FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Nieuwsarchief
Artikelen van donderdag 14 september 2006

Testdag 14-09-2006

Vandaag is er getest op Fiorano, Paul Ricard en Jerez. In Italië en Frankrijk kwam alleen Scuderia Ferrari in actie. Op Jerez was Rubens Barrichello de snelste man op de baan. Ook morgen zal er nog getest worden.

Testdag Fiorano - donderdag:

PosCoureurTeam Tijd Ronden
1 F. Massa Ferrari 01:03.364 134

Testdag Jerez - donderdag:

PosCoureurTeam Tijd Ronden
1 R. Barrichello Honda 01:17.602 81
2 J.M. López Renault 01:17.685 44
3 G. Fisichella Renault 01:17.752 46
4 J. Rossiter Honda 01:18.217 93
5 R. Doornbos Red Bull Racing 01:18.325 91
5 V. Liuzzi Scuderia Toro Rosso 01:18.672 64

Testdag Paul Ricard - donderdag:

PosCoureurTeam Tijd Ronden
1 M. Schumacher Ferrari 01:01.267 185

Koperdieven leggen telefoonverkeer lam

Icoon OpmerkelijkDe inwoners van Oltingue en Wolschwiller, twee dorpen in het oosten van Frankrijk, hebben het donderdag moeten stellen zonder telefoon. De oorzaak was weinig alledaags te noemen: koperdieven hadden het klaargespeeld om vijfhonderd meter telefoonkabel te stelen. Inmiddels is France Télécom druk in de weer met het herstel van de schade. De Franse tegenhanger van de KPN gaat er vanuit dat de mensen in de beide dorpen morgen weer kunnen bellen en gebeld worden.

Voor koperdieven is er momenteel sprake van gouden tijden. De prijs van het halfedelmetaal is in het afgelopen jaar verdubbeld. Overigens ondervindt niet alleen France Télécom de nadelige effecten hiervan. Zo waren woensdag treinreizigers tussen Parijs en Bordeaux de dupe van koperdiefstal. De koperdieven trokken in dit geval domweg de bedrading uit de seinen langs de hogesnelheidslijn die beide steden verbindt, met storingen tot gevolg.

Uitslagen UEFA Cup (14/09/2006)

Vanavond werden er flink wat wedstrijden in de eerste ronde van de UEFA Cup gespeeld. Er kwamen ook vijf clubs uit Nederland in actie. Hieronder vind je alle uitslagen.

Nederlandse ploegen:

ThuisploegUitploegUitslag
IK Start (Noo)Ajax2-5
Partizan Belgrado (Ser)FC Groningen4-2
AZKayserispor (Tur)3-2
Lokomotiv Sofia (Bul)Feyenoord2-2
Vitoria Setubal (Por)SC Heerenveen0-3

Alle overige wedstrijden:

ThuisploegUitploegUitslag
Rubin Kazan (Rus)Parma (Ita)0-1
Levadia Tallin (Est)Newcastle Utd. (Eng)0-1
Hertha BSC (Dui)Odense BK (Den)2-2
Slov. Liberec (Tsj)Rode Ster Belgrado (Ser)2-0
Leg. Warschau (Pol)Austria Wien (Oos)1-1
Xanthi (Gri)D. Boekarest (Roe)3-4
Ethnik. Achnas (Cyp)Lens (Fra)0-0
Chornomerets (Oek)Hap. Tel Aviv (Isr)0-1
Lokom. Moskou (Rus)Zulte-Waregem (Bel)2-1
Rap. Boekarest (Roe)Nacional (Por)1-0
Schalke 04 (Dui)Nancy (Fra)1-0
Trabzonspor (Tur)Osasuna (Spa)2-2
Atvidaberg (Zwe)Grasshopper (Zwi)0-3
Besiktas (Tur)CSKA Sofia (Bul)2-0
Basel (Zwi)Rabotnicki (Mac)6-2
Braga (Por)Chievo Verona (Ita)2-0
Derry City (Ier)Paris SG (Fra)0-0
Slavia Praag (Tsj)Tottenham Hotspur (Eng)0-1
Sion (Zwi)B. Leverkusen (Dui)0-0
Molde (Noo)Glasgow Rangers (Sch)0-0
Dinamo Zagreb (Kro)Auxerre (Fra)1-2
Artmedia (Slw)Espanyol (Spa)2-2
Maccabi Haifa (Isr)Liteks Lovets (Bul)1-1
Standard Luik (Bel)Celta de Vigo (Spa)0-1
Wisla Krakow (Pol)Iraklis (Gri)0-1
Eintracht Frankfurt (Dui)Brondby (Den)4-0
Fenerbahce (Tur)Randers Freja (Den)2-1
Hearts (Sch)Sparta Praag (Tsj)0-2
Livorno (Ita)FC Superfund (Oos)2-0
Ol. Marseille (Fra)Boleslav (Tsj)1-0
Ruzomberok (Slw)Club Brugge (Bel)0-1
Panathinaikos (Gri)Metallurg (Oek)1-1
Salzburg (Oos)Blackburn Rovers (Eng)2-2
Atromitos (Gri)FC Sevilla (Spa)1-2
West Ham United (Eng)Palermo (Ita)0-1

UC: Uitslag Lokomotiv Sofia - Feyenoord

Feyenoord heeft de heenwedstrijd in de eerste ronde van de UEFA Cup gelijkgespeeld tegen Lokomotiv Sofia. In Bulgarije stond na 90 minuten spelen 2-2 op het scorebord.

In aanloop naar deze wedstrijd was het nog onzeker of Dwight Tiendalli en Nicky Hofs in actie konden komen. Het duo raakte in de competitiewedstrijd van afgelopen zondag, tegen Sparta Rotterdam (1-4), geblesseerd. Toch vond Koeman dat beiden spelers voldoende hersteld waren en stelde ze op in het basiselftal voor deze wedstrijd.

Na bijna vijf minuten spelen kreeg Lokomotiv Sofia meteen een goede kans, welke ook meteen raak was. Genkov kreeg een afgemeten voorzet op zijn hoofd, troefde André Bahia af en kopte de bal achter Henk Timmer. In de minuten die daarop volgenden kreeg Feyenoord wel enkele kansen, maar geen van deze was echt gevaarlijk. Tien minuten later kreeg Hofs een geweldige kans op de gelijkmaker, maar hij schoot de bal over het doel van Golubovic. Na twintig minuten wedstrijd kreeg Angelos Charisteas een kans. Hofs zette voor, maar de Griek lepelde de bal over het doel van de Bulgaarse sluitpost.

Na bijna een half uur spelen kwam Lokomotiv Sofia op 2-0 na een geweldige vrije trap van Davtsjev. Timmer was kansloos, aangezien er een vervelende stuit in de bal zat. Tien minuten voor rust kreeg Jonathan De Guzman een goede kans, maar de hoek was moeilijk. De middenvelder schoot net voor langs het doel van Lokomotiv Sofia. De corner die hierop volgde leverde wederom een kans op voor de jonge Feyenoorder, maar ook deze keer was hij niet succesvol. Op slag van rust kregen de Bulgaren nog een kans om de voorsprong uit te bereiden, maar de verdediging van Feyenoord stond deze keer goed. In de blessuretijd van de eerste helft kreeg de Rotterdamse ploeg een terechte strafschop, nadat Charisteas in het penaltygebied onderuit werd gehaald. Lucius maakte geen fout en bracht de stand op 2-1.

In de twede helft ging Lokomotiv Sofia verder waar het in het eerste bedrijf mee bezig was. Direct na het eerste fluitsignaal zocht de ploeg de aanval op. Dit leverde meteen een kans op voor Davchev, maar hij wist niet te scoren. De Bulgaren wisten na tien minuten in de tweede helft de meeste kansen te creëren. Feyenoord kwam bijna niet meer van de eigen helft af en als dit wel gebeurde stond een van de aanvallers buitenspel. Na een uur spelen trok Serginho Greene de stand weer gelijk. De Guzman trapte de corner die Feyenoord kreeg op het hoofd van de verdediger. Deze laatste rondde beheerst af.

Enkele minuten later kreeg Davchev wederom een grote kans, maar deze keer was hij niet trefzeker. Ook Timmer stond op de juiste plaats. Na 70 minuten spelen maakte Bahia een overtreding op de rand van het strafschopgebied. De scheidsrechter gaf een vrije trap net buiten de zestien. De vrije trap kwam op het hoofd van Karadzhinov terecht, maar de speler miste net de scherpte. Tien minuten voor het einde kreeg de Bulgaarse ploeg een vrije trap, welke maar net over het doel van de Rotterdammers vloog. Enkele minuten later kreeg Antunovic een geweldige kans. De bal rolde echter voor het doel van Feyenoord langs. De counter die hierop volgde, met Hofs en Pierre van Hooijdonk, leverde geen treffer op. In de slotfase kreeg Genkov nog een grote kans om zijn ploeg op voorsprong te brengen, maar hij kreeg de bal niet in het net. In blessuretijd kreeg De Guzman nog een goede kans om Feyenoord de winst te bezorgen, maar hij was ongelukkig in de afronding.

Karakteristieken:

Lokomotiv Sofia - Feyenoord 2-2
4' Genkov 1-0
27' Davtsjev 2-0
45+5' Lucius (pen) 2-1
59' Greene 2-2

Scheidsrechter: Sandmoen (Noo)
Geel: Varbanov (Lokomotiv Sofia), Lucius, Greene, De Guzman (Feyenoord)

Opstellingen:
Lokomotiv Sofia: Golubovic, Tzvetkov, Markov, Varbanov, Orachev, Karadzhinov, Koilev, Dobrev, Davchev (Ivanov/68), Genkov, Antunovic (Velichkov/89)

Feyenoord: Timmer, Tiendalli, Greene, Bahia, Drenthe, Buijs, Lucius, Hofs, De Guzman, Charisteas (v. Hooijdonk/61), Huysegems (Boussaboun/60, Kolkka/78)

Brandweer rukt uit voor klimmend schaap

Icoon OpmerkelijkJe klimt in een boom en gaat rustig verder, en verder, en verder, totdat je naar beneden kijkt en ontdekt dat je niet meer naar beneden durft. Menigeen zal het als kind wel eens hebben gedaan, en ook katten moeten met enige regelmaat uit bomen geplukt worden. In Zweden kreeg de brandweer echter iets heel anders voor de kiezen. De vuurvechters moesten in het plaatsje Lund namelijk een schaap dat zeven meter omhoog was geklommen uit een boom halen.

Het beest was op zoek naar verse bladeren de boom ingeklommen, maar raakte op zeven meter hoogte verstrikt in een wirwar van takjes. Een deel van de boom lag afgebroken op de grond toen de brandweer kwam om het schaap uit zijn lastige positie te bevrijden.

De brandweermannen verwijderden een aantal takken, waarna het schaap zelf naar beneden wist te komen. "We redden met enige regelmaat dieren in nood, maar een schaap in een boom hebben we nog nooit meegemaakt", aldus een van de spuitgasten achteraf. Het klimgrage beest heeft na zijn redding de toepasselijke naam 'Tarzan' meegekregen.



Met dank aan dagunner_NL voor de submit.

UC: Uitslag Partizan - FC Groningen

FC Groningen heeft haar eerste wedstrijd in de UEFA-cup verloren. In Belgrado werd het tegen Partizan 4-2. Voor rust stonden de Groningers al met 3-0 achter, maar wisten in de tweede helft de hoop op een vervolg in het toernooi, levend te houden.

In het seizoen 1989/1990 speelden beide ploegen ook al eens tegen elkaar. In de toenmalige Europa Cup 2 werd over twee wedstrijden weliswaar verloren van Partizan Belgrado maar voor de Groningers was er één positief punt: Milko Djurovski. Zonder twijfel één van de meest geadoreerde FC spelers aller tijden. De rookmagiër was ten tijde van de wedstrijd tegen FC Groningen nog speler van Partizan maar maakte zoveel indruk dat hij onmiddellijk gecontracteerd werd.

Nu, 16 jaar na dato, traden de beide ploegen wederom tegen elkaar aan. In de eerste ronde van de UEFA begon de ploeg uit de Euroborg met een uitwedstrijd. Al vroeg in de wedstrijd, na drie minuten, kregen de Serviërs een onterechte strafschop na een schwalbe. Marinkovic wist wel raad met het cadeautje van de Letse scheidsrechter, 1-0. FC Groningen kwam er in de eerste drie kwartier van de wedstrijd niet aan te pas. De ploeg van trainer Ron Jans kon nooit gevaarlijk worden, simpelweg omdat Partizan de betere ploeg was.

Na zestien minuten buitte Zajic het veldoverwicht uit in een tweede doelpunt. Na een lange solo vanaf de middenlijn kon de Serviër ongehinderd uithalen. Op slag van rust maakte Marinkovic zijn tweede doelpunt. In de zestien meter werd hij volkomen vrij gelaten door drie verdedigers, de aanvaller kon ongehinderd draaien en schieten. Doelman Roorda zag er niet helemaal fris uit, de bal leek houdbaar te zijn.

In de tweede helft speelde Groningen beduidend beter dan in de eerste vijfenveertig minuten. Er werd agressiever gespeeld en er was meer balbezit. Dat resulteerde uiteindelijk in een verdiende goal. Aan de linkerkant van de zestienmeter kreeg Nevland de bal aangespeeld, het terugleggen was op Fledderus, die prachtig afrondde via de bovenkant lat. Nog geen minuut later ontsnapten de Groningers overigens aan een nog grotere achterstand. Sankoh kopte de bal veel te kort terug op Roorda waardoor er een speler van Belgrado tussen kon komen, zij het zonder resultaat.

De kans voor FC Groningen om de achterstand verder te verkleinen kwam tien minuten voor tijd. Cornelisse werd door Nevland weggestuurd maar uitstekend keepwerk van Kralj voorkwam een doelpunt. De laatste vijf minuten waren spectaculair te noemen. Eerst schatte Levtsjenko een bal verkeerd in waardoor er niet, zoals de middenvelder dacht, een doeltrap maar een corner uit voort kwam. Zajic maakte daarop zijn tweede doelpunt van de avond en daarmee leek de Groninger FC knock-out geslagen te zijn. Invaller Suarez, de duurste aankoop in de geschiedenis van Groningen, maakte de uitermate belangrijke 4-2 waardoor er nog een kans aanwezig is dat FC Groningen de groepsfase van de UEFA-cup bereikt.

Opstelling

Partizan Belgrado: Kralj, Cirkovic, Djordjevic, Rnic, Lomic, Smiljanic, Lazic, Zajic, Marinkovic, Oditab, Mirosavljevic/ (66-Vukelja)

FC Groningen: Roorda, Silva, Sankoh, Kruiswijk, Van der Linden, Van der Laak/ (71’- Suares), Lindgren, Levtsjenko, Fledderus, Salmon/ (31’-Cornelisse), Nevland

Wedstrijdverloop:

Partizan Belgrado – FC Groningen 4-2

3’ Marinokovic (PAR) 1 - 0
16’ Zajic (PAR) 2-0
45’ Marinokovic (PAR) 3 - 0
45’ Fledderus (FCG) 3 - 1
89’ Zajic (PAR) 4 - 1
92’ Suares (FCG) 4 - 2


22’ Van der Laak (FCG)
54’ Rnic (PAR)
76’ Vukelja (PAR)

Arbiter:
Romans Lajuks (Letland)

Toeschouwers:
10.000

ADO-fans niet welkom in ArenA

Komende woensdag zijn de fans van ADO Den Haag niet welkom in de Amsterdam ArenA. De Haagse club speelt op 20 september tegen de amateurs van Türkiyemspor. De supporters mogen niet mee, omdat er geen combiregeling geldt voor de wedstrijd. Dit maakte de gemeente Amsterdam donderdag bekend.

Job Cohen, burgemeester van Amsterdam, had er geen moeite mee als er fans van ADO Den Haag naar Amsterdam zouden komen om de wedstrijd voor de KVNB beker te bekijken. Dat zou dan wel moeten gaan in combinatie met de combiregeling. De supporters zouden dan onder begeleiding van de politie met treinen naar de hoofdstad komen. De Nederlandse Spoorwegen (NS) hadden de Haagse club een offerte gestuurd, maar hier is volgens het bedrijf nooit een reactie op terug gekomen.

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) heeft inmiddels ook laten weten dat er onvoldoende tijd is om zich voor te bereiden op het treffen tussen de twee clubs. "En het is ook niet de bedoeling dat supporters van ADO op eigen houtje naar de ArenA komen", aldus een woordvoerder.

Van Persie onzeker voor Man Utd

Het is nog maar de vraag of Robin van Persie komende zondag mee kan spelen in de topper tussen zijn club Arsenal en Manchester United. In het Champions League-duel tegen Hamburger SV (1-2) liep de speler een blessure aan zijn heup op.

Van Persie is niet de enige bij Arsenal die niet helemaal fit is. Ook voor Thierry Henry is het nog maar de vraag of hij komend weekend kan spelen. De Frans international speelde tegen de Duitse ploeg ook al niet mee vanwege een pijnlijke voet. De kans is groot dat hij ook zondag vanaf de tribune zal toekijken.

De blessures van Van Persie en Henry baren de trainer van Arsenal, Arsene Wenger, zorgen. Philippe Senderos, Gael Clichy, Lauren en Abou Diaby staan voorlopig nog op non-actief door diverse blessures. Ook in de competitie gaat het alles behalve voortvarend. De ploeg uit Londen bezet momenteel de twaalfde plaats met een schamele twee punten.

Stemmen stelen met stemmachines mogelijk

Icoon Wetenschap Wetenschappers van de Princeton University hebben in een onderzoek aangetoond dat het mogelijk is om stemmen te stelen met een Diebold-stemcomputer. De informatici Ariel Feldman, Alex Halderman en Edward Felten hebben een stemmachine uit elkaar gehaald en bestudeerd.

Het blijkt mogelijk om in een minuut tijd kwaadaardige code te installeren, die ervoor zorgt dat bepaalde stemmen naar een andere kandidaat gaan. Het is zelfs mogelijk om een kwaadaardige code te installeren die zichzelf verspreidt naar alle andere stemcomputers in een land: een virus voor stemcomputers dus. De wetenschappers hebben een filmpje gemaakt om te laten zien hoe het mogelijk is.

De wetenschappers pleiten voor grote aanpassingen aan de huidige hardware en software van de stemmachines om een goed functionerende democratie te waarborgen. Fabrikanten van stemcomputers hebben voorheen altijd verklaard dat stemcomputers en programma's veilig zijn. Wetenschappers kregen voorheen echter geen toegang tot de benodigde hardware en code om de fabrikanten te controleren.






UC: Uitslag IK Start - Ajax

In het Åråsen-stadion van Lillestrøm SK stond het treffen tussen IK Start en Ajax op het programma. Hoewel het stadion van Start in Kristiansand groter is, voldoet het niet aan de eisen voor UEFA Cup-duels. Voor beide ploegen was het dus een uitwedstrijd, die door Ajax met 2-5 werd gewonnen.

De faire wedstrijd werd gespeeld onder leiding van de Poolse scheidsrechter Gilewski. Na ruim een kwartier was het Klaas Jan Huntelaar die uit een corner verdiend de score opende. De Noren werden wakker en lieten de voorsprong nauwelijks tien minuten bestaan. Marius Johnsen zag zijn schot van richting veranderd worden en tot doelpunt gepromoveerd worden voor de 1-1 binnen het half uur. Vervolgens speelde Ajax niet zoals van een topclub verwacht mocht worden en moest het de 1-2 uit een counter halen om met een voorsprong de rust in te gaan.

Opnieuw duurde de voorsprong slechts rond de tien minuten aan speeltijd. Geir Fevang profiteerde van verkeerd positioneren van Urby Emanuelson en mikte het leer in het kleine gat tussen Maarten Stekelenburg en de paal voor de 2-2. In de 62e minuut haalde coach Ten Cate Gabri van het veld en bacht Olaf Lindenbergh. De laatste actie van de Spanjaard was het versieren van een vrije trap kort buiten de zestien van Start. Wesley Sneijder haalde daaruit het maximale rendement door keeper Rune Nilssen aan de rechterkant te verschalken voor de derde voorsprong van Ajax.

Na een korte periode waarin de Noren geenszins de mindere van de Amsterdammers waren bouwde Ajax dan eindelijk de voorsprong uit, nadat het bijna opnieuw een gelijkmaker incasseerde. Na rustig uitverdedigen van Babel in de eigen zestien trok Emanuelson een sprint om vervolgens Ryan Babel ter hoogte van het Noorse strafschopgebied te bedienen. Roger schoot de goede breedtepass van Babel netjes langs Nilssen voor de 2-4. Hierna kon Ajax wat druk ontwikkelen, maar kon het niet verhinderen dat Start nog enkele malen in de buurt van doelman Stekelenburg kwam. Het laatste hoogtepunt van de Noren kwam van de hak van David Nielsen, die daarmee Thomas Vermaelen door de benen speelde maar daarna de bal slecht voor het doel langs stuurde. Babel ontpopte zich tot man van de wedstrijd met zijn derde assist kort voor tijd. Na de eerste eiste Huntelaar ook de laatste treffer voor zich op. Het was de eerste overwinning op Noorse bodem in de historie van de Amsterdammers.

Uitslag:
IK Start - AFC Ajax 2-5
17' Huntelaar 0-1
28' Johnsen 1-1
43' Rosenberg 1-2
56' Fevang 2-2
63' Sneijder 2-3
67' Roger 2-4
87' Huntelaar 2-5

Kaarten:
86' Nielsen

Scheidsrechter: Gilewski (Pol)
Toeschouwers: 1600

Opstellingen:
IK Start: Nilssen, Steinar Pedersen, Haland, Engedal, Johnsen, Strømstad, Schindzielorz (Garba/71), Kristofer Hæstad, Fevang, Jonsson (Nielsen/66), Bärlin (Hanssen/76)

Ajax: Stekelenburg, Heitinga (Ogararu/74), Stam, Vermaelen, Emanuelson, Gabri (Lindenbergh/62), Roger, Sneijder, Rosales (Babel/35), Huntelaar, Rosenberg

Vrijwel iedereen voelt zich veilig op school

Icoon OnderwijsLeerlingen en personeel voelen zich veilig op middelbare scholen. Uit een onderzoek dat de minister van Onderwijs uit heeft laten voeren, blijkt dat meer dan negentig procent van de leerlingen en medewerkers zonder angst de school binnen stapt.

Twee jaar geleden stelde de minister van Onderwijs, Maria van der Hoeven, negentig miljoen euro beschikbaar om de veiligheid op scholen te verbeteren. Volgens het ministerie mag het nieuwe veiligheidsbeleid een succes worden genoemd nu het overgrote deel van de leerlingen en medewerkers zich veilig voelt in en rond de school.

Van de leerlingen neemt vier procent wel eens drugs mee naar school. Vijf procent beweert wel eens een wapen mee te nemen. Als leerlingen en leraren zich onveilig voelen op school, heeft dat in de meeste gevallen meer met verbaal dan met fysiek geweld te maken.

Het ministerie wil naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek op dezelfde manier doorgaan met het veiligheidsbeleid. De onderwijsinspectie bekijkt of scholen zich genoeg inzetten voor veiligheid.

Burgers zet punt achter carrière

Handbalster Natasja Burgers is door blessureleed gedwongen haar carrière te beëindigen. Burgers wordt beschouwd als één van de meest getalenteerde Nederlandse handbalsters ooit.

Burgers maakte deel uit van het ambitieuze oranje plan, beter bekend als ‘de Meiden met een Missie’, met als doel plaatsing van het Nederlands team voor de Olympische Spelen. Ondanks dat de missie mislukte maakte Burgers wel veel indruk op het WK van 1999. Dat leverde haar een contract op bij de Deense topclub GOG Gudme. Met die club veroverde ze in 2004 de Deense landstitel, de nationale beker en de Europese EHF-Cup. Met het Nederlands team maakte ze furore in 2005, toen Oranje op een historische vijfde plek eindigde. Ze speelde in totaal 208 interlands waarin de 559 keer scoorde.

Klant vraagt 90 miljoen voor gemiste koffie

Een Starbucks-klant in de VS probeert via een rechtszaak een schadevergoeding van circa 90 miljoen euro te krijgen. Dit doet de klant nadat Starbucks haar had verteld dat een actie voor gratis koffie, waar de vrouw de bon voor had, gestopt was. Volgens Starbucks omdat het "zijn doel voorbij geschoten was". De advocaat van de vrouw zegt dat het bedrag gelijk staat aan de kosten van alle gratis drankjes van alle klanten die weggestuurd zijn, na het stopzetten van de actie. Hij hoopt dan ook dat miljoenen zich zullen melden.

Het bedrijf had het aanbod voor een gratis drankje naar eigen medewerkers in het zuidoosten van de VS gemaild, met de instructie om het door te sturen naar familie en vrienden. Zoals zoveel populaire dingen op het net, was de e-mail al snel doorgestuurd naar waarschijnlijk miljoenen mensen en verscheen het op diverse websites. Toen Starbucks vervolgens de enorme stormloop op zich af zag komen, trok het de actie in.

Een klant in New York City voelde zich zo verraden dat ze een advocaat benaderde. Deze beschuldigde het bedrijf van fraude en hoopt dat vele anderen die ook hun gratis drankje misten, zich melden. Juristen schatten de kans dat de vrouw gelijk krijgt echter minimaal.



Met dank aan Chillmeister voor de submit.

Vuelta: Kasjetsjkin wint, Vinokourov loopt uit.

Andrey Kasjetsjkin heeft de achttiende etappe in de Vuelta gewonnen. Hij kreeg de zege cadeau van ploegmaat Alexandr Vinokourov, die zijn voorsprong op zijn naaste concurrent Alejandro Valverde vergrootte.

Vinokoerov had aan het begin van de dag een voorsprong van slechts negen seconden op Valverde, maar met een aanval op de slotklim wist hij zijn voorsprong flink uit te bouwen. Valverde leek te bezwijken, maar hij herstelde zich knap en wist de schade te beperken tot 32 seconden. Dankzij de bonificatieseconden heeft de kazach nu een voorsprong van 53 seconden. Zaterdag zal waarschijnlijk nu de beslissing gaan vallen in de individuele tijdrit.

uitslag achttiende etappe

plaatsnaamtijd
1Andrej Kasjetsjkin(Kaz)3.57.39
2Aleksandre Vinokoerov(Kaz)z.t
3Gómez Marchante(Spa) + 0.30
4Alejandro Valverde(Spa) + 0.32
5Leonardo Piepoli(Ita) + 0.35
6Igor Antón(Spa) z.t
7Samuel Sánchez(Spa) + 0.46
8Tom Danielson(VS) z.t.
9Luis Pér.Rodríguez(Spa) + 0.48
10Carlos Sastre(Spa) z.t

klassement na achttiende etappe

pleknaamtijd
1Alexandre Vinokoerov(Kaz)71.27.08
2Alejandro Valverde(Spa)+ 0.53
3Andrej Kasjetsjkin(Kaz)+ 2.06
4Carlos Sastre(Spa)+ 2.51
5Gómez Marchante(Spa) + 5.06
6Tom Danielson(VS) + 7.05
7Samuel Sánchez(Spa) + 8.23
8Manuel Beltrán(Spa) + 8.28
9Luis Pér.Rodríguez(Spa)+ 10.04
10Vladimir Karpets(Rus) + 10.06

'TomTom in vrachtauto zorgt voor gevaar'

Icoon VervoerDoor het gebruik van autonavigatiesystemen zoals de overbekende TomTom komen vrachtwagenchauffeurs met hun voertuig de laatste tijd steeds vaker terecht op wegen die eigenlijk niet berekend zijn op dergelijk zwaar verkeer. Daarbij ontstaan er regelmatig gevaarlijke situaties en soms zelfs schade, zo stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De organisatie wil dan ook met het Rijk rond de tafel om dit probleem aan te kaarten.

"We krijgen veel klachten over vrachtwagens die sinds kort dwars door dorpen rijden. Als je zo'n klacht gaat onderzoeken, blijkt dat deze vrachtwagens een compleet onlogische route nemen", zo meldt een woordvoerder van de gemeente Delfzijl, tot nog toe de enige gemeente die de problematiek bij de VNG ter sprake bracht. Maar het zou ons niet verbazen als er meer gemeenten last ondervinden", aldus een zegsman van de vereniging.

De VNG wil het probleem bespreken bij het eerstvolgende tweemaandelijkse overleg met het Ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Voetbalshirt verboden door beledigende tekst

Icoon Opmerkelijk De shirts van de Engelse voetbalclub Stambridge United met de opvallende tekst 'The referee's a w*nker' ('De scheidsrechter is een r*kker') is verboden door de Baliston Essex Olympian League. Het shirt is ontstaan door middel van een sponsordeal met de schrijver Chris Turner.

Deze schrijver heeft recentelijk een boek uitgebracht over voetballiedjes en -uitspraken van tribunes. De tekst op het shirt was een promotie voor zijn nieuwe boek. Om niet al te confronterend te zijn, was er een rode kaart over de letter a van 'wanker' geplaatst.

Het shirt is verboden op gronden dat het aanstootgevend zou kunnen zijn. De bond van scheidsrechters is het eens met het verbod, maar vindt het vervelend dat de club nu nieuwe shirts moet kopen voor het seizoen. De club mag niet de discussie aanzwengelen over het verbod. De schrijver heeft hier lak aan en is naar de Engelse media gestapt. "Ik vind het absoluut absurd. Ze speelden een paar wedstrijden met de shirts en het liet de mensen lachen. De tekst is deel van een sponsordeal die duizenden ponden waard is en zeker niet bedoeld om aanstootgevend te zijn", aldus Turner.

De scheidsrechter van de laatste wedstrijd van Stambridge United zag het niet zo rooskleurig in. Hij stuurde de aanvaller Warren Hill van het veld omdat hij het bewuste shirt aan had.





Met dank aan Nood-kloon voor de submit.

Twilight Princess screenshots

De launch van de Wii, en dus ook die van The Legend of Zelda: Twilight Princess nadert met rasse schreden. Dikwijls gaat dat gepaard met een uitbarsting van media die ons warm moet houden totdat het spel dan echt in de winkels ligt. Van een 'media blowout' kunnen we vooralsnog niet spreken, maar wel van een portie screenshots waar het hart van de gemiddelde Zelda-fan zeker sneller van zal gaan kloppen.







Pastors wil verplichte kinderopvoeding

Icoon Politiek EénNederland, de politieke partij van Marco Pastors en Joost Eerdmans, wil ouders die hun kinderen niet opvoeden hard aanpakken. Volgens de partij geven veel ouders hun kinderen 's ochtends geen ontbijt en geven ze hun kinderen slechts een zakje chips mee naar school. EénNL wil kinderen verantwoord opvoeden, maar wil de ouders laten betalen voor de kosten. Daarnaast moet de leraar weer gerespecteerd worden en moeten mp3-spelers en petjes verboden worden in de klas. Pastors vindt discipline heel belangrijk.

De partij wil het maximumaantal leerlingen op basis- en middelbare scholen terugbrengen tot zeshonderd. Het salaris van docenten moet verhoogd worden met elf procent en er moet een managersquotum ingesteld worden. Per tien docenten mag er dan nog maar één manager zijn. Ook wil de partij het vmbo omgooien: de leerlingen op het vmbo moeten weer een echt vak gaan leren, zoals zagen of lassen. Pastors stelt dat er genoeg Nederlands potentieel is, en dat het dus niet nodig is om Poolse arbeiders hierheen te halen.

Naast het onderwijs is veiligheid een ander belangrijk thema voor de partij. EénNL wil minimumstraffen van vijftien jaar voor moord en tien jaar voor doodslag. Het regime in gevangenissen moet strenger worden. De partij wil ook de burger meer macht geven. Zo moet het lekenrecht ingevoerd worden, zodat burgers meer "te zeggen krijgen over hun eigen rechtsstaat".

Sjeiks aangeklaagd voor kinderslavernij

Icoon BuitenlandsZes ouders van kameeljockeys hebben de emir van Dubai en diens broer in de Verenigde Staten aangeklaagd. De twee worden ervoor verantwoordelijk gehouden dat de afgelopen decennia 30.000 kindslaven, onder wie hun kinderen, zijn gebruikt als kameeljockeys. De kinderen zouden daarbij zijn mishandeld en seksueel misbruikt. Dat maakten de advocaten van de aanklagers donderdag bekend.

Sjiek Mohammed Bin Rashid al-Maktoumen wordt, evenals een aantal andere leden van de elite in de Verenigde Arabische Emiraten, in de VS beschuldigd van onder meer ''vermeende ontvoering'' en ''handel in duizenden jonge jongens''.

Volgens de aanklacht zouden jongens vanaf twee jaar zijn ontvoerd uit Zuid-Azië en landen als Sudan en Bangladesh om in de Verenigde Arabische Emiraten deel te nemen aan de levensgevaarlijke kamelenraces.

Volgens de advocaten van de aanklagers zijn die praktijken een schending van internationale wetten die kinderarbeid en slavernij verbieden. Het gebruik van kinderen als jockeys is ook in de Emiraten zelf verboden, maar de kindslaven worden vaak tewerkgesteld op de privérenbanen van de rijke sjeiks. Daar worden de slachtoffers geïnjecteerd met hormonen om groei te voorkomen en uitgehongerd om ze licht te houden.



Telefoon afgepakt na bellen 112

Icoon TelecomEen 42-jarige vrouw uit Nijmegen heeft haar mobieltje in moeten leveren bij de politie. De vrouw belde voortdurend het alarmnummer 112, terwijl er niets aan de hand was. Het was al de tweede keer in nauwelijks één week tijd dat de vrouw werd aangehouden.

Zaterdagnacht werd de vrouw voor de eerste keer aangehouden. Ze belde keer op keer het noodnummer en vroeg naar een politieagent die niet aanwezig was. De politie moest haar meenemen naar het bureau om een einde te maken aan haar stroom van telefoontjes. Ze kreeg en proces-verbaal en werd na verhoor weer naar huis gestuurd.

Woensdagmiddag leek de vrouw dit weer te zijn vergeten. In anderhalf uur tijd belde ze negen keer met het alarmnummer. Agenten die de vrouw hierop opnieuw aan wilden houden, kregen met flink wat verzet te maken. De vrouw was onder invloed van alcohol. Haar telefoontje heeft ze in moeten leveren. Bovendien mag ze binnenkort voor de politierechter uitleggen wat haar precies bezielde.

Testdagen 12-09-06 en 13-09-06

Gisteren en eergisteren is er getest op de circuits Fiorano, Jerez en Paul Ricard. Hieronder vind je de volledige uitslagen van beide testdagen.

Testdag Fiorano - dinsdag:

PosCoureurTeam Tijd Ronden
1 L. Badoer Ferrari 00:57.579 86

Testdag Jerez - woensdag:

PosCoureurTeam Tijd Ronden
1 H. Kovalainen Renault 01:17.236 102
2 A. Davidson Honda 01:17.500 125
3 J.M. López Renault 01:17.617 94
4 R. Barrichello Honda 01:18.425 89
5 R. Doornbos Red Bull 01:19.527 111
6 M. Ammermuller Red Bull 01:19.614 102

Testdag Paul Ricard - woensdag:

PosCoureurTeam Tijd Ronden
1 M. Schumacher Ferrari 01:00.158 215

Videotestament Samir A. bij NOVA

TerrorismeHet tv-programma NOVA is in het bezit gekomen van het videotestament dat vorig jaar is aangetroffen bij terreurverdachte Samir A. De video maakt deel uit van de bewijslast in het zogeheten Piranha-onderzoek. NOVA zal vanavond delen van de band uitzenden. Een klein voorproefje staat al online.

In de video richt Samir A. zich tot onder meer tot de moslims in Europa, zijn broeders in de gevangenissen van de 'despoten' en tot de regering en het volk van Nederland. Hij verwijt 'ons' dat we Bush steunden in zijn kruistochten. ''Dus spreken we nu de taal van het zwaard totdat jullie de moslims met rust laten.''



De 19-jarige Samir A. in zijn video tot het volk

Ontkenning
Ondertussen heeft Mohamed Reha, een terrorismeverdachte die vastzit in Marokko, deze week ontkend dat Samir A. hem had gevraagd een aanslag te plegen op het gebouw van de AIVD. In eerste instantie had hij tegen de Marokkaanse politie wel een bekentenis daarover afgelegd. Die verklaring trok hij in toen hij deze week in het Noord-Afrikaanse land door een Nederlandse rechter-commissaris werd verhoord.

Volgens de advocaat van Samir A., Victor Koppe, is de eerdere belastende verklaring van Mohamed Reha ''volstrekt ongeloofwaardig''. Voor Koppe staat het vast dat de eerdere verklaring ''door foltering van de Marokkaanse ondervragers is verkregen''. Deze zou volgens de raadsman dan ook uit het strafdossier behoren te worden verwijderd.

Mohamed Reha, een Belg van Marokkaanse afkomst, werd in november 2005 met 16 medeverdachten gearresteerd in Marokko. Tijdens een eerder verhoor zou Reha hebben bekend dat hij tot een terroristisch netwerk behoorde dat aanslagen voorbereidde op Amerikaanse en Joodse doelen in Marokko.

Kamer accepteert sharia-uitleg Donner

Icoon PolitiekDe Tweede Kamer accepteert de uitleg die minister Donner vandaag gegeven heeft in het spoeddebat over de shariakwestie. Vrijwel de gehele Kamer noemde Donners uitspraken ongelukkig, maar de motie van wantrouwen die de Groep Wilders ingediend had, kreeg geen enkele steun.

In het debat legde minister Donner uit dat hij met zijn uitspraken alleen uit had willen leggen hoe de grondwet werkt. In een democratisch land moet je volgens hem accepteren dat er mensen zijn die dingen willen die niet stroken met de huidige wetgeving. Hij heeft nooit de sharia willen verdedigen. Volgens hem is de sharia niet te verenigen met onze rechtsorde. De minister zei dat hij het betreurde dat hij dat niet meteen had gezegd.

Het CDA-plan om partijen te verbieden die de democratie schaden, kreeg overigens ook vrijwel geen steun in de Kamer. Het CDA had na de uitspraken van de minister gezegd dat partijen die de huidige rechtsorde omver willen werpen, of waarvan de opvattingen daar tegenin gaan, verboden zouden moeten worden

Met dank aan JosD. voor de submit.

Amerikaanse Wii Conference

Momenteel is de Amerikaanse Wii conference bezig in New York City, daar zijn een aantal nieuwe dingen naar buiten gekomen, waarvan het merendeel bevestigingen van eerdere berichten van vandaag. Zo zal de Wii zijn wereldwijde debuut maken in de Verenigde Staten op 19 november van dit jaar. Er zal één kleur console beschikbaar zijn, te weten wit, en dit pakket, dat tevens Wii Sports bevat zal over de toonbank gaan voor $249,99. Voor de rest is de inhoud exact hetzelfde als in Japan, enkel Wii Sports verschilt, wat geruchten over 2 Wiimotes/Nunchucks ontkracht.

Wil men los controllers bijkopen dan is men voor de Wiimote $39,99 kwijt en voor de nunchuck moet men $19,99 betalen. Ook is bevestigd dat Nintendo's games voor $49,99 verkocht zullen worden, iets wat gelijk is aan de games die Microsoft uitgeeft voor de Xbox 360 en aan bijvoorbeeld Gamecube games. Prijzen voor 3rd party titels zouden net zoals bij de Xbox 360 liggen op $59,99. Ook de Virtual Console prijzen, $5 voor NES, $8 voor SNES en $10 voor N64 blijken juist te zijn. Onder andere Super Mario 64, Super Mario World, Donkey Kong en the Legend of Zelda zullen beschikbaar zijn op de virtual console bij launch.

Nintendo bevestigde naast Virtual Console launchgames ook een groot aantal gewone games voor launch, onder andere de volgende games zullen op 19 november hun opwachting maken: The Legend of Zelda: Twilight Princess, Excite Truck, Trauma Center, Madden 07, Need for Speed: Carbon, Elebits, Super Monkey Ball Banana Blitz, Metal Slug Anthology, Rayman: Raving Rabids, Red Steel, Barnyard, Cars, Avatar, Blazing Angels, Far Cry: Vengeance.

Ook kunnen Amerikaanse gamers kort na de Japanse launch op 2 december uitkijken naar de allereerste online game voor de Wii, Pokemon. Mensen die uitkeken naar Metroid Prime 3 zullen echter helaas geduld moeten hebben, want men maakte bekend dat deze game is uitgesteld tot ergens in 2007.

Wat betreft features van de console zelf is het meeste al onthuld vanochtend op de Japanse conference. Wel werd nog onthuld dat de picture viewer van de Wii ook filmpjes af kan spelen en dat men zal moeten betalen voor de Opera internetbrowser op het platform.

Als laatste nog een minder positief nieuwtje voor de mensen die uitkijken naar de Cube versie van The Legend of Zelda: Twilight Princess: De game verschijnt niet tegelijk met de Wii versie op 19 november maar zal pas op 11 december verkrijgbaar zijn.

Rechter: Saddam geen dictator

De rechter die momenteel het proces tegen de voormalige Iraakse president Saddam Hussein leidt, heeft tegen de beklaagde gezegd dat deze "geen dictator" was. Het zou de omgeving van de president zijn geweest die hem als zodanig heeft afgeschilderd.

De opmerking kwam tijdens een getuigenis van een Koerdische man, die vertelde hoe hij een onderhoud met Saddam had gezocht na de aanval op Koerdische dorpen tijdens de operatie Anfal in 1997-1998. Saddam vroeg aan de getuige waarom hij contact met hem had gezocht, als hij wist dat hij een dictator was. Daarop plaatste de rechter zijn geruststellende opmerking.

De aanklager in de rechtszaak tegen Saddam, die nu terechtstaat wegens de operatie Anfal, heeft woensdag al gevraagd de rechter te vervangen, omdat deze Saddam gunstig gezind zou zijn en de aangeklaagde zou toestaan getuigen te bedreigen.

Saddam

'Thuis eigen taal spreken goed voor NL's'

Icoon OnderwijsVeel mensen vinden het een slechte zaak dat veel allochtonen thuis geen Nederlands spreken, maar de moedertaal van hun ouders. De NVLF, de beroepsvereniging voor logopedisten, laat nu weten dat dat beeld verkeerd is. Het is juist goed voor de verwerving van het Nederlands om een goede basis te hebben in de taal die je thuis spreekt.

Mirjam Blumenthal van het Kenniscentrum Meertaligheid, Kind en Ontwikkeling, bevestigt deze conclusie. Het kan schadelijk zijn voor het Nederlands van de kinderen als ze thuis aangesproken worden in gebrekkig Nederlands. Een totaal andere taal is dan veel beter. Gebrekkig Nederlands zou de taalachterstand misschien zelfs vergroten.

Een andere reden dat het voor de taalontwikkeling van allochtone kinderen slecht kan zijn om thuis of in de schoolpauzes niet hun vertrouwde thuistaal te spreken, is dat dat bij een kind een negatief beeld over de eigen taal en cultuur kan scheppen, wat weer leidt tot een negatief zelfbeeld. Dat kinderen met een negatief zelfbeeld minder goed leren, was al langer bekend.

Blumenthal heeft de logopedisten van de NVLF gevraagd extra alert te zijn bij taalproblemen bij meertalige kinderen. Ook is het volgens haar erg belangrijk om het onderscheid tussen een taalachterstand en een taalstoornis te maken.

'Mbo'ers niet goed benut op arbeidsmarkt'

Icoon Economie Veel mensen met een mbo-opleiding werken onder hun niveau en buiten het eigen vakgebied. Bovendien is de werkloosheid onder mbo'ers met een economisch-administratieve opleiding opvallend hoog.

Daarnaast is er, met name in de zorg en techniek een dreigend tekort aan personeel met het hoogste mbo-niveau aan het ontstaan. Dat constateert de Raad voor Werk en Inkomen in een verschenen analyse van de positie van mbo'ers op de arbeidsmarkt. De RWI spreekt van een onderbenutting van arbeidspotentieel, vooral ook omdat de mbo'ers de grootste opleidingscategorie op de arbeidsmarkt vormen.

Er zijn in Nederland ongeveer 3,3 miljoen mensen tussen de 15 en 65 jaar met een middelbare beroepsopleiding. Bijna driekwart daarvan is aan het werk. Het mbo kent vier verschillende opleidingsniveaus. Meer dan een kwart van de mbo'ers heeft een baan onder het eigen niveau. Ook werken er veel economisch/administratief afgestudeerden buiten het eigen vakgebied, bijvoorbeeld in lagere functies in de horeca.

Afgezien van de onderbenutting van het arbeidspotentieel betekent dit ook een verdringing van mensen met een lagere opleiding richting werkloosheid. Er zijn een aantal oplossingen voor de problemen volgens het RWI. "Doorstroom van hogere mbo-niveaus en van mbo naar hbo. Daarnaast is het van belang dat er bij studie- en beroepskeuzevoorlichting meer rekening wordt gehouden met de perspectieven op de arbeidsmarkt".

Hirayama alsnog naar Tokyo

Sota Hirayama mag alsnog vertrekken richting Japan. Vandaag bereikte Heracles een akoord met FC Tokio over de overgang van de Japanner.

Heracles ontbond vorige week het contract van de Japanner omdat deze terug wilde keren naar zijn vaderland om zijn studie af te ronden. Een dag later bleek dat hij een contract had getekend bij FC Tokio. Hirayama gebruikte zijn studie als excuus om transfervrij richting Japan te kunnen verhuizen. De voorzitter van de club uit Almelo, Jan Smit, pikte dit echter niet, en blokkeerde de overgang van de Japanner onmiddelijk.

Tokyo FC wilde nu wel een transfersom betalen, en ook het bestuur van Heracles ging alsnog akkoord. Over de hoogte van de transfersom wil men geen uitspraken doen.

Presidentskandidaat VS waarschuwt voor WO III

Icoon Buitenlands Newt Gingrich, een republikeinse politicus in de Verenigde Staten, vindt dat de VS harder moeten optreden tegen schurkenstaten als Iran, Noord-Korea en Syrië. Hij is in de race voor het presidentschap, en waarschuwt onder andere voor de dreiging van de "Derde Wereldoorlog".

Hij wil zich met deze uitspraken profileren als sterke kandidaat voor de Amerikaanse verkiezingen van 2008. Daarin neemt hij het waarschijnlijk onder andere op tegen de voormalige burgemeester van New York, Rudy Giuliani, en tegen senator John McCain. Gingrich was vier jaar lang voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Daarna werd hij medewerker van het ministerie van Defensie.

Hij staat er om bekend direct, confronterend en polariserend te zijn. Hij prees de huidige president George Bush voor zijn "moed en vastberadenheid" in de strijd tegen terreur, maar heeft ook kritiek op zijn beleid. Dankzij Bush is er volgens hem een anti-Amerikaanse coalitie ontstaan, bestaande uit al-Qaeda, Iran, Syrië, Hamas, Hezbollah, de Taliban, Venezuela en Saudi-Arabië.

Volgens hem is de strategie van Bush "niet verkeerd, maar ze faalt omdat ze niet beantwoordt aan de schaal van Wereldoorlog III, een oorlog tussen het Westen en de krachten van de Islam. De strategie van Bush is geen antwoord op de uitdagingen die voor ons staan. We moeten veel meer doen dan we ons tot nu toe hebben ingebeeld". Gingrich wil dat er drastisch meer geld zal gaan naar het leger en naar veiligheidsdiensten. Daarnaast moeten de grenzen van de VS verstevigd worden, en moet een oorlogsmodel aangenomen worden waarbij alle beslissingen van het land beter gecoördineerd worden.



Newt Gingrich


Met dank aan pberends voor de submit.

'Frankrijk ook doelwit al-Qaeda'

Icoon Terrorisme Terroristennetwerk al-Qaeda beschouwt Frankrijk als een mogelijk doelwit. Al-Qaeda's tweede man Ayman al-Zawahiri heeft de Algerijnse radicale beweging GSPC gevraagd een "bot in de keel van de Amerikaanse en Franse kruisvaarders" te worden.

Al-Zawahiri deed dit in zijn videoboodschap die eerder deze week op een islamitische website opdook. Dit meldde donderdag de Franse krant Le Figaro naar aanleiding van een gesprek met een terrorismedeskundige die de volledige boodschap van al-Zawahiri heeft bekeken.

De GSPC heeft vorig jaar aangekondigd gelieerd te zijn aan al-Qaeda. De groep, een radicale afsplitsing van de GIA, is vooral in de jaren negentig berucht geworden door talrijke wreedheden in Algerije. De beweging richt zich de laatste jaren meer op het financieren van en participeren in het internationale terrorisme.

Frankrijk heeft zich eerder hevig verzet tegen de Amerikaanse inval in Irak en waande zich daardoor relatief veilig voor door al-Qaeda geïnspireerde dreigingen. Maar volgens terrorismedeskundigen gaat die vlieger niet langer op.



Bill Gates schenkt geld aan Afrika

Bill Gates Bill Gates zal via zijn 'Bill and Melinda Gates Foundation' 118 miljoen euro investeren in ontwikkelingsprojecten in Afrika. Samen met de Rockefeller Foundation hoopt hij de productiviteit van boeren te kunnen verhogen door meer en beter zaad beschikbaar te stellen. Hierdoor zouden miljoenen mensen boven de extreme armoedegrens kunnen gaan leven.

Gates is de rijkste man ter wereld. Hij bezit volgens het zakenblad Forbes in zijn eentje 37 miljard euro. Dat is meer dan de armste vijftig procent van de wereldbevolking samen. Als Gates komt te overlijden, schenkt hij 'slechts' acht miljoen euro aan ieder van zijn kinderen. De rest van het geld blijft in zijn stichting en zal gebruikt worden om nieuwe projecten op te starten.

Gates schenkt regelmatig geld aan mensen in de armste landen van Afrika. Maar ook in de Verenigde Staten zelf heeft Gates projecten lopen om armoede terug te dringen. Zo wil hij scholing beschikbaar maken voor de armsten. Ook is hij bibliotheken aan het digitaliseren, zodat de collectie voor iedereen beschikbaar zal zijn. Gates steunt ook de medische wetenschap, en hoopt dat met behulp van zijn geld er vaccins ontwikkeld worden tegen aids, polio en malaria.

Huisdieren krijgen steeds meer menselijke kwalen

ShockingHuisdieren krijgen steeds meer aandoeningen, die overeen komen met de kwalen van hun baasjes. Zwaarlijvigheid of obesitas was bijvoorbeeld 25 jaar geleden nog vrijwel onbekend onder honden en katten, maar wordt nu een ware epidemie.

Bovendien zorgt het overgewicht net als bij mensen voor ziektes als diabetes en vaatklachten. Dat zegt professor Wouter Hendriks, die donderdagmiddag aan de Wageningen Universiteit zijn intreerede als hoogleraar Diervoeding houdt. Volgens Hendriks behandelen mensen hun huisdier steeds meer als zichzelf. Honden en katten krijgen hapjes tussendoor met veel zetmeel.

Sommige dieren eten zelfs zoveel lekkers dat zij vegetariër of zelfs veganist worden, omdat ze geen zin meer hebben in vlees, wat eigenlijk bij hun natuur hoort.



Mensen behandelen hun huisdier steeds meer als zichzelf

'Israël gooide 1,2 miljoen clusterbommen'

Icoon Oorlog Het leger van Israël heeft tijdens de oorlog met Hezbollah 1,2 miljoen clusterbommen op Libanon afgeworpen. Dat heeft het dagblad Haaretz gisteren gemeld, die zich berust op uitspraken van een Israëlische legerofficier. Deze legerofficier noemde de oorlog in Libanon "krankzinnig en monsterlijk".

De officier, die anoniem wil blijven in de krant, laat zich zeer negatief uit over de oorlog. "We hebben hele dorpen bedekt met clusterbommen", zegt hij. Andere Israëlische militairen zeggen dat het leger ook fosforbommen heeft afgeschoten om in bewoond gebied branden te veroorzaken. Volgens het Rode Kruis verbieden internationale regels het gebruik van fosforbommen op mensen. Het Israëlische leger heeft zich verweerd door te stellen dat zij geen verboden wapens heeft gebruikt tijdens de oorlog.

Clusterbommen zijn volgens internationale regels dan ook niet verboden, maar veel mensenrechtenorganisaties pleiten hier wel voor. De wapens doen volgens hen buitenproportieel veel schade en maken veel willekeurige slachtoffers. Daarnaast komen veel clusterbommen niet tot ontploffing, waardoor er 'mijnenvelden' ontstaan op de grond.

Film Steve Irwin zondag op tv

TelevisieDe enige film van de vorige week overleden krokodillenjager Steve Irwin wordt zondagavond uitgezonden op RTL7. Het is de Nederlandse première voor de film van de wereldberoemde Australiër, liet RTL Nederland donderdag weten.

De avontuurlijke komedie The Crocodile Hunter: Collision Course uit 2002 is te zien om 22.25 uur. Woensdag is er in het 'Crocoseum' in zijn dierentuin in de Australische staat Queensland een herdenkingsdienst. Fans hebben alleen toegang tot de dienst, als ze een donatie geven aan Irwins' Australia Zoo. Vanaf vrijdag worden de 5.500 kaarten vrijgegeven. Donderdag lagen er al vele fans voor de deur.

Irwin overleed vorige week maandag door de steek van een pijlstaartrog. Hij werd 44 jaar. De Crocodile Hunter was getrouwd met Terri. Zij hadden een dochter Bindi (8) en een zoon Bob (3).



Aboutaleb: Weg met religieuze wetten

Icoon PolitiekDe Amsterdamse PvdA-wethouder Ahmed Aboutaleb is tegen religieus getinte wetten zoals de sharia of de Zondagswet. Dat zei hij gisteren bij de presentatie van een boek over de toekomst van het islamitisch onderwijs. Het idee van minister Donner dat de sharia in Nederland ingevoerd moet kunnen worden als tweederde van de bevolking dat wil, staat hem niet erg aan. ''Dit is zeer ongewenst. Ik zal ertegen strijden. We moeten in Nederland juist de andere kant op en onze wetten ontdoen van religieuze invloeden. Die passen niet in een moderne, westerse samenleving. Ik noem de Zondagswet als voorbeeld. Die moet weg. Deze wet is een steen des aanstoots.''

De Zondagswet, waarin de zondagsrust geregeld wordt, komt voort uit het oude christelijke gebruik om de zondag te zien als een rustdag, die uitsluitend bedoeld is voor rust en kerkgang. In Nederland wordt eigenlijk alleen in de gereformeerde gezindte de zondagsrust nog in acht genomen. De wet heeft nu voornamelijk nog invloed op de Winkeltijdenwet.

Islamitisch onderwijs
Aboutaleb, van Marokkaanse afkomst en zelf moslim, liet zich gisteren kritisch uit over het islamitisch onderwijs in Nederland. Hij zegt er ''niet veel heil'' in te zien. Als democraat is hij niet tegen bijzonder- dus ook moslimonderwijs, ''maar ik sta niet te applaudisseren. Veel betrokkenen bij islamscholen zijn incompetent en doen alleen maar mee omdat ze macht willen. In Amsterdam stapelen de financiële schandalen rond deze scholen zich op. Bestuurders zetten zichzelf op de loonlijst, dat soort praktijken. Het is een ratjetoe.''

De populaire Onderwijswethouder van Amsterdam - hij kreeg in maart een enorm aantal voorkeurstemmen bij de raadsverkiezingen - zet verder ''grote vraagtekens'' bij het materiaal voor de godsdienstlessen op islamitische scholen. ''Het wordt ergens anders in de wereld, in een golfstaat of in Afrika, gemaakt, in een totaal andere maatschappelijke context dan hier. Het materiaal past niet bij het democratische Westen.'' Overigens is hij wel voorstander van artikel 23 dat de vrijheid van onderwijs regelt, maar hij zegt vooral een voorstander te zijn van openbaar onderwijs.

Geen blessures SC Heerenveen

Gert-Jan Verbeek, trainer van SC Heerenveen, kan donderdag over een fitte selectie beschikken. De ploeg uit Friesland speelt dan namelijk in Portugal tegen Vitoria Setubal in de eerste ronde van de UEFA Cup.

De kans is groot dat Verbeek met dezelfde elf spelers zal starten als afgelopen zondag tegen Excelsior. SC Heerenveen verslikte zich toen namelijk in Excelsior (3-1 verlies). "Maar toen was ik al na tien minuten Petter Hansson kwijt met een rode kaart. Ik ga er niet van uit dat we donderdag weer zo snel met tien staan", aldus Verbeek.

Plaats van handeling is het de thuishaven van Vitoria Setubal. De wedstrijd wordt namelijk afgewerkt in het Jose Avalade-stadion van Sporting Lissabon. "Er kunnen ruim 50.000 mensen in het stadion van Sporting, maar er zullen er donderdag niet veel zijn", wist de oefenmeester van SC Heervenveen.

Probeer F.E.A.R.: Extraction Point in demo

Vorige maand stelde Vivendi F.E.A.R. Combat beschikbaar, de gratis mulitplayer-versie van het originele F.E.A.R. Dat doen ze natuurlijk niet voor niks en nu iedereen weer een verse F.E.A.R. injectie heeft gekregen brengt Vivendi de demo uit van F.E.A.R. Extraction Point, de uitbreiding. De add-on wordt overigens niet gemaakt door de originele makers, Monolith Studios, maar door TimeGate Studios, bekend van Kohan en Axis and Allies.

Extraction Point gaat verder waar het origineel ophield. Zonder al te veel te verklappen: een zeker klein meisje en een legertje supersoldaten zijn weer aanleiding om een hoop te knallen. Dat kan natuurlijk met nieuwe wapens, tegen nieuwe vijanden en op nieuwe locaties. Kijk voor meer info op WhatIsFear.

27 oktober moet de game in de winkels liggen.

Mirrors
Gamedata
Computergames.ro
GWN
Fileshack
GBase
Gamespot
Gamedemos
Sierra
Filefront
Fileplanet
Fileplanet
Ausgamers
VGPRO
Gamedaily
Kfiles
Filecloud

Hofs en Tiendalli inzetbaar

Feyenoord-trainer Erwin Koeman kan vanavond in de wedstrijd tegen Lokomotiv Sofia een beroep doen op Nicky Hofs en Dwight Tiendalli. De Feyenoorders doorstonden de laatste training zonder problemen.

Zowel Hofs als Tiendalli trainde voluit mee, en beide hadden geen last meer van de hamstringblessure die hen afgelopen zondag nog parten speelde. "Ik heb in Rotterdam één keer voluit getraind en vandaag weer, ik ben fit genoeg. Nu is het hopen dat ik speel" aldus Tiendalli.

Drie duels eredivisie verplaatst

Op last van de lokale autoriteiten heeft de KNVB de competitiewedstrijden NEC - Ajax en Willem II - NAC Breda verschoven.

De wedstrijd tussen NEC en Ajax zal in plaats van 31 december op 30 december worden gespeeld. Het duel tussen Willem II en NAC is verplaatst van 31 december naar 14 januari. Daarnaast heeft de KNVB de wedstrijd NEC - Sparta van zondag 19 naar zaterdag 18 november verplaatst.

'Hezbollah beging oorlogsmisdaden'

OorlogDe sjiitische verzetsbeweging Hezbollah heeft oorlogsmisdaden begaan, toen ze doelbewust Israëlische burgers onder vuur nam. Dat oordeelt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een rapport dat donderdag is gepubliceerd. De militante verzetsbeweging vuurde bijna 4.000 raketten af richting Noord-Israël, waardoor 43 mensen om het leven kwamen. Honderdduizenden Israëliërs moesten wekenlang in schuilkelders verblijven of zochten hun toevlucht in veiliger delen van de Joodse staat.

Een kwart van de raketten kwam terecht in bewoonde gebieden, blijkt uit het rapport 'Onder vuur'. ''Het feit dat ook Israël ernstige schendingen heeft begaan, rechtvaardigt de schendingen van Hezbollah niet. Burgers mogen niet de prijs betalen voor onrechtmatig gedrag van een van beide kanten'', zei de secretaris-generaal van Amnesty International, Irene Khan.

De mensenrechtenorganisatie beschuldigde Israël vorige maand van ''buitenproportioneel en nietsontziend geweld'' tegen Libanese burgers. Amnesty eiste donderdag opnieuw dat oorlogsmisdaden worden bestraft. ''Gerechtigheid is dringend nodig om respect voor het oorlogsrecht af te dwingen. Dat betekent dat de daders van oorlogsmisdaden ter verantwoording moeten worden geroepen en dat de slachtoffers schadeloos moeten worden gesteld.''

'Vrouw verkiest kind boven carrière'

Icoon Algemeen Volgens socioloog Christien Brinkgreve en oud-hoogleraar Egbert te Velde verkiezen de meeste vrouwen het moederschap boven een carrière. Volgens hen jaagt de overheid een illusie achterna. Het wordt dan ook tijd dat de overheid het uitgangspunt van gelijk verdeelde taken binnen een huishouden laat varen, zo luidde de conclusie van het tweetal in een artikel in de Volkskrant.

Het zogenaamde combinatiemodel, waarbij de man en vrouw samen geld verdienen en zorg dragen voor de kinderen en het huishouden, is volgens Brinkgreve en Te Velde mislukt. "De zorgende, stofzuigende man is een utopie", aldus Te Velde. Bovendien hechten de meeste vrouwen meer waarde aan het moederschap, dan aan een carrière. "Ze werken wel graag, maar ze doen het er doorgaans een beetje bij."

Brinkgreve en Te Velde staan sceptisch tegenover de oproep van politieke partijen voor gratis kinderopvang. "Dat is louter vanuit economische belangen bedacht, omdat de arbeidsmarkt nu eenmaal die vrouwen nodig heeft." Over het belang van de vrouw en het kind zou absoluut niet zijn nagedacht. Gratis opvang zal volgens Brinkgreve en Te Velde weinig veranderen. "Nederlandse vrouwen vinden dat ze hun kind tekort doen door het naar de crèche te sturen."

In Nederland krijgt een vrouw gemiddeld 1,6 kind. Eén op de vijf vrouwen blijft kinderloos. Brinkgreve en Te Velde zijn van mening dat de overheid het krijgen van kinderen bemoeilijkt. Ze pleiten dan ook voor de instelling van een minister voor Gezinszaken, zoals in Duitsland al bestaat. Die zou dit 'maatschappelijk probleem' moeten aanpakken.

Het tweetal publiceert vandaag het boekje 'Wie wil er nog moeder worden?'. Daarin is hun kritiek verder uitgewerkt.

De stofzuigende man
Dit is een utopie


Met dank aan eddz en Blanchimont voor de submit.

Samenvatting Wii nieuws van vanochtend

Omdat door alle updates het nieuws niet meer volledig overzichtelijk zal zijn voor iedereen, hier een samenvatting met alles wat er bekend gemaakt is, gescheiden in feiten en geruchten.

Alleerst de feiten:
De Wii zal vanaf 2 december in Japan te koop zijn voor 25,000 Yen, wat neerkomt op zo'n 167 euro. Voor dit geld krijgen ze in Nintendo's thuisland enkel een 'barebones' systeem, de console, één controller + nunchuk en alle andere noodzakelijke accessoires. Een extra Wiimote heeft men verder voor 3800 yen (25 euro) en de nunchuk en classic controller verwisselen voor 1800 yen (12 euro) van eigenaar. Bij de launch aldaar kan men genieten van de volgende zeventien games:
Caduceus Neo
Elebits
Machikuru Domino
Necro-Nesia
Super Monkey Ball
Wing Island
Uki Uki Party Taikai
Swing Golf Panya
Cororinpa
SD Gundam Revolution
Ennichi no Tatsujin
Tamagotchi
Red Steel
Wii Sports
Odoru Made in Wario
Zelda
My First Wii (inclusief Wii Controller)

De prijzen voor de games zullen variëren van 4800 yen (32 euro) tot 6800 yen (45 euro). Ook de prijzen voor de virtual console zijn bekend gemaakt en de Japanners zullen 500 yen kwijt zijn voor een NES game (3,35 euro), 800 yen (5,3 euro) voor een SNES game en 1000 yen (6,7 euro) voor een Nintendo 64 game.

Nintendo introduceerde verder zogeheten channels. Dit zijn een soort zenders waarop je zaken als weer en nieuws kunt bekijken via je Wii. Ook zal er een photo channel zijn om al je digitale foto's te bekijken, bewerken en delen via de Nintendo WiFi connection. Filmpjes van de verschillende channels zijn hier te vinden.

Als laatste is er een nieuw filmpje verschenen van de volledige line-up die Nintendo heeft klaarstaan voor de Wii, bij launch en daarna. Dit filmpje kun je hier vinden.

Dan de geruchten:
Het is eigenlijk meer dan een gerucht gezien de bron, maar de New York Times berichtte vanochtend in een bericht dat inmiddels al verwijderd is dat de Wii op 17 november al zou arriveren in de Verenigde Staten en daar over de toonbank zou gaan voor $249. Dit pakket zou de gewone console bevatten maar eveneens Nintendo's verzameling sportgames, Wii Sports. Virtual Console titels zouden in de Verenigde Staten $5-$10 gaan kosten.

Daarnaast gaan er geruchten over de toevoeging van een 2e Wiimote + nunchuk aan het pakket. Iets wat het New York Times artikel noch bevestigt, noch ontkent.

Giggs drie weken aan de kant

Ryan Giggs zal vermoedelijk drie weken niet in actie kunnen komen voor Manchester United. De 32-jarige international van Wales liep gisteravond in de Champions Leaguewedstrijd tegen Celtic een hamstringblessure op.

Na een half uur spelen kwam Giggs ongelukkig in aanraking met Celtic-doelman Arthur Boruc. United kreeg een strafschop, maar Giggs moest zich laten vervangen. Voor trainer Sir Alex Ferguson komt de blessure extra slecht uit, omdat ook Ji-Sung Park voorlopig niet inzetbaar is. De Koreaanse aanvaller staat met een enkelblessure drie maanden aan de kant.

CDA wil verbod sharia- en pedopartij

Het CDA wil een verbod op alle politieke partijen die de huidige rechtsorde omver willen werpen of waarvan de opvattingen daartegen indruisen. Dat geldt bijvoorbeeld voor een partij die de sharia (islamitische wetgeving) wil invoeren, maar ook voor de pedofielenpartij of een neofascistische partij.

CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma zei dat vandaag voorafgaande aan het spoeddebat over de sharia-uitspraken van CDA-minister Piet Hein Donner (Justitie). Volgens de CDA-fractie is er in onze samenleving geen plaats voor partijen waarvan de ideeën onvermijdelijk leiden tot strafbare feiten of ertoe leiden dat onze democratische rechtsorde terzijde wordt geschoven.

Het CDA staat hiermee duidelijk lijnrecht tegenover Donner, vijf op de CDA-kandidatenlijst voor de komende verkiezingen, die gisteren zei met zijn sharia-uitspraak alleen te hebben willen aangeven dat hij de grondrechten van groepen die zich keren tegen de rechtsstaat niet wil beperken.

Bram de Groot mee naar WK

Bondscoach Egon van Kessel heeft Bram de Groot toegevoegd aan de selectie voor het wereldkampioenschap wielrennen op de weg in Salzburg. De coureur van Rabobank kreeg de voorkeur boven Pieter Weening, Theo Eltink, Servais Knaven en Steven de Jongh.

Michael Boogerd, Karsten Kroon, Max van Heeswijk, Gerben Löwik, Joost Posthuma, Jan Boven, Maarten Tjallingii en Bram Tankink waren al zeker van deelname. Het is echter nog niet zeker dat Tankink inderdaad mee gaat naar Oostenrijk, omdat hij met nekklachten kampt na zijn val in de Ronde van Polen.

Boze Big Brother-echtgenoot weer bedaard

De boze echtgenoot van Big Brother-deelneemster Monique die woensdagnacht op hoge toon voor de deur van het pand in Aalsmeer het opstappen van zijn vrouw uit het huis eiste, is weer helemaal tot rust gekomen. In een paginagroot interview met De Telegraaf zegt financieel-expert Rob de Roo dat na 24 uur praten en brieven uitwisselen, zijn vrouw in het huis mag blijven zitten.

De Roo was boos omdat op tv minutenlang knuffelscènes werden uitgezonden tussen de 35-jarige Haagse fitness-instructrice en de 24-jarige vrijgezelle bewoner Tijn. Daar werd dan ook nog een romantische muziekje onder gezet. Volgens Rob behoorlijk schadelijk voor zijn twee kinderen van 12 en 15 jaar die op hun moeders gedrag aangesproken werden. Big Brother heeft Rob beloofd dat de beelden niet meer worden 'gekleurd'. Er is alleen sprake van kameraadschap tussen Monique en Tijn, en dat moet de komende uitzendingen ook blijken.

Rob blijkt overigens behoorlijk stennis te hebben geschopt voor het huis, want buiten hoofdredacteur Hummie van der Tonnekreek die snel werd opgetrommeld heeft hij ook gesproken met producent Gijs van Dam en uiteindelijk zelfs Endemol-directeur Paul Römer.

Het laatste nieuws van onze eigen FOK! Big Brother-blog is overigens dat Monique vandaag met een verdrietig gezicht in het huis zit en toch ernstig overweegt of ze niet beter naar huis kan gaan.

Verdachte Belgische mp3-moord bekent

Icoon MisdaadDe zeventienjarige Poolse hoofdverdachte van de zogeheten mp3-moord op zijn Belgische leeftijdsgenoot Joe Van Holsbeeck heeft een bekentenis afgelegd. Dat meldde donderdag het Franstalige Brusselse dagblad Le Soir.

Volgens de krant zegt de verdachte Adam G. dat hij heeft gehandeld uit zelfverdediging. Eerder stelde hij nog zich niets meer te herinneren, omdat hij diverse pillen zou hebben geslikt.

In zijn nieuwe verklaring geeft de minderjarige nu toe dat hij Joe Van Holsbeeck heeft neergestoken, maar naar eigen zeggen deed hij dat om zich te verweren. Joe en zijn vriend zouden Adam G. hebben vastgegrepen waarop deze met zijn mes stak om zich te bevrijden. Op geen enkel moment zou hij de bedoeling gehad hebben Joe Van Holsbeeck te doden.

De nieuwe verklaringen van de verdachte zijn tegenstrijdig met die van directe getuigen van het drama die beweren dat Joe bleef zitten tijdens de aanval, benadrukt Le Soir.

Volgens het Brusselse parket maakt de versie van Adam G. geen verschil voor wat de kwalificatie van de feiten betreft. "Als iemand een diefstal pleegt en bij die diefstal geweld gebruikt om zijn buit te behouden of om zijn vlucht te verzekeren, dan is dat diefstal met geweld", zegt parketwoordvoerder Jos Colpin. "Als door dat geweld iemand om het leven komt, gaat het om roofmoord."

Joe Van Holsbeeck werd in april van dit jaar in het Centraal Station van Brussel doodgestoken, omdat hij zijn mp3-speler niet af wilde geven. De steekpartij leidde tot grote verontwaardiging en een mars door Brussel tegen zinloos geweld, waaraan ruim 80.000 personen deelnamen.

'Natascha Kampusch skiede met ontvoerder'

Volgens het Duitse weekblad Stern is de Oostenrijkse Natascha Kampusch, het meisje dat 8 jaar werd vastgehouden in een kelder, begin dit jaar een skivakantie geweest met haar ontvoerder Wolfgang Priklopil. De twee gingen naar Simmering-Hirschenkogel, ongeveer 100 kilometer zuidelijk van Wenen. Ook zou Priklopil met haar in een verkeerscontrole zijn gereden, waarbij Natascha slechts één kik had hoeven te geven om weer vrij te zijn.

De nu 18-jarige Kampusch ontkende gisteren in alle toonaarden de berichten: ''Dat is pure onzin.''

Het Oostenrijkse Bundeskriminalamt zegt steeds meer aanwijzingen te krijgen van personen die Natascha Kampusch de afgelopen tijd, vóórdat ze ontsnapte, ergens menen te hebben gezien. Ze worden allemaal nagetrokken. ''Het was een voortdurend geven en nemen tussen Natascha en haar ontvoerder'', zo zegt een politieagent over de verhouding tussen Natascha en haar ontvoerder. Toen Priklopil na Natascha's ontsnapping zelfmoord pleegde door voor een trein te springen, was Natascha zeer bedroefd en nam later afscheid in het forensisch instituut in Wenen waar het lijk van Priklopil verbleef.

Riquelme stopt als international

Juan Roman Riquelme stopt als Argentijns international. De 27-jarige spelmaker heeft dat besluit genomen vanwege privéredenen.

Riquelme speelde 37 wedstrijden voor het nationale Argentijnse voetbalelftal. Met Argentinië onder de 20 werd hij in 1997 wereldkampioen. In 2001 werd Riquelme, die bij het Spaanse Villarreal speelt, bovendien verkozen tot Argentijns voetballer van het jaar.

Limburger 18 jaar cel in voor moord op zijn vrouw

JustitieDe rechtbank in Roermond heeft gisteren de 42-jarige Aad B. uit het Limburgse Heijen veroordeeld tot 18 jaar celstraf. Volgens de rechtbank heeft B. zijn vrouw Sylvia Voss in december 2004 in hun woning in Heijen op gruwelijke wijze vermoord.

Aad en Sylvia lagen in echtscheiding toen ze daarover gingen praten bij de vrouw thuis. Daar bond Aad zijn vrouw vast op bed, plakte haar mond en neus af en stak haar negen keer in de buikstreek. De rechter oordeelde hard over het feit dat hij zijn 6-jarige dochter haar moeder heeft ontnomen. Ook liet hij meewegen dat de veroordeelde zich tijdens het afplakken van mond en neus had kunnen bedenken, maar dit niet heeft gedaan.

B. blijft overigens ontkennen dat hij de moord heeft gepleegd. Volgens hem was hij met zijn vrouw aan het vrijen toen twee mannen de slaapkamer inkwamen en Sylvia vermoordden. Een compleet ongeloofwaardig verhaal volgens de rechtbank.

IJskap Noordpool slinkt ook in winter

WetenschapDe ijskap in het Noordpool-gebied is vorig jaar met 14 procent geslonken in vergelijking met begin 2004. In tegenstelling tot andere jaren blijkt de ijslaag niet alleen in de zomer, maar ook in de winter kleiner te zijn geworden.

Deskundigen van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hebben dat vastgesteld. Een van hen, Josefino Comiso van het Goddard Space Flight Center bij Washington, zegt dat het broeikaseffect nu ook in het Noordpool-gebied zichtbaar wordt. De ijskap was daar tot dusver tamelijk stabiel. Elke tien jaar slonk hij met ongeveer 1,5 tot 2 procent, zei Comiso woensdag.

Volgens de Amerikaanse weerkundige Mark Serreze is de ijskap in de zomer de laatste jaren sterk geslonken, maar is het niet te verwachten dat het record van 2005 dit jaar zal worden overtroffen. Dat is het gevolg van de vele stormen in de maand augustus die een verkoelend effect op de temperaturen hebben gehad.

Het slinken van de ijskap heeft gevolgen voor de fauna in het gebied, vooral voor de ijsberen. Het aantal dieren van die soort is in de Hudson Bay in het noorden van Canada afgenomen van 1200 in 1989 tot ongeveer 950 in 2004. IJsberen jagen op het ijs, maar als het ijsoppervlak afneemt, zullen zij hun prooien op het land proberen te vinden. Dat heeft ertoe geleid dat het dier meer in nederzettingen van de Inuit wordt gezien, maar dat betekent uiteraard niet dat het aantal dieren toeneemt.

Compilatie filmpje van Wii-games

Op de site van Nintendo is een filmpje verschenen met daarin heleboel beelden van heleboel games. Hiertussen zitten ook een aantal filmpjes en games die nog niet bekend zijn.

De link naar de site
Full-screen versie

Deze games zijn in ieder geval al herkend in het filmpje:

-Wii Sports (golf)
-Mario Strikers Charged
-Excite Truck
-Dragon Quest Swords
-Red Steel
-Fire Emblem
-Pangya Golf
-Wii Sports (tennis)
-Super Mario Galaxy
-Biohazard Umbrella Chronicles (or other Biohazard)?
-Trauma Center: Second Opinion
-Sonic Wildfire
-Pilotwings
-Pokemon Battle Revolution
-Bleach
-One Piece Unlimited Adventure
-Dragon Ball Z: Budokai Tenkaichi 2
-???
-???
-Wii Play (like Sports, but with various mini-games)
-Elebits
-Rayman: Raving Rabbids
-Super Monkey Ball: Banana Blitz
-fishing?
-???
-Harvest Moon
-The Legend of Zelda: Twilight Princess (fishing)
-Kororinpa (Marble Madness-type game)
-Metroid Prime 3: Corruption
-Wii Cooking
-WarioWare: Smooth Moves
-Battalion Wars 2
-Bomberman Land
-Dog Island
-Wii Orchestra
-new Training title?
-???
-???
-another Wii cooking title
-Wii Sports (baseball)
-Project H.A.M.M.E.R.
-Biohazard Umbrella Chronicles
-The Legend of Zelda: Twilight Princess

Naast dit filmpje zijn er ook beelden verschenen van de verschillende channels op de Wii en ook een filmpje van het Wii-menu. Hier kun je een aantal van deze filmpjes vinden.

Tri-Ace komt met Infinite Discovery

Tri-Ace, bekend van Star Ocean en Valkyrie Profile, is bezig met een RPG voor de Xbox 360. Deze RPG de naam Infinite Undiscovery mee zal krijgen en er is 1 vage scan verschenen van het spel.

Er is ook wat informatie verschenen in het Japanse blad Famitsu. Het spel krijgt een fantasy-setting, zal online-elementen bevatten, real-time battles en de bewegingen en gevechten gaan naadloos in elkaar over.

Hieronder kun je het logo zien en een niet heel erg scherpe scan van een screenshot:




Zieke Sneijder onzeker bij Ajax

Het is onzeker of Wesley Sneijder vanavond mee kan spelen met Ajax in de UEFA Cup-wedstrijd tegen het Noorse IK Start. De 22-jarige middenvelder kampt met griep en moest gisteren de afsluitende training overslaan.

Trainer Henk ten Cate zal vanmiddag beslissen of Sneijder in de basis kan starten. "Wij kijken voor de wedstrijd hoe het met hem gaat. Pas dan nemen we een beslissing," aldus Ten Cate. Mocht Sneijder niet kunnen spelen, dan zal hij worden vervangen door Hedwiges Maduro.

Majesco blij met ontwikkelings-kosten Wii

Uitgever Majesco heeft aangegeven erg blij te zijn met de lage ontwikkelingskosten voor de Wii. Het bedrijf wil dan ook volop gebruik gaan maken van de mogelijkheden van het apparaat van Nintendo. Zo zal het bedrijf komen met Bust-A-Move Revolution en staan er nog wat andere titels in de planning voor 2007.

"Looking forward, we believe that Nintendo's new Wii console has excellent potential to capture the mass market gamer while remaining within our more conservative cost structure," Aldus Jesse Sutton, tijdelijk CEO van het bedrijf "As such, we are expanding our strategic focus to capitalise on the potential of this system, and currently have two Wii games in development. Going into our last quarter, we are looking to our holiday line-up to build momentum for 2007,"

Dit alles maakte Majesco bekend kort na hun kwartaal-cijfers. Deze stegen naar $12,6 miljoen, bijna een verdrievoudiging ten opzicht van dezelfde periode in 2005. Toch gaat het niet heel florisant dit jaar, tot nu toe verdiende Majesco namelijk $6,8 miljoen minder dan over de eerste drie kwartalen van het vorige jaar.

"We are pleased with our third quarter performance and the progress we've made refocusing Majesco's game publishing business," zei Sutton, "This quarter we achieved a substantial improvement in our results over the third quarter of 2005 due to a more conservative approach to game development, an improved cost structure and strong sales of Jaws Unleashed."

Activision presenteert launch games voor Wii en PS3

Robert Kotick, CEO van Activision, heeft in een perspresentatie verteld dat het bedrijf dit jaar met de grootste launch-line-up komt in haar geschiedenis; voor de PlayStation 3 zullen er drie games beschikbaar zijn en voor de Wii vijf.
Op 17 november, wanneer de PS3 lanceert in Amerika, zullen Marvel Ultimate Alliance, Call of Duty 3 en Tony Hawk's Project 8 beschikbaar zijn. De Wii krijgt ongeveer dezelfde launchgames met Marvel Ultimate Alliance, Call of Duty 3, Tony Hawk's Downhill Jam, Rapala's Tournament Fishing en World Series of Poker.

Kotick kondigde verder nog wat andere games aan die volgend jaar zullen verschijnen: "When you look out at our fiscal '08 titles, this is the largest in the history of our company," zei Kotick, "starting with our June quarter, with Spider-Man 3, Shrek the Third, Transformers, later in the year new releases of Call of Duty, Tony Hawk Next, The Bee Movie, a Marvel title, a new Guitar Hero, and more to come."

Welke Marvel titel Activision nog gaat ontwikkelen is niet helemaal duidelijk. Hoewel The Avengers in die periode wel een film krijgen heeft Activision die licentie niet meer en Ironman zal het ook niet worden. Guitar Hero zal naast het genoemde deel nog flink wat andere versies krijgen. Activision heeft er namelijk vier in ontwikkeling.

FIFA 2007 demo te downloaden

Vandaag is de demo verschenen van de nieuwste game in de FIFA-reeks. De demo is 562 MB zwaar en je kunt uit zes verschillende teams kiezen: Manchester United, Barcelona, Lyon, Weder Bremen, Guadalajara en AC Milaan. Tijdens de demo speel je 1 helft van vier minuten in het Emirates Stadion van Arsenal.

Worthdownloading
Fifax.net
EA (registratie verplicht)

Met dank aan de verschillende submitters voor het melden van dit bericht

Albers erg blij met komst Gascoyne

Christijan Albers is erg blij met de laatste ontwikkelingen rondom zijn renstal. Afgelopen weekend werd officieel bekend dat het team is overgenomen door Spyker. Daarnaast werd bevestigd dat Mike Gascoyne, voormalig technisch directeur van Toyota F1, voor Spyker MF1 Racing zal gaan werken.

"Hij kan goed leiding geven en heeft geweldig veel ervaring. Ik ken hem persoonlijk al een jaar of vijf, zes. Ik heb nog niet eerder met hem samengewerkt, maar ik ben hem natuurlijk regelmatig tegengekomen op de paddock. Hij heeft in het verleden mooie dingen laten zien, zoals in het begin bij Toyota. Sinds hij weg is bij Toyota, gaat het minder goed met dat team. Ook bij Renault en Jordan heeft hij prima werk geleverd. Mike is iemand die hard vecht, niet bang is om zijn mond open te doen en niet snel bij de pakken neer gaat zitten als het even tegen zit," aldus Albers.

'Fietshelm vergroot kans op ongelukken'

Icoon FileHet dragen van een fietshelm maakt het fietsen niet per se veiliger. Een fietshelm vergroot namelijk de kans op ongelukken. Dat blijkt uit Brits onderzoek, dat binnenkort gepubliceerd wordt in het vakblad Accident Analysis & Prevention.

Ian Walker, een Britse verkeerspsycholoog, deed een experiment door op straat te gaan rijden en de afstand tussen hem en de 2500 auto's te meten die hem passeerden. De keren dat hij een helm droeg, was de ruimte gemiddeld 10 centimeter krapper dan de keren dat hij geen helm ophad. Hij werd twee keer aangereden; in beide gevallen had hij zijn helm op. Ook bleek dat grote voertuigen, zoals bussen en vrachtwagens, nog minder tussenruimte gaven dan personenauto's.

Walker vermoedt dat automobilisten denken dat fietsers met helm ervarener zijn en voorspelbaarder rijden dan fietsers zonder helm. Die laatste groep zou meer onverwachte bewegingen maken. Dat klopt echter niet; in de praktijk is er geen verband tussen het fietsgedrag van fietsers met en zonder helm. Het dichter passeren van een fietser vergroot de kans op ongelukken echter flink.

Volgens Walker mag nu niet klakkeloos geconcludeerd worden dat het ook veiliger is om zonder helm te fietsen. Als de kans op een ongeluk groter is, maar je met een helm beter beschermd bent bij een ongeluk, dan kan het nog steeds zijn dat het veiliger is om een helm te dragen. Walker adviseert dan ook om kinderen met een helm te laten fietsen, aangezien kinderen regelmatig hoofdletsel oplopen bij ongelukken waar geen andere voertuigen bij betrokken zijn.

Nieuwe foto's Fidel Castro op Cubaanse tv

Icoon Buitenlands De Cubaanse televisie heeft woensdag nieuwe foto's getoond van de zieke president Fidel Castro. Op de beelden is te zien hoe hij spreekt met Miguel Bonasso, een Argentijnse parlementariër en afgezant van president Nestor Kirchner.

Het was de derde keer dat er beelden van de 80-jarige Castro in de Cubaanse media verschenen na zijn operatie eind juli. Fidel heeft de macht tijdelijk overgedragen aan zijn broer Raúl.

Er doen in Havana geruchten de ronde dat Fidel Castro mogelijk nog verschijnt op de vergadering van de Beweging van Niet-Gebonden Landen in Havana. De bijeenkomst duurt nog tot en met zaterdag.



Kans op afzwakking economie neemt toe

Icoon Economie De sterke groei van de wereldeconomie zal aanhouden. Toch zijn de risico's die tot afzwakking kunnen leiden toegenomen. Vooral de inflatiedruk kan centrale banken ertoe bewegen de rente verder te verhogen. De groei van de Amerikaanse economie zal volgend jaar een stuk lager uitkomen dan eerst werd voorzien. Dat zijn de belangrijkste conclusies van het halfjaarlijkse rapport met economische vooruitzichten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De zogeheten World Economic Outlook werd donderdag gepresenteerd in Singapore. Daar vindt deze week de jaarvergadering plaats van het IMF en de Wereldbank. De jaarvergadering is normaal gesproken in Washington, maar eens in de drie jaar wordt uitgeweken naar een andere locatie.

Het rapport van het IMF is positief van toon, met opnieuw krachtige groeicijfers. De wereldeconomie zal dit jaar een groei laten zien van 5,1 procent en volgend jaar van 4,9 procent. Dat is in beide gevallen ongeveer een kwart procentpunt hoger dan in de vorige 'outlook' van het IMF in april. Als de groei inderdaad zo uitpakt, is sprake van de krachtigste expansie over een periode van vier jaar sinds het begin van de jaren zeventig.

Het IMF maakt wel direct een voorbehoud bij het groeicijfer voor volgend jaar, die als het tegenzit een stuk lager zou kunnen uitvallen. Er is een kans vanéén op zes dat de groei volgend jaar zal blijven steken op 3,25 procent of minder. Behalve de oplopende inflatie noemt het IMF als voornaamste risicofactoren de verdere stijging van de olieprijs en een afkoeling van de Amerikaanse huizenmarkt.

Expositie met Holocaust-spotprenten flopt

Icoon Buitenlands Een expositie met spotprenten over de Holocaust is geflopt in Iran. Teheran reageerde met de tentoonstelling op de ophef in de moslimwereld over Deense cartoons waarin de islamitische profeet Mohammed een rol speelde.

De omstreden expositie trok in de eerste week na de opening niet meer dan 300 bezoekers per dag. Drie weken later waren dat er niet meer dan vijftig, meldde de Britse krant The Independent donderdag.

De Iraanse autoriteiten wilden met de tentoonstelling aantonen dat Teheran vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel heeft. Een van de grootste hervormingsgezinde kranten in het land moest woensdag echter zijn publicaties staken, onder meer omdat het dagblad een spotprent had afgedrukt waarop president Mahmoud Ahmadinejad was afgebeeld als een ezel.

Vreemdeling het land uit na klein vergrijp

Icoon Politiek Mensen zonder verblijfsvergunning die een diefstal plegen, moeten het land worden uitgezet. De minister voor Vreemdelingenzaken Rita Verdonk wil criminelen hard aanpakken, zo schrijft De Telegraaf donderdag. De krant meldt dat de ministerraad vrijdag akkoord zal gaan met het voorstel van Verdonk.

Nu kan een vreemdeling die hier nog geen drie jaar is zijn verblijfsvergunning verliezen als hij een misdrijf pleegt waar een celstraf op staat van een half jaar of langer. In het voorstel van Verdonk maakt het voor uitzetting niet uit hoe zwaar de straf op het gepleegde delict is. Ook voor mensen die tussen de drie en de vijf jaar in Nederland zijn, moet gaan gelden dat ze het land kunnen worden uitgezet bij een veroordeling tot minimaal een maand voorwaardelijke celstraf.

Voor de groep die langer dan drie jaar in het land is, wil Verdonk het principe 'three strikes and you're out' invoeren. Dit houdt in dat wie drie keer is veroordeeld voor een misdrijf zijn verblijfsvergunning kan kwijtraken en kan worden uitgezet. Ook mensen die al tien jaar of langer in Nederland verblijven, kunnen hun verblijfsvergunning verliezen bij een veroordeling tot een celstraf van minimaal drie jaar. Nu kan dat bij een veroordeling tot een straf tussen de vijf en zestien jaar.

Het kabinet wil met de maatregelen de veiligheid bevorderen en de overlast van criminaliteit terugbrengen.

Dingsdag op tijd fit

Gertjan Verbeek denkt dat hij vanavond toch een beroep kan doen op Michael Dingsdag in de UEFA Cup-wedstrijd van SC Heerenveen tegen het Portugese Vitoria Setubal. Afgelopen zaterdag liep de Amsterdammer een enkelblessure op in de competitiewedstrijd tegen Excelsior, maar Dingsdag lijkt op tijd hersteld te zijn.

Ook Jakob Poulsen, die eveneens geblesseerd was, ljkt op tijd hersteld te zijn,

Vermoedelijke opstelling SC Heerenveen:

Vandenbussche; Zuiverloon, Hansson, Dingsdag, Drost; Bosvelt, Prager, Pranjic; Nilsson, Friend en Alves.

[update]NY Times: Wii $249 en 19 november

De wereldberoemde krant de New York Times bericht dat Nintendo vandaag op haar eigen event aan zal kondigen dat haar nieuwe spelcomputer, de Wii, op 19 november van dit jaar in de Amerikaanse winkels zal liggen voor $249. Bevestiging is er nog niet, maar gezien de bron mag worden aangenomen dat het bericht niet uit de duim gezogen is. En voor Europa lijkt 249 euro en een datum ook ergens eind november geen vergezochte conclusie.

Voor deze prijs krijgt men echter ook Wii Sports bij het pakket, een verzameling minigames met o.a. tennis, golf en honkbal. Prijzen voor losse games zouden $50 bedragen voor volledige titels en $5-10 voor virtual console titels.

[update]
Het bekende Japanse Famitsu bericht dat de Wii in het thuisland van Nintendo over de toonbank zal gaan voor 25,000 yen (167 euro) en tevens daar zal lanceren op 19 november.

Verder bericht de New York Times nog dat de Wii media channel zal aanbieden om de plaats in de woonkamer te verstevigen. Zo is er een fotokanaal dat gebruikers de mogelijkheid zal geven om digitale foto's te bekijken op hun TV, en zijn er tevens gemakkelijk te gebruiken sport- en weerkanalen in de planning voor de console bij launch.

[update #2]
Op de conferentie van Nintendo is eveneens bekend gemaakt wat de prijzen voor virtual console games zullen zijn:
Famicom: 500 yen (3,35 euro)
Super Famicom: 800 yen (5,3 euro)
Nintendo 64: 1000 yen (6,7 euro)

Met dank aan Tomasso voor het melden van deze update

[update #3]
De Wii zal lanceren met 2 Wiimotes en 2 nunchuks in de verpakking volgens het populaire gamesforum NeoGAF.

[update #4]
Famitsu bericht dat de Wii 30 Nintendo games en 30 Megadrive/Genesis games op de virtual console zal hebben voor het einde van het jaar. Vervolgens zullen er elke maand 10 bijkomen. Deze games kan men betalen met puntenkaart of creditcard.

[update #5]
In de eerste berichtgeving had Famitsu het onjuist. Japan zal de Wii niet al op 19 november krijgen, het thuisland van Nintendo krijgt de Wii op 2 december, voor de eerder genoemde prijs van 25000 Yen (167 euro).

[update #6]
Inmiddels gaat de volgende lijst van inhoud voor de Wii doos rond op NeoGAF:
In the box:
1 Wii
1 Wiicon strap
1 Nunchuck controller
1 AC adaptor
1 AV cable
1 stand
1 support plate
1 sensor bar
1 sensor bar stand
2x battery (AA)
Wat dus de toevoeging van 2 Wiimotes en Wii Sports zou ontkrachten.

[update #7]
Inmiddels zijn op de conferentie ook de Japanse prijzen van de controllers bekend gemaakt:
Wiimote - 3800 yen (25 euro)
Nunchuk - 1800 yen (12 euro)
Classic controller - 1800 yen (12 euro)

[update #8]
In Japan zal Wii Sports los verkocht worden voor 4800 yen (32 euro), en zal de volgende games bevatten:
- Baseball
- Tennis
- Golf
- Bowling
- Boxing

[update #9]
De Wii zal in Japan bij launch 16 verschillende games hebben die varieren in prijs van 4800 yen (32 euro) tot 6800 yen (45 euro).

[update #10]
Nintendo's Japanse launchtitels
WiiSports 4800 yen (32 euro)
Odoru! Made in Wario 5800 (Odoru = dance) (39 euro)
Zelda 6800 (45 euro)
Pokémon: Battle Revolution (komt kort na Pokémon DS uit)

[update #11]
Een video van de line-up voor de Wii is hier te vinden.

De getoonde games in het filmpje:
Wii Tennis
Mario Strikers Charged
Excite Truck
Red Steel
Dragon Quest Swords
Action Basura (Koei game)
Fire Emblem Wii
Pangya Golf
Super Mario Galaxy
Necro Nesia
Truama Center Wii
Sonic Wild Firee
Pilotwings
Pokemon Battle Rev
Bleach Fighter
One Piece Adventure
DBZ Sparking
Gundam
Tamagochi
Wii Shooting/Wii Mini Games
Elebits
Rayman Raving Rabbis
Super Monkey Ball BB
Wii Fishing?
Harvest Moon Wii
LoZ: TP
Metroid Prime 3
Wii Music
Wario Ware Dance!
BWii
Bomberman Land
The Dog Island
Brain Training Wii
Puyo Pop
Wii Cooking
Wii Baseball
PROJECT HAMMER
RE Wii

[update #12]
De Japanse site van de Wii is online, op het zelfde adres zullen ook de Europese en Amerikaanse sites te vinden zijn in de toekomst. De site vind je hier.
Op de website is ook het menu te bekijken van de Wii, dit kun je hier doen.

[update #13]
De volledige lijst met launchtitels voor Japan:
Caduceus Neo
Elebits
Machikuru Domino
Necro-Nesia
Super Monkey Ball
Wing Island
Uki Uki Party Taikai
Swing Golf Panya
Cororinpa
SD Gundam Revolution
Ennichi no Tatsujin
Tamagotchi
Red Steel
Wii Sports
Odoru Made in Wario
Zelda
My First Wii (inclusief Wii Controller)

[update #14]
Filmpjes van de verschillende channels zijn hier te vinden.

Bedankt aan Tomasso voor het melden van verscheidene updates

Uitslagen Champions League (13/09/2006)

Vanavond kwamen de ploegen uit de poules E tot en met H in actie in de groepsfase van de Champions League. Hieronder vind je de uitslagen en de standen per poule.

Poule E
Dinamo Kiev - Steaua Boekarest 1-4
Olympique Lyon - Real Madrid 2-0

Stand in poule E:

#ClubWedstrijdenPuntenVoorTegen
1Steaua Boekarest1341
2Olympique Lyon1320
3Real Madrid1002
4Dinamo Kiev1014

Programma voor 26 september:
Real Madrid - Dinamo Kiev
Steaua Boekarest - Olympique Lyon

Poule F
Manchester United - Celtic 3-2
FC Kopenhagen - Benfica 0-0

Stand in poule F:

#ClubWedstrijdenPuntenVoorTegen
1Manchester United1332
2Benfica1100
3FC Kopenhagen1100
4Celtic1023

Programma voor 26 september:
Benfica - Manchester United
Celtic - FC Kopenhagen

Poule G
FC Porto - CSKA Moskou 0-0
Hamburger SV - Arsenal 1-2

Stand in poule G:

#ClubWedstrijdenPuntenVoorTegen
1Arsenal1321
2CSKA Moskou1100
3FC Porto1100
4Hamburger SV1012

Programma voor 26 september:
CSKA Moskou - Hamburger SV
Arsenal - FC Porto

Poule H
AC Milan - AEK Athene 3-0
Anderlecht - Lille 1-1

Stand in poule H:

#ClubWedstrijdenPuntenVoorTegen
1AC Milan1330
2Anderlecht1111
3Lille1111
4AEK Athene1003

Programma voor 26 september:
AEK Athene - Anderlecht
Lille - AC Milan

Klik hier voor de uitslagen van gisteravond.

Meer dan 10.000 proefschriften online

Icoon Onderzoek Sinds woensdag staan er meer dan 10.000 proefschriften online op de website van DAREnet. De proefschriften zijn afkomstig van alle universiteiten in Nederland. De rector magnificus van de Radboud Universiteit in Nijmegen opende de Nationale Proefschriftensite namens alle rectoren van de Nederlandse universiteiten.

Proefschriften zijn documenten waarmee meestal jonge wetenschappers doorbreken in een bepaald vakgebied. Vaak gaat het om nieuw en soms om baanbrekend onderzoek van Nederlandse bodem. Elk jaar verschijnen er in Nederland ongeveer 2500 proefschriften. Voor studenten en geïnteresseerden is het vaak moeilijk om deze proefschriften op te zoeken. Vandaar de lancering van deze website.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.