Fraudeur op pokersite betrapt

Icoon OpmerkelijkHeeft mijn tegenstander echt goede kaarten, of bluft hij? Zijn mijn kaarten beter? Moet ik mijn geld inzetten of toch niet? De voormalige directeur van Absolute Poker, ene Scott Tom, hoefde nooit stil te staan bij deze vragen. Hij had de software namelijk zo geprogrammeerd, dat hij inzage had in de kaarten van zijn tegenstanders.

Medespeler 'CrazyMarco' kwam tot deze ontdekking, nadat hij tijdens een pokertoernooi met duizend euro prijzengeld werd uitgeschakeld door 'Potripper'. Deze laatste zette tegen CrazyMarco al zijn geld op beroerde kaarten, maar wist toch te winnen.

Dat wekte argwaan. CrazyMarco vroeg bij de organisatie een uitdraai van het speelgedrag van Potripper aan. Met een clubje bevriende pokerspelers analyseerde hij IP-adressen, e-mailadressen en speelgewoontes. Na enkele weken bleek Potripper niemand anders dan de voormalige CEO van Absolute Poker. Door een simpel trucje kon hij de kaarten van alle spelers zien en tegelijkertijd zelf meespelen. Op basis van de gedeelde handen en de keuzes van de spelers, maakte CrazyMarco een filmpje, dat in vier delen op YouTube is gezet. Oordeel zelf over de geloofwaardigheid van Potripper: 1, 2, 3, 4.

Sommige websites melden dat niet alleen Tom Scott, maar ook andere spelers die beschikten over een een zogenoemde 'Super User Account' de kaarten van hun tegenstanders konden zien. Hoe vaak Tom heeft geprofiteerd van deze methode en hoeveel hij daaraan heeft verdiend is nog niet duidelijk. Een andere vraag is of de pokersoftware van vergelijkbare websites dezelfde mogelijkheden bevat. In een markt waarin jaarlijks naar schatting 1,5 miljard dollar omgaat zou dat bijzonder lucratief zijn.



Met dank aan Bas Kooij voor de submit.