FOK!kers geven slechts bescheiden fooi

FOKkers zijn bescheiden als het gaat om het geven van fooi in de horeca. Dat blijkt uit de poll op de frontpage waar tot nu toe 2400 users op stemden. Ruim dertig procent geeft aan dat ze meestal wel fooi geven, maar wel alleen als de bediening vriendelijk is.  Volgens ongeschreven regels 'moet' je altijd tien tot vijftien procent van het totaalbedrag aan fooi geven.

Dat doet echter slechts zes procent van de FOK!kers. 21 Procent doet echter niet meer dan het totaalbedrag naar boven afronden. 11 Procent van de stemmers peinst er niet over om fooi te geven omdat serveersters en andere horecapersoneel net als iedereen salaris krijgen. Nog eens 11 procent gaf vroeger fooi maar nu niet meer omdat sinds de euro de horeca te duur is geworden.

De reacties zijn weer verdeeld. "Ik heb nooit gesnapt dat mensen het argument, 'de prijzen gaan omhoog dus we geven geen fooi meer', gebruiken. Fooi is voor de werknemers, de prijzen worden gezet door de werkgevers en vooral de leveranciers!!" LeeHArveyOswald is het daar niet mee eens. "De werkgevers betalen de werknemers, minstens het minimum loon, daarnaast blijft er bij de werkgever dus waarschijnlijk genoeg achter om een net salaris aan zn personeel te geven." Coencordia geeft helemaal geen fooi: "Eigenlijk is fooi vernederend. Met fooi zeg je: Ik heb het geld niet nodig, jij wel armoedzaaier! Ik heb in de horeca altijd het gevoel dat ik opgelicht word, ze kunnen van mij de tering genieten"

Stem ook! Of lees de FOK! column over fooien geven.