Woede over polygamie-voorstel Iran

In Iran is beroering ontstaan over een wetsontwerp op grond waarvan mannen zonder toestemming van hun eerste echtgenote met meer vrouwen zouden mogen trouwen. Een protest van vrouwen leidde er deze week toe dat het parlement een stemming over het voorstel uitstelde.

Net als in veel andere landen in het Midden-Oosten is polygamie in Iran toegestaan. Om ook een andere vrouw te mogen trouwen heeft een man in Iran wel toestemming nodig van zijn eerste echtgenote. Veel komt polygamie in het land niet voor; de meeste Iraniërs moeten er niets van hebben. Het voorstel om veelwijverij makkelijker te maken is afkomstig van de regering van president Mahmoud Ahmadinejad. Het is een amendement op een uitgebreider wetsontwerp, dat is opgesteld door de rechterlijke macht en is bedoeld om het gezin te beschermen.

Tientallen vrouwen, onder wie Shirin Ebadi, winnares van de Nobelprijs voor de vrede, togen deze week naar het parlement om tegen het voorstel te protesteren. Een van de actievoersters, de Iraanse feministe Farzaneh Ebrahimzadeh, noemde het een belangrijke overwinning voor de vrouwen in Iran dat de stemming over het voorstel is uitgesteld. "Maar we moeten doorvechten. Mogelijk zal het parlement alsnog over het voorstel stemmen en we moeten ervoor zorgen dat wetsartikelen die de rechten van vrouwen inperken worden geschrapt."

Ook het hoofd van de rechterlijke macht, ayatollah Mahmoud Hashemi Shahroudi is tegen het voorstel, dat volgens hem de belangen van vrouwen schaadt.