Brabantse orde wil af van stigma sekssekte

De Brabantse 'Orde der Transformanten' heeft aangifte gedaan van laster. De bedreigingen aan het adres van de christelijke leefgemeenschap in Hoeven worden steeds heftiger. Leden zouden al met de dood zijn bedreigd. "Dat moet ophouden", zei een woordvoerder van de orde vrijdagavond in het actualiteitenprogramma Nova.

De orde wordt op verschillende internetforums omschreven als een sekssekte waarvan de leden worden gehersenspoeld en tot seks worden gedwongen. Een man die vroeger lid was van de Transformanten vertelde in de uitzending vrijdagavond dat hij zijn vrouw en kinderen kwijt is geraakt aan de orde. Ze wilden hem nadat hij was uitgetreden niet meer zien. "Ze zijn gemanipuleerd. Het is als een gevangenis met een open deur."

De vijf jaar oude Brabantse orde bestaat uit zestig leden. Ze proberen te leven naar het voorbeeld van Jezus. Dat betekent volgens de woordvoerders onder meer dat blokkades tussen mensen moeten worden afgebroken, zoals jaloezie. Ze ontkent dat het om een sekssekte gaat of dat het een ongezonde omgeving is voor opgroeiende kinderen. "Kom eens kijken", nodigt ze uit.