EK: Uitslag Nederland - Italië

Het Nederlands elftal heeft zojuist met 3-0 gewonnen van Italië. Tijdens de rust stond het 2-0, door doelpunten van Van Nistelrooy en Sneijder. Na rust maakte Giovanni van Bronckhorst, een van de uitblinkers bij Oranje, het derde doelpunt.

Nederland begon de wedstrijd met een verrassende opstelling. John Heitinga begon niet in de basis, daarvoor in de plaats was Ooijer doorgeschoven naar het centrum met Mathijsen. Op de rechtsachterpositie speelde Boulahrouz. Bij de Italianen ontbrak de geblesseerde aanvoerder Fabio Cannavaro. Het centrum van de Italiaanse verdediging bestond uit Materazzi en Barzagli.

In de eerste vijf minuten kreeg Luca Toni een mogelijkheid om de bal door te koppen naar Di Natale maar de spits van Bayern München kopte naast. Oranje begon hierna de wedstrijd over te nemen. Mede dankzij het goede spel van Dirk Kuijt en Rafael van der Vaart kwamen de Italianen achterin vaak in de problemen. In de 26ste minuut stompte keeper Buffon de bal weg nadat Van der Vaart een vrije schop mocht nemen, de afvallende bal was voor Sneijder, die goed schoot uit de tweede lijn. De bal werd door Van Nistelrooy van dichtbij binnen getikt. Een paar minuten later werd de corner, die door Pirlo genomen werd, weggehaald door Van Bronckhorst. In een snelle counter kwam de bal bij Kuijt die de bal naar Sneijder doorkopte. De kleine middenvelder van Real Madrid schoot vanuit een vrijwel onmogelijk hoek goed binnen.

De tweede helft begon rommelig en de Italianen moesten acties ondernemen. Donadoni, de coach van Italië, bracht Grosso, Del Piero en Cassano. Luca Toni kreeg de kans om de stand op 2-1 te brengen maar de boomlange spits schoot de bal torenhoog over. In de 78ste minuut mocht Pirlo een vrije schop nemen. De bal ging in de linkerhoek maar door een prachtige redding van Van der Sar bleef het doel schoon. Even later werd Van Bronckhorst in positie gebracht door Kuijt. De linksachter kopte de bal prachtig binnen. De eindstand is hiermee op 3-0 gebracht.

Karakteristieken

Nederland - Italie 3-0
26’ Van Nistelrooy 1-0
31’ Sneijder 2-0
79’ Van Bronckhorst 3-0
Toeschouwers: 30.000
Scheidsrechter: Peter Fröjdfeldt (ZWE)
Stadion: Stade de Suisse
Gele kaart: De Jong (Nederland), Toni, Zambrotta, Gattuso (Italië)

Opstellingen

Nederland: Van der Sar, Boulahrouz (Heitinga/77), Ooijer, Mathijsen, Van Bronckhorst; De Jong, Engelaar; Kuijt (Afellay/81), Van der Vaart, Sneijder; Van Nistelrooy (v. Persie/70).

Italie: Buffon, Panucci, Barzagli, Materazzi (Grosso/54), Zambrotta, Ambrosini, Pirlo, Gattuso, Camoranesi (Cassano/75), Toni, Di Natale (Del Piero/64)