Economie India groeit 9 procent

De economie van India is in het boekjaar '07-'08, dat eindigde in maart, met 9 procent gegroeid. Dit is nu het derde opeenvolgende jaar dat India een dusdanige groei beleeft. De Indiase overheid kwam vandaag met dit nieuws naar buiten.

India is met haar 9 procent de sterkst groeiende economische macht van de wereld. Hoewel andere landen als Azerbeidzjan en Angola een hogere groei noteren, maken zij weinig uit in de wereldeconomie. India is momenteel de op drie na grootste economie, en sluit aan achter de Verenigde Staten, China en Japan.

De Indiase overheid is tevreden met de cijfers. Door een reeks renteverhogingen die de hoge inflatie tot een halt moesten roepen, zou de economie in de afgelopen maanden minder snel groeien, zei de regering bij het invoeren van de maatregelen. Dit is dus niet zo gebleken.

De regering dacht dat de groei uit zou komen op 8,7 procent, dit werd uiteindelijk 9,6 procent. Volgens de overheid is dat de sterkste economische groei in achttien jaar. Voor dit jaar gaat de regering uit van een groei van opnieuw bijna 9 procent, namelijk 8,5.

India is overigens niet de allersnelst groeiende economie ter wereld. Het staat op de vijftiende plek. Het bruto nationaal product van India ligt op 3 duizend miljard dollar. Dat is 2700 dollar bruto-inkomen per inwoner per jaar. Nederland zit daar ruim boven, met 35 duizend dollar per inwoner. Als India haar groei van 9,6 procent per jaar constant zou kunnen houden, zit India in 2036 op ons huidige niveau.