Greenpeace voert actie op Noordzee

Greenpeace stort twee tot drie ton wegende natuurstenen in de Noordzee. De milieuorganisatie doet dit om het natuurgebied ten noordoosten van Groningen te beschermen tegen schadelijke bodemvisserij. "Wij willen dat de zee wordt beschermd", is op de website van Greenpeace te lezen over de actie.

De stenen van een kubieke meter groot worden vanaf een schip per kraan in het water gegooid. Volgens Greenpeace wordt in het Sylt Buiten Rif, dat tot het Duits Continentaal Plat behoort en beschermd gebied is, nog steeds op schadelijke manier gevist, onde andere door Nederlandse vissers.

Bodemvisserij is volgens Greenpeace een van de 'meest destructieve vismethodes'. Door netten over de zeebodem te slepen gaat er veel leven onder water verloren. Ook tast de winning van zand en grind het zeeleven aan. Greenpeace laat nu zware granieten rotsblokken in zee zakken, met de bedoeling vissers te hinderen.

Volgens Greenpeace worden EU-afspraken om het gebied te beschermen niet nageleefd. Uitstel is niet langer aanvaardbaar, vindt de milieuorganisatie.