Omstreden Anne Frank-kaart blijft in omloop

Boomerang, de verspreider van gratis ansichtkaarten, snapt niets van de felle kritiek die het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft op een kaart met een afbeelding van Anne Frank in een Palestijnse sjaal. De kaart zal dan ook gewoon worden verspreid, zo heeft Boomerang laten weten.

Eerder deze week maakte het CIDI zich boos op de kaart omdat daarop ''het symbool van de Holocaust gewikkeld is in het symbool van de Palestijnse strijd.'' Volgens de Joodsebelangenorganisatie ''stel je daarmee de twee aan elkaar gelijk en leg je de link naar Joden als de vervolgers van vandaag en Palestijnen als weerloze vervolgden zoals de Joden in de Tweede Wereldoorlog.'' Het CIDI roept universiteiten, bioscopen en cafés op de kaart, met de naam 'Banned Frank', uit de rekken te halen om verdere verspreiding te voorkomen.

Mede-eigenaar Olivier Wegloop van Boomerang is het met het CIDI eens dat de Palestijnen een ander lot ondergaan dan de Joden in de Tweede Wereldoorlog. De Palestijnen worden niet vervolgd zoals de Joden zijn vervolgd. Maar de verbanden die het CIDI legt, noemt hij volledig uit de lucht gegrepen en onwaar.

De kaart is uitgekozen door zangeres Birgit Schuurman. Tegenover de redactie van Elsevier.nl zei Schuurman deze week de ophef te betreuren. De maker van het werk is een kunstenaar die zij en haar partner vertegenwoordigen in hun online gallery. ''Ik weet wat de betekenis van het beeld voor de maker heeft. Dat is namelijk: verzoening, verbroedering. Het samenbrengen van twee iconen tot een vreedzaam beeld.''

Met dank aan MightyDutchy en Longmen voor de submit.