Tilburgse Turk opgepakt in internationale terreurzaak

Een arrestatieteam heeft vanochtend in Tilburg een 48-jarige Turkse man gearresteerd die wordt verdacht van betrokkenheid bij de financiering van terrorisme. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) vanochtend gezegd.

Frankrijk heeft inmiddels om de uitlevering van de verdachte gevraagd. De aanhouding is het gevolg van een Frans onderzoek, aldus het OM.

De Franse politie- en inlichtingendiensten hebben de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar een organisatie van geldinzamelaars voor de Islamitische Turkse beweging Kaplan. De verdachte die in Tilburg woont, heeft vermoedelijk de opgehaalde bedragen in ontvangst genomen, meldt het landelijk parket van het OM.

De Nationale Recherche heeft vanwege deze zaak vanmorgen ook nog drie woningen doorzocht. Daarbij zijn computers, administratie, telefoons, een aantal vuurwapenpatronen en vermoedelijk een gaspistool in beslag genomen.

Persbureau Reuters meldt dat de aanhouding deel uitmaakt van een serie van nog negen arrestaties, waarvan acht in Frankrijk en een in Duitsland. Alle tien worden verdacht van het financieel ondersteunen van terrorisme.