Hevige bosbranden in Noorwegen

Het zuiden van Noorwegen heeft momenteel te kampen met de hevigste bosbranden sinds de Tweede Wereldoorlog. Tot gisterenmiddag is ongeveer 10.000 hectare bos in de as gelegd. Noorwegen bestrijdt het vuur met honderden brandweermannen en een groot aantal helikopters.

De Europese Unie en buurlanden Zweden en Denemarken zijn gevraagd hulp en materiaal beschikbaar te stellen. Verschillende landen hebben aangeboden om blusvliegtuigen te sturen, aldus de Noorse minister van Justitie.

Ove Frigstad, aanvoerder van de brandbestrijders, zegt dat zijn manschappen alle brandhaarden kennen, maar dat de branden nog niet allemaal onder controle zijn. Het blussen was eerder deze week moeilijk door de harde wind. Voor de komende dagen wordt er enige regenval verwacht.

Eind vorige week braken er bosbranden uit, nadat het al weken niet had geregend in het zuiden van het land. In de loop van de week werden tientallen mensen in Froland geëvacueerd omdat het vuur hun huizen bedreigde. Acht huizen en verschillende vakantiehuizen gingen in vlammen op. Er zijn geen doden of gewonden gevallen.