'Ruim 600 mensen geven zich over na rellen Tibet'

Meer dan 660 mensen hebben zich vrijwillig bij de Chinese politie gemeld na de onlusten in en rond Tibet. Dat meldden de Chinese staatsmedia vandaag. Volgens het persbureau Xinhua meldden zich in Lhasa, de hoofdstad van Tibet, 280 mensen.

In de belendende provincie Sichuan gaven 381 mensen zich over. In Lhasa verspreidde de politie een lijst met daarop de namen van 53 Tibetanen die bij de onlusten van de afgelopen weken betrokken zouden zijn geweest. Tegen 29 Tibetanen heeft de Chinese politie arrestatiebevelen uitgevaardigd. Zij worden verdacht van het in gevaar brengen van de veiligheid en van ernstige delicten.

De anti-Chinese protesten begonnen op 10 maart in Tibet en verspreidden zich daarna naar omliggende provincies met veel Tibetaanse inwoners. Bij de rellen kwamen volgens China negentien mensen om en raakten honderden mensen gewond. Tibetanen in ballingschap schatten het aantal doden veel hoger. Volgens de Chinese regering zit de dalai lama, de geestelijke leider van Tibet die in ballingschap leeft, achter de rellen.

Voor het eerst sinds de uitbraak van de ongeregeldheden mag een groep buitenlandse journalisten weer naar Lhasa. De driedaagse trip is georganiseerd door de autoriteiten. De verslaggevers krijgen "slachtoffers van criminele daden'' te spreken en gaan winkels en andere locaties bezoeken die zijn geplunderd of in brand gestoken.