GL 'geschokt' door homo-uitspraken Leeflang

Groenlinks zegt 'geschokt' te zijn door de uitspraken van de Antilliaanse minister van volksgezondheid en onderwijs Omayra Leeflang over het homohuwelijk. Leeflang zei gisteren tegen de Volkskrant dat Nederland zich niet moet mengen in de discussie over erkenning van het homohuwelijk op de Antillen. "Dit is een autonome aangelegenheid."

Leeflang zegt in het interview dat Nederland geen 'respect toont voor de autonomie van het land'. "Met Plasterk heb ik niets te maken. Ik heb alleen rekening te houden met mijn achterban." Leeflang verzekert dat het niet om het homohuwelijk zelf gaat, maar dat zij wil weten wat de autonome wet waard is. De Antilliaanse minister besloot twee weken geleden in beroep te gaan tegen een recente uitspraak van de rechtbank in Willemstad. De rechter bepaalde dat een getrouwd homopaar uit Nederland op de Antillen het recht heeft om zich als stel in te laten schrijven bij een lokale zorgverzekeraar.

GroenLinks heeft Kamervragen gesteld aan premier Jan Peter Balkenende (CDA), minister van emancipatie Ronald Plasterk (PvdA) en staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Ank Bijleveld (CDA). De partij wil weten of de premier ook vindt dat het Antilliaanse besluit om het homohuwelijk niet te erkennen moet worden voorgedragen voor vernietiging. Eerder werden ook Kamervragen gesteld aan Plasterk en Bijleveld. Dezen stelden dat het homohuwelijk óók op de Antillen geldig is.

Leeflang zei vandaag tegen de Wereldomroep geen politiek conflict te willen over de kwestie. De Antilliaanse bewindsvrouw wil er verder niets over zeggen tot de de Hoge Raad uitspraak doet. De Antilliaanse minister denkt sterk te staan. Leeflang zei tegen de zender ook dat als blijkt dat echtparen uit Curaçao op vakantie in Nederland kunnen trouwen onder Nederlandse wetgeving en dat op Curaçao ten uitvoer leggen, de democratie - niet alleen van de Antillen maar van het hele koninkrijk - wankelt.