'Kaas op pizza of burger vaak nep'

Mensen die denken dat ze echte kaas op hun pizza of cheeseburger hebben, komen bedrogen uit. Meestal is het zogenoemde analoogkaas, een mengsel van palmvetolie, zetmeel, melkeiwit en zouten. De reden dat ze het gebruiken is simpel: geld. De nep-kaas is namelijk veel goedkoper dan echte kaas. Dat blijkt uit een onderzoek van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde.

Kenners denken dat zo 25 tot 40 procent van de kaas die in kant-en- klaarmaaltijden, snacks, pizza’s en pasta’s wordt gebruikt, nepkaas is. Toch is niet alleen geld de reden dat fabrikanten analoogkaas gebruiken, zegt Herman Brand, commercieel manager bij kaashandel C. Noordhoek. "De ene fabrikant wil kaas die snel smelt of juist niet. Of er wordt gebakken in een oven van 400 graden. Daar kan gewone kaas niet tegen. Door kaas te mengen met analoogkaas worden de juiste eigenschappen verkregen."

De Consumentenbond spreekt van misleiding en wil dat de Voedsel- en Warenautoriteit onderzoek gaat doen. De Warenwet schrijft namelijk voor dat een fabrikant geen onjuiste indruk mag wekken over de samenstelling van een product. "En dat is denken wij wel het geval je als je een pizza met kaas verkoopt, waarvan 70 procent nepkaas blijkt te zijn", zegt een woordvoerder van de bond.

Overigens is het niet altijd pure analoogkaas die je krijgt. Bij McDonald’s bleek dat 30 procent van de kaas op de cheeseburger nep is. Een woordvoerder van McDonald’s houdt desgevraagd echter vol dat er 100 procent cheddar op de burger zit.