Q-koorts bij vier bewoners Nijmeegse instelling

Vier bewoners van de psychiatrische instelling Nijmeegse Baan zijn besmet met de zogenoemde q-koorts. De vier zijn opgenomen in een ziekenhuis in Nijmegen, zo heeft de GGD Regio Nijmegen bekendgemaakt.

Q-koorts ofwel geitengriep is goed met antibiotica te behandelen. Dieren, met name herkauwers, zijn meestal de bron van de besmetting. De Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) onderzoekt vandaag samen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) of schapen op het terrein van de kliniek de oorzaak van de uitbraak van de ziekte zijn, aldus de GGD.

Een besmetting met q-koorts verloopt meestal mild volgens de GGD en geeft griepachtige klachten als rillingen, spierpijn, misselijkheid, buikpijn en pijn op de borst. In ernstiger gevallen krijgen patiënten hoge koorts, heftige hoofdpijn en soms longontsteking.

Dat was het geval bij de vier bewoners, die afzonderlijk van elkaar in het ziekenhuis zijn opgenomen. Bij hen is de besmetting vastgesteld door bloedonderzoek. De vier liggen aan antibioticainfusen. De GGD onderzoekt of meer mensen zijn besmet en heeft huisartsen in de regio rondom Nijmegen ingelicht over de uitbraak en de bijbehorende klachten.