Woning verdachten dreigement vliegtuig doorzocht

De politie en de marechaussee hebben in de nacht van dinsdag op woensdag de woning doorzocht van de twee mensen die dinsdag zijn aangehouden in een vliegtuig op Rotterdam Airport. In het huis in Dordrecht hebben zij een aantal zaken in beslag genomen.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag bekendgemaakt.

De 28-jarige vrouw en de 31-jarige man zijn gehoord. Zij worden verdacht van voorbereidingshandelingen voor een eventuele kaping. Dinsdag is nog een man aangehouden. Hij is later op de avond vrijgelaten, omdat hij niets met de zaak van doen had.

Bij 112 kwam dinsdagmiddag een dreigtelefoontje binnen dat het toestel van Transavia dat op het punt stond naar Turkije te vertrekken, mogelijk zou worden gekaapt. Vervolgens stond de kist urenlang stil, met alle passagiers en de bemanning aan boord. Zij mochten rond negen uur 's avonds het vliegtuig verlaten. Nadat het leeg was, is het nader onderzocht. Daarbij zijn geen wapens of explosieven aangetroffen.

De melding bij 112 wordt onderzocht. Het OM kon vandaag nog niet zeggen of het telefoontje vanuit het vliegtuig of daarbuiten is gekomen. Het dreigement was zeer serieus, aldus een woordvoerster.

Ook onderzoekt de politie de spullen die in de woning in beslag zijn genomen. De woordvoerster wil niet zeggen om wat voor goederen het gaat. Het OM en marechaussee onderzoeken of en hoe het proces tussen melding en ingrijpen in de toekomst kan worden versneld.