Nederlanders winnen WK homodansen

Tijdens de WK Equalitydance, wat zoveel betekent als een danswedstrijd voor homostellen, heeft ons land hoge ogen gegooid. Bas Gil en Martijn Diependaal uit Huizen gingen namelijk met de gouden plak aan de haal. Net als vorig jaar stond het paar bovenop het erepodium door de wereldtitel latin showdance in de wacht te slepen.

Ook in andere categorieën behaalde ons land de nodige succesjes. Zo won het homostel Jaakko Toivonnen en Damir Ganeev uit Rotterdam zilver op het onderdeel latin vijfdansen. De dames Miriam en Christel Andeweg werden derde in de categorie latin dames. De newbies Joshua van Schendel en Lorenzo van Beek uit Leiden hadden pech, want zij kwamen net naast het erepodium te staan. Hun dansje in de categorie ballroom was goed voor een vierde plek.

De WK Equalitydance werd dit jaar gehouden in Nijmegen, in de concertzaal van De Vereeniging. De organisatie zelf vindt het evenement "bijzonder geslaagd. En natuurlijk is het geweldig dat Nederland zo goed heeft gepresteerd."

Tijdens de danswedstrijd zetten tientallen homoparen hun beste beentje voor. De deelnemers zijn afkomstig uit meer dan twaalf landen en streden om het eremetaal in zes categorieën. De avond werd aan elkaar gepraat door Julie Fryer, die faam verwierf door haar deelname aan het RTL4-programma Dancing with the stars. Bij normale danswedstrijden moeten paren uit een man en een vrouw bestaan, bij de Equalitydance mogen paren bestaande uit twee mannen of twee vrouwen meedoen, ongeacht de seksualiteit van de deelnemers.