A'dam: 1.000 huizen voor pardon-illegalen

Icoon BinnenlandsDe gemeente Amsterdam reserveert 1000 huizen voor Amsterdamse illegalen die onder het generaal pardon vallen. Zij kregen een inschrijfduur van zes jaar mee wanneer ze zich inschrijven bij Woningnet.

Daardoor komen de immigranten snel in aanmerking voor een sociale huurwoning. Normaal moet je jaren wachten op zo'n huis in de hoofdstad. Vandaag overhandigde wethouder Herrema van Volkshuisvesting de eerste sleutel aan een gezin dat onder de regeling valt.

In de hoofdstad heerst momenteel een grote woningnood. Maandag waarschuwde een initiatiefgroep van projectontwikkelaars, woningcorporaties en de grote steden in Randstad- nog dat er miljarden nodig zijn voor betaalbare huizen in Amsterdam en de rest van de Randstad.

De gemeentewoordvoerder Rutte laat weten dat er voor de Amsterdammers 'voldoende woningen' overblijven. Jaarlijks zouden 11.000 woningen vrijkomen bij de woningcorporaties in de hoofdstad. Wel erkent hij dat sommige Amsterdammers 'misschien wat langer' op een betaalbare huurwoning moeten wonen. Rutte weet niet of sommige asielzoekers al onderdak hebben. De gemeente gaat de huizen niet betalen, maar helpt gelegaliseerde immigranten wel zoeken naar werk.

Amsterdam denkt 1.000 woningen nog te hebben voor de immigranten die onder het generaal pardon vallen. Tot nu toe meldden zich 1.200 illegalen. De verwachting is dat het nog tot 2.000 zal oplopen, dagelijks melden zich volgens de woordvoerder nog illegalen bij de gemeente.

Met dank aan Aka-Zigor voor de submit.