VN-top: honger halveren voor 2015

De regeringsleiders die bijeen waren op de wereldvoedseltop in Rome hebben afgesproken om dringende en gecoördineerde stappen te ondernemen om de negatieve gevolgen van de stijgende voedselprijzen te bestrijden. In de slotverklaring beloven de deelnemende VN-landen de honger in de wereld voor 2015 te hebben gehalveerd. Ook is afgesproken dat voedsel niet als politiek of economisch wapen mag worden gebruikt.

Door fors te investeren in de landbouw, ondermeer door kleine boeren in derdewereldlanden te voorzien van mest, zaden en werktuigen, hoopt de VN dat de wereldwijde voedselproductie in 2030 vijftig procent hoger ligt dan nu. Er is meer dan 1 miljard dollar toegezegd voor urgente voedselhulp.

Harde plannen en afspraken om het voedselprobleem op de lange termijn aan te pakken zijn niet gemaakt. Argentinië, Venezuela en Cuba hebben kritiek geuit op het ontbreken van die maatregelen. Over belangrijke kwesties als landbouwsubsidies of de toenemende vraag naar gewassen voor biobrandstoffen is eveneens geen akkoord bereikt.


De stijgende voedselprijzen hebben de 'oplossing' van het voedselvraagstuk urgenter gemaakt