Greenspan bevreesd voor domino-effect

Alan Greenspan, voormalig voorzitter van de Federal Reserve, denkt dat er nog meer financiële instellingen zullen omvallen, zo zei hij gisteren in een interview op de Amerikaanse nieuwszender ABC. Greenspan zegt dat het einde van de crisis nog niet in zicht is.

Volgens Greenspan hoeft het verdwijnen van meer grote financiele instellingen niet tot problemen te leiden. "Het hangt er van af hoe ermee omgegaan wordt en hoe de liquidatie afgewikkeld wordt. En inderdaad, wij zouden niet moeten proberen om elke instelling te beschermen."

Maandagochtend maakte de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers bekend dat het faillissement heeft aangevraagd, nadat het Britse Barclays en Bank of America zich dit weekend hadden teruggetrokken uit gesprekken die mogelijk tot een overname hadden kunnen leiden.

Barclays stelde maandag in een reactie dat een overname van Lehman Brothers niet in het beste belang zou zijn van aandeelhouders. Bank of America verraste door te melden dat het Merrill Lynch voor 50 miljard dollar wil overnemen.

Eerder viel ook al een andere Amerikaanse zakenbank, Bear Stearns, ten prooi aan de kredietcrisis. Deze bank werd echter ter nauwe nood gered door JP Morgan, met dank aan de Federal Reserve dat zich voor miljarden garant stelde voor de hypothecaire producten.


"Problemen nog niet over"  (foto: DAG)