Wales vecht zich langs Frankrijk naar halve finales op WK rugby

De rugbyers van Wales hebben de halve finale van het wereldkampioenschap bereikt. Ze waren in de kwartfinale te sterk voor Frankrijk. Het werd 20-19. Frankrijk leidde bij rust nog met 10-19 in het Japanse Oita. De Fransen speelden het laatste half uur met een man minder na een rode kaart voor Sebastien Vahaamahina, die werd bestraft voor een elleboogstoot. Ross Moriarty bezorgde Wales in de slotfase de winst met een try.

De rode kaart voor deze elleboogstoot betekende de kanteling in de wedstrijd. Al begonnen de Fransen goed. Binnen acht minuten waren er al twee try's binnen. Wales bleef in de wedstrijd door snel een try te scoren en door een penalty te benutten (12-10). Virimi Vakatawa bracht Frankrijk na een half uur alsnog op 19-12.  DIt is inclusief de conversie van Romain Ntamack. De fly half had Frankrijk nog meer punten kunnen bezorgen, maar miste twee keer tussen de palen.

In de 48e minuut volgde de rode kaart voor Vahaamahina, waarna Wales ook nog een penalty raak schoot. Zes minuten voor tijd kwam de beslissing door de try van Ross Moriarty. Dan Biggar deed de rest en bracht Wales in extase.

In 2011 stonden Wales en Frankrijk ook tegenover elkaar in de kwartfinales van het WK en ook toen was het verschil miniem en werd er rood uitgedeeld. Destijds was het echter Frankrijk dat aan het langste eind trok, nadat Sam Warburton met rood van het veld was gestuurd. Deze keer waren de rollen dus omgedraaid. Het was voor Wales de achtste overwinning in negen duels met Frankrijk.

De voorsprong kwam niet meer in gevaar. Wales stuit in de halve eindstrijd op de winnaar van de laatste kwartfinale tussen gastland Japan en Zuid-Afrika. De andere halve finale gaat tussen Nieuw-Zeeland en Engeland. Nieuw-Zeeland rekende zaterdag af met Ierland: 46-14. Engeland versloeg Australië: 40-16.

Rode kaart voor Vahaamahina. (PRO SHOTS/Action Images)
Rode kaart voor Vahaamahina. Wedstrijd draaide daarmee om. (PRO SHOTS/Action Images)