Kandidaten voor post Marijnissen zwijgen

De twee belangrijkste kandidaten om SP-fractievoorzitter Jan Marijnissen op te volgen, hielden hun kaarten vanmiddag nog voor de borst. In de wandelgangen van het Tweede Kamergebouw worden met name Agnes Kant en Jan de Wit als serieuze kandidaten genoemd, mede wegens hun lange ervaring.

SP-Kamerlid Harry van Bommel, een andere oudgediende in de fractie, heeft aangegeven geen interesse te hebben in de functie.

De nummer twee op de lijst, vicefractievoorzitter Kant zei dat het kort na de bekendmaking van het terugtreden van Marijnissen niet het moment is om over de opvolging te spreken. ''Ik laat alles eerst bezinken en ga er rustig over nadenken'', zei ze. Kant wordt ook wel de gedoodverfde opvolger genoemd.

De nieuwe fractievoorzitter krijgt de taak na veertien jaar de leiding van de SP-fractie over te nemen van Marijnissen. Hij gaf in een toelichting op zijn vertrek aan dat de opvolger in principe ook lijsttrekker wordt bij de komende Tweede Kamerverkiezingen.

Marijnissen vindt dat de nieuwe voorman in de Tweede Kamer op de nodige ervaring moet kunnen bogen. Desondanks viel ook meteen de naam van de nog jonge SP'er Ronald van Raak. Hij zit sinds de verkiezingen van 2006 in de Tweede Kamer en was daarvoor senator voor de SP. Van Raak ging vanmiddag niet in op geruchten over een mogelijke kandidatuur.

Kandidaten kunnen zich tot donderdag twaalf uur opgeven. Een dag later kiest de fractie haar nieuwe voorzitter. Zaterdag komt de partijraad van de SP bijeen.


''Ik laat alles eerst bezinken''