'Studenten gedwongen tot seks met kip'

Icoon OpmerkelijkEen studentenvereniging in de provincie Utrecht zou tijdens de ontgroening studenten hebben gedwongen seks te hebben met een levende kip. De melding zal onderzocht worden door de Stichting Landelijke Inspectie Dierenbescherming.

De melding kwam van een persoon die niet aanwezig was bij het misbruik, maar het verhaal uit de eerste hand had gehoord. De melding is volgens de stichting serieus genoeg om een onderzoek te starten. Het is niet eenvoudig om verklaringen van getuigen te krijgen. "Zodra wij de studentenvereniging benaderen, sluiten de gelederen zich. Er zijn wel enkelen die zeggen dat er wat is voorgevallen, maar uit angst voor represailles van het bestuur leggen ze geen getuigenverklaring af", aldus De Ruijter

Zonder getuigenverklaring kan de inspectie volgens De Ruijter geen stappen ondernemen. "Wanneer dieren bij dergelijke acties worden betrokken gaan studenten echt over de schreef. Maar ze gaan nog meer over de schreef als een bestuur anderen het zwijgen oplegt. Met zo’n moraal onttrekken ze zich aan de openbare rechtsorde."

In Nederland is seks met dieren niet strafbaar zolang het dier er niet onder lijdt. Volgens De Ruijter zou seks met een kip wel degelijk aantoonbare schadelijke gevolgen hebben voor het dier.