Dollarkoers maakt lezen en reizen goedkoper

Icoon EconomieDe lage koers van de dollar ten opzichte van de euro is nadelig voor Nederlandse exporterende bedrijven die dollars ontvangen voor hun producten. Slimme consumenten kunnen er evenwel van profiteren dat de Amerikaanse munt het ene na het andere laagterecord bereikt.

Wie boeken bestelt in de Verenigde Staten, kan tientallen euro's besparen. Waar voor luxegoederen een stevige invoerheffing geldt, ligt die voor boeken een stuk lager. Daardoor kan de liefhebber van Engelstalige literatuur optimaal profiteren van de zwakke dollar door boeken te bestellen via het internet.

De boekensite Bol.com bijvoorbeeld past zijn prijzen regelmatig aan aan de actuele stand van de dollar. Volgens algemeen directeur Daniël Ropers van de internetwinkel heeft een flink aantal klanten de voordelen van het bestellen van boeken uit de VS al ontdekt. De omzet uit Engelstalige boeken is "gigantisch" gegroeid, aldus Ropers. In hoeverre dat het gevolg is van de zwakke dollar, kon hij echter niet met zekerheid zeggen.

Ook reizen naar de VS - of andere landen waar de dollar als betaalmiddel wordt geaccepteerd - kan voordelig uitpakken. Niet alleen de verblijfskosten en de uitgaven aan eten, drinken en uitstapjes gaan omlaag, ook de vliegreis kan minder duur worden. De olieprijs is weliswaar hoog, maar luchtvaartmaatschappijen rekenen hun brandstof af in goedkopere dollars.