Politie liet Marokkaanse relschoppers gang gaan

Icoon BinnenlandsDe politie heeft Marokkaanse relschoppers in mei bewust geen strobreed in de weg gelegd toen die tijdens een volledig uit de hand gelopen voetbalwedstrijd tussen Jong Oranje en Jong Marokko in Tilburg op grote schaal vernielingen aanrichtten en tientallen stewards molesteerden.

In en rondom het stadion waren 110 agenten en de mobiele eenheid aanwezig. Desondanks konden de vandalen na afloop ongestoord het stadion slopen. Toen de stewards en beveiligingsmedewerkers van Willem II in wilden grijpen keerde de menigte zich tegen hen. Daardoor raakte meer dan 30 van de 120 ordebewakers, die twee keer tevergeefs de hulp van de politie hadden ingeroepen, gewond.

In het stadion werd voor ongeveer 75.000 euro aan schade aangericht door de Marrokaanse relschoppers. Voor en na afloop werden ook tientallen tuinen, geparkeerde auto's en stadsbussen onder toeziend oog van de politie vernield.

Dat blijkt na een onderzoek van het Auditteam Voetbalvandalisme dat deze week is gepresenteerd. Volgens Politie Midden en west-Brabant klopt het dat er niet streng opgetreden is tegen de relschoppers, "Koste wat kost moest worden voorkomen dat ingrijpen tot een confrontatie met de relschoppers zou leiden", stelt het korps op de vraag waarom agenten de door honderden hooligans belaagde beveiligers niet te hulp waren geschoten.

Toen er buiten het stadion een verkeersregelaar van de politie in gevaar kwam werd dat beleid over boord gezet en trad de mobiele eenheid hard op door op niet zachtzinnige wijze de verkeersregelaar te ontzetten.

De politie Midden- en West-Brabant verdedigt haar terughoudende optreden met een verwijzing naar een landelijke richtlijn die politie-inzet in stadions zou uitsluiten. In het convenant van KNVB, clubs, politie en openbaar ministerie staat echter dat 'stewards alle steun van de politie dienen te krijgen als zij onverhoopt in de problemen komen'.


Subheader
Rellen na de wedstrijd.

Met dank aan laforest voor de submit.