Antillen fel tegen databank Antillianen

De Nederlandse Antillen en Aruba grijpen in het uiterste geval alle middelen aan om te voorkomen dat Nederland hun onderdanen gaat registreren op etnische afkomst. Als het kabinet ondanks alle protesten hiertoe overgaat, zullen de eilanden internationale stappen nemen.

Welke dat zijn, wilde de Antilliaanse Statenvoorzitter Pedro Atacho vandaag nog niet zeggen. De omstreden verwijsindex voor Antilliaanse probleemjongeren (VIA) was een van de onderwerpen waarover volksvertegenwoordigers uit Nederland, de Antillen en Aruba de afgelopen vijf dagen in Den Haag hebben gesproken. Registratie op basis van etniciteit is volgens de Antillianen en Arubanen discriminerend en in strijd met internationale verdragen.

De rechtbank in Den Haag stak vorig jaar al een stokje voor het plan om persoonsgegevens van overlastgevende Antilliaanse en Arubaanse jongeren in een databank op te nemen. Het kabinet werkt inmiddels aan een wetsvoorstel voor een algemenere index van 'risicojongeren', waarbij geen onderscheid naar etnische afkomst wordt gemaakt.

De Antilliaanse en Arubaanse parlementariërs zijn daarover positiever, maar houden scherp in de gaten waarmee het kabinet komt. Nederlandse Kamerleden vinden dat het noodzakelijk is onderscheid te maken naar etnische afkomst om goed beleid te kunnen maken. Maar dat moet dan geanonimiseerd gebeuren, zodat het niet tot individuen is te herleiden.

De Nederlandse delegatieleider, VVD'er Willibrord van Beek, wees erop dat de Tweede Kamer nooit zal instemmen met een maatregel die in strijd is met internationale verdragen. Hij zei verder dat de besprekingen deze week in een prima sfeer zijn verlopen, waarbij verschillen in politieke opvattingen volgens hem niet hebben geleid tot persoonlijke conflicten.

Voorafgaande aan het overleg veroorzaakte PVV-Kamerlid Hero Brinkman enige ophef door een rapport te presenteren waaruit volgens hem blijkt dat de Antillen een ''grotendeels corrupte boevenbende'' vormen. Brinkman heeft dat ook aan de orde gesteld tijdens het koninkrijksoverleg. Daarbij zijn over en weer harde woorden gevallen. Atacho daagde Brinkman uit naar het Openbaar Ministerie te stappen en aangifte van corruptie te doen.

Begin volgend jaar komen de vertegenwoordigers van de drie parlementen weer bijeen, dan op Aruba.