekken. Veel meer dan dat is er nog niet bekend over de game. Vandaag hebben we enkele screenshots voor jullie.





'Maxwell moet vervanger Abidal worden'

De kans dat Inter-back Maxwell volgend seizoen het shirt van Barcelona aantrekt, is volgens Corriele Dello Sport zeer groot. De oud-Ajacied is zijn basisplaats verloren aan Davide Santon en gaat volgens agent Mino Raiola vertrekken.

Maxwell is bezig aan zijn derde seizoen bij de Italiaanse kampioen. Ondanks zijn 24 competitie-optredens is het boek Inter volgens zaakwaarnemer Raiola gesloten. Dit omdat de oud-Ajacied de laatste maanden zijn basisplek kwijt is geraakt aan de jeugdige Santon.

Barcelona werd twee maanden geleden door het Spaanse Sport al in verband gebracht met de linkerflank-speler, maar volgens Corriele dello Sport is een transfer inmiddels in de maak. Raiola zal de komende dagen met het bestuur van Inter, dat nog niets over de vraagprijs naar buiten heeft gebracht, om de tafel gaan zitten om de toekomst van zijn speler te bespreken.

Op de positie van Maxwell speelt bij Barça Eric Abidal, die woensdagavond nog een ongelukkige rode kaart kreeg voorgehouden en daardoor geschorst is voor de finale. Van linksback Sylvinho wordt verwacht dat hij aankomende zomer mag vertrekken van de Cataloniërs.

Trainer De Jonge niet naar Sparta

Sparta Rotterdam kan de zoektocht naar een nieuwe trainer gaan voortzetten. De Kasteelbewoners hadden hun pijlen op Jan de Jonge gericht, maar beide partijen hebben na onderling overleg besloten van verdere samenwerking af te zien.

De Jonge was de afgelopen weken een aantal keer in gesprek met Richard Grootscholten, technisch manager van Sparta Rotterdam. Uiteindelijk heeft dit voor de Kasteelbewoners dus niets opgeleverd. De komende weken zullen door de Rotterdammers gebruikt worden om zich op andere kandidaten te concentreren.

Foeke Booy, die nu nog trainer van Sparta Rotterdam is, vertrekt na dit seizoen naar FC Utrecht. Daar gaat hij de functie van technisch directeur vervullen.

Rukkende automobilist betrapt op video

Een automobilist stond onlangs een flinke poos op een parkeerplaats. Het leek of de man ergens op zat te wachten, maar schijn bedriegt. De man zat namelijk zichzelf af te trekken achter het stuur.

Helaas voor de man had iemand een filmcamera op de vensterbank gezet en het apparaat aangezet. De filmer heeft het filmpje inmiddels op LiveLeak gezet. De betrapte rukker zal nu nooit meer vergeten het dak van zijn auto te sluiten.


*fapfapfap*

Unilever schrapt winstdoelstellingen

Unilever, de grote Brits-Nederlandse multinational van voedingsmiddelen en verzorgingsproducten, schrapt waarschijnlijk voorgoed zijn winstdoelstellingen.

Paul Polman, topman van het beursgenoteerde Unilever: "De winstdoelstellingen leggen teveel nadruk op kortetermijndenken en kunnen de vooruitzichten voor de lange termijn in de weg staan. Wij runnen ons bedrijf niet in kwartalen."

Polman, voorheen werkzaam bij voedingsmiddelenconcern Nestlé, vindt dan ook dat het bedrijf niet alleen op de cijfers beoordeeld moet worden, maar ook op de strategie voor de lange termijn en het management.

Donderdagochtend presenteerde Unilever, onder andere bekend van de merken Unox, Dove en Calvé, beter dan verwachte cijfers over het eerste kwartaal. De omzet steeg 4,8 procent in het afgelopen kwartaal in vergelijking met het eerste kwartaal van 2008.


Duret wint etappe Duinkerken

De Fransman Sebastien Duret heeft de derde etappe in de Vierdaagse van Duinkerken op zijn naam gebracht. Na 228,1 kilometer koersen, tussen Bleriot Plage en Bethune, was hij zijn landgenoot Minard te snel af.

De etappe van vandaag, met vier beklimmingen, werd kleur gegeven door een vijftal renners waaronder Minard en Duret. Zij gingen er na twintig kilometer koersen vandoor. De kopgroep kreeg een maximale voorsprong van acht minuten en veertig seconden. In de slotfase werden drie van de vijf renners opgeslokt door het op hol geslagen peloton. Duret en Minard, die de leiding in het algemeen klassement overneemt van Andre Greipel, wisten echter stand te houden.

Kubica: "Updates BMW niet voldoende"

BMW Sauber-coureur Robert Kubica heeft toegegeven dat het uitgebreide nieuwe pakket waar het team in Spanje de beschikking over krijgt niet genoeg is om ver naar voren te komen op de grid. De renstal krijgt namelijk tot de race in Turkije nog niet de beschikking over de dubbele diffuser.

Tijdens de laatste race in Bahrein werd BMW nog anoniem achttiende en negentiende na een aanrijding in het begin van de race. In Barcelona moet dit beter gaan. "Alle informatie en simultatiedata wijzen er op dat we minimaal een halve seconde winnen. Maar we moeten zien hoe het voelt, want we zijn ver weg van de top en moeten tweemaal zoveel stappen maken als de andere teams," aldus Robert Kubica.

"Voor nu moeten we zeker twee stappen vooruit zetten als de teams op een gelijk niveau blijven, want recent was het gat en seconde of nog meer. De andere teams gaan ook vooruit en de teams die ook achter lagen, zoals Ferrari en McLaren, melden zich nu vooraan. Ik denk dat we gewoon wat meer tijd nodig hebben om te kijken en te analyseren welke richting we op moeten gaan om zo in de toekomst stappen te kunnen zetten."

Voor dit jaar moet volgens de Pool heel wat gebeuren wil BMW nog mee kunnen doen in de titelstrijd. "Vorig jaar stonden we na zeven races aan de leiding in het rijderskampioenschap en we kwamen naar Barcelona als leider in de constructeursstrijd. Dit jaar is het compleet anders en zeker het kampioenschap zal lastig worden. Ik denk dat we het beste ons eerst kunnen richten op de verbeteringen en daarna de doelstellingen aanpassen naar onze situatie."

Cruijff haalt uit naar Ajax

Johan Cruijff heeft donderdag tegenover Novum hard uitgehaald naar voetbalclub Ajax. De voetbalgrootheid is van mening dat het opstappen van Marco van Basten voor een behoorlijk groot deel te wijten is aan de slechte organisatie binnen de club.

"Toen Van Basten vorig jaar bij de club kwam, toen werd geloof ik een week daarvoor of een week erna de voorzitter weggestuurd, de technisch directeur weggestuurd en de algemeen directeur weggestuurd. Dus hij stond daar in zijn eentje, terwijl hij nog nooit van zijn leven een club geleid had of op wat voor manier dan ook heeft moeten organiseren. Dan is het vrij normaal dat je een x-aantal fouten maakt. Ten eerste, iemand die werkt, maakt fouten. Diegene die geen fouten maakt, moet volgens mij nog worden geboren," aldus Cruijff die het hiermee opneemt voor San Marco.

Dat Van Basten tegen allerlei vreemde zaken aanliep bij de club uit Amsterdam was volgens Cruijff niet meer dan logisch. "Als je dan nog zo'n diverse problemen moet gaan oplossen, van de één extreem rechts tot de één links, dan is het normaal dat er zich onderweg problemen voordoen."

De oefenmeester stond er volgens Het Orakel van Betondorp dan ook alleen voor en bij een club als Ajax kan dat niet. "En dan ben je dus het onderwerp van iedereen, op elk gebied en op elke manier. Dat kan ook niet anders. Als er geen goede leiding is, dan ben je gedoemd te mislukken. Ik geloof dat Van Basten nu de elfde of twaalfde trainer in een paar jaar tijd is. Dat wil dus zeggen dat het niet aan de trainer ligt. Want er zou er altijd wel eentje overeind gebleven zijn," wees Cruijff op falende structuur bij Ajax.

"Dat wil zeggen dat de organisatie niet klopt. En nou, dat is iets wat ik al een jaar of tien geprobeerd heb te veranderen. Zonder goede organisatie is de volgende trainer gewoon het volgende slachtoffer. En dat is jammer voor een grote club als Ajax, in Nederland en Europa. Dus laten we kijken, laten we hopen dat ze daar eindelijk iets aan gaan doen."

Achtbaan op Amsterdamse beurs

Op Beursplein 5 is donderdag de hoofdgraadmeter AEX 0,5 procent hoger gesloten op 256,69 punten. Gedurende de dag stond de beursindex echter veel forser in de plus, met een toppunt van 263,25 punten (+3,1%). Rond 16:40 stond de AEX zelfs eventjes miniem in het rood.

In de namiddag nam een deel van de beleggers toch geld voor hun aandelen, na twee maanden van een forse rally in wereldwijde aandelenmarkten. Een handelaar merkt op dat de markten enorm overbought (overkocht) zijn.

Beleggers zijn in afwachting, want vanavond komt de Amerikaanse centrale bank de Fed met resultaten van de stresstests die zijn uitgevoerd bij 19 grote Amerikaanse financiële instellingen. Hieruit moet blijken hoe gezond de banken zijn en of zij extra kapitaal nodig hebben.

Op het Damrak was Unilever de grootste stijger met een plus van 8,8 procent na meevallende eerste kwartaalcijfers. Advies- en ingenieursonderneming Arcadis (-8,6%) en leidingsystemenfabrikant Wavin (-6,1%) leverden fors in.

Het aandeel ING maakte een dollemansrit gedurende de handelsdag mee, met een toppunt op 8,41 euro en een dieptepunt van 7,70 euro. Het aandeel sloot uiteindelijk 1,5 procent hoger op 7,84 euro.

Koersverloop AEX 7 mei 2009

Cruijff haalt uit naar Ajax

Johan Cruijff heeft donderdag tegenover Novum hard uitgehaald naar voetbalclub Ajax. De voetbalgrootheid is van mening dat het opstappen van Marco van Basten voor een behoorlijk groot deel te wijten is aan de slechte organisatie binnen de club.

"Toen Van Basten vorig jaar bij de club kwam, toen werd geloof ik een week daarvoor of een week erna de voorzitter weggestuurd, de technisch directeur weggestuurd en de algemeen directeur weggestuurd. Dus hij stond daar in zijn eentje, terwijl hij nog nooit van zijn leven een club geleid had of op wat voor manier dan ook heeft moeten organiseren. Dan is het vrij normaal dat je een x-aantal fouten maakt. Ten eerste, iemand die werkt, maakt fouten. Diegene die geen fouten maakt, moet volgens mij nog worden geboren," aldus Cruijff die het hiermee opneemt voor San Marco.

Dat Van Basten tegen allerlei vreemde zaken aanliep bij de club uit Amsterdam was volgens Cruijff niet meer dan logisch. "Als je dan nog zo'n diverse problemen moet gaan oplossen, van de één extreem rechts tot de één links, dan is het normaal dat er zich onderweg problemen voordoen."

De oefenmeester stond er volgens Het Orakel van Betondorp dan ook alleen voor en bij een club als Ajax kan dat niet. "En dan ben je dus het onderwerp van iedereen, op elk gebied en op elke manier. Dat kan ook niet anders."Als er geen goede leiding is, dan ben je gedoemd te mislukken. Ik geloof dat Van Basten nu de elfde of twaalfde trainer in een paar jaar tijd is. Dat wil dus zeggen dat het niet aan de trainer ligt. Want er zou er altijd wel eentje overeind gebleven zijn," wees Cruijff op falende structuur bij Ajax.

"Dat wil zeggen dat de organisatie niet klopt. En nou, dat is iets wat ik al een jaar of tien geprobeerd heb te veranderen. Zonder goede organisatie is de volgende trainer gewoon het volgende slachtoffer. En dat is jammer voor een grote club als Ajax, in Nederland en Europa. Dus laten we kijken, laten we hopen dat ze daar eindelijk iets aan gaan doen."

Beloftenteam Roda JC verdwijnt

In navolging van het damesteam zal Roda JC ook het belofte-elftal opheffen. Dat wil zeggen: de leden van Jong Roda JC worden vanaf volgend seizoen bij de A-selectie gevoegd, zo meldt De Limburger.

De aparte trainingsgroep Jong Roda JC zal derhalve verdwijnen. Deze beslissing is genomen in het kader van de kostenbesparingen die nu in Kerkrade plaatsvinden.

De wedstrijden van de beloften van Roda zullen vanaf het seizoen 2009-2010 worden gespeeld door een combinatie van spelers uit de eerste selectie en de A-jeugd.

"Vettel is een trainingsbeest"

Sebastian Vettel rijdt voor Red Bull Racing, maar de jonge coureur maakt gebruik van dokter Aki Hintsa. Hintsa werkt echter weer voor het team van McLaren en is onder de indruk van de Duitser.

Hintsa is lovend over Vettel: "Ik vind mijzelf veeleisend voor de coureurs, maar Sebeastiaan overtreft dat. Hij wil zich bijven verbeteren. Vaak wil hij aan het einde van zijn programma nog wat extra's te doen. Hij moet dan afgeremd worden."

Hintsa woont bovendien net als Vettel in Zwitserland en geeft ook advies aan zijn landgenoot Kimi Raikkonen die weer rijdt voor het team van Ferrari. Opvallend genoeg zijn beide coureurs ook weer goede vrienden van elkaar en trainen vaak samen in Zwitserland.

Update: Commentaar van Aki Hintsa toegevoegd over de conditie van Vettel.

Zeven Provinciën op weg naar gekaapt schip

Het marineschip Hr. Ms. Zeven Provinciën is op weg naar het gekaapte schip de Marathon in de Golf van Aden. De oorlogsbodem vaart onder NAVO-gezag in het gebied. Dat liet het ministerie van Justitie vandaag weten.

Een Spaans fregat, dat ook onder het NAVO-gezag vaart in de buurt van het gekaapte schip, is gevraagd stand-by te blijven. Voor zover bekend is er nog geen contact geweest tussen de piraten en de autoriteiten.

Final Fantasy XIII demo niet op Blu-ray in de VS

De demo van Final Fantasy XIII zal niet beschikbaar worden gesteld bij de Blu-Ray van Final Fantasy VII: Advent Children, in ieder geval niet in de Verenigde Staten. Producer Yoshinori Kitase heeft andere plannen wat betreft de demo:

"We hear that the demo version normally means something that you can download in the West, so that is a possibility we would like to check."

Bovendien vindt hij het niet eerlijk ten opzichte van eigenaren van een Xbox 360. Zij moeten de demo ook kunnen spelen. De demo is overigens groter dan elke demo die tot nu toe is uitgebracht. Geschat wordt dat de demo ongeveer vijf gigabyte in zal nemen op onze harde schijven.

Man gooit putdeksel door voorruit bus

De politie is op zoek naar een man die zich extreem agressief heeft gedragen tegenover een buschauffeur in Amsterdam-Noord.

Het incident vond plaats op zondagavond 26 april rond kwart over negen op lijn 36. De chauffeur kreeg onenigheid met een passagier over het aantal strippen dat nodig is voor de rit. De man spuugde de chauffeur vervolgens vol in het gezicht, verkocht hem een vuistslag en gooide tenslotte een putdeksel door de voorruit.


Man gooit putdeksel door voorruit bus  (foto: DAG)

FC Dordrecht doet Putter toch een aanbieding

FC Dordrecht heeft besloten om spits Eddy Putter toch een nieuwe aanbieding te doen. De speler zat in eerste instantie bij de zeven spelers met een aflopend contract die een formele ontslagbrief van de Dordtenaren ontvingen.

Na de winterstop is de 27-jarige aanvaller echter, net als heel FC Dordrecht, opgebloeid en begon hij ook weer te scoren. Hij maakte dit seizoen negen treffers. Putter kan binnenkort een nieuwe aanbieding van FC Dordrecht tegemoet zien. Overigens schijnt er ook interesse vanuit Australië te zijn voor de spits uit Akersloot.

Honden gedumpt op onbewoond eiland

Dierenactivisten proberen met man en macht enkele honderden honden te redden van het onbewoonde eiland Pulau Tengah, in Maleisië waar zij zijn gedumpt door de inwoners van een nabij gelegen plaats. De inwoners vonden dat de rondzwervende honden voor overlast zorgden en omdat de overheid niet ingreep werden de inwoners tot deze maatregel gedwongen.

De Maleisische autoriteiten kenden het probleem van de rondzwervende honden maar weigerden de honden in te laten slapen, waarop de beesten door de inwoners op het eiland werden gedumpt. Doordat er op het eiland geen eten is sterven de honden van de honger, verdrinken ze bij het proberen terug te zwemmen naar het vaste land en zijn ze gedwongen om dode soortgenoten op te eten.

Dierenasiel FFF probeert de honden te redden, maar omdat de beesten bang zijn is het moeilijk ze te vangen. De oprichtster van de dierenkliniek vermeldt dat er wereldwijde belangstelling voor de situatie is en dat zij giften krijgt om de dieren van het eiland af te halen. Ook zijn er volgens de vrouw duizenden e-mails en telefoontjes van bezorgde mensen binnengekomen bij haar asiel.

ECB verlaagt rente tot 1 procent

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente in de eurozone vandaag met een kwart procentpunt verlaagd tot 1 procent. Dat maakte ECB-president Jean-Claude Trichet na afloop van de maandelijkse rentevergadering vandaag bekend.

De zevende opeenvolgende renteverlaging voldoet aan de verwachtingen van analisten. Veel deskundigen verwachtten vorige maand al een verlaging tot 1 procent, maar de ECB besloot toen tot een kleinere aanpassing met een kwart procentpunt tot 1,25 procent.

Renteverloop Eurozone en VS  (foto: ANP)

Lerin Duarte beste A-junior

Lerin Duarte is uitgeroepen tot beste speler van de eredivisie voor A-junioren. De negentienjarige Spartaan kreeg de meeste punten toegekend door mensen van de tegenpartij.

Na elke wedstrijd geven tegenstanders punten aan elkaars spelers. De technisch vaardige aanvaller, die aan de linkerkant en kort achter de spits uit de voeten kan, speelt al vanaf de F-pupillen voor Sparta. Hij moet nog debuteren in het eerste elftal van de Rotterdammers.

Lerin Duarte behaalde 45 punten, waarmee hij Bram Nuytinck van NEC en Charlton Vicento van ADO Den Haag voorbleef. Zij behaalden respectievelijk 42 en 37 punten en eindigden zo als tweede en derde in de verkiezing. Vorig seizoen werd PSV-speler Jasper Waalkens uitgeroepen tot beste A-junior.

Smokkelaar vervoert vogels in sokken

De Amerikaanse douane heeft een 46-jarige man aangehouden nadat zij vogelpoep en veren uit de broekspijpen van de man zagen komen. De man bleek vogels het land in te willen smokkelen in zijn sokken.

Sony Dong werd op de luchthaven van Los Angeles aangehouden, toen bleek dat hij vogels vervoerde in jasjes die speciaal door hem waren gemaakt. Deze jasjes werden vervolgens bevestigd aan zijn sokken. Door de kledingstukken konden de vogels hun vleugels niet meer gebruiken.

De pechvogel vervoerde roodgevleugelde bul-buls, magpie robins en shama trush vanuit Vietnam. De vogels zijn per stuk meer dan 280 euro waard.

Volendam wil Van Dijk houden

FC Volendam hoopt Dominique van Dijk te kunnen behouden. De huurling van Go Ahead Eagles kan een tweejarig contract tekenen in Volendam.

De 29-jarige Van Dijk heeft de aanbieding in beraad en enige bedenktijd gevraagd. De aanvallende middenvelder, die ook als vleugelspits uit de voeten kan, scoorde dit seizoen vijf keer in vijfentwintig competitieduels. In de aanbieding heeft Volendam rekening gehouden met een eventuele degradatie.

'Trap tegen stoel grootste ergernis'

Uit een Europese enquête, die British Airways uitvoerde onder zowel zakelijke als toeristische passagiers, blijkt dat een schop tegen de rugleuning van de stoel de grootste ergernis is in vliegtuigen. 64 procent van alle ondervraagden gaf aan zich hier aan te ergeren, onder Nederlanders was dit zelfs 73 procent.

De top vijf van grootste irritaties onder Nederlanders bestaat verder uit ouders die geen controle hebben over hun kinderen (66 procent), zeurende passagiers (56 procent), de rugleuning heel ver naar achteren zetten (53 procent) en mensen die direct na het landen gaan staan (45 procent).

Verder staat bij Fransen hard praten hoog op de irritatielijst en Italianen zien graag de uitgestrekte benen uit het gangpad verdwijnen. De meerderheid van de Zweden, Zwitsers en Duitsers tot slot, vindt zeurende passagiers vreselijk irritant.

Zorgvuldige selectie nieuwe teams

Teams die in de toekomst toe willen treden tot de Formule 1 zullen zorgvuldig geëvalueerd voordat ze daadwerkelijk mee zullen mogen doen. Dit zegt Bernie Ecclestone.

Sinds dat het bekend is dat er een budgetlimiet ingevoerd gaat worden, staan er diverse teams te trappelen om mee te mogen doen in de Formule 1. In 2010 zullen er dertien teams op de startgrid mogen staan en er zijn dus momenteel maar drie vrije plaatsen.

Lola, USGPE en Prodrive van David Richards zijn de kandidaten die het vaakst genoemd worden in verband met een plekje op de grid in 2010. Daarnaast toonden enkele teams uit andere klassen interesse om een Formule 1-team te starten.

"Het is niet wie het eerst komt, wie het eerst maalt. We gaan niet de fouten maken die we in het verleden maakten toen we zomaar iedereen toe lieten. Teams reden toen een paar races totdat het geld op was en vertrokken weer met de noorderzon. Dat willen we niet. Volgend jaar hebben we maar drie teams nodig en ondanks de ontevredenheid van sommige bestaande teams ziet het er niet naar uit dat één van de hen zal vertrekken", vertelde Ernie Becclestone over de interesse van de nieuwe teams.

David Richards is positief over de aanvraag van zijn team: "De FIA zou oordelen over de meest geschikte kandidaten. Ik hoop dat wij ze voldoende overtuigd hebben. We hebben het al eerder gedaan in de F1 en andere motorsporten."

Ferrari met KERS in Barcelona

Ferrari zal het komend weekend in Barcelona met KERS gaan rijden. Volgens het Italiaanse team zijn de betrouwbaarheidsproblemen met het systeem verholpen.

Bij de Grand Prix van China besloot Ferrari om beide auto's niet uit te rusten met KERS. De betrouwbaarheid van het systeem was nog niet wat het zijn moest. In Bahrein probeerde Felipe Massa het wel met KERS, ook toen pakte het verkeerd uit. Volgens de Italianen zijn de voorgaande problemen met KERS definitief verholpen. Naast KERS zal Ferrari dit weekend ook rijden met een nieuwe dubbele diffuser.

Ajacieden rijden vanaf juli in Mercedes

Is het een nieuw middel van Ajax om goede spelers en een goede coach binnen te halen voor het volgende seizoen? De spelers, trainers en directie van Ajax zullen namelijk vanaf 1 juli in een Mercedes rijden die geleverd zal worden door Mercedes zelf.

AFC Ajax N.V. en Mercedes Benz hebben overeenstemming bereikt over een sponsorcontract voor vijf jaar met een optie voor een zesde jaar. In ruil voor naamsbekendheid, levert Mercedes dus auto's aan de spelers, trainers en directie van de Amsterdamse voetbalclub. Er zijn verder nog geen financiële details bekend over het lucratieve sponsorcontract.

Baviaan vernoemd naar Jamal van X Factor

Verzorgers van Safaripark de Beekse Bergen hebben een pasgeboren baviaan vernoemd naar Jamal uit X Factor. Volgens het park zijn de medewerkers er stellig van overtuigd dat de zanger zaterdag de finale van de talentenjacht gaat winnen en willen ze hiermee hun steun betuigen.

Het mantelbaviaantje maakt het goed en laat zijn 'guitige koppie' al regelmatig aan de bezoekers van het safaripark zien.

Of Jamal vereerd is met de naar hem vernoemde aap is nog onbekend. Vorig jaar vernoemde de Beekse Bergen al twee gnoes naar zangers Nick & Simon.


Baviaan vernoemd naar Jamal van X Factor  (foto: DAG)

Chinese wint jackpot na klacht

Een gokautomaat in een casino in het Chinese gokparadijs Macau heeft 640.000 dollar (480.000 euro) uitgekeerd aan een Chinese vrouw, die een dag eerder had gedreigd het casino voor de rechter te slepen vanwege de volgens haar te lage uitkering van de automaten.

De rijke zakenvrouw had in twee jaar tijd 6,8 miljoen dollar in de automaten gestopt, zonder noemenswaardige prijzen te winnen. Ook was de vrouw ontstemd, dat ze niet met haar familie en vrienden tegelijkertijd op twintig automaten mocht spelen in het casino.

De Chinese uit de provincie Zheijiang wil ondanks de geldprijs de gang naar de rechter doorzetten.

Nieuw anticonceptiemiddel voor mannen

Een nieuw anticonceptiemiddel voor mannen zou even effectief moeten zijn als de pil voor vrouwen. Met een maandelijkse injectie kunnen mannen hun spermaproductie tijdelijk uit laten schakelen. Dit blijkt uit onderzoek door het Nationaal Onderzoekscentrum voor Familieplanning in Peking. Zes maanden na het stoppen met deze 'prikpil' voor mannen is de spermaproductie weer als voorheen.

Het gaat hier om een injectie met het hormoon testosteron. Het middel werd bij 1045 gezonde en vruchtbare mannen, tussen de twintig en vijfenveertig jaar oud getest. In negenennegentig van de honderd gevallen bleek het middel effectief. Hiermee is de kans op een ongewenste zwangerschap even groot als bij de anticonceptiepil voor vrouwen.

De vrijwilligers hadden weinig last van bijwerkingen, slechts een klein aantal kreeg last van acne. Langer onderzoek is nodig om de effecten op lange termijn in kaart te brengen. De onderzoekers verwachten dat het middel over vijf jaar op de markt zal verschijnen. Het onderzoek is uitgevoerd met steun van de World Health Organisation (WHO) en wordt gepubliceerd in het Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Dennis van der Geest stopt

Dennis van der Geest stopt met het beoefenen van judo op topsport-niveau. De Nederlander werd in 2005 wereldkampioen zwaargewicht. Vanmiddag zal hij op een persconferentie meer bekend maken over de reden waarom hij dit besluit genomen heeft.


De 33-jarige judoka is nadat hij een armblessure opliep tijdens de Olympische Spelen in Peking niet meer in actie gekomen. Aankomend weekend zou hij in Tunesië zijn rentree op de mat maken, maar dit zal nu dus niet doorgaan.

Eerder was Van der Geest nog van plan om te stoppen na het WK in Rotterdam, dat gehouden zal worden in augustus. Na het zilver van Grim Vuijsters, zijn concurrent bij de zwaargewichten, tijdens het EK is de kans op kwalificatie hiervoor nauwelijks meer haalbaar voor de judoka die brons won bij de Spelen in 2004 en tien nationale en twee Europese titels veroverde.

Voor meer sportnieuws ga je naar FOK!sport.

Knopper heeft 'wonder' nodig

ADO Den Haag zal in de cruciale thuiswedstrijd tegen Vitesse komende zondag waarschijnlijk geen beroep kunnen doen op Richard Knopper.

De aanvallende middenvelder raakte in het uitduel met sc Heerenveen geblesseerd aan zijn knie. Knopper onderging maandag een mri-scan, maar zijn knie bleek nog te dik om conclusies te kunnen trekken.

Ook vandaag was de zwelling nog niet voldoende afgenomen. Het gewricht zal pas onderzocht worden als het niet meer zo dik is. De wedstrijd tegen Vitesse wordt derhalve een moeilijk verhaal voor Knopper. "Het is hopen op een wonder", aldus woordvoerster Nathalie Nuiten tegen Infostrada Sports.

'Play-offs worden mogelijk afgeschaft'

De play-offs behoren binnenkort mogelijk tot het verleden. Met name de huidige onzekerheid omtrent de bekerfinale en de play-offs om de Europa League zorgt voor veel ergernis bij zowel clubs als supporters. De KNVB zal binnenkort met alle clubs de situatie gaan evalueren.

"Het is wel duidelijk dat deze systematiek buitengewoon complex is en bovendien erg slecht te begrijpen", vertelt Bert van Oostveen, competitieleider en directielid van de KNVB, aan Voetbal International. "Als de clubs gaan zeggen dat ze geen trek hebben in play-offs, dan kun je daar niet omheen. Dat is een serieus signaal. Het is te vroeg om helemaal definitief conclusies te trekken, maar je moet realistisch zijn: als het systeem zo complex blijkt en de clubs het niet willen, dan hebben de play-offs ook weinig zin."

De KNVB zond aan het begin van deze week een brief aan de UEFA met daarin het verzoek een uitzondering te maken op de regel, die voorschrijft dat de verliezend bekerfinalist alleen in aanmerking komt voor het laagste Europa League-ticket. Als de UEFA instemt met het verzoek, dan spelen de nummers zes tot en met negen in de Eredivisie om dat laagste ticket voor de Europa League. Bij een 'nee' moet Heerenveen bij verlies in de bekerfinale tegen FC Twente aan de play-offs deelnemen om een nog hoger ticket te verdienen. De Friezen hebben reeds aangegeven hier geen trek in te hebben.

Een andere mogelijkheid is dat Heerenveen sowieso geen play-offs speelt, na de bekerfinale op vakantie gaat en in een eerdere ronde van de Europa League van start gaat. Van Oostveen sluit deze optie niet uit. "Je moet altijd om de sportief hoogst mogelijke plek spelen, maar ik begrijp de gedachte wel."

[Giro] Contador tipt Leipheimer

De winnaar van de Giro van vorig jaar, Alberto Contador, staat dit jaar niet aan de start. De Spanjaard wil in juli zijn tweede Tour winnen en kiest ervoor de komende tijd te trainen.

"Ik ga het op afstand zien. De herinneringen van vorig jaar zullen me voor de tv wel een beetje nostalgisch maken. Ooit zal er wel weer een moment komen waarop ik de Giro rijd, maar niet dit jaar,” aldus de Spanjaard die drie interessante weken in Italië voorspelt. Volgens de renner van Astana is ploeggenoot Levi Leipheimer favoriet. "Samen met Ivan Basso, als ik op twee mannen moet gokken.”

Volgens Contador zal Lance Armstrong de Ronde niet winnen. "Lance heeft vertrouwen opgedaan met een goede koers in New Mexico. Hij is over zijn val in Castilla y León heen. Hij is gretig en zal in de Giro een hoog niveau halen, hoewel hij misschien iets tekort zal komen voor het klassement. De Giro zal voor hem een nuttige training zijn voor de Tour.”

'Kleinste gloeilamp ooit gemaakt'

Een groep wetenschappers beweert dat het de kleinste gloeilamp ter wereld heeft gemaakt. Het lampje zou zelfs zo klein zijn dat deze alleen zichtbaar is voor het menselijk oog als het aanstaat.

Met de uitvinding hopen de wetenschappers te kunnen bepalen hoe microscopisch kleine en grote objecten met elkaar verbonden zijn. Dit is mogelijk omdat de koolstof gloeidraad van de lamp klein genoeg is om als moleculair beschouwd te worden, waardoor er andere natuurkundige wetten gelden.

Om een kleine impressie te geven van hoe klein de lamp is: de gloeidraad is slechts honderd atomen breed. Daarmee is deze 100.000 keer smaller en 10.000 keer korter dan de gloeidraden die gebruikt werden door de uitvinder van de gloeilamp, Thomas Edison.

Bosingwa praat over een samenzwering

José Bosingwa, speler van Chelsea, sprak na afloop van de return gisteren in de halve finale van de Champions League tegen Barclona over een scheidsrechterlijke samenzwering tegen zijn ploeg.

"Het leek erop alsof hij tegen Chelsea moest fluiten", aldus de verdediger tegenover de Portugese tv-zender RTP. "Ik heb geen idee wat hij eigenlijk is, een scheidsrechter of een dief. Ik heb geen woorden voor de persoon, die zogenaamd als arbiter op het veld rondliep. Ik vind dat hij nooit meer een wedstrijd mag fluiten. Ik heb het niet over het doelpunt van Barcelona. Daar was niets mis mee, maar er zijn ons zeker twee penalties onthouden", aldus Bosingwa.

Tom Henning Øvrebø, de bewuste arbiter, kreeg doodsbedreigingen naar zijn hoofd geslingerd en moest Engeland onder politie-escorte in het geheim verlaten. Ook moest hij gisteren, na het laatste fluitsignaal de tunnel in rennen om niet gewond te raken.

Toppers hebben geen 'Shine' van kans

Het Nederlandse trio de Toppers, dat meedoet aan het Eurovisiesongfestival in Moskou, heeft geen schijn van kans om met hun liedje Shine de finale op 16 mei te halen. Dat heeft een woordvoerder van het op Malta gevestigde wedkantoor Unibet vandaag gezegd op basis van de noteringen.

Volgens Unibet hebben Gordon, Jeroen van der Boom en René Froger slechts 35 procent kans om door te gaan naar de finale. Op 14 mei vertolken de mannen hun liedje tijdens de tweede halve finale. De eerste halve finale is op 12 mei.

Volgens het wedkantoor is Noorwegen de grote favoriet bij de klanten. Het Noorse liedje Fairytale van Alexander Rybak staat op de eerste plaats in de Noorse hitparade.


Toppers hebben geen 'Shine' van kans  (foto: DAG)
Voor meer informatie over het Eurovisiesongfestival ga je naar het forum.

Veendam praat met twee mogelijke hoofdsponsoren

BV Veendam onderhandelt momenteel met twee partijen die bereid zijn hoofdsponsor van de club te worden, zo meldt RTV Noord. De huidige hoofdsponsor Internetgemeentegids stopt na dit seizoen, waardoor de Veenkolonialen op zoek moeten naar een nieuwe partner.

Het is niet bekend om welke twee organisaties het in dit verband gaat. Wel zouden beide partijen meer geld in Veendam willen steken dan de huidige hoofdsponsor, die men bij Veendam overigens wel bij de club betrokken wil blijven houden.

Veendam zal op 1 juni, wanneer de begroting aan de KNVB gepresenteerd moet worden, duidelijkheid verschaffen. De club gaat uit van een begroting van 2,2 miljoen euro.

[LMS] Grondige voorbereiding Spyker

Het Spyker Squadron-team begint dit weekend aan hun laatste grote test voor Le Mans. Dit weekend zal de 1000 km van Spa-Francorchamps verreden waaraan het team zal deelnemen.

Het wegvallen van de officiële Le Mans testdagen zorgde ervoor dat het team het circuit in de Ardennen zal gebruiken als laatste controle voor de klassieker van start zal gaan.

"De komende race is zeer belangrijk. In Barcelona behaalden we een teleurstellend resultaat en we hebben daarop de druk opgeschroefd. We moeten nu met resultaten gaan komen. Het is van groot belang dat wij gemotivieerd zijn en ons goed voorbereiden voor de race op Le Mans", aldus Peter van Erp, Managing Director Spyker Squadron.

Komend weekend zal Peter Dumbreck rijden, omdat de doctoren Jarek Janis hebben geadviseerd niet te racen in verband met een ontstoken kaak. Daarnaast brengt het team een nieuwe achtervleugel voor meer downforce en een geoptimaliseerd nieuw luchtfilterhuis mee naar de wedstrijd.

De race vormt de tweede ronde in het LMS-kampioenschap en zal zes uur of honderddrieenveertig ronden duren.

Vettel: "Race in Spanje wordt moeilijk"

Red Bull Racing-coureur Sebastian Vettel denkt dat zijn team het in Barcelona een stuk moeilijker gaat krijgen. Er komen op de RB5 weliswaar nieuwe updates, maar de Duitser weet ook dat de andere teams met veel grotere updates komen om het gat naar de top te kunnen dichten.

"Ik denk dat we het moeilijk gaan krijgen in Barcelona. Sommige teams zullen een grote stap voorwaarts zetten en iedereen zat al een stuk dichter bij het team van Brawn dan in Australië. We werken keihard om ook een stap vooruit te kunnen zetten, of in ieder geval onze huidige positie te kunnen behouden," aldus Vettel die in China de eerste race voor Red Bull Racing wist te winnen.

"We hebben al een zeer goed pakket, maar we zullen de auto op alle punten nog beter moeten maken. De fabriek in Milton Keynes draait al op volle toeren. Er wordt keihard gewerkt om zo snel mogelijk nieuwe onderdelen op de auto te krijgen. We hebben een paar kleine verbeteringen in Barcelona en in Monaco komen er meer updates," meldt de Duitser die eerder vandaag de Lorenzo Bandini-award wist te winnen.

Tweede geval van Mexicaanse griep in Nederland

Er is een tweede geval van Mexicaanse griep in Nederland vastgesteld. Dat meldde het RIVM vandaag. Het gaat om een 53-jarige vrouw die op 30 april met een vlucht uit Cancun op Schiphol aankwam. Ze is inmiddels behandeld met tamiflu en maakt het volgens het instituut goed.

Eerder werd de griep vastgesteld bij een 3-jarig kind dat met de ouders naar een feest in Mexico was geweest.

Dennis van der Geest stopt

Dennis van der Geest stopt met het beoefenen van judo op topsport-niveau. De Nederlander werd in 2005 wereldkampioen zwaargewicht. Vanmiddag zal hij op een persconferentie meer bekend maken over de reden waarom hij dit besluit genomen heeft.

De 33-jarige judoka is nadat hij een armblessure opliep tijdens de Olympische Spelen in Peking niet meer in actie gekomen. Aankomend weekend zou hij in Tunesië zijn rentree op de mat maken, maar dit zal nu dus niet doorgaan.

Eerder was Van der Geest nog van plan om te stoppen na het WK in Rotterdam, dat gehouden zal worden in augustus. Na het zilver van Grim Vuijsters, zijn concurrent bij de zwaargewichten, tijdens het EK is de kans op kwalificatie hiervoor nauwelijks meer haalbaar voor de judoka die brons won bij de Spelen in 2004 en tien nationale en twee Europese titels veroverde.

Ramos krijgt nieuwe kans bij PSV

Cássio Ramos zal na dit seizoen terugkeren bij PSV.

In de voorbereiding op het nieuwe seizoen mag de doelman, die door Sparta na de winterstop van de Eindhovenaren werd gehuurd, gaan strijden met Andreas Isaksson en Bas Roorda voor een plaats onder de lat.

Als de 21-jarige Braziliaan dan geen kans maakt om eerste keus te worden in Eindhoven, dan zullen de Brabanders hem volgens AD/Sportwereld mogelijk opnieuw verhuren. Waarschijnlijk dan niet wederom aan Sparta omdat zij eerder deze week keeper Cor Varkevisser een jaar langer hebben vastgelegd.

Haug: "Autofabrikanten blijven"

Voorlopig zullen de autofabrikanten nog niet vertrekken uit de Formule 1, aldus Mercedes-motorsportbaas Norbert Haug. Er leek een ware uittocht te komen door de ontevredenheid van de fabrikanten over de invoering van de budgetlimiet.

Haug verklaarde na afloop van de FOTA bijeenkomst: "Ook Ferrari wil geld besparen. Ze maken zich wel zorgen over de manier waarop de FIA de budgetlimiet wil invoeren en de voorwaarden die daar aan vast zitten, maar vertrekken uit de Formule 1 is op dit moment geen optie."

De Duitser verklaarde eerder al dat hij niets ziet in de veranderingen die de autosportbond wil doorvoeren. Ook riep de FOTA de autosportbond op om snel om de tafel te gaan en de aankomende veranderingen te bespreken.

13-jarig meisje gedwongen tot seks met hond

Een bizar verhaal uit Tanzania, waar twee mannen en een vrouw een 13-jarig meisje hebben gedwongen tot seks met een hond. De rechter heeft ieder van hen veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf.

Het trio, de 30-jarige Job Mlama, de 30-jarige Anicet Edward en de 18-jarige Shija Madata, was in dienst van een Canadees mijnwerkersbedrijf, zo'n 800 kilometer ten noorden van de grootste stad Dar es Salaam. Alle drie zijn ze ontslagen door hun werkgever Barrick Exploration Africa Ltd.

Ze lokten het meisje het terrein op en wisten haar te overtuigen daar te blijven slapen. 's Nachts dwongen ze haar tot seks met een hond. De hond is later overgedragen aan de politie en was eigendom van één van de Canadese mijnmedewerkers.

Mensenrechtenactivisten vinden de straf veel te laag. "Deze mensen verdienen de doodstraf, of op z'n minst levenslang", aldus Ichikaeli Maro, voormalig hoofd van een vrouwenrechten-organisatie. Rehema Kerefu, voorzitter van de Tanzania Women's Legal Aid Committee, zegt: "Dit is een gruwelijk en verwerpelijk delict. Ze verdienen een een hoge straf dat als voorbeeld kan dienen voor andere mensen met dergelijke gedragingen."

Majewski en Cantwell op FBK Games

Rutger Smith mag dan ontbreken, kogelstoters Tomasz Majewski en Christian Cantwell zijn er maandag 1 juni wel bij tijdens de 27ste editie van de FBK-Games.

De nummers een en twee van de Olympische Spelen in Peking hebben aan atletencoördinator Ellen van Langen hun komst naar het FBK-Stadion op tweede Pinksterdag toegezegd.

De 2,04 meter lange Pool Majewski stootte de kogel in augustus 2008 verder dan hij ooit eerder had gedaan. Zijn 21,51 meter was goed voor het goud in de Chinese hoofdstad. De Amerikaan Cantwell, zowel in 2004 als 2008 wereldkampioen indoor, moest met 21,09 meter genoegen nemen met het zilver. Een maand na de spelen in Beijing was Tomasz Majewski in Stuttgart ook de sterkste tijdens de wereldfinale van de IAAF. De uit de staat Missouri afkomstige Christian Cantwell heeft sinds 2006 (Gateshead) wel een persoonlijk record achter zijn naam staan, dat ruim een meter verder reikt dan dat van Majewski: 22,54 meter.

Het was uiteraard de bedoeling dat Rutger Smith, die wegens een blessure het indoorseizoen moest laten schieten, het tijdens de FBK-Games tegen Majewski en Cantwell op zou nemen. Smith verbleef onlangs voor een trainingsstage in San Diego, waar hij werkte aan zijn rentree. Hij liet de organisatie van de FBK Games weten nog niet voldoende fit te zijn. Smith won in 2007 het kogelstoten bij de Hengelose Grand Prix-wedstrijd. Vorig jaar eindigde hij er zowel met de kogel als met de discus als vierde.

Ronaldo blijft maar scoren voor Corinthians

Sinds zijn rentree bij het Braziliaanse Corinthians scoort Ronaldo ouderwets aan de lopende band. Ook woensdag in de bekerwedstrijd tegen Atletico Paranaense was het weer raak.

Ronaldo scoorde twee keer in het duel en leidde Corinthians hiermee naar de kwartfinale van het toernooi om de Braziliaanse beker. De voormalig aanvaller van onder meer PSV en Real Madrid staat nu op tien doelpunten in dertien wedstrijden.

Corinthians zal in de kwartfinale van het nationale bekertoernooi aantreden tegen de winnaar van Fluminense - Goias. De ploeg van Ronaldo werd afgelopen weekend kampioen van de deelstaat São Paolo.

Maldini zegt nee tegen Italiaanse bondscoach

Paolo Maldini heeft van de Italiaanse voetbalbond een uitnodiging gekregen zijn opwachting te maken bij het vriendschappelijke duel met Ierland van volgende maand. De inmiddels 40-jarige Maldini heeft echter gezegd dat hij alleen in een officieel duel afscheid wil nemen. Na dit seizoen stopt hij met voetballen.

De verdediger van AC Milan speelde in zijn loopbaan 126 interlands en stopte in 2002 als international. "Ik dank de Italiaanse bond voor hun bereidheid, maar ik speel geen afscheidswedstrijd. Ik wil alleen nog een keer spelen in een officiële wedstrijd", aldus Maldini vandaag in de Italiaanse krant Gazzetto dello Sport.

Ecclestone: "Grote teams snappen het niet"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft geen begrip voor het standpunt van de FOTA dat de budgetlimiet van 44 miljoen euro voor volgend jaar te laag is. Ook wuift hij de kritiek weg op het feit dat teams die zich aan de limiet houden meer technische vrijheden krijgen.

"De grote teams snappen er niets van. Het zit blijkbaar niet in hun DNA om winst te maken. Zij willen alleen maar geld uitgeven. Het is toch vreemd dat zij niet blij zijn met dit plan, terwijl de hele wereld momenteel probeert om kosten te besparen en het zuinig aan te doen," aldus Ecclestone in [i]The Daily Express.

De Brit ontkent gezegd te hebben dat de budgetlimiet volgend jaar opgerekt gaat worden tot 67 miljoen euro. "Ik heb alleen gezegd dat als de kosten voor de motoren, de coureurs en de marketing buiten beschouwing worden gelaten bij de budgetlimiet, de totale kosten dan eerder rond de 67 miljoen euro komen te liggen."

Ecclestone noemde de 44 miljoen als limiet een reëel bedrag: "Je hoeft dit geld niet uit te geven hè. Het is alleen maar een limiet. Er lopen genoeg slimme mensen rond die het waarschijnlijk al voor een heel stuk minder kunnen doen. Kijk maar naar Brawn dit jaar. Zij hebben een budget dat veel kleiner is dan die van veel andere teams. We willen weer terug naar de tijd dat de Formule 1 draaide om inventiviteit en we willen af van het imago dat de Formule 1 een geldverkwistend verhaal is. Vergeet niet dat teams momenteel nog een slordige 280 miljoen euro per jaar uitgeven."

Somalische piraten kapen Nederlands schip

Somalische piraten hebben vandaag een klein Nederlands schip met acht bemanningsleden gekaapt in de Golf van Aden. Dat heeft een maritieme waakhond in Kenia laten weten.

De nationaliteit van de bemanningsleden is nog niet bekend. Ook de naam van het schip is vooralsnog onbekend, zei Andrew Mwangura van het Oost-Afrikaanse zeevaardersprogramma (SAP) tegen het ANP. Het schip is rond tien uur Nederlandse tijd gekaapt.

Piraten kapen Nederlands schip in de Golf van Aden  (foto: ANP)

Duitsers willen verbod op paintball

Op een personeelsuitje rondrennen in een smerige overall en je collega’s bekogelen met verf? In Duitsland kan het binnenkort niet meer als het aan coalitiepartijen SPD en CDU ligt, meldt de Berliner Zeitung.

Het verbod, dat ook zou moeten gaan gelden voor lasergamen, volgt op het drama in Winnenden twee maanden geleden, waar een 17-jarige jongen zijn oude school binnenstormde met een pistool en vijftien mensen doodde.

"Paintball is immoreel", zegt SPD-woordvoerder Dieter Wiefelspütz tegen de Duitse krant.

De Duitse schuttersbond had eerder haar leden al opgeroepen het spel in de ban te doen. "Wij schieten in principe niet op mensen of doelen die een mens verbeelden", aldus de bond.

Nu ligt er op het ministerie een voorstel om 'mensonterende spellen' in de wet aan te merken als een overtreding. Dat geldt zowel voor mensen die een dergelijk spel spelen, als degene die anderen de mogelijkheid bieden dat te doen. Wie toch paintballt, kan rekenen op een boete van 5.000 euro.


Duitsers willen verbod op paintball  (foto: DAG)

Vettel wint Lorenzo Bandini-award

Sebastian Vettel zal op 31 mei aanstaande de Lorenzo Bandini-award award ontvangen. De Red Bull Racing-coureur krijgt deze trofee voor het tonen van zijn karakter, strijd en inzet in de Formule 1.

De trofee, vernoemd naar de in 1967 verongelukte coureur Lorenzo Bandini, wordt elk jaar uitgereikt door de inwoners van het dorpje Brisighella. Brisighella was de woonplaats van Bandini. Al eerder namen Michael Schumacher, Jacques Villeneuve en David Coulthard de trofee in ontvangst. Robert Kubica nam vorig jaar de prijs mee naar huis.

Bandini kwam om het leven aan de gevolgen van een autobrand tijdens een Formule 1-race. 100.000 mensen bezochten zijn begrafenis op 13 mei 1967. De award is hierop in het leven geroepen om coureurs in het zonnetje te zetten die niet perse excelleren in de autosport, maar die zich op andere positieve manieren onderscheiden in de Formule 1.

Overvallers opgepakt in Oosterhout

De politie heeft vanochtend in Oosterhout (NB) twee overvallers opgepakt voor een gewapende overval. De daders hebben rond half tien juwelier het Goudhuisje in winkelcentrum Arendshof overvallen.

Volgens ooggetuigen reden de verdachten op een brommer het winkelcentrum binnen. Terwijl ze hun helm ophielden namen ze bij de juwelier een greep uit de collectie. Het tweetal vluchtte hierna met de buit naar buiten waarna ze snel in de kraag werden gegrepen. Bij de overval is niet geschoten en er is niemand gewond geraakt.

Met dank aan stylish_bitch voor de submit.

Beste Captain Iglo lookalike uit Groningen

De beste lookalike van Captain Iglo is afkomstig uit Groningen. Gisteren is Groninger Joop Klompien in Amsterdam verkozen tot beste Captain Iglo lookalike. Op een ouderwetse driemaster vertoonden in totaal vijftig stoere mannen hun zeemanskunsten.

Dit jaar viert het icoon van de fabrikant van diepvriesproducten zijn vijftigste verjaardag. Kinderen konden hun opa, oom of buurman aanmelden voor de westrijd. De negenjarige kleindochter van Klompien schreef hem in voor de wedstrijd.

Rus naar kwartfinale Zagreb

Arantxa Rus heeft zich bij het toernooi in Zagreb geplaatst voor de kwartfinales. De Nederlandse tennisster versloeg in de tweede ronde de nummer 168 van de wereld, Anna Tatishvilli, in twee sets. Setstanden waren 6-4 en 7-5.

In de kwartfinale moet Rus, als achtste geplaatst, het opnemen tegen Anastasia Pivovarova. De Russin schakelde in de openingsronde verrassend de als eerste geplaatste Lucie Hradecka uit.

[Giro] Selectie Acqua & Sapone bekend

De ploegleiding van team Acqua & Sapone-Caffè Mokambo heeft de selectie voor de Giro d'Italia bekend gemaakt. Kopman van de ploeg is de winnaar van de roze trui in 2000, Stefano Garzelli.

"We hebben een harmonieus team samengesteld. We hebben onze keuzes gemaakt na de laatste twee etappes in Toscane", aldus ploegleider Bruno Cenghialta. "Garzelli steekt in goede vorm en heeft een sterk team dat hem kan ondersteunen."

Volledige selectie Acqua & Sapone-Caffè Mokambo:
Stefano Garzelli, Dario Andriotto, Massimo Codol, Alessandro Donati, Francesco Failli, Ruggero Marzoli, Andrea Masciarelli, Francesco Masciarelli en Giuseppe Palumbo.

Dieven stelen compleet huis

Een Griek stond afgelopen maandag perplex toen hij naar zijn vakantiehuis wilde gaan. Dieven hadden namelijk het complete huis met inboedel gestolen.

Volgens de politie zouden de daders een kraan gebruikt hebben. Daarmee hebben ze waarschijnlijk het zeventig vierkante meter grote huis van zijn standplaats aan de kust bij Rafina, een plaatsje vlakbij Athene, op een trailer gezet. Helaas voor de man heeft de politie de woning tot op heden nog niet weten op te sporen.

Waarom Bizarre Creations Microsoft verliet

In een interview met Edge doen Martin (Creative Director) en Sarah (Commercial Director) Chudley van Bizarre Creations een boekje open over de redenen achter de scheiding van Microsoft. De developer van de PGR-reeks was niet blij met de manier waarop Microsoft met hen omging.

Zo stelde Microsoft dat Project Gotham Racing 4 maar liefst zes weken eerder moest uitkomen dan oorspronkelijk gepland, ondanks het feit dat Bizarre Creations aangaf dat de game nog niet af was en ze die zes weken nodig hadden om het project af te ronden. De studio moest daadwerkelijk de hakken in het zand zetten en Microsoft dwingen zich aan het contract voor PGR4 te houden om die zes weken te mogen gebruiken. Volgens Martin had Microsoft geen idee van de gevolgen die een te vroege release met zich mee zouden brengen en hij wijt dit aan de arrogantie van Microsoft sinds het Sony is voorbijgestreeft in de console-oorlog.

Verder was de focus van Microsoft altijd op de Forza-reeks geweest, wat ten koste ging van Bizarre Creations. Nadat Microsoft de Forza-X360-bundel uitbracht, had dat een negatief effect op de verkoopcijfers van PGR4 doordat de marketing vanuit Microsoft voornamelijk op Forza gericht was en niet op PGR4.
Martin en Sarah wisten dat Activision geen racegame had en ook geen studio die dat op een fatsoenlijke manier voor elkaar zou krijgen. De samenwerking tussen Activision en Bizarre werd steeds hechter, tot het punt dat het verstandiger was om de studio in Activision op te laten gaan.

Onderdeel van de afspraak was dat Bizarre wel een eigen studio bleef, een onafhankelijke studo met een vaste uitgever. Activision wilde hier aan meewerken. Het grote voordeel van Activision ten opzichte van Microsoft, volgens Sarah, is de marketing. Activision weet hoe je een product moet marketen en doet dat ook.
Bizarre had altijd een goede relatie met Microsoft, maar MS had altijd een achterliggende gedachte bij hun marketing van PGR-titels. PGR1 was een launchtitel voor de Xbox en PGR2 werd gemarket als een Live-game, waardoor bij het publiek de indruk gewekt werd dat het een online-game was en het commerciële succes uitbleef. PGR3 was een launchtitel voor de Xbox 360, maar Bizarre kreeg de uiteindelijke hardware pas zes maanden voor de release.

Het volledige interview kun je hier lezen.

Kinderboerderij fokt voor slachthuis

Kinderboerderijen zijn vaak niet zo diervriendelijk als ze lijken, blijkt uit een onderzoek van de Dierenbescherming Noord-Holland. Uit gesprekken met de houders blijkt dat veel van hen een belabberd fokbeleid voeren. In de zomerperiode laten kinderboerderijen te veel jonge dieren geboren worden, die later alsnog afgeslacht moeten worden.

Kalfjes, jonge geitjes en lammetjes trekken veel publiek en zijn dus gewild in de lente. Maar als ze groter worden belanden ontstaat ruimtegebrek en eindigen de dieren alsnog in het slachthuis, of worden ze op de boerderij zelf afgemaakt. De Dierenbescherming bepleit daarom een beter fokbeleid.

Ook voldoet de huisvesting bij een aantal kinderboerderijen niet aan de normen. Zo worden sommige diersoorten alleen gehuisvest terwijl het van nature groepsdieren zijn. Vooral de konijnen worden vaak alleen en in te kleine hokken gehouden.


Kinderboerderij fokt voor slachthuis  (foto: DAG)

Pfannberger: "Niets verkeerds genomen"

Christian Pfannberger heeft naar eigen zeggen nooit verboden middelen gebruikt. De Oostenrijkse wielrenner ontving gisteren een positieve dopingcontrole en werd daarop door zijn ploeg Katusha geschorst.

"Ik heb niets verkeerds tot mij genomen en ik ga elke mogelijkheid gebruiken om dat te bewijzen", aldus de 29-jarige klassiekerspecialist in een verklaring aan de UCI. Pfannberger kreeg niet te horen welk verboden middel hij gebruikt zou hebben.

Ook voor ploegleider Serge Parsani kwam het nieuws als een complete verrassing. "Hij heeft ons hier niets over verteld. Het is geen leuk nieuws zo vlak voor de Giro d'Italia, maar daar kunnen we niets aan doen. We zullen de Ronde van Italië rijden zonder Pfannberger, hij lost zijn eigen problemen maar op."

Asbest vrijgekomen bij grote brand in Venlo

Bij een grote uitslaande brand in een autogaragebedrijf aan de Burgemeester van Aefferdenstraat in Venlo is vanochtend asbest vrijgekomen. De brandweer heeft de straten in de wijde omgeving uit voorzorg laten afzetten, liet zij vanochtend weten.

Bewoners van de naburige Burgemeester Junckerstraat mogen hun woningen niet in of uit. Die straat is tot besmet gebied verklaard, omdat daar asbest is gevonden. Wie wel uit huis wil, wordt ontsmet. Een gespecialiseerd bedrijf ruimt de asbest op.

De brandweer onderzoekt nog of op meer plaatsen asbest is neergedwarreld. Bijkomend probleem is dat de gemeente in een bewonersbrief omwonenden aanvankelijk adviseerde "de aangetroffen roetdeeltjes zelf op te ruimen, deze kunnen gewoon in de grijze afvalcontainer". Volgens een woordvoerder is dat voor de meeste bewoners geen probleem, maar hij weet niet of mensen die in de Burgemeester Junckerstraat wonen al zelf hebben schoongemaakt.

De uitslaande brand brak rond kwart over drie uit en verwoestte de garage volledig. Tijdens de brand knalde het dak van het gebouw af en stortte een muur in. Als gevolg van deze klap verspreidden zich deeltjes verf, roet en andere stoffen over de directe omgeving.

Ook brandde een onbekend aantal auto's en autobanden bij het garagebedrijf uit. Niemand raakte gewond. De oorzaak van de brand is onbekend. Naast de garage werd een hennepkwekerij ontdekt. Rond zes uur werd het sein brand meester gegeven.

Asbest vrijgekomen bij uitslaande brand in Venloos garagebedrijf  (foto: ANP)

'Wij houden van Paul!'

Paul de Leeuw is de meest populaire tv-persoonlijkheid van ons land. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van weekblad HP/De Tijd.

De Leeuw kreeg 23 procent van de stemmen. Wendy van Dijk volgt hem op de voet met 22 procent. Gordon en Patty Brard zijn het minst favoriet.

Het onderzoeksbureau ondervroeg 783 mensen. Van hen koos ook een groot deel voor Matthijs van Nieuwkerk, Peter R. de Vries, Linda de Mol en Yvon Jaspers. Met de populariteit van Katja Schuurman en Tooske Ragas is het minder goed gesteld.

Verder blijkt dat de populariteit van een presentator niet gelijk hoeft te lopen met de populariteit van zijn of haar programma.


Wij houden van Paul!  (foto: DAG)

Jack Bauer in de bajes?

24-acteur Kiefer Sutherland zal zich vandaag bij de politie melden om een akkefietje in een nachtclub eerder deze week uit te leggen. Een man claimt daar te zijn aangevallen door de acteur.

The New York Times meldt dat de acteur vrijwillig naar het politiebureau gaat en niet is gearresteerd.

Volgens de politie kreeg Sutherland in de bar ruzie met een man die een gesprekje aanknoopte met het vrouwelijke gezelschap van de acteur. De man beweert dat Sutherland hem een kopstoot midden in het gezicht gaf.

Het blad People meldt dat het weleens vervelend kan uitpakken voor de ster uit 24. Hij zit nog in een proeftijd van vijf jaar wegens herhaaldelijk dronken rijden. In die proeftijd mag Sutherland geen enkele wet overtreden. Dat kan hem op 48 dagen cel komen te staan.


Jack Bauer in de bajes?  (foto: DAG)

De ene LED is de andere niet

Zijn de zogenoemde LED-lampen zuiniger dan spaarlampen en klopt de informatie over lichtsterkte op de verpakking? Onlangs bleek uit onderzoek van het Nederlands Metrologisch Instituut (VSL) dat dit lang niet altijd het geval is. Toch zijn er ook betrouwbare lampen te vinden, blijkt uit nieuw onderzoek dat donderdag is gepresenteerd.

Aangezien er in het eerdere onderzoek van VSL geen LED-lampen van Philips waren getest, heeft de fabrikant VSL gevraagd hier alsnog onderzoek naar te doen. De zogenoemde Master LED blijkt nu wat betreft zuinigheid en lichtsterkte wel aan de specificaties op de verpakking te voldoen. Dat was bij de vijf eerder geteste lampen niet het geval.

"Wij hopen dat deze resultaten mensen de geruststelling bieden dat LED-lampen licht van een goede kwaliteit kunnen leveren", zegt Frank van der Vloed, manager van Philips Lighting in de Benelux. Philips bracht de Master LED in april 2008 op de markt.

LED-lampen zouden tot 85 procent zuiniger moeten zijn dan een gloeilamp en 25 procent zuiniger dan een spaarlamp. Ook zou de lichtsterkte kunnen concurreren met die van een gloeilamp.

Innovatiedeskundige Kevin Dowling van Philips in de Verenigde Staten geeft toe dat het voor consumenten soms lastig is om onderscheid te maken tussen de ene LED-lamp en de andere. "We moeten de consument samen met de overheid hierin bij de hand nemen. Hiervoor kunnen we bijvoorbeeld onafhankelijk energie-labels introduceren."

De Amerikaanse regering is hier volgens hem wel mee bezig. In Nederland bestaat alleen een energielabel voor lampen van meer dan vier watt.

LED-lamp versus spaarlamp versus gloeilamp

Armstrong gefrustreerd

De internationale wielrenunie (UCI) gaf Astana een officiële waarschuwing omdat de Kazachstaanse wielerploeg een aantal renners in de afgelopen maand geen salaris heeft gegeven. Lance Armstrong heeft gezegd dat hij absoluut niet blij is met de financiële problemen van de ploeg.

Volgens Armstrong is het de schuld van de Kazachse officials, die volgens hem een wanbeleid voeren. "Die Kazakken bellen nooit terug en doen ook geen enkele moeite om duidelijkheid te scheppen over de toekomst," aldus de Amerikaan tegen AP. "Ik heb geen persoonlijke band met de eigenaars en ken hen ook niet. Deze situatie is gewoon erg frustrerend. Zo trek ik al een heel jaar op met mijn persoonlijke verzorger Richard. Die heeft een vrouw en twee kinderen, maar krijgt geen loon. Ik kan zijn loon betalen en dat zal ik waarschijnlijk ook doen. Maar er zijn nog 30 andere mensen die geen salaris krijgen. Deze situatie is gewoon oneerlijk."

"Misschien wordt het opgelost bij Astana en krijgt iedereen zijn loon. Als dat niet gebeurt, dan moet Johan Bruyneel de licentie krijgen en dan moeten we proberen een nieuw team op te starten. Dat zal niet gemakkelijk zijn, want als je midden in een seizoen met een nieuw team begint, heb je een budget nodig van rond de zeven miljoen euro. Zo’n beslissing neem je niet in één dag.," aldus de zevenvoudig winnaar van de Tour de France.

Eerder deze week zei Armstrong dat hij, wanneer hij zijn fiets definitief in de wilgen hangt, een eigen wielerploeg wil beginnen.

[SF] Buurman nog niet zeker van plek

Het is nog niet zeker dat Yelmer Buurman ook komend seizoen weer namens PSV zal deelnemen aan de Superleague Formula. De coureur uit Ubbergen heeft nog steeds geen overeenstemming bereikt met het team van Azerti, dat de auto's van PSV en Al Ain runt.

Volgens teameigenaar Wim Coekelbergs is sponsorgeld het grootste probleem: "Een auto rijdt niet gratis. Als er iemand komt die voldoende sponsorgeld meeneemt en binnen het profiel van PSV past, dan is Yelmer zijn plaats kwijt."

"Ik denk dat we binnen drie weken bekend zullen maken wie het stoeltje krijgt, maar dat kan nog steeds Yelmer zijn", vervolgt de teameigenaar. De Belg hoopt dat het team er nog uit komt met Buurman, toch kijkt hij echter ook naar alternatieven. Deze week gaat Coekelbergs met drie kandidaten rond de tafel zitten, waarvan één Nederlander.

De voorkeur van PSV gaat nog steeds uit naar Buurman. "De samenwerking met Yelmer was tot op heden positief. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij weer zal rijden komend seizoen", aldus commercieel directeur Marcel van den Bunder van PSV.

De Ubberger ziet het zelf niet zo donker in. Hij gaat er vanuit dat hij het tweede Superleague Formula-seizoen weer aan de start zal staan in zijn inmiddels vertrouwde roodwitte auto. Hij denkt niet dat PSV zit te wachten op een betalende coureur die achteraan mee zal rijden.

Het afgelopen seizoen werd Buurman namens PSV tweede achter het team van Beijing Gouan.

Casino's blijven leeg

Het staatsgokbedrijf Holland Casino heeft een zwaar jaar achter de rug. De winst kelderde, omdat het bezoek sterk terugliep.

Het bedrijf verwacht dit jaar honderd tot driehonderd extra banen te moeten schrappen om verliezen te vermijden. De exploitant van veertien casino’s sluit gedwongen ontslagen niet uit.

Holland Casino maakte vandaag bekend dat vorig jaar de nettowinst met 83 procent is gedaald tot 14,3 miljoen euro. Het bedrijf is in het nauw gekomen door het rookverbod in de casino’s, de economische neergang en groeiende concurrentie van automatenhallen en kansspelen op internet.

Vooral de recessie raakte Holland Casino hard. Het bezoek is daardoor met 15 procent teruggelopen.

Het bedrijf belandde in de laatste drie maanden van vorig jaar, toen de consument de gevolgen van de financiële crisis echt begon te voelen, zelfs in de rode cijfers. Volgens directeur Dick Flink moeten de kosten omlaag om te voorkomen dat geheel 2009 verliesgevend wordt.


Casino's blijven leeg  (foto: DAG)

Spookrijden dankzij navigatiesysteem

Een 38-jarige automobiliste reed eergisteren met haar auto tegen de rijrichting in de N44 op. Nadat ze 150 meter tegen de rijrichting in had gereden, werd ze tegengehouden door surveillerende agenten. De vrouw verklaarde dat haar navigatiesysteem meldde dat ze moest afslaan.

De vrouw gaf daar prompt gehoor aan, met als gevolg dat ze op de verkeerde weghelft van de provinciale weg belandde. De agenten gaven de automobiliste een bekeuring voor spookrijden. 

Met dank aan drjacklenl voor de submit.

'Ajax heeft interesse in McClaren'

Steve McClaren, de trainer van FC Twente, staat hoog op het lijstje met opvolgers van Marco van Basten bij Ajax. Dit meldt vandaag de Engelse kwaliteitskrant The Times.

McClaren heeft veel indruk gemaakt door met Twente zich te kwalificeren voor de voorronde van de Champions League door als tweede te eindigen in de reguliere competitie. De Tukkers staan bovendien op 17 mei ook nog in de finale van de beker tegenover sc Heereveen.

Het sportieve succes van FC Twente is andere clubs niet onopgemerkt gebleven. De Engelsman zou met zijn prestaties de interesse gewekt hebben van Ajax, Middlesbrough en Sunderland.

Duke Nukem keert niet terug

Een van de meest bekende figuren uit de gamesindustrie is zonder twijfel Duke "Hail to the king, baby" Nukem. Al vele jaren geleden verscheen hij in meerdere actiegames waarin hij op niet heel zachtzinnige wijze een einde maakte aan de binnenvallende aliens, terwijl hij de meest absurde one-liners er doorheen gooide. Een kleine veertien jaar geleden kondigde ontwikkelaar 3D Realms aan dat het bedrijf bezig was met een game rond deze held, die de kroon zou moeten zijn op zijn carrière: Duke Nukem Forever.

Sinds de oorspronkelijke aankondiging heeft deze titel een cultstatus bereikt. Niet omdat hij zo geweldig is om te spelen, maar omdat er geen game is die zo lang continu in ontwikkeling is geweest, zonder dat er iets uitkwam. Meerdere keren werd de game compleet opnieuw opgebouwd en meerdere keren leverde dat maanden en soms zelfs jaren uitstel op. Tot voor kort, want het afgelopen jaar leek het er dan eindelijk op dat 3D Realms serieus de game aan het afronden was. Er kwamen screenshots en trailers vrij en er werd met man en macht gewerkt om de titel toch nog bij de mensen thuis te krijgen.

Helaas voor de vele Duke Nukem-fans heeft het niet zo mogen zijn. Vannacht is bekend geworden dat ontwikkelstudio 3D Realms haar deuren heeft moeten sluiten, zeer waarschijnlijk na financiële problemen. Volgens geruchten zou uitgever Take Two niet langer de game willen financieren en zonder geld, geen game. De rechten om de game uit te geven blijven wel bij Take Two liggen, dus misschien dat ze de game nog gaan uitbesteden, maar waarschijnlijk zal de Duke het daglicht niet meer mogen aanschouwen.

Meer gamenieuws lees je natuurlijk op FOK!games.

 

Duke Nukem Forever

 

Guardiola roemt Iniesta

Met een rake afstandsknal bezorgde Andrés Iniesta zijn club FC Barcelona gisteren in de slotfase van de halve finale tegen Chelsea een plaats in de eindstrijd van het kampioenenbal in Rome.

Zijn trainer Josep Guardiola roemde de kleine middenvelder na afloop van het bewogen duel (1-1). "In veel opzichten vertegenwoordigt hij onze club, ik vind het onterecht dat hij vaak wordt bekritiseerd omdat hij weinig goals zou maken", zei de Barça-coach.

"We creëerden weinig kansen, Chelsea speelde erg teruggetrokken, zelfs toen wij met tien man kwamen te staan", ging Guardiola verder met zijn analyse. "Maar we bleven het proberen en we zijn beloond voor ons geloof in een goede afloop. In de finale verwacht ik dat United zal gokken op de counter. Ik reken op een mooie wedstrijd. Misschien verdienen wij wel die trofee."

Destil Trappers hebben nieuwe coach

Mark Pederson is de nieuwe coach van de Destil Trappers. Hiermee volgt hij Larry Suarez op die geen nieuw contract kreeg van de Tilburgers.

De 41-jarige Canadees brengt veel ervaring met zich mee. Hij heeft onder andere vijf seizoenen in de NHL, de Amerikaanse profcompetitie, gespeeld voor de Montreal Canadiens, Philadelphia Flyers, San Jose Sharks en de Detroit Red Wings. Pederson speelde honderdnegenenzestig wedstrijden op het hoogste niveau en zette daarbij vijfentachtig punten op zijn naam. In de afgelopen vier jaar is hij assistent-trainer geweest bij de Bakersfield Condors uit Canada.

Daarnaast hebben de Tilburgers ook Brian McGarry als nieuwe speler binnengehaald die het gat, dat door het vertrek van Bob Teunissen ontstond, zal moeten opvullen.

'Van Gaal gaat voor Bayern München'

Als AZ toestemming verleent, zal trainer Louis van Gaal naar Bayern München vertrekken. Dat schrijft De Telegraaf vandaag. De succescoach zal de Zuid-Duitse topclub verkiezen boven een aanbieding van de Belgische voetbalbond KBVB om bondscoach van de Rode Duivels te worden.

Van Gaal en Bayern München zouden het eens zijn geworden over de invulling van het technische beleid bij Der Rekordmeister. Bovendien zijn er ook op financieel vlak geen problemen te verwachten. Van Gaal wacht nu op groen licht van AZ.

In Alkmaar zal men gezien de slechte ervaringen rondom spits Afonso Alves secuur willen handelen in deze zaak. Het aanstellen van Co Adriaanse of Dick Advocaat als opvolger moet goed geregeld zijn. Bovendien zal voorzitter Dirk Scheringa een flinke afkoopsom eisen voor Van Gaal. De AZ-preses wil eigenlijk met hem de Champions League in, maar nu duidelijk is dat de oefenmeester naar Bayern München wil zal Scheringa het beste alternatief willen aanstellen. "Ik geef duidelijkheid als er duidelijkheid is. Wanneer dat zal zijn, is op dit moment niet aan mij", aldus Scheringa.

Een functie als bondscoach van België zit er dus niet in. De KBVB zou Van Gaal toch niet kunnen betalen. AZ zal op zijn beurt op zijn hoede moeten zijn bij de aanstelling van Adriaanse, die wordt gevolgd door het Turkse Galatasaray. De Turken zouden ook Van Gaal en Bernd Schuster op het oog hebben.

Kohlemainen weg bij AZ

Toni Kolehmainen vertrekt bij AZ. De Finse verdediger heeft het aanbod, van de Alkmaarders zijn contract te verlengen, naast zich neergelegd.

Ondanks dat hij bij de landskampioen een nieuw contract kon tekenen, heeft hij weinig zicht op veel speeltijd. Daarom heeft hij ervoor gekozen uit te zien naar een nieuwe club.

Kolehmainen kwam in januari 2007 over van AC Oulu, maar slaagde er niet in door te breken. De twintigjarige Fin speelde in de KNVB-bekerwedstrijd tegen Achilles'29 zijn enige wedstrijd in de hoofdmacht van de Alkmaarders.

Aanrijder dagvaardt ouders doodgereden kinderen

Een aangrijpend ongeval waarbij twee kinderen om het leven kwamen, krijgt een pijnlijke wending. De veroorzaker van het ongeluk dagvaardt de ouders van de kinderen als medeplichtigen aan de dood van Ina (1) en Thibo (9). "Een schande", vinden Daniël Vermeiren en zijn vrouw Lesley Cornand.

Op 26 juli vorig jaar kwamen de twee kinderen om het leven doordat de 77-jarige automobilist tegen de auto van hun ouders knalde. De verkeerslichten op de kruising waren op dat moment defect. Voor de rechter is de 77-jarige E.V.d.W de enige schuldige, omdat hij een voorrangsbord heeft genegeerd. Op de vraag van diens advocaat om bijkomend onderzoek te voeren naar medeverantwoordelijkheid van het Mechelse stadsbestuur, het Vlaams Gewest en de ouders, ging de rechter niet in.

De oude man heeft nu de ouders rechtstreeks gedagvaard. Hij is van mening dat de ouders gedeeltelijk medeverantwoordelijk zijn voor de dood van hun kinderen. Als reden geeft hij op dat de sluiting van de gordel van het kinderzitje van Ina slecht functioneerde en omdat Thibo te groot was om nog op een verhoogkussen te zitten.

Woensdag kregen de onthutste ouders de dagvaarding. “Hebben we dan nog niet genoeg meegemaakt? De sluiting van het zitje was inwendig versleten. Dat was niet eens zichtbaar. Een factuur bewijst dat het zitje slechts twee jaar oud was.” zeggen Daniël en Lesley. “Volgens de aanrijder is alles andermans schuld, terwijl hij wel een bord heeft genegeerd. We vragen niet meer dan dat hij boet. Dat doen wij sinds het ongeval al elke dag. Hij vraagt zelfs een morele schadevergoeding.”

Ook Chinese belangstelling voor Roda JC

Na de Australische investeerder David Thorne claimt nu ook een investeringsgroep uit China geld te willen steken in Roda JC.

Een zeskoppige delegatie van Asia Car, een moedermaatschappij van bus- en elektronicabedrijven, zal morgen in Kerkrade arriveren om met de clubleiding van Roda te praten. Tussenpersonen betogen dat er wel tot zestig miljoen euro beschikbaar is voor de noodlijdende club. Dit bedrag zou bedoeld zijn voor het aantrekken van spelers, die later weer moeten worden doorverkocht. Een groot deel van de opbrengst zou de Chinezen ten goede komen. Asia Car wil verder de volledige commercie van de club in bezit krijgen.

Directeur voetbalzaken Martin van Geel heeft de afspraak tegenover De Limburger bevestigd, maar blijft vooralsnog de kat uit de boom kijken. Van Geel had onlangs ook al een onderhoud met de Australiër Thorne.

"We horen en zien het allemaal aan en trekken voorlopig geen enkele conclusie. Pas als ik bankgaranties zie, wordt het serieus. Maar dat is op dit moment niet het geval", aldus Van Geel, die nog sceptisch blijft over de genoemde bedragen. "Zestig miljoen? En dan hebben wij net de vrouwentak weg gedaan."

Kosovo knoeit stevig met EU-geld

Europarlementariërs dreigen de bijdragen voor programma's van de Verenigde Naties stop te zetten, nadat is gebleken dat er in Kosovo op grote schaal wordt geknoeid met Europees geld.

Wat hen vooral steekt, is dat de Kosovaarse autoriteiten nauwelijks iets doen tegen ambtenaren die bij de fraude betrokken waren.

Uit gegevens van de VN blijkt dat er mogelijk voor vele miljoenen aan fraude is gepleegd bij de bouw van de nieuwe luchthaven van de Kosovaarse hoofdstad Pristina. Zo werd de opdracht voor de bouw van een nieuwe terminal à 12 miljoen euro gegund aan een onderneming die daarvoor bereid was steekpenningen te betalen.

Een reeks onderzoeken van een speciaal team van de UNMIK, het VN-bestuur over Kosovo, bracht aan het licht dat er zeker in twaalf gevallen aanleiding was voor strafrechtelijke stappen.

Maar de Kosovaarse autoriteiten hebben vrijwel niets gedaan met deze informatie. Geen van de verdachten werd vervolgd. Wel werden enkele ambtenaren ontslagen of overgeplaatst.

Eerder had een missie van de begrotingscontrolecommissie van het Europees Parlement de Europese antifraudedienst OLAF al op de hoogte gesteld van mogelijke onregelmatigheden op de luchthaven van Pristina en de elektriciteitsmaatschappij KEK. Ook die werd door de VN gefinancierd met geld dat vooral uit de EU afkomstig was.

Volgens de VN vulden ambtenaren op de luchthaven hun zakken ook met het afpersen van luchtvaartmaatschappijen. Die moesten steekpenningen betalen om te voorkomen dat ze het slachtoffer werden van opzettelijke wijzigingen in de vertrektijden.

Ook kwam het voor dat vervoerders frauduleuze rekeningen kregen voor de opslag van bagage. Ook bij het toewijzen van een contract voor de elektriciteitscentrale zou fraude zijn gepleegd. In totaal zou bij de KEK 7,8 miljoen euro verdwenen zijn.

Volgens europarlementariër Jan Mulder (VVD) moet het Europees Parlement ophouden fondsen via de VN te sluizen naar allerlei projecten. Dit jaar gaat het om 1,3 miljard euro. "De Europese Commissie geeft veel te graag geld aan de VN. Dan hoeven ze zelf geen projecten te verzinnen", zegt hij.

Mulder, die lid is van de parlementaire begrotingscontrolecommissie, noemt het 'onaanvaardbaar' dat de VN de EU weigert inzage te geven in de boekhouding. Andere europarlementariërs delen die mening. "Ze moeten volgens onze maatstaven werken. Anders moet de kraan dicht."


Kosovo knoeit stevig met EU-geld  (foto: DAG)

Bunker: Goede vriend van Jeroen overleden

Het was een roerige dag gisteren in the Bunker.  Vlak nadat overlever Jeroen zijn hoofd kaal liet scheren in ruil voor een krat bier ontving hij per post het bericht dat een goede vriend van hem op 34-jarige leeftijd plotseling is overleden.  Jeroen werd in de gelegenheid gesteld wat mensen te bellen en heeft uiteindelijk besloten in de Bunker te blijven.  Wel zal hij maandag de bunker tijdelijk mogen verlaten om de crematie bij te wonen.  Had hij die mogelijkheid niet gekregen was hij toch gegaan, zo liet hij de medeoverlevers weten.

Wij wensen hem veel sterkte in de komende moeilijke periode.

Jeroen ontvangt het slechte nieuws... 
 

 Meer informatie en de mogelijkheid tot discussiëren vind je op bunker.fok.nl

Terroristenlijst VS heeft hoog foutpercentage

De Amerikaanse lijst met ruim 1 miljoen namen van mogelijke terroristen kent een foutpercentage van 35 procent. Daarnaast zijn er geen vaste procedures voor het verwijderen of vernieuwen van gegevens.

Dat blijkt uit een gisteren vrijgekomen rapport van het Amerikaanse ministerie van Justitie, waarop de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU vandaag reageerde. ACLU noemde de terroristenlijst van de federale recherche FBI "zeer gebrekkig".

"Het rapport suggereert sterk dat honderdduizenden mensen foutief worden aangewezen als terroristen", aldus een juridisch specialist binnen de ACLU. Justitie onderzocht bijna 69.000 personen op de lijst en ontdekte dat de gegevens van 24.000 van hen niet meer klopten.

F1-voorspeller: Grand Prix van Spanje

Komend weekend staat de Grand Prix van Spanje op het programma in de Formule 1. Daarom kun je jouw voorspelling voor de F1-voorspeller nog invullen tot donderdag 7 mei 23:59 uur. Je kunt je voorspelling naderhand altijd nog bekijken.

Wat kun je winnen?

Je kunt dit jaar fantastische prijzen winnen. De nummer één wint de Coca-Cola ZERO Race Experience, een dag zelf rijden in spectaculaire automobielen op het circuit van Zandvoort aangeboden door Bleekemolens Race Planet. De nummers twee tot en met vier winnen een jaarabonnement op Formule1 RaceReport, het blad voor de Formule 1-fan. De nummers vijf tot en met veertien winnen ieder twee kartheats van Bleekemolens Race Planet Indoor Kartbanen.

Dus vul je voorspelling in tot donderdag 7 mei 23:59 uur.

Morgen nieuwe DLC voor HAWX

Er was al een kleine hint te vinden in de laatste DLC van Tom Clancy's Hawx, maar nu is het bevestigd. De game zal morgen nieuwe DLC krijgen in de vorm van de US Eagles-pack. De content zal voor een kleine 5 Dollar te koop zijn (400 MS punten) en bevat vijf nieuwe vliegtuigen, waaronder de A-12 Avenger en de F-4 Phantom (foto)... Waarschijnlijk komt er ook nog een Russian Falcons-pack uit, maar daar zijn nog geen details over bekend.



Olympisch turnkampioen Yang Wei stopt

Drievoudig olympisch kampioen Yang Wei stopt met turnen. De 29-jarige Chinees, die op drie Olympische Spelen te zien was, heeft gezegd dat hij door blessures moet stoppen.

Vorig jaar, tijdens de Olympische Spelen in Peking, won Yang tweemaal goud. Hij was de beste op de individuele meerkamp en won goud met het Chinese team. Vier jaar daarvoor, in Athene, streed hij ook mee om het goud op de meerkamp maar dankzij een val op de rekstok bleef hij buiten de medailles. Tijdens de Spelen van 2000 in Sydney won hij zilver in de meerkamp en goud met het Chinese team.

"Het was logischer geweest als ik zou stoppen op mijn hoogtepunt en dat was meteen na de Spelen. Maar ik wilde graag dit najaar afsluiten tijdens de nationale kampioenschappen in mijn eigen provincie Hubei. Ik ontdekte echter dat ik niet meer zo veel kan trainen als ik wil. Ten eerste vanwege blessures en ten tweede door mijn leeftijd. Ik herstel minder snel van blessures dan vroeger," aldus Yang.

Paardrijden en shootouts in debuttrailer Red Dead Redemption

We meldden gisteren al dat het zou gebeuren en vandaag is dan ook de eerste trailer vrijgekomen voor de westernshooter Red Dead Redemption. In de stijl die we inmiddels wel van Rockstar gewend zijn, waarin we eerst wat van het verhaal verteld krijgen, waarna de trailer overgaat in de lekkere actie die bij een goede western hoort. Explosies, vuurgevechten en achtervolgingen te paard, het komt allemaal langs.

De game neemt ons mee naar het begin van de 20e eeuw, de tijd dat er een einde kwam aan het Wilde Westen en de wet overal in Amerika voelbaar werd. Als speler bestuur je John Marston, een voormalige outlaw wiens geweer nu in dienst staat van de sterke arm der wet. De game moet eind dit jaar in de winkels liggen voor de Xbox 360 en PlayStation 3.

'Barcelona zoekt een linksback in Nederland'

FC Barcelona is er gisteravond in geslaagd om de finale van de Champions League te halen. De finalist is ook op zoek naar een nieuwe linksback en heeft een aantal spelers in Nederland op het oog.

Er wordt een vervanger voor Sylvinho gezocht. De ervaren linksback kan niet rekenen op een contractsverlenging. Er zijn vier spelers uit de Eredivisie waar Barcelona interesse in heeft. Urby Emanuelson, Niklas Moisander, Sebastién Pocognoli en Edson Braafheid worden in de gaten gehouden.

Chelsea helpt Belgisch kampioen aan CL-ticket

Bij onze zuiderburen is de uitschakeling van Chelsea in de Champions League gisteren met gejuich ontvangen.

Het verlies van de Engelsen betekent dat de Belgisch kampioen komend seizoen zeker is van de groepsfase in het miljoenenbal. Als Chelsea dit seizoen de Champions League had gewonnen, dan hadden de Belgen voorrondes moeten spelen.

De UEFA heeft als regel dat de club die de Champions League wint, maar zich niet direct via de competitie plaatst voor het miljoenenbal, toch zeker is van een plek in de groepsfase. Na de uitschakeling van Chelsea is dit niet meer mogelijk.

De strijd om de Belgische landstitel gaat nog tussen Anderlecht en Standard Luik.

Cubaan rolt sigaar van 43 meter

De Cubaanse sigaarroller Jose Castelar heeft gisteren zijn eigen wereldrecord gebroken van langste sigaar. De 65-jarige eilandbewoner fabriceerde een rokertje van 43,38 meter en verpulverde zijn vorige record uit 2005. Destijds rolde hij een sigaar van 20,41 meter.

Castelar fabriceert al sigaren sinds zijn 14e en is zelf ook een liefhebber. Hij rookt dagelijks niet meer dan één sigaar. Het nieuwe record krijgt een plek in het register van Guiness World Records.

De Cubaan kijkt ondertussen alweer uit naar een nieuw record. "Ik ga door totdat ik er één kan maken die dezelfde lengte heeft als de Malecon”, zei hij, met een referentie naar de beroemde tien kilometer lange promenade in Havana.


Cubaan rolt sigaar van 43 meter  (foto: DAG)

Paris weet niet wie haar rekeningen betaalt

Dinsdag werd duidelijk dat Paris Hilton geen idee heeft wie haar telefoonrekeningen betaalt. De Amerikaanse erfgename moet zich in Miami verdedigen tegen de Worldwide Entertainment Group Inc. Het distributiebedrijf eist ruim zes miljoen euro van La Hilton omdat zij de film 'National Lampoons pledge this' onvoldoende gepromoot zou hebben.

Nieuwsgierig naar wie Paris belde, vroegen advocaten haar telefoonrekeningen op. De 28-jarige Hilton moest toegeven dat ze de nota's nog nooit gezien had. Op de vraag wie haar rekeningen dan ontvangt, zei Paris: "Dat weet ik niet. Ik neem aan dat het iemand is die mijn rekeningen betaalt. Ik informeer nooit naar dat soort dingen."

Paris kreeg één miljoen dollar, ruim 750.000 euro, voor de film uit 2006. Paris was in die film te zien als voorzitter van een studentenvereniging, ze was ook één van de acht uitvoerende producenten. Hilton gaf ruiterlijk toe dat ze niet wist wat produceren inhield. "Ik weet niet zeker wat een producent doet. Ervoor zorgen dat gave mensen meespelen?", filosofeerde La Hilton erop los. Hilton ontkent alle beschuldigingen en zegt dat ze altijd haar uiterste best heeft gedaan. De rechtszaak moet op 8 juni van start gaan.

'Doortrekken A4 weer dichterbij'

Het ziet er naar uit dat het doortrekken van de A4 door Midden Delfland weer een stap dichterbij komt. De Telegraaf beschikt over een aantal rapporten van Rijkswaterstaat, waaruit zou blijken dat het verbinden van de beide delen van de snelweg de meest effectieve en minst dure oplossing is voor het aanpakken van de verkeerschaos rond Rotterdam.

Het doortrekken van de A4 krijgt de voorkeur boven een snelweg die de A16 met de A13 verbindt. De geschatte kosten voor de A4, maximaal 920 miljoen euro, zijn beduidend lager dan voor de A13/A16-variant die ruim twee miljard euro zou kosten. Verder kan de A4 zonder overlast voor het verkeer worden aangelegd, terwijl dat bij de andere snelweg niet het geval zou zijn.

Bert Mooren, directeur van VNO NCW West vindt dat het nu wel eens tijd wordt om een beslissing te nemen. "Ondernemers en bewoners begrijpen echt niet waarom er na bijna vijftig jaar nog steeds geen besluit is genomen en er een stuk weg ligt dat eindigt in een weiland. Het is nu tijd voor de politiek om door te pakken."

De aanleg van de A4 wordt al tientallen jaren tegengehouden door tegenstanders van de snelweg, maar Mooren is van mening dat iedereen kan leven met het plan dat Rijkswaterstaat nu heeft. "Er ligt nu een prachtig plan voor de hele regio en de omgeving. Dat betekent winst voor alle betrokken partijen. Ik heb er vertrouwen in dat we er nu bijna zijn."

3D Realms komt ten einde, geen Duke Nukem Forever

Begin maar met de woordgrapjes, want het nieuws is niet goed voor de mensen die daadwerkelijk nog hoopten op een release ooit van Duke Nukem Forever. Ontwikkelstudio 3D Realms heeft zijn deuren gesloten. De geruchten sprongen eerder deze week al op, en nu heeft webmaster Joe Siegler ze bevestigd. Duke Nukem Forever zal daarmee het levenslicht niet mogen aanschouwen. Na bijna veertien jaar "ontwikkelen" komt daarmee een einde aan een van de langst lopende running gags in de gamesindustrie. Ondanks screenshots en teasers de afgelopen maanden heeft de studio niet de tijd en mogelijkheid meer om de game af te maken.

Dit alles heeft verder geen invloed op de ontwikkeling van de Duke Nukem Trilogy, dat hebben Take Two, Deep Silver en Apogee Software bekend gemaakt. Die titel blijft gewoon in ontwikkeling, waardoor de Duke alsnog terug zal keren naar de wereld van games, alleen niet in de vorm die 3D Realms lange tijd voor ogen had.

De reden voor het sluiten is momenteel niet bekend, maar een officiële statement zal binnenkort wel naar buiten komen.

[NBA] Uitslag Lakers - Rockets

De Los Angeles Lakers zijn erin geslaagd om de tweede wedstrijd tegen de Houston Rockets te winnen. In eigen Staples Center werd het 111-98. De stand is hiermee op 1-1 gebracht.

De Lakers, die een topseizoen draaiden en hiermee de koppositie in het westen veroverden, hebben het niet makkelijk tegen de als zesde geplaatste Rockets. Kobe Bryant, de ervaren shooting guard en tevens aanvoerder van het team, was goed voor veertig punten. De Spaanse Center Pau Gasol voegde daar 22 punten aan toe. Lamar Odom en Trevor Ariza hadden een mindere avond. De power forward scoorde slechts acht punten en pakte drie rebounds. Ariza scoorde zeven punten maar pakte wel elf rebounds.

In de derde kwart was er woordenwisseling tussen Odom, Luke Walton en Luis Scola. Alle drie spelers kregen hiervoor een technische fout. In de vierde kwart was het Bryant die het niet eens was met een beslissing van de scheidsrechter. Het commentaar op de leiding kostte hem ook een technische fout. De small forward van de Rockets, Ron Artest, deed hetzelfde een paar minuten later wat hetzelfde effect had.

Artest was ondertussen wel goed voor 25 punten voor de Rockets. De Chinees Yao Ming scoorde twaalf punten en pakte tien rebounds. Carl Landry was zeer actief in de 24 minuten speeltijd die hij kreeg. Hij scoorde 21 punten en pakte tien rebounds. Het feit dat de Lakers de tegenstander onder de 100 punten hield, kregen alle toeschouwers een gratis taco in de Staples Center.

Ghostbusters krijgt toch multiplatformrelease in de VS

Gisteren wisten we jullie te melden dat Sony de nieuwe Ghostbusters voor de Playstation 2, Playstation 3 en PSP uit ging geven, wat er toe zou leiden dat de game eerder voor deze platformen op de markt zou zijn dan voor de DS, Wii en Xbox 360. Dit met veel reacties tot gevolg. Toch zit er nog een staartje aan het verhaal want blijkbaar geldt dit alleen voor Europa.

Atari heeft namelijk laten weten dat de game nog steeds een multiplatformrelease zal krijgen in de Verenigde Staten op 16 juni. Voor Europa zal de release van de Playstation 2, Playstation 3 en PSP versie op 19 juni plaatsvinden. Voor de andere versies is nog geen releasedatum bekend, maar die zullen ergens dit najaar verschijnen. Als reden voor deze splitsing geeft Atari CEO Jim Wilson de volgende verklaring:

Ghostbusters: The Video Game is one of our most significant worldwide releases this summer. Through Atari's North America publishing business and alongside our partners at Sony Computer Entertainment Europe, we have a strategically diversified approach to maximize a title of this magnitude on a global basis

Natte vrouwen met de benen wijd in Wet-trailer

Bijna elke game heeft wel een bepaald selling-point wat gebruikt wordt om de game aan te prijzen en te verkopen. De ene game heeft bullet-time, de andere supersnelle acrobatische katana-actie en weer een andere game heeft een leuke stoeipoes als hoofdrolspeelster. De makers van Wet moeten gedacht hebben dat het wel erg stoer zou zijn als al het bovenstaande in één game verwerkt zou zijn. Dat hebben ze dus ook gedaan met onderstaande gameplay-montage als resultaat.

Koeman zegt geen nee tegen Ajax

Ronald Koeman is geïnteresseerd in een functie als trainer bij Ajax. Dat liet hij weten in een gesprek met Tom Egberts van de NOS. Gisteren werd bekend dat Marco van Basten per direct opstapt als trainer van Ajax.

"Ik zeg geen nee," aldus Koeman. "Ajax is een topclub in Nederland en ik heb ook eerder aangegeven dat ik niet te ver weg wil. En de afgelopen tijd heb ik ook andere mogelijkheden afgeslagen omdat ik wel een uitdaging moet zien en het liefst op niveau."

Op de vraag of hij Ajax als een uitdaging ziet antwoordde Koeman: "Ajax is voor iedere trainer een uitdaging en voor mij dus ook. Als zij vinden dat ik een kandidaat ben dan denk ik wel dat ze weten waar ik woon."

Koeman heeft Ajax al eerder geleid. In december 2001 kwam hij bij de club om dat seizoen meteen de landstitel en de beker binnen te slepen. In het seizoen 2003-2004 volgde een tweede landstitel, de laatste voor Ajax. Na een serie problemen binnen de club en de uitschakeling door Auxerre in de UEFA-cup bood Koeman in 2005 zijn ontslag aan.

ECB verlaagt rente waarschijnlijk verder

De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt vandaag naar verwachting het renteniveau in de eurozone verder tot 1 procent. De centrale bankiers van de eurolanden houden dan hun maandelijkse bijeenkomst, waarin zij over de rente beslissen.

Bij de laatste vergadering, begin april, verlaagde de ECB de rente met een kwart procentpunt tot 1,25 procent . Daarmee kwam het belangrijkste rentetarief op het laagste niveau sinds de invoering van de eurozone in 1999. ECB-president Jean-Claude Trichet gaf bij dat besluit al aan dat hij verdere renteverlagingen niet uitsluit.

Met de renteverlagingen wil de ECB zijn steentje bijdragen aan de stimulering van de wereldeconomie. Een lagere rentestand maakt het goedkoper om geld te lenen voor investeringen en consumptie. Aangezien de rente op dit moment bijna niet meer verder kan dalen, buigt de centrale bank zich inmiddels ook over nieuwe, ongebruikelijke maatregelen om de problemen in de financiële sector te verzachten.

Fortuna krijgt nog geen uitsluitsel van KNVB

Fortuna Sittard weet waarschijnlijk pas na het huidige seizoen waar het aan toe is. De beroepscommissie van de KNVB verklaarde gisteren binnen 'afzienbare tijd' een uitspraak te doen over de licentie van de noodlijdende Limburgse club.

"Normaal gesproken doet de commissie binnen enkele weken uitspraak. Gezien de omstandigheden proberen ze dat nu sneller te doen. Maar dat zal zo goed als zeker pas volgende week worden", aldus Fortuna-woordvoerder Paul Rousseau tegen De Limburger. Volgens Rousseau is het momenteel volkomen onduidelijk hoe de zaak zal aflopen. "De commissie laat niks los, maar we zijn in ieder geval niet afgeserveerd."

Wil Helwig van de stichting Trots op Fortuna maakte vlak voor de zitting in Zeist bekend dat er een akkoord was bereikt met alle grote schuldeisers, te weten de Belastingdienst, Westerhout Groep, Fitland en ex-speler Joos van Barneveld. Fortuna heeft momenteel tussen de 65 en 70 crediteuren, waaraan het in totaal 1,8 miljoen euro moet betalen. De Limburgers hebben voorgesteld dat iedereen vijftien procent van de openstaande som krijgt uitbetaald. De Belastingdienst krijgt volgens de wet het dubbele.

Fortuna heeft echter nog wel te maken met een exploitatietekort en een gat in de begroting. Naar verluidt is het tekort van het huidige seizoen drie ton. Het begrotingstekort van twee ton zou moeten worden gedicht door een shirtsponsor, maar deze is nog niet gevonden.

Mexicaanse griep eindelijk ontrafeld

Wetenschappers in Canada hebben de volledige genetische code van de Mexicaanse griep achterhaald. Dat meldden media in Canada vandaag (lokale tijd).

De Canadese minister van Volksgezondheid Leona Aglukkaq spreekt van een wereldprimeur en van "een grote stap voorwaarts” op weg naar meer kennis over de nieuwste griepvariant.

De ontdekking werd gedaan door microbiologen die voor het nationale volksgezondheidsbureau in de stad Winnipeg werken. Zij vergeleken twee bloedmonsters van Canadese patiënten met een buisje bloed van een Mexicaanse grieppatiënt.

Canada is na Mexico en de Verenigde Staten het land met het hoogste aantal bevestigde Mexicaanse griep-patiënten. Symptomen van de ziekte zijn koorts, vermoeidheid, spierpijn, een gebrek aan eetlust, hoesten en een zere keel. Sommige patiënten moeten overgeven en hebben last van diarree.


Mexicaanse griep eindelijk ontrafeld  (foto: DAG)

IJsstokjesboot alweer terug

Nadat eergisteren werd aangekondigd dat de IJsstokjesboot "The Thor" onder leiding van Robert McDonald opnieuw een poging waagde om de vaart naar London en vervolgens Key West te halen, was de boot alweer snel onderweg naar de haven van Urk, de thuishaven van de IJsstokjesboot.

Al voordat het schip goed en wel de haven uit was, bleek de kapitein zich niet zo goed te hebben voorbereid als dat hij voordeed. De wind en de golven verrasten de kapitein en hij maakte rechtsomkeert. "The Thor" legde niet meer dan één mijl af.

FOK! heeft kort met de kapitein gesproken, die meldde dat de wind erg sterk was en hij teruggeblazen werd naar de haven van Urk. Verder was de kapitein vooral geïnteresseerd welke media allemaal verslag maakten van zijn korte trip.

 The Thor lag gisterenavond weer in de haven, met op de achtergrond het IJsselmeer dat het schip de das om deed.


Wanneer de kapitein weer een nieuwe poging gaat wagen is niet helemaal duidelijk. De bemanning gelooft er niet in dat het volgende week al mogelijk is, de kapitein denkt echter met vier dagen nog een poging te kunnen wagen.

De weblog van FOK! houdt de perikelen omtrent de trip al enkele jaren in de gaten en maakt uitgebreid verslag van alle ontwikkelingen.

Met dank aan DirkH voor de submit.

Win een levenslang abonnement op Playboy met Playboy Manager

Football- en Soccer manager zijn een groot succes. Jolt online gaming, bekend van onder andere Legends of Zork en Utopia Kingdoms wil een graantje meepikken van dit succes met haar eigen variant op de sport manager games. Wat heeft zelfs nog meer potentieel dan een handel in atleten? Juist, het managen van schaarsgeklede dames. Daarom is Jolt online gaming begonnen aan het ontwikkelen van 'Playboy manager'.

De makers omschrijven de game als volgt:
"Acquire wealth, fame, and a bevy of beautiful models while you compete with thousands of other players -- all of them after exactly the same things. Strive to drive the finest cars, throw the biggest parties, and encounter the world's sexiest women – the luxurious Playboy lifestyle presented in an online game packed full of wit, style, and pictures which can only be described as titillating."

Ondertussen is het al mogelijk je op te geven voor deze game. Ook maak je kans op een levenslang abonnement op Playboy. Je moet aangeven waarom jij de prijs nodig hebt, en de 5 beste inzendingen winnen het abonnement. Ook worden de meeste inzendingen geplaatst op Playboy Manager Twitter, zodat iedereen kan meegenieten van de creatieve en soms zelfs wanhopige inzendingen.

Vader Dokic dreigt met opblazen auto ambassadrice

De vader van tennisster Jelena Dokic heeft gedreigd de auto van de Australische ambassadrice in Servië op te blazen. Damir Dokic reageerde met zijn actie zijn frustraties af op de media in Australië, die eerder deze week het verhaal publiceerden dat hij zijn dochter stelselmatig heeft geslagen.

De minister van Binnenlandse Zaken, Ivica Dacic, maakte gisteren bekend dat vader Dokic woensdag in Servië werd gearresteerd vanwege zijn bedreigingen. Ook is zijn huis onderzocht omdat hij liet weten over talloze wapens te beschikken.

Jelena Dokic heeft al jaren een moeizame relatie met haar vader, die weer regelmatig problemen heeft gehad met de Australische autoriteiten. Na een ruzie in 2004 besloot Dokic in 2004 voor haar geboorteland Servië te gaan tennissen. De problemen tussen haar en de officials werden echter opgelost, waarna Dokic zich weer voor Australië beschikbaar stelde.

Het Australische publiek sloot haar in januari weer definitief in de armen na haar sterke optreden bij de Australian Open.

Bewijsstukken Srebrenica vernietigd

Het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag heeft zo'n duizend bewijsstukken uit massagraven rond Srebrenica vernietigd. Dat zei hoofdaanklager Serge Brammertz van het tribunaal gisteren in Sarajevo tegen leden van de organisatie Moeders van de enclaves Srebrenica en Zepa.

Volgens kranten in zowel Servië als Bosnië gaf Brammertz als verklaring voor de vernietiging de slechte conditie waarin de bewijsstukken verkeerden. Mede daardoor zou het onmogelijk zijn geweest om ze te archiveren. Het ging volgens de hoofdaanklager om persoonsbewijzen, foto's en stukken kleding van slachtoffers die in massagraven waren gevonden. Vernietiging was volgens de hoofdaanklager in zulke gevallenëen gebruikelijke procedure.

Voorzitster Munira Subasic van de organisatie Moeders van de enclaves Srebrenica en Zepa liet daarop verontwaardigd weten hierover de mening van de president van het Joegoslavië-Tribunaal te zullen vragen. Volgens haar moet het archief van het tribunaal naar Bosnië worden overgebracht.

Halfnaakte studenten vragen aandacht voor festival

Halfnaakte studenten stonden gisteren naast de Universiteit van Amsterdam. Zij willen aandacht vragen voor het studentenfestival. Tijdens dit festival mogen studenten voor het eerst het podium bestijgen. Dit wordt vaak als kwetsbaar ervaren, uit solidariteit gaven deze studenten zich daarom gisteren ook bloot.

Halfnaakte studenten promoten studentenfestival  (foto: ANP)

Sinterklaas komt dit jaar aan in Schiedam

De NPS heeft gisteren bekendgemaakt dat de intocht van Sinterklaas dit jaar plaatsvindt in Schiedam. Op zaterdag 14 november wordt Pakjesboot 12 rond het middaguur verwacht in de haven van die plaats, waar de goedheiligman namens alle kinderen van Nederland van harte welkom wordt geheten door burgemeester Verver-Aartsen.

De intocht zal rechtstreeks uitgezonden worden door de NPS. Dieuwertje Blok presenteert deze speciale aflevering van Het Sinterklaasjournaal.

Den Bosch richt pijlen op Kousemaker en Caracciolo

Wilmer Kousemaker kan rekenen op belangstelling van FC Den Bosch. Manager voetbalzaken Fred van der Hoorn heeft inmiddels een oriënterend gesprek met de speler van HFC Haarlem achter de rug.

"Wilmer is een interessante speler, maar zo zijn er wel meer", aldus Van der Hoorn tegen Voetbal International. Het eerste gesprek met de speler heeft Van der Hoorn al gevoerd. "Het was een oriënterend gesprekje. ADO-speler Fabio Caracciolo staat ook bij ons op het lijstje."

In de naderende transferwindow wil Den Bosch flink gaan investeren. "Het is geen geheim dat we in elke linie er een speler bij willen hebben."

Eerder wist de ploeg uit Den Bosch zich al te verzekeren van de diensten van de Willem II-spelers Steef Nieuwendaal en Niels Vorthoren. Beiden gingen een tweejarig contract met de Blue White Dragons aan.

Hiddink: "We hebben de kansen niet benut"

Chelsea had vanavond de beste papieren voor de finale van de Champions League. Door een goal van Michael Essien in de eerste helft leek het er op dat de club uit Londen naar Rome zou gaan. Een doelpunt van Iniesta in de blessuretijd bracht hier verandering in. Dit tot grote teleurstelling van Guus Hiddink.

Hiddink reageerde teleurgesteld tegenover de camera van de NOS. "Zeer treurig in de laatste secondes. Ik denk dat wij de wedstrijd zelf hadden moeten beslissen. We hebben de kansen gehad maar we hebben ze niet benut."

"We hadden het zelf dan wel moeten afmaken, maar het kan en mag niet zo zijn dat de scheidsrechter die twee handsballen niet ziet", waarbij Hiddink doelt op de strafschoppen die Chelsea had moeten hebben. "Dat is de grootste frustratie."

Adriano is van Flamengo

Adriano wordt donderdagmiddag om 15:00 uur gepresenteerd als nieuwe aanwinst van Flamengo. De club uit Rio de Janeiro heeft volgens voorzitter Delair Dumbrosck de Braziliaanse aanvaller binnen gehaald.

Een maand geleden verklaarde de 27-jarige spits nog dat hij klaar was met voetballen. Hij zou het plezier in het spelletje verloren zijn en weigerde terug te keren naar Inter. Zijn contract werd ontbonden in onderling overleg met de spits.

In 2000 maakte Adriano zijn debuut in het profvoetbal bij Flamengo. In 2001 vertrok hij naar Inter. Hij kwam in Italië ook uit voor Fiorentina en Parma.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.