Ingewandenmoord bestraft met 12 jaar cel

Icoon JustitieHet gerechtshof in Den Haag heeft vanmiddag in hoger beroep de 44-jarige Henk van der M. veroordeeld tot 12 jaar cel voor de zogenoemde ingewandenmoord. De rechtbank legde Van der M. daar vorig jaar 13 jaar cel voor op. De eis in deze beroepszaak was 16 jaar.

De Hagenaar vermoordde in juni 2005 zijn vriendin Sylvia Roos (35), moeder van drie kinderen. Dat deed hij door bij de bewusteloze vrouw via haar anus en vagina weefsel uit haar lichaam te trekken.

Het slachtoffer ging maandag 20 juni 2005 in de vroege ochtend onderuit door een combinatie van medicijnen en alcohol. Uit woede over deze volgens Van der M. zelfmoordpoging, drong de als seksmaniak te boek staande Hagenaar met zijn vuist de vagina van Roos binnen en begon als een wilde ingewanden stuk te scheuren. Een arts constateerde inwendig vernielde en uit het lichaam getrokken vet-, spier-, lymfeklier-, en bindweefsel. In een sportbroek van de verdachte werden ook nog verse sperma sporen aangetroffen.

Van der M. heeft toegegeven dat hij zijn vriendin heeft verminkt, maar hij verklaarde dat hij handelde in een black-out en dat hij dacht dat ze al dood was: ''Ik was kwaad omdat ze zelfmoord had gepleegd en daarom ging het lichtje bij mij uit.'' Rapportages van artsen spraken deze verklaring tegen; de vrouw is door verbloeding en weefselschade overleden.

Op advies van zijn advocaat heeft Van der M. altijd geweigerd om mee te werken aan psychiatrisch onderzoek.