EK: Uitslag Frankrijk - Italië

Italië heeft de kwartfinales van Euro 2008 bereikt. De Italianen wonnen van Frankrijk. Door de winst van Nederland op Roemenië, staat Italië op plaats twee in poule C.

Zowel Italië als Frankrijk moest winnen om door te gaan naar de volgende ronde. Beide ploegen waren hierbij nog afhankelijk van het resultaat tussen Nederland en Roemenië. Bij Frankrijk stonden Thuram en Sagnol niet in de basis, naar verluidt hadden beiden Domenech verzocht om niet opgesteld te worden.

De eerste grote kans is voor de Italianen in de vierde minuut, na een fout van de Franse verdediging. Toni heeft het vizier echter nog niet op scherp en schiet naast. In de achtste minuut blijft Ribery geblesseerd liggen na een zelf ingezette sliding. Hij kan de wedstrijd niet vervolgen en wordt gewisseld voor Nasri. Net na de wissel krijgt Italië een corner, die door Panucci bijna wordt binnengekopt. Gallas voorkomt een vroege achterstand voor de Fransen.

In de 23e minuut moet Abidal aan de noodrem trekken om Toni te stoppen. Hij krijgt rood van Michel, en de Italianen krijgen een penalty. Pirlo schiet deze onberispelijk binnen, 1-0. Domenech wisselt de ingevallen Nasri voor een verdediger, Boumsong.

De Italianen hebben het overwicht in de man-meer-situatie. Ze zetten druk op het Franse doel. Toni krijgt drie kansen om de score verder uit te bouwen, maar mist ze alle drie.

In de 34e minuut komen de Fransen er even uit met Henry, maar zijn inzet gaat voor het doel langs. Vlak voor rust krijgen de Italianen een vrije trap net buiten de zestien, maar die belandt op de paal. De laatste minuten van de eerste helft worden gekenmerkt door veel overtredingen, waarvoor Pirlo en Chiellini een gele kaart ontvangen.

Na de rust komt de wedstrijd moeilijk op gang. Gattuso ontvangt een gele kaart en zal, net als Pirlo, de eventuele kwartfinale moeten missen. In de 62e minuut krijgen de Italianen een vrije trap. De Rossi gaat achter de bal staan en via de voet van Henry verdwijnt de bal achter Coupet.

Na de 0-2 lijken de Italianen het wel best te vinden, en de Fransen zijn onmachtig in hun pogingen aan te vallen. Een mooi schot van Benzema wordt door Buffon gepakt, maar dat is zo ongeveer de enige doelpoging van Les Bleus in de tweede helft. Zo kabbelt de wedstrijd naar het eindsignaal. In de laatste minuut schiet Toni nog op doel, maar ook deze doelpoging gaat naast het doel.