'Rita Verdonk was lid van de PSP'

Rita Verdonk was in de jaren zeventig lid van de Pacifistische Socialistische Partij (PSP). Dat blijkt volgens weekblad Vrij Nederland uit het archief van de Nijmeegse afdeling van de partij. Het opinieblad viste ook een brief van Verdonk uit 1978 uit dat archief, waarin zij het partijbestuur van de PSP Nijmegen maant tot interne democratie.

Verdonk heeft er nooit een geheim van gemaakt dat ze tijdens haar studententijd in Nijmegen sympathiseerde met de PSP en dat ze een keer op de partij heeft gestemd. Ze heeft altijd ontkend lid te zijn geweest van de partij die eind jaren tachtig opging in GroenLinks.

De naam van Verdonk verscheen volgens Vrij Nederland aan het begin van haar studie ook op een pamflet van de studentenvakbond USN, die aan de Communistische Partij Nederland gelieerd was. Toen zou zij hebben aangegeven lid te zijn van de Politieke Partij Radikalen. Ook die twee partijen zijn voorlopers van GroenLinks.

Het opinieblad laat weten dat Verdonk vanwege verblijf in het buitenland niet beschikbaar was voor commentaar. In het tv-programma Nova gaf zij dinsdag wel weerwoord. Ze zei betrokken te zijn geweest bij een vrouwengroep van de PSP en dat ze daarom misschien ten onrechte op een ledenlijst terecht is gekomen. Ze ontkent ten stelligste actief lid te zijn geworden en zegt dat niemand van het toenmalige bestuur haar kent en dat ze nooit bij een ledenvergadering is geweest.

De programmamakers confronteerden haar met een vergeeld kaartje uit een kaartenbak waarop staat dat zij sinds eind december 1978 lid is van de PSP. Verdonk voegde aan haar ontkenning toe dat ze de kwestie niet interessant en inmiddels behoorlijk uitgekauwd vindt. Het Kamerlid wil het liever hebben over de kosten van het generaal pardon en de toekomst van Nederland.

Vrij Nederland lichtte al eerder de doopceel van Verdonk en concludeerde toen nog dat de oprichtster van Trots op Nederland geen lid is geweest van de linkse partij. Recente ontkenningen in de media vormden de aanleiding nogmaals in haar verleden te spitten.

Dinsdag pakte Netwerk ook al uit met een verhaal over Verdonk. Het tv-programma onthulde tien prominente namen van donateurs aan haar beweging, onder wie mediatycoon John de Mol, zakenvrouw Sylvia Tóth en makelaar Harry Mens. Verdonk zei het erg te vinden dat de namen van derden in de publiciteit zijn gekomen en bood daarvoor haar excuses aan.


Foto bij: 'Rita Verdonk was lid van de PSP'  (foto: DAG)