Buitenlander-haat in Johannesburg houdt aan

Buitenlanders in de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg zoeken massaal bescherming in gemeenschapscentra en politiebureaus. Ze zijn op de vlucht voor Zuid-Afrikaanse bendes met machetes, pistolen en messen.

''Vlammen van haat branden voort'', kopte de Zuid-Afrikaanse krant The Star vandaag. Sinds vorige week zijn buitenlanders, met name Zimbabwanen, het doelwit van bendes die arme buitenwijken van de stad afstruinen. Zij steken buitenlanders in brand, plunderen winkels en verbranden auto's van buitenlanders die in hun ogen crimineel zijn en banen wegpikken. Het dodental is opgelopen tot zeker vijftien. Ruim vijftig buitenlanders moesten met messteken of brandwonden naar het ziekenhuis.

De politie heeft ruim 250 mensen gearresteerd. Agenten patrouilleren in de buitenwijken waar bendes wegblokkades hebben opgeworpen en stenen naar hen gooien. ''Dit is allemaal de schuld van de Zimbabwanen'', zei een Zuid-Afrikaanse vrouw. ''Ze moeten gewoon weggaan.''

Gisteren werd een buitenlander in zijn eigen dekens gehuld en in brand gestoken. Die vuurbal staat vandaag op meerdere voorpagina's van Zuid-Afrikaanse dagbladen. De man stierf aan zijn verwondingen. De meeste immigranten die afgelopen jaren naar Zuid-Afrika zijn gegaan, komen uit het naburige Zimbabwe. Enkele miljoenen Zimbabwanen ontvluchtten de economische en politieke crisis in hun eigen land.